Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

32
BACHELORTRAJECTEN | BANABA’S | POSTGRADUATEN | PERMANENTE VORMING | EXPERTISE Welzijn & Samenleving 2014-2015 Logopedie & Audiologie Toegepaste Psychologie Sociaal Werk Code Specialisatie en professionalisering

description

Thomas More is er ook voor al wie in zijn job en/of zijn levenstraject nood heeft aan vorming en bijscholing, specialisering en professionalisering, verdieping, verbreding, verrijking en zingeving. Ontdek in deze brochure ons aanbod binnen het domein Welzijn & Samenleving.

Transcript of Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

Page 1: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

BACHELORTRAJECTEN | BANABA’S | POSTGRADUATEN | PERMANENTE VORMING | EXPERTISE

Welzijn & Samenleving

2014-2015

Logopedie & Audiologie

Toegepaste Psychologie

Sociaal Werk

Code

Specialisatie en professionalisering

Page 2: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

2

Page 3: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

InhoudModaliteiten 5

Logopedie & Audiologie 6

Postgraduaat Leerstoornissen 8

Postgraduaat Stem 9

Postgraduaat vloeiendheidsstoornissen-ECSF 10

Permanente vorming 10

Stempreventie 11

Expertise op maat 11

Toegepaste Psychologie 12

Bachelor Toegepaste Psychologie 14

Postgraduaat Client-centered Spelcounseling 15

Postgraduaat Forensische Psychodiagnostiek & Counseling 16

Postgraduaat Gedragscounseling 16

Postgraduaat Psychodiagnostiek 17

Postgraduaat Psychopedagogische Counseling 18

Postgraduaat Recruitment, Search & Selection 19

Permanente vorming Psychologie 21

Thomas More coacht: individuele coaching 21

Sociaal Werk 22

Banaba Ouderencoaching 24

Vorming en dienstverlening Sociaal Werk op maat 25

Code 26

Vormingsaanbod Code 28

Code | Expertisecentrum voor Ontwikkeling en Leren 29

Campussen 30

EXPECT MORE

3

Thomas More is de hogeschool voor wie meer verwacht van de toekomst. Want als opvolger van K.H.Kempen en Lessius staat Thomas More voor meer mogelijkheden én meer uitdagingen. Met 13.000 studenten op 12 campussen zijn we de grootste hogeschool in de provincie Antwerpen.

Bij Thomas More kun je kiezen uit tal van opleidings- en vormingsmogelijkheden: bachelors, banaba’s, postgradu-aten, cursussen, workshops, ... Daarnaast werken we via toegepast wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke dienstverlening mee aan de ontwikkeling van bedrijven, non-profitorganisaties en overheidsinstellingen.

Kortom, bij ons ben je aan het juiste adres om verder te studeren, te specialiseren of bij te blijven in je vakgebied. Samen werken we aan een ‘slimmere’ samenleving.

Welkom

Page 4: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

44

Page 5: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

5

OVERZICHT

Bachelor via een alternatief traject

Je hoeft niet per se een modeltraject te volgen (180 studiepunten, drie jaar, voltijds dagonderwijs) om een bachelordiploma te behalen. Thomas More ziet het als een kerntaak om haar professionele bachelors toegan-kelijk te maken voor zoveel mogelijk gemotiveerde studenten.

Leren en werken combineren is niet vanzelfsprekend, maar met de juiste instrumenten (studiespreiding, avond- en weekendonderwijs, afstandsonderwijs, stage-faciliteiten, …) en met een aangepaste trajectbegelei-ding, is het zeker haalbaar.

Inschrijven voor een professionele bachelor

www.thomasmore.be/inschrijven

Studiegeld professionele bachelor

www.thomasmore.be/inschrijven/studiegeld-initiele-bacheloropleidingen

Banaba

Via een banaba, of een bachelor-na-bachelor, kun je een aanvullend bachelordiploma behalen en je verder speci-aliseren in je vakgebied.

Banaba’s zijn niet alleen voor pas afgestudeerde bachelors bestemd, maar ook voor actieve professionals die zich willen specialiseren.

Het traject bestaat uit minimaal 60 studiepunten (1 jaar) en bevat, naast theorie en stages, een afsluitende bachelorproef. Je kunt de banaba’s ook deeltijds volgen of spreiden over meerdere jaren. Een combinatie van leren en werken is zeker mogelijk.

Inschrijven voor een banaba

www.thomasmore.be/inschrijven

Studiegeld banaba

www.thomasmore.be/inschrijven/ studiegeld-bachelor-na-bacheloropleidingen

Postgraduaat

Een postgraduaat is een opleiding die aansluit bij een bachelor (of een master) en die minstens 20 studie-punten omvat. Je volgt een postgraduaat als je al verworven competenties wil verbreden of verdiepen.

Als je de opleiding tot een goed einde brengt, ontvang je een getuigschrift dat het keurmerk draagt van Thomas More. Het behalen van een postgraduaat geeft je zeker een bonus op de arbeidsmarkt.

Inschrijven voor een postgraduaat

www.thomasmore.be/inschrijven

Studiegeld postgraduaat

www.thomasmore.be/inschrijven/ studiegeld-postgraduaten

Permanente vorming

Onder ‘permanente vorming’ verstaan we kortdu-rende vormingsactiviteiten, zoals workshops, lezingen, cursussen en symposia. Vaak duren ze niet meer dan een halve of een hele dag. Thomas More heeft verschil-lende expertisecentra voor een optimale organisatie en stroomlijning van dit aanbod.

Inschrijven doe je online. Het volledige aanbod vind je op www.thomasmore.be of op www.moreresearch.be.

Expertise

Onze expertisecentra en expertisecellen hebben niet enkel een vast aanbod aan vormingsactiviteiten, maar je kunt er ook terecht voor vorming-op-maat, op onze campus of op jouw werkvloer. Ook voor scholingsadvies en –expertise mag je bellen. De contactadressen vind je binnenin.

Modaliteiten

Page 6: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

66

Page 7: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

77

LOGOPEDIE & AUDIOLOGIE

Postgraduaat Leerstoornissen 8

Postgraduaat Stem 9

Postgraduaat vloeiendheidsstoornissen-ECSF 10

Permanente vorming 10

Stempreventie 11

Expertise op maat 11

LOGOPEDIE & AUDIOLOGIE

Page 8: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

888

Postgraduaat

Dyslexie en dyscalculie staan in deze specialisatie centraal. Vanuit een ruim denkkader verdiepen we ons in de wetenschappelijke kennis over deze stoornissen. Ook comorbiditeit en meertaligheid komen aan bod.

Vervolgens vertalen we deze kennis naar handelings-gerichte diagnostiek. Het opstellen van sterkte-zwakte-profielen vormt een wezenlijk onderdeel. Je begeleidt cliënten met leerstoornissen zodat je je nieuwe kennis en vaardigheden kunt toepassen in de praktijk. Jouw kritische ingesteldheid en leergierigheid zorgen voor een positieve inbreng in een groep van 20 geselec-teerde deelnemers. Evidence based handelen vormt de rode draad.

Het programma wordt aangevuld met enkele rele-vante topics zoals gesprekstechnieken, methodologisch handelen en intervisie.

Dia

gn

ost

isch

hand

ele

n

Evidence based handelen

Th

era

peu

tisc

hh

and

ele

nTechnisch lezen Spelling

Leerstoornissen

Begrijpend lezen

Rekenen

Methodisch handelen

DoelgroepLogopedisten met interesse in leerstoornissen.

Uurrooster15 contactdagen (tweewekelijks op donderdag); start in september 2014 en einde in mei 2015. De contactdagen worden aangevuld met begeleide zelfstudie en prakti-sche oefeningen.

Professionele bonusGetuigschrift Postgraduaat Leerstoornissen op basis van permanente evaluatie.

KMO-portefeuille

@WorkObservatiestage van 15 uren bij een andere deelnemer uit het postgraduaat.

Locatie en contactCampus Sanderus - AntwerpenMolenstraat 8, 2018 AntwerpenLiesbeth Van den EyndenT + 32 3 241 08 29E [email protected]

Postgraduaat Leerstoornissen www.thomasmore.be/pg-leerstoornissen

Startavond | Do. 18 september 2014

De coördinatoren van het postgraduaat geven jou inhoudelijke en praktische informatie. Het is ook de ideale gelegenheid om de andere deelnemers te leren kennen.

Page 9: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

LOGOPEDIE & AUDIOLOGIE

9

In dit postgraduaat willen we jou opleiden tot een deskundige in het vakgebied stem. Vanuit een ruim denkkader bieden we verdieping in wetenschappelijke kennis over stem en stemstoornissen.

Aan deze theorie koppelen we een praktijkgerichte vorming. Deze omvat workshops waarin verschillende methodes en technieken uit stemtherapie en -peda-gogie aan bod komen. De lesdagen worden aangevuld met literatuurstudie en praktijkgerichte oefeningen.

Via intervisie, observatie en het zelf behandelen van cliënten met stemstoornissen leer je je diagnostisch en therapeutisch handelen kritisch in vraag te stellen. Evidence based handelen vormt de rode draad.

Interne en externe experten in het vakgebied verzorgen de theoretische uiteenzettingen, workshops, coaching en begeleiding.

DoelgroepLogopedisten met interesse in het domein stem. Deel-nemers beschikken over de mogelijkheid om cliënten met stem te behandelen.

Uurrooster16 contactdagen (telkens tweewekelijks op donderdag); start in september 2014 en einde in mei 2015.

Professionele bonusGetuigschrift Postgraduaat Stem op basis van perma-nente evaluatie.

KMO-portefeuille

@WorkDe opleiding vraagt een praktische toepassing en implementatie van het geleerde in de praktijk. Dit gebeurt aan de hand van opdrachten, observatie van collega-cursisten en als onderdeel binnen het eind-project.

Programma (20 sp)

Preventie

Stempreventie

Stemergonomie

Diagnostiek

Methodologie

Diagnostische procedures

Van theorie naar praktijk

Therapie

Methodologie

Specifieke technieken en methodes

Specifieke doelgroepen

Stemtraining

Locatie en contactCampus Sanderus - AntwerpenMolenstraat 8, 2018 AntwerpenAnnelies LabaereT + 32 3 241 08 29E [email protected]

Startavond | Do. 18 september 2014

De coördinatoren van het postgraduaat geven jou inhoudelijke en praktische informatie. Het is ook de ideale gelegenheid om de andere deelnemers te leren kennen.

Postgraduaat Stem www.thomasmore/pg-stem

Page 10: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

101010

Het programma biedt een goed uitgebalanceerde combinatie van theoretische en praktijkgerichte lessen, praktijkervaring en thuisopdrachten. Sinds het begin van de opleiding hebben cursisten van maar liefst 15 Europese-en niet Europese landen zich ingeschreven. De lessen worden in het Engels gegeven, gedurende twee intensieve weken, gespreid over één academie-jaar. Ze worden gecombineerd met follow-up sessies in het eigen land. Voorbereidende leestaken en thuis-opdrachten maken integraal deel uit van de opleiding. Na de eerste intensieve week begint de cursist, onder supervisie van een stottertherapeut, met de gespecia-liseerde training.

DoelgroepLogopedisten met een interesse in vloeiendheidsstoor-nissen

Uurrooster2 Intensieve weken (week 1: 22-26/09/2014, Goteborg; week 2: 23-27/02/2015, Campus Sanderus Antwerpen), start in september 2014 en einde in juni 2015. De inten-sieve weken worden aangevuld met begeleide zelf-studie en stage onder begeleiding van een mentor.

Professionele bonusDe opleiding leidt tot het behalen van een officieel erkend postgraduaatsgetuigschrift.Cursisten worden op termijn volwaardige specialisten in vloeiendheidsstoornissen.

Belgische zelfstandige logopedisten kunnen via de KMO-portefeuille genieten van 50% tegemoetkoming van het inschrijvingsgeld.

@WorkHet postgraduaat vloeiendheidsstoornissen voorziet een observatiestage van 20u en 100 uren zelfstandige therapie bij een erkende mentor/stottertherapeut.

Locatie en contactCampus Sanderus - Antwerpen+ buitenlandIng PincketT +32 (0)3 241 08 29E [email protected]

POSTGRADUAAT VLOEIENDHEIDSSTOORNISSEN 25 CREDITS

Fenomenologie

Evaluatie, assessment en diagnose- methodologie- diagnostische procedures- van theorie naar praktijk

Interventie

Klinische training en portfolio

Postgraduaat vloeiendheidsstoornissen-ECSF www.ecsf.eu

Getuigenissen

“De opleiding was fantastisch… zeer verkwikkend en

uitdagend!”

“Ik heb nu veel ideeën en de ambitie om verder te

leren...”

“very suitable pedagogical approach

“Overall... it is simply a miracle to see the level of or-

ganization, content and commitment that has gone into this effort.

Wil je jouw talenten verder ontwikkelen? Op zoek naar verbreding en verdieping als student of professional? Dan is ons vormingsaanbod de ideale partner. Ieder jaar zetten we in op levenslang leren door het aanbieden van een brede waaier aan workshops en studiedagen, cursussen en symposia. Voor elk wat wils!

Benieuwd naar het vormingsaanbod van 2014-2015? Actuele thema’s waaronder meertaligheid, telelogo-pedie en dementie mag je verwachten in de vertrouwde vorm van een studiedag of workshop.

Wil je je verder verdiepen in onderwerpen als verworven neurogene communicatiestoornissen of stotteren? Bekijk dan het nieuwe en ruime aanbod aan cursussen.

Op zoek naar up-to-date expertise van stem? Dan is het mini-symposium ‘een multidimensionele kijk op stem-therapie’ wellicht iets voor jou.

DoelgroepLogopedisten, audiologen, studenten Logopedie en Audiologie, verpleegkundigen, NKO-artsen, psycho-logen en leerkrachten en andere geïnteresseerden.

Locatie en contactCampus Sanderus - AntwerpenHilde Coppens, T +32 3 241 08 29E [email protected]

Vormingsaanbod 2014-2015 www.thomasmore.be/lavorming

Permanente vorming

Page 11: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

LOGOPEDIE & AUDIOLOGIE

11

Stempreventie.be is een initiatief van de opleiding Logopedie en Audiologie. Stemproblemen kunnen voorkomen worden wanneer sprekers rekening houden met enkele stemhygiënische regels en een basisvor-ming krijgen in een gezond en correct stemgebruik.

De expertise van onze docenten en onderzoekers kun je binnenhalen in jouw opleiding, jouw bedrijf of jouw professionele setting. We bieden drie verschil-lende lespakketten aan. Daarnaast geven we ook de mogelijkheid tot advies op maat. Meer infor-matie over over ons aanbod en advies vind je op www.stempreventie.be/diensten.

Locatie en contactCampus Sanderus - AntwerpenMolenstraat 8, 2018 Antwerpen

Praktische informatieMarleen De Sloovere T + 32 3 241 08 29E [email protected]

Inhoudelijke informatiePiet CeuppensT + 32 3 241 08 29E [email protected]

Stempreventie www.stempreventie.be

Expertise

De opleiding Logopedie en Audiologie heeft heel wat expertise op het vlak van spraak, taal en gehoor.

Wil jouw school, bedrijf of organisatie een project uitwerken, dan ondersteunen we je graag met onze uitgebreide expertise.

Hoe ga ik om met een stotterend kind in de klas? Hoe kom ik als telefonist de dag door zonder keelpijn? Wat zijn de succesfactoren voor een goede presentatie? Dit zijn maar enkele vragen die we graag beantwoorden in een passende vorming, training of opleiding.

Ook het informeren of screenen van studenten en werknemers aangaande stem, articulatie en taalge-bruik, naast presentatievaardigheden, behoort tot onze specialisaties.

Locatie en contactCampus Sanderus - AntwerpenMolenstraat 8, 2018 AntwerpenMarleen De Sloovere T + 32 3 241 08 29E [email protected]

Expertise op maat

Page 12: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

1212

Page 13: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

1313

TOEGEPASTEPSYCHOLOGIE

Bachelor Toegepaste Psychologie 14

Postgraduaat Client-centered Spelcounseling 15

Postgraduaat Forensische Psychodiagnostiek & Counseling 16

Postgraduaat Gedragscounselingg 16

Postgraduaat Psychodiagnostiek 17

Postgraduaat Psychopedagogische Counseling 18

Postgraduaat Recruitment, Search & Selection 19

Permanente vorming Psychologie 21

Thomas More coacht: individuele coaching 21

PSYCHOLOGIE

Page 14: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

De opleiding is praktijkgericht en heeft een sterk wetenschappelijke basis. Ze focust op kennis en vaar-digheden, en de integratie van beide in de praktijk. Je groeit tijdens opleiding naar de afstudeerrichting van je voorkeur: arbeids- en organisatiepsychologie, klinische psychologie, of schoolpsychologie en pedagogische psychologie. Begeleiding en preventie staan doorheen de opleiding centraal. Tijdens de opleiding krijg je een zicht op de verschillende rollen binnen de gezondheids-zorg in Vlaanderen.

Doelgroepen• Programma 132 studiepunten: Bachelors Sociale en

Psychiatrische Verpleegkunde; bachelors Ergothe-rapie; bachelors Kleuteronderwijs, Lager en Secun-dair Onderwijs.

• Programma 129 studiepunten: Bachelors Logopedie en Audiologie.

• Programma 105 studiepunten: Bachelors Sociaal Werk en bachelors Orthopedagogie.

Uurrooster2 academiejaren (4 semesters) in voltijds dagonderwijs; spreiding over meerdere academiejaren mogelijk.

Professionele bonusBeroepstitel van ‘psychologisch consulent’. Als psycho-logisch consulent beheers je een groot aantal methodes op het gebied van diagnostiek, advisering, training en psychologische dienstverlening.

@WorkHet modeltraject van fase 2 bevat een exploratiestage. Deze loopt van eind januari tot eind maart. Je loopt 8 weken (38 uren/week) stage. Het modeltraject van fase 3 bevat een eindstage. Deze loopt van midden maart tot eind juni. Je loopt 13 weken (38 uren/week) stage.Stageplaatsen: o.a. Randstad, federale politie, Hudson, Emmaüs vzw, Team geweld en slachtofferbeleid van de Provincie Antwerpen, Opvoedingswinkel Mechelen, Vrij CLB Kempen, …

Locatie en contactAntwerpen - Campus SanderusMolenstraat 8, 2018 AntwerpenStudietrajectbegeleidersT + 32 3 241 08 55E [email protected]

Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3

Practicum 1 verkort tra ject 5 Arbeids- en organisatiepsychologie 5Religie, zingeving en levens- beschouwing

3

TP werkt! verkort tra ject */** 5 Klinische psychologie 5Counseling & coaching (A&O/KLP/SPP)

5

Psychodiagnostiek 1 4 School- en pedagogische psychologie 5 Psychodiagnostiek 3 (A&O/KLP/SPP) 3

Statistiek 1 4 Practicum 2 A&O 3 Practicum 3 (A&O/KLP/SPP) 6

Practicum 2 KLP 3 5 keuzevakken 15

Practicum 2 SPP 3 Eindstage 18

Psychologische gespreksvoering */** 4 Bachelorproef 10

Psychodiagnostiek 2 4

Statistiek 2 4

Recht */** 3

Methoden psychologisch onderzoek 2 ** 3

Exploratiestage */** 12

141414

Bachelor via een alternatief traject

Bachelor Toegepaste Psychologie www.thomasmore.be/vt-tp

*ook te volgen door logopediestudenten

**ook te volgen door bachelors kleuter, lager en secundair onderwijs / bachelors ergotherapie / bachelors in de psychiatrische of sociale verpleegkunde

Page 15: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

PSYCHOLOGIE

Dit postgraduaat leidt professionals op tot spelcoun-selor met een client-centered basishouding. Een client-centered spelcounselor begeleidt kinderen met uiteenlopende psychosociale problemen: rouw, (faal)angst, echtscheiding, pestproblematiek,... Het spel van het kind staat centraal. Spel is een natuurlijke uiting van het kind. Daarin laat het zien waarmee het zich bezighoudt en welke problemen het ervaart. Spel geeft het kind ook de gelegenheid om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met nieuw gedrag.De opleiding verloopt in samenwerking met de NVS (Netwerk Vlaamse Speltherapeuten) en het Centrum voor Social Work van de Hogeschool Utrecht.

DoelgroepProfessionele bachelors Toegepaste Psychologie of Orthopedagogie, masters Psychologie of (Ortho)Peda-gogiek, bachelors Gezinswetenschappen.

Uurrooster2 academiejaren (40 studiepunten); 10 praktijkgerichte modules; 240 contacturen; vaste lesdag: donderdag; trainingen: residentieel van vrijdagavond tot zondag-middag.

Professionele bonusGetuigschrift Postgraduaat Client-centered Spelcoun-seling.

@WorkHet eerste opleidingsjaar bestaat uit 5 modules die samen 9 opleidingsdagen en twee trainingsweekends omvatten. Bij deze modules zijn er intervisiemomenten voorzien. Het tweede opleidingsjaar bestaat uit 5 modules die samen 12 opleidingsdagen en één trai-ningsweekend omvatten. Bij deze modules zijn er super-visiemomenten voorzien.

Locatie en contactAntwerpen - Campus SanderusMolenstraat 8, 2018 AntwerpenTini HilgertT + 32 3 241 08 29 | E [email protected]

JAAR 1

Module 1 | Inleiding in de client-centered basishouding

Module 2 | Spel en spelontwikkeling

Module 3 | Training 1: grondhoudingen in client-centered spel-counseling

Module 4 | Het proces van client-centered spelcounseling

Module 5 | Training 2: ‘getuige zijn’

JAAR 2

Module 6 | Interventies in client-centered spelcounseling (deel 1)

Module 7 | Het kind in zijn context

Module 8 | Interventies in client-centered spelcounseling (deel 2)

Module 9 | Training 3: thema’s in het client-centered spelcounse-lingsproces

Module 10 | Psychosociale problemen bij kinderen.

TOTAAL: 40 STUDIEPUNTEN

Postgraduaat Client-centered Spelcounseling www.thomasmore.be/pg-ccs

Postgraduaat

15

Page 16: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

161616

De forensische psychologie beweegt zich op het raak-vlak van psychosociale hulpverlening en justitie. Foren-sische hulpverlening vereist dan ook specifieke kennis en vaardigheden, zoals juridische en deontologische kennis, kennis van frequente vormen van psychopatho-logie binnen dit werkveld, vaardigheid in de hantering van forensische psychodiagnostische instrumenten, en counselingvaardigheden relevant voor de hulpverlening bij daders en slachtoffers.

De groei van de forensische hulpverlening gaat gepaard met een toenemende vraag naar specifieke kennis en deskundigheid. Dit postgraduaat reikt professionals een brede en diepgaande vorming in de forensische psychologie aan. Het curriculum waarborgt een inte-grale aanpak, gericht op kennis én vaardigheden.

DoelgroepProfessionele bachelors Toegepaste Psychologie, masters Psychologie of (Ortho)Pedagogiek.

Uurrooster2 academiejaren (40 studiepunten); 8 modules; 168 contacturen (28 x 3 uren); vaste lesdagen: dinsdag- of donderdagavond.

Professionele bonusGetuigschrift Postgraduaat Forensische Psychodiag-nostiek & Counseling.

Jaar 1

Module 1 | Tussen justitie en hulpverlening

Module 2 | Inleiding tot de rechtspsychologie

Module 3 | Diagnostiek bij volwassen daders I

Module 4 | Diagnostiek bij volwassen daders II

Jaar 2 Module 5 | Diagnostiek bij minderjarige daders

Module 6 | Counseling bij daders

Module 7 | De psychologie van het slachtofferschap

Module 8 | Integratief werken binnen het forensisch werkveld

Totaal: 40 studiepunten

Locatie en contactAntwerpen - Campus SanderusMolenstraat 8, 2018 AntwerpenDr. Kasia UziebloT + 32 3 241 08 29 | E [email protected]

Postgraduaat Forensische Psychodiagnostiek & Counseling www.thomasmore.be/pg-fpc

Het Postgraduaat Gedragscounseling leidt profes-sionals op in de psychosociale begeleiding binnen een gedragstherapeutisch kader. De opleiding tot gedragscounselor bereidt je voor op de ondersteuning van kinderen, jongeren en volwassenen met psychoso-ciale problemen.

Je traint, ondersteunt en begeleidt mensen die psycho-sociale problemen ervaren in hun dagelijks functio-neren.

Counseling is geen psychotherapie. Het heeft een andere doelstelling (ondersteunen/veranderingsproces op gang brengen), een andere focus (psychosociale problemen) en een andere specialisatie (begeleiden).

DoelgroepProfessionele bachelors Toegepaste Psychologie, masters Psychologie en masters (Ortho)Pedagogiek.Deelnemers moeten tewerkgesteld zijn in een setting die psychosociale begeleiding toelaat.

Uurrooster2 academiejaren (40 studiepunten); 10 modules; 240 contacturen. 15 opleidingsdagen (90 uur) en 5 super-visiedagen (30 uur) per opleidingsjaar. Een module omvat 3 contactbeurten van 6 uren en 1 supervisiedag. Vaste lesdag: vrijdag.

Professionele bonusGetuigschrift postgraduaat Gedragscounseling, erkend door de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie (VVGT). Deelnemers die het getuigschrift hebben behaald, kunnen zich lid maken van de VVGT en de offi-ciële titel ‘erkend gedragscounselor’ krijgen.

Jaar 1

Module 1 | Gedragstherapeutisch proces

Module 2 | Leertheoretische principes

Module 3 | Begeleidingsdomein psycho-educatie en groepstraining

Module 4 | Begeleidingsdomein crisishulp en bemiddeling

Module 5 | Begeleidingsdomein ondersteunende en activerende begeleiding

Jaar 2

Module 6 | Probleemdomein emoties

Module 7 | Probleemdomein stress

Module 8 | Probleemdomein gezin en relatie

Module 9 | Probleemdomein zelfcontrole

Module 10 | Probleemdomein existentiële vragen

Totaal: 40 studiepunten

Locatie en contactAntwerpen - Campus SanderusMolenstraat 8, 2018 AntwerpenGert De KinderT + 32 3 241 08 29 | E [email protected]

Postgraduaat Gedragscounseling www.thomasmore.be/pg-gc

Page 17: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

PSYCHOLOGIE

17

Dit postgraduaat gaat dieper in op actuele tendensen en evoluties in het psychodiagnostisch denken binnen de verschillende psychologische werkvelden.

Je kiest minstens 4 modules uit een aanbod van 12. Elke module kadert de recente tendensen, visies en benade-ringen in verband met psychologisch onderzoek.

Bestaande en nieuwe diagnostische instrumenten worden toegelicht, beoordeeld en aan de praktijk getoetst. Een greep uit de thema’s: intelligentie, ADHD, leerstoornissen, opvoeding en persoonlijkheid.

DoelgroepProfessionele bachelors Toegepaste Psychologie, masters Psychologie en masters (Ortho)Pedagogiek.

Uurrooster1 of 2 academiejaren; 84 contacturen (28 x 3 uren); vaste lesdagen: dinsdag- of donderdagavond. Je kunt je inschrijven voor aparte modules.

Professionele bonusGetuigschrift Postgraduaat Psychodiagnostiek.

@WorkAlle modules worden praktijkgericht ingevuld met extra aandacht voor nieuw diagnostisch instrumentarium en

methodieken. Locatie en contactAntwerpen - Campus SanderusMolenstraat 8, 2018 AntwerpenSofie RysheuvelsT + 32 3 241 08 29 | E [email protected]

Aanbod academiejaar 2014-2015 (onder voorbehoud)

Module 1 | Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen

Module 2 | Diagnostiek van leerstoornissen

Module 3 | Diagnostiek van gedrag en emotie bij kinderen

Module 4 | Diagnostiek van ontwikkelingsstoornissen

Module 5 | Forensische diagnostiek

Module 6 | Diagnostiek van welzijn en gezondheid bij volwas-senen

Aanbod academiejaar 2015-2016 (onder voorbehoud)

Module 1 | Intelligentieonderzoek bij kinderen

Module 2 | Diagnostiek van opvoeding en gezin

Module 3 | Diagnostiek van welzijn en gezondheid bij kinderen

Module 4 | Neuropsychologisch onderzoek bij volwassenen en bejaarden

Module 5 | Persoonlijkheidsdiagnostiek bij kinderen, adolescen-ten en volwassenen

Module 6 | nieuwe module in opbouw

Totaal: 20 studiepunten (4 modules)

Postgraduaat Psychodiagnostiek www.thomasmore.be/pg-pd

Page 18: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

181818

Het Postgraduaat Psychopedagogische Counseling bereidt je voor op de ondersteuning van ouders bij de opvoeding van hun kinderen. De pedagogische, gesprekstechnische benadering is een sterke troef van de opleiding.

Een psychopedagogisch counselor begeleidt en coacht ouders die moeilijkheden ervaren bij de opvoeding van hun kind. Hij brengt de problemen in kaart, zodat de ouders zelf de opvoeding bewuster en doelgerichter kunnen sturen. Een counselor luistert, voelt mee en steunt.

Counseling is geen psychotherapie. Het heeft een andere doelstelling, een andere focus en een andere specialisatie.

DoelgroepProfessionele bachelors en masters in de humane weten-schappen; deelnemers zijn tewerkgesteld in een setting die psychopedagogische begeleiding van ouders (of andere opvoeders) toelaat, of vinden een setting waarin ze (vrijwillig) die ervaring kunnen opdoen.

Uurrooster2 academiejaren met 4 praktijkgerichte modules verspreid over 20 opleidingsdagen (120 contacturen); de opleiding telt 40 studiepunten; vaste lesdag: vrijdag.

Professionele bonusGetuigschrift Postgraduaat Psychopedagogische Coun -se ling.

@WorkAlle modules worden praktijkgericht ingevuld; video-materiaal, rollenspelen, gebruik van eigen praktijk-voorbeelden. De gesprekstechnische invalshoek staat centraal.

Locatie en contactAntwerpen - Campus SanderusMolenstraat 8, 2018 AntwerpenPatty De Bruyckere | T + 32 3 241 08 29E [email protected]

Jaar 1

Module 1 | Opvoeding en pedagogische hulpverlening

Module 2 | Psychopedagogische counseling: basismethodieken

Module 3 | Psychopedagogische counseling: gespreksvaardig-heden (deel 1)

Module 4 | Psychopedagogische begeleiding bij echtscheiding en nieuw samengestelde gezinnen

Jaar 2

Module 5 | Psychopedagogische counseling: gespreksvaardig-heden (deel 2)

Module 6 | Psychopedagogische counseling bij ouders met pubers

Module 7 | Psychopedagogische counseling bij allochtone ouders

Module 8 | Psychopedagogische counseling bij maatschappelijk kwetsbare gezinnen

Totaal: 40 studiepunten

Postgraduaat Psychopedagogische Counseling www.thomasmore.be/pg-ppc

Page 19: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

PSYCHOLOGIE

19

In dit praktijkgericht postgraduaat ligt de nadruk op werving, search en selectie.

Je doet wetenschappelijk gefundeerde kennis op over: de aanpak en principes van functiestudie en competen-tiemanagement, de volledige aanwervingsprocedure, executive search, employer branding, psychotechnisch onderzoek, assessment centers, loopbaantrajecten, beloningsbeleid, juridische aspecten van recruitment, …

Daarnaast perfectioneer je praktische skills zoals het opstellen van functie- en competentieprofielen, het screenen van cv’s en gedragsgericht interviewen.

Deze opleiding is een gezamenlijk initiatief van Federgon, de faculteit Economie en Bedrijfsweten-schappen van KU Leuven@Thomas More, de professi-onele bacheloropleiding Toegepaste Psychologie van Thomas More en ICHEC-Entreprises.

DoelgroepJe hebt minimaal een bachelordiploma en een eerste beroepservaring in een personeels-, rekruterings- of selectiegebonden functie of je wordt op basis van een individueel en gemotiveerd dossier én afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen door een assessment-commissie tot de opleiding toegelaten.

Uurrooster28 sessies (21 studiepunten, 5 modules) gespreid over één semester (vanaf januari); vaste lesdagen: dinsdag-avond en zaterdagochtend . In totaal 98 contacturen, aangevuld met opdrachten die de basis vormen voor de evaluatie.

Professionele bonusGetuigschrift Postgraduaat Recruitment, Search & Selection van KU Leuven.Voor Federgon-leden geldt dit getuigschrift als kwalifi-catie tot ‘Certified Member’.

Locatie en contactAntwerpen - Campus Carolus KU Leuven-Thomas More:Dr. Sophie De Winne & Frederik Van Assche E [email protected]:Ann CattelainE [email protected]

Module 1 - Belang en bouwstenen van RSS (5 sessies)

3

Kennis: RSS binnen HRM en HRM binnen de organisatie; Functiestudie; Competentie- en talentmanagement

Vaardigheden: Functieprofielen opstellen; Competentieprofielen opstellen

Module 2 - Rekrutering en search (7 sessies) 6Kennis : Wervingskanalen; Executive search; Headhunting; Wervingsboodschap; Employer branding; Prehire enposthire effecten; Juridische aspecten van RSS

Vaardigheden: Opstellen wervingsboodschappen; CV- en telefonische screening; Gebruik van social media

Module 3 - Selectie (8 sessies) 6Kennis: Selectieproces ; Selectietechnieken; Validiteit;Betrouwbaarheid; Billijkheid; Assessment center methodiek; Cultural fit in testing

Vaardigheden: Interviewtechnieken; Opstellen selectiematrix/testbatterij; Interpretatie selectiemiddelen; Opmaakpsychologisch rapport

Module 4 - RSS in relatie tot andere HR-domeinen (4 sessies) 3

Kennis: Inzetbaarheid en ontwikkeling; Loopbaanbeleid en –begeleiding; RSS als cruciaal element in organisatiebeleid; Functiewaardering; Beoordelings- en beloningssystemen

Vaardigheden: Functies waarderen; Loopbaanbegeleiding

Module 5 - Account management (4 sessies) 3Kennis: Intern proces; Communicatieproces; Commercieel proces

Vaardigheden: Accountgesprekken voeren; Lange termijnrelaties uitbouwen; Accountplan opstellen

TOTAAL: 21 STUDIEPUNTEN

Postgraduaat Recruitment, Search & Selection www.thomasmore.be/pg-rss

Page 20: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

202020

Page 21: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

PSYCHOLOGIE

21

Wil je op de hoogte blijven van de meest recente psychologische tendensen? Wil je als psychologisch of pedagogisch geschoolde sterker in je schoenen staan binnen jouw professionele werksetting? Wil je dit doen door jouw vaardigheden en talenten verder te ontwik-kelen? Of ben je op zoek naar meer kennisverbreding of -verdieping? Dan kan ons vormingsaanbod zeker een antwoord bieden.

Ons aanbod kent een grote diversiteit aan thema’s binnen de psychologische en pedagogische hulp- en dienstverlening.

Mogelijke vormingsthema’s binnen de pedagogische en schoolse context zijn: hoogbegaafdheid, ADHD, faal-angst, leerstoornissen en communicatie met ouders.

Vormingen binnen de algemene professionele context zijn gericht op: communicatie, stressbestendigheid en samenwerking op het werk.

Vormingsthema’s binnen de klinisch psychologische context zijn: traumaverwerking, motivationele gespreks-voering en intelligentiemeting.

DoelgroepDe psychologisch of pedagogisch geschoolde professi-onal. Alle hulpverleners werkzaam binnen welzijnswerk, de gezondheidszorg, onderwijs en andere vormen van sociale dienstverlening zijn welkom, maar ook dienst-verleners binnen de professionele HR-context vinden in ons aanbod hun gading.

Locatie en contactAntwerpen - Campus SanderusMolenstraat 8, 2018 AntwerpenElsje GorisT + 32 32 41 08 29E [email protected]

Permanente vorming Psychologie www.thomasmore.be/tpvorming

Je wilt graag je resultaten verbeteren, een andere aanpak ontwikkelen, communicatie verbeteren of samenwerking en motivatie in je team bevorderen. Je wilt graag groeien, authentiek zijn in wat je doet…

Misschien heb je wel al stappen ondernomen. Alleen wil dat niet altijd even goed lukken: de dingen gaan niet zoals jij het voor ogen hebt of je hebt niet echt een duidelijk beeld hoe het anders aan te pakken of waar jouw sterktes liggen en hoe die concreet in te zetten.

Vanuit jouw professionele vraag gaan we samen aan de slag. Verheldering, enthousiasme, een objectieve kijk, inspiratie, iemand die met je mee kan kijken en je ondersteunt in je aanpak. Wij gaan voor objectief resul-taat; dat is wat Thomas More-coaching je biedt!

Hoe? Meestal duurt een traject een 3 à 5-tal sessies. We bekijken duur en locatie in onderling overleg.

DoelgroepLeidinggevenden en coördinatoren binnen onderwijs en andere social-profitorganisaties.

Locatie en contactAntwerpen - Campus SanderusMolenstraat 8, 2018 AntwerpenYoko TheunisT + 3 241 08 29E [email protected]

Thomas More coacht: individuele coaching www.thomasmore.be/coach

Permanente vorming

Expertise op maat De opleiding Toegepaste Psychologie heeft 5 expertisegebieden: gezondheidspsychologie en –psychopathologie, opvoeding en onderwijs, HRM en organisatiepsychologie, toegepaste sociale psychologie en psychodiagnostiek. Over al deze thema’s kan Toegepaste Psychologie vormingen, consultancy en adviesverlening op maat aanbieden.Voor meer informatie: www.expertisetoegepastepsychologie.be

Page 22: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

22

VERPLEEGKUNDE & VROEDKUNDE

Lorem ipsum dolor sit amet, consec-tetur adipiscing elit. Sed condimen-tum ac nibh at viverra. Sed placerat suscipit ante eu laoreet. Morbi conval-lis vel quam eget porta. Sed mauris justo, rhoncus vestibulum eros at, ullamcorper vehicula massa. Aenean non metus feugiat,

222222

Page 23: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

23

TITEL

232323

SOCIAAL WERKBanaba Ouderencoaching 24

Vorming en dienstverlening Sociaal Werk op maat 25

SOCIAAL WERK

Page 24: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

242424

Als ouderencoach ben je het aanspreekpunt voor niet-zorgbehoevende ouderen.

Je verleent advies over thema’s als autonoom leven en wonen, recht en vermogen, en participatie aan de samenleving. Je specialiseert je in een van deze domeinen.

In de opleiding leer je waarderend omgaan met ouderen en assertief hun belangen te behartigen. Je leert op een empowerende manier met ouderen werken. Een actieve deelname aan de samenleving en sociale integratie van de ouderen staan hierbij centraal.

DoelgroepBachelors met affiniteit met en voor ouderen.

Uurrooster1 academiejaar, deeltijds in 2 academiejaren; vaste lesdag afhankelijk van de gekozen specialisatie.

Professionele bonusDiploma Bachelor in de Ouderencoaching.

Opleidingscheques

@WorkAdviesbureau’s, openbare besturen, diensten-centra, buurt- en opbouwwerk, thuiszorgdiensten, WZC, educatieve diensten van ouderenorganisa-ties, mutualiteiten, ....

Programma SP

Basismodule: waarderende benadering 15

Waarderend coachen en bemiddelen

Sociologisch kijken en structureel veranderen

Historische en internationale benadering

De oudere als persoon

Keuze major: recht en vermogen 25

Juridisch kijken naar wonen

Pensioenpijlers

Erfrecht en schenkingen

Verzekeringen

Belastingen

Keuze major: autonomie 25

Huisvesting nieuwbouwprojecten

Huisvesting aanpassingswerken

Technologie ondersteund leven en wonen

Mobiliteit

Keuze major: participatie 25

Vrijetijdsbesteding en vrijwilligerswerk

Visievorming over ouderenbeleid

Innovatief werken

Activering en sociale actie

Netwerken en beleidsbeïnvloeding

Persoonlijk specialisatieproject en specialisatievak 20

Totaal 60

Locatie en contactCampus Geel, Kleinhoefstraat 4, 2440 GeelGrete DefermeT + 32 14 56 21 47 | E [email protected]

Banaba Ouderencoaching www.thomasmore.be/banaba-oc

Bachelor-na-bachelor

Vorming en dienstverlening Sociaal Werk op maat www.thomasmore.be/sw-vorming

Page 25: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

SOCIAAL WERK

25

Enkele thema’sAppreciative Inquiry; bemiddeling; beroepsgeheim; budgethulpverlening; coaching; cultuur en sociaal-artis-tiek; HRM; intervisie en supervisie; leidinggeven; organisatieontwikkeling; procesbegeleiding;slachtofferbejegening.

Werkwijze• Handelingsgericht en methodisch onderbouwd.• Oplossingsgerichte en thematische aanpak.• Waarderende benadering en interactief.

Doelstellingen• Attitudes, inzichten en vaardigheden aanreiken.• Hoge implementeerbaarheid en toepasbaarheid.

Locatie en contactCampus GeelKleinhoefstraat 4, 2440 GeelVera NijsT + 32 14 56 21 47 E [email protected]

Expertisecentrum Inclusie | Campus GeelDe onderzoekslijnen van het expertisecentrum Inclusie hebben als gemeenschappelijk doel een inclusieve samenleving te bevorderen. E [email protected]

APART Aanpak en preventie van AgressieAnne GroenenT + 32 14 56 23 10 E [email protected] www.apart.nu

CEBUD Centrum voor Budgetadvies en –onderzoek Bérénice StormsT + 32 14 56 23 10 E [email protected] www.cebud.be

K-POINTOnderzoeks- en Kenniscentrum Inclusie & ICTJo DaemsT + 32 14 56 23 10E [email protected] W www.k-point.be

VONK3Vlaams Onderzoeks-en Kenniscentrum Derde Leeftijd Leen HeylenT + 32 14 56 23 10E [email protected] www.vonk3.be

Expertise

Page 26: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

2626

Page 27: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

2727

CODEVormingsaanbod Code 28

Code | Expertisecentrum voor ontwikkeling en leren 29

CODE

Page 28: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

282828

Route 45!Vpk-VT-R45Een heroriënteringstraject van 4x 45 studiepunten, met één vaste lesdag per week en afstandsonderwijs. Zelf-standig kunnen werken, een sterke motivatie en studie-discipline zijn belangrijk.

UurroosterVerlengd traject, combinatie van deeltijds dag- en afstandsonderwijs; spreiding over meerdere acade-miejaren (4 x 45 studiepunten); één lesdag per week. De lessen gaan door op maandag (fase 1), donderdag (fase 2), dinsdag ( fase 3 en 4).

@WorkDe organisatie van de stages gebeurt in overleg. We

houden zoveel mogelijk rekening met je gezinssituatie. Indien mogelijk kun je stage lopen op je eigen werkplek. In de eerste drie fases worden de stages gespreid, in de vierde fase dien je de afsluitende fase integraal en voltijds af te werken.Je kunt gebruik maken van zeer goed uitgeruste skillslabs om verpleegtechnische vaardigheden in te oefenen.

Locatie en contactCampus Turnhout | Ann RealeT + 32 (0)14 80 61 01 | E [email protected]

Infoavond Route 45!Campus Turnhout, 14 mei 19 uur

Bachelor Verpleegkunde via een verlengd trajectDoelgroep

Ergotherapeuten, kinesisten, orthopedagogen, diëtisten, leerkrachten, … die zich wensen te heroriënteren.Iedereen die aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, geboeid is door de opleiding Verpleegkunde en voldoende gemotiveerd.

Verlengd traject Verpleegkunde in dagonderwijs www.thomasmore/pg-diabe

282828

Code is het multidisciplinaire expertisecentrum van Thomas More voor ontwikkeling en leren.

Het centrum wil een brug slaan tussen wetenschappelijk onderzoek en praktijk op het raakvlak van innovatief en inclusief onderwijs, meertaligheid en interculturaliteit, en ontwikkelingsstoornissen (ADHD & ASS, taal- en leer-stoornissen).

Ons open aanbod aan vormingen gaat in op deze thema’s. Daarnaast verzorgen we hierover ook vor -mingen op maat en gratis infoavonden.

Iedere twee jaar gaan we tijdens een symposium dieper in op ‘hot topics’ in het werkveld en recente bevindingen daarover uit onderzoek.

DoelgroepDe zorg- en gezondheidssector, het onderwijs, het werk-veld en beleid.

Locatie en contactAntwerpen - Campus SanderusCode - Expertisecentrum van Thomas MoreJozef De Bomstraat 11, 2018 AntwerpenT + 32 (0)3 241 08 09 E [email protected]

Vormingsaanbod Code www.code.thomasmore.be

Code

Page 29: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

CODE

29

Code beantwoordt specifieke vragen uit het werkveld of werkt concrete opdrachten uit rond innovatief en inclusief onderwijs, meertaligheid en interculturaliteit, en ontwikkelingsstoornissen (ADHD & ASS, taal- en leer-stoornissen).

Heb je een vraag rond één van onze expertisegebieden of wil je ondersteuning of advies bij de ontwikkeling van diagnostische of begeleidingsprotocollen of van educa-tief materiaal, dan bekijken we graag of we je verder kunnen helpen.

Locatie en contactAntwerpen - Campus SanderusCode - Expertisecentrum van Thomas MoreJozef De Bomstraat 11, 2018 AntwerpenT + 32 (0)3 241 08 09 E [email protected]

Code | Expertisecentrum voor ontwikkeling en leren www.code.thomasmore.be

Page 30: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

CAMPUSSEN

ANTWERPENDat Antwerpen een trendy en bruisende stad is, hoeft geen betoog. De vele studentencafee-tjes, gezellige pleinen en terrassen, prachtige gebouwen en fijne sfeer maken van Antwerpen een hippe metropool. Campus Sanderus, op een boogscheut van het trendy ‘Zuid’ en op wandelafstand van het stadscentrum, wordt je thuisbasis. De campus is centraal gelegen en vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.

Molenstraat 8, BE-2018 Antwerpen T + 32 3 241 08 29 E [email protected]

BACHELOROPLEIDINGEN

Logopedie en Audiologie

Toegepaste Psychologie

à

30

Page 31: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

GEELDe Geelse campus groepeert opleidingen in zowat alle gebieden onder één gigantisch dak: van dierenwelzijn tot elektronica, en van sociaal werk tot fruitteelt. Groen en ruimte, gezelligheid en gemoedelijkheid, een straf studentenleven, een nog straffere kotcommunity, een waaier aan opleidingen.

Kleinhoefstraat 4, BE-2440 GeelT + 32 14 56 23 10E [email protected]

BACHELOROPLEIDINGEN

Agro- en BiotechnologieBedrijfsmanagement

Biomedische Laboratoriumtechnologie

Bouw

Chemie

Elektromechanica

Elektronica-ICT

Energietechnologie

Ergotherapie

Office Management

Orthopedie

Sociaal Werk

Toegepaste Informatica

Voedings- en Dieetkunde

Ú

31

CAMPUSSEN

Page 32: Verderstudeerbrochure Welzijn & Samenleving 2014-2015

BROCHURES SPECIALISATIE & PROFESSIONALISERING

Gezondheid & Life SciencesFarmacie & Chemie, Laboratoriumtechnologie Verpleegkunde & Vroedkunde Voeding & Dieet

More Business ClassManagement & Talen Business Intelligence Toerisme

More Media SchoolCommunicatie Journalistiek

OnderwijsLeraar Kleuteronderwijs Leraar Lager Onderwijs Leraar Secundair Onderwijs

TechnologieBouw Elektromechanica, Elektronica, Energie ICT

Welzijn & SamenlevingLogopedie & AudiologiePsychologieSociaal WerkCode

Download de brochures via www.thomasmore.be/sp.