Vlijtig ende Bood december 2009

11
vlijtig ende boos contactblad tussen ouders en school sint-jozefscollege - izegem verschijnt trimestrieel 36 ste jaargang • nr. 1 • december 2009 kantoor van afgifte: 8870 Izegem 1 www.sint-jozefscollege.be • [email protected]

description

Vlijtig ende Bood december 2009

Transcript of Vlijtig ende Bood december 2009

Page 1: Vlijtig ende Bood december 2009

vlijtig ende boosc o n t a c t b l a d t u s s e n o u d e r s e n s c h o o l

s i n t - j o z e f s c o l l e g e - i z e g e m

verschijnt trimestrieel36ste jaargang • nr. 1 • december 2009kantoor van afgifte: 8870 Izegem 1www.sint-jozefscollege.be • [email protected]

Page 2: Vlijtig ende Bood december 2009

Van … word je doof. wablief???

Een flauw mopje, dat wel. Als we echter de stipjes gaan vervangen door meer rea-listische gegevens, dan is de pret er vlug af. In dit korte bestek willen wij even een prangend probleem schetsen. De gegevens werden ontleend aan een grootschalig onderzoek van Bart Vinck, professor audiologie aan de UG en gehoorarts aan het UZ Gent. Al enkele jaren luidt hij de alarmbel over het slinkende gehoor bij onze jongeren. Ook wij stellen vast dat er heel wat werk aan de winkel is. Geen reden tot paniek, maar wel de hoogste tijd om in te grijpen. Wat is er aan de hand, welke zijn de oorzaken en wat kunnen wij eraan doen?

Het bovengenoemde onderzoek wees uit dat geen enkele jongere van 18 jaar nog een normaal gehoor heeft. Tel daarbij de graduele gehoorsvermindering vanaf het der-tigste levensjaar en een slechthorende generatie dient zich aan. De huidige jeugd is opgegroeid in een relatief lawaaierige omgeving. Echte stilte is quasi onbestaande in onze hectische maatschappij. Daarbij komt nog de alomtegenwoordige muziek. Met de hedendaagse middelen is het mogelijk om altijd en overal naar je favoriete genre te luisteren. Leuk, maar toch heel gevaarlijk.

Onze leerlingen vertoeven dagelijks vele uren in een gesloten ruimte met beperkte akoestische capaciteiten. Wij proberen zo veel mogelijk het geluidsniveau op een aan-vaardbaar peil te houden, maar tussen de lessen loopt het vaak fout. Dan hebben onze leerlingen enkele minuten de tijd om zich te ontspannen en heel snel ontstaat er een hels kabaal in die kleine lokalen. Gewoon spreken met elkaar ontaardt meestal in een oorverdovend geroep dat al vlug boven de 100 decibel uitstijgt. Uiterst gevaarlijk! Ook de speelplaats, de trappengangen, het leerlingenrestaurant, de sporthal en het zwem-bad zijn gehoorbedreigende plaatsen.

Daarnaast willen jongeren inderdaad zo veel mogelijk hun geliefde muzieknummers horen via hun iPods of mp3-spelers. Deze kleine toestelletjes vormen waarschijnlijk het grootste gevaar. Hoe onooglijk deze dingetjes ook mogen lijken, ze produceren een volume dat heel dikwijls de 100 decibel ruim overstijgt. Gehoorschade treedt bij een dergelijke geluidssterkte al op na enkele minuten, vooral omdat de muziek via oordopjes direct en onder volle druk op de trommelvliezen terechtkomt. Misschien heel aangenaam, maar echt wel te mijden.

Voor de iets oudere leerlingen loert er nog een andere bedreiging om de hoek. Wat is er nu leuker dan een fuif of een bezoekje van enkele dagen aan een zomerfestival? Je kunt je er lekker uitleven of genieten van de directe impact van live muziek. Helaas zijn ook hier weer de jonge oren in groot gevaar. De wettelijke maximumnorm van 85 decibel wordt nagenoeg nergens gerespecteerd en de overheid controleert en bestraft

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

re

da

ct

io

ne

el

redactioneel 3

focus 5

prikbord 6

fotomontage 9

prikbord 13

focus 17

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

in

ho

ud

redactioneelinhoud

2 3

Page 3: Vlijtig ende Bood december 2009

woordje Van de directeur Bij het inleiden van sprekers of het geven van een korte toespraak betrap ik mij erop dat ik een voorliefde heb voor de uitdrukking ‘niets is minder waar’. Soms besluipt mij daarbij enige onzekerheid over het correcte gebruik van de zinswending. Stel dat iemand zegt dat ‘jongens minder studiegemotiveerd zijn dan meisjes ‘ en daarop aansluitend dat ‘niets minder waar is’, dan rijst de vraag of jongens nu meer of minder gemotiveerd zijn dan meisjes volgens de spreker? Gelukkig voor de jongens, want we willen hen zeker niet tegen ons in het harnas jagen, bedoelt hij dat ze zeker niet minder gemotiveerd zijn. Immers, om het even wat is meer waar dan dat jongens minder studiegemotiveerd zijn. Dus de bewering is zo goed als zeker niet waar. De spreker bedoelt dus eigenlijk: ‘ Jongens zijn niet minder studiegemotiveerd dan meis-jes, integendeel ze zijn … Het vervolg laat ik over aan de lezer, want boude uitspraken op dit vlak zal ik hier zeker niet doen.

Wie zijn hoofd wil breken over een gelijkaardig probleem kan aan de slag met ‘het is niet ondenkbeeldig dat …’. Als iemand zegt dat het niet ondenkbeeldig is dat het Mexicaanse griepvirus zal leiden tot hallucinante toestanden op de werkvloer, wat bedoelt hij daar dan precies mee? Let op, er zit een adder onder het gras. Denkbeeldig betekent volgens Van Dale: wat niet werkelijk bestaat. Een denkbeeldige ziekte is dus geen ziekte. En nu discussiëren maar.

Taal, een ingewikkeld medium. Hierboven een tweetal extreme voorbeelden, maar ook in onze alledaagse communicatie door middel van eenvoudige taal begrijpen we elkaar heel dikwijls verkeerd. De boodschap wordt niet duidelijk gebracht, de ontvanger staat helemaal niet open voor wat gezegd wordt of hij registreert enkel wat hij wil horen …

Het belang van goed communiceren kun je aflezen uit het cursusaanbod op dit vlak. En dit niet alleen op professioneel vlak, ook in het kader van de opvoeding van kinderen. Vooral in Nederland ligt ‘effectief communiceren met kinderen’ goed in de markt. In Vlaanderen lijkt het nog niet zo’n vaart te lopen. Wellicht zijn we hier nog eerder de mening toegedaan dat opvoeden gebeurt op gevoel, met gezond verstand en wellicht vooral met liefde.

Maar ook in de zaken waar liefde mee gemoeid is, is goed communiceren en vooral het openhouden van het communicatiekanaal zo belangrijk. Het stilvallen van de communicatie betekent dat de partijen zich teruggetrokken hebben, zich verschansen, niet meer uit de loopgraven komen … Militaire taal die niet veel goeds belooft.

Moraal van het verhaal. Mijd dubbele negaties en verzorg de communicatie in goede en in kwade dagen, zowel in liefdes- als in andere relaties.

G. Feys

vrijwel nooit. Nog dramatischer is echter, dat de jeugd dergelijke overdreven volumes normaal en zelfs fijn vindt. Dat is pas echt onrustwekkend.

Moeten wij ons dan bij de feiten neerleggen? Wij hopen het niet. Tegen de inertie van de overheid kunnen wij helaas niet veel aanvangen. Toch willen wij dat niet zomaar accepteren. Jeugdorganisaties zouden hier het voortouw moeten nemen en een voorbeeld stellen. Houd de volumes onder controle. 75 decibel is (volgens de Raad van Europa) veilig gedurende acht uur. Dat is ruim voldoende voor een fuif en voor een dagje festival. De nieuwe mp3-spelertjes zullen op 85 decibel worden begrensd (wat nog steeds iets te krachtig is). Onze leerlingen proberen wij bewust te maken van de talrijke bedreigingen en een sensibiliseringscampagne dringt zich op. In dat kader hebben wij voor de tweede keer professor Bart Vinck uitgenodigd om onze derdes toe te spreken. Hopelijk draagt een dergelijk initiatief bij tot de zo nodige sensibilisering.

En nog even ter overweging: niemand zou ooit een oog vrijwillig beschadigen om zijn zicht met 50 procent te verminderen, maar met het gehoor kan en mag dat blijkbaar wel… En denk vooral nooit dat het jou niet overkomt!

J. Wylin

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

re

da

ct

io

ne

el

4 5

focus

Page 4: Vlijtig ende Bood december 2009

collegetuin

In september kregen we vragen of het klopte dat een meteoor of bom ingeslagen was in het college. Aanleiding hiervoor was de start van de ingrijpende werken aan de tuin als vervolg op de verfraaiing van de rotonde. Die twee initiatieven maken immers deel uit van een driejarenplan gesubsidieerd door de provincie.Halfweg oktober zijn de werken al heel wat opgeschoten en we krijgen zicht op wat het zal worden. De mieren zijn volop bezig met de aanplant van nieuwe, vooral inheemse plan-ten, ons geleverd door de tuinarchitect Jochen Doornaert. Hij is verantwoordelijk voor het totaalconcept in overleg met V. Vandenabeele, trekker van ‘De Mieren’, op onze school. Als dit initiatief afgerond wordt, zullen we niet alleen kunnen genieten van een mooie oase van rust op ons terrein, de leerkrachten biologie zullen ook een schat aan planten vinden die bruikbaar zijn voor hun lessen. Dat maakt onze tuin heel waardevol op educatief vlak. En dan hebben we het nog niet over wat de mierenwerkgroep opdoet aan ervaring vanuit ecologisch oogpunt. Verder heeft Andy Vanhaecke, onze onderhoudsman, op vak-kundige wijze de poorten (naar tuin en speelplaats) voorzien van een nieuwe verflaag. Met een nog beter verlichte voordeur en de glazen toegangsdeur creëren we een uit-nodigende ingang.

G. Feys

dag Van de leerkracht: ontbijt maks

Leerkracht zijn … Het is niet altijd even gemakkelijk. Iedere dag omgaan met uitbun-dige, kletsende tieners, gezag uitoefenen en steeds weer voor de klas staan met een stralende glimlach. Leerlingen laten het misschien niet altijd merken, maar toch zijn ze hun leerkrachten zeer dankbaar. Ze beschouwen hen als hun grote voorbeelden. Toch kan het niet altijd van één kant komen. De relatie tussen leraar en leerling is immers een kwestie van geven en nemen … v

li

jt

ig

e

nd

e

bo

os

|

p

ri

kb

or

d

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

6 7

prikbord

5 oktober 2009, de internationale dag van de leerkracht, was dan ook de ideale dag om iets terug te doen voor deze zeer speciale personen. Ook het jongerentijdschrift “MAKS” dacht er zo over. Daarom zette het een wed-strijd op poten. De klas met het meest originele idee om de leerkrachten te verwennen zou een heerlijk ontbijt winnen. Ook al verwachtte ze geen overwinning, toch waagde klas 3.4 haar kans. Onder leiding van onze klasverantwoordelijke, Lore Declerck, kwamen we op het idee om een lekker gelukskoekje met een persoonlijke boodschap, vergezeld van een zalig kopje koffie aan onze leerkrachten te serveren. Het totaal zou aangevuld worden met een grappig filmpje over een dag uit het leven van een leerkracht. Toen kwam de verlossende mail: totaal onverwacht was onze klas als winnaar uit de bus gekomen. Het moest een verrassing blijven voor onze leerkrachten, wat heel moeilijk was, want we wilden het grootse nieuws van de daken schreeuwen. Er volgde een helse voorbereiding.

Na lang aftellen, was het eindelijk zover. Op maandag 5 oktober 2009 rolden we voor een keer wat vroeger uit ons bed. Met een hongerige, lege maag stonden we te wach-ten op de MAKS-mobiel, die helemaal uit Brussel naar Izegem zou komen. Het pro-bleem van de hongerige maag werd snel opgelost toen ze het heerlijke ontbijt op tafel toverden. Voor ieder was er wat wils. Croissants, boterkoeken, ovenbroodjes, chocola-dekoeken, fruit, beleg, melk, chocomelk, fruitsap … er was werkelijk aan alles gedacht. Na dit ontbijt kaapten we de Franse les en trakteerden we de leerkrachten op een ver-rassend filmpje. De hele dag door konden we de leerkrachten niet genoeg bedanken voor hun dagelijkse enthousiasme.

Wij vonden dit alvast een unieke belevenis, die ons voor eeuwig zal bijblijven. We hopen dan uit de grond van ons hart dat ook jullie het fijn vonden en dat we met deze verrassing onze appreciatie tegenover jullie hebben kunnen tonen.Bedankt voor alles!

L. Declerck en S. El Amouri uit klas 3.4

Page 5: Vlijtig ende Bood december 2009

leerkrediet

Op de info-avond voor de leerlingen zesdejaars en hun ouders kwam het onderwerp ‘leerkrediet’ maar beperkt aan bod. Als gevolg hiervan bleven heel wat toehoorders op hun honger zitten wat dit onderwerp betreft.Daarom speelden we onmiddellijk aansluitend op de info-avond aan de leerlingen twee sites door waar ze meer informatie konden vinden. Omdat we niet de pretentie hebben dit ingewikkelde verhaal beter te kunnen brengen dan de universiteiten en de hogescholen zelf, publiceren we hieronder die websites opnieuw zodat ook ouders zich op de hoogte kunnen stellen van deze toch nog altijd nieuwe materie.

• www.khbo.be/9127.Daargajenaar‘folderleerkrediet’.• www.kuleuven.be/leerkrediet/

G. Feys

infoaVond

In het kader van de studiekeuzebegeleiding van onze zesdejaars werd op 21 oktober een eerste avond georganiseerd. Professor Beirlant sprak rond het thema ‘studeren in het hoger onderwijs’.Op vrijdag 27 november om 19 uur kunnen leerlingen en ouders op het college terecht voor het tweede luik van dit keuzeproces. Ze kiezen twee studiegebieden, uit de aange-boden vijftien, en zo krijgen ze meer uitleg over de opleiding en de jobmogelijkheden die daaraan gekoppeld zijn.Bovendien kunnen onze gasten tijdens de pauze tussen de twee informatiesessies door en na de tweede sessie, cursussen van oud-leerlingen inkijken. Die hebben ondertus-sen een eerste jaar hogeschool of universiteit achter de rug.De voorbije jaren hebben ons geleerd dat zowel ouders als leerlingen deze avond als een belangrijke stap ervaren in het studiekeuzeproces. Hopelijk geldt dit ook voor onze huidige zesdejaars.

G. Dewaele

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

8

Fotomontage activiteiten

1ste semester De volgende fotomontage geeft U – letterlijk dan – een zicht op wat er zoal gebeurd is in het College tijdens het eerste semester. Het schooljaar werd gewoontegetrouw op gang geschoten met een startviering 1 in de Sint-Tillokerk. Z.E.H. deken Herman Lecluyse was celebrant; de homilie werd verzorgd door Filip Mulier.

Verder ziet U beelden van onze immer bedrijvige Mieren 2 die verfraaiingswer-ken uitvoeren in de tuin. Eveneens fraai om zien was het traditionele bezoek van de ‘Romein in de klas’. 3

Collega Geert Wydaeghe leerde de derdejaars een aantal basistechnieken voor reani-matie. Mocht U iemand herkennen op de foto: slachtoffer van dienst is niet van vlees en bloed. 4

De leerkrachten werden dit jaar niet één, maar twee keer verrast door de leerlingen: zij kregen zoals steeds een uitgebreide koffietafel voorgeschoteld op de dag van de leerkracht en als uitsmijter werd hen een ontbijt aangeboden dat de leerlingen van klas 3.4 gewonnen hadden met een wedstrijd in het leerlingentijdschrift ‘Maks’. Klas 3.4 en de leerlingenraad worden langs deze weg nogmaals bedankt! 5

Sportdag: enkele sfeerbeelden 6

P. Pieters

1

1

Page 6: Vlijtig ende Bood december 2009

2

2

2

5

5

5

5

5

5

4

3

3

Page 7: Vlijtig ende Bood december 2009

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

13

minionderneming

Zoals elk jaar is er ook dit jaar een minionderneming in het Sint-Jozefscollege. Deze nieuwe minionderneming, genaamd Intersight, specialiseert zich in de verkoop van decoratie- en interieurartikelen. Ons team bestaat uit een hechte groep van vijftien leerlingen uit de rich-ting economie. Elke medewerker van onze minion-derneming is erg gemotiveerd. Op het einde van dit schooljaar zullen we beschikken over een sterk toegenomen economische kennis en ook onze sociale vaardigheden zullen zeker verbeterd zijn. De naam van onze minionderne-ming is een samenstelling van twee woorden, namelijk interieur en insight. Onze slogan, enjoy your living, benadrukt ook de gezellige en huiselijke sfeer die we willen creëren.

We zijn met goede moed begonnen en hebben in de eerste vergadering meteen de structuur binnen onze minionderneming vastgelegd. We hebben ons opgedeeld in vier departementen: een financieel, een technisch, een commercieel, en een administra-tief departement. Alles wordt in goede banen geleid door onze gedelegeerd bestuur-der, Stéfanie Callens, en een assistent- manager. Sindsdien hebben we niet stil gezeten. Het financiële departement houdt zich vooral bezig met onze boekhouding. Zij zorgen ervoor dat ons geld goed wordt beheerd. We hebben namelijk een startkapitaal van duizend euro. Dit geld verkregen we door honderd aandelen van tien euro te verkopen. Daarmee heeft het technische departement al producten aangekocht. Eerst hebben we een marktonderzoek gedaan op school om te weten in welke producten onze potentiële klant geïnteresseerd is. Met deze informatie heeft ons technische departement gezocht naar geschikte leveranciers voor de aankoop van onze producten. Het commerciële departement heeft het marktonderzoek geleid en hield zich ook bezig met het in elkaar steken van een verkoopsstand. Ook het administratieve departement heeft het al druk gehad. Zij maken namelijk een verslag op van elke vergadering. Ze zijn ook verantwoor-delijk voor de uitnodigingen voor de eerste aandeelhoudersbijeenkomst.

Met onze minionderneming zullen we zorgen voor een goede, zeer klantvriendelijke ser-vice. We werken met een beurtrol bij de verkoop, zodat we altijd rechtstreeks aan de klant kunnen verkopen. De klant koopt voornamelijk ons product, omdat het zorgt voor gezelligheid en een huiselijke sfeer. We zullen inspelen op trends als cocooning en quality time. De mensen blijven meer thuis en brengen veel tijd door samen met hun gezin. Ze hebben minder de behoefte om uit te gaan. Gezien onze producten voor gezelligheid en huiselijke sfeer zorgen, spelen ze daar goed op in. We willen dus bijdragen tot de gezel-ligheid, de vrije tijd en de ontspanning van mensen. Hoofdzakelijk spreken we meisjes en vrouwen aan. Zij zijn meer betrokken bij het gezellig maken van hun huis. Hoofdzakelijk zijn zij het die zich daarmee bezig houden en zich wel eens durven laten gaan, al is het

6

6

6

66

6

6

Page 8: Vlijtig ende Bood december 2009

maar een kaars, een bloem op de tafel of een fotokader op de juiste plaats. Met onze minionderneming zullen we zoveel mogelijk proberen te verkopen. In de eerste plaats op school. Ook op onze aandeelhoudersvergadering zal er een verkoopstand te vinden zijn. We krijgen eveneens de kans om in het shoppingcenter te Kuurne te verkopen. Daarnaast zal Intersight ook af en toe te vinden zijn op de markt in Izegem en mis-schien in Ingelmunster. Ten slotte zullen we ook met Kerstmis op kerstmarkten pro-beren te verkopen. Interieur heeft altijd al een grote rol gespeeld in het leven van mensen. Gezelligheid is een eeuwenoud begrip waar mensen altijd al veel belang aan hechtten. Met onze producten proberen we dus een meerwaarde te bieden aan de levensstijl. Wij hopen ook u in de toekomst op een van onze verkoopmomenten te zien.

M. Casier

naast de centrale boekhoudingnu ook andere centrale diensten in blok d Van het sint-jozefscollegeDe opvolging van de betalingen van onze scholengemeenschap J. de Pélichy verloopt al gedurende een aantal jaren vanuit het centrale gebouw van het Sint-Jozefscollege. Vera Clabau en Ingrid Gheysen dragen hiervoor de verantwoordelijkheid onder het alziende oog van onze algemene directeur Koen Geldof. In dezelfde gang op de eerste verdieping heeft ook mevrouw Marjan Maes haar bureau. Van daaruit waakt zij over verzekeringen en onderhoudspersoneel.

Vanaf 15 augustus 2009 nam ook de personeelsdienst zijn intrek in de gang op de eerste verdieping. Ingrid Vandecasteele, Marie-Christine Naert en Christine Missiaen volgen de dossiers van de leerkrachten, opvoeders en directies op die in elk van onze zeven scholen aan de slag zijn.

Net voor de herfstvakantie is ook de preventie-adviseur, de heer Brecht Bulte, bij ons neergestreken. Hij heeft zijn stek gevonden bij de dames van de boekhouding. Binnen afzienbare tijd zullen we ook de heer Patrick Maes mogen verwelkomen. Vanuit ons art-decogebouw zal hij toezicht houden op de informatica-evolutie binnen onze scho-lengemeenschap. Hij wordt hierin bijgestaan door de informatica-coördinatoren van elk van de scholen afzonderlijk. Deze lokale ondersteuning geldt trouwens ook voor de personeelsadministratie. De vroegere schoolverantwoordelijken leveren nog altijd een niet te verwaarlozen bijdrage om alles vlot te laten verlopen.

Door deze herlocatie van een aantal diensten is onze bovenverdieping een bedrijvig cen-

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

14 15

trum geworden dat met klasse geopend werd op vrijdag 16 oktober. Personeel uit alle scholen van de scholengemeenschap konden er genieten van een uitgebreid aperitiefje. De levendige gesprekken die er gevoerd werden wezen op een ‘gesmaakt’ initiatief.

G. Feys

familienieuws

Vrijdag 21 augus-tus stapte Stéphanie Depoorter 1 , lerares chemie en fysica in het huwelijksbootje met Michiel Vanlede.Zaterdag 4 juli trad Marieke Allegaert

2 , lerares Frans, in het huwelijk met Jan Ameye. Proficiat aan de jonge koppels.

Drie collega’s zwaaien definitief af en gaan op TBS: wiskundeleraren A. Vanwijnsberghe en C. Logghe en P. Mazeure, leraar Frans. 3

Collega Gino Debeyne verlaat het college om les te geven aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Roeselare. We wensen hem veel succes in zijn nieuwe loopbaan. Vera Van Den Abeele neemt één jaar loopbaanonderbreking. 4

1

3

2

4

Page 9: Vlijtig ende Bood december 2009

uitgebreid directieteam

Het directieteam start het nieuwe schooljaar met drie personen: naast directeur Greta Feys zijn er twee adjunct-directeurs. Gudrun Dewaele staat vooral in voor leerlingenbegeleiding terwijl Piet Pieters verantwoordelijk is voor de (materiële) organisatie (gebouwen, exa-menroosters …)

nieuwe leerkrachten op het college

Vlnr: J. Debusschere (Nederlands), J. Boucquet (wetenschappen ter vervanging van M. Vandezande), E. Denturck (Frans), A. Meersman (wiskunde en fysica), E. Vierstraete (godsdienst ter vervanging van M.C. Goethals) tot aan de herfstva-kantie, M. Noë (aardrijkskunde ter vervanging van V. Van Den Abeele) en F. De Rudder (wiskunde).

geboorten

• Op 21 juni zag Margot 1 het levenslicht. Zij is het dochtertje van dhr. Frederik Dousy, leraar lichamelijke opvoeding.

• Op 11 augustus kwam Mathias 2 ter wereld. Hij is het zoontje van dhr. Ben Werbrouck, leraar wiskunde en aardrijkskunde.

• Op 24 september werd Sien geboren. Zij is het dochtertje van mevr. Marianne Vandezande, lerares fysica, chemie en biologie.

• Op 15 oktober zag Juliette 3 het levenslicht. Zij is het dochtertje van mevr. Eline Beernaert, lerares Frans.

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

16 17

herfstcross

1 2 3

focus

Page 10: Vlijtig ende Bood december 2009

ballgames

Voor alle uitslagen kan je terecht op de sportsite.

trappenrun

Top3 jongens

1 Michiel Hanssens 5.7 34.022 Lowie Duyck 4.4 35.323 Niels Dierick 4.4 35.70

frisbee@night

Frisbee@night is een nieuwe spelvorm waarbij het spel ultimate frisbee gespeeld wordt in het donker. Dit wil zeggen met een lichtgevende frisbee. De teams zijn zichtbaar door lichtgevende bandjes en het doelgebied met lichtbakens. Alle geïnteresseerde derdejaars hebben dit eens kunnen uitproberen tijdens een wedstrijd op domein Wallemote.

sportiefste klas 2009-2010

Klassen 4.4 en 5.5, respectievelijk in de 2de en in de 3de graad, staan momenteel aan de leiding. Met de winnaars gaan we op het einde van het schooljaar gaan bowlen.

Volgende activiteit: zwemmarathon woensdag 6 januari

Top 3 meisjes

1 Yasmina Dejonckheere 6.4 36.802 Maxime Houthoofd 6.5 39.293 Laura Bostyn 3.6 39.60

Dealgemenewinnaar:MichielHanssens

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

18 19

Page 11: Vlijtig ende Bood december 2009