ENB Sept 2012

20
De Bijbel in het pastoraat pagina 04 www.indekerk.be pagina 19 Hoe doorgeven wat ik niet ontvangen heb? pagina 06 Griekenland pagina 15

description

Een driemaandelijkse uitgave met opbouwende artikelen, nieuws uit de aangesloten gemeenten en nieuws van zendelingen. Het wordt verspreid via de gemeenten. Het ENB wil een schakel zijn tussen de gemeenten.

Transcript of ENB Sept 2012

Page 1: ENB Sept 2012

Driemaandelijks Magazine, 32ste jaargang nr.3 V.U VEG/Peter Bordon, Nederzwijnaarde 23, 9052 Gent-Zwijnaarde.

Evangelisch Nieuws Blad

De Bijbel in het pastoraatpagina 04

www.indekerk.bepagina 19

Hoe doorgeven wat ik niet ontvangen heb?pagina 06

Griekenlandpagina 15

De Bijbel in het Pastoraat

Page 2: ENB Sept 2012
Page 3: ENB Sept 2012

De redactie behoudt zich het recht artikelen in te korten of aan te passen.

ColofonDe V.E.G. is een vereniging die evangelische gemeen-ten samenbindt met de bedoeling elkaar met raad en daad bij te staan.

Het bestuur, dat leiding geeft en coördinerend werkt naar verschillende activiteiten, bestaat uit:Wout van Wijngaarden, voorzitterPeter Bordon, algemeen secretarisMartin Gevaert, penningmeesterErwin Braet, boekhouderLeden zijn: Martin Lelie, Jannes Kalkhuis en Adri v.d. Berk

VEG-DienstencentrumDit dienstencentrum omvat verschillende depar-tementen van waaruit de gemeenten gediend en geholpen kunnen worden.Zo zijn er ‘diensten’ voor de Jeugdwerking, Gemeenteopbouw, Communicatie, e.a. Ook de Vlaamse Evangelische Familiedag valt hieronder.Via het kantoor is materiaal voor evangelisatie en gemeente-opbouw verkrijgbaar, evenals een adressenlijst van evangelische gemeenten

Voor alle informatie: V.E.G.-kantoorNederzwijnaarde 239052 Gent-Zwijnaardetel. 056-42.40.19e-mail: [email protected] website www.veg.beLegatenIk legateer vrij van rechten aan de VZW Vereniging van Vrije Evangelische Gemeenten een bedrag van € ………….. om te worden afgegeven zonder kosten, drie maanden na mijn overlijden.GiftenU kunt giften voor het VEG-werk overmaken op rekeningnummer

het ENB verschijnt 4 keer per jaar Uitgave: Toezendingen voor: Maart 10 januari Juni 10 april September 10 juli December 10 oktober

Inhoud september 2012

Inleiding De bijbel in het pastoraatHoe doorgeven... Nieuws uit de gemeentenZendingsnieuwsGetuigenis CleansingStreamOntwikkelingen in Europa

pag. 03pag. 04pag. 06pag. 08pag. 12pag. 14pag. 15 door Peter Bordon, secretaris VEG

Inleiding

03

IBAN: BE74 0013 5462 5107 BIC: GEBABEBB

Als kind van God hebben we het voorrecht om door Zijn Woord te zien welke weg we moeten (mogen) gaan in ons leven. We mogen door Gods Woord en door Zijn Geest Gods gedachten en wegen leren kennen; Zijn gedachten en wegen, die hoger zijn dan die van ons (Jesaja 55:8).Het belang van Gods Woord om van dag tot dag Zijn leiding te ontvangen kan niet genoeg worden benadrukt. Uiteraard geldt de cruciale rol van Gods Woord ook bij een pastorale begeleiding.In het artikel op de volgende bladzijde wordt het belang en de noodzaak van Gods Woord bij bijbels pastoraat uiteengezet. In het artikel wordt onder andere genoemd dat het gebruik van de Bijbel in pastoraat niet bedoeld is om de hulpvrager aan bijbelkennis te helpen, maar om een persoonlijke ontmoeting met de Heer te creëren. Daar gaat het uiteindelijk om: die ander, die met een vraag of een nood naar je toekomt, een ontmoeting met de levende Heer laten hebben.

De Bijbel in het PastoraatWat een zegen om dan op Gods leiding en beloften te mogen wijzen. Door de vele beloften in Gods Woord te lezen, te overdenken en te memoriseren, groeit ons vertrouwen in onze Heer en wordt onze relatie met Hem steviger. Door ons deze beloften ons toe te eigenen, daalt de kennis van Gods Woord van ons hoofd naar ons hart en heeft het een uitwerking in ons leven. Als we iemand pastoraal helpen, mogen we deze persoon aanmoedigen om ook op die manier met Gods Woord bezig te zijn en zijn of haar relatie met de Heer Jezus te versterken. Iedereen kan anderen op die manier helpen, want pastoraat is ook het eenvoudig ‘basispastoraat’, zoals dat heel spontaan plaatsvindt bij een ontmoeting tijdens een samenkomst op zondag of in de week. Uiteraard zijn daarnaast ook de vele gelegenheden om een zegen te zijn in andere ontmoetingen met mensen: als de Heer iemand op je weg brengt, mag je pastoraal iets betekenen door vanuit jouw omgang met de Heer iets door te geven uit Zijn Woord, wat die ander helpt om de relatie met de Heer Jezus (voor het eerst) te leren ontdekken of om zijn/haar relatie met de Heer te verdiepen. Zo mogen mensen om ons heen meer en meer proeven wat het eeuwig leven nu al is en ten volle zal zijn na dit leven: Dit nu is het eeuwige leven dat zij U kennen, de enige waarachtige God en Jezus Christus die Gij gezonden hebt (Joh. 17:3)

Graag wil ik u wijzen op de nieuwe site www.indekerk.be

Deze site bundelt het aanbod van VEG, ECV en BEZ voor de gemeenteleden. U vindt alle uitleg op pag. 19.

Namens het bestuur wil ik u nogmaals van harte uitnodigen voor de Familiedag

en het jubileumfeest op 1 november. Het wordt een onvergetelijke dag, die u niet mag missen!

Meer info op de achterkant en op www.vlaamsefamiliedag.be

Page 4: ENB Sept 2012

04

Pastorale modellen door Gerrit Houtman - Bethesda - deel 3

De Bijbel in het PastoraatSchroomHoe doen wij dat? De Bijbel te pas en te onpas ter sprake brengen, hebben we inmiddels wel afgeleerd. Je kunt niet zomaar midden in het verhaal van de ander een paar Bijbelteksten droppen. Je kunt niet zomaar de ander opleggen wat hij of zij volgens de Bijbel zou moeten doen. Hoe dan wel? Want zolang de Bijbel niet ter sprake komt, kun je een warm menselijk gesprek hebben en een goede relatie ontwikkelen, maar dan is het nog geen pastoraat. Pas op het moment dat het Woord op de een of andere wijze aan de orde komt, wordt het een pastoraal gesprek. Dan onderbreekt God onze gedachtegangen en komt er een ander zicht binnen. Gods Woord is nooit vrijblijvend, maar zet ons op een ander spoor en laat nieuwe dingen zien (Ps 119:105).

Valkuilen Nu zijn er drie valkuilen die pastorale werkers in de weg kunnen staan om op een goede manier vrijuit de Bijbel in het pastoraat te betrekken.

Valkuil 1: emotiesTen eerste kan je het moeilijk vinden om echt bij de gevoelens van de ander en bij wat er vervolgens in je eigen innerlijk gebeurt, stil te staan. Door je eigen onzekerheid en onwennigheid is er de kans dat je het formeel gaat houden. De Bijbel kan dan een veilig (rationeel) eiland worden. Helaas zal de ander er zich niet door begrepen voelen, niet door jou en niet door de woorden die je vanuit de Schrift hanteert.

Valkuil 2: generalisatiesTen tweede is het heel gemakkelijk om tot algemeenheden te komen. Zo is het altijd goed om je zonden te belijden. Het is zeker belangrijk om je zorgen aan God over te geven en het kan nooit kwaad om je met al je talenten en tijd aan God toe te wijden. Het wordt echter gevaarlijk als je deze algemeenheden op concrete situaties gaat plaatsen. Je kunt er zelfs de pastorale nood door vergroten. Wat de ander in deze concrete situatie nodig heeft weet alleen God. We zullen dus zeer voorzichtig de Schrift moeten gebruiken met een scherp aanvoelen van de leiding door de Heilige Geest.

Valkuil 3: moraliserenTen derde geeft de Bijbel ook ethische richtlijnen mee.

Waardevolle richtlijnen voor het leven in kleiner en groter verband. Maar we mogen hiervan niet de kern van het evangelie maken. Het gevaar is dat we de ander iets gaan opleggen en in onze ijver om de ander te helpen gaan moraliseren. Het is als buitenstaander gemakkelijk om allerlei causale verbanden te zien en dan onze oplossingen aan te reiken vanuit de Bijbel.

Hoe dan wel?Wanneer wij de verhalen van de Bijbel naast het (zorg)verhaal van de ander leggen, doen we dat niet om het verhaal van de ander te veranderen of kleiner te maken, maar opdat de pastorant er zich in kan herkennen en zich vanuit de Schrift begrepen en recht gedaan voelt. Alleen als wij ons door God, in onze situatie hier en nu, begrepen, geliefd en aanvaard voelen, kunnen we openstaan voor antwoorden. Dan is er voldoende veiligheid om ons leven open te leggen voor de Heer. Dan worden we overrompeld door de goedheid van God die ons tot verandering brengt (Rom 2:4).

De Bijbel en JezusAls wij in het pastoraat de Bijbel ter sprake brengen, doen we dat niet om de ander aan Bijbelkennis te helpen, maar om een persoonlijke ontmoeting met de Heer te creëren. Jezus verwijt de farizeeërs dat ze wel de Schriften bestuderen maar niet tot Hem komen. Terwijl dat toch de bedoeling ervan zou moeten zijn (Joh. 5:39,40). Het is niet de kennis van de Bijbel die een verandering in ons bewerkt, zelfs niet een bepaald zelfinzicht of Bijbelse kijk op de situatie. Alleen als wij door de Bijbel heen Jezus herkennen in onze situatie ontstaat er nieuw leven en komt er verandering. Dat betekent dat elke Bijbelstudie gericht moet zijn op verlossing. Een verlossing die reeds bewerkt is door Christus’ kruis en opstanding, maar nog herkend en toegepast moet worden in de realiteit van nu. Later zullen de Emmaüsgangers verklaren dat hun harten in brand werden gezet toen Jezus de Schriften uitlegde.

Hij begon bij Mozes en bij al de profeten en legde hen uit wat in al de Schriften op Hem betrekking had. Lucas 24:27

Nadat Jezus zich bij de Emmaüsgangers had gevoegd, vragen had gesteld en hen uitvoerig aan het woord had gelaten, opent Jezus voor hen de Schrift. Pastoraat begint met een relatie, je inleven, luisteren naar de nood van de ander en daar erkenning aan geven, maar uiteindelijk komt de Schrift aan de orde, het Woord van de Heer. Alleen de Schrift geeft hoop in hopeloze situaties en wijst ons een uitweg. Alleen door de Bijbel komt Gods genezend woord naar ons toe (Ps 107:20). Jezus doet dat door vanuit het Oude Testament uitvoerig de gedeelten uit te leggen die over Hem gaan.

Page 5: ENB Sept 2012

05

Er is een duidelijk signaal waaraan je kunt weten of je de boodschap goed overbrengt. Maakt het mensen warm en hoopvol van binnen? Ze begrijpen het misschien nog niet maar komt er een enthousiasme en vreugde in hun hart doordat jij ze vertelt over Jezus?

ZoekenIn elk gesprek dat Jezus voert, reageert Hij totaal ‘to the point’. Hij maakt geen vergissingen en elke interventie van Hem heeft resultaat. Dat zou ons jaloers en onzeker kunnen maken. Toch mogen wij in alle voorzichtigheid en

Zondag 11 november 2012: themazondag

De werkgroep Christen-zijn op je werk roept 11 november uit tot Landelijke Themazondag Christen-zijn op je werk. Op deze manier hoopt zij opnieuw aandacht te krijgen voor de uitdagende vraag hòe je op een goede manier christen kunt zijn op je werk. Aan alle kerken wordt gevraagd op die zondag (of op een andere datum als dat beter schikt) bij dit thema stil te staan en daarover te preken.

Gelovigen zijn een groot deel van hun leven bezig met werk. Velen hebben een zekere ‘verlegenheid’ met dit thema, en leven in twee werelden: die van ‘de kerk’ en die van ‘het werk’. Zij hebben daarbij allerlei vragen m.b.t. de relatie tussen geloof en werk. Spreekt de Bijbel hierover en hoe dan? Is werk een zegen of een vloek? Is er iets te zeggen over de inhoud van het werk, de manier waarop het werk verricht wordt, de houding t.o.v. anderen, de (on)mogelijkheden om je geloof te belijden en/of te verkondigen, enz. En hoe kun je christen-zijn op je werk, moet je daar evangeliseren of juist niet, kun je samen met collega’s bidden? Allemaal vragen die bewust of onbewust een rol spelen in het leven van de gelovige werknemer en werkgever.

Om met elkaar verder te komen is allerlei materiaal beschikbaar voor kringen en gespreksgroepen. Zo is er een boekenlijst met ruim 30 Nederlandstalige boeken rond het thema ‘Christen-zijn op je werk’. Sommige zijn heel geschikt voor gezamenlijk gebruik.

Voor meer informatie zie www.christenzijnopjewerk.nlOok kunt u contact opnemen met Maarten Pijnacker Hordijk van www.bedrijfsgebed.nl via [email protected]

zoeken Gods Woord bij de mensen brengen, ook in het pastoraat. In de verwachting dat de Geest zelf de ogen opent en de leiding neemt.

Volgende keer: stap 4 uit het Emmaüsmodel: God ervaren in het pastoraat.

LiteratuurDr. H.C. Van der Meulen. De pastor als reisgenoot, pastoraal theologische gedachten over geestelijke begeleiding Boekencentrum, Zoetermeer 2004

www.christenzijnopjewerk.nl

Voor het andere boek naar...

vzwuw boek- en muziekwinkel

Hét adres voor alles wat met de Bijbel te maken heeft.

Brugge:

Moerkerksesteenweg 568310 Sint-Kruis 050 37 54 57 [email protected] (Luc & Anke Hoedt)di-zt: 10-12 / 14-18 maand. gesl.

Gent:Grotesteenweg-Noord 15 9052 Zwijnaarde 09 220 17 02 [email protected] (Dirk De Baere + team)di-vr: 0-12 / 13.30-17.30 zt: 13.30-17 maandag gesloten

Leuven:

Tervuursesteenweg 192 3001 Heverlee 016 25 93 [email protected] (Linda Smit + team)di - vr: 10-12 / 13.30-17.30 zt: 13.30-17 maandag gesl.

Breng eens een bezoekje aan één van onze vijf

winkels.

Verzendingdoor heel

België

Kortrijk:Overleiestraat 16 8500 Kortrijk 056 35 78 99 [email protected] (Jona & Sara Govaert)

di-vr: 9.30-12/14-18 - zt: 9.30-12 14-17 maandag gesloten

www.hetgoedeboek.be

Genk:Vennestraat 3453600 Genk

089 30 58 86 [email protected] (Bouke & Karin Middelbos)di-vr: 10-17.30 - zt: 10-17 maandag gesloten

Leprazending:

“Wij geloven in een wereld zonder lepra”Zegen een patiënt.

IBAN BE88 0000 0009 1441 BIC BPOTBEB1

t.a.v. Leprazending; Postbus20, 1800 Vilvoorde

Page 6: ENB Sept 2012

06

Graag willen we uw gebed vragen dat de Heer arbeiders voor Zijn oogst mag roepen (Matth. 9: 37-38)

Er zijn voorgangers nodig in diverse gemeenten: Diepenbeek, Geraardsbergen,

Hemiksem, Koekelare, Kortrijk, Poperinge en Willebroek

Indien u mogelijke voorgangers kent, laat ze dan contact opnemen met het VEG-kantoor

(gegevens in de colofon pag. 3)

Voorgangers gezocht

Hoe kan ik doorgeven, wat ik niet ontvangen heb? Door Fokkeline Mayens – deel 5

Inzicht in je hart na afwijzing.Ik wilde dat ik kon vertellen dat bovenstaande verhaal mijn leven direct veranderde. Dit verhaal speelde zich namelijk 10 jaar geleden af. Ik ben mij er toen bewust van geworden dat ik een muur om me heen gebouwd had. Met mijn verstand heb ik geleerd dat de Heer zelf mijn muur wil zijn. Maar de echte doorbraak kwam pas onlangs. De Heer gaf me inzicht in mijn eigen hart.

Wanneer je afgewezen wordt, sluit je de deur van je hart om niet nog meer afwijzing te ervaren. En net als bij het kasteel bouw je een grote muur rondom het terrein van je leven. In deze setting voel je je echter alleen. Soms nodig je iemand uit in je kasteeltje, maar vaak zijn dat mensen die in staat zijn ‘echt’ gericht te zijn op jou. Andere mensen houd je behoorlijk op een afstand. In eerste instantie voelt deze setting veilig, maar over langere tijd voel je een conflictsituatie in jezelf. Enerzijds voel je je niet veilig bij mensen, maar anderzijds voel je ook de blokkade in de veiligheid naar God toe. Deze cirkel moet doorbroken worden.

Je lijkt op mij dus moet ik je beschermen…. De cirkel doorbreken.Doordat je je afschermt tegen afwijzing, is elke nieuwe afwijzing (al dan niet bedoeld) een duw terug in je veilig kasteeltje. Toch gebruikt de Heer deze afwijzingen om je te vertellen ‘Bij Mij ben je veilig, laat Mij je muur zijn!’. Daarom is het nodig dat je leert je hart te openen. In de eerste plaats naar God toe. Ik leerde van David in de Psalmen dat je je hart naar God toe mag uiten en begon alles op te schrijven in een dagboek.

Ik vertelde God hoe ik me voelde, waarover ik boos was of waarvoor ik bang was. Maar net als David probeerde ik tot slot op de schrijven ‘En toch vertrouw en hoop ik op U’ (Ps 55:24). Ik eindigde met een proclamatie van Gods beloften en koos voor vergeving. Hierdoor groeide de veiligheid. Maar de Heer toonde me de volgende stap. Ik moest ook leren mijn hart te openen naar mensen. Heel voorzichtig zocht ik mensen die ik vertrouwen wilde geven, beginnend bij mijn lieve man en vrienden. In het begin maakte ik de fout om ‘erkenning’ te zoeken bij mensen. Maar na verloop van tijd leerde ik dat juist in situaties waarin de ander je niet erkent of begrijpt, de erkenning van God zelf bevestigd wordt (Rom. 8:31-19). Om te leren omgaan met afwijzing ben ik gaan inzien dat er een verschil is tussen de relatie die je hebt met God en de relatie die je hebt met mensen. Toch heb je de relatie met mensen nodig om de veiligheid van God zelf volledig in je hart te kunnen ervaren, anders is er een deel van je hart afgesloten…Het is fout om te denken dat je de ander volkomen nodig hebt en om daar je erkenning in te gaan zoeken. Vroeg of laat gebeurt het toch een keer dat deze persoon je afwijst, omdat hij ook maar een mens is. Je moet niet datgene verwachten van mensen, wat alleen God je kan geven… Hiervan moet je je bewust zijn. Stel je verwachtingen van mensen bij en ontdek door de relatie met mensen de mogelijkheden om Gods erkenning volledig te ervaren (Joh. 12:26). Want door iedere situatie van afwijzing mag je schuilen bij God, je gevoelens uiten en Gods troost ervaren, waardoor je op kan staan. God zelf helpt je hier bij (Ps. 118:5-8).

Maar wat bij misbruik?Het gevoel van afwijzing en misbruik gaan vaak hand in hand. Ik hoef toch niet toe te laten dat ik afgewezen word? Voor sommige dingen moet je inderdaad je grenzen stellen, zoals seksueel, lichamelijk of emotioneel misbruik. In deze gevallen moet je absoluut hulp gaan zoeken.

Enkele jaren geleden waren we als gezin op vakantie in Luxemburg. Het is daar prachtig om in de natuur te wandelen. Na een uitgestapte wandelroute ontdekten we een ruïne die je kon bezichtigen. Met een plattegrond in de hand kon je sommige zalen van het kasteel nog zien en je kon je dan proberen voor te stellen hoe het leven er vroeger uit had gezien. Me verbazend over de dikke muren met schietgaten, vroeg ik me af hoe het mogelijk was dat zo’n beveiligde vesting juist het doelwit geworden was van de vijand. De muren die je zouden moeten beschermen waren letterlijk ingestort. ‘Dat is nu juist het probleem’, sprak de Heer tot mijn hart. ‘Hoe meer je je leven zelf wilt beschermen, hoe meer je tot een doelwit wordt. Laat Mij je muur zijn. Bij Mij ben je veilig’. Deze gedachte heeft me de hele vakantie bezig gehouden. En toen ik voor me zelf probeerde te ontleden, waarom ik me zelf zo wilde beschermen, was het vanwege afwijzing…

In gedachten passeerde mijn leven de revue. Ja, ik kon werkelijk situaties noemen waarin ik me afgewezen voelde. Maar wat me nog meer bezig hield, was het inzicht dat het leven voor mij als getrouwde vrouw met kinderen nog gecompliceerder was geworden. Voorheen hoefde ik immers alleen mezelf te beschermen. Nu mocht niemand aan mijn man en kinderen komen. En al helemaal niet aan mijn oudste dochter, want die lijkt zo verschrikkelijk op mij… Hoe kan ik haar beschermen tegen afwijzing?

Page 7: ENB Sept 2012

07

Oasis België vzw is een christelijke organisatie die zich inzet tegen alle vormen van mensenhandel. Opgelet: mensensmokkel en mensenhandel zijn totaal verschillend.

www.oasisbe.org / www.stopthetraffik.be

Maar het is ook belangrijk om dit verschil te zien: alle misbruik is afwijzing, maar niet alle afwijzing is misbruik. Vooral wanneer je seksueel of emotioneel misbruikt bent geweest, ben je dit wel geneigd te denken. Dit inzicht biedt je de mogelijkheid om te leren omgaan met mensen, vanuit de geborgenheid in God. En in het leerproces met mensen mag je ontdekken dat God zelf alles doet medewerken ten goede!

Hoe doorgeven?Eerst moet je zelf in de positie gaan staan die de Heer je geeft. Als geliefd, aanvaard en geaccepteerd kind van Hem! Wanneer je je positie als kind van God leert innemen, kom je los van jezelf, waardoor je je kan richten op de ander en je stapje voor stapje de stroom van Gods liefde gaat ervaren; de liefde van God die er altijd is en je nooit verlaat, de liefde naar mensen toe die een werkwoord is, maar gezegend wordt als je ze in praktijk leert brengen. En deze les mag je dan doorgeven aan je kinderen…Kun je je kind beschermen tegen afwijzing? Nee. Maar je kunt je kind wel leren omgaan met afwijzing, op dezelfde manier die je zelf aan het leren bent. Dit zijn de meest waardevolle lessen die je maar kunt doorgeven! Deze lessen zijn kostbare parels.Want Ik maak u onaantastbaar voor hun aanvallen. Zij kunnen u geen kwaad doen. U bent zo sterk als een versterkte stad, die niet kan worden ingenomen; als een ijzeren pilaar en een koperen muur. Alle koningen van Juda, hun officieren, hun priesters en hun volk kunnen u niet overwinnen. Zij zullen het wel proberen, maar het zal niet lukken. Want Ik zal bij u zijn, zegt de HERE, en u beschermen. Jes. 1:18-19 (Het boek)

Haar vriend staat ons op te wachten bij de deur. Als we uit-stappen, herkent hij me meteen en steekt zijn hand uit om ons allemaal te verwelkomen. Tina begroet ons met een kus en even later zien we haar gelijkenis ook de woonka-mer binnenwandelen. Haar oudste dochter lijkt als twee druppels water op haar, maar schiet bij elke confrontatie meteen in de verdediging. Nu de kinderen ouder worden, is het moeilijk voor Tina om haar beroep nog verborgen te houden. Het feit dat ze door de week in een Thais mas-sagesalon werkt en enkel tijdens het weekend thuis is, bevordert de moeder-dochter relatie niet. Iets langer dan een jaar geleden zat ik in dezelfde zetel en toen bleek ook al dat het constant botste tussen de twee pubers en het ouderlijke gezag. Natuurlijk vroegen de dochters zich af wat die mannen (we waren met z’n drieën) in hun huis kwamen zoeken. ‘Dit zijn mijn vrien-den’, probeerde Tina haar dochters gerust te stellen. Twee jaar geleden had Tina een droom waarin ze Jezus zag. Ze heeft daarna nog een paar keer gedroomd en ging op zoek naar deze Persoon die vergeeft en rust brengt. Regelmatig gaat ze naar een kerk om te bidden en om vergeving te smeken. Drie jaar geleden werkte ze in een salon in Mechelen. Nadat het salon failliet ging, hielpen we haar aan een andere baan, maar later vonden we haar in andere massagesalons. Onbegrijpelijk maar waar. Het is vaak gemakkelijker om in het vertrouwde gezelschap van Thaise vrouwen te blijven, vrouwen die dezelfde taal spre-ken en uit dezelfde pot eten. Dat illustreert hoe krachtig gemeenschappen kunnen zijn. Het salon waar ze nu werkt ligt ver uit de richting, maar toch vonden we het belangrijk om even te gaan kijken hoe het met haar ging. Toen we haar zagen wilde ze ons van alles vertellen, maar kon dat niet ter plaatse. Ze stelde voor om buiten een sigaret te roken. Maar ook daar ontweek ze onze vragen. Tenslotte nodigde ze ons uit om op een zaterdag bij haar thuis te komen. Thuis kan ze vrijuit spreken. Terwijl Tina Thaise vissoep klaarmaakt, spreekt de vader van haar dochters ons toe. Hij krijgt tranen in de ogen als hij aan haar werk denkt. Hij weet dat ze erg proper is, maar toch vraagt hij haar telkens als ze thuiskomt om eerst in bad te gaan. De gedachte dat andere mannen met haar bezig zijn, maakt zijn hart ziek. ‘Maar ik hou van haar’, geeft hij toe.Met een doos vol miniloempia’s en een uitnodiging om een andere keer te komen barbecuen keren we terug naar huis. We hebben haar een beetje tijd en aandacht gege-ven, maar zij gaf ons ook weer zoveel terug.

Niels Vandereyken, Oasis België. Meer verhalen van ons werk vindt u in RITME, een nieuw magazine van Oasis. Meer info bij [email protected] of 016 84 43 02

Page 8: ENB Sept 2012

08

Nieuws uit de gemeenten

Zegeningen in de ‘Levende Hoop’ in Herentals

‘Tel je zegeningen...’ Wel dat willen we ook graag even doen :Afgelopen voorjaar hadden we zes zaterdagvoormiddagen rond ‘opvoeding’ . Zeven jonge gezinnen schreven zich in, er werd gezorgd voor kinderopvang en een heerlijk ontbijt, daarna was er een studie en tijd om van gedachten te wisselen, opdrachten uit te voeren, filmpjes van thuissituaties te laten zien, enz. Rond een levensgroot nest werd er samen nagedacht over … ‘Hoe bouw je een warm nest?’ voor je kinderen. Heerlijk om bij deze jonge gezinnen de openheid en het verlangen om van God te leren, te mogen ervaren.Deze jonge gezinnen zitten ook niet stil, want op 06 mei mochten we zeven baby’s opdragen. Ons toch niet zo kleine podium stond helemaal vol. Wat een dankbaarheid is er te beseffen dat deze kindjes in een christelijk gezin mogen opgroeien!Op 12 mei vierden we samen met velen van jullie het 40 jarig huwelijksfeest van Wout & Teunie. Een prachtige band begeleidde ons allen bij het zingen van hun favoriete liederen. Nadien was er op deze zeldzame zonnige dag nog een tuinfeest met heerlijke versnaperingen en hartverwarmende ontmoetingen. Eén ding overheerste: grote dankbaarheid en het verlangen om alle eer te geven aan onze goede God . Zoals Wout & Teunie het achteraf beschreven: ‘Het was onvergetelijk!’ In juni hadden we ook een doopdienst met twee dopelingen en werd ook ons leidersteam versterkt met twee nieuwe diakenen. Bart Vermeulen en Dennis Van Den Bergh, twee broeders die samen met hun echtgenoten al vele jaren God en zijn gemeente trouw dienen. Wat geweldig om nu nog intenser samen met hen op weg te mogen gaan .Met de kringen hebben we het afgelopen jaar rond het thema ‘Geheimenissen’ gewerkt (o.a. het geheimenis van God, van Christus, van het geloof, van de gemeente, van Israël, enz .). Deze studies hadden echt een diepe impact en velen groeiden in hun relatie met God. Op 24 juni hadden we dan een ‘Geheimenissenzondag’: heel de dienst werd opgebouwd door bijdragen van de kringen, waarin zij elk op een unieke manier uitdrukten wat deze geheimenissen inhielden. Er was zang, muziek, toneel, gedichten, drama en dans. Het was feest in de gemeente en ... in de hemel !Ook onze evangelisatie actie (om heel ‘groot’ Herentals te bereiken) loopt nog door, er werd gefolderd en verschillende reacties kwamen binnen , waarna er de ‘Jezus film‘ en een Bijbel werd gegeven . Maar we stoppen nog niet, want ...

Op zondag 16 september om 10 uur is er op 1 een TV dienst vanuit Herentals . Als thema hebben we : Jezus, hoop voor de mensen ! Bidden jullie mee ?Ook nog graag gebed voor het volgende:Voor de lesgevers en cursisten die in Herentals volgende toerustingen zullen geven/volgen: ETS, Be.EQUIPped of de Pastorale cursus (van Aad van de Sande). Bid voor een intense verdieping en zegen.Voor Herman Van Looy die nog altijd erg ziek is, voor zijn lieve vrouw Chris en voor hun gezin. De strijd is erg lang, het is al erg kritiek geweest , maar de Heer heeft toen machtig gered. Hun aanklampen en vertrouwen dat alles in Zijn goede handen is, is als een ‘olie’ die over de gemeente wordt uitgegoten, het bindt ons samen en brengt ons dichter naar Hem toe. Bedankt om biddend mee te strijden!

Gezegend door Het afgelopen jaar heb ik de cursus van de Evangelische Toerusting School gevolgd in Zaventem. Het was het eerste jaar dat de lessen in Zaventem werden gehouden. Eerst was ik helemaal niet van plan om ETS te volgen, omdat ik veel andere dingen te doen heb en omdat ik jaren geleden al eens ETS in Nederland gevolgd heb. Maar de lesinhoud is intussen helemaal vernieuwd. Nu was het zo dicht bij huis en de cursisten waren na de eerste les zo enthousiast, dat ik gewoon wel moest gaan! Dus ik ging er helemaal voor, inclusief de huiswerkopdrachten (als je daar geen tijd voor hebt, hoeft dat niet, dus laat je hierdoor niet afschrikken).Het was fijn om met zo velen uit onze gemeente en omliggende gemeenten deze cursus te kunnen volgen. De lessen werden op een hele inspirerende manier gedoceerd. Het was echt genieten om erbij te kunnen zijn: een voorrecht! Ik heb er héél erg van genoten en ga komend schooljaar weer verder. Ik heb m’n man intussen aangestoken met het ETS-virus, dus hij gaat de cursus ook volgen. Ik vind het altijd erg fijn om met Gods Woord bezig te zijn; deze cursus biedt een leidraad en ondersteuning bij het bestuderen van de Bijbel. Het gaf me opnieuw verdieping, omdat het bezig zijn en overdenken van Gods Woord altijd weer iets nieuws met zich meebrengt. Je raakt nooit volleerd in Gods Woord. Steeds weer zijn er nieuwe dingen te ontdekken! Daarnaast was het ook een opfrisser van wat God me door de jaren heen heeft geleerd, wat fijn is om te overdenken, zodat ik God opnieuw kon danken voor wat Hij door de jaren heen heeft gedaan. We hebben in de gemeente mogen ervaren dat mensen opnieuw geestelijk mochten groeien. De ETS-cursus geeft diepgang in je persoonlijke relatie met God, zodat de hele gemeente er enorm door gezegend wordt!Annette Hartman

Page 9: ENB Sept 2012

09

Page 10: ENB Sept 2012

10

in de gemeente, in een organisatie of op het werk: voorgangers, oudsten, diakenen, jeugdleiders, leiders van

werkgroepen, potentiële (jonge) leiders, enz.

Kadertraining van 3 jaar helpt leiders om hun gemeente of organisatie op een Bijbelse manier

te dienen met het verlangen om een voorbeeld te zijn, zodat mensen, gemeentes en organisaties verder kunnen groeien en ontwikkelen.

Voor wie leiding geeft

Prijs: 140 eurote betalen op rek.nr. BE74 0013 5462 5107 van VEG met vermelding van naam en ‘Be.EQUIPped 2012-2013 Korting mogelijk voor studenten, gepensioneerden en voor wie beperkte inkomsten heeft.

Info & Inschrijving: [email protected] of www.indekerk.beVEG, p/a Peter Bordon, Moorselestraat 65, 8560 Wevelgem, 056/42 40 19

Evangelische gemeente, Seringenstraat 6, 3530 Houthalen-Oost

In 2012: 17 september - 01 + 15 oktober - 12 + 26 november - 10 december

In 2013: - 21 januari - 04 + 18 februari - 04 + 18 maart, 29 april + 27 mei

Tijdstip:van 19.30 uur tot 21.30 uur

Lesgevers: Martin Symons, Jonathan Lub

Evangelische gemeente, Kouter 30, 9160 Lokeren

In 2012: 22 september, 10 november, 15 december, 23 maart, 20 april en 1 juni

Tijdstip: van 9.30 uur tot 15.30 uur

Lesgevers; Herman Heyman en Bertold Lamparter

Evangelische gemeente, Markgravenstraat 82, 2200 Herentals

In 2012: 18 september, 09 en 30 oktober, 20 november, 11 december,

In 2013: 08 en 29 januari, 19 februari, 12 en 26 maart, 23 april, 14 mei en 4 juni Tijdstip: 19.30 uur tot 21.30 uur

Lesgevers: Teo Kamp en Koen Schelstraete

Alle info op

www.indekerk.be

Page 11: ENB Sept 2012

INFOAVOND

COHOUSINGINFOAVOND

22/09/2012

COHOUSINGCOHOUSINGCOHOUSING

DE BAZUIN • Vanya Verschoore • De Knok 17 • 8560 Gullegem • T +32 (0)56 49 55 32 • M +32 (0)496 44 14 62

De Bazuin is een vereniging die bestaat uit gezinnen en alleenstaanden die samen een beweging op gang willen brengen. Hierbij ligt de nadruk op de transitie naar een maatschappij waarin de liefde voor God, liefde voor elkaar (sociale bewogenheid) en liefde voor de schepping (duurzaamheid) centraal staan.

Op dit moment werkt ‘De Bazuin’, met de steun van de Vlaamse Overheid, een blauwdruk uit rond cohousing.

Cohousing is een moderne woonvorm, waarbij jong en oud samen leven en elkaar kennen als buren. Naast je eigen, volledig uitgeruste privé woning of appartement zijn er uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen. Dat kan gaan om een grote tuin, een speelveld voor de kinderen of een groententuin. In het gemeenschappelijke paviljoen vind je een goed uitgeruste keuken en een eetzaal. Daarnaast kan er ook ruimte voorzien worden voor een gemeenschappelijke wasruimte, speelruimte, gastenkamer, werk- en hobbyruimte. Er blijft respect voor de individuele privacy en tegelijk maken we ruimte voor spontane ontmoetingen. In dit christelijk geïnspireerde project staan ecologie/duurzaamheid en sociale betrokkenheid centraal. Met de genade van God willen we graag een plaats van liefde en vrede creëren, welke een meerwaarde betekent voor de bewoners, maar ook voor de samenleving er rond.

We willen u graag informeren omtrent de concrete uitwerking van het christelijk geïnspireerde cohousingproject in regio Kortrijk.

WANNEERzaterdag 22 september 2012, 19h30

WAARMuziekcentrum Track - Conservatoriumplein 1 te Kortrijk

INSCHRIJVENInschrijven vóór 10 september door te mailen naar [email protected] of te telefoneren naar 056/495532 (Vanya & Saar). Slechts beperkte plaatsen, indien volzet volgt er een tweede infoavond.

BEREIKBAARHEIDMuziekcentrum Track ligt op wandelafstand van het station (voorkant). Parkeren kan op de grote parking op het Conservatoriumplein.

www.debazuin.be

UITNODIGING

PRAKTISCH

11

Page 12: ENB Sept 2012

12

Koen en Anne-Laure Verdonck - Papoea Nieuw Guinea,

Nieuws van onze ZendelingenHet is zover. Het Woord (alvast een gedeelte!) in de Dinangat taal.De zendelingen kunnen eindelijk een stukje van de Bijbel doorgeven aan de mensen.Een stuk van de Bijbel vertaald in hun eigen taal.

Een Bijbelgedeelte wordt gegeven aan de mensen die meehielpen aan de vertaling. Een vrucht van hun handen en hard werk.

Jasper die samen met zijn zoontje de Bijbel leest om eruit les te geven....

De man leest waar hij zo hard aan gewerkt heeft

Met eigen ogen het Woord lezen in de eigen taal.

Page 13: ENB Sept 2012

13

doorheen jou doen. Hij is het waard, wees trouw in je taken en doe alles samen met Hem! En hoeveel keer jouw situatie ook verandert, of in welke situatie je terecht bent gekomen, Hij verandert niet! Waar we ook zijn, laten we samen de wedloop lopen en onze ogen gericht houden op de Almachtige (Hebr 12: 1-2), op de plaats waar God ons wil ! Liefs, Liesbeth

Dankpunten: vrienden die ik hier heb, de motivatie die ik heb om te leren (taalstudie) Gebedspunten: iedere dag starten met Hem en mij blijven richten op Hem, taalstudie, Zijn leiding zodat ik weet wat Hij wil dat ik doe in de school en ideeën voor mijn lessen.

Uitgezonden door de Vineyard Ganda, GentVEG De Pottenbakker, Kortrijk Thuisfront: [email protected]

Liesbeth Leroy in Cambodja

God is aan het werkHeusden-Zolder/Houthalen – Anne Vloebergs:

‘Het was een hoge taal- en cultuurdrempel waar ik over heen moest. Maar het is zo gemakkelijk om met deze (jonge) asielzoekers contact te leggen. Ze staan zo open. Ik ben echt verbaasd over hun moed en opgewektheid.’

Nadat in het najaar 2011 in Houthalen de cursus Kerk & Vluch teling werd gegeven door Gave Veste, zijn verschillende mensen, waaronder Anne Vloebergs, Godelieve Moons, Lisette Willekens, Jettie Kouwen, David Roman, Nadia Bochfraati, Antonio D’Arpino, Henk Gelling en Beryl Stevens met asielzoekers uit de asielcentra Heusden-Zolder en Houthalen op zeer diverse manieren aan de slag gegaan. Na een nadere kennismaking bij een rondleiding in het asielzoekerscentrum zijn er zo’n zes van hen als vrijwilliger begonnen met allerlei activiteiten o.a. huiswerkbegelei ding, mee organiseren van kinder- en tiener activiteiten, helpen openhouden van een winkel voor tweedehands kleding, enz. De leiding van het centrum was heel blij met de helpende handen. De jonge asielzoekers zijn zo ontvanke lijk en dankbaar, echt blij met elke per-soonlijke blijk van aandacht en interesse. Onlangs ging Anne met de jeugdwerking van haar kerk naar het cen trum en hebben ze met ongeveer 25 mensen met verschillende culturele en religieu ze achtergronden samen gesport en gespeeld.

In Houthalen ontstond het contact met asielzoe kers doordat een ex-moslim zelf op zoek was naar een kerk. Henk, David en Antonio hebben nu meerdere keren per week contact met asielzoekers uit Irak, Syrië, Bangladesh, Nigeria, Sierra Leone en Benin. Elke week komen ze bij David thuis. Meestal gaat dit gepaard met een heerlijke maaltijd, een spelletje spelen, een film kijken of een ge-zellig uitje. Het zijn hele gezellige en gezegende avonden. Ze hebben goede gesprekken met hen. Inmiddels zijn twee Irakese jongens tot geloof gekomen. Ze komen bij elkaar voor Bijbelstudie, die wordt vertaald in allerlei talen. Er ko men moslims en christenen. Laatst vroegen ze of zij ook mochten bidden. Voor een jongen uit Bangladesh was het de eerste keer dat hij bad. Hij groeide op in een islami tisch gezin. Nadat zijn vader was overleden, kwam hij op 5-jarige leeftijd op een christelijke school terecht. Ze vroegen hem: ‘Wat kan je je nog herinneren van die school? Met een grote glimlach vertelde hij: ‘Kerst, want dan kreeg ik allerlei geschenken.’ Van daaruit konden ze spreken over de echte kerstboodschap. Deze man is nu christen. Er is ook contact met een Armeense mevrouw. Met behulp van een tolk werd haar het christelijk geloof uitgelegd. Zij heeft haar leven aan Jezus gegeven.

Gave Veste: christelijk werk onder vluchtelingen. Meer uitleg op www.gaveveste.be.

Gave Veste helpt de christelijke gemeenten om samen met vluchtelingen Christus te volgen. Gave Veste geeft voorlichting, cursussen en begeleiding aan kerken om vanuit de kerken christelijk werk onder asielzoekers te helpen opzetten.

Mijn alarm gaat af. Ik heb al betere nachten gehad. Het liefst zou ik me nog een keertje willen draaien maar nu is het tijd voor mijn ochtendgymnastiek. Na het ontbijt krijg ik het al lekker warm. Tijdens mijn taalstudie prikt mijn vriend de mug mij af en toe. Voordat mijn buik begint te knorren, wordt het eten al geserverveerd op z’n Aziatisch. Daarna ga ik naar de school waar ik aan het observeren ben. Een lokale school waar alles nog ‘Chinees’ voor mij is, waar ik aardig zweet. Voordat ik de school bereik moet ik over een aardeweg. Een aardeweg bedekt met uitwerpselen van de aanwezige dieren, kleren, vuilnis. Het heeft net geregend, dus de kans dat mijn voeten bedekt wordt met dit sopje is gegarandeerd. Volgende gedachten komen dan soms in mij op. Is het allemaal de moeite waard? Wil ik dit wel? Zie ik het vandaag zitten? Waarom is het zo warm en stoffig? Heb ik er zin in? Maar deze kinderen en tieners weten niet wat liefde is, hebben geen hoop, geen toekomst en kennen onze liefdevolle Vader niet! Weegt dat allemaal op? Wat jij of ik ook aan het doen zijn, hou je aan de Waarheid. Wees beschikbaar voor Hem en Hij zal het allemaal

Page 14: ENB Sept 2012

14

niet meer gezien tot ze 4 jaar geleden Alzheimer kreeg. Ze is ondertussen gestorven. Door de jaren heen kon ik soms met momenten voelen wanneer ze bezig was. Ikzelf ging dan telkens schuilen bij de Heer en vroeg om bescherming voor mezelf, mijn man en onze dochter. We verbraken ook telkens de kracht die van haar uit ging. Ik geloof ook met heel mijn hart dat de Heer ons zeer dikwijls beschermd heeft en ons in Zijn zegen heeft geplaatst. Ik probeerde er ook niet teveel aandacht aan te geven. Ik wilde me daarin niet verdiepen en koos er telkens voor om me bezig te houden met dingen van het Licht. Maar dat het krachtig was, dat voelde ik wel. Toen ik dit weer zeer duidelijk voor ogen kreeg zag ik de link met wat ik ervoer in mijn contacten. Terwijl ik deze dingen overdacht werd mijn keel weer dichtgeknepen. Ik moest niet langer nadenken. Ik ben naar voor gegaan en noemde het bij naam: manipulatie en misbruik en vroeg een dame om met me te bidden. We stelden gewoon dat de geest van manipulatie en misbruik mij zou loslaten wat ook gebeurde – heel eenvoudig. Geen scènes, geen lawaai – in alle stilte. Zelfs mijn man had er niets van gemerkt. Hij viel zelfs uit de lucht toen ik het hem vertelde achteraf. Hoe het nu met mij gaat? Wel prima: de druk is weg, ik kan terug mezelf zijn en ik voel me vrij in contacten. Ik ben nog wat voorzichtig, maar dat is gezond denk ik.

Ervaart U Gods juk als licht? Als ik eerlijk wil zijn dan vond ik het over de jaren heen best pittig. Ik strekte mij wel uit naar die rust maar ik had er mij al bij neergelegd dat dit waarschijnlijk voor mijn naaste zou zijn en niet voor mij – dat ik gewoon pech heb. Soms gebeurde het dat ik opeens woedende mensen op mij afkreeg zonder enige reden of aanleiding. Soms kreeg ik bij contacten de deur tegen mijn neus. Heel gek, mijn man had daar geen last van maar op een of andere wijze kwamen moeilijke mensen, moeilijke omstandigheden op mijn pad. Ik zocht deze niet op maar ze waren er. En telkens trof het mij diep. Om een of andere reden had ik de kracht niet om deze dingen van mij af te schudden. Ik was er soms heel lang van ondersteboven en het kostte mij dikwijls veel energie om het te kunnen plaatsen. Soms zag ik, dat wanneer ik iets zei tegen iemand mijn woorden gewoon verdraaid werden. Ik voelde me zeer verdrietig want dat is iets wat ik niet wilde en het maakte me zeer eenzaam. Je begint mensen uit de weg te gaan uit angst. En je snakt zo naar leuke warme contacten. Ik heb me als een gek binnenste buiten gedraaid: was er onbeleden zonde? Wandelde ik wel in het licht? Was er wel genoeg vergeving in mijn hart? Waren er geen verborgen dingen in mijn leven? Was ik wel vriendelijk genoeg? Heb ik wel genoeg mijn best gedaan? Telkens vroeg ik aan mijn man: wat is dit toch? ik wil dit niet. Bij sommige contacten werd gewoon mijn keel toegeknepen. Moeilijk was dat: ik kon toch niet zeggen tegen de persoon voor me – als ik jou zie wordt mijn keel toegeknepen! Dus ik probeerde het zo goed mogelijk in te tomen en dacht: dit hoort er misschien gewoon bij, voor mij wel heel vervelend want dit stoorde me behoorlijk in mijn spontaniteit. Ik probeerde er dikwijls tegenin te gaan maar het lukte me niet. Ik dacht dat dit kwam door alles wat we de laatste jaren hadden meegemaakt, en dat het wel zou weggaan. Maar het nam toe.

In het voorjaar hadden we ons ingeschreven voor de Basiscursus van Cleansing Stream. Ik deed dit echt uit nieuwsgierigheid. Ik was nieuwsgierig naar hoe men in de evangelische wereld bepaalde onderwerpen benadert. We waren zeer aangenaam verrast door de rust, integriteit, overgave en liefdevolle houding van de organisatoren en medewerkers. Het was zeer aangenaam om dit te mogen ervaren. Veel thema’s kwamen aan bod en het is gewoon goed dit weer eens voor ogen te houden. Voor ons was er niets nieuws maar het deed ons veel goeds zo te mogen vertoeven bij biddende mensen en jezelf tot voor de troon van de Heer te mogen brengen. Helemaal op het einde van het weekend besprak men het thema: de invloed van het voorgeslacht op je leven – misbruik en manipulatie. Opeens zag ik het duidelijk voor me. Mijn moeder beschouwde zichzelf als heks en ze was er fier op. Zij was zeer geïnteresseerd in occultisme, dat ging van piramides tot pendelen en allerlei andere toestanden. Ze had een zeer sterk karakter en probeerde alles naar haar hand te zetten. Wijzelf hebben met haar moeten breken enkele jaren nadat we getrouwd waren en ik heb haar 20 jaar

Getuigenis deelneemster Mat. 11:28 (uit het Leven - het Boek) Als de lasten u drukken en u vermoeid raakt, kom tot Mij. Ik zal u rust geven. Voeg u naar mij en wees mijn discipel, want ik ben vriendelijk en nederig van hart. Bij Mij zult u innerlijke rust vinden. Wat ik van u vraag is nooit te zwaar en de last die u voor Mij moet dragen is licht.

Page 15: ENB Sept 2012

15

De recente ontwikkelingen hebben de bevolking geschokt, het gemakzuchtige leventje met zijn zogenaamde voordelen is in elkaar gezakt als een kaartenhuis. De zekerheden zijn weggeslagen. Waar is er hoop? Waar is er toekomst?Is dit niet de tijd voor de verkondiging van Gods genade, vergeving en nieuw leven door en in Christus?Daarom, wanneer u weer iets hoort over Griekenland, bidt het gebed dat Jezus ons opdroeg in Math. 9:36-38 “Toen Hij (Jezus) de schare zag, werd Hij met ontferming over hen bewogen, daar ze voortgejaagd en afgemat waren, als schapen die geen herder hebben. Toen zei Hij tot zijn discipelen: De oogst is wel groot, maar arbeiders zijn er weinig, bidt daarom de Heer van de oogst, dat Hij arbeiders uitzendt in de oogst”. We blijven God aan het werk zien onder immigranten in Europa door ons ’50 in 5 initiatief’ (in 50 steden discipelschapsbewegingen starten in de komende 5 jaar).

Ontwikkelingen in Europadoor Johan Lukasse - deel 12

Griekenland

Griekenland is het eerste land in Europa dat geconfronteerd werd met het evangelie (lees Handelingen 16). Dus niet alleen de bakermat van beschaving maar ook een startpunt voor het goede nieuws voor ons continent. Vandaag is de situatie dramatisch veranderd, op een bevolking van rond de 11 miljoen zijn er maar 40.000 evangelische christenen. Beide getallen zijn schattingen, want er zijn geen concrete gegevens beschikbaar. Er zijn voortdurend mensen die Griekenland binnenkomen en verlaten. Daarnaast zijn er naar schatting een half miljoen Albanezen, die een beter leven zoeken in dat buurland. Velen van hen zijn moslim, waardoor de islam in Griekenland sterk vooruit is gegaan.

In Griekenland is de Orthodoxe kerk min of meer de baas, naast de regering. Het is een deel van de identiteit van een Griek om Orthodox te zijn. Deze staatskerk verzet zich tegen alle andere vormen van evangelieverkondiging. Het is er moeilijk voor de kleine evangelische en charismatische groepen om zich te handhaven, laat staan zich te vestigen. Het is dan ook niet eenvoudig om zicht te krijgen op het aantal gemeenten of gelovigen. Vanuit de Europese Unie is er een toenemende druk voor ‘vrijheid van godsdienst’ wat op het praktische vlak nog sterker wordt geaccentueerd door de spontaan ontstane geloofsgemeenschappen van de buitenlanders. Ze brengen als het ware hun geloof mee. Jammer genoeg heeft dat geen merkbare invloed op de autochtone bevolking. Toch gaan van de Grieken maar een zeer klein percentage naar de kerk.

Het evangelisatiewerk, veelal gedaan door buitenlandse initiatieven, richt zich bijna uitsluitend op de migranten (uit Albanië, Afrika en Azië). Dat is soms opmerkelijk zegenrijk zoals het hier volgende getuigenis van een kortverband team van Greater European Mission (GEM) beschrijft: “Het inspirerende verhaal van Gods kracht gaat over Kamal een Noord Afrikaanse man. Een van onze teamleden kon zijn getuigenis met hem delen, hij is een vreedzame man (de man van vrede waar Jezus over sprak in Luk. 10). Hij heeft veel connecties met andere lotgenoten. Kamal heeft Jezus aanvaard en wil nu graag dit goede nieuws aan zijn familie en vrienden vertellen. Ons team probeert Kamal zo goed mogelijk te vormen door discipelschapstraining om hem op die taak voor te bereiden. Hij heeft reeds twee andere personen tot Christus gebracht, die hij nu opleidt om anderen te winnen. Er zijn twee kleine Bijbelscholen in Griekenland maar de studenten komen meestal uit het buitenland. Greater European Mission (GEM) stichtte een Bijbelschool in 1975 in de omgeving van Athene, maar er is geen strategisch plan voor gemeentestichting of het evangeliseren van het land. Een nieuwe opening?

Een enorm mooi land, maar in grote financiële, materiële, sociale en politieke nood. De grootste nood is echter de geestelijke armoede. De massa’s die Jezus niet kennen als hun persoonlijke Heiland en Heer. Het land staat elke dag centraal in het nieuws, Staat het ook in het middelpunt van onze voorbede? Dat zou geen overbodige luxe zijn.

Page 16: ENB Sept 2012

16

Data: zaterdag 20 oktober 2012, 24 november 2012 en 23 februari 2013 telkens van 9.30 tot 15.30 uur

Kostprijs: € 50.00

Doelgroepen:Voor wie wil leren preken Voor wie al langer preekt, maar zich verder wil bekwamen

Inhoud:De (S)prekerstraining is een goede start- of opfrissingscursus voor sprekers. Je leert er alle basisvaardigheden voor het samenstellen van een verantwoorde preek, die bovendien ook nog eens aanspreekt door het gebruik van voorbeelden. Je moet een preek voorbereiden en geven, maar voordien word je getraind in je communicatieve vaardigheden en moet je jezelf beoordelen op video.

Niet alleen de boodschap die je brengt is belangrijk, maar ook hoe die boodschap bij je toehoorders overkomt! Dat onderdeel wordt door veel sprekers in de praktijk genegeerd, ook door hen die soms al lang preken: vandaar dat deze cursus juist ook voor ervaren sprekers een meerwaarde kan betekenen.

Alle info en inschrijving op www.indekerk.be of via 055/499 599

Sprekerstraining in VEG Zwijnaarde, Nederzwijnaarde 23

Er is een dringende nood aan financiën voor meer werkers in onze 31 gemeenten!De VEG heeft een Fonds voor jonge werkers opgericht, om de werking van de VEG-gemeenten te ondersteunen. Dit Solidariteitsfonds stelt beurzen beschikbaar voor startende Vlaamse werkers.

We willen een warme oproep doen om dit Fonds te steunen. Elke gift, hoe klein ook, is welkom.

Volgende 3 werkers worden vanuit het Fonds betaald:Jasper Meganck, stageair-voorganger in Aarschot. Jasper wordt 1 dag door de gemeente en 1 dag door het Fonds ondersteund. Rekeningnr. om Jasper te steunen IBAN: BE74 0013 5462 5107 - BIC: GEBABEBB op naam van VEG met vermelding “steun Jasper Meganck”

David Buntinx, jeugdwerker in West- en Oost-Vlaanderen wordt halftijds door het Fonds betaald.Rekeningnr. om David te steunen IBAN: BE80 0355 2070 9377 - BIC: GEBABEBB op naam van VEG met vermelding “steun David Buntinx”Henri Menheere, jeugdwerker in West-en Oost-Vlaanderen. Henri wordt voor 1/4 ondersteund door het Fonds. Rekeningnr. om Henri te steunen IBAN: BE74 0013 5462 5107 BIC: GEBABEBB met vermelding ‘steun Henri Menheere’

Indien u een legaat wil schenken of meer informatie over dit fonds wil ontvangen, kan u contact opnemen met Peter Bordon, algemeen secretaris VEG.Moorselestraat, 65 - B-8560 Wevelgem - 056-42.40.19 - [email protected]

“Fonds voor jonge werkers”

Page 17: ENB Sept 2012

op 13 april, in het West-Vlaamse TorhoutKoninklijk Technisch Atheneum, Rijselstraat 110

Thema: de Impact van Woorden

Georganiseerd door de gemeenten Ichtegem en Gistel,in samenwerking met het Vlaams Vrouwencomité, Lambertmontlaan 158, Brussel.

geboren in Duitsland, uit West-Vlaamse ouders, opgegroeid in Geraadsbergen, gehuwd met Benoît uit Wallonië, afgestudeerd aan de ETF, muzikaal én

spreekster op de VrouwenOntmoetingsDag 2013

Anne-Catherine Pardon,

17

8 sept. 2012 ----- ETS studiedag in VEG Lokeren - www.ets-vlaanderen.be

1 nov. 2012 ----- Familiedag en Jubileum - www.vlaamsefamiliedag.be

13 april 2013 ----- Vrouwenontmoetingsdag in Torhout (West-Vlaanderen)

20 april 2013 ----- Dag over Gemeentestichting en -opbouw OM Zaventem

Agenda: alle info op www.indekerk.be

Groeien in Discipelschap?Diverse materialen beschikbaar

om individueel of in groep te leren wat het betekent om Jezus te volgen.

Info en bestelling via www.indekerk.be of 056 / 42 40 19

Page 18: ENB Sept 2012

18

Wandelend in de straten van het ‘schipperskwartier’ is het niet moeilijk om overweldigd te worden door de grote nood die we om ons heen zien. Meisjes van achttien die een paar dagen eerder in Antwerpen zijn aangekomen, vrouwen van in de zestig die dag na dag achter het raam wachten op klanten, mannen die door de straten paraderen en de onverschilligheid van de maatschappij.

We ontmoeten dagelijks meisjes die door het werk in de prostitutie zichzelf helemaal kwijtraken en geen hoop meer hebben op verandering in hun situatie. Jonge vrouwen die de zin van het leven niet meer zien. Oudere vrouwen met zoveel pijn in hun ogen.In de straten van het Schipperskwartier alleen al werken er dag en nacht meer dan 500 vrouwen in de prostitutie. Wat een aantallen en wat zijn het uitzichtloze en moeilijke situaties waar vrouwen zich in bevinden. Wat kunnen we hier betekenen? Wat kunnen we hier doen als kleine organisatie met nauwelijks financiële middelen? Is het niet een druppel op een gloeiende plaat?Ik geloof dat God ons vraagt om elke keer weer naar die ene te kijken. Die ene vrouw die God op ons pad brengt en met wie we Zijn hart en ons leven mogen delen.Dit willen we als team leren: die ene vrouw zien en er voor haar zijn. Met haar op weg gaan en haar lief hebben. We willen leren zien met de ogen van Jezus. We willen leren trouw te zijn aan die ene vrouw en doorheen alles naast haar te staan.

Een paar weken terug leidde God ons naar een jonge vrouw die opgegroeid was in een weeshuis. We mochten met haar uit de Bijbel lezen en haar vertellen over Hem die zoveel van haar houdt, God die een hart heeft juist voor wezen. Ze vertelde ons dat ze nooit in God had geloofd. Maar een week voordat ze naar Antwerpen kwam had ze in haar dorp een vrouw ontmoet die haar vertelde over Jezus en met haar had gebeden. En in Antwerpen stonden wij na een week voor haar raam. Dat raakte haar erg. Maandag ontmoetten we haar, dinsdag mochten we met haar bidden en donderdag vertelt ze ons stralend dat ze voelt dat er ‘iets veranderd is in haar hart’, dat ze niet meer wil blijven en op God wil vertrouwen. Ontmoetingen zoals deze bemoedigen ons als team. We willen ons niet laten beïnvloeden door de grote nood die we rondom ons zien en de weinige middelen maar we kiezen ervoor om te vertrouwen op de grootheid van God, geloven dat Hij een weg zal maken in de situatie van elke vrouw die op ons pad komt en hen ‘cherut’ zal geven. Cherut is Hebreeuws voor ‘vrijheid’.

Het VEG-bestuur heeft besloten om de helft van de zendingscollecte op de Familiedag van 1 november te schenken aan het werk van Cherut.

Training van Discipelmakers

3 woensdagen telkens om 19.30 uur

ECV Genk-Zwartberg: 19/9 , 31/10, 28/11 VEG Herentals : 26/9 , 24/10 en 21/11

ECV Gent: 3/10, 7/11, 5/12

Info en inschrijving :www.indekerk.be of 056-75 43 70

Cursusgeld: € 30 (onkosten spreker, materialen, drank)

Inschrijving en betaling voor 15 september op rek. IBAN: BE74 0013 5462 5107(bij betaling voor 1 september: € 25)

Mensen tot discipelen maken is de Grote Opdracht!

Voor de binnenafwerking zoeken we mensen voor allerlei werken: helpen leggen van elektriciteit, en vloeren, plaatsen van binnendeuren en plafonds, pleisteren, schilderen, enz. Ook al bent u niet echt bekwaam op een of ander terrein, toch zal uw hulp welkom zijn. Er zijn altijd klusjes die iedereen kan.Indien u vragen hebt of u wil opgeven, gelieve dan zo snel mogelijk contact op te nemen via: [email protected] of tel. 02 - 241 30 15 (BEZ - Het Goede Boek) of 051 - 22 10 29 (VEG De Pottenbakker)

Oproep hulp

binnenafwerking

VEG De

Pottenbakker

en het Goede

Boek te Kortrijk

Page 19: ENB Sept 2012
Page 20: ENB Sept 2012