Mb januari 2016

16
maandbrief januari een vliegende start voor ieder kind Opperweg 8, 9890 Gavere Tel.: 09/384 10 31 - GSM 0498/51 25 32 E-mail: [email protected] Website: www.devliegenier.be Een kantelmoment Sluiting van de school in Gavere De grote verhuisstoet Nieuwe schoolnaam Plaatsing van containerklassen Klaarmaken bouwplannen voor De Vliegenier Indienen bouwaanvraag voor de renovatiewerken aan de klassen van het lager We zijn een STEM – school met veel aandacht voor onderzoekend leren Dankbaarheid om zoveel helpende handen bij alle activiteiten van de school 2015 In januari wordt een deel van de schooltuin omgetoverd tot een project speelnatuur Natuurparticipatie verder stimuleren Er komen nog 3 klascontainers bij tijdens de zomervakantie We starten de verbouwingen in september Feesten met kinderen, ouders en plaatselijke gemeenschap Verwelkoming van nieuwe leerlingen We blijven een school met een hart voor elk kind! Verder uitbouwen van leer- en leefkansen in en buiten de school De zeeklas voor het 5 de en 6 de leerjaar 8 januari 2016: dankfeest voor de VELE helpers, de vriendenkring en vrijwilligers van de school Hopend op dezelfde positieve geest van samenwerking? 2016 Van 2O15 koesteren we het goede en danken voor zoveel. Voor 2O16 rekenen we op geluk in kleine maar waardevolle dingen! In het nieuwe jaar zijn we er terug voor elkaar! Christine Deschaumes

description

Maandbrief Januari 2016

Transcript of Mb januari 2016

Page 1: Mb januari 2016

maandbrief januari

een vliegende startvoor ieder kind

Opperweg 8, 9890 GavereTel.: 09/384 10 31 - GSM 0498/51 25 32E-mail: [email protected]: www.devliegenier.be

Een kantelmoment

Sluiting van de school in Gavere

De grote verhuisstoet

Nieuwe schoolnaam

Plaatsing van containerklassen Klaarmaken bouwplannen voor De Vliegenier

Indienen bouwaanvraag voor de renovatiewerken

aan de klassen van het lager

We zijn een STEM – school met veel aandacht voor onderzoekend leren

Dankbaarheid om zoveel helpende handen bij alle activiteiten van de school

2015In januari wordt een deel van de schooltuin

omgetoverd tot een project speelnatuur

Natuurparticipatie verder stimuleren

Er komen nog 3 klascontainers bijtijdens de zomervakantie

We starten de verbouwingen in september

Feesten met kinderen, ouders en plaatselijke gemeenschap

Verwelkoming van nieuwe leerlingen

We blijven een school met een hart voor elk kind!

Verder uitbouwen van leer- en leefkansen in en buiten de school

De zeeklas voor het 5de en 6de leerjaar

8 januari 2016: dankfeest voor de VELE helpers, de vriendenkring en vrijwilligers van de school

Hopend op dezelfde positieve geest van samenwerking?

2016

Van 2O15 koesteren we het goede en danken voor zoveel.Voor 2O16 rekenen we op geluk in kleine maar waardevolle dingen!

In het nieuwe jaar zijn we er terug voor elkaar!

Christine Deschaumes

Page 2: Mb januari 2016

Informatief - 2017

eerste communie en vormselPastoor Eddy Le Beer gaf de data door van

de eerste communie- en vormselvieringen in 2017. De eerste communie zal onveranderd plaatsvinden

op O.L.H. Hemelvaart, dit is in 2017 op 25 mei. Het Vormsel zal doorgaan op Pinksteren. In 2017 valt Pinksteren op zondag 4 juni.

Ik kreeg nog geen info in welke gemeente de vieringen zullen plaatsvinden.

Spelletjes

voor tussendoorLos jij deze kerstsudocu op?

Teken de ontbrekende figuurtjes er zelf bij.

Van à 1,2,3,... 20 en de tekening is kompleet.

Page 3: Mb januari 2016

Lief en leed

Op 1 december mochten we Bo Lobbens in de 2de kleuterklas en Tiany De Bie in het 2de leerjaar verwelkomen.

Na de kerstvakantie stapt Alex De Paepe in de peuterklas in.

Nieuwe vriendjes

leuk...

Welkom!We wensen hen een heel mooie schooltijd toe!

Jarenlang werkte Denise in de opvang en bij het middageten. Zo’n 10 jaar terug werd het takenpakket wat verminderd, zij zorgde vanaf dat moment nog voor het uitscheppen van de maaltijden en de afwas. Een taak die ze met heel veel souplesse uitvoerde, dit ondanks haar leeftijd van 85 jaar. Vorige week donderdag, op 10 december, kon Denise om gezond-heidsredenen tijdelijk niet komen werken. Denise liet op 14 december weten dat zij niet meer zal kunnen komen werken. Met heel veel respect voor deze moedige dame én met heel veel dankbaarheid om wat zij voor de school en voor ons als mens betekent, nemen wij van haar afscheid. We wensen Denise een spoedig herstel en veel sterkte toe.

Fier op nationaal kampioen trial, Liam Saelens (6de leerjaar)Trial is een motorsport waarbij het minder om de snelheid gaat, maar veel meer om de behendigheid. De rijder mag in een afgebakende proef op een ruw terrein (non-stop) niet met de voeten aan de grond komen. Doet hij dat wel dan incasseert hij straf-punten (met een maximum aan vijf voor een volledige stop). Degene met de minste strafpunten wint.

Liam Saelens beoefent deze sport sinds zijn 6 jaar. Dit jaar werd hij nationaal kampioen bij de beloften 80cc.

Proficiat, Liam! Je mag fier zijn op deze titel!

Personeel

Page 4: Mb januari 2016

Kerstvuur op school

herbeleef de sfeerDe kerstmarkt was een groot succes. Ondanks het gure regenweer vonden op vrijdag 11 december vele mensen de weg naar onze kerstmarkt. Als bij wonder stopte de regenbui om stipt half zeven: het aanvangsuur van de kerstmarkt. Een wens die in vervulling ging! Bij het kampvuur zongen de kinderen hun mooiste kerstlied, daarna gingen de wensballonnen de hoogte in. De verwondering was aanwezig toen de bezoekers de kerstmarkt bezochten. We waren er immers op enkele dagen in geslaagd om ons schooltje om te toveren tot een kerstdorp.

Er werd gebabbeld en plezier gemaakt! Het was al diep in de nacht toen de laatste bezoekers huiswaarts gingen. Moe, maar zo gelukkig kijken we nu terugop een sfeervolle, geslaagde editie! De opbrengst van de kerstmarkt gaat integraal naar de naderende verbouwingswerken.

Juf Carine had met een groep vrijwilligers en met de kinderen van het 6de leerjaar en de kleuters heel mooie bloemstukken gemaakt. Haar klasje en het bureel van de directie waren omgetoverd in een kerstbloemenwinkeltje. De kraampjes en eet- en drankstandjes verkochten goed.

U heeft met zijn allen opnieuw meegebouwd aan onze dorpschool!

DANK U WEL!!!

Page 5: Mb januari 2016

Sinterklaas bracht ons een bezoek

donderdag 3 december

Alle kinderen stonden stipt om 13.30 uur de Sint op te wachten. Sinterklas kwam alleen toe, wat vreemd! Eén piet kwam wat later met een loopwagentje aangestrompeld. Deze piet vertelde ons dat hij zich had pijn gedaan. Sint was nog een piet kwijt. Waar zou die toch gebleven zijn? Langzaam zagen de kinderen de 2de piet tevoorschijn komen op het dak van de containerklas.

Hilariteit alom! Beetje bij beetje kwamen we te weten wat er met de pieten gebeurde. De Pieten vonden bij een eerste bezoek aan onze school in de klas van het 1ste leerjaar het boek ‘Kikker is kikker’. Het boek vertelt het verhaal van een kikker die eerst heel blij is omdat hij goed kan zwemmen en springen. Echter in contact met andere dieren denkt de kikker dat hij andere dingen moet kunnen, bv. dat hij moet kunnen vliegen. Omdat hij geen vleugels heeft, knutselt de kikker zich vleugels. De 2 zwarte pieten vonden het zo’n geweldig idee dat je met vleugels of met een parachute kan vliegen, dat ze zelf aan ’t knutselen sloegen. Maar de vleugels en de parachute waren niet sterk genoeg, het vliegen liep dus fout af. In het boek kwam de kikker tijdens zijn vliegoefening in het water terecht, piet 1 kwam onzacht terecht op het dak van een schuur, piet 2 maakte een smak op het dak van de containerklassen van onze school. Sinterklaas was toch even onder de indruk.

Hij benadrukte toen dat pieten gewoon pieten moeten zijn, en niet moeten kunnen vliegen. Sinterklaas houdt van ons, zoals we zijn. Na de boodschap van Sinterklaas verzorgden alle klassen een klein optreden. De kleuters zongen over het sinterklaastheater en de 4 pieten van sinterklaas, de kinderen van het lager zongen “Ik ben een mandarijn en hou van marsepein”, en “Kom van dat dak af”.

Sinterklaas was heel erg tevreden over de mooie liedjes en dansjes. Hij gaf alle kinderen een zakje snoep als beloning!

Het was een prachtig feest voor iedereen!

Page 6: Mb januari 2016

Belangrijk

allergenen in de voedingInfo vind je op de website

Steeds meer mensen en kinderen reageren allergisch op bepaalde voedingsproducten. Sodexo, de food services provider van onze schoolmaaltijden, informeert ons over deze allergenen. De allergenen waarover informatie kan aangeboden worden, werden hierbij opgelijst. In het voedingsaanbod van Sodexo wordt er steeds gestreefd naar een uitgebreid voedingsassortiment, waarbij de samenstelling van de producten echter dagelijks kan variëren. Sporen van allergenen kunnen in de bereiding van maaltijden niet volledig vermeden worden.

Op de website vindt u per gerecht de allergenen die erin voorkomen.

Mocht u als ouder, hierover vragen hebben, dan kan u zich richten tot de directie. Voor gedetailleerde informatie zullen wij u in contact brengen met de keukenverantwoordelijke van Sodexo.

Welke allergenen kunnen er zoal in voeding voorkomen?

Glutenbevattende granenTarwe, rogge, gerst, haver, spelt, …

SelderijSelderij waaronder bleekselder, knolselder, bladselder of afgeleide producten zoals aroma’s

SchaaldierenKreeft, garnalen, krab, scampi’s, …

LupineVerwerkt tot meel of bloem en gebruikt in vleesvervangers, brood- en banketproducten

SesamSesamzaad of afgeleide producten zoals sesamolie

Vis Alle soorten vis en afgeleide producten zoals visolie, …

MosterdWitte, gele, bruine en zwarte mosterdzaden en afgeleide producten zoals mosterd en mosterdolie

Aardnoten (pinda’s)Aardnoten (ook wel pinda’s, apennoten, grondnoten of olienoten genoemd)

Melk (incl lactose) Melk en afgeleide producten zoals boter, kaas, kwark, room, yoghurt, …

Zwaveldioxine en sulfietenVaak als levensmiddelenadditief (E222, E228) in bijvoorbeeld wijn of gedroogd fruit

Soja Soja of afgeleide producten zoals sojasauzen, vleesvervangers, sojamelk of sojadranken

NotenAmandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pistachenoten, walnoten,…

EierenEigeel en/of eiwit verwerkt in sauzen, desserten, …

Weekdieren Mosselen, oesters, inktvissen en slakken …

Page 7: Mb januari 2016

Ma

an

da

gD

insd

ag

Do

nd

erd

ag

Vri

jda

g

WEE

K VA

N

28/1

2/20

15TO

T

01/0

1/20

16W

EEK

VAN

04/0

1/20

16TO

T

08/0

1/20

16

Prei

soep

Braa

dwor

stRo

de k

ool

Natu

uraa

rdap

pele

n

Wor

tels

oep

Past

a ca

rbon

ara

met

spek

blok

jes

Cham

pign

onso

epKi

pfile

tAp

pelm

oes

Natu

uraa

rdap

pele

n

Spin

azie

soep

Stoo

fvle

esRa

uwko

stFr

ietje

s

WEE

K VA

N

11/0

1/20

16TO

T

15/0

1/20

16

Bloe

mko

olso

ep

Spag

hetti

bol

ogna

iseGe

mal

en k

aas

Cuor

gett

esoe

pFis

h-st

icks

Gem

engd

e gr

oent

jes

Aard

appe

lpur

ee

Tom

aten

soep

Mac

aron

i met

spin

azie

en k

alko

enha

m

Kerv

elso

epBa

lletje

s in

tom

aten

saus

Cham

pign

ons

Frie

tjes

WEE

K VA

N

18/0

1/20

16TO

T

22/0

1/20

16

Pom

poen

soep

Gyro

s met

pap

rika

en ri

jst

Aspe

rges

oep

Chip

olat

aBl

oem

kool

Pete

rsel

ieaa

rdap

pele

n

Knol

seld

erso

epAr

deen

se v

ink

Erw

tjes

Natu

uraa

rdap

pele

n

Tom

aten

soep

Rund

sham

burg

erGe

rasp

te w

orte

len

Frie

tjes

WEE

K VA

N

25/0

1/20

16TO

T

29/0

1/20

16

Cour

gett

esoe

pGe

voge

ltew

orst

Broc

coli

Natu

uraa

rdap

pele

n

Pom

poen

soep

Spag

hetti

bol

ogna

iseGe

mal

en k

aas

Tom

aten

soep

Visfi

let

Wor

telst

oem

p

Gro

ente

soep

Vol-a

u-ve

ntCh

ampi

gnon

sFr

ietje

s

on

s ta

felt

jeword

t gedekt

va

n 1

ja

nu

ari

to

t 3

1 j

an

ua

ri 2

01

6

Van elke dag een betere dag maken

Page 8: Mb januari 2016

Hoe doen ze het in de klas?

muzisch taalgebruik - elfjes 3de en 4de leerjaar

Kerstmangaat op

de slee zitten

zorgt voor mooie cadeaus

PRACHTIG

Koekjesheel lekkerin de koekjestrommelheel veel van opetenMMMMM

Wit de sneeuwman

in de sneeuwzorgt voor mooie kerst

PRACHTIG Groende kerstboom

in de woonkamerwe versieren de boom

GEZELLIG !

Blauwde pakjes onder de boomgeven aan de kinderenLIEFDEVOL

Koudhet ijs

in mijn tuingevecht met de sneeuwbal

LEUK

GeelDe ster

aan de hemelze geeft voldoende licht

SCHITTEREND

Roodvuurwerk

in de luchtzorgt voor gezellige sfeer

BOEMPaarsde pakjes

onder de kerstboomopenmaken met lieve oma

MOOI

GroenGlitterende pakjes

onder de kerstboommet een geel lint

GROOT

Roodeen kaarsop de kast

we steken ze aanWARM

Page 9: Mb januari 2016

kerstgeschenken maken 3de kleuterklasEen origineel geschenk vinden kan soms al eens lastig zijn, dat kennen we allemaal wanneer we op jacht gaan naar geschenken onder de kerstboom.De kleuters slaagden er alleszins in om dit jaar hun ouders een verrassende blik op het gezicht te bezorgen, na het zien van onze tafeldecoratie. Na het verzamelen van een hele hoop verschillende wijnglazen konden we aan de slag. We schilderden met Gesso een grondlaagje. De juf spoot nadien lijm op het glas. En de kinderen bestrooiden hun glazen voorzichtig met nepsneeuw. Samen met de juf werkten de kinderen één voor één hun glaasjes af. De perfecte neus en oogjes kiezen en stipje na stipje een lachende mond tekenen nam wel wat tijd in beslag. De juf nam thuis haar tijd om de hulst rond het glas te hangen. Blij dat het afgewerkt was en dat de handen konden bekomen van de vele prikken en de enkele verbrande vingers, stonden onze creaties mooi te pronken op de kerstmarkt.

Bedankt aan jullie om de geschenken te kopen en ons gelukkig te maken met jullie massale bewondering.

Witte groetjes Juf Katja

Page 10: Mb januari 2016

kerstballen met wensen voor 2016 1ste kleuterklasIn de klas hadden we het over wensen voor het nieuwe jaar.

In onze zelf getekende kerstballen schreef de juf onze wensen.

Page 11: Mb januari 2016
Page 12: Mb januari 2016

wild van techniek 6de leerjaar

WILD VAN TECHNIEK

dom

ein

hout

dom

ein

tu

inbouw

door re

gent

Bern

ard

ussc

hole

n

Oudenaard

e

voorbereidin

g

op het

secundair

onderw

ijs

Pro

ble

em

oplo

ssen

S

T

E

M

Ontw

erp

uitvoere

n

Ontw

erp

en v

an e

en

pla

nte

nbak

m

et h

am

er

met schroevendraai-

met schroefm

ach

in

e

nagels, schroeven

m

eten

enthousiaste

leerlingen

handig

In december kregen de leerlingen van het 6de leerjaar een tweede workshop

“Wild van techniek!” voorgeschoteld.

Nieuwsgierig? Bekijk zeker de mindmap.

In december kregen de leerlingen van het 6de leerjaar een tweede workshop “Wild van techniek!” voorgeschoteld.Nieuwsgierig? Bekijk zeker de mindmap.

W

ILD

VA

N T

EC

HN

IEK

domein hout

domein tuinbouw

door regent

Bernardusscholen

Oudenaarde

voorbereiding

op h

et

secundair

onderw

ijs

Probleem

oplossen

S

T

E

M

Ontwerp

uitvoeren

Ontw

erpen van een

plantenbak

met ham

er

met schro

ev

en

draai-

met schroefm

achine

nagels

, schro

even

mete

n

enth

ousiaste

leerlingen

handig

In d

ecember k

regen

de leerlin

gen

van

het 6

de leerjaar een

tweed

e work

shop

“Wild

van

techniek

!” voorg

eschoteld

.

Nieu

wsg

ierig? B

ekijk

zeker d

e min

dm

ap.

Page 13: Mb januari 2016

kerst en nieuwjaarswensen 6de leerjaar

Page 14: Mb januari 2016

kerstmis is . . . 2de kleuterklasKerstmis gaat gepaard met een sfeer van licht en donker.

Samen maken we het binnen en buiten gezellig.

Gezelligheid ervaren in de klas is belangrijk!

Kerstmis is een feest om over te vertellen, om rond te knutselen, om er een dramaspel over te spelen.

Kerstmis… een tijd om er stil over te worden.

Page 15: Mb januari 2016

Wil jij dit mooi inkleuren?

Page 16: Mb januari 2016

1 16

2 17

3 18

4 19

5 20

6 21

7 22

8 23

9 24

10 25

11 26

12 27

13 28

14 29

15 30

31

- Instapmoment kleuters- NM: Zwemmen voor 5de en 6de leerjaar

- NM: Zwemmen voor 5de en 6de leerjaar

- VM: Zwemmen voor 1ste en 2de leerjaar

- VM: Zwemmen voor 1ste en 2de leerjaar

- VM: Workshop “Egeltje prik” voor 1ste leerjaar - Tutti Frutti

- Tutti Frutti

- NM: Zwemmen voor 3de en 4de leerjaar- 19.30 uur: Nieuwjaarsreceptie voor medewerkers, bestuur en vrijwilligers

- 12.30 uur: Leerlingenraad- NM: Zwemmen voor 3de en 4de leerjaar- NM: Zitdag CLB

- VM: SVS-activiteit voor 3de en 4de leerjaar Indoor Atletiek in sporthal te Gent

- VM: Project “Wild van techniek voor 6de leerjaar Elektriciteit / mechanica

- Pedagogische studiedag godsdienst voor de leerkrachten Vrijaf voor de leerlingen

- Tutti Frutti- Bekendmaking uitslag van de wedstrijd jeugddichter van Gavere 5de en 6de leerjaar

- Tutti Frutti

NIEUWJAAR

JanuariMaandkalender