Velduil voorjaar 2014

44

description

Het afdelingstijdschrift van JNM Leievallei. Meer info op www.jnm.be/leievallei

Transcript of Velduil voorjaar 2014

VU:JefDonné,Kruidtuinlaan13,9800Deinze

colofon p 3woorden van de voorzitster p 4prikbord p 5piephoekje p 7

voorwoord p 8puzzelhoekje p 9wist je . . . p 1 0afgelopen activiteiten p 11de moppen tap p 1 2activiteitenkalender p 1 3

inihoekje p 1 9voorwoord p 20de flauwe moppen tap p 21spelletjes p 22fotoverslag weekendje p 23activiteitenkalender p 24

groten hoekje p 31De West Highland Way p 32De boomgaard als biotoop p 34activiteitenkalender p 38

kalender p 44contact p 44

Lieve Leievalleiers,

2013 is voorbijgevlogen en 2014 is nu een feit. Ook voor Leievallei.Het najaar was winderig en koud maar toch is het ons gelukt veel fijne enverwarmende activiteiten te organiseren: van de startdag tot het kerstfeest!

Bedankt aan jullie, leden, om altijd enthousiast aanwezig te zijn!Na veel brainstormen, puzzelen en overleggen, hebben wij opnieuw eenspetterende kalender opgesteld voor jullie met nieuwe activiteiten die temaken hebben met de natuur (wandelen, bijleren, kijken en luisteren enspelen), het milieu (acties voeren en op de hoogte blijven van wat er in dewereld allemaal aan het gebeuren is) en elkaar beter lerenkennen/vriendjes maken&zijn!Niet te missen dus: zorg dat je er zo veel mogelijk bij bent want ook wijzijn al benieuwd naar wat Leievallei te wachten zal staan in 2014!

Liefs,Jullie voorzitster,Josima

4

PRIKBORD

De bestemming en het reisschemavoor het zomerkamp van de groteleden liggen nog niet helemaal vast,maar de data zul len 1 2 tot 22 jul izi jn, of iets daartussen. Het wordtal l icht een bijzonder kamp, eentrektocht, misschien in dePyreneeën! Via e-mail worden jul l iezeker geïnformeerd als concreteinformatie beschikbaar is. Het wordtal leszins ganz geil !

JNM zal dit jaar aanwezig zi jnin de speelstraat! We zetten ereen bouwstand voornestkastjes op. Jul l ie mogenons zeker een bezoekje komenbrengen! Meer info bij Jef.

Op 1 3 jul i is het Big Jump in Deinze.De Big Jump is een actie vooriedereen die propere en levenderivieren wil . Op precies hetzelfdeti jdstip springen in heel Europaduizenden mensen in rivieren,waterlopen en meren om te tonen datze wakker l iggen van proper water, éndat ze daar iets wil len aan doen. Wijspringen aan het Sint-Poppoplein inDeinze. Laten we tesamen springenvoor propere rivieren! Allen welkom!Meer info bij Jef.

5

VoorwoordBeste piepers

De Kerstman heeft zi jn cadeautjes gebracht, de nieuwjaarsbrieven zijnvoorgelezen, de nieuwjaarstaart is al op en onze JNM-activiteiten vanhet jaar 201 3 zijn jammer genoeg al voorbij . Gelukkig geeft 201 4 onsniet al leen een nieuw jaar, nieuwe nieuwjaarsbrieven en nieuwecadeautjes, maar ook vele nieuwe JNM-activiteiten en natuurl i jk ook hetreuzeleuke JNM kamp!Op de activiteiten zul len we van alles doen: wandelen in het grootstebos van Oost-Vlaanderen, het mil ieuspel van Bram en Pepijn spelen, denatuur een handje helpen in Astene, planten, bloemen, vl inders en nogveel meer determineren, we zullen op weekend gaan met een ri jkebaron, naar zee gaan en op kamp gaan in de grote vakantie!Om plezier te maken op deze activiteiten, hopen we dat ook jul l ieaanwezig zul len zijn.Kijk dus snel verder in deze veldui l voor meer informatie.Tot dan!

Groetjes van jul l ie piepbegeleiding,Soetkin, Florian, Manu, Hanne, Remi, Bram, Fien, Pepijn, Jef, Maaike,Ewout, Adam, Axel en Klara

8

Puzzelhoekje

Klara heeft een probleempje, ze isnameli jk de weg naar het JNM lokaalvergeten. Helpen jul l ie haar de wegterug te vinden door de juiste weg aan teduiden op dit kaartje? Klara zal bl i j zi jn!

9

Wist je ...

! Dat vl inders met hun poten proeven?

! Dat het Drongengoedbos, dat wij gaanbezoeken met de piepers, het grootste bosis van Oost-Vlaanderen?

! Dat de levendbarende hagedis in België bijna enkel te vinden is aan de oudespoorwegbrug in Waregem?

! dat de oudste boom op Aarde 9550 jaar oud is?

! Dat er 500 bijen nodig zi jn voor een pot honing?

! Dat ol ifanten NIET bang zijn van muizen?

! Dat je padden niet met blote handen mag vastnemen, maar je handen eerst moetnatmaken omdat onze warme handen het vel van padden kunnen beschadigen?

! Dat bij zeepaardjes niet het vrouwtje zwanger wordt, maar het mannetje?

! Dat vuurvl iegjes l icht geven om met elkaar te communiceren?

! Dat de ini ’s aan ons lokaal een bijenhotel hebben gemaakt?

! Dat dankzij jul l ie JNM Leievallei kan bestaan?

! Dat er een heel team computerende mensen achter deze veldui l zit?

! Dat Elias onze piepleider al bi jna een half jaar in Zuid-Amerika is?

10

De afgelopen activiteiten ...

Beheerswerken in WontergemWe verwijderden begroeiing naast het knuppelpad zodat het padtoegankelijker werd. Omdat iedereen zo goed gewerkt had, was erchocomelk en waren er heerlijke koekjes van Irene.Natuurpunt liet weten dat jullie goed gewerkt hebben!

Nestkastjes bouwen en voederbollen makenEen hele namiddag werd er hard gewerkt aan de nestkastjes envoederbollen. Hangen bij jullie de nestkastjes en voederbollen al inde tuin?

ZwinpieptochtTijdens onze wandeling langs het strand begon het een beetje teregenen, er kwam een mooie regenboog te voorschijn.Gelukkig duurde de regen niet lang en konden we onze wandelingverder zetten naar het Zwin.

PiepkerstfeestjeDe zwarte Kerstman ontvoerde de echte Kerstman, maar met hulpvan de piepers vingen we de slechterik. We hielpen de Kerstmanmet cadeautjes maken en het lokaal versieren.De Kerstman gaf ons een JNM-potlood cadeau om ons te bedankenvoor de hulp.

11

Er staan twee koeien in de wei. Een van hen issteeds op en neer aan het springen. De anderekoe vraagt: 'Wat ben je aan het doen?'De springende koe antwoordt: 'Morgen ben ikjarig en ik trakteer met slagroom!

Pietje zit op school.Meester zegt "wie heeft die scheet gelaten?"

Pietje antwoord "ik ik!!"Meester zegt "naar de gang Pietje!"

Als Pietje op de gang zit, denkt hij: De hele klas zit in destank en

ik zit lekker op de gang.

Er zaten eens twee koeien in bad. De ene zegt tegen de andere : 'Zalig,hè'. De anderekoe zegt: 'Niet echt, want mijn vlekken raken er niet af!'

12

activiteitenkalender piepersZaterdag 2 februari: wandeling in het Drongengoed

Zaterdag gaan we naar het Drongengoed, het grootste bos van Oost­Vlaanderen! Dit reuze grote bos is bijna 1100 voetbalvelden groot, zo grootdat we het spijtig genoeg niet op één dag kunnen bewandelen. We vertrekkenal voor de middag zodat we het bos zo veel mogelijk kunnen verkennen engaan voor het avondeten naar huis. Opdat we niet te moe zouden zijn van dewandeling eten we in het bos onze boterhammetjes op en doen we kort eenmiddagdutje.

Schrijf je in via de JNM site en kruip vroeg in jullie bed zodat jullie goeduitgerust zijn voor deze zotte tocht!

Afspraak: 9u00 aan het station in DeinzeEinde: 1 6u20 aan het station in DeinzeMeebrengen: € 2,50 of buzzypass, middageten, voldoende drinken, goedewandelschoenen, kleren aangepast aan het weer, eventueel excursiemateriaalVerantwoordelijke: Klara (klara.bolckmans@gmail .com, 0479027440)

Zaterdag 15 februari: milieuspel

Hey piepers,

Vandaag gaan wij kerncentrales overbodig maken én de opwarming van deaarde oplossen! Hoe? We gaan windmolens bouwen. We gaan op zoek naar deonderdelen van een windmolen en puzzelen er een heel aantal in elkaar. Zijnjullie slim genoeg om de klimaatsverandering tegen te houden? In het spel datwe deze namiddag spelen, zullen we te weten komen wie de beste redder vanhet milieu is!

Afspraak: 1 4u00, ingang Brielmeersen aan de Lucien Matthyslaan, DeinzeEinde: 1 7u00, zelfde plaatsMeenemen: ju l l ie hersenen, regenjas bij slecht weer, je handschoenen, muts ensjaal bi j koud weerVerantwoordelijke: Bram (bram.stroobandt@gmail .com, 047041 9622)

13

Zaterdag 1 maart: bezoek aan het vogelopvangcentrum in Merelbeke

Heb je al ooit eens een vogeltje gevonden in de tuin dat niet zelf meer konvliegen? Herinner je je nog die buizerd die vast zat in de prikkeldraad tweezomerkampen geleden? Weet je wat je moet doen als je een gewond diervindt als je aan het wandelen bent? Dan moet je bellen naar hetvogelopvangcentrum! Zij kunnen het dier dan komen redden en verzorgen.Maar wat gebeurt er eigenl i jk in zo'n vogelopvangcentrum?Nu is je kans om dit te weten te komen! Op 1 maart gaan we eens eenbezoekje gaan brengen naar het vogelopvangcentrum in Merelbeke, waarNick de verantwoordeli jke ons alles gaat vertel len over hoe ze diertjeskunnen redden.

Gaan jul l ie mee?

Afspraak: 1 3u30 aan het station van Deinze (trein van 1 3u57)Einde: Aldaar om 1 8u04Meebrengen: 3€ voor het centrumVerantwoordelijke: Florian (florianbonte02@hotmail .com, 0498259934)

Zaterdag 22 maart: Ardennentocht Yvoir

Dag Piepertjes,

De lente is nog maar pas in het land.Het is dus dringend ti jd om er nog eens op uit te trekken!We vertrekken op dagtocht naar Yvoir, een plaatsje in Wallonië waar we in hetbos kunnen spelen en ook een leuke plek gaan bezoekenUHeb ji j er al zin in? Ik anders wel!Ik hoop jul l ie al lemaal te kunnen meenemen op deze fantastische dagtocht.

Tot dan!

Afspraak: we spreken af op zaterdag 22 maart om 08u40 aan het station vanDeinze.Einde: 1 9u04 komen we terug aan in het station van Deinze.Wat meenemen: picknick, excursiegerief, aangepaste kledi j , drinkfles,zaklampUVerantwoordelijke: Manu Janssens ( 0477040238, Manu. [email protected])

14

Zaterdag 29 maart: Leievallei’s feestelijke eetavond

Naar succes van de vorige jaren worden jul l ie opnieuw uitgenodigd opzaterdagavond voor onze jaarl i jkse eetavond ‘voor de hele famil ie’. Webereiden een lekker vegetarisch maal, plannen een kleine activiteit en makenhet gezell ig!

Hou de datum alvast vri j maar een infobrief hierover volgt nog (eens dedatum nadert).

Hopeli jk tot dan!

Wanneer: zaterdag 29 maart, ’s avondsWaar: Zaal TELEX, KruishoutemVerantwoordelijke: Josima (0478 72 84 65)

Zaterdag 12 – zondag 13 april: Piepweekendje naar het Meerdaalwoud

Hoi piepers!

Ik kreeg een briefje van een ri jke baron uit Vlaams-Brabant! Wil len jul l ie wetenwat hij zegt?"Zeer ke'ëerde en kewaardeerde piepers van de JNM Leievallei ,'et Is mijn kenoeken om jul l ie uit te nodiken op mijne domeine, erkens diep in 'etMeerdaalwoud. Ik 'eb jul l ie 'ulp nodik, want ik 'oorde dat jul l ie 'eel bedreven zijnin 'et verjaken van boze tovenaars. 't Is van de in mijne bos zit een 'eel bozetovenaar die mij 'eel veel skrik en angst keeft. Kunnen jul l ie mij 'elpen? Als jul l iemijn uitnodiking aanvaarden, zi jn jul l ie welkom in 'et weekend van 11 tot 1 3 avri l .Ik zal jul l ie natuurl i jk 'eel koed bedanken.Met de vriendeli jke groeten en bedankingen,Eugène Baron d'Arenberg de Meerdael d'Hemsrode de la Vega de Beaucoupd'Argent du Bois "

Wat denken jul l ie? Nemen we zijn uitnodiging aan? Kom dan op 11 apri l om1 6u30 naar het station van Deinze! Dan zullen we eens zien wat we aan dieboze tovenaar kunnen doen.

Wanneer: vri jdag 11 tot zondag 1 3 apri lAfspraak: vri jdag om 1 6u30 in het station van Deinze (trein van 1 6u56)Terug: zondag om 1 8u04 in het stationLocatie: Jeugdverbl i jf De Kluis, Kluis 1 , 3051 Sint-Joris-WeertINSCHRIJVEN: Verplicht! Er zi jn maximaal 20 plaatsen, vol = vol!Inschri jven gebeurt zoals alti jd bi j voorkeur via NAIS, ook gekend als degrote groene knop links van de aankondiging op de website.Kostprijs: € 30 (al les inbegrepen), te betalen via overschri jving nainschri jven op de website op het rekeningnummer BE85 7330 3052 3506met vermelding "naam + piepweekend" 15

Meebrengen:Een lichte rugzak of valies met:Slaapzak + matje (geen veldbed, dit neemt te veel plaats in en is te zwaar. . . )TandenborstelVerse speelklerenExcursiemateriaal zoals verrekijker, loupepotjes, veldgidsen, . . .KnuffelWandelschoenenRegenkledij tegen de apri lse gri l lenAttributen voor de bonte avondDikke truiSpelletjes, boeken, strips enz. voor op de treinDrinkflesZaklamp

Opgelet: de bagage moet meegesleurd worden over verschil lende treinen envervolgens meegedragen worden van het station naar ons verbl i jf (en terug).Gelieve een degeli jke rugzak te gebruiken, of een gemakkeli jke valies, en hetgewicht zoveel mogeli jk te beperken.

Thuis laten:Slecht humeurSnoepenGsm's en muziekspelersKussen (dit is lomp en zwaar, een opblaasbaar kussen of een trui zi jn evengoed!)

16

Zondag 4 mei: Tocht naar zee

Dag piepertjes!

We gaan vandaag naar de zee, om de mooie natuur in De Panne eens tebekijken en natuurl i jk veel plezier te maken. Hebben jul l ie al zin in eenfantastische duinwandeling? Wil je eens op je blote voeten door het zachtezand hollen? Of ben je een echte waaghals en wil je een duik in het koudeNoordzeewater nemen? Dan moet je zeker komen naar deze activiteit.Misschien zien we ook een zotte vogelsoort.

Kortom, het wordt gewoon een fantastische dag! Ga je mee?

Afspraak: 8u30 aan het station van DeinzeEinde: 1 8u00, zelfde plaatsMeenemen: lunchpakket, €2 voor het openbaar vervoer (tenzij je eenbuzzypass hebt), zwemgerief voor de durvers, eventueel reservekledij , je tofstereisspelletje voor op de treinVerantwoordelijke: Bram (bram.stroobandt@gmail .com, 047041 9622)

Zaterdag 17 mei: uitstap oude spoorwegberm Waregem (Gaverbeekse Meersen)

De zon straalt, de vogeltjes fluiten, bomen staan in bloei en de bloemetjes komentevoorschijn. Het is lente! Op zaterdag 1 7 mei gaan we naar de oude spoorwegbermin Waregem. Dit plekje is een mooi en waardevol natuurgebied waar we van de lentekunnen genieten. We zullen er wandelen en de mooie planten, vogels, vl inders,Udie we zien determineren. Als we geluk hebben kunnen we zelfs de levendbarendhagedis zien die aan de oude spoorwegberm leeft.

Afspraak: 1 3u00 aan het station in Deinze of 1 3u30 in het station van WaregemEinde: 1 7u20 in het station van Waregem of 1 7u40 aan Deinze stationMeebrengen: drinken, goede wandelschoenen, eventueel zonnecrème en/of opvoorhand insmeren, excursiemateriaal als een flora(boek), vl indernetje,UVerantwoordelijke: Klara (klara.bolckmans@gmail .com, 0479027440)

17

Donderdag 3 juli tot en met woensdag 9 juli: zomerkamp piepers

Het piepkamp dit jaar zal doorgaan ergens in het Vlaams-Brabantse Gooik.Meer info volgt later via een brief, maar hou alvast de datum vrij in jul l ie agenda!

Meer info bij Klara Bolckmans (0479/02 74 40, [email protected])

Voorwoord

Joow, ini ’s! !

Het jaar 201 3 zit er weeral op, we hebben hier een prachtig jaargehad met een wijs kamp en toffe activiteiten. Dus waarom zoudenwe dat dit jaar niet nog eens doen. We gaan er weer goed op uittrekken met jul l ie! We gaan terug een iniweekendje doen maar dezekeer niet met de tent of treinwagon maar we gaan ons vestigen ineen klein huisje midden in de Ardennen. En dit is maar één van devele activiteiten, ki jk eens verder in deze veldui l voor meeractiviteiten die dit jaar gepland zijn!

Dus kom allemaal af, want we gaan er weer eens fl ink tegenaan!

Tot dan!

Yona, Elize, Axel, Jef en Ewout

20

Het is groen en het zit op een hek!

Verf

Axel loopt op straat. Hij botst per ongeluk tegen

een man aan.

De man zegt: “mafkees”

Axel is beleefd en antwoordt: “Aangenaam, ik

heet Axel! ”

Boer Jef ki jkt op een dag naar de lucht. "Dat

wordt onweer", zei hi j . ` s Nachts ging het

onweren. De volgende ochtend ging boer Jef

ki jken of het onweer schade aan gericht had.

Lag een dode koe in de wei. Wat klopt er niet?

Antwoord: Het hart van de koe

Een man fietst over een landweggetje en ziet

opeens een kip met drie poten voorbij rennen. Hij

stapt af en probeert de kip te pakken, maar steeds

als hi j in de buurt komt zet de kip het op een

rennen. De man volgt de kip en komt bij een

boerderi j uit. Daar ziet hi j een boer staan. Hij

vraagt hem: “Is die kip van u?” “Ja,” antwoordt de

boer. De man zegt: “Weet u dat het dier drie poten

heeft?” “Ja, dat klopt, ” antwoordt de boer weer, “en

dat komt zo: ik woon hier met mijn vrouw en zoon,

en steeds als we kip aten hadden we ruzie over

wie de pootjes mocht opeten. Na lang onderzoek

is het ons gelukt een kip met drie poten te fokken”

De man vraagt: “En is het nou over met die

ruzies?” De boer antwoordt: “Dat weet ik niet,

want het is ons nog steeds niet gelukt het beest te

vangen.”

21

spelletjesHieronder lees je 30 namen van waterdieren. Zoek de namen in de

woordzoeker. Je leest ze van links naar rechts, van rechts naar links,

van boven naar beneden en van beneden naar boven. Als je ze allemaal hebt

gevonden, blijven er letters over. Schrijf ze in de goede volgorde op en

je leest een zin. De woorden die je moet zoeken zijn:

Als je de overbl i jvende letters in de goede volgorde zet, leest je vierwoorden:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22

Ini ’s die een tent ‘proberen’ op te zettenU

Lion King of Titanic?

Ini ’s die proberen om van Yona tewinnen (sommigen zijn geslaagd)

De Ini ’s kunnen allemaal den boom in!

INI-weekendjefoto verslag

23

activiteitenkalender ini'sZaterdag 2 februari: Een dagje den bos in!

Dag Ini ’s! !

Het is hartje winter en het is ti jd dat we het zuidoosten van ons kleine land eensonveil ig gaan maken! We gaan dus naar de Ardennen, voor de mensen die zichniet zo goed kunnen oriënteren. Het is al meer dan een jaar geleden dat we erzijn geweest en sommige zullen het wel nog kennenU Yvoir! Dit is een prachtigstukje pure Ardennen waar we heel de dag kunnen ronddolen in deheuvelachtige bossen.

Hopeli jk ben je erbij ! !

Afspraak: 08u40 aan het station van Deinze.Einde: om 1 9u04 komen we terug aan in het station van Deinze.Meenemen: picknick, excursiegerief, aangepaste kledi j , drinkflesVerantwoordelijke: Yona Van Gompel (04/99361 062,yonavangompel@hotmail .com)

Zaterdag 15 februari: Café debaté à miliéu

Het is al even geleden dat jul l ie met JNM nog eens goed hebben gedebatteerd.Nu denken jul l ie waarschijnl i jk: een debat, das toch super saai en alleen voorpolitiekers? Ma ba nee! Wat is dat dan zo’n debat? We gaan discussiëren overonderwerpen die jul l ie zelf interessant vinden, in het thema mil ieu. Ben ji j die enevegetariër binnen JNM die zich afvraagt waarom al die andere JNM’ers wel nogvlees eten? Of vraag je je af waarom onze elektriciteit nog steeds van dievervuilende kerncentrales komen? Zijn er alternatieven? Zouden we niet al leauto’s op groenteafval laten ri jden?

Deze avond is helemaal voor jul l ie, waarin jul l ie – ini ’s – het woord zul len voeren.Er zal natuurl i jk niet al leen gedebatteerd worden, ook een goed spel en enkelepauzes zullen uiteraard niet ontbreken.

Tot op café debaté!

Afspraak: om 1 7u in ons lokaal (Warandestraat 2a, naast brandweer) teKruishoutemEinde: 22u, zelfde plaats

Verantwoordelijke: Jef Donné (0494/377.358; donnejef@gmail .com)

24

Zaterdag 22 februari: knotdag Astene

Het wordt weer eens ti jd om te gaan knotten! Naar jaarl i jkse gewoonte geven weeen namiddagje een lap op de knotwilgen, samen met Natuurpunt. Deze keergaan we werken in een weide naast Astene dreef. Iedereen is welkom, ook alsjul l ie thuis nog handig materiaal hebben liggen, mogen jul l ie dit meebrengen (opvoorwaarde dat jul l ie er mee kunnen werken natuurl i jk, een kettingzaag is uit denboze!). Er wordt een vieruurtje door JNM voorzien.

Afspraak: 1 3u aan de Gampelaeredreef 30, Astene (naast de ingang van Astenedreef)Einde: 1 7u, zelfde plaatsMeebrengen: werkhandschoenen, laarzen, eventueel bi j l en takkenschaarVerantwoordelijke: Jef Donné (0494/377.358; donnejef@gmail .com)

Vrijdag 7­ zondag 9 maart: Weekendje in Cheneux

Yo ini ’s,

Het is ti jd dat we nog een keer zot doen en daarom gaan we naar onsgeliefkoosde plekje in de ArdennenU. Cheneux! ! ! We zitten daar midden in deprachtige natuur en als het koud is kunnen we ons lekker verwarmen aan hetkacheltje van ons huisje. En wie dan te warm krijgt kan alti jd een plonsje doen inde rivier. We zullen dauwtochten doen met misschien wel herten aan onze zijdeen avondtochten om de everzwijnen en vossen te spotten. Het beloofd dus eenweekend vol natuur en gezell igheid te worden! !

Hopeli jk tot dan, het wordt een groot avontuur!

Inschrijven: Gelieve vóór 28 februari 35€ te storten op het rekeningnummer733-0305235-06 met vermelding van je naam en ‘Iniweekend’ en ook online viaNAIS.

Afspraak: vri jdag 7 maart om 1 0u30 aan het station van Deinze.Einde: op zondag 9 maart om 1 8u04 komen we terug aan in het station vanDeinze.Meenemen: picknick voor de 1 ste dag, excursiegerief, aangepaste kledi j ,drinkfles, slaapzak (er zi jn matrassen aanwezig) eventueel een gezelschapsspelom de gezell ige avondjes te vul len.Verantwoordelijke: Yona Van Gompel (04/99361 062,yonavangompel@hotmail .com)

25

Zaterdag 29 maart: Leievallei’s feestelijke eetavond

Naar succes van de vorige jaren worden jul l ie opnieuw uitgenodigd opzaterdagavond voor onze jaarl i jkse eetavond ‘voor de hele famil ie’. We bereideneen lekker vegetarisch maal, plannen een kleine activiteit en maken het gezell ig!Hou de datum alvast vri j maar een infobrief hierover volgt nog (eens de datumnadert).

Hopeli jk tot dan!

Wanneer: zaterdag 29 maart, ’s avondsWaar: Zaal TELEX, KruishoutemVerantwoordelijke: Josima (0478 72 84 65)

Zondag 6 april: fietstochtje naar de Westerplas

Voor de natuur moet je niet alti jd naar de Ardennen gaan of quizzen op deouderavond, ze zit ook in onze afdeling! Vandaag toon ik jul l ie een onbekendhoekje van onze afdeling (net er buiten eigenl i jk): de Westerplas. Een kunstmatigmoerasje waar Schotse schapen grazen en heel wat te zien valt. Onderwegstoppen we bij de muurhagedissen, een uniek beest in Oost-Vlaanderen!

Voor je gewoonli jke portie roddels mag je ook komen natuurl i jk. Misschien doenwe zelfs een voetbalmatchke. ’t Is lente!

Afspraak: 1 3u00 aan ’t station van DeinzeEinde: 1 7u00, zelfde plaatsMeebrengen: excursiegerief, drinken, uw favoriete Rode Duivels-gadgetsVerantwoordelijke: Eewoud (eewoudl@hotmail .com, 0498/1 0 60 76)

26

Zaterdag 26 april: uitstap oude spoorwegberm Waregem (GaverbeekseMeersen)

Hey ini ’s!

Jul l ie kennen ongetwijfeld het West-Vlaamse deeltje van ons afdeling: Waregem.Maar weten jul l ie ook dat er daar een natuurgebiedje is met interessante plantjes,vogels,U? Ook kan je er één van de grootste populaties levendbarende hagedisvan de regio vinden! Doorheen het gebied loopt de oude spoorwegbermWaregem-Ingelmunster die sinds 1 985 niet meer gebruikt wordt. Het is absoluutde moeite eens een kijkje te gaan nemen in dit natuurgebied! We gaan erwandelen, een klein excursietje houden en natuurl i jk ook gezell ig picknicken enspelletjes spelen.

Wist je dat er op die dag ook de waarnemingscontest doorgaat? Het is eenwedstri jd tussen alle JNM afdelingen met de bedoeling zo veel mogeli jk soorten tespotten. Zouden wij het dit jaar ook eens wagen? Breng alvast je interessantstenatuurgidsen mee!

Tot dan!

Afspraak: station van Deinze om 1 0u1 0 (trein!)Einde: om 1 6u40, zelfde plaatsOFWEL: afspraak aan station Waregem om 1 0u30, terug daar om 1 6u30.Meebrengen: wandelschoenen, natuurgidsen, picknick, wie van Deinze komtbrengt 4 euro mee voor de trein.Verantwoordelijke: Elize Naessens (0472/2371 82, naessens.el ize@hotmail .com)

27

Zaterdag 10 mei: nationale inidag

Dat jul l ie eens graag nieuwe mensen leren kennen buiten de afdeling weet deJNM ook, daarom wordt er een nationale inidag georganiseerd! Met dus bovenalveel ini ’s. We trekken hiervoor naar het Molsbroek, een natuurgebied in Lokeren.Er wordt begeleiding voorzien door ons, zodat je niet al leen de trein hoeft tenemen.

Informatie over afspraakuren was nog niet beschikbaar op het moment dat dezeaankondiging geschreven werd, hou daarom de website in het oog, waar deinformatie ondertussen zou moeten opstaan! Het zal een volledige dag-programma worden.

Inschri jven is nodig, en kan via een eenvoudige muiskl ik op de website.Verantwoordelijke: Ewout (ewout.devos@gmail .com, 055/45 66 74)

Zondag 20 mei: We gaan naar de zee!!

Om het schooljaar mooi af te sluiten, dacht ik: we gaan nog eens naar de zee metal le Leievalleiers! De grote leden mogen dus ook mee. Ik heb het gevoel dat jul l iedat ook wel zien zitten om nog eens in de ijskoude Noordzee te springen, en omzotte diertjes en plantjes te gaan determineren. We gaan ook een bezoekbrengen aan onze haas waar we elk jaar wel eens met z’n al len aan gaanhangen. Waar moeten we dan naartoe? Het Zwin!

Hopeli jk tot dan!

Piraat Yona

Afspraak: 09u20 aan het station van DeinzeEinde: 1 8u22 komen we terug aan in het station van DeinzeMeenemen: picknick, excursiegerief (wat je graag meeneemt), weerbestendigekleding als het slecht weer is, zwemgerief als het goed weer is en natuurl i jkkoekjes voor jul l ie l ieve begeleiders.Verantwoordelijke: Yona Van Gompel (04/99361 062,yonavangompel@hotmail .com)

28

Woensdag 2 juli tot en met woensdag 9 juli: zomerkamp ini's

Het inikamp dit jaar zal doorgaan ergens in het Vlaams-Brabantse Gooik.Meer info volgt later via een brief, maar hou alvast de datum vrij in jul l ie agenda!

Meer info bij Yona Van Gompel (0499/36 10 62, [email protected])

29

De West Highland WayDoor Ewout De Vos

Wie echt wil genieten van de Schotse natuur, moet eens de West highlandway afstappen. De totale afstand is een stevige 1 52 kilometer!

West Highland Way RouteHet vertrekpunt van de West Highland Way in Schotland l igt in de laaglandennabij Glasgow (Milngavie), De wandelroute eindigt bi j de Ben Nevis en hetgezell ige plaatsje Fort Wil l iam. Het eerste deel van de West Highland Way,tot Rowardennan, is eenvoudig te wandelen. Dan volgt een moeil i jker stuk,waarbij het pad soms modderig is als het regent (wat nog wel eens kangebeuren in Schotland). Het laatste deel van Bridge of Orchy tot Fort Wil l iamis voor velen echter ook het mooiste deel van de WHW.

NatuurDe natuur die je onderweg passeert lang de baan is adembenemend mooi.Over rotsige wandelpaden passeer je beekjes en rivieren, je wandelt tweedagen langs het grootste meer van Schotland (Loch Lomond), door hetTrossachs National Park. Met de uitgestrekte heides vergezelt door massa’svarens. In het laatste deel van de wandelroute zie je van ver dekarakteristieke Schotse bergen van Glen Coe. Ook het veenplateau vanRannoch Moor is bi jzonder mooi. Aan de rand van deze vlakte bevindt zicheen van de mooiste bergen van Schotland, de Buachail le Etive Mor.

Bij aankomst in Fort Wil l iam, kan je de uitdaging nog iets verlengen met eenbeklimming van de bekende Schotse berg de Ben Nevis, de grootste bergvan Verenigd Koninkri jk. Boven op de berg heb je een adembenemenduitzicht, als je geluk hebt dat de top niet in de mist zit ; ).

Beste tijd West Highland WayHet hoogseizoen om de WHW te wandelen is mei, jul i en augustus. Af teraden periode is half apri l tot half mei vanwege het lammeren van deschapen. De rest van het jaar kan je de West Highland Way ook wandelen,maar hou rekening met de weersomstandigheden.

Ik heb deze zomer de West Highland Way afgestapt, een prachtige enuitdagende belevenis, een die ik zeker kan aanraden aan iedereen. Wel

moet je een beetje geluk hebben met het weer, maar zelfs het echteschotse weer heeft zi jn charmes!

32

Hier zi jn nog wat leuke weetjes over Schotland en zijn natuur:

Berkenbossen groeien in Schotland vanaf zeeniveau tot een hoogte van 600meter. Naaldbossen komen eigenli jk van nature niet voor in Schotland, demeeste naaldbomen zijn dan ook aangeplant.Een groot gedeelte van de Highlands bestaat uit schrale, boomlozehoogvlakten. Zo’n 4000 jaar geleden zag het landschap er heel anders uit:het land was goeddeels met inheemse pijnbomen, Scots pine, bedekt. Dezeoorspronkeli jke bossen zijn bi jna verdwenen en in de plaats daarvoorontstond er een vier meter dikke moeras- en veenlaag. andere wel nog

voorkomende plantensoorten zijn l i jsterbes, zachte berk enratelpopulier. De bodem wordt bedekt door jeneverbes, struikheide,vossenbes en tormenti l .

De ‘taxus van Fortingall’

Op de groene hell ing van de bergBen Lawers in Pertshire bij deuitgang van het dal Glen Oglestaat de Fortingal l Yew, de ‘taxusvan Fortingal l ’ . De ruim 3000jaar oude boom is misschienwel de oudste in heel Europa.

Loch Morar

Dit is het diepste zoetwatermeer in Europa, het is31 0 meter diep.In dit meer zou een monster Morag leven. Hij isechter nooit zo bekend geworden als hetmonster van Loch Ness.Het monster sloeg in de jaren zestig met grotekracht tegen een boot van een visser. Datbeweerde de man toch.

33

De Boomgaard Als BiotoopDoor Axel Heyerick

In biotoopwaarde verschilt de hoogstamboomgaard dag en nacht van delaagstamboomgaard. Van een natuurl i jke leefgemeenschap is inlaagstamboomgaarden meestal geen sprake meer. Kunstmatig hogeproductie, rendabil iteit en kwaliteitsnormen leverden in het verleden hetkader voor een intensieve en onselectieve bestri jding van alles wat kruipt,vl iegt of groeit. Het is algemeen geweten dat met de aantasting van de basisvan de voedselpiramide, ook de top van de voedselpiramide ‘l i jdt’ . Hetvoedselaanbod voor mezen, wielewalen, uien e.a. was opgeruimd, tot bi jnazelfs de woelmuizen toe.

Het bodemleven is de basis. Kruidverdelging onder laagstammen,chemische bemesting enz. helpen het bodemleven geenszins vooruit. Dehoogstamboomgaard als graasweide, met veel organisch afval in de vormvan uitwerpselen van dieren, fruit en gras leverde een mix waarinhumusvorming en bodemvruchtbaarheid op natuurl i jke wijze op peil kondenbli jven.

Gelukkig zi jn er evoluties ten gunste merkbaar. Natuurl i jke plaagbestri jdingwordt gestimuleerd door de overheid. De algemene tendens van bestri jdingis er een van meer selectiviteit en lagere dosissen. Bij de laatste nieuwerassen wordt meer en meer op weerstand geselecteerd. Nestkasten voortorenvalk en mezen zijn ondertussen gemeengoed in de fruitteelt.

Bi j het niet opruimen van gevallen fruit, valfruit, kan het in de boomgaard een‘levendige’ bedoening worden. Muizen en ratten zijn misschien minder graaggeziene gasten. Vleermuizen, konijnen, spitsmuizen, eikelmuizen, egels enmollen zijn al heel wat meer aaibaar.

Voor vogels is een hoogstamboomgaard uitermate interessant. Hoge,dichtgetakte kruinen boven kort gras vormen een vergeli jkbare biotoop metparken. Grond- of struikbroders zult u er dus niet vinden. Merel, mus, tj iftjaf,grauwe vliegenvander, kool- en pimpelmees, grote l i jster, specht ofsteenuil echter wel. Zi j jagen op insecten als luizen, vl inders en kevers.

Valfruit kan een belangri jke bijdrage leveren voor deoverwintering van kramsvogel, koperwiek ens.

34

FloraEen stukje flora dat u zelf in de hand hebt is het eventuele windschermrond uw boomgaard (voor de bescherming van bloesem en vrucht). Voorhoogstamboomgaarden hebben we uiteraard een scherm op enigehoogte nodig. De geschoren haag is veeleer klassiek voor delaagstamboomgaard. Voor een scherm op enige hoogte denken we aanels, es, wilg, haagbeuk, al lemaal soorten die ook als knotboomonderhouden kunnen worden.Tussen uw ‘bomen’ kunt u nog wat vroegbloeiers kwijt zoals hazelaar,kornoelje, sleedoorn en Ribes.

Sleedoorn trekt in de pri l le lente hommels en bijen aan, en helpt zo meerom de bestuiving optimaal te laten verlopen.

Hoogstamfruitbomen, met name appelaars en notelaars, zi jn goedepotentiële epifytendragers (epifyten als algen, mossen, maretak,korstmossen, enz.).Paddenstoelen zijn ook een frequente verschijning. Het gaat meestal omsoorten die leven op dood hout, waardoor vrees voor aantasting vangezonde bomen meestal ongegrond is.De ondergroei van een begraasde boomgaard is meestal getypeerd doordiverse planten. Zuring en madelief als graslandplanten, smalle weegbreeals tredplant en hondsdraf als schaduwplant komen vaak voor.

Merel, spreeuw en grote l i jster lusten zelf ook best een lekker stukje fruit.Het verdwijnen van veel van onze hoogstamboomgaarden ligt well icht ookmee aan de basis van de algehele achteruitgang van sommige van onzespecialere soorten als wielewaal of spotvogelU Torenvalk kunt u zelf‘lokken’ door middel van een aangepastenestkast. Zorg dat ze hoog genoeg hangt (tot 5 m) enmet een open uitki jk op het oosten.

35

Insecten : sommige zijn onmisbaar (homels, bi jen zweefvl iegen,sluipwespen, oorwormen, l ieveheersbeestjes), andere daarentegen(duizendpoten, luizen, enz.) zien we liever niet verschijnen. De bestegarantie op een goede balans is een gevarieerde structuur van deboomgaard (mix van ruigte en kort gemaaid grasland of lang gemaaidebloemenweide, nectaraanbod, waardplanten, goede vloeispreiding,een haag of houtkant in de buurt enz.). Monotonie in de structuurkweekt immers op zijn buurt nog meer monotonie in het insectenleven.Een dagpauwoog en een gehakkelde aurel ia zi jn graag geziene gastenbij fruit dat bl i jft l iggen.

Niet al leen overdag maar ook ’s nachts krioelt het van allerlei leven.Een van de bekendste nachtdiertjes is zeker en vast de egel. Door zijnnachtel i jke levenswijze kri jgt u een levende egel niet zo vaak te zien.Dit wil zeker niet zeggen dat ze er niet zitten ! Want zeldzaam is ditleuke en eigenaardige zoogdier gelukkig niet. Overdag leidt de egeleen teruggetrokken leven in zi jn nest. Slechts bij valavond begint deegel zi jn zoektocht op en rond het erf.

Hoewel egels eigenl i jk insecteneters zijn, eten ze ongeveer al les watniet te groot is : rupsen, slakken, wormen, kevers, paddestoelen,al lerlei vruchten en zelfs muizen en amfibiën. Nuttig zi jn ze dus zekeren vast. Het is niet moeil i jk een egel ti jdens zijn zoektocht op tesporen. Hij maakt immers een hels kabal. Tafelmanieren zijn niet echtaan hem besteed. Zonder zich van enig gevaar iets aan te trekkenscharrelt hi j luidruchtig piepend en knorrend tussen de bladeren rond.

36

In de winter is er echter te weinig voedsel. Daarom houdt de egel vannovember tot maart een winterslaap. Het winternest bestaat uitbladeren, dat onder een hoop takken, dicht struikgewas ofboomstronk verborgen wordt. Egels komen rod apri l voor het eerstweer tevoorschijn van onder de bladerenhoop of van onder deschuur of strohoop.

Egels komen erg vaak rond boerderi jen voor. De meeste ervenbezitten de nodige slaap- en voedselplaatsen. Het is echt niet zomoeil i jk om het erf tot een geschikte leefplaats te maken. Een hooptakken en bladeren op een rustige plek vormen een idealeverbl i jfplaats. Ook een houtmijt is zeer interessant als schuil- ennestplaats.

37

Zaterdag 8 februari: winterse Bourgoyenwandeling

Yo de manneuh

Ja, ik weet het, jul l ie hebben de JNM gemist, ik ook. Daarom vliegen we er in meteen all-time klassieker: de winterse wintervogelswandeling in de Bourgoyen! Elkjaar kan je hier genieten van pij lstaarteendjes, slechtvalken die op kemphanenjagen, en sinds kort is er ook een keizot bezoekerscentrum: een passief gebouw!Wat dat precies inhoudt kom je zaterdag wel te weten. Inderdaad, een winterzonder Bourgoyenwandeling is zoals een café zonder bier. Dat wilt ge nietmeemaken.

Tot dan!

Afspraak: 1 0u1 5 aan het station der stations, DeinzeEinde: 1 5u40, zelfde plaatsMeebrengen: centjes voor de bus, verrekijker indien mogeli jk,chocomelk/cake/spelletje voor op de bus/andere sfeer-bevorderende attributenVerantwoordelijke: Eewoud (eewoudl@hotmail .com, 0498/1 06076)

Zaterdag 22 februari: knotdag Astene

Het wordt weer eens ti jd om te gaan knotten! Naar jaarl i jkse gewoonte geven weeen namiddagje een lap op de knotwilgen, samen met Natuurpunt. Deze keergaan we werken in een weide naast Astene dreef. Iedereen is welkom, ook alsjul l ie thuis nog handig materiaal hebben liggen mogen jul l ie dit meebrengen (opvoorwaarde dat jul l ie er mee kunnen werken natuurl i jk, een kettingzaag is uit denboze!). Er wordt een vieruurtje door JNM voorzien.

Afspraak: 1 3u aan de Gampelaeredreef 30, Astene (naast de ingang van Astenedreef)Einde: 1 7u, zelfde plaatsMeebrengen: werkhandschoenen, laarzen, eventueel bi j l en takkenschaarVerantwoordelijke: Jef Donné (0494/377.358; donnejef@gmail .com)

activiteitenkalender grote leden

38

Zaterdag 15 maart: West­Vlamingendag in Bassegembos

Bassegembos. . West-Vlaanderen. . TiegemU Een hele dag? Ik hoor het jul l iedenken en kan jul l ie nu al zeggen dat het geen ontgoocheling zal worden.

We vertrekken ‘s morgens richting Waregem met de trein, nemen de bus naarKaster en gaan te voet verder doorheen Tiegem en Anzegem om daar van denatuur/de bossen te gaan genieten! We kri jgen in de voormiddag een rondleidingvan de conservator van Bassegembos, erna wandelen we door naar Tiegembos(l igt 1 0min. verder) en in de vroege namiddag rusten we nog wat uit opTiegemberg.

Het belooft een mooie ‘lente’tocht te worden, die in het teken staat van deintegratie van West-Vlamingen in de samenleving en de geli jkheid van de vrouw.

Afspraak: 8u00 verzamelen in het station van Deinze.Terug: rond 1 7u daar (afhankeli jk van onze wandelsnelheid)Meebrengen: goeie stapschoenen, regenkledij (ev.), excursiemateriaal is geenzonde, buzzypass (voor de mensen die er een hebben).Verantwoordelijke: Josima (josima.quintel ier@gmail .com, 0478 72 84 65)

Zaterdag 22 maart: Koers­AV­Fuif

Ondertussen een klassieker in het JNM jaar: de dag waarop er gekoerst wordt alsflandriens, gedebatteerd als politiekers en gefuifd als U euh U JNM’ers. Het gaatdoor in Aalter, da’s om de hoek (bij wijze van spreken). Er worden plannengemaakt om een heus koersteam te maken met Leievallei , en onze Jef Donnéaudiotechnics en Flortje Bonte audiovisuals zul len er al leszins zijn op de fuif!1 5u: koers1 9u: maalti jd en pri jsuitreiking20u: AV22u: fuif

De organisatie gebeurt door JNM nationaal (dat zi jn ook brave mensen). Meerinfo: www.jnm.be.

activiteitenkalender grote leden

39

Zaterdag 29 maart: Leievallei’s feestelijke eetavond

Naar succes van de vorige jaren worden jul l ie opnieuw uitgenodigd opzaterdagavond voor onze jaarl i jkse eetavond ‘voor de hele famil ie’. We bereideneen lekker vegetarisch maal, plannen een kleine activiteit en maken het gezell ig!Hou de datum alvast vri j maar een infobrief hierover volgt nog (eens de datumnadert).

Hopeli jk tot dan!

Wanneer: zaterdag 29 maart, ’s avondsWaar: Zaal TELEX, KruishoutemVerantwoordelijke: Josima (0478 72 84 65)

Zaterdag 5 april: voorjaarsbloeiers in Bos ‘t Ename

Elke lente begint opnieuw een prachtig tafereel, het bloeien van devoorjaarsbloeiers. Dit gebeurt maar één keer per jaar en duurt maar 2 à 3weken! Tijdens de zomer zijn deze bossen vri j donker en is van al diebloemenpracht hooguit een hoopje groene bladeren terug te vinden. We moetengenieten van dit moment, daar weet ik het perfecte plekje voor: Bos t Ename metzijn prachtig blauw tapijt van duizenden bloeiende wilde hyacinten.

Wees er bij !

Voor deze uitstap vertrekken we met de fiets vanuit Deinze, aansluiten kanonderweg aan de Zandvlooi /Lozerbos.

Meebrengen: plantengidsen, fototoestel, middageten en FIETS.Afspraak: om 9u00 aan het station van Deinze, of om 9u45 aan de ZandvlooiEinde: 1 6u aan de Zandvlooi, 1 6u30 station Deinze.Verantwoordelijke: Ewout (0499/70 43 63, ewout.devos@gmail .com)

40

18­20 april 2014: Fietsweekendje Leivallei herbront

Gegroet junder Frans-Vloamsche fietskartrekkers!

Staan die pneus van uw vélo al opgepompt? Freins al eens vervangen? Chaîneal gesmeerd? Want het zal nécessaire zijn! We gaan nameli jk naar de “source dela Lys” pedaleren. Dans la France mogen we onze tente placeren, zonder da weeen GAS-boete moeten payeren. Dus we gaan da zeker uti l iseren. Er zalregelmatig een pose gepakt worden zodat onzen vélo nie zou oververhitten justgel i jk ons beenders. We keren dus were me den train met onze vélo in defietswagon geparkeerd, tenzij we ons toevall ig a plus viter zouden verplaatsendan gepland. En blaas nie van u toede, want we houden rekening met de mindergetrainde zondagri jders en er zul len meer dan voldoende pauzes ingelastworden.‘t Zal den effort zeker waard zijn.

Klaar om de enige echte Leievallei uitdaging aan te goan?

Op zoek naar de bron van de Leie!

Tip: la prochaine jour (lundi) est une jour de fête :p

Start: vri jdag om 9u ’s ochtends aan de Leie in Deinze (Sint-Poppoplein)Einde: zondag tegen de avond aan de Leie in Deinze (station)Meebrengen: meewind, zo weinig mogeli jk regen, ingesmeerde benen, extrapaar benenBagage: regenvest, grote drinkbus gevuld, slaapzak, matje, tent(je), gasvuurtje,nog wat plaats in uw rugzak of fietstas (voor eten), uwen vélo (dedepanagediensten dans la France zijn nie om over naar huis te schri jven, duszorg dat die aub in orde staat!)INSCHRIJVEN VERPLICHT: Via NAIS en door € 30 over te schri jven op hetrekeningnummer BE85 7330 3052 3506 met vermelding “GL-weekend + naam”.Dan maken we alle afspraken over tentjes, gasvuurtjes, UVerantwoordelijken: Jef Donné (0494/377.358; donnejef@gmail .com) en AxelHeyerick ( 0479/299.473; axel.heyerick@hotmail .be)

41

Zondag 20 mei: We gaan naar de zee!!

Om het schooljaar mooi af te sluiten, dacht ik: we gaan nog eens naar de zee metal le Leievalleiers! De grote leden mogen dus ook mee. Ik heb het gevoel dat jul l iedat ook wel zien zitten om nog eens in de ijskoude Noordzee te springen, en omzotte diertjes en plantjes te gaan determineren. We gaan ook een bezoekbrengen aan onze haas waar we elk jaar wel eens met z’n al len aan gaanhangen. Waar moeten we dan naartoe? Het Zwin!

Hopeli jk tot dan!

Piraat Yona

Afspraak: 09u20 aan het station van DeinzeEinde: 1 8u22 komen we terug aan in het station van DeinzeMeenemen: picknick, excursiegerief (wat je graag meeneemt), weerbestendigekleding als het slecht weer is, zwemgerief als het goed weer isVerantwoordelijke: Yona Van Gompel (04/99361 062,yonavangompel@hotmail .com)

42

kalender1 feb

2 feb

8 feb

1 5 feb

1 5 feb

22 feb

1 ma

7-9 ma

1 5 ma

22 ma

22 ma

29 ma

5 apr

6 apr

11 -1 3 apr

1 8-20 apr

26 apr

4 mei

1 0 mei

1 7 mei

24 mei

3-9 jul i

2-9 jul i

Wandeling drongengoed

dagje den bos in - Yvoir

Bourgoyentocht

mil ieuspel

café debaté à mil ieu

knotdag Astene

bezoek vogelopvangcentrum

iniweekend Cheneux

West-Vlamingendag

pieptocht Yvoir

koer-AV-fuif

leieval lei 's feestel i jke eetavond

voorjaarsbloeiers Ename

lenteleven-excursie

piepweekendje Meerdaalwoud

fietsweekendje bron van de Leie

oude spoorwegberm - tocht

pieptocht naar zee

nationale inidag

spoorwegberm verkenning

allen naar zee!

piepkamp

inikamp

piep

ini

groten

piep

ini

ini/groten

piep

ini

groten

piep

groten

iedereen

groten

ini

piep

groten

ini

piep

ini

piep

ini/groten

piep

ini