Primair onderwijs 2014-2015

44

description

 

Transcript of Primair onderwijs 2014-2015

3

INHOUDVoorwoord 7Nationaal Museum van Wereldculturen 9Educatie 11Kerndoelen 13

Programma’sMini Globetrotters 15Nieuw: Dieren en dansen uit Mexico 17Superkrachten van de wereld 19Nieuw: Wereldreligies 21Nieuw: De bedevaart naar Mekka 23

WorkshopsNieuw: Tekenworkshop 25Balinese gamelan en dans 27Afrikaanse djembé en dans 29Mexicaanse dans en Salsa 31Maori Haka 33

Online EducatieZoeken in de collecties van het NMVW 35Downloadbare lessuggesties 35

OverigSpeciaal onderwijs 37Museumgroep: Cultuurleerlijnen 37Naschoolse en buitenschoolse opvang 39Denk mee 39

Praktische informatieLigging 41Reserveren 41Tijden 41Andere wensen 41Betalen 41Gratis bezoek leerkrachten 43Voorwaarden 43Belangrijk 43Routebeschrijving en parkeren 45Voordeling busvervoer 45Toegankelijkheid 45

6

7

VOORWOORDGeachte leerkracht,

Nationaal Museum van Wereldculturen: onder die naam vormen Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden, Tropen museum in Amsterdam en Afrikamuseum in Berg en Dal vanaf 1 april 2014 een gefuseerde organisatie. Met elkaar bieden we een kwalitatief hoogstaande program mering voor scholen in het hele land waarbij we de jeugd willen inspireren om met een open blik naar de wereld te kijken. Het is dè plek waar iedereen iets kan leren en ervaren over mensen en hun culturen.

Ook in schooljaar 2014-2015 bieden we leerlingen weer een bijzonder bezoek aan. Na het succes van het onderwijs-program ma ‘Verlangen naar Mekka’ het afge lopen schooljaar, is dit jaar een vergelijk baar programma in het aanbod opgenomen. Actuele informatie en een online brochure vindt u op www.volkenkunde.nl/onderwijs.

Boekt u vóór 1 september 2014 dan krijgt u 10% korting.Wij verwelkomen u en uw leerlingen graag dit nieuwe schooljaar in het museum!

Anne Marie Woerlee Stijn SchoonderwoerdHoofd Programmering Algemeen DirecteurRijksmuseum Volkenkunde Nationaal Museum van

Wereldculturen

8

9

NATIONAAL MUSEUM VAN WERELDCULTUREN1 april 2014 is de stichtingsdatum van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Een fusie van Rijksmuseum Volkenkunde (1837, Leiden), Tropenmuseum (1864, Amsterdam) en Afrika-museum (1954, Berg en Dal). Eén museum op drie locaties.

Voor het publiek blijven de namen Tropenmuseum, Afrika-museum en Rijksmuseum Volkenkunde bestaan. Wat publieks-bereik betreft behoort het museum tot de top 10 van Nederlandse musea.

Het nieuwe museum beheert een collectie van meer dan 400.000 voorwerpen. De totale collectie is digitaal ontsloten: van Afrikaanse spijkerbeelden tot Japanse boeddha’s en van magische Indonesische krissen tot zeldzame oude foto’s. Wetenschappelijke activiteiten zijn gebundeld in het Research Centre for Material Culture.

De missie van het museum is onverminderd actueel: bijdragen tot een open blik op de wereld.

10

11

EDUCATIEKinderen worden zich gaandeweg bewust dat niet iedereen hetzelfde is. Ze leren dat er verschillen en overeenkomsten tussen culturen zijn. Op jonge leeftijd wordt de basis gelegd voor de manier waarop kinderen zich in de toekomst als wereldburger gedragen.

Rijksmuseum Volkenkunde laat de schoonheid, vindingrijk-heid, complexiteit en de originaliteit van andere culturen zien. Zo stimuleert een bezoek aan het museum een positieve houding en een open blik ten opzichte van andere culturen.

Wij geloven in leren van elkaar. Onze educatieve activiteiten stimuleren de onderlinge samenwerking tussen kinderen en begeleiders. Daarnaast geloven wij in spel, activiteit en creativiteit omdat de kennis dan beter wordt geborgd. Bij schoolgroepen zorgen we voor verankering door een nabespreking of door adviezen voor een verwerking op school.

12

13

KERNDOELENHet educatieve aanbod raakt de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, godsdienst, dramatische expressie: dans, muziek en handvaardigheid. Het is daardoor vak overstijgend en verdiepend waardoor de programma’s goed aansluiten bij verschillende leergebieden en lesmethodes binnen het primair onderwijs.

Oriëntatie op jezelf en de wereld: Mens en SamenlevingKerndoel 38 De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multi cultu rele samenleving een belangrijke rol spelen en ze leren respectvol om te gaan met diversiteit binnen de samenleving.Kerndoel 37 De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen.

Oriëntatie op jezelf en de wereld: RuimteKerndoel 49 De leerlingen leren over de mondiale ruimtelijke spreiding van bevolkingsconcentraties en godsdiensten, van klimaten, energiebronnen en van natuurlandschappen zoals vulkanen, woestijnen, tropische regenwouden, hooggebergten en rivieren.

Kunstzinnige OriëntatieKerndoel 54 De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.Kerndoel 56 De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed. Kerndoel 56 is nauw verbonden met kerndoel 55: De leer lingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.

14

15

PROGRAMMA’SMINI GLOBETROTTERS

Mini Globetrotters is een speciaal kleuterprogramma met veel afwisseling waardoor de spanningsboog niet steeds gespannen hoeft te blijven. Het bestaat uit vier elementen:- zoeken naar voorwerpen in de tentoonstelling met

een kleuterspeurspel- het inkleuren van hun kleuterspeurspel- spelen in de Wilde Bus, een speeltoestel speciaal

ontworpen voor kinderen tussen de 2 en de 6 jaar- gezamenlijk luisteren naar een verhaal

Let op: Mini Globetrotters wordt met de leerkracht en ouders begeleid, hierbij is ook altijd één museum begeleider aanwezig.

Doelgroep: groep 1 en 2Aantal: max. 30 leerlingenDuur: 90 minutenPrijs: € 75,-

16

17

NIEUW: DIEREN EN DANSEN UIT MEXICO

Edoardo Ramos Anaya uit Mexico neemt de kleuters mee op reis naar Midden- en Zuid-Amerika. Op hun tocht komen ze langs een bijzonder feest met een eeuwenoud balspel. Ze bekijken prachtige verentooien van Indianen en kleurrijke kostuums versierd met (dier)figuren. Bij een beker voor een speciale chocoladedrank, vertelt Edoardo een verhaal over het dier dat op deze beker staat afgebeeld. Edoardo’s opa vertelde het hem toen hij zelf een kleuter was. Daarna gaan de leerlingen dansen op swingende muziek. Ze leren de dans van de leguaan en de spannende messendans.

Doelgroep: groep 1 en 2Aantal: max. 30 leerlingenDuur: max. 90 minutenPrijs: € 75,-

18

19

SUPERKRACHTEN VAN DE WERELD

Kennismakingsprogramma over een cultuurgebied naar keuze voor groep 4 t/m 8.Elk programma start met een inleiding op het cultuur gebied door een museumbegeleider die een koffer vol hands-on collectie bij zich heeft. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan de slag met een speurtocht om superkrachten te verzamelen. De museumbegeleider bespreekt de vragen met de leerlingen na en vertelt tot slot een verhaal.

De inhoud van het programma wordt op verschillende niveaus aangeboden en voor zover mogelijk, aan kerndoelen en leerlijnen gekoppeld. Zo komen o.a. de volgende thema’s aan bod: ontdekkingsreizen, VOC, slavernij en wereldreligies.

Voorkeursaanbod per leerjaar:Groep 4: Poolgebieden & Noord-AmerikaGroep 5: Poolgebieden & Noord-Amerika en Midden- en Zuid-AmerikaGroep 6, 7 en 8: Indonesië, Japan & Korea, Azië, Afrika, China en Oceanië

Let op: het programma ‘Superkrachten van de Wereld’ wordt begeleid door één museumdocent.De hulp van de leerkracht en ouders is bij het zelfstandige onderdeel noodzakelijk.

Doelgroep: groep 4 t/m 8Aantal: max. 30 leerlingenDuur: 90 minutenPrijs: € 75,-

20

21

NIEUW: WERELDRELIGIES

Het programma over wereldreligies geeft leerlingen een introductie op het boeddhisme, het hindoeïsme en de islam. Een museumdocent vertelt, met behulp van een koffer vol spullen, over de drie religies op verschillende locaties in het museum. Na de inleiding gaan de leerlingen in drie groepen aan de slag, waarbij iedere groep meer te weten zal komen over één van de drie religies. Na afloop komen de drie groepen bij elkaar in de Boeddhazaal, waar de opdrachten worden nabesproken en de leerlingen elkaar kunnen vertellen over hun bevindingen in korte presentaties.

Let op: het programma ‘Wereldreligies’ wordt begeleid door één museumdocent. De hulp van de leerkracht en ouders is bij het zelfstandige onderdeel noodzakelijk.

Dit programma kan uitgebreid worden met een creatieve workshop, een Balinese dans of gamelan workshop.

Doelgroep: groep 6 t/m 8Aantal: max. 30 leerlingenDuur: 90 minutenPrijs: € 75,-

22

23

NIEUW: DE BEDEVAART NAAR MEKKA

Na het succesvolle programma bij de tentoonstelling ‘Verlangen naar Mekka, de reis van de pelgrim’ is op veler verzoek een nieuw onderwijsprogramma ontwikkeld. Voor dit programma is in de Azië-zaal een gloednieuwe tentoonstelling opgezet over de hadj, de pelgrimage naar Mekka waar jaarlijks miljoenen mensen uit de hele wereld aan deelnemen. De leerlingen bekijken verschillende islamitische objecten, zoals een deel van het doek van de Ka’ba, eeuwenoude Korans en een poppenverzameling met hadji’s en een Koranschool. Hierna gaan zij zelf in groepjes aan de slag met opdrachten waarin hun kennis over de islam en de hadj wordt getest.

Let op: het programma ‘De bedevaart naar Mekka’ wordt begeleid door één museumdocent. De hulp van de leerkracht en ouders is bij het zelfstandige onderdeel noodzakelijk.

Dit programma kan uitgebreid worden met een tekenworkshop.

Doelgroep: groep 6 t/m 8Aantal: max. 30 leerlingenDuur: 90 minutenPrijs: € 75,-

24

25

WORKSHOPSNIEUW: TEKENWORKSHOP BIJ PROGRAMMA WERELDRELIGIES

De leerlingen krijgen tekenles op zaal van beeldend kunstenaar en vakdocent Tineke Jacobs. Na het schetsen van uitgekozen objecten, worden de tekeningen overgebracht op doek. Patronen die belangrijk zijn in één van de wereldreligies: boeddhisme, hindoeïsme of islam, worden toegevoegd. De leerlingen hebben na deze workshop een mooie herinnering om mee naar huis te nemen. Op school kan een tentoonstelling gemaakt worden van alle werken.

Doelgroep: groep 6 t/m 8Aantal: max. 30 leerlingenDuur: 90 minutenKosten: € 150,- excl. materiaalkosten

26

27

BALINESE GAMELAN

Onder begeleiding van gamelandocent Henry Nagelberg gaan de leerlingen zelf aan de slag. Het gamelanorkest wordt altijd door meerdere muzikanten bespeeld. In het Balinese hindoeïsme ligt de nadruk namelijk niet op het individu, maar op het collectief. Het draait in deze workshop dus om samenwerking!

Doelgroep: groep 5 t/m 8Aantal: max. 20 leerlingenDuur: 45 minutenPrijs: € 100,-

BALINESE DANS

Gehuld in kleurrijke sarongs oefenen de leerlingen een eenvoudige Balinese dans. Elke beweging heeft een eigen betekenis die dansdocente Yvonne van Beukering aan de leerlingen uitlegt. Op het eiland Bali is het hindoeïsme de belangrijkste godsdienst. De Balinese dans is eigenlijk een ritueel voor hindoeïstische goden en onlosmakelijk verbonden met de cultuur en religie van het eiland. Traditioneel wordt deze dans begeleid door de muziek van de Balinese gamelan.

Doelgroep: groep 5 t/m 8Aantal: max. 15 leerlingenDuur: 45 minutenPrijs: € 100,-

In combinatie met een museumprogramma kost een dans- of muziekworkshop € 80,-.

28

29

AFRIKAANSE DJEMBÉ

Afrikaanse djembé staat voor aanstekelijke ritmes. Muziekdocent John May leert de leerlingen de basisslagen op de djembé en uiteindelijk speelt de groep gezamenlijk een Afrikaans ritme. Een energieke workshop met een geweldig eindresultaat!

Doelgroep: groep 5 t/m 8Aantal: max. 15 leerlingenDuur: 45 minutenPrijs: € 100,-

AFRIKAANSE DANS

Met opzwepende beats voert dansdocent Regilio Sedoc je mee naar warm en kleurrijk Afrika. De dansbewegingen, waarbij je je hele lichaam gebruikt, brengen je in nauw contact met moeder aarde. Afrikaanse dans is echter veel meer dan vrij bewegen op muziek. In Afrika maken de mensen via dans contact met goden en voorouders. Ook vertellen ze verhalen met dans. Er wordt gedanst op feesten en begrafenissen maar zeker ook gewoon voor de lol.

Doelgroep: groep 3 t/m 8Aantal: max. 30 leerlingenDuur: 45 minutenPrijs: € 100,-

In combinatie met een museumprogramma kost een dans- of muziekworkshop € 80,-.

30

31

MEXICAANSE DANS

Dansdocent Edoardo Ramos Anaya leert de leerlingen de dans van de leguaan of de spannende messendans.

Doelgroep: groep 1 t/m 6Aantal: max. 30 leerlingenDuur: 45 minutenPrijs: € 100,-

SALSA

Waan je in tropische sferen: dansdocent Edoardo Ramos Anaya brengt de leerlingen de basis bij van de salsa. Ze leren swingen op het ritme van de muziek en te genieten van het dansen. Passie en gevoel zijn de belangrijkste elementen van deze populaire dans!

Doelgroep: groep 7 en 8Aantal: max. 30 leerlingenDuur: 45 minutenPrijs: € 100,-

In combinatie met een museumprogramma kost een dans- of muziekworkshop € 80,-.

32

33

MAORI HAKA

De imponerende Haka, een krijgsdans van de oorspronke-lijke bewoners uit Nieuw-Zeeland, de Maori’s, is een combi-natie van zang en dans. Zelfs het nationale rugbyteam, the All Blacks, voert deze dans uit voor hun wedstrijden, om zo hun tegenstanders angst in te boezemen. Op het ritme van stampende voeten, wordt met de ogen gerold en de tong uitgestoken tot een dreigend geheel. Hoe dit precies gaat en met welke woorden, leren de leerlingen tijdens deze workshop.

Doelgroep: groep 6 t/m 8Aantal: max. 30 leerlingenDuur: 45 minutenPrijs: € 100,-

In combinatie met een museumprogramma kost een dans- of muziekworkshop € 80,-.

34

35

ONLINE EDUCATIEZoeken in de collecties van het NMVWSinds april 2014 bestaat het Nationaal Museum van Wereldculturen met een collectie van 400.000 objecten en 1.000.000 aan audiovisueel materiaal. Op de website van Rijksmuseum Volkenkunde: volkenkunde.nl/collectie, het Tropenmuseum: tropenmuseum.nl/nl/collectie en het Afrikamuseum: afrikamuseum.nl/collectie/collectieonline.php is veel informatie te vinden.

Downloadbare lessuggestiesBij de verschillende museumprogramma’s zoals ‘De bedevaart naar Mekka’, de workshop Balinese gamelan en de program-ma’s van de verschillende cultuurleerlijnen, is gratis lesmateriaal ter voorbereiding en verwerking van het groepsbezoek te downloaden via de website: volkenkunde.nl/onderwijs.

36

37

OVERIGSpeciaal onderwijsRijksmuseum Volkenkunde ontvangt regelmatig leerlingen uit het speciaal onderwijs. In overleg met u passen wij bestaande programma’s zo aan dat zij ook geschikt zijn voor uw leer-lingen. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling Reserveringen op 071 5168 718.

Museumgroep: CultuurleerlijnenSamen met de Museumgroep en de zes grote musea in Leiden, zijn dit schooljaar doorlopende cultuurleerlijnen ontwikkeld voor alle leerjaren van het primair onderwijs. Hier binnen vallen ook de programma’s van Museum en School, een vertrouwd aanbod voor Leiden en omgeving. Via de website www.cultuureducatiegroep.nl vindt u het aanbod bij de verschillende cultuurleerlijnen. Hier kunt u uw groep inschrijven en ondersteuning krijgen bij het samenstellen voor een passende leerlijn.

38

39

Naschoolse en buitenschoolse opvangDe naschoolse en buitenschoolse opvang voor kinderen tussen de 4 en de 12 jaar maken in Rijksmuseum Volkenkunde vooral gebruik van de vakantieprogramma’s. In samenwerking met medewerkers van deze instellingen wordt gezorgd voor een goede aansluiting tussen de schoolse en naschoolse activiteiten.

Denk meeOns educatief aanbod maken we in samenwerking met leer-krachten uit verschillende soorten onderwijs. Wilt u ook eens deelnemen aan een klankbordgroep? Meld u dan aan bij de afdeling Programmering: [email protected]

40

41

PRAKTISCHE INFORMATIELiggingHet museum (Steenstraat 1) ligt op vijf minuten loopafstand van het NS-station Leiden Centraal.

ReserverenWij verzoeken u vriendelijk om uw schoolbezoek ruim van tevoren aan te melden bij het museum. Dit kunt u telefonisch doen via 071 5168 718 of per e-mail [email protected].

TijdenSchoolgroepen zijn welkom van dinsdag t/m vrijdag binnen de volgende tijdsblokken:- tijdsblok 1: 09.30 - 11.00 uur- tijdsblok 2: 11.00 - 12.30 uur- tijdsblok 3: 13.30 - 15.00 uur

Andere wensenWilt u het museum bezoeken met meerdere groepen tegelijk of met de hele school, op een maandag of een afwijkend tijdstip dan de bovengenoemde tijdsblokken? Neem dan contact op met de afdeling Reserveringen. Zij denken graag met u mee voor een programma op maat.

BetalenU kunt op de volgende manieren betalen:- contant of per pin bij de kassa- op rekening: u ontvangt een factuur na afloop van uw

bezoek (incl. € 25,- administratiekosten)

42

43

Gratis bezoek leerkrachtenLeerkrachten kunnen gratis het museum bezoeken om zich voor te bereiden op een bezoek met hun groep. Wij stellen het op prijs wanneer u van tevoren uw komst aankondigt via: [email protected].

Voorwaarden- Voor het primair onderwijs geldt een minimum van 1 bege-

leider per 10 leerlingen (groep 3 t/m 8) of 1 begeleider op 5 leerlingen (groep 1 en 2). Begeleiders hebben gratis toegang.

- Zorg dat u op tijd bent met uw groep. In verband met de planning van onze museumdocenten moeten wij ons aan de afgesproken eindtijd houden. Bij vertraging tijdens uw reis naar Rijksmuseum Volkenkunde belt u met 071 5168 718. Er wordt dan overlegd hoe het programma kan worden aangepast.

- Er zijn speciale afsluitbare verrijdbare rolkasten in de garde-robe aanwezig voor jassen en tassen van schoolgroepen.

- Meegenomen eten en drinken kan in de voorhal op de begane grond of in de museumtuin worden genuttigd.

- De docenten en begeleiders zijn verantwoordelijk voor de orde en het gedrag van de leerlingen.

- Tot drie werkdagen voor de geplande bezoekdatum kunt u kosteloos annuleren of wijzigen. Daarna brengen wij het volledige bedrag in rekening. 

Belangrijk- Scholen die een eigen programma willen uitvoeren zijn

van harte welkom, maar vergeet uw groepsbezoek niet te reserveren. Alleen dan betaalt u het schooltarief van € 3,- per leerling.

- Zonder reservering worden reguliere entreeprijzen gehanteerd.

44

45

Routebeschrijving en parkerenVanuit Den Haag/Amsterdam A44:Afrit 8 Leiden, richting Leiden Centrum, Plesmanlaan, Morssingel.

- Pendelbus: Rechts Morsweg, over spoor links, rechts Haagwegparkeerterrein (gratis pendelbus naar het museum).

- Parkeergarage: Rechts parkeerterrein Morspoortgarage

Vanuit Den Haag/Amsterdam A4:Afrit 7 Zoeterwoude-Dorp/Leiden, richting Leiden Europaweg (N206), links Voorschoterweg, rechts Churchillaan, rechts Haagweg.

- Pendelbus: Over spoor, rechts Haagwegparkeerterrein (gratis pendelbus naar het museum).

- Parkeergarage: Voor het spoor links, rechts over het spoor, Morsweg, links Morssingel, links Morspoortgarage.

Voordelig busvervoer voor het onderwijsBovo Tours biedt scholen binnen 55 km van Leiden korting aan op het busvervoer naar Rijksmuseum Volkenkunde. Kijk voor meer informatie: bovotours.nl 

Toegankelijkheid voor leerlingen met een beperkingVoor leerlingen met een fysieke beperking is het museum goed toegankelijk. Wij verzoeken u om bij de boeking duidelijk te vermelden dat er leerlingen meekomen met een fysieke beperking.

46