Journaal sept. 2012

16
September 2012 JOURNAAL Een uitgave van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

description

Journaal sept. 2012 Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Transcript of Journaal sept. 2012

September 2012

JOURNAALEen uitgave van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Het donatiebeleid omvat specifieke doelen metde nadruk op financiële steun aan projecten van algemeen maatschappelijk belang met een sociale of ideële strekking. Trefwoorden zijn participatie, ontplooiing en integratie. In principe steunt het Fonds geen reguliere activiteiten van een organisatie, dat wil zeggen de activiteiten die tot de normale werkzaamheden behoren. Daarentegen is het Fonds met name geïnteres-seerd in projecten die van experimentele en/of innovatieve aard zijn en die in potentie een bepaalde voorbeeldfunctie kunnen vervullen.

Zo richt het Fonds zich op de trajecten:- Maatschappelijk welzijn: de meeste vormen van welzijnswerk, jeugdzorg en sociaal-cultureel werk;- Gezondheidszorg: initiatieven die op directe en zichtbare wijze het welzijn van patiënten en hulpbehoevenden bevorderen;- Natuur en milieu: in het bijzonder educatieve en voorlichtende projecten om het natuurbesef te stimuleren;- Educatie: initiatieven die de culturele vorming van scholieren bevorderen;- Sport en vrije tijd: projecten die actieve deelname aan amateursport en recreatieve activiteiten bevorderen;

- Kunst en cultuur: de bevordering van cultuur- deelname. De voorkeur gaat uit naar voorbeeld- stellende en bijzondere publieksactiviteiten die de belangstelling voor kunst en cultuur stimuleren. Ook restauratieprojecten en initiatieven tot behoud van cultureel erfgoed komen in aanmerking;- Individu: bij uitzondering en mits degene met de realisatie van het initiatief een voorbeeld- functie vervult voor groepen uit de samenleving.

RICHTLIJNEN EN CRITERIAHet Fonds verleent steun aan concrete enafgebakende projecten, die een raakvlak hebben met de samenleving in Schiedam, Vlaardingen of Maassluis. Ook wordt steun gegeven aan projecten met een looptijd van enkele (in de regel maximaal vier) jaren. De steun heeft nimmer een permanent karakter.

Er wordt in principe geen steun gegeven aan:- instellingen en projecten met een uitgesproken commercieel, politiek of religieus karakter;- projecten die buiten de regio plaatsvinden;- projecten die reeds van start zijn gegaan of binnen een termijn van zes weken plaatsvinden;- instellingen die een aanvraag ter dekking van exploitatiekosten of overheadkosten indienen;- instellingen die een niet-projectgebonden aanvraag indienen;- instellingen die over voldoende eigen vermogen beschikken om een project zelf te kunnen financieren;

Incidenteel steunt het Fonds ook projecten buiten haar werkgebied die bijdragen aan de leefbaarheid in de regio en passen binnen de doelstelling. Bij aanvragen van overheden, overheidsinstellingen of vrijwel geheel door de overheid gesubsidieerde instellingen,

wordt in het bijzonder getoetst of en in welke mate het project behoort tot een normale overheidstaak.

In alle gevallen is het oordeel van de directie enhet bestuur van Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.bindend bij het al dan niet honoreren van eenaanvraag. Hiertegen is geen beroep mogelijk.

BEHANDELING AANVRAGENAanvragen voor een donatie moeten ruim van te voren worden ingediend. Het Fonds kent gestandaardiseerde aanvraagformulieren.Deze kan men ophalen, online invullen op de website (www.fondssv.nl) of op verzoek per post laten toesturen.

Een volledige aanvraag omvat:- een aanvraagformulier;- gegevens van de aanvragende instelling (statuten en recent uittreksel inschrijving Kamer van Koophandel, niet ouder dan één jaar);- laatst verschenen jaarverslag incl. jaarrekening;- een uitgebreide projectbeschrijving;- een overzicht van instellingen waar eveneens een aanvraag voor een bijdrage is ingediend;- een gedetailleerde begroting en dekkingsplan;- de naam van één of meer contactpersonen met telefoonnummer (overdag);- een beknopte historie;- relevante informatie over uw organisatie en activiteiten;- indien van toepassing kopie van offerte.

Bij verstrekte donaties van € 20.000,- en hogervraagt het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. eenverklaring van een accountant (RA of AA), waarinbevestigd wordt dat het toegewezen bedrag ookdaadwerkelijk conform de afspraken is besteedaan het bedoelde project.

Pagina - 2 -

DONATIEBELEID

Het is nu ruim een half jaar geleden dat ik ben begonnen als directeur van Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.. Overal waar ik kwam, ben ik hartelijk ontvangen en op weg geholpen. Dank daarvoor! ‘Gaan er dingen veranderen?’, is mij vaak gevraagd. Het antwoord was altijd ontkennend. Toch ontkom je er natuurlijk niet aan, dat er gaandeweg accentverschuivingen plaatsvinden en uiteindelijk een aantal zaken veranderen.

VOORWOORD

Terugkijkend is wellicht de belangrijkste verandering dat we de afgelopen periode nog meer de nadruk hebben gelegd op de projecten. Zoals u misschien al eerder is opgevallen, hebben de website en het jaarverslag van Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. een nieuwe lay-out gekregen. Nu ook het Journaal. Met het nieuwe ontwerp staan voornamelijk de aanvragers en de projecten op de voorgrond.

Graag stimuleren we aanvragers om met goede en vernieuwende projecten te komen. Daarom hebben we wederom deelgenomen aan de Workshops fondsenwerving die werden georganiseerd door de gemeenten Vlaardingen en Schiedam. We willen op deze manier graag potentiële aanvragers bereiken die nog geen gebruikmaken van de mogelijkheden die het Fonds biedt. Zo ontvangen wij relatief weinig aanvragen op het gebied van Natuur en Milieu en Gezondheid.

Het Fonds vindt het belangrijk dat jongeren ook een kans krijgen om hun plannen uit te werken en wil hen hierin graag ondersteunen. In september starten wij daarom met een totaal nieuw programma. Jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 25 jaar kunnen in groepjes van minimaal drie een aanvraag indienen, zonder dat zij een stichting of vereniging hoeven te zijn. Wij willen op deze manier ook de betrokkenheid van jongeren bij de samenleving stimuleren en hopen natuurlijk dat er verrassende projecten worden ingezonden. Op bladzijde 4 staat meer informatie over dit programma.

Het laatste nieuws en alle praktische informatie die u nodig heeft om een aanvraag in te dienen vindt u op www.fondssv.nl. Hier vindt u ook korte beschrijvingen van de vele projecten die het Fonds ondersteunt en die het Fonds in staat stellen haar doelstelling te realiseren.

John MassaarDirecteur

Maatschappelijk WelzijnPagina - 6 -

Sport en Vrije tijdPagina - 7 -

Kunst en CultuurPagina - 8 -

EducatiePagina - 10 -

Natuur en MilieuPagina - 11 -

BinnenstedenPagina - 12 -

Jongeren kunnen zelf een aanvraag bij het Fonds doen. Zij hoeven geen stichting of vereniging te zijn. Wel moeten de jeugdige aanvragers afkomstig zijn uit het werkgebied van het Fonds en iets organiseren dat niet alleen voor hun eigen kring bestemd is. Er zijn genoeg creatieve jongeren die wel plannen hebben, maar geen geld. Juist die jongeren wil het Fonds stimuleren om een aanvraag in te dienen. Het achterliggende doel is, dat jongeren zich actief gaan inzetten voor de maatschappij en hun eigen talent daarbij ontwikkelen.

Het maximale donatiebedrag voor een project is € 2.000,- en er worden maximaal twintig projecten gehonoreerd. “Het gaat om alle jongeren tussen de 13 en 25 jaar, afkomstig uit de regio Nieuwe Waterweg-Noord”, licht Kimberley Jacobs toe die het project ‘Jouw idee’ bij het Fonds begeleidt. “De aanvragers met het beste, leukste en meest creatieve project zullen we uitnodigen voor een gesprek bij het Fonds. De aanvragers worden dan in de gelegenheid gesteld om hun plannen toe te lichten en krijgen

Sporten voor jong en oud, meer kleur in de wijk of ouderen helpen om te gaan met social media. Met het programma ‘Jouw idee’ wil het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. jongeren een actieve rol laten spelen in de maatschappij. Jongeren kunnen een aanvraag indienen voor hun project en hiermee kans maken op een donatie die het Fonds beschikbaar stelt om hun idee te financieren.

FONDS MAAKT TIJDELIJK EXTRA DONATIES VOOR JONGEREN MOGELIJK

UITNODIGING

Pagina - 4 -

“Opa’s en oma’sook op Facebook.”

van onze kant advies over hoe zij een en ander kunnen aanpakken. Begin 2013 ontvangen zij een brief met het donatieadvies.”

Kimberley Jacobs: “In september gaan we met diverse communicatiekanalen bekendheid geven aan het jongerenproject. Niet alleen in dit Journaal, maar ook in de plaatselijke kranten, social media en op onze website zullen we ruchtbaarheid geven aan ‘Jouw idee’. Ook gerichte mailingen en folders die we uitdelen

op plekken waar jongeren komen, moeten de jeugd attenderen op de ondersteuning die het Fonds wil bieden.”

Inzenden voor ‘Jouw idee’ kan tot 14 december 2012. Begin 2013 zullen de twintig beste projecten bekend worden gemaakt. “Hun projecten kunnen dan uitgevoerd worden in 2013. Na afloop zullen we de projecten evalueren en hopen we terug te kunnen kijken op een periode waarin jongeren hun maatschappelijke

bijdrage in het Waterweggebied hebben kunnen ontwikkelen”, besluit Kimberley Jacobs.

BEKENDHEID

Pagina - 5 -

WINNAARS

CRITERIA

- Het plan is bestemd voor inwoners van Schiedam, Vlaardingen en/of Maassluis- De doelgroep is groter dan de eigen kring- Er wordt geen winst gemaakt- Het projectplan mag geen professionele organisatiekosten bevatten- Het plan betreft een eenmalige activiteit welke binnen één jaar na toekenning van een donatie moet worden uitgevoerd- Aanvragen kunnen alleen ingediend worden via het daarvoor ontwikkelde formulier- Jongeren onder de 18 jaar moeten begeleid worden door een coach- Jongeren moeten minimaal met z’n drieën een aanvraag indienen

AANVRAAG

Een complete aanvraag bestaat uit:- aanvraagformulier (zie formulier website)- begroting (zie formulier website)- eventueel projectplan- kopie ID

Na afloop van het project moeten alle kosten worden verantwoord. Het Fonds ontvangt dan nog:- de eindverantwoording- evaluatieverslag (zie formulier website)Bewaar daarom alle bonnen en facturen goed!

Alle formulieren en informatie is te vinden op www.fondssv.nl. Aanvragen kunnen worden ingediend via [email protected] of per post.

“Jongeren voorveilig skaten.”“Jongeren voorveilig skaten.”

Foto

’s:

© S

hutte

rsto

ck

Festival De Ballade is een initiatief van Kronoz. Deze stichting is opgericht door een kleine groep Vlaardingers en organiseert regelmatig lezingen, gesprekken, filmvoorstellingen, debatten en concerten rondom de thema’s filosofie, spiritu-aliteit, kunst en cultuur. “Wij willen vooral het spirituele deel van de cultuur in Vlaardingen onder de aandacht brengen. Niet op een zware, elitaire manier, maar juist laagdrempelig, tijdens gezellige en ontspannen ontmoetingen, onder genot van een hapje en een drankje”, aldus Sjaak Bauman, medeoprichter van Kronoz. “We willen verdieping bieden op cultureel gebied. Bij films en concerten geven we bijvoorbeeld uitleg vooraf en gaan we na afloop met elkaar in gesprek.”

Ter ere van het vijfjarig bestaan, organiseerde Kronoz het eigen (gratis) festival De Ballade, op de panoramaheuvel in de Vlaardingse Broekpolder. “De perfecte locatie”, volgens Sjaak Bauman. “Je hebt hier sowieso een prachtig uitzicht. Maar deze plek doet ook een beetje denken aan het Engelse Stonehenge, je krijgt een associatie met rituele plekken en het verleden; hier in de buurt zijn veel opgravingen gedaan.” Het tweedaagse festival met de slogan ‘Ervaar al je zintuigen’ presenteerde een boordevol programma met live muziek, poëzie en lekker eten en drinken. Daarnaast was er ook van alles te beleven op het gebied van filosofie, archeologie, spiritualiteit en natuurbeleving. Zo konden bezoekers ‘op visite’

bij een filosoof, samen met een natuurgids een natuurwandeling maken en een energetische natuurbeleving meemaken met onder meer de wichelroede. Bauman: “We wilden mensen op een plezierige manier, tussen alle gezelligheid, laten kennismaken met niet-alledaagse dingen en zo stof tot nadenken geven.”

Het weer zat niet het hele weekend mee. Desondanks kijkt Sjaak Bauman trots en tevreden terug op een zeer geslaagd festival. “Er zijn ruim 400 bezoekers geweest en we hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties ontvangen. De wind en regen stonden de sfeer niet in de weg. Het was een feestelijk en bijzonder weekend!”

Op zaterdag 23 en zondag 24 juni vond voor de eerste keer De Ballade plaats in de Vlaardingse Broekpolder. Een kleinschalig festival met een fijne mix van muziek, poëzie, filosofie, spirituele verdieping én goede gesprekken, ofwel onverwachte ontmoetingen. De weergoden werkten niet mee, maar het concept werd zeer goed ontvangen en krijgt zeker een vervolg.

ONVERWACHTE ONTMOETINGEN OP DE BALLADEMAATSCHAPPELIJK WELZIJN

Pagina - 6 -

PICKNICKEN

ONVERWACHTE ONTMOETINGEN OP DE BALLADE

GESLAAGD

Marit Bijl en Joke van der Maarel organiseren, samen met andere buurtbewoners, al een aantal jaar activiteiten voor kinderen uit de Drevenbuurt in Vlaardingen. “Er gebeurde eigenlijk nooit iets in deze wijk, zeker voor kinderen was er weinig te doen. Ook was er soms weinig contact tussen bewoners”, aldus Marit Bijl. “Wij dachten: als we iets leuks organiseren voor kinderen, bereiken we automatisch ook de ouders, waardoor buurt-bewoners elkaar wat beter leren kennen.” Wat zo begon met een klein opgezet Halloweenfeestje voor de buurt, groeide uit tot een wijkbreed initiatief. Sinds begin dit jaar zijn alle activiteiten ondergebracht in de stichting Op Dreef. “Door saamhorigheid te creëren, zorg je ervoor dat bewoners zich betrokken en daardoor ook eerder verantwoordelijk voelen voor de wijk en mede-bewoners aan durven te spreken op bijvoorbeeld rijgedrag of rommel op straat. Jongeren bewust betrekken bij de wijk, voorkomt bovendien ongewenst gedrag. Dat komt de leefbaarheid én de gezelligheid van de Drevenbuurt echt ten goede, zo blijkt”, vertelt Joke van der Maarel over het idee achter de stichting.

Op 27 juni jl. organiseerde Stichting Op Dreef in samenwerking met basisschool De Hoeksteen dus het Op Dreef Sportfestijn. “De Hoeksteen heeft de ambitie een ‘gezonde school’ te zijn en kent dit jaar als thema ‘Gezond eten en bewegen’. Ons initiatief wordt zeer gewaardeerd vanuit de school en zo wilde de school graag haar medewerking verlenen aan dit sportevenement”, legt Marit Bijl uit. ‘s Morgens gaven ouders en professionals er originele sportieve workshops. Denk aan schermen, zumba, thai boksing en een bootcamp. ‘s Middags was er van alles te doen op het speelplein van De Hoeksteen aan de Olmendreef. Hier waren alle kinderen tussen de vier en twaalf jaar die in de Drevenbuurt wonen, welkom om mee te sporten en te spelen. Met meer dan 250 deelnemers mag Stichting Op Dreef haar eerste sportfestijn een succes noemen. “In plaats van alleen een spring-kussen, hadden we levend tafelvoetbal, een laser-game, skatebaan, kantelmuur en een stormbaan. Het feit dat deze sportdag eens anders was dan normaal, viel in de smaak. De positieve reacties waren overweldigend”, concludeert Marit Bijl.

Stichting Op Dreef heeft als belangrijkste doel om het saamhorigheidsgevoel en de betrok-kenheid binnen de Vlaardingse Drevenbuurt te bevorderen. Zij doet dit door activiteiten voor kinderen uit de buurt te organiseren, zoals een jaarlijks Halloween-feest en een buurt barbecue. En, op 27 juni jl. organiseerde de stichting voor het eerst het Op Dreef Sportfestijn, in samenwerking met basisschool De Hoeksteen.

SAMEN SPELEN EN SPORTEN IN DE DREVENBUURT

SPORT EN VRIJE TIJD

Pagina - 7 -

ANDERS DAN ANDERS

SPORT EN VRIJE TIJD

Muziekvereniging Sint Radboud bestaat al bijna 125 jaar. Naast het harmonieorkest, dat vandaag de dag zo’n vijftig trouwe leden telt, maken een koor, met ruim veertig zangers/zangeressen, en jeugdorkest met ongeveer tien jonge talenten deel uit van de vereniging. Waar zij gedurende het jaar voornamelijk afzonderlijk van elkaar optredens verzorgen, krijgen al deze verschillende onderdelen van de vereniging een plek op het podium tijdens ‘Concert aan de Schie’, het jaarlijkse concert in Theater aan de Schie. “We presenteren hier altijd een avondvullend programma voor jong en oud”, zo vertelt Alice Roderkerk, mede-organisator en zelf lid van het orkest. “Ieder jaar is er een ander thema, dat dan in alle onderdelen wordt doorgevoerd; van de muziek- en zang-stukken tot de aankleding en de hapjes en drankjes in de foyer. Dat maakt het keer op keer een bijzondere avond waar we altijd veel enthousiaste reacties op krijgen.”

Dit jaar zou ‘Concert aan de Schie’ voor de veertiende keer plaatsvinden. De muziekvereniging heeft deze editie, die het thema ‘een reis door

Europa’ meekrijgt, echter vooruit moeten schuiven naar 2013. In 2011 is er, door het plotseling wegvallen van eerder toegezegde subsidie, namelijk teveel verlies gemaakt. “We zijn daarom heel goed gaan kijken waar we zelf kunnen bezuinigen en de kosten zo laag mogelijk kunnen houden, zodat het concert volgend jaar wél door-gang kan vinden. Zo hebben we het concert, dat altijd in november plaatsvond, verplaatst naar juni, omdat dit scheelt in de huur van het theater. We hebben ook nog gekeken naar andere zalen, maar vanwege de capaciteit, sfeer en het gebruik van licht en geluid kunnen we eigenlijk alleen

hier een dergelijke professionele voorstelling neerzetten”, verduidelijkt Alice Roderkerk. “Ondanks dat we de laagdrempeligheid willen garanderen, hebben we daarbij de entreeprijs toch iets verhoogd, met twee euro. Ook zullen we dit keer geen kostbare externe partijen aantrekken, voor extra entertainment of aankleding, maar het allemaal echt uit de vereniging halen. Leden zullen bijvoorbeeld zelf toepasselijke hapjes en drankjes maken. We zijn ervan overtuigd dat we op deze manier kwaliteit kunnen waarborgen, maar wel tegen minder kosten!”, besluit Alice Roderkerk trots.

De Schiedamse muziekvereniging Sint Radboud organiseert jaarlijks ‘Concert aan de Schie’ in Theater aan de Schie. Dit jaar moest de muziekvereniging overslaan, omdat het concert in 2011 met een fors verlies is afgesloten door het op het laatste moment vervallen van een subsidie. Mede dankzij een aantal verbeterpunten en bezuinigingen kan de veertiende editie in 2013, om precies te zijn op 1 juni, wel plaatsvinden. Een mooi voorbeeld van inventiviteit in de crisistijd. Het Fonds waardeert het, wanneer aanvragers eerst zelf kritisch de begroting en eventuele bezuinigingen onder de loep nemen.

VEERTIENDE ‘CONCERT AAN DE SCHIE’ VOOR MUZIEKVERENIGING SINT RADBOUD

KUNST EN CULTUUR

ZELF BEZUINIGEN

Pagina - 8 -Fo

to’s

: Th

ijs O

ver

de V

est.

Het Filmfestival Maassluis is een initiatief van Guus Paalvast en Sybrand Jonkman. “Er werd naar onze zin in Maassluis te weinig georganiseerd op het gebied van culturele evenementen en activiteiten. Toen hebben we het heft in eigen hand genomen”, vertelt een enthousiaste Guus Paalvast. “We wilden iets organiseren dat er nog niet was.” Dat werd een filmfestival in de openlucht. “Het mocht niet saai en standaard worden, maar met een extra beleving, door er bijvoorbeeld een thema of ludieke acties aan te koppelen.” Zo was er gedurende het festival een scherm waarop twitterberichten live werden

vertoond. En kreeg de opening van het festival op donderdag 16 augustus, in de vorm van de klassieker ‘Grease’, het thema ‘jaren zeventig’ plus dresscode in deze stijl. Na de film volgde een afterparty in Grease-stijl, waarbij een DJ alle klassiekers uit de film nieuw leven in blies.

Naast de film Grease werden er nog vijf andere films vertoond, waarbij bewust aan de verschillende doelgroepen werd gedacht. Zo was op vrijdag 17 augustus de film ‘The Iron Lady’, over de voormalige Britse first lady Margaret Tatcher, te zien in de openlucht en draaide ‘The Perfect Storm’, een waar gebeurd verhaal over een groep vissers, op zeesleper De Elbe; een toepasselijke locatie! Op zaterdag 18 augustus werd de Nederlandse speelfilm Nova Zembla in de buiten-lucht vertoond en konden liefhebbers terecht op museumschip De Hudson voor een documen-taire over Maassluis in de twintigste eeuw. Op zondag was er tenslotte nog de animatiefilm ‘Up’ voor de allerkleinsten en een vertoning van het project Upload Cinema, waarbij grappige en bijzondere filmpjes van het internet op het

witte doek werden getoond. Guus Paalvast: “We hebben dit jaar een slag willen slaan naar verdere professionalisering, met een uitbreiding van het aantal films en wat organisatorische verbeteringen, zoals het reserveringssysteem en de kaartverkoop. Volgend jaar willen we hierin wederom een stap maken.” En net als tijdens de eerste editie, was ook dit jaar samenwerking een belangrijk ingrediënt voor het succes van het evenement. “Fietsenspeciaalzaak Van Kortenhof stelde bijvoorbeeld een kinderfiets ter beschikking, waardoor wij op de zondag een knutselwedstrijd met mooie prijs konden linken aan de kinderfilm, als ‘extra’ ludieke actie. Van Kortenhof kreeg op zijn beurt op een leuke manier exposure voor zijn zaak. Door op een dergelijke manier samen te werken met lokale ondernemers, maar bijvoorbeeld ook met Theater Koningshof en museumschip De Hudson, creëren we een win-win situatie”, besluit een tevreden Guus Paalvast.

Van 16 tot en met 19 augustus jl. vond de tweede editie van het Filmfestival Maassluis plaats. Gedurende vier dagen werden op diverse locaties in de binnenstad, zowel binnen in Theater Koningshof als in de openlucht op het evenemententerrein nabij voormalig Theater Schuurkerk, zes verschillende films en één documentaire vertoond. Waar de eerste editie in het teken stond van het creëren van (naams)bekendheid en draagvlak, heeft de organisatie in 2012 een stap gemaakt in verdere professionalisering. Daarbij is samen-werking met verschillende ondernemers en partners uit de stad, net zoals vorig jaar, een belangrijk onderdeel van het festival.

FILMFESTIVAL MAASSLUIS IS NIET ZOMAAR EEN FILMFESTIVAL

KUNST EN CULTUUR

WIN-WIN SITUATIE

Pagina - 9 -

Stichting Kinderspel is opgericht in 2000 en begonnen met het organiseren van verschillende activiteiten speciaal voor kinderen van vluchte-lingen in het Asielzoekerscentrum Rotterdam. “In het asielzoekerscentrum werd helemaal niets

gedaan op het gebied van kinderwerk. Er was weinig leuks te doen voor de kinderen”, aldus Leon Collignon, voorzitter van de stichting die een achtergrond heeft in onderwijs en welzijns-werk. “Ieder kind moet kunnen spelen, maar juist kinderen van vluchtelingen hebben een stukje afleiding nodig. Hun ouders hebben hier in hun onzekere situatie vaak geen energie voor, laat staan de mogelijkheid of het geld.” Toen vorig jaar het Asielzoekerscentrum Rotterdam haar deuren sloot, zorgde dat voor een keerpunt voor Stichting Kinderspel. “We hebben toen besloten het accent te verleggen.” Vandaag de dag organiseert Stichting Kinderspel activiteiten waar in principe alle kinderen aan kunnen deelnemen, met wat extra aandacht voor de jongens en meisjes die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Of dat nu is omdat ze een lastige thuissituatie hebben, worden gepest, een leerachterstand hebben of vluchteling zijn.

Al langer werkte Stichting Kinderspel samen met de Adviesgroep Beatrixpark Schiedam, die zich bezighoudt met de renovatie en (her)ontwikkeling

van de speeltuin, de kinderboerderij en de Heemtuin in het Beatrixpark in Schiedam. Met ‘Op Avontuur in de Natuur’ legt Stichting Kinderspel de nadruk op het belang van vrij en avontuurlijk buitenspelen. Op woensdag 5 september werd het startschot gegeven met een buitenspeeldag in speeltuin Fort Drakesteijn in het Beatrixpark. Op zondag 30 september volgt, eveneens in het Beatrixpark, het onderdeel ‘Natuurpad herfst’, een speurtocht waarbij kinderen spelenderwijs meer leren over de natuur in de herfst. In de herfstvakantie kunnen kinderen op avontuur tijdens survivaldag in een survivalcentrum in Rotterdam. Het project sluit af met een lampionnenoptocht in het Beatrixpark. Leon Collignon: “Avontuurlijk en vrij spelen in de buitenlucht is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen; ze kunnen op deze manier even écht kind zijn. Bovendien is het goed voor de beweging en prikkelt het de fantasie.”

Met het project ‘Op Avontuur in de Natuur’ wil Stichting Kinderspel kinderen meer in contact brengen met de natuur. ‘Op Avontuur in de Natuur’ bestaat uit vier losse activiteiten, die zijn gepland in de periode van 5 september tot 26 oktober. Alle kinderen van 4 tot en met 14 jaar uit Schiedam en omstreken kunnen deelnemen. “Kinderen zitten tegenwoordig veel vaker binnen, voor de tv of achter de computer. Ze komen daardoor nog maar vrij weinig fysiek in aanraking met de natuur. Wij willen dit juist stimuleren”, aldus Leon Collignon, oprichter van de stichting.

TERUG NAAR DE NATUUREDUCATIE

Pagina - 10 -

ACTIVITEITEN

Foto

’s:

© S

ticht

ing

Kin

ders

pel

Vluchtelingenwerk Maasdelta begeleidt en helpt vluchtelingen zowel tijdens de asielprocedure als tijdens de integratie, op alle mogelijke manieren. Zo organiseerde de afdeling Schiedam afgelopen zomervakantie het pilotproject ‘Natuur van hier en daar’ voor zo’n twintig kinderen. Tijdens het project gingen de kinderen aan de slag in een atelier in het Stedelijk Museum in Schiedam. Na het museum te hebben bezocht, om inspiratie op te doen, werkten de kinderen onder begeleiding van een beeldend kunstenaar zes dagdelen aan hun persoonlijke schildering. “We wilden met het project de creativiteit van de kinderen prikkelen”, zo legt projectleider Margarita Mena uit.

“Kinderen van vluchtelingen krijgen niet vaak de kans creatief bezig te zijn, er is geen tijd of geld voor.” Het project bevatte zeker ook educatieve elementen, benadrukt Margarita Mena: “Deze kinderen leven vaak een onzeker leven, maar in het atelier kregen ze de rust en de tijd om terug te komen en hun kunstwerk af te maken. Daarbij leerden ze hoe het is om zélf iets te bedenken en het zélf uit te voeren en elkaars werk te bekijken en hier een mening over te vormen. Allemaal vaardigheden die later van pas komen.” Het project eindigde met een feestelijke presentatie van de individuele werken in natuurcentrum de Boshoek in Schiedam. Margarita Mena: “Omdat de

Boshoek al een aantal jaar belangeloos meewerkt aan het Sinterklaasfeest, georganiseerd voor vluchtelingenkinderen, hebben de kinderen de schilderingen cadeau gegeven, als versiering van het imkerhuis.”

“Door thema’s te gebruiken, willen we kinderen bewust maken van bepaalde situaties. In dit geval willen we duidelijk maken dat bijen in moeilijk-heden verkeren; heel veel bijen gaan dood. En dat is een probleem, want bijen zorgen voor de bestuiving van onze gewassen, ofwel ons eten”, legt Margarita Mena uit. “Bovendien heeft dit onderwerp ook een leuke link. Kinderen van onze cliënten komen eigenlijk overal vandaan, van de woestijn tot oerwouden, van Vietnam tot Afrika, van Iran tot Bhutan. Wat bijna niemand zich realiseert, is dat bijen overal zijn. We hopen zo dat kinderen hun ouders zullen vertellen over de bijen en, door te vragen naar de bijen in hun thuisland, hier wellicht op een positieve manier samen over kunnen praten. Zodat de associatie met het land van herkomst niet uitsluitend beladen is.”

De Schiedamse afdeling van Vluchtelingenwerk Maasdelta heeft in de afgelopen zomer-vakantie een pilotproject georganiseerd. Kinderen van vluchtelingen maakten onder begeleiding van een kunstenaar schilderingen voor in de schuur van de imker in Natuurcentrum De Boshoek in Schiedam. Doel van dit project, getiteld ‘Natuur van hier en daar’, was enerzijds de kinderen iets te leren over bijen en ze bewust te maken van de natuur om hen heen. Anderzijds, kregen deze kinderen, hier de kans om samen creatief bezig te zijn, zodat ze ondanks alle onzekerheid en zorgen af en toe ook even echt kind kunnen zijn.

NATUUR VAN HIER EN DAAR: DE BIJEN

NATUUR EN MILIEU

BIJEN ZIJN OVERAL

Pagina - 11 -

Stichting Vele Vlaardingers Eén Huis is tien jaar geleden opgericht en heeft als doel om de diverse ‘groepen’ mensen die de stad Vlaardingen rijk is, met verschillende religies en levens-beschouwingen, samen te brengen en zo wat meer begrip en respect voor elkaar te creëren”, legt Han Raeijmaekers, secretaris van de stichting, uit. Hierbij kan ‘stilte’ een heel goed element zijn. Tijdens gesprekken met onder andere bewoners, de Raad van Kerken en de moskeeën van Vlaardingen, werd zo’n tien jaar geleden het idee voor een stiltecentrum in het centrum van de stad geopperd. Han Raeijmaekers: “Zeker in de steeds maar voorthollende tijd waarin we leven, hebben mensen behoefte aan een moment van rust en bezinning. Maar ook vanuit gevoelens en emoties, of deze nu verdrietig zijn of juist blij, kan iemand even een moment van stilte nodig hebben, om na te denken. Dat staat helemaal los van iedere levensbeschouwing of geloof.”

De gemeente Vlaardingen stelde destijds de ondertoren van de voormalige Johannes de Dooperkerk aan de Hoogstraat voor als mogelijke

locatie. Deze zou namelijk sowieso worden gerestaureerd. Een mooie plek met geschiedenis, maar tegelijk één met een aantal uitdagingen. Zo is de ruimte relatief klein en nam de renovatie aardig wat tijd in beslag. “We hebben moeten wachten totdat het zout- en het vochtgehalte van de muren op peil was. Dat duurde langer dan verwacht; uiteindelijk tot augustus vorig jaar”, vertelt Diana van den Bos van de sectie vastgoed van de gemeente Vlaardingen. Daarbij bevat de toren aan de binnenzijde muur-schilderingen met een duidelijk christelijk karakter. “Uiteindelijk is besloten deze ook te renoveren. Iedereen kon zich vinden in het idee dat deze beeltenissen deel uitmaken van de cultuur-geschiedenis van Vlaardingen en dat ze geen religieuze rol hebben”, verduidelijkt Han Raeijmaekers. “Voor de inrichting en aankleding is daarom wel heel bewust voor een eigentijds ontwerp gekozen, met een symbolische toegangs-

poort, een warme kleurrijke glas-in-lood driepas, zitplekken in een kring, rondom de ster op de authentieke vloer en een open, maar toch beschutte entree.

Na ruim vijf jaar geduld en hard werken, is het stiltecentrum toegankelijk voor publiek. “Steeds als ik hier langsloop, zie ik dat er mensen binnen zijn. Het stiltecentrum wordt echt gebruikt”, zegt Diana van den Bos met een glimlach. Han Raeijmaekers besluit: “Mensen vinden het duide-lijk fijn dat hier nu een dergelijke plek is. Ik ben bovendien blij, dat ik ronduit positieve reacties krijg, van zowel Nederlandse Vlaardingers, gelovig of niet, als van moslims en mensen met andere levensovertuigingen. Het harde werk wordt zo beloond…”

Sinds 3 juni jl. heeft Vlaardingen een nieuw stiltecentrum. De wens van de stichting Vele Vlaardingers Eén Huis, was om een openbare ruimte te creëren waarin iedereen, ongeacht nationaliteit of religie, zich desgewenst kan terugtrekken voor een persoonlijk moment van stilte, meditatie of bezinning. Die wens is gerealiseerd in de onderruimte van de onlangsgerestaureerde toren van de voormalige Johannes de Dooperkerk aan de Hoogstraat in Vlaardingen.

EEN MOMENT VAN STILTE MIDDEN IN DE STAD

BINNENSTEDEN

GESCHIEDENIS

Pagina - 12 -

POSITIEVE REACTIES

MAATSCHAPPELIJK WELZIJNStichting Culturele Evenementen MaassluisDoorzomer Festival 2012Oranjevereniging Wilhelmina KethelKoninginnedag 2012Humanitas, afdeling NWNThuisadministratie Schiedam 2012Stichting BrandersfeestenBrandersfeesten 2012Stadsgehoorzaal VlaardingenVlaardings UitFestivalStichting ZomerterrasZomerterras 2012Recreatievereniging EuropaflatBrandveilig maken van de recreatieruimteStichting Interconfessioneel en Katholiek OnderwijsNatuurspeeltuinStichting Senior Web RijnmondProgrammatuurStichting Elckerlyc, Tijdelijk WonenInrichting crisisopvangSociaal en Kultureel Islamitische VerenigingDe VijfzintuigenStichting VAGEMaasboulevardfeest 2012Palestijnse Vrouwen UnieCulturele avond

Schiedams Overleg Bewoners OrganisatiesOuderenfestival 2012Stichting het FesteynSchiedam Rocks in the 50’sCKC MaassluisKoninginnedag 2012Stichting Welzijn SchiedamZomervakantie Schiedam OostSpeeltuin in het parkHeropening speeltuinStichting Vlaardingse EvenementenYoung meets OldStichting SOlinkEenzame ouderen helpen aan gezelschapStichting Het Bureau WelzijnsprojectenInboedel JongerencentrumANBO, afdeling SchiedamRenoveren societeitStichting KronozFestival de BalladeRecreatievereniging BeneluxHerinrichten activiteitenruimteStichting Instituut het CentrumHet Kinderfeest 2012Kinderboerderijtje De Gorzen,Opknappen kinderboerderijtjeStichting Maassluis MaritiemFurieade

Historische Vereniging SchiedamVerbeteren nieuwe lokatieStichting MerediaWeek van de DialoogStichting Dag zonder DrempelsDag zonder Drempels 2012Stichting MerediaDag van respect 2012

Kidsbouwdorp SchiedamKidsbouwdorp

Stichting On WheelsAanpassingenRolstoelbus

Onderstaand treft u een nagenoeg volledige opsomming van projecten aan waaraan sinds januari 2012 een financiële bijdrage is toegezegd.

PROJECTENLIJST

Pagina - 13 -

Stichting Voedselbank MaassluisInterne transportmiddelenCJV SchiedamSchiedam’s Zomerkampen 2012Stichting Het Bureau WelzijnsprojectenKloppend Hart van de Nieuwe BabberspolderKidsbouwdorp SchiedamKidsbouwdorpStichting Activiteiten HoofdstedenbuurtLentefeestBuurtstenenCursussen Eetbare BalkonsStichting de Wij-fabriekFlirtweken 2012Stichting Activiteiten HoofdstedenbuurtVlaardings kampioenschap PannaStichting Cultuur BorreltFacilitaire zaken Cultuur BorreltStichting Kunstcentrum Korenbeurs SchiedamZomerprogramma 2012

Stichting AzharIftar-Dialoog manifestatie 2012

SPORT EN VRIJE TIJDSoftbal- en Honkbalvereniging SchiedamRestauratie tribunes en speakertorensStichting Blusboot Jan van der Heyde Restauratie/reparatie blusbootWatersportvereniging De Nieuwe Haven Plaatsen van 40 reddingstrappenStichting Op Dreef Vlaardingen Sport- en speldagHandbalvereniging HWC JeugdweekendStichting Seniorenwelzijn Maassluis-Vlaardingen-Schiedam BeweegcarrouselPleziervaartuigen Vereniging Kulk Elektrische infrastructuur op de steigers en in het gebouwTennisvereniging HolyRolstoeltennisAtletiekvereniging Fortuna HavenloopZwemvereniging Vlaardingen - Schiedam Jubileumboek en jubileumactiviteitenNederlandse Kleurkanarie Club Jubileum vogelshow De Dutch Open 2012Wandelvereniging Blauwe Vaasje 3e Haring en Bier WandeltochtVereniging van Volkstuinders dr. Moerman Renovatie ClubgebouwVoetbalvereniging DVO’32 Realiseren van een nieuwe speeltuinStichting On Wheels Aanpassingen rolstoelbusScoutinggroep Burgemeester van Haaren Aanschaf botenmateriaalRK Sportvereniging Excelsior ‘20 Jeugdkamp 2012

Chr. Gymnastiekvereniging Alliantie Verbeteren electriciteitsplanStichting Vlaardings Voetbal Kampioenschap Toernooi 2012MSV ‘71 Verbouwing en inrichting van de materiaalruimte

KUNST EN CULTUURRaad van KerkenVolkskerstzang 2012Stichting Collecties Jan AndersonPublicatie prentenboekStichting Culturele Evenementen MaassluisFilmfestival Maassluis 2012Stichting Big BenVlaardingse Beiaardweken 2012Vlaardings Musical GezelschapMusical Fashion 2012Stichting Dance Motion PictureSilent SpinWaterwegkoor MaassluisMeezingspektakel Maassluis Vol Koren 2012Stichting Schiedamse JazzBluesroute Sceydam 2012GeNeCo StichtingConcert in de Grote of St. Jans te SchiedamVlaardings Mannenkoor OrpheusOperaconcert 18 april 2012Chr. Muziekvereniging Harpe DavidsJaarconcert 2012Muziekverenging St. RadboudConcert - Werk in uitvoeringDe KroepoekfabriekRock’n Ramps 2012Kamerkoor Cantabile MaassluisConcert ‘Zilver’Gemengd Rijnmondkoor VlaardingenDie Schöpfung - HaydnReformatische Oratorium ver. Canto de LodeBarokconcert

De KroepoekfabriekRock’n Ramps 2012

Lentiz LIFE CollegeHet van 8 tot 8 concept

in de praktijk

PROJECTENLIJST

Pagina - 14 -

Stichting Promotie Groen Midden-DelflandTheaterstuk ‘De bruiloft van Vermeer’Stichting MusisDocumentaire uitgaven van Musis ‘Samenklank, samenkleur en’Vrienden van Museum VlaardingenJubileumboek 100 jaar BalderStichting WennekerpandWeek van de AmateurKunstConcours Schiedam22ste Marching & Music- Majorette en ShowconcoursStichting MetamorphoseRecycling Art ProjectStichting MetamorphosePlaatsen van 2 social sofa’sStichting Mooi Werk.Voorstelling ‘Van horen zeggen’Stichting Cultureel Forum SchiedamOpera aan de Schie en Groen van ToenMuziekverenging St. RadboudJaarconcertCulturama - de BoekfabriekWereldmuziekfestival Verueño 2012Werkgroep Open MonumentendagOpen Monumentendag 2012Stichting Westvest 90Concertserie 2012-2013Belangen-en Bewonersvereniging De PlantageRealiseren van een speciale plaats rond de Oosterse plataanStichting Kunstuitleen MaassluisInrichting en verhuizingTheater aan de SchieInrichting publieksruimteStichting KunstalliantieSuikerzoetfilmfestival 2012Stichting KunstalliantieHet toekomstige Cultuurhuis

JenevermuseumTentoonstelling ‘Tersluiks’Muzikaal Onthaal StichtingMuzikaal Onthaal SpecialHistorische Vereniging MaassluisUitgave Atlas van Maassluis

EDUCATIEProNovaCollegeKrachtige leeromgevingLentiz LIFE CollegeHet van 8 tot 8 concept in de praktijk (2e fase)LentizMutodaStichting Kik’rKinderkrant Cornelis Haga en NLTR400Stichting KinderspelOp avontuur in de natuurDe KroepoekfabriekHet Jongerendebat: Laat je horen!Stichting AanzetDe Vlaardingse Zomerschool 2012Platform Ander VlaardingenVrede Express

GEZONDHEIDNierpatientenvereniging RijnmondLaptops

NATUUR EN MILIEUPlatform Ander VlaardingenLezing Milieu en Maatschappelijk Verantwoord OndernemenStichting Milieu Dichterbij Thema avond over DuurzaamheidStichting Milieu Dichterbij Uitvoering van het project Sarah’s Wereld op basisscholenKNNV Natuurcentrum De BoshoekVervanging CV-installatie

Stichting Vluchtelingenwerk Maasdelta, afdeling Schiedam Natuur van hier en daar: de bijen

BINNENSTEDENStedelijk Museum Schiedam Tentoonstelling Marius Bauer in TurkijeGemeente Maassluis Drijvende steiger in de binnenhaven van Maassluis

Stichting Activiteiten Hoofdstedenbuurt

Vlaardings kampioenschap Panna

Softbal- en Honkbal-vereniging SchiedamRestauratie tribunes en speakertorens

PROJECTENLIJST

Pagina - 15 -

Journaal is een Nieuwsbulletin van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

SAMENSTELLING EN EINDREDACTIE Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. | Kimberley JacobsDRUKWERK Drukkerij Mercator SchiedamPRODUCTIE FreeLans BV | Eva Winkelman (opmaak) Nathalie Lans, en Renée Hartog (tekst)FOTOGRAFIE FreeLans BV en gebruik beeldmateriaal met toestemming van de betrokken instantiesCONTACT Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. | Schiedamseweg 53, 3134 BB Vlaardingen Telefoon (010) 4754033 | Fax (010) 4754035 | E-mail [email protected] | Internet www.fondssv.nl

COLOFON

Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.is op zoek naar een nieuw

bestuurslidKijkt u op onze website voor de vacaturetekst: www.fondssv.nl/organisatie/vacatures