Vms sleutel lente 2014

20
België - Belgique P.B. 8800 ROESELARE 1 3/5020 P 005908 driemaandelijks tijdschrift afgiftekantoor Roeselare 1 verantwoordelijke uitgever: Willy Phlypo Vrije Middelbare School Arme Klarenstraat 40 8800 Roeselare tel. 051 20 42 48 editie: lente 2014 Sleutel

description

VMS sleutel lente 2014

Transcript of Vms sleutel lente 2014

Page 1: Vms sleutel lente 2014

België - BelgiqueP.B.

8800 ROESELARE 13/5020

P 005908

driemaandelijks tijdschriftafgiftekantoor Roeselare 1verantwoordelijke uitgever: Willy PhlypoVrije Middelbare SchoolArme Klarenstraat 408800 Roeselaretel. 051 20 42 48

editie:

lente2014

Sleutel

Page 2: Vms sleutel lente 2014

Voorwoord

“The School of Happiness”Enkele jaren geleden hebben de Verenigde Naties 20 maart uitgeroepen tot de internationale dag van het geluk. Daarmee wil deze intergouvernementele orga-nisatie de relevantie van geluk als universeel doel en ambitie in het leven van mensen over de hele wereld benadrukken. Geluk is niet lichtzinnig, noch een luxe. Het is een diepgeworteld verlangen dat wordt gedeeld door iedere mens. Leo Bormans, meer dan 20 jaar lang hoofdredacteur van het onderwijstijdschrift Klas-se, leverde met ‘The World Book of Happiness’ een internationale bestseller af. Europees voorzitter Her-man Van Rompuy deed het boek cadeau aan alle we-reldleiders met de vraag om geluk ook op de politieke agenda te zetten.

Geluk kan verschillende betekenissen hebben voor verschillende mensen. Het nastreven van geluk is iets wat we ook in de VMS dag in dag uit doen. Het is als school onze eerste taak om de leerlingen degelijk onderwijs op niveau aan te bieden zodat ze later goed gewapend hun geluk kunnen beproeven in het hoger onderwijs en op de arbeidsmarkt. Daarnaast vinden we het minstens even belangrijk dat onze leerlingen en personeelsleden zich gelukkig voelen op school. Sinds vele jaren vinden in de VMS activiteiten plaats die daartoe willen bijdragen. Het jaarlijkse kamp voor de eerstejaars of de Forza-week zijn maar en-kele voorbeelden van initiatieven die voor die typische VMS-sfeer zorgen. Leerlingen en leerkrachten leren el-kaar op een andere manier kennen en werken er met respect voor elkaar samen. Geluk vind je immers niet in materiële zaken, maar in het contact met andere mensen. Ja, de VMS wil graag ‘The School of Hap-piness’ zijn.

Op het muziekfestival TMF Stressfactor dat werd aan-geboden naar aanleiding van het zilveren ambtsjubi-leum van directeur Willy Phlypo, zagen we heel veel gelukkige gezichten. Het deed ons bijzonder veel ple-zier om nog maar eens te zien hoe hecht de gemeen-schap op onze school wel is. De slogan waarmee we in onze nieuwe schoolbrochure enkele VMS’ers laten getuigen over hun intense band met de school klinkt ‘#wijzijndevms’. Want wie als twaalfjarige VMS’er wordt, is dat niet voor even, maar voor het hele le-ven. Ja, we zijn fier op onze schoolcultuur en ieder-een mag dat weten. Op het einde van het schooljaar geven we opnieuw een generatie leerlingen uit han-den. De goede resultaten van onze oud-leerlingen aan hogescholen en universiteit, stemmen ons als directie uitermate gelukkig. Verderop in Sleutel vind je hun re-sultaten terug. Voor deze oud-leerlingen dienen zich nieuwe uitdagingen aan. We wensen hen daar alvast veel geluk bij!

(Willy Phlypo en Luc Vanrobaeys)

/ 2

ColofonSleutel lente 2014Schooltijdschrift VMS Roeselare

Verantwoordelijke uitgever: Willy Phlypo

Medewerkers:Peter SoeteVincent VanhoorneJohan VanoverbergheLuc Vanrobaeys

Foto’s:Stefaan BeelBart DeforcheSabrine GunstJan VanheckeChris Vermeersch

Druk: Verduyn Rumbeke

Inhoudstafel

02 Voorwoord – colofon

03 Bouw sporthal start volgend schooljaar

04-05 #wijzijndevms

06 Karel Moestermans nieuwe algemeen directeur Sint-Michiel

07 Volleyballers zijn provinciaal kampioen

08 Graadscoördinatoren begeleiden leerlingen

09 Cel leerlingenbegeleiding voorgesteld

10-11 Forza VMS in woord en beeld

12 Junior journalisten vallen in de prijzen

13 Directeur en leerlingen stralen op festivaldag

14-15 Fotofinish

16-17 Afgestudeerden academiejaar 2012-2013

18 Familienieuws

19 Campus VMS wordt uitvalsbasis CVO

20 Praktische informatie

Page 3: Vms sleutel lente 2014

Bouw sporthal start volgend schooljaar

Volgend schooljaar start de bouw van de nieuwe sporthal op de Wallenspeelplaats. Deze nieuwe infrastructuur zal ervoor zorgen dat we straks geen verplaatsingen meer naar externe sport-hallen zullen doen voor de lessen Lichamelijke Opvoeding. Na de lesuren staat het gebouw ter beschikking van sportverenigingen. Delphine Bostoen van Architecten Groep III geeft tekst en uitleg bij het ontwerp.

Inplanting

“De sporthal zal gebouwd worden op een site palend aan de bestaande speelplaats van de school. Enkele oude gebouwen en de bestaande prefabklassen op de Wallenspeelplaats zullen daarvoor gesloopt wor-den. Er wordt duurzaam omgesprongen met de be-schikbare ruimte. Door een oordeelkundige inplanting kan restruimte vermeden worden en een maximum aan speelruimte worden aangeboden. Bovendien wordt ook gestreefd naar een maximum behoud van de bestaande speelplaats.”

Vormgeving

“De gekozen configuratie zorgt ervoor dat de sporthal de speelplaats afbakent, echter niet als een blinde ge-vel, maar als een speels en transparant volume dat de leerlingen buiten in contact brengt met de leerlingen binnen.”

Gebruik

“De sporthal wordt in de eerste plaats gebruikt door de VMS, maar gezien de nood aan sportaccommo-datie binnen Roeselare, zal de sporthal ook buiten de schooluren ter beschikking gesteld worden aan der-den. Het gebouw bestaat uit twee belangrijke delen: de sporthal en bijhorende accommodaties over twee niveaus. De accommodaties strekken zich uit langs de Wallenparking, waar eveneens de toegang gesitueerd is onder een uitkragend volume. Door de toegang dichtbij de Wallenparking te situeren, wordt het ge-bruik van de Wallenparking gestimuleerd.De sportzaal kan opgedeeld worden in drie delen door middel van elektrisch opvouwbare scheidingswanden.”

(Vincent Vanhoorne)

/ 3

Page 4: Vms sleutel lente 2014

#wijzijndevms

Tijdens het derde trimester zullen weer heel wat mensen kennismaken met de VMS. Ouders en kandidaat-leerlingen worden op een hartelijke manier welkom gegeten tijdens één van onze in-fomomenten. Een overzichtje.

Twaalfjarigendag

Op woensdag 23 april vindt de twaalfjarigendag plaats waarop alle leerlingen van het zesde leerjaar en hun ouders worden uitgenodigd. Om 19 uur verwelkomt de directeur alle aanwezigen in de feestzaal. Daarna vertrekken ouders en leerlingen in kleine groepjes voor een rondgang door de schoolgebouwen. Elke groep wordt begeleid door twee leerkrachten die onderweg heel wat info meegeven. Elke groep bezoekt een vijf-tal klassen waar leerlingen uit het eerste jaar aan het werk zijn. Tegen 20.15 uur komt iedereen terug naar de feestzaal waar een drankje wordt aangeboden. Alle personeelsleden van de VMS zijn daar beschikbaar voor bijkomende vragen. Er kan die avond uiteraard ook ingeschreven worden.

Opendeurdag

Op zondag 11 mei vinden de opendeurdag en het schoolfeest plaats. Kandidaat-leerlingen en hun ou-ders kunnen tussen 14 uur en 17 uur doorlopend langskomen. Een leerkracht van de VMS neemt hen dan mee op rondleiding door de school en beant-woordt alle vragen. Er is die dag open deur in de klas-lokalen. We voorzien op zondag 11 mei ook infomo-menten over de overstap naar de tweede graad en naar de derde graad, zowel voor de VMS-leerlingen als voor nieuwe leerlingen. Om 14.30 uur en 15.30

uur is er een uiteenzetting over de overstap naar de tweede graad, om 15 uur en om 16 uur over de over-stap naar de derde graad. Deze infomomenten vinden plaats in lokaal 303 op de site Steenkapperij.

Extra infomomenten

Tijdens het derde trimester kunnen ouders elke woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag in de VMS terecht voor schoolinformatie en inschrijvingen (met uitzondering van 3 mei en 31 mei). Op woens-dagnamiddag is dit van 13.30 uur tot 16.30 uur, op zaterdag van 9 uur tot 12 uur. Het schema met deze extra infomomenten vindt u hieronder. Bent u niet vrij op deze momenten, contacteer dan de school gerust voor een afspraak op een ander moment.

/ 4

Willy Phlypo, VMS’er sinds 1981Saskia Vanderhaeghe, VMS’er sinds 1989

Michiel Lecluyse, VMS’er sinds 2010Nele Gekiere, VMS’er sinds 2010

Luc Vanrobaeys, VMS’er sinds 1994Dries Gruyaert, VMS’er sinds 1999

Page 5: Vms sleutel lente 2014

#wijzijndevms

De schoolbrochure 2014 biedt een schat aan informa-tie voor wie meer wil weten over onze school. Onze schoolbrochure bevat ook getuigenissen van de direc-teurs, leerkrachten en leerlingen. Onder de titel #wij-zijndevms geven zij een gezicht aan onze school.Wie onze schoolbrochure wil aanvragen, kan dat doen [email protected] of 051 20 42 48.

(Vincent Vanhoorne)

/ 5

april mei juni

woe. 23 woe. 7 woe. 4

zat. 26 zat. 10 zat. 7

woe. 30 woe. 14 woe. 11

zat. 17 zat. 14

woe. 21 woe. 18

zat. 24 zat. 21

woe. 28 woe. 25

zat. 28

Steven Devolder en Melissa D’hondtVMS’ers sinds 2008

Warre Remaut en Biebe DenysVMS’ers sinds 2013

“Wij zijn dit schooljaar meter en peter van klas 1Af”, vertellen Melissa en Steven. “Als zesdejaars kennen we het reilen en zeilen op school goed. We delen

die ervaring graag met de eerstejaars. Eén keer per maand organiseren we een middagactiviteit. Warre, Biebe en hun klasgenoten weten dat ze bij ons te-rechtkunnen voor vragen of als ze hun verhaal kwijt willen. De bladwijzer die we voor hen maakten, ver-meldt ons e-mailadres en ons Facebookprofiel. In de VMS wordt elke leerling goed begeleid, niet alleen door de meters en peters, maar ook door de leraars. Er is in onze school geen grote afstand tussen de leer-lingen en de leerkrachten.”

Page 6: Vms sleutel lente 2014

“Sint-Michiel is geen onbekende” / 6

Karel Moestermans uit Oostkamp is de nieuwe algemeen directeur van de scholengroep Sint-Michiel. Hij volgt Herman Vansteenkiste op die op 1 september met pensioen gaat. Maar Karel Moestermans zal natuurlijk al veel vroeger mee-draaien in de Roeselaarse scholengroep. Het wordt een warme overdracht waardoor de conti-nuïteit van de werking niet in gevaar zal komen.

U wordt algemeen directeur van scholengroep Sint-Michiel, maar u hebt al een schoolverleden?“Dat klopt want na mijn lerarenopleiding in Gent gaf ik voltijds les in het TSO en BSO van het Sint-Jozefs-instituut in Brugge. Ik was er leerkracht toegepaste economie, handel en informatica. Tijdens die voltijdse lesopdracht volgde ik ook een masteropleiding han-delswetenschappen in Antwerpen. Na deze oplei-ding volgde ik ook nog een jaar HR Management aan EHSAL in Brussel. Ik was dan achtereenvolgens docent economische vakken en informatica in de lera-renopleiding in Torhout en vervolgens opleidingshoofd van de alternatieve leerroutes voor lerarenopleiding binnen RENO Torhout. Nu ben ik diensthoofd Kwaliteit binnen de katholieke hogeschool Vives.”

U ruilt dus een meer pedagogische job voor de functie van algemeen directeur?“Ja, maar ik geloof dat de coördinerend directeur en de algemeen directeur de twee pedalen van de fiets zijn. Het pedagogisch luik ligt bij de coördinerend directeur maar er zal zeker nauw overleg zijn tussen mezelf en Damienne Cottens, net zoals dit trouwens ook gebeurde en nog gebeurt met algemeen directeur Herman Vansteenkiste.”

Waarom solliciteert een diensthoofd binnen een hogeschool voor de job van algemeen directeur van een Roeselaarse scholengroep?“Ik ken al een aantal scholen en leerkrachten van Sint-Michiel want als stagebegeleider ben ik al vaak in de Roeselaarse scholen geweest en er werken zelfs al een aantal oud-studenten in scholengroep Sint-Mi-chiel. Ik heb ook een gezonde ambitie en toen ik de profielbeschrijving in de vacature las, voelde ik me ze-ker aangesproken. Bij de sollicitatie had ik zowel na het eerste als het tweede gesprek een goed gevoel en dat werd bevestigd door een telefoontje van de voor-zitter.”

Wat zullen de taken zijn als algemeen directeur?“Dat zullen grotendeels dezelfde zijn als van de huidige algemeen directeur: ICT, financiën en het patrimonium van de scholengroep. Alles wat personeelszaken aan-belangt, gaat over naar de coördinerend directeur.”

U hebt geen voorgeschiedenis in Sint-Michiel: dat kan een voordeel zijn maar ook een nadeel omdat u de gevoeligheden binnen deverschillende scholen niet kent ?“Dat klopt maar ik weet dat er tien sterke scholen de scholengroep vormen en ik verlaat een warme orga-nisatie voor een even warme organisatie waar ik goed opgevangen word. We zullen samen heel mooie din-gen verwezenlijken.”

(Peter Soete)

Coördinerend directeur Damienne Cottens, de nieuwe algemeen directeur Karel Moestermans en huidig algemeen directeur

Herman Vansteenkiste.

Page 7: Vms sleutel lente 2014

Volleyballers zijn provinciaal kampioen / 7

Zowel de miniemenploeg als de kadettenploeg van de VMS zijn provinciaal volleybalkampioen geworden. Beide ploegen treden in het derde tri-mester aan in de landelijke finales.

Bij de miniemen verschenen Nick Van Loke, Thijs De-lafontaine, Rien Desimpele, Warre De Wandel, Kasper Verstraete, Jana Verlinde en Jade Vansteenkiste aan het net. Benjamin Robbe en Emiel Raveschot coach-ten de ploeg. De miniemen speelden in de finale twee wedstrijden. In hun eerste match namen ze het op tegen de Broederschool. Dankzij opslagreeksen van Nick Van Loke en Thijs Delafontaine kon de minie-menploeg al snel een comfortabele voorsprong op-bouwen die later niet meer afgegeven zou worden. De eerste set werd met 25-14 gewonnen, in de tweede set werd het 25-20 na een ace van Nick Van Loke. In de tweede wedstrijd was de verdienstelijke ploeg van Sint-Andreas uit Brugge geen partij voor de miniemen. De eerste set werd gemakkelijk gewonnen met 25-9. In de laatste set van het tornooi ging alles heel vlot. Geen enkele bal werd teruggehaald door de ploeg uit Brugge. Kapitein Nick mocht na een time-out de wed-strijd met een jump-serve beëindigen en de ploeg zo naar de provinciale titel slaan: 25-7.

Bij de kadetten stonden deze leerlingen op het veld: Benjamin Robbe, Emiel Raveschot, Ine Desimpele, Ine Moyaert, Aline Spillebeen, Sofie Vanrobaeys, Thijs De-

lafontaine en Nick Van Loke. Bart Raveschot en Filip Tanghe coachten de ploeg. Een ploeg uit Poperinge vol vierdejaars was de tegenstander voor de kadet-tenploeg van de VMS. Onze ploeg met vier meisjes en twee jongens startte uitstekend aan de wedstrijd. Er werd meteen een mooie voorsprong uitgebouwd door een aantal opslagreeksen. De eerste set werd uitein-delijk nipt gewonnen met 25-27. Ook in de tweede set werd meteen een mooie voorsprong uitgebouwd na goeie aanvallen van Ine Moyaert, Ine Desimpele en Sofie Vanrobaeys. Ook al bokste het Sint-Janscollege nog even terug, de tweede set werd verdiend gewon-nen door de VMS met 24-26. Een dramatische start in de derde set legde meteen de basis van een ver-lies in die set en ook in de vierde set ging de VMS onderuit. Een vijfde set moest dus beslissen over wie deze thriller zou winnen. Een snelle 9-3 achterstand werd gecounterd toen Benjamin Robbe aan de opslag kwam. Hij haalde nog maar eens een fantastische op-slagreeks boven. De 9-3 achterstand werd een 9-12 voorsprong. Dat kwamen de mannen van Poperinge niet meer te boven. Bij 11-14 kreeg de VMS een eer-ste matchpunt en het derde was het goeie. De op-slag van de passeur van Poperinge vloog buiten en zo mocht kapitein Emiel Raveschot de beker in de lucht steken. Een prachtige 3-2 overwinning zorgde er zo dus voor dat de VMS nu al met twee ploegen naar de landelijke finale mag.

(Emiel Raveschot)

Page 8: Vms sleutel lente 2014

/ 8

Graadscoördinatoren zorgen voor studiebegeleiding

Naast hun lesopdracht, vervullen Luc Demey, Jan Desimpele en Chris Vermeersch in de VMS ook de rol van graadscoördinator. Een groot deel van hun werk op dat vlak situeert zich bij de studie-begeleiding van de leerlingen.

Luc Demey, coördinator voor de eerste graad: “Een belangrijke taak voor mij is het maken van de klasver-deling, in samenwerking met de klastitularissen. Aan de hand van de leerlingengegevens en de vragen van ouders proberen we zes evenwichtige klassen samen te stellen in het eerste jaar. Daarbij houden we onder meer rekening met de lagere school, jongens/meis-jes en de behaalde punten in het zesde leerjaar. Na het eerste jaar worden de klassen herverdeeld in het tweede jaar, wat opnieuw gebeurt in overleg met de klastitularissen. Tijdens het schooljaar focus ik op de studiebegeleiding. Voor de eerstejaars is er een vaste afspraak op vrijdagavond, voor de tweedejaars ge-beurt dat op vrijdagmiddag. We gebruiken daarvoor de CLB-brochure ‘Leersleutels’. Na enkele klassikale sessies, kunnen de leerlingen deze studiebegeleiding op vrijdag op vrijwillige basis volgen. Ze krijgen hulp bij het opmaken van studieschema’s, het aanleren van een studiemethode en studeren onder begeleiding. Ook op het educatief portaal van onze schoolwebsite vindt iedereen heel wat tips inzake het opstellen van een week- en maandplanning.”

Graadscoördinatoren Luc Demey (eerste graad), Jan Desimpele (tweede graad) en Chris Vermeersch (derde graad).

Begeleiding op maat

“Vanaf het derde jaar werken we individueler”, vult coördinator tweede graad Jan Desimpele aan. “Een leerling komt meestal bij mij terecht na een vraag van de ouders. Samen zoeken we dan naar de studieme-thode die het best bij hem of haar past. Om te bepalen welk type student iemand is, gebruiken we tijdens de lessen de bundel ‘Breinexpress’. Verder krijg ik ook leerlingen over de vloer van wie de punten niet vol-doende zijn. Zij krijgen begeleiding bij die vakken die voor hen een probleem vormen. Het gaat dus telkens om een ondersteuning op maat van de leerling. Uiter-aard koppel ik telkens terug naar de leerkrachten, de ouders en de leerlingenbegeleider.”

Sturende rol

“Vanaf het vijfde jaar werken we eerder met een vraag gestuurd aanbod”, duidt Chris Vermeersch, coördina-tor voor de derde graad. “Die vragen komen onder meer van leerlingen die bij ons instromen in de derde graad. Als graadscoördinator heb ik eerder een stu-rende rol in het samenspel tussen de verschillende vakleerkrachten. We waken over de schoolse presta-ties van de leerlingen. Hier en daar stelt zich ook een probleem op het vlak van motivatie. We proberen die leerlingen ook opnieuw mee te krijgen in het schoolse verhaal. In het zesde jaar ligt de focus sterk op de begeleiding van de studiekeuze naar hogeschool of universiteit.”

(Vincent Vanhoorne)

Page 9: Vms sleutel lente 2014

/ 9

Leerlingenbegeleiders zijn aanspreekpunt

Mieke Hoornaert en Bernd Verbeke vervullen in de VMS de taak van leerlingenbegeleiders. Leer-lingen kunnen bij hen terecht om een oplossing te vinden voor kleine of grote problemen van welke aard ook. De leerlingenbegeleiders wer-ken ook nauw samen met de graadscoördinato-ren en met het CLB.

“Als leerlingenbegeleiders staan wij eigenlijk in voor de eerstelijnshulp”, legt Bernd Verbeke uit. “Dat be-tekent dat we kort op de bal proberen te spelen wan-neer leerlingen nood hebben aan studiebegeleiding of met een bepaald probleem kampen. Soms stappen leerlingen zelf op ons af, een andere keer worden be-paalde zaken gesignaleerd door ouders, leerkrachten of medeleerlingen. Dat we fulltime aan leerlingenbe-geleiding kunnen doen, is een goede zaak. Leerlingen hoeven van ons geen punten te krijgen waardoor we op een onbevangen en vertrouwelijke manier met hen kunnen omgaan. Als leerlingenbegeleider kunnen wij een aantal zaken zelf oplossen. Zo kunnen we bij een geval van pesten klasgesprekken opstarten of met leerlingen hun examenplanning doornemen. Op vraag van het CLB kunnen we leerkrachten vragen een be-paalde leerling te observeren om eventueel een leer-stoornis vast te stellen. Is er een probleem met een bepaald vak, dan overleggen we met de vakleerkrach-ten. We bieden ook een luisterend oor aan leerlingen die zich, om wat voor reden dan ook, niet goed in hun vel voelen. We besteden eveneens veel aandacht aan de nieuwe leerlingen op school. Mijn collega Mieke Hoornaert richt zich specifiek op de eerstejaars, zelf

doe ik ook de opstart van de nieuwe leerlingen in de andere jaren.”

Cel leerlingenbegeleiding

“Eén keer per week vergadert de cel leerlingenbe-geleiding. Naast de leerlingenbegeleiders zijn ook de graadscoördinatoren, een medewerker van het CLB en directeur Luc Vanrobaeys daarop aanwezig. Daarin bespreken we de zaken die de leerlingenbegeleiding op school vaak overstijgen. Gaat het over studies, dan nemen de graadscoördinatoren veelal over, voor an-dere zaken kan de medewerking van het CLB nodig zijn. Leerlingen en ouders kunnen er op rekenen dat alles met de nodige discretie wordt behandeld. Deze vertrouwensband is belangrijk om tot oplossingen te komen voor de leerling.” Op het wekelijks overleg van de cel leerlingenbegeleiding is ook het CLB aanwezig. Psychopedagogisch medewerkster Yente Hugaert wordt momenteel vervangen door Petra Proksch. “Op dat overlegmoment kunnen tal van zaken aan bod komen omtrent studies, medisch of psychosociaal welbevinden”, vertelt Petra Proksch. “Een leerling kan bijvoorbeeld faalangst hebben of thuis met problemen kampen. Tijdens het overleg bekijken we of het gaat om zaken die de school kan oplossen, of als er een tussenkomst van het CLB nodig is. Samen zoeken we naar de beste uitweg. Waar nodig kunnen leerlingen ook worden doorverwezen naar externe organisaties die hen kunnen helpen.”

(Vincent Vanhoorne)

Leerlingenbegeleiders Mieke Hoornaert en Bernd Verbeke van de VMS, Nihada Ahmic en Petra Proksch van het CLB en directeur Luc Vanrobaeys.

Page 10: Vms sleutel lente 2014

Forzaweek in beeld/ 10

Nina Van Coilie, Imaani Dekein, Jaëlle Sintobin, Elisabeth Vandepitte en Johan Vanoverberghe bedwongen de skipiste in Komen.

Aspirant-deelnemers aan Komen Eten konden hun culinaire kennis verfijnen met een kookcursus bij CVO Roeselare.

Met uiterste precisie schiet Tars Gevaert de pijl uit zijn boog op doel. Schoot hij in de roos?

De leerlingen van 3HW namen tijdens hun excursie naar Brussel plaats in het decor van De Zevende Dag in de studio’s van de VRT.

Wereldkampioene Delphine Persoon initieerde in de boksclub van Lichtervelde Joyce Verbrugghe en Sylke Verhelle in de bokssport.

In de topturnhal in Izegem hingen leerlingen aan rekstokken, bewaar-den ze hun evenwicht op de balk en slingerden ze aan touwen.

Page 11: Vms sleutel lente 2014

/ 11

Voor Febe Van Loocke, Laurence Vanlerberghe, Bauke Callewaert en Luna Segaert kent de bouw geen geheimen meer.

Onder leiding van Ann Renier en Veroniek Desombere maakten deze leerlingen kennis met de hockeysport in Kortrijk.

Brice Verkerken, Thanawat Vranken, Rob Landuyt, Thijs Delafontaine en Ward Cauwelier bedwongen de wielerpiste in Gent.

Op de ijspiste van Finlandia in Gullegem draaiden deze schaatsende tweedejaars volop rondjes en pirouettes.

Warre De Wandel, Olivier Leroy, Egon Despeghel, Rien Desimpele en Thomas Demuynck mepten er stevig op los

tijdens een partijtje badminton.

Tijdens de negende Memorial Rudy Bekaert legden alle leerlingen en leerkrachten een parcours af door de centrumstraten van Roeselare.

Page 12: Vms sleutel lente 2014

Junior journalisten vallen in de prijzen

Heel wat leerlingen van onze school namen deel aan de jaarlijkse wedstrijd ‘Junior Journalist’ van het Davidsfonds. Bij de wedstrijd voor de eerste graad waren er eervolle vermeldingen voor Lieze Mortelé en Jade Vansteenkiste. De reeks voor de tweede graad werd volledig gedomineerd door de VMS. Veer Devoldere werd laureaat, Luna Se-gaert en Emma De Boe kregen een eervolle ver-melding. Hieronder volgt een fragment uit het winnende opstel van Veer Devoldere.

De oorlog in het klooster

Op een zondag in september trok ik naar het klooster in Zonnebeke. Het was namelijk open-monumenten-dag en ieder die wou, mocht er eens rondneuzen. Ik wilde wel graag eens de sfeer van vroeger opsnuiven, maar ik had geen zin om naar de gids te luisteren. Zo kwam het dat ik in mijn eentje door de lange klooster-gangen dwaalde. Aan het einde van zo’n gang stond een deurtje op een kier. Toen ik voorzichtig binnen gluurde, zag ik een stokoud nonnetje in een al even antieke leunstoel. En raar maar waar, we raakten in gesprek. Zuster Dionysia bleek 117 jaar oud te zijn en de enige overlevende van de Grote Oorlog.

Interview met zuster Dionysia

Wel mijn kind, vertel eens hoe ik je kan helpen. Wat voor interessante dingen kan een oude zuster jou ver-tellen?

In zo’n lang leven hebt u vast wel het een en ander meegemaakt. Ach kind, ik weet niet of iemand die oude verhalen nog wil horen, maar ik kan je wel vertellen wat er tijdens de Eerste Wereldoorlog gebeurde.

Woonde je toen ook al in het klooster van Zonnebeke?Nee, in die tijd was er in Moorslede een grote kloos-tergemeenschap. We hadden ook een meisjespen-sionaat, maar de meeste meisjes waren wegens de oorlogsdreiging al naar huis gebracht.

Wanneer werd het voor jullie echt spannend?Het begon op maandag 19 oktober in 1914. Terwijl de mensen van Moorslede vluchtten, werden er steeds meer gewonde Engelse soldaten binnengebracht in het klooster, die wij dan moesten verzorgen. We

kregen te horen dat de Duitsers steeds maar dichter kwamen en stilaan groeide onze angst.

Waarom zijn jullie dan niet gevlucht?Als kloosterlinge moest ik de orders van mijn overste opvolgen. De Engelse soldaten hadden hun gewon-den meegenomen. Aan sommige zusters werd op-gedragen om de laatste internen naar Zonnebeke te leiden, anderen moesten dan de weesjes in veiligheid brengen. En ik moest samen met zuster Marie-Made-leine de wacht houden aan de poort.

En vielen de Duitsers werkelijk binnen?De Duitsers klopten op de poort en vroegen brood voor hun 200 man. Hoewel wij niets meer hadden, waren zij heel beleefd en de officieren waren tevreden dat moeder overste ook Duits sprak.

Dus het was allemaal zo erg nog niet?Toen de duisternis inviel, maakten de rode lichten van de auto’s zonderlinge effecten op het torentje van de kloosterkapel. De Duitsers dachten dat we er Engel-sen verstopten en bedreigden moeder overste met de dood terwijl ze op onderzoek gingen. Ze zochten het hele huis af en klommen tot boven in het torentje om zeker te zijn dat we niemand verborgen. Gelukkig vonden ze niets en gingen ze slapen. Wij brachten de nacht door op stoelen in de keuken, helemaal verstijfd van de angst.

Ik bedankte zuster Dionysia en haastte me naar de uitgang, want de open-monumenten-dag was afge-lopen. Ik dacht na over mijn ontdekking: een overle-vende van de Eerste Wereldoorlog… Als ik daarmee naar de kranten zou gaan, kwam ik misschien wel in het nieuws. Maar toen zag ik het oude nonnetje weer voor me, zoals ze rustig in haar leunstoel zat. Ik zou haar in vrede laten met haar herinneringen. Herinne-ringen aan een oorlog van lang geleden, maar voor mij nu opeens heel dichtbij.

/ 12

Page 13: Vms sleutel lente 2014

Directeur en leerlingen stralen op festivaldag

Directeur Willy Phlypo heeft zijn zilveren jubile-um als schoolhoofd op een bijzondere manier ge-vierd. Hij deed de leerlingen op vrijdag 14 maart namelijk een muziekfestival cadeau. De Arme Klarenstraat werd even een festivalterrein voor TMF Stressfactor.

De leerlingen en leerkrachten genoten van de optre-dens van de bands Not So Much, Wait A Minute en van de muziek van dj Murdock. De stralende lentezon maakte de festivalsfeer compleet. “Ik ben vandaag een

heel gelukkig man”, reageerde de directeur. “Al 25 jaar probeer ik tussen de leerlingen te staan en hen aan te moedigen in hun studies. Af en toe is er ook ruimte voor ontspanning, zoals met deze muziekoptredens of met onze jaarlijkse sport- en cultuurweek Forza VMS. Ik kom nog elke dag met veel plezier naar mijn school en wil dat de komende jaren ook nog blijven doen.” De leerlingenraad die het festival organiseerde, over-handigde de directeur een groot fotokader om in zijn kantoor op te hangen.”

(Vincent Vanhoorne)

/ 13

Pepijn Penninck (1Aa) verraste de beatboxers van ‘Wait A Minute’. Het festivalterrein van TMF Stressfactor in de Arme Klarenstraat.

De leerlingenraad stond in voor een vlekkeloze organisatie. Directeur Willy Phlypo bij dj Murdock achter de draaitafel.

Page 14: Vms sleutel lente 2014

/ 14

Fotofinish

De leerlingen van 3HW brachten in het kader van de lessen gedrags-wetenschappen een bezoek aan een kinderopvang.

Onze zesdejaars informeerden zich over hun toekomstige studiekeuze tijdens de Studie-Infodagen in de Expo in Roeselare.

Bij Astrolab in Zillebeke kregen de leerlingen van 5WW en 5MTWe uitleg over de regels van de optica en over de werking van het ruimtestation ISS.

In de hogeschool Vives in Roeselare dook 6WW in het labo om er tal van microscopische onderzoeken uit te voeren.

De klassen 3EC4 en 3EC5 maakten kennis met de werking van de Audi-fabriek in Vorst in het kader van de lessen economie.

De Oud-leerlingenbond organiseerde een contactmoment tussen de zesdejaars en studenten aan hogescholen en universiteiten.

Page 15: Vms sleutel lente 2014

/ 15

In de correctionele rechtbank van Kortrijk nam 6HW deel aan een rollenspel waarbij een proces in scène werd gezet.

Een delegatie VMS’ers nam deel aan het Open Vlaams Kampioen-schap Atletiek in de topsporthal van Gent. Toon Lamote (derde van links) behaalde goud op de 800 meter.

De scholieren jongens onder leiding van Carl Walravens stootten door naar de halve finales van het provinciaal minivoetbaltornooi.

Tijdens de 100 dagen vond klas 6WW voor haar verkleedpartij inspiratie in het oude Egypte.

De scholieren meisjes kwamen in actie tijdens een minivoetbaltornooi tegen enkele ploegen van scholen uit de regio.

Deze VMS-ploeg met coach Dries Gruyaert nam deel aan het SVS-tornooi minivoetbal West-Vlaanderen.

Page 16: Vms sleutel lente 2014

/ 16

Afgestudeerden in het hoger onderwijs academiejaar 2012-2013

UNIVERSITEIT GENT Brian Caes 6EW Master in Banking and Finance

Ann-Sophie Dejonckheere 6HW Master in de communicatiewetenschappen

Lisa Kerckhof 6HW Master in de gezondheidsvoorlichting en -bevordering

Jolien Claerbout 6WW Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen

Eline Degrande 6EW Bachelor in de criminologische wetenschappen

Jasper Delbecke 6HW Bachelor in de kunstwetenschappen

Lisa Galle 6WW Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen

Niels Volckaert 6EMT Master in de rechten

Ellen Waterbley 6WW Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen

Nico De Vriendt 6MTWis Master in de taal- en letterkunde

Ans Debruyne 6WW Master in de vergelijkende moderne letterkunde

Tine Verstraete 6WW Master in de sociologie

Sander Anraed 6HW Master in de politieke wetenschappen

Eline Azou 6WW Master in de farmaceutische zorg

Lien Declercq 6HW Master in de psychologie

Elies Lein 6EW Master in de pedagogische wetenschappen

Rozemien Lemey 6WW Master in de farmaceutische zorg

Caitlin Moenaert 6EW Master in de rechten

Dieter Mourisse 6EW Master in de wiskundige informatica

Johanna Caes 6WW Master in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie

Marisol T’Kint 6EW Master in het notariaat

Ines Verborgh 6WW Master in de dierengeneeskunde

Nele Victor 6HW Master in de EU-studies

KU LEUVEN Matthias Gouwy 6WW Bachelor ingenieurswetenschappen

Pieterjan Robbe 6WW Bachelor ingenieurswetenschappen

Simon Degryse 6WW Master in de biologie

Alexander Lamon 6HW Master in de biologie

Nele Veracx 6WW Master in de educatieve studies

Lize Raes 6MTWis Master geneeskunde

Tijs Vandoorne 6MTWetMaster in de lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen

Stefanie Phlypo 6EW Master in de rechten

Lynn Govaert 6MTWisSpecifieke Lerarenopleiding in de wiskunde

Bjorn Scheldeman 6EW Academische bachelor TEW handelsingenieur

Matthias Spriet 6WW Academische bachelor in de biochemie en biotechnologie

Ruth Demeersseman 6EW Academische bachelor in de biochemie en biotechnologie

Matthias Lapere 6EW Academische bachelor in de geneeskunde

Emmily Callewaert 6MTWisAcademische bachelor lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen

Jasmine Persoon 6MTWetAcademische bachelor in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie

Lore Derumeaux 6EW Academische bachelor in de toegepaste economische wetenschappen

HOGESCHOOL-UNIVERSITEIT BRUSSEL / KAHO SINT-LIEVEN Lore Berteloot 6MTWet Master in de journalistiek

Tine Clicque 6WW Bachelor in de chemie

Jesse Decorte 6WW Bachelor in de elektromechanica

Jolien Demyttenaere 6WW Bachelor in de optiek en optometrie

Lien Vandevyvere 6WW Master in de handelswetenschappen

Klaas Verschaeve 6WW Schakelprogramma handelswetenschappen

VIVES CAMPUS BRUGGE Maxime Bagein 6HW Bachelor in de logopedie en audiologie

Louise Boudeweel 6HW Bachelor in de logopedie en audiologie

Ine Goethals 6WW Bachelor in de logopedie en audiologie

Lieselot Vandenbulcke 6EMT Bachelor in het office management

Brecht Vandevyvere 6WW Bachelor in de industriële wetenschappen: bouwkunde

Kelsey Vanhuyse 6EMT Bachelor in het secundair onderwijs Frans-economie

Femke Boddin 6EMT Bachelor in het kleuteronderwijs

Benji De Backer 6WW Master in de industriële wetenschappen: energie

Robby Declercq 6EMT Bachelor in het bedrijfsmanagment

Lien Dekiere 6HW Bachelor in de logopedie en audiologie

Page 17: Vms sleutel lente 2014

/ 17

Lowie Delbeke 6EMT Bachelor in het bedrijfsmanagement

Jorim Vandevoorde 6WW Master in de industriële wetenschappen: bouwkunde

VIVES CAMPUS KORTRIJK Brecht Castelein 6EMT Bachelor in bedrijfsmanagement

Marlies Crepel 6HW Bachelor in het secundair onderwijs Frans-informatica

Kenneth De Vlaeminck 6MTWet Bachelor in het secundair onderwijs geschiedenis-informatica

Jolien Feys 6HW Bachelor in de verpleegkunde

Nathalie Goes 6HW Bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs

Hannes Huyghe 6EMT International management

Jens Kindt 6EMT Bachelor in het bedrijfsmanagement

Ann-Sophie Maenhoudt 6MTWet Bachelor in de vroedkunde

Delphine Soenen 6HW Bachelor in de verpleegkunde

Ines Thevelein 6HW Bachelor in de toegepaste psychologie

Ruben Vanwalleghem 6 handel Bachelor in het bedrijfsmanagement

Dries Witdouck 6HW Bachelor in het sociaal werk

Ine Bekaert 6WW Bachelor in de verpleegkunde

Maarten Blomme 6WW Bachelor in de verpleegkunde

Annouk Callebert 6HW Bachelor in de verpleegkunde

Helene Cappelle 6HW Bachelor in het sociaal werk

Reinout Cloet 6WW Bachelor in het bedrijfsmanagement

Dascha Degryse 6EW Bachelor in het lager onderwijs

Sara Dejonghe 6MTWet Bachelor in de verpleegkunde

Delphine Deman 6MTWet Bachelor in de verpleegkunde

Michiel Demeersseman 6EMT Bachelor in het bedrijfsmanagement

Jolien Depondt 6HW Bachelor in het sociaal werk

Charlotte Depoortere 6HW Bachelor in de verpleegkunde

Dylan Devroe 6EMT Bachelor in het bedrijfsmanagement

Joyce Lamsens 6EMT Bachelor in het bedrijfsmanagement

Nel Messeyne 6HW Bachelor in de toegepaste psychologie

Thi Le Mi Nguyen 6EMT Bachelor in het bedrijfsmanagement

Bram Vande Ginste 6EW Bachelor in het bedrijfsmanagement

Lennert Vermeulen 6EMT Bachelor in het bedrijfsmanagement

Joeri Verscheure 6WW Bachelor in de autotechnologie

Bieke Victoor 6HW Bachelor in de vroedkunde

Liselot Wyffels 6WW Bachelor in de verpleegkunde ARTEVELDE HOGESCHOOL Bram Brouckaert 6HW Bachelor in het secundair onderwijs geschiedenis-project kunstvakken

Elke Bruwier 6EMT Bachelor in de ergotherapie

Hannelore Decuypere 6WW Bachelor inde podologie

Matthias Deprez 6EMT Bachelor in het communicatiemanagement

Céline Lesire 6EMT Bachelor in het sociaal werk

Simon Vuylsteke 6HW Bachelor in het sociaal werk

Floor Gunst 6HW Bachelor in de logopedie en de audiologie

Celine Havegheer 6EMT Bachelor in het bedrijfsmanagement

Jakob Lepoudre 6EMT Bachelor in het bedrijfsmanagement

Emmely Ramboer 6HW Bachelor in de ergotherapie

Karen Swyngedauw 6EMT Bachelor in het sociaal werk

HOGESCHOOL GENT Hanne Anseeuw 6MTWet Bachelor in de toegepaste taalkunde Frans-Spaans

Guillaume Jaecques 6EMT Bachelor in de handelswetenschappen

Michiel Pattyn 6EMT Bachelor in het bedrijfsmanagement

Sanne Arteel 6EMT Bachelor in de toegepaste taalkunde Engels-Russisch

Sanne Arteel 6EMTMaster in het tolken Engels-Russisch

Thomas Catteeuw 6EMT Master in de handelswetenschappen

Marieke Debusschere 6EMTMaster in de meertalige communicatie - Engels-Frans

Julie Demasure 6MTWet Bachelor in het bedrijfsmanagement

Stefanie Demeulenaere 6EW Bachelor in het bedrijfsmanagement

Marieke Desnyder 6MTWetMaster in de biowetenschappen - voedingsindustrie

Bert Dewaele 6MTWetMaster in de industriële wetenschappen - elektronica ICT

Dries D’haeyere 6WW Bachelor in het internationaal bedrijfsmanagement

Lore Geldhof 6MTWet Master in de meertalige communicatie - Engels-Spaans

Tina Hoorne 6EW Master in de handelswetenschappen

Sebastien Lenoor 6WW Master in de industriële wetenschappen - elektromechanica

Marlies Raes 6EW Bachelor in de handelswetenschappen

Siel Renier 6EW Master in de handelswetenschappen

Toon Vancoillie 6WW Bachelor in de elektromechanica

Page 18: Vms sleutel lente 2014

Familienieuws

Geboren

• Emma, dochtertje van lerares Inge Oosterlinck en Jeroen Gobbin

• Arno, zoontje van lerares Lore Vandamme en Dirk Segers

• Maxime, dochtertje van lerares Eveline Vancoillie en Davy De Winter

• Marthe, dochtertje van oud-leerlinge Marjolein Hantson en Merijn Landuyt

• Felix, zoontje van oud-leerlinge Sofie Hantson en Koen Eeckhout

Proficiat aan de ouders

Overleden

• Rein Decuypere, vader van oud-leerlingen Ruben, Jeroen en Hanne Decuypere

• Nico Vandenberghe, vader van Justien Vandenberghe (6EMT)

• Lucien Debrabandere, grootvader van Sander (6EMT) en Ellen (1Aa) Debrabandere

• Jozef Degryse, grootvader van Liese Aerbeydt (1Ab)

• Germaine Vermeulen, overgrootmoeder van oud-leerlinge Lieselot Vandenbulcke en van Alina Debeuckelaere (5EW), Cil (3EC4) en Vic (1Ae) Masschelein

• Gratiane Hoet, moeder van studiemeester Ignace Dumortier en oud-leerling Johan Dumortier, grootmoeder van oud-leerlingen Hjördis en Lars-Göran Dumortier

• Maria Tack, grootmoeder van leraar Dries Vandergunst en van CVO-adjunct-directeur Katrien Gryspeerdt

• Joseph Vanhuyse, schoonvader van gewezen personeelslid Wim Berteloot

• Zoé Van Den Berghe, overgrootmoeder van Gilles (1Ad) en Julie (6WW) Buyse

• Willy Penninck, grootvader van Birgit Penninck (2MWb)

• Bertha Houbrechts, schoonmoeder van Ann Dequae, bestuurder scholengroep Sint-Michiel

• Irène Fraeye, grootmoeder van Louise Coppé (4WETb)

• Maria Deweerdt, grootmoeder van oud-leerlinge Fien De Jonckheere, overgrootmoeder van Cil (3EC4) en Vic (1Ae) Masschelein

• Nelly Devroe, grootmoeder van leerkrachten Bart Deforche en Sabrine Gunst

• Marcel Claeys, grootvader van Janne Claeys (5MTWe)

• Giel Gillis, oom van lerares Virginie Buyse• Rosa-Adrienne Huyghe, grootmoeder van oud-

leerling Bert Declercq

De hele VMS-gemeenschap biedt de familieshaar medeleven aan.

/ 18

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL Aukelyn Allary 6HW Master in de agogische wetenschappen

Veerle Mol 6HW Schakelprogramma agogische wetenschappen

Lisa Tally 6WW Bachelor in de lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen

HOGESCHOOL WEST-VLAANDEREN Julie Deceuninck 6MTWetBachelor in het office management

Ilse Delmotte 6HW Bachelor in communicatiemanagement

Daphne Deprez 6EMT Bachelor in toerisme en recreatiemanagement

Ellen De Smet 6EMT Bachelor in het communicatiemanagementEmmely Mylle 6MTWet Bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie

Iris Provoost 6WW Bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie

Sien Vanbecelaere 6EMT Bachelor in het sociaal werk

Sara Vandenhende 6HW Bachelor in het communicatiemanagement

Page 19: Vms sleutel lente 2014

/ 19

Campus VMS wordt uitvalsbasis CVO

CVO Roeselare heeft na de Rodenbachbiblio-theek in de Arme Klarenstraat nu ook de oude site van de Watergroep in de Blekerijstraat gekocht. Daarmee maakt CVO Roeselare verder werk van de grote droom om de meer dan 5.000 cursisten vanuit één centrale plaats te kunnen bedienen.

“Het is in eerste instantie de bedoeling om de opleidin-gen bouw, stukadoor, schilderen en logistiek naar de Blekerijstraat te verhuizen”, vertelt algemeen directeur Bart Vandenbroucke. “De oude magazijnen van de Watergroep zijn daarvoor ideaal geschikt. Momenteel huurt CVO Roeselare voor de genoemde opleidingen een gebouw van Mariasteen in de Gitsestraat. Be-doeling is de werken aan de nieuwe site af te ronden tegen september 2015. Krap qua timing, maar zeker haalbaar als alles meezit. Momenteel bereiden we het dossier voor om de aankoop gesubsidieerd te krijgen.”

Centralisatie

“Op campus VMS worden nu al computer- en taalop-leidingen aangeboden en sinds kort is de Rodenbach-bibliotheek al gedeeltelijk ingepalmd door de anders-talige cursisten die een opleiding Nederlands volgen. Tegen 2017 verhuizen dan ook de opleidingen koken, mode en creatief uit de campus Kokelaarstraat. Op dat moment zijn alle opleidingen van CVO Roeselare gecentraliseerd, op campus VTI na. Die laatste cam-pus zal blijven bestaan omwille van de specifieke in-

frastructuur die gedeeld wordt met de dagschool VTI. CVO Roeselare is samen met de buurtbewoners blij dat de site niet in handen komt van een projectont-wikkelaar. De grote onbebouwde oppervlakte van de site – de totale oppervlakte bedraagt 3.000 vierkante meter - zal bovendien wat parkeerdruk wegnemen uit de buurt. Mooi meegenomen voor de buren.”

Cursist is winnaar

Budgettair blijft de aankoop van deze site en die van de Rodenbachbibliotheek trouwens een haalbare kaart voor CVO Roeselare. De Vlaamse overheid komt voor 60% tussen bij investeringen in onderwijsinfrastruc-tuur. Dit samen met het wegvallen van diverse huur-gelden en besparingen door een centralere werking zorgt ervoor dat CVO Roeselare ook in de toekomst kan blijven investeren in betaalbare en kwalitatieve op-leidingen voor de cursist. Bart Vandenbroucke, alge-meen directeur van CVO Roeselare, is opnieuw een gelukkig man. “De grote droom van CVO Roeselare om vanuit één centrale werking een infrastructuur op maat van volwassenen uit te bouwen komt zo binnen handbereik. En in dat verhaal is uiteindelijk vooral de cursist de grote winnaar. Roeselare is en blijft een on-derwijsstad, meer en meer ook voor volwassenen.”

Info: www.cvoroeselare.be

(Peter Soete)

Algemeen directeur Bart Vandenbrouckeop de oude sitevan de Watergroep.

Page 20: Vms sleutel lente 2014

VMSVrije Middelbare School

Arme Klarenstraat 40 - 8800 RoeselareT 051 20 42 48 - F 051 26 11 99

[email protected]

facebook.com/vmsroeselare

twitter.com/vmsroeselare

www.sint-michiel.be

ORGANIGRAM

asoWetenschappen

asoModerne Talen -Wetenschappen

asoModerne Talen -

Wiskunde

asoWetenschappen -

Wiskunde

asoHumane

Wetenschappen

asoEconomie -Wiskunde

asoEconomie -

Moderne Talen

asoEconomie

asoHumane

Wetenschappen

asoModerne

Wetenschappen

1ste graad1ste jaar2de jaar

2de graad3de jaar4de jaar

3de graad5de jaar6de jaar

op maat mooi gemaakthoreca inrichting

www.fitclass.be

Definitieve ontharingGermonpré Conny Ardooisesteenweg 406 8800 Roeselare 051 24 16 39

Marino Deleusan i ta i rbrandsto�en

GhesquièreArdooie 051 74 41 65

Schilder- en decoratiebedrijfGordijnen en overgordijnen

Verdeler lederen salons Durlet

Unie van Zelfstandige Ondernemers

BVBA

HEEMERYCK-LAGROU

SANITAIR051 22 15 87

D A N K A A N O N Z E S P O N S O R S