Triv0708 2014

40
Trivizier xx ------------------------ xx ------------------------ jaargang 68 nummer 7/8 juli/augustus 2014 Woon- werkverkeer en zelfstandige woonruimte ----------------------- Voldoende uitrusting voor Mali? ----------------------- - Waardeer de rechtspositie van de militair!

description

Verenigingsblad voor leden van de vakbond voor burger en militair defensiepersoneel VBM Bond, defensie, leden, burgers, militairen

Transcript of Triv0708 2014

Page 1: Triv0708 2014

Trivizier xx------------------------

xx------------------------

Xxx

jaargang 68 nummer 7/8 juli/augustus 2014

xx------------------------

xx------------------------

Woon-werkverkeer

en zelfstandige woonruimte

-----------------------Voldoende

uitrusting voor Mali?

-----------------------

-

Waardeer de rechtspositie van de militair!

001_TJ07.indd 1 27-6-2014 9:00:33

Page 2: Triv0708 2014

COLOFON SOCIALE MEDIA KOPPEN SNELLENVerschijnt 10 maal per jaar issn 0925–6237. Te controleren minimale oplage: 25.000 exemplaren

REDACTIEHenri Lansink en Peter Visser@: [email protected]

REDACTIEMEDEWERKERSMarcel van Hemert, Jacques van Hulsen, Flip Lodesteyn, Louis Schipper en Jef Stassen

VORMGEVINGStudio VBM

DRUKSenefelder Misset, Doetinchem

VERANTWOORDELIJKHEIDHet Algemeen Bestuur is verantwoordelijk voor de inhoud en gevolgen van redactionele artikelen. De redactie behoudt zich het recht voor om niet-redactionele artikelen in te korten of te weigeren. Aan de inhoud van de Trivizier kunnen geen rechten worden ontleend. Overname van artikelen alleen na verkregen toestemming van de redactie en met bronvermelding.

LIDMAATSCHAPLeden van de VBM kunnen op elk gewenst moment hun lidmaatschap opzeggen. Bij een opzegging voor 1 december van een jaar eindigt het lidmaatschap op 31 december van dat jaar. Opzeggingen die in de maand december worden ontvangen worden pas op 31 december van het daaropvolgend jaar geëffectueerd.

ABONNEMENTENAbonnementen voor-niet-leden van de VBM kosten € 9,53 per kwartaal (bij vooruitbetaling).

VBM DEN HAAG (BEZOEKADRES)Ametisthorst 20 Den Haag

VBM DEN HELDER (BEZOEKADRES)Havengebouw, kamer 4-12Het Nieuwe Diep 33Den Helder

POSTADRESPostbus 930372509 AA Den Haag

SOCIALE MEDIAtwitter.com/mijnvbmwww.facebook.com/mijnvbm

TELEFOON/E-MAILADRES070 3155111 of mdtn *06 546 66156 Fax 070 3837000@: [email protected]

ADRESWIJZIGINGEN@: [email protected]

@mijnvbm:#Pok houterig!: Nieuwe Revu: ‘Defensie ontslaat vaderlandse held die verliefd werd’ #

Bekijk ook eens de digitale versie van de Trivizier op onze websites

In deze Trivizier vindt u op verschillende pagina’s QR-buttons. Scan deze buttons met de QR-reader op uw smartphone/tablet. Nog niet op uw device, download dan de (I-nigma)app.

facebook.com/mijnvbm

www.vbm.info

twitter.com/mijnvbm

Bruggen bouwen of touwtrekken?Het valt niet mee om minister van Defensie te zijn in een coalitie met twee partijen die fundamenteel van mening verschillen over Defensie.

| Lees verder op pagina 7

Harmonisatie verplaatsingskostenSinds vorig jaar (2013) is er een Verplaatsingskosten Besluit Defensie. Of dat voor Defensie de reden is om eens fl ink te knijpen in de vergoeding woon-werkverkeer?

| Lees verder op pagina 8

Luchtvervuiling Isla CuraçaoIs het nou echt zo erg met die smerige rook vanuit de Isla raffi naderij op Curaçao in de wijk Julianadorp? Ja, de overheersende windrichting is verschoven.

| Lees verder op pagina 18

AOW-gat: stand van zakenEr zijn geen nieuwe ontwikkelingen te melden, maar de VBM vecht op drie fronten voor een oplossing van het AOW-gat. In deze Trivizier een overzicht van de stand van zaken.

| Lees verder op pagina 30

Lid sinds 1964Bij de uitreikingen van de gouden insignes aan leden die al sinds 1964 lid zijn van de bond, benadrukt VBM-voorzitter Jean Debie hoe belangrijk de steun van post-actieve leden is.

| Lees verder op pagina 34

Nog geen lid? Meld u aan via www.vbm.info

Aangesloten bij het Ambtenarencentrum (AC)

001_TJ07.indd 2 27-6-2014 11:17:25

Page 3: Triv0708 2014

04 Kort05 Debies visie10 Medezeggenschap11 MC-dag 201412 Betaaldata en

Memo 14 Van Hemerts

column15 Juridische zaken16 Geachte redactie!22 Overleg CZSK24 Overleg CDC25 Overleg KMar26 Overleg DMO27 Overleg Defensie33 Human Interest36 Familieberichten37 Verenigingsnieuws38 Vraag en aanbod 39 Puzzel40 Wat doet uw bond

voor u?

Rubrieken:

06Stand van zaken Defensie Conditieproef

Het niet succesvol afleggen van de defensie conditieproef (DCP) heeft geen rechtspositionele gevolgen. Die afspraak staat nog steeds. Steeds meer militairen nemen deel en de meesten slagen voor de proef.

28Genoeg uitrusting voor Mali?

Heeft Defensie wel genoeg camelbaks? En waarom krijgen we wollen sokken mee als het buiten 50 graden is? Terwijl de eerste shift Nederlandse Minusma-militairen ontplooit in het operatiegebied, bereidt de volgende zich voor.

20Leuke meid, stuur maar weer terug …

Je mag als militair niet zo maar verliefd worden. Dat vindt moedertje Hennis maar niks. Kom op zeg, die meid die jij opduikelt, zou zo maar een bedreiging kunnen vormen voor de Nederlandse staatsveiligheid.

28

IN DEZE TRIV IZ IER

(D)Fausto Cop

pi

001_TJ07.indd 3 27-6-2014 9:03:14

http://www.letour.fr/us/

Page 4: Triv0708 2014

KORTE BERICHTEN

4 | Trivizier | 7/8 - 2014

De Eerste Kamer is op 17 juni 2014 akkoord gegaan met het wetsvoorstel van minister Asscher om vanaf 1 januari 2015 de export van de kinderbijslag en het kindgebonden budget naar landen buiten de Europese Unie te stoppen. De besparing loopt op tot zes miljoen euro (vanaf 2017) per jaar. Maar er is meer!Al eerder had de wetgever besloten om de export van de kinderbijslag aan banden te leggen door te kijken naar de lokale kosten van onderhoud. Het nieuwe wetsvoorstel beëindigt de export van kinderbijslag naar landen buiten de EU volledig. Volledig? Nee, want de wet kent een aantal belangrijke uitzonderingen voor (uitgezonden) defensiepersoneel.Nadat in het nieuwe eerste lid van artikel 7b wordt gesteld:“1. Geen recht op kinderbijslag heeft de verzekerde ten behoeve van het kind, indien dat kind op de eerste dag van een kalenderkwartaal niet in Nederland woont”, volgen in het vierde lid een aantal uitzonderingen: “4. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat ten behoeve van het kind dat op de eerste dag van een kalenderkwartaal niet in Nederland woont, recht bestaat op kinderbijslag voor:a. de verzekerde, die werkzaamheden verricht in het algemeen belang en niet in Nederland woont;b. de verzekerde, die in Aruba, Curaçao, Sint Maarten of in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba woont; ofc. de gezinsleden van de in de onderdelen a of b bedoelde verzekerde.”De Algemene Kinderbijslagwet kent nu al een exportverbod. Het was voor ‘verdragslanden’ mogelijk om daarvan af te wijken. Die mogelijkheid verdwijnt voor alle situaties die niet specifi ek benoemd zijn. Nieuw is ook dat het exportverbod alleen geldt voor de situatie dat het kind buiten Nederland woont. Indien de verzekerde in het buitenland woont, maar het kind in Nederland, dan ontvangt de verzekerde ten behoeve van dit kind wél kinderbijslag.Uitkeringsgerechtigden die al in een verdragsland wonen en die hun kinderbijslag verliezen na aanpassing van een verdrag, krijgen een overgangstermijn van zes maanden.

Export kinderbijslag gestopt?

Wanneer krijgen we nou eindelijk weer eens een salarisverhoging? Wat doen jullie als bond aan het AOW-gat? Staat de UKW onder druk? Gaan we volgend jaar nog minder pensioen opbouwen? Leden van de VBM vragen de bond de laatste tijd het hemd van het lijf. Daarom gaan we na het zomerverlof voor onze leden een aantal informatiebijeenkomsten beleggen op verschillende locaties in Nederland. Belangrijkste vraag: welke ‘dissatisfiers’ moeten we oplossen?Eind augustus komen we met plaatsen en data. Wil je op jouw kazerne graag zo’n bijeenkomst? Laat het ons dan weten! ([email protected]). Kijk voor meer informatie regelmatig op www.vbm.info.

Informatiebijeenkomsten

De VBM zoekt kandidaten voor de functie van Algemeen Bestuurslid. De VBM roept leden van de vereniging die zich in grote mate betrokken voelen bij het personeelsbeleid binnen Defensie, en dan met name actief-dienenden, op zich te melden. Een grote betrokkenheid, een actieve opstelling en voldoende tijd om aan de bestuursfunctie inhoud te geven zijn zeker een vereiste. Daarnaast worden leden van het Algemeen Bestuur geacht zich als generalist te kunnen opstellen. Een ruime blik en grondige kennis van de werkvloer zijn derhalve onontbeerlijk. Kandidaten voor de bestuursfuncties kunnen zich vóór 1 september schriftelijk melden bij secretaris-penningmeester Jacqueline de Werker-Bekx (@ [email protected] of per post, adres zie colofon).

Oproep AB-kandidaten

Schoenmaker Cees Rensen, op post in de ‘Witte Raaf’, is nog altijd dankbaar voor kleding en uitrusting die u niet meer gebruikt. Hij maakt vrijwel elke week wel iemand blij met een uniformjas, een (gebiesde) broek, een baret of andere moeilijk verkrijgbare (kleding-)stukken. Rensen: “Regelmatig komen reservisten bij me langs. Maar ook matrozen zijn op zoek naar uniformen omdat ze alleen maar een werkpak hebben voor de beëdiging. Adelborsten zijn vooral op zoek naar baretten.”Dus loop even bij hem langs als u in Den Helder werkt of bent. Via Cees Rensen doet u met uw overtollige kleding- en uitrustingsstukken vast en zeker een collega een groot plezier!

Niet gebruikte kleding naar Cees Rensen!

!004_TJ07.indd 4 27-6-2014 9:04:01

Page 5: Triv0708 2014

JEAN DEBIE, VOOR Z IT TER

[email protected]

Van de verkeerde kant?Grootse en vergaande plannen sluist Rutte-2 met hulp van de meewerkende oppositie schijnbaar moeiteloos door het parlement. Waarschijnlijk hebben de heren Rutte en Samsom bijtijds bedacht dat wie bruggen slaat ook bereid moet zijn om over zich heen te laten lopen. Die beeldspraak is trouwens van wijlen H.A.F.M.O. van Mierlo (D66).Aan de andere kant lijkt Rutte-2 ook een soort Koude Oorlog-kabinet. Terwijl de grootmachten elkaar in een wankel evenwicht houden, woeden de confl icten aan de rafelranden van hun invloedssfeer.In dit kabinet zijn het toevallig twee vrouwelijke bewindslieden die daarmee opgescheept zitten. En bij het beleidsterrein van de AOW komen ze elkaar tegen.Dat is in principe het domein van de staatssecretaris van Sociale zaken en werkgelegenheid, mevrouw Klijnsma. Tegenover haar staat minister Hennis van Defensie.Klijnsma ziet zich voor de schier onmogelijke opgave gesteld om

VVD-beleid uit te voeren in een PvdA-domein. Mevrouw Hennis mag daarentegen PvdA-beleid uitvoeren in een VVD-domein.Nou schijnt mevrouw Klijnsma in een jolige bui AOW’ers geadviseerd te hebben om een moestuin te verzorgen ter aanvulling van een scharrig pensioen. Daarmee werd ze het gesprek van de dag.Toch is dat vreemd. Want al eerder (lees de Trivizier van juni) verklaarde ze in een zelfde soort jolige bui dat je als militair met een AOW-gat toch gewoon in de bijstand zou kunnen. Getuigt van eenzelfde wereldvreemdheid.Nou is het AOW-gat eigenlijk een probleem voor de minister van Defensie. We schrijven ‘nazorg’ tegenwoordig met hoofdletters, zeker als het om veteranen gaat. Veel voormalige militairen met een AOW-gat zijn veteraan. Veel actief-dienende militairen met een gapend AOW-gat als perspectief, zijn trouwens ook veteraan.Dus waarom die nazorg opeens ophoudt als die militair 65 wordt?Dat moet de minister maar eens uitleggen.Als er nou een PvdA-bewindspersoon op Defensie was geweest, zou die dan al lang een oplossing hebben bedacht? Natuurlijk, geef ze een uitkering! Daar kom je als PvdA-politicus altijd mee weg.

Waardeer de bijzondere rechtspositie van de militair!Het is een misverstand om te denken dat militairen normale ambtenaren zijn. De grondwettelijke taak van de krijgsmacht heeft voor militairen bijzondere gevolgen. De krijgsmacht heeft tot taak om het grondgebied van Nederland en de NAVO te verdedigen, om door deelname aan crisisoperaties de (internationale) rechtsorde te handhaven, etc. U kunt net als ik het rijtje wel dromen. Deze taken zijn (mede) bepalend voor de bijzondere rechtspositie van de militair. Militaire eenheden moeten in de juiste omvang en samenstelling en op het juiste moment beschikbaar zijn. De inzet is veelal buiten de landgrenzen en onder niet gebruikelijke omstandigheden. Militairen moeten gewapend (kunnen) optreden. Ook extreme klimatologische omstandigheden kunnen een gevaar voor eigen leden of gezondheid zijn.Dat stelt bijzondere eisen aan de militair. Vooral omdat de militair bij daadwerkelijke inzet zijn eigen leven en/of dat van anderen op het spel zet. Een flexibele en direct inzetbare krijgsmacht eist van de militairen permanente opleidingen en trainingen. Voorafgaande aan operationele inzet en tijdens die inzet gebeurt dat nog intensiever. Een ruime overschrijding van gemiddelde werkweek van 40 uren tijdens oefeningen, de voorbereiding op inzet en tijdens inzet, is gebruikelijk. De Arbowetgeving, de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit gelden dan niet. De werk- en leefomstandigheden zijn veel primitiever en belastender dan normaal. Om over de omstandigheden tijdens missies nog maar te zwijgen. Dit betekent een volledige verstoring van de balans tussen werk en privé. Daarnaast moet de militair fysiek, medisch en psychisch volledig inzetbaar zijn en zich periodiek hierop laten testen. Daarom moet de militair gebruik maken van de militaire gezondheidszorg. Voor hen dus géén vrije keuze zoals voor alle andere Nederlanders.En dan zijn er nog de beperkingen zoals een verbod om naar bepaalde landen te reizen of om een relatie aan te knopen met partners uit bepaalde landen. Het is hen verboden om te staken. Hun grondrechten zijn beperkt. Dat betekent ook dat zij schendingen van hun lichamelijke integriteit tot op zekere hoogte moeten laten welgevallen. Bij deze bijzondere positie horen een beter loon en verbeterde secundaire arbeidsvoorwaarden. Het wordt tijd dat de Minister zich hiervoor gaat inzetten. Indien er meer geld vrij komt voor Defensie, hoort dit te gaan naar het personeel. Buig de kaalslag van de laatste jaren om! De VBM is van mening dat er na het zomerverlof een afspraak moet liggen die eerste aanzet geeft tot een structurele verbetering. Te beginnen met een klip en klare waardering van de bijzondere rechtspositie.

"Dus waarom die nazorg opeens ophoudt als die militair 65 wordt?

Dat moet de minister maar eens uitleggen"

004_TJ07.indd 5 27-6-2014 9:04:09

Page 6: Triv0708 2014

NIEUWS

6 | Trivizier | 7/8 - 2014

Het niet succesvol afleggen van de defensie conditieproef (DCP) heeft geen rechtspositionele gevolgen. Die afspraak staat nog steeds. Steeds meer militairen nemen deel aan de proef. Ook het slagingspercentage vertoont een duidelijk stijgende lijn. Positieve prikkels – maak duidelijk wat het belang van het afleggen van de test is – werken.

In augustus/september is met de nota’s ‘Invoering Defensie Conditie Proef ’ en ‘Regeling DCP’ de invoering van de defensiebrede conditieproef bekend gesteld. In deze nota’s staat dat Defensie de DCP gefaseerd zal invoeren en vanaf oktober zal starten met een proefperiode. Doel van deze proefperiode is alle actief dienende militairen te laten wennen aan de DCP door hen te verplichten deze ten minste eenmaal af te leggen, zonder dat er rechtspositionele consequenties aan de resultaten verbonden zullen zijn.

Door communicatiemisverstanden over de duur van de proefperiode is deze uiteindelijk geëindigd op januari .

Inmiddels zijn de gegevens over het afleggen van de defensie conditieproef bekend en kun je een vergelijking tussen de beginperiode en het afgelopen jaar maken.

Volgens de harde gegevens hebben in . van de . militairen de DCP afgelegd. Dit komt neer op . Hiervan hebben . militairen voldaan aan de eis. Het slagingspercentage komt dan uit op .

In leggen . van de . militairen de conditieproef af. Dat is een deelnamepercentage van meer dan , ruim meer dan in . Van deze rondt de proef succesvol af. Kortom: ook het slagingspercentage is in de loop der tijd aanzienlijk gestegen.

Met name de landmacht heeft forse stappen gezet. De deelname die daar ongeveer de helft was in , is opgelopen naar (afgerond) twee derde in . De marine blijft qua deelname duidelijk achter.

Er zijn trouwens aannemelijke verklaringen voor het niet deelnemen van militairen. Zo gaat een groot aantal van hen als gevolg van de reorganisaties binnen afzienbare tijd de defensieorganisatie verlaten. Bijvoorbeeld omdat ze herplaatsingskandidaat zijn of als ontslagbeschermer vlak voor leeftijdsontslag staan. Militairen die in de loop van het jaar opgekomen zijn, nemen niet deel aan de test. Ook dat verklaart een deel van de niet-deelname aan de DCP.

Al met al een positieve ontwikkeling, vindt de VBM. De bond vindt dat bewustwording van het belang van deelname een grotere rol moet spelen dan het tegenovergestelde: de dreiging van rechtspositionele consequenties. De indertijd gemaakte afspraak dat het niet succesvol afronden van de conditieproef geen rechtspositionele consequenties zou hebben, staat nog steeds. Deze afspraak hebben bonden en Defensie onlangs nog in het overleg (her)bevestigd.

Stand van zaken Defensie Conditieproef

006_TJ07.indd 6 27-6-2014 9:06:35

Page 7: Triv0708 2014

http://altijdwat.incontxt.nl/seizoenen/2014/afleveringen/13-05-2014/fragmenten/interview-jeanine-hennis-plasschaertof scan code.

Het valt niet mee om minister van Defensie te zijn in een coalitie met twee partijen die fundamenteel van mening verschillen over Defensie. Dat blijkt ook weer uit antwoorden die minister Hennis op mei geeft op vragen van CDA-Kamerlid Knops. In weerwil van de drang om van de daken te schreeuwen dat er echt meer geld bij moet, kan de minister slechts met de tanden op elkaar mompelen: “De minister van Financiën heeft volgens de Comptabiliteitswet de bevoegdheid om binnen de volledige Rijksbegroting te zoeken naar mogelijkheden om de Rijksbegroting in evenwicht te houden. Daarbij wordt geen enkel ministerie uitgesloten.” Kortom: de minister kan niet beloven dat er meer geld bij komt. Opnieuw bezuinigen kan ze niet uitsluiten.De minister antwoordt dit op een vraag over de uitspraak van de minister van Financiën dat geld erbij voor Defensie ‘een slecht idee’ is. Letterlijk zegt minister Dijsselbloem volgens de Telegraaf van maart: “„We komen net uit een moeilijke economische periode, het herstel is nog pril. Om dan weer veel geld uit te geven wat er niet is, dus extra uitgaven, lijkt me een slecht idee. Ik heb geen geld over”, zei de PvdA-bewindsman.” In het NCRV tv-programma ‘Altijd wat’ klinkt minister Hennis op mei hoopvoller dan in de beantwoording van de Kamervragen op mei. Als de interviewer de minister voor de voeten werpt dat ook de VVD al jaar moeiteloos op Defensie bezuinigt, geeft ze dat grif toe. Maar ze is ook blij dat de crisis in de Oekraïne ertoe heeft geleid dat we in Nederland weer ‘het debat durven te voeren over het belang van de krijgsmacht’. Ze is blij dat Defensie vorig jaar ‘ietsje minder minder’ kreeg. Hennis: “Ik hoop van harte dat we nu weer op de weg terug zijn. Een bijdrage leveren aan de bezuinigingen is prima, maar als

je daarmee een structureel probleem creëert voor een veilig en vrij Nederland, dan zijn we verkeerd bezig.”Bruggen bouwen. Dat was het motto van het huidige kabinet. Er komt nog een aardig ‘probleem’ bij. Door een herberekening gaat het bruto binnenlands product omhoog. Naar het schijnt ‘groeit’ de economie met tot . Dat betekent dat Nederland meer zou moeten gaan uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking en de EU. Maar ook aan Defensie?U raadt het al, daarover verschillen VVD en PvdA grondig van mening.Pas in september weten we waar het getouwtrek over de defensie-uitgaven toe gaat leiden. Maar wellicht blijkt intussen dat het alleen maar gaat om een gesprek tussen twee mensen op een brug die op instorten staat.

Bruggen bouwen of touwtrekken?

007_TJ07.indd 1 27-6-2014 9:11:02

Page 8: Triv0708 2014

VERPL A ATSINGSKOSTEN

8 | Trivizier | 7/8 - 2014

Op oktober bereiken bonden en Defensie een onderhandelaarsakkoord over de arbeidsvoorwaarden vanaf . Het grootste deel van die afspraken gaat over het Sociaal Beleids Kader .Maar er zit ook een aparte bijlage bij over de harmonisatie van de verplaatsingskosten. Een (aanvullende) financiële afspraak is de bevriezing van de eigen bijdrage woon-werkverkeer, een maatregel die gunstig uitpakt voor het personeel. Maar vooral willen de bonden en Defensie een harmonisatie van de regelingen en vergoedingen voor burgers en militairen. Zo spreken bonden en Defensie onder meer af dat voor het begrip ‘partner’ of echtgenoot de definities van het AMAR en het BARD zullen gelden (het militaire en het burgerlijke ambtenarenreglement). Ook geldt de afspraak: “voor alle defensieambtenaren wordt een gelijkluidende begripsbepaling ‘eigen huishouding’ opgenomen waarin tevens verdere uitleg zal worden gegeven van het begrip ‘zelfstandig bewoonde woonruimte’.”

En toen?Nadat het Verplaatsingsbesluit Defensie eind is vastgesteld, komen begin de eerste klachten binnen bij de VBM en BBTV. In januari doet de rechter voor het eerst uitspraak.Volgens de rechter kun je ook bij samenwoning met (een) huisgeno(o)ten een ‘zelfstandige woonruimte’ hebben.

Dus heb je recht op een vergoeding van de dagelijkse kosten woon-werkverkeer als je meer dan km van je werk woont. Defensie is in beroep gegaan tegen die uitspraak van de rechter bij de Centrale Raad van Beroep.

Hoe vaak levert dat nieuwe besluit problemen op?Intussen komen bij de VBM en de BBTV steeds meer klachten binnen. Er zijn op dit moment bijna leden die met steun van de VBM en BBTV in bezwaar of in beroep zijn gegaan tegen afwijzingen van het Dienstencentrum Human Resources (DCHR).

Waarom wijst DCHR aanvragen af?Het DCHR wijst aanvragen voor tegemoetkoming in de dagelijkse kosten woon-werkverkeer systematisch af als je geen eigen huishouding voert. Het gebeurt ook dat DCHR tegemoetkomingen stopzet omdat het vindt dat die onterecht zijn toegekend. In dat geval kan terugbetaling van de ontvangen tegemoetkoming woon-werkverkeer behoorlijk in de papieren lopen.

Wat is het ‘voeren van een eigen huishouding’?Dat je niet bij je eigen (stief- of pleeg-) ouders woont en ook niet bij die van je eventuele partner, maar in een ‘zelfstandige woonruimte’.Ten tweede moet je ingeschreven staan in de Gemeentelijke

VBM voertal 20 procedures

Harmonis atie

verplaa

008_TJ07.indd 8 27-6-2014 9:13:29

Page 9: Triv0708 2014

7/8 - 2014 | Trivizier | 9

Basis Administratie op het adres van die zelfstandige woonruimte.Ten derde moet je een rechtsgeldig huurcontract hebben van de woonruimte of een koopcontract op jouw naam of die van je partner.

Wat is een zelfstandige woonruimte?Volgens het Verplaatsingskostenbesluit Defensie is dat een “woonruimte voorzien van een eigen toegangsdeur die van binnen en buiten kan worden afgesloten. In de woonruimte moeten in elk geval aanwezig zijn:- een eigen woon(slaap)kamer,- een eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel,- een eigen toilet met waterspoeling.”

Wat staat hier dus niet?Dat iedere woon/slaapkamer (met keuken en wc) een eigen woonruimte toegangsdeur moet hebben. Met andere woorden: ook het besluit laat ruimte voor een zogenaamde ‘studentenhuisconstructie’.

Wat is een studentenhuisconstructie?Dat is het met meerdere personen delen van een woning. Bij een studentenhuisconstructie bewonen alle huurders – als ze een individueel huurcontract hebben -een ‘zelfstandige woonruimte’. Ook als ze een keuken, toilet en badkamer delen. Defensie heeft in tijdens een soortgelijke rechtszaak bij de Centrale Raad van Beroep erkend dat zo’n situatie niet meteen hoeft te wijzen op iets anders dan het bewonen van een zelfstandige woonruimte.

Wel een partner, geen partnerschap?Een militair die samenwoont met een partner bewoont volgens Defensie alleen een zelfstandige woonruimte als het partnerschap geregistreerd is. Of als de militair gehuwd is met die partner dan wel er een samenlevingscontract is.Als je dat allemaal niet hebt en je staat wel samen op het huurcontract of je hebt samen de woning gekocht, dan boort

DE BELANGRIJKSTE ARTIKELEN UIT HET VERPLAATSINGSKOSTENBESLUIT DEFENSIE

Artikel 19, lid 1:De defensieambtenaar heeft aanspraak op een tegemoetkoming in de kosten van het dagelijks reizen over de afstand tussen de woning en de plaats van tewerkstelling, indien de te reizen afstand meer dan 10 kilometer bedraagt, hij dagelijks reist, en indien hij militair is tevens een eigen huishouding voert.

Artikel 21. De militair die geen eigen huishouding voert, heeft aanspraak op een tegemoetkoming in de kosten van het reizen over de afstand tussen de woning en de plaats van tewerkstelling, van:a. eenmaal per periode van twee weken, indien

de plaats van tewerkstelling en de woning beide in Nederland zijn gelegen en aan de militair huisvesting van rijkswege is verleend, òf

b. vier maal per periode van vier weken, indien de plaats van tewerkstelling en de woning beide in Nederland zijn gelegen en aan de militair geen huisvesting van rijkswege is verleend.

Defensie je de tegemoetkoming voor dagelijks reizen woon-werkverkeer gewoon door de neus.Maar ook hier geldt volgens de VBM en de BBTV: de militair bewoont een zelfstandige woonruimte.

De zaak die de VBM en de BBTV hebben aangespannen, ligt nu dus bij de Centrale Raad van Beroep. En het is dus de vraag of die hoogste bestuursrechter een ander oordeel gaat vellen dan in de in door Defensie aangespannen zaak. Die kans lijkt de VBM en de BBTV niet erg groot.

(B)Marco Pant

ani

erplaatsing

skosten

008_TJ07.indd 9 27-6-2014 9:13:39

Page 10: Triv0708 2014

MEDEZEGGENSCHAP

10 | Trivizier | 7/8 - 2014

Een MC die vroegtijdige

betrokkenheid wil, doet er goed aan hierover met het HDE duidelijke afspraken te maken"

Optimaliseer je invloed

Tekst: Louis Schipper

De VBM vindt het pure noodzaak

om de medezeggenschap zo

vroeg mogelijk te betrekken bij

voorgenomen maatregelen. Hoe pak

je dit aan als medezeggenschap?

Wil je als medezeggenschapscommissie op tijd informatie? Wil je ook invloed op de besluitvorming? Dan is het zaak om er vroeg bij te zijn! Over een voorgenomen maatregel moet het Hoofd van Dienst Eenheid met de MC overeenstemming bereiken. Dat pleit vóór vroegtijdige inbreng van de MC.Juist in de voorbereidende/oriënterende fase, bij de totstandkoming van de voorgenomen maatregel of bij het beoordelen van diverse alternatieven, is het mogelijk om inbreng te hebben. Dit speelt bijvoorbeeld bij een voorgenomen maatregel die betrekking heeft op een ‘voornemen tot reorganisatie’. Voor deze voorgenomen maatregelen geeft de SG-aanwijzing Uitvoering Reorganisaties Defensie de mogelijkheid om in de ‘voorbereidingsfase’, als de MC dat wil,

invloed uit te oefenen. Laat deze kans niet voorbij gaan!

Vuile handenMaar maakt een MC die vroeg meedenkt over het te ontwikkelen beleid of te nemen besluit geen vuile handen? Je wordt dan toch medeverantwoordelijk? Ja, dat is waar.De vroege bemoeienis maakt het moeilijker om een besluit, als dat u ite indel i jk voor advies wordt a a n g e b o d e n , o n a f h a n k e l i j k t e beoordelen. De keuze voor vroegtijdige betrokkenheid is niet vrijblijvend. Nog iets: je hebt als MC in de voorbereidende fase wel veel invloed, maar die is veelal in het uiteindelijk formele voorstel niet meer zichtbaar.

Advies van de VBM: doe het!Een MC die vroegtijdige betrokkenheid wil, doet er goed aan hierover met het HDE duidelijke afspraken te maken. Bi j de halfjaarli jkse vergadering over de algemene gang van zaken bij de diensteenheid krijg je een prima overzicht van de komende ontwikkelingen. De MC bepaalt aan de hand van dat overzicht bij welke onderwerpen, op welk moment en op welke wijze het betrokken wil zijn. Die mogelijkheden

biedt het Besluit Medezeggenschap Defensie (artikel , lid ). Vervolgens overleg je met het HDE over de uitvoering hiervan. De VBM adviseert zowel de HDE’n als de MC’s te streven naar vroegtijdige informatieverstrekking en vroegtijdige betrokkenheid van de MC’s bij de besluitvorming. Voor de MC is dan de consequentie dat men de eigen werkzaamheden beter zal moeten plannen. Ook zal je nog meer zorg moeten besteden aan het contact met de achterban. Bijvoorbeeld door die te raadplegen als er nog advies te geven is. Informeer de achterban ook over onderwerpen waar je mee bezig bent als MC. Dan blijft je invloed op het uiteindelijke besluit beter zichtbaar.Voor het HDE geldt: vroegtijdig betrekken van de medezeggenschap bij voorgenomen maatregelen is niet verplicht maar wel noodzakelijk! Hiermee beperk je het risico geen overeenstemming te bereiken met de MC, wat leidt tot geschillenprocedures en tot onnodige vertraging. Het levert ook een bijdrage aan het scheppen van draagvlak onder het personeel. Het is tenslotte de MC die het in de diensteenheid werkzame personeel vertegenwoordigt. Al met al een gezamenlijk belang.

Geschillenprocedures leiden tot onnodige vertraging.

010_TJ07.indd 10 27-6-2014 9:16:14

Page 11: Triv0708 2014

(F)Bauke Mol

lem

a

MC-DAG 19 NOVEMBER 2014(F)BaukeM

olle

ma

MC-DAG 19 NOVEMBER 2014

7/8 - 2014 | Trivizier | 11

VBM 2014medezeggenschapsdag

Datum: woensdag 19 november 2014

Plaats: ‘De Wittenberg’*,

Generaal-majoor Kootkazerne, StroeAanvang:

10.00 uur einde 15.30 uur

In 2008 is het Besluit Medezeggenschap

Defensie op meerdere punten aangepast.

Wat heeft dat opgeleverd? Die vraag wil

de VBM samen met medezeggenschappers

op 19 november 2014 bespreken. Noteer

die datum alvast in uw agenda!

H e t t h e m a v a n d e m e d e z e g g e n s c h a p s d a g is ‘Evaluatie Besluit Medezeggenschap Defensie’.Het zal gaan over vragen als:Hebben de wijzigingen uit nog iets opgeleverd? Is de medezeggenschap dichter bij de werkvloer gekomen?Is de medezeggenschap ook eerder betrokken in het proces?Kan de medezeggenschap de ontwikkelingen strategisch beïnvloeden?

Kortom: wat is er bereikt en

wat kan er beter?

*De huidige generaal-majoor Kootkazerne in Stroe was tot 1978 ‘Legerplaats bij Wittenberg Stroe’ (bron: www.legerplaats.nl).

Reserveer woensdag november alvast in uw agenda. Aanmelden via [email protected]

011_TJ07.indd 11 27-6-2014 10:21:12

Page 12: Triv0708 2014

MEMO

Reünie Poolster

Zaterdag 13 september 2014.

www.hrms-poolster.nl

@[email protected]

Telefoon 074 2 66 51 81 of 06 51 19 92 30

12 | Trivizier | 7/8 - 2014

Keuze te maken uit één of meerdere foto’s (foto Ron Burgerink)<zie map digitaal>: 0307: Contactdag KMar krijgt een waar en groots reüniekarakter0431: Kranslegging door oorlogs- en vredesmissie-veteraan KMar0451: Burgemeester van Apeldoorn (l) en KMar-ambassadeur der Veteranen defi leren bij de krans0492: Gezellig onderonsje met de oud-dominee (l) bij de Veteranendag KMar 2013

Defensie maakt de salarissen

over op donderdag 24 juli 2014

en vrijdag 22 augustus 2014.

Het ABP maakt de uitkeringen

over op woensdag 23 juli 2014

en donderdag 21 augustus

2014.Bijschrijving op uw rekening

volgt meestal de volgende

werkdag.

HERDENKING DODENSPOORWEGEN 2014Op zaterdag 30 augustus 2014 worden de slachtoff ers van de Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg herdacht bij het Drie-Pagodenmonument op Landgoed Bronbeek in Arnhem. Gastspreker is Kees Maaswinkel, maker van de documentaires over Hellships onder andere naar Thailand, Birma en Sumatra. Het centrale thema dit jaar is ‘De kracht van een verhaal’. Iedereen is welkom vanaf 10.00 uur. De ceremonie bij het monument begint om 11.15 uur. U kunt inschrijven voor het lunchbu� et na a� oop. Kijk op www.shbss.nl

CENTRAAL AANMELDPUNT VETERANENVanaf 11 juni 2014 vervangt het Veteranenloket het Centraal Aanmeldpunt voor Veteranen van het Veteraneninstituut (CAP/Vi). Het Veteranenloket biedt toegang tot bestaande zorg en dienstverlening van het ministerie van Defensie, het Veteraneninstituut (Vi), het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV), het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) en het Veteranen Platform (VP) en maakt deze centraal bereikbaar via één website en één telefoonnummer. Voor een acute zorgvraag is het loket ook buiten kantooruren bereikbaar. U kunt bij het loket terecht met elke vraag op het gebied van dienstverlening en zorg: klein of groot, persoonlijk of praktisch. Dat geldt ook voor uw relaties. [email protected] www.veteranenloket.nl088 3340000

FIETS-3-DAAGSEN PRO REGEPro Rege Fietsevenementen organiseert ook in 2014 weer diverse fi etsdriedaagsen. U kunt nog meedoen in

HilversumTelefoon 035 623498729 t/m 31 juli 2014KatwijkTelefoon 015 26118925 t/m 7 augustus 2014OirschotTelefoon 0650 66803812 t/m 14 augustus 2014HavelteTelefoon 0521 34129719 t/m 21 augustus 2014ErmeloTelefoon 0341 35822626 t/m 28 augustus 2014

Of kijk op www.� etsenprorege.nl

BETA

ALDATA JULI & AUGUSTUS

012_TJ07.indd 12 27-6-2014 9:18:54

Page 13: Triv0708 2014

(H)Lance Arm

stro

ng

7/8 - 2014 | Trivizier | 13

VETERANEN NATIONALE TAPTOE 2014Speciaal voor veteranen en dienstslachtoff ers bieden het vfonds en het Ministerie van Defensie een arrangement aan voor een bezoek aan de Nationale Taptoe. Veteranen en dienstslachtoff ers kunnen voor € 10 p.p. de voorstelling op donderdagmiddag 25 september bijwonen. Per bestelling komen daar € 2,50 administratiekosten bij (aanbieding geldt voor 2 personen ). Parkeren bij Ahoy tegen een sterk gereduceerd tarief, af te rekenen bij aankomst Ahoy (voordeligste optie). Willen meer familieleden of bekenden met u mee komen, dan zijn zij ook welkom. U kunt twee extra Taptoebezoekers meenemen naar het buff et en de Nationale Taptoe. Kosten bedragen € 30 p.p. Deze extra bestelling kunt u op uw bestelbon bijschrijven. Aanmelden kunt u onder vermelding van uw veteranen-/dienstslachto� erpas nummer met de bestelbon in Checkpoint en de Kareoler.

CONTACTDAG KMAR VETERANEN EN OUD KMAR PERSONEEL‘Koninklijke Marechaussee: al 200 jaar als het erop aankomt’. Eén van de jubileumactiviteiten dit jaar is de speciale contactdag Koninklijke Marechaussee (CD KMar). De CD KMar vindt plaats op vrijdag 3 oktober 2014 op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn. De dag bestaat uit twee delen: in de ochtend staat het programma in het teken van de vertrouwde (15e!) Veteranendag KMar met kranslegging en nasimaaltijd en vanaf 14.00 uur op dezelfde locatie de reünie voor alle oud KMar medewerkers.De postactieve veteranen ontvangen de aanmeldstrook op de adresdrager van het veteranenblad Checkpoint dat eind juli verschijnt. De veteranen in actieve dienst kunnen het aanmeldingsformulier opvragen op het e-mailadres [email protected]. Om 14.00 uur vangt de reünie aan voor allen die ooit bij de KMar hebben gewerkt als militair - dus ook de dienstplichtigen en het beroepspersoneel dat een bepaalde tijd heeft gediend - of als burger. Het aantal belangstellenden is gelimiteerd, dus hier is van kracht: wie het eerst komt die het eerst maalt. Belangstellenden kunnen het aanmeldingsformulier digitaal opvragen op e-mailadres [email protected].

Verkiezingsdata Medezeggenschapscommissies

CZSK10 september 2014Koninklijke Marine Technische Opleidingen

KMTO

CLAS21 augustus 201441 Pantsergeniebataljon

11 september 2014LO/Sportorganisatie

7 oktober 201442e Brigade Verkennings Eskadron 42BVE

CDC3 septemberKMA

9 september CEAG Coördinatiecentrum Expertise

Arbeidsomstandigheden en Gezondheid

DMO16 juli 2014Directie F&C; P&O; B&B; Kabinet D-DMO

16 juli 2014Projecten; Staf Matlog

16 juli 2014Verwerving

16 juli 2014Wapensystemen (incl. Kenniscentrum Brand &

bedrijfsstoff en)

16 juli 2014TMO

US

Ga stemmen!

012_TJ07.indd 13 27-6-2014 9:21:24

Page 14: Triv0708 2014

COLUMN, VAN HEMERT

14 | Trivizier | 7/8 - 2014

In de afgelopen periode ben ik onder andere op werkbezoek geweest bij de schietserie in Bergen/Münster-Süd. Dat is die locatie op de Noord-Duitse laagvlakte waar we viermaal per jaar met heel veel eenheden naar toe gaan om onze schietvaardigheden op een hoger peil te brengen.

Via gastheer Clustercompagnie werden we onder meer deelgenoot gemaakt in de vele aspecten van de logistiek. Er ging een wereld voor me open en dat terwijl ik als genezerik toch deel uitmaak van het dienstvak der logistiek.

Ter plaatse dwaalden m’n gedachten af naar september . Toen vond op diezelfde laagvlakte, ten zuiden van Hannover, Free Lion plaats. Dit was de laatste oefening die we als toenmalig ste Legerkor ps organiseerden: . Nederlanders speelden er met duizenden wiel- en rupsvoertuigen in grote donkere dierenbossen en op open vlakten.

A l s d i e n s t p l i c h t i g e m e t e e n gezwaluwstaart patje was ik zwaar onder de indruk. Na de val van de Muur werden krijgsmachten afgebouwd en dit soort mega-oefeningen afgeschaft, maar de input van de logistiek bleef. Oorlogen kunnen immers niet zonder logistiek, omdat anders simpelweg alles stilstaat.

De logistiekelingen onder ons zorgen nog steeds voor veldversterkingsmiddelen, reservedelen, munitie, eten, drinken en brandstof. Dat vergt inspanning, uitgekiende logistieke inspanning. Die zag ik in Bergen terug bij alle collega’s die ons - onder andere - hun kennis, kunde en materieel presenteerden. Ik zag de Luna containerheftruck en de verreiker in levenden lijve, de uitgifte klasse I tot en met V en heel veel meer.

is allesbehalve hetzelfde als . De Koude Oorlog is beëindigd, maar de wereld is er allesbehalve veiliger op geworden, niet in de laatste plaats in onze veilige haven Europa. Kijk maar naar de Krim.

In de media gingen onmiddellijk stemmen op om terug te keren naar

‘Een leger marcheert op zijn maag’

krijgsmachten met dienstplichtigen; om tanks terug te roepen uit de mobilisatiecomplexen – oeps… verkocht aan Finland; om de krijgsmacht meteen maar weer te herinrichten.

De enige tip die ik, alleen al in verband met mijn werkbezoek en mijn gememoreerde terugblik op Free Lion, kan geven is deze: “Een leger marcheert op zijn maag”. Die tip, gejat van een kleine grote man wiens leger wel eens was vastgelopen vanwege stagnerende

‘lines of communication’, geef ik u gratis en voor niets.

Marcel van HemertOnderof f ic ier van het R eg iment Geneeskundige Troepen van het dienstvak der logistiek.

014_TJ07.indd 14 27-6-2014 9:23:02

Page 15: Triv0708 2014

JURIDISCH

7/8 - 2014 | Trivizier | 15

Tekst: Wil LouwerseDefensie stuurt zieke marinier naar voedselbank

Marinier Onbevreesd vecht twee jaar lang op diverse slagvelden met

Defensie. Hij levert, zoals het een goed marinier betaamt, succesvol

slag. Defensie voert een nederlagenstrategie.

Feit 1Vanaf februari ontvangt marinier Onbevreesd nog maar salaris vanwege jaar ziekteverzuim. Hij verricht wel loonvormende arbeid, waarmee hij zijn salaris aanvult tot . In februari loopt zijn ontslagbescherming ( jaar) af en dan moet hij de dienst uit.

Feit 2In juli raakt hij zijn Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) kwijt. Hij is enkele jaren eerder strafrechtelijk veroordeeld (betrokkenheid bij een handgemeen). Zijn commandant schorst hem vrijwel meteen.

Overwinning òDe juridische dienst van de VBM maakt bezwaar tegen de intrekking van de VGB en begeleidt hem bij de hoorzitting. De Minister blijft bij de beslissing, dus de VBM gaat in beroep bij de rechtbank. Na een jaar stelt die Onbevreesd in het gelijk. Intussen onderzoekt een commissie in opdracht van de minister of en hoe Onbevreesd ontslagen zou kunnen worden. Door de uitspraak van de rechtbank kan deze procedure, net als alle voorgaande beslissingen van de Minister, de prullenbak in. Probleem: Onbevreesd kan gedurende dit jaar geen loonvormende arbeid verrichten.

Feit 3Intussen krijgt Defensie van het UWV in januari een verbod

om Onbevreesd voor maart te ontslaan. Reden: Defensie is bij het uitvoeren van het wettelijk verplichte re-integratietraject ernstig in gebreke gebleven. Defensie verzet zich heftig in de bezwaarprocedure, maar het UWV handhaaft de beslissing.

Feit 4In maart kan Onbevreesd nog maar € , per dag besteden; hij kan immers geen loonvormende arbeid verrichten. Het NIBUD heeft uitgerekend dat alleen al voor het dagelijks eten € , nodig is. Tandpasta niet meegerekend. Onbevreesd kan niet meer rondkomen. Als gebaar van goed werkgeverschap (?), meldt een bedrijfsmaatschappelijk werker Onbevreesd aan bi j de voedselbank!

Overwinning ùDefensie verleent de VGB maar vergeet om Onbevreesd zijn proceskosten en griffiegeld te vergoeden. Na een tweede beroep bij de rechtbank (!) en vele manuren en duizenden euro’s verder, krijgt Onbevreesd wederom gelijk.

Overwinning äOnbevreesd vraagt Defensie om de korting op zijn salaris alsnog uit te betalen. Want hij kan door een foute beslissing van Defensie geen loonvormende arbeid verrichten. Defensie betaalt uit, maar niet over de juiste periode. Na een bezwaarschrift van de VBM en vele manuren en vele euro’s later krijgt Onbevreesd opnieuw zijn gelijk.

Overwinning ëDefensie vergeet de rente te vergoeden waarop Onbevreesd wettelijk gezien recht heeft. Hetzelfde verhaal: bezwaarschrift, vele manuren, nog meer weggegooide euro’s en Onbevreesd wordt in het gelijk gesteld.

Overwinning ö en üTussendoor voert de VBM-jurist nog een procedure. Met Onbevreesd is inmiddels een ontslagdatum in afgesproken. Maar het schriftelijke besluit vermeldt een eerdere datum in . Na een bezwaarschrift, vele manuren en het weggooien van euro’s later krijgt Onbevreesd gelijk. Dat geldt ook voor een tweede tussendoortje: het niet-tijdig uitbetalen van de loonvormende arbeid.

Overwinning ÅEind stelt Onbevreesd Defensie aansprakelijk voor alle geleden schade en ook deze keer lukt het Defensie niet om meteen de juiste beslissing te nemen. De VBM maakt bezwaar tegen het afwijzingsbesluit. We gooien er nog wat niet-gebruikte manuren en de laatste euro’s tegen aan waarna Defensie en Onbevreesd de betaling van een schadebedrag overeen komen.Feit 5Werken bij Defensie? Je moet het maar kunnen met zo’n baas!

(J)Eddy Mer

ckx

015_TJ07.indd 15 27-6-2014 9:24:19

Page 16: Triv0708 2014

Postbus 93037 2509 AA Den Haag, email: [email protected]

GEACHTE RED CT IEPostbus 93037 2509 AA Den Haag, email: [email protected]

GEACHTE RED CT IE

16 | Trivizier | 7/8 - 2014

KAREL DOORMAN IN NNGIn het artikel van Mees Bax - x Karel Doorman – in Trivizier - is een foutje geslopen. Hr.Ms. Karel Doorman bracht een bezoek aan Nederlands Nieuw-Guinea van augustus (aankomst Hollandia) t/m september en niet zoals in het artikel vermeld: .Aan boord bevonden zich Hawker Hunter straaljagers en Alouette heli’s die op mei in Rotterdam werden geladen, bestemd voor de op Biak te stationeren Luchtmacht. Gedurende de periode augustus t/m augustus werden deze toestellen gelost tijdens het bezoek aan Biak.Ondergetekende was destijds geplaatst bij het Vliegtuigsquadron . Dat squadron met de Hawker Seahawk straaljager was ook aan boord van Hr.Ms. Karel Doorman gedurende die wereldreis. Gerard Oukes, AOOTDV b.d.

IEDEREEN WORDT ER BETER VAN, BEHALVE …Deze week kreeg ik een folder, pasje en begeleidende brief van het veteranenloket in de bus.Ik heb de folder doorgelezen en constateer wederom een euforisch verhaaltje, waarbij blijkbaar een nieuwe laag ambtenaren zich moet gaan profileren.Ik heb als F- vlieger van de KLu deel uitgemaakt van de Nederlandse inzet tijdens het Bosniëconflict en als KDC- vlieger ben ik langdurig ingezet in onder meer Kosovo, Eritrea, Zaïre, Irak en Afghanistan.Het veteranenwezen is, zoals gebruikelijk in dit land, perfect geïnstitutionaliseerd. Een veteranenwet, een veteraneninstituut (Vi), een zorgsysteem (LZV), ABP, een veteranenplatform (VP), een Veteranendag en nu een veteranenloket. Prachtige windowdressing voor het optuigen van een flink stuk ambtelijke werkgelegenheid waarvan iedereen beter wordt, behalve de veteraan. Insiders weten allang dat

materiële, laat staan financiële hulp in de praktijk pas na een langdurige en kostbare rechtsgang wordt verkregen. Het MinDef moet immers ook bezuinigen.In tegenstelling tot datgene wat het pamflet suggereert, heeft de veteraan te maken met een WUL, een pensioen bij het ABP dat steeds verder wordt uitgekleed (al jaar geen indexatie), een AOW- en een ABP pensioengat wat hij zelf moet overbruggen. Bovendien blijft de militair in het hoge fiscale tarief vallen tot het pensioen (wie weet straks wanneer) ingaat. Ik heb in mijn militaire loopbaan een chronische aandoening opgelopen. Ik heb er geen enkele behoefte aan om aan te tonen dat dit niet op een zonnige dag in mijn achtertuin is ontstaan, maar wel door de -jarige uitoefening van mijn functie. De dure pillen die ik daarvoor moet slikken moet ik uiteraard met mijn eigen bijdrage betalen. Ik ken vele onderofficieren, die momenteel onder de armoedegrens leven. Stom, ze zijn altijd loyaal gebleven en hebben de overheid als werkgever vertrouwd. Als de wereld er een stukje beter en veiliger van geworden was, had ik dat er graag voor over gehad. Nu ik er op terugkijk, is er van alle politieke doelstellingen niets meer overgebleven. De militair strategische planningsfactoren zijn door de diverse Nederlandse regeringen consequent genegeerd en weggewuifd. Al voordat er een NL-contingent militairen in Bosnië deelnam, was bij de operationele planningscellen bekend dat zij onvoldoende bescherming konden krijgen. Met Srebrenica als gevolg. Dat de parlementaire enquête moest wachten tot alle betrokken politici buiten schot waren, is natuurlijk een gotspe. Om maar te zwijgen over deelname van de krijsmacht in Eritrea. Wij hadden daar niets te zoeken maar een bevriende diplomaat van onze premier moest destijds in de VN-Veiligheidsraad komen. Ook het

onderbrengen van De Hoop Scheffer als SG van de NAVO kon natuurlijk niet met lege handen gebeuren. Met onze jarenlange deelname aan de bezetting van Afghanistan als gevolg. Ik noem het maar bezetting, want iedere andere reden heeft intussen wel zijn geloofwaardigheid verloren. Makkelijk politiek scoren op de waan van de dag met structureel te weinig middelen en personeel om een conflict werkelijk op te lossen. Onze ‘can-do’ generaals en admiraals wilden maar al te graag deelnemen om bij een volgende politieke bezuinigingsronde enigszins bespaard te blijven. En wat heeft het ons opgeleverd? Meer dan . functies en de daaraan verbonden vliegtuigen, schepen en tanks verdwenen. De volledige slagkracht en ervaring teruggebracht tot dat van een blote voetenland. Ik heb met de militairen van Minusma te doen. In de folder staat: “U was er voor ons land, wij zijn er voor u”. Ik kan mijn kamer behangen met oorkondes en lofbetuigingen. Mooie woorden kosten immers geen geld. Noem mij een azijnpisser. Ik ben van mening dat dit veteranenloket onder leiding van onze minister nogal hypocriet overkomt. Indien het veteranenloket werkelijk geïnteresseerd zou zijn in het lot van veteranen, zou het kunnen beginnen om te zorgen dat militairen niet extra getroffen worden door de bezuinigingswoede van de regering zoals hierboven omschreven. Althans dit publiekelijk aan de orde te stellen. Daar hebben we werkelijk wat aan. Dan kan de minister de onderscheidingen, mooie praatjes en loze one-liners verder achterwege laten.Beer van Huet, majoor Vlieger b.d.

SCHANDALIG!De wijze waarop De Volkskrant melding maakt van een mogelijk nieuwe Ridder Militaire Willemsorde is schandalig. Marco Kroon is vrijgesproken en er rust geen blaam op hem. Mensen die dit doen,

016_TJ07.indd 16 27-6-2014 9:24:56

Page 17: Triv0708 2014

7/8 - 2014 | Trivizier | 17

huilen met de wolven in het bos. Nogmaals schandalig! Ook de zogenaamde woordvoerders (van Defensie!) die dit onderstrepen hebben totaal geen gevoel voor respect en waardering!Wim F.J. Elgers

MOKHIk heb met interesse het artikel gelezen over de laatste bottelier in Trivizier nr. van juni . Ik ben een beetje teleurgesteld in de verklaring van de afkorting MOKH in Hilversum. Daar is van gemaakt: Marine Opleidings Kazerne. Dat had echter moeten zijn: Marine Opleidingskamp Hilversum. Als oud schrijver doet het me altijd pijn als dit soort dingen foutief wordt weergegeven. Dit heeft wellicht alles te maken met het feit dat we tegenwoordig een paarse organisatie zijn. We zijn niet meer gewend aan de specifieke marinetermen. Dit moest me even van het hart.Joep Hanssen

ZORGZAAM GOEDKOOP OP KOSTEN VAN U?Hierbij een reactie op het artikel ‘Zorgzaam goedkoop op kosten van u?’( Trivizier -). De invoering van de terhandstellingkosten is wederom een aanslag op de ‘kleine man (in mijn geval de UKW'er) zijn portemonnee’. Stel je voor dat zorgverzekerden niets betalen voor hun preferente medicijnen, ondenkbaar! De invoering van deze maatregel:- gaat ten koste van de inkomenspositie van met name chronisch zieken en mensen met een midden, laag- en minimuminkomen (terwijl de zorgtoeslag ook al met tientjes verlaagd is);- zorgt voor een verhoging van de administratieve rompslomp die veel kosten met zich meebrengt (apothekers/verzekeraars moeten aangeven of de kosten voor een terhandstellinggesprek en/of voor terhandstellingkosten zijn gemaakt);

- kan er toe leiden dat mensen met een smalle beurs noodzak e l i j k e zorg – (tijdig) gebruik van medicijnen – vermijden omdat ze het niet kunnen betalen (zij zijn namelijk altijd verplicht hun eigen risico aan te spreken).Daarnaast was het de bedoeling dat de apothekerskosten buiten de kosten voor het medicijn gehaald zouden worden, zodat de verzekerde kon zien hoe ‘duur’ alles wel niet was (pure onzin).Als dat de opzet was, dan zou je dus mede kunnen concluderen dat de medicijnkosten, waarin eerst de apothekerskosten zaten, lager in prijs zouden zijn. Is dit zo? (In mijn ervaringen niet).Was het in nog fl. , (de bekende knaak) voor een receptje, nu heeft de inflatie genadeloos toegeslagen. Maar liefst , ouderwetse guldens moet men anno voor vaak een flut advies, en separaat voor de uitgave per medicijn, neertellen. Stel: u bent hartpatiënt geworden en u hebt verschillende medicijnen en nog eerste uitgifte ook …Kassa! + (hoogte per verzekeraar verschillend) voor het terhand stelling-gesprek en + terhandstelling kosten per verschillend medicijn! Totaal af te rekenen ,- Uiteraard mogen de apothekers (tegengaan van verspilling medicijnen en verslaving etc.) niet meer dan maanden meegeven. Dus men dient wel om de maanden terug te komen, gelukkig betaalt u dan wel alleen de terhandstellingkosten van per verschillend medicijn. Totale

kosten, en af te rekenen op het eigen risico van verzekerde, per jaar (in dit geval).En dan zijn er nog politici die volhouden dat verzekerden daar niets van merken ..., euh waar zijn die dan gebleven als zij niet meer in mijn knip zitten?Deze maatregel van terhandstellingkosten is door de verzekeraars, apothekers en media eind amper naar verzekerden gecommuniceerd. Univé Zorgzaam kondigt de maatregel in een paar vage regels aan. Wat deze maatregel inhield en hoe hoog de extra te betalen bedragen zouden zijn, werd niet aangegeven. Verzekerden die reeds een extra eigen risico hadden genomen (oplopend tot ) konden in niet meer terug. Resultaat: verzekerden krijgen een (gepeperde) onverklaarbare rekening ( maanden onderweg), waarmee zij geen rekening hebben gehouden.AOOODOPS b.d. Gerrit Krap

"wederom een aanslag op de 'kleine man' zijn

portemonnee"

016_TJ07.indd 17 27-6-2014 9:25:10

Page 18: Triv0708 2014

18 | Trivizier | 7/8 - 2014

In het mei-nummer van Trivizier lees ik op blz. een intrigerend artikeltje over defensiegezinnen die moeten/willen verhuizen uit de wijk Julianadorp op Curaçao vanwege de luchtverontreiniging veroorzaakt door de Isla-raffinaderij. Dat artikel werpt bij mij vraagtekens op omdat wij er ooit zelf mee te maken hebben gehad.

Wij hebben eind jaren van de vorige eeuw in Julianadorp gewoond. Deze plaats hebben we verkozen boven een huis aan de Mahumaweg omdat we de wijk intiemer vonden en omdat wij op de Mahumaweg niet onze hele term konden blijven wonen. Een tussentijdse verhuizing zagen we niet zo zitten.Wij konden in eerste instantie een ander huis huren in de wijk Wishi maar vonden dat wij daar last konden krijgen van de verbrandingsgassen van de affakkelingsinstallaties van de toenmalige Shell raffinaderij.

Ik was er in die tijd zo mee bezig dat ik, met een kompas dat mariniers in het veld gebruiken, een aantal keren op het racefietsje ben gestapt en ben gaan meten hoe groot de sektor in kompasgraden was die de noordoostpassaat beslaat. Dat was, en is wellicht nog steeds, een

koers die, ruwweg, viel binnen de en graden vanaf de raffinaderij gerekend. Zeer incidenteel kwam het soms tot ± graden en is dus behoorlijk westelijk. We konden dus, veilig voor de uitstoot, meteen in Julianadorp gaan wonen en hebben dat ook gedaan op de Valkenweg, het uiterste noordelijke puntje, hemelsbreed km noordwestelijk van de raffinaderij en op km van de luchthaven.

De passaatwind is een gevolg van het Coriolus-effect: de afbuiging van de baan van de wind die beweegt binnen een roterend systeem, de aarde, vanaf de polen naar het zuiden. resp. het noorden richting evenaar. (Hogedruk gebieden en depressies niet meegerekend.) Dit terzijde, meteorologie is een hobby van mij.Jul i anador p l ig t ver buiten de re ikwi jd te , namel i jk ten noordwesten, van de uitstoot van de Isla raffinaderij. De passaatwind waait altijd uit het noordoosten en fluctueert ook in kracht maar ook in richting, al die is beperkt. Boven de Bft., kts, kreeg je op het watersportcentrum Brakkeput ook geen zeilboot mee al heb ik met een dergelijke harde wind wel eens op het Spaanse Water met een Sunfish

gezeild. De enige keren, uit het blote hoofd een drietal malen, dat we echt enige last ondervonden van de raffinaderij was als de wind zeer kort tijd extreem om de west draaide ten gevolge van een depressie in de buurt.Juliandorp ligt grofweg op een kompaskoers van ruim graden gezien vanaf de Isla raffinaderij en dus snap ik niet dat, als je daar woont, last kan hebben van de luchtverontreiniging. Pas in de buurt van de splitsing Veerisweg en de weg Weg naar Westpunt, als ik op weg was naar Parera, begon je de raffinaderij te ruiken, niet eerder. Een tweede argument dat ik niet snap is dat er gezinnen wonen en er maar last van zouden hebben.

Het eiland ligt zo goed als haaks op de noordoostpassaat, noordwest

- zuidoost, en heb dan ook het vermoeden dat er wellicht anderen redenen zijn waarom de gezinnen zouden willen verhuizen. Zijn de argumenten van de gezinnen nagegaan op het waarheidsgehalte? Of is e.e.a. het draaien van de passaat een gevolg van de 'climat change'?

Hollands Kroon, Ab Knipper, Ooff. KM b.d.

Hoezo, vervuiling van Isla in Julianadorp?

018_TJ07.indd 18 27-6-2014 9:29:42

Page 19: Triv0708 2014

(D)Fausto Cop

pi

7/8 - 2014 | Trivizier | 19

Reactie Michel Ruijter van MNREngineering (via de SMOC) (http://mnrengineering.com/)Stichting Schoon Milieu Ook Curaçao (SMOC)

Ik ga niet in detail in op het verslag van Ab Knipper, maar naar aanleiding van publiciteit in het najaar van hebben wij als SMOC wel nader onderzocht of de klachten van het marinepersoneel veroorzaakt zijn door veranderde omstandigheden.

Dit blijkt het geval te zijn.

Via het Amerikaanse National Climatic Data Center kunnen alle historische meetgegevens opgevraagd worden van luchthaven Hato op Curaçao. (USAF station: ) . Deze gegevens (uurlijkse waarnemingen) gaan vanaf september tot heden. Vanaf zijn de tijdseries behoorlijk compleet.

In bovenstaand figuur is vanaf het percentage van de tijd gepresenteerd dat wind uit een oostelijke sector komt. Julianadorp is gevoelig voor wind uit de sector oost-zuid-oost (-°). Uit onderstaand figuur komt duidelijk naar voren dat Julianadorp steeds vaker getroffen wordt door wind vanaf de ISLA (sector -). In de jaren ‘ gebeurde dit ongeveer - van de tijd (- uur per jaar). In de laatste jaar is dit gestegen naar van de tijd (- uur per jaar).

De windrozen gepresenteerd in combinatie met een kaart van Curaçao.

Percentage van de tijd dat de wind uit een oostelijke sector waait.

"Julianadorp is gevoelig voor wind uit de sector oost-zuid-oost"

(G)Greg LeM

ond

018_TJ07.indd 19 27-6-2014 9:29:53

Page 20: Triv0708 2014

*) juni is Egypte aan deze lijst toegevoegd.20 | Trivizier | 7/8 - 2014

Hieronder de lijst. Dit is geen definitieve lijst *).

Burundi Ghana Kenia

Nigeria ZambiaMarokko

Oekraïne RuslandMoldavië

Wit-Rusland GeorgiëServië

Armenië AzerbeidzjanAfghanistan

Irak IranIndonesië

Kazachstan Kirgizstan / KirgiziëJemen

Noord-Korea OezbekistanLibanon

Filipijnen Sri LankaPakistan

Turkije TurkmenistanTadzjikistan

Colombia VenezuelaChina

Afrika Afrika

Afrika

Europa

Europa

Azië

Azië

Azië

Azië

Azië

Azië

Zuid-Amerika

Afrika

Afrika

Europa

Europa

Azië

Azië

Azië

Azië

Azië

Azië

Zuid-Amerika

Afrika

Europa

Europa

Azië

Azië

Azië

Azië

Azië

Azië

Azië

020_TJ07.indd 20 27-6-2014 11:14:51

Page 21: Triv0708 2014

stuur maar weer terug ...

7/8 - 2014 | Trivizier | 21

Je mag als militair niet zo maar verliefd worden. Dat vindt moedertje Hennis maar niks. Kom op zeg, die meid die jij opduikelt, zou zo maar een bedreiging kunnen vormen voor de Nederlandse staatsveiligheid.De VBM en de BBTV hebben regelmatig bonje met Defensie over het verstrekken van verklaringen van geen bezwaar (vgb) aan onze leden. Wie als militair zo'n verklaring niet krijgt, kan niet de dienst in of moet met ontslag.Veel militairen met een partner uit het buitenland, komen daardoor in de problemen.

Waarom? Omdat Defensie (lees: de MIVD) de gangen van jou en je partner na moet kunnen gaan in de jaar voor het begin van het veiligheidsonderzoek.Dat is een probleem a ls de Nederlandse inlichtingendiensten geen contacten onderhouden met inlichtingendiensten in het land waar de partner vandaan komt. In dat geval is het dus: je partner of jij. Dat is ook een probleem als je zelf (afgezien van uitzendingen) een tijdje (langer dan maanden) in zo'n land bent geweest.

De minister wil niet zeggen met welke buitenlandse inlichtingendiensten Nederland samenwerkt voor het uitwisselen van 'justitiële en politieke antecedenten'. Dat moet je zelf maar vragen aan de beveiligingsfunctionaris.Meer vakbonden bij Defensie zijn die onduidelijkheid zat. De AFMP, de VBM en de BBTV publiceren daarom een lijst van landen die op de rode lijst staan. Je kunt als militair beter geen liefje uit zo’n land meenemen.

Betrouwbaarheid militair moet voorop staan!Het gaat om relaties met partners die nog geen jaar hebben geduurd. Dit omdat het ‘antecedentenonderzoek’ voor toekenning van een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) niet langer dan jaar terugkijkt.Bij relaties die al langer duren, heeft de MIVD meestal al een persoonsonderzoek gedaan. En als de partner langer dan jaar in Nederland woont, kan de MIVD de benodigde persoonsgegevens zonder problemen achterhalen. Dat geeft ook al aan dat Defensie minder rigoureus moet omgaan met militairen die een recente buitenlandse partner hebben. Dus niet meteen schorsen en voor ontslag voordragen als de antecedenten van de partner niet na te gaan zijn. D e f e n s i e z o u b i j v o o r b e e l d onderscheid kunnen maken tussen het vertrouwensniveau van functies, zoals de AFMP bepleit. In dat geval kom je voor een (beperkte) tijd voor sommige functies niet in aanmerking, voor andere wel.Defensie zou ook de (gebleken) betrouwbaarheid van de militair zwaarder kunnen meewegen bij de beoordeling, zo vindt de VBM.

Leuke meid,

020_TJ07.indd 21 27-6-2014 9:32:21

Page 22: Triv0708 2014

CZSK

OVERLEG

Jef S

tass

en

22 | Trivizier | 7/8 - 2014

TWIJFELS BIJ GROOTSE PLANNEN BEMANNING ONDERZEEBOTEN

Varen met een kleinere bemanning, een nieuwe aparte operationele walbemanning en betere loopbaanmogelijkheden voor het personeel. De marine heeft mooie plannen met de bemanning van de Walrusklasse onderzeeboten. De VBM vraagt tijdens een overleg op juni of dat wel gaat lukken.

Door het Instandhoudingsprogramma Walrusklasse krijgen de onderzeeboten diverse nieuwe systemen. Hierdoor verandert de huidige werkwijze en dus ook de personeelsformatie. De marine wil beter rekening houden met de belangen van het personeel door een bredere onderbouw te scheppen en het middenkader af te slanken.De inrichting van een Operationele Bemanning aan de Wal (OBW) moet zorgen voor een verbetering van de vaar/walverhouding.Vandaar een reorganisatieplan dat bonden en marine op juni bespreken.In totaal schrapt de marine functies bij deze reorganisatie. Dat gebeurt door soorten onderofficiersfuncties te schrappen (SMJR WD/TD, SGT WD/TD en KPL WD/TD). Met name voor de officieren en onderofficieren WD (Wapentechnische Dienst) en TD (Technische Dienst) is de theoretische vaar/wal verhouding véél hoger dan gewenst.In de regel is er voor deze groep geen gelegenheid zich te verbreden door bijvoorbeeld een uitstapje te maken buiten de groep Onderzeeboten. Volgens de marine is de personele piramide aan de onderzijde bij de officieren en onderofficieren TD en WD te smal. Door een uitbreiding van de onderzeebootbemanningen met in totaal matrozen en vier LTZ’s kun je een betere invulling geven aan het loopbaanbeleid.

Dat er een onbalans is, heeft de VBM in de afgelopen maanden gemerkt. Het personeel krijgt vanwege de specialisatie nauwelijks de mogelijkheid om op andere functies te opteren. Dat probleem speelt niet alleen bij WD en/of TD onderofficieren maar ook bij andere dienstgroepen. Eenmaal binnen bij de onderzeedienst, kom je vanwege de specialisatie bijna niet meer weg.

Niet iedereen heeft daar problemen mee. Maar anderen vinden dat vanwege het personeelstekort het operationele belang te vaak prevaleert boven het personeelsbelang. Zo krijg je geen kansen op een goede loopbaan. Het schijnt zelfs heel moeilijk te zijn een persoonlijk ontwikkel plan (POP) in overleg met de loopbaanbegeleiders op te stellen. Als je niet meer nodig bent voor de onderzeedienst, dan word je als oud vuil aan de kant gezet, aldus een medewerker. De marine herkent deze signalen, maar ze zijn – zo is de reactie - niet kenmerkend voor de hele groep.

Inhoudelijk maakt de VBM de volgende aanmerkingen op het voorliggende reorganisatieplan:• De marine voegt een aantal WD/TD functies samen. Dat

leidt tot een taakverschuiving. Welke taken gaan naar andere onderofficieren? Past de marine hun functie-omschrijvingen aan? Komt er een aangepaste functiewaardering?

• De marine loopt vooruit op de nog op te richten nieuwe Technische Dienst. Het samenvoegen van WD/TD functies aan boord van de onderzeebootbemanning betekent dat de marine in totaal SMJR en KPL functies WD/TD schrapt. Dit heeft volgens de VBM direct gevolgen voor de loopbaanpatronen van de WD/TD dienst in zijn algemeenheid.

• Volgens de VBM neemt de marine een voorschot op een nog op te stellen reorganisatieplan (samenvoegen TD en WD). Dat is een brug te ver en daarom wil de VBM het plan om de Walrus-bemanning te reorganiseren op korte termijn opnieuw behandelen in het overleg over de reorganisaties. Dat gaat ook gebeuren.

• De VBM is het eens met het voornemen om het loopbaanbeleid van personeel bij de groep Onderzeeboten beter te laten aansluiten bij andere onderdelen (zodat uitwisseling van personeel met bijvoorbeeld de Kleine en Grote Bovenwaterschepen mogelijk is). Maar of dit in de in de praktijk haalbaar is? Waarschijnlijk niet. Het tekort aan technisch personeel en het strakke operationele programma laten dit gewoon niet toe.

022_TJ06.indd 22 27-6-2014 9:36:52

Page 23: Triv0708 2014

OVERLEGOVERLEG

7/8 - 2014 | Trivizier | 23

PERMANENTE MILITAIRE PRESENTIE OP SINT MAARTEN

Per januari moet de marine zorgen voor een permanente militaire presentie op Sint Maarten. Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft dit eiland het recht om rechtstreeks een beroep te doen op de krijgsmacht. Door de aanwezigheid van het detachement kun je de reactietijd aanzienlijk verkorten indien militaire bijstand nodig is.De militaire presentie moet gaan bestaan uit een vast element van vte’n (voltijds equivalenten = volledige functies) en een roulerend element van vte’n. Daarnaast krijgen vte’n van het bootpeloton van Aruba een vaste standplaats op St. Maarten. Op dit moment is er al een werkorganisatie, bestaande uit zes man/vrouw. De VBM vindt dat de marine rekening moet houden met hun positie. Bijvoorbeeld als bij het begin van de officiële organisatie blijkt dat hun functies een hogere waardering krijgen dan nu. Dan moet Defensie dit met terugwerkende kracht toepassen. Volgens de marine is dit

niet aan de orde. “Maar mocht het wel zo zijn, dan houden we er rekening mee”, aldus de marine. De marine kiest trouwens voor dezelfde roulatiesystematiek als de landmacht (compagnie in de West op Curaçao). Dat betekent dus dat mariniers een plaatsing van maanden op het eiland krijgen. De VBM wil niet dat militairen te vaak een plaatsing krijgen bij het roulerende detachement. Ook moet Defensie vermijden dat de plaatsing leidt tot een te grote oefen - of uitzend belasting van de operationele eenheden die het roulerende element leveren.Op dit moment is het personeel ondergebracht in tijdelijke huisvesting. Die voldoet prima. Op termijn komt er nieuwbouw. De marine moet de reorganisatie helemaal binnen de eigen begroting realiseren. De reorganisatie levert nieuwe vte’n op.

(A)Bjarne Riis

022_TJ06.indd 23 27-6-2014 14:54:59

Page 24: Triv0708 2014

OVERLEGOVERLEGCDC

Jef S

tass

en

24 | Trivizier | 7/8 - 2014

VBM WIL SNEL OVERLEG OVER CATERINGLOCATIE BUDEL

Begin april sluit Defensie de cateringlocatie in de Nassau Dietzkazerne in Budel definitief. Sluiting van Paresto op deze kazerne hangt al jaren in de lucht. Het personeel krijgt tijdelijke tewerkstellingen elders, in afwachting van een herplaatsingstraject (en dus mogelijk ontslag).De VBM wil op mei de onduidelijkheid voor dit personeel in het overleg aan de orde stellen. Maar Defensie wil dit niet. Pas op juni gaan bonden en Defensie weer over de cateringmedewerkers praten. De VBM wil maatwerk voor het personeel. Het geeft geen pas om hen eerst jaren in onzekerheid te laten en vervolgens daar met tijdelijke tewerkstellingen (en de bijkomende problemen) nog eens een ongewisse periode aan toe te voegen. Volgens de VBM behoren afspraken uit het Sociaal Beleids Kader voor het personeel uit Budel tot de mogelijkheden. Een aantal andere bonden steunt de VBM hierin.

ONDER VOORBEHOUD AKKOORD MET REORGANISATIE TALENCENTRUM

Medewerkers van het Talencentrum Defensie krijgen – niet voor het eerst – te maken met een verhuizing. In van Ede naar ’t Harde en nu van ’t Harde naar Breda, terwijl er in de omgeving van ’t Harde redelijk veel werk blijft bestaan. De VBM vindt dit een vorm van slecht personeelsbeleid. Maatwerk is gewenst.Op mei kunnen de bonden het plan nog geen definitief groen licht geven. Defensie heeft een aantal eerdere opmerkingen van de bonden niet verwerkt in de tekst van het plan. Ook is nagelaten om de wijziging van een aantal functiecodes goed zichtbaar te maken.De VBM heeft daarnaast nog adviezen:. Richt een aantal werkplekken in op het talenpracticum op

de KMS. De KMS komt begin volgend jaar naar Ermelo.. Voorzie de transitiefuncties van een ‘datum tot en met’.

Dat geeft personeel meer mogelijkheden. De projectleider neemt dit advies over.

. Verwerk een reactie van Defensie op het (minderheids-)advies van de MC CLSK in het plan. Ook dit is toegezegd.

. Maak maatwerk mogelijk (via de begeleidingscommissie).Defensie maakt een aangepast document. De bonden kunnen daarop reageren met een ‘pieptermijn’ van dagen. Indien de bonden niet piepen, stemmen zij in met het plan.

"van Ede naar ’t Harde en nu van ’t Harde

naar Breda"

Begin april sluit Defensie de cateringlocatie in de Nassau Dietzkazerne in Budel definitief. Sluiting van Paresto op deze kazerne hangt al jaren in de lucht. Het personeel krijgt tijdelijke tewerkstellingen elders, in afwachting van een herplaatsingstraject (en dus mogelijk ontslag).De VBM wil op mei de onduidelijkheid voor dit personeel in het overleg aan de orde stellen. Maar Defensie wil dit niet. Pas op juni gaan bonden en Defensie weer over de cateringmedewerkers praten. De VBM wil maatwerk voor het personeel. Het geeft geen pas om hen eerst jaren in onzekerheid te laten en vervolgens daar met tijdelijke tewerkstellingen (en de bijkomende problemen) nog eens een ongewisse periode aan toe te voegen. Volgens de VBM behoren afspraken uit het Sociaal Beleids Kader voor het personeel uit Budel tot de mogelijkheden. Een aantal andere bonden steunt de VBM hierin.

Indien de bonden niet piepen, stemmen zij in met het plan.

022_TJ06.indd 24 27-6-2014 9:37:13

Page 25: Triv0708 2014

OVERLEG

Jef S

tass

en

KMARKMAR

"Overigens is het mogelijk om daar te blijven. Maar dat kan alleen door ontslag te nemen bij Defensie en te solliciteren op

een functie bij DT&V"

7/8 - 2014 | Trivizier | 25

De KMar ontkent ten stelligste dat het hier om sourcing gaat. De DT&V is gevormd vanuit diverse organisaties, zoals de politie en de KMar. De KMar levert daarvoor personeel dat de KMar-taak binnen de DT&V uitvoert. Nu draagt de KMar het formatiebudget over en voert de DT&V de taak uit.Bonden en Defensie blijven het met elkaar oneens op juni. Ze gaan het reorganisatieplan nog een keer in het overleg (werkgroep Reorganisaties) bespreken. De bonden zullen dan met name kijken naar de manier waarop de KMar het personeel wil gaan begeleiden en welke mogelijkheden zij krijgen.

DEFENSIE LEVERT 2,2 MILJOEN PER JAAR IN

medewerkers van de Koninklijke Marechaussee ( militairen, burger) werk(t)en bij de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) van het ministerie van Veiligheid & Justitie. Defensie gaat deze eenheid opheffen. Maar de Koninklijke Marechaussee blijft wel een bijdrage leveren van , miljoen euro per jaar. Dat geld gaat naar het ministerie van Veiligheid en Justitie.Eén en ander blijkt tijdens een overleg op juni.Defensie blijft dus betalen en moet tegelijkertijd de eigen ex-DT&V medewerkers aan het werk zien te houden?Sinds zijn VTE’n (VTE’n = voltijds equivalenten) bij de DT&V toegevoegd aan de Koninklijke Marechaussee. Uiterlijk oktober vervallen die functies. Volgens de KMar gaat het in feite nog om medewerkers die hun functie verliezen. Alle andere functies zijn vacant.Een groot aantal van deze medewerkers is vanaf de functie bij DT&V al elders binnen de KMar aan het werk. Op tijdelijke basis, zodat zij zich goed kunnen kwalificeren voor een nieuwe functie.Voor degenen die nu bij de DT&V werken is het overigens mogelijk om daar te blijven. Maar dat kan alleen door ontslag te nemen bij Defensie en te solliciteren op een functie bij DT&V. Dat betekent: overstappen van Defensie naar de rijksdienst.De VBM vindt het vreemd dat Defensie een substantiële financiële bijdrage blijft leveren. Terwijl je toch ook de mogelijkheid zou moeten bekijken of het personeel - op vrijwillige basis en naar eigen keuze – kan instromen bij de DT&V. De VBM waardeert de inspanningen van de KMar om het personeel zo goed mogelijk voor te bereiden op het vinden van een baan binnen dit krijgsmachtdeel. Maar het risico dat medewerkers overtollig raken, blijft bestaan. Daarom zou een vrijwillige overgang van de DT&V-medewerkers met een SBK of Sociaal Statuut als vangnet tot de mogelijkheden moeten behoren. De overige bonden onderschrijven het standpunt van de VBM. Eén en ander roept bij de bonden de vraag op of dit een vorm van sourcing zou kunnen zijn.

022_TJ06.indd 25 27-6-2014 9:37:17

Page 26: Triv0708 2014

OVERLEGOVERLEGDMO

Jef Stassen

26 | Trivizier | 7/8 - 2014

EINDE AAN TRANSITIE MANAGEMENT ORGANISATIE

DMO gaat de Transitiemanagement Organisatie (TMO) in december opheffen. TMO is een projectorganisatie voor de begeleiding van de invoering van de Enterprise Resource Planning (ERP) in de reguliere materieel-logistieke bedrijfsvoering. De bonden vragen op april of de operationele commando’s en andere defensieonderdelen al in staat zijn om op eigen benen te staan. De ‘migratie’ van de oude systemen naar het nieuwe zal nog wel even duren. Maar DMO houdt voet bij stuk. De basis-implementatie is voltooid, aldus DMO, en de werkzaamheden die overblijven moeten de onderdelen zelf uitvoeren binnen hun reguliere bedrijfsvoering.De TMO bestaat uit , voltijds functies (vte’n). Er staan na overplaatsing van een deel van de medewerkers, nog mensen op de loonlijst van TMO ( militairen, burgers). Na de opheffing krijgen de militairen een plaatsing bij of via hun eigen Operationele Commando.Alle medewerkers in de TMO hebben een brief ontvangen over de opheffing van de projectorganisatie eind . Zij krijgen het advies om alvast te solliciteren en rond te kijken in de organisatie. De VBM adviseert DMO om met de medewerkers rechtspositionele afspraken te maken bij eventuele voortzetting van de werkzaamheden, ook na de opheffing van de TMO. Wordt vervolgd.

FORS MINDER FUNCTIES BIJ DMO-OPERATIONS

DMO-Operations – grofweg gezegd: de opvolger van ICT-beheerorganisatie IVENT – gaat de komende tijd veel functies schrappen. Natuurlijk verloop kan dit functieverlies niet opvangen.Dat blijkt uit een briefing van de commandant DMO-Operations. Hij geeft op april, mede op verzoek van de VBM, een doorkijk naar de ontwikkelingen binnen Operations. De commandant vertelt dat Operations voor het eerst te maken heeft met doelmatigheidsindicatoren in de begroting voor de agentschappen bij de Rijksoverheid. Op grond van de ontwerpbegroting voor verwacht hij een grotere omzetdaling dan eerder voorzien. Defensie kan minder besteden aan ICT-diensten.Een taakstelling van € , miljoen komt daar nog eens bovenop. Die is een gevolg van de nota ‘In het belang van Nederland’. Ook het sourcingtraject zal gevolgen hebben.Al met al verwacht de commandant een halvering van de werkgelegenheid bij Operations in . Een vermindering met een kwart was de verwachting in .Het aantal personeelsleden bij Operations krimpt al jaren. Maar van de ongeveer functies in september blijven er over in . Naar verwachting zal door natuurlijk verloop de organisatie met functies krimpen. Conclusie: er zullen als gevolg van het schrappen van ongeveer functies veel medewerkers in een herplaatsingstraject terecht komen.De commandant meldt na een vraag van de VBM dat begin de sourcing van het ICT-deel van Operations van start gaat met een voorlopige gunning. Het jaar daarop (begin ) volgt de feitelijke (out)sourcing.DMO OPS is al actief bezig met begeleidingstrajecten van medewerkers. Er zijn in de afgelopen jaren ongeveer medewerkers vertrokken. De VBM wil de ontwikkelingen op de voet volgen en indien nodig zo snel mogelijk in overleg treden over eventuele personele gevolgen.

(L)Bagneres de L

ucho

n

022_TJ06.indd 26 27-6-2014 9:37:26

Page 27: Triv0708 2014

OVERLEG

Jef Stassen

Jacq

ues v

an H

ulsen

7/8 - 2014 | Trivizier | 27

EVALUEREN MOET (EN DOE HET DAN GOED)

De VBM merkt steeds vaker dat Defensie de afspraken over evaluaties van reorganisaties niet nakomt. MC’s krijgen een Beleidsvoornemen waarin men een voorschot neemt op de conclusies en aanbevelingen, door functies in de organisaties te laten vervallen of te veranderen of tegelijkertijd een opdracht te geven voor het invoeren van een Numerus Fixus. Ook komt het voor dat men de evaluatie schrapt omdat er weer een reorganisatie aankomt. Op mei geeft de VBM in het overleg voorbeelden hiervan. Met name hekelt de VBM de gang van zaken bij het Opleidings- en Trainings Commando (OTCO) van de landmacht (CLAS). De intensivering van functies voor de Koninklijke Militaire School KMS heeft gevolgen voor andere eenheden binnen het OTCO. Die moeten de ‘Beleidsbrief reorganisaties’ van (en voor de CLAS binnen Atlanta) nog evalueren. Deze onderdelen krijgen feitelijk een extra taakstelling. Zo krijgen ze volgens de VBM niet meer de kans om te evalueren zoals dit in de SG-aanwijzing Uitvoering Reorganisaties is geregeld. Defensie komt hier nog op terug.

SYSTEEM VAN FUNCTIETOEWIJZING AAN WIJZIGING TOE?

Bonden en Defensie spreken op april verkennend over de mogelijkheden om de functietoewijzingssystematiek voor militairen in de FPS fase en (samengevat als de onderbouw) aan te passen. Defensie denkt aan het loslaten van de verplichting voor militairen in de onderbouw om te solliciteren. De huidige vacaturebank krijgt voor die groep een raadpleegfunctie, nodig voor de invulling van het loopbaanspoor, in plaats van een sollicitatiefunctie.De VBM is bereid om te praten over een aanpassing van de functietoewijzingssystematiek voor (in elk geval delen van) de onderbouw. In dat geval moet Defensie wel met een voorstel komen waarin de begeleiding van deze militairen naar een functie buiten de krijgsmacht beter wordt geregeld dan nu het geval is. Een tweede voorwaarde is de mogelijkheid voor militairen om hun loopbaan te sturen. Kortom: doorslaan naar het systeem ‘wij weten wat goed voor je is’ krijgt onze bijval niet.Defensie wil trouwens ook de functietoewijzingssystematiek voor de bovenbouw aanpassen.In het Algemene Militaire Ambtenaren Reglement (AMAR) staat dat een militair in beginsel voor jaar op functie wordt geplaatst met de mogelijkheid twee keer een jaar te verlengen. Na twee jaar is de militair beschikbaar voor een andere functie. In het kader van de lopende reorganisaties hebben bonden en Defensie afgesproken dat - specifieke doelgroepen daargelaten – het niet mogelijk is om langer dan jaar een functie te vervullen. Simpel gesteld: jaar is het maximum. Maar op april stelt Defensie voor om de plaatsingsduur ‘in beginsel’ op te rekken naar jaar. Consequent doorgeredeneerd koppelt Defensie daaraan ook een verhoging (met jaar) van het beschikbaarheidsvereiste. Dit omdat in de praktijk zou zijn gebleken dat de huidige systematiek van functievervullingsduur niet toereikend is. Waaruit dit zou blijken kan Defensie niet duidelijk maken. Wat ‘in beginsel’ betekent evenmin. Waarom Defensie nu met dit voorstel komt, blijft ook in nevelen gehuld. Volgens de bonden moet Defensie er eerst maar eens voor zorgen dat militairen de afgesproken functieduur halen of in elk geval benaderen. Dat is bij zeer, zeer vele toewijzingen niet het geval. Defensie beraadt zich op de kritiek en komt met een aangepast voorstel.

"Een tweede voorwaarde is de mogelijkheid voor

militairen om hun loopbaan te sturen"

022_TJ06.indd 27 27-6-2014 9:37:32

Page 28: Triv0708 2014

28 | Trivizier | 7/8 - 2014

He e f t De fe n s i e w e l g e n o e g camelbaks? En waarom krijgen we wollen sokken mee als het buiten graden is? Terwijl de eerste shift Nederlandse Minusma-militairen ontplooit in het operatiegebied, bereidt de volgende zich voor.Van militairen uit die tweede lichting ontvangt niet alleen de VBM klachten over de levering van persoonlijke uitrusting en kleding. Er zijn naast die over de camelbaks en de sokken ook vragen over de beschikbaarheid van de ‘under body armour combat-shirts’ of ubac-shirts. Verder vragen militairen zich af waarom sommige collega’s wel coolmax-ondergoed krijgen en zij zelf niet.De VBM heeft begin juni meteen vragen gesteld aan Defensie en

een paar dagen later komen de antwoorden. Het gaat om informele antwoorden. Daarom hebben de bonden een brief naar Defensie gestuurd waarin ze formeel om opheldering vragen over met name de camelbaks, maar ook over een tekort aan ballistische zonnebrillen.Het is al langer duideli jk dat Defensie te weinig budget heeft om alle toebedeelde taken naar behoren te kunnen uitvoeren. De bonden vinden dat de werkgever Defensie hiermee niet voldoet aan de zorgplicht en het garanderen van het gewenste veiligheidsniveau voor uitgezonden militairen. De VBM heeft er in december al op aangedrongen om de risico’s van de missie in Mali niet te onderschatten.

Defensie experimenteert met een I-bundel. Dat betekent dat iedere militair een bepaald budget krijgt voor vervangingsuitgaven. Het budget is van de gemiddelde waarde van de persoonlijke kleding en uitrusting. De VBM volgt het experiment kritisch.Wat, bijvoorbeeld, als je iets uit de I-bundel moet vervangen waartegenover geen eerste verstrekking staat?De VBM eist

• dat er een gratis eerste verstrekking moet zijn geweest van alle in het basispakket opgenomen goederen

• dat een eerste verstrekking van een uitbreiding in het pakket niet ten laste mag komen van de I-bundel.

Aanleiding is de onduidelijkheid over de toevoeging aan iemands basispakket van de post ‘ondergoed man’ (waarde € ,). Als dit op de kledinglijst staat, moet je het ook in je bezit hebben.

Genoeg uit-rusting voor Mali?

Geen eerste verstrekking, toch in I-bundel?

028_TJ07.indd 28 27-6-2014 9:38:11

Page 29: Triv0708 2014

7/8 - 2014 | Trivizier | 29

Pe r c ate g o r i e h i e ro n d e r d e antwoorden zoals ze tot nu toe zijn gegeven. De VBM is benieuwd hoe de minister de gebrekkige staat van de voorraden in het overleg zo weet te presenteren dat ze er mee weg komt.

Drinksystemen (Camelbak coyote tan 3,1 ltr Cbrx) Defensie geeft toe dat er in het verleden tekorten zijn geweest. Sinds vorig jaar en sinds Mali zijn er vele honderden/duizenden verstrekt. Vanwege het grote aantal kleedacties voor Mali zijn ze nu (eind mei/begin juni ) tijdelijk niet beschikbaar maar voor de tweede lichting vertrekt, zal KPU ze alsnog leveren. Zo stelt Defensie en die toezegging noteert de VBM bij deze.

Geen eerste verstrekking, toch in I-bundel?

Under body armour combat-shirtsDeze shirts zijn beschikbaar voor mensen die een aanvullend pakket toegewezen krijgen. Ze zijn bedoeld om onder een kogelwerend vest te dragen. Militairen die binnen de poort blijven, krijgen het shirt niet. Heb je dit shirt niet en moet je toch een kogelwerend vest dragen? Kaart dit dan aan bij de commandant. Dan kan Defensie het shirt alsnog aan de militair toewijzen.

OndergoedAl het geleverde ondergoed is vochtregulerend. Het is mogelijk dat er verschillende uitvoeringen in omloop zijn. Er is voldoende in voorraad.

SokkenMeindl verstrekt de sokken voor de desertlaarzen. Defensie gaat in de toekomst hogere eisen stellen aan de brandwerendheid van kleding. De sokken van kunststofgarens voldoen hier niet Daarom is Meindl overgestapt op wolgebaseerde sokken. Beide typen sokken voldoen in combinatie met de Meindl laarzen aan alle eisen op het gebied van warmtehuishouding en vochttransport. Per (schoen)maat maakt Defensie daarom de oude voorraad (dunnere sokken van mengvezel) op. Voor een aantal maten zijn de oude sokken niet meer leverbaar.

Het gaat in dit geval om een nieuw soort ondergoed. Daar heeft iedereen recht op, maar het KPU-bedrijf verstrekt maximaal tot sets. Er bestaat recht op sets. KPU beperkt de eerste verstrekking om te vermijden dat de voorraad te snel ‘uitverkocht’ raakt.Defensie erkent dat het in dit geval geen verzendkosten in rekening mag brengen. Bovendien moet er een manier gevonden worden om in de administratie van de I-bundel aan te geven of iemand een bepaald kleding-

of uitrustingsstuk ook daadwerkelijk heeft afgenomen. Wanneer iemand een product niet afneemt, houdt hij of zij een recht daarop.

Meer over de I-bundel:h t t p : / / w w w . v b m . i n f o / o v e r l e g /o n d e r d e e l / d e f e n s i e / i t e m / -p r o e f - m e t - v i r t u e e l - k p u - b u d g e t .html?highlight=WyJpLWJbmRlbCJd

028_TJ07.indd 29 27-6-2014 9:38:19

Page 30: Triv0708 2014

AOW-GAT

30 | Trivizier | 7/8 - 2014

Tekst: Jean Debie

De VBM voert tegen de verhoging van de AOW-leeftijd een juridische procedure. De VBM ondersteunt leden bij het voeren van individuele procedures en eist bij de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen met Defensie compensatie van het AOW-gat.De VBM vindt de effecten van de verhoging van de AOW-leeftijd voor het (ex) defensiepersoneel onrechtvaardig. Militairen met UKW, burgers met FLO en wachtgelders, drie belangrijke groepen gedupeerden, hebben en krijgen te maken met een AOW-gat oplopend tot en met maanden. Zij ontvangen geen afdoende compensatie!! De VBM vindt dit onacceptabel.

Bij de civiele rechterDe VBM heeft samen met andere bonden een procedure gevoerd bij de rechtbank in Den Haag. De rechter oordeelde dat individuele leden zelf beroep kunnen instellen tegen de AOW-leeftijdsverhoging bij de bestuursrechter. Daarom vond de rechtbank dat de vakbonden als belangenbehartiger geen reden hadden om een civielrechtelijke procedure te voeren. Verder vond de rechtbank dat de vakbonden onvoldoende duidelijk hadden gemaakt dat door de verhoging van de AOW-leeftijd zijzelf als vakbonden in hun belang waren geschaad. De VBM is het niet eens met deze uitspraak en heeft samen met andere vakbonden hiertegen hoger beroep ingesteld. De uitkomst hiervan is ongewis.

Bij de bestuursrechterDe VBM ondersteunt u juridisch bij het voeren van bezwaar tegen de beschikking van de Sociale Verzekeringsbank die u

maanden voorafgaande aan uw AOW-gerechtigde leeftijd ontvangt.

ArbeidsvoorwaardenBinnenkort starten de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen met de Minister van Defensie. De VBM eist daarin compensatie van het AOW-gat!!

Wat betekent de hogere AOW-leeftijd voor u?Voor velen is het niet geheel duidelijk wat de consequenties zijn van de verhoging van de AOW-leeftijd. Wij zetten een aantal zaken voor u op een rij.

Het kabinet Rutte-Asscher heeft afspraken gemaakt over een versnelde verhoging van de AOW-leeftijd na . De Tweede en de Eerste Kamer moeten nog instemmen met dit voornemen van het kabinet. In de tabel op de pagina hiernaast is de voorgenomen (versnelde) verhoging van de AOW-leeftijd verwerkt.

De verhoging van de AOW-leeftijd heeft verstrekkende gevolgen voor de militair met een UKW-uitkering, voor de burger met een FLO-uitkering of wachtgeld.

Waarom? Genoemde uitkeringen stoppen bij het bereiken van de -jarige leeftijd. Door deze wet, die de gefaseerde verhoging van de AOW regelt, krijgen -jarigen te maken met een latere ingang van de AOW-leeftijd en derhalve later een AOW-uitkering. Vanaf januari wordt de AOW-leeftijd met stappen

Dit doet de bond voor u

AOW-gat

030_TJ07.indd 30 27-6-2014 9:42:59

Page 31: Triv0708 2014

7/8 - 2014 | Trivizier | 31

van één tot en met maanden verhoogd. In die maanden ontvangt u geen AOW-uitkering van circa € ,- netto per maand (gehuwde, zonder toeslag).

Overbruggingsuitkering?Er is wel een overbruggingsuitkering. Zie: http://www.svb.nl/int/nl/obr/overbruggingsregeling/.Het gaat om een tijdelijke uitkering die na december niet meer kan worden aangevraagd.Voor veel militairen/burgers die nu een UKW/FLO uitkering ontvangen is deze regeling onvoldoende omdat zij na beëindiging van de regeling op of na januari jaar worden.

VersleepregelingKunt u geen gebruik maken van de overbruggingsuitkering? Dan kunt u het gemis aan AOW compenseren door vanaf uw e jaar een deel van de ABP pensioenuitkering te gebruiken. U ‘versleept’ uw pensioenuitkering over een (theoretisch) langere periode. Let wel! Dit leidt tot een (levenslange) verlaging van uw maandelijkse pensioenuitkering. Vuistregel is dat dit circa € ,- per te overbruggen maand kost. Deze vermindering van uw pensioenuitkering geldt gedurende de rest van uw leven!

Overbrugging of verslepen?Gewezen defensiemedewerkers die de komende jaren in aanmerking komen voor de overbruggingsmaatregel van de

regering en ook gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om het pensioen te verslepen, adviseren wij contact met de VBM op te nemen.

Wel een oplossing in de rijkssector?Intussen lijkt er in de rijkssector (ministeries anders dan Defensie) beweging te zijn. Is dat een mogelijke oplossing voor Defensie? Nee.Ambtenaren die • werkzaam zijn in zogenaamde Substantieel Bezwarende

Functies (SBF) en • met ontslag zijn gegaan vóór januari krijgen een compensatie voor het AOW-gat.

Zij ontvangen maanden voorafgaande aan de AOW-gerechtigde leeftijd een compensatie van van het bruto minimumloon. De regeling is voor het gros van het defensiepersoneel volstrekt ontoereikend. Zij biedt immers geen enkele oplossing voor de groep medewerkers die Defensie in heeft verlaten of dit jaar of de komende jaren gaat verlaten.

Tot slotIn de loop der tijd zijn er allerlei afspraken gemaakt om iets aan het AOW-gat te doen. Prima. Beter dan niks. De echte oplossing van het AOW-gat moet echter gevonden worden in een afspraak met Defensie. Dat is de inzet van de VBM voor het arbeidsvoorwaardenoverleg met de Minister.

Tabel: verhoging AOW-leeftijd Rutte-2

U bent geboren: U krijgt AOW in: Uw leeftijd als uw AOW start is::

voor januari of eerder na december en voor december + maandna november en voor november + maanden na oktober en voor oktober + maandenna september en voor juli + maanden na juni en voor april + maandenna maart en voor januari na december en voor september + maandenna augustus en voor mei + maanden na april en voor januari

030_TJ07.indd 31 27-6-2014 9:43:08

Page 32: Triv0708 2014

VERENIGINGSNIEUWS

Dat het werk van een marineman buitengewoon zwaar kan zijn, hoeven we hier niet uit te leggen. Dat is de reden dat een zware medische keuring vooraf gaat aan een dienstverband. De medische keuring is er (mede) ter bescherming van kandidaten die niet geschikt zijn voor zo’n zwaar fysiek beroep. Dat het niet altijd goed gaat bewijst de zaak van een marineman die we voor het gemak Jan zullen noemen.Jan droomde altijd al van de marine. De prachtige schepen, onbekende verten, kameraadschap - dat trekt hem aan.Als krachtige twintiger wordt Jan goedgekeurd voor de dienst. Hij monstert aan als matroos. Hij gaat varen, ook tijdens missies. Hij geniet van zijn werk. Het leven lacht hem toe. Maar dan wordt hij ziek. Zijn nieren blijken door een ziekte langzaam af te sterven.Jan kan niet meer varen en krijgt na lang wachten een donornier. Die sterft helaas na een paar jaar af. Jan heeft het geluk dat hij nog een andere donornier kan krijgen. Deze nier functioneert naar behoren en behoedt Jan voor heel veel dialyseren en ziekenhuisopnamen. De nier kan hem echter niet de kracht teruggeven die hij ooit had. Jan heeft nauwelijks energie en is zeer snel vermoeid. Van werken is geen sprake meer. Het blijft moeilijk voor Jan: ziekenhuis in ziekenhuis uit. Er komen ook financiële moeilijkheden omdat de uitkering nou eenmaal niet op het wedde-niveau ligt.Via de VBM komt Jan al vroeg in het ziekteproces in contact met Europrotector. Jan vraagt Europrotector om hem bij te staan in de aansprakelijkheids- en financiële discussies die hij heeft met de marine. De belangenbehartiger van Europrotector stelt vast dat Jan bij zijn aanstellingskeuring nooit goedgekeurd had mogen worden. Hierdoor wijst de aansprakelijkheidsvinger richting de marine. De (keurings)artsen van de marine willen hier niet aan. Het heeft Europrotector zes jaar gekost om de marine te overtuigen van hun ongelijk. Het is aan de vasthoudendheid van Europrotector te danken dat Jan een reële schadevergoeding krijgt van de marine.Dat is natuurlijk mooi, ook al wordt Jan helaas nooit meer echt beter.

Wat doet Europrotector voor u als

VBM-lid? In de afgelopen maanden

gaf Europrotector in de Trivizier

al twee praktijkvoorbeelden. In

deze Trivizier een derde en laatste

voorbeeld, van marineman 'Jan'.

Bij letselschade, opgelopen op uw

werk of daarbuiten, heeft u als VBM-

lid via Europrotector altijd een

achtervang.

Als je niet meer beter wordt …

32 | Trivizier | 7/8 - 2014

032_TJ07.indd 32 27-6-2014 9:48:08

Page 33: Triv0708 2014

HUMAN INTEREST

7/8 - 2014 | Trivizier | 33

Er is al heel veel geschreven en gesproken over de accommodaties bij Defensie. Ook nu is dit een

vaak terugkerend onderwerp tijdens de vergaderingen van de VBM, dus iets van alle tijden. Terug in de tijd noem ik willekeurig wat verschillen in accommodaties op. Ik denk dan aan de verhalen over de begintijd van ons verblijf in Nederlands Nieuw-Guinea na ons vertrek uit Nederlands-Indië.De golfplaten gebouwen, de aardappels die, als je ze wilde schillen, weg renden of het krentenbrood waaruit de krenten wegvlogen als je het oppakte. We kennen die verhalen uit het verleden!En daarna … de nieuwe kazerne Sorido in Biak was gebouwd, met alles wat toen modern was. De bemanning van de Koninklijke Marine en de bemanning van de Koninklijke Landmacht hadden toen een perfecte accommodatie, echter …In november arriveerde het m.s. ‘Keerkring’ in Biak met aan boord het grootste deel van het benodigde personeel van het squadron Hawker Hunter straaljagers. Bij gebrek aan een geschikte legeringruimte verbleven de luchtmacht-militairen op Biak aan boord van het legeringsschip ‘Keerkring’. Een leven aan boord van dat schip was onder de tropenzon verre van aangenaam. En nu druk ik mij heel zacht uit.

Onderin het schip de laagste rangen, het bovenste deel de hoogste rangen.Dit schip lag afgemeerd naast de marinekazerne Biak. De collegae van de KLu konden alleen via de hoofdpoort van die kazerne naar binnen, bijvoorbeeld om te recreëren.

Een verschrikkelijke accommodatie in de tropen op dat schip, wat al snel de naam ‘keer om kreng’ kreeg. Daadwerkelijk ook enige tijd voorzien van de naam ‘KEEROM’, geplakt over de echte naam van het schip. Ik hoorde toen zelfs over ratten en muizen tussen de

stapelbedden onderin het schip. Heel gezellig allemaal in een gespannen tijd en ver van huis.Ook nog even terug naar het heden. Ramen die niet meer open kunnen of andersom niet meer dicht kunnen. Gordijnen die niet meer dicht kunnen … ach ja daarmee is wel te leven, maar toch.Ja, repareren daar beginnen we niet meer aan, die kazerne gaat toch dicht, ik bedoel de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Uiteraard zijn er ergere dingen, maar je kunt je er aan ergeren en erger, ze moeten het er daar nog een paar jaar mee doen! Gaat die kazerne niet pas dicht in of heb ik het mis?

Over accommodatie is eigenlijk best van alles te melden, hoe dan ook, ik laat het hier maar bij.

Mees Bax

Accommodatie en zo …

"wat al snel de naam‘keer om kreng’ kreeg"

(I)Evry

033_TJ07.indd 33 27-6-2014 9:49:48

Page 34: Triv0708 2014

50 JA AR L ID

34 | Trivizier | 7/8 - 2014

O n d e r s t a a n d e l e d e n ontvingen het insigne wegens 50 jaar lidmaatschap op huisadres:

•AOOTDV b.d. A. Bakker•KPLELMNT b.d. B.L. Bastemeijer•SMJRTDV b.d. E.F.G. van Belle•AOOBDIC b.d. H. Beltgens•AOOOBD b.d. E.P. van den Berg•KPLBDGSK b.d. J. Blaney Davidson•SGTLDV b.d. L.M. Blans•OPPBOTT b.d. J. Bloemendaal•AOOMARNALG b.d. J.W.F. Blok•KPLLDGB b.d. M. de Bock•AOOODND b.d. R.J.R. Booy•MJRTPMKR b.d. J. Boskeljon•MJRHOFM b.d. J. Bovendeert•KPLAAT b.d. J. Braaksma•AOOBDMTD b.d. A. Bravenboer•OPPGSKNST b.d. A.R. Buijs•LTZTOC b.d. G.M.T.J.H. Deckers•OPPTLG b.d. L.C. Degener

•SMJRBDGSK b.d. G. Donker•SGTLDGB b.d. L.M. van Doorn•LTZAOC b.d. E. Dorenbos•KAPTMARNS b.d. J.J. Duran•LTZTOC b.d. J.W. van Ee•SMJRTDE b.d. J.A. Franken•AOO ODND b.d. J.J. Gijssen •SMJRMARNS b.d. P.A.K. de Graauw•AOOMARNALG b.d. A. Groenevelt•AOO MARNALG b.d. G.E. Groothedde•AOOMARNALG b.d. G. Hak•LTZ b.d. H.A. Hartman•AOOBDTAMB b.d. J.K. Helder•VSGTODND b.d. T. Helder•SMJRTDV b.d. W. van den Heuvel•LTZSD b.d. R.H. van den Heuvel Van Varik•SMJRMARNS b.d. J. den Hollander•AOOVLKNST b.d. P. de Joode•MATRBDVGMRBP b.d. J.H. Kapel•LTZVK b.d. J.A. Klauke•OPPBOTT b.d. N.C. van Kleef•SMJROBD b.d. J.L. Klei

50 jaar lid! Bij de uitreikingen van de gouden

insignes aan leden die al sinds 1964 lid zijn

van de bond, benadrukt VBM-voorzitter Jean

Debie hoe belangrijk de steun van post-

actieve leden is. Het is daarom niet meer dan

terecht dat de bond deze leden een blijk van

waardering kan geven in de vorm van een

mooi insigne. Dat geldt ook voor allen die het insigne

op huisadres ontvangen. Hieronder de namen van

onze trouwen leden.

Waardering voor trouwe leden

(M)York

shire

034_TJ07.indd 34 27-6-2014 9:51:25

Page 35: Triv0708 2014

7/8 - 2014 | Trivizier | 35

•MJRHOFM b.d. K.M. Kleijwegt•MATRODND b.d. J.P. Koehof•AOOMARNALG b.d. W. Kohlen•LTZEC b.d. R.R. Kok•SGTBDVMEL b.d. R.F. Koning• AOOMARNS b.d. T.R. van Koppenhagen •LTZOC b.d. J. Krop •AOOTDE b.d. W. Kropf•LTZVKOC b.d. W.F. Kruit•AOOTDW b.d. W.A. Lambour•LTZOC b.d. H.A.J. van Leeuwen•AOOODND b.d. J.M.G.A. Linskens•AOOMARNALG b.d. J.M. Loor•LTZSD b.d. B. Luiting•SGTLDV b.d. T.A. Maaskant•OPPVLKNST b.d. L.E.S. Mangelsdorf • SMJR BDGSK b.d. C.N. van der

Meulen •SMJRBDVGMRBP b.d. M. Nonnekes•OPPTPMKR b.d. H. van Noord•LTZTOC b.d. J.C. Oomen•LTZTOC b.d. B.H.E. Pakkert•SMJRLDA b.d. J.W. Planje•MJRTLG b.d. E. Prent•SGTBDKLM b.d. J.H.M. Ras•OPPKOK b.d. L.H.M. Reijmers•KPLKOK b.d. J.L. Riem•AOONGID b.d. A.W. Rolvink•OPPBOTT b.d. J.G.H.A. Romsom•SGTKOK b.d. R.B. Ronkes•LTZEOC b.d. J. Roos•SMJR BDV b.d. P.J. Roozendaal • AOOBDVMEL b.d. J.C.M. van

Rosmalen•KAPTMARNS b.d. W.M. van der Salm•LTZEOC b.d. D. Schaap•LTZOC b.d. P.B. de Scheemaker•AOO WDV b.d. J.A. Schrader •AOOMARNALG b.d. J. Schutte•LTZVKOC b.d. A. Snijders•LTZ b.d. B. Teeuw•OPPTLG b.d. W.A. Terwee•AOOBDWKA b.d. J.A. Thieme•SGTHOFM b.d. H. van der Tol

•AOOBDWKA b.d. J. Tukker•SMJR BDGSK b.d. J.M. van Veen •LTZOC b.d. J.D. in 't Veld•KAPTMARNS b.d. G. van de Voort•LTZEOC b.d. H.J.E. Woudenberg

Op donderdag 5 juni ontvingen de volgende leden hun insigne wegens 50 jaar lidmaatschap in het verenigingsgebouw te Den Haag:

• KAPTMARNS b.d. D.J. van den Brink

•LTZ b.d. J. Dorrestijn•LTZCOC b.d. A.J.G. Gadellaa•MJRKOK b.d. J.V. Gerritsen•SMJRLDGD b.d. J.R. Huisman•LTZOC b.d. J. van der Mije• KAPTMARNS b.d. W.H.C. van Oirschot

•SCHR b.d. J. Tomassen-Hazewinkel

O p d i n s d a g 1 0 j u n i o nt v i n g e n d e volgende leden hun insigne wegens 50 j a a r l i d m a a t s c h a p in het ECHOS-Home ‘De Eendracht ’ bij marinekazerne Erfprins te Den Helder:

•AOOLDGD b.d. A.J.W. Aalders•OPPHOFM b.d. H.A. Ahrens•LTZVKOC b.d. F. van Beek•LTZTOC b.d. J. van den Berg•SMJRTDE b.d. J.L. Donker•SGTBDBRB b.d. J.B. Dragt•SMJRODND b.d. J. Gerits•OPPTPMKR b.d. G. van den Heuvel•OPPTPMKR b.d. G.L. de Leeuw•LTZVK b.d. T. Lutteke

aardering voor trouwe leden

•SGTBDTIMM b.d. D. Punt•SGTSCHMKR b.d. C. Rensen•SMJRBDGSK b.d. G. Retera•AOOBDGSK b.d. T. Roeperbosch•SGTBRB b.d. J. Spijker•LTZAOC b.d. W. van der Vliet•AOOBDGSK b.d. J. de Vreugd•AOOTDE b.d. H. de Wijze•LTZOC b.d. P.J. de Wilt•LTZ b.d. J. Wiskerke

Hartelijk dank voor uw trouwe steun!

034_TJ07.indd 35 27-6-2014 9:51:38

Page 36: Triv0708 2014

FAMIL IEBERICHTEN Postbus 93037 2509 AA Den Haag, email: [email protected]

DANK

OVERLEDEN CORRECTIE

ONDERSCHEIDING

36 | Trivizier | 7/8 - 2014

Het algemeen bestuur betuigt de nabestaanden oprechte deelneming met hun verlies.

Maart - R.V. van Norren ( jaar) SGT KL b.d. Broerstrjitte JA Oppenhuizen

Mei - J. Groen-Bakker ( jaar) Corr.: A.S. Talmaplein RW Franeker

- C.A.D. Grondstra-Idskes ( jaar) Corr.: Langevliet LE Callantsoog

- M.G.J. Kwinten ( jaar) MAJ CAV b.d. Patrijzenhof AX Amersfoort

- E.J.R. Muijs ( jaar) SMJR BDCT b.d. Sportlaan B ND Den Helder

- A. Wiehink ( jaar) Lid van verdienste VBM AOO KL b.d. Oosterkamp BV Vledder

- C.J. Schouten ( jaar) SMJR MARNALG b.d. Corr.: Aalscholver RM Driebergen

- H.A. Kuiper ( jaar) KAP KLu b.d. Teldersweg PT Rhenen

- F. Matauschek ( jaar) MJR GSKNST b.d. Anton Pieckhof AZ Huisduinen

Met excuses: in Trivizier - staat vermeld dat KPL ODND N.W. Boer ( jaar) is overleden op april . De juiste naam en leeftijd is: N.W. Beer ( jaar).

VBM-lid en luitenant der mariniers Eric den Boer uit Den Helder heeft op mei een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. Den Boer () is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. De onderscheiding is hem met name toegekend wegens zijn grote verdiensten voor het Opleidingscentrum Amfibisch van het Korps Mariniers. Ook maakt hij zich verdienstelijk als vrijwilliger voor verschillende organisaties.Het Algemeen Bestuur van de VBM feliciteert Eric den Boer van harte met zijn Koninklijke onderscheiding.

Onze oprechte dank gaat uit naar allen

die, in welke vorm dan ook, uiting hebben

gegeven aan hun medeleven na het

overlijden van Nico Oostrom.

R.C. Oostrom- Ordelman, kinderen en

kleinkinderen

Anna Paulowna, mei

Voor de vele blijken van belangstelling

na het overlijden van Herman Wijgerse

zeggen wij u hartelijk dank.

Y. Wijgerse-Splinter, kinderen en

kleinkinderen

Julianadorp, mei

Hiermee willen wij u bedanken voor de

hartverwarmende belangstelling voor

en na het overlijden van Peter Maton.

Uw aandacht en aanwezigheid bij de

uitvaartplechtigheid, hebben wij ervaren als

een warme deken om ons heen en geven

ons de kracht om verder te gaan.

Tineke Maton-Pool, Monique en Marcel,

Michael en Consita, kleinkinderen

Julianadorp, mei

Uw vele blijken van deelneming na het zo

plotselinge overlijden van Margaretha Theodora Duineveld-Smit hebben ons

diep ontroerd. Zij waren voor ons een bewijs

van grote vriendschap en waardering voor

Gré.

Kinderen, klein- en achterkleinkinderen

Den Helder, mei

Voor uw blijk van deelneming na het

heengaan van Willem Peggeman betuigen wij u onze hartelijke dank. Uw

medeleven was ons een grote troost.

Uit aller naam: Y. Kathmann-Peggeman

Wassenaar, juni

- H. van Drie ( jaar) Gepensioneerd BURGER Corr.: Houtenseweg A LJ Odijk

Juni - R. Pot-Schievink ( jaar) Corr.: Liebergerweg JP Hilversum - H. de Schipper ( jaar) LTZAOC b.d. Roompotstraat JH Den Helder

- H.A. van der Klooster ( jaar) LTZSDOC b.d. Calle Los Huertos Esp- Bedar Almeri

036_TJ07.indd 36 27-6-2014 11:15:55

Page 37: Triv0708 2014

VERENIGINGSNIEUWS

IN MEMORIAM

7/8 - 2014 | Trivizier | 37

Fons Wiehink (69 jaar)Op mei is AOO KL b.d. A. (Fons) Wiehink overleden, exact jaar nadat hij het

VBM-teken van verdienste ontving (op mei ). Wiehink was eerst ‘ziekenpa’ bij de marine, maar stapte over naar de landmacht. Hij bleef wel lid van de ‘marinebond’ VBZ, later VBM, en werd, toen de samenwerking met de Landelijke Korporaals Vereniging vaste vormen aannam, districtsbestuurder in het district Noord-Oost. Hij was de ‘grote motor en promotor’ van de VBM in de afdelingen in dat district. Hij gaf gedurende lange tijd door zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid blijk van zijn grote betrokkenheid bij de organisatie. Wiehink was in juli als röntgenlaborant getuige van de val van de Bosnische enclave Srebrenica (Dutchbat ). In een interview in de Trivizier van september verhelderde Wiehink in alle openheid de hopeloze positie van de Dutchbat- militairen die machteloos moesten toezien hoe de Serviërs de bewoners afvoerden. De VBM wenst zijn echtgenote Anja en overige nabestaanden veel sterkte met het verwerken van hun verdriet.

Zie ook www.vbm.info of volg ons op Facebook en Twitter

Via www.vbm.info en www.bbtv.nl kon u meedoen aan een ledenonderzoek. Het onderzoek moest duidelijk maken of u behoefte heeft aan een vakbonds-app voor smartphone en/of tablet.122 leden vulden de enquête in. Het resultaat: 49% heeft van de leden heeft behoefte aan een app voor de smartphone; 57 % ziet een app voor de tablet wel zitten. Een kleine meerderheid dus.

Wat zou die app moeten kunnen? In elk geval informatie van de VBM-website weergeven. Een groot aantal deelnemers zou via de app ook de Trivizier willen lezen op tablet (43%) of smartphone (31 %).De deelnemers doen verder diverse suggesties (het plaatsen van push-berichten, rechtstreeks contact opnemen met de VBM of het zelf kunnen inloggen in ledenadministratie, etc.). De VBM zal bezien welke mogelijkheden er zijn – uiteraard – voor welke prijs. Wij bedanken alle deelnemers voor de genomen moeite en voor alle gedane suggesties!

Het afdelingsbestuur Den Helder heeft zijn aanwezigheid op het kantoor aan Het Nieuwe Diep uitgebreid. De afdeling is voortaan bereikbaar op de volgende dagen:Maandag van - uurDinsdag van - uurWoensdag van - uurVrijdag van - uur

IS ER BEHOEFTE AAN EEN VBM-APP?

BEZOEKTIJDEN KANTOOR DEN HELDER

VBM IN HET NIEUWS De VBM is eerder in het nieuws geweest met berichten over militairen die hun Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) kwijtraken. Op 10 juni 2014 brengt collega-vakbond AFMP de (voorlopige) lijst met landen waarmee Nederland geen persoonsgegevens uitwisselt, naar buiten. Heeft een militair een partner uit één van die landen, dan kan dat leiden tot intrekking van de VGB. In de publicaties die volgen wordt ook de VBM genoemd. ........................................................................................................................

(K)Maurice Gar

in

036_TJ07.indd 37 27-6-2014 9:57:18

Page 38: Triv0708 2014

VR A AG EN A ANBODPostbus 93037 2509 AA Den Haag, e-mail: [email protected]

NazorgDe Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM verleent nazorg bij overlijden. Wij kunnen u doeltreff end ondersteunen. U kunt ons helpen door al uw gegevens te ordenen. Vraag bij de VBM naar de handleiding voor nabestaanden. Of kijk op www.vbm.info bij ‘ledenservice’.

Stichting MSF(sociaal fonds)Johan Liekens 0223 615885. Bereikbaar op dinsdag en vrijdag van 09.00-16.00 uur.Tevens te bereiken via e-mail: [email protected].

Collectieve ongevallen-verzekeringDe VBM heeft voor alle actief dienende leden (militairen en burgers) een unieke ongevallen-verzekering afgesloten.Deze ongevallenverzekering geeft dekking in de hele wereld, ook tijdens missies, gedurende 24 uren per dag, 7 dagen per week en gedurende het hele jaar. De ongevallenverzekering vervangt de woon-werkverkeerverzekering en het uitzendcertifi caat. U hoeft dus géén uitzendcertifi caat meer in te vullen als u op uitzending gaat.

Adreswijziging/ledenadministratieGaarne doorgeven aan: 070 3155111 of [email protected]

Belastinginfo en -hulpFons [email protected]

HelpdeskTon van ElstAdri van der Veer070 3155111 of vul formulier in op onze website

NabestaandenzorgRené [email protected]

(C)Alberto

Con

tado

r

TE HUURCuraçao (Bottelier, omgeving Jan Thiel)

6-pers. Vakantievilla, met uniek uitzicht over het eiland. Altijd een heerlijke verkoelende bries. Het is gelegen in de prachtige, chique wijk Bottelier, vlakbij het Lagun van Jan Thiel en op 5 min. van de stranden Mambo Beach, Seaquarium en 10 min. van Willemstad. Grote woonkamer met een open, volledig ingerichte keuken met bar. Daarnaast 3 slaapkamers, 2 badkamers en 2 grote porches. Info: www.casadonpedro.com, e-mail: [email protected] telefoon 0622112330 (ex sgt. Marns. Alg. Piet de Ridder).

Redactionele tekstEenmalige plaatsing van advertenties is voor leden gratis. Het is daarnaast mogelijk om tegen betaling advertenties te plaatsen in deze rubriek. Voorwaarden en tariefinfo: bel 070 3155111 of mail naar [email protected]. De redactie behoudt zich het recht voor gratis advertenties in te korten.

Vraag naar onze last minute prijzen!

TE KOOPZeer goed onderhouden bungalow op

Curaçao, 2 slaap- en 2 badkamers, v. v. alle gemakken, mogelijkheid tot uitbreiden keuken/slaapkamer. Op A1 locatie, rondom tropische begroeiing op beveiligd resort met zwembad (zie foto). Info: [email protected].

TE KOOP:

Goed onderhouden piano, altijd gestemd. Merk: Euterpe, gebouwd in 1973 bij Bechstein in Berlijn. Houtsoort: mahonie. Vr.pr. €. 3.000,00. tel. 0223 636288

In Duitsland net over de grens in de buurt van Emmerich aan de Rijn, Raiffeisenstrasse 19 Emmerich-Praest: een schitterende twee-onder-een-kap-woning met

een ruime garage, en met een prachtige voor- en achtertuin. De vraagprijs is slechts € 150.000. Voor vragen neem contact op met:[email protected] of tel. 0223 669285 / 06 50595145

Leuke Tropenwoning met zonnepanelen, gelegen nabij een van de mooiste en gezondste gebieden van Curaçao, Playa Kalki te Westpunt.Indeling huis; 3 slpkmrs, 2 bad-kmrs, kamer, keuken, grote achter porch met vijver, rond-om porch, overdekt dakterras met uitzicht op zee en de heu-vels van Westpunt.

1040 m 2 erfpacht grond met veel tropische planten en bomen, drip systeem, jacuz-zi in de tuin en 2 containers voor opslag en of werkplaats. Onderhoudsvrij hekwerk, camera-beveiliging en alarm.Vraagprijs € 255.000. Foto’s op aanvraag. Mailadres: [email protected], telefoon: 005999 8880714 / 5675620.

038_TJ07.indd 38 27-6-2014 9:58:46

Page 39: Triv0708 2014

PUZZELPostbus 93037 2509 AA Den Haag, e-mail: [email protected]

(F)Bauke Mol

lem

a

(F)BaukeMol

lem

a

7/8 - 2014 | Trivizier | 11

VBM 2014medezeggenschapsdag

Datum:

woensdag 19 november 2014Plaats:

‘De Wittenberg’*,

Generaal-majoor Kootkazerne, Stroe

Aanvang:

10.00 uur einde 15.30 uurIn 2008 is het Besluit Medezeggenschap

Defensie op meerdere punten aangepast.

Wat heeft dat opgeleverd? Die vraag wil

de VBM samen met medezeggenschappers

op 19 november 2014 bespreken. Noteer

die datum alvast in uw agenda!

H e t t h e m a v a n d e

m e d e z e g g e n s c h a p s d a g

is ‘Evaluatie Besluit

Medezeggenschap Defensie’.

Het zal gaan over vragen als:

Hebben de wijzigingen uit

nog iets opgeleverd?

Is de medezeggenschap

dichter bij de werkvloer

gekomen?

Is de medezeggenschap ook

eerder betrokken in het

proces?

Kan de medezeggenschap de

ontwikkelingen strategisch

beïnvloeden?

Kortom: wat is er

bereikt en

wat kan

er beter?

*De huidige generaal-majoor Kootkazerne in Stroe was tot 1978

‘Legerplaats bij Wittenberg Stroe’ (bron: www.legerplaats.nl).

Reserveer woensdag

november

alvast in uw agenda.

Aanmelden via

[email protected]

011_TJ05 mZ dag.indd 11

26-6-2014 14:32:16

JURIDISCH

7/8 - 2014 | Trivizier | 15

Tekst: Wil Louwerse

Defensie stuurt zieke

marinier naar voedselbank

Marinier Onbevreesd vecht twee jaar lang op diverse slagvelden met

Defensie. Hij levert, zoals het een goed marinier betaamt, succesvol

slag. Defensie voert een nederlagenstrategie.

Feit 1Vanaf februari ontvangt marinier

Onbevreesd nog maar salaris

vanwege jaar ziekteverzuim. Hij

verricht wel loonvormende arbeid,

waarmee hij zijn salaris aanvult tot

. In februari loopt zijn

ontslagbescherming ( jaar) af en dan

moet hij de dienst uit.

Feit 2In juli raakt hij zijn Verklaring van

Geen Bezwaar (VGB) kwijt. Hij is enkele

jaren eerder strafrechtelijk veroordeeld

(betrokkenheid bij een handgemeen).

Zijn commandant schorst hem vrijwel

meteen.

Overwinning òDe juridische dienst van de VBM maakt

bezwaar tegen de intrekking van de VGB en

begeleidt hem bij de hoorzitting. De Minister

blijft bij de beslissing, dus de VBM gaat in

beroep bij de rechtbank. Na een jaar stelt die

Onbevreesd in het gelijk.

Intussen onderzoekt een commissie

in opdracht van de minister of en hoe

Onbevreesd ontslagen zou kunnen worden.

Door de uitspraak van de rechtbank kan

deze procedure, net als alle voorgaande

beslissingen van de Minister, de prullenbak

in.

Probleem: Onbevreesd kan gedurende dit

jaar geen loonvormende arbeid verrichten.

Feit 3Intussen krijgt Defensie van het

UWV in januari een verbod

om Onbevreesd voor maart te

ontslaan. Reden: Defensie is bij het

uitvoeren van het wettelijk verplichte

re-integratietraject ernstig in gebreke

gebleven. Defensie verzet zich heftig

in de bezwaarprocedure, maar het UWV

handhaaft de beslissing.

Feit 4In maart kan Onbevreesd nog maar

€ , per dag besteden; hij kan immers

geen loonvormende arbeid verrichten.

Het NIBUD heeft uitgerekend dat

alleen al voor het dagelijks eten € ,

nodig is. Tandpasta niet meegerekend.

Onbevreesd kan niet meer rondkomen.

Als gebaar van goed werkgeverschap

(?), meldt een bedrijfsmaatschappelijk

werker Onbevreesd aan bi j de

voedselbank!

Overwinning ùDefensie verleent de VGB maar vergeet om

Onbevreesd zijn proceskosten en griffiegeld

te vergoeden. Na een tweede beroep bij de

rechtbank (!) en vele manuren en duizenden

euro’s verder, krijgt Onbevreesd wederom

gelijk.

Overwinning äOnbevreesd vraagt Defensie om de korting

op zijn salaris alsnog uit te betalen. Want hij

kan door een foute beslissing van Defensie

geen loonvormende arbeid verrichten.

Defensie betaalt uit, maar niet over de juiste

periode. Na een bezwaarschrift van de VBM

en vele manuren en vele euro’s later krijgt

Onbevreesd opnieuw zijn gelijk.

Overwinning ëDefensie vergeet de rente te vergoeden

waarop Onbevreesd wettelijk gezien recht

heeft. Hetzelfde verhaal: bezwaarschrift,

vele manuren, nog meer weggegooide euro’s

en Onbevreesd wordt in het gelijk gesteld.

Overwinning ö en ü

Tussendoor voert de VBM-jurist nog een

procedure. Met Onbevreesd is inmiddels een

ontslagdatum in afgesproken. Maar

het schriftelijke besluit vermeldt een eerdere

datum in . Na een bezwaarschrift, vele

manuren en het weggooien van euro’s later

krijgt Onbevreesd gelijk. Dat geldt ook voor

een tweede tussendoortje: het niet-tijdig

uitbetalen van de loonvormende arbeid.

Overwinning ÅEind stelt Onbevreesd Defensie

aansprakelijk voor alle geleden schade en ook

deze keer lukt het Defensie niet om meteen

de juiste beslissing te nemen. De VBM maakt

bezwaar tegen het afwijzingsbesluit. We

gooien er nog wat niet-gebruikte manuren

en de laatste euro’s tegen aan waarna

Defensie en Onbevreesd de betaling van

een schadebedrag overeen komen

.Feit 5Werken bij Defensie? Je moet het maar

kunnen met zo’n baas!

(J)Eddy Mer

ckx

015_TJ07 jur.indd 15

26-6-2014 15:03:23

OVERLEG

OVERLEG

7/8 - 2014 | Trivizier | 23

MARINE GEBRUIKT ONDERZEEDIENST ALS WISSELGELD

Per januari moet de marine zorgen voor een permanente

militaire presentie op Sint Maarten. Het Statuut voor het

Koninkrijk der Nederlanden geeft dit eiland het recht om

rechtstreeks een beroep te doen op de krijgsmacht.

Door de aanwezigheid van het detachement kun je de

reactietijd aanzienlijk verkorten indien militaire bijstand

nodig is.

De militaire presentie moet gaan bestaan uit een vast element

van vte’n (voltijds equivalenten = volledige functies) en een

roulerend element van vte’n. Daarnaast krijgen vte’n

van het bootpeloton van Aruba een vaste standplaats op St.

Maarten.

Op dit moment is er al een werkorganisatie, bestaande uit

zes man/vrouw. De VBM vindt dat de marine rekening moet

houden met hun positie. Bijvoorbeeld als bij het begin van

de officiële organisatie blijkt dat hun functies een hogere

waardering krijgen dan nu. Dan moet Defensie dit met

terugwerkende kracht toepassen. Volgens de marine is dit

niet aan de orde. “Maar mocht het wel zo zijn, dan houden

we er rekening mee”, aldus de marine.

De marine kiest trouwens voor dezelfde roulatiesystematiek

als de landmacht (compagnie in de West op Curaçao). Dat

betekent dus dat mariniers een plaatsing van maanden

op het eiland krijgen. De VBM wil niet dat militairen te vaak

een plaatsing krijgen bij het roulerende detachement. Ook

moet Defensie vermijden dat de plaatsing leidt tot een te grote

oefen - of uitzend belasting van de operationele eenheden die

het roulerende element leveren.

Op dit moment is het personeel ondergebracht in tijdelijke

huisvesting. Die voldoet prima. Op termijn komt er

nieuwbouw.

De marine moet de reorganisatie helemaal binnen de eigen

begroting realiseren. De reorganisatie levert nieuwe vte’n

op. Gebruikt de marine de besparing van vte'n bij de

onderzeedienst als wisselgeld voor deze reorganisatie? De

marine beantwoordt deze vraag van de VBM in een overleg

op juni bevestigend.

(A)Bjarne Riis

022_TJ06 overleg.indd 23

26-6-2014 15:26:04

OVERLEG

OVERLEGJef Stassen

26 | Trivizier | 7/8 - 2014

EINDE AAN TRANSITIE MANAGEMENT ORGANISATIE

DMO gaat de Transitiemanagement Organisatie (TMO) in

december opheffen. TMO is een projectorganisatie

voor de begeleiding van de invoering van de Enterprise

Resource Planning (ERP) in de reguliere materieel-

logistieke bedrijfsvoering.

De bonden vragen op april of de operationele commando’s

en andere defensieonderdelen al in staat zijn om op eigen

benen te staan. De ‘migratie’ van de oude systemen naar

het nieuwe zal nog wel even duren. Maar DMO houdt voet

bij stuk. De basis-implementatie is voltooid, aldus DMO, en

de werkzaamheden die overblijven moeten de onderdelen

zelf uitvoeren binnen hun reguliere bedrijfsvoering.

De TMO bestaat uit , voltijds functies (vte’n). Er staan

na overplaatsing van een deel van de medewerkers, nog

mensen op de loonlijst van TMO ( militairen, burgers).

Na de opheffing krijgen de militairen een plaatsing bij of

via hun eigen Operationele Commando.

Alle medewerkers in de TMO hebben een brief ontvangen

over de opheffing van de projectorganisatie eind .

Zij krijgen het advies om alvast te solliciteren en rond te

kijken in de organisatie.

De VBM adviseert DMO om met de medewerkers

rechtspositionele afspraken te maken bij eventuele

voortzetting van de werkzaamheden, ook na de opheffing

van de TMO. Wordt vervolgd.

FORS MINDER FUNCTIES BIJ DMO-OPERATIONS

DMO-Operations – grofweg gezegd: de opvolger van

ICT-beheerorganisatie IVENT – gaat de komende tijd

veel functies schrappen. Natuurlijk verloop kan dit

functieverlies niet opvangen.

Dat blijkt uit een briefing van de commandant DMO-

Operations. Hij geeft op april, mede op verzoek van

de VBM, een doorkijk naar de ontwikkelingen binnen

Operations. De commandant vertelt dat Operations voor het eerst

te maken heeft met doelmatigheidsindicatoren in de

begroting voor de agentschappen bij de Rijksoverheid. Op

grond van de ontwerpbegroting voor verwacht hij een

grotere omzetdaling dan eerder voorzien. Defensie kan

minder besteden aan ICT-diensten.

Een taakstelling van € , miljoen komt daar nog eens

bovenop. Die is een gevolg van de nota ‘In het belang van

Nederland’. Ook het sourcingtraject zal gevolgen hebben.

Al met al verwacht de commandant een halvering van de

werkgelegenheid bij Operations in . Een vermindering

met een kwart was de verwachting in .

Het aantal personeelsleden bij Operations krimpt al

jaren. Maar van de ongeveer functies in september

blijven er over in . Naar verwachting zal

door natuurlijk verloop de organisatie met functies

krimpen. Conclusie: er zullen als gevolg van het schrappen

van ongeveer functies veel medewerkers in een

herplaatsingstraject terecht komen.

De commandant meldt na een vraag van de VBM dat begin

de sourcing van het ICT-deel van Operations van start

gaat met een voorlopige gunning. Het jaar daarop (begin

) volgt de feitelijke (out)sourcing.

DMO OPS is al actief bezig met begeleidingstrajecten van

medewerkers. Er zijn in de afgelopen jaren ongeveer

medewerkers vertrokken.

De VBM wil de ontwikkelingen op de voet volgen en indien

nodig zo snel mogelijk in overleg treden over eventuele

personele gevolgen.

(L)Bagneres de

Luch

on

022_TJ06 overleg.indd 26

26-6-2014 15:25:40

34 | Trivizier | 7/8 - 2014

O n d e r s t a a n d e l e d e n

ontvingen het insigne wegens

50 jaar lidmaatschap op

huisadres:•AOOTDV b.d. A. Bakker

•KPLELMNT b.d. B.L. Bastemeijer

•SMJRTDV b.d. E.F.G. van Belle

•AOOBDIC b.d. H. Beltgens•AOOOBD b.d. E.P. van den Berg

•KPLBDGSK b.d. J. Blaney Davidson

•SGTLDV b.d. L.M. Blans•OPPBOTT b.d. J. Bloemendaal

•AOOMARNALG b.d. J.W.F. Blok

•KPLLDGB b.d. M. de Bock•AOOODND b.d. R.J.R. Booy

•MJRTPMKR b.d. J. Boskeljon•MJRHOFM b.d. J. Bovendeert

•KPLAAT b.d. J. Braaksma•AOOBDMTD b.d. A. Bravenboer

•OPPGSKNST b.d. A.R. Buijs•LTZTOC b.d. G.M.T.J.H. Deckers

•OPPTLG b.d. L.C. Degener

•SMJRBDGSK b.d. G. Donker•SGTLDGB b.d. L.M. van Doorn

•LTZAOC b.d. E. Dorenbos•KAPTMARNS b.d. J.J. Duran

•LTZTOC b.d. J.W. van Ee•SMJRTDE b.d. J.A. Franken

•AOO ODND b.d. J.J. Gijssen •SMJRMARNS b.d. P.A.K. de Graauw

•AOOMARNALG b.d. A. Groenevelt

•AOO MARNALG b.d. G.E. Groothedde

•AOOMARNALG b.d. G. Hak•LTZ b.d. H.A. Hartman

•AOOBDTAMB b.d. J.K. Helder

•VSGTODND b.d. T. Helder•SMJRTDV b.d. W. van den Heuvel

•LTZSD b.d. R.H. van den Heuvel

Van Varik•SMJRMARNS b.d. J. den Hollander

•AOOVLKNST b.d. P. de Joode•MATRBDVGMRBP b.d. J.H. Kapel

•LTZVK b.d. J.A. Klauke•OPPBOTT b.d. N.C. van Kleef

•SMJROBD b.d. J.L. Klei

50 jaar lid! Bij de uitreikingen van de gouden

insignes aan leden die al sinds 1964 lid zijn

van de bond, benadrukt VBM-voorzitter Jean

Debie hoe belangrijk de steun van post-

actieve leden is. Het is daarom niet meer dan

terecht dat de bond deze leden een blijk van

waardering kan geven in de vorm van een

mooi insigne. Dat geldt ook voor allen die het insigne

op huisadres ontvangen./ Hieronder de namen van

onze trouwen leden.

Waardering voor trouwe leden

(M)York

shire

034_TJ07 50 jaar.indd 34

26-6-2014 15:22:23

Postbus 93037 2509 AA Den Haag, e-mail: [email protected]

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

verleent nazorg bij overlijden. Wij kunnen u doeltreff end

ondersteunen. U kunt ons helpen door al uw gegevens

te ordenen. Vraag bij de VBM naar de handleiding voor

nabestaanden. Of kijk op www.vbm.info bij ‘ledenservice’.

Stichting MSF(sociaal fonds)Johan Liekens 0223 615885. Bereikbaar op dinsdag en

vrijdag van 09.00-16.00 uur.Tevens te bereiken via e-mail:

[email protected].

Collectieve ongevallen-verzekeringDe VBM heeft voor alle actief dienende leden (militairen

en burgers) een unieke ongevallen-verzekering

afgesloten.Deze ongevallenverzekering geeft dekking in de hele

wereld, ook tijdens missies, gedurende 24 uren per

dag, 7 dagen per week en gedurende het hele jaar.

De ongevallenverzekering vervangt de woon-werkverkeerverzekering en het

uitzendcertifi caat. U hoeft dus géén uitzendcertifi caat meer

in te vullen als u op uitzending

gaat.

Adreswijziging/ledenadministratieGaarne doorgeven aan:

070 3155111 of [email protected] en -hulpFons [email protected]

HelpdeskTon van ElstAdri van der Veer070 3155111 of vul formulier in

op onze websiteNabestaandenzorg

René [email protected]

(C)Alberto

Contador

TE HUURCuraçao (Bottelier, omgeving Jan Thiel)

6-pers. Vakantievilla, met uniek uitzicht

over het eiland. Altijd een heerlijke

verkoelende bries. Het is gelegen in de

prachtige, chique wijk Bottelier, vlakbij het Lagun van Jan Thiel en op 5

min. van de stranden Mambo Beach, Seaquarium en 10 min. van

Willemstad. Grote woonkamer met een open, volledig ingerichte keuken

met bar. Daarnaast 3 slaapkamers, 2 badkamers en 2 grote porches.

Info: www.casadonpedro.com, e-mail: [email protected]

telefoon 0622112330 (ex sgt. Marns. Alg. Piet de Ridder).

Eenmalige plaatsing van advertenties is voor leden

gratis. Het is daarnaast mogelijk om tegen betaling

advertenties te plaatsen in deze rubriek. Voorwaarden en

tariefinfo: bel 070 3155111 of mail naar [email protected].

De redactie behoudt zich het recht voor gratis advertenties

in te korten.

Vraag naar onze last minute prijzen!TE KOOP

Zeer goed onderhouden bungalow op

Curaçao, 2 slaap- en 2 badkamers, v. v. alle

gemakken, mogelijkheid tot uitbreiden

keuken/slaapkamer. Op A1 locatie, rondom tropische begroeiing op

beveiligd resort met zwembad (zie foto). Info: [email protected].

TE KOOP:

Goed onderhouden piano, altijd gestemd. Merk: Euterpe,

gebouwd in 1973 bij Bechstein in Berlijn. Houtsoort: mahonie.

Vr.pr. €. 3.000,00. tel. 0223 636288

In Duitsland net over de grens in de buurt van

Emmerich aan de Rijn, Raiffeisenstrasse 19 Emmerich-

Praest: een schitterende twee-onder-een-kap-woning met

een ruime garage, en met een prachtige voor- en achtertuin.

De vraagprijs is slechts € 150.000. Voor vragen neem

contact op met:[email protected] of tel. 0223 669285 / 06

50595145

Leuke Tropenwoning met zonnepanelen, gelegen nabij

een van de mooiste en gezondste gebieden van

Curaçao, Playa Kalki te Westpunt.Indeling huis; 3 slpkmrs, 2 bad-

kmrs, kamer, keuken, grote achter porch met vijver, rond-

om porch, overdekt dakterras met uitzicht op zee en de heu-

vels van Westpunt.

1040 m 2 erfpacht grond met veel tropische planten en

bomen, drip systeem, jacuz-zi in de tuin en 2 containers

voor opslag en of werkplaats. Onderhoudsvrij hekwerk,

camera beveiliging en alarm.Vraagprijs € 255.000. Foto’s op

aanvraag. Mailadres: [email protected],

telefoon: 005999 8880714 / 5675620.

038_TJ07 VA.indd 38

26-6-2014 15:24:05

06Stand van

zaken Defensie

ConditieproefHet niet succesvol afleggen van de

defensie conditieproef (DCP) heeft geen

rechtspositionele gevolgen. Die afspraak

staat nog steeds. Steeds meer militairen

nemen deel en de meesten slagen voor

de proef.

28Genoeg uitrusting

voor Mali?Heeft Defensie wel genoeg camelbaks? En

waarom krijgen we wollen sokken mee als

het buiten 50 graden is? Terwijl de eerste

shift Nederlandse Minusma-militairen

ontplooit in het operatiegebied, bereidt

de volgende zich voor.20

Leuke meid, stuur

maar weer terug …

Je mag als militair niet zo maar verliefd

worden. Dat vindt moedertje Hennis

maar niks. Kom op zeg, die meid die jij

opduikelt, zou zo maar een bedreiging

kunnen vormen voor de Nederlandse

staatsveiligheid.

28

(D)Fausto

Cop

pi

001_TJ07.indd 3

26-6-2014 15:27:167/8 - 2014 | Trivizier | 9

Basis Administratie op het adres van die zelfstandige

woonruimte.

Ten derde moet je een rechtsgeldig huurcontract hebben

van de woonruimte of een koopcontract op jouw naam of

die van je partner.

Wat is een zelfstandige woonruimte?

Volgens het Verplaatsingskostenbesluit Defensie is dat een

“woonruimte voorzien van een eigen toegangsdeur die van

binnen en buiten kan worden afgesloten. In de woonruimte

moeten in elk geval aanwezig zijn:

- een eigen woon(slaap)kamer,

- een eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer voor water

en een aansluitpunt voor een kooktoestel,

- een eigen toilet met waterspoeling.”

Wat staat hier dus niet?

Dat iedere woon/slaapkamer (met keuken en wc) een

eigen woonruimte toegangsdeur moet hebben. Met andere

woorden: ook het besluit laat ruimte voor een zogenaamde

‘studentenhuisconstructie’.

Wat is een studentenhuisconstructie?

Dat is het met meerdere personen delen van een woning. Bij

een studentenhuisconstructie bewonen alle huurders – als

ze een individueel huurcontract hebben -een ‘zelfstandige

woonruimte’. Ook als ze een keuken, toilet en badkamer

delen. Defensie heeft in tijdens een soortgelijke

rechtszaak bij de Centrale Raad van Beroep erkend dat zo’n

situatie niet meteen hoeft te wijzen op iets anders dan het

bewonen van een zelfstandige woonruimte.

Wel een partner, geen partnerschap?

Een militair die samenwoont met een partner bewoont

volgens Defensie alleen een zelfstandige woonruimte als

het partnerschap geregistreerd is. Of als de militair gehuwd

is met die partner dan wel er een samenlevingscontract is.

Als je dat allemaal niet hebt en je staat wel samen op het

huurcontract of je hebt samen de woning gekocht, dan boort

DE BELANGRIJKSTE ARTIKELEN UIT HET

VERPLAATSINGSKOSTENBESLUIT DEFENSIE

Artikel 19, lid 1:

De defensieambtenaar heeft aanspraak op een

tegemoetkoming in de kosten van het dagelijks

reizen over de afstand tussen de woning en de

plaats van tewerkstelling, indien de te reizen

afstand meer dan 10 kilometer bedraagt, hij

dagelijks reist, en indien hij militair is tevens

een eigen huishouding voert.

Artikel 21.

De militair die geen eigen huishouding voert,

heeft aanspraak op een tegemoetkoming in de

kosten van het reizen over de afstand tussen de

woning en de plaats van tewerkstelling, van:

a. eenmaal per periode van twee weken, indien

de plaats van tewerkstelling en de woning

beide in Nederland zijn gelegen en aan de

militair huisvesting van rijkswege is verleend,

òfb. vier maal per periode van vier weken, indien

de plaats van tewerkstelling en de woning

beide in Nederland zijn gelegen en aan de

militair geen huisvesting van rijkswege is

verleend.

Defensie je de tegemoetkoming voor dagelijks reizen woon-

werkverkeer gewoon door de neus.

Maar ook hier geldt volgens de VBM en de BBTV: de militair

bewoont een zelfstandige woonruimte.

Die zaak die de VBM en de BBTV hebben aangespannen,

ligt nu dus bij de Centrale Raad van Beroep. En het is dus

de vraag of die hoogste bestuursrechter een ander oordeel

gaat vellen dan in de in door Defensie aangespannen

zaak. Die kans lijkt de VBM en de BBTV niet erg groot.

(B)Marco Pant

ani

aatsing

skosten

26-6-2014 15:27:59

VERENIGINGSNIEUWS

IN MEMORIAM

7/8 - 2014 | Trivizier | 37

Fons Wiehink

(69 jaar)Op mei

is AOO

KL b.d. A.

(Fons) Wiehink

overleden,

exact jaar

nadat hij het

VBM-teken van verdienste ontving (op

mei ).

Wiehink was eerst ‘ziekenpa’ bij de

marine, maar stapte over naar de

landmacht.

Hij bleef wel lid van de ‘marinebond’

VBZ, later VBM, en werd, toen de

samenwerking met de Landelijke

Korporaals Vereniging vaste vormen

aannam, districtsbestuurder in het

district Noord-Oost. Hij was de ‘grote

motor en promotor’ van de VBM

in de afdelingen in dat district. Hij

gaf gedurende lange tijd door zijn

bestuurlijke verantwoordelijkheid blijk

van zijn grote betrokkenheid bij de

organisatie.

Wiehink was in juli als

röntgenlaborant getuige van

de val van de Bosnische enclave

Srebrenica (Dutchbat ). In een

interview in de Trivizier van september

verhelderde Wiehink in alle

openheid de hopeloze positie van de

Dutchbat- militairen die machteloos

moesten toezien hoe de Serviërs de

bewoners afvoerden.

De VBM wenst zijn echtgenote Anja

en overige nabestaanden veel sterkte

met het verwerken van hun verdriet.

Zie ook www.vbm.info of volg ons op Facebook en Twitter

Via www.vbm.info en www.bbtv.nl kon u meedoen aan een

ledenonderzoek. Het onderzoek moest duidelijk maken of u behoefte

heeft aan een vakbonds-app voor smartphone en/of tablet.

122 leden vulden de enquête in. Het resultaat: 49% heeft van de leden

heeft behoefte aan een app voor de smartphone; 57 % ziet een app voor

de tablet wel zitten. Een kleine meerderheid dus.

Wat zou die app moeten kunnen? In elk geval informatie van de VBM-

website weergeven. Een groot aantal deelnemers zou via de app ook de

Trivizier willen lezen op tablet (43%) of smartphone (31 %).

De deelnemers doen verder diverse suggesties (het plaatsen van

push-berichten, rechtstreeks contact opnemen met de VBM of het zelf

kunnen inloggen in ledenadministratie, etc.). De VBM zal bezien welke

mogelijkheden er zijn – uiteraard – voor welke prijs.

Wij bedanken alle deelnemers voor de genomen moeite en voor alle

gedane suggesties!

Het afdelingsbestuur Den Helder heeft zijn aanwezigheid op het

kantoor aan Het Nieuwe Diep uitgebreid. De afdeling is voortaan

bereikbaar op de volgende dagen:

Maandag van - uur

Dinsdag van - uur

Woensdag van - uur

Vrijdag van - uur

IS ER BEHOEFTE AAN EEN VBM-APP?

BEZOEKTIJDEN KANTOOR DEN HELDER

VBM IN HET NIEUWS

De VBM is eerder in het nieuws geweest met berichten over militairen

die hun Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) kwijtraken. Op 10 juni 2014

brengt collega-vakbond AFMP de (voorlopige) lijst met landen waarmee

Nederland geen persoonsgegevens uitwisselt, naar buiten. Heeft een

militair een partner uit één van die landen, dan kan dat leiden tot intrekking

van de VGB. In de publicaties die volgen wordt ook de VBM genoemd.

............................................................................

............................................

(K)Maurice Gar

in

036_TJ07 famber en VN in nws.indd 37

26-6-2014 15:30:45

(H)Lance Arm

stro

ng

7/8 - 2014 | Trivizier | 13

VETERANEN NATIONALE TAPTOE 2014Speciaal voor veteranen en dienstslachtoff ers bieden het vfonds en het Ministerie van

Defensie een arrangement aan voor een bezoek aan de Nationale Taptoe. Veteranen en dienstslachtoff ers kunnen voor

€ 10 p.p. de voorstelling op donderdagmiddag 25 september bijwonen. Per bestelling

komen daar € 2,50 administratiekosten bij (aanbieding geldt voor 2 personen ). Parkeren

bij AHOY tegen een sterk gereduceerd tarief, af te rekenen bij aankomst AHOY

(voordeligste optie). Willen meer familieleden of bekenden met u mee komen, dan

zijn zij ook welkom. U kunt twee extra Taptoebezoekers meenemen naar het buff et

en de Nationale Taptoe. Kosten bedragen € 30 p.p. Deze extra bestelling kunt u op uw

bestelbon bijschrijven. Aanmelden kunt u onder vermelding van uw veteranen-/

dienstslachto� erpas nummer met de bestelbon in Checkpoint en de Kareoler.

CONTACTDAG KMAR VETERANEN EN OUD KMAR PERSONEEL‘Koninklijke Marechaussee: al 200 jaar als het erop aankomt’. Eén van de

jubileumactiviteiten dit jaar is de speciale contactdag Koninklijke Marechaussee (CD

KMar). De CD KMar vindt plaats op vrijdag 3 oktober 2014 op de Koning Willem III kazerne

in Apeldoorn. De dag bestaat uit twee delen: in de ochtend staat het programma in het

teken van de vertrouwde (15e!) Veteranendag KMar met kranslegging en nasimaaltijd en

vanaf 14.00 uur op dezelfde locatie de reünie voor alle oud KMar medewerkers.De postactieve veteranen ontvangen de

aanmeldstrook op de adresdrager van het veteranenblad Checkpoint dat eind juli

verschijnt. De veteranen in actieve dienst kunnen het aanmeldingsformulier opvragen

op het e-mailadres [email protected].

Om 14.00 uur vangt de reünie aan voor allen die ooit bij de KMar hebben gewerkt

als militair - dus ook de dienstplichtigen en het beroepspersoneel dat een bepaalde

tijd heeft gediend - of als burger. Het aantal belangstellenden is gelimiteerd, dus hier

is van kracht: wie het eerst komt die het eerst maalt. Belangstellenden kunnen

het aanmeldingsformulier digitaal opvragen op e-mailadres contactdag.

[email protected].

Verkiezingsdata MedezeggenschapscommissiesCZSK10 september 2014Koninklijke Marine Technische Opleidingen

KMTO

CLAS21 augustus 201441 Pantsergeniebataljon

11 september 2014LO/Sportorganisatie

7 oktober 201442e Brigade Verkennings Eskadron 42BVECDC3 september

KMA

9 september CEAG Coördinatiecentrum Expertise

Arbeidsomstandigheden en GezondheidDMO16 juli 2014

Directie F&C; P&O; B&B; Kabinet D-DMO16 juli 2014

Projecten; Staf Matlog

16 juli 2014Verwerving

16 juli 2014Wapensystemen (incl. Kenniscentrum Brand &

bedrijfsstoff en)

16 juli 2014TMO

GUSTUS

Betrokken?Ga stemmen!

012_TJ07 memo.indd 13

26-6-2014 15:28:45

(D)Fausto Cop

pi

7/8 - 2014 | Trivizier | 19

Reactie Michel Ruijter van

MNREngineering (via de SMOC)

(http://mnrengineering.com/)

Stichting Schoon Milieu Ook

Curaçao (SMOC)Ik ga niet in detail in op het verslag

van Ab Knipper, maar naar aanleiding

van publiciteit in het najaar van

hebben wij als SMOC wel nader

onderzocht of de klachten van het

marinepersoneel veroorzaakt zijn door

veranderde omstandigheden.

Dit blijkt het geval te zijn.

Via het Amerikaanse National Climatic

Data Center kunnen alle historische

meetgegevens opgevraagd worden van

luchthaven Hato op Curaçao. (USAF

station: ) . Deze gegevens

(uurlijkse waarnemingen) gaan vanaf

september tot heden. Vanaf

zijn de tijdseries behoorlijk compleet.

In bovenstaand figuur is vanaf het

percentage van de tijd gepresenteerd

dat wind uit een oostelijke sector komt.

Julianadorp is gevoelig voor wind uit de

sector oost-zuid-oost (-°). Uit

onderstaand figuur komt duidelijk naar

voren dat Julianadorp steeds vaker

getroffen wordt door wind vanaf de

ISLA (sector -). In de jaren ‘

gebeurde dit ongeveer - van de tijd

(- uur per jaar). In de laatste

jaar is dit gestegen naar van de

tijd (- uur per jaar).

De windrozen gepresenteerd in combinatie met een kaart van Curaçao.

Percentage van de tijd dat de wind uit een oostelijke sector waait.

"Julianadorp is gevoelig voor wind uit

de sector oost-zuid-oost"

(G)Greg LeM

ond018_TJ07 ISLA.indd 19

26-6-2014 15:29:23

E r is al heel veel geschreven en

gesproken over de accommodaties

bij Defensie. Ook nu is dit een

vaak terugkerend onderwerp tijdens de

vergaderingen van de VBM, dus iets van

alle tijden. Terug in de tijd noem ik willekeurig wat

verschillen in accommodaties op. Ik denk dan aan de verhalen

over de begintijd van ons verblijf in Nederlands Nieuw-

Guinea na ons vertrek uit Nederlands-Indië.

De golfplaten gebouwen, de aardappels die, als je ze wilde

schillen, weg renden of het krentenbrood waaruit de krenten

wegvlogen als je het oppakte. We kennen die verhalen uit

het verleden!En daarna … de nieuwe kazerne Sorido in Biak was gebouwd,

met alles wat toen modern was. De bemanning van de

Koninklijke Marine en de bemanning van de Koninklijke

Landmacht hadden toen een perfecte accommodatie, echter …

In november arriveerde het m.s. ‘Keerkring’ in Biak met

aan boord het grootste deel van het benodigde personeel van

het squadron Hawker Hunter straaljagers. Bij gebrek aan een

geschikte legeringruimte verbleven de luchtmacht-militairen

op Biak aan boord van het legeringsschip ‘Keerkring’. Een

leven aan boord van dat schip was onder de tropenzon verre

van aangenaam. En nu druk ik mij heel zacht uit.

Onderin het schip de laagste rangen, het bovenste deel de

hoogste rangen.

Dit schip lag afgemeerd naast de marinekazerne Biak. De

collegae van de KLu konden alleen via de hoofdpoort van die

kazerne naar binnen, bijvoorbeeld om te recreëren.

Een verschrikkelijke accommodatie in de

tropen op dat schip, wat al snel de naam ‘keer

om kreng’ kreeg. Daadwerkelijk ook enige tijd

voorzien van de naam ‘KEEROM’, geplakt

over de echte naam van het schip. Ik hoorde

toen zelfs over ratten en muizen tussen de

stapelbedden onderin het schip. Heel gezellig allemaal in

een gespannen tijd en ver van huis.

Ook nog even terug naar het heden. Ramen die niet meer

open kunnen of andersom niet meer dicht kunnen. Gordijnen

die niet meer dicht kunnen … ach ja daarmee is wel te leven,

maar toch.Ja, repareren daar beginnen we niet meer aan, die kazerne

gaat toch dicht, ik bedoel de Van Braam Houckgeestkazerne

in Doorn. Uiteraard zijn er ergere dingen, maar je kunt je er aan ergeren

en erger, ze moeten het er daar nog een paar jaar mee doen!

Gaat die kazerne niet pas dicht in of heb ik het mis?

Over accommodatie is eigenlijk best van alles te melden, hoe

dan ook, ik laat het hier maar bij.

Mees Bax

Accommodatie en zo …

... wat al snel de naam

‘keer om kreng’ kreeg"

(I)Evry

033_TJ07 Bax.indd 33

TOURQUIZTourliefhebbers zullen niet zo veel moeite hebben de vragen op te lossen. Voor diegene die er minder verstand van hebben: vind het fragment. Ergens op die bladzijde staat een antwoord voor de puzzel met een letter. Vul bij deze letter in het oplossingen diagram, onderaan deze bladzijde, het antwoord in. In het gekleurde deel ontstaat van links naar rechts de oplossing.Stuur deze oplossing vóór 20 augustus 2014 naar:Redactie Trivizier (puzzel)Postbus 930372509 AA Den Haag of

E-mail: [email protected] niet uw adres te vermelden!

Onder de goede inzendingen worden een VVV-iris-cheque t.w.v. € 25,- en twee VVV-iris-cheques t.w.v. € 12,50 verloot. (Alleen inzendingen door leden loten mee). Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Oplossing juni 2014: Zal het Oranje deze keer wel lukken?

De winnaars zijn (na loting):R. Plukaard, RijswijkJ. Stokkink, HaaksbergenD. Bok, Den Helder

Als u de QR- code scant genereert deze een e-mail-bericht op uw apparaat waar reeds ons adres is ingevuld. Het enige dat u hoeft te doen is de goede oplossing in te typen en op verzenden te klikken.

A. Zijn bijnamen waren 'de Adelaar van Herning' en 'monsieur 60%'.B. Het olifantje was een echte klimmer.C. Spaanse wielrenner en een van de beste en snelste ronderenners van de laatste jaren.D. Il campionissimo: 2x tourwinnaar en 5x winnaar van de Ronde van Italië.E. Deze duitse sprinter werd, ondanks zijn bijnaam mr. Clean, toch betrapt.F. In 2011 werd deze groninger uitgeroepen tot wielrenner van het jaar.G. De eerste niet-europeaan die in 1986 de ronde van Frankrijk won.H. Al zijn 7 overwinningen werden hem afgenomen.I. De 21e etappe begint in deze plaats.J. Met 5 touroverwinningen de beste Belgische wielrenner ooit.K. De eerste tourwinnaar in 1903.L. De meet van de 16e etappe.M. In dit graafschap begint de eerste etappe.

OMSCHRIJVINGEN

A.

B.

C. D.

E.

F.

G.

H.

L.

M.

J.

I.

K.

039_TJ07.indd 39 27-6-2014 8:51:07

Page 40: Triv0708 2014

of via MDTN *06 54666156 (géén GSM!)

Een automonteur werkt in ’t Harde. Vanwege een reorganisatie wil Defensie hem per 1 juni naar Weert overplaatsen. Het is fijn dat hij zijn werk houdt, maar het is wel 2 uur rijden naar Weert. Daar komt nog bij dat hij begin vorig jaar een ernstig bedrijfsongeval heeft gehad (botsing met 4-tonner; gebroken ribben en elleboog, geperforeerde longen, andere inwendige organen beschadigd). Dus om nou elke dag uren in de auto te moeten zitten terwijl hij nog aan het re-integreren is … Dat vindt de monteur geen goed vooruitzicht. Defensie wijst zijn bezwaar tegen de overplaatsing af. Namens de VBM tekent een jurist beroep aan. Ook in de Begeleidingscommissie pleit de VBM voor overplaatsing naar een functie dichter bij de woonplaats. Resultaat: de monteur krijgt een - ook door hem gewenste - functie dichter bij huis.

Plaatsing dichter bij huis

Een militair van de luchtmacht had in Woensdrecht een opleiding gevolgd aan de KMSL. De militair, die woont in het hoge noorden van het land, was in die periode inwonend geweest. Toen hij een paar maanden later na een verhuizing zijn huisadres wilde veranderen in peoplesoft, ging er van alles mis. De militair stond schijnbaar nog ingeschreven voor huisvesting in Woensdrecht en toen hij dit met terugwerkende kracht had opgezegd, werden ook de reiskostenvergoeding met terugwerkende kracht ingehouden op het salaris. Maar de korporaal had in de betreffende periode wel degelijk veel moeten reizen vanwege zijn functieopleiding.Met DCHR kwam de korporaal er op een gegeven moment niet meer uit. Daarom schakelde hij een jurist van de VBM in. Met resultaat, aldus de korporaal: “Het is allemaal rond! Het teruggevorderde bedrag zal deze maand op mijn rekening worden gestort. Ik wil de jurist van de VBM erg bedanken voor de moeite die hij gedaan heeft om mij te helpen!”

Probleem met reiskosten opgelost

Nog geen lid?Meld u aan op www.vbm.info

“Hij schakelde een jurist van de VBM in.

Met resultaat!”

-

WAT DOET UW BOND VOOR U?

(E)Erik Zab

el

040_TJ07.indd 40 27-6-2014 9:59:31