Info'zine januari 2016

20
Opening Sportoase Stede Akkers 3 Beste wensen voor 2016! januari 2016 De bouwsector in de schijnwerpers 11 15 Stoppen met roken Onze diensten zijn gesloten op 1 en 2 januari

description

 

Transcript of Info'zine januari 2016

Page 1: Info'zine januari 2016

Opening Sportoase Stede Akkers

3

Beste wensen voor 2016!

januari 2016

De bouwsector in de schijnwerpers

11 15Stoppen met roken

Onze diensten

zijn gesloten

op 1 en 2 januari

Page 2: Info'zine januari 2016

100%

ger

ecyc

leer

d pa

pier

Beste lezer,

Bij het lezen van dit info’zine zijn we de laat-ste dagen van 2015 aan het tellen of is het nieuwe jaar net ingeluid. Alleszins zitten we midden in de periode van samenzijn, elkaar het beste wensen en plannen maken. In de eerste plaats wens ik u het allerbeste op persoonlijk vlak en daar bovenop nog een portie extra energie en dynamiek om mee ons stadje verder uit te bouwen tot een stad waar iedereen fier op is.

Terwijl we nog genieten van de mooie kerst-verlichting, met dank aan Unizo Hoogstraten voor de medefinanciering, kijken we ook al eens graag uit naar het goeds dat 2016 voor ons stadje zal brengen.

In januari duiken we het jaar letterlijk en figuurlijk in. U kan er niet naast kijken: het sportcomplex Sportoase Stede Akkers is bijna af. Naar verluid staan er op de ramen van het centrum al tientallen handafdrukken van inwoners, groot en klein, die nieuwsgie-rig een blik op het nieuwe zwembad werpen. Iedereen is in spanning! Op 9 januari zal het eindelijk zover zijn. Dan is iedereen uitgeno-digd op de VIP-opening en op 10 januari zal Hoogstraten al kunnen zwemmen!

Wie sportieve nieuwjaarsvoornemens heeft gemaakt, kan dus meteen aan de slag in eigen stad. Bewegen is gezond en daarom willen we het in onze stad zoveel mogelijk stimuleren. Sportoase Stede Akkers is er voor alle Hoogstratenaren, jong en oud. We willen dat de site Stede Akkers een trefpunt wordt van inwoners van alle leeftijden en soorten. Het zal een plek worden waar oude-ren, gezinnen, mensen met een beperking, sportverenigingen, … samenkomen en ver-

enigd worden door de pret van beweging. Hopelijk begint het te kriebelen en gaat u allemaal een sportief jaar tegemoet!

Voor Hoogstraten is 2016 ook het jaar van de BIM. BIM staat voor Bouw, Innovatie en Maatschappij. De bouwsector zorgt voor 25% van de economische activiteiten in de Noorderkempen. Ook voor ons stadje is dit een belangrijke bedrijfstak. De aanwezig-heid van de bouwopleiding (VITO) en diverse bouwgerelateerde ondernemingen zijn daar het bewijs van. De evolutie naar een meer duurzame maatschappij zet ook de bouw-sector voor uitdagingen op vlak van archi-tectuur, energie, bouwmaterialen, afval,… Daarom slaan we de handen in elkaar en worden er het komende jaar heel wat eve-nementen georganiseerd om antwoorden te vinden op de vraagstukken van vandaag en morgen. Inschrijven kan via www.hoogstra-ten.be.

Ook het project ‘Meerle ons dorp’ zal zich verder in beweging zetten in 2016. De ge-meenteraad van december keurde het voor-stel goed om een marktbevraging op te zet-ten voor het Raadhuis. Het Raadhuis is een unieke parel in ons historisch patrimonium. Het stadsbestuur is op zoek naar een partner met een ideale invulling. Heeft u interesse of kent u mensen met interesse, geef ons dan zeker een seintje.

Een stevige start is verzekerd voor 2016 met hopelijk veel liefde en warmte voor u allen.Tot volgend jaar!

Tinne Rombouts - Burgemeester

Voorwoord...

Page 3: Info'zine januari 2016

Het grote bad

Openingsweekend

Na een bouwfase van ca. 18 maanden wordt uitgekeken naar de eerste duik in het gloednieuwe zwembaden-complex van Hoogstraten. Op 19 mei 2014 vond de eer-ste spadesteek plaats, nog geen 2 jaar later, op 7 januari 2016 zal het zwembadencomplex officieel worden inge-huldigd. Deze inhuldiging zal niet onopgemerkt voorbij-gaan, want om 22u zullen de inwoners van Hoogstraten kunnen genieten van een prachtig vuurwerk.

Na alle officiële toeters en bellen, gaan de deuren op za-terdag 9 januari 2016 echt open voor het grote publiek. Tussen 10 en 18u is iedereen van harte welkom op de VIP- opening, waar bezoekers éénmalig een exclusieve blik achter de schermen kunnen werpen.

Naast deze rondleiding, zullen er ook tal van initiatie-lessen en animaties plaatsvinden. Wie wat geluk heeft,

wint misschien een nieuwe fiets. Die dag is er ook al de mogelijkheid om zwemtickets en/of abonnementen aan te kopen. De dag erna, zondag 10 januari, zal er immers gesport worden in Sportoase Stede Akkers Hoogstraten.

Vanaf 4 januari krijgt elke inwoner van Hoogstra-ten, een Sportoase- info-krantje in de bus. Hierin zal alle info omtrent de opening, faciliteiten en tarieven terug te vinden zijn. In afwachting van de opening kan u de Facebook- en Twitterpagina in het oog hou-den. Hierop staan de laatste nieuwtjes en weetjes over Sportoase Stede Akkers. Voor de meest uit-gebreide informatie kan u terecht op de website: www.sportoase.be.

Hoogstraten zwemt in 2016!

Page 4: Info'zine januari 2016

4 Hoogstraten zwemt

Buiten zijn er ook nog een skateplein, een speeltuin en een Finse looppiste. Na de in- of ontspanning kan er in de brasserie met zicht op de zwemfaciliteiten genoten worden van een drankje en lekkere lunch of diner.Sportoase Stede Akkers wordt een ontmoetingsplek waar sportverenigingen, skaters, gezinnen, lopers, zwemmers, fietsers en fitnessers samenkomen. Daar-naast is de ligging van het sportcentrum uniek. Het ligt in het stadscentrum en maakt deel uit van de site Stede Akkers, waar ook het woonzorgcentrum, bejaardenwo-ningen, het lokaal dienstencentrum en woonhuis Hoog-mark liggen. Het wordt een kruispunt van Hoogstratena-ren van alle leeftijden en soorten.

De kinderzone met leuke figuren

De kleedkamers

Sportoase Stede Akkers wordt uw centrum

Bewegen is enorm belangrijk voor een gezond leven en dit op elke leeftijd. Daarom zal Sportoase Stede Akkers er zijn voor ieder-een, 7 dagen op 7 en dat 360 da-gen per jaar. Het sportcomplex is veel meer dan enkel een zwem-bad. Iedereen zal er zijn of haar plekje van sportieve in- en ont-spanning vinden. In het complex zijn verschillende faciliteiten:

- Modern sportbad van 25 meter- Beweegbare bodem voor zowel zwem- als aquagroepslessen- Gezellig peuterbad voor de allerkleinsten - Wellnesszone met sauna’s, jacuzzi, rustzone, waterbulten en stroomversnellingen- Fitnessruimte met de meest moderne toestellen- Polyvalente sportzaal voor groepen en verenigingen - Hippe “high-tech” ruimte met licht- en geluidseffecten, ideaal voor Indoor Cycling

Page 5: Info'zine januari 2016

5Hoogstraten zwemt

Sportoase

Sportoase werd in 2005 opgericht voor de ontwikkeling en de exploitatie van sport- en recreatiecentra in publiek-private samen-werking. De groep heeft eind 2015 8 opera-tionele centra en 4 centra in realisatiefase. Dat maakt Groep Sportoase marktleider in de ontwikkeling, bouw en uitbating van multifunctionele publieke sportcentra. Het kreeg dan ook een ISO 9001-2008-kwali-

teitscertificaat! De toekenning van het ge-renommeerde certificaat is een mooie belo-ning voor de jarenlange inzet en de focus op kwaliteit en veiligheid.

Maar het ISO-certificaat is geen eindpunt! De dagelijkse tevredenheid van klanten blijft hun belangrijkste streefdoel.

Burgemeester Rombouts – Michaël Schouwaerts – Ive Coene

DONDERDAG7 JANUARI

spetterend vuurwerk om 22 uur

ZATERDAG9 JANUARI

VIP-opening met randanimatie en initiaties

ZONDAG10 JANUARI

Sporten maar! Wie staat als eerste te

trappelen aan de deur?

Openingsweekend

Page 6: Info'zine januari 2016

6 berichten

Evenementen-kalender 2016Half zo dik, dubbel zo interessant.

De evenementenkalender van het Land van Mark & Merkske ligt opnieuw in de rekken.Vroeger dan gewoonlijk. Dunner dan ge-woonlijk. Maar ook met meer informatie dan gewoonlijk. Dit jaar wordt de evenementen-kalender immers opgedeeld in twee delen. Een eerste uitgave met de evenementen tot en met juni 2016 is nu beschikbaar.

Het tweede deel met de evenementen vanaf juli verschijnt tegen de zomer. Het concept blijft hetzelfde: aan de hand van dit bewaar-boekje blijft u op de hoogte van de meest uiteenlopende activiteiten die in Hoogstra-ten, Baarle-Hertog en Merksplas plaats-vinden.

Haal uw gratis exemplaar bij Toerisme Hoog-straten!

11.11.11 dankt u voor uw bijdrage11.11.11 streed deze campagne voor ‘Sociale bescherming voor iedereen’. Op verschillende evenementen en activiteiten verzamelden ze foto’s van supporters voor sociale bescher-ming. Ging u ook op de foto voor betere sociale bescherming? Alle supportersfoto’s kan u bekijken op www.facebook.com/hoogstratenmondiaal.

Tijdens het inzamelweekend trokken meer dan 200 vrijwilli-gers door de straten om aan alle huizen een bijdrage te vra-gen. Jullie steunden voor een bedrag van 10 677,83 euro. Dit is minder dan vorig jaar, maar steeds meer inwoners kiezen ervoor om een overschrijving te doen. Daardoor kunnen we in totaal toch op een hoger bedrag aftikken. De Hoogstratenaren schonken in totaal 17 416,67 euro.

Cahier de Brouillon, fanfare De Marckezonen uit Minderhout en de kookclub in ‘t Gebuurt organiseerden spontaan acties en brachten zo nog een fors bedrag bij mekaar.

Het stadsbestuur en 11.11.11-comité willen alle vrijwilligers en schenkers danken voor hun warme inzet. Armoedebestrijding hier en in het zuiden blijft enorm belangrijk!

Extra oplaadpunt voor de budgetmeter

Vanaf 1 januari 2016 zullen er 2 oplaadterminals zijn waaraan u uw budgetme-terkaart kunt opladen. Één daarvan staat in de inkomhal van

het OCMW (Jaak Aertslaan 7). Een tweede terminal is voorzien in de inkomhal van het woonzorgcentrum en het lokaal diensten-centrum (Jaak Aertslaan 2).Deze extra terminal zal 24u/24u bereikbaar zijn om de budgetmeterkaart op te laden.

Page 7: Info'zine januari 2016

7berichten

Openbare dorpsradenIn 2016 zullen weer openbare dorpsraden plaatsvinden in alle deelgemeenten. Op deze avonden zijn de burgemeester en sche-penen aanwezig om vragen van inwoners te beantwoorden. De vergaderingen beginnen om 20u en alle inwoners zijn welkom.

Ze gaan door op volgende data: - Meerle: 26/1- Meersel-Dreef: 2/2- Meer: 4/2

- Minderhout: 18/2- Wortel: 25/2- Hoogstraten: 29/2

‘De witte blokken’ krijgen nieuwe naamDe vier witte blokken, de nieuwbouw, het rusthuis, … Het nieuwe witte gebouw centraal op de OCMW campus kreeg al vele verschillende namen. Daarom kiest het OCMW voor één naam. Zowel het gebouw als de diensten die erin zijn ondergebracht krijgen de naam ‘Stede Akkers’! Het lokaal dienstencentrum, het woonzorgcentrum en het dagverzor-gingscentrum zullen vanaf januari 2016 dus allemaal de naam Stede Akkers dragen.

Dagverzorgingscentrum (DVC) Stede Akkers breidt ook het dienstenaanbod en openingsuren uit. Vanaf januari is het DVC iedere werkdag open van 8u30 tot 17u. Verder legt het personeel de gebruikers extra in de watten. Maandelijks krij-gen zij een verwenontbijt en iedere voormiddag genieten ze van een gezonde tussendoor.

Mocht u problemen ondervinden om in het DVC te geraken, dan kan u steeds beroep doen op aangepast vervoer. Dit aan een voordelig tarief.

Meer info | Evy Van Bergen | 03 340 16 25.

Vernieuwingen in de consultatie-bureaus van Kind en GezinKind en Gezin wil inspelen op de maat-schappelijke veranderingen en een ster-ke dienstverlening op maat van alle ou-ders aanbieden. Daarom vernieuwt hun werking rond preventieve zorg vanaf 1 januari 2016.

Wat houdt de vernieuwing concreet in?- We blijven uw kind volgen op 10 vaste momenten voor de vaccinatie, groei, opvolging van de ontwikkeling, enzovoort. Wat wel verandert: u zal met uw kind ofwel bij de arts ofwel bij de verpleegkundige langsgaan in plaats van bij beiden.- Er komt een herverdeling van de taken tussen de arts en de verpleegkundige. De verpleegkundige zal bijvoorbeeld ook vaccineren. - De tijd die vrijkomt zal op verschil- lende manieren ingezet worden: voor huisbezoeken, groepsbijeenkomsten, contacten via sociale media, inloop- momenten, …

Wat verwachten we van de ouders?We vragen alle ouders tijdig aanwezig te zijn, dit wil zeggen zeker 10 minuten voor de afspraak. Het team zorgt er dan voor dat uw kindje uitgekleed, gewogen en gemeten is voor het consult. Als u te laat komt moeten andere ouders hier-door wachten. Bent u er niet op het uur van afspraak, dan zal men u een andere afspraak geven.

Meer infoKind en Gezin-lijn: 078 150 100 (elke werkdag van 8 tot 20u)

Page 8: Info'zine januari 2016

Winnaar fotowedstrijdJonas Ruts heeft gezien dat bovenstaande foto ge-trokken is aan het bezoekerscentrum de Klapekster in Wortel-Kolonie. Hij schonk de gewonnen biermand aan zijn vader als kerstcadeau!

Waar in Hoogstraten is volgende foto genomen? Stuur uw antwoord voor 11 januari naar de dienst communicatie: - [email protected] Dienst communicatie, Vrijheid 149, Hoogstraten U mag maximum één mail of brief per gezin insturen. Uit de juiste antwoorden trekt een onschuldige hand één winnaar. De winnaar van deze maand krijgt het Jaarboek Erfgoed Hoogstraten 7, t.w.v. 15 euro.

Wedstrijd

NIEUWE

FOTO

berichten8

Carnaval in De Kringwinkels WEB

Vanaf vrijdag 22 januari kan u in De Kringwinkels WEB op zoek naar de feestelijkste carnavalspullen. Kos-tuums, accessoires, gek, gekker, gekst.Zo verbaast u op carnaval vrienden en familie!

Nieuwjaarsduik in De MostenOok in hartje winter kunt u in Recreatiedomein De Mosten terecht voor een verkwikkende duik. En dat mag u letterlijk nemen: op zondag 17 ja-nuari staat er een heuse Nieuwjaarsduik op het programma. Iedereen is welkom: ijsberen, dui-kers en ‘zij-die-enkel-willen-pootje-baden’, maar uiteraard ook supporters.De opwarming start om 14u en om 14u30 wordt 2016 officieel ‘ingedoken’. Voor de ijsberen is er ach-teraf een warme verrassing en ook de supporters worden in de watten gelegd.

Inschrijven is niet noodzakelijk, wel gewenst en kan via [email protected] of rechtstreeks in Bras-serie De Mosten (elke dag geopend vanaf 10u).

Page 9: Info'zine januari 2016

berichten 9

Er wonen al een tijdje slechtvalken in de toren van de Sint Katharina kerk. De afgelopen 2 jaar liet VVV de torenbeklimming met Heilig Bloed wegvallen om de jonge slechtval-ken niet te storen. Enkele vrijwil-ligers van Natuurpunt plaatsten de nestkast van de dieren nu hoger op de toren. Zo kan de beklimming op-nieuw doorgaan!

PoëzieweekVanaf donderdag 28 januari staat poëzie een week in de kijker. Aan de vooravond van deze feestweek wordt de Herman de Coninckprijs voor de beste Vlaamse dicht-bundel uitgereikt. U kan zelf stemmen op www.boek.be.

In het hele land worden activiteiten geor-ganiseerd die in het teken staan van dich-ten. BiB Hoogstraten nodigt op donder-dag 4 februari Simon ‘Mon’ Den Haerynck uit. Deze dichter met Hoogstraatse roots brengt ritmische poëzie vol spitsvondige taalspelletjes en rijmschema’s. De lezin-gen zijn gericht op leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs, maar iedereen is welkom van 10 tot 13u in de bib.

Wegdelen waar met zand gestrooid wordt (rechtzetting)

In het Info’zine van november stond een artikel over de winterdienst. Daarin kon u lezen dat op sommige plaatsen nieuwe betonwegen of fietspaden zijn aangelegd of gepland. In deze straten kan men niet strooien, omdat dit schade toebrengt aan het nieuwe betonopper-vlak. De lijst van deze straten in het Info’zine van november was niet helemaal correct.

Het gaat om volgende straten: delen van de Terbeeksestraat, Spekenstraat, Vlamingstraat, Maxburgdreef, Tolberg, Zwaluw-straat, Krochtenstraat en Merenweg. In deze wegdelen zal worden gestrooid met zand. Dit maakt het wegdek stroever, maar doet de sneeuw niet smelten. Omdat een verschil in gladheid tussen ver-schillende wegdelen gevaarlijk is, zal dit worden gesignaleerd en zullen barelen worden geplaatst.

Goe bezig

Page 10: Info'zine januari 2016

berichten10

Openverklaring concessies kapsalon en schoonheidsverzorging

OCMW Hoogstraten heeft twee concessies openverklaard. Ze zijn op zoek naar een kapper en een schoonheidsverzorger. Beide concessies worden gegund voor een peri-ode van 4 jaar vanaf 1 april 2016.

KapsalonU staat in voor de uitbating van het kapsalon van lokaal dienstencentrum Stede Akkers. U verzorgt het kapsel van bewoners van het woonzorgcentrum, bewoners van de OCMW-campus en van bezoekers van het lokaal dienstencentrum. Het OCMW stelt een uitgerust kapsalon ter beschikking. Het kapsalon ontvangt mo-menteel wekelijks ongeveer 50 klanten.Om in aanmerking te komen, moet u houder zijn van een diploma kapper. Affiniteit met de doelgroep ouderen is zeer belangrijk!

Verplichte infosessie door het OCMWWanneer? 18 januari 2016, 19u.Waar? Lokaal dienstencentrum Stede Akkers, Jaak Aertslaan 4, 2320 Hoogstraten.

SchoonheidsverzorgingU staat in voor het aanbieden van schoon-heidsverzorging (manicure, pedicure, ge-laatsverzorging,…) in het lokaal diensten-centrum Stede Akkers. U biedt uw diensten aan aan bewoners van het woonzorgcen-trum, bewoners van de OCMW-campus en aan bezoekers van het lokaal dienstencen-trum. Het OCMW stelt een uitgerust salon ter beschikking. Om in aanmerking te komen, moet u houder zijn van een diploma schoonheidsverzorging. Affiniteit met de doelgroep ouderen is zeer belangrijk!

Verplichte infosessie door het OCMWWanneer? 18 januari 2016, 18u.Waar? Lokaal dienstencentrum Stede Akkers, Jaak Aertslaan 4, 2320 Hoogstraten.

Extra informatie over de concessies is te verkrijgen bij diensthoofd facilitaire zaken, Jan Kenis op 03 340 16 00 of [email protected].

Uw inschrijving moet uiterlijk op 3 februari 2016 om 11u in gesloten omslag toekomen op het OCMW, t.a.v. de voorzitter, Jaak Aerts-laan 7, 2320 Hoogstraten

Uitreiking cultuurprijzen 2015Samen terugblikken op het cultuurjaar 2015 in Hoogstraten? De cultuurraad en het stadsbestuur van Hoogstraten nodigen u hartelijk uit op de uitreiking van de cultuurprijzen!

Hoogstraatse CultuurprijsDe cultuurraad van Hoogstraten blikt terug op 2015 en gaat daarbij op zoek naar het evenement of blikvanger van het jaar, een vereniging of persoon met uitzonderlijke verdiensten op het vlak van cultuur, en een vernieuwend initiatief. Kandidaturen konden ingediend worden tot begin januari. De jury kiest voor elke categorie een laureaat die een eervolle vermelding en een geldprijs van 125 euro krijgt. Uit de drie laureaten komt ook de uiteindelijke winnaar van de Cultuurprijs 2015. Die mag een jaar lang het logo ‘Cultuurprijs 2015’ gebrui-ken in zijn communicatie en wordt beloond met een geldprijs van 250 euro.

PublieksprijsVoor het eerst zal er op de avond van de uitreiking ook een publieksprijs toe-gekend worden. Alle aanwezigen kunnen mee bepalen wie de publieksprijs voor cultuur in Hoogstraten in ontvangst zal mogen nemen. Reden te meer om zeker aanwezig te zijn.Daarnaast zal er ook voldoende ruimte zijn om bij een goed glas en leuke muziek samen met alle andere aanwezigen en socio-culturele verenigingen terug te blikken, bij te praten en wensen voor het nieuwe jaar over te maken.

Iedereen welkomDe uitreiking van de Cultuurprijs vindt plaats op vrijdag 29 januari vanaf 19u30 in zaal Le Cirq, Gravin Elisabethlaan 1, 2320 Hoogstraten.

Meer info | [email protected] | 03 340 19 57

Page 11: Info'zine januari 2016

politie 11

Hoe lang werkt u al bij de politie? Wat hebt u hiervoor gedaan?Ik interesseer mij al van jongsaf in politie, justitie en strafuitvoering. Het was dan ook een logische stap om criminologie te gaan studeren en mij daarna in te schrijven voor de in-gangsexamens bij de politie.

Voordat ik bij de politie ging, heb ik eerst een jaar gewerkt als onderzoe-ker aan de universiteit van Leuven, aan de faculteit rechtsgeleerdheid en criminologie. Ik werkte er onder meer mee aan de ontwikkeling van de justitiebaromter, die de houding en het vertrouwen van de burger in justitie in kaart brengt.

Eind 2003 ben ik gestart met mijn opleiding aan de nationale officie-renschool in Etterbeek. Na mijn op-leiding ben ik beginnen werken bij de spoorwegpolitie. Vrij snel heb ik de overstap gemaakt naar de poli-tiezone Vilvoorde-Machelen, waar ik verantwoordelijk werd voor de interventiedienst, het onthaal en de meldkamer. Het was een interessan-te ervaring in een zone in de noord-rand van Brussel, gekenmerkt door haar grootstedelijke problematiek.In 2011 heb ik de overstap gemaakt naar de lokale recherche en de dienst

jeugd en gezin van de politiezone Schoten, waar ik tot op vandaag werk. In deze job heb ik mij meer kunnen verdiepen in het gerechtelijk werk. Het is tijdens deze periode dat ik mijn brevet heb behaald om hoofd-commissaris te kunnen worden.

Wat doet een korpschef? Wat zal uw takenpakket zijn?Vanaf 6 januari word ik verantwoor-delijk voor de organisatie en het beheer van het politiekorps van de politiezone Noorderkempen (Hoog-straten, Rijkevorsel, Merksplas). Ik zal de dagdagelijkse leiding van het korps op mij nemen, wat een waaier aan activiteiten inhoudt. Daarnaast zal ik werken aan de uitbouw van het zonaal veiligheidsplan, en de werking van het korps afstemmen op de verwachtingen van de burge-meesters, de burger, het parket, en andere belangrijke partners.

In het begin zal ik mij toeleggen op het leren kennen van het korps, zijn medewerkers en al de verschillende partners. Daarna zal ik zo snel moge-lijk een visie uitwerken, samen met mijn medewerkers, die de toekom-stige koers van de zone zal uitzetten.

Waarom hebt u gekozen voor de zone Noorderkempen?

Wat trekt u aan in deze zone? Toen ik hoorde dat de betrekking van korpschef van de politiezone Noorderkempen vacant zou worden verklaard, wist ik onmiddellijk dat dit iets voor mij was. Het is niet alleen een zeer mooie zone met veel ver-scheidenheid, maar er zijn ook een aantal specifieke eigenschappen die mij aantrekken: de grens met Neder-land, de penitentiaire instellingen, de jaarlijkse festiviteiten en spor-tieve evenementen.

Waar hecht u veel belang aan in uw beroep?Ik hecht veel belang aan de dienst-verlenende rol van de politie en elke politieman/vrouw. Het is zeer be-langrijk dat de politie aanspreekbaar is, kwaliteitsvol werk aflevert, en ook feedback geeft wanneer hier nood aan is. Daarnaast geloof ik dat de samen-werking van politie met verschil-lende partners dé manier is om te werken aan een veilige en leefbare omgeving. Zo zal er bijvoorbeeld ook moeten bekeken worden op welke manier de politiezone Noorderkem-pen zich het beste kan inpassen in de samenwerking met andere poli-tiezones, om een zo efficiënt en ef-fectief mogelijke veiligheidszorg te kunnen bieden.

Leeftijd 36 jaar

Geboorteplaats Etterbeek

Woonplaats Brasschaat

Hobby's joggen, familie

Naam Barbara Cloet

Barbara Cloet wordt de nieuwe korpschef van politie Noorderkempen. Vanaf 6 januari 2016 gaat ze deze nieuwe uitdaging aan. Cloet legde al een indrukwekkend parcours af. Ze wordt de jong-ste zonechef van Vlaanderen en is de tweede vrouwelijke chef van de provincie Antwerpen.

Page 12: Info'zine januari 2016

lokale economie12

De bouwsector in de schijnwerpers

Bouwsector in de Noorderkempen Op initiatief van de adviesraad lo-kale economie zullen de gemeen-tebesturen van Hoogstraten, Rijke-vorsel, Merksplas en Baarle-Hertog BIM organiseren om de bouwsector in de Noorderkempen te ondersteu-nen. Dit doen ze in samenwerking met VITO Hoogstraten, Voka, de Vlaamse Confederatie Bouw en de Bouwunie

Bouwondernemingen zorgen voor een niet te onderschatten tewerk-stelling en welvaartscreatie in de streek. In de vier gemeenten zijn minstens 650 bedrijfjes en bedrij-ven direct actief in de bouwsector. Samen met de aanverwante dien-stenverlening en leveranciers zijn ze goed voor 25% van de economi-sche bedrijvigheid.

De aftrap van het BIM-jaar wordt gegeven op 28 januari in het VITO. Zelfstandigen en werknemers uit de bouwsector worden dan verwacht op een informatief netwerkmoment.

Het Kick-off event belooft een boei-ende avond te worden, waarop u een aantal handvaten aangereikt krijgt die u in de praktijk kan gebrui-ken om uw zaak verder uit te bou-wen tot een gezonde en florerende onderneming.

Na het welkomstwoord door sche-pen Van Aperen stelt Marc Dillen zijn rapport ‘Doorbraken, scenario’s voor een technologische ®evolutie’ voor. Hij blikt vooruit en zoomt hier-bij in op de eigenheid van de bouw-sector in de Noorderkempen.

Vervolgens zal Rony Bols, voorzit- ter van de adviesraad en CEO van Groep Eribel, zijn inspirerende ver-haal vertellen over de evoluties die zijn bedrijf heeft doorgemaakt: van een schrijnwerkerij naar een hoog technologisch bedrijf.

Daarna volgt een rondetafelge-sprek met de burgemeesters Tinne Rombouts, Frank Wilrycx, Dorien Cuylaerts en Leo Van Tilburg. Zij spreken over de samenwerking tus-sen overheden en bouwsector, en blikken vooruit op de maatschappij van morgen: Hoe ziet ons dorp er

Wat staat er op het programma?19u00 Welkomstwoord door schepen Van Aperen19u10 Doorbraken Marc Dillen, directeur generaal Vlaamse Confederatie Bouw19u35 De ondernemer aan het woord – Rony Bols19u55 Rondetafelgesprek met de vier burgemeesters: Tinne Rombouts, Frank Wilrycx, Dorien Cuylaerts en Leo Van Tilburg20u30 Minister Kris Peeters20u45 Netwerkdrink

Geregeld plaatst het stadsbestuur een belangrijke economische sector voor Hoogstraten in de schijnwerpers. Hiermee wil het de bedrijven uit deze sector een duwtje in de rug geven. In 2016 is dit de bouwsector. Een jaar lang zullen evenementen doorgaan onder de verzamelnaam BIM, dat staat voor Bouw, Innovatie en Maatschappij.

Page 13: Info'zine januari 2016

lokale economie 13

Schrijf u in voor het Kick-off event op 28/1 via www.hoogstraten.be en laat u samen met Petra inspireren. Volg BIM via facebook/bouw2016.

dan uit met oog voor het dynamisch karakter van een woonwijk? Wat zijn de bouwnoden in de welzijnssector van de 21ste eeuw? Hoe duurzaam willen en kunnen we zijn?

Tenslotte presenteert Kris Peeters, fede-raal minister van economie en werk, tips over hoe de bouwsector extra mensen kan tewerkstellen tegen een kostprijs die ook draaglijk is voor kleinere bedrijven.

Een vooruitblikDe planning voor het volledige jaar is nog niet rond. Tijdens de opendeurdag van VITO Hoogstraten op zondag 24 april kan u in de voormiddag alvast terecht voor een gesprek over competenties in de school en in het be-drijfsleven. Wat leert men op school en wat moet men kunnen in het bedrijf? Een tweede thema concentreert zich rond de vraag ‘in-noveren, hoe doe je dat?’.

Op 22 mei kan u tijdens de Openwervendag de werkzaamheden in de boerderij van Merks-plas Kolonie bezichtigen. Tenslotte gunt BIM u een uitdagende blik op de toekomst tijdens een slotmoment op 17 november.

Wat staat er op het programma?19u00 Welkomstwoord door schepen Van Aperen19u10 Doorbraken Marc Dillen, directeur generaal Vlaamse Confederatie Bouw19u35 De ondernemer aan het woord – Rony Bols19u55 Rondetafelgesprek met de vier burgemeesters: Tinne Rombouts, Frank Wilrycx, Dorien Cuylaerts en Leo Van Tilburg20u30 Minister Kris Peeters20u45 Netwerkdrink

Dé gezichten van de bouwsectorVoor de campagne werden vier gezichten van de bouwsector geko-zen. Allen zijn ze gepassioneerd door hun job in de bouwsector. Zij worden de ambassadeurs van BIM. Voor Hoogstraten werd Petra Lievens (NOBEL Flooring) gekozen. Haar zal u herkennen op de uit-nodigingen en op Facebook.

“Ondernemen zit in mijn bloed. Als kind deed ik niets liever dan mijn mama helpen in de winkel. Later heb ik geleerd dat je als ondernemer vooral moet durven, de sprong wagen. Op mijn 22ste ben ik samen met een vriendin een eigen bedrijfje begonnen. Tij-dens een vakantie in Bulgarije hadden we het zotte idee opgevat om natuursteen te gaan importeren.

Ondernemen betekent soms ook verliefd worden. Toen ik met mijn natuursteen op de beurs stond ben ik Johan (mijn man en me-dezaakvoerder) tegen het lijf gelopen. Hij stond daar zijn houten vloeren aan te prijzen. Eerst werd ik verliefd op hem, daarna op zijn product; eikenhout.

Nu zetten we ons samen met volle goesting in voor ons bedrijf NOBEL Flooring (vroeger HoutAmbacht Vloeren). In de toekomst willen we sterk inzetten op duurzaamheid, ecologie en efficiëntie.”

Page 14: Info'zine januari 2016

wonen14

Verwarmt u uw huis met een centraal verwarmingstoestel? Pas volgende drie gouden regels dan toe aan het begin van de winter. Dan gaat u veilig de koudste maanden in.

Is uw centrale verwarming klaar voor de winter?

1. Veilig opstarten: keuring voor eerste gebruik

Laat uw nieuwe of gewijzigde verwarmingstoestel vóór het eerste gebruik keuren door een erkende technicus. Hij gaat na of het voldoet aan alle veiligheids - en kwaliteitseisen en of het goed geplaatst is. Nadien krijgt u een keuringsrap-port, dat u bij het toestel bewaart.

2. Veilig verwarmen: periodiek onderhoud

Laat uw stookolieketel jaarlijks en uw gasketel twee-jaarlijks onderhouden door een erkende technicus. Hij controleert of er risico is op CO-vergiftiging en rei-nigt. Hij stelt de ketel ook zo af dat deze zuinig werkt. In ruil hiervoor ontvangt u een reinigings- en ver-brandingsattest, waarvan u de twee laatste bewaart.

Waarom? De keuring voor eerste gebruik, het onderhoud en de audit zijn wettelijke verplichtingen. Daarnaast heeft u er zelf ook voordeel bij: u verwarmt uw huis op een veilige, zuinige én milieu-vriendelijke manier.

3. Zuinig verwarmen: verwarmingsaudit

Als u uw huis verwarmt met een verwarmingstoestel dat ou-der is dan vijf jaar en met een vermogen vanaf 20 tot en met 100 kW (de meeste gewone centrale verwarmingstoestellen), dan moet u elke vijf jaar een verwarmingsaudit laten uitvoe-ren. De erkende technicus berekent het rendement van de hele verwarmingsinstallatie en stelt energiebesparende maatregelen voor. De resultaten worden opgenomen in een verwarmingsauditrapport, dat u bij uw toestel bewaart. Voor meer informatie over de verwarmingsaudit op een ketel groter dan 100 kW surft u naar www.veiligverwarmen.be.

Page 15: Info'zine januari 2016

15gezondheid

Stoppen met roken, waar kan u terecht?

Voor de meeste rokers betekent stoppen een stoppoging ondernemen. Gemiddeld zijn er 5 tot 7 pogingen nodig voor een roker definitief stopt. Geef daarom niet te snel op als het u niet onmiddellijk lukt. Elke serieu-ze poging brengt u dichter bij de definitieve stop! Anderzijds is het best mogelijk dat het u al lukt vanaf de eerste poging.

Als u een stoppoging plant, moet u zich goed voorbereiden. Stoppen kan alleen luk-ken als u het zelf echt wilt. Tips, adviezen en info die uw motivatie opkrikken vindt u bij Tabakstop. Bel het nummer 0800 111 00. Op www.tabakstop.be leest u hoe u de nodige gedragsverandering zelf in gang kan zetten. Of neem het boek ‘Nederland stopt met ro-ken’ van de longartsen Dekker en De Kanter ter hand.

Stoppen op eigen wilskracht is mogelijk, maar hulp door een zorgverlener of bege-leider is makkelijk verkrijgbaar. Deze hulp verhoogt uw slaagkansen! U kan beroep doen op de gedeeltelijk terugbetaalde hulp van een tabakoloog of huisarts. Er bestaat individuele begeleiding en begeleiding in groep. Het aanbod vindt u op www.vlaande-renstoptmetroken.be. Ook in Hoogstraten

kan u voor individuele begeleiding terecht bij een erkend tabakoloog of het preventie-centrum. Deze hulp kan u combineren met rookstopmedicijnen voor het beste resul-taat. Vraag raad aan uw apotheker.

Eén belangrijke tip als u uw voornemen voor het nieuwe jaar wil waarmaken: vermijd ook alcohol. Dit is niet evident, maar roken en alcohol kunnen sterk met elkaar verbonden zijn. Vaak grijpen mensen terug naar de sigaret als ze een avondje uit zijn. Alcohol maakt u namelijk minder standvastig. Be-perk daarom het gebruik van alcohol gedu-rende de eerste periode of stel het stoppen met roken uit tot na de nieuwjaarsrecepties. bron: Logo Kempen vzw

Stoppen met roken is een van de beste beslissingen die u kan nemen bij het begin van het nieu-we jaar! Dit zowel voor uw gezondheid als voor uw portemonnee, want roken is een dure grap. Maar hoe ontsnapt u aan die drang naar sigaretten?

- Tabakoloog: Cecile Herrijgers - Vrijheid 201 bus 1 - 0498 28 07 82 - 03 828 07 82 - [email protected] Preventiecentrum Huisartsen: Steenweg op Gierle 100, Turnhout - 014 65 45 91 - [email protected] - http://www.preventiecentrum.be- Voor rokende jongeren is er de website www.kortemettenmetsigaretten.be.- Ouders kunnen voor advies over roken en kinderen terecht op www.gezondopvoeden.be.

Meer info:

Page 16: Info'zine januari 2016

16 milieu

Wintertips van de milieudienstDe combinatie van vrieskou en een sterke wind kan ervoor zorgen dat de inhoud van de GFT-container bevriest. Hou daarom rekening met enkele wintertips:

− Leg onderaan in de GFT-container een opgevouwen krant, een bed van bladeren of houtzaagsel.

− Wikkel vochtige groenten, fruit of tuinafval in krantenpapier of keukenrol zodat het vocht opgeslorpt wordt.

− Duw het afval niet te hard aan.− Plaats uw container op een beschutte plek.− Zet uw container pas de dag van de ophaling aan de straatkant

(tegen 7u)

Ophaling kerstbomenOp 12 januari worden de kerstbo-men opgehaald. Leg ze buiten vanaf 7u ’s morgens, goed zichtbaar aan de straatkant. De kerstboom mag geen versiering of pot meer hebben. Belangrijk is ook dat uw boom ner-gens tegen aanleunt. Wanneer de boom tegen andere bomen of strui-ken staat, is deze (zeker in de don-kere ochtenduren) niet altijd goed zichtbaar.

Meer info | www.hoogstraten.be |milieudienst | [email protected] | 03 340 19 19

De afvalkalender op uw smartphone? Download de gratis Recycle-App via Google Play of de App Store. Deze app geeft u alle informatie over de afvalinzamelingen aan de hand van een handige afvalkalender met herinneringen, sorteerinfo en een overzicht van de inzamelpunten in uw buurt.

De afvalkalender is ook steeds te raadplegen op www.hoogstraten.be. Liever een papieren versie? Dit kan natuurlijk ook. In december is de kalender voor 2016 in uw brievenbus gevallen. Mocht u toch geen exemplaar ontvangen hebben, dan kan u alsnog een exem-plaar opvragen bij de afvalinfolijn op het nummer 014 56 27 75 of aan het onthaal op het stadhuis.

Is uw container niet (volledig) leeg? Maak u geen zorgen over uw factuur. Uw container wordt gewogen bij het optillen van de container en het neerlaten ervan. Enkel het verschil tussen deze gewichten wordt in rekening gebracht.

Page 17: Info'zine januari 2016

17Meerle Ons Dorp

Meerle, ons dorp: een participatieverhaal dat niet stopt

‘Meerle, ons dorp’ is een traject waarbinnen inwoners, het stadsbestuur en sympathisan-ten samen op zoek gaan naar het toekomst-beeld van de dorpskern. De concrete aanlei-ding was de leegstand van het Raadhuis en twee schoolgebouwen (vanaf 2017). In 2014 startte het traject met een bewoners-vergadering. Een werkgroep van 30 inwoners werkte daarna in vier sessies aan een toe-komst voor Meerle.

Samen gingen ze op zoek naar een nieuwe be-stemming voor het Raadhuis, de twee school-gebouwen en de toekomst van het Weeshuis. Al snel bleken de ambities groter dan enkel de zoektocht naar bestemmingen. Men vond ook creatieve oplossingen zoals samengebruik van gebouwen. De werkgroep zocht locaties voor de Chiromeisjes, het jeugdhuis Den Dorpel, een antennepost van het Lokaal Dienstencen-trum en Stekelbees. Andere thema’s die aan bod kwamen waren de mobiliteit en woningen voor jonge gezinnen.

In een tweede projectfase (november 2014 – juni 2015) werd een haalbaarheidsstudie uit-gevoerd om de bewonersvisie te toetsen aan de financiële, juridische en ruimtelijke reali-teit. Dit resultaat werd teruggekoppeld naar

het stadsbestuur, betrokkenen en inwoners. Positieve signalen, bezorgdheden en sugges-ties op het voorstel kregen hun plaats in het vervolgtraject.

VandaagDe afgelopen jaren werd er niet enkel nage-dacht over Meerle. Vandaag zijn er al tast-bare veranderingen: de bouw van het nieuwe schoolgebouw en de wijziging van busroutes. En tijdens de zomermaanden werd het Ge-meenteplein gedeeltelijk afgesloten zodat een veiligere situatie werd gecreëerd én een ter-rasruimte voor de Posthoorn ontstond.

Deze eerste veranderingen zijn een begin, want ‘Meerle, ons dorp’ gaat verder, startend bij het Raadhuis. De gemeenteraad besliste de haalbaarheidsstudie te volgen en zet een marktbevraging op voor het Raadhuis. Hier-mee gaat de stad op zoek naar kandidaten die een onderneming met publiek karakter willen starten in het Raadhuis. Op die manier moet het opnieuw volwaardig deel uitmaken van het actieve leven en een extra dynamiek geven aan Meerle.

Heeft u interesse of wenst u meer info? [email protected]/meerle-ons-dorpwww.facebook.com/meerleonsdorp

Meerle is een rustig dorpje met een uniek beschermd dorpsgezicht, met het enige Raadhuis in Vlaanderen en een bloeiend verenigingsleven. Het heeft heel wat troeven in handen, maar kampt ook met uitdagingen: een dalende dienstverlening, minder jonge gezinnen en een be-perkte bereikbaarheid. Om deze vraagstukken op te lossen, werd ‘Meerle, ons dorp’ geboren!

Page 18: Info'zine januari 2016

terugblik

GeboortedrinkOp 22 november ontving het stadsbestuur alle kersverse ouders in het lokaal dienstencentrum ’t Gebuurt. Alle kindjes die geboren zijn tussen 1 april en 30 september 2015 werden in de bloemetjes gezet. De ge-boorteplaat waarop alle namen en geboortedatum van de kindjes staan, werd officieel onthuld. Hierna konden de ouders het infomarktje bezoeken en elkaar ontmoeten, met een hapje en drankje erbij.

Bezoek uit Za-KpotaEind november was Herman Padonou voor 2 dagen op bezoek in Hoogstraten. Herman is directeur op een kleine technische school in Za-Kpota, onze partnergemeente in Benin. Samen hebben we be-keken welke rol zijn school kan spelen in de ont-wikkeling van Za-Kpota en welke samenwerking mogelijk is met het VITO. De leerkrachten in het VITO hebben hem alvast met veel enthousiasme onthaald.

Bezige BiBSociale media, klassieke muziek, oude boeken en leuke, leerrijke activiteiten voor kinderen en jongeren… U kon het allemaal in de BiB beleven.Tijdens de Voorleesweek luisterden tien klassen geboeid naar de verhalen die de voorlezers vertelden. Vier klassen van het eerste jaar secundair onderwijs van het VITO ont-dekten het ruime aanbod van de BiB aan de hand van een detectivespel. De tablets bleken daarbij een handig en po-pulair hulpmiddel.

Page 19: Info'zine januari 2016

Een uitgave van stadsbestuur Hoogstraten

Werkten mee Redactie: T. Rombouts, R. Van Aperen R. Pijpers, J. Cools, I. Brosens, J. Verlinden, H. Goossens, L. Martens, J. Desoete, P. Van

Dijck, P. Van Deun, J. Paulussen, C. Van den Bogaert en

K. Daemen.

V.U. : T. Rombouts, R. Van Aperen

NoodhulpBrand/Dringend ziekenvervoer 100/112Politie 101Politie administratie 03 340 88 00 Brandweerkazerne (noodhulp) 03 314 42 43- Niet-dringend ziekenvervoer en administratie 03 314 32 11Hidrosan (riolering) 0800 90 300 Anti-gifcentrum 070 245 245Rode Kruis Hoogstraten 0486 36 87 11

WachtdienstenDokters 014 410 410Tandartsen(weekends en feestdagen) 0903 39 969 Apothekers 0903 99 000

Zitdagen- Huisbezoekenteam - medewerker ouderen:

elke maandag van 13u30 tot 15u en elke 1ste maandag van de maand van 18u tot 19u30. Ze is te bereiken op GSM 0474 47 11 44 of via e-mail [email protected]

- Ministerie van Sociale Voorzorg: 2de donderdag van de maand van 9u30 tot

10u30.

VragenAdministratief CentrumVrijheid 149 03 340 19 [email protected]

In dit nummer

3 Sportoase Stede Akkers

6 Berichten

11 Politie

12 Lokale Economie

14 Wonen

15 Gezondheid

16 Milieu

17 Meerle Ons Dorp

18 Terugblik

20 Toerisme

Maurice Wiche gaf een cursus van 3 lezingen over het leren luisteren naar klassieke muziek. Hij legde de emoties achter de muziek bloot en leerde zo 22 cursisten muziek daadwerkelijk beleven.

Sint Katharina ElixirHoogstraten heeft haar eigen elixir: het Sint Katharina Elixir. Het is een drankje op basis van aardbei en chocolade. De Ghesellen van de aardbei waren alvast enthousiast!

Page 20: Info'zine januari 2016

20toerisme

Winterwandeling met een extraatje…Ook in het voorjaar organiseert Toerisme Hoogstraten begeleide wandelingen. Elke tweede zondag van de maand kunt u met een gids op stap voor een ontspannende wandeling.

De gids begeleidt de wandeling en vertelt u onderweg leuke wetens-waardigheden en anekdotes. Op de wandeling staat ook telkens een exclusief bezoek geprogrammeerd. Het gaat om bedrijven en gebouwen die speciaal voor deze gelegenheid hun deuren open zetten. Op zondag 10 januari vindt de derde wandeling uit het rijtje plaats. Deze wandeling gaat door in de ruime omgeving van Wortel. De wandeling

start aan Café De Guld en onder-weg krijgt u een unieke blik achter de schermen van het duurzame mestverwerkingsbedrijf van de fa-milie Leemans. Dit bedrijft verwerkt vloeibare en vaste meststoffen en zorgt voor de distributie. Het is een innovatieve sector die nog bij velen onbekend is. Reden te meer om uw wandelschoenen aan te trekken en te ontdekken wat er zich achter de deuren van dit bedrijft afspeelt.

Programma- zondag 10 januari: Wortel met bezoek aan mestverwerkingsbedrijf Leemans. Startplaats: Café De Guld

- zondag 14 februari: Meer met bezoek aan kippenbedrijf ’t Kakelhof. Startplaats: Recreatiedomein De Mosten

PraktischDeelname is gratis. De wandeling is ongeveer 8 km en start om 13u30. Het einde is voorzien omstreeks 16u30.

Inschrijven bij Toerisme Hoogstraten is noodzakelijk. De plaatsen zijn beperkt, er kunnen maximum 40 personen deelnemen. U kan inschrijven tot en met de zaterdag (16u) voorafgaand aan de wandeling.

Omwille van strenge veiligheids-voorschriften en hygiëne zijn honden niet toegelaten.

Meer info | Toerisme Hoogstraten | Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten | [email protected]