Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

24
Specialisatie en professionalisering BACHELORTRAJECTEN | BANABA’S | POSTGRADUATEN | PERMANENTE VORMING | EXPERTISE 2014-2015 Onderwijs Leraar Kleuteronderwijs Leraar Lager Onderwijs Leraar Secundair Onderwijs

description

Thomas More is er ook voor al wie in zijn job en/of zijn levenstraject nood heeft aan vorming en bijscholing, specialisering en professionalisering, verdieping, verbreding, verrijking en zingeving. Ontdek in deze brochure ons aanbod binnen het domein Onderwijs.

Transcript of Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

Page 1: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

Specialisatie en professionaliseringbachelortrajecten | banaba’S | poStgraduaten | permanente vorming | expertiSe

2014-2015

OnderwijsLeraar Kleuteronderwijs

Leraar Lager Onderwijs

Leraar Secundair Onderwijs

Page 2: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015
Page 3: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

inhoudInleiding 5

Lerarenopleiding 9

Bachelor Onderwijs via een alternatief traject 10

Banaba 14

Postgraduaat 15

Permanente vorming 17

Campussen 20

Page 4: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

4

Page 5: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

INleIdING

5

NetwerK vaN COmPeteNtIeSthomas more organiseert 28 professionele bacheloropleidingen, goed voor ongeveer 100 afstu-deerrichtingen, op 12 campussen in 7 steden in de provincie antwerpen. de hogeschool staat voortdurend in nauw contact met haar werkvelden en stageplaatsen (bedrijven, scholen, overheids- en gezondheidsinstellingen, …) en werkt dagelijks aan praktijkge-richte opleidingen toegepast onderzoek, permanente vorming, en maatschappelijke dienstverle-ning.

trajecten op maatWe zijn er niet alleen voor onze jongeren, op zoek en op weg naar een mooi beroep en een span-nende carrière, maar ook voor al wie in zijn job en/of zijn levenstraject, nood heeft aan vorming en bijscholing, specialisering en professionalisering, verdieping, verbreding, verrijking en zinge-ving.

daarom bieden wij onze bacheloropleidingen niet alleen aan via regulier dagonderwijs, maar in de meest diverse trajecten en formules: verlengd of verkort, voltijds of deeltijds, overdag of ’s avonds en in het weekend, op de campus, in aula’s, labo’s en ateliers of via afstandsonderwijs, in kleine en grote pakketten en desgewenst op maat.

“ Samen kunnen we een bijdrage leveren aan ‘specialisatie en professionalisering’ en werken we aan een ‘slimmere’ samenleving, met meer en betere kansen.”voor studenten die al een diploma hoger onderwijs op zak hebben of voor professionals die zich verder willen bekwamen in hun vak, organiseren we banaba’s en postgraduaten die een mooie professionele bonus opleveren.bovendien organiseren onze expertisecentra tal van lezingen, vormingsdagen, cursussen en congressen voor een gespecialiseerd en/of een breed publiek.

er is, kortom voor elk wat wils en misschien bezoek ook jij binnenkort één van onze campussen.

Slimmere samenlevingWant daar tekenen we voor: voor breed toegankelijke en performante basisopleidingen, voor sterke afstudeerrichtingen en specialisaties, voor up-to-date permanente vorming, voor relevante maatschappelijke dienstverlening. Samen, docenten en studenten, praktijklectoren, mentoren en stagiairs, medewerkers en partners, vormen we een uitgebreid en uitgekiend netwerk van competenties, van multidisciplinaire expertise. Samen kunnen we een bijdrage leveren aan ‘speci-alisatie en professionalisering’ en werken we aan een ‘slimmere’ samenleving, met meer en betere kansen. Samen houden we de vinger aan de pols.

Page 6: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

66

Page 7: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

7

INleIdING

Bachelor via een alternatief traject

je hoeft niet per se een modeltraject te volgen (180 studiepunten, drie jaar, voltijds dagonderwijs) om een bachelordiploma te behalen. thomas more ziet het als een kerntaak om zijn professionele bachelors toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk gemoti-veerde studenten: studenten die al een diploma hoger onderwijs op zak hebben, en een bijkomende bachelor willen behalen via een verkort traject, professionals die al actief zijn in een (deeltijdse) job en/of al een gezin hebben, en die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen op de arbeidsmarkt via een verlengd traject of een traject op maat …

leren en werken combineren is niet vanzelfsprekend, maar met de juiste instrumenten (studiespreiding, avond- en weekendonderwijs, afstandsonderwijs, stage-faciliteiten, …) en met een aangepaste trajectbegelei-ding, is het zeker haalbaar.

Inschrijven voor een professionele bachelor

www.thomasmore.be/inschrijven

Studiegeld professionele bachelor

www.thomasmore.be/inschrijven/studiegeld-initiele-bacheloropleidingen

Banaba

via een banaba, of een bachelor-na-bachelor, kun je een aanvullend bachelordiploma behalen en je verder speci-aliseren in je vakgebied. deze opleidingen zijn niet alleen voor pas afgestudeerde bachelors bestemd, maar ook voor actieve professionals die zich willen specialiseren en/of een beroepstitel wensen te behalen. het traject bestaat uit 60 studentenpunten (1 jaar) en bevat, naast theorie en stages, een afsluitende bachelorproef. je kunt de banaba’s ook deeltijds volgen en spreiden over meer-dere jaren. een combinatie van leren en werken is zeker mogelijk. Zo biedt een aantal opleidingen,in de mate van het mogelijke, hun studenten de kans een gedeelte van hun stages in de eigen instelling te lopen.een groot aantal opleidingsonderdelen van onze bana-ba’s kun je ook afzonderlijk volgen als bijscholing. je krijgt daarvoor een attest.

Inschrijven voor een banaba

www.thomasmore.be/inschrijven

Studiegeld banaba

www.thomasmore.be/inschrijven/ studiegeld-bachelor-na-bacheloropleidingen

Postgraduaat

een postgraduaat is een opleiding die aansluit bij een bachelor (of een master) en die minstens 20 studie-punten omvat. je volgt een postgraduaat als je al verworven competenties wil verbreden of verdiepen. als je de opleiding tot een goed einde brengt, ontvang je een getuigschrift dat het keurmerk draagt van thomas more. het behalen van een postgraduaat geeft je zeker een bonus op de arbeidsmarkt.

Inschrijven voor een postgraduaat

www.thomasmore.be/inschrijven

Studiegeld postgraduaat

www.thomasmore.be/inschrijven/ studiegeld-postgraduaten

Permanente vorming

onder permanente vorming verstaan we kortdu-rende vormingsactiviteiten, zoals workshops, lezingen, cursussen en symposia. vaak duren ze niet meer dan een halve of een hele dag. thomas more heeft verschil-lende expertisecentra voor een optimale organisatie en stroomlijning van dit aanbod. inschrijven doe je online. het volledige aanbod, met alle details, vind je op www.thomasmore.be of op www.moreresearch.be.

leren en werken combineren is niet vanzelfsprekend, maar met de juiste instrumenten (studiespreiding, avond- en weekendonderwijs, afstandsonderwijs, stagefaciliteiten, …) en met een aangepaste traject-begeleiding, is het zeker haalbaar.

expertise

onze expertisecentra en expertisecellen hebben niet enkel een vast aanbod aan vormingsactiviteiten, maar je kunt er ook terecht voor vorming-op-maat, op onze campus of op jouw werkvloer. ook voor scholingsadvies en –expertise mag je bellen. de contactadressen vind je binnenin.

7

INleIdING

LereN eN werKeN

Page 8: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

88

Page 9: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

99

lerareNopleIdING

LerareNOPLeIdINg verkort traject Kleuteronderwijs 8

verkort traject Lager Onderwijs 9

Lager Onderwijs in avond- en weekendonderwijs 10

verkort traject Secundair Onderwijs 11

banaba Zorgverbreding en remediërend Leren 12

postgraduaat mentor in aanvangs- en Stagebegeleiding 13

Postgraduaat Omgaan met Kinderen en Jongeren met autismespectrumstoornis 14

Code 15

donchecentrum 15

LeON 16

thomas more Coacht 17

Page 10: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

101010

Sta jij ook te kijken van de fantasie en de ontdekkings-drang van jonge kinderen? ben je altijd al gefascineerd geweest door leren en ontwikkelen, en heb je voldoende creativiteit in huis om dat te stimuleren? Kortom, kriebelt het – ook al heb je al een andere bacheloropleiding gevolgd – om alsnog leraar te worden voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar oud? dan is de verkorte opleiding Kleuteronderwijs iets voor jou!

Doelgroepje bezit minimaal een bachelordiploma.

Uurroostervoor wie al een bachelor- én lerarendiploma heeft, duurt de opleiding één jaar (2 semesters). bachelors zonder lerarendiploma kunnen de opleiding in 1,5 tot 2 jaar afwerken. je kunt de opleiding ook spreiden over meerdere jaren, als dat beter te combineren is met een job of een gezin.

Professionele bonusdiploma bachelor in het onderwijs: Kleuteronderwijs.

betaald educatief verlof (bev) opleidingscheques

@Worktijdens het semester breng je heel wat losse dagen door op de stageplek. aan het einde van elk semester krijg je tijdens langere stageperiodes de kans om te tonen dat je een thema ervaringsgericht kunt uitwerken voor kleuters.naast de mentor van je stageschool, volgt ook een docent je een gans academiejaar op. deze docent ziet je regelmatig aan het werk op de stageplek en houdt ook voortdurend contact met je school.

CurriculumWe bieden een afwisselend programma aan met vaste les- en stageweken. het programma wordt tegen september 2014 op punt gesteld. je kunt het opvragen via de contactpersonen.

Locatie en contactCampus vorselaarastrid cornelise [email protected] demessemaeker, t +32 14 50 80 18e [email protected]

bachelor onderwijs via een alternatief traject

Verkort traject Kleuteronderwijs www.thomasmore/bako

Page 11: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

11

droom je van een carrièreswitch tot ‘meester’ of ‘juf’, kortom leraar lager onderwijs? via deze verkorte dagopleiding verwerf je de competenties om kinderen te begeleiden in hun leer- en ontwikkeltraject van de lagere school. je leert zowel de inhouden van alle leerdomeinen van de lagere school (wiskunde, neder-lands, Frans, godsdienst, wereldoriëntatie, muzische vorming en lichamelijke opvoeding) als de pedago-gisch-didactische achtergrond om die leergebieden op een passende manier te begeleiden in de klas. dit programma bieden we aan op twee vaste lesdagen. het is flexibel aan te passen aan je persoonlijke noden (en te combineren met werk en/of gezin).

Doelgroepje bezit minimaal een bachelordiploma.

Uurrooster3 semesters; 2 semesters voor kandidaten met een pedagogisch diploma; vaste lesdagen: woensdag en vrijdag; startmomenten: september en februari.

Professionele bonusdiploma bachelor onderwijs: lager onderwijs.

@Workper semester loop je twee niet-aaneensluitende weken stage. een stagementor op de stageplaats en stagebe-geleiders van de opleiding begeleiden je daarbij.

Locatie en contactCampus vorselaarKaren lavrijsen, t + 32 14 50 81 60e [email protected]

SemeSter 1 31pedagogisch-didactische vorming deel a*

ict & internationalisering*

agogische vaardigheden*

godsdienst algemeen*

religie, zingeving en levensbeschouwing**

praktijkmodule*

praktijk deel a*

SemeSter 2 32pedagogisch-didactische vorming deel b

nederlands deel a

Wiskunde deel a

muzische vorming deel a

Wereldoriëntatie deel a

Frans deel a

praktijk deel b

SemeSter 3 33pedagogisch-didactische vorming deel c

nederlands deel b

Wiskunde deel b

muzische vorming deel b

Wereldoriëntatie deel b

godsdienst

eerste leerljaar

praktijk deel c

* Studenten met onderwijsbevoegdheid genieten automa-tisch vrijstelling voor deze opleidingsonderdelen en verkor-ten daarmee het standaardtraject met één semester.

** het opleidingsonderdeel religie, zingeving & levensbe-schouwing levert automatisch een vrijstelling op voor wie een diploma hoger onderwijs behaalde aan een katholieke onderwijsinstelling.

Verkort traject Lager Onderwijs www.thomasmore.be/vt-balo

lerareNopleIdING

betaald educatief verlof (bev) mogelijk opleidingscheques

Page 12: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

121212

Wou je altijd al ‘meester’ of ‘juf’ worden? droom je van een van een carrièreswitch tot leraar lager onderwijs? via de avond- en weekendopleiding tot leraar lager onderwijs verwerf je de competenties om kinderen te begeleiden in hun leer- en ontwikkeltraject van de lagere school. je leert zowel de inhouden van alle leer-domeinen van de lagere school (wiskunde, nederlands, Frans, godsdienst, wereldoriëntatie, muzische vorming en lichamelijke opvoeding) als de pedagogisch-didactische achtergrond om die leergebieden op een passende manier te begeleiden in de klas. dit flexibele programma combineer je met werk en gezin. voor elke student wordt een individueel programma opgesteld.

Doelgroepje bezit minimaal een diploma secundair onderwijs. Wie reeds een bachelordiploma of meer bezit, kan heel wat vrijstellingen krijgen. je kunt de opleiding combineren met werken. We raden wel aan één werkdag per week vrij te roosteren.

Uurrooster• meteendiplomasecundaironderwijs:8semesters(4jaar);• meteendiplomahogeronderwijs:5semesters(2,5jaar);• meteenpedagogischdiplomaof voldoendeerva-ring in een lagere school: deeltijds programma vanaf 2 semesters.

vaste lesdagen: dinsdagavond en zaterdagvoor-middag; sporadisch op donderdagavond en zaterdag-namiddag; startmomenten: september en februari.

Professionele bonusdiploma bachelor in het onderwijs: lager onderwijs.

betaald educatief verlof (bev) opleidingscheques

@Workje loopt stage in een lagere school, van het eerste tot zesde leerjaar. na een inloopfase met losse stagedagen neem je ook een ganse week voor jouw rekening. je kiest zelf in welke scholen je deze stages loopt.

Locatie en ContactCampus de vest, mechelenilona hawrijk, t + 32 15 36 92 62e [email protected] [email protected]

ZeLfStudIe: Leraar aLS INhOudeLIJK exPert 31godsdienst

Frans

nederlands

Wereldoriëntatie

Wiskunde

aLgemeNe ONderwIJSvaardIghedeN ** 28leer- en ontwikkelingsprocessen begeleiden

Kind in ontwikkeling

Functioneren in een schoolorganisatie

** Wie een pedagogisch getuigschrift bezit, kan vrijgesteld worden.

ONderwIJSSPeCIfIeKe vaardIghedeN 46godsdienst

Frans

lichamelijke opvoeding

muzische vorming

nederlands

Wereldoriëntatie

Wiskunde

INtegratIe IN de ONderwIJSPraKtIJK *** 33participatiestage a

basisstage

doorgroeistage

uitgroeistage

*** Wie een pedagogisch diploma bezit, krijgt deelvrijstel-lingen voor de stages.

aLgemeNe BaCheLOrCOmPeteNtIeS * 42religie, zingeving en levensbeschouwing

Wijsbegeerte

communicatie

inleiding in wetenschappelijk onderzoek

communicatie met kinderen

psychologie

capita selecta

participatiestage b

Scriptiestage

Scriptie

* Wie een diploma hoger onderwijs bezit, is vrijgesteld van deze opleidingsonderdelen.

Traject Lager Onderwijs in avond- en weekendonderwijs www.thomasmore/vt-balo

Page 13: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

13

je hebt reeds een bachelor- of masterdiploma en je wil graag aan de slag als leraar secundair onderwijs? je hebt reeds een diploma van leraar secundair onderwijs, maar je wilt graag uitbreiding van je vakbekwaam-heid met een bijkomend onderwijsvak? ontdek onze verkorte trajecten!

Doelgroepje hebt minstens een bachelordiploma en/of diploma specifieke lerarenopleiding (Slo).

Uurroostervoltijds dagonderwijs; uurrooster afhankelijk van de gekozen onderwijsvakken en je vrijstellingen. je programma duurt 2 tot 4 semesters.

Professionele bonusdiploma bachelor in onderwijs: Secundair onderwijs of een diploma met een bijkomend onderwijsvak.daarmee kun je aan de slag in de eerste graad en tweede graad in het aSo, tSo en KSo (algemeen, technisch en kunstsecundair onderwijs) en ook in de eerste tot de derde graad van het bSo (beroepssecun-dair onderwijs).je kunt ook terecht in het volwassenenonderwijs of bij een educatieve dienst van een doe-centrum, museum, ledenorganisatie enz.

@Worktijdens je stages verken je niet alleen het secundair onderwijs (aSo, tSo en bSo), ook de bedrijfswereld,het deeltijds, buitengewoon, volwassenen- of basis-onderwijs komen aan bod. je werkt aan concrete projecten in de omgeving waar je later terechtkomt: alles draait rond je school, je klassen en je leerlingen. leren in de praktijk staat centraal!

Curriculumje kiest twee onderwijsvakken of een bijkomend onder-wijsvak uit het aanbod op de campus van jouw keuze.

Campus mechelenje combineert twee vakken uit twee verschillende hori-zontale rijen.

nederlands Wiskunde

aardrijkskunde engels godsdienst techniek

biologie Frans informatica

economie Fysica geschiedenis

je kunt ook kiezen uit volgende combinaties:

handel-burotica informatica

mechanica elektriciteit

mechanica techniek

mechanica informatica

informatica techniek

Campus turnhoutje maakt een keuze uit 2 onderwijsvakken:

lichamelijke opvoeding en bewegingsrecratie:vanaf fase 2: keuze uit optie indoor, outdoor of individueel spor-tief talent

plastische opvoeding en project Kunstvakken

Campus vorselaarje kiest twee onderwijsvakken uit twee verschillende horizontale lijnen.

biologie economie nederlands

godsdienst Wiskunde

geschiedenis informatica

aardrijkskunde Frans techniek

engels Fysicaproject algemene vakken

afhankelijk van de gekozen onderwijsvakken kom je in aanmerking voor bijkomende vrijstellingen op basis van eerder verworven kwalificaties (evK) en/of eerder verworven competenties (evc). een trajectbegeleider staat je bij met raad en daad bij de samenstelling van jouw traject, dat flexibel aangepast kan worden aan je persoonlijke noden (combineren met werk en/of gezin).

Locaties en contactCampus de vest, mechelenanne grimon, t + 32 15 39 92 63e [email protected]

Campus vorselaarjoke verschaeren, t + 32 14 50 81 63e [email protected]

Campus turnhoutbernadette plaetinck, t + 32 14 80 61 01e [email protected] griet gabriels, t + 32 14 80 61 01e [email protected]

Verkort traject Secundair Onderwijs www.thomasmore.be/vt-baso

lerareNopleIdING

Page 14: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

141414

Kinderen en jongeren met specifieke onderwijsbe-hoeften vragen een deskundige, zorgbrede aanpak in de school. de zorgbegeleider of het zorgteam speelt daarin een belangrijke rol. tijdens deze opleiding ontwikkel je een eigentijdse visie op zorg voor alle leerlingen en verwerf je competenties om deze visie waar te maken op 3 niveaus: • schoolniveau:ondersteunenvandezorgvisievande

school als organisatie: de zorgbegeleider coördineert de zorgverbredende initiatieven op schoolniveau;

• klasniveau:coachen/begeleidenvanlerareninhuntaak om alle kinderen/jongeren optimale kansen te bieden;

• leerlingniveau: ondersteuning bieden bij het bege-leiden van kinderen en jongeren met specifieke hulp-vragen, zowel binnen als buiten de klascontext.

je kiest voor een traject kleuter-, lager of secundair onderwijs. bepaalde opleidingsonderdelen zijn specifiek voor het gekozen traject.

Curriculum Turnhout

gemeeNSChaPPeLIJK gedeeLte voltijds 2 jaar 3 jaar

handelingsgericht werken als basis voor de zorg

6 (1) (1)

coaching 3 (1) (1)

Keuze-opleidingsonderdel 3 (1) (1)

uitbouwen van een zorgsysteem 6 (2) (2)

constructief samenwerken 6 (2) (2)

efficiënt en effectief samenwerken in een schoolteam

4 (2) (2)

praktijk - stage 8 (2) (3)

praktijk - praktijkgericht onderzoek 6 (1) (3)

praktijk - geïntegreerde opdracht 3 (2) (3)

OPLeIdINgSONderdeeL Per traJeCt (KLeuter, Lager & SeCuNdaIr)

begeleiden van leerlingen met specifiekeonderwijsnoden

6 (1) (1)

differentiatie als grondhouding 6 (1) (1)

opvolging van leerlingen 3 (2) (2)

traJeCt vOOr StudeNteN ZONder BaCheLOrdIPLOma ONderwIJS

algemeen didactische competenties 13 (1) (1)

Kolom voltijds: aantal studiepunten.tussen haakjes in kolom 2- en 3-jarig traject: jaar waarinopleidingsonderdeel aan bod komt.

DoelgroepCampus mechelen: leraars en andere werknemers in het onderwijs.Campus turnhout: bachelors onderwijs, orthope-dagogie, ergotherapie, Kinesitherapie, (toegepaste) psychologie, logopedie, Sociaal Werk,…

UurroosterCampus mechelen: 2 of 3 academiejaren; lessen op zaterdagvoormiddag.Campus turnhout: 1-jarig traject: lessen op dinsdag-, woensdag- en donderdagnamiddag en –avond; 2-jarig en 3-jarig traject: lessen op dinsdag- en donderdagavond.

Locaties en contactCampus de vest mechelenbrenda de bouw, t + 32 15 36 92 77e [email protected] turnhouthans pluym, t + 32 14 80 61 01 e [email protected]

Curriculum Mechelen

Jaar * ** SP

vOOrBereIdINgStraJeCt vOOr StudeNteN ZONder BaCheLOrdIPLOma ONderwIJS

begeleiden van leerprocessen 1 (1) (1) 8

Functioneren in school-/onderwijsorganisatie (1) (1) 6

gemeeNSChaPPeLIJKe gedeeLte

algemene zorgbrede onderwijscompetenties 1 (1) (1) 5

algemene zorgbrede onderwijscompetenties 2 (1) (2) 4

communicatievaardigheden: ouders (1) (2) 4

Kijk op zorgbeleid (2) (3) 4

communicatievaardigheden: team (2) (3) 5

leren in supervisie: praktijkbegeleiding (2) (3) 10

traJeCt KLeuterSChOOL

Spelbegeleiding (1) (2) 6

denkontwikkeling bij kleuters (1) (2) 3

Kleuters met sociaal-emotionele behoeften (1) (2) 5

Kleuters met motorische behoeften (1) (2) 3

beginnende geletterdheid (2) (1) 6

Kleuters die anders denken (2) (1) 5

traJeCt Lagere SChOOL

Kinderen met specifieke leerbehoeften 1 (1) (2) 9

Kinderen met sociaal-emotionele behoeften (1) (2) 5

Kinderen met motorische behoeften (1) (2) 3

Kinderen met specifieke leerbehoeften 2 (2) (1) 6

Kinderen die anders denken (2) (1) 5

traJeCt SeCuNdaIre SChOOL

jongeren met specifieke leerbehoeften (1) (2) 9

jongeren met sociaal-emotionele behoeften 1 (1) (2) 8

jongeren met sociaal-emotionele behoeften 2 (2) (1) 3

gezondheidsbeleid (2) (1) 3

jongeren die anders denken (2) (1) 5

*modeltra ject als je de opleiding start in een even jaar (bijvoor-beeld 2014). je spreidt de opleiding over 2 academiejaren.**modeltraject als je de opleiding start in een oneven jaar (bijvoor-beeld 2015). je spreidt de opleiding over 3 academiejaren.

banaba

Banaba Zorgverbreding en Remediërend Leren www.thomasmore/banaba-zrl

Page 15: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

15

mentoren die leraren in spe begeleiden, zijn belang-rijk in het professionaliseringsproces. Zij leveren een bijdrage aan de continue kwaliteitsverbetering van de lerarenopleiding. tijdens dit postgraduaat ontwikkel je competenties om (beginnende) collega’s te coachen. We kiezen voor een veelzijdige benadering van leren: ervaringsleren, theoretisch leren, onderzoekend leren, coöperatief leren, reflectief leren, netwerkleren, actie-onderzoek, …het postgraduaat bestaat uit drie delen: • trainingvangespreks-encoachingsvaardigheden;• trainingvanstrategischecompetenties(taakenrol

van de mentor; ontwerpen, uitvoeren en evalueren van een begeleidingsplan voor beginnende leraren;

• supervisiesessiesvoorhettrainenvanveranderings-competenties en actieonderzoek.

Doelgroepleraren van alle onderwijsniveaus met interesse voor de begeleiding van (kandidaat-) leraren en (beginnende) collega’s.

Uurrooster2 academiejaren (4 semesters); jaar 1: maandelijkse lesdag afwisselend op dinsdag of donderdag; jaar 2: 4 supervisiesessies en 6 sessies rond actieonderzoek.

Professionele bonusgetuigschrift postgraduaat mentor in Stage- en aanvangsbegeleiding.

Jaar 1 2

gespreks-en coachingsbekwaam * 6

Strategisch bekwaam kijken naar mentorschapontwerp van een begeleidingsprogramma

6

veranderbekwaamsupervisieactieonderzoek

8

tOtaaL 20

* voor deelnemers die nog geen mentorenvorming (basiscursus) hebben gevolgd, voorzien we een introductiesessie gespreksvaardigheden.

Locatie en contact Campus vorselaar ann verheyen, t + 32 14 50 81 69 e [email protected]

dit postgraduaat is een samenwerkingsverband met volgende partners: de Karel de grote-hogeschool, de pedagogische begeleiding van het bisdom antwerpen en het onderwijssecretariaat van de Steden en gemeenten van de vlaamse gemeenschap

Postgraduaat Mentor in Stage- en Aanvangsbegeleiding www.thomasmore.be/pg-msa

postgraduaat

lerareNopleIdING

Page 16: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

161616

Streven naar een maximale integratie van kinderen en jongeren met bijzondere noden, ook kinderen en jongeren met autismespectrumstoornis (aSS) is een grote maatschappelijke vraag. dit postgraduaat biedt leerkrachten, ouders, hulpver-leners en begeleiders de kans om meer expertise te verwerven in het omgaan met kinderen en jongeren met aSS. onze lesgevers zijn experten en ervaringsdeskundigen in aSS. tijdens de lezingen zorgen zij voor een stevig inhoudelijk fundament. van bij het begin spelen wij via de begeleidingssessies maximaal in op jouw praktijk-vragen. ook in het keuze-opleidingsonderdeel en via de eigen invulling van het portfolio kun je aansluiten bij jouw specifieke setting en interessegebied. Zo leer je gaandeweg handelings- en toekomstgericht om te gaan met deze kinderen en jongeren met aSS.

Doelgroepje bent in het bezit van een bachelordiploma en/of een specifiek lerarendiploma.

volgende instapmoment: september 2015 (tweejaar-lijkse opleiding).We richten ons tot leerkrachten, begeleiders, ouders, hulpverleners, … die meer expertise willen verwerven in het omgaan met kinderen en jongeren met aSS.

Uurroosterde opleiding bestaat uit 5 onderdelen, verspreid over 2 academiejaren; lessen om de 2 weken op dinsdagavond.

Professionele bonusgetuigschrift postgraduaat omgaan met Kinderen en jongeren met autismespectrumstoornis.

@Workervaring hebben met een persoon metaSS is geen vereiste bij aanvang van het postgraduaat. bij de uitwerking van het portfolio verwachten we dit wel. We kunnen je dan mogelijkheden aanreiken om ervaring op te doen.

Locatie en info Campus turnhoutStien de groofe [email protected]

jaar sem 1 sem 2

Wat is autisme? (1) 4

impact van autisme (1) 5

omgaan met personen met autisme (2) 5

Keuze:- autisme op school- autisme thuis en in de vrije tijd

(2) 3

portfolio (2) 3

Postgraduaat Omgaan met Kinderen en Jongeren met Autismespectrumstoornis www.thomasmore/pg-ass

Page 17: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

17

code is een multidisciplinaire expertisecentrum van thomas more voor ontwikkeling en leren. het centrum wil een brug slaan tussen wetenschappelijk onderzoek en praktijk op het raakvlak van innovatief en inclusief onderwijs, meertaligheid en interculturaliteit, en ontwik-kelingsstoornissen (adhd & aSS, taal- en leerstoor-nissen). de expertiselijnen van code zijn nauw verweven met elkaar: leren vanuit een inclusief kader, onderzoekend leren in het onderwijs, lezen, spellen en dyslexie, rekenen en dyscalculie, adhd en aSS, taalontwikkeling en ontwikkelingsdysfasie, met hierbij specifieke aandacht voor de meertalige en interculturele context. code deelt zijn expertise met de zorg- en gezond-heidssector, het onderwijs, het werkveld en beleid via vormingen en consultancy.

Doelgroepgeïnteresseerden van diverse disciplines. het vormingsaanbod richt zich voornamelijk tot hulp-verleners, leerkrachten en beleidsadviseurs.

Locatie en contactCode jozef de bomstraat 11, 2018 antwerpent + 32 3 241 08 09 e [email protected]

onze voortdurend veranderende samenleving stelt steeds nieuwe uitdagingen aan het onderwijs. ook het onderwijs zelf, als leef- en werkomgeving, is voort-durend in beweging. de zeer diverse sociaal-culturele achtergrond heeft daarenboven de leerlingenpopulatie drastisch gewijzigd. leraren stellen zich dan ook elke dag opnieuw de vraag: ‘hoe kan ik dit kind met deze leer- en ontwik-kelingsmogelijkheden begeleiden op zijn weg in deze wereld?’ Ze gaan daartoe op zoek naar methoden, inzichten, inhouden, strategieën, materialen, omgangs-vormen met oog voor de essentie van het onderwijzen en opvoeden: zorgzaam en luisterend aanwezig zijn.vanuit de visie dat permanente vorming en levens-lang leren een antwoord kan bieden op deze uitda-gingen biedt het donchecentrum een programma aan dat nauw aansluit bij de noden van de kinderen en de huidige ontwikkelingen in het onderwijs. onze lesge-vers zijn gemotiveerde onderwijsmensen uit de praktijk wiens inzet en gedrevenheid garant staan voor kwali-teitsvolle permanente vorming.

Doelgroephet aanbod richt zich tot iedereen die in het onderwijs werkzaam is of die actief betrokken is bij het onder-wijswerkveld zoals: opvoeders, therapeuten (pmt, ergo, logo, kiné,..), vormingswerkers, clb-medewerkers, medewerkers van kinderdagverblijven en centra voor naschoolse kinderopvang, …

Locaties en contactdonchecentrumCampus turnhout en Campus vorselaar ann verheyen & Katrine patteete [email protected] + 32 14 50 81 69 of 70

Code: expertisecentrum voor ontwikkeling en leren www.thomasmore.be/code

Donchecentrum www.thomasmore.be/donchecentrum

permanente vorming

lerareNopleIdING

Page 18: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

181818

leon staat voor kennis delen en verwerven in meer dan honderd nascholingen en/of studiedagen. via dat aanbod werkt leon mee aan de professionalisering van alle actoren uit het onderwijsveld. daarin staan de diverse basiscompetenties van de leraren, zoals decre-taal vastgelegd door de vlaamse overheid, centraal. in het individueel gerichte aanbod wordt aandacht besteed aan: de leraar als begeleider van leerpro-cessen, de leraar als cultuurparticipant, de leraar als inhoudelijk expert, de leraar als innovator en onder-zoeker, de leraar als opvoeder, de leraar als organisator, de leraar als partner van ouders, de leraar als partner van externen en de leraar als lid van een schoolteam. Scholen en schoolbesturen kunnen een beroep doen op leon om trajecten op maat te maken.daarnaast ondersteunt leon de lerarenopleidingen op campus de vest (mechelen) bij activiteiten in het kader van de maatschappelijke dienstverlening.

Doelgroepons cursusaanbod richt zich tot iedereen die in het onderwijs werkzaam is (alle niveaus) of die actief betrokken is bij het schoolbeleid. ook medewerkers van kinderdagverblijven en centra voor naschoolse kinder-opvang zijn welkom.

Locatie en contactCampus de vest mechelenmarc gorremans & leen hostet + 32 15 36 92 79e [email protected]

LeON www.thomasmore/leon

Page 19: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

19

Individuele coachingje wilt graag je resultaten verbeteren, een andere aanpak ontwikkelen, de communicatie verbeteren of de samenwerking en motivatie in je team bevorderen. je wilt graag groeien, authentiek zijn in wat je doet… misschien heb je wel al stappen ondernomen. alleen wil dat niet altijd even goed lukken: de dingen gaan niet zoals jij het voor ogen hebt of je hebt niet echt een duidelijk beeld hoe het anders aan te pakken of waar jouw sterktes liggen en hoe die concreet in te zetten. vanuit jouw professionele vraag gaan we samen aan de slag. verheldering, enthousiasme, een objectieve kijk, inspiratie, iemand die met je mee kan kijken en je ondersteunt in je aanpak. Wij gaan voor objectief resultaat; dat is wat thomas more coaching je biedt!hoe? meestal duurt een traject een 3 à 5-tal sessies. We bekijken duur en locatie in onderling overleg.

Doelgroepleidinggevenden en coördinatoren binnen onderwijs en andere social-profitorganisaties.

Locatie en contactCampus Sanderus antwerpenYoko theunis, t + 3 241 08 29e [email protected]

Training van coachingvaardighedenje leert dat coaching meer is dan een goede babbel en gericht is op echt resultaat, op enthousiasme en op initiatief. je doet handige inzichten op en je oefent coachingvaardigheden waarmee je direct aan de slag kunt. onze aanpak is gebaseerd op ‘inspirerend coachen’ van j. clement en is eerlijk, spontaan, plezant en eigenlijk eenvoudig.We werken met een gesprekstructuur (de grroW) die helpt om doelgericht te coachen en met zeven vaardig-heden zoals ‘met belangstelling exploreren’, bekrach-tigen, betrokken confronteren, uitdagen, inspireren, toelaten (van soms moeilijke gevoelens zoals kwaad-heid, verdriet, spijt, twijfel) en ontspannen.deze vaardigheden bevorderen samenwerking, moti-vatie en communicatie en kunnen los van coaching ingezet worden.

Doelgroepiedereen die met ontwikkeling bezig is: leraren, opvoe-ders, zorgbegeleiders, vormingswerkers, leidingge-venden, …

Locatie en contactCampus turnhouthans mennes, t + 32 476 34 14 19e [email protected]

Thomas More coacht

lerareNopleIdING

Page 20: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

CamPuSSeN

CamPuS de Nayercampus de nayer is een groene hightech-campus, vlakbij het station, met goede verbin-dingen op de as brussel-mechelen-antwerpen. vijf clubs, zes kringen en een overkoepelend studentenverbond verzekeren de ambiance. in één overzichtelijk geheel van gebouwen en praktijkruimtes is deze campus al generaties een naam met faam voor hoger onderwijs in technologie. de ideale biotoop om helemaal op te gaan in wetenschap, technologie en innovatie!

j. de nayerlaan 5, be-2860 Sint-Katelijne-Wavert + 32 15 31 69 44e [email protected]

BaCheLOrOPLeIdINgeN

autotechnologieelektromechanica

elektronica-ict

ontwerp- en productietechnologie

dIreCtIe eN aLgemeNe dIeNSteNZandpoortvest 13, be-2800 mechelent + 32 15 36 91 00 e [email protected] www.thomasmore.be

ß

20

Page 21: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

aNtwerPeNdat antwerpen een trendy en bruisende stad is, hoeft geen betoog. de vele studentencafeetjes, gezellige pleinen en terrassen, prachtige gebouwen en fijne sfeer maken van antwerpen een hippe metropool. campus Sanderus, op een boogscheut van het trendy ‘Zuid’ en op wandelafstand van het stadscentrum, wordt je thuisbasis. de campus is centraal gelegen en vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.

molenstraat 8, be-2018 antwerpen t + 32 3 241 08 29 e [email protected]

BaCheLOrOPLeIdINgeN

logopedie en audiologie

toegepaste psychologie

geeLde geelse campus groepeert opleidingen in zowat alle gebieden onder één gigantisch dak: van dierenwelzijn tot elektronica, en van sociaal werk tot fruitteelt. groen en ruimte, gezelligheid en gemoedelijkheid, een straf studentenleven, een nog straffere kotcommunity, een waaier aan opleidingen.

Kleinhoefstraat 4, be-2440 geelt + 32 14 56 23 10e [email protected]

BaCheLOrOPLeIdINgeN

agro- en biotechnologiebedrijfsmanagement

biomedische laboratoriumtechnologie

bouw

chemie

elektromechanica

elektronica-ict

energietechnologie

ergotherapie

office management

orthopedie

Sociaal Werk

toegepaste informatica

voedings- en dieetkunde

Ú

à

21

campusseN

Page 22: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

ß

meCheLeNmechelen is dé rijzende ster onder de vlaamse centrumsteden en is uitgegroeid tot een bruisende studentenstad. Welke opleiding je ook kiest, je studeert dicht bij het centrum, op wandelafstand van het park en de grote markt. het mechelse studentenleven deel je met 6000 studenten. leuke bonus: de trein- en bus stations van mechelen en nekkerspoel liggen om de hoek.

Campus de hamraghenoplein 21bis, be-2800 mechelent + 32 15 36 91 50e [email protected]

BaCheLOrOPLeIdINgeN

communicatiemanagementjournalistiek

office management

Campus de vestZandpoortvest 60, be-2800 mechelent + 32 15 36 91 00e [email protected]

BaCheLOrOPLeIdINgeN

bedrijfsmanagementleraar Kleuteronderwijs

leraar lager onderwijs

leraar Secundair onderwijs

verpleegkunde

Campus Lucas faydherbeZandpoortvest 16, be-2800 mechelent + 32 15 36 92 40e [email protected]

BaCheLOrOPLeIdINgeN

interieurvormgeving

Campus Kruidtuinridderstraat 44, be-2800 mechelent + 32 15 36 92 20e [email protected]

BaCheLOrOPLeIdINgeN

informatiemanagement en multimedia

toerisme en recreatiemanagement

LIeronze campussen liggen altijd dicht bij een sta-tion, maar in lier mag je dat wel heel letterlijk nemen: op één minuut. lier, dat is plezier, in wellicht het meest knusse en charmante stadje van vlaanderen. in lier draait alles rond zorg en medisch inzicht: een ziekenhuis in hetzelfde gebouw en uitstekende verpleegkunde-infra-structuur. generaties verpleeg- en vroedkun-digen liepen er school.

antwerpsestraat 99, be-2500 liert + 32 14 56 44 50e [email protected]

BaCheLOrOPLeIdINgeN

verpleegkunde

vroedkunde

ß

22

Page 23: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

turNhOutWaar ooit een legerkazerne stond, blinkt nu een nagelnieuwe campus, en wat voor een: de turnhoutse campus is zo uit de toekomst gestapt. met vrolijke kleuren, reuzenstoelen, massale raampartijen, grootse stadsuitzich-ten, supermoderne lokalen en een keuken met sterallures. op vijf minuten wandel-afstand van het station is de turnhoutse campus er eentje om op te letten, want very out of the box, in een van de best verborgen geheimen van vlaanderen: turnhout.

campus blairon 800, be-2300 turnhoutt + 32 14 80 61 01e [email protected]

BaCheLOrOPLeIdINgeN

bedrijfsmanagement

leraar lager onderwijs

leraar Secundair onderwijs

office management

verpleegkunde

vroedkunde

vOrSeLaarin vorselaar studeren bijna 1000 studenten voor leerkracht kleuter-, lager en secundair onderwijs. generatie na generatie leidt deze campus onderwijsmensen op, in een traditie om u tegen te zeggen. de cultuur van het huis staat voor hoogstaand en innovatief onderwijs, en de campus is een zwaargewicht tussen de vlaamse lerarenopleidingen. de vernieuwde campus won architectuurprijzen. niet moeilijk, want hij werd van bij de eerste baksteen opgevat als een campus rond leren: modern, inspirerend en eigentijds.

lepelstraat 2, be-2290 vorselaart + 32 14 50 81 60e [email protected]

BaCheLOrOPLeIdINgeN

leraar Kleuteronderwijs

leraar lager onderwijs

leraar Secundair onderwijs

ßÜ

23

campusseN

Page 24: Verderstudeerbrochure Onderwijs 2014-2015

BrOChureS SPeCIaLISatIe & PrOfeSSIONaLISerINg

gezondheid & Life SciencesFarmacie & chemie, laboratoriumtechnologie verpleegkunde & vroedkunde voeding & dieet

more Business Classmanagement & talen business intelligence toerisme

more media Schoolcommunicatie journalistiek

Onderwijsleraar Kleuteronderwijs leraar lager onderwijs leraar Secundair onderwijs

technologiebouw elektromechanica, elektronica, energie ict

welzijn & Samenlevinglogopedie & audiologiepsychologieSociaal Werk

download de brochures via www.thomasmore.be/sp.