Verhaal halen 18 maart 2012

7
woorden uit het vuur Johanneskerk 18 maart 2012 1 verhaal halen woorden uit het vuur instuderen van nieuwe liederen muziek terwijl we tot rust komen welkom wij zingen staande het lied ‘Dit huis is een huis waar de deur openstaat’. woorden bij het ontsteken de paaskaars waar gaat het over Dit huis is een huis waar gemeenschap bestaat waar zangers en zeggers bijeen zijn gekomen om uiting te geven waar zij van dromen, waardoor een beweging ontstaat die gaat stromen die nooit meer, door niemand zich inperken laat. als kyriegebed zingen wij het lied ‘Oud het leven dat wij leiden …’ 2. Die ten goede ons gemaakt hebt, ons gewend, gekeerd tot U - liefste liefde die gewaakt hebt door de nachten heen tot nu, dat de weerwolf ons niet vond, dat de leeuw ons niet verslond - laat dan nu de morgen komen, dat wij baden in Uw stromen. 3. Gij die nieuw zijt alle dagen, alle uren van de tijd: zoudt Gij één uur het verdragen dat Gij niet mijn toekomst zijt? Als een graf ben ik, zo dicht. Wentel af het dood gewicht. Open mij een nieuw getijde. Dat Uw naam mij zal bevrijden. Johannescentrum voor zoekers en zieners

description

Liturgie verhaal halen van zondag 18 maart 2012

Transcript of Verhaal halen 18 maart 2012

Page 1: Verhaal halen 18 maart 2012

woorden uit het vuur Johanneskerk 18 maart 2012 1

verhaal halen woorden uit het vuur instuderen van nieuwe liederen muziek terwijl we tot rust komen

welkom wij zingen staande het lied ‘Dit huis is een huis waar de deur openstaat’. woorden bij het ontsteken de paaskaars waar gaat het over

Dit huis is een huis waar gemeenschap bestaat waar zangers en zeggers bijeen zijn gekomen om uiting te geven waar zij van dromen, waardoor een beweging ontstaat die gaat stromen die nooit meer, door niemand zich inperken laat.

als kyriegebed zingen wij het lied ‘Oud het leven dat wij leiden …’

2. Die ten goede ons gemaakt hebt, ons gewend, gekeerd tot U - liefste liefde die gewaakt hebt door de nachten heen tot nu, dat de weerwolf ons niet vond, dat de leeuw ons niet verslond - laat dan nu de morgen komen, dat wij baden in Uw stromen. 3. Gij die nieuw zijt alle dagen, alle uren van de tijd: zoudt Gij één uur het verdragen dat Gij niet mijn toekomst zijt? Als een graf ben ik, zo dicht. Wentel af het dood gewicht. Open mij een nieuw getijde. Dat Uw naam mij zal bevrijden.

Johannescentrum voor zoekers en zieners

Page 2: Verhaal halen 18 maart 2012

woorden uit het vuur Johanneskerk 18 maart 2012 2

woorden uit het vuur – een collage van tekst, liederen en beelden

Mutual Forgiveness of each vice

Such are the gates of paradise

Against the accusers chief desire,

Who walked among the stones of fire.

Jehova’s Finger wrote the Law;

Then wept; Then rose in zeal and awe.

And the dead corpse, from Sinai’s heat,

Buried beneath his mercy seat.

O Christians! Cristians! Tell me why

You rear it on your altars high?

proloog uit The gates of paradise

William Blake (1757-1828) .

God schrijft de tafels der wet (1805)

William Blake (1757-1827)

Blake wil met dit gedicht zeggen dat vergeving van zonden over en weer de toegang is tot het paradijs. Maar in deze wereld waart ook de Beschuldiger rond, in Blake’s visie is dat Satan. En daarom (of eigenlijk: daartegen) schreef God de wet (letterlijk staat er: de vinger van God – zie het schilderij). Maar dan krijgt God spijt: Hij huilt. Hij staat op in al Zijn macht en begraaft de wet diep weg onder zijn ‘stoel van genade’. Blake beschrijft de wet als een lijk, een dood lichaam in de hitte van de Sinaï. En waarom christenen – roept Blake tenslotte uit – waarom wekken jullie dat lijk dan toch telkens weer op jullie altaren tot leven?

wij zingen het lied: ‘Hoor, maar ik kan niet horen …’

2. Hoor. Maar ik wil niet horen. Zou ik uw woord verstaan, ik moest uw wegen gaan, U volgen hier en nu. Ik durf niet zijn geboren en leven toe naar U. 3. Hoor, roept Gij in mijn oren en jaagt mijn angst uiteen. O stem door merg en been verwek mij uit het graf, uw mens opnieuw geboren. O toekomst, laat niet af.

Page 3: Verhaal halen 18 maart 2012

woorden uit het vuur Johanneskerk 18 maart 2012 3

Exodus 19:3 Mozes ging de berg op, naar God. De HEER riep hem vanaf de berg toe: ‘Zeg tegen het volk van Jakob, laat de kinderen van Israël weten: 4 “Jullie hebben gezien hoe ik ben opgetreden tegen Egypte, en hoe ik je op adelaarsvleugels gedragen heb en je hier bij mij heb gebracht. 5 Als je mijn woorden ter harte neemt en je aan het verbond met mij houdt, zul je een kostbaar bezit voor mij zijn, kostbaarder dan alle andere volken – want de hele aarde behoort mij toe. 6 Een koninkrijk van priesters zul je zijn, een heilig volk.” Breng deze woorden aan de Israëlieten over.’ 7 Mozes ging terug, riep de oudsten van het volk bijeen en deelde hun alles mee wat de HEER hem had opgedragen. 8 En het hele volk antwoordde als uit één mond: ‘We zullen alles doen wat de HEER heeft gezegd.’ wij zingen ‘Als vrijheid is wat vrijheid lijkt …’

koor Wij, tussen moed en wanhoop. Waarom weten wij wel wat leven is maar leven niet? Soms gaan wij op de vleugels van een lied en durven onze zwaartekracht vergeten. Verlangen, pijn van onbekende duur: turen de verte in, niet kunnen laten een stad te zien, een tuin, doorschijnend water dan valt de nacht over het middaguur. Maar voorgevoel van liefde duurt het langst, heugenis aan het woord in den beginne, licht - ongebroken valt het bij ons binnen. Even zijn wij ontkomen aan de angst.

Exodus 19: 16 Op de derde dag, bij het aanbreken van de morgen, begon het te donderen en te bliksemen, er

hing een dreigende wolk boven de berg, en zeer luid weerklonk het geschal van een ramshoorn. Iedereen in het

kamp beefde. 17 Mozes leidde het volk het kamp uit, God tegemoet. Aan de voet van de berg bleven ze staan.

18 De Sinai was volledig in rook gehuld, want de HEER was daarop neergedaald in vuur. De rook steeg op als

de rook uit een smeltoven, en de berg trilde hevig. 19 Het geschal van de ramshoorn werd luider en luider.

Mozes sprak, en God antwoordde met geweldig stemgeluid. De H E E R was op de top van de Sinai neergedaald.

Hij vroeg Mozes naar hem toe te komen, en Mozes ging naar boven. 21 De H E E R zei tegen Mozes: ‘Ga naar

beneden en waarschuw het volk dat ze niet te dichtbij komen in de hoop de H E E R te zien, want dan zullen velen

van hen het leven verliezen. 22 Ook de priesters, die gewoonlijk wel in de nabijheid van de H E E R mogen komen,

moeten op eerbiedige afstand blijven, anders zal de toorn van de H E E R tegen hen losbarsten.’ 23 Mozes

antwoordde de H E E R : ‘Het volk kan de Sinai niet op gaan. U hebt ons immers zelf bevolen de berg af te grenzen

en als heilig te beschouwen.’ 24 De H E E R zei: ‘Ga naar beneden, en kom samen met Aäron weer terug. Maar de

priesters en het volk mogen niet dichterbij komen, zij mogen de berg niet op gaan, anders zal mijn toorn tegen

hen losbarsten.’ 25 Mozes ging terug naar het volk en bracht hun dit over.

Page 4: Verhaal halen 18 maart 2012

woorden uit het vuur Johanneskerk 18 maart 2012 4

Somewhere There's a place for us, Somewhere a place for us. Peace and quiet and open air Wait for us Somewhere. There's a time for us, Some day a time for us, Time together with time spare, Time to learn, time to care, Some day! Somewhere. We'll find a new way of living, We'll find a way of forgiving Somewhere . . . There's a place for us, A time and place for us. Hold my hand and we're halfway there. Hold my hand and I'll take you there Somehow, Some day, Somewhere!

Stephen Sondheim - Leonard Bernstein Stephan Hessel: Het is waar, de redenen om in verzet te komen lijken nu misschien minder duidelijk of de wereld lijkt ingewikkelder. Wie geeft er leiding, wie beslist? Het is niet altijd makkelijk om wijs te worden uit alle stromingen die over ons regeren. Het is een onmetelijke wereld waarvan we goed beseffen dat er een onderlinge afhankelijkheid in bestaat. We leven in een onderling verband zoals dat nooit eerder heeft bestaan. Maar er zijn in deze wereld dingen die onverdraaglijk zijn. Om dat te zien moet je goed kijken, zoeken. Ik zeg tegen de jonge mensen: zoek maar even en dan vinden jullie ze wel. De slechtst denkbare houding is onverschilligheid, zeggen 'ik kan er niets aan doen, ik red me wel'. Als jullie je zo gedragen, verliezen jullie een van de meest wezenlijke eigenschappen waardoor de mensheid zich kenmerkt: het vermogen om in opstand te komen en het engagement dat daaruit voortvloeit.

Honore Daumier ( 1808 -1879)/ L’émeute ( de opstand), 1848 Honoré Daumier, graveur en beeldhouwer was in zijn eigen tijd vooral beroemd vanwege zijn spotprenten. Hij maakte karikaturen over de Franse 19e-eeuwse samenleving en de politiek. Hij bracht zelfs even in de gevangenis door vanwege het beledigen van de Franse koning. Met de revolutie van 1848 hoopte hij dat er een nieuwe, meer rechtvaardige samenleving zou komen. Die revolutie was met name ontstaan onder de Parijse arbeiders, die letterlijk de barricades opgingen en het recht om te stemmen en het recht op werk eisten. De beroemde musical Les Miserables gaat over deze opstand.

Er is een plek voor ons Ergens is er een plek voor ons Stilte, rust en vrede Wachten ons Ergens Er is een tijd voor ons Ooit komt er een tijd voor ons Om samen te zijn in een zee van tijd tijd om lief te hebben Ooit. Ergens Vinden we een nieuwe manier van leven Vinden een manier om elkaar te vergeven Ergens. Er is een plek voor ons Een tijd en een plaats voor ons Houd mijn hand vast en we zijn halverwege Houd mijn hand vast en ik zal er je er brengen Op de een of andere manier Ooit Ergens ...

Page 5: Verhaal halen 18 maart 2012

woorden uit het vuur Johanneskerk 18 maart 2012 5

Psalm 112, vrij

Je zou gelukkig willen zijn: stevig, vrolijk, rechtop, goed werk, goed wonen, wat geld, aardig worden gevonden lief, je grote liefde .vinden, kinderen krijgen, gezonde, mooie. Dat zou je willen - wie niet? Wil je ook goed zijn, betrouwbaar, trouw, rechtvaardig, meedogend? Een duistere zaak is de wereld maar er zijn mensen van licht. Gierig wreed zelfzuchtig dezen en genen maar er zijn mensen die geven en delen.

Er is kwaad en woester kwaad onstuitbaar maar er zijn mensen die de doem doorbreken. Er zijn woorden gesproken die werken ten goede, je hart versterken, je geweten scherpen. Gelukkig wie ze zoekt te horen en leeft om te volbrengen. Een kwaadwillig mens wordt nooit gelukkig.

Huub Oosterhuis

wij zingen ‘Boek, jij bent geleefd … ‘

1. Boek, jij bent geleefd. Zeg ons hoe te leven. - In mijn letters staat geschreven dat alleen de geest doet leven. Licht en adem is de geest. Daarom ben ik neergeschreven: dat jij zonder angst zult leven wat je leest.

3. Boek, jij bent geleefd, zeg ons hoe te leven. - Mozes heeft de weg gewezen, hoor de woorden der profeten: licht en adem zal er zijn als je mens wordt zoals Jezus. Liefde als een mens aanwezig, wijn van liefde, brood des levens, zoals hij.

Page 6: Verhaal halen 18 maart 2012

woorden uit het vuur Johanneskerk 18 maart 2012 6

4. Boek jij bent geleefd zeg ons hoe te leven. Niemand weet hoe jij moet leven nergens staat het opgeschreven Liefde tegen liefdespijn vriendschap tegen duizend vrezen zoet dat bitter kan genezen mens voor mensen, recht en vrede, licht en adem, heel veel leven mag je zijn de gebeden voorbeden wij besluiten onze gebeden met het gebed dat Jezus ons heeft voorgeleefd

Onze Vader die in de hemelen zijt Uw NAAM worde geheiligd, uw koninkrijk kome, uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel. Geef ons heden ons dagelijks brood,

en vergeef ons onze schulden zoals ook wij onze schuldenaars vergeven, en leid ons niet in verzoeking maar verlos ons van de boze. Want van U is het koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid in eeuwigheid. Amen

mededelingen en collecte wij zingen staande het lied mededelingen en collecte wij zingen staande uit het lied: ‘God heeft het eerste woord…’

2 God heeft het eerste woord. Voor wij ter wereld kwamen, riep Hij ons reeds bij name, zijn roep wordt nog gehoord. 3 God heeft het laatste woord. Wat Hij van oudsher zeide, wordt aan het eind der tijden in heel zijn rijk gehoord. 4 God staat aan het begin en Hij komt aan het einde. Zijn woord is van het zijnde oorsprong en doel en zin.

Page 7: Verhaal halen 18 maart 2012

woorden uit het vuur Johanneskerk 18 maart 2012 7

zegenbede voorganger: De Levende zegene en behoede u. De Levende doe zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig. De Levende verheffe zijn aangezicht over u en geve u vrede. Deze viering is voorbereid door Henk Griffioen, Bettina van Santen, Harry Wim Wierda en Kees Wijnen. Henk Griffioen was tevens ambtsdrager van dienst. Het koor stond olv Wick Gispen, die ook de piano en het orgel bespeelde. Reactieboek In de ontmoetingsruimte ligt een reactieboek, waarin u na afloop van de dienst kunt reageren op de viering. Zowel positieve als opbouwend-kritische reacties zijn welkom: de werkgroep vieringen doet er graag haar voordeel mee. Hiernaast ligt elke zondag vóór de dienst ook een voorbedenboek, waarin iedereen suggesties voor voorbeden kan schrijven. Offerblok Tot en met Pasen is het offerblok bestemd voor Straatkinderen in Uganda, die in de hoofdstad Kampala bij de organisatie Kayda een maaltijd en een slaapplaats krijgen, weer naar school gaan en uiteindelijk, na een vaktraining, hun eigen boterham kunnen verdienen als naaister of timmerman. Het is een project van Kerk in Actie. Open Eettafel Gastvrij je eigen eettafel op een zelf gekozen dag en tijdstip openstellen voor kerkgenoten – dat is het idee achter de Open Eettafel. Een (sobere) maaltijd in de 40-dagentijd, waarbij mensen uit de Johannes en de Centrumgemeente samen eten en kennismaken. Wat er op tafel komt bepaalt degene die kookt en ook of er nog iets ‘inhoudelijks’ bij geserveerd wordt. Intekenen kan achterin de kerk. Je eigen tafel aanmelden (met datum en aantal eters) kan daar ook. Eet eens bij of met een ander. Voor de verandering. Bijvoorbeeld bij: -Marian v.d. Hulst-Caspers, op di. 20 maart, 18.00 u. Nog plaats voor 1. Rubicondreef 40. tel 2613051 -Ella Bakker en Huib v.d. Pol, op ma. 26 maart, 18.30 u. Nog plaats voor 2. Haarlemmerhoutdreef 14 (vegetarisch) -Petra Willemse, op do 29 maart, 12.30 u. Nog plaats voor 5. Salomedreef 1.(begane grond. Menu: erwtensoep met brood). Maaltijd Witte Donderdag Op de tafel onder de liedboeken liggen de intekenlijsten voor de Witte Donderdag. Pastoraal Meldpunt PMP Onze coördinatoren hebben een vaste plek, in de ontmoetingsruimte: bij binnenkomst rechts. Zij staan naast het PMP-prikbord en bieden een luisterend oor voor alle vragen, mededelingen en suggesties op pastoraal gebied. Bijvoorbeeld als u de gemeente wilt informeren over ziekte of andere gebeurtenissen, als u behoefte heeft aan een pastoraal gesprek of als u denkt dat iemand anders een bezoekje goed kan gebruiken. Op het prikbord van het meldpunt hangen bovendien briefjes met de namen van gemeenteleden naar wie u een kaartje kunt sturen. Kijkt u er ook eens op ? Mededelingen voor de liturgie van a.s. zondag kunt u tot uiterlijk dinsdagavond 18.00 uur per e-mail inleveren bij Lies Kamphorst: [email protected]