Uit Agenda Helmond Oktober 2014

28
kunst cuLtuur evenementen kofFie & lunch Restaurants winkelen cabaret Kamps & kamps 17 oktober 20:30 theater speelhuis agenda helmond oktober 2014 HELMONDTHE CITYWELOVE

description

Uit Agenda van Helmond Oktober 2014

Transcript of Uit Agenda Helmond Oktober 2014

Page 1: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

kunstcuLtuurevenementenkofFie & lunchRestaurantswinkelen

cabaretKamps & kamps

17 oktober 20:30theater speelhuis

agenda helmond

okto

ber

2014

H E L M O N D T H EC I T Y W E L O V E

Page 2: Uit Agenda Helmond Oktober 2014
Page 3: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

3

edito

“Het is zover!”

U gur o zdemiredi t ie r ed a c t e ur

Uit Agenda HelmondHelmond & De Pee lOktobe r 2014

UIT AGENDAuit agenda is een publicatie van hlmnd magazine.

COLOFONuit agenda helmond is een maandelijkse publicatie voor helmond en de peel

UITGEVER & ART DIRECTOR ugur [email protected]

HOOFDREDACTEUR & OPMAAK jolijn [email protected]

EINDREDACTEUR isabelle ruyters

TEKSTjolijn brouwers,wim daniëls, koen chatrou

ADVERTENTIES / [email protected]

SOCIAL MEDIAwww.twitter.com/uitagendahlmndwww.facebook.com/uitagendahelmond

DRUKWERKdrukkerij gewa b.v. b.a. hoge mauw 130, 2370 arendonk - belgië

COVERFOTO Affiche theatervoorstellingKamps & Kamps 3

COPYRIGHTniets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt of worden gereproduceerd door middel van druk, fotokopie, film, internet of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de redactie.

www.uitagendahelmond.nl

Het is zover! Met trots presenteren wij de allereerste Uit Agenda van Helmond. Daar zijn wij blij mee. Vooral omdat we weten dat veel mensen hierop wachten. Een digitale en een papieren Uit Agenda waarin je alle evenementen, kunst en cultuur van Helmond bij elkaar vindt. Een maandoverzicht van Theater Speelhuis, film- en poppodium De Cacaofabriek, Gemeentemuseum Helmond, Kunstkwartier, Annatheater en meer! Door de maandelijkse frequentie kunnen we jou en alle inwoners van onze stad - en binnenkort ook in De Peel - laten laten zien wat er allemaal in Helmond te doen is. Behalve naar de vaste locaties in de stad voor kunst en cultuur, zijn er ook veel andere plaatsen waar je uit kunt gaan. We delen graag onze beste restaurants en lunchrooms in de stad. Zo kun je gaan genieten van een voorstelling na een heerlijk drie gangen diner of je bezoekt een evenement en loopt daarna de stad in voor een lunch in een van onze lunchrooms. Ik ben blij. Ik ben blij dat we met Jolijn Brouwers, onze hoofdredacteur van de Uit Agenda, deze mooie eerste editie hebben mogen maken. Ik wil ook graag alle partners bedanken die, ondanks de crisis, achter dit initiatief zijn gaan staan en ons hebben gesteund. Dankzij hun bijdrage hebben wij onze stad met 90.000 inwoners haar eerste Uit Agenda

kunnen schenken.

Ugur Ozdemir

Page 4: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

4

0306081216202326

Uit in Helmond. En of je uit kunt gaan in Helmond. Altijd al. Naar de bioscoop ging ik vroeger, waarbij me nog helder de voorstelling voor ogen staat waarbij op een zeker moment in de film de hoofdrolspeler tegen zijn knappe hoofdrolspeelster zei: ‘Ik wil je niet meer’, waarna er meteen iemand in de zaal riep: ‘Gif ze mar an mai!’ Waar elders zou je zo’n fraaie reactie kunnen horen? Ik kwam als puber ook op de Zuid-Koninginnewal in een danscafé die volgens mij De Schob heette. Op de een of andere manier staat me de naam Hoefnagels bij, die op de kermis de ‘sjimmie’ hadden. Ik geloof dat zij ook De Schob beheerden, waar diskjockey Frits Spits nog ooit draaide. Frits weet dat zelf ook nog. Nee, in Helmond kon je goed uitgaan. En dat kan nu nog. Je moet alleen weten waar wat te doen is. Daarom voortaan: de maandelijkse Uitkrant voor Helmond.

Wim Daniëls,Stadsdichter Helmond

4

Page 5: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

5

editoemotiesSpeelhuiston kasCacaofabriek popCacaofabriek filmAgenda helmondplacetobe

ugur ozdemir, uitgever uit agenda Helmond

uitgelicht: expositie emoties gemeentemuseum helmond, 12 oktober 2014 tot en met 11 januari 2015

uitgelicht: solotheatervoorstelling eerste klootviool ton kas in theater speelhuis, woensdag 8 oktober

agenda popzaal cacaofabriek oktober met nationale, internationale en lokale acts

agenda filmzalen cacaofabriek oktober met nationale en internationale films

agenda helmond met onder andere muziek, theater, dans, evenementen, workshops, lezingen, discussies, sport en kunst

locaties en adressen culturele instellingen en andere markante plaatsen helmond

agenda theater speelhuis oktober met nationale, internationale, maar ook lokale voorstellingen

5

Page 6: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

6

EXPOSITIE

EMOTIES

“ik voel dus ik ben”

We are driven by emotion. Zo zou je de afgelopen tien jaar samen kunnen vatten. Emotie is bepalend in de (social) media. Emotie-tv is een bekend begrip geworden en een rationele analyse is zeldzaam. In de expositie ‘Emoties’ laten zestien kunstenaars hun licht schijnen over deze trend. Verdriet, woede, angst, afschuw, verrassing of vreugde. In het werk van de kunstenaars staat veelal één van die basisemoties centraal. De kunstenaars en media zijn divers, van Adriaan van de Ploeg tot Erwin Olaf en van video tot tekeningen. I'm too sad to tell you. Een voorbeeld? De videoperformance van Bas Jan Ader. De kunstenaar filmt zichzelf terwijl hij intens huilt. ‘I'm too sad to tell you’, luidt de titel. In de expositie beleef je kunstwerken waarin een emotie het onderwerp is en zie je kunstwerken die een emotie oproepen. De trend als reactie. Emoties zijn een belangrijke drijfveer in deze tijd en dat heeft invloed op onze cultuur, gemeenschap en politiek. In tegenstelling tot René Descartes 'ik denk, dus ik ben', wordt ons bestaansrecht meer geassocieerd met emoties. 'Ik voel, dus ik ben', aldus neuroloog Antonio Damásio. Filosoof Michaela Ott ziet de trend als een reactie op de prestatiemaatschappij. Deze expositie speelt in op een actueel thema en belicht het thema van diverse kanten.

Gemeentemuseum Helmond 12 oktober 2014 t/m 11 januari 2015‘Emoties’ is een samenwerkingsverband met Kunstpalais Erlangen en Cultureel Centrum Mechelen. Ook Ad Vingerhoets (1953), hoogleraar Emoties aan de Universiteit Tilburg, leverde een bijdrage. Meer informatie (over de opening en de gratis museumavond op 1 november) via www.gemeentemuseumhelmond.nl.

Page 7: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

7

FOT

O K

AR

EL

JA

NSE

N

foto

bas

jan

ader

foto

suz

anne

opt

on

foto

adr

iaan

vd

ploe

g

foto

erw

in o

laf

foto

bill

vio

la

foto

erw

in o

laf

7

Page 8: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

8

OPERA

owen wingrave

8

thea

ters

peel

huis

ww

w.t

heat

ersp

eelh

uis.

nl

‘Beklemmende Owen Wingrave’, aldus NRC na de première van Brittens opera in twee akten. De jonge Wingrave wordt door zijn familie belaagd omdat hij zijn mili-taire opleiding heeft afgebroken. Lafaards horen niet thuis in de familietraditie. Maar Owen zweert het geweld af. Benjamin Britten schreef zijn opera naar een 19e-eeuws verhaal van Henry James.

Opera Trionfo i.s.m. Nieuw EnsembleDo 02 oktober, 20:15 uur, € 34,50

CABARET

Zonder Voorbehoud

“Wat een zangeres! Wat een actrice! Wat een lef !”, schreef de Volksrant over haar debuutvoorstelling ‘Vlieguur’. De Telegraaf voorspelde dat “Korthals alles in zich heeft om een heel grote te worden”, een mening die werd gedeeld door de jury van de Neerlands Hoop 2013, de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de cabaretier met het grootste toekomstperspectief. En dat terwijl Korthals zich in 2011 al op de kaart had gezet met het winnen van het Amsterdams Kleinkunst Festival.Inmiddels is Korthals helemaal klaar voor het vervolg, want er gloeit een groot, hongerig, bijna wreed verlangen in haar hart en op haar stembanden. Tijd voor een tweede programma dus, zonder voorbehoud. Regie: Jessica Borst ∙ compositie en piano: Erik Verwey. Louise Korthals-Try outZa 04 oktober, 20:30 uur, € 17,50

Page 9: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

9

TONEEL

de sunshine show

In deze verbluffende monoloog vertelt Scheldwacht het levens-verhaal van Sunshine, een Thaise ladyboy die ooit, in een ander leven als man, een stoere kickbokser was. Nu werkt Sunshine in een nachtclub, waar ze met opgeplakte glimlach zoetige karaokeliedjes voor sekstoeristen zingt. Ondertussen is ze op zoek naar een kind. Háár kind, dat ze nooit heeft gebaard.Esther ScheldwachtDo 09 oktober, 20:15 uur, € 18,50

—————————————BEELDEND THEATER

dag vlieg

Geen mimespeler zo expressief.Jarenlang speelde hij de sterren van de hemel bij Carver, als elastieken schlemiel. Nu gaat hij solo, als oude man in een te klein huis. Als plots een vlieg door een kapot raam naar binnen zeilt, wordt het hem te veel. Hij raakt in gevecht met zichzelf en zijn omgeving. Van een mug maakt hij… een grandioze act met een duister-komisch randje.

René van 't HofWoe 22 oktober, 20:15 uur, € 20,-

slaaf ro theater / Jack Wouterse TONEEL• WOE1OKTOBER•20.15•€19,50

.........................

lammerentourkoningstheateracademy

CABARET•VR3OKTOBER•20.30•€15,-.........................

de zwarte ruiter st. genesius AMATEURTONEEL•4/5/17/18/19OKTOBER

•20.15•19OKTOBER•14.30•€15,-.........................

eerste klootviool ton kas CABARET•WO8OKTOBER•20.15•€20,-

.........................

vreemd folk maartje en kine CABARET•VR10OKTOBER•20.15•€16,50

.........................

tribute phil collins still collins MUZIEK•ZA11OKTOBER•20.15•€26,-

.........................

the dog days are overickAmsterdam/ jan martens

DANS•DI14OKTOBER•20.15•€22,50 .........................

kamps & kamps 3 kamps & Kamps CABARET•VR17OKTOBER•20.30•€17,50

.........................

one man show ronald snijders CABARET•ZA18OKTOBER•20.30•€17,50

.........................

sneeuwwitje de musicalmaud, geert hoes, e.a.

FAMILIE•DI21OKTOBER•13.30 & 16.00•€16,- .........................

bumba op reis studio 100 FAMILIE/JEUGD•DO23OKTOBER•13.30 &

16.00•€17,50/ €14,50.........................

moessonkitty courbois, thom hoffman

TONEEL•VR24OKTOBER•20.15•€29,- .........................

polderman baart zorgenkatinka polderman

CABARET•ZA25OKTOBER•20.15•€19,50 .........................

grenzeloos nederlandsbert vd brink, jannie du toit MUZIEK•ZO26OKTOBER•14.30•€18,50

.........................

ik tel tot 10 hans aarsman CABARET•WO29OKTOBER•20.15•€ 21,-

.........................

feet don't fail me now rhythmic circus

SHOW/MUZIEK•DO30OKTOBER•20.15•€27,- .........................

van gogh spreekt porgy franssen

TONEEL•VR31OKTOBER•20.15•€ 22,50

TONEEL

god vergeeft

In zijn dertiende solovoorstelling vertelt Helmert Woudenberg het waargebeurde verhaal van Joep Haffmans, pastoor-deken in Gulpen, die alles heeft gedaan wat God en de katholieke kerk hebben verboden, van seksuele escapades tot grootschalige fraude. Ondertus-sen hield diezelfde kerk, die wist van zijn wandaden, hem de hand boven het hoofd.Helmert WoudenbergWoe 15 oktober, 20:15 uur, € 19,50—————————————

MUZIEK

big, black & beautiful

“Wie hierbij kan blijven stil zitten moet snel naar een dokter”, con-cludeerde De Telegraaf na het zien van deze spetterende, girlpower soulshow. B, B & B doet waar ze het beste in is: een show van internationale allure neerzetten, met zelfgeschreven songs, swingende klassiekers en gevoelige ballads. Van blues tot gospel, van soul tot pop. Rocq-E Harrell, Lucretia van der Vloot en Michelle DavidDo 16 oktober, 20:15 uur, € 28,-

Page 10: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

HEL

MO

ND

WA

RA

ND

E PA

RK

Page 11: Uit Agenda Helmond Oktober 2014
Page 12: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

12

K

CABARETIER

TON KAS

Het wordt grap op grap, tijd om na te denken is er niet, en daar gaat het maar om. Niet voor de zwakke maag en ook niet voor al te jeugdige kijkers. Ton Kas, o.a. bekend als Arie Balk in 't Schaep, vertelt in zijn solotheatervoorstelling 'Eerste Klootviool' een aaneenschakeling van moppen. Maar niet zo maar moppen. Ton wil kijken of het hem lukt om met die moppen een autobiografie te maken.

Onder het motto 'Ellende hebben we thuis ook al', is de invulling van de avond heel simpel: lachen tot het dun uit je broekie loopt. Ton: "Ik hoor u denken: "Waar heb ik dat vaker gelezen, waarna ik vervolgens anderhalf uur ijdele, moralistische, quasi artistieke, politiek correcte, humorloze ongein door m'n strot geduwd kreeg?". Nou let maar op, na 2 minuten gaat u overstag en dat houdt niet meer op totdat u met weke knieën en happend naar lucht de zaal verlaat."

Hoe dat kan? Ton heeft de beste grappen van de wereld verzameld en er zijn biografie mee geschreven. Hergebruik dus. Hoewel de meeste vakgenoten van Ton dat regelmatig doen, zegt hij dat er op voorhand bij en verheft hij vervolgens de grap tot kunst, tot concept. Omdat ook zijn biografie, naar eigen zeggen, al lachwekkend is, is dat dubbelop. Ton: "Juist het balorige, weinig ambitieuze en geïmproviseerde karakter, gekoppeld aan mijn onwillig persoontje, zou de kracht moeten worden; guerrilla cabaret, zeg maar."

Verwacht niet alleen flauwe moppen. Laat je bijvoorbeeld ook verbazen door goede moppen en snoeiharde moppen waarbij, volgens De Parool, "niet alleen de meligheid toeslaat, maar er ook tragiek ontstaat". De Parool beloonde de voorstelling daarom met vier (van de vijf) sterren.

12

WOENSDAG 8-OKT 20:15 €20,00 THEATER SPEELHUIS

eerste klootviool

Page 13: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

"Niet alleen meligheid, maar er ontstaat ook tragiek."

De Parool

Page 14: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

De Kluis 2 Helmond, Tel. 0492-536361.

www.paviljoenwarande.com

U bent van harte welkom.

Het ‘Warandelingetjes’ menu

Zoveel gangen nuttigen als u wenst, nog een gerechtje geen probleem. En nog één, en nog één...

DI.-WO.-DO. voor € 23,50VR.-ZA.-ZO. voor € 26,50

Kijk voor de diverse gerechten (ca. 28) op onze site!

Uiteraard blijft ons 3-gangen weekkeuzemenu verkrijgbaar. Dinsdag t/m donderdag € 21,50 en vrijdag t/m zondag € 24,50.

Gehele dag geopend vanaf 11.00 uurvan dinsdag t/m zondag.

• Uitgebreide a la carte kaart

• High tea

• Kleine dagkaart

• Tevens voor al uw feesten & partijen

www.123restaurants.eu

adv warande HLMND juni 14.indd 1 15-05-14 17:29

Page 15: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

DOOR/ VEELBELOVEND KUNSTENAAR / ROBIN GERRIS

DOOR/ EIGENAAR ADRIAANS WONEN & WERKEN/ ROB VESTER

ZO 21 SEPT / 13.00-17.00 UUR

MA 24+17 NOV / 19.30-22.00 UUR

DO 13 NOV / 19.30-22.00 UUR DO 20 NOV / 19.30-22.00 UUR

MA 06/13/27 OKT + 03/10/17 NOV

DOOR/ THEATERMAAKSTER / VIVIAN LIEBREGTS

HOUDING / HOE KOM IK OVER ALS KUNSTENAAR?

WORKSHOPS / NAJAAR 2014

AANMELDEN/ [email protected]

MEER INFO/ WWW.ARTEVENTHELMOND.NL

LOCATIE/ GEYSENDORFFERSTRAAT 27-29/ HELMOND

PIMP JE ZAK!

ONDERNEMERSCHAP / VOOR DE KUNSTENAAR / EN CULTUREEL ONDERNEMER

SCHRIJVEND RITME WERK

SAMENKOMST/ VAN THEORIE EN PRAKTIJK

DOOR/ GRAFFITI ARTIEST / JUSTUS VAN LAAKE

LOCATIE / H20 FESTIVAL / ONDER DE TRAVERSE

DOOR/ TALENT IN DE KUNSTEN / SILVIE HURKMANS

GRATIS

Page 16: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

16

ALIVE AFTER FIVE DONDERDAG 2-OKT 17:00 GRATIS

Op donderdag 2 oktober kunt u vanaf 17.00 uur weer terecht in het restaurant van de Cacaofabriek

voor een derde editie van Alive After Five.

popz

aald

ecac

aofa

briek

ww

w.d

ecac

aofa

brie

k.nl

MANGROVE VRIJDAG 3-OKT 20:30 €12,50

Passie, dat is waar het om draait bij deze band. Met vijf cd's en twee dvd's op hun discografie, is Mangrove een bekende naam in de progressieve /

symfonische / art rock scene. Support Act: Survival.

Page 17: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

17

ANTIMATTER VRIJDAG 24-OKT 20:30 €16,50

Antimatter komt naar De Cacaofabriek in het kader van de ‘Leaving Eden Electric Live Tour’. Zanger

en gitarist Mick Moss komt voor het eerst naar Helmond voor een 'elektrisch' optreden.

FATES WARNING VRIJDAG 31-OKT 20:30 €17,50

De top van de internationale progressieve metal komt naar Helmond voor een exclusief Nederlands

optreden. Fates Warning is een begrip bij liefhebbers van melodieuze, technisch hoogstaande metal.

AMPLIFIER VRIJDAG 17-OKT 20:30 €15

Eén van de meest interessante Engelse bands van de laatste tien jaar is ongetwijfeld Amplifier uit Manchester. Rock, postrock, jazz, groove, pop,

het komt allemaal bij voorbij! Het nieuwe album 'Mystoria' komt deze maand uit.

JUNGLE BY NIGHT ZATERDAG 4-OKT 20:30 €12,50

Met het fonkelnieuwe album 'The Hunt' gaat de band nog een stapje verder en breder dan het voorgaande werk. Geniet en dans op een unieke mix van (afro)

funk en jazz, soul, hiphop en rock.

Page 18: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

HEL

MO

ND

DE

CA

CA

OFA

BR

IEK

Page 19: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

HART VOOR DE KUNSTEN, VOOR LEREN,INSPIREREN EN VOOR MENS EN SAMENLEVING

DAT MERK JE IN ALLES WAT WE DOEN!

MUZIEK MAAKT VRIENDENKUNSTKWARTIER

Meld je aan met 5 of 6 vrienden en jij ontvangt 10% korting* op je cursusgeld!Samen met vijf tot zeven anderen muziek lerenspelen, dát is gezellig en motiverend. Bovendienheb je dan langer les voor een lagere prijs.

* Deze actie loopt tot 1 oktober 2014. Kijk voor meer informatie op www.kunst-kwartier.nl

Page 20: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

20

FILMz

aald

ecac

aofa

briek

DORSVLOER VOL CONFETTI

TALLULAH HAZEKAMP : REGIEHENDRIKJE NIEUWERF: STEVEN VAN

WATERMEULEN : MET NEDERLAND 2014 : LAND 94 MIN. : LENGTE

ww

w.d

ecac

aofa

brie

k.nl

Dorsvloer vol Confetti vertelt het verhaal van de 12-jarige Katelijne die eind jaren tachtig opgroeit in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haar verlangen om mee te doen onverminderd groot blijft, gaan haar gedachten hun eigen gang. Daarbij laat ze zich meeslepen door 'verboden' verhalen, zoals sprookjes. Ze geeft daarmee blijk van een sterke drang om het dagelijkse bestaan te ontstijgen en te worden wie ze zelf wil zijn. Zet ze daarmee haar ‘genadetijd’ op het spel? De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Franca Treur.

Page 21: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

21

DRIFT BENNY VANDENDRIESCHE : REGIE DIRK HENDRIKX: LIEVE

MEEUWSSEN : MET BELGIË NEDERLAND 2013 : LAND

Drift verkent de zoektocht van een Belgisch stel naar verlossing in een mythische reis door een Roemeense

woestenij. De krankzinnigheid slaat langzaam toe.

MAPS TO THE STARS DAVID CRONENBERG : REGIE ROBERT PATTINSON, JULIANNE MOORE, JOHN

CUSACK, MIA WASIKOSKA : MET CANADA 2014 : LAND

Het surrealistische drama gaat over de familie Weiss, een disfunctionele Hollywoodiaanse dynastie waarin ieder lid wel zo zijn eigen problemen had/heeft. Het

ene al wat groter dan het andere.

THE TRIP TO ITALY MICHAEL WINTERBOTTOM :REGIE STEVE COOGAN: ROB BRYDON: ROSIE

FELLNER : MET VERENIGD KONINKRIJK ITALIË 2014 : LAND 108 MIN. : LENGTE

Rob en Steve maken in opdracht van The Observer wederom een culinaire roadtrip. Maar deze keer

reizen ze door het warme Italië.

WINTER SLEEP NURI BILGE CEYLAN : REGIE HALUK BILGINER, MELISA SÖZEN, DEMET AKBAG,

AYBERK PEKCAN : MET TURKIJE FRANKRIJK DUITSLAND 2014 : LAND

Turks drama over de eigenaar van pittoresk hotel in de bergen, die in de clinch ligt met zijn jongere

vrouw en zijn pas gescheiden zus.

Page 22: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

Scheepsboulevard 2 l 5705 KZ Helmond

E [email protected] l T (0492) 87 00 55

www.opsuyt.nl

Green egg grill & wine

Restaurant Op Suyt

@OpSuyt

Restaurant Op Suyt...

...is verrassend dineren van het meest culinaire

barbecuesysteem van dit moment, de Big Green

Egg. Op Suyt is het restaurant voor

de echte Bourgondiër en liefhebber van

een perfect gekookt, gerookt, gestoofd

of gegrild gerecht!

Dé culinaire aanlegplaats op Suytkade.

Page 23: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

23

agen

Dahe

lmon

d ZO 5 OKTOBER 11:30-14:00 GRATISU komt alles te weten over de boeiende wereld van de bijen op het bijenmertje bij de bijenhal. www.imkersvereniginghelmond.nl

——————————

MUZIEK

Seria da cameraauditorium elkerliek zkh. ZO 5 OKTOBER 15:00 € 1,-In de samenstelling traverso, cello en klavecimbel speelt La Barca Leyden werken van Bach, Bonporti en Händel. www.lambertusconcerten.nl

——————————

KUNST

workshop kunsttheorie in praktijkpand artevent MA 6/13/27 OKTOBER & 3/10/17

NOVEMBER 19:30-22:00 GRATISIn deze workshop, gegeven door kunstenaar Robin Gerris, staat de samenkomst van vaktheorie en vakprak-tijk cntraal. Je leert in zes avonden om anders te kijken naar materialen en je omgeving. Bedoeld voor 15-26-jarigen uit Helmond e.o.. Aanmelden gewenst. www.arteventhelmond.nl

——————————

MUZIEK

zappa dagmuziekcafe VR 10 OKTOBER 22:00 gratisTwee heerlijke Zappa bands op het Podium: Loko Hank & Magnifznt (swe). Zij laten het Zappa tijdperk met trots herleven. www.muziekcafehelmond.nl

——————————

KUNST

huiskamer kunstroute rijpelbergwijkhuis de brem ZO 12 OKTOBER 11:00-17:00Kunstenaars uit de wijk stellen op deze dag hun huiskamer open voor geïnteresseerden. Centrale expolocatie is wijkgebouw de Brem. www.rijpelberg.info

CABARET

voorheen slijterij de graaflokaal 42 WO 1 OKTOBER 21:00 GRATISEen avond met hilarische improvisa-ties, tranentrekkende liedjes en briljante oplossingen in de enige échte improshow die Helmond rijk is. www.lokaal42.nl

——————————

FILM

cinema en plein publiclambertushof VR 3 & ZA 4 OKTOBER VANAF 21:30Op een groot scherm worden de films 'As good as it gets' en 'About Schmidt' met hoofdrolspeler Jack Nicholson vertoond. www.lambertushofhelmond.nl

——————————

EXPO EN MUZIEK

Expo 70 jaar bevrijdinggaviolizaal ZA 4 & ZO 5 OKTOBER 13:00-17:00 € 3,-Onder het motto 70 jaar bevrijdings-muziek staat de muziek uit de tijd van rond 1944 centraal. Naast de muziek is er een tentoonstelling over die tijd.www.gaviolizaal.nl

——————————

SHOW

Hellemond drèèjt dur gaviolizaal ZA 4 OKTOBER 20:00 € 5,-Haw Ut Hellemonds organiseert voor de derde keer Hellemond drèèjt dur. Uiter-aard zullen de draaiorgels drèèje! www.hawuthellemonds.nl

——————————

MUZIEK

carat-concertcarat paviljoen ZO 5 OKTOBER 12:00-15:00 GRATISPopkoor Sway, Philips Brass & Percus-sie Band, M.K. Lambardi en Harm.Amicitia. Stadspark Warande. www.caratconcerten.nl

——————————

NATUUR

bijenmertjebijenhal warandepark

MUSEUM

brood en pannenkoeken bakkenjan visser museumZO 12 OKTOBER 12:00-17:00 GRATISFolklore, Open dag, wandeltocht.www.janvisser-museum.nl

——————————

MUZIEK

festival 't akkoordje 20 jaarTOV gebouw ZO 12 OKTOBER 13:00-18:00De Helmondse Liedertafel 't Akkoordje bestaat sinds oktober 1994 en verzorgt per jaar vele optredens.www.akkoordje.nl

——————————

MUZIEK

kamermuziekcyclusTheo Driessen Instituut ZO 12 OKTOBER 15:30-17:30 € 18,-Het Storioni Trio speelt pianotrio’s van Haydn, Alba Rosa Viëtor, Piazzolla en Beethoven. Kamermuziekcyclus in het kader van 60 jaar Kamermuziek Theo Driessen Instituut.www.kamermuziekcyclus-tdi.nl

——————————

PSYCHOLOGIE

proefles mindfulnessannatheater MA 13 OKTOBER 19:30-22:OO GRATISMindfulness leert je bewust in het leven te staan en beter omgaan met stress en de moeilijkheden van alledag. De training wordt verzorgd door Susanne Biemans, gecertificeerd trainer en Marielle van den Heuvel, psycholoog. www.annatheater.nl

——————————

LEZING

reislezingbibliotheek helmond WO 15 OKTOBER 20:00 € 6,-Reislezing: De ruige wildernis van Patagonië. I.s.m. Volksuniversiteit Helmond. Spreker : Dhr. P. Wolff bibliotheekhelmondpeel.nl

23

Scheepsboulevard 2 l 5705 KZ Helmond

E [email protected] l T (0492) 87 00 55

www.opsuyt.nl

Green egg grill & wine

Restaurant Op Suyt

@OpSuyt

Restaurant Op Suyt...

...is verrassend dineren van het meest culinaire

barbecuesysteem van dit moment, de Big Green

Egg. Op Suyt is het restaurant voor

de echte Bourgondiër en liefhebber van

een perfect gekookt, gerookt, gestoofd

of gegrild gerecht!

Dé culinaire aanlegplaats op Suytkade.

Page 24: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

H e t k e n n i s c e n t r u mi n d u s t r i e e l e r f g o e dA t r i u m H e l m o n d

Kanaaldijk N.W. 29 [email protected] ons ook op twitter en facebook!

21, 22 & 23 okt. 9.30-16.30 u.26 okt. 13.00-17.00 u.

Kind t/m 12 jaar, € 1,-Regulier € 2,- Gezin € 5,-

www.industrieel-atrium.nl

beleef en bekijk

treinen &spoorbAnen

21-22-2326 oktober

Ook leuk voor kinderen!

i.s.m.

advertentie Het Industrieel Atrium in Uit Agenda HLMND, sept 2014.indd 1 23-09-14 12:03

Page 25: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

25

INDUSTRIEEL ERFGOED

expo spoorHet industrieel atrium DI 21/WO 22/DO 23 OKTOBER 9:30-16:30

& 26 OKTOBER 13:00-16:30 Speciale expositie over spoorbanen. Ook leuk voor kinderen! De vaste exposities en databanken over het industrieel erf-goed van Helmond zijn ook te bekijken en te raadplegen. www.industrieel-atrium.nl

——————————

MUZIEK/CARNAVAL

jubileum de durbloazerswijkhuis de fonkel ZA 25 OKTOBER 20:00Blaaskappel De Durbloazers (Hel-mond) viert feestelijk haar 40-jarige jubileum. Het thema is: Carnaval door de jaren heen. Aanmelden gewenst. [email protected]

——————————

WINKELEN

Koopzondagcentrum helmond ZO 26 OKTOBER 12:00-17:00Gezellig shoppen in het uitgebreide Centrum van Helmond. www.koopzondagen.net

——————————

MUZIEK

muzikale middag wijkhuis de fonkel ZO 26 OKTOBER 13:30De Helmondse Liedertafel 't Akkoordje bestaat sinds oktober 1994 en verzorgt per jaar vele optredens. www.akkoordje.nl

——————————

LITERATUUR

literair cafeZaal traverse DI 28 OKTOBER 20:00 € 7,50/€ 3,50 (tm

18 jaar)Schrijver Lieve Joris vertelt deze avond over eigen werk, in het bijzonder over haar laatste boek Op de vleugels van de draak, waarvoor zij onlangs de Bob den Uyl-prijs ontving. www.literaircafehelmond.nl

FILM EN LITERATUUR

film en inleidingcacaofabriek WO 15 OKTOBERDeze avond staat de film Nachttrein naar Lissabon centraal. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Pascal Mercier. Onze inleider Jan Salden gaat samen met u kijken en oordelen of de regisseur afwijkt van het boek en ons een boeiende film voorzet! Inclusief filmvertoning.www.literaircafehelmond.nl

——————————

KUNST

kunstlokaal42lokaal 42 WO 15 OKTOBER 21:00 GRATISEen avond waarin kunst centraal staat; van lezing tot discussie, van lokaal tot internationaal, en altijd interessant.www.lokaal42.nl

——————————

DESIGN

exposed businessCacaofabriek 15 TM 19 OKTOBERBedrijven uit Helmond e.o. laten hun niewste design gerelateerde ontwikkelin-gen zien. Incl. uitreiking prijzen GIO.www.factor-design.nl

——————————

SPORT

veldtoertocht "helm-tocht" tourclub '81blokhut scouting rijpelberg ZO 19 OKTOBER 8:30-10:00 € 4,-De tocht heeft een lengte van ca. 35 km of 45 km, is helemaal uitgezet met pijlen en voert voor ongeveer 90% over single tracks en onverharde wegen en paden. www.tc81.nl

——————————

MUZIEK

Seria Podio Diverso auditorium elkerliek zkh. ZO 19 OKTOBER 15:00 GRATISEen feestelijk concert ter inwijding van de orgels. Met o.a. delen uit de mis voor twee orgels van Vierne.www.lambertusconcerten.nl

25

.........MODERNE KUNST

STADSHISTORIE EN MENS & WERK

GEMEENTEMUSEUM HELMONDOpen: di t/m vr : 10.00-17.00. Za, zo & feestdagen: 12.00-17.00. Entree: 0-12 jaar en museumjaarkaart:

gratis. 13-17 jaar, CJP & studenten t/m 25 jaar : € 4,-. Volwassenen: € 7,50. Kasteelplein 1 én

F.J. van Thielpark 7 Helmond. www.gemeentemuseumhelmond.nl

.........INDUSTRIEEL ERFGOED HELMOnd

HET INDUSTRIEEL ATRIUMOpen: di t/m do: 9.30-16.30. Iedere laatste zondag van de maand, open dag: 13.00-17.00. Entree: 0-12 jaar:

gratis. di t/m do: Volwassenen € 2,-. Laatste zondag van de maand: Volwassenen € 3,50. 65+: € 3,-

Kanaaldijk N.W. 29 Helmond

www.industrieel-atrium.nl

.........historie EDAH en levensmiddelen

edah museumOpen: vr & za: 14.00-17.00. Iedere eerste zondag

van de maand: 12.00-17.00. Entree: 0-12 jaar: € 1,-. Volwassenen € 3,50 incl. koffie met koek.

Oostende 167 Helmond

www.edahmuseum.nl

.........landbouwverleden en brandweer

jan visser museumOpen: Ma & do 13.00-17.00 uur. Entree: 0-12 jaar

€ 1,50. Volwassenen € 2,50Keizerin Marialaan 5 Helmond

www.janvisser-museum.nl

.........draaiorgels en accordeons

gaviolizaalOpen: za & zo: 13.00-17.00. Entree: gratis.

Torenstraat 36a Helmond

www.gaviolizaal.nl

musea

25

Page 26: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

18

(1) De Cacaofabriek CACAOCADE 1 5705 LA [email protected]————————(2) THEATER SPEELHUIS KROMME STEENWEG 29 5707 CB HELMONDwww.theaterspeelhuis.nl0492-587000info@theaterspeelhuis.nl————————(3) STATION STATIONSPLEIN 1 5701 PE HELMOND9292.nl/station-helmond0900-9292————————(4) Gemeentemuseum Helmond LOCATIE KASTEEL:KASTEELPLEIN 15701 PP HELMOND LOCATIE BOSCOTONDO: F.J. VAN THIELPARK 75707 BX HELMONDwww.gemeentemuseumhelmond.nl0492-587716info@gemeentemuseumhelmond.nl————————(5) PATHE BIOSCOOP F.J. VAN THIELPARK 55707 BX HELMONDwww.pathe.nl/bioscoop/helmond————————(6) KUNSTKWARTIER KROMME STEENWEG 16 5707 CC [email protected]————————(7) ANNA THEATER FLOREFFESTRAAT 21A 5705 AR [email protected]————————(8) VLISCOBINNEN PARALLELWEG 27 5701 PH HELMONDwww.vlisco.com0492-570922

(9) KASTEEL VAN HELMOND KASTEELPLEIN 15701 PP HELMONDwww.gemeentemuseumhelmond.nl0492-587716info@gemeentemuseumhelmond.nl

————————(10) VEESTRAAT / CENTRUM VEESTRAAT/CENTRUM HELMOND 5701 HELMOND————————(11) STEENWEG STEENWEG HELMOND 5707 HELMOND————————(12) HAVEnpleinHAVENWEG HELMOND 5701 HELMOND————————(13) HAMPSHIRE FITLAND HOTEL SCHEEPSBOULEVARD 2 5705 KZ HELMONDwww.fitland.nl/[email protected]————————(14) HOTEL WEST ENDE STEENWEG 1 5707 CD HELMONDwww.goldentulipwestende.nl0492-524151info@goldentulipwestende.nl————————(15) GEMEENTeHUIS F.J. VAN THIELPARK 1 5707 BX HELMONDwww.helmond.nl14 0492————————(16) BIBLIOTHEEk / vvvWATERMOLENWAL 115701 RV HELMONDwww.bibliotheekhelmondpeel.nl0492-522220info@bibliotheekhelmondpeel.nl————————(17) heistraat HEISTRAAT HELMOND 5701 HELMONDwww.facebook.com/heheistraat————————(18) warandepark WARANDE HELMOND 5707 HELMOND

Page 27: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

11

2

1

54

146

13

10

15

8

17

16

12

7

3

9

Page 28: Uit Agenda Helmond Oktober 2014

Op 27 september jl. opende Il Borgo in Helmond

de deuren van haar italiaanse wijnbar. Voor levensgenieters,

wijnliefhebbers en liefhebbers van Italiaanse wijnen in het bijzonder.

Wat kunt u verwachten: • Een wijnkaart met meer dan 70 geselecteerde Italiaanse wijnen uit bekende

en minder bekende gebieden in Italië. • High wine arrangementen.

• Wijnproeverijen onder het motto van “De wijnboer vertelt...” met bijpassende gerechten.

Een mooie ambiance op een verdieping in het oudste huis van Helmond. Genieten van het

Italiaanse leven, genieten van een goed glas wijn met een bijbehorende antipasti.

In vino veritas, maar vertelt de wijngenieter de waarheid of de wijn?

IL BORGO Markt 7 5701 RH Helmond Telefoon 0492 537715 E-mail [email protected] Internet www.ilborgo.nl

IL BORGO

Choc

ola

teri

e •

Ital

iaans ijs• Koffie en thee • L

un

chroom

Il Borgo is voortaan ook

op zaterdagavond open.

Kom proeven in onze wijnbar

Op 27 september jl. opende Il Borgo in Helmond

NIEUW!

adv_ILB_HLMND_OKT_DEF.indd 1 15-09-14 16:29