Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

26

description

Graag presenteren we je de infobrochure van de bibliotheek voor de secundaire scholen. Leerkrachten proberen elke dag opnieuw het beste in jongeren naar boven te halen. Ze laten hen de wereld ontdekken, vullen hun rugzak met wijsheid en kennis... Wil je hiervoor graag eens een andere invalshoek of inspiratiebron gebruiken? Doe dan een beroep op de laagdrempelige dienstverlening en het educatieve aanbod van de bib. Er is een schat aan papieren en digitale media om aan te boren voor het secundair onderwijs. Wil je graag kennismaken met dit aanbod en onze dienstverlening? Tijdens de maand september zetten we het educatieve gamma in de kijker via een uitgebreide themastand. Daarnaast ontwikkelden we deze brochure met het volledige aanbod op maat van de leerkracht! Heb je vragen, suggesties of opmerkingen of wil je ingaan op ons aanbod? Geef ons dan een seintje via [email protected].

Transcript of Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

Page 1: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015
Page 2: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

2/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

Inhoudsopgave

Inleiding .............................................................................................................................. 3

Nieuwsbrief secundair onderwijs ..................................................................................... 3

De bib op maat van de school .......................................................................................... 4

De bibliotheek verkennen en gebruiken ........................................................................ 15

Activiteiten waar je met je klas aan kan deelnemen ..................................................... 17

Bibliotheek Beringen op het web ................................................................................... 24

Page 3: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

3/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

Inleiding

Graag presenteren we je de infobrochure van de bibliotheek voor de secundaire scholen.

Leerkrachten proberen elke dag opnieuw het beste in jongeren naar boven te halen. Ze laten hen de wereld ontdekken, vullen hun rugzak met wijsheid en kennis... Wil je hiervoor graag eens een andere invalshoek of inspiratiebron gebruiken? Doe dan een beroep op de laagdrempelige dienstverlening en het educatieve aanbod van de bib. Er is een schat aan papieren en digitale media om aan te boren voor het secundair onderwijs. Wil je graag kennismaken met dit aanbod en onze dienstverlening? Tijdens de maand september zetten we het educatieve gamma in de kijker via een uitgebreide themastand. Daarnaast ontwikkelden we deze brochure met het volledige aanbod op maat van de leerkracht!

Heb je vragen, suggesties of opmerkingen of wil je ingaan op ons aanbod? Geef ons dan een seintje via [email protected]. Bekijk ons volledige schoolaanbod op onze website onder de categorie “schoolwerking”. Daar houden we je ook op de hoogte van onze laatste nieuwe schoolplannen!

Veel leesplezier!

Anne Vrints Stafmedewerker

Lut Geypens Bibliothecaris

Dave Schops Schepen van de bibliotheek

Nieuwsbrief secundair onderwijs

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste OLE-koffers, tentoonstellingen, leesbevorderingsacties … die de bib jou als leerkracht aanbiedt? Of wil je weten welke activiteiten de bib organiseert voor scholen? De bib stuurt regelmatig een e-nieuwsbrief met informatie over de nieuwigheden en accenten in de werking. Dankzij de nieuwsbrief zit je als leerkracht op de eerste rij!

INTERESSE? Schrijf je in via een e-mail naar [email protected] en je ontvangt deze nieuwsbrief in je mailbox.

Page 4: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

4/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

De bib op maat van de school

Page 5: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

5/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

OLE-kaart voor leerkrachten

Als leerkracht in het secundair onderwijs kan je in de bibliotheek een extra lidkaart aanvragen. Met deze onderwijs-en leesbevorderingskaart (OLE) kan je extra materialen lenen voor didactische doeleinden. Voor het secundair onderwijs zijn de lesmappen ‘film en educatie’, de stripkoffers en de OLE-koffers geschikt om te ontlenen via deze lidkaart. De OLE-kaart is gratis. Om een OLE-kaart te bekomen, moet je het inschrijvingsformulier afhalen in de hoofdbib en ingevuld afgeven aan de infobalie. Voor elk nieuw schooljaar moet een nieuw inschrijvingsformulier ingediend worden. De kaart wordt dan opnieuw geactiveerd. Met een OLE-kaart kan je in totaal 30 materialen uitlenen. Je kan kiezen uit: Jeugdboeken (20 stuks) Jeugdtijdschriften (10 stuks) Spelmateriaal (5 stuks) Boekenkoffer (1 stuk) Verteltas (1 stuk) Fundel (1 rugzakje en max. 3 fundelsboeken) Kamishibai-vertelplaten (2 stuks) OLE-koffer (1 stuk) De uitleentermijn is 6 weken. Verlengen is niet mogelijk. Bij laattijdig terugbrengen wordt boete aangerekend. De OLE-kaart wordt ook uitgereikt aan leerkrachten in opleiding, onthaalouders en begeleiders van buitenschoolse opvang, mits inleveren van het ingevulde inschrijvingsformulier.

Boekenpakketten op maat Werk je in de klas rond een bepaald thema of project of heb je een auteur te gast, dan kan je in de bib zelf een boekenpakket samenstellen. Je kan ook een boekenpakket over een bepaald onderwerp laten samenstellen door de bibliotheek. Vraag dit wel minstens 1 week vooraf aan.

Page 6: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

6/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

E-BOEKEN Met E-boeken in de Bib biedt de bibliotheek van Beringen haar gebruikers digitale boeken aan. Bibliotheekgebruikers kopen in de bib een e-boekenkaart ter waarde van 5 EUR met leentegoed,

waarmee ze 3 e-boeken naar keuze telkens voor vier weken kunnen lenen. Zij lezen de gekozen boeken op de eigen tablet of smart Phone. Binnen de muren van de bib zijn alle e-boeken uit dit project steeds vrij toegankelijk.

Grasduin zeker eens in deze collectie e-boeken via de website e-boeken.bibliotheek.be! Het is de ideale manier om jongeren digitaal lezen te laten ontdekken. Bovendien kan je voor een leesproject elke titel gelijktijdig door al je leerlingen laten lezen via hun tablet of smartphone. Je bent niet meer gebonden aan het papieren bibexemplaar.

Page 7: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

7/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

LESPAKKETTEN

DATABANKEN

In samenwerking met Bibnet ontwikkelt de bib educatieve pakketten om het gebruik van databanken door leerlingen van het secundair onderwijs te stimuleren. Bronnenonderzoek wordt op die manier vergemakkelijkt en onderzoeksgerichte competenties gestimuleerd.

Gopress – online persdatabank

Met Gopress lees je je favoriete kranten en tijdschriften op computer, op tablet en smartphone.

Via eenvoudig zoeken op thema of regio vind je makkelijk de publicatie van je keuze terug en ontdek je tegelijk nieuwe kranten en magazines. Gopress geeft je toegang tot oudere publicaties in een archief en laat je toe om op elk moment van de dag aangekochte publicaties in een persoonlijke kiosk terug te vinden. EERSTE GRAAD In de eerste graad maken de leerlingen spelenderwijs kennis met de databank Gopress via het introductiespel BIBOB. De leerkracht kan hiervoor een rondleiding op maat aanvragen via de bib. TWEEDE GRAAD Betrouwbaarheid van bibliotheek- en internetinformatie voor het derde jaar De bib ontwikkelde een lespakket van 1 lesuur over de betrouwbaarheid van bibliotheek – en internetinformatie in samenwerking met het Spectrum college Sint-Jozef voor de leerlingen van de tweede graad. De leerkracht geeft deze les in de klas en nadien lossen de leerlingen gedurende 1 lesuur zoekopdrachten op in de bib.

Actualiteitsopdracht voor het vierde jaar Om na te gaan in welke mate en hoe het verleden in het heden doorwerkt – wat zeker de bedoeling moet zijn van het vak geschiedenis – moeten de leerlingen voldoende vertrouwd zijn met het heden. Daarom (en in het algemeen om leerlingen te stimuleren om bewuste jonge burgers te worden) krijgen ze een jaarwerk én de opdracht om regelmatig de actualiteit te volgen via radio, tv of geschreven pers. Elke groep leerlingen adopteert een persoon, regio of thema dat vaak in de actualiteit komt en volgt het onderwerp

gedurende een 4-tal weken via het weekblad Knack en de kranten De Morgen en De Standaard. Dit door gebruik

te maken van de persdatabank Gopress. Het eindresultaat wordt een paper.

De leerlingen krijgen eerst een demo over het gebruik van de databank Gopress in de bib. Nadien volgen ze gedurende een 4-tal weken een actueel onderwerp bijvoorbeeld over Oekraïne, GAS-boetes,..via de persdatabank Gopress.

DERDE GRAAD In de derde graad gebruiken de leerlingen de databank Gopress in functie van hun eindwerk of GIP.

Page 8: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

8/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

FILM EN EDUCATIE

Het medium film krijgt een plaats in het lessenpakket van heel wat scholen. Daarom bieden we je kwalitatieve lesmappen aan in samenwerking met de Provinciale Bibliotheek Limburg, de organisatie ‘Lessen in het donker’ en via het jaarlijks filmfestival ‘Mooov’ in The Roxy Theatre in Beringen. In de bib vind je een mooi aanbod films die je samen met het lespakket kan lenen. De lesmappen kan je gebruiken in het kader van de vakoverschrijdende eindtermen zoals mediawijsheid, cultuuropvoeding, werken met kortfilms,..

Bovendien kan je de films koppelen aan verschillende lesinhouden.

BOOKS@THEMOVIES

Met BOOKS@THEMOVIES worden je leerlingen bewust van de relatie tussen film en literatuur. We bieden in samenwerking met de PBL voor elke graad van het secundair onderwijs een kant-en-klare lesmap aan waarin een roman met haar verfilming vergeleken wordt. De film wordt in de bib (of in de klas) bekeken, de verwerking gebeurt in de klas. INTERESSE? Neem contact op met de bib!

LESSEN IN HET DONKER

Leerlingen enthousiast maken voor goede films en filmtaal, dat is waar ‘Lessen in het donker’ voor gaat. Jaarlijks vernieuwt Lessen in het donker haar aanbod educatieve filmpakketten. De bib heeft verschillende lespakketten in de collectie. Je kan dit lespakket uitlenen samen met de film.

DISCONNECT PLASTIC PLANET

Page 9: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

9/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

MOOOV – FILMS MET ZICHT OP DE WERELD

Jaarlijks organiseert Mooov ook in Beringen een filmfestival. De festivalvoorstellingen voor scholen lopen in The Roxy Theatre, Beringen-Koersel van 20 april tot en met 8 mei 2015. Je bent vrij om binnen deze festivalperiode zelf een festivalfilm, dag en uur te prikken die jouw klas of school het beste past. Je kan je keuze mailen naar [email protected], dan reserveert ze voor jullie de nodige plaatsen. Inschrijven kan tot 10 maart 2015.

Stripkoffer en Graphic Novel-koffers Strips spreken jongeren aan, maar hoe vindt een jongere de betere strip in de chaos van het aanbod voor tieners en volwassenen?

Met de stripkoffer! Deze toffe koffer zit nokvol met een fijne selectie van strips en Graphic Novels. Leerkrachten krijgen naast dit aantrekkelijke aanbod strips ook uitgewerkte lessuggesties en –voorbereidingen om strips in hun lessen te integreren, aangevuld met uitgewerkte lespakketten, biografieën van stripauteurs en informatieve boeken over strips. Zo kan je als leerkracht strips op een zinvolle manier in het secundair onderwijs integreren.

De bibliotheek investeert sinds enkele jaren in de collectie Graphic Novels. Dit zijn stripromans die uitgegeven worden in boekvorm. De striproman heeft een vaste plek veroverd in de boekenwereld.

We bieden 10 verschillende Graphic Novel-koffers aan voor de leerkrachten van het secundair onderwijs. Deze handelen over verschillende thema’s zoals dementie, dictatuur, cultuurverschillen, Eerste Wereldoorlog,.. In deze koffer vind je 5 exemplaren van deze Graphic Novel, samen met een kant-en-klaar lespakket over deze Graphic Novel.

Page 10: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

10/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

Doelstellingen van de lessen met de stripkoffer

De leerlingen ontdekken de betere strips.

De leerlingen communiceren met elkaar over strips via creatieve opdrachten.

De leerlingen stimuleren elkaar om strips te lezen.

De leerlingen beleven plezier aan strips.

De leerlingen gaan spontaan meer strips lezen.

De leerlingen gaan spontaan meer boeken lezen

De leerlingen leren andere strips waarderen dan Kiekeboe, Urbanus, Suske en Wiske…

De leerlingen ontlenen minder gekende reeksen meer uit.

De leerlingen trainen hun spreekvaardigheden.

Kunst in Zicht werkte in samenwerking met Strip Turnhout vzw en het Antwerps Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof een uitgebreid educatief pakket uit bij het boek ‘Stijloefeningen, 99 manieren om een verhaal te vertellen’ van Matt Madden en dit voor leerlingen en leerkrachten.

Het pakket richt zich op leerlingen 2e en 3e graad secundair onderwijs, dit pakket kan je in de bib terugvinden. Daarnaast heeft de bib tijdens de maand september een tentoonstelling over dit boek. Via deze tentoonstelling en via het educatieve pakket leren de leerlingen de verschillende soorten strips kennen.

OLE-koffers

Als leerkracht krijg je in de klas regelmatig te maken met thema’s zoals pesten, welbevinden, afscheid en rouwen, leerstoornissen, duurzaamheid, enz. Wil je ook graag een kant-en-klaar pakket met boeken, brochures, lestips en spelmaterialen rond deze thema’s? Dan kan de bib je daarbij helpen! Om jou als leerkracht ideeën, methodieken en didactische ondersteuning te geven, start de bibliotheek dit schooljaar met OLE-koffers rond allerlei thema’s. Je kan ze gebruiken als

achtergrondinformatie of als lesondersteuning. De bib voorziet 4 koffers:

Welbevinden en betrokkenheid

Pesten

Verlies en rouwen

Leerstoornissen

INTERESSE? Stuur een e-mail naar [email protected] en je ontvangt meer informatie over deze koffers.

Page 11: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

11/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

LEESTIPS Inktaap 2015 woensdag 1 oktober 2014 tot en met zondag 1 februari 2015

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen in Nederland, Vlaanderen, Suriname en op Curaçao worden geconfronteerd met de keuze van de jury’s van de AKO Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil, de Libris Literatuur Prijs én de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben. Uit die vier boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar, die auteur wint De Inktaap.

De genomineerden voor De Inktaap 2015:

• Porto Marie van Els Langenfeld – In de Knipscheer (Caribische nominatie) • Feest van het begin van Joke van Leeuwen - Querido (AKO Literatuurprijs 2013) • La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer – De Arbeiderspers (Libris Literatuur Prijs 2014) • De republiek van Joost de Vries - Prometheus (winnaar Gouden Boekenuil 2014)

Werkwijze

De bibliotheek zorgt ervoor dat je als leerkracht voldoende exemplaren van de genomineerde boeken ter beschikking hebt. We zorgen voor deze exemplaren via de aankoop van extra exemplaren en via IBL (interbibliothecair leenverkeer). Hier zijn voor de scholen geen kosten aan verbonden. De boeken worden uitgeleend voor maximum 3 weken. Verlenging van de uitleentermijn van deze boeken is niet mogelijk.

Deelnemen aan De Inktaap gaat via de school. Samen met ongeveer veertien andere leerlingen vorm je een schooljury, die wordt begeleid door een docent. Alle juryleden lezen tussen 1 oktober en 1 februari de vier genomineerde boeken en praten en discussiëren erover.

De Inktaap 2014 werd op 24 maart jongstleden in Rotterdam uitgereikt aan Tommy Wieringa voor zijn roman Dit zijn de namen.

Page 12: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

12/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

De Leesrace woensdag 1 oktober 2014 tot en met zaterdag 2 mei 2015

De Leesrace is een leesbevorderingsproject voor leerlingen van de 1ste graad A-stroom. Met dit project wil Stichting Lezen het leesplezier van de leerlingen aanwakkeren en hen kennis laten maken met het ruime boekenaanbod.

Basisconcept

Leesracen doe je zo: jij daagt je leerlingen uit om een aantal spannende opdrachten rond lezen en boeken te volbrengen. Als ze daar vóór de deadline in slagen, dan staat daar een originele tegenprestatie van jou tegenover.

De opdrachten

Op de site www.deleesrace.be vind je – na registratie - een lijst van 50 opdrachten, variërend in tijdsduur, moeilijkheidsgraad en inhoud. Het aantal sterren geeft de omvang van de opdracht aan. Je bepaalt zelf hoeveel opdrachten je selecteert en kan zelf één of meerdere opdrachten toevoegen. Een opdracht kan zich binnen de les, maar ook daarbuiten afspelen. Op de speelplaats, in de bibliotheek… Je legt als leerkracht zelf een deadline voor De Leesrace op.

Wie wint…?

Elke klas die De Leesrace uitrijdt, wint een tegenprestatie van de leerkracht. Wie De Leesrace tot een goed einde brengt (tegen 2 mei 2015) én de meest originele tegenprestatie verzint, maakt kans op de enige echte Leesrace-beker. Er worden ook boekenpakketten verloot onder alle deelnemende klassen.

De tegenprestatie

De tegenprestatie is helemaal vrij in te vullen, maar moet de leerlingen voldoende prikkelen. Doe het zelf of schakel iemand in om de tegenprestatie uit te voeren. Wees creatief!

Page 13: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

13/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

Digitale brochure ?LEZEN! Wil je je oude leeslijsten vervangen door nieuwe, frisse leestips? Elk jaar leest en beoordeelt een groep van enthousiaste vrijwilligers uit Limburgse bibliotheken en het onderwijs nieuw verschenen jeugdboeken voor het secundair onderwijs. Deze boeken zijn gebundeld in de digitale brochure ?LEZEN!. Deze digitale brochure geeft een overzicht van leessuggesties voor jongeren uit het secundair onderwijs. De boeken zijn onderverdeeld volgens de drie verschillende graden, per thema/genre van het boek. De 14de editie is enkel nog digitaal verkrijgbaar, vanaf dit schooljaar is er geen papieren versie meer. Je kan alle edities van deze brochure ook online raadplegen via de website www.limburg.be of via de website www.beringen.be/bibliotheek. Alle boeken opgenomen in ?LEZEN! zijn bovendien verkrijgbaar in of via uw openbare bibliotheek. DOELGROEP

- leerkrachten Nederlands, geschiedenis, maatschappijleer, godsdienst/zedenleer - jongeren - ouders - studenten lerarenopleiding - opvoeders

OPROEP Wil je als leerkracht of leerling recent verschenen jeugdboeken lezen en mee beoordelen? Dan kan je je kandidaat stellen bij het Provinciaal Steunpunt Limburgse Bibliotheken via het e-mailadres [email protected] of via het telefoonnummer 011 23 75 49.

Page 14: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

14/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

Websites De bibliotheek verzamelt ook nuttige websites met leestips voor jongeren, ouders en leerkrachten via Delicious Beringen. Enkele aanraders:

www.boekenzoeker.be: voor 12-15-jarigen (volgens leesvoorkeuren)

www.fahrenheit451.be: voor 15-18 jarigen (jongerenwebsite van Stichting Lezen)

www.iedereenleest.be: voor 18+, tips van andere lezers (website van Stichting Lezen)

www.jongerenliteratuurplein.nl : voor 15+ (website van de Nederlandse Stichting Bibliotheek)

Collecties voor jongeren met leesmoeilijkheden “Ik haat lezen” is een veelgehoorde uitspraak bij kinderen. Daarom voeren we samen met Luisterpuntbibliotheek

1 campagne om luisterboeken en

aangepaste boeken onder de aandacht te brengen bij kinderen met dyslexie. We willen kinderen en jongeren aanzetten om te lezen, zodat we “ik haat lezen” kunnen ombuigen naar “mag ik nog een boek?”. Jongeren met een leesbeperking (een visuele handicap of dyslexie) kunnen voor hun portie leesvoer ook in de bib terecht. Niet voor brailleboeken, maar wel voor jeugdboeken in grootletterdruk, luisterboeken en Daisy-boeken. Daarnaast heeft de bib ook boekenreeksen die aangepast zijn aan jongeren met leesmoeilijkheden of anderstaligen. Vraag ernaar in je bib!

1 Luisterpunt is een openbare bibliotheek met steun van de Vlaamse overheid die een specifieke werking uitbouwt

voor mensen met een leesbeperking. www.luisterpuntbibliotheek.be

Page 15: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

15/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

De bibliotheek verkennen en gebruiken De bibliotheek is voor jongeren nog vaak een doolhof van rekken, kleuren, boeken, cd’s, tijdschriften, … waar zij niet dadelijk hun weg in vinden. Via rondleidingen en werkbezoeken voor klassen krijgen de leerlingen inzicht in de bibliotheek en leren ze de bib gebruiken.

Rondleidingen Door middel van rondleidingen willen we de nieuwsgierigheid van de jongeren prikkelen naar boeken en andere bibliotheekmaterialen. Ze maken kennis met de bibliotheek en haar mogelijkheden en leren de bibliotheek op hun niveau zelfstandig gebruiken. Op vraag van de leerkracht kan een afspraak gemaakt worden voor een rondleiding. Per leerjaar of graad hebben we een aantal formules uitgewerkt. Willen jullie zelf andere accenten leggen, dan kunnen we daar ook op inspelen.

Introductiebezoeken voor de eerstejaarsleerlingen

ASO Doelgroep eerste jaar secundair onderwijs Timing oktober/november 2014 Duur 75 minuten Inhoud BIBOB-spel (=BibliotheekOnderzoeksBrigade)

Jaarlijks organiseert de bib introductiebezoeken voor de eerstejaarsleerlingen van de scholengemeenschap Sint-Pieter en vanaf vorig schooljaar gebeurt dit via het BIBOB-spel. Dit detectivespel met alibi's, mugshots en bewijsmaterialen, wil jongeren in contact brengen met de verschillende informatiedragers.

Zo proberen we de drempel van de bib te verlagen voor jongeren en hen op zelfstandige wijze kennis te laten maken met de collecties en dienstverlening van de bibliotheek.

BUSO Doelgroep eerste jaar secundair onderwijs Timing november 2014 Duur 75 minuten Inhoud introductie bib

Bibliotheekspel

Page 16: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

16/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

De bib als werk- en studieruimte

De bibliotheek kan ook een werk- en studieruimte zijn waarbij leerlingen van het secundair onderwijs onder begeleiding van een leerkracht individueel opzoekwerk of studiewerk in groepsverband kunnen verrichten. Ter plaatse kan er gebruik gemaakt worden van onze ruime collectie:

- publiekscatalogus - informatieve boeken voor jeugd en volwassenen - naslagwerken - kranten en tijdschriften - cd-roms en informatieve dvd’s (niet raadpleegbaar tijdens het

werkbezoek) - databanken waarop de bib geabonneerd is - 5 internetaansluitingen - draadloos internet

De bibliotheek stemt haar collectie zo goed mogelijk af op de thema’s van de seminaries van het Sint-Jozefscollege. Daarnaast geeft een bibmedewerker een korte introductie over de catalogus en het gebruik van de databanken tijdens het eerste gebruik van de bib als werk- en studieruimte.

PRAKTISCH

Op afspraak en in de voormiddag kunnen leerlingen onder begeleiding van een leerkracht gebruik maken van de hoofdbibliotheek als studie- en werkruimte.

Page 17: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

17/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

Activiteiten waar je met je klas aan kan deelnemen

Themastand educatief aanbod Maandag 1 september tot en met dinsdag 30 september 2014

De bibliotheek heeft een schat aan materialen, digitale collecties, activiteiten en diensten, speciaal afgestemd op basis- en secundaire scholen in Beringen. Tijdens de maand september kan je in de bib uitgebreid kennismaken met dit aanbod op maat, zoals de OLE-koffers met pedagogisch materiaal over actuele thema’s (o.a. pesten, leerstoornissen), lespakketten over Graphic Novels en verfilmde literatuur, …. Heb je als leerkracht zelf nog leuke of interessante suggesties? Aarzel niet en laat het ons zeker weten.

Fotowedstrijd “De bib doet je..” Nog tot en met maandag 30 september 2014

Neem zeker deel aan onze zomerse fotowedstrijd. Stuur een digitale foto op met als

thema “De bib doet je…”: maak een creatieve foto en vul deze titel verder aan.

In totaal worden 3 prijzen toegekend aan de beste 3 inzendingen.

De eerste prijs is een vakantiecheque van 150 EUR, de tweede prijs is een

vakantiecheque van 100 EUR en de derde prijs is een geschenkcheque van 50 EUR

van toerisme Beringen. De beste 12 foto’s worden gepubliceerd in de bibkalender

2015.

De prijsuitreiking gebeurt tijdens de bibliotheekweek op vrijdag 17 oktober 2014 om

19 uur in de bib.

Voorwaarden

De wedstrijd staat open voor iedereen, ongeacht leeftijd of woonplaats.

Stuur een digitale foto die minimum 1.200 pixels breed of hoog is. Je vermeldt je naam, adres, leeftijd en de plaats

waar de foto genomen is en vult de titel ‘De bib doet je..’ verder aan.

Je kan max. 2 foto’s per persoon opsturen (als bijlage in een e-mail) naar: [email protected] met als

onderwerp fotowedstrijd bib ‘De bib doet je..’.

Het volledig wedstrijdreglement vind je op www.beringen.be/bibliotheek.

Page 18: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

18/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

Bibliotheekweek 2014 Thema “Thuis in de bib!” Zaterdag 11 tot en met zondag 19 oktober 2014

De bib van Beringen laat weer van zich horen tijdens de bibliotheekweek van zaterdag 11 tot en met zondag 19 oktober 2014. De feesteditie 30 jaar Bibliotheekweek bouwt verder op de baseline “Thuis in de bib”. De bib is een huis van kennis, waar je je zodanig thuis voelt dat je er oprecht je gedacht kan zeggen. En van mening kan verschillen. Want de bib is ook een huis van mensen, met allemaal een eigen verhaal en een persoonlijke "kenniscollectie". Meer info vind je vanaf oktober via beringen.bibliotheek.be.

Verwendag 2014 Zaterdag 11 oktober 2014 van 10 tot 13 uur De bibliotheekweek is ieder jaar weer een hoogtepunt voor de trouwe en de nieuwe bezoekers van bibliotheek

Beringen. De traditie van een gezellige verwendag met leuke demo’s wordt weer verdergezet. Dit jaar leer je je haren mooi vlechten, Sarah Miny leert je sjaaltje op een originele manier knopen en het theatergezelschap Nynix zorgt voor een knotsgekke animatie. Je wordt verwend met een kopje koffie, een eigengebakken koekje en snoepballetjes! Meer info binnenkort via beringen.bibliotheek.be.

Page 19: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

19/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

Lezing en proeverij ‘De stille kracht van thee’ met Ann Vansteenkiste i.s.m. Gezinsbond Beringen

Dinsdag 14 oktober 2014 om 19.30 uur

“Hoe doorzichtig theewater ook is, het ganse universum zit erin.” Ann Vansteenkiste, theesommelier, is een vrouw gepassioneerd door het belang van voeding, en dan vooral hoe dit zich vertaalt in het gebruik van thee-variëteiten. Thee is na water de populairste drank en heeft ook de langste en rijkste cultuur. U merkt al snel dat Anns bezieling er vanaf druipt, dus laat u gerust meeslepen door haar enthousiasme, overtuiging en passie!

Met de bib naar de boekenbeurs in de Antwerpse Expo Zaterdag 8 november 2014

Twaalf dagen lang verandert Antwerpen Expo in een paradijs voor boekenliefhebbers, namelijk ‘De Boekenbeurs’! De bib zorgt voor gratis busvervoer naar deze 78ste editie van de Boekenbeurs. De bus vertrekt om 9 uur ’s morgens aan de bibliotheek, Graaf van Loonstraat 2, 3580 Beringen. Het vertrek aan de Expo in Antwerpen is voorzien om 16 uur in de namiddag. Schrijf je in vóór vrijdag 31 oktober 2014 aan de infobalie in de bib. Snel zijn is de boodschap, het aantal plaatsen is beperkt tot 50.

Het ticket voor de Boekenbeurs zelf is NIET inbegrepen. Na bevestiging van je inschrijving, betaal je voor dit ticket 6 EUR aan de betaalautomaat in de bib. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis binnen.

Page 20: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

20/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

Week van de Smaak 2014 In samenwerking met de cultuurdienst Beringen Donderdag 13 november tot en met zondag 30 november 2014

De achtste Week van de Smaak vindt plaats van 13 tot 23 november 2014. Het is een tiendaags publieksevenement rond smaak en eetcultuur en vindt plaats over heel Vlaanderen en Brussel. Met als titel ‘De Duurzame Verbeelding’ draait de Week van de Smaak dit jaar rond duurzame voeding.

Zien eten, doet genieten! Leg de fotogenieke kant van jezelf en jouw culinaire topper vast op beeld en win één van de fotocheques! Upload je mooiste foto’s van de lekkerste gerechten via www.beringen.be/foodfie. Indienen tot 31 oktober 2014. Reglement en deelnemingsformulier afhalen bij de cultuurdienst, bib of via www.beringen.be/bibliotheek. Prijzenpot: • 1e prijs: cheque van 150 EUR • 2e prijs: cheque van 100 EUR • 3e prijs: cheque van 50 EUR De prijsuitreiking gebeurt op zaterdag 22 november 2014 om 10.30 uur in de bib. Tijdens de prijsuitreiking is MiniFOOD aanwezig met een insectensnackbar waarbij je gratis insectenhapjes kan proeven!

Voorleesweek 2014 Zaterdag 3 november tot en met zondag 14 november 2014 Voorlezen, wie is er niet groot mee geworden? Voor menigeen is de levenslange liefde voor het verhaal begonnen met dat ene speciale voorgelezen boek waar je maar geen genoeg van kreeg. De voorleesweek is een jaarlijkse campagne die het belang van voorlezen in de kijker zet. Voorlezen stimuleert o.a. de taalontwikkeling, de concentratie, de creativiteit en de sociale vaardigheden.

We organiseren enkele activiteiten in samenwerking met de Beringse scholen om iedereen ervan bewust te maken

dat voorlezen leuk en waardevol is, zodat er meer en langer wordt voorgelezen. De bibliotheek organiseert workshops voor de leerlingen bejaardenzorg en kinderzorg om de voorleescollectie voor kinderen en ouderen te presenteren.

Page 21: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

21/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

Poëzieweek 2015 Gedichtendag: donderdag 29 januari 2015 ‘Met zingen is de liefde begonnen’

De 16de Gedichtendag vindt plaats op donderdag 29 januari 2015. Het wordt de start van de tweede Poëzieweek die loopt tot 4 februari 2015. In heel Vlaanderen en Nederland vinden tal van activiteiten plaats, en dat een hele week lang. In de aanloop naar Gedichtendag en de Poëzieweek zijn er voor het onderwijs weer de lessuggesties. Ook de Out of Office Poetry blijft beschikbaar. Meer info binnenkort via beringen.bibliotheek.be.

Poëziewedstrijd voor de jeugd stad Beringen 2015

Jaarlijks organiseert de Stedelijke Cultuurraad van Beringen een poëziewedstrijd voor de jeugd en dit in samenwerking met auteur Edith Oeyen, Davidsfonds Koersel, de Stedelijke Bibliotheek en de cultuurdienst. Met deze poëziewedstrijd willen we jongeren aanzetten om op ontdekkingstocht te gaan naar de verdoken hoekjes van ons taalgebruik. Net zoals vorig schooljaar koppelen we onze poëziewedstrijd aan deze nationale gedichtendag. Wil je graag dat de jongeren van je klas in de pen kruipen? Dan is dit het ideale

moment. Neem deel aan de “Poëziewedstrijd voor de jeugd stad Beringen 2015” en bezorg ons uiterlijk 13 februari 2015 jullie mooiste gedichten. De wedstrijd is onderverdeeld in drie categorieën: Eerste categorie: 1

ste tot en met 3

de leerjaar

Tweede categorie: 4de

tot en met 6de

leerjaar Derde categorie: 1

ste tot en met 6

de middelbaar

Een deskundige jury onder leiding van auteur Edith Oeyen gaat tussen al de inzendingen op zoek naar de mooiste exemplaren. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in de Kardijk op vrijdag 8 mei 2015. Zij

Page 22: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

22/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

ontvangen een boekenbon van 25, 50 of 75 euro geschonken door de Cultuurraad Beringen en een mooi boekenpakket. Het wedstrijdreglement kan je vragen in de bib of op de cultuurdienst in het Casino.

Verkoop van oude boeken Donderdag 12 tot en met zaterdag 21 februari 2015

De bibliotheek organiseert jaarlijks een verkoop van boeken die niet meer in de collectie thuishoren. De boeken worden te koop aangeboden in de hoofdbibliotheek van donderdag 12 tot en met zaterdag 21 februari 2015.

Woensdag 11 februari 2015 Gratis oude boeken voor de scholen Elke school ontvangt een uitnodiging voor de voorverkoop. Een medewerker van de school kan zich aanmelden aan de infobalie in de bibliotheek met deze uitnodiging. Deze medewerker kan gratis maximum 75 afgevoerde boeken selecteren voor gebruik in de school. Het is noodzakelijk dat je de stempel van je instelling meebrengt om de geselecteerde boeken ter plaatse af te stempelen. Dit om te voorkomen dat ze in andere circuits terechtkomen.

Jeugdboekenweek 2015: Humor! Zaterdag 14 tot en met zondag 29 maart 2015 De Jeugdboekenweek is het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen. Veertien dagen lang zetten scholen, bibliotheken, boekhandels en cultuurcentra de mooiste jeugdboeken in de kijker. De Jeugdboekenweek is het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen. Veertien dagen lang willen we de kinderen onderdompelen in de wereld van de jeugdliteratuur. Dit jaar staat het thema “humor” centraal en kunnen we onze grappigste prentenboeken en jeugdboeken in de kijker plaatsen.

Wereldfilmfestival Mooov In samenwerking met de dienst ontwikkelingssamenwerking Maandag 27 april tot en met maandag 4 mei 2015

In The Roxy Theatre in Koersel kan je van maandag 27 april tot en met maandag 4 mei 2015 proeven van een uitgebreid aanbod wereldfilms voor alle leeftijden in het kader van het wereldfilmfestival Mooov. De bib zet de hele maand april haar aanbod wereldfilms in de kijker. In de themastand vind je ook het volledige programma van de vertoningen in “The Roxy Theatre” in Koersel.

Page 23: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

23/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

Voor de leerkrachten secundaire scholen is er een aparte scholenprogrammatie (zie pagina 9) en is er een mooi overzicht van deze wereldfilms. Ook is er de mogelijkheid om gratis lespakketten te downloaden via www.mooov.be – filmeducatie – downloads.

Themastand Week van de opvoeding maandag 4 tot en met zaterdag 30 mei 2015

Jongeren groeien niet alleen. Ook ouders en opvoeders groeien elke dag mee. Dat betekent dat elke dag een nieuwe dag is, met nieuwe uitdagingen. Meestal kan je verder bouwen op wat je al weet en doet, maar soms ook niet… Als je geen antwoorden vindt bij jezelf of in je buurt, staan er heel wat opvoedingsondersteuners voor je klaar. Zij zoeken graag mee een oplossing. De bib zorgt in samenwerking met de Opvoedingswinkel West-Limburg en de dienst welzijn luik educatie voor een themastand gedurende de maand mei 2015.

Page 24: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

24/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

Bibliotheek Beringen op het web

Website

De online catalogus van de bib ontdek je via beringen.bibliotheek.be! Dit bibportaal brengt alles van jouw bib samen, en blijft heel overzichtelijk:

De zoekbalk om gericht te zoeken op auteur, titel, onderwerp, .. in de catalogus en het krantenarchief

Verschillende etalages die kleine collectieonderdelen (aanwinsten, thema’s, …) aantrekkelijk met covers in de kijker zetten

Duidelijke informatie over jouw bib: openingsuren, werking, nieuws, agenda, …

Natuurlijk kan je via Inloggen nog steeds gebruik maken van het online platform om jouw materialen te verlengen, jouw leengeschiedenis te bekijken en een reservering te plaatsen

De website www.beringen.be/bibliotheek houdt je op de hoogte van nieuws en activiteiten en heeft altijd boeiende lees-, kijk- en luistertips in petto. In het menu bibliotheek heb je de rubriek “Jeugd” waarbij je bibtips, aanwinsten, activiteiten en leuke links kan terugvinden. Daarnaast heb je ook de rubriek “Schoolwerking”. Deze rubriek geeft je een overzicht van de mogelijkheden die wij de scholen bieden: rondleidingen, OLE-kaart (vroegere leerkrachtenkaart), klasuitleningen…

Ook via de website kan je de digitale catalogus van de Stedelijke Bibliotheek van Beringen raadplegen. Je kan snuffelen in de catalogus doorheen alle materialen. Je kan zoeken op titel, auteur en onderwerp, maar ook op genre en materiaalsoort. Zo zie je of iets al dan niet is uitgeleend en kan je het eventueel reserveren.

Onder open vind je de openingsuren. De sluitingsdagen naar aanleiding van feestdagen staan er ook vermeld.

Onder mijn digitale bib kan je je persoonlijke gegevens bekijken, je materialen verlengen en max. 5 documenten reserveren. Je kan je aanmelden door je rijksregisternummer en je geboortedatum in te geven of via je OLE-kaart met het kaartnummer. De openstaande bedragen die er vermeld staan hebben uitsluitend betrekking op ingeleverde documenten.

Page 25: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

25/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

Databanken

De bibliotheek is geabonneerd op een aantal exclusieve databanken, met name BIBLION en Mediargus. Je kan informatie zoeken over literatuur, auteurs of actuele onderwerpen in de bibliotheek. Deze databanken kan je raadplegen via de internet-pc’s.

Databanken toegelicht

GOPRESS Krantenarchief en KIOSK : persdatabank met artikels uit alle Vlaamse kranten (De Morgen, De Standaard, De Tijd,…) en enkele tijdschriften (Knack, le Vif l’Express,..) en het persagentschap Belga en dit zowel voor de krant van de dag als uit de laatste jaargangen.

BIBLION : bibliografische databank over literatuur, auteurs en actualiteit, zowel voor jeugd als voor volwassenen.

De databank BIBLION bestaat uit meerdere deeldatabanken:

FICTIEROM

Een databank met bibliografische gegevens van romans en verhalen, gerangschikt naar ruim 2.800 onderwerpen. Bij elke titel zijn een beknopte beschrijving en een korte recensie opgenomen.

LITEROM

De meest complete verzameling recensies, de oudste uit 1882, over Nederlandstalige literatuur, die zijn verschenen in Nederlandse en Vlaamse dag- en weekbladen.

Page 26: Brochure secundair onderwijs: school en bibliotheek 2014 2015

School & Bibliotheek

26/26

GRAAF VAN LOONSTRAAT 2 | 3580 BERINGEN | T 011 45 08 10 | [email protected] | WWW.BERINGEN.BE/BIBLIOTHEEK

CONTACTPERSOON: ANNE VRINTS | T 011 45 08 10 | [email protected]

JEUGDLITEROM

Een fulltext databank over Nederlandstalige jeugdliteratuur, zeer geschikt voor wie snel en adequaat achtergrondinformatie zoekt over Nederlandstalige jeugdliteratuur.

LITEROM WERELDLITERATUUR Databank met boekrecensies en auteursinterviews over niet-Nederlandstalige (vertaalde) literatuur. Handig naslagwerk voor wie achtergrondinformatie zoekt over literatuur uit verschillende taalgebieden.

UITTREKSELBANK

Databank met uittreksels van Nederlandse maar ook buitenlandse literatuur en auteursportretten en ruim 500 'snuffelteksten', beknopte beschrijving van literaire werken, en een aantal oriëntatieteksten.

UITTREKSELBANK JEUGD

Databank met uittreksels van jeugdboeken en auteursportretten en beknopte 'snuffelteksten'. Ook wordt aandacht geschonken aan de reacties op het boek en aan achtergronden.

ACTUELE DOCUMENTATIEBANK

Deze documentatiebank bestaat uit dossiers over veelgevraagde onderwerpen uit het dagelijks nieuws.

Web 2.0

Wil je op de hoogte blijven van het recentste bibnieuws? Volg ons via facebook, blog en twitter .

Je kan er ook zelf je ideeën of bemerkingen delen met de bibmedewerkers en andere bezoekers.

Je vindt deze web 2.0. tools via www.beringen.be/bibliotheek - WebBib (onderaan de startpagina van de bib) of zoek de bib op Facebook via “Beringen bibliotheek”.