Vierschaarkroniek april 2015

16
VIERSCHAAR KRONIEK WAASMUNSTER - APRIL 2015 PAGINA 03 - LEVEN EN WELZIJN IN DE BLOEMETJES: 4 HONDERDJARIGEN IN WAASMUNSTER BEZOEK ONZE WEBSITE WWW.WAASMUNSTER.BE

description

 

Transcript of Vierschaarkroniek april 2015

VIERSCHAARKRONIEK

WAASMUNSTER - APRIL 2015

PAGINA 03 - LEVEN EN WELZIJN

IN DE BLOEMETJES: 4 HONDERDJARIGEN IN WAASMUNSTER

BEZOEK ONZE WEBSITE

WWW.WAASMUNSTER.BE

05

07

10

12

11

Hartelijk proficiatAan de briljanten huwelijksjubilarissenDe heer Paul Bogaert en mevrouw Maria Baeke, 65 jaar getrouwd op 29 april 2015

Leven en welzijn 02 Hartelijk proficiat03 In de bloemetjes: 4 honderdjarigen in Waasmunster05 Jaarmarkt Waasmunster: Topactiviteiten voor jong en oud!06 Laat kinderen kennismaken met je handelszaak, je hobby, je

sportdiscipline, … tijdens ROEFEL.07 Omgaan met dementie08 Wijziging tarieven voor brandweerdiensten

Milieu en natuur09 Vanaf april komt de vernieuwde huisvuilzak in omloop09 Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) “burm”

Verkeer en veiligheid08 Heraanleg complex E17/N41 Sint-Niklaas - Fase 4

Vrije tijd10 Wij wagen de sprong: jongerencultuurevenement 3 mei 201511 Met stip in de bib11 Terugblik12 Waasmunster opent toeristisch seizoen op Durmedijk12 Sporteldag Waasmunster13 Erfgoeddag op zondag 26 april 2015: De Radio en de Rups

Uit in Waasmunster14 Activiteitenkalender

Varia16 Ter info

BEZOEK ONZE WEBSITE

WWW.WAASMUNSTER.BE

Vierschaarkroniek | April 20152

Leven en welzijn

Bertha Honorina Zaman werd geboren in Waasmunster op 11 mei 1915, als derde kind van zeven. Tot haar veertiende ging ze dagelijks te voet naar de school op de Ruiter, van aan ‘1000 Appels’. Als boerendochter heeft ze nooit veel weelde gekend en moest, na schooltijd, met haar broers en zussen meehelpen op de boerderij. Nadat ze gestopt was met school ging ze aan de slag in verschillen-de textielfabrieken, waaronder de Manta. Daar leerde ze haar toe-komstige echtgenoot, René Edmond De Cock, kennen. Ze trouw-den op 16 januari 1938 en gingen daarna inwonen bij de familie van Edmond in de Neerstraat.Samen met haar man had ze vier kinderen, een zoon en drie doch-ters. Ze bleef nog op de Manta werken tot ze twee kinderen had, daarna bleef ze thuis om huismoeder te zijn. Ze ging steevast met haar fiets (een mannenmodel) naar het werk. Wel kende ze de wer-king van het torpedo-systeem niet goed, waardoor ze op een dag recht de vitrine van een elektriciteitswinkel binnenreed. Op latere leeftijd ging ze nog veel op reis en was tot haar 96ste actief lid van OKRA.

Nu is ze bijna honderd jaar en drinkt ze elke dag een halve trappist, vast en zeker haar geheim om zo oud te worden.

Alice Irena De Maeyer werd geboren te Stekene op 12 maart 1915. Haar vader stierf toen ze nog klein was en toen haar moe-der hertrouwde, verhuisde het nieuwe gezin naar De Klinge. Op haar negentiende trad ze als Zuster Adelheid in bij de Zusters Ma-ricolen-Franciscanessen, nu de Mariazusters van Franciscus. Kort na haar intreding ging ze aan de slag in de materniteit in Temse en haalde het getuigschrift van beroepsbekwaamheid voor hulp aan zieken. Vanaf 1940 kon ze met dat getuigschrift terecht in het OCMW te Wondelgem, waar ze kinderen en bejaarden verzorgde.Tussen 1965 en 1998 werd ze aangesteld als overste in bejaarden-tehuizen te Merelbeke, Burcht en Hemiksem. Nadien kwam ze op rust naar het hoofdklooster te Waasmunster, waar ze nog steeds verblijft. Daar is ze geliefd bij haar medezusters en wordt ze gevierd om wie ze is en haar vruchtbaar apostolaatswerk.

Vierhonderd jaar, zo oud zullen ze samen zijn binnen enkele maanden. Martha, Alice, Bertha en Albertina mogen dit jaar namelijk allemaal honderd kaarsen uitblazen. We zijn een babbeltje gaan slaan met de naasten van de vier jarigen om wat meer te weten te komen over hen.

In de bloemetjes: 4 honderdjarigen in Waasmunster

April 2015 | Vierschaarkroniek 3

Leven en welzijn

Martha Wilhelmina Maria Fonteijn is nu beter bekend als Zus-ter Denise. In volle Eerste Wereldoorlog trokken Martha’s ouders (die eigenlijk van Zandhoven waren) naar Den Haag, waar Martha werd geboren op 1 maart 1915. Als kleine baby keerde ze al terug naar Zandhoven en ging daar naar school. Op haar achttiende trad ze in Sint-Niklaas in het klooster bij de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker. Ze behaalde al snel het diploma van lager onderwijs en begon haar carrière in de Parochieschool te Sint-Lie-vens-Houtem en gaf daar les aan verschillende leerjaren. Later, in de jaren vijftig, ging ze nog bijstuderen voor regentes en begon ze voor het eerst les te geven in het middelbaar onderwijs, opnieuw in haar geliefde Sint-Lievens-Houtem. Daar gaf ze tot haar pensioen vol passie en kennis geschiedenis, Nederlands en Letterkunde aan haar leerlingen.

Op haar honderdste verjaardag, op 1 maart 2015, ontving Zuster Denise talloze felicitatiekaarten van vroegere collega’s en leerlingen, bij wie ze steeds heel geliefd was. De kaarten waren stuk voor stuk voorzien van een dankwoord van vriendschap en bewondering over hoe haar eigentijdse en christelijke levenswijze een positieve invloed op haar leerlingen heeft gehad. Zuster Denise Fonteijn hield steeds van de jeugd en van het onderwijs en was een aangename compagnon voor haar collega’s en vele leerlingen.

Albertina Elisabeth Gilberta Maes was het jongste kind van een gezin met veertien kinderen en werd geboren op 22 augustus 1915. Albertina, altijd Elisabeth genoemd, ging na de lagere school aan het werk om een centje bij te dragen aan het gezin. Ze ging “dienen” bij de rijke mensen en was dienstmeid in Antwerpen en Sint-Niklaas. In 1938 trouwde ze met Petrus Franciscus Van Puyvelde, de buur-jongen van haar zus, Marie. De tweede wereldoorlog gooide echter snel roet in het eten van het jonge echtpaar, Petrus werd namelijk opgeëist en naar een werkkamp in Frankrijk gestuurd. Jammer ge-noeg was deze opeising een misverstand, aangezien het eigenlijk een andere Van Puyvelde was – die in dezelfde straat woonde – die werd opgeëist. Omdat Elisabeth dit niet kon verdragen vertrok ze naar Frankrijk met de trein, waar ze haar echtgenoot enkel even vanuit de verte kon zien. Thuis trok ze haar stoute schoenen aan en ging naar Gent en deed het hele verhaal uit de doeken aan de Com-mandant. Deze beloofde haar man veilig thuis te brengen en zo gebeurde het ook. Nog tijdens de oorlog, in 1944, werd hun eerste kindje Paul geboren. Enkele jaren later, in 1949, kregen ze nog een dochter. Ze waren een arbeidsgezin van harde werkers en Elisabeth is altijd huisvrouw gebleven om voor de kinderen te zorgen.

Een geheim om 100 jaar te worden, heeft Elisabeth niet echt. Om aan te sterken dronk ze wel regelmatig een glas stout met daarin een rauw ei. Ze is recent, na een opname in het ziekenhuis wegens een longontsteking, weer thuis en kijkt al uit naar de dag van 22 augustus, haar honderdste verjaardag.

We wensen hen allemaal een gelukkige verjaardag, een mooie oude dag en nog vele jaren!

Vierschaarkroniek | April 2015 4

Leven en welzijn

PAASEIERENRAAP VOOR DE KLEINSTEN

Op paaszaterdag , 4 april, om 17u, worden de kleinsten onder ons uitgenodigd om paaseieren in het park Blauwendael te rapen, samen met de paashaas. Alle kinde-ren t.e.m. 10 jaar kunnen de paashaas hier-bij helpen. De ouders kunnen ondertussen genieten van een paasaperitief. Deelnameprijs: KWB-leden = 1,50€, niet leden = 3,00€ met een max. van 7,00€ per gezin. Inschrijven vóór 30/03/2015 bij André Mi-chiels: Sousbeekstraat 54, tel. 09 348 90 22,

e-mail: [email protected]. Of door stor-ting op de KWB-rekening: 979-6561403-37, met vermelding van naam, voornaam en het aantal kinderen.

PAARDENPRIJSKAMP EN KEURINGEN

Op paasmaandag 6 april start dan de eigenlijke jaarmarkt. Zoals elk jaar wordt er ook nu een paardenprijskamp georgani-seerd. De paarden worden tentoongesteld achteraan op het kerkplein ter hoogte van de Smatch. De pony’s zijn in de kerkomge-ving te vinden.

RONDKUIEREN OP DE MARKTEN

Uitvoerig rondslenteren en genieten kan je de hele paasmaandag op de paasmarkt in de Hoogstraat, Kerkstraat, en op de Vierschaar. Ook de rommelmarkt, een organisatie van de school Kouterbos, op de gekende locaties (met een kleine uit-breiding richting Rivierstraat) leent zich hier perfect toe. De kleinsten kunnen zich uitleven op de kermis op de parking van de Gentstraat, aan de achterzijde van het gemeentehuis.

Op paasmaandag 6 april moet je naar jaarlijkse traditie in Waasmunster zijn voor de meest uitgestrekte jaarmarkt van het Waasland. Zowel liefhebbers van rommelmarkten als kunst- en cultuurminnaars kunnen er hun hart ophalen. Voor honger of dorst hoeft men al zeker niet te vrezen en ook randanimatie voor jong en oud staat op het programma. Voor een gedetailleerd overzicht van de activiteiten kan je een kijkje nemen op de gemeentelijke website www.waas-munster.be, maar we lichten graag ook hier een tipje van de sluier op.

Jaarmarkt Waasmunster: Topactiviteiten voor jong en oud!

Foto: Paul De Malsche

April 2015 | Vierschaarkroniek 5

Leven en welzijn

In park Blauwendael, (9.30 tot 15 uur) kan je ook Roosenbergbier proeven bij ‘vzw Waasmunster helpt Schitu’. Wie het nieu-we Bierminnersbier wil ontdekken, moet naar de Vierschaar!

KUNSTZINNIGE ACTIVITEITEN VAN DE ACADEMIE

Ook de Academie voor Beeldende Kunst is present op paasmaandag 6 april op diver-se locaties: In het Academiegebouw zelf (Kerkstraat, 10 tot 13 uur) kan je terecht voor vrije atelierbezoeken en een tentoon-stelling met werk van de studenten. Op de stoep van de Academie is er een tentoon-stelling “Kunst hoort op straat”.Hier zullen kunstwerken van de kinderen op een ludieke en vreemde manier aan de toeschouwers worden voorgesteld. In Kasteel Blauwendael (10 tot 17 uur) is er een tentoonstelling‚ Fotografie‘ van het Digitaal beeldatelier o.l.v. Wim Wauman en Didier Volckaert. Ook in het Oud Po-litiekantoor (10 tot 13 uur) is er een ten-toonstelling: “Projectroom” van het atelier Kunstexploratie.

OPTREDEN VAN “MOOD-SWINGS”

Mood-Swings is een duo bestaande uit Lien Schoonis en Hans Schoonis, broer en zus. Zij brengen een programma dat vooral tussen jazz en pop varieert, en waarin deze stijlen zelfs samenkomen. Op paasmaan-dag 6 april 2015, van 12 tot 14 uur in park Blauwendael.

PRAKTISCHE EN ORGANISATORISCHE WEETJES VOOR DE JAARMARKT.

Het snelheidsregime op de N446 wordt vanaf het kruispunt met de Molenstraat tot aan de Durmebrug gewijzigd naar 30 km/uur. Ook de Pontravelaan wordt zone 30. Om parkeermogelijkheden te creëren voor de standhouders, zal de Gentstraat wor-den afgesloten.De dorpskern wordt vanaf zondag midder-nacht t.e.m. maandag volledig parkeervrij gemaakt, zelfs voor de uitbaters van de standen en de bewoners. Ook de Henri De Lovinfossestraat wordt parkeervrij ge-houden. In de bijvangen mag reglementair geparkeerd worden, alsook in Dorushoeks-ken.

We raden iedereen aan de wagen thuis te laten en te voet of met de fiets naar de jaarmarkt te komen. Kom je toch met de wagen hou er dan rekening mee dat het vinden van een parkeerplaats de nodige tijd zal vragen. Parkeer je wagen enkel waar parkeren is toegelaten om onnodige pro-blemen te vermijden.Fietsparkings worden voorzien op vol-gende locaties: terrein hoek Kerkstraat/Roosenberglaan en in de Sint Franciscus-straat.

De Rode Kruispost kan je opnieuw vin-den aan de Gemeenteschool Centrum in de Kerkstraat. De Rode Kruispost zal aan-geduid worden met een vlag.

MEER INFO:

Voor meer info kan je terecht op de technische dienst van de gemeente 052 46 95 60 (Debby Laureyssens), en op de gemeentelijke website www.waasmunster.be.

Laat kinderen kennismaken met je handelszaak, je hobby,  je sportdiscipline, … tijdens ROEFEL.ROEFEL is hét jeugdevenement bij de start van de vakantie dat kinderen laat kennismaken met de volwassenenwereld.

Zaterdagvoormiddag 27 juni 2015 kun-nen kinderen tussen 6 en 12 jaar op Roefel-dag proeven van verschillende, verrassende hobbys van volwassenen. Kinderen kunnen ook een kijkje nemen achter de schermen van lokale handelszaken en diensten. En zij kunnen proeven van verschillende, toffe activiteiten met volwassen.

Wil jij als volwassene kinderen tijdens de

Roefeldag laten kennismaken met je be-roep, hobby of interesse?

Neem dan contact op met de jeugddienst T 052 46 95 23 of e-mail naar [email protected] en deel ons mee waar, wanneer en hoeveel kinderen je op zater-dagvoormiddag 27 juni kan ontvangen.

Samen maken we van ROEFELDAG op-nieuw een onvergetelijke kennismakings-dag voor de kinderen.

Tot binnenkort?

Vierschaarkroniek | April 2015 6

Leven en welzijn

Vergeetachtigheid is enkel een geheugen-kwestie. Het verstoort met andere woor-den het dagelijks leven niet. Dementie is echter meer dan een geheugenprobleem. Er treden stoornissen en problemen op op verschillende vlakken: concentratie- en communicatiestoornissen, desoriëntatie in tijd en plaats, persoonlijkheidsverande-ringen,... Deze symptomen vertonen zich, afhankelijk van de vorm, op verschillende wijzen en treden bij elk individu niet al-lemaal of tegelijkertijd op. Indien er zich eerst andere symptomen dan geheugen-problemen voordoen, worden deze in veel gevallen niet onmiddellijk geassocieerd met dementie of worden ze toegeschre-ven aan een andere aandoening. Een di-agnose, vastgesteld door de huisarts, een neuroloog, geriatrisch dagziekenhuis of geheugenkliniek, kan hierover duidelijk-heid scheppen.

Tot op heden is de genezing van dementie (nog) niet mogelijk. Daarentegen bestaat er wel medicatie die de symptomen verlich-ten of het verloop van de ziekte kunnen afremmen. Bovendien kan er informatie en advies verstrekt worden die tot doel hebben de persoon met dementie en zijn naaste omgeving te helpen omgaan met de ziekte.

Wat zijn de basisregels om om te gaan met personen met dementie? • Maak oogcontact.• Sta op gelijke hoogte.• Respecteer de persoonlijke ruimte.• Gebruik eenvoudige woorden en korte

zinnen.• Geef geen twee opdrachten tegelijk, maar

splits ze op in deeltaken.• Maak gebruik van gebaren en aanrakin-

gen.• Neem de tijd en luister naar de persoon.• Geen betutteling.• Praat niet over het hoofd van de persoon.• Ga niet in discussie.

Bijkomende tips voor familieleden.• Probeer zicht te krijgen op uw eigen ver-

werkingsproces.• Geef u zelf tijd om te wennen aan de situ-

atie en uw gevoelens van onmacht, heim-wee, boosheid,... te luchten

• Leef op het moment.• Zoek tijdig hulp indien de zorg te groot

wordt om alleen te dragen

U kunt bij de volgende instanties in de regio terecht voor meer informatie over dementie:• Expertisecentrum Dementie ‘Meander’• Geriatrische dagziekenhuizen/geheugen-

klinieken AZ Nikolaas, AZ Lokeren en AZ Sint-Blasius

Volgende ontmoetingsmomenten wor-den georganiseerd voor personen met dementie en/of hun mantelzorgers• Praatcafé Dementie regio Waasland op

21/05/2015, 17/09/2015 en 19/11/2015 - De Bibliotheek, H. Heymanplein 3 9100 Sint-Niklaas

• Ontmoetingsroep voor personen met beginnende dementie op 30/4/2015 en 31/5/2015 - LDC ‘t Plein, Kloosterstraat 30 9200 Dendermonde

Dementie is een ernstige aandoening die berust op een geleidelijke achteruitgang van het functioneren van de hersenen. Het is niet een op zichzelf staande aandoening met één enkele oorzaak, maar een verzamelnaam voor een groep van ziek-ten die een aantal gemeenschappelijk kenmerken hebben. Er bestaan namelijk verschillende vormen van dementie met diverse oorzaken. De ziekte van Alzheimer is één mogelijk vorm van dementie die het meest voorkomend is.

Omgaan met dementie

April 2015 | Vierschaarkroniek 7

Leven en welzijn

WERKEN

In fase 4 (maart - april 2015) worden dezelfde werken uitgevoerd als in fase 3, maar nu op de rijrichting Hamme.

VERKEERSSITUATIE

De werfzone loopt van net voor de afrit van de E17 richting Antwerpen tot voorbij de Waasmunsterse Steenweg. Doorgaand verkeer op de N41 heeft één aangepaste rij-strook in elke richting. De afrit van de E17 richting Antwerpen is afgesloten. In de nacht

van 23 op 24 februari wordt alle signalisatie op punt gezet, zodat de nieuwe verkeerssitu-atie voor de ochtendspits in voege kan gaan. OMLEIDINGEN VOOR AUTOVERKEER

• Vanuit Gent naar de Waasmunsterse Steenweg: complex Waasmunster (E17), N446, Hoogstraat, Stationstraat, Nijver-heidslaan, Waasmunsterse Steenweg.

• Vanuit Gent naar Sint-Niklaas (en naar Industriepark-West): via complex Sint-Ni-klaas-West, N16 (en Industriepark-Noord)

• Van de E17 naar de N403: keren aan com-

plex Sint-Niklaas-Centrum en afrit Sint-Ni-klaas-West.

OMLEIDING VOOR FIETSERS

De omleidingen van fase 3 blijven van kracht: Fietsers rijden in beide richtingen om. Er is een bewegwijzerde omleiding via Dorpstraat, Bokmolenstraat, Stokhoekstraat, Roskam-straat en Heimolenstraat (westzijde N41), Weverstraat en Marktwegel terug naar de N41. De oostelijke fietsomleiding is niet lan-ger in voege omwille van de rioleringswerken in de Hogenakkerstraat.

Heraanleg complex E17/N41 Sint-Niklaas - Fase 4

Naast het blussen van branden, het red-den van mensen uit voertuigen, dringend ziekenvervoer en het verwijderen van wes-pennesten heeft onze hulpverleningszone een grote waaier aan taken. De meest drin-gende brandweertaken zijn gratis, andere taken zijn dan weer betalend. Doordat de tarieven vanaf 1 januari 2015 in de zeven

gemeenten van de zone hetzelfde moeten zijn, wijzigen die prijzen. Dit vanaf 2 janua-ri 2015. Dit geldt vooral voor zaken als het verwijderen van antennes of dakgoten, je binnen laten in je woning wanneer je jezelf buitengesloten hebt, het reinigen van op-pervlakten (na bijvoorbeeld een ongeval) en uitvoeren van brandweerbewaking. De

tarieven voor ambulancezorg blijven zo-als ze zijn. Voor gemeentelijke diensten en maatschappelijke initiatieven worden uit-zonderingen gemaakt. De volledige lijst met tarieven, net als het reglement met specifi-caties kan je vinden op de website van de gemeente. (bij bekendmakingen klikken op reglementen en verordeningen)

Wijziging tarieven voor brandweerdiensten

Vierschaarkroniek | April 2015 8

Milieu en natuur

ENKEL DE OPDRUK WIJZIGT

De huisvuilzakken die vanaf april in omloop komen, zijn net dezelfde als voorheen. En-kel de opdruk zal van kleur veranderen: geel wordt groen. De materie, de dikte en de in-houd van de huisvuilzak blijft gelijk.

TIEN ZAKKEN PER ROL

Ook het aantal zakken per rol wijzigt. Voortaan zal je rollen met 10 zakken kopen in plaats van 20. Aan de kassa betaal je vol-gende tarieven:Rol met 10 grote huisvuilzakken (60l): 17,50 euroRol met 10 kleine huisvuilzakken (30l): 8,75 euro

GEEN TOESLAGSTICKER NODIG

De vernieuwde zakken met groene opdruk worden aan het nieuwe, verhoogde tarief verkocht. Het is dan ook niet nodig om hier een toeslagsticker op te kleven. Opgelet: de vorige zakken met gele opdruk moet je wel nog altijd buiten plaatsen met een toeslagsticker. Zonder toeslagsticker worden deze huisvuilzakken geweigerd door de ophaaldiensten.

GELE KMO-ZAKKEN

Gele KMO-zakken krijgen in de loop van april een rode opdrukkleur. Deze zakken worden vanaf dan verkocht per rol van 10 stuks. Kostprijs: 17,50 euro/rol. Op deze zakken moet geen toeslagsticker meer ge-kleefd worden, op de oude KMO-zakken met zwarte opdruk daarentegen wel.

In de loop van april 2015 zal de grijze huisvuilzak met gele opdruk uit de winkelrekken verdwijnen. In de plaats komt een grijze huisvuilzak met groene opdruk. Deze zakken worden aan het nieuwe, verhoogde tarief verkocht. Met andere woor-den, je hoeft op deze zakken geen toeslagsticker meer te kleven.

Vanaf april komt de vernieuwde huisvuilzak in omloop

Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) “burm”De opmaak van het RUP “Burm” is een ge-volg van het positief planologisch attest, afgeleverd door het College van Burge-meester en Schepenen, in zitting van 12 september 2011, voor LV Landbouwbedrijf Burm – Van Eynde.

Het landbouwbedrijf in de Kuilstraat be-schikt over een milieuvergunning klasse 1 (tot 2028), maar is zonevreemd wegens de ligging in natuurgebied volgens het ge-westplan.

Het schepencollege wenst dat het land-bouwbedrijf op de huidige locatie kan be-houden blijven. Het perceel wordt in het RUP “Burm” ingekleurd als landbouwzone en bufferzone. De gemeenteraad heeft in zitting van 26.02.2015 het uitvoeringsplan voorlopig vastgesteld.

Het uitvoeringsplan zal voor een ieder ter inzage liggen op het gemeentehuis, op de dienst Ruimtelijke Ordening, en dit vanaf 30.03.2015 tot en met 28.05.2015.

Het uitvoeringsplan zal eveneens te raad-plegen zijn op de gemeentelijke website www.waasmunster.be, tijdens de periode van het openbaar onderzoek.

Wie bezwaren heeft m.b.t. deze plannen, moet die per aangetekend schrijven, of indiening tegen ontvangstbewijs, overma-ken aan de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening GECORO, p/a Vier-schaar 1, 9250 Waasmunster.

April 2015 | Vierschaarkroniek 9

Vrije tijd

Wij wagen de sprong: jongerencultuurevenement 3 mei 2015Met ‘Wij wagen de sprong’ sleutelde de Cultuurraad van Waasmunster, in samenwerking met de Jeugdraad aan een cultureel programma voor jongeren op de site van Blauwendael op zondag 3 mei 2015 van 13u30 tot 18u.

Met dit event bieden we 8 workshops aan:• GRAFFITI: Behalve wat Street Art en be-

kladde treinen, is er meer te ontdekken aan Graffiti. ‘Peter Killerbee Workshops’ maakt jongeren wegwijs in de ware kunst van graffiti. Samen spuiten ze er aan een graffiti-wand van 2 op 12 meter.

• HIPHOP: een muziekstijl die ontstaan is in de jaren zeventig in New York. Nadien waaide het al snel over naar Europa. Van-daag wordt het wereldwijd gedanst. Initiatie HipHop staat op 3 mei olv Tommy Gryson (Professional dancer).

• MAAK JE EIGEN ANIMATIEFILM: In deze workshop brengen de jongeren hun verha-len tot leven. Samen proberen ze nieuwe technieken en materialen uit en gaan ze aan de slag met alles wat ze vinden. De work-shop wordt begeleid door Isabelle Bouttens (Academie Waasmunster).

• DJEMBE: met behulp van instrumenten van over de hele wereld (djembé, doun douns, shakers,…) krijgen jongeren allerlei technieken aangereikt. Doel: een gevuld

Park Blauwendael volledig uit z’n dak laten gaan. Geert van Make Music zorgt voor animatie.

• BODYPAINT: begeleid door de professio-nele bodypainter Elien De Blauwe, kunnen jongeren hun lichaam laten gebruiken als ondergrond voor een ‘schilderij’. Het hoeft geen professionele schilderkunst te zijn. Het is voldoende dat ze hun fantasie aanspreken.

• RAPPEN & RHYMEN: Rappen is spreken en zingen met een ritmische intonatie, eventueel begeleid door een beat. In deze workshop leren jongeren de kunst van het schrijven en schrappen, en leren zij een tekst op te zeggen in een bepaalde flow.

• STAND-UPCOMEDY: Heb je gevoel voor humor en wil je dit delen met een publiek? Deze workshop wordt geanimeerd door co-median – zanger – rijmelaar Koen Dewulf, gekend van ‘De Bovenste Plank’ en ‘Zonde van de Zendtijd’.

• CIRCUSACTS wordt begeleid door ‘Cir-cusplaneet’. Dit is een workshop zonder competitie maar mét uitdagingen. Jongeren

leren er hun grenzen verleggen op eigen tempo. Een workshop met veel plezier en animatie. Behendigheid wordt ter plekke bijgespijkerd.

Wie wil deelnemen aan de workshop ‘Anima-tiefilm’ brengt best zijn Smartphone of Tablet mee!Als klap op de vuurpijl wordt er op het ein-de van die bewuste zondag een Parachu-tesprong (Hoevenen) verloot onder de deel-nemers. Wie waagt DIE sprong?

CONCREET:

Jongerenevenement “Wij wagen de sprong”Wanneer: zondag 3 mei 2015 van 13u30 (voor inschrijving!) tot 18uWaar: site van het kasteel BlauwendaelVoor Wie: jongeren van 8j tot 18jGratis toegang

Vierschaarkroniek | April 2015 10

Vrije tijd

Rita, je bent al jaren een enthousiaste gebruiker van de bib.Zijn er boeken, dvd’s,.. die je (onlangs) hebt gelezen of gezien die je aan ieder-een zou aanbevelen?Toen ik nog professioneel actief was, las ik vooral vakliteratuur. Ik bezocht de bib enkel wanneer de vakan-tie in zicht was. Mijn keuze was toen vooral beperkt tot de “serieuze” literatuur, de lite-raire romans.Nu ik met pensioen ben, ontleen ik in de bib nog altijd voornamelijk romans. Ik laat me inspireren door vrienden of recensies van boeken in tijdschriften. Soms lees ik een auteur graag en dan lees ik al zijn of haar boeken die in de bib voor-handen zijn. Zo heb ik o.m. Renate Dorren-stein, Amelie Nothomb, Annelies Verbeke, Saskia De Coster, Leo Pleysier, Stefan Brijs, e.a.ontdekt. En toen mijn kleinzoon kinderboeken van Roald Dahl las, ben ik Dahls boeken voor vol-wassenen ook beginnen lezen. Met plezier!

Het gebeurt ook dat ik een boek snel terzij-de leg, dat het me gewoon niet aanspreekt.

Wat vind jij de plus- en de minpunten van de bib?

Positief is de variatie en de vernieuwing van het aanbod. Ik vind de leeszaal met het grote aanbod aan tijdschriften ook heel aantrekkelijk. En de dvd’s zijn zeker een aanwinst voor film-liefhebbers.Een zeer handig hulpmiddel is de moge-lijkheid om uitgeleende boeken online te verlengen.

De nieuwe openingsuren bieden naar mijn mening voldoende mogelijkheden, alleen jammer dat de zondagmiddag wegvalt.

Een minpuntje is wel dat de boeken in de bovenste en onderste rekken moeilijk bereikbaar zijn en ik daardoor de titels of auteurs moeilijker kan lezen, maar met een beetje gymnastiek lukt het wel.

Tot slotsom: ik ben een dankbare gebruiker en lezer.

Bedankt, Rita!

Af en toe plaatsen we onze leners eens graag in de kijker. In een interview peilen we waarmee onze leners zoal bezig zijn en wat ze van de bib vinden.Deze maand staat Rita Steens met stip in de bib:

Met stip in de bib

TERUGBLIK: FAMILIEVOORSTELLING DE KONING ZONDER SCHOENEN OP 8 MAART 2015

Op zondag 8 maart speelde 4Hoog in GC Hoogendonck ‘De Koning zonder schoenen’. Families met kinderen tussen drie en acht jaar genoten heel erg van de prachtige voorstelling. Daarna konden de toeschouwertjes deelnemen aan de workshop die werd georganiseerd i.s.m. de Academie voor Beeldende Kunst. De kinderen mochten elk een paar schoentjes versieren, zodat ze zo mooi werden als die van de koning zelf.

April 2015 | Vierschaarkroniek 11

Vrije tijd

In samenwerking met het Regionaal Land-schap Schelde-Durme brengt het gemeen-tebestuur het stukje Durmedijk tussen het Molsbroek en de Durmebrug in gereedheid voor de grote opening. Die vindt plaats op zondag 19 april om 14 uur in Kasteel

Blauwendael. Het gemeentebestuur Waas-munster, Peter Hertog (gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen) en Jozef Dauwe (voorzitter van het Regionaal Land-schap Schelde-Durme) tekenen present. Na een korte toespraak zetten zij op de Pontrave Dijk de schaar in het openingslint. Om 14u30 vertrekt een begeleide wande-ling van ongeveer acht kilometer, met zicht op prachtige panorama’s. Stevige wandel-schoenen zijn aan te raden. Extra aandach-tige wandelaars die tijdens de wandeling de fotozoektocht tot een goed einde brengen, kunnen nog een leuke attentie in de wacht slepen.

VVV/Toerisme Waasmunster streeft ernaar deze nieuwe trage weg in de toekomst te

laten integreren in het uitgebreid wandel-netwerk van Waasmunster

Iedereen is van harte welkom! Na afloop trakteert VVV/Toerisme Waasmunster op enkele streekproducten uit Waasmunster.

Benieuwd naar de toeristische en recrea-tieve activiteiten van VVV/Toerisme Waas-munster? Mail dan jouw contactgegevens door naar [email protected], of bezoek www.toerismewaasmunster.be.

Het toeristisch seizoen in Waasmunster vangt aan met een blikvanger op zondag 19 april 2015. Die dag gaat het laatste stukje Durmedijk officieel open voor wandelaars. Voortaan kan je van de Durmebrug op de dijk langs de Durme tot in Lokeren wandelen. Een prachtig stukje natuur wordt toegankelijk voor iedere wandelaar!

Waasmunster opent toeristisch seizoen op Durmedijk

MEER INFO:

Meer info over trage wegen in Waasmunster vind je op www.rlsd.be > wat doen we > recreatie

Sporteldag WaasmunsterOp donderdag 28 mei 2015 wordt de jaar-lijkse Waasmunsterse Sporteldag georga-niseerd, een sportdag voor onze 50+ers. De sportdienst, het Sociaal Huis en de Ou-derenadviesraad slaan hiervoor de handen in mekaar.

Je vindt de folder met het inschrijvingsfor-mulier op de gemeentelijke website, deze is ook beschikbaar op de sportdienst en in het gemeentehuis.

Inschrijven dient te gebeuren voor 30 april. Voor een hele dag sporten betaal je € 5 in-clusief lunch. Voor een halve dag sporten inclusief lunch betaal je eveneens € 5, een halve dag sporten zonder lunch kost € 2.

Het is een ontspannende dag met vele keuzemogelijkheden, voor ieder wat wils!We kijken ernaar uit jou te mogen verwel-komen!

MEER INFO:

Sportdienst Waasmunster, [email protected], 052 40 99 69

Vierschaarkroniek | April 2015 12

Vrije tijd

In Waasmunster hebben we gekozen om het thema te combineren met de herdenkingsvieringen van 100 jaar Grote Oorlog. Om die reden zetten we enkele erfenissen van die oorlog in de verf en gaan we dus aan de slag met oorlogserfgoed.

Om 18 uur wordt in de Sint-Rochuskerk te Sombeke ‘Een verhaal vol oorlogsliederen’ gebracht door het Roosenbergkoor en Eriek Verbeecke. In deze voorstelling komt het liederlijk erfgoed van de oorlog tot leven. Het waren namelijk de liederen die de soldaten hun eenzaamheid en pijn verlichtten aan het front en het leed thuis verzachtten.

In de namiddag wordt Sombekedries omgetoverd tot een eerbe-toon aan twee erfenissen uit W.O.I.: de tank en de radio. De techno-logie en verspreiding van die twee gebruiksvoorwerpen hebben we te danken aan de oorlog. Het waren ook deze voorwerpen die voor onze gemeente van belang waren in de oorlog: de tanks reden onze gemeente binnen en vernielden onze bruggen, de radio was dan weer een belangrijk middel waardoor iedereen wist wat er precies gebeurde in ons land.

We organiseren ‘De Radio en de Rups’: workshops voor kin-deren van 6 tot 12 jaar. De kinderen gaan aan de slag met ons verhaal en nemen deel aan één van vijf workshops. Deze werden in samenwerking met Plankvast, de Academie voor Beeldende Kun-sten, Radio Waasmunster Lokaal en de Kunstacademie Ter Beuken samengesteld. De kinderen kunnen een levensgrote tank bouwen, een radiouitzending maken, een radio bouwen, een toneelstuk spe-len of een soldatenlied zingen.

Op het einde van de namiddag tonen we wat de kinderen gemaakt hebben en kan iedereen aansluitend de voorstelling in de kerk bij-wonen.

DE RADIO EN DE RUPS

Praktisch: Wat: Workshops voor kinderen tussen 6 en 12 jaarWanneer: Zondag 26 april 2015 van 14u30 tot 17u30Waar: Sombekedries, WaasmunsterSchrijf je in vóór 15 april en geef door welke workshop je voorkeur wegdraagt: toneel – zang – nieuwsuitzending – tank bouwen – radio bouwen

EEN VERHAAL VOL SOLDATENLIEDEREN

Praktisch: Wanneer: Zondag 26 april, om 18u00 Waar: Sint-Rochuskerk, Sombekedries, WaasmunsterToegang gratis

Op zondag 26 april is het weer Erfgoeddag, met als thema ‘Erf!’. Hiermee wil men erfenissen in al zijn vormen in de kijker plaatsen.

Erfgoeddag op zondag 26 april 2015: De Radio en de Rups

MEER INFO EN INSCHRIJVINGEN:

Dienst Cultuur Waasmunster – 052/46.34.24 – [email protected] – www.waasmunster.be

April 2015 | Vierschaarkroniek 13

in Waasmunster sport

uitstappen

evenement

expo

cursus

SPORT OVERDAG

VAN 25/09/14 TOT 25/06/15 DI, DO VAN 14:00 TOT 15:00

Zin om te sporten overdag, tijdens de werk-

week? Dat kan! Op dinsdag en donderdag

kan je komen sporten van 14 tot 15 uur. Een

gediplomeerde lesgeefster laat je een uur be-

wegen op fijne muziek. Van BBB, Step-aero-

bic tot latino aerobic. Ben je 18+? Van harte

welkom!.

Prijs: 2 EUR

Locatie: GC Hoogendonck.

Nijverheidslaan 48.

Org.: Sportdienst Waasmunster

Info: http://www.waasmunster.be

PAASRECEPTIE SCOUTS WAASMUNSTER

MA 06/04/15 VAN 13:00 TOT 18:00

Op de paasreceptie van Scouts Waasmunster

organiseren we een erg leuke namiddag

voor jong en oud. Kinderen kunnen paasei-

eren rapen op het terrein en zoals jaarlijkse

traditie zal er ook een springkasteel staan

en worden er leuke randactiviteiten georga-

niseerd waar iedereen aan kan deelnemen.

Gezelligheid alom!.

Locatie: Scouts Waasmunster.

Rivierstraat 39.

Org.: Scouts Waasmunster

Info: http://www.scoutswaasmunster.be

DANSNAMIDDAG

WOE 08/04/15 VAN 14:00 TOT 17:00

Omdat bewegen bevorderlijk is voor de ge-zondheid nodigen we alle 55+ers uit op onze 1e dansnamiddag op 08/04/15. Deze dansna-middag is ingericht door het Gemeentebe-stuur in samenwerking met de Gezinsbond, OKRA, Ziekenzorg, KVLV-Ruiter, KVLV-Som-beke, L.V.W., MARKANT, Werk van den Akker en KWB. Kaarten zijn te verkrijgen via boven-staande verenigingen of op Het Sociaal Huis.

Prijs: 2 EURLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48. Org.: Lokaal GezondheidsoverlegInfo: 052/25.13.00

TENNIS

VAN 13/04/15 TOT 19/09/15

Prijs: 125 EURLocatie: TC Sparta vzw. Frank Baurstraat 8. Org.: TC Sparta vzwInfo: 052 46 39 50, [email protected], http://www.tcsparta.be

TWEEDEHANDSBEURS VOOR SPEELGOED EN BABY-UITZET

ZO 19/04/15 VAN 14:00 TOT 16:00

Ben je nog op zoek naar een leuk speelgoedje of ben je bezig met de inrichting van je kin-derkamer, kom dan eens kijken. We hebben weer een volle zaal met leuke koopjes. Wees er als de kippen bij, ‘t loont zeker de moeite. In onze cafetaria kan je genieten van een lek-

kere kop koffie met taart van ons huis, een fris biertje of een frisdrank.

Locatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48. Org.: Gezinsbond WaasmunsterInfo: Marijke Verlent, 052 46 22 44

HALVEDAGUITSTAP

DI 21/04/15

Met S-Plus Waasmunster, trekken we er op uit naar Mechelen. We bezoeken die namid-dag “De Dosseinkazerne” met zijn historische waarde als “SS Sammellager” tijdens de 2de WO. We vergeten zeker niet de hongerigen te spijzen en de dorstigen te laven die namiddag.

Prijs: 50€ voor leden / 55€ voor niet-ledenLocatie: Buurthuis Waasmunster. Hollandse Molen 21. Info: Eliane De Vos, 09/348 40 83, Gaby De Schuyter, 03 775 26 70, Sonia Riessauw, 09 349 29 43, Ronalda De Meersman, 0479 81 18 54, Nicole Eeckhoudt, 052 55 00 36, Tineke De Vuyst, 03 766 70 61

INFOAVOND “LAAT HET GELD ROLLEN… MAAR HOE ?”

DI 21/04/15 OM 20:00

Oproep van Transitiebeweging Waasmunster aan de Waasmunsteraars om zich te verenigen en samen te werken rond het reilen en zeilen van geld in onze samenleving. Laat het geld rollen… maar hoe? Dat is de speerpuntvraag.

Locatie: POC, Rivierstraat 12.Org.: Transitiebeweging Waasmunster

CURSUS VEILIG ELEKTRISCH FIETSEN

DO 23/04/15 OM 14:00

Heb je een elektrische fiets? Weet je hoe deze werkt? Wil je nog enkele nuttige gebruikstips krijgen? Hoe begeef je je veilig in het verkeer? Overweeg je een aankoop van een elektrische fiets? Dan heeft de seniorenvereniging Okra-sport de geknipte cursus voor jou. In “Veilig elektrisch fietsen” leer je in theorie en praktijk veiliger met een el. fiets rijden. Ook krijg je ad-vies bij de aankoop..

Locatie: POC. Rivierstraat 12. Org.: Okra - trefpunt 55+Info: 052 46 07 72, 0475 67 12 51, [email protected]

Activiteiten voor de UiT in Waasmunster-kalender van mei 2015 moeten uiterlijk op 6 april 2015 geregistreerd worden via www.uitdatabank.be Activiteiten die later ingevoerd worden, kunnen niet meer opgenomen worden.

HOE MOET JE EEN ACTIVITEIT INVOEREN IN DE UITDATABANK?• Ga naar www.uitdatabank.be• Maak een nieuwe account aan• Na het ingeven van een e-mailadres en paswoord, ontvang je een bericht met de

bevestiging van je registratie• Log in met je e-mailadres en paswoord• Nu kan je aan de slag om je activiteit in te voeren

OPGELET!De terugkerende activiteiten zullen voortaan enkel gepubliceerd worden in de Vierschaarkroniek van januari en september.

Vierschaarkroniek | April 2015 14

MARTINE DE KOK: PLAATSELIJK VERKEER

ZA 25/04/15 VAN 20:00 TOT 22:00

Martine de Kok is een artistieke duizendpoot. Met de cd ‘Plaatselijk Verkeer’ brengt ze haar eigenzinnige, Nederlandstalige liedjes met een exquise muzikale smaak die reikt van jazz tot balkan en van kleinkunst tot chanson. Niet alleen poëtische teksten en eigenwijze muziek, maar ook een zeemanskoor en een dronken fanfare zijn de ingrediënten van deze eigenzinnige debuutplaat..

Prijs: 13 EURLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48. Org.: GC HoogendonckInfo: 052 46 34 24, [email protected], http://www.waasmunster.be

WAK2015 TEN HUIZE VAN...

ZA 25/04/15 VAN 13:45 TOT 18:00

Ten Huize van ... We brengen een bezoek aan een drietal kunstenaars in onze gemeente of de regio en maken kennis met hun kunst en hun persoonlijkheid. We komen samen aan parking Blauwendael in de Gentstraat om 13.45 uur. Einde rond 18 uur.

Prijs: gratis deelname, wel liefst vooraf inschrijven.Locatie: parking Blauwendael. Gentstraat. Org.: Cultuurraad WaasmunsterInfo: [email protected]

UITSTAP NAAR DE WESTHOEK

ZA 25/04/15

Uitstap naar de Westhoek voor leden NSB en alle andere geïnteresseerden. Vertrek met de bus in Waasmunster om 8.15 uur. Om 10 uur aankomst “The Poppy In” Diksmuide – koffie en koek, 10:30 uur: bezoek Ijzertoren met gids, 12.30 uur: vertrek bus richting Oost-Duinker-ke, 13 uur: Lunch – “De Peerdevischer” te

Oost-Duinkerke, 14.30 uur: vertrek bus naar Nieuwpoort, 14.45 uur: bezoek aan Albert I – monument + nieuw museum, 17 uur: na vrij bezoek aan Nieuwpoort verzamelen aan bus en terugrit naar Waasmunster

Prijs: 55 EUR (lunch inbegrepen). Inschrijven voor 11/04/15 bij Anita Braem, 0497 13 69 55Org.: Nationale Strijdersbond (NSB)Info: Anita Braem, 0497 13 69 55

DE RADIO EN DE RUPS

ZO 26/04/15

Maak een sprong in de tijd aan de hand van twee erfenissen uit WOI: de tank en de radio. Samen gaan we aan de slag met een lokaal ver-haal en bouwen een levensgrote tank en radio, maken een echte nieuwsuitzending, schrijven een oorlogslied en voeren een toneelstuk op..

Locatie: Plein Sombekedries. Sombekedries. Org.: Gemeentebestuur WaasmunsterInfo: 052 46 34 24, [email protected], http://www.erfgoeddag.beZie ook pagina 13.

EEN VERHAAL VOL OORLOGSLIEDEREN

ZO 26/04/15

Liederen maakten de oorlog draaglijk. Sol-daten vergaten pijn en eenzaamheid aan het front. Thuis verzachtten ze het leed. Het Roosenbergkoor en Eriek Verbeecke selecte-ren samen soldatenliederen die overgeleverd zijn uit WOI, zowel uit Vlaamse, Franse, En-gelse als Duitse eenheden. In hun voorstelling komt het liederlijk erfgoed uit WOI volledig tot leven.

Locatie: Sint-Rochuskerk. Sombekedries. Org.: RoosenbergkoorInfo: [email protected], http://www.erfgoeddag.be

WAK 2015 MEIBOOMPLANTING

VRIJ 01/05/15 VAN 15:30 TOT 18:00

Meiboomplanting aan de Kruislievenheer, hoek Sijpstraat / Neerstraat met start om 15:30uur . Optreden dansgroep en gezellig sa-menzijn met een hapje en drankje....

Locatie: Hoek Sijpstraat-Neerstraat. Org.: Gilde van het Heilig KruisInfo: 09 348 44 19

BEZOEK AAN DE ABDIJ ROOSENBERG

ZA 02/05/15 VAN 10:00 TOT 16:00

De geschiedenis van de Abdij Roosenberg in Waasmunster gaat terug tot de 13de eeuw. Het nieuwe abdijgebouw werd in 1975 ge-

bouwd naar een concept van de benedic-tijn-architect Hans Van der Laan (1904-1991) uit het Nederlandse Vaals. Deze tijdloze mo-derne architectuur vormt een zeldzaam en gaaf voorbeeld van een hedendaags Gesamt-kunstwerk.

Uitvoerder: Colpaert Marc. Prijs: 30 EURLocatie: Abdij Roosenberg. Oudeheerweg-Heide 3. Org.: Vormingplus Midden en Zuid West-VlaanderenInfo: 056/260 600, [email protected], http://www.vormingplusmzw.be/scarabee/5963

“AUF FERIENREISE ... MET HET WIENER STRAUSS ORKEST DE WERELD ROND ...”

ZA 02/05/15 VAN 20:00 TOT 22:00

Het Wiener Strauss Orkest neemt U mee op wereldreis met schitterende muziek van Johann Strauss, Planquette, Franz Lehar, Martine, zelfs JP Sousa, Fred Raymond, Em-merich Kalman en anderen. Met ondermeer “La Spagnola” gezongen door Michèle Sobek, “het Wolgalied” door Marc Weyts en een echte nog door stichter Georges De Bondt samengestelde Vlaamse Medley, wordt het een aanstekelijke muzikale avond.

Uitvoerder: Wiener Strauss Orkest Waasmunster, Solisten: Michèle Sobek, sopraan en Marc Weyts, tenor.Prijs: 12 EURLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48. Org.: Wiener Strauss Orkest Waasmunster i.s.m. Cultuurraad WAK 2015 Info: 03 772 53 73, 03 772 62 65

WAK 2015 “WAAG DE SPRONG”

ZO 03/05/15 VAN 13:30 TOT 19:00

Info: zie pagina 10

April 2015 | Vierschaarkroniek 15

Varia

Ter infoGEMEENTELIJKE DIENSTENOpeningsuren gemeentelijke diensten en politie:Elke weekdag van 9 tot 12 uur en op donder-dag van 9 tot 12 en van 14 tot 18 uur.

Extra maandelijkse opening loket burgerzaken en politie:Elke eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 12.15 uur. Deze uitzonderlijke opening geldt niet in juli en augustus en op feestdagen.

GEMEENTEHUISVierschaar 1 – 9250 WaasmunsterTelefoon: 052 46 00 11Mail: [email protected]

POLITIEHet contactpunt van de lokale politie Hamme-Waasmunster bevindt zich in het gemeentehuis van Waasmunster.

Politiepost Waasmunster: 0474 88 51 06Politiepost Hamme: tel. 052 25 71 01

Dringende politiehulp: 101 (112 voor GSM- gebruikers) De Politiezone Hamme-Waasmunster is te volgen op Twitter via @PZHammeWaasmun

BRANDWEERVoor een melding: 100 (112 voor GSM- gebruikers)Brandweerkazerne: Nijverheidslaan 50Telefoon: 052 46 17 26Mail: [email protected]

CONTAINERPARK MIWA• Gesloten op maandag• Dinsdag tot vrijdag: van 13 tot 18 uur• Zaterdag: van 10 tot 16.30 uur

Nuttig om weten dat:bezoekers aan het containerpark ten laatste één kwartier voor sluitingstijd worden toegelaten.

HUISARTSEN MET DIENST

Centraal telefoonnummer wachtdienst huisartsen: 052 46 36 00

De wachtdienst van de huisartsen loopt van vrijdagavond 19 uur tot maandagmorgen 8 uur. Op feestdagen begint de wacht de avond er voor om 18 uur en eindigt de mor-gen na de feestdag om 8 uur. Op de website www.waaslandwest.be vind je een lijst met de artsen die van wacht zijn.

APOTHEKERS MET DIENST

Van 9 uur tot 22 uurVia www.apotheek.be of www.kavw.be/wacht kan je alle gegevens bekomen van de dichtstbijzijnde apotheek van wacht. Personen die niet beschikken over een computer kunnen de inlichtingen over de wachtdienst bekomen op volgend telefoon-nummer: 0903 99 000

Voor 9 uur en na 22 uurBel naar politie Sint-Niklaas op het nummer 03 760 65 00 of politie Lokeren op nummer 09 340 94 99 voor het adres van de apothe-ker van wacht.

WOENSDAGNAMIDDAGDIENST1 april 2015: Thuysbaert J., Vierschaar 13, Waasmunster8 april 2015: Houten Kruis (Termote Geraldine), Stationsstraat 100, Waasmunster15 april 2015: Termote G., Vierschaar 4, Waasmunster22 april 2015: Thuysbaert J., Vierschaar 13, Waasmunster29 april 2015: Houten Kruis (Termote Geraldine), Stationsstraat 100, Waasmunster

Steeds geopend op woensdagnamiddag: Hofman A., Schrijbergstraat 208, Waas-munster.

TANDARTSEN MET DIENST

Wachtdienst WaaslandCentraal oproepnummer: 0903 39 969

De wachtdienst loopt van 9 tot 18 uur op zaterdag, zondag en feestdagen.

DIERENARTSEN MET DIENST

Raadpleeg eerst jouw dierenarts. Bij afwezigheid dierenarts contacteer: Wachtdienst Waasland (24u/24u)Centraal oproepnummer: 03 771 44 22

HET RODE KRUIS

Het Rode Kruis, afdeling Waasmunster, is voor ziekenvervoer te bereiken via telefoon-nummer 105.

Uitleendienst Rode Kruis: Francine Vernimmen-Baeke, Hoogstraat 47, tel. 052 46 15 13

Informatieteksten voor de Vierschaarkroniek editie mei 2015 dienen vóór 6 april 2015 te worden overgemaakt aan de redactie, gemeentehuis, Vierschaar 1, 9250 Waasmunster.

Gelieve u aan deze datum te houden. Laattijdige teksten worden NIET opgenomen.

OPGELET: tekstmateriaal en beeldmateriaal dienen apart – tekst in Word opgemaakt, foto’s in jpg of gelijkaardige formaten – te worden aangeleverd via e-mail: [email protected]

GEMEENSCHAPSCENTRUM HOOGENDONCK

Nijverheidslaan 48

CultuurdienstTelefoon: 052 46 34 24

SportdienstTelefoon: 052 40 99 69

BibliotheekOpeningsuren: zie websiteTelefoon: 052 46 11 91

SOCIAAL HUIS

Sociale dienstverleningVrij spreekuur maatschappelijk werkers: Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur.Buiten deze uren enkel op afspraak.

Molenstraat 41 – 9250 WaasmunsterTelefoon: 052 25 13 00 Fax: 052 25 13 11Mail: [email protected]

Andere diensten Consultatie Kind en GezinTelefoon: 078 150 100

FamiliehulpZitdag maandag van 9 tot 10.30 uur

Gratis juridisch advies Na afspraak. Telefoon: 052 25 13 06

Oplaadterminal budgetkaart voor bud-getmeter Eandis voor gas en elektriciteitTijdens de vrije spreekuren van het OCMW

Dendermondse VolkswoningenZitdag: elke tweede woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, van 13.30 tot 14.30 uur.

MELDEN VAN DEFECTE STRAATLAMPEN

Via web: www.straatlampen.be of via tel.: 0800 635 35

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: M

iche

l Du

Tré,

Sous

beek

stra

at 9

3, 9

250

Waa

smun

ster

. Re

dact

ie: G

emee

nteh

uis,

Vie

rsch

aar 1

, 925

0 W

aasm

unst

er –

info

rmat

ie@

waa

smun

ster

.be,

ww

w.w

aasm

unst

er.b

e O

pmaa

k: B

anan

anas

.net

Vierschaarkroniek | April 2015 16