Vierschaarkroniek januari 2016

16
KRONIEK VIERSCHAAR WAASMUNSTER - JANUARI 2016 BEZOEK ONZE WEBSITE WWW.WAASMUNSTER.BE ZONDAG 3 JANUARI 2016 OM 11 UUR NIEUWJAARSRECEPTIE HET GEMEENTEBESTUUR VAN WAASMUNSTER NODIGT ELKE INWONER UIT OM SAMEN TE KLINKEN OP HET NIEUWE JAAR DE RECEPTIE WORDT U AANGEBODEN DOOR ONDERNEMEND WAASMUNSTER EN SCOUTS WAASMUNSTER.

description

 

Transcript of Vierschaarkroniek januari 2016

Page 1: Vierschaarkroniek januari 2016

KRONIEKVIERSCHAARWAASMUNSTER - JANUARI 2016

BEZOEK ONZE WEBSITE

WWW.WAASMUNSTER.BE

ZONDAG 3 JANUARI 2016 OM 11 UUR

NIEUWJAARSRECEPTIEHET GEMEENTEBESTUUR VAN WAASMUNSTER

NODIGT ELKE INWONER UIT OM SAMEN TE KLINKEN OP HET NIEUWE JAAR

DE RECEPTIE WORDT U AANGEBODEN DOOR ONDERNEMEND WAASMUNSTER EN SCOUTS WAASMUNSTER.

Page 2: Vierschaarkroniek januari 2016

08

07

04

09

10OpgeletDe zaterdagopening van het loket van de dienst burgerzaken wordt verplaatst van 2 januari naar 9 januari.De medewerkers staan ter beschikking van de bevolking van 09.30u tot 12.15u.

BEZOEK ONZE WEBSITE

WWW.WAASMUNSTER.BE

Leven en welzijn 02 Opgelet04 Waasmunster ambieert nieuw en hedendaags

vrijetijdscomplex06 Het gemeentebestuur van Waasmunster zoekt jobstudenten06 Het gemeentebestuur van Waasmunster zoekt jobstudenten

– kinderopvang06 Jaarmarkt 28 maart 201607 11.11.11-actie 201507 Ouderenadviesraad07 Aanpassingen tarieven identiteitskaarten vanaf 1/1/201608 Impressies van gouverneur Jan Briers over Waasmunster

Milieu en natuur09 Gaat Waasmunster voor de toekomst?09 Ophaling kerstbomen

Wonen08 De Zonnige Woonst breidt patrimonium verder uit

Verkeer en veiligheid10 Hou je voetpad sneeuw- en ijsvrij!10 Openbare werken

Vrije tijd11 Op het programma in GC Hoogendonck

Tristero met ‘De Verbouwing’12 Sporthappening: uitreiking prijzen en demonstraties 12 Terugblik13 Vanaf 4 januari 2016: nieuwe uitleenvoorwaarden in de bib!13 Jonaprijs 2015 voor Freddy Waterschoot

Uit in Waasmunster14 Activiteitenkalender15 Dringend uitbater cafetaria sport- en cultuurcentrum

Hoogendonck gezocht!

Varia16 Ter info

Vierschaarkroniek | Januari 20162

Page 3: Vierschaarkroniek januari 2016

Beste inwoners van Waasmunster,

Als de verspreiding van deze Vierschaarkroniek volgens plan verloopt, heeft u net de kerstdagen achter de rug en bent u zich nu aan het voorbereiden op de komst van het nieuwe jaar, dat het getal 2016 zal dragen.

2016 zal trouwens het eerste jaar worden van een hele rist investeringen. U kon er in vorige edities van deze kroniek al heel wat aantreffen, en ook in deze editie wordt één van de grootste uitdagingen van de komende jaren toegelicht: de bouw van een nieuw vrijetijdscomplex aan de Roosenberglaan, en de herontwikkeling van Hoogendonck tot een moderne woonzone.

Door het gemeentebestuur werd de voorbije jaren ook heel wat aandacht besteed aan onze gemeentefinanciën. Er werden een aantal structurele maatregelen genomen om het budget onder controle te houden.

Hierdoor zullen we in 2019, na afloop van deze bestuursperiode, een resultaat op kasbasis boeken van meer dan 2 miljoen euro. Dat is het bedrag dat we zullen kunnen investeren zonder dat we er voor moeten gaan lenen.

Ook de autofinancieringsmarge van de gemeente, een andere belangrijke waardemeter, is de komende jaren telkens positief.

De financiering van het nieuwe vrijetijdscomplex werd overigens volledig in deze budgettaire meerjarenplanning opgenomen, zodat we ons geen zorgen hoeven te maken over de betaalbaarheid van dit project.

Uw gemeentebestuur heeft ook het voorbije jaar weer het beste van zichzelf gegeven. Straten werden geveegd, kinderen onderwezen, branden geblust, bejaarden verzorgd, kermissen ondersteund, koppels gehuwd, boeken uitgeleend en kinderen opgevangen.

Ik durf te stellen dat de kwaliteit van onze dienstverlening er best mag zijn. Aan iedere verzuchting van onze inwoners trachten wij zo goed en zo snel mogelijk te voldoen.

Als u deze vaststelling met mij deelt, is dat niet te danken aan uw burgemeester of zijn collega’s uit het schepencollege of de gemeenteraad. Onze dagdagelijkse diensten aan de bevolking worden verstrekt door vele tientallen medewerkers.

Twee van onze meest markante medewerkers ziet u op de foto onderaan deze pagina. Hugo en René hebben de voorbije jaren duizenden keren onze gemeente doorkruist, honderden malen materialen gelost en geladen, ontelbare keren verkeerssignalisatie opgesteld, …

Zij leken wel onafscheidelijk en gaan op 1 januari 2016 dan ook samen met pensioen. Vele jaren in dienst van de gemeente lopen voor hen nu over in een periode van welverdiende rust.

Ik breng aan deze twee medewerkers en alle andere collega’s graag een eresaluut. Het is dankzij hen dat wij u 365 dagen lang van dienst kunnen zijn.

Aan u allen wens ik het allerbeste voor 2016. Een jaar met veel vreugde en weinig kommer, met veel lachen en weinig tranen (tenzij van het lachen).

Zoals u weet, heffen wij graag met al onze bewoners het glas op een grote nieuwjaarsreceptie op zondag 3 januari. Ik oefen mij alvast in het geven van honderden klapzoenen.

U zal dus ook in 2016 beroep kunnen doen op al onze diensten. Wij zijn er om u te helpen!

Uw burgemeester,

Michel Du Tré.

Nieuwjaarsboodschap

Januari 2016 | Vierschaarkroniek 3

Page 4: Vierschaarkroniek januari 2016

Vrije tijd

Waasmunster ambieert nieuw en hedendaags vrijetijdscomplexDe gemeente Waasmunster gaf met de goedkeuring van de ontwerpopdracht voor de realisatie van een nieuw vrijetijdscentrum het startsein om in het centrum van de gemeente een hedendaags, aantrekkelijk, kwalitatief en duur-zaam vrijetijdscomplex te ontwikkelen waarin sporten, cultuurbeleving en ontmoeting centraal staan, en dit alles op schaal van Waasmunster. Het cen-trum zou worden ingeplant aan de Roosenberglaan, met ontsluiting naar het Kerkplein, de scholen, de academies, en in relatie tot de historische kern en de toeristische knooppunten.

Het project kwam in een stroomversnelling nadat in de gemeenteraad van oktober en november respectievelijk de ontwerpop-dracht en het projectdossier werden goed-gekeurd. Intussen worden de offertes van kandidaat-ontwerpers verwacht, en kan de preselectie van de ontwerpers van start gaan om in de loop van het voorjaar de definitieve ontwerper aan te duiden.

We gingen op gesprek bij diensthoofd Grond gebiedzaken Nicole Drieghe en diensthoofd Vrije Tijd & Onderwijs Sofie D’hanis, om meer info te bekomen over het project.

Waarom een inplanting aan de Roosen-berglaan i.p.v. de renovatie van het hui-dige sport- en cultuurcomplex Hoogen-donck?Nicole: “De voorbereidende studie van het studiebureau Stramien wijst op een aantal pluspunten van de nieuwe locatie, voor-al vanuit ruimtelijk-technisch oogpunt: de locatie aan de Roosenberglaan bevat meer garanties voor een doordachte en kwali-

tatieve huisvesting van de vrijetijdsdien-sten op lange termijn. In een nieuwbouw kan je de verschillende functies optimaal organiseren in een hedendaags en beheer-baar gebouw. Dat pleit enorm voor deze keuze. Ook de ontwikkelingsmogelijkhe-den van nieuwe woningen die hierdoor ontstaan op de site Hoogendonck, en de in-tegratie ervan in de omliggende woonbuurt zorgen voor een positieve bijdrage aan de ruimtelijke ontwikkeling van de Heide.”

Sofie: “Ook de continuïteit van de dienst-verlening speelt een rol. Indien Hoogendonck zou worden gerenoveerd ligt onze dagelijkse werking naar de sporters en cultuurliefhebbers gedurende een tweetal jaren stil, weliswaar ge-faseerd, maar toch zou dit een enorme impact hebben. Bovendien betekent de keuze voor de Roosenberglaan een versterking van de gemeentekern, met een optimale mobili-teit; er kunnen meer parkeerplaatsen worden voorzien en er zou ook een vrijliggend fietspad worden gecreëerd. Het complex aan de Roosenberglaan zal bo-vendien vlot bereikbaar zijn; met de wagen

via de N446, en met de fiets via brede veilige fietspaden die worden voorzien bij de he-raanleg van de N446.Tevens zal men vanuit het centrum met de fiets of te voet het complex kunnen bereiken via de Kloosterwegel. Ook voor de centrum-scholen zal het sport- en cultuurcomplex op wandelafstand gelegen zijn. Tenslotte komt er een bushalte vlakbij het complex, in de omgeving van de aan te leggen rotonde. Kortom, het nieuwe vrijetijdscomplex zal veel vlotter bereikbaar zijn dan het huidig, minder centraal gelegen Hoogendonck.”

Welke functies voorziet het bestuur in dit nieuwe complex?Sofie: “De voornaamste functies zijn een polyvalente evenementenzaal, een the-aterzaal, een bibliotheek en drie sport-zalen. Uiteraard worden hier ook de admi-nistratieve ruimten voor de diensten vrije tijd voorzien: de sportdienst, cultuurdienst, jeugddienst en de ‘back-office’ van de biblio-theek worden samen gehuisvest in dit com-plex. Daarnaast worden er centrale ruimten voorzien, waaronder les- en vergaderlokalen.

Vierschaarkroniek | Januari 2016 4

Page 5: Vierschaarkroniek januari 2016

Vrije tijd

Ook komt er een cafetaria, voor alle gebrui-kers van het gebouw, maar ook voor passan-ten, zoals fietsers, buurtbewoners. De cafeta-ria en bij uitbreiding het ganse gebouw, zal worden opgevat als een ontmoetingsplek in een groene omgeving.”

Welke activiteiten kunnen er zoal plaatsvinden?Sofie: “In de polyvalente evenementenzaal kunnen socio-culturele activiteiten en feesten van verenigingen plaatsvinden, dansnamiddagen, sportievere activiteiten en occasioneel fuiven, etc. In de theaterzaal zal de eigen culturele programmatie van het gemeentebestuur plaatsvinden met optre-dens van artiesten en theatergezelschappen, en daarnaast kan deze zaal ook gebruikt worden voor de schoolprogrammatie, repe-tities, filmvoorstellingen en lezingen. In het sportcomplex is een grote sporthal voor allerlei balsporten voorzien, een sportzaal voor turnen, en tenslotte een gevechtssportzaal.In de bibliotheek kan iedereen terecht voor een ruim aanbod aan ontspanning en in-

formatie, op papier en via multimedia.”De inplanting dichtbij de dorpskern biedt voordelen. Wordt er ook gedacht aan de buurt?Nicole: “Er zal bij de ontwerpen en realisatie uitgebreid aandacht besteed worden aan de locatie van de inplanting, de indeling van het gebouw en aan de akoestiek en isolatie van de verschillende delen van het complex, zo-dat de integratie met de omliggende buurt zo optimaal mogelijk verloopt.”

Hoe ziet de verdere fasering er uit?Nicole: “Als alles verloopt zoals gewenst kunnen we in de loop van februari, na een preselectie, een ontwerper aanstellen. In het najaar zou het (voor)ontwerp moeten kunnen worden voorgelegd, en in principe kan dan ook in die periode de stedenbouw-kundige vergunning en milieuvergunning worden aangevraagd. Intussen moet er dan ook nog een opdracht worden uitgeschre-ven voor de uitvoering van de werken van het nieuwe complex, al dan niet gekop-peld aan de herontwikkeling van de site Hoogendonck.”

Voorlopig programma van het gebouw en indeling zoals goedgekeurd door de ge-meenteraad:

beschrijving ruimtes m²

polyvalente evenementenzaal (incl. fuifzaal)

polyvalente ruimte 750

berging polyvalente ruimte 150

keuken 50

theaterzaal

theaterzaal 500

loges voor artiesten 75

berging theaterzaal 100

bibliotheek

bibliotheek 300

berging bibliotheek 30

sportzalen

sporthal handbal 1496

sportzaal voor turners 600

gevechtssportzaal 300

kleedkamers voor gebruikers sportzalen

230

multifunctioneel lokaal voor scheidsrechters

30

berging voor sporthal handbal 200

berging voor sportzaal voor turners

50

administratieve ruimten

werkposten 300

personeelsruimte/refter 50

archief 100

cafetaria

cafetaria inclusief berging en sanitair

350

centrale ruimten

les- en vergaderlokalen 120

sanitair 150

EHBO-lokaal 15

bergruimte poetsmateriaal 20

exporuimte

Totale oppervlakte excl. techn. ruimte en circulatie

5966

Raming totale vloeropp. gebouw (incl. techn. ruimte en circulatie)

+/- 7000 à 8000

Parking 4800

Januari 2016 | Vierschaarkroniek 5

Page 6: Vierschaarkroniek januari 2016

Leven en welzijn

Het gemeentebestuur van Waasmunster zoekt jobstudenten• 1 jobstudent (29,5/38) voor het gemeentehuis: bediende (21,5/38)

dienst onthaal + arbeider schoonmaak (8/38)• 1 bediende (halftijds) voor het Heemkundig museum • 1 bediende (halftijds) voor de Gemeentelijke Bibliotheek• 2 arbeiders (voltijds) voor de groendienst• 2 schoonmaaksters (halftijds) voor de Gemeentelijke Basisschool

Centrum• 1 jeugdanimator voor vakantiewerking (Grabbelpas)• 1 jeugdanimator voor vakantiewerking (speelpleinwerking)• vrijwilligers voor vakantiewerking• 2 jeugdanimatoren voor vakantiewerking - Ravottersweek (vrije-

tijdsweek)

De periodes en voorwaarden voor de vakantiejobs kan je terug-vinden op de gemeentelijke website www.waasmunster.be.

Kandidaturen kunnen uitsluitend ingediend worden via een formu-lier dat je kan aanvragen of afhalen op het gemeentehuis, perso-neelsdienst, tel. 052 46 95 26 of via e-mail: [email protected] formulier kan je ook downloaden op de website www.waas-munster.be.

De inschrijvingsformulieren dienen in ons bezit te zijn vóór 8 MAART 2016.

Het gemeentebestuur van Waasmunster zoekt jobstudenten – kinderopvang

Jaarmarkt 28 maart 2016

Jobstudenten met een voltijdse of deeltijdse prestatie (aantal jobstudenten en uren afhankelijk van het aantal ingeschreven kinderen):

gedurende 1 of meerdere periodes:• voor de periode van 08/02/2016 t.e.m. 12/02/2016• voor de periode van 29/03/2016 t.e.m. 08/04/2016• voor de periode van 01/07/2016 t.e.m. 08/07/2016• voor de periode van 01/08/2016 t.e.m. 26/08/2016 (niet op 15/08)• voor de periode van 31/10/2016 t.e.m. 04/11/2016 (niet op 01/11

en 02/11)• voor de periode van 27/12/2016 t.e.m. 30/12/2016. voor de pe-

riode van 03/01/2017 t.e.m. 06/01/17.

Volg je een pedagogische opleiding, heb je een attest “Jeugda-nimator” of geef je leiding in een jeugdbeweging? Werk je graag met kinderen en wil je een centje bijverdienen? Stel je dan kan-didaat als jobstudent voor de kinderopvang. Je staat in voor het begeleiden van kinderen van 3 tot 12 jaar.

Kandidaturen kunnen ingediend worden op het Sociaal Huis, t.a.v. mevr. Raemdonck Ellen, Molenstraat 41, 9250 Waasmunster (tel. 052 25 13 98) of via e-mail: [email protected].

Naar jaarlijkse traditie vindt in 2016 op paasmaandag de jaar-markt plaats.

Handelaars die een standplaats wensen kunnen een aanvraag-formulier downloaden via de website www.waasmunster.be, of afhalen bij de technische dienst op het gemeentehuis.

De aanvraagformulieren dienen in ons bezit te zijn vóór woens-dag 2 maart 2016.

De aanvragers van een standplaats ontvangen een week voor de jaarmarkt het nummer van hun standplaats, alsook de nodige praktische informatie.

Voor meer info kan je terecht op de technische dienst van de gemeente. Tel: 052 46 95 60.

Vierschaarkroniek | Januari 2016 6

Page 7: Vierschaarkroniek januari 2016

Leven en welzijn

11.11.11-actie 2015Zondagmorgen, 11 oktober, al in de vroege uurtjes zijn vrijwilligers in Hoogendonck in de weer om vanaf 8.30 uur een (h)eerlijk Fairtrade ontbijt aan te bieden …

Zaterdagvoormiddag, 14 november 11.11.11. - actiedag, VKSJ-meisjes, scouts Centrum en een aantal vrijwilligers zetten hun beste so-lidaire beentjes voor om van deur tot deur

en op drukbezochte plaatsen iedereen aan te spreken om te geven, in de omhaalbus-sen of via een overschrijving …

Maandag 16 november spelen de mensen van Plankvast de pannen van het dak, per toeschouwer gaat 3 Euro naar 11.11.11..

Dankzij de inzet van al deze mensen kan de partnerwerking van 11.be rekenen op een mooie financiële bijdrage in hun strijd voor sociale bescherming voor iedereen. Een su-per ‘dikke DANKUWEL’ aan alle vrijwilli-gers die zich ingezet hebben. Mede dankzij jullie was het mogelijk dat er in onze ge-meente een opbrengst is van 8.390 euro. Daarbovenop draagt het gemeentebestuur van Waasmunster 1.678 euro bij, wat het totale bedrag op 10.068 euro brengt.

11.11.11.-groep Waasmunster.

Ouderenadviesraad Aanpassingen tarieven identiteitskaarten vanaf 01/01/2016

Het Dagelijks Bestuur van de Ouderenadviesraad Van Waas-munster wenst iedereen, en in het bijzonder onze senioren, een gelukkig en gezond 2016!

Graag nodigen we alle senioren van Waasmunster uit op onze Algemene Vergadering van donderdag 21/01/2016. U wordt verwacht om 17u in de grote zaal van het Woon-zorgcentrum ’t Heuverveld, Molenstraat 41.

Op het programma:• Welkom• Financieel verslag en het Jaaroverzicht 2015• Programmavoorstel 2016• Receptie met gezellige babbel en genieten van foto’s van de

activiteiten van het afgelopen jaar

We hopen vele senioren van Waasmunster te verwelkomen

Dagelijks bestuur – Ouderenadviesraad Waasmunster.

Door indexatie van de tarieven van de identiteitskaarten door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken wij-zigt de kostprijs van een identiteitskaart vanaf 01/01/2016.

De gemeentelijke belasting op een identiteitskaart blijft on-gewijzigd.

Vanaf 1/1/2016 bedraagt de kostprijs:• voor een Belgische identiteitskaart: 17,40 euro• voor een vreemdelingenkaart (E- en F-kaart): 19,40 euro• voor een vreemdelingenkaart (A-, B-, C- en D – kaart): 21,90 euro• voor een kids-ID: 6,20 euro.

Ook de tarieven voor spoedprocedures van deze kaarten is door deze indexatie aangepast.

Januari 2016 | Vierschaarkroniek 7

Page 8: Vierschaarkroniek januari 2016

Leven en welzijn

Impressies van gouverneur Jan Briers over WaasmunsterNa de ontvangst van de gouverneur op 12 november jl. aan onze gemeente, polsten we even naar zijn indruk over onze gemeente. We hadden een kort gesprek en graag delen we zijn impressies met de inwoners van Waasmunster.

Waarom de intensieve opdracht onder-nemen om alle Oost-Vlaamse gemeen-ten te bezoeken?De gemeenten staan vandaag centraal in onze staatshervorming; heel duidelijk wor-den hen steeds meer bevoegdheden, maar ook verantwoordelijkheden toegewezen. Met onze beste provinciale, Vlaamse en fe-derale ambtenaren bezoeken we elk lokaal bestuur om in deze uitdagende tijden zo-veel mogelijk ondersteuning en informatie te geven. Elke burger mag zich tot de gou-verneur richten met vragen over de lokale overheid; dan is het ook goed dat die gou-verneur zijn burgemeesters, hun colleges en medewerkers goed aanvoelt. Mijn respect voor hun werk is trouwens in die 2 jaar enorm gegroeid.

Welk beeld had u van Waasmunster voor uw komst?Tot ik gouverneur werd, had ik de mooie opdracht het Festival van Vlaanderen te or-ganiseren; één bijzonder mooi project was Festival Avanti, een reuzefietstocht die ons naar Waasmunster bracht. Ongetwijfeld één van onze pareltjes in Oost-Vlaanderen! Daarnaast ontdekte ik hier lieve vrienden, die ik elk jaar in Toscane ontmoet.

Wat is de indruk over Waasmunster na het bezoek? Ik ontdekte een goed bestuurde gemeente, die wel kwetsbaar is o.a. door haar ligging langs de E17. Sterke samenwerkingsver-banden, zoals die er nu reeds zijn rond de brandweer, kunnen ongetwijfeld helpen.

Daarnaast zal Waasmunster een sterke rol kunnen spelen in het nieuwe project Schel-de Sterk Merk, waarvoor ik me als voorzit-ter volledig wil inzetten.

Wat vond u van het cultureel event, de voorstelling ‘meiskes en jongens’ van Theatergroep Plankvast?Warm, charmant, zoals iedereen die ik van-daag heb leren kennen. Bij het buitengaan van de zaal had ik een supergoed gevoel. Dankzij het stuk van Arne Sierens, en de bijzonder sympathieke ontvangst. Dank!

De Zonnige Woonst breidt patrimonium verder uitSociale huisvestingsmaatschappij De Zonnige Woonst is met Dendermondse Volkswoningen tot een akkoord gekomen voor de aankoop van 28 woningen in Hol-landsemolen en Zuidermolen in Waas-munster. De definitieve akte hiervoor is verleden op 30 november ll. De Zonnige Woonst kocht eerder in 2014 al 3 wonin-gen aan in Zuidermolen tijdens een open-bare verkoop. Omdat deze 3 woningen niet langer meer voldeden aan de huidige normen inzake comfort en energiezui-nigheid besliste De Zonnige Woonst om deze eerst grondig te renoveren alvorens ze in verhuring te brengen. De werken starten begin 2016.

De maatschappij volgt met de aankopen in Waasmunster het advies van de visita-tiecommissie om zich niet te beperken

tot het aanbieden van woningen in eigen gemeente, maar om ook kansen te zoe-ken en te grijpen om de werking regionaal te verbreden.

De gemeente Waasmunster keurde, net zoals Hamme en Temse, een lokaal toe-wijzingsreglement goed. Dit betekent dat er achtereenvolgens voorrang verleend wordt aan kandidaat-huurders die sinds hun geboorte in Waasmunster wonen, aan kandidaat-huurders die minstens 15 jaar in Waasmunster wonen of gewoond hebben en aan kandidaat-huurders die de laatste 6 jaar minstens 3 jaar in de ge-meente hebben gewoond/wonen.

De Zonnige Woonst zal haar nieuwe huurders zowel individueel tijdens een huisbezoek als ook in groep tijdens een

bewonersvergadering verder informeren en praktische vragen beantwoorden. Als financieel gezonde maatschappij wil De Zonnige Woonst in de toekomst ver-der investeren in regionale, sociale bouw-projecten conform de statuten. Op die manier wil de bouwmaatschappij mee haar schouders zetten onder de uitvoe-ring van het gemeentelijke (sociale) huis-vestingsbeleid.

MEER INFO:

www.zonnigewoonst.be

Vierschaarkroniek | Januari 2016 8

Page 9: Vierschaarkroniek januari 2016

Milieu en natuur

Europa wil het probleem ook aanpakken op lokaal niveau en helpt gemeentebe-sturen om het tij te doen keren. Met het “Burgemeestersconvenant” engageren lo-kale besturen zich om tegen 2020 20% CO

2

minder uit te stoten in hun gemeente.

Ook onze gemeente heeft het Burgemees-tersconvenant ondertekend: in april 2016 moet een klimaatactieplan op tafel liggen. Een fikse uitdaging waarmee elke bewoner van onze gemeente te maken krijgt.

Voor welke maatregelen zal Waasmunster kiezen? Wat is het beoogde resultaat in CO

2-uitstoot? Wat is de financiële impact

van deze actie voor de gemeente en haar inwoners?

Wij willen geen ‘fossiel’ worden van onze regio: wij hopen op een goed onderbouwd en degelijk klimaatplan op maat van elke in-woner van Waasmunster. Hiervoor hebben we jouw medewerking nodig.

JE KAN JE STEM LATEN HOREN!

Woensdag 13 januari: KLIMAATCAFÉ in CC Hoogendonck om 19.30 uur

PARTNERS:

• Gemeentebestuur Waasmunster • Transitiegroep Waasmunster• Milieuraad Waasmunster• “Waasland Klimaatland”: InterWaas en

Provincie Oost-Vlaanderen

TAFELS:

• Groene energie van eigen bodem als voorbeeld: windmolens in onze gemeente?

• Klimaatgezond en aangenaam wonen

als voorbeeld: wie betaalt de isolatie van ons dak?

• Minder vervuilende kilometers als voorbeeld: overleef je als fietser in Waasmunster?

• Een klimaat- en mensvriendelijke economie als voorbeeld: een boerenmarkt: ook bij ons?

Alle inwoners van Waasmunster zijn van harte uitgenodigd. Er is ruimte voor vragen, en aan de tafels zijn alle voorstellen welkom!

Op de eerste dag van de jongste klimaatconferentie in Parijs werd België uitge-roepen tot ‘fossiel van de dag’, wegens het uitblijven van een klimaatakkoord.Nochtans zet de hoge CO2-uitstoot de toekomst van onze planeet en van onze kinderen op het spel. Droogtes en overstromingen zetten nu reeds grote vluch-telingenstromen in beweging. Ondertussen blijven wij enorme hoeveelheden brandstof (gas, stookolie, steenkool) verbruiken om te voldoen aan onze ‘be-hoeften’. Dit mag en kan niet blijven duren; grote inspanningen dringen zich op. Het is vijf voor twaalf.

Gaat Waasmunster voor de toekomst?

NU AL EEN VRAAG OF EEN VOORSTEL ? DAT KAN !

Log in op het forum: http://doemee.klimaatforumwaasmunster.infoWe kijken uit naar jouw reactie ....

Wij willen geen ‘fossiel’ worden van onze regio

Ophaling kerstbomenDe gemeentelijke technische dienst zal instaan voor een huis-aan-huis ophaling in de gemeente van alle kerstbomen, op 12, 13 en 14 januari 2016.

OPGELET!

Er is geen kerstboomophaling in de volgende straten:Heikenstraat, Doornijkstraat, Klaverbeekstraat, Lange Beulestraat en de Grote Baan (kant tussen Lange Beulestraat en Doornijkstraat). De kerstbomen zullen opgehaald worden door Wijkcomité Heiken.

Januari 2016 | Vierschaarkroniek 9

Page 10: Vierschaarkroniek januari 2016

Verkeer en veiligheid

Er moeten echter ook maatregelen geno-men worden om het verkeer zo veilig mo-gelijk te laten verlopen. De strooidiensten trachten de straten en fietspaden zoveel en zo snel als mogelijk berijdbaar te houden. Maar ook jij moet je steentje bijdragen.

Bij sneeuwval of ijzel is elke inwoner ver-plicht om ervoor te zorgen dat voetgangers veilig het voetpad voor zijn woning kunnen gebruiken. Belangrijk is om de stoep over heel de lengte van je huis sneeuwvrij te ma-ken. De geruimde sneeuw stapel je netjes

aan de rand van het voetpad. Let er bij het sneeuwruimen op dat de goot zijn functie niet verliest om het smeltwater af te voeren naar de riolering.

In appartementsgebouwen is het sneeuw- en ijsruimen een taak voor de bewoners van de gelijkvloerse verdieping. Is die on-bewoond, dan gaat de verplichting over op de bewoners van de eerste verdieping. Is er een huisbewaarder of syndicus voor het gebouw aangesteld, dan is die verant-woordelijk.

Als je het voetpad niet of onvoldoende vrijmaakt van sneeuw en ijs, kun je een administratieve boete tot 250 euro krijgen. Bovendien kun je - als hierdoor een ongeval gebeurt – verantwoordelijk gesteld wor-den, en veroordeeld worden om de veroor-zaakte schade te vergoeden.

De winter staat voor de deur, en mogelijk krijgen we dan te maken met ijs en sneeuw. Dit gaat doorgaans gepaard met mooie wintertaferelen en sneeuw- en ijsplezier voor jong en minder jong.

Hou je voetpad sneeuw- en ijsvrij!

Openbare werkenRIOLERINGSWERKEN BULK-RIVIERSTRAAT

De start van de werken is gepland op 6 ja-nuari 2016, als de weersomstandigheden het toelaten. Er zal beperkte hinder zijn voor lokaal verkeer.

RIOLERINGSWERKEN POTAARDESTRAAT

De werken zijn in november gestart in de bijvang van de Potaardestraat. Binnen-

kort, als de weersomstandigheden het toelaten, starten de werken in de Potaar-destraat. Er wordt verkeershinder ver-wacht voor bestemmingsverkeer.

WEGENISWERKEN KERKOMGEVING

De werken starten op 4 januari 2016, als de weersomstandigheden het toelaten. Er is ernstige hinder voor het verkeer te ver-wachten. Het werk wordt gefaseerd uit-gevoerd. Men start met de werken achter

de kerk. Het deel voor de kerk kan verder worden gebruikt in deze fase.

MEER INFO:

Nieuwe informatie over de verschillende openbare werken wordt steeds op de gemeentelijke website www.waasmunster.be geplaatst, en/of in de volgende Vierschaarkroniek toegelicht.

Vierschaarkroniek | Januari 2016 10

Page 11: Vierschaarkroniek januari 2016

Vrije tijd

Op het programma in GC Hoogendonck Tristero met ‘De Verbouwing’Het koppel Ylka en Thomas laten hun huis verbouwen. Twee werkmannen zijn al maanden in de weer.Bij de koffie wordt de volgende fase bespro-ken: tot waar moet die muur lopen? Waar moet het deurtje van de elektriciteitskast komen?Op de achtergrond speelt radio Contact, de koffie wordt lauw geserveerd, de koekjes zijn op, tussen de regels sluimert onenigheid. Op de werf ontwikkelt zich een trage komedie.

Op 23 januari is het Brusselse theater-gezelschap Tristero te gast in Gemeen-schapscentrum Hoogendonck met deze zwarte komedie. De Verbouwing (1998) is een tekst van de Nederlandse theatergroep Carver. De naam van de groep verwijst naar de Amerikaan-se auteur Raymond Carver (1938-1988), de meester van het dirty realism. De dialogen in De Verbouwing lijken onschuldig maar zitten vol insinuaties, verkapte aanklachten en doortrapte wraaknemingen. Humor en tristesse schuiven op een sublieme manier in mekaar.

We hadden een gesprek met twee leden van Tristero, die op 23 januari Hoogendonck komen ‘verbouwen’.

In Waasmunster brengen jullie De Ver-bouwing, een komedie. Humor, dus. Eén van de rode draden bij Tristero.Youri: “Humor, het omhulsel van het pil-leke... Ja, soms moet je een zware inhoud luchtig verpakken om het verkocht te krij-gen. Soms is het ook lucht en licht geven aan de dingen, zodat je ze beter kunt zien.”Kristien: “Wat wij doen is dingen in vraag stellen, en dan neem je ze ook op de kor-rel, waardoor er bijna automatisch humor ontstaat.”Youri: “Ik vergelijk het wel eens met kijken met één oog of twee ogen. Je kunt alles zien met één oog, maar dat biedt niet het extra van het dieptezicht. Met twee ogen heb je dat wel. Humor is het tweede oog: het kan een andere, rijkere, relativerende kijk op de dingen geven.”Kristien: “Humor helpt ook bij het verwer-ken, én als acteur én als publiek.”Youri: “Maar je moet wel eerst in de materie gaan, om er dan afstand van te nemen met humor, om dan wat te ontluchten. Voor alle duidelijkheid: humor is bij ons heel be-

langrijk, maar we willen niet humoristisch zijn. Dat woord, ik krijg het daarvan. Bij ons krijg je geen humor om de humor. We heb-ben nog nooit gezegd: en nu gaan we eens iets maken om te lachen.”Kristien: “Nee, dat klopt, wij zouden nooit een deurenkomedie kunnen of willen ma-ken of spelen.”

En toch is De Verbouwing een komedie? Maar dan een zonder deuren...Kristien: “Het stuk is geen komedie in de klassieke zin van het woord.”Youri: “Het is een trage komedie. Door de traagheid van de dingen, de personages die elkaar vermijden, die in elkaars plaats den-ken, confrontatie proberen te vermijden, ontstaat humor...”Kristien: ... “maar tussentijds wordt het wel wat grappig hoor ....” (lacht)Youri: “Als je de begrippen verbouwing en komedie combineert krijgt je een aantal beelden en verwachtingen, zoals plafonds die naar beneden donderen en andere hi-larische toestanden. Wel, De Verbouwing is helemaal anders!”Kristien: “En toch is het hard om te lachen.” Youri: “Ja, want wrang lachen is ook lachen!”Kristien: “Wrang, want vaak herkenbaar. En herkenbaarheid is zo belangrijk bij humor...”

Youri: “... en lang, heel lang, op hetzelfde plekje blijven wrijven, dat vind ik grappig. Niet van de hak op de tak springen en er van alles bij halen, nee, gewoon één ding en daarin tot de bodem gaan.”Kristien: “Eigenlijk gebeurt er niet zoveel in De Verbouwing.”Youri: “Maar hoe mensen praten, hoe ze te beleefd proberen te zijn om elkaar te ont-zien, dat is humor.”

Ik heb intussen begrepen dat wie in een verbouwing zit, het best niet naar het stuk gaat kijken?Youri: “Neeneenee! Wie in een verbouwing zit, moet zéker komen! Zoals wie in een rouwperiode zit naar een stuk over begra-fenissen moet gaan kijken, of wie in een echtscheiding zit naar...” (lacht)Kristien: “Ja, je vergelijkingen zijn echt héél goed gekozen!”

Het volledige interview – © Frank Pollet - is te lezen in het cultuurmagazine accenten- editie december 2015.

TRISTERO – DE VERBOUWING

Zaterdag 23 januari 2016- 20uWaasmunster, Zaal Hoogendonck

INFO EN TICKETS:

052 46 34 24 en [email protected]

(c)Mirjam Devriendt

‘Humor is het tweede oog’

Januari 2016 | Vierschaarkroniek 11

Page 12: Vierschaarkroniek januari 2016

Vrije tijd

Op vrijdag 29 januari om 19.00u vindt in de feestzaal van GC Hoogendonck onze jaarlijkse sporthappening plaats. Op deze avond huldigen wij de kampioenen en sportprijzen van de gemeente. In een to-taalprogramma voorzien wij naast de hul-digingen ook demonstraties.

Je hebt wel al van flamenco gehoord, maar je weet niet juist hoe deze dansstijl eruit ziet? Je wordt er helemaal in ondergedom-peld. Schermen, een sport die je wellicht wel kent en zelfs misschien al eens gezien hebt, maar hoe gaat het er nu echt aan toe in de club? Degencentrum Rheynaerde

laat graag een staaltje van de schermsport zien. Turnkring Kerels Waasmunster is ook van de partij. De dames en heren van deze

sportclub tonen jou met veel plezier enkele van hun kunsten. Iedereen van harte wel-kom!

Sporthappening: uitreiking prijzen en demonstraties

INFO:

Sportdienst WaasmunsterNijverheidslaan 489250 Waasmunster052 40 99 [email protected]

TERUGBLIK WEEK VAN DE SMAAK 2015

Van 12 tot 22 november vond de Week van de Smaak plaats. Voedselteam Waasmunster stelden hun depot open voor tal van nieuwe geïnteresseerden, waardoor ze de kaap van 40 gezinnen hebben overschreden! Davidsfonds vulde 45 buiken met een heerlijke feestmaaltijd in het thema ‘Vergeten’. Meer dan 50 gezinnen aten vegetarisch op zondag 22 november, onder impuls van Fair Trade Gemeente Waasmunster. Zij zorgden ook voor een heerlijke kom groentesoep voor het publiek van de familievoorstelling ‘De Stadsboerin’. Na de voorstelling gingen de kinderen aan de slag met alle opgedane inspiratie en versierden ze hun eigen soepkom, onder begeleiding van twee juffen van de Academie!

Kortom: een gezellige en lekkere Week Van De Smaak!

Vierschaarkroniek | Januari 2016 12

Page 13: Vierschaarkroniek januari 2016

Vrije tijd

De uitleentermijn voor alle materia-len bedraagt steeds 4 weken. Wil je een bepaalde titel langer houden, vraag dan of je de termijn mag verlengen. Als niemand het gereserveerd heeft, is dat geen enkel probleem. Breng om te verlengen voor alle zekerheid wel de titel(s) in kwestie en je le-nerskaart mee. De maximale uitleentermijn is beperkt tot 100 dagen.

Je mag in totaal 20 titels uitlenen, waar-van maximaal 5 dvd’s. De samenstelling bepaal je zelf: wil je 20 boeken meenemen? Dat kan! De mogelijkheden zijn nu veel uit-gebreider. Je kan ook 15 strips en 5 dvd’s, of 10 strips, 1 boek, 5 tijdschriften en 4 dvd’s meenemen. Er staan geen beperkingen op de aantallen, zolang je je houdt aan een to-taal van 20 stuks waarvan maximaal 5 dvd’s.

Te laat? Je betaalt een boete van € 0,25 per titel en per week, plus € 1 per herinne-ringsbrief die we je hebben gestuurd.

Een boek dat uitgeleend is en dat je wenst te lezen, kan je reserveren. Een boek reserveren is gratis als we over je e-mailadres beschikken, anders betaal je € 1 als tussenkomst in de administratiekos-ten. Dit geldt ook voor je eerste boetebrief. Om deze kosten (verwittiging per brief) zo-veel mogelijk te beperken voor onze leners, raden we elke lener aan om zijn of haar e-mailadres aan de balie mee te delen of te controleren.

Je e-mailadres geven biedt nog 2 voordelen: je ontvangt onmiddellijk de boodschap dat je reservatie klaar ligt én je krijgt ook 3 da-gen voor het vervallen van je uitleentermijn

een geheugensteuntje om je materialen op tijd binnen te brengen. Je bespaart dus geld én redt bomen! Win-win!

Lid worden van de bib en je eerste lid-kaart zijn nog steeds gratis. Wanneer je jouw kaart verliest, betaal je € 2,50.We beginnen 2016 met een schone lei. Ho-pelijk maken we al onze leners (huidige én toekomstige) blij met deze frisse start! Tot gauw en tot vaak in 2016!

Ons voornemen voor 2016: beter tege-moetkomen aan de wensen van onze leners. Om jullie wat meer gebruiksge-mak cadeau te doen, hebben we onze uitleenvoorwaarden bijgeschaafd.

Vanaf 4 januari 2016: nieuwe uitleenvoorwaarden in de bib!

Jonaprijs 2015 voor Freddy WaterschootNaar goede traditie reikt de Cultuurraad jaarlijks de Jonaprijs uit aan een groep of persoon die zich belangeloos inzet voor zijn medemens. Freddy Waterschoot uit Sombeke is een veelzijdig iemand met een hart voor de natuur. Zijn inzet als natuurgids is bijna legendarisch te noemen; van bij de start van vzw Durme in 1978, was hij een gedreven lid. Je kon steeds op hem rekenen voor de vele taken die de vereniging op zich nam voor het natuurbehoud in onze gemeente. Hij was als vrijwilliger eveneens actief in de vele initiatieven die er in de dorpsgemeenschap van Sombeke

genomen werden. Ook op gemeentelijk vlak kon men steeds beroep op hem doen, zoals bij het opstellen van de gemeentelijk zomerzoektocht, het gidsen op de Open Monumentendagen en vele andere. De Cultuurraad vond Freddy Waterschoot dan ook een lovenswaardig laureaat voor deze prijs.

Freddy mocht tijdens de viering op zondag 15 november 2015 in kasteel Blauwendael, een passend kunstwerkje in ontvangst nemen van plaatselijk kunstenaar Wim De Meyer.

Bibliotheek WaasmunsterNijverheidslaan 48 9250 Waasmunster052 46 11 [email protected]

© Omer Tempels, Heemkring ‘t Sireentje-Waasmunster

Januari 2016 | Vierschaarkroniek 13

Page 14: Vierschaarkroniek januari 2016

in Waasmunster sport

uitstappen

evenement

expo

cursus

IN BEWEGING MET GSF

VAN 01/09/15 TOT 24/05/16 DI VAN 21:00 TOT 22:00

Algemene conditie en balsporten voor heren.

Prijs: 80 EURLocatie: Gemeentelijke Basisschool. Kerkstraat 49.Org.: GSF WaasmunsterInfo: [email protected]

IN BEWEGING MET GSF

VAN 03/09/15 TOT 23/06/16 DO VAN 14:00 TOT 15:00

55 + in actie: Samen sporten, bewegen houd je jong en brengt je onder de mensen. Verbe-teren van spierkracht, van lenigheid en uithou-ding.Gaat niet door tijdens de schoolvakanties.

Prijs: 3 EURLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 46.Org.: GSF WaasmunsterInfo: [email protected]

BBB-FIGUURTRAINING

VAN 05/09/15 TOT 25/06/16 ZA VAN 09:00 TOT 10:00

BBB-Figuurtraining. Plezant bewegen en tege-lijk buik, billen en borst wat strakker maken. Niet tijdens de schoolvakanties.

Prijs: 3 EURLocatie: Gemeenteschool. Kerkstraat 49.Org.: Gezinssportfederatie vzwInfo: [email protected], 052 46 22 44

SPORT OVERDAG

VAN 15/09/15 TOT 30/06/16 DI, DO VAN 14:00 TOT 15:00

Zin om te sporten overdag, tijdens de werk-week? Dat kan! Op dinsdag en donderdag kan je komen sporten van 14.00u tot 15.00u. Een gediplomeerde lesgeefster laat je een uur be-wegen op fijne muziek. Van BBB, Step-aerobic tot latino aerobic. Ben je 18+? Van harte wel-kom! Je vindt de folder in het gemeentehuis, GC Hoogendonck en op de website. Op en-kele dagen gaat Sport overdag door van 12.45u tot 13.45u, je vindt deze data op de folder. Sport overdag gaat niet door op feestdagen en tijdens de schoolvakanties.

Prijs: 3 EUR per beurt, 20 EUR voor 10-beurtenkaartLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: Sportdienst WaasmunsterInfo: 052 40 99 69

KLEUTERDANS & JAZZ VOOR KINDEREN

VAN 18/09/15 TOT 27/05/16 VRIJ VAN 17:30 TOT 20:15

Op vrijdagavond van 17.30 - 18.15: kleuterdans 4-5 jaar. Van 18.15 - 19.15: jazz kinderen 1ste-3de leerjaar. Van 19.15- 20.15: jazz kinderen 4de-6de leerjaar. (er is geen les tijdens de scho-lenvakanties) Voor verdere informatie: vraag naar Claire of Inge

Locatie: Gemeenteschool. Kerkstraat 47.Info: [email protected]

VERNIEUWING IN HET MUSEUM

VAN 02/11/15 TOT 31/03/16

Foto’s en kledij van de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia zijn te bezichtigen in het variabel gedeelte van het heemkundig museum. Op de derde verdieping is er ook een funerair hoekje ingericht. Steeds welkom op de 2de zondag van de maand van 10u tot 12u en van 14u tot 17u en voor geleide groepsbezoeken na tel.af-spraak op nr. 0472 75 06 50, of via mail: [email protected].

Locatie: Kasteel Blauwendael. Kerkstraat 21.Info: [email protected]

CURVE BOWLS

VAN 04/12/15 TOT 24/06/16 VRIJ VAN 13:30 TOT 16:30

Wil je gezond actief blijven, licht sportief en daarbij vooral sportplezier hebben van een zachte en aantrekkelijke indoor bolsport. ”Cur-ve bowls” is die prachtige eigentijdse variant op petanque en wordt succesvol beoefend in Waasmunster. Met weinig regels en reglemen-ten kun je aansluiten op ieder moment. Kom gerust kennis maken iedere vrijdag van 13u30 tot 16u30 in de sporthal. Van harte welkom! Curve Bowls is van oorsprong een Engelse bolsport op een groene mat van 14m lang en 1,80m breed. Een kleine gele bol, de “jack”, ligt op het einde van de mat, en halfweg ligt een middenbalk die je niet mag raken. De bol, die je rolt, is niet helemaal rond. Hij maakt op het einde van de worp een kromme baan, een “curve”. Er kan gespeeld worden met meerde-re ploegen van 4 tegen 4 spelers, om beurt elk met 2 bollen. Elke ploeg heeft een eigen merk-teken van bollen en speelt een punt met elke eigen bol die dichtst bij de “jack” ligt.

Prijs: 1 EURLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Info: [email protected]

Activiteiten voor de UiT in Waasmunster-kalender van februari 2016 moeten uiterlijk op 8 januari 2016 geregistreerd worden via www.uitdatabank.be Activiteiten die later ingevoerd worden, kunnen niet meer opgenomen worden.

HOE MOET JE EEN ACTIVITEIT INVOEREN IN DE UITDATABANK?• Ga naar www.uitdatabank.be• Maak een nieuwe account aan• Na het ingeven van een e-mailadres en paswoord, ontvang je een bericht met de

bevestiging van je registratie• Log in met je e-mailadres en paswoord• Nu kan je aan de slag om je activiteit in te voeren

OPGELET!De terugkerende activiteiten worden enkel gepubliceerd in de Vierschaarkroniek van januari en september.

Vierschaarkroniek | Januari 2016 14

Page 15: Vierschaarkroniek januari 2016

NIEUWJAARSLOOP

ZO 03/01/16 OM 09:30

Zet het nieuwe jaar gezond in en loop mee met andere sportieve inwoners. Er is keuze tussen 5Km – 10Km of 15Km. Kleedkamers zullen ter beschikking zijn op de Gemeenteschool, Kerk-straat 49, 9250 Waasmunster. Na afloop kan U dankzij Ondernemend Waasmunster mee het glas heffen op een beloftevol 2016. De nieuw-jaarsreceptie gaat ook door op de Vierschaar.

Locatie: Plein Vierschaar. Org.: Waasmunster Loopt

TRISTERO: DE VERBOUWING

ZA 23/01/16 VAN 20:00 TOT 22:00

Zie artikel pag. 11

Prijs: €14 - €13(65+) - €11(-26/abo/waccobon)Locatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: GC HoogendonckInfo: [email protected]

10 JAAR NATUURATELIER SOMBEKE - VAN GRAS TOT SPIEGEL - VIKING DORP

VAN 30/01/16 TOT 31/01/16

Kom kijken, het is GRATIS! Het hele weekend van 30 en 31 januari strijkt een clan Vikings neer in het Natuuratelier. Je mag ze van zons-op- tot zonsondergang komen bezoeken. De Vikings zullen er hun traditionele ambachten uitvoeren, zoals het maken van maliënkolders, het koken op middeleeuwse wijze, het maken van kaarsen met bijenwas en het onderhou-den van de wapens.

Locatie: Natuuratelier Sombeke. Sombekedries 3.Org.: Natuuratelier Sombeke VZW

10 JAAR NATUURATELIER SOMBEKE - VAN GRAS TOT SPIEGEL - PUUR ETEN

ZA 30/01/16 VAN 15:00 TOT 22:00

Om 15u warmen we ons eerst helemaal op met een warme drank en enkele hartverwar-mende verzen van Opus Lili, op klanken van Jacky’s accordeon. Om 16u start een korte, maar spannende geocashing wandeltocht. Omi heeft enkele heel belangrijke schatten ver-stopt, die zo snel mogelijk gevonden moeten worden. Ondertussen zijn de vuren ontstoken en wordt het lamsvlees gaar gebraden, zodat we bij terugkomst elk beetje verloren energie terug kunnen opstapelen. Bij ieder vrolijk vuur horen muziek en sappige verhalen. Mythologi-sche avonturen verteld door Lien Van Kamp en verhalen van hobbybrouwer Steven De Wa-genaere, die hierbij zijn passie deelt. Natuurlijk zal het vuur ook binnen in de schuur heerlijk branden. Kinderen kunnen er naar een film kijken. Iedereen kan er gezellig komen opwar-men. LET OP: INSCHRIJVEN IS VERPLICHT! DE HELE NAMIDDAG PLEZIER MET EEN HEER-LIJK MAAL KOST 20 EURO.

Prijs: 20 EURLocatie: Natuuratelier Sombeke. Sombekedries 3.Org.: Natuuratelier Sombeke VZWInfo: [email protected]

THEATERGROEP SUBURBIA /WOUTER VAN LIERDE: EERSTE LIEFDE

ZA 06/02/16 VAN 20:00 TOT 22:00

Met Eerste Liefde speelt Wouter Van Lierde (De Schedelgeboorten) een wondermooie tekst van Samuel Beckett over een man die alle overbodigheid uit zijn leven bant om hel-der te kunnen denken. Totdat de liefde zich

aandient… In dit ontroerend en merkwaardig verhaal zien we de mens op zoek naar zichzelf, naar woorden, woorden die altijd te kort schie-ten. Een verlaten personage dat een sterk en geestig pleidooi houdt tegen de liefde. Als één van de begenadigde huisacteurs van het gere-nommeerde Nederlandse gezelschap Theater-groep Suburbia komt Wouter Van Lierde met deze monoloog voor het eerst naar Vlaande-ren. De Nederlandse pers: “Huiveringwekkend mooi gespeeld…Zijn spel maakt dat je kijkt naar een vulkaan die al zijn denkvermogen inzet om niet te hoeven uitbarsten. Hij vult er in zijn eentje de hele ruimte en de hele avond mee”.

Prijs: €13 - €12 (65+) - €10 (-26/abo/waccobon)Locatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: GC HoogendonckInfo: [email protected]

Dringend uitbater cafetaria sport- en cultuurcentrum Hoogendonck gezocht!MEER INTERESSE?

Contacteer dhr. Peter Van Eetvelde: 0495 21 59 13

Januari 2016 | Vierschaarkroniek 15

Page 16: Vierschaarkroniek januari 2016

Varia

Ter infoGEMEENTELIJKE DIENSTENOpeningsuren gemeentelijke diensten en politie:Elke weekdag van 9 tot 12 uur en op donder-dag van 9 tot 12 en van 14 tot 18 uur.

Extra maandelijkse opening loket burgerzaken en politie:Elke eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 12.15 uur. Deze uitzonderlijke opening geldt niet in augustus en op feestdagen.

Opgelet De zaterdagopening van het loket van de dienst burgerzaken wordt verplaatst van 2 januari naar 9 januari. De medewerkers staan ter beschikking van de bevolking van 09.30u tot 12.15u.

GEMEENTEHUISVierschaar 1 – 9250 WaasmunsterTelefoon: 052 46 00 11Mail: [email protected]

POLITIEHet contactpunt van de lokale politie Hamme-Waasmunster bevindt zich in het gemeentehuis van Waasmunster.

Politiepost Waasmunster: 0474 88 51 06Politiepost Hamme: tel. 052 25 71 01

Dringende politiehulp: 101 (112 voor GSM- gebruikers) De Politiezone Hamme-Waasmunster is te volgen op Twitter via @PZHammeWaasmun

BRANDWEERVoor een melding: 100 (112 voor GSM-gebruikers)Brandweerkazerne: Nijverheidslaan 50Telefoon: 052 46 17 26Kapitein Post Waasmunster: ir. Freddy Aerts. Mail: [email protected]

Voor het melden van een wespennest, kan je bellen naar 052 46 17 26 en een boodschap inspreken op het antwoordapparaat. Je kan ook de melding doorgeven via het faxnum-mer 052 40 84 39

MELDEN VAN DEFECTE STRAATLAMPENVia web: www.straatlampen.be of via tel.: 0800 635 35

Informatieteksten voor de Vierschaarkroniek editie februari 2016 dienen vóór 8 januari 2016 te worden overgemaakt aan de redactie, Vierschaar 1, 9250 Waasmunster.

Gelieve u STIPT aan deze datum te houden. Laattijdige teksten worden NIET opgenomen.

OPGELET: tekstmateriaal en beeldmateriaal dienen apart – tekst in Word opgemaakt, foto’s in jpg of gelijkaardige formaten – te worden aangeleverd via e-mail: [email protected]

GEMEENSCHAPSCENTRUM HOOGENDONCKNijverheidslaan 48

CultuurdienstTelefoon: 052 46 34 24

SportdienstTelefoon: 052 40 99 69

BibliotheekOpeningsuren: zie websiteTelefoon: 052 46 11 91

SOCIAAL HUISSociale dienstverleningVrij spreekuur maatschappelijk werkers: Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur.Buiten deze uren enkel op afspraak.

Molenstraat 41 – 9250 WaasmunsterTelefoon: 052 25 13 00 Fax: 052 25 13 11Mail: [email protected]

Andere diensten Consultatie Kind en GezinTelefoon: 078 150 100FamiliehulpZitdag maandag van 9 tot 10.30 uurGratis juridisch advies Na afspraak. Telefoon: 052 25 13 06Oplaadterminal budgetkaart voor bud-getmeter Eandis voor gas en elektriciteitTijdens de vrije spreekuren van het OCMW Dendermondse VolkswoningenZitdag: elke tweede woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, van 13.30 tot 14.30 uur.Spreekuur opvoedingsondersteuningElke donderdagnamiddag mits afspraak via 0496 54 39 28 of [email protected]

CONTAINERPARK MIWA• Gesloten op maandag• Dinsdag tot vrijdag: van 13 tot 18 uur• Zaterdag: van 10 tot 16.30 uurNuttig om weten dat:bezoekers aan het containerpark ten laat-ste één kwartier voor sluitingstijd worden toegelaten.

Ver

antw

oord

elijk

e ui

tgev

er: M

iche

l Du

Tré,

Sou

sbee

kstr

aat 9

3, 9

250

Waa

smun

ster

. Re

dact

ie: G

emee

nteh

uis,

Vie

rsch

aar 1

, 925

0 W

aasm

unst

er –

vie

rsch

aark

roni

ek@

waa

smun

ster

.be,

ww

w.w

aasm

unst

er.b

e O

pmaa

k: B

anan

anas

.net

HUISARTSEN MET DIENST

Weekend en feestdagen:De wachtpost is bereikbaar in het weekend van vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur en tijdens feestdagen vanaf 19 uur de dag voordien. De centrale wachtpost is gelegen aan de Prinses Joséphine Charlottelaan 21/D te 9100 Sint-Niklaas.Telefoon: 03/361.03.61.Voor alle info: www.wpwaasland.beWeekwacht voor Waasmunster- Elversele-Sinaai-BelseleTijdens de avonden en nachten van de weekdagen dien je steeds jouw eigen huisarts eerst te contacteren. Indien deze niet bereikbaar is, kunt u een beroep doen op de bestaande wachtdienst van de huisartsenvereniging Waasland West (www.waaslandwest.be) van 19 uur ’s avonds tot 8 uur ’s morgens van maandag tot en met donderdag. Er is tijdens de weekdagen van 8 uur ‘s morgens tot 19 uur ‘s avonds dus geen wachtdienst. Deze weekwachtdienst is bereikbaar op het nummer 052 46 36 00.

APOTHEKERS MET DIENSTVan 9 uur tot 22 uurVia www.apotheek.be of www.kavw.be/wacht of 0903 99 000 kan je alle gegevens bekomen van de dichtstbijzijnde apotheek van wacht.

Voor 9 uur en na 22 uurBel naar politie Sint-Niklaas op het nummer 03 760 65 00 of politie Lokeren op nummer 09 340 94 99 voor het adres van de apotheker van wacht.

WOENSDAGNAMIDDAGDIENSTBij het drukken van deze Vierschaarkroniek was de woensdagnamiddagdienst nog niet gekend.Steeds geopend op woensdagnamiddag: Hofman A., Schrijbergstraat 208, Waasmunster.

TANDARTSEN MET DIENSTWachtdienst WaaslandCentraal oproepnummer: 0903 39 969

De wachtdienst loopt van 9 tot 18 uur op zaterdag, zondag en feestdagen.

DIERENARTSEN MET DIENSTRaadpleeg eerst uw eigen dierenarts. Bij afwezigheid dierenarts contacteer: Wachtdienst Waasland (24u/24u)Centraal oproepnummer: 03 771 44 22

HET RODE KRUISHet Rode Kruis, afdeling Waasmunster, is voor ziekenvervoer te bereiken via telefoon-nummer 105.

Uitleendienst Rode Kruis: Francine Vernimmen-Baeke, Hoogstraat 47, tel. 052 46 15 13

Vierschaarkroniek | Januari 2016 16