OBA journaal zomer 2012

16
Grachtenfestival 2012 Workshops voor kinderen maandag 13 augustus Centrale Bibliotheek Buitenveldertse Ochtend Redmond O’Hanlon donderdag 5 juli Bibliotheek Buitenveldert Aadje Piraatje in gevaar! Vertelvoorstelling van Ton Meijer 4 juli - 29 augustus diverse filialen z o m e r l e z e n www.oba.nl nr. 11 - juli/aug 2012 oba juli/aug

description

OBA Journaal, editie zomer 2012. De maandelijkse bijlage van de Amsterdamse Uitkrant voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

Transcript of OBA journaal zomer 2012

Page 1: OBA journaal zomer 2012

Grachtenfestival 2012 Workshops voor kinderen maandag 13 augustus Centrale Bibliotheek

Buitenveldertse Ochtend Redmond O’Hanlon donderdag 5 juliBibliotheek Buitenveldert

Aadje Piraatje in gevaar! Vertelvoorstelling van Ton Meijer 4 juli - 29 augustus diverse filialen

zomerlezen

www.oba.nlnr. 11 - juli/aug 2012

obajuli/aug

Page 2: OBA journaal zomer 2012

2o

ba

juli/

aug

ustu

sword lidBoeken, cd’s, dvd’s, internet, e-books, luister-boeken, lezingen, concerten en meer. Kies het abonnement dat bij u past en word lid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Lid worden kan online, via www.oba.nl/ lidworden, en in alle 28 OBA-vestigingen. Neem uw persoons- en adreslegitimatie (niet ouder dan 3 maanden) mee.

abonnementen en tarieven 2012: OBA-pas standaard 19-22 65+ Stadspas

Jeugdpas gratis tot 19 jaarGebruikerspas 15,- 15,- 15,- 15,-Leenpas 30,- 20,- 20,- 15,-Leenpas+ 50,- 40,- 40,- 35,-Vriendenpas 100,- 100,- 100,- 100,-

Kijk voor de mogelijkheden van alle genoemde passen op www.oba.nl/tarieven, of vraag er naar in een van de 28 OBA-vestigingen.

toegangskaartenCentrale BibliotheekVia www.oba.nl/agenda kunt u online kaarten kopen. U ontvangt uw kaarten na betaling direct in uw mailbox. Toegangskaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek zijn tevens te koop bij de receptie balie in de Centrale Bibliotheek.

Overige vestigingenToegangskaarten voor activiteiten in de overige OBA-vestigingen kunt u kopen in de betreffende bibliotheek. Reserveren kan telefonisch en per mail, kijk voor de contactgegevens per filiaal op www.oba.nl/vestigingen. Gereserveerde kaarten kunt u tot 60 minuten voor aanvang van de voorstelling afhalen.

Voordeel voor OBA-ledenIedereen met een OBA-pas ontvangt 50% korting op toegangskaarten voor OBA- activiteiten. OBA-leden hebben daarnaast jaarlijks recht op twee gratis toegangskaarten voor één OBA-activiteit naar keuze. Aanvragen via [email protected]

www.oba.nl Meer informatie over het OBA-lidmaatschap, tarieven, collectie, toegangskaarten, actuele programmering en meer vindt u op de OBA-website. Hier kunt u tevens materialen zoeken, reserveren en verlengen.

nieuwsbriefWilt u op de hoogte blijven van het OBA-nieuws? Schrijf u dan in voor de e-mail nieuwsbrief via www.oba.nl/nieuwsbrief

www.facebook.com/OBAmsterdamwww.twitter.com/OBAmsterdamwww.youtube.com/OBAmsterdamwww.amsterdamsuitburo.nl/uitapp

ser

vice

info

rmat

ie

Zomerlezen!Wat is er heerlijker dan in de zomer eindelijk weer tijd te hebben om de boeken te lezen die u al enige tijd in gedachten had maar waar u nog niet aan was toegekomen.

De OBA is daarbij natuurlijk een onmisbare partner met haar grote aanbod aan romans en niet te vergeten de reisgidsen voor de bestemming waar u met vakantie naar toe gaat.We maken het u extra gemakkelijk door in de zomerperiode het aantal boeken dat u tegelijkertijd op uw pas kunt lenen te verhogen naar 10 exemplaren zodat u nooit tekort komt.

Ook ín bibliotheek is weer van alles te beleven. Eerst is er op 7 juli alweer het vijfjarig bestaan van de Centrale Bibliotheek. Dat gaan we natuurlijk groots vieren met een mooi feestprogramma bestaande uit onder andere een Kikker popconcert, de opening van de Gouden Boekjes expositie en een Madonna look-a-like wedstrijd. Op 7 juli wordt ook onze nieuw vormgegeven website www.oba.nl in gebruik genomen.

Van 6 tot en met 15 juli is het de Amsterdam International Fashion Week. Op dinsdag 10 juli om 20.00 uur geeft de Amerikaanse ontwerper Horst een modeshow in het Theater van ‘t Woord van de Centrale Bibliotheek. De show is onderdeel van het Downtown-programma dat in het kader van de Fashion Week op diverse locaties in de stad voor bredere publiek wordt georganiseerd. Om 19.15 uur is al een voorproefje te zien op de roltrappen.

Ook het Grachtenfestival doet natuurlijk weer de bibliotheek aan. Op 13 augustus zijn er meerdere workshops voor kinderen en op 19 augustus wordt de Kindermuziektheaterproductie Pikkuhenki in het Theater van ‘t Woord opgevoerd.

Als u genoten heeft van de recente televisieserie O’Hanlons helden dan heeft u op 5 juli de kans om hem te ontmoeten tijdens de Buitenveldertse ochtend in Bibliotheek Buitenveldert

Veel te doen dus deze zomer in de OBA. Geniet ervan en een fijne vakantie!

Hans van VelzenDirecteur OBA

colu

mn

Page 3: OBA journaal zomer 2012

3

Eind 1953 verscheen bij De Bezige Bij het eerste Nederlandse Gouden Boekje: Pietepaf, het circushondje. Sinds die tijd is bijna iedereen die in Nederland opgroeide wel uit de Gouden Boekjes voorgelezen. De gele taxi, Poes Pinkie, Het koekemannetje, De hondenmatroos, Vijf brandweermannetjes en De hongerige leeuw hebben zich diep in het collectieve geheugen genesteld.

Annie M.G. Schmidt als vertaalsterDe meeste Gouden Boekjes zijn vertaald en bewerkt naar hun Amerikaanse voorbeeld, The Little Golden Books. Han G. Hoekstra selecteerde de verhalen en hij en Annie M.G. Schmidt vertaalden ze en bewerkten ze tot Nederlandse verhalen. Hoekstra bewerkte zesenveertig boekjes en Annie M.G. Schmidt achtentwintig. Een paar latere titels zijn bewerkt door Joke Linders, Nicolaas Matsier en Imme Dros. De huidige uitgeverij, Rubinstein, voegt nog steeds nieuwe Gouden Boekjes toe aan de reeks.

HerkenbaarOntwerpster Erly Brugmans maakte de familietentoonstelling rond de Gouden Boekjes, die in juli en augustus in de OBA te zien is. Aan haar de vraag: wat maakt de Gouden Boekjes nu zo speciaal en herkenbaar?

Erly Brugmans: ‘Het gouden bandje, het geniete kaftje, maar vooral de schoonheid van de illustraties. En ook de manier waarop tekst en illustraties op de bladzijden zijn opgebouwd: illustraties die over de pagina weglopen en waarin een klein stukje wit is opengelaten voor de tekst. In de tekst speelt herhaling vaak een grote rol. Ook in de nieuwe Gouden Boekjes zie je dat illustratoren en schrijvers die stijl navolgen.’

Stap in het verhaalOp de tentoonstelling in de OBA zijn van de Gouden Boekjes tentjes gemaakt op kinder-hoogte, zodat je kunt binnenstappen in het verhaal van Als Feda slaapt of De Krantenpoes. Via koptelefoons is het bijbehorende verhaaltje te beluisteren. Er zijn verkleedkleren, de boot van de Hondenmatroos is er, en de circus-wagens van Pietepaf. Acteur Ton Meijer houdt midden in de tentoonstelling vertelvoorstellin-gen, en Joke Linders, die onderzoek deed naar de rijke Gouden Boekjes-geschiedenis, komt een lezing houden. De OBA heeft natuurlijk alle Gouden Boekjes in de collectie, en in de expositieruimte staan ze met kisten tegelijk, zodat je lekker kunt gaan zitten lezen. Ook kinderen die inmiddels volwassen geworden zijn kunnen zich ver-diepen in de geschiedenis van de Gouden

Boekjes en bijvoorbeeld de kisten bewonderen waarmee de allereerste Gouden Boekjes naar Nederland zijn verscheept in het kader van de Marshall-hulp.

Cultureel erfgoedErly Brugmans: ‘Bij eerdere exposities en lezingen rond de Gouden Boekjes viel me telkens op hoe groot de emotionele verbondenheid met de reeks is. Mensen van drie generaties kwamen aanzetten met hun eigen boekjes waarin gekleurd was en met kinderhandschrift hun naam stond geschreven. Veel mensen kennen hele lappen tekst uit hun hoofd. De Gouden Boekjes maken echt deel uit van het Nederlandse culturele erfgoed.’De Gouden Boekjes worden uitgegeven door Uitgeverij Rubinstein, Amsterdam www.goudenboekjes.nl

opening expositie: zaterdag 7 juli, 12.00 uur, Centrale Bibliotheek, entreehal en expozaal

vertelvoorstelling Ton Meijer: zondag 29 juli, donderdag 2 augustus, dinsdag 7 augustus, vrijdag 17 augustus en dinsdag 21 augustus, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, expozaal

lezing Joke Linders: zondag 29 juli, 17.00 uur, Centrale Bibliotheek, expozaal

De Gouden Boekjes: wie kent ze nietDeze zomer in de OBA een familietentoonstelling over De Gouden Boekjes: boekjes waarmee inmiddels drie generaties Nederlanders zijn opgegroeid. Kinderen van alle leeftijden kunnen zich onderdompelen in de kleurige wereld van Poes Pinkie, De Hondenmatroos en De Krantenpoes.

Page 4: OBA journaal zomer 2012

4o

ba

juli/

aug

ustu

s

Op 7 juli 2012 is het vijf jaar geleden dat de deuren van Centrale Bibliotheek op het Oosterdokseiland voor het eerst opengingen. Dit viert de OBA op 7 juli met een bont feestprogramma voor jong en oud.

de

lene

r

them

a va

n d

e m

aand 5 jaar

Centrale BibliotheekEen ode aan de OBA

Bruun Schwartz (5), groep 1 van de 14e Montessorischool

Lid van de OBASinds ongeveer twee jaar. Maar daarvóór ging ik al met mijn grote zus Lina mee.

Vaste filiaalAltijd de Centrale Bibliotheek. Toen die open-ging was ik net geboren.

BezoekfrequentieElke week. Je mag maar vijf boeken per keer lenen, en die leest Lina binnen een week uit. We gaan vaak op zondagochtend, dan is het lekker rustig.

Laatstgeleende itemEen boek met verhaaltjes over Jubelientje. Daaruit leest mamma mij voor als ik naar bed ga.

Eerste bibliotheekherinneringIk vond het altijd leuk dat ze hier heel veel boekjes hebben.

ZoekmethodeWe kijken meestal gewoon in de kast. Maar soms zoeken we iets op in de computer. Ik spreek ook Duits, dus we kijken ook vaak in de kast met Duitse boekjes.

VerbeterpuntIk vind dat ze niet op woensdagmiddag de lampen moeten gaan maken. Nou kunnen we niet bij sommige kasten, omdat daar een hoogwerker staat.

GeheimtipJe kunt in de bibliotheek ook knutselen, na het voorlezen op woensdagmiddag en zaterdagmiddag. Ik heb een keer een parapluutje gemaakt.

Page 5: OBA journaal zomer 2012

5

Onthulling gedicht Stadsdichter Menno WigmanNet zoals zijn voorgangers (o.a. Adriaan Jaeggi en F. Starik), zal ook de nieuwe Stadsdichter van Amsterdam, Menno Wigman, zijn gedicht voor de OBA komen onthullen. Daarna wordt hij kort geïnterviewd door dagpresentator Ton Meijer.zaterdag 7 juli, 11.30 uur, entreehal

Doorlopend feest-programma Presentatie van het feestprogramma door Ton Meijer, met afwisselend live muziek en korte interviews met diverse gastenzaterdag 7 juli, 13.00-18.00 uur, podium entreehal

Kikker PopconcertSinds 2002 bracht Theater Terra drie familie- musicals op de planken met Kikker in de hoofdrol, gebaseerd op de bekende prenten-boeken van Max Velthuijs. Vandaag zingt Kikker met zijn vriendjes Eend, Haas, Rat, Varkentje en Beer de leukste en mooiste liedjes uit de drie musicals. Voor kinderen vanaf 3 jaar en hun ouders. Gratis toegang, reserveren verplicht.zaterdag 7 juli, 15.00-15.30 uur en 16.00-16.30 uur, Theater van ’t Woord

Cuentacuentos musicalHet Instituto Cervantes presenteert een bijzonder muzikaal sprookje. Met saxofonisten Karem Ruiz en Alejandro Rivas Pinto. De voertaal is Spaans. Voor kinderen vanaf 4 jaar / Actividad para niños desde 4 años. Toegang gratis, reserveren verplicht. zaterdag 7 juli, 16.00 uur, Annie M.G. Schmidttheater

Creatief met een OBA shirt en tas Studenten van het ROC van Amsterdam, afdeling Mode, doen ieder jaar als modellen mee aan de jaarlijkse Hoedjesdag op de derde dinsdag van september. Voor het 5-jarig bestaan van de Centrale Bibliotheek kregen de studenten de opdracht creatief aan de slag te gaan met de OBA-T-shirts en -tasjes; een modieuze ode aan de OBA vanaf de roltrappen! zaterdag 7 juli, 16.00 uur, podium entreehal

Madonna look-a-like wedstrijd Verschillende kandidaten doen hun best zo veel mogelijk op popidool Madonna te lijken. zaterdag 7 juli, 17.00 uur, entreehal

I love OBAAnnetje van Praag Sigaar fotografeerde biblio-theekmedewerkers op hun favoriete plek in de Centrale Bibliotheek. Benieuwd waar die aardige klantenservicemedewerkster zo graag komt? En welke plek uitgekozen is door die behulpzame bibliothecaris, een van de bewakers of door de medewerkers van La Place? Neem dan een kijkje op de fotogalerij.7 juli t/m 30 augustus, fotogalerij

Kijk voor het volledige programma in de agenda en op www.oba.nl

Prijsuitreiking MuizenhuisKinderen ontwierpen hun eigen Muizenhuis of schreven hun eigen Sam & Julia verhaal. Vandaag de bekendmaking van de prijswinnaars. Na de prijsuitreiking onthult Karina Schaapman het Muizenhuis, dat ter gelegenheid van 5 jaar Centrale Bibliotheek ook helemaal in feest-stemming is. zaterdag 7 juli, 10.30 uur, entreehal en jeugdetage

foto Chris van Houts

Het Muizenhuis ® en © 2012 Karina Schaapman. Licensed by Rubinstein bv, Amsterdam. Foto Eddo Hartmann

Page 6: OBA journaal zomer 2012

6o

ba

juli/

aug

ustu

sce

ntru

m Centrale Bibliotheek De Bibliobios. za 9-12 jaar; zo 5-8 jaar zo 1 juli, 15.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater; € 5,-; met OBA-pas gratisBehalve voor boeken cd’s en dvd’s kun je ook terecht voor allerlei verfilmde kinderboeken. Kom kijken naar een mooie kinderfilm.5 jaar Centrale Bibliotheek: Doorlo-pend feestprogrammaza 7 juli, 10.00-18.00 uur; vrije inloopPresentator Ton Meijer, met afwis-selend live muziek en korte interviews met diverse gasten. In de entreehal.5 jaar Centrale Bibliotheek: Het Muizenhuis - prijsuitreikingza 7 juli, 10.30 uur; vrije inloopPrijsuitreiking van de Muizenhuis schrijf- en tekenwedstrijd en onthulling Muizenhuis in feeststemming. In de entreehal en op de jeugdetage.5 jaar Centrale Bibliotheek: Stads-dichter Menno Wigman - onthulling gedichtza 7 juli, 11.30 uur; vrije inloopMenno Wigman onthult en draagt zijn gedicht voor. Ook wordt hij kort geïnterviewd door Ton Meijer.In de entreehal.5 jaar Centrale Bibliotheek: Gouden Boekjes in de OBAza 7 juli, 12.00 uur; vrije inloopInterview met vormgeefster Erly Brugmans (o.a. United Decor) en daarna de opening van de nieuwe gelijknamige familiezomertentoonstel-ling in de expozaal. In de entreehal en expozaal. 5 jaar Centrale Bibliotheek: Kikker Popconcert. 4+za 7 juli, 15.00 en 16.00 uurTheater van ‘t Woord; gratis; reserveren verplicht

De leukste liedjes uit de Kikker- musicals. Zie ook pagina 5. Door Theater Terra. Vooraf om 14.30 uur een Parade op de roltrappen en in de entreehal.5 jaar Centrale Bibliotheek: Creatief met een OBA shirt en tasza 7 juli, 16.00 uur; vrije inloopStudenten van het ROC van Amsterdam afdeling Mode met een modieuze ode. Met Ton Meijer als ladyspeaker. In de entreehal. Met dank aan Café Moda.5 jaar Centrale Bibliotheek: Muzikale sprookjes vertellen / Cuentacuentos musicalza 7 juli, 16.00 uur; gratis; reserveren verplichtBijzonder muzikaal sprookje. Met saxo-fonisten Karem Ruiz en Alejandro Rivas Pinto. Ism Instituto Cervantes.Downtown Fashion Week: Modeshow Horst Coutureza 7 juli, 20.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Modeshow van de Amerikaanse ontwerper Horst, die furore maakt met avant-gardistische creaties in vilt. Om 19.15 uur is er een sneak preview op de roltrappen en in de entreehal. De Bibliobios zo 8 juli, 15.00 uur Zie zo 1 juliDe Bibliobios za 14 juli, 16.00 uur Zie zo 1 juliDe Bibliobios zo 15 juli, 15.00 uur Zie zo 1 juliAfsluiting Rosita Steenbeek’s Literaire Fietstourza 21 juli, 15.00 uur; vrije inloopRosita Steenbeek maakt van 12 juni t/m 21 juli een fietstocht door Nederland voor haar nieuwe boek ‘Amsterdam-Delphi’.

De tour eindigt in de Centrale Biblio-theek met een meet & greet met de schrijfster. Ism Island Bookstore. In de entreehal. De Bibliobios za 21 juli, 16.00 uur Zie zo 1 juliDe Bibliobios zo 22 juli, 15.00 uur Zie zo 1 juliAadje Piraatje in gevaar. 5+wo 25 juli, 15.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplichtVertelvoorstelling van Ton Meijer, gebaseerd op het nieuwe prenten-boek over Aadje Piraatje met tekst van Marjet Huiberts en illustraties van Sieb Posthuma (Gottmer, 2012). Zie ook pagina 10.Amsterdam moviesdo 26 juli, 14.00 uurMulischzaal; gratisVoor iedereen die wel iets meer van Amsterdam wil zien of meer wil weten over Amsterdam.Open podiumza 28 juli, 15.00 uur; vrije inloopVoor iedereen die wil voorlezen uit eigen werk en voor iedereen die daarnaar wil komen luisteren. Op het Cultuurplein op de 2e etage.De Bibliobios za 28 juli, 16.00 uur Zie zo 1 juliDe Bibliobioszo 29 juli, 15.00 uur Zie zo 1 juliGouden Boekjeszo 29 juli, 15.00 uurExpozaal; gratis; reserveren verplichtVertelvoorstelling. Ton Meijer vertelt en zingt er bij. Dat wordt een feestje! Amsterdam movies do 2 aug., 14.00 uur Zie do 26 juli

… …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

centrum

Grachtenfestival voor kinderenDit jaar komen in de OBA tijdens het Grachtenfestival vooral kinderen aan hun muzikale trekken. Op basis van het verhaal Pikkuhenki. Klaas ten Holt componeerde er muziek bij. Een vrolijke en eigentijdse variant op stukken als Peter en de Wolf en Histoire du Soldat, vanaf 6 jaar. Wie liever zélf muziek maakt, kan terecht bij een van de workshops van Bert van Bommel. Voor kinderen van 2 t/m 5 jaar brengt hij een hele berg houten instrumenten mee om samen een orkest te vormen. Dat wordt trommelen, blazen, klepperen en toeteren! Kinderen van 6 t/m 12 jaar kunnen meedoen aan een workshop instrumenten maken. In een half uur tijd bouw je je eigen zwieper, schudder, schuiftoeter of vierklanker. Ook deze workshop eindigt natuurlijk met een concert. Kaartverkoop alleen via www.grachtenfestival.nl.Muziek kun je maken!, maandag 13 augustus, 10.00-10.45 uur en 11.30-12.15 uur, Centrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheater Workshop instrumenten maken, maandag 13 augustus, 14.00-16.00 uur en 16.00-18.00 uur, Centrale Bibliotheek, KinderlabPikkuhenki, zondag 19 augustus, 13.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ‘t Woord

uitg

elic

ht

Page 7: OBA journaal zomer 2012

7

Gouden Boekjesdo 2 aug., 15.00 uur Zie zo 29 juliDe Bibliobios za 4 aug., 16.00 uur Zie zo 1 juliDe Bibliobios zo 5 aug., 15.00 uur Zie zo 1 juliGouden Boekjesd1 7 aug., 15.00 uur Zie zo 29 juliAmsterdam movies do 9 aug., 14.00 uur Zie do 26 juliDe Bibliobios za 11 aug., 16.00 uur Zie zo 1 juliDe Bibliobios zo 12 aug., 15.00 uur Zie zo 1 juli

Grachtenfestival: Muziek kun je maken. 2-5 jaar ma 13 aug., 10.00 en 11.30 uurAnnie M.G. Schmidttheater; € 8,-; met OBA-pas € 4,-Bert van Bommel maakt houten muziekinstrumenten. Hij brengt er een heleboel mee. Kaartverkoop alleen via www.grachtenfestival.nl.Grachtenfestival: Workshop Instrumenten maken en erop spelen. 6-12 jaar ma 13 aug., 14.00 en 16.00 uurKinderlab; € 8,-; met OBA-pas € 4,-Bert van Bommel brengt voorbewerk-te materialen mee zodat kinderen (met enige hulp) snel hun eigen instrument maken. Kaartverkoop alleen via www.grachtenfestival.nl.Amsterdam movies do 16 aug., 14.00 uur Zie do 26 juli

… …

cent

rum

centrum

Gouden Boekjesvr 17 aug., 15.00 uur Zie zo 29 juliDe Bibliobios za 18 aug., 16.00 uur Zie zo 1 juliGrachtenfestival: Pikkuhenki. 6+zo 19 aug, 14.00 en 16.00 uurTheater van ‘t Woord; € 8,-; met OBA-pas € 4,-Kindermuziektheatervoorstelling met ensemble A Piacere. Kaartverkoop alleen via www.grachtenfestival.nl.De Bibliobios zo 19 aug., 15.00 uur Zie zo 1 juliGouden Boekjesdi 21 aug., 15.00 uur Zie zo 29 juliEr zit een feest in mijdo 23 aug., 20.00 uurTheater van ‘t Woord; gratis; reserveren verplicht

uitg

elic

ht Modeshow Horst Couture Wie vilt vooral associeert met volksdansen of kerststalletjes, moet eens komen kijken wat de Amerikaanse ontwerper Horst maakt met dit oeroude materiaal: spectaculaire jassen en jurken die wel levende wezens lijken. De show van Horst Couture is onderdeel van het Downtown-programma dat de Amsterdam International Fashion Week (6-15 juli) voor het bredere publiek organiseert op verschillende locaties in de stad. In het voorprogramma onder andere creaties met natuurlijk geprinte vilt op zijde uit de collectie van de Nederlandse designgroep Woolen Niche. De ontwerpers vertellen over hun voorkeur voor vilt, de achtergronden van hun ontwerpen en de Fashion Week. Om 19.15 uur is er een sneak preview op de roltrappen en in de entreehal. dinsdag 10 juli, 20.00-21.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord

Page 8: OBA journaal zomer 2012

8o

ba

juli/

aug

ustu

sPresentatie van het vijfde poëzie- spektakel van uitgeverij Querido. Zie hieronder.Amsterdam movies do 23 aug., 14.00 uur Zie do 26 juliOpen podium za 25 aug., 15.00 uur Zie za 28 juliDe Bibliobios za 25 aug., 16.00 uur Zie zo 1 juliDe Bibliobios zo 26 aug., 15.00 uur Zie zo 1 juliAmsterdam movies do 30 aug., 14.00 uur Zie do 26 juliAadje Piraatje in gevaar. 5+ do 30 aug., 15.00 uur Zie wo 25 juli

Centrale Bibliotheek Fire zone / A Teenage Choice / Purim, Neve-Ya’akovt/m 1 juli GRID2012, Internationale Fotografie Biënnale, inzending met Israëlische fotografen. In de fotogalerij.Guillermo Figueroa Tanguist/m 1 juli GRID2012, Internationale Fotografie Biënnale, inzending met fotograaf uit Peru.Stempelkoortst/m 1 juli Stempels en illustraties van Gertie Jaquet. Op de jeugdetage.Van Mammoet Jager tot Europees Kampioent/m 1 juli De ontwikkeling van de handboog-sport door de eeuwen heen. Ihkv Euro-pese Kampioenschappen handboog-schieten in het Olympisch Stadion in Amsterdam, mei 2012. Op de 5e etage.Bi in beeldt/m 8 juli De brochure en de expositie geven levendige voorbeelden van de

diversiteit van biseksuelen.IHLIA op de 6e etage.Quo Valies? 15 jaar Gr’nn in 15 stripkofferst/m 30 augustus Het Groninger Striptekenaarscollectief Gr’nn bestond afgelopen jaar vijftien jaar. Op de 2e etage.5 jaar Centrale Bibliotheek: Aan de kant, ik ben je oma niet7 juli t/m 30 augustus Originele illustraties van Sylvia Weve voor haar nieuwste boek ‘Aan de kant, ik ben je oma niet!’ (Gottmer, 2012) en voorwerk van schrijfster Bette Westera en vormgevers Sabine en Hans Bockting. 5 jaar Centrale Bibliotheek: De Gouden Boekjes in de OBA7 juli t/m 30 augustus Ontwerpster Erly Brugmans maakte er een speelse tentoonstelling van. Er zijn tentjes gemaakt van de Gouden Boekjes. In de expozaal. 5 jaar Centrale Bibliotheek: De Schatten van de OBA7 juli t/m 30 augustus Weinig mensen weten dat de Centrale Bibliotheek naast een grote uitleencol-lectie ook veel bijzonders in de kluis heeft liggen. In vitrines op verschillende etages.Dominique Panhuysen - Alles hier is aangeraakt7 juli t/m 30 augustus Foto’s van Dominique Panhuysen. Een fotodocument over de ADM, de laat-ste culturele vrijplaats van Amsterdam. Op de 3e etage (reizenplein).5 jaar Centrale Bibliotheek: I love OBA7 juli t/m 30 augustus Foto’s van OBA-medewerkers op hun favoriete plek in de Centrale Bibliotheek door Annetje van Praag Sigaar. In de fotogalerij.

centrumce

ntru

m 5 jaar Centrale Bibliotheek: Karina Schaapman - Het Muizenhuis viert feest7 juli t/m 31 augustus Karina Schaapman heeft Het Muizen-huis in feeststemming gebracht. Komt dat zien!5 jaar Centrale Bibliotheek: Tippie7 juli t/m 30 augustus Originele illustraties die Sieb Posthuma maakte voor het prenten-boek ‘Tippie’.

PintohuisCocky Zouteriks - Sculpturen2 juli t/m 30 augustus Beeldend kunstenaar en vormgever Cocky Zouteriks exposeert sculpturen en objecten van gevonden en aangespoelde materialen.Sander Kneppers2 juli t/m 30 augustus Beeldhouwwerken in brons en natuursteen.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisCentrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheaterelke wo en za, 15.00 uurVoor kinderen van 3 tot 7 jaar. Met knutselen

Taalspreekuurelke ma 18.30 uur, elke di 10.00 uur; vrije inloop

uitg

elic

ht …

… …

Er zit een feest in mij Presentatie van het vijfde poëziespektakel van uitgeverij Querido. In Er zit een feest in mij verzamelde Ted van Lieshout werk van ruim 80 dichters en 25 illustratoren. Tijdens deze feestelijke presentatie dragen dichters voor uit eigen werk en vertelt Van Lieshout over de totstandkoming van deze lustrumeditie van het boek. Poëtisch vuurwerk gegarandeerd! Organisatie i.s.m. Em. Querido’s uitgeverij en met medewerking van Helden & Boeven Kinderboeken. Toegang gratis, reserveren verplicht Donderdag 23 augustus, 20.00 uur, Theater van ‘t Woord

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

Page 9: OBA journaal zomer 2012

9

Banne BuikslootFluitend de zomer in. 6-12 jaarvr 20 juli, 13.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWorkshop muziekinstrumenten maken door Hans van Dorp.Workshop Noordjes Kinderkunst. 6-12 jaar wo 1 aug., 13.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWorkshop door Gertie Jacquet.Workshop Noordjes Kinderkunst wo 15 aug., 10.00 uur Zie wo 1 aug.

HagedoornpleinFluitend de zomer in. 6-12 jaar wo 18 juli, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Banne Buiksloot vr 20 juliWorkshop geheimtaal. 8-12 jaar di 24 juli, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstDoor Hotmamahot.Workshop Noordjes Kinderkunst. 6-12 jaar wo 1 aug., 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWorkshop door Gertie Jacquet.ZIN (Zomer in Noord): Voorlezen in het Noorderpark. 4-7 jaar |di 14, 13.00 uur; vrije inloopCynthia Anders leest voor.Workshop Noordjes Kinderkunstwo 15 aug., 13.30 uur Zie wo 1 aug.Voorlezen in het Noorderpark vr 17 aug., 13.00 uur Zie di 14 aug.

MolenwijkDe vreedzame wijkza 7 juli, 12.00 uur; vrije inloopPresentatie van project waarin de pe-dagogische samenhang centraal staat.

Fluitend de zomer in. 6-12 jaar vr 20 juli; 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Banne Buiksloot vr 20 juliWorkshop Noordjes Kinderkunst. 6-12 jaarwo 8 aug., 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWorkshop door Gertie Jacquet.ZIN (Zomer in Noord): Voorlezen op het Diereneiland. 4-7 jaar di 28 aug., 13.00 uur; vrije inloopMarion Zeilstra leest voor.Voorlezen op het Diereneiland wo 29 aug., 13.00 uur Zie di 28 aug.

NieuwendamBig Fiveza 7 juli, 12.00 uur; vrije inloop; reserveren gewenstOp ontdekkingstocht op de fiets. Ontdek flora en fauna onder leiding van stadsdeelecoloog Fred Haaijen. Bij slecht weer wordt de tocht verzet naar zaterdag 14 juli. Fluitend de zomer in. 6-12 jaar wo 18 juli, 13.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Banne Buiksloot vr 20 juliWorkshop geheimtaal. 8-12 jaar wo 25 juli, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstDoor Hotmamahot.Workshop Noordjes Kinderkunst. 6-12 jaar wo 8 aug., 13.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWorkshop door Gertie Jacquet.ZIN (Zomer in Noord): Voorlezen in het Korversbos. 4-7 jaar ma 20 aug., 13.00 uur; vrije inloopSonja van der Meer leest voor.Voorlezen in het Korversbos do 23 aug., 13.00 uur Zie ma 20 aug.

Banne BuikslootLouise van Sichemt/m 31 augustus Zelfgemaakte wenskaarten in 3D.Mathilde Mupet/m 31 augustus Portretten waarin schrijvers interpreta-tie van begrip ‘afscheid’ uitbeelden.

HagedoornpleinDe korant/m 31 augustus Korans vertaald in allerlei talen. Noordjes Kinderkunstt/m 31 augustus Academie van Noordjes Kinderkunst.

MolenwijkBuurtwinkelst/m 31 augustus Het heden en verleden van Amsterdamse buurtwinkels.Thea van Erpt/m 31 augustus Bijzondere en eigentijdse haakwerken.

NieuwendamBraillet/m 31 augustus Expositie over het schrift voor blinden en slechtzienden, en wat de biblio-theek allemaal te bieden heeft.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisHagedoornplein, Nieuwendamelke wo, 14.30 uur

Service ochtend; vrije inloopBanne Buiksloot, elke vr, 10.00 uurMolenwijk, elke wo, 10.00 uur

NieuwendamTaalspreekuurelke vr, 10.00 uur; vrije inloop

noord

noo

rd

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

1001 Illustraties maken Sindbad de Zeevaarder, Ali Baba en de veertig rovers, Alladin en de wonderlamp.. als je luistert naar de Verhalen van 1001 nacht komen er vanzelf allerlei beelden in je op. Dat komt goed uit, want in augustus komen er bekende illustratoren naar de bibliotheken in Noord. Gertie Jacquet, Martijn van der Linden en Rianne van Duin vertellen over hun eigen werk. Daarna ga je samen aan de slag met de Verhalen van 1001 nacht, en leer je illustraties maken in de favoriete techniek van de illustrator. De kunstwerken worden na afloop tentoongesteld in de bibliotheek. In samenwerking met Noordjes Kinderkunst.woensdag 1 augustus, 11.00 uur Bibliotheek Hagedoornplein en 13.30 uur, Bibliotheek Banne Buiksloot (Gertie Jacquet)woensdag 8 augustus, 11.00 uur, Bibliotheek Molenwijk en 13.30 uur, Bibliotheek Nieuwendam (Martijn van der Linden)woensdag 15 augustus, 10.00 uur, Bibliotheek Banne Buiksloot en 13.30 uur, Bibliotheek Hagedoornplein (Rianne van Duin)

uitg

elic

ht

Page 10: OBA journaal zomer 2012

10o

ba

juli/

aug

ustu

soost

Aadje Piraatje in gevaar!Ton Meijer brengt weer een vrolijke Aadje Piraatje-vertelvoorstelling, gebaseerd op het nieuwe prentenboek Aadje Piraatje in gevaar! Aadje Piraatje bevaart de wereldzeeën op het piratenschip van zijn vader. Maar het piratenleven is niet zonder gevaar: Aadje wordt flink ziek en er is geen dokter aan boord, Aadje gaat op zoek naar een verborgen schat maar raakt zelf zoek, en het schip wordt ook nog eens overvallen door een stelletje piraten van de verkeerde soort... Gelukkig staan Jan-zonderhand, Joop-houten-poot en alle andere stoere piraten Aadje Piraatje bij met raad en (niet altijd even handige) daad. Voor kinderen vanaf 5 jaar.woensdag 11 juli, 15.00 uur,Bibliotheek Watergraafsmeer zaterdag 14 juli, 15.00 uur, Bibliotheek Indische Buurtwoensdag 25 juli, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheater zaterdag 28 juli, 14.00 uur, Bibliotheek Bijlmercentrumwoensdag 1 augustus, 15.00 uur, Bibliotheek Osdorpwoensdag 8 augustus, 15.00 uur, Bibliotheek Slotervaartwoensdag 22 augustus, 15.00 uur, Bibliotheek Diemenwoensdag 29 augustus, 15.00 uur, Bibliotheek Bos en Lommer donderdag 30 augustus, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheater

Indische BuurtAadje Piraatje in gevaar. 5+za 14 juli, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplichtVertelvoorstelling van Ton Meijer, gebaseerd op het nieuwe prenten-boek over Aadje Piraatje met tekst van Marjet Huiberts en illustraties van Sieb Posthuma (Gottmer, 2012).Spreekuur SamenSpraak vr 20 juli, 10.00 uur; vrije inloopBuurtgericht taalcoach project dat ondersteund wordt door Dynamo.

WatergraafsmeerAadje Piraatje in gevaar. 5+wo 11 juli, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplichtVertelvoorstelling van Ton Meijer, gebaseerd op het nieuwe prenten-boek over Aadje Piraatje met tekst van Marjet Huiberts en illustraties van Sieb Posthuma (Gottmer, 2012).

Indische Buurtt/m 30 augustus Jamie Shannon - documentaire fotografieJamie Shannon heeft veel gereisd en in diverse landen mensen en architec-tuur gefotografeerd.2 juli t/m 31 augustus De kleine ijsbeerTekeningen van Hans de Beer.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisIndische Buurtelke wo, 13.30 uurVoor kinderen van 4 tot 8 jaarOosterparkelke za, 14.30 uur. Vanaf 3 jaar (niet op 23 juli t/m 2 september)

Indische BuurtTaalspreekuurelke di 14.00 uur; vrije inloop

oo

st

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

exp

osi

ties

uitg

elic

ht

Page 11: OBA journaal zomer 2012

11GeuzenveldFilmclub. 8+wo 15 aug., 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstEen mooie jeugdfilm. Zie de affiches in de bibliotheek voor het programma.Filmclub. 8+ wo 22 aug., 15.00 uur Zie wo 15 aug.

OsdorpMijn moeder, mijn dochtervr 6 juli, 11.00 uur; gratisFoto’s van Greet de Schipper. Opening van de gelijknamige tentoonstelling.Spreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdamdo 12 juli, 16.00 uur; vrije inloopKom van alles te weten over vrijwilligerswerk.Internetinstructiedo 12 juli, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstInternet en sociale media (beginners).Jona in de Laptopvr 13 juli, 10.30 uur; vrije inloopJona mag op opa’s laptop, maar als opa even naar de wc moet, dan ...Presentatie van het gelijknamige kinderboek van Shirley Brandeis.Spreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam do 26 juli, 16.00 uur Zie do 12 juliAadje Piraatje in gevaar. 5+wo 1 aug., 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplichtVertelvoorstelling van Ton Meijer, gebaseerd op het nieuwe prenten-boek over Aadje Piraatje met tekst van Marjet Huiberts en illustraties van Sieb Posthuma (Gottmer, 2012).Spreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdamdo 9 aug., 16.00 uur Zie do 12 juliSpreekuur Vrijwilligers Centraledo 23 aug., 16.00 uur Zie do 12 juli

Overtoomse VeldZomerknutselen. 4+wo 25 juli, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstEr wordt voorgelezen uit een prenten-boek. Daarna knutselen.Filmclub. 8+wo 8 aug. 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstEen mooie jeugdfilm.Filmclub wo 15 aug., 15.00 uur Zie wo 8 aug.Zomerknutselen. 4+ wo 22 aug., 15.00 uur Zie wo 25 juli

SlotermeerNieuw= vr 9 juli, 14.00 uur Opening tentoonstelling fotograaf Paul D. Scott.Workshop druktechniekenwo 18 juli, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstKees Buizer laat zien hoe men vroeger afbeeldingen drukten. Kinderen kun-nen het zelf proberen in doorlopende workshop. Maximaal 10 kinderen.

SlotervaartAadje Piraatje in gevaar. 5+wo 8 aug., 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplichtVertelvoorstelling van Ton Meijer, gebaseerd op het nieuwe prenten-boek over Aadje Piraatje met tekst van Marjet Huiberts en illustraties van Sieb Posthuma (Gottmer, 2012).

GeuzenveldMama kwijt2 juli t/m 31 augustus Prints van de illustraties van Chris Houghton uit het Prentenboek van het Jaar ‘Mama kwijt’ (Gottmer, 2010).

OsdorpMijn moeder, mijn dochter4 juli t/m 31 augustus Dubbelportretten van moeders en dochters. Foto’s van Greet de Schipper.

SlotermeerNieuw=2 juli t/m 31 augustus Foto’s van nieuwe Amsterdammers door fotograaf Paul D. Scott.

SlotervaartWereldvrouwen2 juli t/m 31 augustus Foto’s van Massoud Memar.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisGeuzenveld, Osdorp, Slotermeer en Slotervaartelke wo, 15.00 uurVoor kinderen vanaf 4 jaar

Geuzenveld Audiotour: Het gevoel van Geuzenveldvrije inloop tijdens openingsuren

Woningspreekuur; vrije inloopOsdorp, elke vr, 10.00 uur

Taalspreekuur; vrije inloopGeuzenveld, elke di, 14.00 uurOsdorp, elke wo, 10.00 uurOvertoomse Veld, elke vr, 11.00 uurSlotermeer en Slotervaart, elke ma, 14.00 uur

nieuw west

nieu

w w

est …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

Opening van de tentoonstelling Nieuw= De fotograaf Paul D. Scott fotografeerde nieuwe Amsterdammers die pas zijn geslaagd voor hun inburgeringsexamen. Paul D. Scott vestigde zich zo’n elf jaar geleden vanuit de Verenigde Staten in Amsterdam en volgde zelf ook een inburgeringstraject. De reizende expositie Nieuw= bestaat uit 15 portretten van Amsterdammers van over de hele wereld. De fotograaf: ‘Iedereen is de laatste jaren vooral druk geweest met het toetsen en inschrijven van immigranten. Deze serie laat het gezicht van de immigranten zelf zien.’opening vrijdag 9 juli, 14.00 uur, Bibliotheek Slotermeer

uitg

elic

ht

foto: Paul D. Scott

exp

o

Page 12: OBA journaal zomer 2012

12o

ba

juli/

aug

ustu

sBos en LommerInternetinstructievr 6 juli, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstInternet en social media voor beginners.Gina en de rode vogel. 5-9 jaar wo 11 juli, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst

Luisteren naar een verhaal en daarna tekeningen erbij maken. Linde ten Broek komt voorlezen en tekenen.Boekstart: Baby’s houden van muziek en boekjesvr 13 juli, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstSamen met je baby muziek maken en samen met boeken bezig zijn. Met Margriet Prins, Lieselotte Goossens.Aadje Piraatje in gevaar. 5+wo 29 aug., 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplichtVertelvoorstelling van Ton Meijer, gebaseerd op het nieuwe prenten-boek over Aadje Piraatje met tekst van Marjet Huiberts en illustraties van Sieb Posthuma (Gottmer, 2012).

KinkerbuurtZomerknutselen. 4+wo 18 juli, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstEr wordt voorgelezen uit een prenten-boek. Daarna knutselen met papier en lijm.Workshop druktechniekenwo 22 aug., 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstKees Buizer laat zien hoe men vroeger afbeeldingen drukte. Kinderen kunnen het zelf ook uitproberen in een doorlopende workshop.Er kunnen maximaal 10 kinderen tegelijk aan een tekening werken.Spreekuur Internetvr 24 aug., 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstOver internet en sociale netwerken.

MercatorpleinZomerknutselen. 4+wo 18 juli, 15.00 uur; € 5,-; met

OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Kinkerbuurt wo 18 juliInternetinstructievr 27 juli, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstInternet en social media (beginners).Workshop druktechniekenza 25 aug., 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Kinkerbuurt wo 22 augustus

Spaarndammer-buurtInternetinstructievr 13 juli, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstInternet en social media voor beginners.Workshop druktechniekenma 27 aug., 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Kinkerbuurt wo 22 augustusSpreekuur Internetvr 31 aug., 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstOver internet en sociale netwerken.

StaatsliedenbuurtZomerknutselen. 4+wo 18 juli, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Kinkerbuurt wo 18 juliSpreekuur Internetvr 17 aug., 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstOver internet en sociale media.Workshop druktechniekenwo 29 aug., 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Kinkerbuurt wo 22 augustus

Bos en LommerWijken voor de fietst/m 9 juli Amsterdam West en Nieuw-West als fietsvriendelijke wijken.Mary Ravensburg2 juli t/m 31 augustus Schilderijen.

KinkerbuurtZout en peper stellen2 juli t/m 31 augustus Prive verzameling.

MercatorpleinZien+t/m 5 juli Kinderen van verschillende scholen uit West en Zuid hebben onder begeleiding van een kunstenaar portretten gemaakt van elkaar en per-soonlijke voorwerpen geschilderd.Eva Kant - Collages2 juli t/m 31 augustus

Spaarndammer-buurtSchrijversportretten2 juli t/m 31 augustus Foto’s van Mona van den Berg.

StaatsliedenbuurtBoekop, jasjes voor boeken2 juli t/m 31 augustus Yana Trifonova maakt boekenjasjes.Ordinary people2 juli t/m 31 augustus Schilderijen van Minerva Bianca.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisBos en Lommer, Kinkerbuurt, Mercatorplein, Spaarndammer-buurt, elke wo in juli, 14.30 uurStaatsliedenbuurt, elke wo in juli, 15.00 uurVoor kinderen vanaf 4 jaar

Woonspreekuur; vrije inloopBos en Lommer, elke vr, 13.00 uurStaatsliedenbuurt, elke di, 14.00 uur

MercatorpleinTaalspreekuur; vrije inloopelke ma, 14.00 uur

Staatsliedenbuurt Audiotour: The Zone€ 15,-; met OBA-pas € 7,50; tijdens openingsuren

MercatorpleinSpeurtocht - Superhelden uit de buurt; tijdens openingsuren

SpaarndammerbuurtOpen leercentrum; vrije inloopelke ma, 13.00 uur

VakantietassenLeen boeken voor de hele vakantie. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Vul snel het formulier in (1 t/m 14 juli). Alle bibliotheken in West; tijdens openingsuren

westw

est …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

Page 13: OBA journaal zomer 2012

13Zomerspelen met Abdelkader Benali Met een persoonlijk record van 2.52.19 op de hele marathon is Abdelkader Benali de snelste hardlopende romanschrijver van Nederland. Hij is daarmee ook de aangewezen schrijver om een lezing te komen geven over sport en literatuur, ter gelegenheid van de Olympische Zomerspelen. Benali werd geboren in Ighazzazen in Marokko, en woont vanaf zijn vierde jaar in Nederland, tegenwoordig in Amsterdam. Hij ontving twee maal de El Hizjra Literatuur Prijs. In april 2007, vlak voor de marathon van Rotterdam waar hij zijn persoonlijk record vestigde, verscheen zijn boek Marathonloper. vrijdag 31 augustus, 15.00 uur, Bibliotheek Olympisch Kwartier

BuitenveldertBuitenvelderste Ochtend: Red-mond O’Hanlon

do 5 juli, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstEen gesprek/discussie met Redmond O’Hanlon over zijn recente reizen en de reizen met de Beagle. Voertaal Engels.Buitenveldertse Ochtend: Hieke Jippesdo 2 aug., 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstHieke Jippes, voormalig correspon-dent in het Verenigd Koninkrijk, vertelt over de verschillen in bestaan tussen over here en over there. Van Margaret

Thatcher tot David Cameron, van really tot how interesting!Engelse ochtend met lezing & mini hightea.

Olympisch KwartierZomerspelen: Abdelkader Benalivr 31 aug., 15.00 uur; vrije inloopBenali over sport en literatuur

BuitenveldertHelena Ansata aquarellen4 juli t/m 30 augustus

CinétolIVKO Buiten de deurt/m 4 juli Eindexamenexpositie tekenen, handvaardigheid, textiel, foto en film van IVKO-leerlingen (examen- en voorexamengroepen).Corina Teunissen van Manen7 juli t/m 31 augustus Lichtere Lijnen, een willekeurige keuze door jaren.

Olympisch KwartierMaite Abellat/m 31 augustus Tekeningen en schilderijen.

uitg

elic

htzuid

zuid

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisBuitenveldert, elke wo, 15.00 uurVoor kinderen vanaf 3 jaarCinétol, elke wo, 15.00 uurVoor kinderen vanaf 4 jaar. Met knutselen Olympisch Kwartierelke di, 11.00 uurVoor kinderen vanaf 2 jaar

Samen lezen. Oefenen met lezen; € 5,-; met OBA-pas gratisCinétol, elke wo, 14.15 uurVoor kinderen vanaf 6 jaar

CinétolTaalspreekuur; vrije inloopelke ma, 14.00 uur

BuitenveldertBuitenveldertse Ochtend; vrije inloop, elke do, 10.00 uur

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

foto: Tessa Posthuma de Boer

Page 14: OBA journaal zomer 2012

14o

ba

juli/

aug

ustu

sBijlmercentrumAadje Piraatje in gevaar. 5+za 28 juli, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplichtVertelvoorstelling van Ton Meijer, gebaseerd op het nieuwe prenten-boek over Aadje Piraatje met tekst van Marjet Huiberts en illustraties van Sieb Posthuma (Gottmer, 2012).Workshop draken maken. 7+wo 15 aug., 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstMaak van brooddeeg je eigen draak! De draken die je maakt worden een maand in de bibliotheek tentoon-gesteld! Daarna mag je ze natuurlijk mee naar huis nemen.

DiemenGina en de rode vogel. 5-9 jaar wo 4 juli, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstLuisteren naar een verhaal en daarna tekeningen erbij maken. Linde ten Broek komt voorlezen en tekenen.Illustratieworkshop door Marieke van Ditshuizen. 7-12 jaar vr 6 juli, 16.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstIn deze workshop leert Marieke van Ditshuizen je alles over illustreren en ga je zelf aan de slag.Aadje Piraatje in gevaar. 5+wo 22 aug., 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplichtVertelvoorstelling van Ton Meijer, gebaseerd op het nieuwe prenten-boek over Aadje Piraatje met tekst van Marjet Huiberts en illustraties van Sieb Posthuma (Gottmer, 2012).

DuivendrechtWorkshop draken maken. 7+wo 8 aug., 15.00 uur; € € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst

Maak van brooddeeg je eigen draak! De draken die je maakt worden een maand in de bibliotheek tentoon-gesteld! Daarna mag je ze natuurlijk mee naar huis nemen.

OuderkerkRoos dansverhalen. 5-8 jaar wo 18 juli, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstCombinatie van poppenspel en dans olv Roos.Workshop draken maken. 7+wo 1 aug., 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstMaak van brooddeeg je eigen draak! De draken die je maakt worden een maand in de bibliotheek tentoon-gesteld! Daarna mag je ze natuurlijk mee naar huis nemen.

ReigersbosGina en de rode vogel. 5-9 jaar za 7 juli, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstLuisteren naar een verhaal en daarna tekeningen erbij maken. Linde ten Broek komt voorlezen en tekenen.Aardblij. 3-8 jaar wo 22, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstTwee aardbeien. Een is niet tevreden en gaat op zoek. Onderweg komt ze een heks tegen en ze verandert in een boom!

Bijlmercentrumt/m 1 september Stemmen uit ZuidoostFotoserie van Gabriela Hengeveld.

Ouderkerkt/m 1 augustus De taal van handenSchilderijen van Magda Zimmerman.

Reigersbost/m 1 augustus Vreemde VogelsSchilderijen van Fokke Dijksma.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gra-tis. Voor peuters en kleutersBijlmercentrum, Diemen, Reigersboselke wo, 15.00 uurDuivendrecht, elke wo, 11.00 uurOuderkerk, elke wo, 14.00 uur

Ouderkerkse Ochtendelke wo, 10.00 uur; vrije inloopGezelligheid en extra service. Voor thema’s zie www.oba.nl/agenda

Speel-O-Theek in Diemenelke wo 14.00-17.00 uur; elke vr 15.00-17.00 uur

Taalspreekuur; vrije inloopReigersbos elke ma, 14.00-17.00 uurBijlmercentrumelke vr, 13.00-16.00 uur

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

zuidoost

AardblijTwee aardbeien. Eén aardbei is niet blij. Ze gaat op zoek. Onderweg komt ze een heks tegen en ze verandert in een boom. Een vrolijke voorstelling met acrobatiek, magie en zang, voor kinderen van 3 tot 8 jaar.woensdag 22 augustus, 15.00 uur, Bibliotheek Reigersbos

uitg

elic

ht

… …

zuid

oo

st

exp

osi

ties

Page 15: OBA journaal zomer 2012

15 c

entr

um

nie

uw w

est

no

ord

zui

d

wes

t

zui

do

ost

oo

st

1. Centrale BibliotheekOosterdokskade 143 tel. 523 09 00, [email protected] 7 dagen per week 10.00-22.002. PintohuisSt. Antoniesbreestraat 69 tel. 624 31 84, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

3. Banne BuikslootAnkerplaats 18 tel. 631 41 32, [email protected] 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 4. HagedoornpleinRitakerk, Hagedoornplein 2 tel. 636 95 52, [email protected] 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 5. Molenwijk Molenwijk 21 tel. 631 42 12, [email protected], do 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 6. NieuwendamAlkmaarstraat 12 tel. 636 58 85, [email protected], wo 14.00-20.00, di, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

7. Indische BuurtJavaplein 2 tel. 668 15 65, [email protected], wo 14.00-20.00, di, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 8. Oosterpark 1e Oosterparkstraat 236 tel. 694 07 73, [email protected] 14.00-20.00, di, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 9. WatergraafsmeerParadijsplein 1 tel. 665 32 86, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

10. GeuzenveldAlbardakade 3tel. 613 08 04, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 11. OsdorpOsdorpplein 16 tel. 610 74 54, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 12. Overtoomse VeldMarius Bauerstraat 233 c tel. 669 34 35, [email protected] 14.00-20.00, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 13. SlotermeerTuinstadhuis, Plein ‘40-’45 1 tel. 613 10 67, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 14. SlotervaartPieter Calandlaan 87 b tel. 615 05 14, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

15. Bos en Lommer Bos en Lommerplein 176 tel. 686 74 72, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 16. Kinkerbuurt Nic. Beetsstraat 86 tel. 616 32 75, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 17. Mercatorplein Mercatorplein 89 tel. 612 65 74, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 18. Spaarndammerbuurt Spaarndammerstraat 490 tel. 682 70 26, [email protected] ma, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

19. StaatsliedenbuurtVan Hallstraat 615 tel. 682 39 86, [email protected] ma 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

20. BuitenveldertWillem van Weldammelaan 5 tel. 642 21 00, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 11.00-16.00 21. CinétolTolstraat 160tel. 662 31 84, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 22. Olympisch KwartierLaan der Hesperiden 18 tel. 676 92 20, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 23. Roelof HartpleinRoelof Hartplein 430 tel. 662 00 94, [email protected] ma 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 11.00-16.00

24. BijlmercentrumFrankemaheerd 2 tel. 697 99 16, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 25. DiemenWilhelminaplantsoen 126 tel. 690 23 53, [email protected], vr 14.00-20.00, di, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 26. DuivendrechtDorpsplein 60tel. 695 22 82, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 27. Ouderkerk Koningin Julianalaan 15 tel. 496 13 66, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00 28. ReigersbosRossumplein 1tel. 696 57 23, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

adressen en openingstijden

colo

fon

adre

ssen

U kunt met uw OBA-pas gebruik maken van de faciliteiten in alle OBA-vestigingen. Kijk voor alle mogelijkheden van de OBA-pas op www.oba.nl (zie ook pagina 3 van deze uitgave)

OBA-journaal nr. 11 - juli/augustus 2012 i.s.m. Marketing OBA ® 2011Hoofdredactie Bart van Oosterhout Medewerkers Ilse Bos, Jet Greebe, Mary Smit, Hans van Velzen, Iet WiersmaOntwerp ThonikOpmaak Arjen van den Houten, Frea ZwaagDruk Corelio Printing Oplage 95.000

Page 16: OBA journaal zomer 2012

Van 1 juli t/m 31 augustus kunt u 10 items tegelijk lenen op één OBA-pas. Kijk op www.oba.nl, of kom naar de bibliotheek.

Extra veel lezen, kijken en luisterenbij de OBA deze zomer.