Infoborsbeek januari 2016

32
1 item item item Op naar 2016 DocC in de kijker Cultuurhuis De Pastorie Hoe, Wat & Waar in Borsbeek gemeentelijk informatieblad januari 2016 1

description

Infoblad van de gemeente Borsbeek

Transcript of Infoborsbeek januari 2016

Page 1: Infoborsbeek januari 2016

1

item

item

item

Op naar 2016

DocC in de kijker

Cultuurhuis De Pastorie

Hoe, Wat & Waar in Borsbeek

gemeentelijk informatieblad • januari 2016

1

Page 2: Infoborsbeek januari 2016

Voorwoord

Den Bessem en Borsbeek

Cash en het containerparkKerstboomophaling

Een nieuwe financieel beheerder voor Borsbeek

In de kijker: DocC

Uitgelezen: nieuws uit de Bib

4

16

10

5

6

14

gemeentelijke dienstenGemeentehuis, de Robianostraat 6403 320 94 [email protected]

openingsurenmaandag tot vrijdag: 8.45 tot 12 uurmaandag: 17.30 tot 20 uurwoensdag: 13.30 tot 16 uur

Snelle info

www.borsbeek.be

noodnummersPolitie: 101 of 112 (gsm)Brandweer: 100Lokale Politie Zone Minos: 03 321 17 00Brandweer post Borsbeek: 03 321 33 23

overige dienstenBibliotheek: 03 322 01 76Recyclagepark: 03 350 08 14PWA-Zita: 03 450 89 65Kunstschool Academia: 03 321 22 66Basisschool De Klinker: 03 321 20 21Buitenschoolse opvang Stekelbees:03 309 41 07

OCMW - Sociaal HuisLucien Hendrickxlei 1703 366 48 [email protected]

openingsurenvan maandag tot vrijdagtelkens van 9 tot 12 uurmaandagavond van 18 tot 20 uur

7

Hoe, wat en waar in Borsbeek

Historisch: de molenaar, de onderwijzer en de smid12

De pastorij wordt cultuurhuis De Pastorie

3

In beeld18

Uit in Borsbeek20

Redactie, fotografie & opmaak: Birgit Krols

Page 3: Infoborsbeek januari 2016

3

Voorwoord

Wellicht weet u het al, maar in 2016 vieren we 500 jaar Utopia van Thomas More. Sir Thomas More staat bekend als een voor-aanstaand politicus, beroemd

humanist en geleerde, maar werd ook door vriend en vijand beschreven als een wijs en fijnzinnig mens. Hij bezocht als gezant van Hendrik VIII onder meer Brug-ge, Brussel en Antwerpen. Of hij door Borsbeek reed, is niet echt bekend, maar wat we wel zeker weten is dat zijn boek Utopia insloeg als een positieve bom - in zijn tijd, maar misschien nu ook nog.

Als gemeentebestuur willen we dit jaar uw aandacht trekken om, als antigif voor geweld en angst, 'samen te dromen, het beste van onszelf te geven’ voor een optimale leefkwaliteit van ik~jij~wij(k)~de wereld. De naam Utopia is waarschijnlijk afgeleid van de Griek-se woorden ou ('niet') en topos ('plaats') en betekent dus zoiets als 'Nergensland'. Ook kan het zijn afgeleid van eu-topia, wat 'goede plaats' betekent.

Wij willen samen met u er voor zorgen dat Borsbeek geen nergensland wordt, maar wel een eu-topia, een plaats waar het goed is om te vertoeven. Waar goed samenleven het doel is - ondanks onze grote verschei-denheid van godsdiensten en zingevingen, nationali-teiten of culturen.

De samenleving verandert erg snel en het is niet een-voudig om bij te blijven. Vaste waarden verdwijnen,

denk maar aan de brandweerkalender die vele, vele jaren de huiskamer sierde en nu niet meer bedeeld wordt. Maar anderzijds blijft de brandweerzorg zeker gewaarborgd en investeren we in de opleiding en de versterking van het korps als lid van de zone Rand. We zien de fusie van de meisjes- en de jongenschiro tot één sterke organisatie. We merken een intensie-vere samenwerking tussen de twee parochies in een pastorale eenheid. Ook in de gemeente en het OCMW wordt naarstig gewerkt aan een stevig 'samen inte-graal'-verhaal. Op het feest van de vrijwilligers valt het bij iedereen op wat een warmte er uit gaat van al die diverse medewerkers aan het Borsbeekse UTOPIA. Van aan de wieg (denk maar aan de 'kinderheil'-vrijwilli-gers) tot op gezegende leeftijd (met de seniorenraad) kan je in Borsbeek terugvallen op mensen die het hart op de juiste plaats hebben. En voor het nageslacht wordt duurzaam zorg gedragen met onder meer een Repairteam en een DocC. En wellicht halen we in 2016 het label Fairtrade gemeente!

In de bib kan u zeker een exemplaar van het boek van More vinden, in Borsbeek kan u, zoals een van de personages uit het boek het beschrijft, de beste samenleving ter wereld vinden. Wij willen er alleszins verder voor gaan!

Dis, Walter, Ken, Kristof, Joris, Tom, Rita, Michaël, Anita, Ann, Geert, Ilse, Kristine, Leo, Maria (Miche), Peter, Rita, Wendy, Kathleen, Cois, Jan, Ludo, Greet, Margot, Staf

Foto

: Birg

it Kr

ols

Redactie, fotografie & opmaak: Birgit Krols

Page 4: Infoborsbeek januari 2016

44

Den Bessem vanaf 24 december dicht

Den Bessem werd gebouwd in 1970. Net als bij andere 45-jarigen durven er dan al wel eens ouderdomskwaal-tjes de kop op te steken. Omdat het hier ging om bouwfysische en constructieve problemen met gevaar op verzakkingen, moest er kordaat worden opgetreden. Het zwembad wordt daarom afgebroken en op exact dezelfde plaats heropgericht. Hoe het nieuwe en innovatieve zwembad er precies zal uitzien, is nog niet bekend. Binnenkort wordt er een wedstrijd uitgeschreven voor het indienen van projecten. Vast staat wel dat het een inclusief zwembad moet worden dat toegang biedt aan G-sporters (sporters met een beperking), waardoor het zich onderscheidt van zwembaden uit de omgeving. Er komt een iets breder 25-meterbad met een extra baan en een instructiebad met beweegbare bodem en mindervalidenlift. De baden zullen in elkaars verlengde liggen, wat het toezicht vergemak-kelijkt. Er zal geen cafetaria meer zijn en ook op ecologisch vlak wil het zwembad een voortrekker zijn.

6 miljoen euroHet kostenplaatje wordt geraamd op 6 miljoen euro. Om de afbraak en heropbouw te financieren, werden verschillende pistes onderzocht. Daarbij vroeg Mortsel ook aan omlig-gende gemeenten of ze een duit in het zakje wilden doen. Aanvankelijk wilde alleen Hove mee in het project stappen. Voor Borsbeek bleek de

budgettaire ruimte te beperkt. Maar een tweede denkoefening leverde een nieuw scenario op waarin naast Hove, ook Borsbeek en Edegem wil-den meespelen.

“Dat dit voor Borsbeek nu plots wel mogelijk was, heeft te maken met de 1,8 miljoen euro aan subsidies van de Vlaamse overheid waarvoor Mortsel in aanmerking bleek te komen”, kadert Borsbeeks sportsche-pen Walter Kiebooms. “Mortsel krijgt die subsidies op twee voorwaarden. Ten eerste moet het project worden gerealiseerd via een intergemeen-telijke samenwerking. Ten tweede moet het huidige zwembad uiterlijk op 31 december 2015 dicht- en het nieuwe uiterlijk op 31 december 2018 opengaan."

“We helpen mee bij de financiering omdat dit zwembad belangrijk is voor Borsbeek. Voor een eigen zwembad hebben we geen mid-delen. Maar zwemmen staat ook in onze scholen in de eindtermen voor het zesde leerjaar en we hebben nu al onvoldoende plaatsen voor het schoolzwemmen. Bovendien willen wij als gemeente meer beweging voor onze inwoners, en daar hoort zwemmen bij.”

Halve prijsBorsbeek komt niet tussen in de in-vestering, enkel in de exploitatie. Een marktstudie heeft uitgewezen dat de gemiddelde inkomprijs voor dit type

zwembad 4 euro bedraagt. Mee-helpen in de financiering betekent voor Borsbeek concreet dat het voor elke Borsbeekse inwoner die in het nieuwe zwembad gaat zwemmen, 2 euro zal betalen aan Mortsel. Voor de scholen draagt de gemeente 2,5 euro per leerling bij. Uit een schatting op basis van de bezoekerscijfers van de vorige jaren blijkt dat dit de gemeen-te Borsbeek jaarlijks tussen de 12.000 en 16.000 euro zal kosten.

De winnaars in het hele verhaal zijn de inwoners van Borsbeek die slechts 2 euro voor hun inkomticket zullen moeten betalen in plaats van de 4 euro voor zwemmers uit gemeenten die niet in deze intergemeentelijke samenwerking zitten.

Kom ‘babbelboxen’

De laatste 10 dagen dompelt zwembad Den Bessem zich onder in nostalgie. Kom nog gauw zwemmen en vertel in de babbelboxen (in een omkleed-hokje!) jouw anekdotes over dit zwembad. Je wordt beloond met een klein aandenken. Bovendien kun je tot en met woensdag 23 december van 10 tot 12 uur in het speelbad gratis gebruik maken van zwemmateriaal.

Borsbekenaren krijgen korting in nieuw zwembad vanaf 2018

Wie nog een duik wil wagen in het Mortselse zwembad zoals het er nu uitziet, moet vlug zijn. Woensdag 23 december om 18 uur sluit Den Bessem definitief zijn deuren. Daarna wordt het afgebroken en op exact dezelfde plaats vervangen door een nieuw zwembad. Dit zal pas in 2018 opengaan. Het goede nieuws is dat inwoners van Borsbeek korting krijgen …

Meer info [email protected] | 03 320 94 00

Page 5: Infoborsbeek januari 2016

5

Actua

In de Antwerpse containerparken staan betaal-zuilen met een automatisch betaalsysteem. Wie betalende afvalstoffen aflevert, moet het verschuldigde bedrag hier onmiddellijk veref-fenen. Vandaag kan dit nog met munten of een betaalkaart.

Helaas krijgen containerparken regelmatig af te rekenen met inbraken. Bovendien betaalde in 2014 al 84,8% van de bezoekers met betaalkaart en blijkt uit de gegevens van de containerpar-ken dat dit soort betalingen jaar na jaar blijft stijgen. Deze ontwikkelingen hebben IGEAN ertoe aangezet de betaling met munten vanaf 1 januari 2016 af te schaffen.

Geen cash meer in het containerpark

Enkel nog betaalkaarten vanaf 1 januari 2016

In het containerpark van Wommelgem-Borsbeek kan je binnenkort niet meer betalen met cash. Uitbater IGEAN heeft hiertoe beslist uit veiligheids-overwegingen en omdat de meeste bezoekers nu toch al elektronisch betalen.

Meer info 03 320 94 02 [email protected]

Ook in 2016 organiseert het gemeentelijk feestcomité een traditionele kerstboomverbranding. Meer info hierover vind je in de UIT-kalender en op de achtercover. Om zoveel mogelijk bomen in te zamelen, voorziet de gemeente een aantal inzamelpunten.

Ten laatste op vrijdag 8 januari 2016 om 9 uur 's ochtends kan je je echte kerstboom daar achterlaten. Let op: na 8 januari moet je hem naar het containerpark brengen!

Kerstboomophaling

INZAMELPUNTEN:

Borsbeek-westFloris Primslei (plein)

Granvellelaan (kerststal)Mertensstraat / Mertensplein

Wenigerstraat aan huisnummer 11Adrinkhovenlaan / Granvellelaan (pleintje)

August Van Putlei / Sprinkhaanstraat (plein)Borsbeek-centrum

Corluylei (over Hoogland)Eikendreef / Hulgenrodestraat

Lucien Hendrickxlei (Watertoren)Eikendreef / Herentalsebaan (hoek)

Corneel Smitslei / Brouwershoek (hoek)Jozef Reusenslei / Eugeen Verelstlei (pleintje)

Corneel Smitslei (ingang park)Schanslaan / Mellegracht (hoek)

de Robianostraat (ingang kerkhof)Singel (bocht aan de schapenweide)

Boechoutsesteenweg (Borsbeek Sport)Breedveld / Boechoutsesteenweg (hoek)

Louis Huybrechtsstraat (kant Frans Beirenslaan)Sport - en

ontmoetings-centrum

Ter Smisse (op de parking)

Zodra de feestdagen de deur uit zijn, wacht de kerstboom hetzelfde lot. Maar waar blijf je ermee?

Meer info 03 320 94 18 [email protected]

Laat iedereen meegenieten van jouw oude kerstboom

Page 6: Infoborsbeek januari 2016

Xxx

Kirsten - LilianeOntwikkelingen op de financiële dienst

Na de secretariswissel van oktober is het alweer tijd voor een nieuwe ingrijpende ver-andering in het gemeentehuis. Financieel beheerder Liliane Flerackers gaat dit jaar-einde met pensioen en wordt opgevolgd door Kirsten Smits. Tijd voor een babbel.

De financiële fakkelwordt doorgegeven

"36 jaar en 6 maanden." Lang moet Liliane Flerackers niet nadenken over de tijd die ze doorbracht in het pand in de Robianostraat 64. "Ik heb altijd in overheidsdienst gewerkt, eerst bij het Ministerie van Financiën, daarna bij het Ministerie van Verkeerswe-zen. Toen ik daar deelnam aan een examen voor bureauchef, was ik één van de 12.000 kandidaten. Een paar weken later bij het examen voor ad-ministratief medewerker in Borsbeek waren we met vier. Even dacht ik nog dat ik me van tijdstip vergist had. Maar uiteindelijk kwam ik wél als beste uit het examen. Zo ben ik hier als Wommelgemse binnengerold."

"Bij mijn examen waren er ook maar drie kandidaten," lacht Kirsten Smits. Zij is sinds 2010 werkzaam op de gemeente als financieel experte. "Die dag herinner ik me nog als gisteren," valt Liliane in. "Bij de schriftelijke proef was er ééntje die er met kop en nek bovenuit stak. Toen we gingen kijken om wie het ging, bleek ze nog vrijwel naast het gemeentehuis te wonen ook. Ik weet nog dat ik dacht: als ze het er mondeling even goed

vanaf brengt, zal de keuze snel ge-maakt zijn. En dat was ook zo."

Niet zomaar een jobHoewel er 30 jaar tussen zat, is het pad dat Liliane en Kirsten na hun eerste aanstelling gevolgd hebben vergelijkbaar. Zo knokten ze zich al-lebei door drie jaar avondschool om zich voor te bereiden op de job van financieel beheerder. "Het is dan ook niet zomaar een job," zegt Liliane. "Het gaat om de financieel directeur van de gemeente. Hij of zij bepaalt samen met het beleid alles wat met financiën te maken heeft en probeert een evenwicht te bewaren tussen inkomsten en uitgaven."

"Natuurlijk is de functie geëvolueerd. Toen ik pas begon, werd de 'ontvan-ger' - zoals hij toen nog genoemd werd - persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor elke uitgave. Om die reden ben ik nog een hypotheek op mijn woning moeten aangaan. Die bepaling is gelukkig opgeheven in 2005. Ook de naam 'ontvanger' is toen gesneuveld, en maar goed ook:

in de praktijk komt het meer neer op uitgeven dan ontvangen." (lacht)

Bij Kirsten liggen de uitdagingen op een ander vlak: zij zal - nog meer dan Liliane - de gevolgen moeten opvangen van de versmelting van gemeente met OCMW. "Een moei-lijke oefening. Maar er kan geleerd worden van de eenmaking van de financiële dienst. Sinds 2013 werken wij immers al met een geïntegreerde boekhouding. Al blijft het uiteraard heel andere koek dan bij Lilianes aantreden. Toen werd er jaarlijks 1,5 miljoen euro gespendeerd aan per-soneel. Nu zijn dat er 5,5 miljoen. En van een investeringskost van 450.000 zijn we geëvolueerd naar 2 miljoen."

Uitdaging genoeg dus. En hoe voelt de 'grande dame' van het gemeen-tehuis zich bij haar afscheid? "Een goeie job biedt kansen die je ook echt kan benutten, laat je samenwer-ken met fijne mensen, geeft voldoe-ning en daarnaast ook een deftig loon. En ik moet zeggen: bij mij is het altijd vier op vier geweest. Dit was wel degelijk de job van mijn leven."

Foto

: Birg

it Kr

ols

Page 7: Infoborsbeek januari 2016

7

Actua

Borsbeekse pastorij wordt cultuurhuis De Pastorie

Aan de gedeeltelijke leegstand van de pastorij van Borsbeek, sinds 1892 gevestigd in de Jozef Reusenslei 11, komt heel binnenkort een eind. Dankzij de inzet van het Borsbeekse gemeentebe-stuur en enkele gedreven medewerkers krijgt dit pand binnenkort een nieuw leven als cultuurhuis. De Pastorie is geboren. Lang leve de Pastorie!

Een pastorij, ook wel pastorie ge-noemd, is de traditionele ambtswo-ning van een pastoor. Omwille van de daling van het aantal priesters en het feit dat hoe langer hoe meer pastoors verantwoordelijk zijn voor meerdere parochies, komen in België

steeds meer pastorijen leeg te staan. Zo ook in Borsbeek. Met uitzondering van drie lokalen die gebruikt wor-den door de pastorale medewerkers van de Sint-Jakobuskerk, staat het gebouw al twee jaar leeg. Pastorijen zijn in België eigendom

van de gemeentelijke overheid. Zij kan de leegstaande of ongebruikte gebouwen aan particulieren verko-pen of er een andere bestemming aan geven. Zo worden pastorijen tegenwoordig onder meer verbouwd tot woningen, restaurants of voor de

Foto

: arc

hief

Sta

n M

orte

lman

s

Foto

: Birg

it Kr

ols

Foto

: Birg

it Kr

ols

Kom cultuur proeven in De Living van de pastoor

Page 8: Infoborsbeek januari 2016

8

plaats op het oog, namelijk de plek waar hoeve Cautereels stond. De gelijknamige familie speelde een be-langrijke rol in de Borsbeekse politiek tijdens de 19e eeuw. In 1890 ver-kocht zij de hoeve aan de gemeente. In 1891 werd begonnen met de bouw van de pastorij en het toenma-lige gemeentehuis. Op 10 oktober 1892 betrok de eerste pastoor, H. Van Bladel, de gloednieuwe pastorij. Hij zou nog acht opvolgers krijgen, met pater Assumptionist Filip Deploige als laatste in het rijtje. Deze verliet de pastorij in 2013.

De PastorieTwee jaar later is het pand het onder-werp van een kleinschalige renovatie, grootse plannen en een heleboel hoop. Nathalie Martens, gemeente-lijk verantwoordelijke voor Cultuur en Mondiaal Beleid, vertelt met vuur: "Het idee voor het herbruik van de Pastorij als cultuurhuis is eigenlijk gegroeid uit een babbel met een collega. Ik had een ruimte voor cultu-rele activiteiten op het oog in Fort 3, maar al snel bleek dat een renovatie hiervan ons teveel tijd en centen zou gaan kosten. Mijn collega Bettina kwam met het briljante idee om de pastorijwoning te gebruiken, aange-zien dat gebouw sinds het vertrek van pastoor Filip in 2013 grotendeels leeg staat. Op dit moment maakt de parochie enkel nog gebruik van een gespreksruimte, een vergaderruim-te en een opslagplaatsje. Ik heb dit voorstel afgetoetst bij het college van burgemeester en schepenen, en zij waren meteen enthousiast. Intussen zijn we al een paar maanden bezig om alles in orde te krijgen voor de opening in januari."

"Concreet willen we beneden een culturele ruimte uitbouwen in wat vroeger de living was van de pastoor. Deze bestaat uit twee aansluitende kamers, die van elkaar gescheiden kunnen worden met behulp van deuren. In De Living gaan we vanaf eind januari allerlei activiteiten or-ganiseren, zoals gespreksavonden, filmvoorstellingen, toneelworkshops,

vertellingen, … Kortom: een intiem cultureel aanbod voor groepen tot ongeveer 50 personen."

"Op iets langere termijn willen we van de voormalige eetkamer een on-gedwongen cafeetje maken, dat ge-bruikt kan worden voor kleinschalige bijeenkomsten en vergaderingen. Er is een keukentje aan, dus dat biedt zeker mogelijkheden. Op de eerste verdieping zijn er dan nog een paar kamers die ik op het oog heb voor workshops. En op zolder is er een grote ruimte die na verloop van tijd misschien ook ingezet kan worden, mits we een vaste brandladder en andere essentiële elementen kunnen voorzien. Tijdens de Week van de Amateurkunsten bijvoorbeeld, zou ik van de Pastorie graag een huis vol kunst maken."

De Living"Maar voorlopig focussen we ons op het gebruik van De Living. Momen-teel zijn we deze volop aan het renoveren. Schilderen, verlichting, in-richting, … er valt nog veel te doen. Op 22 januari is de receptie gepland waarmee we de nieuwe culturele locatie willen inhuldigen. Mensen kunnen dan komen genieten van een drankje en een optreden in het vernieuwde decor van de Pastorie.Onze doelgroep houden we graag

uitoefening van een vrij beroep. In andere gevallen groeit dit soort pand soms uit tot een vergaderlokaal, cul-tureel centrum, bibliotheek of zelfs politiesecretariaat. In Borsbeek wordt de pastorij met ingang van 22 januari 2016 omgetoverd tot cultuurhuis.

HistorischGoed om weten is dat het gebouw dat we nu als pastorij kennen, niet de eerste pastorij was van de parochie Sint-Jacob. Die was van 1601 tot 1891 gevestigd achter Schans III, in de huidige villa Ten Diepenbeke van de familie Reusens. Na het vertrek van pastoor F. De Herdt in 1891 werd het toen bouwvallige pand verkocht aan de familie De Pittevil, die er herstel-lings- en verfraaiingswerken in liet uitvoeren, alvorens het in 1909 door te verkopen aan de familie Stockeyr. Van daaruit belandde het in Reu-sens-handen.

Intussen had men voor de nieuwe pastoor uiteraard al lang een andere

Op 22 januari 2016 wordt de voor-malige pastorij officieel cultuur-huis De Pastorie. Met een Living Concert van Wim Toucour en een drankje kan je deze nieuwe plek komen ontdekken en verkennen.Waar? de Pastorie Jozef Reusenslei 11Wanneer? vrijdag 22 januari om 20 uurPrijs? gratisMeer info? www.wimtoucour.be.Iedereen welkom!

OFFICIËLE OPENING

Page 9: Infoborsbeek januari 2016

9

CULTUURSEIZOEN voorjaar 2016VARIAza 9/1 • 20.45 uur DEN DRAAK EN ZIJN GROOTJEDe Schuur Vertelling (na fakkeltocht Fort 3)vrij 22/1 • 20 uur OPENING MET WIM TOUCOUR De Pastorie Openingsreceptie en optredenma 25/1 • 20 uur INTERIEUR - DECO De Pastorie Workshop ma 1/2 • 20 uur INTERIEUR - LAMPENKAP De Pastorie Workshopza 13/2 • 14 uur DE KAPITEIN EN IK De Pastorie Verteltheaterwoe 2/3 • 20 uur OP ZOEK NAAR JE VOOROUDERSDe Pastorie Lezing za 19/3 • 11uur SMAK... MARIJKE UMANS VERTELT Bibliotheek Lezingza 2/4 • 11uur DE BANK Bibliotheek Verteltheaterma 2 tot 8/5 WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN De Pastorie Tentoonstelling

CURSUSSEN7 donderdagen • 19 uur KERAMIEKCURSUS Academia • tussen 7/1 en 2/2 3 woensdagen • 20 uur VOETREFLEXOLOGIEDC Zilverenhoek • 27/4, 11 en 25/510 zaterdagen • 14 uur TONEELSPELEN VOOR KINDERENDe Pastorie • tussen 16/4 en 26/6

CINÉ BORSBEEK Film in De Living za 27/2 • 15 uur

FELIX (9+) za 27/2 • 20 uur THE 100 FOOT JOURNEY (10+)za 26/3 • 15 uur

PANIEK IN HET DORP (6+)za 26/3 • 20 uur

GEMMA BOVERY (12+)za 30/4 • 15 uur

DANCING IN JAFFA (12+)za 30/4 • 20 uur

GONE GIRL (16+)za 28/5 • 15 uur

BRAMMETJE BAAS (6+)za 28/5 • 20 uur

THE IMITATION GAME (12+)

zo breed mogelijk, zowel qua leeftijd als aanbod. Zo zijn er cursussen voetreflexologie voorzien, keramiek, cinema (ook voor kinderen) – kort-om: voor elk wat wils."

"Dit hele project hebben we gefi-nancierd met behulp van de subsi-dies die we gekregen hadden voor cultuurbeleid. Al zijn die middelen uiteraard niet alleen naar De Pastorie gegaan. Zo investeren we ook flink in de vernieuwing van de infrastruc-tuur van de Polyvalente Zaal van

gemeenschapscentrum De Archipel in Fort 3. Dat is een zaal die door par-ticulieren vaak gehuurd wordt voor fuiven en feestjes. Verder hebben we de subsidies aangewend om een volledig nieuw cultureel aanbod uit te bouwen. En daarnaast hebben we er onze particuliere cultuurvereni-gingen uiteraard ook mee gesteund.Want natuurlijk is het niet de bedoe-ling om onze Borsbeekse verenigin-gen concurrentie aan te doen. Inte-gendeel, we willen zorgen voor een mooie aanvulling op het bestaande

aanbod. Daarom zal het seizoen van De Pastorie zich voornamelijk afspe-len tijdens de koude maanden – in 2016 van januari tot eind april – en willen we onze verenigingen tijdens de ‘warmere’ maanden vrij spel ge-ven. Die periode heeft sowieso al een rijker aanbod, dus daar hoeven we niet per sé iets aan toe te voegen."

Actua

Meer info 03 320 94 08 [email protected] Activiteiten: zie UIT-kalender

Page 10: Infoborsbeek januari 2016

10

de Robianostraat 6403 320 94 00

[email protected]

GemeentehuisOpeningstijden:ma - vrij: 8.45 tot 12 uurwoe: 13.30 - 16 uurma: 17.30 - 20 uur

Politie ZONE MINOS Wijkbureel Borsbeek Jozef Reusenslei 903 321 17 00 [email protected]/5351Openingstijden: ma - vrij: 9 tot 13 + ma 18 - 21 uurTelefonisch: ma - vrij: 8 -16.30 + ma 18 - 21 uurPermanent onthaalpuntLiersesteenweg 1, 2640 Mortsel03 451 98 9824 uur op 24 geopend

BrandweerZONE RANDPost BorsbeekDoolweg 1003 321 33 23www.zonerand.beBij nood: 100

Huisvuilophalingwww.ophaalkalender.begratis app Recycle!

RecyclageparkGulkenrodestraat 92160 Wommelgem03 350 08 14www.wommelgem.be/ContainerparkOpeningstijden:ma: geslotendi: 9 - 12 en 13 - 17 uurwoe: 13 - 19 uurdo: 9 - 12 en 13 - 17 uurvrij: 9 - 12 uurza: 9 - 16 uur

OpenbarebibliotheekLindenboomstraat 303 322 01 76 [email protected]://borsbeek.bibliotheek.beOpeningstijden:ma: 14 - 17 + 19 - 21 uurdi: 10 - 12 uurwoe: 10 - 12, 14 - 17 + 19 - 21 uurdo: 10 - 12 uurvrij: 19 - 21 uurza: 10 - 12 uur

PWA-ZITAde Robianostraat 6403 320 94 [email protected]:ma: 8.30 - 12 + 18 - 19 uur do: 8.30 - 12 uur

B-Postde Robianostraat 5602 201 23 45Openingstijden: ma - vrij: 9.30 tot 12.30 ma, woe en vrij: 13.45 - 17 uur di en do: 13.45 - 18 uurRode brievenbussen:- Herentalsebaan 189- Adrinkhovenlaan 96- Grimbert 1- August Van Putlei 103- Corneel Smitslei 97- Louis Janssensstraat 19- de Robianostraat 182- de Robianostraat 56- Corluylei 84

Dossier

Hoe, Wat en Waar?Uw volledige gids voor Borsbeek voor het komende jaar

Lucien Hendrickxlei 1703 366 48 01 [email protected]/ocmw

Sociaal Huis Openingstijden Sociale dienst:

ma - vrij: 9 - 12 uurma: 18 - 20 uur

Juridische dienst: op afspraak op woensdagvm

Openbare diensten

Page 11: Infoborsbeek januari 2016

11

WACHT-DIENSTEN

DOKTERS0900 10 620 (0,45 EUR/minuut)www.hbwo.be

APOTHEKERS0903 99 000 (1,50 EUR/minuut)www.apotheek.be

TANDARTSEN0903 99 591 (1,12 EUR/minuut)www.tandarts.be

LOKALE ECONOMIEMiddenstandsraadvoorzitter: Geert [email protected]

Borsbeek winkeltwww.facebook.com/borsbeek-winkeltvoorzitter: Maria [email protected]

Afwijkingen op de verplichte wekelijkse rustdag in 2016Wk 53 - 28/12/2015 (solden)Wk 2 - 11/1 (verloren maandag)Wk 9 - 29/2 (voorjaarsactie)Wk 12 - 21/3 (pasenWk 18 - 2/5 (moederdag)Wk 19 - 9/5 (pinksteren)Wk 26 - 28/6 (solden)Wk 32 - 9/8 (OLV Hemelvaart)Wk 39 - 26/9 (koopdag)Wk 42 - 17/10 (najaarsactie)Wk 44 - 31/10 (allerheiligen)Wk 48 - 28/11 (sinterklaas)Wk 50 - 12/12 (kerstmis)Wk 51 - 19/12 (eindejaar)Wk 52 - 26/12 (eindejaar)

Wettelijke en reglementaire feestdagenvrij 1 januari - Nieuwjaarma 28 maart - Paasmaandagdo 5 mei - OH Hemelvaartma 16 mei - Pinkstermaandagma 11 juli - Feest vd Vlaamse Gemeenschapdo 21 juli - nationale feestdagma 15 augustus - OLV Hemelvaartdi 1 november - Allerheiligenwoe 2 november - Allerzielenvrij 11 november - Wapenstilstanddi 15 november - Feest vd Dynastiema 26 december - 2e Kerstdag

OCMWvrij 6 meivrij 22 juli

Gemeentehuisma 26 tot vrijdag 30 december

Bibliotheekza 2 januari za 26 maart vrij 6 mei za 7 mei za 14 mei za 24 december za 31 december

SLUITINGSDAGEN IN 2016

Onderwijs & kinderopvangGemeentelijke basisschoolDE KLINKERJan Frans Stynenlei 8B03 321 20 [email protected]

SINT-JOZEFSINSTITUUTde Robianostraat 11- Basisschool 03 322 53 [email protected] Secundair03 321 53 [email protected]

Gemeentelijke kunstschool ACADEMIAFrans Beirenslaan 2 A (Fort 3)03 321 22 [email protected]

Buitenschoolse kinderopvang STEKELBEESCorneel Smitslei 36 03 309 41 [email protected] opvangmogelijkheden: www.borsbeek.be/kinderopvang

NOOD-NUMMERS

SPOED 100/112BRAND 100/112POLITIE 101RODE KRUIS 105TELE-ONTHAAL 106AWEL 102

OCMWvrij 25 december 2015 en vrij 1 januari 2016 Gemeentehuis vrij 25 december tot en met zo 3 januari 2016

Bibliotheekvrij 25 en za 26 december 2015, vrij 1 en za 2 januari 2016

Zone MINOS Wijkbureelvrij 24 en 31 december vanaf 12 uur. Za 25 december en 1 januari.

... EN EIND 2015

Page 12: Infoborsbeek januari 2016

12

Foto

: arc

hief

Sta

n M

orte

lman

s

Op bezoek bij de molenaar, de schoolmeester en de smid

De molenaar, schoolmeester en smid waren vroeger vaak erg be-langrijke figuren in een dorpsgemeenschap. Borsbeek beschikt nog

altijd over drie scholen, maar waar is de tijd dat ons dorp ook een molen en een smidse kende? Even terugblikken …

De Borsbeekse windmolen stond op het Molenveld, dat zich situeerde op de hoek van de Jozef Reusenslei en de Eugeen Verelstlei. Op de achter-grond van bovenstaande foto kan je hem duidelijk zien staan. Deze standaardmolen bestond reeds voor 1759 en werd in 1911 gesloopt. Men vermoedt dat zijn werking rond 1875 begon te verminderen, omdat hij te-veel ingebouwd was geraakt en niet meer genoeg wind kon vangen.

Ook de komst van de stoomgraan-molen bespoedigde dit proces. Deze door stoom - en later door elektri-citeit - aangedreven graanmolen

bevond zich van 1866 tot 1960 in het tweede huis links op dezelfde foto. In het raam op de eerste verdieping staat eigenaar en maalder (of ‘mol-der’) Augustin Janssen naar de foto-graaf te kijken. In 1961 verdween ook deze maalderij om plaats te maken voor een appartementsgebouw.

De schoolmeesterOp dezelfde foto is rechts ook het schoolhuis of de (hoofd)onderwij-zerswoning te zien, op de plaats waar nu het voormalige klooster en het KBC-kantoor staan. Aangezien dit de eerste ‘grote’ woning was die in ons 1909 - De windmolen kort vóór de afbraak.

1905. Molenstraat - Jozef Reusenslei - richting noord.

Page 13: Infoborsbeek januari 2016

13

Historisch

Meer info

www.docc-borsbeek.be [email protected]

Foto

: arc

hief

Doc

C Bo

rsbe

ek

Foto

: arc

hief

Sta

n M

orte

lman

sFo

to: a

rchi

ef D

ocC

Bors

beek

dorpscentrum gebouwd werd, vorm-de ze in die tijd een echt curiosum. Zo wordt verteld dat geïnteres-seerden het huis voor 1 (Belgische) centiem konden komen bekijken.

Het gebouw werd in 1882 tijdens de eerste schoolstrijd (1879-1884) opge-trokken omdat de liberale regering ieder gemeentebestuur niet alleen verplichtte tot de oprichting van een officiële school, maar ook tot de bouw van een onderwijzerswoning.

In Borsbeek bleef het schoolmees-tershuis onbewoond tot 1887, omdat schoolmeester-koster Franciscus Vinck verkoos in zijn woning – naast de nu verdwenen gemeenteschool aan de Sint-Jacobuskerk – te blijven wonen. Voor het splinternieuwe gebouw werd echter snel een andere toepassing gevonden. Tijdens de verbouwingen van het café ‘In den Vuurmolen’ (nu een reisbureau) op de hoek van de Jozef Reusenslei en de de Robianostraat, gebruikte het gezin Milis het immers als tijdelijk café!

De eerste bewoners van het school-huis, onderwijskoppel Frans Laureys, alias 'Sus Patat', en zijn vrouw Joanna Reyniers, arriveerden pas in 1887. In 1910 vestigde hoofdonderwijzer August Mortelmans zich er met zijn vrouw Maria Reusens (dochter van burgemeester Jozef Reusens) en hun kinderen. Schoolhoofd Frans Resseler en zijn echtgenote Joske De Prins waren van 1946 tot 1962 de laatste bewoners van dit schoolhuis. Kort daarna bood dit gebouw nog tijdelijk onderdak aan de liefdadig-heidsinstelling ‘Lentevreugde’, aan de

scoutsgroep van de St.-Jan Berch-mansparochie, aan de turnkring Relax en aan het Jong-Davidsfonds. In 1978 werd het pand jammer ge-noeg afgebroken.

De smidIn dezelfde straat als de molen en het onderwijzershuis was ook de smidse gevestigd, verborgen achter café 'Lagard'. De foto rechts onderaan biedt je er het beste zicht op. In het huis links met vlaggenmast bevon-den zich een melkerij en een koffie-branderij, uitgebaat door de familie Charbon. In het hoekhuis met het grote uithangbord zat café ‘Lagard’, uitgebaat door de familie Pau-wels. De hoef- en bouwsmederij of smidse achter hun café gaf uit op de Smisbergstraat. Op het einde van de vorige eeuw was in deze woning ook nog het partijlokaal van de plaatse-lijke Volksunieafdeling gevestigd. Nu vind je er een delicatessenwinkel.

Louis Pauwels (1862-1945), bijge-naamd ‘Lagard’, was een buitenge-woon getalenteerde bouwsmid. Hij was een echte vakman, die regelma-tig opdrachten uitvoerde voor de Lierse kunstsmid en ‘grootmeester’ Louis Van Boeckel (1857–1944). Een

van de werken van de hand van Van Boeckel is het smeedwerk van de omheining rond de - geklasseerde - tuin van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

1911. Café 'In den Vuurmolen' vond een tijdlang onderdak in de splinternieuwe onderwijzerswoning.

1910. Molenstraat - Jozef Reusenslei -richting centrum.

1905. Molenstraat - Jozef Reusenslei - richting noord.

Huidig zicht. J. Reusenslei - richting noord.

Page 14: Infoborsbeek januari 2016

14

Bibliotheek Borsbeek

Lindenboomstraat 3 03 322 01 76

[email protected]

Openingsuren maandag van 14 tot 17 uur

en van 19 tot 21 uur dinsdag van 10 tot 12 uur woensdag van 10 tot 12 uur, van 14 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur donderdag van 10 tot 12 uur vrijdag van 19 tot 21 uur zaterdag van 10 tot 12 uur

Nieuwe aanwinsten

Het kleinste maatje en een maatje meer Twee boeken vol peuter- en kleu-terliedjes voor kinderdagverblijf, thuis en op school. Bij elk boek werd ook een cd en vertelplaten ontwikkeld. Ieder liedje kreeg een leuke instrumentale begeleiding.

De bolhoed van mijn grootvader - Gaston Durnez Durnez schetst de sfeer waarin het ‘voetvolk’ leefde tijdens WO II, op het Brabantse platteland, in de schaduw van het grote Brussel. Hij toont het grote drama achter kleine dingen. Zijn verhalen gaan over de kruimels van het dagelijkse leven.

Carnaval - Armand SermonOp een weergaloze wijze schetst de auteur de ontwikkeling van het carnavalsfeest. Carnaval toont ons de diepe lagen van een levende volkscultuur.

Op zoek naar Jeroen Bosch in zijn schilderijen - Paul Van LoonPaul komt in een wereld vol vreem-de wezens en bizarre taferelen terecht. De duizelingwekkende wer-kelijkheid is niet zonder gevaar…Hoe komt Paul weer thuis?

Robots in actieRobots bestaan niet alleen in stripverhalen en in films, maar zijn echt! In deze ‘makkelijk le-zen’- reeks lees je er alles over.

De beer en de piano - David LitchfieldOp een dag vindt een beer een pia-no in het woud. Na een tijdje speelt jij de mooiste muziek. Hij gaat naar de stad en wordt wereldberoemd. Toch knaagt er iets.

Audio-visueelIlo IloEen delicaat speelfilmdebuut van Anthony Chen over een gezin in Singapore, vol liefde, humor maar ook tegenslag.

Jeugd Volwassenen

The Gut Anatolië, 1915. De jonge smid Nazaret wordt gescheiden van zijn vrouw en dochters.

OutlanderDe bewerking van een epos. Wat als je toekomst, je verle-den blijkt te zijn?

Page 15: Infoborsbeek januari 2016

15

Uitgelezen

Lees en genees met de BoekenapotheekDat bibliotherapie wordt toegepast in de vorm van zelfhulpboeken

is al jaren geweten, maar ook fictie wordt door literatuurliefhebbers als oppepper gebruikt bij emotionele conflicten.

Sinds kort geeft de bib maandelijks een tip uit de eigen boekenapotheek.

Deze maand: de letter H van Huilen.

Hou zakdoekjes bij de hand tijdens het lezen van deze romans:

Extreem luid & ongelooflijk dichtbij - Jonathan Safran FoerDe passievrucht - Karel Glastra Van Loon

Een weeffout in onze sterren - John GreenTonio - A.F.Th. Van der Heijden

Sophie’s choice - William StyronSchaduwkind - P. F. Thomése

Het verhaal van Lucy Gault - William Trevor

Blokken in de Bib Op zoek naar een rustige plek om te studeren? In de bibliotheek vind je tal van rustige ruimtes waar dit perfect kan. Tijdens de openingsuren ben je altijd welkom voor een fikse bloksessie. Vraag aan de balie naar de beste plekjes!

TIP VAN DE BIB

NIEUW in ons aanbod 'anders lezen'Voor dyslectici en slechtzienden hebben we nu twee extra Daisyspelers en leeslinialen aangekocht. Deze hulpmiddeltjes verrichten wonderen bij mensen voor wie lezen niet meer zo vlot gaat. Bovendien werd onze wisselcollectie Daisyboeken verrijkt met ruim 100 nieuwe titels. Kom snel kijken!

De bib geeft poëzie cadeauWie wordt er niet lyrisch als het gaat om mooie jeugd- of vakantieherinneringen? Herinneringen hebben de kracht om ons terug te voeren naar een ver of nabij verleden. Soms kunnen ze ons echter ook om de tuin leiden ...Poëzie is het genre bij uitstek om het verleden in woor-den om te zetten, te bezingen, te bekritiseren, kortom te herinneren. Tijdens de poëzieweek van 28 januari tot 3 februari 2016 deelt de bibliotheek vrolijke poëziekaarten uit met op elke kaart een gedicht bij dit gekozen thema.

In de UIT-kalender achteraan dit blad vind je ook nog infor-matie rond het literair ontbijt en de poëzieperformance van Jee kast.,‘Wintertenen’. Kom je ook?

ZIE OOK

Page 16: Infoborsbeek januari 2016

16

DocC

Officieel werd DocC Borsbeek – spreek uit: doksee – in 2008 als feite-lijke vereniging boven de doopvont gehouden. Een jaar later trad het documentatiecentrum voor het eerst naar buiten met een tentoonstelling over kunstenaar en oud-Borsbeke-naar Frans Van Immerseel. Vandaag klinkt de naam DocC voor vele inwo-ners bekend in de oren. De succesvol-le historische zomerwandelingen, de tentoonstelling 750 jaar Borsbeek in het gemeentehuis, de artikels in het infoblad van Borsbeek… het is maar een greep uit de vele activiteiten.

Maar wie zijn de mensen achter dit DocC? Wat bezielt hen om te gaan grasduinen in stoffige archieven? De vijf bestuursleden en de vijf mede-

“Herinneringen warm houdenen doorgeven aan jongeren”

Johan Mortelmans ziet in het DocC eerbetoon aan vader Stan

“Zij die hun roots kennen én koesteren, zijn gelukkiger dan zij die dit niet doen…” Vlaams ex-hoofdredacteur en auteur Leo Bormans schreef het in zijn gelukskalender van 2013. Maar de medewerkers van het documentatiecentrum van Borsbeek hadden dit al langer begrepen en waren op dat moment al zes jaar op zoek naar historische wor-tels van hun dorp naast de stad.

werkers hebben ongetwijfeld elk hun eigen verhaal. Maar omdat we binnen deze beperkte ruimte niet alle verhalen aan bod kunnen laten komen, pikken we er noodgedwon-gen één man uit: Johan Mortelmans. Niet toevallig, want het is precies deze geboren en getogen Borsbeke-naar, 64 jaar, zoon van Stan Mor-telmans en kleinzoon van Florent Reusens, die het documentatiecen-trum heeft verrijkt met het giganti-sche archief dat zijn vader minutieus bijeengesprokkeld heeft.

Nieuwtjes en roddels“Mijn vader Stan Mortelmans hoorde als zoon van een veekoop-man uit Borsbeek als kind reeds

vele nieuwtjes en roddels”, vertelt Johan Mortelmans. “Na zijn huwelijk met Josée Reusens (Jefke van den burger), dochter van toenmalig bur-gemeester Florent Reusens, maakte hij iedere zondag een wandeling langs de boerderijen en tuinbouwbe-drijven. Alles wat mijn vader hoorde vertellen, noteerde hij heel gedetail-leerd in een boekje. Eigenlijk was dit de aanzet tot het schrijven van de eerste heemkundige ‘verhalen’ van Borsbeek!”

Ontelbare ringmappen met teksten, foto’s en oude postkaarten heeft Johan geërfd. Trots toont hij ons er enkele. “Op zijn werk bij Agfa- Gevaert kon mijn vader veel oude of beschadigde foto’s laten reproduce-

Vooraan vlnr: Heidi Desaever, Frans Neyens, Paul Janssen en Liebrecht Schaltin. Achteraan vlnr: Johan Mortelmans, Leo Niewold, Paul Buyl en Walter Janssens. Niet op de foto: Rita Schouppe- Moons en Frans Verbist.

Page 17: Infoborsbeek januari 2016

17

In de kijker

17

Meer info DocC Borsbeek www.docc-borsbeek.be

Lindenboomstraat 3 (kelder Bib) Meestal is er een medewerker op

ma en woe van 14 tot 16 uur [email protected]

0478/94.56.07

ren of retoucheren. Eind jaren zestig gaf hij ook boeiende historische diaprojecties in café-danszaal Rivièra, waar nu Mask’ara is gevestigd. Hij had van alle straten in Borsbeek in Oost-Indische inkt pancartes gemaakt met daarop de historiek. Daarna fotografeerde hij elke pancar-te en zo kon hij als geboren verteller de dia’s aan elkaar praten.”

Dat er ter gelegenheid van de 65ste jaarmarkt in 2013 een multimediale tentoonstelling aan het heemkundig archief van Stan Mortelmans werd gewijd, was voor Johan de stimulans om de reusachtige berg aan gege-vens die zijn vader in alle anonimiteit had verzameld, verder openbaar te maken.

“Het leukste is voor mij altijd het moment waarop je met interessante heemkundige weetjes naar buiten kunt komen”, zegt hij. “Daarom wil ik het archief van DocC en dat van mijn vader op alle mogelijke manieren on-der de aandacht brengen. Ik doe dit in de eerste plaats uit erkentelijkheid. Beschouw het als een eerbetoon aan mijn vader.” Stan Mortelmans overleed in 1982 op 69-jarige leeftijd. Door verscheidene herseninfarcten kon hij de laatste twee jaren van zijn leven niet meer praten of schrijven: een drama in de herfst van zijn leven.

Bierflesjes en postkaartenHet documentatiecentrum mag dan tevreden zijn met zoveel informatie over de geschiedenis van Borsbeek. Maar maakt het de Borsbekenaren écht wel gelukkig(er)?Johan Mortelmans: “Toen ik onlangs tijdens een verjaardagstoespraak begon te vertellen over het ontstaan van de Sprinkhaanwijk, voelde ik duidelijk de interesse van enkele jonge mensen. Dat geeft mij hoop. Want herinneringen warm houden en doorgeven aan de jongere ge-neraties, daar gaat het om. Dat is de taak van het documentatiecentrum! Misschien betonen sommige jonge-ren op dit ogenblik minder interesse,

maar het is belangrijk dat we ook voor hen het pad klaarmaken.”Dat het overbrengen van geschie-denis ook anders kan, bewijst het historische etiket op het bierflesje van het Robiaantje. “ De vergeelde groepsfoto met burgemeester Frans Beirens, tevens brouwer van brouwe-rij De Sprinkhaan, heb ik op een stuk karton gevonden in het archief van mijn vader. Mooi toch!”De jongste realisatie van DocC, in samenwerking met Academia, het gemeentebestuur en de Cultuurraad, is de uitgave van nieuwe postkaar-ten, ontworpen door cursisten van Academia.

“De resultaten zijn apart en eigen-tijds”, vindt Johan Mortelmans. “Het is duidelijk dat de makers zijn opge-groeid in een digitale maatschappij.”“Op een van de kaarten staat August Mortelmans, tot 1945 bestuurder van de gemeentelijke lagere jongens-school. Naast hem staan meester Frans Resseler en meester Jozef Ver-vloet. De originele foto is genomen op een plein op Fort 3, maar heeft een moderne toets gekregen door de toevoeging van de skateramp, de kiosk en de drie jongeren als spiegel-beeld van de drie meesters…”

“Op een andere postkaart staan drie vrouwen, gekleed voor een proces-sie. De linkse dame, Mariette Mer-tens, is een gewezen onderwijzeres van de vrije lagere meisjesschool Sint-Jozef. Nog op de foto staan duivenmelker Frans De Laet, alias Sus Pintjes, die in 1926 de internationale prijs van Pau won, en enkele clowns van circus Stromboly van het Jako-buspatronaat anno 1932.”

“Pas op, de mensen gaan schrikken. Het zijn geen klassieke postkaar-ten. Maar ze zijn plezierig en heel origineel. Het zijn postkaarten van vandaag ontleend aan gisteren. We hopen op positieve reacties.” “We denken er nu al aan om dit initiatief over vijf jaar te herhalen”, verklapt Johan Mortelmans. “Met wat geluk houden we er een klein aalmoesje aan over. Maar het belang-

rijkste is onze naambekendheid.

Johan Mortelmans staat natuur-lijk niet alleen. En dat wil hij heel duidelijk gezegd hebben! Andere medewerkers van DocC zijn Walter Janssens (stichter van DocC en orga-nisator-tekstschrijver van de eerste historische zomerwandelingen), Leo Niewold, Rita Schouppe-Moons en Paul Buyl. In het bestuur zitten voorzitter Frans Neyens (die met zijn 42 jaar onafgebroken lidmaatschap van de gemeenteraad veel gemeen-telijke informatie heeft verzameld), secretaris Heidi Desaever, ondervoor-zitter Frans Verbist, penningmees-ter-tekstschrijver Paul Janssen en Liebrecht Schaltin, verantwoordelijk voor het digitaliseren van het archief. Bovendien vormt het grote archief van wijlen François Neefs, voormalig secretaris van het OCMW, een schat aan informatie.

Een bundeltje van 10 postkaarten kost 5 euro en is vanaf nu te koop in het gemeentehuis.

Het DocC helpen?

Dat kan met beelden en/of teksten, in welke vorm ook, over Borsbeek. Vooral foto’s van de eerste woningen en straten in Borsbeek-West zijn van harte welkom!Je kunt je documentatie in bruikleen geven, zodat het DocC alles kan inscannen en onmiddellijk kan terugbezor-gen. Schenkingen worden uiteraard ook in dank aanvaard.

Page 18: Infoborsbeek januari 2016

In beeld

18

In beeld

De Bib deelde geluk uitAlle derde kleuter-klassen van de ge-meente Borsbeek werden in decem-ber getrakteerd op de voorstelling Ge-luk voor kinderen, gebracht door de Verhalenkat. Deze vormde de kers op de taart van een hele week werken rond ‘Geluk’, een actie van Bibburen, ondersteund door de provincie Antwerpen. Om de 120 (!) kinderen zo goed moge-lijk voor te bereiden, kregen de leerkrachten vooraf een activiteitenbrochure vol opdrachten, liedjes, dansjes, spelletjes, kringgespreksonderwerpen en recepten. Het boek Geluk voor kinderen’ van Leo Bormans vormde hiervoor de leidraad en werd na de voorstelling aan alle leerkrachten geschonken om hen te stimuleren om verder te werken rond dit be-langrijke thema. Daarnaast vond gelukkige lezeres Hilde Van Nuffelen het klavertjevier dat de medewerkers tijdens de bibliotheekweek verstopt hadden in een van de tienduizenden bibboeken. Ook zij kreeeg een boek vol Geluk mee naar huis! Proficiat!

Hoog bezoek in 't SchakeltjeOp 2 december organiseerde welzijnsscha-kel 't Schakeltje een heus Sinterklaasfeest in sporthal Ter Smisse. Na een namiddag vol goocheltrucs, ballonendieren en blije gezich-ten kregen we de goede Sint op bezoek, en hij kwam niet alleen! Meer dan 30 kinderen wer-den door de Sint en zijn ondeugende pieten beloond met kadootjes en lekkers omdat ze het voorbije jaar zo braaf waren geweest.

Page 19: Infoborsbeek januari 2016

19

Meer info www.stopdarmkanker.be Gratis check-up: ziekenfonds

Uit de bol op het seniorenbalOp 18 oktober werden onze oudste inwoners en jubilarissen zoals elk jaar getrakteerd op een Seniorenfeest inclusief diner en show. Deze laatste werd verzorgd door Diane Moore en Ivo Pauwels, bij iedereen bekend als Nonkel Jef. Dit typetje werd in enkele sketches opgevoerd, maar Diane Moore moest zeker niet onderdoen. De jubilarissen werden in de bloemetjes gezet en iedereen kan op een prettig gevulde zondag terugblikken.

Badmode vroeger en nuErna Siebens mocht na haar voordracht over de geschiedenis van linge-rie terug naar Borsbeek komen om het verhaal van de badmode uit de doeken te doen. Deze vlotte dame wist vrouw én man te amuseren met haar uiteenzetting en bijbehorende mode-show. Die zien we nog terug!

Sportieve voetrallyTijdens de seniorenweek werd er een heuse voetrally georga-niseerd, waarop Borsbeekse senioren zowel hun wandel- als sport- als quizvaardigheden konden bovenhalen. Het weer wilde niet bepaald mee, maar de deelnemers gelukkig wel. Mon De Ridder (1), Henri Van Heurck (2) en Luc Omloop (3) mogen zich tot de top drie rekenen!

Page 20: Infoborsbeek januari 2016

20

Iedereen die een activiteit organiseert, kan dit bekend maken via ons informatieblad. Dit doe je door je activiteit in te voeren op www.uitdatabank.be. Activiteiten die zo worden ingevoerd, verschijnen automatisch in Info Borsbeek en op de website van de gemeente.

Daarnaast staan alle activiteiten ook op www.uitinvlaanderen.be en pikken tal van media ze op. Het is wel belangrijk om je activiteiten tijdig in te voeren als je wil dat ze in het informatieblad verschijnen. Voor de editie van februari is de uiter-ste indiendatum 8 januari.

Doen

Kijken en luisteren

Bezoeken

Uit met de kinderen

in Borsbeek

Nieuwjaars- zingenVergeet het nieuwjaarszingen niet… zingen en daarna lekker smullen! Met een volle stempel-kaart kan je terecht voor een lekker hapje en een drankje in het paro-chiehuis Den Jacob, Jan Goovaers-straat 33. Tot dan!

Wanneer? 31 december 2015 van 10 tot 13 uurWaar? In jouw buurt en bij de Borsbeekse handelaars. Overal waar een affiche hangt, ben je zeker welkom!

Meer info Feestcomité Borsbeek 03 320 94 18 Ann De Smet

[email protected]

31DEC

WinterspeeltuinVan maandag 28 december tot en met 30 decem-ber 2015 kunnen kleuters en lagere schoolkinde-ren zich komen uitleven in ons winterspeelpara-dijs. Je kunt je er amuseren op de springkastelen of in het ballenbad, darts spelen, je laten schmin-ken (in de namiddag) of chillen in de peuterzone. Ouders kunnen zich ontspannen in de ouderbar terwijl de monitoren zorgen voor hopen plezier.

Wanneer? maandag 28, dinsdag 29 en woens-dag 30 december, telkens van 10 tot 17 uurWaar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter SmissePrijs? 3 euro voor inwoners, 4 voor niet-inwoners

Meer info jeugddienst 03 320 94 21 [email protected]

28DEC

Jeugddienst Borsbeekde Robianostraat 64

2150 Borsbeek03 320 94 21

[email protected]

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

erG

emee

nteb

estu

ur B

orsb

eek

- 03

320

94 0

0

JEUGD

Page 21: Infoborsbeek januari 2016

21

Keramiek De cultuurdienst organiseert een keramiekatelier in een reeks van 7 lessen. Tijdens de workshops maak je kennis met alle basistechnieken: duimpotjes, opbouw-techniek met rolletjes, linten en lappen klei…Myriam Schmidt introduceert je tijdens één avond per week in de kunst van keramiek. De lessen vinden plaats in Academia, Fort 3. Het enige dat je moet meenemen is een handdoek en schort, de draaischijven voorzien wij.Je kan enkel inschrijven voor de hele reeks.

Wanneer? donderdagavonden 7 – 14 – 21 - 28 januari en 4 – 18 - 25 februari, telkens van 19u00 tot 21u30 Waar? Academia, Fort 3Prijs? 45 euro. Inschrijven voor 5 januari!Wie? +16 jaar

Meer info en inschrijvingen [email protected] 03 320 94 08

7JAN

januari 2016

Sacraal dansenWij dansen choreo's die door iedereen kunnen ge-danst worden, waar geen fouten zijn en waar ieder elkaars gelijke is. Vrij snel voel je de energieën door je lichaam stromen. Door bepaalde bewegingen worden de chakra's geopend, en wordt de verbinding tussen jezelf en al wat is gemaakt.

Wanneer? dinsdag 5, 12, 19, 26 januari om 19.30 uurWaar? Great White Whale Center, Jozef Reusenslei 182Prijs? 10 euro, per reeks te betalen

Meer info http://circleofdance.weebly.com

5 JAN

Page 22: Infoborsbeek januari 2016

22

De draak en zijn grootjeTijdens de kerstboomverbranding organiseert de cul-tuurraad in samenwerking met de cultuurdienst een vertelling in De Schuur. Na de fakkeltocht en voordat het vuurspektakel begint, verzamelen we allemaal rond de vertelster Kristine Marteleur, om te luisteren naar een warm verhaal. Gooi een van de dekentjes om je schouders en schuif er gezellig bij!Drie soldaten zijn het soldatenleven beu. Ze ontsnap-pen uit het leger van de Koning met hulp van een vuurspuwende draak. In ruil voor hun redding zullen ze binnen 7 jaar hard moeten werken in de vulkaan van de draak, tenzij… ze een raadsel oplossen. Het

wordt geen gemakkelijke klus maar gelukkig krijgen ze hulp van het Grootje van de draak.

Wanneer? Op zaterdag 9 januari rond 20.45 uur. De vertelling gaat door in de periode tussen de aankomst na de fakkeltocht en voor het vuurwerk. Waar? De Schuur, Fort 3Prijs? gratis

Meer info [email protected] 03 320 94 08

Kerstboom- verbrandingWe starten de avond met een sfeervolle fakkeltocht. Vanuit de gemeentelijke basisschool lopen we langs de Robiano-straat, de Lucien Hendrickxlei, de Ver-lengde Schanslaan en de Zoomweg naar het plein voor Academia op Fort 3. Daar worden de fakkels overhandigd aan de brandweermannen, die er de kerstboom-stapel mee in brand steken. Intussen kan je genieten van lekkere versnaperingen en zal een onschuldige hand de winnaars van het nieuwjaarszingen trekken. Na de vertelling 'De draak en zijn grootje' (zie voor meer info het stukje hieronder), worden de winnaars van de eindejaarsac-tie van de middenstand bekend gemaakt. Afsluiten doen we met een spetterend vuurwerk.

Wanneer? Op zaterdag 9 januari om 19 uur. De vertelling gaat door in de periode tussen de aankomst na de fakkeltocht en voor het vuurwerk. Waar? Speelplaats gemeentelijke basis-school De Klinker, Jan Frans Stynenlei 8b.Prijs? gratis

Meer info Feestcomité Borsbeek 03 320 94 18 Ann De Smet

[email protected]

9JAN

9JAN

Page 23: Infoborsbeek januari 2016

23

januari 2016

Voorlezen in de BibLuister je graag naar verhaaltjes? Kleuters van 3-5 jaar zijn welkom in onze gezellige vertelhoek!

Wanneer? woensdag 13 januari, 14 tot 15 uurWaar? Gemeentelijke Openbare Bibliotheek, Lindenboomstraat 3

Meer info http://borsbeek.bibliotheek.be [email protected]

03 322 01 76

Appelbollen en worstenbrodenOp maandag 11 januari 2016, serveren we in het seniorenlokaal weer heerlijke appelbollen en worstenbroden. Iedereen is welkom!

Wanneer? maandag 11 januari van 13 tot 17 uurWaar? Seniorenlokaal, Karel Soetelaan 25Prijs? We vragen een bijdrage van 2 euro maar we geven dat geld terug als je komt opdagen. Inschrijven kan tot en met 4 januari. Wees er vlug bij er zijn maar 50 plaatsen.

Meer info [email protected]

QUIZ Oudercomité SJIKwis je mee? Een ploeg telt vier tot zes personen en inschrijven kost 20 euro per ploeg.

Wanneer? vrijdag 15 januari om 20 uurWaar? Basisschool Sint-Jozefsinstituut, de Robianostraat 15

Meer info en inschrijvingen [email protected]

15JAN

11JAN

13JAN

Page 24: Infoborsbeek januari 2016

24

Interieur Deco Tijdens deze workshop decoreren we voorwer-pen met papier. We beplakken een fotokader, een letterbak, een vogelhuisje, valiesje, ... met handgeschept/Japans papier. Een blik wordt pennenhouder en je krijgt nog veel meer ideeën om thuis te proberen.

Wanneer? maandag 25 januari van 20 tot 22 uur Waar? De PastoriePrijs? 20 euro. Inschrijven voor 11 januari!Wie? +16 jaar

Meer info en inschrijvingen [email protected] 03 320 94 08

Concert Classico 'Het Witte Paard' - BenatzkyOperette 'Het Witte Paard' van Benatzky in con-certvorm. Luister naar de bekende melodieën uit deze operette, gezellig aan elkaar gepraat, zodat je in het verhaal wordt meegevoerd.

Wanneer? zondag 17 januari van 14.30 uur tot 17 uurWaar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter Smisse, Louis Regenmortellei 6Prijs? 12 euro

Meer info 0477 277 013

[email protected]

17 JAN

Toast Literair DavidsfondsToast Literair bij Davidsfonds Borsbeek. Ludo Permentier, taalexpert, jurylid Groot Nederlands Dictee, maakt de staat op van onze taal. Inclusief ontbijt en nieuwjaarsdrink.

Wanneer? zondag 24 januari van 9.30 tot 12 uurWaar? St.-JozefsInstituut, de Robianostraat 15Prijs? 17 euro (niet-leden 20) op rek. BE66 7895 0721 5543 (bic GKCCBEBB) van Davidsfonds Bors-beek Inschrijven voor11 januari.

Meer info André De Smet | 03 322 55 46 [email protected]

24JAN

ScholenbeursOp dinsdag 26 januari organiseren de gemeentelijke basisschool De Klinker en het Sint-Jozefsinstituut ba-sisschool in samenwerking met de gemeente Borsbeek een infoavond en scholenbeurs voor de ouders van de leerlingen van het zesde leerjaar. Na een gezamenlijk infomoment door Kristof Van de Velde over de struc-tuur van het secundair onderwijs kunnen de ouders op deze beurs kennismaken met het studieaanbod van een tiental secundaire scholen uit de buurt.

Wanneer? dinsdag 26 januari vanaf 20 uurWaar? St.-JozefsInstituut, secundaire afdeling, de Robianostraat 11

Meer info Sint-Jozefsinstituut | 03 321 53 51 [email protected] GBS De Klinker | 03 321 20 21 [email protected]

26JAN

25JAN

Page 25: Infoborsbeek januari 2016

25

januari 2016

NieuwjaarsdrinkIedereen is welkom om samen met ons op het nieuwe jaar te komen klinken! Kom jij ook?

Wanneer? zondag 31 januari van 15 tot 17 uur Waar? Bij goed weer in het gemeentepark, bij slecht weer in basisschool De KlinkerPrijs? gratis

Meer info en inschrijvingen Feestcomité Borsbeek Ann De Smet 03 320 84 18 | [email protected]

31JAN

Literair ontbijt + WintertenenLiterair ontbijt met ‘Wintertenen’ door Jee Kast Het is hartje winter of het zou het toch moeten zijn. Dit is haardvuur of opgestapelde herinneringen. Sneeuw en gezelligheid. Toast en ontbijt. In Wintertenen haalt Jee Kast de sneeuwschop boven. Als woordkunstenaar die onder andere furore maakte op Belgium’s Got Talent (2012), haalt hij nu de beste winterwerken uit de kast. Een mix van oud en nieuw werk. Als ritmisch dichter zwiept hij je onder tafel of sleept hij je mee in een bad van emotie. Welkom in zijn wondere woordenwereld!

Wanneer? zaterdag 31 januari van 11 tot 12 uurWaar? Gemeentelijke Openbare Bibliotheek, Lindenboomstraat 3Prijs? Gratis. Vooraf inschrijven in de bibliotheek is noodzakelijk.

Meer info http://borsbeek.bibliotheek.be [email protected]

03 322 01 76

31JAN

Page 26: Infoborsbeek januari 2016

26

Interieur Lampenkap Met een zelfgemaakte lampenkap breng je ongetwij-feld sfeer in je interieur! We maken een rechte lam-penkap van 15 cm of 30 cm doorsnede. Deze kan als hanglamp of als staande lamp gebruikt worden. Er is een grote keuze aan handgeschept papier en grote vellen prachtig Japans papier.

Wanneer? maandag 1 februari van 20 tot 22 uur Waar? De PastoriePrijs? 20 euro. Inschrijven voor 18 januari!Wie? +16 jaar

Meer info en inschrijvingen [email protected] 03 320 94 08

1FEB

Binnenkort

De kapitein en ikViktor is piraat. Viktor de Verschrikkelijke. Het huis waar hij woont is eigenlijk een schip. Een piratenschip, maar mama en papa weten dat niet. Op een dag verklaart Viktor de oorlog aan de volwassenen. Omdat ze geen fantasie hebben. Omdat ze te weinig chocoladetaart eten. Maar vooral omdat ze niet in zeerovers geloven.Die zijn allang uitgestorven, zeggen ze. Uitgestorven? En de kapitein dan?Onstuimig muziektheater met projecties van geani-meerde illustraties, gebaseerd op het gelijknamige kijk- en luisterboek van Koen Van Biesen. Het boek

werd in 2007 genomineerd voor de Kinder- en Jeugd-jury Vlaanderen.

Wanneer? zaterdag 13 februari om 14 uur Waar? De Pastorie, De LivingPrijs? 20 euro. Inschrijven voor 8 februari!Wie? +6 jaar

Meer info en reservaties [email protected] 03 320 94 08

13FEB

Page 27: Infoborsbeek januari 2016

27

binnenkort

Toneelspelen voor kinderenJe leert de basis van theater maken door samen met de andere kinderen toneel te spelen en te kijken en te leren met elkaar. Misschien verleg je je eigen grens ook wel een beetje?We vertrekken vanuit de kinderen zelf en werken samen toe naar een toonmoment voor ouders, zus/broer of grootouders.Dit toneelproject is een samenwerking van de cultuurdienst met Toneelkring STJB en Open Doek. Je kan enkel inschrijven voor de hele reeks.

Wanneer? Op zaterdagnamiddagen 16 en 23 april, 7, 21 en 28 mei, 4, 11, 18 en 25 juni, telkens van van 13.30 tot 15 uur voor kinderen van 6 tot 8 jaar en van 15.30 tot 17uur voor kids van 9 tot 12 jaar. Toonmoment op zondag 26 juni Waar? De Pastorie, De LivingPrijs? 50 euro. Inschrijven voor 26 februari!Wie? 6 tot12 jaar (min. 1e leerjaar)

Meer info [email protected] 03 320 94 08

16APR

OmnisportkampEen heuse sportcocktail waarbij de deelnemers initiatie krijgen in een waaier van activiteiten.Meebrengen: middagmaal + drankje voor tus-sendoor, sportkledij, zuivere sportschoenen voor binnen, sportkledij voor buiten.

Wanneer? maandag 8 tot en met vrijdag 12 februari, telkens van 8.45 tot 16 uurWie? Jongeren van 10 tot en met 12 jaar (gebo-ren in 2004, 2005 of 2006).Waar? Sporthal Ter Smisse, Louis Van Regenmor-tellei, 6 te Borsbeek.Prijs? 50 euro per deelnemer voor de hele week. Inschrijven voor 25 januari! De inschrijving is pas definitief na betaling van het deelnamegeld.

Meer info Sportdienst, de Robianostraat 64 [email protected] 03 320 94 20

8FEB

Grabbelpas, SWAP en swapXLOok in de krokus- en paasvakantie kan je op-nieuw grabbelen en swappen. We zijn volop be-zig met het uitdenken van een nieuw uitgebreid aanbod van activiteiten. Dit aanbod zal je binnenkort kunnen terugvin-den op www.borsbeek.be, houd het zeker in de gaten!In 2016 proberen we een nieuw concept uit! We voorzien telkens in de voormiddag en in de namiddag een activiteit voor dezelfde leeftijdsca-tegorie. Je kan kiezen om voor één of voor beide activiteiten in te schrijven. Schrijf je in voor beide activiteiten dan voorzien wij middagopvang! De boterhammetjes kunnen dan ter plaatse opgege-ten worden onder begeleiding van onze geweldi-ge animator(en)!

Meer info Jeugddienst, de Robianostraat 64 [email protected] 03 320 94 21

Inschrijvingen De KlinkerVanaf 1 februari 2016 kunnen kinderen inge-schreven worden die al een broer of zus hebben op onze school. Zij hebben voorrang op alle andere kinderen. Vanaf 1 maart 2016 kunnen alle andere kinderen ingeschreven worden tot het maximum aantal leerlingen per klas bereikt is. Deze kinderen kunnen vanaf 1 september 2016 naar onze school komen. Het gaat dus om het schooljaar 2016 – 2017. De kleuters °2014 (broer of zus van …) schrijven wij dan ook in. Ook als zij nog niet kunnen starten op 1 september 2016 maar wel ergens in de loop van dat schooljaar instappen. Gelieve eerst contact op te nemen met de school om je kind te laten inschrijven. Dat kan op het nummer 03/ 321 20 21. Heb je vragen of is er iets niet duidelijk, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Meer info Gemeentelijke basisschool De Klinker Jan Frans Stynenlei 8b Els Mennes | 03/321.20.21 [email protected]

1FEB

Page 28: Infoborsbeek januari 2016

28

Doorlopende activiteiten

Bijenproducten - nut en gebruik Stuifmeel, propolis(plakwas), koninginnebrei, bijenwas en bijengif.

Wanneer? Elke zondag van 10 tot 13 uur Waar? De Borsbeekse Bijenboeren vzw, Fort 3Prijs? Gratis

Meer info 0495 30 86 24

[email protected]

Voetbalclub BorsbeekBorsbeek speelt op 10 januari thuis tegen Gooreind en op 24 januari tegen Zandhoven. Kom jij supporteren?

Wanneer? zondag 10 en 24 januari vanaf 14.30 uur Waar? Voetbalvelden, Boechoutsesteenweg 2

Meer info www.borsbeeksport.com

Recreatief volleybalWanneer? Zondagmorgen van 10.30 tot 12 uurWaar? Sport- en Ontmoetingscentrum Ter Smis-se, Louis Van Regenmortellei 6

Meer info 03 321 22 08

Koorrepetitie Wanneer? elke maandag van 20 tot 22 uurWaar? Dienstencentrum Compostela, Doolweg 6

Meer info http://la-why.be

Page 29: Infoborsbeek januari 2016

29

doorlopend

Kunstgeschiedenis

In deze lessen komen zowel de klassieke als de hedendaagse kunsten aan bod in combinatie met uitstappen/bezoeken aan tentoonstellingen.

Wanneer? Woensdagavond 18.30 tot 20.10 uur OF dinsdagvoormiddag van 11.45 tot 13.30 uur. De lessen lopen van september tot juni, maar inschrijven kan op eender welk moment.Waar? Academia, Frans Beirenslaan 2A Fort 3Prijs? Gratis voor inwoners van Borsbeek. 5 euro voor niet-inwoners.

Meer info www.academie-borsbeek.be [email protected]

03 321 22 66

Verlieservaring delenElke laatste donderdag van de maand is er een samenkomst van lotgenoten met verlieservarin-gen. Gevoelens delen, erkenning krijgen, steun vinden of bieden, ... Het kan allemaal. Je hoeft niet te reserveren en de inkom is gratis. Er is ook deskundige hulp aanwezig.

Wanneer? donderdag 28 januari van 14 tot 17 uurWaar? Seniorenlokaal, Karel de Soetelaan 25

Meer info Senioren- en welzijnsdienst de Robianostraat 64 03 320 94 14 www.borsbeek.be

Zumba goldAl dansend fit blijven? Dat kan ... met het concept Zumba-Gold, een aangename en amusante inspanning. En wie danst er niet graag?

Wanneer? Elke zondag van 11 tot 12 uurWaar? Sport- en ontmoetings-centrum Ter Smisse

Meer info Gerda Thibos

[email protected] 0496 76 75 23

Page 30: Infoborsbeek januari 2016

30

Kaartwedstrijd voor senioren

Wanneer? Om de twee weken op dinsdag om 13 uur. Deze maand op 19 januari.Waar? Lokaal Dienstencentrum Zilverenhoek, Doolweg 6

Meer info Ludo Verswijvelen | 0475 56 44 89

SeniorenturnenWanneer? Elke dinsdag van 9 tot 10 uur (uitgezonderd tijdens schoolvakanties)Waar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter Smis-se, Louis Van Regenmortellei 6Prijs? 15 euro voor 10 beurten. Kaarten verkrijg-baar bij de seniorendienst.

Meer info Seniorendienst | 03 320 94 14 [email protected]

Wandelen met de seniorenraadWanneer? Elke eerste donderdag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur. Deze maand op 7 januari Waar? Afwisselend sport- en ontmoetingscen-trum Ter Smisse en het Seniorenlokaal. Deze maand vertrekken we vanuit Ter Smisse.

Meer info 03 320 94 14 [email protected]

Hobbynamiddag haken en breien

Wanneer? Elke tweede en derde donderdag van de maand tussen 13 en 17 uur

Kaartavond

Wanneer? Elke donderdag van 19 tot 23 uurWaar? Seniorenlokaal, Karel Soetelaan 25

Meer info 03 320 94 14 [email protected]

Page 31: Infoborsbeek januari 2016

31

Zot van AntwerkenWanneer? Om de twee weken op woensdag van 19 tot 23 uur. Deze maand op 6 en 20 januari.

PetanqueWanneer? Elke woensdag bij mooi weer vanaf 14 uur

SeniorenturnenWanneer? Elke dinsdag van 10.30 tot 11.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

Taiji Wanneer? Elke donderdag van 19.30 tot 21.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties)

HobbyclubWanneer? Elke week op maandag van 14 tot 16 uur.

Yoga voor 50+Wanneer? Elke donderdag van 10 tot 11 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

Waar? Dienstencentrum Zilverenhoek,Doolweg 6

Meer info www.compostela.be [email protected] Annie Coninx

03 366 50 90

doorlopend

BingoWanneer? Eén keer per maand op donderdag van 13.30 tot 16 uur. Deze keer op 21 januari.Waar? Dienstencentrum Zilverenhoek

Meer info bingo Bruno Lauwers | 0475 58 63 22

Page 32: Infoborsbeek januari 2016