Pleyn januari 2016

32
1 Het verhaal van Jan Janssen pleYn Het magazine van Pleyade Januari 2016 “Ik had de handen nooit verkeerd staan”

description

Pleyn, het magazine van Pleyade voor cliënten en hun naasten, medewerkers, gepensioneerden, vrijwilligers en relaties.

Transcript of Pleyn januari 2016

Page 1: Pleyn januari 2016

1

Het verhaal van

Jan Janssen

pleYn

Het magazine van PleyadeJanuari 2016

“Ik had de handen nooit verkeerd staan”

Page 2: Pleyn januari 2016

2

CoverfotoJan Janssen, bewoner van Eilandstaete, zit al vanaf zijn veertiende ‘in de bloemen’.

Lees zijn verhaal op pagina 24.

pleY

n

Wintertip: tocht in huis? neem die kier onder de deur onderhanden. pijpisolatie is er in verschillende diktes en plaats je zo aan de onderkant van de deur.

Voor u ligt Pleyn, het magazine van Pleyade voor cliënten en hun naasten, medewerkers, gepensioneerden, vrijwilligers en relaties. Voor medewerkers is Pleyn een begrip. In 2005 van start gegaan als personeelsblad, in het prille begin nog als blad zonder naam, maar na een prijsvraag tot ‘Pleyn’ gedoopt .

Het is nu meer dan tien jaar later. Alleen een blad voor medewerkers en vrijwilligers past niet meer bij Pleyade. We zijn een open en transparante organisatie, en willen dicht bij onze cliënten staan.

De naam Pleyn blijft, maar we kiezen voor een andere, moderne look en een nieuwe stijl. Een magazine voor iedereen die zich betrokken voelt bij Pleyade: informatief, vertrouwd en fijn om te lezen.

De inhoud is heel divers; van belangrijke ont-wikkelingen binnen Pleyade en actualiteiten in de (ouderen)zorg tot mooie levensverhalen en leuke weetjes. Hopelijk beleeft u veel lees-plezier aan deze eerste nieuwe editie. Reacties zijn welkom op [email protected].

Redactie Pleyn

Het nieuwe magazine voor cliënten, medewerkers en vrijwilligers

2

Page 3: Pleyn januari 2016

3

4 SamenSpraak

6 Pleyade gaat voor duurzaam

7 Wens in vervulling

8 Maak kennis met het vrijwilligerswerk bij Pleyade

10 Oud in een nieuw jasje

10 Cliëntenraad in Pleyn

11 Huishoudelijke hulp goedkoper

12 Typisch Arnhems

13 Boekentip

14 Dit is mijn hobby

15 Opbrengst Kerstmarkt naar Stichting Bio

16 Lekker eten met Mildred

18 2016 - Een jaar om trots op te zijn

19 OR

20 Kunst & Cultuur

22 Apps & websites

23 Column

24 Het verhaal van Jan Janssen

26 Gezondheid

28 Meeschrijven voor Pleyn, iets voor jou of u?

29 Afscheid Altenova

30 Jubilaris ‘In de bloemetjes’

31 PuzzelPleYn

32 Ten Slotte

Pagina 4

SamenSpraak: vrijwilliger Janny en P&O medewerker Marga

De hobby van JonneTypisch Arnhems

Pagina 14Pagina 12

Inhoud

3

Page 4: Pleyn januari 2016

4

SamenSpraakJanny

Twee verschillende mensen; ze kennen elkaar niet, maar hebben allebei een band met Pleyade. In SamenSpraak interviewen medewerkers, bewoners en vrijwilligers elkaar. In deze editie: vrijwilliger Janny gaat op bezoek bij P&O-medewerker Marga.

Janny: “Wat doe je precies bij Pleyade?” Marga: “Ik ben medewerker personeels- en opleidings-administratie. Ik hou me bezig met het regelen van alles rondom dienstverbanden van medewerkers zoals: contrac-ten, ziekteregistratie etcetera. Een heel leuke en afwisse-lende baan. Ooit ben ik begonnen als vrijwilliger!” Janny: “Oh wat leuk, hoe is dat dan gegaan?”Marga: “Ik ben van oorsprong verpleegkundige. Toen ik stopte in verband met fysieke klachten zocht ik naar iets in de zorg, want dat bleef me trekken. Ik kwam in contact met de toenmalige coördinator vrijwilligerswerk Hanny Massen. Voor haar ben ik wat kleine administratieve klusjes gaan doen. Toen er – nu zo’n negen jaar geleden – een vacature vrijkwam op de afdeling P&O, heb ik de overstap naar het kantoor gemaakt.”

Marga: “En jij, Janny, hoe ben jij vrijwilliger geworden?”Janny: “Ik ben altijd tandartsassistente geweest en zag op een dag dat Pleyade vrijwilligers zocht in Altenova. Na een leuk gesprek met de coördinator ben ik begon-nen met twee avonden in de week eten uitdelen in de huiskamer van Laurier. Heerlijk werk, lekker onder de mensen en hen een beetje extra gezelschap geven.”

4

Page 5: Pleyn januari 2016

5

SamenSpraakMarga: “Doe je dat nu nog steeds?”Janny: “Nee, ik ben op een gegeven moment gekoppeld aan een mevrouw met wie ik één op één contact had. Toen zij overleed koos ik ervoor om toch weer in een groep te werken. Nu ben ik sinds twee jaar actief op Tertzio. Ik help een paar dagen in de week tijdens het ontbijt. Ik maak het eten klaar en help waar nodig met eten. Daarna serveer ik koffie bij de dagbesteding. Maar ik ben er vooral ook voor een kletspraatje. Dat is wel aan mij besteed haha!” Marga: “Wat vind je van het vrijwilligerswerk?”Janny: “Aan de ene kant merk ik dat het lastiger wordt, omdat de mensen steeds zwaardere zorg nodig hebben. Maar het is toch erg dankbaar werk; je kan het dagelijks leven van bewoners net wat leuker, gezelliger en interes-santer maken. Zo zet ik ’s ochtends altijd de krulspelden van een mevrouw. Dat waardeert ze enorm. Het zijn dus echt die kleine dingen die het werk leuk maken. Herken je dat ook in jouw werk?”Marga: “Jazeker want ook in mijn werk gaat het om con-tact. Ik krijg heel veel telefoontjes van medewerkers met een vraag of probleem. Ik vind het dan belangrijk om naar hun verhaal te luisteren en probeer hen zo goed mogelijk te helpen.”Janny: “Zou je ooit nog eens vrijwilligerswerk willen doen, Marga?”Marga: “Ik denk het wel, want het zit nou eenmaal in me om klaar te staan voor mensen. Die betrokkenheid zie ik eigenlijk bij alle vrijwilligers die ik ken. Ook bij jou!”

Marga

5

Page 6: Pleyn januari 2016

6

Pleyade gaat voor duurzaamPleyade ondertekende 27 oktober de Green Deal ‘Nederland op weg naar Duurzame Zorg’. Dit is een landelijk initiatief om de zorgsector duurzamer te maken. Als een van de partners zet Pleyade hiermee duurzaamheid hoog op de agenda.

Bestuurder Floor de Vroome: “Duurzaamheid vraagt om de inzet van ieder-een. Dit begint met zinnig en zuinig omgaan met energie, water, voedsel en ook medicijnen. We willen de verspilling tegengaan. Ik ben er trots op dat Pleyade hierin verantwoordelijkheid neemt; dat is goed voor het milieu én onze cliënten. Het gaat namelijk vooral om het slimmer inzetten van mensen en middelen en daar profiteert iedereen van.”

Op alle niveaus veranderenIn de overeenkomst slaan ruim 54 partijen de handen ineen om de verduurzaming in de zorg te versnellen. Ze gaan kennis en ervaringen delen én oplossingen bedenken voor duurzame bedrijfsvoering. “We zetten stappen op alle niveaus, want duurzaamheid gaat verder dan afval scheiden en ’s avonds het licht uit doen. We zullen anders naar de organisatie moeten kijken”, aldus De Vroome. “We willen bewustwor-ding bij medewerkers creëren, maar er zijn natuurlijk ook zaken die we als organisatie kunnen aanpakken. Denk aan energiebeleid, trans-portplanning en omgaan met medicijnresten in afvalwater. Onze leveranciers zijn hierin erg belangrijk, want wij gaan hen uitdagen op een duurzamere manier te leveren. Hoe kunnen we bijvoorbeeld zorgen dat we minder eten weggooien?”

AmbitiesMilieu Platform Zorgsector is de initiator van deze Green Deal, waar ook minister Edith Schippers van Volksgezondheid haar hand-tekening onder zette. De ambitie van de ondertekenaars van de Green Deal is dat eind 2018 80% van de ziekenhuizen en 50% van de andere zorgaanbieders een begin hebben gemaakt met systematische verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Daarnaast spreken zij af om de bereikte resultaten inzichtelijk te maken, bijvoorbeeld door toe te werken naar een betrouwbaar integraal duurzaamheid-keurmerk.

Allemaal voor duurzame zorg6

Page 7: Pleyn januari 2016

7

Wens in vervulling

Nog eens een biertje drinken in mijn oude stamcafé. Een eindje fiet-sen over de Hoge Veluwe. Ouderen dromen wel eens stilletjes over een wens, die ze graag nog in vervulling zouden zien gaan. Maar het lijkt onmogelijk om dit te realiseren. Soms is het echter alleen een kwestie van logistiek en goede begeleiding en hoeft het geen vermo-gen te kosten. Daarom zal Pleyade vanaf nu elk kwartaal een inge-diende wens proberen te vervullen, en in Pleyn verslag doen van zo’n dag met een gouden randje. Het spreekt voor zichzelf dat we niet alle ingediende wensen kunnen vervullen en dat een reis naar Australië of Canada niet tot de mogelijkheden behoort. Maar wat zou het fijn zijn als …

Wij geven cliënten de gelegenheid om wensen in te dienen. U kunt zelf schrijven naar Pleyn of uw wens kenbaar maken bij een van de medewerkers van uw locatie. Vergeet niet uw naam en locatie te vermelden.

Wensen kunt u sturen naar: Pleyadet.a.v. Redactie Pleyn Postbus 40206803 EA ArnhemOf mail naar [email protected].

“Ik zou nog zo graag…”

7

Page 8: Pleyn januari 2016

8

Maak kennis met het vrijwilligerswerk bij Pleyade

Het team vrijwilligerswerk bestaat uit consulenten vrijwilligerswerk/mantelzorg, Marion van Loo, Marga Stein en Wilma Verwoert en administratief medewerkster Anita Theunissen. Femke van Sprundel is vrijwilligster. Zij zorgt voor administratieve ondersteuning.

De taak van de consulenten is het selecteren en plaatsen van vrijwilligers en meer be-kendheid geven aan de mogelijkheden van vrijwilligerswerk binnen Pleyade. Dit doen ze bijvoorbeeld door het plaatsen van oproe-pen in wijkkranten en vacatures op de site van de VIA (Vrijwillige Inzet Arnhem). Geïnteresseerden melden zich aan op verschillende manieren. Via de website van Pleyade, Indeed (vacaturebank), de VIA, via medewerkers van Pleyade, door een tele-foontje of gewoon door binnen te lopen.

De kennismaking begint met een intake-gesprek. Belangrijk is natuurlijk om te weten te komen wat iemand te bieden heeft en of dit te matchen is met de vragen die we krij-gen van de medewerkers op de werkvloer. Als er een goede match is, dan wordt de vrijwilliger geplaatst bij een werkbegeleider en kan hij/zij aan de slag.

Na de plaatsing vindt na ongeveer zes we-ken een evaluatiegesprek plaats om te kijken of de vrijwilliger nog steeds de juiste plek heeft.

Het goed functioneren van een vrijwilliger hangt nauw samen met de wijze waarop de werkbegeleider de vrijwilliger inwerkt en begeleidt. Daarom hebben vrijwilliger en werkgebegeleider nauw contact.

Gemiddeld zijn er 500 vrijwilligers op ver-schillende gebieden bij Pleyade actief. Bijvoorbeeld als ondersteuning in de horeca, bij verschillende activiteiten en evenemen-ten, bij bewegingsgroepen, als individueel begeleiders, maar ook als ondersteuning van een conciërge of als lid van een cliëntenraad.

Het team vrijwilligerswerk zorgt een aantal keren per jaar voor informatiemiddagen over onderwerpen als dementie, transfers of levensvragen. Deze bijeenkomsten worden mede verzorgd door behandelaars binnen Pleyade.

Daarnaast zijn er jaarlijks inspiratiedagen. Ook staan jarigen en jubilarissen in het zonnetje. Voor de jubilarissen was er afgelopen jaar

een groot feest met optredens en een High Tea. In 2015 was er voor de vrijwilligers in Burgers Zoo een bijzondere ontmoe-tingsdag, compleet met rondleidingen en een uitgebreide lunch.

Wij zijn trots op onze vrijwilligers omdat ieder op haar of zijn manier een bijdrage levert aan het welzijn van de cliënten van Pleyade.

Wij zijn trots op onze vrijWilligers omdat ieder op haar of zijn manier een bijdrage levert aan het Welzijn van de cliënten van pleyade.

8

Page 9: Pleyn januari 2016

9

Maak kennis met het vrijwilligerswerk bij Pleyade

Marga Anita

Femke

Marion

Wilma

Meer weten over vrijwilligerswerk of over het team? Neem gerust contact op! Het kantoor is op Waalstaete, Waalstraat 36, Arnhem.

De consulenten zijn te bereiken op telefoonnummer 026 751 7284 / 026 751 7285 of per e-mail:[email protected] / [email protected] / [email protected]

9

Page 10: Pleyn januari 2016

10

Cliëntenraad in PleynDe nieuwe Pleyn is een prima mogelijkheid om de achterban te informeren. Dat vinden de leden van de Centrale Cliëntenraad (CCR) van Pleyade. Daarom leest u vanaf de eerstvolgende editie in elke Pleyn een bijdrage van de CCR. De raad informeert u over wat zij doet en wat voor u belangrijk of informatief kan zijn.

Hebt u zaken of opmerkingen die u onder de aandacht van de CCR wilt brengen? Neem dan contact op via het bestuurssecretariaat, tel. 026 751 6302 of [email protected] . Ook als u een keer een vergadering wilt bijwonen kunt u contact opnemen.

“Oud in een nieuw jasje” Ministerie van WVS kiest vernieuwingsvoorstel Pleyade

Wintertip:Wat doe je met oude of kapotte sokken? stoppen? dat mag natuurlijk, maar beWaar er tWee om de ruitenWisserbla-den van de auto in te verpakken als het vriest. zo vriezen ze niet vast en raken ze ook niet beschadigd. ook handig: een knijper als standaardje onder elke ruitenWisser. niet vergeten ’s ochtends Weg te halen.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft alle aanbieders van verpleeghuiszorg in Nederland uitgedaagd om met vernieuwende plannen te komen die de kwaliteit van de verpleeghuiszorg verbe-teren. Pleyade is een van de organisaties die haar plan mag uitvoeren.

Het plan van Pleyade heet ‘oud in een nieuw jasje’ en is erop gericht om de muren te door-breken die nu bestaan tussen de verschillende zorguitvoerders. Ouderen wonen steeds lan-ger thuis, maar hebben daardoor steeds meer hulp in hun eigen omgeving nodig. Tot nu toe is de huisarts het belangrijkste aanspreekpunt voor thuiswonende ouderen.

Pleyade denkt dat de samenwerking met ou-derenzorginstellingen meer welzijn en betere kwaliteit van zorg oplevert.

Zorgorganisaties zoals Pleyade hebben de expertise om ouderen gedurende hun hele ‘zorgcarrière’ te ondersteunen. Het gaat uiteindelijk om de juiste zorg: of dat nu thuis bij de cliënt of in het verpleeghuis is. Het doel van het plan is de scheidslijn tussen, wat zo mooi heet, intra- en extramuraal, te laten verdwijnen. Met minder bureaucratie, minder regeldruk en het achter de schermen regelen van financiering zonder de cliënt daarmee te belasten.

In de naaste toekomst zouden zorglocaties zoals die van Pleyade een centraal punt in de wijk kunnen worden waar ouderen met al hun vragen terecht kunnen. Wat ook denkbaar is, is dat niet de huisarts de aangewezen eerste-lijns-specialist is voor de vitale oudere in de wijk, maar de specialist ouderengeneeskunde van de zorginstelling. Hij/zij is immers degene met de meeste kennis van deze doelgroep op alle vlakken, niet alleen medisch maar ook sociaal. Dit heeft een preventieve werking en past ook mooi bij de trend van langer thuis wonen: alleen naar een verpleeghuis als het niet anders kan. In een volgende Pleyn houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

10

Page 11: Pleyn januari 2016

11

Sinds 1 mei 2015 is de eigen bijdrage voor de nieuwe regeling Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) verlaagd van tien euro naar vijf euro per uur. Dat betekent dat Arnhemmers die niet in aanmerking komen voor geïndi-ceerde WMO-zorg (of een hoge eigen bijdrage moeten betalen) maar wel behoefte hebben aan huishoudelijke hulp, deze hulp voordelig kunnen inkopen bij Pleyade. De verlaging van de eigen bijdrage vloeit voort uit een landelijke tijdelijke regeling.

Wie komt in aanmerking voor HHT?Een inwoner van Arnhem kan zich aanmelden als hij of zij:

• tijdelijk zorg nodig heeft bij huishoudelijke taken, bijvoorbeeld om na een ziekenhuisopname weer sneller thuis te kunnen zijn;

• mantelzorg verleent en daardoor wel wat extra hulp in het eigen huishouden kan gebruiken;

• graag huishoudelijke hulp zou willen krijgen en ook recht heeft op geïndiceerde zorg maar de eigen bijdrage hiervoor te hoog vindt. De HHT-regeling is dus meestal goedkoper.

Welke huishoudelijke hulp?Het gaat om zorg als het huis schoonhouden, het was-sen/strijken van kleding, boodschappen doen en het bereiden van maaltijden.

Hoe aanmelden?Direct aanmelden bij Pleyade Thuiszorg is mogelijk, zonder tussenkomst van de gemeente Arnhem. Dit kan tijdens kantooruren op telefoonnummer 026 751 7302. Onze medewerkers staan klaar om belangstellenden te woord te staan en alle vragen te beantwoorden.

Huishoudelijke hulp goedkoper

11

Page 12: Pleyn januari 2016

12

Typisch ArnhemsWijnhuis Robbers & van den Hoogen in Villa Carolinenburg

In de villa Carolinenburg aan de Velper-weg, is een van de oudste wijnhuizen van Nederland gevestigd: Robbers & van den Hoogen.

Antoon Robbers startte in 1842 met zijn broer en een vennoot wijnhandel Robbers aan de Rijnkade in Arnhem. Vanaf 1850 ging het Robbers en Compagnie heten. De gunstige locatie zorgde voor een gemakke-lijke aanvoer van wijn per schip. De schepen konden er gemakkelijk voor anker gaan.

Na het overlijden van Antoon en zijn broer namen hun vrouwen het bedrijf over. Beide vrouwen droegen de naam van den Hoogen en wijzigden de bedrijfsnaam naar Robbers & van den Hoogen.

In 1904 werd Joseph Johannes Donders ven-noot van het bedrijf en in 1912 nam hij de onderneming in z’n geheel over, waardoor nu nog steeds de familie Donders eigenaar is van de wijnhandel. De authentieke naam is behouden.

UitbreidingIn 1926 kocht Joseph Donders de villa Carolinenburg aan de Velperweg. Volgens de verkoopakte ging het om een ‘herenhuis, koetshuis, stal, koepel, broeikas en verder getimmerte, benevens tuinen van vermaak’.De villa stamt uit 1861 en is genoemd naar Caroline Kolff, de echtgenote van de bouwer, Johannes Kolff. Voordat Donders de villa kocht waren Benjamin Belckman, tabaksplan-ter, en daarna Frederik Frowein eigenaar.

Donders ging er met zijn gezin wonen en be-gon snel daarna met de bouw van de eerste wijnkelders. De oorspronkelijke locatie aan de Rijnkade bestaat niet meer. Omdat de wijnconsumptie toenam breidde Donders in de loop van de tijd de kelders flink uit. Inmiddels beslaan deze een op-pervlakte van 10.000m2. Sinds 1983 is er het Nederlands Wijnmuseum gevestigd. Ook de familie breidde uit. Na een tweede en derde generatie Donders, leidt sinds enkele jaren de vierde generatie Donders, Marcel en Astrid, de wijnhandel. Sinds 1992 mag Rob-bers & van den Hoogen zich Hofleverancier noemen. Het is een modern bedrijf, dat nu dus al bijna 175 jaar in Arnhem is gevestigd.

In villa Carolinenburg is op de begane grond een restaurant gevestigd, boven zijn ver-gaderzalen. Op het terrein is sinds kort het wijncafe ‘Le Jardin’ gebouwd, dat te huur is voor feesten.

Bezoek aan de keldersWilt u kennismaken met de imposante, donkere gangen en rijenlange eiken houten fusten in de kelder? U bent welkom aan de Velperweg 23 Arnhem.Speciaal voor lezers van Pleyn is er een aan-bieding voor korting op een rondleiding met wijnproeverij en toegang tot het museum.

Villa Carolinenburg

12

Page 13: Pleyn januari 2016

13

Ma is een openhartige kroniek over de dementerende mevrouw Borst, moeder van Hugo, haar mantelzorger.

Sportjournalist, presentator en schrijver Hugo Borst schreef een ontroerend boek over zijn dementerende moeder.Aan het begin van het boek woont ze nog op zichzelf, aan het eind zit ze in een ver-pleeghuis. Wat er in de tussentijd gebeurt, het proces waarin zij langzaam vervreemd raakt van zichzelf en haar omgeving, is in sobere, heldere zinnen beschreven, opgedeeld in hoofdstukjes die eerder als kroniek in het Algemeen Dagblad ver-schenen.

VooruitstrevendMa is een eerbetoon aan de moeder van de auteur. Ooit was zij een stralende, schrandere vrouw met een filmsterren-gebit, vooruitstrevend, altijd onberispe-lijk verzorgd, en zielsgelukkig met haar echtgenoot. Vader en moeder Borst, Rotterdammers, leerden elkaar tijdens de oorlog kennen en zijn sindsdien onafscheidelijk geweest tot vader Borst kwam te overlijden. En ja, soms is ma dat vergeten.Het verhaal van het verleden en het heden loopt mooi in elkaar over. En natuurlijk is het tragisch, maar op emotio-neel gebied houdt de schrijver zich op de vlakte, al ligt het verdriet als dauw over de pagina's.

Hij schrijft met warmte, niet met melo-drama over de manier waarop hij en zijn broer, met de respectievelijke echtgeno-tes, de zorg voor Ma op zich nemen, zo lang als het gaat.

De beslissingWant onherroepelijk komt de moeilijke beslissing om haar in een verpleeg-tehuis te plaatsen, terwijl ma Borst zo'n hekel heeft aan verkassen."Noem het voor mijn part compassie, of beter nog: onvoorwaardelijke liefde. Ik vind het heerlijk om mijn moeder te zien en vast te houden, zelfs nu, nu ze vindt dat ik een ontaarde zoon ben, omdat mijn broer en ik haar hebben opgesloten in het Verpleeghuis."Er zijn enkele foto's in het boek opge-nomen. Dat chique en onberispelijke is duidelijk te zien op foto's waar ma Borst op staat met lak op haar mooie nagels en een parelgrijze trui. En er is er eentje bij waarop ze gelukkig weer lacht in het verpleeghuis, waar haar verzorgster - die erg lief voor haar zijn, een en al lof - haar haren kamt. In Ma is op een eerlijke en tedere manier het verhaal vervat van de vrouw die haar eigen verhaal aan het kwijtraken is.

Bron: nu.nl

Kom kijken, proeven & genietenOp zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem met een gezelschap een korte rondgang door de authentieke kelders van het wijnhuis Robbers & van den Hoogen én kunt u na af-loop hiervan een kleine proeverij bijwonen.

Onder begeleiding van een wijndeskundige kunt u drie soorten wijn proeven. De prijs bedraagt € 15,00 per deelnemer inclusief entree van het Nederlands Wijnmuseum. De rondleidingen starten om 13.30 uur én om 15.00 uur.Meer informatie of entreekaarten bestellen? www.kelderbezoek.nl

Boekentip

Actie:U ontvangt 25% korting bij inlevering

van deze bon of als u bij boeking de

code PLEYNKORTING vermeldt.

Zaterdagproeverij in Wijnmuseum Arnhem

13

Page 14: Pleyn januari 2016

14

Dit is mijn hobby

Jonne Steenhuis, communicatieadviseur bij Pleyade: “Als klein meisje was ik al geïnteresseerd in koken en bak-ken. Ik bracht dan ook heel wat uurtjes samen met mijn moeder in de keuken door. De liefde voor lekker en mooi gebak maken is nooit meer overgegaan. Sinds een paar jaar heb ik het taart decoreren ontdekt. Hier kan ik pas echt mijn creativiteit in kwijt! Ontwerpen, lekkere vullingen ma-ken en heerlijk fröbelen met fondant. Het is heel wat werk, maar de ontvangers zijn altijd razend enthousiast.”

De verjaardagstaart van mijn zoon als onderdeel van een ‘sweet table’

Een taart van het ge

boortekaartje

als origineel kraam

cadeau

Trots op deze grote kasteeltaart

Mijn tweede bruidstaart, gemaakt toen het buiten 30 graden was!

14

Page 15: Pleyn januari 2016

15

Opbrengst Kerstmarkt naar Stichting Bio

De raaf met een rammelende collectebus, wie kent hem nog? Tijdens het voorpro-gramma in de bioscoop ging vroeger tijdens een collectefilmpje een echte col-lectebus rond in de zaal en de bezoekers gaven hun muntjes aan Stichting Bio-Vakantieoord. De stichting is al heel lang een bekend ‘goed doel’ en bestaat nog steeds. Ook nog steeds in Arnhem, nu ook bekend als Bio Vakantieoord en Stichting Bio Kinderrevalidatie. De opbrengst van de Pleyade Kerstmarkt op 17 en 18 decem-ber gaat naar Stichting Bio.

Stichting Bio Vakantieoord is opgericht in 1927 door de heren Tuschinski en Gerscht-anowitz van de Bioscoopbond. Daar komt ook de naam Bio vandaan. Het vakantieoord in Bergen aan Zee was bedoeld voor kinderen van ouders die het niet zo breed hadden en die wel wat aansterking konden gebruiken. ‘Bleekneusjes’ werden ze genoemd.

Het complex in Bergen werd tot 1967 ge-exploiteerd. In 1959 kwam de locatie voor kinderrevalidatie in Arnhem erbij. Op dit moment heeft Stichting Bio een vakantiepark voor gezinnen en groepen met (meervoudig) gehandicapte kinderen, op het terrein aan de Wekeromseweg in Arnhem.

Bio biedt activiteiten voor de gehandicapte vakantiegangertjes op het terrein, en ze kun-nen met een aangepaste huifkar een uitstapje maken in de omgeving van Arnhem.

OnderzoekIn 2006 breidde de stichting haar vakantie-oord uit en zette ze een wetenschappelijk kenniscentrum op, in samenwerking met het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht. Het kenniscentrum verzamelt informatie op het gebied van de hersenplasticiteit, het vermo-gen van kinderhersenen om bepaalde schade te compenseren. Op basis van deze kennis kunnen kinderen met een motorische han-dicap leren zelf een oplossing te vinden voor de problemen die zij in het dagelijks leven tegenkomen.

Terug in de bioscoopPleyade overhandigt het verzamelde bedrag in januari 2016 aan Stichting Bio. Leuk om te weten: de collectefilmpjes zijn weer terug in de bioscoop. Enkele keren per jaar verschijnt een nieuwe. Ze zijn te zien op www.stichting-bio.nl/bios. De collectebus is vervangen door een verzoek om per sms een donatie te doen. Wilt u ook nog iets doneren? Sms BIO naar 4333 en schenk eenmalig 2 euro. De voor-waarden staan op www.stichtingbio.nl/sms

Vakantie voor gehandicapte kinderen en hun gezin

Ook dit gezin ging heerlijk op vakantie

15

Page 16: Pleyn januari 2016

16

Ies en Gies is PannegiesHeel lang geleden stond de Veluwe bekend als het oord voor landlo-pers, marskramers en struikrovers. Op een dag kwamen Ies en Gies, twee gezworen landloperska-meraden, langs een boerderij op de Zuid-Ginkel. De geur van een verrukkelijke vleesstoofpot kwam hen tegemoet. De boerin moest een fantastische kokkin zijn! Ze bedachten een list om de vleespot te pakken te krijgen. Ies zou de stier loslaten en roepen “de stier is los!” terwijl Gies dan gauw naar het ‘bakhuisje’ zou gaan om de vleespot te stelen. En dat deden ze. Maar ze aten veel te veel zodat ze, met de vleespot tussen hen in, in slaap vielen. En zo vond de boerin hen. Ze sloeg ze met de vleespot om de oren en Ies en Gies stoven weg, om nooit meer op de Veluwe terug te keren. En het verhaal deed de ronde. Sinds dat moment wordt een stoofpot van vlees op de Veluwe ‘Pannegies’ genoemd.

Lekker eten met Mildred

‘Pannegie’ is het Veluwse woord voor pannetje.

16

Page 17: Pleyn januari 2016

17

Bereidingswijze PannegiesDe uien snipperen en in de helft van de boter of margarine zachtjes fruiten. De rest van de boter of margarine erbij smelten en op een hoger vuur laten bruisen. Het rundvlees in mooie blokjes snijden en al omscheppend in de boter of marga-rine bruin bakken. Op een laag vuur wat zout en peper, de tomatenpuree en de bloem toevoegen. Al roerend, beetje voor beetje, de bouillon toevoegen en laten binden. Het laurierblaadje en het kruidnageltje toevoegen en het vlees op een laag vuur in 2 tot 2½ uur gaar laten worden, met de deksel op de pan, eventueel met een vlamverdeler onder de pan. De in reepjes gesneden paprika het laatste kwartier laten meestoven. Van het vuur af de stoofschotel op smaak brengen met een scheutje koffieroom.

Zo serverenDe pannetjes met Pannegies op rechauds op tafel zetten. Lekker boerenbrood, warme stoofpeertjes en een gekookte groente naar keuze erbij serveren. En karne-melk smaakt er heerlijk bij.

Boodschappenlijstje

voor 4 personen

2 flinke uien

75 gram boter of margarine

450 gram rundvlees van de rib

zout en peper

2 eetlepels tomatenpuree

2 eetlepels bloem

1/2 liter bouillon (rundvlees)

1 laurierblaadje

1 kruidnageltje

1 rode paprika

scheutje koffieroom

17

Page 18: Pleyn januari 2016

18

Voor 2016 staat er veel leuks op de agenda. Laten we beginnen met het thema voor 2016, ‘Trots op Pleyade’. Ik ben trots op Pleyade. Op iedereen die zich dagelijks inzet voor de cliënten en de stappen die we samen hebben gezet. Daarom staat in juni 2016 een personeels-feest op het programma voor alle medewerkers. Voor vrijwilligers organiseren weer een paar interessante themabijeenkomsten en een inspiratiedag. Laten zien dat we hun inzet en betrokkenheid waarde-ren, dat is wat we willen.

Ik weet dat medewerkers en vrijwilligers trots zijn. Op het werk dat ze doen; elke dag samen met cliënten zorgen voor een optimale kwaliteit van leven. De individuele cliënt staat centraal bij ons. En we hopen natuurlijk van harte dat trots zijn op Pleyade niet alleen iets is dat bij bestuurders, management, medewerkers en vrijwilligers leeft, maar ook bij u als bewoner of cliënt.

Trots ben ik ook op de ontwikkelingen op het gebied van innovatie. Zo zijn we gestart met een innovatiebudget voor de Centrale Cliën-tenraad. Zij kunnen geld of uren beschikbaar stellen aan innovatieve ideeën die zijn gericht op verbetering van de leefsfeer van de indivi-duele cliënt.

Pleyade gaat in 2016 voor duurzaam. We hebben de Green Deal ondertekend; dat betekent dat we gaan nadenken over de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Zoals inzetten op vitaliteit of, zoals de minister het tijdens de plech-tigheid zei: "zinnig en zuinig" als leidmotieven. Minder verkwisting van eten, zuinig omgaan met energie maar ook zuinig omgaan met

elkaar. Ik nodig iedereen uit om mee te denken over hoe we inhoud kunnen geven aan dit thema. In deze Pleyn meer informatie over de Green Deal.

Last but not least: Pleyade kiest voor kunst en cultuur. We hebben een kunstcommissie in het leven geroepen. Deze commissie zal samen met medewerkers en cliënten op de locaties kijken naar de kunst die er al is en bekijken op welke plekken we eventueel kunst kunnen toevoegen. Kunst spreekt. Zo vindt de een iets prachtig en de ander totaal niet. Dat kunstbeleving subjectief is, moge duidelijk zijn. Daarom streven we naar variatie.

2016: een jaar om trots op te zijnVooruitblik Raad van Bestuur

Pleyade kiest voorkunst en cultuur

18

Page 19: Pleyn januari 2016

19

ORMr. E.N. van Kleffensstraat 16

6842 CV Arnhem

Tel: 026 751 6458

Dinsdags van 9:00 tot 17:00 uur

E-mail: [email protected]

De OndernemingsRaad (OR) van Pleyade is bereikbaar: • Via de interne mail • Via intranet/digipleyn • Via contactpersonen op locatie • Telefonisch • Op afspraak een OR-vergadering bijwonen

Wij zijn er voor jou. Ben jij er voor de OR?

WintertiP:

Brrrr, niet fijn, ’s ochtends vroeg de autoruiten kraBBen als het heeft gevroren. neem een deel Water en drie delen azijn en smeer dat mengsel ’s avonds oP de autoruit. dat scheelt de volgende ochtend veel tijd en moeite.

Maar onze kunstplannen gaan verder. We zijn gestart met de Pleyade Design Contest (PDC), een ontwerpwedstrijd. De PDC is een initiatief van Pleyade om jong en oud met elkaar in contact te brengen, naar elkaar te laten kijken en elkaar leren begrijpen. Concreet betekent het dat jonge designers in heel Nederland nadenken over de (be)leef we-reld van senioren. We dagen ze uit om iets ontwerpen dat de kwaliteit van leven vergroot. Iets dat van toegevoegde waarde is.

Kortom, reden genoeg om ons te verheugen op een nieuw, innovatief, duurzaam en kunstzinnig jaar waar we later met trots op terug kunnen kijken.

19

Page 20: Pleyn januari 2016

20

Kunst&Cultuur‘Spiegeloog’ in Museum ArnhemKunstenaars maken zelfportretten om zichzelf te onderzoeken en geven de beschouwer een kijkje in hun innerlijk. Een directere kunstvorm bestaat niet: dichter bij zichzelf komt een kunstenaar niet, en als kunstkijker is er geen grotere intimiteit tot de maker van het portret mogelijk. Dat zou de populariteit van het zelfportret kunnen verklaren. Museum Arnhem verkent in de tentoon-stelling Spiegeloog het zelfportret, een genre dat al eeuwenlang onderdeel is van de beeldende kunst. Aan de hand van de eigen collectie met neorealisten en hedendaagse kunst en aangevuld met bruiklenen, laat Spiegeloog zien welke ontwikkelingen het Nederlandse zelfportret heeft doorgemaakt sinds het begin van de 20e eeuw.

Met werk van o.a. Carel Willink, Dick Ket, Piet Mondriaan, Charley en Jan Toorop, Erwin Olaf, Marlene Dumas.

Wanneer: tot en met 24 januari 2016Tijd: 11:00 tot 17:00 uur (dinsdag t/m zondag), maandag gesloten. Lift aanwe-zig.Waar: Museum Arnhem, Utrechtseweg 87, ArnhemToegang: Toegang: € 10,- volwassenen, gratis voor houders museumkaart en voor begeleiders.Informatie: www.museumarnhem.nl

Kunstcafé 55+

Een keer per maand kunnen liefhebbers van kunst en cultuur een bezoek bren-gen aan Kunstcafé 55+. Een kopje koffie, een concert of lezing, een presentatie. Geniet er elke laatste donderdag van de maand van in een ontspannen sfeer, samen met andere kunstliefhebbers. Elke maand besteedt Kunstcafé 55+ aandacht aan een ander thema. Aanmelden is niet nodig.

Wanneer: elke laatste donderdag van de maand Tijd: 10:30 tot 12:00 uurWaar: Restaurant Momento (gebouw Rozet), Kortestraat 16, ArnhemToegang: gratisInformatie: www.kunstbedrijfarnhem.nl

In Arnhem gemaaktAKZO, KEMA, ASM, Enka, grote bedrijven die veel Arnhemmers werk hebben verschaft.De industriële geschiedenis van Arnhem komt aan bod in de expositie ‘In Arnhem gemaakt’, die nog tot en met 31 januari is te zien.

In deze expositie koppelen de makers de geschie-denis aan het heden. Zo krijgen zowel de kera-miekindustrie uit het verleden als die in het heden aandacht. En ooit had Arnhem een bloeiende linnen-industrie, nu zijn er kleine productieateliers die ont-werpen van Arnhemse modeontwerpers uitvoeren.

Het Erfgoedcentrum organiseert drie keer per jaar een thema-expositie in de kaderwand van de bin-nenstraat in gebouw Rozet aan de Kortestraat. De samenwerking met verschillende partners zorgt voor verrassende en veelzijdige tentoonstellingen.

Wanneer: tot en met 31 januari 2016Tijd: 8:30 tot 22:00 uur (ma t/m vr), 8:30 tot 17:00 uur (za), 13:00 tot 17:00 uur (zo)Waar: Gebouw Rozet, Kortestraat 16, ArnhemToegang: gratisInformatie: www.rozet.nl

Enka fabriek

20

Page 21: Pleyn januari 2016

21

Kunst&CultuurRevalideren bij PleyadeZo snel mogelijk weer thuis zijn, deelnemen aan het dagelijks leven en zelfstandig functioneren. Dat is wat Pleyade wil bereiken voor en samen met ouderen die bij Pleyade komen revalideren, bijvoorbeeld na een beroerte (cva), een acute verwardheid (de-lier) of na een operatie. Een team van gespecialiseerde zorgverle-ners staat klaar.

Pleyade Revalidatie, aan de Slochterenweg in Arnhem, is een revali-datieomgeving met moderne faciliteiten en voorzieningen. Bezoek is altijd welkom. Goed om te weten dat de eventuele partner of man-telzorger ook een belangrijke rol kan spelen in het verloop van het herstel. De partner kan tegen een kleine vergoeding zelfs logeren en mee-eten.

VoorzieningenDe locatie aan de Slochterenlaan telt 39 ruime kamers, waarvan de meeste eigen sanitair hebben. Bijna de helft van de kamers zijn extra groot. Elke kamer heeft een keukenblok, zodat de client bijvoorbeeld zelf koffie of thee kan zetten. Het spreekt vanzelf dat de gebruikers van deze kamers er ook met gemak met een rolstoel kunnen manoeuvreren. Er zijn voldoende mogelijkheden om in de grote gezamenlijke ruimtes te eten, koffie te drinken of deel te nemen aan activiteiten. Pleyade Revalidatie heeft een Grand Café, waar een huiselijke sfeer is en waar het vaak gezellig druk is, bijvoorbeeld als de avondmaaltijd er wordt geser-veerd.

CompaanPleyade stelt de speciaal voor ouderen ontwikkelde tablet, de Com-paan, ter beschikking aan revalidanten. Deze mini-computer heeft grote knoppen en handige functies, speciaal afgestemd op ouderen. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig de oefensessies met ergo- of fysiotherapie plannen in de agenda-functie. Maar ook gewoon een spelletje doen, muziek luisteren of internetten is mogelijk.

Een telefoongesprek voeren en tegelijkertijd zien wat er aan de andere kant van de ‘lijn’ gebeurt, biedt veel mogelijkheden, zeker als de familie wat verder weg woont. Zelfs mensen met Alzheimer kunnen met dit slimme apparaat omgaan. Mensen die thuis verder revalideren krijgen een Compaan mee in bruikleen.

Pleyade stelt alles in het werk om het revalidatietraject zo plezierig mo-gelijk te laten verlopen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pleyade Zorgbemiddeling, telefoon 026 751 7300 of per e-mail: [email protected]

Compaan

Grand Café

Grote kamer voor revalidant

21

Page 22: Pleyn januari 2016

22

Met de Hoge Nood app is het dichtstbijzijnde toegankelijk toilet met de smartphone snel te vinden. De route er naartoe, de voorzieningen en of het ook met een rolstoel te bezoeken is: alles is terug te vinden. Ook niet onbelangrijk, eerdere gebruikers kunnen een beoordeling achterlaten op de app.

Hoge Nood laat al 5000 locaties zien, zowel openbare toiletten, als de kleinste kamertjes in winkels of warenhuizen, NS-stations en benzine-stations.

Hoge Nood is gratis te downloaden voor I-phone, Android en Windows smartphones via de gebruikelijke app stores. Kijk voor meer informatie op de website: http://www.hogenood.nu/

- vind toiletten

apps&

websites

WintertiP:

je krijgt het minder snel koud als je meerdere laagjes aantrekt in Plaats van één dikke. strakke kleding is kouder dan iets dat Wijder zit.

Carenzorgt.nl, je eigen zorgnetwerk

Carenzorgt.nl is een website die helpt bij het coördineren van zorg. Dat kan een familie zijn die samen zorgt voor vader, moeder of een ander familielid, een vriendengroep, maar ook iemand die de zorg voor zichzelf organiseert. Volgens 'Caren' kan iemand die zorg nodig heeft wel wat hulp gebruiken, en met deze website is dat handig te

regelen. Boodschappen, huishoudelijke klussen, maaltijden, maar ook de zorg van een professionele organisatie of vrijwilliger zijn in te passen binnen deze beveiligde website. Elke deelnemer heeft een eigen account. Er is een kalender, je kunt berichten delen en een dossier aanleggen.Pleyade gaat in 2016 starten met een pilot en verdere uitrol van Carenzorgt.

22

Page 23: Pleyn januari 2016

23

Colu

mn

Werk versus privéAls je kapster bent dan mag je ook de hele straat voor-zien van rollers en ben je tuinman, dan knip je de heg bij je schoonmoeder. Een financiële man in de familie doet het ook altijd goed op feestjes.

Als zuster beun je niet direct lekker bij met een kof-fertje vol zwachtels of insulinespuiten maar je wordt wel gezien als wandelende vraagbaak. Al zo vaak heb ik iemand op een verjaardag naast me gehad die acuut de hele baxterrol met me doorneemt of de mouwen opstroopt en demonstratief op vlekken en bultjes wijst. “Jij weet vast wel wat dit is. “Ik antwoord standaard met “jep, heel vervelend.” Ik probeer daarna voorzichtig uit te leggen dat ik geen dokter ben, en als ik dat wel zou zijn dat ik dan nu vrij ben en op een verjaardag zit. Maakt allemaal niks uit, ik heb al griepspuiten aange-reikt gekregen door visite…. “Doe jij het even? Bij de dokter moet ik zo lang wachten.” Het toppunt was een actie van notabene mijn eigen man. Tijdens een bootreis op een vakantie werd een van de reisleiders ziek en moest een injectie. Niet werken is geen geld dus de injectie lag in de kast, geen tijd om naar de dokter te gaan. Mijn man wist de oplossing: “dat kan mijn vrouw wel even doen, die is zuster” en daar stond ik dan… op een varende boot, met een paar blote billen voor me en een bijsluiter in het Arabisch. Nee bedankt!

Werk en privé moet je gescheiden houden, dus thuis ben ik niet de zuster. Thuis kokhals ik gewoon als de hond binnen heeft gepoept, griezel ik van bloed en stuur ik papa naar boven als een van de kinderen in bed heeft gespuugd, want daar, daar kan ik echt niet tegen…

Juul 23

Page 24: Pleyn januari 2016

24

Het verhaal van Jan Janssen“Ik had de handen nooit verkeerd staan”

Het verhaal van Jan Janssen“Ik had de handen nooit verkeerd staan”

24

Page 25: Pleyn januari 2016

25

Het uitzicht vanuit zijn appartement op de derde etage van Eilandstaete is geweldig. “Als het hoog water is, zie ik de schepen over de Rijn varen.” De Veluwezoom vormt de achtergrond van dit pa-norama. Pleyn is terug bij een oude bekende. Jan Janssen (78) woont hier al bijna zeven jaar met plezier. In een vorige Pleyn vertelde hij over zijn vrijwilligerswerk. Deze keer zijn leven in vogel-vlucht.

Voor iemand met groene vingers, is drie hoog best ver van waar het allemaal om gaat, maar gelukkig kan hij vanuit zijn huiskamer ook zien of de tuin er goed bij ligt. Zowel aan de voorkant van het complex, als aan de achterzijde ontfermt Jan Janssen zich over de planten, bloemen en de groentetuin. “Ik heb net 300 tulpenbollen geplant. En als ze uitgebloeid zijn haal ik ze eruit en zet ik het helemaal vol met asterplanten. Ik doe alle dagen wat.”

In zijn woonkamer staan de tuinboeken als kunstwer-ken tentoongesteld. “Vanaf mijn veertiende zit ik al in de bloemen. Mijn vader werkte vroeger in de steen-oven in mijn geboorteplaats Gendt. Hij zei: ‘Dat moet jij nooit doen jongen. De steenoven is veel te zwaar werk. Doe jij maar iets anders.’ Ik vond de bloemen leuk en werkte er tot mijn negentiende. Daarna ging ik in de bouw. Ik was kraanmachinist en betonaf-werker. Heel wat anders ja. De handen had ik nooit verkeerd staan. Ik heb het zeven jaar gedaan en toen werd ik afgekeurd, vanwege mijn rug. Toen kwamen de bloemen weer terug want ik ging in Presikhaaf in een bloemenwinkel werken. Daarna ben ik altijd in de bloemen gebleven; zaaien, verspenen, uitplanten, oppotten en uiteindelijk verkopen. Ik had een grote bloementuin in Lent. En nu dus nog steeds hier bij Eilandstaete.” Hij draagt een naamplaatje van Pleyade met daarop ‘Jan Janssen, tuinman.’

“Op mijn achttiende heb ik Marietje leren kennen. We hebben acht jaar verkering gehad en zijn 42 jaar ge-trouwd geweest. We hebben een goed huwelijk ge-had. Marietje werkte mee. Zij hield ook van bloemen dus we deden veel samen. Jammer genoeg konden we geen kinderen krijgen. Maar gelukkig hebben we een lieve zoon geadopteerd. Hij is nu 42 en werkt met verstandelijk gehandicapte jongens. Hij gaat regelmatig met ze naar Vitesse. Prachtig natuurlijk.”

Naast de bloemen had ik ook nog een hobby, name-lijk auto’s uitdeuken en spuiten. Ik was bekend als De Blauwe Neus. Zo waren er meer als ik. Ze hadden al-lemaal een bijnaam: De Zonnebloem, De Salamander. Nu hangt er nog steeds een houten bordje op mijn voordeur met ‘De Blauwe Neus’. Dat heb ik gekregen.

“Mijn vrouw overleed alweer tien jaar geleden. Dat was een verdrietige tijd. Ze had borstkanker. Ik woon hier dus alleen, maar prettig. Ik eet altijd beneden in het restaurant. Bijna elke dag zeg ik dat ik lekker heb gegeten en dat de bediening goed was. Dat is toch een kleine moeite? Ik heb zo mijn uitstapjes. Ik bezoek wekelijks mijn broer in Gendt, 13 kilometer op de scootmobiel. Vroeger bezocht hij mij, maar nadat hij een herseninfarct kreeg, zijn de rollen omgedraaid.

Ik kijk heel tevreden terug op mijn leven. Ik ga door met de bloemen zo lang ik kan. Ik heb een schuurtje voor de spullen gekregen en binnenkort komt er ook een konijn in een hok. Daar verheug ik me al op.”

Marietje hield ook van

bloemen en werkte mee

Jan en Marietje op hun trouwdag

25

Page 26: Pleyn januari 2016

26

Onderzoekers van het Cancer Center Amsterdam (CCA) van VUmc in Amsterdam hebben een techniek ontwikkeld die kanker in een vroeg stadium kan opsporen in een drup-pel bloed. Onderzoeker prof. dr. Tom Würdinger van het CCA: ”Het is belangrijk om kanker zo vroeg mogelijk vast te stellen en te behandelen. De nieuwe techniek waarmee we kanker uit het bloed ‘lezen’ kan daar een grote rol bij spelen en kan hopelijk levens redden.” Het is nu nog in een expe-rimentele fase. Würdinger verwacht binnen vijf jaar de test beschikbaar te hebben voor de eerste patiënten. De ontdekking is gepubliceerd in het wetenschappe-lijke tijdschrift Cancer Cell.

BloedplaatjesDe onderzoeksgroep van Tom Würdinger ont-dekte dat bloedplaatjes van kankerpatiënten RNA (kopieën van delen van het DNA) van de tumor bevatten. Bloedplaatjes zorgen normaliter voor de stolling van het bloed, maar recent onderzoek laat zien dat bloed-plaatjes ook een belangrijke rol vervullen in tumorgroei en uitzaaiing van kanker. De bloedplaatjes van patiënten met kanker bevatten unieke RNA-patronen die het mogelijk maken om gezonde individuen te onderschei-den van kankerpatiënten, met een zekerheid van 96%.

Beter dan weefselbiopten en scans Huidige opsporingmethoden voor kanker, zoals scans en klassieke weefselbiopten, kosten veel tijd, zijn moeilijk uit te voeren en duur. Daarnaast is het afnemen van weefsel bij patiënten belastend, terwijl met CT-scans alleen vrij grote tumoren op te sporen zijn. De mogelijkheid om via het bloed tumoren te detecteren is een enorme vooruitgang voor de (vroeg)diagnostiek van kanker.

Veel informatie in RNA-profielen Het bleek mogelijk het RNA-profiel in bloedplaatjes van kan-kerpatiënten te koppelen aan het orgaan waar de tumor is ontstaan: in het orgaan waarin het ontdekt is, of dat het een uitzaaiing is. De bloedplaatjesprofielen kunnen ook helpen te bepalen welk type therapie het beste is en of de gekozen behandeling effectief is.

Bloedtest over vijf jaar beschikbaar Würdinger: ”We werken momenteel aan een snel toepasba-re bloedtest. Deze is naar verwachting in 2020 beschikbaar.

De nieuw ontwikkelde techniek is getest op de meest voorkomende tumortypes en is dus breed toepasbaar.

Internationale samenwerking In Amsterdam wordt momenteel het CCA Liquid

Biopsy Center ingericht. Het centrum gaat bloed van duizenden patiënten met kanker verzame-len voor verdere testontwikkeling. VUmc werkt

intensief samen met verschillende partners, zoals Amerikaanse en Zweedse universiteiten. Ook heeft

VUmc al een bedrijf opgezet dat de exclusieve rechten op de ontwikkeling van de bloedtesten heeft verworven.

Bron: persbericht en website VUmc

Druppel bloed straks voldoende voor diagnosticeren kanker

Gez

ond

heid

WintertiP:ouderen en heel kleine kinde-

ren zijn het meest gevoelig voor onder-koeling. zeker als ze stilzitten. Bij serieuze

kou dus maar liever BinnenBlijven.26

Page 27: Pleyn januari 2016

27

Dagelijks vijftien minuten lichte inspanning verlaagt al de kans op vroegtijdig overlijden. Ook kort intensief sporten is goed voor de gezondheid. Acht minuten per dag is al genoeg voor een merkbaar positief effect. Dit blijkt uit een studie van Thijs Eijsvogels van het Radboudumc en Paul Thompson van Hartford Hospital gepu-bliceerd in tijdschrift JAMA. Regelmatig matig intensief bewe-gen, zoals fietsen of stevig wandelen, kan het risico verlagen op diverse ziektes zoals hartziekten, diabetes, beroerte, diverse vormen van kanker. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen is het goed om minimaal dertig minuten per dag matig intensief te bewegen, of 75 minuten per week hoog intensief.

Alle beetjes helpenUit onderzoek blijkt dat ook beweging onder de aanbevolen norm al een vermindering oplevert van het risico op overlij-den. Ook mensen die slechts acht minuten per dag hardliepen hadden een verlaagde kans om vroegtijdig te overlijden aan hartziekten.

Eijsvogels: "Iedereen weet wel dat voldoende beweging gezond is. Dit onderzoek laat zien dat ook een klein beetje inspanning al grote gezondheidswinst oplevert. Dit zou voor inactieve personen een extra stimulus moeten zijn om toch iets aan beweging te doen. Alle beetjes helpen dus."

Bewegen bij PleyadeOok binnen Pleyade wordt het bewegen gestimuleerd. Een manier om dementerende cliënten te stimuleren om te bewegen is een beweegtuin. In de beweeg- of beleeftuin bij Eldenstaete, gebouw A, kunnen onze cliënten doen, ruiken, zien, voelen en proeven.

Er is van alles te beleven: beweegtoestellen waaronder een serie trommels en een vruchten- en kruidentuin. Deze tuin nodigt uit tot bewegen en prikkelt de andere zintuigen.

PrikkelenZowel de opzet als het ontwerp van de tuin sluiten aan bij de leefwereld en de motoriek van ouderen. “Zo zijn er uiteenlo-pende soorten bloemen met veel verschillende kleuren. Kijken en dingen in je opnemen is ook een vorm van bewegen. Het draaien aan de toestellen of trommelen zijn eenvoudige bewegingen maar zorgen ervoor dat ouderen, net als ze thuis gewend waren, actief blijven. Alles in de tuin heeft een prikke-lende werking, dat is belangrijk voor mensen met dementie”, vertelt Cora van Tiem (teamhoofd).

Kortom: meer bewegen, ook al is het maar een beetje, is belangrijk. Als het even kan: kom in beweging en ga naar de beweegtuin of ga even een stukje wandelen. Je kunt op ieder moment beginnen met een wandeling. In de lunchpauze of na het werk. Naast dat het goed is, is het ook gezellig om samen te doen!

(Bron van tekst onderzoek: Nu.nl)

Kwartier bewegen per dag verlaagt vroegtijdige overlijdenskans

27

Page 28: Pleyn januari 2016

28

Wat een mooi nieuw magazine, Pleyn nieuwe stijl! Tenminste, dat vinden wij.Wat zou het leuk zijn als een paar enthousias-te lezers zich willen aansluiten bij de redactie. Er is genoeg te doen. Wie vindt het leuk om te schrijven, mee te denken, informatie te verzamelen en redactie-ervaring op te doen bij het magazine dat speciaal is gemaakt voor de cliënten, medewerkers en vrijwilligers van Pleyade? Het enige dat noodzakelijk is, naast lol in het schrijven, is een internetverbinding en een paar uurtjes per maand beschikbare tijd. De redactie komt maximaal twee keer per kwartaal bij elkaar. Doe mee en stuur een e-mail naar [email protected].

De redactie van Pleyn bestaat uit:Jonne Steenhuis (eindredacteur)Sis Huiskamp (hoofdredacteur)Mildred de Wolff (correspondent-redactielid)Loes Tuin (correspondent-redactielid)Jeanne Stap (vormgeving/opmaak-redactielid)Marga Stein (correspondent)Wilma Verwoert (correspondent)

JeanneJonne

Sis Marga

Mildred

Loes

Meeschrijven voor Pleyn, iets voor jou of u?

WintertiP:een lekker Warm gestookt huis is fijn in de Winter, maar vergeet niet ook te ventileren

28

Page 29: Pleyn januari 2016

29

Op Altenova is altijd veel aandacht geweest voor kunst. Tijdens een bijzonder kunstproject werd bijvoorbeeld een speciale ‘snoezel-badkamer’ ontworpen.

Elderhoeve werd opgericht als verpleegtehuis voor dementerenden.

Het markante gebouw is speciaal ontworpen om cliënten zo veel mogelijk loopvrijheid te geven: lange gangen en een grote binnentuin. Het gebouw huisvestte 210 cliënten, maar door de bijzondere indeling voelde het toch kleinschalig aan.

In 2009 verhuisden de clienten naar het nieuwe Eldenstaete. De somatische- en revalidatiecliënten van Martinushof kwamen naar Elderhoeve, dat daarbij werd omgedoopt tot Altenova. De naam Altenova is een combinatie van oud (alt) en nieuw (nova): een nieuwe start in een vertrouwde omgeving

De directie en ondersteunende diensten namen hun intrek op de bovenste verdieping van het gebouw. Achter de ‘blauwe deuren’ zat het facilitair bureau en later de afdeling P&O. Daarnaast was er nog een ‘medische gang’ waar alle artsen en specialisten zaten.

Afscheid van AltenovaPer 1 december 2015 bestaat Altenova, het vroegere Elderhoeve, niet meer. De bewoners zijn verhuisd en het pand is overgedragen aan de gemeente Arnhem..

29

Page 30: Pleyn januari 2016

30

Pleyn is het magazine voor cliënten, medewerkers, gepensioneerde medewerkers en vrijwilligers van Pleyade. Het verschijnt vier keer per jaar.

RedactieJonne Steenhuis (eindredacteur), Sis Huiskamp (hoofdredacteur), Jeanne Stap (vormgeving en opmaak), Mildred de Wolff (correspondent), Loes Tuin (correspon-dent), Wilma Verwoert (correspondent), Marga Stein (correspondent).

Aan deze Pleyn werkten verder meeFloor de Vroome, Rein Memelink, Astrid Donders, Stichting Bio Kinderrevalidatie, … en medewerkers van Pleyade.

Algemeen redactieadresPleyade t.a.v. redactie Pleyn, Postbus 40206803EA [email protected]

Oplage en editie2600 exemplaren, jaargang 1, nummer 1,Een extra Pleyn is aan te vragen bij de redactie of bij de receptie van de locaties.

VormgevingJeanne Stap

FotografieBibliotheek Arnhem (Enka), Stichting Bio (familiefoto), Sylvia Harmsen (Mildred, Redactie), Pixabay (stockfoto’s), Sis Huiskamp (Coverfoto, Het verhaal van Jan Janssen, Lekker eten met Mildred, In de bloemetjes), Robbers & van den Hoogen (Typisch Arnhems), Jonne Steenhuis (SamenSpraak, Mijn hobby). Van niet alle foto’s is bekend wie de fotograaf is. Onze excuses als we daarom iemand niet vermelden.

DrukRikken Print

ProductieRedactum

Suggesties? Past uw/jouw verhaal in een van de rubrieken? Bijdragen voor de volgende Pleyn zijn altijd welkom. Neem contact op met de redactie via [email protected] of 026 751 6341

Wilt u Pleyn niet meer ontvangen? Laat dit dan schriftelijk of per mail weten aan de redactie via bovenstaand adres.

De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden teksten te herschrijven, in te korten of niet te plaatsen.

COLOFON‘In de bloemetjes’

“Drie jaar werk ik alweer als gastvrouw in Waalstaete. Daarvoor drie jaar Akkerwinde, dat is nu gesloten. Ik begon bij Laurentius, daar heb ik 19 jaar gewerkt. Ik hou van mijn werk en ik ben een tevreden mens. We hebben een heel leuk team, zijn goed op elkaar ingespeeld en het draait goed. Op dit moment volg ik een cursus facilitair medewerker, op MBO2-niveau. Het is best moeilijk, maar het gaat goed. We hebben Nederlands en rekenen, maar we moesten ook een ‘gastvrijdag’ voor bewoners organiseren. Daar heb ik erg veel plezier aan beleefd.

Ik hoop hier nog een poosje te blijven. Voorlopig hoef ik er nog niet aan te denken om te stoppen. Mijn moeder woont hier in Waalstaete, dus ik kan haar vaak bezoeken. Mijn man is al gepensioneerd, maar ik wil nog niet thuiszitten hoor. Nee, mijn plekkie heb ik wel gevonden.”

“Ik heb mijn plekkie hier wel gevonden”

In elke Pleyn zetten we een jubilaris in de bloemetjes. Deze keer Toos Starink: op 1 januari 2016 is zij 25 jaar in dienst bij Pleyade. Proficiat!

30

Page 31: Pleyn januari 2016

31

In elke Pleyn een puzzel. Los hem op en win de prijs: een driegangenmenu voor twee personen in een Pleyade restaurant.Stuur de oplossing naar:Pleyade t.a.v. Redactie PleynPostbus 40206803 EA Arnhemof per e-mail naar [email protected]

PuzzelPleyn A M A A Z R U U D N V L E S N N

C R E A T I E S E O E O T I E N

T L N L V S T Z G G E R L L E R

I T I H D E U E E E I E E Z E U

V C R E E E L R D K Z V I V I E

I A R L N M N U T E E E O W V N

T T R E A T F S W H R R G L I E

E N N K M N E O T E C H H E E T

I O S E E E D N H A L A E E N G

T C R T D N M I R R E R N I I D

E N E R E R D O J A E T Y D D D

E E N A G R O O T V A D E R Y R

E R O A C L K O A I I D L I E E

I E W N I T R L N T O E P O T E

Z T E E U E I D N E D N R S P M

A S B V K D I E K S W R E D N L

N E K O A A Z S P S L N A E E A

I O J T A E T S T E U N B A L K

P K I N I E L P S M E L L I W E

S E W K R E K L E P E O K Y N Z

ANDYACTIEACTIVITEITANDIJVIEARNHEMCLIENTENRAADCONTACTCREATIECREMEDUURZAAMEIWITEKSTERELDENSTAETEEMOTIONEELETSENEZELINGELOVIGEGEZEGENDGROOTVADER

HEVELENINDIAANJOKERKALMEERKIEZENKOEPELKERKKOESTERENNACHTRUSTNOORDENOLIEPLEYNPOLDERHOFREEELREGELREIZENREVALIDATIEROVERSPINAZIE

STEELSTERKSTEUNBALKSTRIKTTEDERHEIDTENEURTOVENAARVARKENVELUWEVERENVIERDEVITESSEVOGELVOLZINWIJKBEWONERSWILLEMSPLEINZEKERHEIDZWAARD

Streep deze woorden door in de tabel. Ze kunnen in alle richtingen, horizontaal, verticaal of diagonaal, geschreven zijn. De letters van woorden kunnen overlappen.

Noteer hieronder de in de tabel overgebleven letters:

Maak voor de oplossing.van de overgebleven letters vier woorden op zo’n manier dat een logische zin overblijft.

31

Page 32: Pleyn januari 2016

Volg Pleyade ook op Facebook:https://www.facebook.com/PleyadeArnhem/

WintertiP:accu’s en vorst zijn geen vrienden.

de accu van een elektrische fiets Wil het liefst oP kamertemPeratuur Worden oPgeladen.

Ten SlotteOok deze tijd

zal eenmaal de goede oude tijd worden.

(Godfried Bomans)