Kompassie - Algemene Hulpdienst Nieuwegein · 2020. 8. 21. · Kompassie | augustus 2020 Kompassie...

8
Kompassie | augustus 2020 Kom passie Agenda 2020 9 OKTOBER Workshop ‘Trek je grens’ 09.30 – 12.30 uur 15 OKTOBER Koffie-ochtend 10.30 – 12.00 uur OKTOBER - DECEMBER Training: ‘Helpen met de thuisadministrae’ Nadere informae volgt 20 NOVEMBER Workshop ‘Omgaan met ongewenst gedrag’ 09.30 – 12.30 uur 17 DECEMBER Eindejaarsbijeenkomst 17.30 – 21.00 uur Beste vrijwilligers, Terwijl ons AHN-zomerfesval in volle gang is, gaat het landelijke nieuws over maatregelen- discussies om een tweede golf van de Coronapandemie in ons land te voorkomen. Het zijn onzekere jden waar wij op inspelen om de hulp- en dienstverlening aan onze kwetsbare medeburgers opmaal overeind te houden. Dat lukt ons aardig, zelfs jdens de ‘intelligente lockdown’. U leest daar meer over in deze Kompassie. Inmiddels hebben wij onze acviteiten afgestemd op de 1,5 m samenleving. Dat houdt in dat alle groepsacviteiten en vrijwilligersbijeenkomsten nu op andere locaes plaatsvinden dan voorheen. Dat vroeg aanvankelijk wat aanpassingsvermogen van de knuffelaars onder ons maar blijkt ook snel te wennen, getuige de bijdragen over de jaarlijkse BBQ en de Muziekbingo van de hand van Henri Steenman in deze Kompassie. Onze vereniging ‘van, voor en door inwoners uit Nieuwegein’ bestaat inmiddels 46 jaar en wij prijzen ons gelukkig met een schare trouwe vrijwilligers. Met trots presenteren wij dan ook de lange lijst met 45-, 40-, 35-, 15-, 10- en 5 jarige jubilarissen. Met het klimmen van de jaren, ontvangen wij helaas ook geregeld overlijdensberichten van (oud) vrijwilligers. Zo bereikte ons het nieuws dat op 7 mei jl. Herman Idema, oud-wethouder van Nieuwegein, op 84-jarige leeſtijd is overleden. Hij heeſt zich op vele manieren ingezet voor de Nieuwegeinse samenleving en was van 2003 tot 2007 bestuursvoorzier van de AHN. ‘Zijn hoofd zat nog vol plannen, maar zijn lichaam kon niet meer’ vermeldt de overlijdensadvertene treffend. Wij zijn dankbaar voor zijn belangeloze inzet en betrokkenheid bij de AHN. In deze Kompassie wordt ook slgestaan bij Trudi van Luelvelt, die op 6 mei jl overleed en velen van jullie waarschijnlijk nog kennen uit de periode dat zij contactpersoon was bij de AHN. Iemand die waarschijnlijk minder bekend is en toch al enige jd acef is als AHN-vrijwilliger, is Sakoentla Soekhlal. Daarom treſt u in deze nieuwsbrief een interview met haar aan. Tot slot wijs ik u graag op de acviteitenagenda voor AHN-vrijwilligers. Uiteraard bent u ook welkom bij onze sociale groepsacviteiten die toegankelijk zijn voor alle inwoners van Nieuwegein. Wij wensen u veel leesplezier en blijf gezond! Monique Laurier Ton en Joke van Uden, resp. 35 en 45 jaar AHN-vrijwilliger Lepasova Stancoviç, 45 jaar AHN-vrijwilliger

Transcript of Kompassie - Algemene Hulpdienst Nieuwegein · 2020. 8. 21. · Kompassie | augustus 2020 Kompassie...

Page 1: Kompassie - Algemene Hulpdienst Nieuwegein · 2020. 8. 21. · Kompassie | augustus 2020 Kompassie Agenda 2020 9 OKTOBER Workshop ‘Trek je grens’ 09.30 – 12.30 uur 15 OKTOBER

Kompassie | augustus 2020

Kompassie

Agenda2020

9 OKTOBER Workshop ‘Trek je grens’ 09.30 – 12.30 uur

15 OKTOBER Koffie-ochtend 10.30 – 12.00 uur

OKTOBER-DECEMBER Training:‘Helpenmetde

thuisadministratie’ Nadereinformatievolgt

20NOVEMBER Workshop ‘Omgaan met

ongewenstgedrag’ 09.30 – 12.30 uur

17DECEMBER Eindejaarsbijeenkomst 17.30 – 21.00 uur

Beste vrijwilligers,

TerwijlonsAHN-zomerfestivalinvollegangis,gaathetlandelijkenieuwsovermaatregelen-discussiesomeentweedegolfvandeCoronapandemieinonslandtevoorkomen.Hetzijnonzekeretijdenwaarwijopinspelenomdehulp-endienstverleningaanonzekwetsbaremedeburgersoptimaalovereindtehouden.Datluktonsaardig,zelfstijdensde‘intelligentelockdown’.UleestdaarmeeroverindezeKompassie.

Inmiddelshebbenwijonzeactiviteitenafgestemdopde1,5msamenleving.Dathoudtindatallegroepsactiviteitenenvrijwilligersbijeenkomstennuopanderelocatiesplaatsvindendanvoorheen.Datvroegaanvankelijkwataanpassingsvermogenvandeknuffelaarsonderonsmaarblijktooksneltewennen,getuigedebijdragenoverdejaarlijkseBBQendeMuziekbingovandehandvanHenriSteenmanindezeKompassie.

Onzevereniging‘van, voor en doorinwonersuitNieuwegein’bestaatinmiddels46jaaren

wijprijzenonsgelukkigmeteenscharetrouwevrijwilligers.Mettrotspresenterenwijdanookdelangelijstmet45-,40-,35-,15-,10-en5jarigejubilarissen.Methetklimmenvandejaren,ontvangenwijhelaasookgeregeldoverlijdensberichtenvan(oud)vrijwilligers.Zobereikteonshetnieuwsdatop7meijl.HermanIdema,oud-wethoudervanNieuwegein,op84-jarigeleeftijdisoverleden.HijheeftzichopvelemaniereningezetvoordeNieuwegeinsesamenlevingenwasvan2003tot2007bestuursvoorzittervandeAHN.‘Zijnhoofdzatnogvolplannen,maarzijnlichaamkonnietmeer’vermeldtdeoverlijdensadvertentietreffend.WijzijndankbaarvoorzijnbelangelozeinzetenbetrokkenheidbijdeAHN.IndezeKompassiewordtookstilgestaanbijTrudivanLuttelvelt,dieop6meijloverleedenvelenvanjulliewaarschijnlijknogkennenuitdeperiodedatzijcontactpersoonwasbijdeAHN.

IemanddiewaarschijnlijkminderbekendisentochalenigetijdactiefisalsAHN-vrijwilliger,isSakoentlaSoekhlal.Daaromtreftuindezenieuwsbriefeeninterviewmethaaraan.

TotslotwijsikugraagopdeactiviteitenagendavoorAHN-vrijwilligers.UiteraardbentuookwelkombijonzesocialegroepsactiviteitendietoegankelijkzijnvooralleinwonersvanNieuwegein.

Wijwensenuveelleesplezierenblijfgezond!

Monique Laurier

Kompassie | mei 2019

Kompassie

Beste vrijwilligers,

Onze hulpdienst bestaat dit jaar 45 jaar en dat gaan wij uiteraard met elkaar vieren. Hoe wij dat willen doen, leest u in deze eerste Kompassie van 2019.

Veel vrijwilligers hebben echter geen jubileum-jaar nodig om een feestje te vieren. Het genot dat zij beleven aan de vrijwillige hulpverlening bij de AHN straalt van hen af en is aanstekelijk.

In dit verband verwijs ik graag naar het inter-view van Sietse Sonsma met Gijs de Ridder en uiteraard naar de verhalen van onze vaste huis-fotograaf, en fi etscoördinator Henri Steenman. Henri doet verslag van zijn waarnemingen bij onze groepsacti viteiten en van zijn belevenissen bij uitstapjes met onze duofi ets.

Alhoewel wij goed zijn in het vieren, kunnen wij ook serieus zijn. Zo blijkt o.a. uit het verslag van de ALV op 27 maart jl., onze Agenda met work-shops en de wetenswaardigheden in de rubriek ‘Wist je dat……’. Bijzondere aandacht wil ik vragen voor onze kookworkshops en het geva-rieerde programma ti jdens AHN-soosmiddagen en het AHN-zomerfesti val dat getalenteerde Nieuwegeiners belangeloos voor ons verzorgen.

Ik wens u veel leesplezier en nodig u en uw hulpvrager(s) van harte uit om deel te nemen aan onze acti viteiten en festi viteiten! Monique LaurierVoorzitt er Algemene Hulpdienst Nieuwegein

Agenda22 JUNI

Viering 45-jarig bestaanvoor Hulpvragers + vrijwilligersFort Vreeswijk13.00 – 17.00 uur

11 JULIZomerbijeenkomstBouwspeeltuinJeugdland 16.00 – 20.00 uur

EIND SEPTEMBERViering 45-jarig bestaan AHN - voor vrijwilligers Nadere informati e volgt

15 OKTOBERKoffi e-ochtend’t Veerhuis 10.30 – 12.00 uur

31 OKTOBERWorkshop: Ken je grenzen ’t Veerhuis 9.30 – 12.30 uur

22 NOVEMBERWorkshop: Acti ef met hoofd, hart en handen’t Veerhuis9.30 uur – 12.30 uur

12 DECEMBEREindejaarsbijeenkomst 17.30 – 20.00 uur

Bedankt......en tot ziens:

• Joke Bijnsdorp• Eric Hoebee• Dewi van Onselen• Mariska Csepe• Tineke Brouwers

Bedankt voor jullie bijzondere inzet!

Wist je dat……….• de AHN dit jaar al weer 45 jaar bestaat;• op 22 juni een feestelijke bijeenkomst geor-

ganiseerd wordt voor onze hulpvragers énvrijwilligers;

• vrijwilligers hun vaste hulpvrager(s) gedu-rende het jaar op kosten van de AHN mogentrakteren;

• je hierover meer kunt lezen in deze Kompassie;• vrijwilligers ti jdens een koffi eochtend ‘special’

op 21 februari 2019, uitgebreide uitleg heb-ben gehad over het gebruik (en het nut) vande AED?

• er dit jaar al weer twee scholingsbijeenkom-sten zijn geweest voor vrijwilligers, te weten:‘Omgaan met dementi e’ en ‘Confl icthanteringen omgaan met verbale agressie’;

• deze enthousiast gevolgd zijn door een grotegroep vrijwilligers;

• er in het najaar nog twee workshops volgen, teweten: ‘Ken je grenzen (31 oktober)’ en ‘Acti efmet hoofd, hart en handen (22 november)’;

• je, je voor deze workshops kunt aanmeldenvia [email protected];

• er op 27 maart ook al weer een ALV heeft plaats gevonden;

• ons nieuwe strategieplan 2019-2024 ti jdensde ALV is vastgesteld en nu te vinden is oponze website www.hulpdienstnieuwegein.nl,tab ‘visie en missie’;

• er nieuwe AHN-fl yers beschikbaar zijn;

• het programma van het AHN-zomerfesti valbijna ingevuld is;

• je hierover meer kunt lezen in deze Kompassie;• de belangstelling voor de kookworkshops met

de aansluitende lunch nog steeds groeit;• een groot aantal vrijwilligers genoten heeft

van een voorstelling van het “Groot niet tevermijden” op 21 maart jl. in de KOM;

• wij deze toegangskaarten cadeau gekregenhebben van supermarkt Plus van Loon;

• er inmiddels al vier jongerencoaches daad-werkelijk aan de slag zijn;

• we nog steeds op zoek zijn naar een extracontactpersonen (1 ochtend in de week aande telefoon van 10.00-12.30 uur);

• we heerlijke koffi e en/of thee schenken vooronze contactpersonen;

• we op zoek zijn naar fl ex-vrijwilligers, dus kijkgerust eens om u heen;

• we heel blij zijn met uw vrijwillige inzet;• onze paasatt enti e een groot succes genoemd

kan worden, gezien de dankbare reacti es vanhulpvragers;

• u het op kantoor kunt melden als u niet bijname in de Kompassie vermeld wil wordenbij jubilea etc.;

• de registrati e van 1 inzet een maximale ti jds-duur omvat van 4 uur;

• een inzet die langer dan 4 uur duurt dus als2 inzett en geldt.

AlgemeneHulpdienstNieuwegein

Kompassie_mei2019.indd 1 2-5-2019 16:52:11

Ton en Joke van Uden, resp. 35 en 45 jaar AHN-vrijwilliger Lepasova Stancoviç, 45 jaar AHN-vrijwilliger

Page 2: Kompassie - Algemene Hulpdienst Nieuwegein · 2020. 8. 21. · Kompassie | augustus 2020 Kompassie Agenda 2020 9 OKTOBER Workshop ‘Trek je grens’ 09.30 – 12.30 uur 15 OKTOBER

JubileaWorkshops en trainingen voor vrijwilligers

45 jaar:• LepasovaStancoviç• JokevanUden

40 jaar:• AnnemarieRoos- de Bruijn

35 jaar:• TonvanUden

15 jaar:• BetsRijdes

10 jaar:• GuustadeBeaufort• Joost-JanvanIeperen• JohanvanOort• RamonRila

5 jaar:• ShirleyvanderBilt• TomvanBoven• GerardOlthuis• ShulamitLevine-Helleman

• AlindaLevine-Helleman• DirkdenUyl

VanhartegefeliciteerdmetjulliejubileumbijdeAHNenbedanktvoorjulliebijzondereinzet.

Ditnajaarstaanerweerinteressanteenleerzameworkshopsoponsprogramma,tevenseenleukemanierommetanderevrijwilligersincontacttekomen.

Vrijdagochtend9oktoberGepkeKeizer:workshop ‘Trek je grens’

Dekunstisbeteraantevoelenwaardegrensvanjoualsvrijwilligerligtendiegrenzenookdaadwerkelijktestellenzonderjezelfdaarschuldigovertevoelen.Soms(h)erkenjepasachterafdatjouwgrens(ofdievandeorganisatie)isoverschreden.Somsverwachtofmoetje(te)veelvanjezelfquavrijwilligerswerk/hulprichtingjouwhulpvrager.Metdezeworkshopwordjetoegerustomjegrenzentestellenopeenrespectvollemanier,zowelvoorjezelfalsookvoordeander.GepkeKeizeristrainer/coachophetgebiedvanzorgenwelzijnenheeftveelervaringmetvrijwilligers(werk).Hetwordteenwaardevolleworkshopdieopdepraktijkgerichtzalzijn.

Vrijdagochtend20novemberRoelvanBeveren:workshop‘Injekrachtstaanenomgaanmetongewenstengrensoverschrijdendgedrag’

Ditbeloofteeninteressante(eneenbeetje‘rebelse’)workshoptewordenoverzelfinje

kracht(blijven)staan,positievebeïnvloedingenbeter,efficiënteromgaanmetongewenstengrensoverschrijdendgedragvandeander.RoelvanBeverengeeftonseennieuwe,frissekijkenaanpakopdezeuitdaginginhetomgaanmet‘lastige’hulpvragers.Inzijndagelijkslevenishijactiefalscoach/traineropsportiefgebiedeninpersoonlijkeontwikkeling/leiderschap.Vanharteaanbevolen!

Najaar2020:BasistrainingNibud:‘Helpenmetdethuisadministratie’Eentrainingdiebestaatuiteengezamenlijkestartbijeenkomst,gevolgddoor8individueleonline-lessen,tussentijdseenbijeenkomstmetWIL/Sociaalraadsvrouwendetrainingwordtafgeslotenmeteengroepsbijeenkomst.Dezetraininggeeftnieuwevrijwilligersextrakennisenvaardighedenomhulpvragerstekunnenondersteunenopwegnaarfinanciëleredzaamheid.Tevensdienthetalsopfriscursusvoordeoude,vertrouwdevrijwilligersmetkijkopnieuweaspecten.Datavolgenz.s.m. Koffieochtendvrijwilligers15oktoberEengezelligenontspannenochtendjeomelkaarteontmoeten,ervaringenuittewisselenentegenietenvaneenkopjekoffie/thee.

…nieuwe vrijwilligers:

• IreneBakker-Sterk• FransBoomer• HenkGovers• JannyMiltenburg• FransKamps• MounyaPhilipoom• RalphRemkes• MariekeStraver• IlseSchuttevaer• CarinaVerleun

WijwenseniedereeneenfijnetijdtoebijdeAHN!

Welkom...ZomerfestivalMuziekbingoop18 juli 2020.OpdezezonovergotenzaterdaggingikvolverwachtingrichtingPetanque-centrum.Bijeenbingowordtnormalitereenverkregengetalomgeroepenwaarnaalleaanwezigennaarstignaarhunformuliertjeskijkenenmetrodekonenvanspanninghetbetreffendegetalwelofnietaankruisen.Vandaaggeengetallenmaarmuziekfragmenten.Iederedeelnemerkreegeenvelpapiermetkernachtigeenaantalmuziekstukkenbeschreven.Vansommigestukkenwistjealdirectwelkmelodietjeerachterverscholenzatmaarsommigewaren

ookbehoorlijkcryptisch.Volverwachtinggingdemuziekdamevanstart.Erwerdenvelegouweouwehitsgespeeldenerwerddriftignaardeformulierengekekenofdegespeeldehitdaaropvoorkwam.Despanningwastesnijdenmaaralgauwwerder‘bingo’geroepenenwerdernacontroleeenprijsuitgereikt.Nanogmeer‘bingo’s’warendemeesteformulierengevuldenwerdeenpauzeingelast.Daarinwerdenallerleilekkernijenuitgedeeldendrankjesgehaald.Naverzadigingvandeinwendigemenswerddetweederondegespeeld.Deaanstekelijkemelodieënleiddenregelmatigtotvrolijkmeezingenendansen.Hetwasronduitgezelligendatziejedanookaandevrolijkegezichtenopbijgevoegdefoto’s.

Henri Steenman

Page 3: Kompassie - Algemene Hulpdienst Nieuwegein · 2020. 8. 21. · Kompassie | augustus 2020 Kompassie Agenda 2020 9 OKTOBER Workshop ‘Trek je grens’ 09.30 – 12.30 uur 15 OKTOBER

Foto impressie Muziekbingo

Page 4: Kompassie - Algemene Hulpdienst Nieuwegein · 2020. 8. 21. · Kompassie | augustus 2020 Kompassie Agenda 2020 9 OKTOBER Workshop ‘Trek je grens’ 09.30 – 12.30 uur 15 OKTOBER

Wilt u mijn

belmaatje namens

mij zeer hartelijk

danken voor alle

mooie gesprekken.

Zeg tegen haar dat

ze goud waard is.

En mag ik nog eens

een beroep op u doen

bij een eventuele 2e

lockdown?

Mailbericht van hulpvrager

met psychische problematiek

uit juli 2020

ZwemmeninonrustigeenonbekendewaterenHetjaar2020begonvoordeAHNmetdenodigeuitdagingendievanbuitenopdeAHNafkwamenenvroegenomeenadequatereactieteneindededoelenvanonzeverenigingzogoedmogelijkovereindtehouden.

Hetbegonmeteengedeeltelijkeafwijzingvanonzesubsidieaanvraag2020,waardooronzegroepsactiviteitenopeenanderewijzeenlageruitvoeringsniveaudanbeoogdmoestenwordeningericht.Dezeanderewerkwijzewasnognetnietgeïmplementeerdtoenerhalfmaarteen‘intelligentelockdown’werdafgekondigd.Alleplannenvoorgroepsactiviteitenenookvrijwilligersbijeenkomstengingendekoelkastinomhalfjuni,weervoorzichtigvanstarttegaan.Dezehernieuwdestartbleekduidelijkineenbehoeftetevoorzien.Mensenwarenblijelkaarweerin‘reallife’tekunnenontmoetenenbijtepraten.Nogalwatvastebezoekersvanonzegroepsactiviteitenhaddenmaanden,veelalalleen,thuisgezeten,verstokenvandagbesteding,socialecontactenenstructuurinhunbestaan.EnalhoewelRinaenveelAHN-belmaatjeswekelijkscontacthebbenonderhoudenmethulpvragersendeelnemers,blijkthetfysiekecontact(ookalishetop1,5,meter),vanessentieelbelangvoorhetwelzijnvandemens.Sindswijweeropgestartzijnmetonzegroepsactiviteiten,hebbenwijmeeraanmeldingendanooittevoren.Dankzijeenenthousiastteamvanvrijwilligecoördinatoren,begeleiders,maatjesenvervoervrijwilligerseneennetwerkvangetalenteerdeinwonersdieveelalbelangelooszorgenvoordenodigeontspanning,verwelkomenwijnuwekelijkszo’n40-45inwonersdievooreengezelligemiddaguitkomen.

Heteffectvande‘intelligentelockdown’opdeindividuelehulpverleningwasverrassend.Terwijlwijonsopmaaktenvooreenhoosaannieuwehulpvragenvankwetsbareinwonersvoorhetdoenvanboodschappen,bleefdezevraaguit.Sterkernog,hetaantal(nieuwe)hulpvragenzaktevrijweloverdeheleliniein,terwijlhetaanbodvannieuwevrijwilligersenormsteeg.Inwonersdie

vanwegehunwerk(tijdelijk)aanhuisgebondenwaren,toondenzichbereidomtussendebedrijvendooreenboodschapvooreenandertedoen.Maarhierwasdusgeenvraagnaar.Onzezorggingookdirectuitnaaronzevastehulpvragers,deelnemersvangroepsactiviteitenenvrijwilligers,dievooreenbelangrijkdeelooktotderisicogroepenbehoren.Ookkregenwijviasamenwerkingspartnersregelmatigaanvragenvoorbelmaatjes.Tervoorkomingvaneenzaamheidenisolementzijnerallerleivormenvancontactingericht,zoalsbelmaatjescontacten,hetAHN-tele-koffiepraatje,dewekelijksenieuwsbrief‘hartegroeten’en(handgeschreven)kaartenacties.Datbleekineenbehoeftetevoorzienenwerdenormgewaardeerddooronzehulpvragers.(zieinzet)

Daarnaastvervuldenwijdoorsocialecontactenteonderhoudenookeensignaleringsrolnaarprofessioneleorganisatiesdoorzorgwekkendesituaties

optepakken(bijvoorbeeldernstiggewichtsverliesbijeenvastedeelneemstervanonzegroepsactiviteiten).Inonsstrevenzoveelmogelijktedoenvoorkwetsbaregezinnendievanwegedelockdownaanhuisgekluisterdwaren,hebbenwijonzezwerfboekenkastopengesteldenheeftdeSpeelgoedbank(diegeslotenwas)kinderboeken,spelletjesenpuzzelshiertoebeschikbaargesteld.Ookhierwerdgretiggebruikvangemaakt.EnalsnelwerdenwijbenaderddoortallozeinwonersdiehunboekenenDVD’sgraagaanonsdoneerden!Inmiddelszijnveelbelmaatjes-contactenomgezetinmaatjescontactenenbezoekenvelenookonzegroepsactiviteitendievanafjuliweervanstartzijngegaan.Hiervindendezwerfboekenooknogsteedshunwegnaarnieuwelezers.

Naasthetinspelenmetnieuwenaangepasthulpaanbod,blijkt92%vanonzevrijwilligersmetlanglopendehulpinzettenhunhulpverleningaanbestaandehulpvragers,ooktijdensdelockdown,gewoondoorgezettehebben,weliswaarinaangepastevorm.Datbleekuitonderzoekonder45(33%)vanonzevrijwilligersmediomei2020.

Hetblijfteenspannendetijd.Niemandweethoedecoronapandemiezichverderzalontwikkelenenookhoedesubsidieverleningvanuitdegemeentezalgaanverlopen.Terwijlwijmetonzedienstverleninggoedhebbenwetenintespelenopdeondersteuningvankwetsbareinwoners,isditwelgepaardgegaanmetextrakostenalsgevolgvandeeisendiede1,5m-maatregelvereist.Voordecontinueringvanonzegroepsactiviteiteninhetnajaarzullenwedanookextrasubsidiebijdegemeentegaanaanvragen.Hoedegemeentehieropzalreagerenzullenwemoetenafwachten.Hetwaarblijvenmakenvanonzedoelstellingenindezeonzekeretijdenvoeltmomenteelalszwemmeninonrustigeenonbekendewateren,maargelukkigzijnwijinmiddelsgeoefendezwemmers!

Monique Laurier

Page 5: Kompassie - Algemene Hulpdienst Nieuwegein · 2020. 8. 21. · Kompassie | augustus 2020 Kompassie Agenda 2020 9 OKTOBER Workshop ‘Trek je grens’ 09.30 – 12.30 uur 15 OKTOBER

AHN-groepsactiviteitenafgestemdopde1,5msamenleving.

Page 6: Kompassie - Algemene Hulpdienst Nieuwegein · 2020. 8. 21. · Kompassie | augustus 2020 Kompassie Agenda 2020 9 OKTOBER Workshop ‘Trek je grens’ 09.30 – 12.30 uur 15 OKTOBER

Interview SakoentlaEenechtbuitenmensmeteengoudenhart.

SakoentlaiseenvrijwilligerdiedenodigeactiviteitenbijdeAHNverricht.Hoogtijdomaandachtaanhaartebesteden.OpdefietskwamSakoentlabijmijopbezoek.Doorhaarenthousiasmevooronzetuinenonzeinrichtingwistzijzichalheelgauwgeliefdtemaken.Nadathetijsgebrokenwasvuurdeikonderhetgenotvaneenkopjekoffiemijnvragenlijstophaaraf.

SakoentlaisbeginjarenvijftigvandevorigeeeuwinSuriname(districtWanica)geboren.Uithetgezindatbestonduittienkinderenwaszijnummerzeven.Hetwaseengelukkiggezin.Zijheeftviergrotezussenbovenzichzodatallesvanhethuishoudenhaarmetdepaplepelisingegoten.Haarvaderhadeenboerderijmetkoeienenkippen.Allekinderenhaddendaarhuntaak.Sakoentlahadeenspecialebandmetéénspecialekoe.Dezelievelingskoeraakteopeendagdatzijnietthuiswasverlamdenismetspoednaarhetabattoirvervoerd.Bijthuiskomstzagzijdesleepsporenindeaardestaan.Ditheefthaarenormaangegrepen.Naasthethuishoudenwasernatuurlijkookhetonderwijs.NadeMULOheeftzijdeopleidingvanapothekersassistenteeneentypediplomabehaald.Zijheefttothaar19ejaardaargewoondwaarnazij

methaarechtgenootnaarNederlandisverhuisd.DeeerstejareninUtrechtwashetwelbehoorlijkwennen.Meteenwarmhartdenktzijtochterugaandehulpdiezijvanhaaromgevingkreeg.ZijheefthierinNederlanddenormenenwaardenlerenkennen.Sakoentlawoontnualweer35jaarinNieuwegein.Indezemooiestadheeftzij26jaargeledenhaarzoongekregen.Zijisreuzetrotsophemhetgeeneengoedemoedernatuurlijkbetaamt.

ZijheefthaarhelelevenbijdeafdelingdiergeneeskundevandeUniversiteitUtrechtgewerkt.Opdeeerstewerkdagkreegzijtehorendaterneteenkoewasbinnengebrachtmetverlammingsverschijnselen.Dathorendeschootzijvolvanwegewatheterinhetverledengebeurdwas.

Bijhaarpensioenenkelejarengeledenhadzijer42dienstjarenopzitten.Hetwerkdatzijverrichttewasadministratiefensecretarieel.Zijheeftaldiejarenmetveelpleziergewerktmaarondanksdat,iszijnahaarpensioneringnietineendiepgatgevallen.Sakoentlahoudtnamelijkenormvanwandelen,fietsenenmensen.IederedagtrefjeSakoentlainhetwildaanin

Nieuwegeinen/ofomstreken.Omdatzijwatvoordemensheidwildedoen,iszijvijfjaargeledenoponderzoekgegaanomtekijkenwatzijindatkaderkonbetekenen.ViaGeynwijsiszijinhetvrijwilligerswerkterechtgekomen.ZijheefthaarplekjegevondenbijdeAHN.Zijheeftdaardriecliëntenonderhaarhoedewaarzijsociaalcontactmeeheeft,boodschappendoet,koffiedrinktensomsdeadministratieopordebrengt.Zijdoetditwerkmetveelpleziermaaristochnogopzoeknaarandereactiviteiten.

OpmijnvraagofernogverbeterpuntenzijnbijdeAHNzegtzijdatzijhetopprijszoustellenalservanuitkantoorregelmatigbijvrijwilligersgeïnformeerdwordtofallesnaarwensverloopt.VoorwatbetreftdesterktepuntenvandeAHNiszijvollofoveralleactiviteitendieergeorganiseerdworden.Desaamhorigheiddiegecreëerdwordtiseengoediets.Voorwatbetrefthetzomerfestivaliszijvooralcontentoverdedoe-activiteiten.Watmindermuziekzounaarhaarmeningwelmogen.ZijvoorzieteenmooietoekomstvoordeAHN,eenclubwaarNieuwegeinnietzonderkan.

Henri Steenman

Page 7: Kompassie - Algemene Hulpdienst Nieuwegein · 2020. 8. 21. · Kompassie | augustus 2020 Kompassie Agenda 2020 9 OKTOBER Workshop ‘Trek je grens’ 09.30 – 12.30 uur 15 OKTOBER

Jaarlijkse BBQ op 7 juli 2020Debbqiseeneetfestijnwaarikmijiederjaaropverheug.Dehogeopkomstlietziendatdevrijwilligersechtzinhaddenineenfeessienadievervelendelock-downperiode.

VanwegeCoronawasdeAHNwelgenoodzaaktdegebruikelijkeomstandighedenaantepassen.DebouwspeeltuinJeugdlandwasditjaarvanwegeallemaatregelennietvoorhanden.Op7julizijnwijuitgewekennaarhetPetanquecentrum.Opzich

eengeschiktelocatiemaarvanwegedebeperkendemaatregelenwatminderongedwongendanvorigejaren.Ditjaargeenaangeschotengrilmeestersmaarschalenmetgegaardevleesstukkenendevrolijkgekleurdezelfgemaaktesaladeszijnvervangendoorplasticbakjesmetwatknabbelgroente.Alleswerdbuitenopgediendenzowelbinnenalsbuitenopgepeuzeld.Hetbelangrijksteiselkaarweerzienensprekenenondanksdeanderhalvemeterwasdesfeergoed,overalhoordejeopgewektegesprekken.

Aanheteindevanditeetfestijnwerdernogéénvanonzevrijwilligersinhetzonnetjegezet.ErikSettelsgaatnavelejarentrouwedienstdeAHNverlaten.Vanwegezijnverhuizingnaardebollenstreekmoetenzijncliëntenhetnuzonderzijnhulpenaandachtstellen.Almetaleengeslaagdebijeenkomsthetgeenookwelblijktuitdebijgevoegdeopnames. Henri Steenman

Page 8: Kompassie - Algemene Hulpdienst Nieuwegein · 2020. 8. 21. · Kompassie | augustus 2020 Kompassie Agenda 2020 9 OKTOBER Workshop ‘Trek je grens’ 09.30 – 12.30 uur 15 OKTOBER

ContactRedactieHenriSteenman,MoniqueBouwmanenMoniqueLaurier.Heeftukopij,vragenofopmerkingennaaraanleidingvandezenieuwsbrief,belonsdanop(030)[email protected].

Kompassieverschijnt3keerperjaar.

VerenigingAlgemeneHulpdienstNieuwegeinTel:(030)[email protected]

InMemoriamTrudivanLuttelvelt

Op6meijl.isonzeoud-vrijwilligsterTrudivanLuttelveltop77-jarigeleeftijdoverleden.Trudimelddezichin2012alsvrijwilligerbijdeAHN.Haartennismaatjes,LilianvanderStoepenAardSchoonewagenhaddenhaarenthousiastgemaaktvooronzevrijwilligersorganisatie,diehaar

bleektepassenalseenoudejas.Zijwerdcontactpersoonenheefttallozehulpvragersgekoppeldaanvrijwilligers.Zesteldeveelbelangaanautonomieenzelfredzaamheidenbezorgdehulpbehoevendeinwonersdanookgraageensteuntjeinderugalsdatnodigwasomzelfredzaamteblijven.Zijbemiddeldevelevrijwilligersnaarhulpvragers,maarbij‘flauwekulvragen’zoalshetvastzettenvaneenlosgeraaktewc-brilwerdenhulpvragersgeïnstrueerdhoezijzichzelfkondenhelpen.

Alhoewelzealtijdbereidwaseenandertehelpen,wildezijeenandernooittotlastzijn.Tekenendisdatze,toenzijin2014middenindenachteentiakreeg,zijtotdeochtendgewachtheeftomhaarzoontebellen.DezetiamaaktedatTrudihalfzijdigverlamdraakteendaardoormoeststoppen

methaarvrijwilligerswerkbijdeAHN.MaarbijonzejaarlijkseBBQ’senKerstetentjeswasTrudinoglangvandepartij.

VorigjaarbleekTrudilongkankertehebbenenomdatdiversebehandelingenteveelvroegenvanhaarkwaliteitvanleven,beslootzetoteuthanasie.Maarnieteerderdandatzehaaruitvaarttotindepuntjeszelfgeregisseerdhad.BijdeAHNgedenkenwijTrudialseenleukeenpittigecollega,metgevoelvoorhumoreneenuitgesprokenmening,altijdinvoorgezelligheideneengoedegrap,maarbovenaleenautonoommens!

Wijwensenhaarkinderenenkleinkinderenveelsterktemethetgemis.

Monique Laurier

Geluk is het

enige wat zich

verdubbelt als

men het deelt.

…entotziens:

• AlbertFlorie• AgusLabage• ErikSettels

Bedanktvoorjulliebijzondereinzet!

Bedankt...

Wistjedat........• hetAHNZomerfestivalveel

belangstellendentrektenergemiddeldopeenzaterdag45deelnemersverwelkomdworden;

• dehulpvragernogsteedsopkostenvanhetAHN-solidariteitsfondsgetrakteerdmagwordenopkopjekoffie/theeopeenterrasje,ietslekkersbijdekoffieofeenijsje.Informeervoordevoorwaardenbijkantoor@hulpdienstnieuwegein.nl;

• wijinhetnajaarweergaanstartenmetonzekookworkshopsensoosmiddagenopdezaterdagmaarnuopBuurtpleinBatau;

• wijnogsteedsbenieuwdzijnofernogleuke(creatieve)ideeën/bezighedenbijjullielevenvoordezaterdagmiddag-soos;

• wijvooronzelevensboekschrijversopzoekzijnnaarmensendiehunlevensverhaalwillenlatenoptekenenineenlevensboek;

• onze‘groteklussengroep’onlangsbijtweehulpvragersvaneenwoestetuinweereenordelijketuinhebbengemaaktwaardoordezemensenweeropweggeholpenzijnnaaroverzichtenstructuur;

• daterondankshetcoronavirustochgebruikwordtgemaaktvanbeideduo-fietsenmaardanvoornamelijkdoorhuisgenoten;

• onzevrijwilligersRonenNynkedetrotseoudersvaneendochterNoézijngeworden;

• onzepenningmeesterLeonvanLeeuwenonlangsgetrouwdismetzijnvriendinNina.