Vastelaovend Gezet 2015

32
Jaarlijks afscheidsconcert 2015 zat. 7 februari 2015 19.30 uur Limburgzaal Theater Heerlen www.parkstadlimburgtheaters.nl Showballet Exited Miserabel • Ansenthaler Paul en Leo• Demi Sec Trööt in de Gööt Ummer d’r Neaver IN DEZE EDITIE O.A. 1e Editie van de Vastelaovend Gezet Oplage 39.000 exemplaren • Februari 2015 PAGINA 2 DE WINKBOEBIES STAAN VOOR DILEMMA PAGINA 5,6,7 & 8 H.V.V. DE WINKBÜLLE ‘T EËZELSOER PAGINA 13 CCH GEBROOK PAGINA 15 CARNAVALSKLEDING BEURS PAGINA 26 LICHTSTOET HEERLEN PAGINA 28 11 JAAR DÖRPSGEKKE MIDDENPAGINA’S SJTADSPRINS MARC I VastelaovendGezet 2015.indd 1 23-01-15 09:56

description

Met alle info uit Heerlen e.o.

Transcript of Vastelaovend Gezet 2015

Page 1: Vastelaovend Gezet 2015

Jaarlijks afscheidsconcert 2015

zat. 7 februari 2015 19.30 uurLimburgzaal Theater Heerlen

www.parkstadlimburgtheaters.nl

Showballet ExitedMiserabel • AnsenthalerPaul en Leo• Demi Sec

Trööt in de GöötUmmer d’r Neaver

IN DEZE EDITIE O.A.

1e Editie van de Vastelaovend GezetOplage 39.000 exemplaren • Februari 2015

PAGINA 2 DE WINKBOEBIES

STAAN VOOR DILEMMAPAGINA 5,6,7 & 8

H.V.V. DE WINKBÜLLE‘T EËZELSOER

PAGINA 13 CCH GEBROOK

PAGINA 15 CARNAVALSKLEDING

BEURS

PAGINA 26 LICHTSTOET HEERLEN

PAGINA 28 11 JAAR DÖRPSGEKKE

MIDDENPAGINA’S SJTADSPRINS MARC I

VastelaovendGezet 2015.indd 1 23-01-15 09:56

Page 2: Vastelaovend Gezet 2015

Sponser: WWW.VAESSEN-CREATIVE.COM

Sjtadsprinses Jacqueline I

V.C. D

e Winkboebies

Foto: Sanne Savelsbergh Photography

V

.C. D

E WINKBOEBIES

COLOFON HoofdredactieNicole BusKlaas VeermanKaliber Drukwerk

AcquisitieBauke Verstraeten Schani Ehlert

BladmanagerKlaas Veerman

Vormgeving en lay-outMichel RuipersI’M DESIGN

Foto voorpaginaLuc LodderLuclodder Fotografi e

Steun en toeverlaatRoel Leers

DrukKaliber Drukwerk

Verspreiding Herling Strijdhost

Oplage:39.000 exemplaren

De Vastelaovend Gezet is een uitgave en initiatief van Kaliber Drukwerk in Heerlen

website: www.kaliberdrukwerk.nl

VOORWOORDDaar is hij dan; het debuutexemplaar van de Vastelaovend Gezet. Een krant in een oplage van 39.000 stuks, huis-aan-huis verspreid in de hele gemeente. Een bewaarexemplaar boordevol informatie over het Heerlense Vastelaovend.

Heële. Eigenzinnig en steeds zelfbewuster. Een stad waar Saamhorigheid nog met een hoofdletter wordt geschreven. Dit is niet alleen te zien aan de vele verenigingen en organisaties die in de stad actief zijn, maar ook aan de tomeloze inzet van de Heerlenaar.

Om Saamhorigheid op het gebied van Carnaval te onderstrepen, vonden wij het een mooi idee om deze Vastelaovend Gezet uit te brengen. Voor oud en jong, man of vrouw uit alle delen van onze prachtige stad.

Carnaval is overigens echt een feest van deze tijd. Met de komst van al die sociale media kun je elkaar 24/7 ‘liken’, ‘porren’, ‘retweeten’ en als klap op de vuurpijl foto’s uitwisselen. Degene die zegt dat Carnaval ‘niet meer van deze tijd is’, is knettergek. Carnaval bruist als nooit tevoren. Onze gemeente is het levende bewijs hiervan.

Straatcarnaval bij de optochten en daarna doorfeesten in een van de vele horecagelegenheden die onze stad rijk is; dat is Vastelaovend. Er is volop ruimte om met je vrienden en bekenden tijdens al die spontane momenten (bij) te praten, te dansen en te lachen. Niet (alleen maar) digitaal ‘liken’, maar vooral live erbij zijn en samen vieren. Carnaval is een groot sociaal gebeuren.

Raadpleeg deze kleurrijke Vastelaovend Gezet veelvuldig voor de vele activiteiten die voor ons liggen. Beleef alvast voorpret voor al het kleurrijke dat ons te wachten staat.

Bewaar deze krant , waarvan (dat beloven wij) er nog vele mogen volgen en laat u meeslepen in het feest van Carnaval!

Namens Vastelaovend Gezet Heële, Nicole Bus

Heële, Alaaf

WINKBOEBIES STAAN VOOR DILEMMAPekskes nog altijd niet in Heerlen

Heerlen – De 40 vrouwen van de Winkboebies staan dit jaar voor een grote opgave. Hun met zorg uitgekozen kostuumontwerpen voor de grote optocht zijn nog altijd niet aangekomen in Heerlen. Terwijl de Winkboebies net dit jaar voor de derde keer op rij de eerste prijs van de ‘Grote Groepen’ in de wacht moeten zien te slepen.

Nog altijd ontbreken de juiste documenten om het transport van de Pekskes vanuit China te organiseren. Het kostuumdrama is de Winkboebies niet in de koude kleren gaan zitten en er wordt driftig gezocht naar een uitweg. Veel varianten zijn de revue al gepasseerd maar de ultieme oplossing is nog altijd niet gevonden. “ We zitten echt met onze gemanicuurde handen in onze weelderige haardossen”, aldus de kersverse prinses van de Winkboebies Sjtadsprinses Jacqueline I. Ik sta al zonder pekske op de poster en we vragen ons allemaal af hoe nu verder. Het uitstellen van het dansen van de optocht is voor ons geen optie, onacceptabel gewoon”. PEKSKES ALTERNATIEVENZondag 15 februari moeten de Winkboebies acte de présence geven voor Sjtadsprins Marc I en zijn gevolg maar of de Winkboebies ten tonele kunnen verschijnen is nog een groot vraagteken. Tijdens de optocht van Heerlen moet duidelijk worden hoe het kostuumdrama zich heeft ontwikkeld en of de Winkboebies een oplossing hebben kunnen bedenken. Een nieuwe variant op het huispak van Roy Donders wellicht?

Of gehuld in een gratis door de gemeente Heerlen uitgereikte BEST-tas dansend achter een mooi gepoetste RD4 wagen? De Winkboebies weten het zelf ook niet. OPVALLEND GEZELSCHAPDe Winkboebies is een carnavalesk charmeoffensief als ludiek antwoord op de zwarte brigade van de Winkbulle. De Winkboebies bestaan uit rond de 40 geinig uitgevallen en bovenal gezellige moeders, mooie dochters, frisse echtgenotes, (wieder) zum haben Fraulein, kleurrijke kunstenaressen, creatieve ZZP-ers en pittige studentes.

De meesten zijn na 16.00 uur strak in de lak en in het roze, veelal voorzien van lipgloss, dubbele wimperlijnen en weelderige haarstukken plus schoud-ervullingen, naaldhakkenen een glaasje wijn in de gemanicuurde hand.

VastelaovendGezet 2015.indd 2 23-01-15 09:56

Page 3: Vastelaovend Gezet 2015

3

is vastelaovend is vastelaovend is vastelaovend

Alles euver de Limburgse vastelaovend is altied besjikbaar veur alle vastelaovesgekke!

Volg L11 Alaaf via L11Alaaf.nl en de app

L11 Alaaf Radiovanaaf 7 februari: Top 1111 mit kans op polsbèndjes BBBBZVastelaoveszaoterdig08:00 Finale Top 1111 en BBBBZ vanoét Venlo14:15 Radio Vastelaovend vanoét VenrayVastelaoveszóndig13:00 Radio Vastelaovend vanoét SteinVastelaovesmaondig13:00 Radio Vastelaovend vanoét RoggelVastelaovesdeensdig15:00 Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale

L11 Alaaf TV

VastelaovendGastevanaaf 2 feb eedere wirkdaag 17:55 | 20:55| 22:55 oér

Vastelaoveszaoterdig11:00 Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting

Vastelaoveszóndig13:00 Groeëte Optoch Heële19:00 Leechsjtoet Baek

Vastelaovesdeensdig21:00 Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale

Einzelgängeroptochzóndig 15 maart (Haufvaste) | L1 TV| 1ste editie Einzelgängeroptocht vanoét Rimburg (gemeente Landgraaf)Einzelgänger en eenlingen sjrief úch in! www.L1.nl L11 Alaaf AppDe echte vastelaovesvierder blief op de huugte via de vernuujde L11 Alaaf App! Vuur nuujts, prieze en doe vings anger vastelaovesgekke truuk! Buutemarsch abmarsch nao diene app-store!

L1 Radio: FM 95.3 en 100.3L1 TV: Ziggo digitaal 30 en 828, Interactieve TV KPN kanaal 891 en Digitenne kanaal 117

Live TV en Radio op L1.nl

15:00 Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale

Alles euver de Limburgse vastelaovend is altied besjikbaar veur alle vastelaovesgekke!altied besjikbaar veur alle vastelaovesgekke!

VastelaovendGezet 2015.indd 3 23-01-15 09:56

Page 4: Vastelaovend Gezet 2015

WAT IS CARNAVAL NU EIGENLIJK PRECIES?

Over Carnaval wordt veel gesproken. De een noemt het een cultureel feest, de ander het feest voor het Vasten en weer een ander een feest van het vreemdgaan.

Maar wat is Carnaval nu écht?

CARNAVAL

Carnaval -ook wel Vastenavond- is een van oorsprong katholiek feest, dat mogelijk ook heidense wortels heeft en gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond - de Vastenavond.

Om middernacht vangt de vastentijd aan van 40 dagen, tot Pasen.

OORSPRONG

De oorsprong van het woord is onbekend. Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.

De herkomst kan met redelijke zekerheid worden herleid van de Latijnse uitdrukking carne vale, dat vertaald naar het Nederlands zoveel betekent als “afscheid van het vlees”; dit werd een soort ritueel om de vastentijd in te luiden. Hiermee werden ook vleselijke lusten bedoeld.Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet wat er in huis was opgemaakt omdat het anders zou bederven.

De vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de christelijke kernwaarden.Waarschijnlijk bestond het feest al langer dan de christelijke traditie en heeft de Kerk het gemakkelijker gevonden het heidense carnaval in een katholieke traditie om te zetten dan het uit te bannen.

Dit is overigens ook met andere voorchristelijke feesten gebeurd zoals Kerstmis dat oorspronkelijk een ‘heidens’ midwinterfeest was.

In die betekenis wordt de term afgeleid van het Latijn: carne vale (= vaarwel aan het vlees). Maar ook de uitleg dat de term een samentrekking zou zijn van het Latijnse carne (vlees) en valere (regeren) wordt gegeven; letterlijk dus de tijd dat het vlees regeert. Ook zou de oorsprong kunnen liggen bij het Italiaanse “carnueale” of het Franse “carne-avalis”.Beide betekenen zoveel als vlees verslinden.

Een andere mogelijke verklaring voor de term is het eveneens Latijnse carrus navalis: scheepswagen, hetgeen zou verwijzen naar rondtrekkende groepen in een als een schip ogende wagen of kar, het zogenaamde narrenschip, maar ook kan slaan op het schip waarmee de god van de zee der Kelten/Germanen uit het noorden kwam om deel te nemen aan de winterfeesten.

DE DATUM VAN CARNAVAL

De carnavalsdatum vindt zijn huidige oorsprong in de kerke-lijke kalender, die gerekend wordt vanuit Eerste Paasdag. Paaszondag is, volgens het Concilie van Nicaea (325 na Christus), de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente (21 maart).

De vastentijd begint 40 vastendagen voor Eerste Paasdag, waarbij zondagen niet meetellen. De eerste Carnavalsdag valt dan zeven weken voor Eerste Paasdag.

Carnaval begint officieel op zondag.

Pasen kan op zijn vroegst op 22 maart vallen en op zijn laatst op 25 april. Als gevolg daarvan is het vroegst mogelijke carnaval op 1 februari; de laatst mogelijke datum is 9 maart.

In het Oost-Vlaamse Ronse wordt op de zaterdag na Driekoningen de Bommels gevierd, waarvan de wortels getraceerd kunnen worden tot in de Middeleeuwen. Het carnaval in het naburige Zottegem wordt gevierd op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar, behalve als die op 1, 2, 3 of 4 januari valt.

Carnaval Zottegem vindt zijn oorsprong in vroegere driekoningenvieringen.

DE CARNAVALSDATA VOOR DE KOMENDE JAREN:

2015: 15-17 februari2016: 7-9 februari2017: 26-28 februari2018: 11-13 februari2019: 3-5 maart2020: 23-25 februari2021: 14-17 februari

CARNAVAL IN NEDERLAND

In Nederland worden twee soorten carnaval gevierd: Het Rijnlands carnaval en het Bourgondisch carnaval.

De Rijnlandse variant wordt veelal in Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant gevierd, de Bourgondische variant in het noorden en westen van Noord-Brabant, in Zeeland en in een groot gedeelte van Gelderland, zoals in de Achterhoek en de Liemers.

De traditie om de stedennamen te veranderen komt uit Noord-Brabant en wordt in Limburg weinig gedaan.

Het Rijnlandse carnaval in Nederland is een afgeleide van het Keulse carnaval. Het Bourgondische carnaval is ont-staan uit de traditionele eetfeesten tijdens carnaval in de Zuidelijke Nederlanden, vooral Vlaanderen.

DUUR

Officieel duurt carnaval van zondag tot en met dinsdag, maar in de huidige praktijk is het vaak zo dat er tussen 11 november en het eigenlijke feest al tal van aan carnaval verbonden festiviteiten plaatsvinden, vooral in de laatste weken voor carnaval. Soms vinden er ook op Aswoensdag nog enkele carnavalsactiviteiten plaats.

Op 11 november (de elfde van de elfde), om precies 11:11u, begint het carnavalsseizoen. In Nederland wordt deze start van het seizoen in vrijwel iedere carnavalvierende plaats met een zekere ceremonie gevierd. De reden voor deze datum ligt bij het getal 11, dat van oudsher als het getal van dwazen en gekken wordt beschouwd.

11 november is exact 40 dagen voor 21 december, de kort-ste dag. Toevallig ook de feestdag van Sint Maarten (Het Sint Maartensfeest). Dit is het begin van de donkere periode voor Kerstmis. Maria Lichtmis is op 2 februari, wat weer exact 40 dagen na Kerstmis is.

Elk jaar wordt er door elke carnavalsvereniging weer een prins en een of meerdere adjudanten uitgeroepen.

Bij sommige verenigingen worden er ook jeugdprinsen en jeugdadjudanten gekozen.

VERSPREIDING

Het carnavalsfeest wordt in Nederland vooral gevierd in Noord-Brabant, Limburg, Zeeuws-Vlaanderen, regio Arnhem/Nijmegen, Achterhoek en Twente. Daarnaast zijn er ook in de katholieke delen van West-Friesland en Salland alsook in de katholieke enclaves op Zuid-Beveland.

Daarnaast komt in de rest van Nederland verspreid op enkele plekken carnaval nog voor. In Groesbeek, dicht bij Nijmegen, is de grootste carnavalsoptocht van Gelderland met meer dan 170 carnavalswagens.

Over de locatie van de grootste optocht boven de rivieren is nog altijd geen duidelijkheid. Dit zou kunnen zijn Oldenzaal of Montfoort of Groenlo.

Alle drie zeggen ze dat het bij hén plaats vindt.

SOORTEN CARNAVAL

Nederland kent twee hoofdvarianten op het carnavalsfeest: het Bourgondisch en het Rijnlands carnaval. Daarbij moet aangetekend worden dat het puur Rijnlands carnaval in Nederland vrijwel niet voorkomt.

Naast deze hoofdvarianten bestaat er een scala aan lokale varianten, waarvan het Maastrichts carnaval het meest afwijkend is. De verschillende soorten carnavals komen op veel vlakken overeen, maar zijn door bepaalde tradities van elkaar te onderscheiden.

Genoeg achtergrondinformatie over Carnaval!

Carnaval moet je beleven, voelen en meemaken. Dank weet u pas écht wat Carnaval inhoudt.

WAT IS ASWOENSDAG?

Aswoensdag is in de katholieke traditie het begin van de 40 dagen durende Vastentijd, die loopt tot en met Paaszaterdag, ook Stille Zaterdag genoemd. Vanaf Aswoensdag tot Pasen zijn er veertig vastendagen, waarbij de zondagen niet worden meegerekend. Aswoensdag wordt voorafgegaan door vastenavond en het carnaval.

VastelaovendGezet 2015.indd 4 23-01-15 09:56

Page 5: Vastelaovend Gezet 2015

14-1526ste Oetgaaf26ste Oetgaaf

VastelaovendGezet 2015.indd 5 23-01-15 09:56

Page 6: Vastelaovend Gezet 2015

SJTADSPRINS MARC IVolgens mij was het maandagavond, thuis op de bank met Angie, toen het pas echt tot mij door drong… “Ich bin echt d’r nuie Sjtadsprins va Heële!!!”

Eind mei kreeg ik een smsje: “Nog wakker?”Het was eventjes na elven dus op zich was dat geen gekke vraag.Dat de afzender een voor mij onbekend nummer was, was wel eigenaardig.

Nu ben ik niet erg nieuwsgierig aangelegd en kan ik een dergelijk bericht normaal gesproken makkelijk tot de volgende ochtend laten liggen, maar ergens kon ik het sturen van een “Ja hoor!” niet weerstaan. Wat volgde was een telefoongesprek wat mij sprakeloos, waanzinnig verrast, ontzettend enthousiast, emotioneel, overdonderd en blij, blij, waanzinnig blij maakte. Maar ai,… ik liep net met een aantal vrienden weg bij een diner en kon dus van al die emoties helemaal niks tonen.

Dan maar snel een “appje”: “Sjat, we moeten zo even praten…” Hmmm, had beter gekund Marc, want Angie schoot, vanwege mijn weinig tactische formulering, thuis van de bank en wat volgde was een lawine aan halve berichtjes, en niet allemaal even vriendelijk…

Pas toen ik typte dat ik een telefoontje van de Winkbülle had gehad met ja, de grote vraag, werd mijn iPhone weer overladen met juichkreetjes, smilies, hartjes en veel, heel veel slingers… En daarmee was het dus al binnen enkele seconden duidelijk dat we emotioneel al JA geantwoord hadden op de vraag van de Winkbülle.

Een geweldige tijd volgde, samen met Angie, m’n Adjudant Roel-Germ én de Prinsencommissie. Lekker stiekem alles voorbereiden: de persoonlijke orde, het pak, de steek én de Winkbülle beter leren kennen. Wie is wie? Hoe zit de vereniging in elkaar?

Bij iemand thuis, maar het liefst ergens in een café, ver weg van Heerlen waar niemand ons (her)kent, hebben we talloze gezellige uren gekletst en heimelijk gelachen over wat komen ging.

Ik had nog weken over de proclamatie kunnen kletsen, maar uiteindeljk had niks mij kunnen voorbereiden op wat mijn eigen emoties met mij deden die eerste zaterdag van januari.

Zeven maanden zwijgen, pokerfaces en verstopt enthousiasme ontsnapten via talloze

vreugdesprongen op de bühne van de Limburgzaal.

VOORWOORDBeste carnavalsgekke va Heële,

In een razend tempo koersen we af op de vastelaovend van 2015.

Met een enthousiaste Prins Marc I en Jeugdprins Bjorn I voorop én met ózze pungel vol sjpass - het motto waarmee de Winkbulle een bijdrage leveren aan het Jaar van de Mijnen, M2015.

Oud en nieuw, geschiedenis en toekomst komen zo samen in de rijke traditie van de Heëlesje vastelaovend die nauw verbonden is met de mijntijd.

‘In Heële sjteet d’r Lange Jan te sjwame daag en nach’; zelfs jonge generaties zingen deze schlager van Wiel Knipa mee, ook al is de Lange Jan sinds 1976 uit het stadsbeeld verdwenen.

Carnaval is een van de pijlers van onze cultuur. Maar carnaval houdt onze geschiedenis ook levendig. Met M2015 én ons fantastische 66ste jubileum jaar nog vers in ons geheugen doen we er dit jaar dus graag een schepje bovenop. Ook omdat carnaval groeit in onze stad.

Meer en meer mensen vieren met ons mee: van de 11de van de 11de tot en met Aswoensdag. Met hoogtepunten als het Heëlesj Leedjes Konkoer, de proclamaties en recepties van onze prinsen, Knipa meets Ploum, het vastelaovendconcert van de philharmonie zuidnederland, de Poeffelezitting, de intocht van de Blauw Sjuut en natuurlijk de grote optocht op zondag 15 februari.

Getuige het aantal inschrijvingen, maken wij ons dit jaar op voor de grootste en vast en zeker ook weer mooiste optocht van Limburg.

Thuisblijvers kunnen via L1, die de optocht integraal uitzendt, meegenieten. Maar nog leuker is het natuurlijk als u in groten getale komt kijken en meedoet.

Want carnaval vier je samen!

Mit vruntelige grus en alaaf,

Paul Frissen,

vuurzitter va de Heëlesje Vasteloavendsvereniging De Winkbülle

Het Vasteloavespaviljoen in Heerlen, beter bekend als de TENT, heeft voor het komend seizoen het volgende programma ontwikkeld, waarin spectaculaire DJ’s afgewisseld worden met spraakmakende live optredens.

De inrichting van de TENT heeft een metamorfose ondergaan, waardoor nóg meer kwaliteit en sfeer gebracht wordt als aanvulling op de aanwezige carnavalisten.

Vrijdag 13-2 13.00 – 17.00 Poefelezitting met div. artiesten w.o. Beppie Kraft 20.11 – 01.00 Blauw Sjuut Bal met DJ Wim FrijnsZaterdag 14-2 13.11 Kingeróptochbal 20.11 – 01.00 NOA-DE-TENT-TOE met Big Benny & Marleen RuttenZondag 15-2 14.11 Óptochbal 20.11 – 01.00 Uitreiking Optochtprijzen & vervolg Ó ptochbalMaandag 16-2 14.11 Eëzelkesbal met diverse optredens voor de kleintjes 20.11 Stundje Knipa! 21.33 – 01.00 Bombenstimmung Fest met Die Power Buam en Otto und die Mädel (dresscode; Oktoberfest)

Polsbandjes voor de Poefelezitting kunnen vanaf 23 januari voor € 6,50 per stuk worden gekocht bij Drogisterij Ramaekers (Akerstraat 18), Esterella Lingerie (Raadhuisstraat 40) en Gall & Gall (‘t Loon) en Gall & Gall (Schandelerboord).

Polsbandjes voor NOA-DE-TENT-TOE kosten €6,50. Houd de Facebookpagina van de TENT in de gaten voor de voorverkoop.

Alle overige programma onderdelen zijn gratis toegankelijk.Er zijn geen leeftijdsgrenzen; alle leeftijden zijn op alle programma onderdelen welkom!

DE TENTHet Vasteloavespaviljoen in Heerlen

VastelaovendGezet 2015.indd 6 23-01-15 09:56

Page 7: Vastelaovend Gezet 2015

JÓNKHEEDSPRINS BJORN I

Op zaterdag 3 januari jl is in een bomvolle zaal in het Parkstad Limburg Theater de nieuwe Jónkheedsprins van de Heëlesje VV de Winkbülle uitgeroepen: Bjorn I !

Na een lange zoektocht naar alle ingrediënten die we nodig hadden voor een knallend seizoen in ós leef sjtad Heële kwam na een spetterend programma een grote “Pungel vol sjpass” op de bühne…. Hier zou dan toch echt het belangrijkste ingrediënt in moeten zitten! Wat was het spannend toen we na luid aftellen de grote pungel openden… Daar was hij dan onze nieuwe jónkheedsprins, Bjorn Houben!

Bjorn Houben is de zoon van Ron en Natalie Houben en woonachtig aan de Huskens-weg in Heerlen.

Winkbülle Jónkheedsprins Bjorn I is 12 jaar en zit op Basisschool De Horizon in Heerlen in groep 8 bij juf Cécile. Bjorn is een zeer groot liefhebber van sport. Hij speelt voetbal bij de D1 van Sporting Heerlen. Daarnaast houdt hij van buitenspelen en natuurlijk niette missen, de carnaval! Zijn favoriete carnavalshit is de sjlager van Duo Doebel, “Mien sjatje”.

De goedlachse Bjorn houdt van feesten en gek doen en is altijd in voor een goede grap. Nu hij uitgeroepen is tot Jónkheedsprins van Heerlen, gaat een droom van Bjorn in vervulling. Sinds zijn opa prins carnaval is geweest wist hij, dit wil ik ook! Het eerste wat hij zei was: “Ik ben nu echt de gelukkigste jongen op de wereld!!”

Bjorn I zal samen met zijn opper Rayn van de Poel het jeugdcarnaval in Heerlen voorgaan. Bjorn I en zijn adjudant Rayn verheugen zich dan ook enorm op de komende carnavalsdagen en kijken erg uit naar de optocht, dit moet toch zeker een van hun hoogtepunten worden!

Jullie krijgen nog veel van hen te zien, samen met de enthousiaste Jeugdraad van Elf en het swingende Winkbülleballet.

GILDE BLAUW SJUUT Zoe wie d’r waal zult wete kump de Sjuut op gans vöal plaatsje en is doa inne geër gezieë gast. Da makste nogal ins get mit, sóms zelfs hilarisch. Ing anekdote: Vier woare óngerweëgs bie ing va de Toghte en mit de ontvangende vasteloaversvereiniging hauwe vier aafgesjproake dat e lid va d’r Road va Elf va hun ós op inge hook zou opwade um ôs d’r weëg te wieze noa de lokasie va de óntvangs.

Zoe-wie aafgesjproake sjtóng d’r brave man doa, te razele in ‘t Road va Elf kostuum. D’r sjofeur remde aaf en drieënde al ‘t ruutje oape um mit d’r man te kalle.

Meh dae man houw alling mer oog vuur d’r kapitein deë getrui op zien vaste plaatsj hinger ‘t sjuurwiel va de Sjuut sjtóng. D’r keël ging onversjtuurbaar durch mit aageëve wo vier hin móst. Dinkende dat d’r kapitein d’r sjofeur woar.

D’r sjofeur hat de vinster mer touw gedrieënd want heë kreeg ‘t óch koad.... Went v’r zoë ôngerweëgs zunt da kriege v’r gans döks de vroag gesjteld: “wie kin ich bie de Sjuut kômme, wat mot ich doa vuur doeë?“ Dat antwoord is gans einfach: geweun sollicitere, sjrief vuur 1 april 2015 e brifke of e mailtje noa d’r sikkertaris en da löp dat.

‘t Enige kriterium woeë’ste aa mós vodoeë is daste inge richtige carnavalis bis en och tied has um aa ‘t programm va de Sjuut mit te doeë.

De kontakgegeëves va ‘t Sikkertariaat sjunt op de website www.blauwsjuut.nl. Per mail: [email protected]

Jo Bosch

EËZELKESBAL CAFÉ BIJSMANS

Op dinsdag 17 februari 15.00 uur is het weer zover, het Eëzelkesbal van dejeugd commissie van de H.V.V. de Winkbülle bij Café Bijsmans. 

Net zoals vorig jaar beloofd het wederom een spetterende feestmiddag te worden met een top-programma.

De presentatie en het amusement is ook dit jaar weer in handen van Fleurtje Kleurtje en Bella bloem, die weer zullen zorgen voor leuke dansjes en activiteiten voor de kinderen, zodat ook deze laatste carnavalsdag nog een keer de voetjes van de vloer kunnen. Tevens is er een tekenwedstrijd/ kleurwedstrijd met schitterende prijzen die je kunt winnen. Om deze te kunnen winnen is het wel een voorwaarde dat je deze middag aanwezig bent bij Café Bijsmans zodat je de prijs in ontvangst kunt nemen.

De tekenblaadjes/ kleurplaten worden bij de verschillende basisscholen uit-gedeeld en zijn tevens vanaf carnavalszaterdag op te halen in het feestpaviljoen of bij Café Bijsmans. Zeker de moeite waard dus om te komen deze middag, mis het dus niet!

HVV DE WINKBÜLLE DANKT HAAR SPONSOREN

ABS Beckers MuldersAPGAS LifttechniekAutobedrijf RotorBloemstylisten BloemenhofBremen BouwadviseursBrood en Banket VonckenBrull Belastingadviseurs

C5 AdvocatenCafé d’r KlingeCar- SystemsCreusen BVDe AdmiraalDental ClinicsDijkstra DakwerkenDIT Bouw en TechniekDom van de BerghEd Heuvelmans bloemsierkunstEussi FruitGer Leenen Financiele DienstenHeineken Brouwerijen Limburg

Hendriks Fleuren Zuyd notarissenHenk Schnackers KozijnenHometecIngenieursburo Palte BVKoenen en CoKS BouwmanagementLSB BAZ asbestverwijderingMayk van Beek OpticiënMazonscreenMediaan (Beheersmij. Hekseberg)Meertens JuwelierNaebers ElektrotechniekObvion Hypotheken

Oostwegel AdministratiekantoorParkstad Trailer ServiceParkstad Limburg TheaterParkstad Mobile LivePartylandPassie FloraRabobank Parkstad LimburgRejo PaintRoland Oostwegel GoudsmidSpieStadion UitzendenStarmans DakwerkenSync/Multicopy Parkstad

Tandartsenpraktijk VincentTon Vandenbergh ArchitectenburoTrebsvan der ValkVebego InternationalVolta LimburgWellingWilko GazuWolfs Knops NotarissenZuidlease

VastelaovendGezet 2015.indd 7 23-01-15 09:56

Page 8: Vastelaovend Gezet 2015

PROGRAMMAZATERDAG 7 FEBRUARI 14.00 – 17.00 uur SjelmetoereOphalen optochtnummers

ZONDAG 8 FEBRUARI 14.33 uur Parkstad Limburg Theater HeerlenSjpasmusical

MAANDAG 9 FEBRUARI 12.00 uur GemeentehuisOntvangst Blauw Sjuut13.11 uur PancratiuspleinVertrek Blauw Sjuut 65e tocht19.00 – 21.00 uur SjelmetoereOphalen optochtnummers

DONDERDAG 12 FEBRUARI08.30 uur Van der Valk HeerlenSponsoractiviteit

VRIJDAG 13 FEBRUARI09.00 uur Scholenbezoeken Jeugdprins13.11 uur Feestpaviljoen PancratiuspleinPoefelezitting20.11 – 01.00 uur Feestpaviljoen PancratiuspleinBlauw Sjuutbal21.33 uur PancratiuspleinIntocht Blauw Sjuut

ZATERDAG 14 FEBRUARI13.11 uur Station HeerlenIntocht Sjtads- en Jónkheedsprins13.30 uur Centrum HeerlenKinderoptocht14.30 uur Feestpaviljoen PancratiuspleinKinderoptochtbal16.00 uur GemeentehuisSleuteloverdracht20.11 – 01.00 uur Feestpaviljoen PancratiuspleinNoa De Tent Toe

ZONDAG 15 FEBRUARI 12.11 uur Centrum HeerlenGrote Optocht Start Bekkerveld15.11 uur Feestpaviljoen PancratiuspleinOptochtbal20.11 uur Feestpaviljoen PancratiuspleinUitreiking optochtprijzen envervolg optochtbal

MAANDAG 16 FEBRUARI14.11 uur Feestpaviljoen PancratiuspleinEëzelkesbal20.11 uur Feestpaviljoen PancratiuspleinSjtundje Knipa21.33 – 01.00 uur Feestpaviljoen PancratiuspleinBombenstimmung Fest

DINSDAG 17 FEBRUARI15.00 uur Café BijsmansEëzelkesbal19.11 uur Café d’r KlingeSluiting Jeugdcarnaval en abdicatie Jónkheedsprins00.00 uur PancratiuspleinAfsluiting carnaval enAbdicatie Sjtadsprins

WOENSDAG 18 FEBRUARI19.00 uur PancratiuskerkAskruisje halen

De prinsen van de Winkbülle zijn niet alleen maar herkenbaar aan hun pak of muts. Nee, ze zijn vooral herkenbaar aan hun bijzondere prinsenketting en prinsenscepter.

Niet alleen in 1975, nee zelfs al jaren eerder, werd Louis Oostwegel “belaagd” door Wiel Knipa en Funs Pelt.

En zo gebeurde het dat Louis in 1975 uren in de weer was om een nieuwe zilveren prinsenketting te maken voor de stadsprins van Heerlen: geen gewone ketting, nee een ketting van kleine met de hand gemaakt Winkbülle ezeltjes, de lachende ezel. In 1976 was het Bert I Quaedvlieg die de eer had om deze nieuwe ketting te mogen dragen.

Nadat Roland Oostwegel de zaak van zijn vader had overgenomen en omgedoopt had in Roland Oostwegel Goudsmid is hij aan de slag gegaan om ook een bijzondere prinsenketting te maken voor de jeugdprins.

Heëlesje V.V. De Winkbülle

In 2002 was het eindelijk zover en kon de nieuwe prins van 2002, Haico Janssen, vol trots laten zien wat voor een mooie en bijzondere ketting de jeugdprins van de Winkbülle mocht dragen. Een zelfde ketting als de stadsprins, handgemaakt, in brons gegoten, lachende ezeltjes en natuurlijk een grote lachende ezel vol op de voorgrond.

In 2004 brachten oud prins Bart Kuipers en de opper René Graat een bezoekje aan Roland.

Roland werd gevraagd om een nieuwe scepter te ontwerpen voor de stadsprins. De oude scepter was na 42 jaar dienst aan vervanging toe. Roland ging voortvarend aan de slag en kwam met een bijzonder ontwerp. Een scepter die de plek van de Winkbülle in de Heerlense samenleving zou benadrukken.

De scepter zelf is een romeinse zuil, om te benadrukken dat Heerlen gebouwd is op de fundamenten van de Romeinse stad Coriovallum. Boven aan de zuil zijn 4 plaatjes vasgemaakt waarop de Adelaar uit de Heerlense vlag te zien is, het wapen van Heerlen, het Limburgse wapen en uiteraard het logo van de Winkbülle. Bovenop de zuil, als heerser over de vasteloavend, de lachende ezel.

Het ontwerp werd helemaal goedgekeurd en vervolgens door Roland in zijn werkplaats achter de winkel met de hand vervaardigd uit 1e gehalte zilver.

Als bijzonderheid is er een geheime ruimte gemaakt waarin een perkamentrol verstopt zit. Op dit perkament staan de namen en handtekeningen van alle prinsen die de eer hebben gehad deze bijzondere scepter een seizoen te mogen dragen. Als eerste staat vermeld prins Mayk I van Beek uit 2006.

Toen Roland en Vera samen 100 werden hebben zij hun gasten om een speciaal cadeau gevraagd: een bijdrage voor een scepter voor de jeugdprins. En zo kon het gebeuren dat Roland de mogelijkheid kreeg om in 2012 ook voor de jeugdprins en bijzondere scepter te maken. Een in brons uitgevoerde scepter, gelijk aan de versie van de stadsprins, maar wel in alles 10% kleiner.

Om het geheel af te maken draagt de prins ook manchetknoppen met de lachende ezel en eventueel nog een zilveren speldje met de lachende ezel. Alles glimmend op het zwarte rokkostuum.

De manchetknoppen en het speldje zijn overigens voor iedereen gewoon te koop bij Roland Oostwegel. De ketting en de scepter zijn niet te koop, die zijn exclusief gemaakt voor de stadprins en de jeugdprins van de Winkbülle.

En daarmee onderscheiden zij zich van alle andere Stads- en Jeugdprinsen.

DE “ATTRIBUTEN” VAN DE PRINSEN

COLOFON

Vormgeving: Michel Ruipers, i’M DESIGN

Foto’s: Rob Kessels Lucho Carreno

Redactie: Paul Göttgens

Meer info: www.winkbulle.nl

VastelaovendGezet 2015.indd 8 23-01-15 09:56

Page 9: Vastelaovend Gezet 2015

W E N S T I E D E R E E N

UNNE SJOENEVASTELAOVEND!

Koopzondag 1 februari

SAMBABAND ANIMOSO

Zaterdag

7 en 14 februari SPASSKAPEL UMMER GET

ANGESJ

VastelaovendGezet 2015.indd 9 23-01-15 09:56

Page 10: Vastelaovend Gezet 2015

SimpelSimpelSimpelSimpelSimpelSnel

Meteen geld!Smartphones, Audio, Camera’s,

Gereedschap, Games, Laptops, Consoles,Tablets, Gitaren, Televisie’s. etc...Tababa lets, Gitar

Tel uit je winst!

Used Products HeerlenHonigmannstraat 37a6411 LJ Heerlen

www.usedproductsheerlen.nl

Inruilen?... dat kan natuurlijk ook

PRINSES DIANA 1E REGEERT IN NIEUW-LOTBROEKMet medewerking van RFI Pyro Events en Dansschool CU Dance een “thriller” van een proclamatie-act mogen beleven die zijn weerga niet kende. Deze act was gebaseerd op de videoclip Thriller van Michael Jackson waarin de dan nog onbekende prinses en president Wiel Vleugels een prominente rol hebben gespeeld.

Het podium was hiervoor omgebouwd naar een spookachtig decor waarin in een fl its van vuur, rook en donder Diana 1e (Menzo) als nieuwe heerseres over het Nieuw-Lotbroekse narrenrijk te voorschijn kwam.Prinses Diana 1e is met haar leeftijd van 32 jaar toch al een gelouterde carnavalist die in 1990 samen met haar tweelingzus de hoofdprijs wist te winnen in de Kinderoptocht met hun creatie “de roze panter”. Het is daarom ook niet zo heel vreemd te noemen dat deze tweelingzus Patricia haar zal begeleiden als haar persoonlijke adjudante.

Andere hobby’s zijn vakanties, veel lezen en uitstapjes maken met haar nichtje en beide neefjes, hobby’s die gedurende het carnavalsseizoen op een laag pitje staan.

Het gezin Menzo heeft een hechte familieband waar prinses Diana 1e best wel erg trots op is en waarin ook de 6-jarige labrador Stern een plaatsje heeft.

ALAAF DIANA 1E, ALAAF CV DE LOTBROEKERS, ALAAF DE CARNAVAL IN LIMBURG

Foto Vroemen

VastelaovendGezet 2015.indd 10 23-01-15 09:56

Page 11: Vastelaovend Gezet 2015

CARNAVALWat is dat voor een festiviteit? Dat feest dat ieder jaar het Zuiden in vuur en vlam zet. Het is een feest voor gelijkgestemden, geworteld en gerijpt in tradities en rituelen. Een voorjaarsbode vol vrolijkheid. Een feest van emotie, met baggervette schmink, een chronische smile rond de face. Vier dagen klinken de deuntjes van wijlen Wiel Knipa oor de oren. Het Carnaval ligt verankerd in zuidelijke genen. Wordt door onze ouders doorgegeven, van generatie op generatie. Er is geen ontkomen aan.

Ieder jaar neemt het lentefeest opnieuw haar aanvang, met slingers, maskers en ballonen aan de muur. De carnavalist laaft zich aan het feestgedruis. Adrenaline giert dan dwars door het bloed en dansende ledematen, rechtstreeks naar het hoofd. Niet aflatende dorst wordt gelest met liters blond schuimend bier, witte wijn en mierzoete cola.

Vastelaovend is een feest van loutering en verkenning. Directeur en arbeider, man en vrouw, opa en kleinkind ze kruipen voor even in de huid van de ander. Bottom up en top down, all dressed up to impress. Clowneske creaties en ludieke kostuums scheppen voorwaarden voor een glansrijk rollenspel. De jaarlijkse zoektocht naar gepaste kledij biedt dolle voorpret. Zeeman, Spashoes, Action, internet, Karnavalwierts, Hendriks en feestwinkel Hebbuzz... alles wordt afgestruind.

Attributen worden wekenlang verzameld, allemaal ten dienste van the finest hour.

Als kok is het niet lang zoeken. Koksbuis, halve meter hoge koksmuts, een pluche konijn voor in de soep. Moeders ouwe pan inclusief pollepel als slaginstrument. Een gefiguurzaagt hakmes en het kostuum versierd met een struik andijvie, wat bospeen, stronkie bloemkool en een prei om het geheel af te maken. Alles uit de kast voor de vastelaovend.

De optocht is een bonte stoet aan praalwagens, gezellige griezels, mooie mevrouwen en ijverige carnavalisten. Het publiek staat rijen dik langs de route en is enthousiast bij elke wagen. Het snoep valt met bakken uit de lucht en wordt vakkundig opgevangen door duizenden kinderhandjes. Puisterige pubers doen gezellig mee en zingen al nippend aan bier en Red Bull hun eigen carnavalsliederen.

De optocht nadert zijn einde. Het publiek duikt onder in zalen en kroegen. Er wordt gefeest, gedanst, gelachen en gezongen en iedereen houdt vol. In het holst van de nacht halen zwaar aangeschoten mensen afzakkertjes bij volstrekt onbekenden. Anderen halen nog even een dosis frikandellen bij de frituur. Immers een vette hap stilt voor even de honger.Er valt op straat geen wanklank.

Bij het krieken van de ochtend gaat de laatste carnavalist naar huis en hijst ie het vege lijf de sponde in. Het is weer gedaan voor een jaar. Wat blijft is die geweldige herinnering, de foto’s en heel veel wee naar heim.

Lieve Vastelaovend, volgend jaar zijn we weer van de partij.

ALAAF,Klaas Veerman

Heële, Alaaf

VastelaovendGezet 2015.indd 11 23-01-15 09:56

Page 12: Vastelaovend Gezet 2015

Specialist op het gebied van elektronisch roken. Wannerstraat 16f6413 EV Heerlerheide

THEATERCONCERT “HEËLE TRUF KIRCHROA” MET REPERTOIRE WIEL KNIPA EN NICO PLOUM

De Heëlesje Vastelaovends Vereniging Winkbülle en Kirchrötsjer Vasteloavends Verain eren Wioel Knipa en Nico Ploum met een theaterconcert. Dat zal plaatsvinden op maandag 2 februari om 20:00 uur in de RABOzaal van Parkstad Limburg Theaters te Heerlen.

De leukste liederen van de twee legendarische troubadours komen samen in een theaterconcert.Het door Hans van der Logt en Mark Hermans gepresenteerde schouwspel is gelardeerd vol mooie anekdotes en historische beelden.

Daarnaast ontmoeten Heerlense en Kerkraadse artiesten elkaar in een muzikaal festijn met maar liefst twee harmonieën op de bühne. Zo zingt niemand minder dan Joost Meijs samen met de Koninklijke Harmonie Sint Philomena Chevremont de liederen van Nico Ploum, terwijl Frits Pelt, Huub Eussen met TOG Welten in een theaterversie van ‘Sjtundje Knipa’ de mooiste hits van Wiel Knipa ten gehore brengen.

“GEBROOK BLIEF GEBROOK”

Op vrijdag 06 februari 2015 is het weer zover. Dan is weer de jaarlijks terugkerende “Gebrook blief Gebrook” zitting van de Samenwerkende Hoensbroekse Carnavalsverenigingen.

De zitting zal weer plaats vinden in het Multifunctioneel Centrum (M.F.C. Gebrook), Prinsenstraat 12, 6433 GJ Hoensbroek.

De SHC bestaande uit zes Hoensbroekse carnavalsverenigingen (C.C.H., C.V. de Bistrojanen, C.V. Blauw Wit, C.V. de Kangeroe’s, C.V. de Klotsköp van het Kastieël, C.V. de Lotbroekers) organiseert ieder jaar een carnavalszitting met een grote verscheidenheid aan artiesten.

Dit jaar staan de volgende artiesten op het programma: dansmarietjes uit de eigen verenigingen, in de buut Peter Vaassen, diverse optredens vanuit de eigen SHC verenigingen, De Vlaegelkes, Heidi en de Tiroler Teufel en verder ook nog Hoensbroekse artiesten.

De zaal gaat om 19.00uur open en het programma begint om 20.00u.

Een entreekaartje in de voorverkoop kost € 8,- en is verkrijgbaar de Readschop, Kouvenderstraat 45 te Hoensbroek.

Aan de kassa zijn ook nog kaarten te krijgen, deze kosten dan € 10,-.

VastelaovendGezet 2015.indd 12 23-01-15 09:56

Page 13: Vastelaovend Gezet 2015

SJTADSPRINS STAN IOp zaterdag 10 januari is Stan Dieteren geproclameerd tot Sjtadsprins Stan I va Gebrook. Hij volgt hiermee Jos III (Jos Mengelers) op als nieuwe heerser van ’t Breuker Narreriek.

Opnieuw wist Sjtadsvastelaovesvereiniging CCH Gebrook een spetterende proclamatie te organiseren in narrentempel Kasteel Hoensbroek. De proclamatie vond plaats in de stijl van de musical De Drie musketiers. Een spannend spektakel vol zang, dans, acteerwerk en fi lmbeelden vertelden het verhaal van D’artagnan. Duistere krachten wilden voorkomen dat het rijk een nieuwe heerser zou krijgen, maar de drie musketiers staken daar een stokje voor in de vorm van hun degens.

De duistere krachten werden verslagen en nadat de laatste klanken van “Eine vuër alle, alle vuër ein!” hadden geklonken, kwam als slotstuk Sjtadsprins Stan I te voorschijn. Tot vlak voor dat moment had Stan nog op het podium gezeten met de Breuker Blaoskapel. Stan is 29 jaar en een echte Breuker jong. Vanaf zijn vijfde jaar woont hij in Hoensbroek.

Hij groeide op aan de Juliana Bernhardlaan in Gebrook, waar zijn ouders zelf een huis bouwden. Na basisschool de Voeëgelsjtang ging Stan naar het St. Janscollege om vervolgens Onderwijskunde te studeren in Utrecht. Toen zijn moeder plotseling over-leed, kwam hij terug naar het Zuiden. In deze periode kwam hij in contact met PNA Group in Heerlen. Stan begon daar als lesmateriaalontwikkelaar en volgde parallel de HBO opleiding ‘System Engineering & Knowledge Management’. 

Inmiddels werkt hij alweer ruim 10 jaar bij PNA Group, momenteel als consultant en projectleider.

Stan woont samen met Imke aan de rand van Hoensbroek in de nieuwbouwwijk Emma. In januari van vorig jaar is er nieuwe bewoner bijgekomen; zoontje Siem. Stan is de zoon van John Dieteren en Gertie Dieteren – Haagmans. Het gezin bestaat verder uit zusje Aniek van 27 jaar en broertje Noud, van 20 jaar.

Stans grootste hobby is muziek maken. Sinds zijn 6e is hij lid van Fanfare St. Gabriël waar hij trompet speelt. Naast musiceren zet hij zich ook op andere manieren in voor de vereniging. Momenteel maakt hij deel uit van een initiatief dat zich bezighoudt met de verdere toekomst van de muziekvereniging waarin o.a. het maken van concertrei-zen en de passie voor kunst en cultuur centraal staan. Naast musiceren bij de fanfare, speel Stan ook bij de uit de fanfare ontstane Breuker Blaoskapel, de hofkapel van het CCH. Zijn andere hobby is voetbal. In het verleden keepte hij o.a. bij EHC en FC Hoens-broek, tegenwoordig voetbalt Stan bij Huppeldepub.

Stan kreeg vastelaovend met de paplepel ingegoten. Zijn eerste, mooie herinneringen aan de vastelaovend gaan terug naar Amicitia en dan in het bijzonder de carnavalsvri-jdag. Op die dag werd vastelaovend op zijn basisschool de Voeëgelsjtang gevierd en aansluitend gingen hij met zijn zusje en moeder naar het ‘Lerarentreffen’ in Amicitia.

Zijn vader was die dag met de Breuker Blaoskapel op pad. “Geweldig was het toen als kleine Breuker jong om de kapel later op die dag samen met de Sjtadjsprins een vol Amicitia binnen te zien komen en allemaal samen te zingen en te sjoenkelen.” Stans eerste offi ciële opdracht was het inaugureren van oud-prins Jos III (Mengelers). Met pijn in het hart moest hij als Ajacied een avond door het leven als Feyenoordfan. Jos vol-bracht zijn opdracht en werd opgenomen in de galerij der Oud-Prinsen.

De komende weken zal Stan al zijn energie inzetten om er samen met alle Breuker luuj, een fantastisch vastelaovesseizoen van te maken met als motto “Wat vluugt d’r tied!”

OPTOCHTROUTES EN INFORMATIE:

GROEËTE BREUKER KINGEROPTOCH 14 FEBRUARI De optocht trekt vanaf 14.11 uur langs de volgende route:Vanaf de opstelplaats aan de Markt – Hoofdstraat – AlofsstraatJuliana Bernhardlaan – Marktstraat- Mgr. NolensstraatMgr. Lebouillestraat – Kouvenderstraat – Nieuwstraat Gebrookerplein Hoofdstraat – Markt (ontbinden en prijsuitreiking).

GROËTE BREUKER VASTELAOVESOPTOCH 16 FEBRUARI De optocht trekt vanaf 14.11 uur langs de volgende route:Vanaf de opstelplaats – Markt – Pastoorskuilenweg – Hoofd-straat – Alofsstraat – Juliana Bernhardlaan – Ridder Hoenstraat - Slakkestraat – Nieuwstraat – Gebrookerplein Hoofdstraat – Markt (ontbinden en prijsuitreiking).

OVERIGE PROGRAMMA

UITREIKING CARNAVALSKRANT D’R UUL EN OSCARNAVALSPRIES 4 FEBRUARI 2015 20:11 Hotel-Café Amicitia

BREUKER AOVEND “GEBROOK BLIEFT GEBROOK”6 FEBRUARI 2015 20:11 MFC Gebrook

OPENING CARNAVALSWEEK & KOWRENNE 12 FEBRUARI 2015 19:11Markt Hoensbroek

GROEËTE BREUKER KINGEROPTOCH 14 FEBRUARI 2015 14:11Hoensbroek Centrum

SJLUËTELUËVERDRACH14 FEBRUARI 2015 19:33Kasteel Hoensbroek

CARNAVALSMIS 15 FEBRUARI 2015 11:11Grote St. Janskerk

GROËTE BREUKER VASTELAOVESOPTOCH 16 FEBRUARI 2015 14:11 Hoesnbroek Centrum

SJLOTAOVOND BREUKER VASTELAOVEND 17 FEBRUARI 2015 20:33 Hotel-Café Amicitia

VOOR MEER INFO KIJK OP: WWW.CCH-GEBROOK.NL

VastelaovendGezet 2015.indd 13 23-01-15 09:56

Page 14: Vastelaovend Gezet 2015

PRINS WILLEM DE 1E, NIEUWE HEERSER CV DE KANGEROES

De carnavals vereniging cv de Kangeroes van de Anbo hoensbroek centrum heeft op 3 januari in een bomvolle narren tempel Willem Verhoeven uitgeroepen als 31e prins van cv de de kangeroes voor 2015/2016.

Willem die in het leven getrouwd is met Syvia,heeft een zoon en een dochter. In het gewone leven is van beroep slager en gaat nu als Willem de 1e heersen over het narren rijk van de Kangeroes.

Afgelopen zaterdag de 24 januari vond de receptie plaats, die aangeboden werd door de vereniging. Veel verenigingen waren op deze dag aanwezig om hun felicitaties uit te brengen op de uitverkiezing als prins van de Kangeroes.

CV de Kangeroes is een van de zes samenwerkende carnavals verenigingen “in Gebrook” waarbij de vereniging garant staat voor de organisatie van het Senioren Carnaval in het centrum van Hoensbroek.

Het belangrijkste is natuurlijk de SHC avond op 6 februari a.s in het MFC Gebrook, de kinderoptocht op zaterdag 14 februari en als hoogtepunt natuurlijk de grote optocht op maandag 16 februari.

Voor iedereen die van een gezellige carnaval houdt ,zijn van harte welkom in onze Narrentempel gelegen aan deKastanjelaan 140 te Hoensbroek.

Alle carnavals dagen is er live muziek van ons huisorkest “Liberty” en zijn de consumptie betaalbaar voor iedereen.

U bent allen van harte uitgenodigd om samen met Prins Willem de 1e een geweldige carnaval met ons te beleven.

ALAAF PRINS WILLEM DE 1E CV DE KANGEROES

JONGENS VAN ‘UT GETSKE’ PRESENTEREN NIEUWE CARNAVALSKRAKER

Klets, Takkie en Freddie, de jongens van ‘Ut Getske’ bekend van Demi-Sec hebben het weer goed voor mekaar. Met hun nieuwe, door velen als hitsingle getipte, nummer ‘Op ut Tantvleesj’, bestormen zij de hitlijsten van Heerlen-Noord tot Heerlen-Zuid en ver daarbuiten. ‘Ook Oost en West trekken behoorlijk aan’, laten leden van de Fanclub de redactie weten. Het illustere trio luistert menig carnavalsfestijn op en wist reeds menigeen te verrassen met pakkende meezingers. Of ‘Op ut Tantvleesj’ aan deze rij van successen wordt toe-gevoegd zal dit seizoen blijken. Klets, Takkie en Freddie hadden vanwege hun ‘drukke business’ helaas geen tijd voor een diepte interview. ‘Misschien volgt dat volgend jaar!’, spreekt de redactie van de Vastelaovend Gezet hoopvol uit.

ONZE LVK FINALISTEN?Bij het ter perse gaan van de Gezet wisten we nog niet wie naar de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) zouden gaan? Onze kandidaten uit Gebrook, Heële en Heelebaan op een rij: • July en de Muppe• Paul & Leo• De Bullys• Herremenie Miserabel

Niet wie-van- de-drie, maar... wie-van- de- vier!

De Gezet hoopt en duimt voor 4 finaleplaatsen. Finalisten gefeliciteerd! Halve finalisten onze complimenten dat jullie zo ver gekomen zijn.

Wie weet wat er al voor feesten gevierd worden omdat de LVK-winnaar dit jaar uit onze stad afkomstig is!

VastelaovendGezet 2015.indd 14 23-01-15 09:56

Page 15: Vastelaovend Gezet 2015

CV DE VLAVRÈTERSIn 1956 opgericht als carnavalsvereniging voor Welte-Bensroa.De vereniging bestaat uit:

Prins met adjudant Bestuur Road va 11-leden Gilde va Aod Prinse Iereroad Jeugdprins en Blómmemeëdje ondersteund door de Jeugdcommissie Meerdere werkcommissies

Tegenwoordig wordt iedere eerste vrijdagavond van januari de nieuwe Prins uitgeroepen en begint het drukke carnavalsseizoen met het bezoeken van Prinsrecepties van bevriende carnavalsverenigingen, bijwonen van zittingen. Bezoeken van carnavalsvieringen op scholen en bejaardenthuis in Welten op de Vlavriedig, de vrijdag voor Carnaval. Ook organiseert de vereniging zelf activiteiten in het kerkdorp, zoals een eigen optocht en op 10 november de jaarlijkse Sint Maartensviering. Sinds 2013 is de traditie weer opgepakt om op Aswoernsdag, na het halen van het Essjekrütske in de St. Martinuskerk, de “hiering te begrave”vanuit het dorpscafé Teerling.

Dit jaar werd op 2 januari de nieuwe Prins uitgeroepen in de persoon van Wouter 1 (Born) die samen met Jeugdprins Tijn 1 en Blómmemeëdje Merle tijdens de Vasteloavend over Welte-Bensroa zullen gaan regeren.

Meer informatie is te vinden op: www.cvdevlavreters.nl

Namens de vereniging wens ik u allen Inne sjpetterende Vasteloavend

Math Eyssen, d’r sikkertaris

CARNAVALSKLEDINGBEURS Dit jaar organiseren wij deze al weer voor de 8e keer.Wij verkopen uw carnavalskleding en accessoires voor het door u gevraagde bedrag. 20% van de opbrengst zal gaan naar SERIOUS REQUEST.

De carnavalskleding moet voldoen aan de volgende punten:Schoon, niet oud of versleten, voorzien van een door ons toegezonden label en op een kledinghaak

DE LOCATIE IS:Basisschool St. Martinus, de Doom 11 te Welten (Heerlen)

TIJDSTIP VERKOOP zondag 15 november 2015 van 11:00 tot 16:00 uur

U DIENT DE KLEDING AAN TE LEVEREN:Zaterdag 14 november tussen 13:00 en 16:00 uur.

Gelieve van te voren telefonisch contact opnemen met:Monique Luijten 045-5417491 of 06-41199451 Anita Linssen 045-5741513 of 06-10265409Per mail aanmeldenj: [email protected]

Wij hopen weer op een goede samenwerking en voldoende kleding MONIQUE, ANITA & TRUUS

foto’s:Artica Meersen

VastelaovendGezet 2015.indd 15 23-01-15 09:57

Page 16: Vastelaovend Gezet 2015

Inne sjunne Vastelaovend, Sjtadsprins Marc I Alaaf!

www.schunck.nlSJTADSPRINS

MARC I

Montfortstraat 17 I 6433 JG Hoensbroek I Tel.: 0031 (0)45-5630038

Iedereen de juiste geur!Wij verkopen uitsluitend 100% originele parfums

KORTING

OP DE ORIGINELE MERKEN!

30%70%tot

OP DE ORIGINELE MERKEN!

VastelaovendGezet 2015.indd 16 23-01-15 09:57

Page 17: Vastelaovend Gezet 2015

SJTADSPRINSMARC I

Bestelonline

CARNAVAL bezoek

showroom

VastelaovendGezet 2015.indd 17 23-01-15 09:57

Page 18: Vastelaovend Gezet 2015

CARNAVAL BIJ DE EEKHEUËREJOOP IJoop Hoogeveen zwaait dit jaar de scepter over het Eekheuëre rijk in het Heerlense Eikenderveld.Joop is 48 jaar en geboren in Dordrecht. Als kleuter kwam hij al naar het zuiden en is Limburger in hart en nieren. Hij is getrouwd met Desiree Reinders. Bij de Eikenderveldse familie Reinders zit carnaval in het bloed.

John sr. was jaren actief bij De Winkbülle en zat in de jubileumcommissie van De Eekheuëre. John jr. was in 2000 Prins bij De Eekheuëre, is vanaf die tijd bestuurslid en heeft vanaf dit seizoen de taak van president op zich genomen. Prins Joop heeft twee dochters, Salina (21) en Chelsey (11).

Chelsey was afgelopen seizoen Blòmmemeëdje en mocht dus nog even samen met haar vader regeren. In het dagelijkse leven is Joop directeur bij IDB Technical Support in Geleen. Zijn hobby’s zijn tennissen en voetballen. Hij speelt zelf bij de veteranen van Sporting Heerlen. Zijn persoonlijke secondant is zijn broer Ben Hoogeveen.

POEFFEL MOEFFELOp carnavalszaterdag 14 februari reiken de Aod-Prinse van De Eekheuëre de ere-onderscheiding d’r Poeffel Moeffel uit. De eer valt dit jaar te beurt aan Banketbakkerij De Groot, sinds 1948 geworteld in de wijk Eikenderveld.

Ger en Myrèse de Groot waren zeer verrast dat zij dit jaar de onderscheiding krijgen. “We vieren toch helemaal geen carnaval” was hun eerste reactie.

Dat klopt, maar om eens dikverdiend in het zonnetje gezet te worden hoef je geen carnaval te vieren. Als je je als midden-stander in deze zware economische tijden kunt handhaven én kunt profi leren door hard te werken en voortreffelijke kwaliteit te bieden, verdient dat een groot compliment.

Dat is ook de redenatie van de Aod-Prinse die nu al vanaf 1991 jaarlijks een treffende keuze maken.

De onderscheiding wordt uitgereikt tijdens het Poeffele Moeffele, een verkleed bal onder muzikale leiding van DJ Mathijs van GulpersPRO. Locatie: Trefcentrum ‘t Loon, Pater Beatusstraat 7, Heerlen. Aanvang 21.00 uur. Gratis entree.

HEERLENSE OPTOCHTNa de Heerlense optocht op carnavalszondag, kan iedereen vanaf 15.30 uur terecht in datzelfde Trefcentrum ’t Loon, gelegen naast het vroegere HKB-gebouw. Op een steenworp afstand van de Geerstraat waar de optocht ontbindt. Geen overvolle cafés in de binnenstad, maar gezellig druk en volop ruimte voor de kinderen. Tussen 17.30 en 18.30 uur speciale aandacht voor de kleintjes tijdens het Kingerstundje. Polonaises, dansjes en lekkere traktaties wisselen elkaar af. Om 19.30 uur stopt DJ Mathijs de muziek en om 20.00 uur sluit de zaal. De volhouder kan dan nog een uurtje in het café terecht. Ook op zondag natuurlijk gratis entree.

D’R DULLE DIEËNSDIGAl bijna 40 jaar een begrip in het Eikenderveld. Vanaf 11.00 uur is het café van het Trefcentrum open. Daar kan iedereen terecht die zich wil opwarmen of met de optocht mee wil. Aanmelden en informatie over de optocht kan via mailadres [email protected] of via de site eekheuere.nl. Om 12.30 uur trekt de bonte stoet door de straten van de wijk. Een uurtje later begint het Groeët Eekheuërebal voor jong en oud. Om 15.00 uur worden de ludieke optochtprijzen uitgereikt en om 17.00 uur is de trekking van de grote loterij. Om 17.30 uur nadert het einde van de jeugdcarnaval en om 18.30 uur sluit de locatie. Vanaf 21.00 uur is iedereen weer welkom op het Bloarebal, waar om middernacht afscheid wordt genomen van Prins Joop I.

Dan zit carnaval 2015 er helaas weer op…

Myrèse en Ger de Groot, samen met Prins Joop I

Foto Leon Smeets Voerendaal.

LOS PAPASLos Papas is een carnavals-koldergroep, bestaande uit 8 mannen van de Heerlerbaan, die op een humoristische wijze dans, show en cabaret presenteren (Männerballet) in een ongeveer 20 minuten durend optreden.

Los Papas bestaat vanaf 1993/1994 in wisselende samenstelling. Ontstaan uit een kolderieke bijdrage aan de jaarlijkse schoolcarnaval. Sinds 2004 bestaat de groep uit 7 dezelfde mannen. In 2011 is Los Papas uitgebreid naar 8 personen.

De laatste jaren zijn wij ook meer naar buiten getreden en hebben we de grenzen van ons ‘werkgebied’ verlegd naar Kerkrade, Simpelveld, Landgraaf, Heerlen en omstreken. Maar ook in Maastricht en Sittard heeft men ons ontdekt. Ja, zelfs tot in België en Duitsland aan toe!

Ons repertoire is zo breed dat wij zowel voor een vrouwenzitting en de algemene zittingen een ruime keuze hebben. Tevens verzorgen wij optredens voor bejaarden en gehandicapten.

Voor meer informatie kijk op www.lospapas.nl

VastelaovendGezet 2015.indd 18 23-01-15 09:57

Page 19: Vastelaovend Gezet 2015

JEREMY 1E, 38E PRINS BIJ C.V. DE BISTROJANENOp Zaterdag 17 januari jl. werd op een druk bezochte proclamatieavond Jeremy 1e (Vaessen) als 38e Prins van C.V. de Bistrojanen ‘77 uitgeroepen.

Vooraf hadden velen zo hun eigen gedachten over de identiteit van de nieuwe heerser over het Bistrojanenrijk. Een jaarlijks terugkerend aspect, uiteraard werden weer diverse personen in de lichtspot gezet die als nieuwe prins met de scepter over het bistrojanenrijk zouden willen gaan zwaaien.

Het programma werd geopend door President Sjef, met een kort eerbetoon aan de aanwezige kinderen van onze overleden grootvorst Rob Vijgen, zij ontvingen uit handen van Prins Wiel 1e een herinneringsspeldje ter nagedachtenis aan hun vader. Hierna ontvingen ook de leden, partners en kinderen een speldje. Meteen hierna liet dans-marietje Jill weer haar nieuwe dans en kostuum zien aan de aanwezige Prinsen en prinsessen.

Onze hofnar Sjirk was aan een nieuwe narrenpak toe, dit werd in een kort intermezzo voorgesteld aan alle aanwezigen. Na een jaar van voorbereiding met de gehele familie was het dan toch gelukt om het nieuwe pak op deze avond te presenteren.

Na allerlei bedankjes en diverse polonaises werd het dan echt de hoogste tijd voor het aftreden van Prins Wiel 1e. Alvorens het aftreden begon, werd iedereen bedankt, zijn ouders, vriend Jo, chauffeur Jos en Adjudant Remön werden nog even extra in het zonnetje gezet voor hun steun tijdens het afgelopen seizoen.

Dit werd gewaardeerd door een persoonlijk cadeau. Zijn grootste bedankje ging natuurlijk naar de vereniging voor het geweldige seizoen als Prins Wiel 1e.

Tijdens een zeer emotioneel afscheidslied werd Prins Wiel 1e ontdaan van zijn attributen als Prins en ontving de moeder van Wiel een bos bloemen van de voorzitter. Want Wiel is nog steeds vrijgezel in het dagelijkse leven.

Wiel, in zijn dagelijks leven werkzaam als kok bij restaurant Goya in Heerlen, kreeg als opdracht, om eens een lekkere italiaanse maaltijd te maken voor alle Prinsen en Prinsessen.

Dit resulteerde in een flink bord spaghetti en was meteen een tip voor wie de opvolger van hem zou worden. Terwijl de hoog lustigheden er lekker van smulden, werd in de zaal op Italiaanse carnavals-muziek gedanst en gezongen. Na alles te hebben verorbert, werd Wiel geïnstalleerd als Oud Prins Wiel 1e. Aansluitend was het dan de hoogste tijd om de nieuwe Prins van de Bistrojanen aan het publiek voor te stellen.

Dit stond in hetzelfde thema van Wiel, lekker eten van een bordje. Echter de bordjes niet gevuld met eten, maar met de letters van de nieuwe Prins. Na een soort LINGO met het bekend maken van enkele Letters, moesten alle leden van de Raad van Elf hun bordjes omdraaien. Hierop verscheen de naam van de nieuwe heerser van het Bistrojanenrijk. Het was Jeremy Vaessen die zich presenteerde als de nieuwe Prins van de Bistrojanen. Met vriendin Simone, ouders en schoonouders erbij, begon President Sjef samen met de voorzitter met het installeren van de nieuwe Prins.

Na de installatie en het voorlezen van zijn proclamatie en het uitreiken van zijn prinsenorders aan familie, leden, dames en kinderen van de leden was het de hoogste tijd om de prinsenfoto te onthullen en op te hangen in de prinsengalerij van de Bistrojanen. Na 18 jaar en 4 dagen kon Jeremy eindelijk zijn droom in vervulling laten gaan om Prins te worden bij de Bistrojanen. Het was namelijk op 13 januari 1996 datzijn vader ook als Prins(Prins Jack 2e) werd uitge-roepen bij de Bistrojanen. Jeremy was op dat moment pas 5 jaar.

De Prinsendans werd gedanst door Prins Jeremy 1e samen met zijn Simone, compleet gehuld in de Serpentines. Ook na de prinsendans bleef het leuk en gezellig. Samen met zijn familie en de Bistrojanen belooft Prins Jeremy 1e er een lang en knallend carnavalsseizoen van te maken in “Ons Trefcentrum te Hoensbroek”.

Het was nog leuk en gezellig voor de rest van de avond, allemaal leuke en vrolijke gezichten en werd er nog doorgefeest tot in de late uurtjes.

Prins Jeremy 1e stelt een ieder in de gelegenheid om hem te feliciteren op Zaterdag 31 januari a.s. vanaf 19.33 uur in de Narrentempel van C.V. de Bistrojanen, ‘ONS TREFCENTRUM te Hoensbroek-Zuid aan het Pius XII-Plein 38. Aansluitend aan de receptie is er een Oud-Prinsenbal tot in de kleine uurtjes.

Beleef uitnodigend.

Prins Jeremy 1e, President Sjef en de Wieëze Road, Hofnar Sjirk en de Oud Prinsen,Dansmarietje Jill en Ere President Peter.

VastelaovendGezet 2015.indd 19 23-01-15 09:57

Page 20: Vastelaovend Gezet 2015

WELKOM BIJ LASERGAME

KERKRADEDe grootste lasergame arena van de Euregio. Hier beleef je een unieke lasergame experience!

We ontvangen je graag in onze speciaal uitgeruste ‘instruction room’, vervolgens bereid je je voor in de loading room en ga je de strijd aan in onze ‘industriële’ Arena van maar liefst 450 m².

Dankzij onze nieuwe Evo-5 technologie van Lasermaxx, wordt het nog uitdagender om je tegenstander uit te schakelen. Via de met Wi-Fi verbonden uitrusting worden je scores live bijgehouden. Check na afloop je score bij de bar, kom bij met een drankje en laad je op het voor het tweede spel.

Ben jij klaar voor actie, heb je zin in avontuur en kun je wel een adrenaline boost gebruiken? Dan dagen we je graag uit!

OPENINGSTIJDEN Maandag: 18:00 tot 23:00 uurDinsdag: 18:00 tot 23:00 uurWoensdag: 13:00 tot 23:00 uurDonderdag: 16:00 tot 23:00 uurVrijdag: 13:00 tot 01:00 uurZaterdag: 12:00 tot 01:00 uurZondag: 12:00 tot 23:00 uur

BBQ‘Real life’ gamen maakt hongerig en wat is er nu gezelliger dan een partij lasergame af te sluiten met een smakelijke barbecue met familie, vrienden, je sportkameraden of collega’s?

Bij Lasergame Kerkrade verwelkomen we onze gasten graag met een smakelijke BBQ.

KLINKERS ZOETWARENKlinkers zoetwaren uit Nuth roert zich de laatste jaren op het gebied van het aanbieden van snoepwaren voor Carnaval. Het bedrijf bestaat al ruim 50 jaar. In die jaren is Klinkers uitgegroeid tot een (eu)regionale groothandel die zoetwaren, dranken en ijs bezorgt bijbedrijven, instellingen en verenigingen. Ook is Klinkers specialist op het gebied van snoep- en drankautomaten.

Sinds 2009 staan twee gebroeders aan het roer. Sindsdien focust Klinkers zich ook duidelijk op Carnaval.

Jarenlang werden twee melanges aangeboden; 4-kilo zakken met toffees en 4-kilo zakken met chewy’s (fruitella’s). Echter een nieuwe trend bij de carnavalsoptochten is het uitgooien van luxer snoepgoed en gadgets.

De tijd van het uitgooien van alleen kilo’s toffees en chewy’s is passé. Uiteraard vormen deze melanges de basis bij de samenstelling van het ‘uitsmijt’ assortiment voor elke Carnavals Prins. Dit basisassortiment wordt tegenwoordig aangevuld met o.a. verpakt snoepgoed zoals zakjes popcorn, lolly’s, zakjes pinda’s, chips en spekken.

Het inkopen van snoepwaren voor de optocht is voor Carnavalsverenigingen en Prinsen elk jaar een forse uitgave. Hierbij werkt het verzachtend als blijkt dat ná het uitgooien weinig tot niets blijft liggen. Het enkel verpakt snoepgoed worden door de bezoekers zeer gewaardeerd!

Klinkers zoekt gedurende het gehele jaar naar grappig en origineel snoepgoed en gadgets voor Carnaval. De producten komen uit België, Duitsland en Nederland, Klinkers heeft rechtstreeks contact met de fabrikanten.

Dit leidde in de afgelopen jaren tot enkele exclusieve aanbiedingen waarbij de verenigingen voordeel hebben gehaald. Het uitgebreid en gevarieerd assortiment heeft geleid tot veel mond-op-mond reclame en heeft gezorgd dat veel verenigingen vanuit heel Nederland en België de weg naar Klinkers hebben gevonden.

Ook kunnen zij u voorzien van chips, chocolade en snoepzakjes tijdens uw zitting, carnavals-bal of receptie. Heeft u bij deze gebeurtenissen te veel chips ingekocht, geen probleem, bij Klinkers kunt u deze retour geven! Klinkers denkt graag met u mee!

Bent u benieuwd naar het assortiment? Bezoek en bestel heel gemakkelijk via de webshop www.klinkerszoetwaren.nl of bezoek de showroom!

Kerkplein 61,6367 EP Voerendaaltel. 045-5754294

Het adres voor STOFVRIJ schuren van uw parketvloer!

Kiest u voor KWALITEIT met een kritisch oog voor detail:

Ga dan voor ALKA design Parket.

Uw Gecertifi ceerd vakman voor professioneel:

• Intensief reinigen van uw vloer zonder schuren.• STOFVRIJ schuren van uw houten vloer.

• Verkoop en vakkundig leggen van alle soorten par-

ket, div. laminaat en PVC. (PVC incl. egaliseren)

• Bekleden van trappen met PVC, laminaat of

ambachtelijk hout.

www.alkadesignparket.nl

daar sta je

goed op!

Kerkplein 61,6367 EP Voerendaaltel. 045-5754294

Het adres voor STOFVRIJ schuren van uw parketvloer!

Kiest u voor KWALITEIT met een kritisch oog voor detail:

Ga dan voor ALKA design Parket.

Uw Gecertifi ceerd vakman voor professioneel:

• Intensief reinigen van uw vloer zonder schuren.• STOFVRIJ schuren van uw houten vloer.

• Verkoop en vakkundig leggen van alle soorten par-

ket, div. laminaat en PVC. (PVC incl. egaliseren)

• Bekleden van trappen met PVC, laminaat of

ambachtelijk hout.

www.alkadesignparket.nl

daar sta je

goed op!

VastelaovendGezet 2015.indd 20 23-01-15 09:57

Page 21: Vastelaovend Gezet 2015

Bring kluurtruk noade Binnesjtad.

Òch noa de Vasteloavend!

:

VastelaovendGezet 2015.indd 21 23-01-15 09:57

Page 22: Vastelaovend Gezet 2015

PARKSTAD [RODABOULEVARD]

WWW.SPORTSANDSOCCERCENTER.COMWIEBACHSTRAAT 77A · KERKRADE (NAAST DECATHLON)

*M.U.V. NIEUWE COLLECTIE

0619196830

info@verloskundigenpraktijklief.nlwww.verloskundigenpraktijklief.nl

Maak mit de vasteloavend veul sjpas en plezeer, dan zient veer uch de komende9 mond hiel geer!

ANTONY MORATO • ZUMO PRIMO EMPORIO • KARL MOMMOO

ADAMUS • TAKESHY KUROSAWA • RADICAL

ITALIAN BRANDS

Bestelonline

CARNAVAL bezoek

showroom

VastelaovendGezet 2015.indd 22 23-01-15 09:57

Page 23: Vastelaovend Gezet 2015

Woning (ver)huren of (ver)kopen in Parkstad Limburg?

Kouvenderstraat 2406431 HK Hoensbroek

www.tertanjevastgoed.nl

0102682.pdf 1 22-4-2013 9:33:52

www.artists-choice.nl

ACARTISTS CHOICEmusic productions

GEBROOK ALAAF!!!

STOFFENLIENTJE

VERKOOP STOFFEN - FOURNITUREN - WOL

AKERSTRAAT NOORD 2146431 HT HOENSBROEKTEL.: 045 205 36 83

VastelaovendGezet 2015.indd 23 23-01-15 09:58

Page 24: Vastelaovend Gezet 2015

NIEUWE HEERSER VAN C.V. DE BEEREN 2015 IS EEN PRINSES.Onder toezien van diverse gastverenigingen in een Prachtige Ambiance is zaterdag 10 jan. in “de Beerensjtal” aan de Maasstr.10 In Beersdal een Prinses geproclameerd.

Haar naam: PRINSES WILLEKE 1E ( BONGERS)

Vanaf 20.30 uur werd de spanning langzaam opgevoerd met het geweldige Allround Band “What-Ever en een spetterend optreden van niemand minder dan “La Bamba”.

Omstreeks 22.33 uur was het dan zover. er kwam een beer de zaal in rijden en na het aftellen van 11 tot 0 sprong onder daverend applaus, compleet onverwacht, Willeke Bongers uit de Beer.

Ze mag zich nu een jaar lang Prinses Willeke 1e van C.V. De Beeren noemen.

Willeke Bongers is 34 Jaar en woonachtig aan de Einderstraat in Heerlen.Ze is samen met vriend Bert en haar twee kinderen Ray en Jaylinn.

Ze is werkzaam als Machine operator bij wafelfabriek Janssen in Nuth Haar hobby’s zijn Fietsen ,wandelen en uitgaan.

“CARNAVAL IN BEERSDAL”

Op zaterdagmiddag begint om 12.00 uur het kindercarna val van C.V. De BEEREN.Omstreeks 13.30 uur start de kinderoptocht door de wijk Beersdal.

De route is als volgt: kegelbaan - Maasstr. Hunzestr. - Waalstr. - Huisbergerstr. v/d Scheurstr. - Ijselstr. Dommelstr. – Rijnstr. Roerstr. - Maasstr. – Beerensjtal ontbinding.

Daarna begint het optochtbal met D.J. “Roy “

Op zondag is vanaf 20.00 uur Crazy Carnavalsparty, De meest abnormaalste outfi t verdient10 consumpties, dit allemaal onder muzikale leiding van DJ “Ferry”

Op maandag gaat C.V. De BEEREN traditiegetrouw mee in de optocht van GROEËT GHEN HEI.

En na afl oop van de optocht start vanaf 17.00 uur het After optochtbal. Anders dan andere jaren gaan we Meteen vanaf 17.00 uur van start, onder het motto Knallen met z’n alle tot we niet meer kunnen.

Ook is er vanaf 17.00 uur een frituurwagen aanwezig voor de inwendige mens. Dit wederom on muzikale leiding van DJ. “Ferry”

CV PANNESJOP UIT MSP-HEERLENEen Jeugd Carnavals Vereniging die in 1979 is voortgekomen uit de toen functionerende Ouderraad van de Basisschool ’t Pannesjop uit Schaesbergerveld. Daar de directeur Ber Smit indertijd een fervent Carnavalsvierder was, kreeg hij de ouders zo enthousiast dat deze allerlei Carnavals-aktiviteiten organiseerden voor de Jeugd alsmede het uitroepen van een heuse Prinsen Prinses.

De vereniging was geboren! Als muzikaal leider van ‘de Sjpasskapel ’t Hermenieke’ luisterde hij in het begin vele aktiviteiten op en presenteerde hij jarenlang de Carnavalsmiddagen in het Gemeenschapshuis van het Schaesbergerveld.

Langzaamaan begon de vereniging een eigen leven te leiden en rukte zich daarbij los van de basisschool, maar met behoud van de naam Pannesjop. Hier is ook een hardnekkig misverstand ontstaan omdat met een link men dacht dat deze vereniging alleen geleid werd door leraren van de betreffende school.

Niets is minder waar: het zijn enthousiaste ouders van ex-prinsen en -prinsessen die met hun inbreng de Carnaval verheffen tot wat en waarvoor het bedoeld is: ‘Sjpass en plezeer’ maken met elkaar en daarmede de zorgen van alledag vergeten!

SAMEN GEZELLIGHEID BELEVEN: OP EN TOPPIE….!

Wonderwel duurt dit unieke gebeuren al vele jaren: 10 januari l.l. werd het 37e Prinsenpaar uitgeroepen in een overvolle Narrentempel met de naam ’t Leiehoes aan de Limburgiastraat in het Schaesbergerveld.

37 Prinsenparen die een geweldig Carnavalsjaar beleven c.q. beleefd hebben waarvan enkelen reeds zelf kinderen hebben en die men terug ziet op de door ons georganiseerde Carnavalsmiddagen en tijdens de Optochten in MSP, Heerlen en Heerlerheide waar wij ieder jaar weer te vinden zijn!

De heren nl. bouwen een grote Carnavalswagen in de Optochthal in Hoensbroek en de dames zorgen voor bijpassende pakjes.

Door het jaar worden samen met de Prinsengarde Coriovallum uit MSP andere aktiviteiten voor de wijken georganiseerd; eerst Zomerfeesten en nu Koningsdag, waar voor het gehele ouvre wij in 2011 zelfs een Innovatieprijs in ontvangst mochten nemen binnen het kader van de ‘Meer Dan Handen Awards’ van de Vrijwilligersorganisatie.

Zelfs een landelijke nominatie in Amsterdam mochten wij beleven! RTV Parkstad en ook L1- TV wisten ons te vinden!

Kortom een uitermate bloeiende vereniging met vele aspecten..!

ALAAF ALAAF ALAAF

HET 37E PRINSENPAAR VAN JCV PANNESJOP 2015

Joy 1e Blijdenstein en Bo 1e Carlitz Beide leerlingen zijn van BS ’t Pannesjop en fervente Carnavalsvierders.

Joy heeft als hobbies: voetbal waarbij hij een fanatieke en goede keeper is, ook is hij een ware entertainer die zijn omgeving laat genieten van zijn sketches, grappen en grollen.

Maar boven-al een ware Carnavalist, die ook door het jaar bij het opstaan eerst youtube opzet met Carna-valsmuziek en dan pas aan zijn dagelijkse beslommeringen begint. Een ware genieter dus!

Bo is inmiddels 12 jaar en samen met Papa een echte voetbalfan van Roda JC.

Verder is zij lid van een dansclubje, zwemt heel graag en kan heerlijk wegdromen bij het kijken naar een mooie fi lm of zich vereenzelvigen in de hoofdpersoon bij het lezen van een spannend boekje.

Natuurlijk staat in deze tijd de Carnaval op de eerste plaats waar zij echt heerlijk van kan genieten….!

Impressies en verdere informatie te vinden op:

www.jcv-pannesjop.nl.

T (045) 573 87 38 www.hago.nl Hago. Verfrissend vanzelfsprekend

Vazelfsjpreëkend sjtont vier och noa die drei dol daag vuur uch veëdig.

VastelaovendGezet 2015.indd 24 23-01-15 09:58

Page 25: Vastelaovend Gezet 2015

Welkom bij SuperGame Casino’sDurf jij een gokje te wagen? Dan ben je bij SuperGame Casino’s aan het juiste adres! Van Poker tot Roulette, van Slots tot Bingo: kies uit meer dan 40 verschillende spellen. In al onze vestigingen geniet je van gratis hapjes en drankjes en mag je speluitleg verwachten van onze gastvrouwen en gastheren.

Ontdek de casino’s van SuperGame: SuperGame Beek | Elsstraat 43

SuperGame Geleen | Rijksweg Centrum 76

SuperGame Heerlen | Akerstraat 19

SuperGame Hoensbroek | Markt 1

SuperGame Roermond | Neerstraat 45

SuperGame Vaals | Maastrichterlaan 70

SuperGame Valkenburg | Grotestraat Centrum 12

* Maximaal één voucher per persoon. Deze voucher is geldig t/m 27 februari 2015. Actievoorwaarden zijn van toepassing:

www.supergame.nl/gratisspeeltegoed

GRATISSPEELTEGOEDBij inlevering van deze voucher ontvangt

u gratis € 10,00 speeltegoed* bij SuperGame casino’s.

WWW.SUPERGAME.NL

VastelaovendGezet 2015.indd 25 23-01-15 09:58

Page 26: Vastelaovend Gezet 2015

BEZOEK OP CARNAVALSDINSDAG LICHTSTOET HEERLEN

TIENTALLEN DEELNEMERS EN JAAR NA JAAR MEER TOESCHOUWERS Alweer vele jaren geleden (1997) begon de huidige Lichtstoet Heerlen als Der Truuktoch. Een geweldige manier om nog een keer je mooie carnavalswagen en indrukwekkende andere carnavalscreaties aan het publiek te tonen. Een laatste keer feestelijk verlicht door de straten van Heerlen trekken voordat het carnavalsseizoen voorbij is.

Het begon met een handje vol wagens, klein maar ook toen al oergezellig. Der Neu Generatie, die Der Truuktoch bedacht, droeg de organisatie van deze fraai verlichte carnavalsstoet in 2004 over aan Organisatie Lichtstoet Heerlen.

Zij organiseren sindsdien, jaar na jaar weer, de alom bekende fraai verlichtte, Lichtstoet Heerlen.Nog nooit van Lichtstoet Heerlen gehoord? In dat geval hebt u een prachtig carnavalsevenement gemist. Fraai verlichtte carnavalwagens, sjiek uitgedoste groepen, einzelgänger en ga zo maar door. Zij nemen met vele tientallen optochtnummers deel.

Hun fonkelende lampjes, tot grootse lichtshows aan toe, bieden een carnavalsspektakel dat ongekend is.

Jaar na jaar groeit het aantal deelnemers van deze stoet. Zoveel dat menigeen inmiddels spreekt van de nachtoptocht van Limburg.

Natuurlijk is Lichtstoet Heerlen ook dit jaar weer vrij toegankelijk. De organisatie weet namelijk, met veel inzet en enthousiasme, het mogelijk te maken dat Heerlen -en vele bezoekers vanuit de gehele regio kosteloos kunnen genieten van Lichtstoet Heerlen.

Jong en oud trekt -feestelijk verlicht- door hartje Heerlen. Uit heel Zuid-Limburg vinden deelnemers hun weg naar hartje stad. Lichtstoet Heerlen is vandaar een evenement dat met stip in menig agenda staat.Kom op Carnavalsdinsdagavond kijken en genieten. Neem gerust ook zelf lampjes mee. Zo wordt het kleurrijke lichtspektakel immers nog feestelijker.

De officiële start van de stoet staat op Carnavalsdinsdag om 20.11u. gepland.

De route begint op de Geleenstraat en verloopt via het Pancratiusplein langs de Pancratiusstraat richting Bongerd en Markt naar de Saroleastraat.

Bezoek voor meer informatie: www.lichtstoetheerlen.nl

Fijne carnavalsdagen allemaal en graag tot ziens tijdens Lichtstoet Heerlen.

SCHMINKEN IS ALTIJD EEN FEEST!!!

In 2009 ben ik in aanraking gekomen met het schminken van kinderen. Ik had één van mijn kleinkinderen beloofd haar te schminken op haar verjaardagsfeestje. Sinds die tijd is het eigenlijk mijn tweede hobby geworden.

Om tijdens mijn eerste ‘optreden’ een beetje beslagen ten ijs te komen, ben ik op internet gaan kijken waar ik terecht kon voor een basiscursus schminken. En toen ging ik verder ...

Zoekend kwam ik terecht in het Brabantse Oosterhout bij Colours en Visage van Saskia de Wit. Het vreemde was dat zij bij mijn aanmelding dacht ik een vrouw was, want zij had voorheen nog nooit een mannelijke cursist gehad. Na bij haar een workshop gevolgd te hebben, heb ik nog verschillende workshops gevolgd van o.a. Claire Pick en Julie Oliver van Illusion, Mark Reid, Heather Banks en Marcela Murad.

Tevens heb ik afgelopen jaar deelgenomen aan de JAMvention in Teuven (B); een heel weekend in het kasteel in Teuven (B) intern met internationale schminkers met een breed aanbod aan workshops.

Dit heeft me naar een niveau gebracht waar ik best trots op mag zijn. Het is niet altijd even makkelijk om te kunnen oefenen, dus enkele jaren geleden deed zich de mogelijkheid voor om als vrijwilliger in GaiaZoo te schminken.

Deze mogelijkheid heb ik met beide handen aangegrepen en ben er nu vaak meerdere keren per maand actief voor het schminken van de kinderen. Zelfs tot in Amsterdam heb ik schminkopdrachten uitgevoerd, maar ook in de omgeving van mijn woonplaats Heerlen zoals tijdens diverse kermissen in Heerlen, Heerlerheide en Hoensbroek, Jeugdkarnaval zittingen, babyborrels, verjaardagen, kledingbeurzen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Om inzicht te krijgen in mijn schminkwerk, verwijs ik jullie naar mijn site www.henrich-e-s.nl naar de link ‘schminken’ waar u ook nog andere activiteiten zoals ballonnencreaties en het zetten van glitter tattoos kunt vinden.

Ook heb ik reeds diverse Bellypaints (buikschilderingen) gemaakt. Dit tot grote tevredenheid van de aanstaande moeders. Tevens ben ik enige tijd geleden begonnen met het geven van workshops om ook andere geïnteresseerden een goede basis bij te brengen op het gebied van schminken.

Dit kan individueel, maar ook voor groepen tot ongeveer 15 personen én op locatie.

BIJ DE BUSHALTEOnlangs stond ik te wachten bij de bushalte.Het was al vrij laat en ik wilde graag naar huis.Eindelijk kwam de bus, maar hij minderde geen vaart.

De bus was vol en zonder te stoppen reed hij door.Ik dacht: “Hoe vaak gaan wij zonder te stoppenaan anderen voorbij?”Aan mensen die verlangend op ons wachten, wachtend op contact. Wachtend op iemand die naar hen luistert,wachtend op een gebaar, op een lach, een vriendelijkeknik, maar wij hebben geen tijd, wij gaan door.Soms zijn wij net als de bus, tot de nok toe vol vanalles.

Wat nog moet, van alle zorgen, vol van onze ergernissen, onze angst en onze moed. Onze nederlagen en onze overwinningen, onze schulden en ons bezit.

Wij zijn teveel van onszelf vervuld, te vol vanonszelf. We gaan daardoor aan zoveel mooie en goede dingen en aan anderen voorbij.Wat zijn de dagen van Carnaval dan zalige dagen.Want dan is er vreugde, saamhorigheid en vriendschap,Iedereen gelijk. Gewoon genieten en feesten.Dan spreken we elkaar aan, humor, die relativerendesaus, heerlijk!!Geeft ons een zonnige kijk op de dingen. De dagen van Carnaval zijn kostbare dagen. Koester ze, lieve mensen.Graag wens ik de Heerlenaren en Gebrookers en alle gasten een daverend Vastelaovend.

ALAAF!!

VastelaovendGezet 2015.indd 26 23-01-15 09:58

Page 27: Vastelaovend Gezet 2015

PRINS ARMAND I C.V BLAUW WITDit jaar heerst Armand van Criekingen als 32ste Prins over C.V. Blauw Wit.Op 15 november 2014 werd Armand van Criekingen uitgeroepen tot Prins van CV Blauw Wit Mariarade. Armand is een echte jongen uit Mariarade.

Velen kennen hem als actief lid bij Schutterij St. Laurentius te Spaubeek, de dartclubs DC ‘t Schöpke (café ‘t Schöpke in Schinnen) en DC Bull’s Eye (café Casper in Heerlerheide), een passieve en actieve rol bij het voetballen en wagenbouwer van de optochtwagen van basisschool de Regenboog.

Armand kan dit echter niet alleen en tot zijn vertrouwd team behoort onder andere ook zijn echtgenote Sandra, zoon Thomas en dochter Laura. Carnaval zit in zijn bloed want hij heeft overal carnaval gevierd. In Nuth (waar hij tot zijn 15de heeft gewoond) in Maastricht en zelfs in Schimmert. Maar niets gaat boven vastelaovend vieren in Gebrook, waar hij ooit actief heeft deelgenomen aan het Kowrenne, bij Amicitia en natuurlijk in ons mooie Gemeenschapshuiste Mariarade waar altijd een mooi feest gevierd wordt.

Hij krijgt er eigenlijk nooit genoeg van. Dat wordt nog wat voor Blauw Wit dit seizoen en de jaren erna.Zijn motto is ´geneete va ´t laeve´ elke dag opnieuw!

PROGRAMMA 33 JARIG JUBILEUMSEIZOEN 2015 - 2016:3 Oktober 2015: Oktoberfest14 November 2015: Prinsenproclamatie15 November 2015: Jubileumreceptie9 Januari 2016: Prinsenreceptie31 Januari 2016: Galazitting6 Februari 2016: Vastelaovesbal7 Februari 2016: Kingermiddig8 Februari 2016: Optochtbal9 Februari 2016: Optocht door Mariarade

C.V. Blauw Wit is te volgen op facebook en ook staan vele foto´s van de activiteiten vaak al binnen 24 uurna de laatste activiteit op www.cvblauwwit.nl .

VASTELOAVEND OP GROEËT GHEN HEY In de Carnavalstijd dragen de buurten Beersdal, Heerlerheide, Heksenberg, Nieuw Einde, Passart en Versiliënbosch samen de naam Groeët Ghen Hey met als hoogtepunt de Optocht op Carnavalsmaandag. Met bijna 7 km een van de langste op-tochten in Limburg die bijna alle buurtschappen van Groeët Ghen Hey aandoet. In deze actieve Vasteloavendsgemeenschap zijn maar liefst 6 Carnavalsverenigingen actief die nauw met elkaar samenwerken in de Federatie Heerlerheidse Carnavalsverenigingen: • CV de Bokkeriejesj• Damesgarde de Geete en CV Carboon (Heerlerheide)• CV de Beere (Beersdal)• Heksenbergse Vasteloavends Verein (Heksenberg)• CV de Jong Böck (Nieuw Einde). De Bokkeriejesj zijn als grootste vereniging sinds jaar en dag verantwoordelijk voor de organisatie van de prachtige optocht, die vooral bekend is om haar groot aantal kleurrijke grote groepen.

PRIMEUR: PRINSENBAL OP D’R BOK Na de Kinderoptocht op zaterdag 14 februari zal het traditionele Prinsenbal op zaterdagavond vanaf 20.11 uur plaatsvinden in Café Zaal d’r Bok op de Bokstraat in Heerlerheide

Prins Stef I van de Bokkeriejesj, Prinses Jessica I van CV Carboon en de nieuwe prinses van DG de Geete ,geproclameerd op zaterdag 6 februari in het Corneliushuis, zullen het stralende middelpunt zijn van deze nieuwe traditie:

PRINSENBAL OP D’R BOK waarbij DJ Dirndl zal zorgen voor de muzikale Vasteloavend spirit. Natuurlijk zijn alle prinsen van Groeët Ghen Hey, Gebrook en Heële van harte welkom op d’r Bok om samen deze nieuwe traditie op de Vasteloavendskaart te zetten.

Groeët Ghen Hey wunscht alle Vasteloavendsgekke in Parkstad inne sjoenkelende en foenkelende Vasteloavend.

Alaaf !!

EEN HEEL JAAR “BEHEKST”

D’r Heksenbergse Vastelaovends Verein bestaat in november 2015 44 jaar.

In het toenmalige café Safari aan de Roebroekweg te Heksenberg richtte het 4de elftal van RKVV.Heksenberg een “carna-valsclub” op. Onder de naam cv.Safari ging men carnaval vieren en werd er een prins uitgeroepen (Harrie I van Asten). Wat ontstaan was als een ludiek idee groeide uit tot een vereniging die door verschillende ontwikkelingen en omstandigheden nu onder de naam D’r Heksenbergse Vastelaovends Verein als enige carnavalsvereniging in de wijk de carnavalskar trekt. Via de nu niet meer bestaande cafés Safari en Bergerode landde men in het Gemeenschapshuis te Heksenberg, gedurende de carnavalsdagen toepasselijk Sjpashoes genaamd. De vereniging vertegenwoordigt met verve Sjpasseberg/Heksenberg gedurende de dolle tijd, maar is ook buiten deze periode regelmatig actief.

Om het jubileum een extra cachet te geven werd al meer dan een jaar geleden een jubileumcomité in het leven geroepen om samen met D’r Verein een feestprogramma samen te stellen. Als motto werd gekozen “Sjpasseberg 4x11 joar behekst”met een speciaal ontworpen logo.

In afwijking van andere jaren werd al op 22 november Brain I (Jansen) tot jubileumprins uitgeroepen tijdens een spetterende proclamatie-avond. Als deze avond als opmaat zal gelden voor de rest van het jubileumjaar dan staat Sjpasseberg en omgeving nog wat te wachten!

Als eerstvolgende feit staat de receptie van de jubileumprins op het programma (11 Januari 2015). Daaropvolgend vindt de jaarlijkse uitroeping van de jeugdprins(es) plaats (17 januari). Uiteraard gaat deze jeugdprins(es) voor in de traditionele kinderoptocht op de zondag vóór carnaval( 8 februari). Op diezelfde zondag organiseren de oud-prinsen hun “Sjpeetsjoppe” (na de kinderoptocht).

De drie dolle dagen brengen voor jong en oud wat wils, waarbij vooral het jaarlijkse “Van en vuer d’r Sjpasseberg” steeds een knaller is. Artiesten van eigen bodem maken de Bühne “onveilig” en de zaal “stapelgek”. Uiteraard houdt de jubileumprins Brain I (overigens lid van harmonie St. Gerardus) zijn zegetocht tijdens de grote optocht van Heerlerheide op carnavalsmaandag.

In de zomer (11 juli) vindt er een groots wijkfeest plaats op sportpark Pronsebroek, terwijl het jaar wordt afgesloten met een grootse gala-avond en de jubileumreceptie. (zie programma).

HET FEESTPROGRAMMA

De jubileumactiviteiten zullen over het gehele seizoen 2014-2015 worden verdeeld en grotendeels plaats vinden in het Gemeenschapshuis Heksenberg te Heerlen, gelegen aan de Heigrindelweg 84 :

13-02-2015 Schoolcarnaval – Seniorencarnaval – Jeugd- en jongerenavond 14-02-2015 Van en Vuur d’r Sjpasseberg11-07-2015 Carnaval Tropical / Wijkfeest voor Heksenberg -Pronsebroek14-11-2015 Gala-avond met Federatie treffen met optredens van oa. Kartoesj, La Bamba en W-Dreej 22-11-2015 Jubileumreceptie HVV 4x11 met een Mysterie Guest

VastelaovendGezet 2015.indd 27 23-01-15 09:58

Page 28: Vastelaovend Gezet 2015

DORPSGEKKE VIEREN 11-JARIG BESTAANIn 2003 hadden 2 mannen uit Welten (Etiënne Conemans en John Janssen) -onder andere- op hun “to do list” staan dat ze een karnavalsliedje wilden maken om daarmee op de carnavals CD van Heerlen te komen.

Ze trokken snel ‘de stoute schoenen aan’ en schreven samen met Hub Eussen hun eerste liedje: Noe is os Heële wèr kompleet. En ja hoor: de heren werden warempel tweede tijdens het Heerlens liedjeskonkoer.

Dat smaakte natuurlijk naar meer en zo ontstond, een jaar later, het tweede liedje: d`r Dörpsgek. Naar aanleiding van dat liedje zag overigens de naam van dit illustere duo, de Dörpsgekke, het levenslicht.

Talrijke hoogtepunten in hun roemrijke muzikale bestaan later, :

• Vasteloavend Aod op Nuj• de 11e van de 11e• het maar liefst 4 maal winnen van het Heelesj Sjlagerkonkoer• Klonetrekken• de afsluiting in Gulpen en ga zo maar door hebben De Dorpsgekke alweer een hoogtepunt bereikt: hun eerste 11-jarige jubileum. Reden voor een feestje dus.

Op zaterdag 14 februari veranderd daarom het Patronaat in Welten in een heuse Dörpsgekke tempel. Een kleurrijke feestavond met diverse optredens staat op het programma. Een feest met als klap op de vuurpijl het uitroepen van ‘De Dörpsgek van 2015’.

‘Iedereen is van harte welkom!’, laten De Dorpsgekke weten. Kijk voor meer informatie op: www.dorpsgekke.nl

Eurohandelsonderneming BV

Veranda’sVeranda’s

Email: [email protected] - Navigatie “huisbergerstraat” ingeven - Geopend Ma.- Vrij. 8-17, zat. 9-16 uur - Rennemigerveldweg 70a - Heerlen - 045 572 97 10

400x300 cm van 1650,- voor 1395,- 500x300 cm van 1895,- voor 1650,- 400x350 cm van 1750,- voor 1495,- 600x350 cm van 2495,- voor 2095,- 700 x350 cm van 2795,- voor 2350,-

-10% Nu 1255,50

-10% Nu 1485,- -10% Nu 1345,50

-10% Nu 1885,50

-10% Nu 2115,-

Bij aankoop van een varanda ‘n

sfeerhaard t.w.v. 299,- kadoOp=Op

15 Showmodellen in onze Showtuin

Gratis

4 Maatwerk

4 Montage Service4 Snelle levering

4 Thuis geleverdEurohandelsonderneming BV

Top Kwaliteit Aluminium

Kijk ook op www.eurohandelsonderneming.nl Kijk ook op www.eurohandelsonderneming.nl Kijk ook op www.eurohandelsonderneming.nl

Prijzen op basis van wandmontage. Ander afmetingen en maatwerk mogelijk.

veranda carnavalskrant.indd 1 22-01-15 16:00

HERRIEMENIE MISERABELHerriemenie Miserabel timmert al 36 aan haar muzikale weg. Van de circa twintig mannelijke illustere leden zijn er nog 4 die de 36 jaren hebben doorstaan.

Want Miserabel is een manier van leven, dat hou je niet zo maar vol. Elke donderdag repeteren wij de sterren van de hemel om een bepaalde muzikale koers in te gaan.

Ons genre is redelijk uitgebreid, van belachelijke polka’s tot het enerverende hardcorepunknummer “saai”.

Met carnaval hangen wij niet de gebruikelijke kloon uit, maar kruipen we in de huid van een fi guur die we het liefst muzikaal uitbeelden, daarnaast zoeken we ook nog naar een rol aande bar. Dit jaar is weer een bijzonder jaar, we doe mee aan het LVK. Op eens staan Emil Szarkovisch en Bart Storcken voor de club en dwingen ons een nummer in te spelen, want ze hadden dat zogenaamd nog te goed van ons. Met frisse tegenzin pakken we ons bij elkaar en warempel, het is nog leuk ook en nu zijn we apetrots dat we mee doen.

Zaterdag 24 januari zullen we vol spanning wachten of we helemaal met 10 touringcars naar Kirchroa kunnen gaan. Wij verwachten met ons wereldnummer, die waanzinnig wordt ondersteund door een professionele bastriangelspeler Aart Zeeman, (die tevens onze ambassadeur is boven de riolen,) toch wel in de fi nale te staan. Bovendien nodigen wij jullie ook uit voor de Tante Annie’s Power Sjunkel Parade, een zaterdagavond op 7 februar waar gewoon lekker live carnavalsmuziek wordt gespeeld onder leiding van Ummer d’r Neaver.

Dat feest is in de stadsschouwburg, het kost wat, maar dan heb je ook wat (354 verschillende artiesten) Daarnaast nodigen wij jonge Sjnaken uit die denken cool te zijn en een instrument te kunnen spelen ons eens aan te horen.

Vervolgens zou het formidabel miserabel zijn als zij eens met ons een pint vatten en eventueel lid willen worden zo dat Miserabel altijd blijft doorgaan. We zien ons… adieju… vaste loavend samen.

PANCRATIUSP L E I N HEERLEN

PANCRATIUSPLEIN

HEERLEN

VastelaovendGezet 2015.indd 28 23-01-15 09:58

Page 29: Vastelaovend Gezet 2015

VastelaovendGezet 2015.indd 29 23-01-15 09:59

Page 30: Vastelaovend Gezet 2015

Ook dit jaar brengt de Brand Bierbrouwerij tradi-tiegetrouw een gadget uit voor de Vastelaovend; de Sambafl es! Dit immens populaire muziekinstument wordt veel gebruikt in Zuid-Amerika. Sambaballen zijn onlosmakelijk verbonden met opzwepende feestmuziek dus ook met de Vastelaovend. Onderstaand meer over de Carnavalsgadgets van Brand Bier van nu én van afgelopen jaren.

2015 DE SAMBAFLESBij Brand Bier bestaat een voorliefde voor smaakvolle, krachtige pilseners en karakter-volle speciaalbieren van de beste gerst, bijzondere hopsoorten en zuiver mineraalwater uit eigen bron. De fl essen en kratten van Brand Bier kregen begin 2014 een nieuw jasje waarmee het bedrijf een ode aan bier brengt.

Met een grote knipoog naar deze nieuwe fl es van Brand Bier heeft de brouwerij haar nieuwe carnavalsgadget gemaak; de Sambafl es.

Op elke Sambafl es staat een unieke code. Activeer deze code op www.vastelaovendinlimburg.nl en maak kans op de mooiste prijzen.

Wat ging aan de Sambafl es vooraf in vorige jaren?

2014: DE BRANDSCHOENEN De Brandschoenen was uitgevoerd in herkenbaar groen, geaccentueerd met het carnavaleske rood en geel. Een musthave voor elke Carnavalsvierder bleek uit het straatbeeld tijdens de Carnaval in 2014.

2011, 2012 EN 20132011 en 2012 stonden in het teken van muzikale gadgets: de Tambeerijn en de Tapträöt. In 2013 hield de Brand Bier Sjaal iedereen heerlijk warm.

Brand Bier wenst alle Carnavalsvierders een mooi Carnaval en heel veel plezier met de Sambafl es!

DE SAMB AFLES: BRANDGADGET VAN 2015!

IETS LEUKS! Sinds 15-01 heeft Ogenlust een leuke vestiging erbij, eigentijds, eigenwijs maar vooral leuk; Iets leuks!

Ontdek hoe passie voor vorm en kleur kunnen leiden tot een ludiek en eigentijds concept met een binnenhuis assortiment van eco/ romantische creaties.

Producten krijgen zo een nieuw leven of een compleet ander leven. Homemade en uniek.

Gelegen in het centrum van Hoensbroek, parkeren gratis.Hoofdstraat 96.

OPENINGSTIJDEN:Donderdag 10:00 uur - 17:00 uurVrijdag 10:00 uur -17:00 uurZaterdag. 10:00 uur -17:00 uur

VastelaovendGezet 2015.indd 30 23-01-15 09:59

Page 31: Vastelaovend Gezet 2015

DE SAMB AFLES: BRANDGADGET VAN 2015!

DE DUJDRIEKESE 1963 - 2015 Vanaf 1963 nam een Heerlense vriendengroep deel aan de Winkbülle optochten.Gehuld in badkleding van begin vorige eeuw – aangevuld met een strandwagen en een ouderwetse kiekkast – beeldden ze in dat jaar hun motto “ Zandvoort 1911 “ uit.

Het jaar daarop gingen Rob Kessels en Theo Arets in twee nieuwe groepen verder.In 1970 ( 2x 11 jaar Winkbülle ) liepen Theo ,echtgenote Irene Lichtenberg e.a. meein een groep met het motto: V`r duje og an de ( ies ) kar !

Onze ijssponsor Dino Belfi had ons zoveel ijs meegegeven dat we na afl oop er nogmenig bierglas in de Heerlense horeca mee gevuld hebben ! Meestal welkom voor de carnavalsvierder ,maar minder prettig voor de kastelein ! In 1974 ( benzine op de bon ) kwam men met Bon-Bon misère. In het bouwjaar van hetThermenmuseum 1977 zocht een grote clown met verrekijker nog naar de dak-problemen tijdens de bouw, vandaar Woeë bliet os Thermedaak.

In navolging van andere groepen kreeg de groep in november 1977 haar offi ciële naam De Dujdriekese. Het is de Heerlense dialectbenaming voor tuimelaar. Hun logo werd daarom een clown op een halfronde bol die zijn evenwicht zoekt en vindt. Het werd ook dit symbool dat op hun balavonden in de jaren tachtig en negentig als Dujdriekes – Trofee werd uitgereikt.

In 1984 kwamen we met het motto: Wink is `t Heëlesj Preuvenemint. Een persifl age op het Maastrichts Preuvenemint .In de optocht deelden wij plastic zakjes uit gevuld met wink. Heerlen had op culinair gebied namelijk nog niets te bieden, er bestond in die tijd nog geen Culiovallum ,Hepkes Preuve of Parkstad Culinair.

Na de optocht brachten we met onze “keukenbrigade” een bezoek aan het nieuwe Grand Hotel. Ons “ kwalmend “ fornuis zette daar plotseling de rookmelders in werking. Enige consternatie volgde ,maar uiteindelijk hebben we daar toch nog het een en ander kunnen “preuve”. Vermeldenswaard is ook nog een afbeelding van onze groep op de marine kalender 1984.

In 1986 leverden wij uit onze groep de Winkbülle Jeugdprins Laurent I . Als Nikkele Winkbül mocht hij tijdens de optocht nog even met ons meetrekken.

In 1996 kwamen we met het motto: Sjinese sjting, Heële ping, ping. Er waren namelijk diverse problemen met de aanlevering van chinese stenen voor een nieuwe bestrating in Heerlen, waardoor het kostenplaatje aardig opliep. Vandaar !

In 2000 lieten we nog talloze kurke knalle op ieëwig Sjassemig.Mit get wink in ozze bülle gont v`r op noa 5 x 11 joar Winkbülle vierden wij onze bijdrage in het Winkbülle jubileumjaar 2003. Ook lagen we nog in 2010 in de Orbis plüsj an `t Atrium infüs ( het groots opgezette Orbis Ziekenhuis zat in de problemen ).

In 2011 waren De Dujdriekese als groep voor de laatste maal in de optocht ?Door de jaren heen waren in totaal 72 personen een of meerdere malen deelgenoot van de optochtgroep De Dujdriekese. Echter ( Aod ) Duijdriekes Theo Arets kan en kon het niet laten,want in 2012 maakte hij in zijn eentje een halve eeuw optocht vol onder het motto: 50 joar optog lope mit plezeer mar huj zit ig tog ins geer ! In het Winkbülle kroonjaar 2014 presenteerde hij zich met : Neet de sjpegels op migmar op 6 x 11 Sjpassemig.

De komende carnaval hoopt Theo voor de 53e maal mee te gaan in de optocht. Dan zal hij zijn geliefd Heerlen in het Jaar van de Mijnen op een spitsvondige, carnavaleske wijze proberen uit te beelden. Voor al zijn carnavalsactiviteiten, waar-onder ook een uitgebreide archivering, ontving hij in november j.l. uit handen van de Winkbùlle de Groeëtorde va d`r lachende Eézel i zilver.

VastelaovendGezet 2015.indd 31 23-01-15 09:59

Page 32: Vastelaovend Gezet 2015

€ 2.998,-LEVERBAAR IN DIVERSE KLEUREN

EN IN ALLE DENKBARE AFMETINGEN

Heer len, Heer lerbaan 235, T . 045-5414848 | S i ttard , Industr iestraat 37 , T . 046-4000050

O N Z E P R I J S I S H E T B E W I J S . W W W . K E U K E N H A L . N LO N Z E P R I J S I S H E T B E W I J S .

KEUKENHAL HEERLEN IS IN FEBRUARIELKE ZONDAG GEOPEND

VAN 12:00 UUR TOT 17:00 UUROOK OP ZONDAG ALLE KEUKENS

ONDER INTERNETPRIJZEN!

DALIA (305 x 246 cm) Is als volgt samengesteld:

• Keukenkasten: € 1.844,- • Apparatuur: € 730,- - Koelkast € 229,- - Oven € 227,- - Gaskookplaat € 135,- - Afzuigkap € 139,-

• Accessoires: € 75,- • Werkblad: € 349,-

===================NETTO PRIJS: € 2.998,-

ONZE PRIJS IS HET BEWIJSKEUKENHAL WENST U EEN PRETTIGE CARNAVAL.

ONZE PRIJS

VastelaovendGezet 2015.indd 32 23-01-15 09:59