Vlijtig ende Boos maart 2010

13
vlijtig ende boos contactblad tussen ouders en school sint-jozefscollege - izegem verschijnt trimestrieel 36 ste jaargang • nr. 2 • maart 2010 kantoor van afgifte: 8870 Izegem 1 Burg. Vandenbogaerdelaan 53 - Izegem • tel. 051 33 59 33 www.sint-jozefscollege.be • [email protected]

description

Vlijtig ende Boos maart 2010

Transcript of Vlijtig ende Boos maart 2010

Page 1: Vlijtig ende Boos maart 2010

vlijtig ende boosc o n t a c t b l a d t u s s e n o u d e r s e n s c h o o l

s i n t - j o z e f s c o l l e g e - i z e g e m

verschijnt trimestrieel36ste jaargang • nr. 2 • maart 2010kantoor van afgifte: 8870 Izegem 1Burg. Vandenbogaerdelaan 53 - Izegem • tel. 051 33 59 33www.sint-jozefscollege.be • [email protected]

Page 2: Vlijtig ende Boos maart 2010

RedactIoneel

Voor enkele jaren verscheen er in het redactionele artikel een bijdrage over de “een-zame fietser die kromgebogen over zijn stuur zichzelf een weg baant...” De school-gaande jeugd in een niet aflatend gevecht tegen de gure weersomstandigheden. Zwetend, zuchtend en zwoegend op weg naar een (boeiende?) lesdag. Daarbij werd de loodzware boekentas niet over het hoofd gezien. Tijd misschien om even terug te blikken.

Het lastige fietsen hoort er nog steeds bij, door weer en wind, regen en sneeuw. Geen verandering hier. De boekentas is in de meeste gevallen een rugzak van een duur merk en wordt de laatste jaren steeds meer met beide schouderriemen gedragen. Een goede evolutie, maar het kan en moet nog beter.

Twee jaar geleden werd in een aantal computermagazines met stellige zekerheid aan-gekondigd dat het einde van de o zo belastende boekentas nabij was. De “oprolbare” en vederlichte leerlingen-pc was in de maak. Enkel een ultra plat scherm in een flexibel materiaal, dat vrijwel uitsluitend zou werken op lichtenergie en meer dan voldoende geheugen zou hebben om een hele lesdag vol te maken met alle mogelijke didactische materiaal. Geen gesleur meer met handboeken, want die zouden allemaal als e-boek met interactieve toepassingen in het userscreen worden geladen. De leraar zou via zijn smartboard en bluetooth zijn discipelen van de nodige oefeningen en informatie voor-zien. Zelfs voor die lesgever zouden betere tijden aanbreken: gedaan met het inspira-tieloze verbeterwerk. De pc zou een groot deel ervan overnemen zonder morren en onmiddellijk feedback geven aan de leerling. Zijn scores en vorderingen konden op die manier netjes worden bijgehouden en indien nodig bijgestuurd via extra reme-diëringsoefeningen. Toetsen konden worden geïndividualiseerd. Een toetsenbord en een muis waren overbodig: het klavier kon naar wens verschijnen op het scherm en de bladzijden lieten zich omslaan via een vingerbeweging op het touchscreen. Aan al dat fraais zat maar één nadeel vast: je had er wel nog een grote thuiscomputer voor nodig om al het verworven lesmateriaal en de elektronische boeken op te slaan. Maar dat woog natuurlijk niet op tegen het onnoemlijke voordeel van het gewicht en de prijs. Voor maximaal € 100 mocht je zo’n supertuig al in ontvangst nemen en je hoefde maar 300 gr te torsen. Bovendien zou boeken vergeten voorgoed verleden tijd zijn. Zelfs al zou je nagelaten hebben de juiste cursusonderdelen in te laden, dan kon de leraar alsnog met enkele klikjes je scherm van de nodige informatie voorzien...

Mooi zo, maar wat is er nu uiteindelijk van terecht gekomen? Eerlijk gezegd weinig. De technologie bestaat al, maar de toepassingen laten voorlopig op zich wachten. De aan-raakgevoelige platte schermen bestaan natuurlijk al langer, maar zijn uiterst breekbaar en bijgevolg ongeschikt. Apple lanceert nu zijn iPad, echter zonder de lichttechnologie

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

re

da

ct

io

ne

el

RedactIoneel 3

focus 5

pRIkBoRd 7

fotomontage 11

pRIkBoRd 15

focus 21

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

in

ho

ud

redactioneelinhoud

2 3

Page 3: Vlijtig ende Boos maart 2010

WooRdje Van de dIRecteuR

‘Leerlingen motiveren’ , een veel gehoorde titel van lezingen voor leerkrachten en ouders. Uren kun je palaveren over hoe je hen wel en niet aan de slag kunt krijgen.

Het staat als een paal boven water dat iedereen via intrinsieke motivatie betere resultaten zal halen dan via zijn extrinsieke broer. Als ik geïnteresseerd ben in iets zal ik mij ervoor inzetten zonder het als inspannend aan te voelen en zonder op de tijd te letten. Bovendien zal ik met rasse schreden vooruitgang boeken. Maar o wee als mijn ijver enkel voort-vloeit uit het verlangen naar de beloning die mij beloofd werd, of de vrees voor de straf die dreigt, of uit angst voor de vermanende vinger van ouder of leraar. In het zweet mijns aan-schijns zal ik zwoegen en ik zal het niet lang volhouden en het resultaat zal navenant zijn.

Deze bevinding die je als ouder en als leraar dagelijks aan den lijve kunt ondervinden, wordt in uitgebreide studies toegelicht en via allerlei enquêtes en onderzoeken in verschillende talen bevestigd. Aan heel wat universiteiten worden hierover doctoraten geschreven en wij zullen de constatering van deze geleerde mensen zeker niet betwis-ten. Integendeel, we zullen op basis van hun bevindingen ons vocabularium binnen dit domein drastisch moeten bijsturen, want de termen extrinsiek en intrinsiek behoren tot het verleden.

Vandaag hoor je het onderscheid te maken tussen autonome en gecontroleerde moti-vatie en onze taak bestaat erin om via een structurerende en autonomieondersteu-nende leerkrachtstijl de autonome motivatie aan te zwengelen.

Hoe pak je zoiets aan? Het antwoord is evident. Je biedt de nodige structuur aan waar-binnen de leerling autonoom aan het werk kan. Minder evident is wat dit dan wel precies inhoudt en hoe je te werk gaat.

Om hierop een antwoord te vinden, zou ik via een extrinsieke kop koffie mijn geïnter-naliseerde motivatie misschien kunnen opkrikken, maar ik heb enkel nog autonome en gecontroleerde motivatie over en daar kan ik mijn zwart (want de voorkeur gaat naar heel sterk) vocht niet in onderbrengen. Maar niet versaagd, mijn taak is optimaal uitdagend en ik kan ze opdelen in haalbare stappen. Jammer genoeg is er niemand om mij tips te geven noch positieve feedback. Maar er zijn toch al twee van de vier voorwaarden vervuld voor mijn gestructureerde leerproces en de positieve feedback kan ik aanwenden voor mijn volgende ‘woordje van de directeur’. Want niet vergeten, vooral het proces is van belang en niet zozeer het resultaat.

Maar als u in de toekomst nog een schrijfsel van mijn hand wil, zal dit enkel kunnen als u eerst goed luistert naar mijn behoeften en verzuchtingen. Bovendien zal u zich

en met een zeer beperkt toepassingenveld. Ook geen optie dus. De computer is even-wel niet meer weg te denken uit het onderwijs en het smartboard prijkt al aan menige muur, maar ook hiervan blijft het gebruik wat uit wegens een gebrek aan geschikte software. Voorlopig zijn de leerlingen op school nog niet met hun thuiscomputer ver-bonden. Dat wil echter niet zeggen dat zo’n toestel overbodig of nutteloos zou zijn. In een tijd van steeds verder oprukkende informatisering kan en mag een pc niet meer ontbreken in de opleiding. De schoolse applicaties hinken wat achterop, maar zullen ongetwijfeld een steeds meer prominente rol gaan spelen. Tegen deze evolutie ingaan heeft geen zin en vooral nu niet, als de internetproviders ons met gigantische down-loadvolumes om de oren slaan.

En de boekentas? Houd die nog maar even op de rug, stevig met twee riemen gebon-den. Wil je mordicus met zo’n flatscreen werken? Het kan, maar dan moet je in China gaan wonen. Daar zijn ze nu al in gebruik. Je kunt alvast beginnen met geen nutteloze balast mee te nemen. Laat de voorbije hoofdstukken thuis en neem enkel die boeken mee, die je echt nodig hebt. Gebruik geen dikke klasseermappen, maar eerder vakge-bonden werkbundeltjes. Een opbergkastje kan ook al heel wat soelaas brengen.

En de fiets? Blijven trappen maar...

J. Wylin

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

re

da

ct

io

ne

el

4 5

focus

Page 4: Vlijtig ende Boos maart 2010

inleven in mijn perspectief. U zal mij onvoorwaardelijke positieve feedback geven en de tips en werkpunten die u mij suggereert, biedt u op ondersteunende manier aan. En vooral, u mag mijn onderwerp niet voor mij bepalen, u biedt mij hoogstens een aantal keuzeonderwerpen aan. Indien u dit niet doet, dan werkt u niet autonomieon-dersteunend en dan kan ik niet garant staan voor het resultaat. Maar uiteindelijk is dit toch niet van zo’n groot belang, want het schrijfproces telt, niet het product. Waar maak ik mij nog zorgen over.

G. Feys

P.S. Een ernstig artikel hierover: Vansteenkiste, M. , Soenens, B. , Sierens, E. en Lens, W., Hoe kunnen we leren en presteren bevorderen? Een autonomieonder-steunend versus contolerend schoolklimaat. Caleidoscoop, nr. 17, 2005, p. 18-29.

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

6 7

prikbord

samenWeRkIng met ‘den tatseVoet’

Via Koen Geldof, onze algemene directeur, maakten we kennis met het aanbod van ‘Den Tatsevoet’. Geïnspireerd hierdoor steunden we vorig schooljaar via onze pan-nenkoekenverkoop de werking van dit arbeidszorgcentrum dat opereert vanuit de Ommegangstraat 19 in Izegem.

Het centrum richt zich tot mensen die omwille van heel sterk variërende redenen hun plaats in het reguliere arbeidscircuit niet meer aankunnen. Door hen een begeleide taak of deeltaak op maat aan te bieden binnen den Tatsevoet kunnen zij opnieuw actief deelnemen aan de samenleving.

Binnen onze school en op ruimer vlak ook binnen de scholengemeenschap probe-ren wij deze werking niet enkel financieel te steunen. We stellen op beperkte schaal ook personen te werk. Op die manier hopen we, op hoe bescheiden schaal ook, bij te dragen tot de herintegratie van deze kwetsbare mensen.

G. Feys

fInale cantaBIle

Marijn Delaere veroverde zondag een finaleplaats in de prestigieuse pianowedstrijd Cantabile (hogere graad). Samen met 4 andere jonge pianisten speelt hij op zondag 14 maart in de Blauwe Zaal van de Singel te Antwerpen voor de nationale overwinning. Gefeliciteerd.

centRum VooR leeRlIngenBegeleIdIng

In de loop van de maand februari kregen we een vijftien bladzijden tellende brochure waarin op heel summiere wijze aan de hand van een aantal vragen informatie gegeven wordt over de werking van het CLB. Voor wie nog nooit eerder van de diensten van het centrum voor leerlingenbegeleiding gebruik gemaakt heeft, kan dit een interessante eerste kennismaking zijn.Als ouder kan u op www.ond.vlaanderen.be/CLB/Documenten/Ouder/brochure_web.pdf diezelfde informatie downloaden.

G. Feys

Page 5: Vlijtig ende Boos maart 2010

In mei volgt het tweede deel van de uitwisseling: dan trekken wij voor drie dagen rich-ting Wallonië!

M. Allegaert en B. Deveeuw

skIReIs 2010

Wie terugkeert van wintersportvakantie krijgt meestal dezelfde vragen voorgescho-teld: “Zijn jullie gespaard gebleven van grote ongelukken?”, “Lag er veel sneeuw?” “Hadden jullie mooi weer?” en last but not least “Was ’t geestig?” Wat ons betreft was ’t vier keer ja. Sommige mensen zullen bij het voelen aan de tanden of het plooien van de vingers nog wel de naweeën voelen van de skireis, maar breuken of groter onheil bleven achterwege. Over het sneeuwtapijt maken we ons al tijden geen zorgen meer. Het skigebied Warth-Schröcken profileert zich als ‘Der Schneegarant am Arlberg’. Gemiddeld valt er ongeveer 11 meter sneeuw per jaar, je zou dus voor minder voor deze plaats kiezen.De zon wil zich in Oostenrijk wel eens verschuilen achter de wolken, maar dit jaar hebben we alleen de laatste halve dag bewolking gezien. Voor de rest aanhoudend stralend weer. De eerste dagen was het bar koud, met temperaturen tot -20°C. Naar het einde van de week toe schommelden de temperaturen rond het vriespunt.Ik was wellicht niet de enige die de buschauffeur (spreekwoordelijk) een enge ziekte toewenste – niet alles kan perfect zijn - maar niets kon de pret echt bederven. De ski-omstandigheden waren perfect, het eten smaakte heerlijk - wegens met liefde bereid door de verschillende koks - en ’s avonds werden we hartelijk ontvangen door Hermann in de stemmige après-ski bar ‘Der Ausrutzer’. (Je kan bij ingewijden terecht om de oorsprong van die naam te achterhalen, dat zou ons hier te ver leiden.)De lustrum-editie van de SJC-skireis was er ééntje om in te kaderen. Ik wil dan ook niet nalaten om alle deelnemers en begeleiders te danken voor de medewerking en de positieve ingesteldheid. Meer van dat volgend jaar!

P. Pieters

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

8 9

10-12 feBRuaRI 2010: uItWIsselIng

Als winnaar van de ‘uitwisselingswedstrijd’ ontvangt klas 3.1 een groep enthousiaste leeftijdsgenoten uit het Waalse Visé (Luik). Het uitwisselingsproject krijgt dit jaar de steun van het Prins Filipfonds. Op het programma stonden tal van projecten georga-niseerd door de leerlingen onder begeleiding van Mevr. Allegaert en Mevr. Deveeuw.

1 Ontvangst in het station van Izegem, gevolgd door een vrije namiddag in het gastgezin.2 Croque-avond met gezelschapsspelen3 Stadsspel in Oostende (voorafgegaan door een voormiddag les volgen op school)4 Filmavond (Bienvenue chez les ch’tis)5 Ontbijt op school en voorstelling St.-Jozefscollege6 Rondleiding in Izegem met bezoek aan het stadhuis, de bolletra en het schoeiselmuseum7 Het afscheid

1

5 6 7

3

2

4

Page 6: Vlijtig ende Boos maart 2010

HaïtI

Vanaf het moment dat de schrijnende beelden vanuit Haïti op ons netvlies gebrand stonden, kwam ook spontaan vanuit onze leerlingengroep een vraag of we iets konden doen. Zo ontstonden een aantal vrijwillige projecten die mede door de leerlingenraad en collega’s werden gesteund. Vooreerst kwam het voorstel van vijf meisjes uit het vierde jaar om auto’s te wassen aan de haven in Kachtem. Op 24 januari trotseerden ze de koude en lieten ze niet enkel auto’s maar ook een boot weer blinken. Vanuit klas 6.5 werd voorgesteld om op drie vrijdagen op de speelplaats cake te ver-kopen. Onmiddellijk sprong de leerlingenraad op de kar en stelde voor om dan ook chocomelk aan te bieden en hun opbrengst aan Haïti te schenken. Telkens was het een ander jaar en andere leerkrachten die instonden voor de cakebak. Door de verkoop van die cake en warme chocomelk kon je voor een euro de inwendige mens niet alleen verwarmen, maar ook versterken. In deze barre februarimaand was dit een geappreci-eerd initiatief dat de aandacht trok voor de schrijnende nood in Haïti. Deze initiatieven brachten het bedrag van 263,50 euro op . De autowasactie bracht 175 euro op.

A. Corneillie

geeRt spIlleBeen op Bezoek

In het kader van de lessen Nederlands kwam schrijver-journalist Geert Spillebeen op bezoek. Hij werd uitgenodigd om over het ontstaan van zijn boek ‘”Age 14” te praten. Meteen was dat een uitstekende gelegenheid om vakoverschrijdend de Eerste Wereldoorlog bij de leerlingen toe te lichten. Het is niet meer zo evident om over deze Grote Oorlog te spreken, want na een kleine eeuw is er heel wat herinnering met het stof van de tijd toegedekt. Auteur Spillebeen heeft dan met verve deze belangrijke historische les weer in de spotlights gebracht.Zijn opzoekingswerk leverde een aantal prachtige jeugdromans op en daarnaast een boeiende uiteenzetting over zijn werk als schrijver en journalist. Zijn interesse voor WO I vormt dan ook een directe basis voor vrijwel al zijn jeugdboeken.Om het project gestalte te geven werd ook een beroep gedaan op de leraren geschie-denis, zodat ook de politiek-historische invalsbasis ruim aan bod kwam. Zo realiseer-den wij een belangrijke stap in de vakoverstijgende eindterm Burgerzin.Na de voorstelling liet Geert Spillebeen ons weten, dat hij uitermate tevreden was over de belangstelling en de voorkennis van onze derdejaars. Dit project is dus zeker voor herhaling vatbaar.

J. Wylin

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

10

Fotomontage activiteiten

2de semester Deze fotomontage geeft een overzicht van de diverse activiteiten die plaatsvonden gedurende het 2de trimester.

Jaarlijks ontstaat er zo’n 100 dagen 1 voor het einde van het schooljaar een tijdelijke gekte bij de zesdejaars: eten, drinken, dansen, zingen, fuiven… op een 100 dagenvie-ring kan alles. Audioloog prof. Bart Vinck 2 kwam voor de vierdejaars een boeiende uiteenzetting geven over gehoorschade bij jongeren. Een interessante les en een goede waarschuwing in één. Ernst nu: de talrijke deelnemers aan de wiskunde-olympiade 3 zwoegen zich een weg naar de volgende ronde. We wensen hen alle succes toe! De pannenkoekenverkoop verkoop is dit jaar ten voordele van palliatieve zorg 4 . De leerlingen kregen in de feestzaal de nodige toelichting. De boeiende en vermakelijke sportquiz 5 kon opnieuw rekenen op een schare enthousiaste deelnemers. Klas 4.4 trok aan het langste eind. Onder impuls van Bieke Deveeuw en Marieke Allegaert werd een uitwisseling op poten gezet tussen het College en leerlingen uit Visé, nabij Luik. Een uitstekende training voor het vak Frans en een gelegenheid om vriend(in)en te maken in Wallonië 6 . Na de zware aardbeving werd een cakebak ten voordele van Haïti geörganiseerd. 7 . Op 12 februari vertrokken een 40tal ski- en snowboardfana-ten van het College richting Oostenrijk 8 .

P. Pieters

1

1

Page 7: Vlijtig ende Boos maart 2010

1

1

2

5

6

6

7

3

4

Page 8: Vlijtig ende Boos maart 2010

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

15

een doctoRstItel In de toegepaste economIscHe WetenscHappen VooR WouteR dutIllIeuxof Hoe InspIReRend een leRaaR Wel kan zIjn

Mevrouw Aricxk, economielerares in de tweede graad, kreeg onlangs een schrijven met daarin een bedanking van de heer Wouter Dutillieux voor haar inspirerende lessen economie. Die hebben bij hem het zaad geplant voor een succesvolle verdere studie in die richting. Op 4 november 2009 immers verdedigde hij met succes zijn docto-raat voor een internationale commissie in de promotiezaal van de universiteitshallen in Leuven. Op het programma stond ‘Audit research opportunities in European insti-tutional settings’.

Voor specialisten maakt deze titel wellicht onmiddellijk duidelijk waarover het gaat, maar voor leken waaronder ik mijzelf zonder twijfel reken, was iets meer uitleg nodig. Die vonden we in een ons door de heer Dutillieux toegestuurde synthese van zijn doc-toraat, voorafgegaan door een dankwoord aan alle mensen die hem bij zijn studiewerk begeleid hebben. We hopen dat het citaat van F. Scott Fitzgerald waarmee hij zijn inlei-ding beëindigt, na lezing van onderstaande uitleg, ook voor u van toepassing zal zijn.

It eluded us then, but that’s no matter – tomorrow we will run faster, stretch out our arms further … And one fine morning –

Het proefschrift vertrekt vanuit de invoering van de zogenaamde Sarbanes-Oxley wet (SOX) in de Verenigde Staten, de belangrijkste hervorming van de Amerikaanse ven-nootschapswetgeving sinds de jaren ’30. Door de toepassing ervan is de kwaliteit van de jaarrekeningen van Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen sterk verbeterd.

In het eerste hoofdstuk van zijn wetenschappelijk onderzoek gaat de heer Dutillieux na of deze verbetering ook van toepassing is op de Belgische dochterondernemingen van de Amerikaanse beurs-genoteerde ondernemingen. Hij doet dit d.m.v. een verge-lijkende studie van de kwaliteit van de jaarrekeningen van Amerikaanse dochterbedrij-ven en Belgische bedrijven die niet onderhevig zijn aan de SOX-reglementering. Uit het onderzoek blijkt dat de SOX-reglementering inderdaad kan worden beschouwd als de hoofdreden van de kwaliteitstoename van de jaarrekeningen in zowel de VS als de dochterondernemingen in België.

In een tweede hoofdstuk wordt nagegaan hoe de lokale auditregulering (vergelijkende studie Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) de impact van SOX op de jaarrekeningkwa-liteit van dochterondernemingen van Amerikaanse moederbedrijven beïnvloedt. De

8

8

8

8

prikbord

Page 9: Vlijtig ende Boos maart 2010

studie wijst uit dat de invloed van de SOX-reglementering op het winstmanagement lager is in landen met een strengere auditregeling (Frankrijk). Daar immers was er al voor de invoering van de nieuwe wet een betere controle op de naleving van de boek-houdnormen waardoor de invloed van SOX op het winstmanagement geringer is. Het derde hoofdstuk is gewijd aan de strategieën die de Big 4 auditkantoren (nl. Deloitte, Ernst & Young, KPMG en Pricewaterhouse Coopers) gebruiken om marktaandeel te winnen in markten die gekenmerkt worden door relatief sterke concurrentie.

Elk van de drie hoofdstukken van het doctoraat beklemtoont hoe institutionele ken-merken van een aantal Europese landen een belangrijke rol spelen bij het beantwoor-den van onderzoeksvragen. Verder kan worden aangetoond welke cruciale rol de institutionele omgeving speelt in auditing onderzoek. Bovendien biedt de studie heel wat stof voor nieuwe proefschriften.

We willen via deze weg de heer Dutillieux feliciteren met zijn doctoraatstitel. Het zaad van mevrouw Arickx was van degelijke kwaliteit, maar de bodem waarop het gevallen is zeer zeker vruchtbaar gebleken.

G. Feys op basis van de tekst ons door de heer Dutillieux bezorgd.

famIlIenIeuWs

- Op 25 november werd Stiene geboren. Zij is het dochtertje van dhr. Jochen Vlieghe, leraar geschiedenis en cultuurwetenschappen.

- Op 29 januari zag Marie 1 het levenslicht. Zij is het dochtertje van mevr. Veronique Maresceaux, leraar Nederlands en Duits.

- Op 5 februari kwam Martha 2 ter wereld. Zij is het dochtertje van mevr. Alien Debever, lerares Nederlands.

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

16 17

mInIondeRnemIng

De minionderneming van onze school, InterSight, draait nu al ruim zes maanden op volle toeren. In de voorbije maanden is deze minionderneming geëvolueerd naar een hechte groep maatschappelijk verantwoorde ondernemers. We hebben niet alleen oog voor onze winst, maar vooral voor onze klanten. Die spelen een belangrijke rol in het succesvol worden van onze onderneming. We hebben gezocht naar een evenwicht tussen deze twee ethische waarden. Dat bereiken we door efficiënt te werk te gaan, waarbij doorzettingsvermogen en klantvriendelijkheid een belangrijke rol spelen.

1 2

Kennismakings- en informatieavond voor nieuwe leerlingenVrijdag 30 april 2010

18 u. - 20.30 u

Page 10: Vlijtig ende Boos maart 2010

We hebben al tal van verkoopsmomenten achter de rug en creëerden hiermee een mooie omzet. InterSight was bijvoorbeeld aanwezig op het oudercontact en de per-soneelsvergadering van onze school. Uiteraard zijn we ook aanwezig op verkoopsmo-menten buiten de school. We hebben onze producten aangeboden op de kerstmarkt van Kachtem, en onlangs ook op de markt van Ingelmunster. Daarnaast hadden wij ook de kans om ons te meten met andere miniondernemingen in het Ringshoppingcenter in Kuurne.

Om onze verkoop nog te stimuleren hebben we ervoor gezorgd dat onze klant zijn favoriete producten kan bestellen via onze brochure. Hierin is alles terug te vinden. Daarnaast hebben we ook al gebruik gemaakt van speciale gelegenheden zoals Kerstmis en Valentijnsdag. In de nabije toekomst zullen we ook nog een verkoop lance-ren rond moederdag. InterSight heeft ook al een systeem uitgewerkt van homeparties waarbij we bij de mensen thuis verkopen. We hebben al één homeparty achter de rug, en die was een groot succes. Dat belooft alvast voor onze volgende thuisverkopen.

Natuurlijk speelt elk departement een belangrijke rol bij ons succes. Iedereen draagt zijn steentje bij. De communicatie tussen de verschillende departementen verloopt zeer vlot waardoor we efficiënt te werk kunnen gaan en onze klant tevreden kunnen houden. Met onze minionderneming zullen we ook nog eens op de markt in Izegem te vinden zijn. Deze datum zal zo snel mogelijk op onze website worden gepubliceerd: www.mini-intersight.be. Wij hopen u daar te mogen verwelkomen!

InterSight

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

18 19

lImeRIcks

Schooltoneel Cyra & RockyZaterdag 1 mei om 20 u.

feestzaal Sint-Jozefscollegekaarten reserveren: 051 33 59 33

De arbeiders kregen hun C 4

Ze wilden werken en met plezier.

Poort deden ze toe

Drank nergens naartoe

En nu zit het café zonder bier.

(Lisa Vanwelsenaers)

Een dandy met diepblauwe ogen

stond zingend zijn pruikje te drogen.

Maar toen ging z’n bles

al snel op de fles,

hij was door zijn stijltang bedrogen.

(Sarah El Amouri)

Een erg dikke meneer uit Diksmuidgeraakte zelfs zijn bed niet meer uit.Het zat hem niet mee,kon niet naar de plee.Hij kuchte en barstte uit zijn huid.(Marlies Corvelyn)

Een kikker op de Chinese muur

die kreeg daar plots een heel rare kuur.

Chinezen werden gek,

ze rolden hem in spek

en grilden hem op het hete vuur.

(Lauren Blieck)

Het bestuur kon niet lager zinken,liet het werknemersaantal slinken.Pintjes verloren,stakers bevroren.Laten we er nu een gaan drinken.(Simon Allosserie)

Ja, Milquet was weer aan ’t beleggen

een ’non’ bleef ze aldoor maar zeggen

was aan het zwetenYves kon ’t niet wetenDe Wever grenzen aan ’t verleggen

(Wout Delaere)

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

Page 11: Vlijtig ende Boos maart 2010

Respect VooR mens en omgeVIng

We komen allen uit een andere omgeving, een andere gezinssituatie, een ander verle-den. We zijn binnen onze scholengemeenschap met heel wat mensen: ongeveer 2600 leerlingen en 400 personeelsleden verdeeld over 5 campussen. Het is niet altijd mak-kelijk om elkaar te begrijpen. Waarom handelt iemand anders dan wij gewoon zijn? Waarom is iemand gewoon anders?

‘Weten’ wat respect inhoudt is soms heel ver verwijderd van respect ‘opbrengen’. Door samen te werken en te leven kunnen we echter van elkaar leren.

Vanuit ons katholiek geïnspireerde opvoedingsproject leren we ons empathisch op te stellen. Dat wil zeggen dat wij ons proberen in te leven in een andere manier van doen en denken. Dit is onze voedingsbodem voor het respectvol omgaan met anderen. Met de mede(leerling), (collega-)leerkracht, de onderhoudsploeg, opvoeder en directie.

Regelmatig staat een school op stelten door renovatiewerken: volledige vleugels worden voorzien van dubbel glas of nieuwe verlichting. We herschilderen klaslokalen en we kopen nieuw meubilair en didactisch materiaal.

Dagelijks zijn de technische ploeg en het onderhoudsteam in de weer om alles opera-tioneel en proper te houden. Een hele opgave als je de grootte van de gebouwen en de omvang van de uitrusting bekijkt. Vanuit een respectvolle houding tegenover het materiële kunnen we onze investeringen beter laten renderen.

Respect voor mens en omgeving. Het leidt tot een mensvriendelijke en rustige omge-ving waarin het leuk vertoeven is. Laat ons daar samen wat meer werk van maken.

Greta Feys (coördinerend directeur scholengemeenschap)Koen Geldof (algemeen directeur scholengemeenschap)

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

20 21

spoRtVeRslag

Ballgames

De ballgames in de 2de graad werd gewonnen door klassen 3.7 en 4.4.Deze in de derde graad werd gewonnen door klas 5.2

focus

Page 12: Vlijtig ende Boos maart 2010

spoRtquIz

• 1ste plaats: klas 4.4 met 85 punten• 2de plaats: klas 6.4 met 79 punten• 3de plaats: klas 6.3 met 75 punten

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

22 23

Zwemmarathon

122 leerlingen; 49 derdes, 35 vierdes, 27 vijfdes en 18 zesdes, namen op de eerste woensdag na de kerstvakantie deel aan onze jaarlijkse zwemmarathon.

Winnaars:

• 3des: klassen 3.4 en 3.5 • 4des: klas 4.4• 5des: klas 5.5• 6des: klas 6.5

Sportiefste klas 2009-2010

Proficiat aan alle deelnemers die hebben deelgenomen aan één of meerdere sportac-tiviteiten met de geleverde prestatie!

Klassen 4.4 en 5.5, respectievelijk in de 2de en in de 3de graad, staan momenteel aan de leiding. Met de winnaars gaan we op het einde van het schooljaar gaan bowlen.

Volgende activiteit: Duatlon, zondag 25 april

Frederik Dousy

Page 13: Vlijtig ende Boos maart 2010