Trends - Belspeed Management Buy-Out - 30 Sept 2010

2

Click here to load reader

description

Belspeed krijgt nieuw kleedje na managementbuy-out.

Transcript of Trends - Belspeed Management Buy-Out - 30 Sept 2010

Page 1: Trends - Belspeed Management Buy-Out - 30 Sept 2010

ZAKEN LOGISTIEK

Als logistieke partner heeftBelspeed de voorbije 27 jaaraan een stevige reputatievoor diensten in de mode-elite gewerkt. Het bedrijf met

vestigingen in Eupen, Kruishoutem enBeveren-Leie verzorgt de levering vankledingstukken in heel Europa. De klan-ten bevinden zich in het hogere seg-ment van de mode- en kledingindus-trie, met namen als Dolce & Gabbana.

Jaarlijks behandelt Belspeed zowat15 miljoen stuks. De verwachte groeps-omzet voor 2010 bedraagt 20 miljoeneuro, een status-quo met het voor-

De oprichtersfamilieBrandt heeft al haaraandelen in de logistiekedienstverlener Belspeedverkocht aan het nieuwemanagement. Deovername wordt meeondersteund doorSaffelberg Investments,de investeringsgroeprond Jos Sluys.LIEVEN DESMET, FOTOGRAFIE WOUTER RAWOENS

JOHAN MILLIAU (BELSPEED)

Milliau wil naast de VS ook inzetten op de

groeilanden, waar de highlevelmode

aan belang wint.

S A F F E L B E R G O N D E R S T E U N T O V E R N A M E M O D E D I E N S T V E R L E N E R

Belspeed krijgt nieuw kleedje namanagementbuy-out

50 30 SEPTEMBER 2010 | WWW.TRENDS.BE

Page 2: Trends - Belspeed Management Buy-Out - 30 Sept 2010

gaande jaar. De groep telt 140medewerkers. Over de manage-mentbuy-out worden geen fi-nanciële details verstrekt.

Johan Milliau, de nieuwe CEOvan Belspeed, wil wel kwijt dathet managementtrio de meer-derheid in handen heeft. NaastMilliau bestaat het managementuit Steven Rymenans, die zijnjob als general manager bij NovaNatie Fashion (onderdeel vanNova Natie) inruilt voor Belspeed waarhij als operationeel directeur aan deslag gaat. De continuïteit in het manage-ment is dan weer verzekerd door Phi-lippe Desmedt, die het voorbije decen-nium mee de operationele touwtjes inhanden had bij Belspeed, naast de fami-lie Brandt.

In de nieuw opgerichte vennootschapHalifax hebben naast het managementook Jos Sluys en Marleen Vercammenzitting, de oprichter en financieel direc-teur van Saffelberg Investments.

Mode lijdt in de crisisMilliau, die als CEO voortaan Bel-

speed aanstuurt, legde al een indruk-wekkend parcours af, met passages bijVitalo Groep en Katoennatie, waar hijde businessunit consumer goods hele-maal op punt zette. Daarna ging hetrichting Fabory, de Nederlandse beves-tigingsmaterialengroep, waar Milliaubetrokken was bij de managementbuy-out met steun van ABN Amro. Toen datbedrijf van de Nederlandse familieBorstlap uiteindelijk verkocht werd,vertrok Milliau en ging na enkele maan-den aan de slag bij het beursgenoteerdewaterdesinfectiebedrijf Ecodis. Voordat laatste handelde hij de vereffeningaf.

Hij ging zelf op zoek naar een logis-tiek bedrijf en kreeg de familie Brandt,die kampte met opvolgingsproblemenzo ver dat ze Belspeed aan hem ver-kocht. “Belspeed heeft een fantastischereputatie verworven in de fashionwe-reld. We hebben een sterke aanwezig-heid in Europa en sinds enkele jaren iser ook een luchtbrug met de VS opge-zet. Voor mij is dit het uitgelezenmoment om het bedrijf naar de vol-

de crisis. Een aantal klantenzag zijn omzet met 10 tot 40procent teruglopen. Dat hadmeteen een impact op de acti-viteiten van Belspeed, dat zijnomzet zag terugvloeien van 23miljoen euro tot 19 miljoeneuro (-14%).

Ook het bedrijfsresultaatdook voor het eerst in het rood,zij het met een bescheiden478.000 euro. Dat was voor

Milliau het ogenblik om de familieBrandt te overtuigen. “Fundamenteelschortte er niets met het bedrijf, deonderliggende activiteiten zijn kern-gezond. Het was gewoon niet voldoendevoorbereid op wat komen zou. Vandaagtrekt de markt en bijgevolg ook onzeactiviteiten alweer volop aan.”

Saffelberg InvestmentsVoor Luc Osselaer, investeringsdi-

recteur bij Saffelberg, is Belspeed eenmooie aanvulling. “Belspeed is een dos-sier waar we hoge verwachtingen voorhebben. Het bedrijf heeft het poten-tieel om een dominante speler in Europate worden in zijn sector.”

Voor Saffelberg Investments is dit denegende participatie. Saffelberg, eenonafhankelijke financiële en indus-triële holding, beheert een portefeuillevan 250 miljoen euro kapitaal. Het spe-cialiseert zich op langetermijninveste-ringen door meerderheids- of aan-zienlijke minderheidsbelangen tenemen in snel groeiende bedrijven. Hetwerd opgericht in 2008 nadat Jos Sluyszijn belang in het door hem opgerichteArinso had verkocht.

De belangrijkste mensen uit het Saf-felberg-team zijn Sluys, zijn Arinso-kompanen Luc Osselaer, ChristopheDe Wit en Marleen Vercammen. Inamper twee jaar investeerde Saffelbergin Routing International; Altachem;Mercator Press; Pharmaneuroboost;Porthus (intussen verkocht); Gemaco;Uteron en onlangs nog CDM Group.Voorts zijn er aanzienlijke belangen inenkele vastgoedprojecten in België ende VS en is Saffelberg ook aandeel-houder van de fondsen Vesalius Bio-capital en ReGenius. z

gende fase van zijn ontwikkeling tebrengen. Mijn ultieme droom is Bel-speed op de wereldkaart te zetten.”

Daarvoor kan hij rekenen op Jos Sluysvan Saffelberg Investments. “Ons eer-ste devies is organisch groeien, want indit segment van de logistieke markt zijner niet zoveel spelers actief”, zegt Mil-liau.

“Belspeed is een sterk gefocust bedrijf.Van bij de klant worden per schip ofluchtvracht de zeer hoogwaardige pro-ducten Europa binnengebracht. Van-uit onze eigen magazijnen vindt de kle-dij zijn weg naar distributeurs enretailers in West- en Oost-Europa ende opkomende markten. Op hangers enin dozen, gesorteerd en verpakt, of vol-ledig als bulk worden de zendingen ver-werkt en geleverd.”

Milliau wil naast de VS ook inzettenop de groeilanden, waar de highlevel-mode aan belang wint. Voorts wordt deportefeuille uitgebreid met schoenen.

Ondanks zijn stevige reputatie enmooie klantenbestand kende ook Bel-speed zijn deel van moeilijkheden met

“Mijn ultiemedroom is Belspeedop de wereldkaart te zetten”Johan Milliau

WWW.TRENDS.BE | 30 SEPTEMBER 2010 51

Bron: GraydonBELSPEED 2009 2008 2007Omzet 19.700.000 23.100.000 18.800.000Resultaat - 478.000 1.400.000 1.700.000Eigen vermogen 1.100.000 1.900.000 1.300.000Cashflow - 682.000 909.000 1.600.000Liquiditeit 1.02 1.15 1.19Personeel 133 119 78