Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

16
Verantwoordelijke uitgever: Sonja Birchen, voorzitter cultuurraad Oplage: 9000 ex. • Drukkerij: A. Hendrickx • Ontwerp: Lauwers Publiciteit 12e jaargang • nr. 3 • september 2012

description

cultuurkrant uit in Kontich sept 2012

Transcript of Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

Page 1: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

Verantwoordelijke uitgever: Sonja Birchen, voorzitter cultuurraadOplage: 9000 ex. • Drukkerij: A. Hendrickx • Ontwerp: Lauwers Publiciteit

12e jaargang • nr. 3 • september 2012

Page 2: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

TICKETS, VERHUURCULTURELE INFRASTRUCTUUR VOOR BEIDE LOCATIESToeristische informatieen brochuresFiets- en wandelkaartenUiT-winkel, Oud gemeentehuisGemeenteplein, 2550 KontichTel. 03 450 78 85/[email protected] BE40 091-0173664-63

Openingsuren: ma-vrij van 9 tot 12 u.Maandagavond van 18 tot 20.15 u.

Cultuurdienst - Secretariaat cultuurraadOud gemeentehuisGemeenteplein, 2550 KontichTel. 03 450 78 [email protected]@kontich.be

CultuurbeleidscoördinatorAntwerpsesteenweg 79, 2550 KontichTel. 03 448 28 55 Fax 03 844 01 [email protected]

www.kontich.be

Nagenietend van de fantastische evenementen van het afgelopen cultuurseizoen, duiken we samen het nieuwe programma 2012-2013 in!

Een goed gevulde kerk kon genieten van de zeer mooie Orgelnacht. Lien en Bart moesten een tandje bijsteken om de opgekomen menigte te trotseren op de academische zitting van de 11 juli-viering en de sfeer was buitengewoon in het gemeentepark op zondag.

We nemen dus een nieuwe aanloop voor september, oktober, november: één ding is zeker: het wordt een drukke nazomer!De archivaris en zijn team verwachten u! Vanaf Open Monumentendag tot 23 september krijgt u een enige gelegenheid om kennis te maken met de plezierige facetten van de Kontichse en Waarloose geschiedenis. Unieke stukken verlaten voor het eerst, uniek en éénmalig, de donkere gemeentekelder en worden u bovendien gebracht in het unieke kader van de Altenakapel. Uniek, toch? Kermis, festival, muziek, brood en spelen!

Sterren verwachten we in het najaar:U bent zelf de ster op 29 september tijdens de cultuurmarkt: komt toch zien wat Kontich-Waarloos te bieden heeft op cultureel vlak!!!Nog meer sterren: Jan Leyers, Dirk Musschoot en al de uitvoerders van de wondermooie aperitiefconcerten en de Neerdorpenreeks.

U krijgt er honger van? Ook daar hebben we aan gedacht tijdens de Week van de Smaak!

Een kilootje te veel van al dat smullen? Dan eindig ik mijn voorwoord met, nogmaals, uniek nieuws:We gaan samen wandelen en fietsen, in lussen, of misschien doet u het liever archeologisch?Vanaf oktober staan er prachtige, professionele borden in het straatbeeld om u te leiden naar plaatsen waar u nog nooit was… Wordt toerist in eigen dorp!

Met unieke, sportieve en culturele groeten,Annemie KempenaersUw schepen

2 Cultuurkrant - september 2012

OPEN MONUMENTENDAG

Lieve lezer,

Page 3: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

OPEN MONUMENTENDAG

Cultuurkrant - september 2012 3

Zondag 9 september 2012 van 10 tot 18 uur

De Open MonumentendagVlaanderen 2012 heeft alsthema ‘muziek, woord en beeld’.In dit kader vindt van 9 tot en met 23 september een tentoonstelling plaats met documenten uit ons gemeentearchief. Enkele ervan werden speciaal voor deze gelegenheid gerestaureerd.

Deze unieke stukken worden éénmalig getoond onder de titel “Van perkament tot kermisaffiche”. Het wordt een overzicht vanaf onze oudste perkamenten uit de 14de eeuw tot de zeer attractieve kermisaffiches uit de 19de en de 20ste eeuw.Het geheel komt verder tot leven met foto’s en filmbeeldenvan Kontich én Waarloos rond de eveneens gerestaureerde maquette van het dorpscentrum van Kontich.

Muziek, woord en beeld

Waar: Cultuurpunt Altena, Kapel,Antwerpsesteenweg 79, Kontich.

Openingsuren:Op zondag 9 septembervan 10 tot 18 uur

Van 10 tot en met 23 september: Maandag en dinsdag gesloten.Woensdag: van 14 tot 18 uurDonderdag: nocturne van 18 tot 21 uurVrijdag, zaterdag en zondag:van 14 tot 18 uur

GRATIS INKOM!

Page 4: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

CuLTuur- en vrijeTijdsMarkT 2012

De negende editie van de cultuur- en vrijetijdsmarkt kon-digt zich aan als een bonte en boeiende halteplaats tijdens het kermisweekend in september.Doorheen de jaren verbreedde de focus van het (sociaal)-culturele vereni-gingsleven, diensten en vormingsaanbie-ders naar een meer recreatieve en zelfs toeristische insteek. Ook steeds meer jeugd- en sportverenigingen nemen hun plaatsje in aan het ‘vrijetijdskruispunt’ richting post. De opening van de markt op het podium betekent meteen ook de start van een nieuw tijd-perk: Kontich staat nu letterlijk op de kaart als recreatieve en toeristische bestemming. Liefst twee nieuwe kaarten worden voorgesteld: een kaart voor het wandelgebied ‘Land-schapspark Zuidrand’, met wandelingen in Kontich, Hove, Boechout en Mortsel en een fiets- en wandelkaart rond archeologische vindplaatsen in Kontich (meer info over beide initiatie-ven vind je verder in dit nummer). Om 16 u. volgt de prijsuitreiking van de ‘puzzel- en speeltocht per fiets’ van Gezinsbond en Fietsersbond. Kontich als recreatiegemeente bij uitstek!Kijk zeker eens rond op het centrale infokraam voor meer toeristische- en cultuurinfo, de jaarprogramma’s van gemeenschapscentrum en bibliotheek, het aanbod voor jeugdigen en sporters en zoveel meer.

Geniet intussen van muziekop-tredens en sportdemonstraties op het podium en ga eens langs bij de diverse verenigingen en organisaties. Misschien laat je je wel verleiden om van hun activiteiten te proeven?

Wanneer?Zaterdag 29 september 2012, 14 tot 18 uur.Waar?Kruispunt Mechelsesteenweg-Duffelsteenweg(aan administratief centrum)

FOCUS OP WANDELEN EN FIETSEN

4 Cultuurkrant - september 2012

Page 5: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

PrOGraMMa 2012-2013

Cultuurkrant - september 2012 5

APERITIEFCONCERT Zondag 7 oktober 2012 – 11 u.

ANEMOS SAxOFOONKWARTETKristan Dehertog, sopraansaxofoonBart Van Beneden, altsaxofoonKurt Bertels, tenorsaxofoon Wesley Capiau, baritonsaxofoon

‘From Anemos With Love’ De saxofoon: dat is romantiek bij uitstek. Laat u dan ook verleiden door de zoete klank van het Anemos Saxofoonkwartet!Met hun instrumenten flirten zij met wondermooie melodieën.Ze brengen muziek om heerlijk bij weg te dromen, zoals het prachtige “Rêverie” van Claude Debussy, of pure nostalgie, zoals Astor Piazzolla’s zwoele tangomuziek. Verder ook op het programma : een deel uit het zeer romantische concerto voor altsax en orkest van Alexander Glazunov in een versie van kwartet, en het ‘grand quatuor concertant’ van Jean-Baptiste Singelée.Uniek en niet te missen!

Cultuurpunt Altena, Kapel, 11 u.8 euro - 7 euro (-26,+55) 1 aperitief inbegrepen

APERITIEFCONCERT Zondag 11 november 2012 – 11 u.

FILHARMONISCH KAMERDUOWim Voet, klarinetStijn Kuppens, cello

Twee gepassioneerde muzikanten ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens het Obbrussel Kamermuziekfestival in 2006 met een uitvoering van het klarinetkwintet van W.A. Mozart. Naar aanleiding van deze ontmoeting beginnen zij intensief samen te werken: een duo met de eerder uitzonderlijke bezetting van klarinet en cello ziet het zonlicht!Samen timmeren ze aan de weg en pikken muziek op doorheen de eeuwen, die ze volledig herwerken tot unieke arrangementen voor cello en klarinet. Je vindt in hun repertoire dan ook een heel uiteenlopende waaier van stijlen terug: van een baroksonate en opera-aria’s van Mozart tot een moderne tango en hedendaags repertoire van Mike Curtis.

Cultuurpunt Altena, Kapel, 11 u.8 euro - 7 euro (-26,+55) 1 aperitief inbegrepen

CONCERTEN in Cultuurpunt altena, kapel

Page 6: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

PrOGraMMa 2012-2013

6 Cultuurkrant - september 2012

APERITIEFCONCERT Zondag 9 december 2012 – 11 u.

ERASMUS ENSEMBLEIlse Barbaix, hobo en Engelse hoornPeter Ghyssaert, viool Paul Bervoets, altvioolChristoph Bunzendahl, cello

Het Erasmus Ensemble viert dit jaar de 100ste verjaardag van de Franse componist Jean Françaix. Hij was een van de meest klassieke componisten van de 20ste eeuw met een lichtvoetige en humoristische stijl. Het is dus niet verwonderlijk dat hij een groot bewonderaar was van Mozart en Schubert die eveneens een ontwapende muzikale stijl bezitten. In dit programma krijgt je de hobo te horen in twee verschillende gedaantes.Eerst in zijn klassieke vorm in het

Hobokwartet van Mozart, daarna komen bij Françaix de zwoelere klanken van de Engelse hoorn aan bod. Daartussenin brengen de strijkers een sprankelend strijktrio van Schubert. Françaix’ artistieke motto was “Musique pour faire plaisir”: en dit concert zal je zeker veel plezier bezorgen.

Cultuurpunt Altena, Kapel, 11 u.8 euro - 7 euro (-26,+55) 1 aperitief inbegrepen

De concerten vinden plaats op de zondag-ochtend telkens om 11 u. en eindigen met een gratis (h)eerlijk Fairtrade kopje koffie. Ook dit jaar bekende solisten uit alle hoeken van het land én enkele internationale grote namen.

Zondag 16 september 2012an vanderstappen, orgelen Wim Brabants, traverso

Zondag 21 oktober 2012ad van de Wege (Maldegem)

Zondag 18 november 2012regina, Luk & alexander Ponet (Tongeren), zang, orgel & slagwerk

Organisatie : Cultureel Comité Kontich in samenwerking met Calcant vzw

Het orgel van de Sint-Martinuskerk in Kontich is uniek. In een oude kast, afkomstig uit een klooster in Hoboken, bouwde Smet vlak na de Belgische onafhankelijkheid een nieuw instrument. Hij aarzelde daarbij tussen oud en nieuw, Duits of Frans. Zo ontstond een veelzijdig orgel waar heel veel literatuur uitstekend tot zijn recht komt.

Maandelijks worden kleine concerten georganiseerd in samenwerking met Calcant vzw.

ORGELMATINEES op zondagochtendin de sint-Martinuskerk van kontich

OrGeLCOnCerTen in sinT-MarTinuskerk

Page 7: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

Cultuurkrant - september 2012 7

Zaterdag 17 november 2012

Voor groot en klein publiek vanaf 4 jaar.Een theaterclip met poppen, spel, dans en weinig woorden. In zijn wereldvermaarde absurdistische stijl pende Ionesco ooit 4 verhalen voor Josette neer. ‘Elke ochtend klopt Josette op de slaapkamerdeur van haar ouders.Ooit lagen mama en papa samen in bed, voldaan van worst en wijn en poppenkastbezoek. Nu niet meer. Papa en Mama wonen elk in hun huis en Josette in allebei. Over Josette die keigraag danseres wil worden, over

soep maken, autorijden, varkens en vooral poezen, maar ook over mama die prachtige versjes verzint en papa die een babysit wil. Ionesco zou deze voorstelling de max vinden, grappig absurd en schoon.

Met: Marianne Loots, Maarten Bosmans en Anastassya Savitsky Muziek (live): Elko Blijweert Regie: Marc Maillard Componist : Elko Blijweert Bewegingscoach: Jan Martens

Cultuurpunt Altena, Kapel, 14.30 u.8 euro - 6 euro (-26,+55)

jOseTTe - Theater FroeFroe

FAMILIEVOORSTELLING

Page 8: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

100 jaar TiTaniC:Het verhaal van de Belgenen de nederlandersdinsdag 27 november 2012 - 20 u.

Een vertelling (met lichtbeelden) door Dirk Musschoot, gebaseerd op zijn gelijknamige boek (Lannoo, oktober 2011).Op 14/15 april 2012 herdenkt de wereld dat het 100 jaar geleden is dat de Titanic zonk. Auteur en journalist Dirk Musschoot doet al ruim 25 jaar onderzoek naar de landgenoten (27) op dat schip.Dat resulteerde in 2000 in een eerste boek, ‘De Vlamingen op de Titanic’, en nu in het boek ‘100 jaar Titanic’, waarin een boel nieuwe gegevens en vooral ook prachtige afbeeldingen zijn verwerkt. In het nieuwe boek wordt ook aandacht besteed aan de Nederlanders (3) op de Titanic.

Wie waren die Vlaamse en Nederlandse opvarenden? Waarom zaten ze precies op de Titanic? Wat is er van hen geworden? Hoe reageerden België en Nederland op de ramp? Boeiende verhalen, boeiend verteld. En met héél veel nooit eerder getoonde foto’s!

Waar: Cultuurpunt Sint-Jan, Zaal Sint-Jan, Sint-Jansplein 8, KontichInkom: VVK: 4 euro - kassa: 5 euroInschrijven: UiT-winkel cultuur en toerisme, oud gemeentehuis, Gemeenteplein, Kontich, tel. 03 450 78 85/86 of [email protected].

8 Cultuurkrant - september 2012

LEZINGEN WEEK VAN DE SMAAK

donderdag 4 oktober 2012 – 20 u.

Lezing door Jan LeyersEuropa zag zichzelf eeuwenlang als het hoogtepunt van beschaving.Maar dat zelfvertrouwen wankelt vandaag.Hoe aantrekkelijk is Europa nog in de rest van de wereld?

Kunnen de westerse idealen met hun verlokkelijke belofte van welvaart en geluk nog overtuigen? Op zoek naar een antwoord maakte Jan Leyers een lange reis van Ethiopië naar Europa. Van het land waar het menselijke avontuur begon naar de plek waar hij vandaag woont.De weg naar het Avondland werd een tocht door woestijnen en miljoenensteden, door arme en rijke landen, door democratieën

DE WEG NAAR HET AVONDLAND en dictaturen. Jan Leyers wilde achterhalen hoe mensen langs de route naar hun verre neven uit het Westen kijken, waar ze het Westen om benijden en welke westerse verworvenheden ze liever aan zich voorbij zien gaan. Tegelijk ging hij op zoek naar wat wij zelf zijn kwijtgespeeld op onze lange weg naar het Avondland.

Waar: Cultuurpunt Altena, kapel, 20 uPrijs: VVK: 7 euro, kassa: 8 euroInschrijven: UiT-winkel cultuur en toerisme, oud gemeentehuis, Gemeenteplein, Kontich, tel. 03 450 78 85/86 of [email protected].

Page 9: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

Cultuurkrant - september 2012 9

WEEK VAN DE SMAAK

van 15 tot 25 november 2012Met ‘De Smaak van Thuis’ wil De Week van de Smaak mensen inspireren en enthousiasmeren om thuis zelf voor smaak te zorgen. Met het thema pikt De Week van de Smaak ook in op de trend van het moment: de gewone, huiselijke keuken is ‘in’, en dat is niet verwonderlijk:door de multiculturele en geglobaliseerde samenleving, is de vraag naar onze roots prangender geworden, willen mensen de sfeer en smaken van vroeger terug oproepen, gaan ze als vanzelf op zoek naar De Smaak van Thuis.

donderdag 15 november 2012 - 20 u.Bier- en kaas PrOeverij MeT Ben vinken, BIERSOMMELIERBen Vinken laat ons tijdens deze proeverij 5 speciale bieren in combinatie met 5 exclusieve kazen van het huis Michel Van Tricht proeven.www.beerpassion.com

Waar: Cultuurpunt Sint-Jan, zaal Sint-Jan, Sint-Jansplein 8Prijs: 40 euro In deze prijs is inbegrepen: Het boek ‘Vinken en Van Tricht 50 bier- en kaas combinaties’ gesigneerd door de auteur + de bier- en kaasproeverij + een exemplaar van Bierpassie magazine + een proefglas ‘Belgian Beer Sommelier.Inschrijven: UiT-winkel, oud gemeentehuis,gemeenteplein, Kontich, tel 03 450 78 85/86

donderdag 22 november 2012 - 20 u.LEZING ‘ZO D’OUDEN ZONGEN’Eddie Niesten was jarenlang werkzaam in het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (KUL) en schreef tal van publicaties met betrekking tot gastronomie en culinaire ontwikkelingen.Recent waren dat ‘Goesting in Vlaanderen. Wat wij al eeuwenlang lekker vinden’ en ‘Op wijze van de chef’. Hij is tevens medeauteur van het in Nederland bekroonde ‘De Keuken van Ons Moeder’. Met kennis van zaken, maar tegelijk met de nodige zin voor relativiteit, gaat de spreker in op ons culinair erfgoed en hoe het tot stand kwam.Vanuit de volgende invalshoeken spreekt hij over onze klassieke keuken: Klassiek van voor- tot nagerecht; De ware en soms verrassende wortels van klassieke gerechten; Ons moe is van onschatbare waarde, want je bent wat je eet; Je thuis is waar je keuken staat; De schoonheid van de eenvoud.

Waar: Cultuurpunt Sint-Jan, zaal Sint-Jan, Sint-Jansplein 8Prijs: VVK: 4 euro - kassa: 5 euroInschrijven: UiT-winkel, oud gemeentehuis,gemeenteplein, Kontich, tel 03 450 78 85/86

DE SMAAK VAN THUIS:Het thema voor editie 2012

Page 10: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

Ook in het seizoen 2012-2013 zetten de gemeenten Aartselaar, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel hun samenwerking verder voor de organisatie van klassieke concerten in de regio.De muziekliefhebber kan van een afwisselend en kwaliteitsvol aanbod genieten van begin oktober 2012 tot eind april 2013.

donderdag 4 oktober 2012:Het Rosamunde kwintet, bestaande uit vijf ervaren orkestmusici, speelt strijkkwintetten van Onslow en Schubert in de Heilig Kruiskerk te Mortsel.

donderdag 25 oktober 2012:Alki Guitar Trio, een zeer jong en beloftevol trio, is één van de ontdekkingen in de wereld van de kamermuziek en speelt in het Theater Vooruit te Boechout.

donderdag 29 november 2012:Het Astoria Ensemble dompelt ons met “Tango Nuevo” onder in de bruisende wereld van Piazzolla tijdens het concert in de Sint-Antoniuskerk te Edegem.

neerdorpen klassiek! 2012-2013

NEERDORPEN KLASSIEK

10 Cultuurkrant - september 2012

Reserveren kan via Orfeoproducties op 03 449 16 87 of [email protected] via de cultuurdiensten van de deelnemende gemeenten.

Tickets: 14 euro, 12 euro (+55) en 5 euro (-26). Betalingen via rek. IBAN BE11 3630 0198 9348. Abonnement: 60 euro

Voordelen van een abonnement:- Abonnees hebben een korting van 40% op de ticketprijzen.- Abonnees krijgen uitstekende voorbehouden plaatsen- Abonnees krijgen een gratis programmaboekje- Abonnees worden uitgenodigd op het openingsmoment

Verdere info op www.orfeo.be.PR

AK

TIS

CH

Page 11: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

Cultuurkrant - september 2012 11

AUTEURSLEZING DOOR CONNIE PALMENHet Bibkwintet (samenwerking bibliotheken Kontich, Hove, Boechout, Edegem en Lint) organiseert deze lezing die plaats vindt op 24 oktober om 20u in de Sint-Laurentiuskerk, Kerkplein 8 in Hove.Inschrijven kan vanaf september in de bib of via de website: www.bibkwintet.be.Kaarten kan je kopen voor 5 euro in voorverkoop(7 euro aan de kassa).

AUTEURSLEZING DOOR WALTER VAN DEN BROECKWalter van den Broeck, één van onze belangrijkste Vlaamse auteurs, komt op bezoek in de bibliotheek van Kontich !Hij werd bekend met het toneelstuk ‘Groenten uit Balen’ dat in 2011 werd verfilmd en zijn roman ‘Brief aan Boudewijn’, het begin van de vierdelige cyclus ‘Het beleg van Laken’.Bij Walter van den Broeck worden familie, geboorte-grond, feiten en gebeurtenissen briljante fictie.Zo verwerkt hij in ‘Terug naar Walden’.Op een meesterlijke manier de bank- en de beurscra-shes in een boeiende roman, die leest als een thriller.Op zijn zeventigste verjaardag verscheen ‘Een vrouw voor elk seizoen’ waarin hij het geheim van vrouwen in een kleurrijke verhalenbundel ontrafelt, zoals de achterkant van het boek verklapt.

De lijst van zijn werken is lang. Walter van den Broeck heeft dan ook heel wat te vertellen. We zijn trots je te kunnen uitnodigen voor een ont-moeting met deze boeiende auteur in onze bibliotheek. Na de lezing kan je nog nagenieten en bijpraten bij een hapje en een drankje.

Praktischvoor wie ? Voor iedereen die van lezen houdt !wanneer ? Zondag 18 november 2012 van 10u -12uwaar ? Hoofdbibliotheek Kontich, Sint-Jansplein 8, zaal Sint-Janprijs : 4 euro, te betalen bij inschrijving

Inschrijven is noodzakelijk en kan in de bibliotheek of met het online formulier via onzewebsite. De uiterste inschrijvingsdatum is 12 november 2012.Het aantal deelnemers is beperkt, wacht dus niet te lang !

auteurslezingen

BIBLIOTHEEK

Page 12: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

12 Cultuurkrant - september 2012

VORMING GEMEENSCHAPSCENTRUM KONTICH

LITERATUUR EN FILOSOFIE

Leeskring kontichOnze leeskring startte een aantal jaren geleden. Sindsdien komt deze groepmensen samen om een afgesproken boekte bespreken.Heb je ook zin om je bij de leeskring aan te sluiten? Twijfel dan niet! Een nieuwe (literaire) wereld gaat voor je open!

Wanneer: donderdag - 20 uur27 september: Brooklyn - Colm Tóibín25 oktober: Oeroeg - Hella Haasse6 december: De grens - Riika PulkkinenPlaats: Cultuurpunt Sint-Jan,zaal PluizegemPrijs: 3 euro (drankje inbegrepen)Organisatie: Cultuurdienst i.s.m. Leesweb

ZOrGen vOOr jeZeLF

kleur- en stijladvies (foto)Tijdens 5 lessen leren we hoe je er stralend kan uitzien met eenvoudige tips rond kleur, vorm en stijl.Hierbij zijn harmonie, balans en verhoudingen van heel groot belang.Dankzij de kleurenanalyse ontdek je welk kleurentype je bent en welk de juiste kleuren zijn voor je kledij, accessoires, kapsel en make-up.Tijdens een figuuranalyse worden je lichaamsvormen in kaart gebracht: pluspunten worden geaccentueerd en minpunten afgezwakt.Er volgt ook een gelaats- en een stijlanalyse om alles nog verder te optimaliseren. Brillen, lingerie en badmode komen eveneens aan bod.

Wanneer: Namiddagcursus:donderdagen 20, 27 september,4, 11, 18 oktober 2012 van 14 tot 16.30 u.Prijs: 60 euro - max. 14 deelnemers per cursusOrganisatie: Cultuurdienst

Page 13: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

Cultuurkrant - september 2012 13

VORMING GEMEENSCHAPSCENTRUM KONTICH

aromatherapie: WinterkwaaltjesEtherische oliën zijn perfect inzetbaar tegen winterkwaaltjes. Verkoudheden, verstopte neus, keelpijn, sinusitis, oorpijn, winterhanden… kunnen perfect verzorgd worden met aromatherapie. Je hoeft immers niet onmiddellijk naar geneesmiddelen te grijpen!

Wanneer: donderdag 8 november 2012 - 20 u.Prijs: 8 euro Plaats: Cultuurpunt Sint -Jan, zaal Sint-JanOrganisatie: Cultuurdienst

inFO en insCHrijvinGen

UiT-winkel cultuur en toerisme Verantwoordelijke vorming: Rita DierckxOud gemeentehuis, Gemeenteplein - 2550 KontichTel. 03 450 78 85 - E-mail: [email protected]: www.kontich.be/gemeentediensten/cultuurdienst

Voor de cursussen is vooraf inschrijven noodzakelijk. Deelname wordt bevestigd na betaling.

INSCHRIJVEN: UiT-winkel, oud gemeentehuis, Gemeenteplein T 03 450 78 86 - E-mail: [email protected]

BETALING: contant bij de UiT-winkel (zie hoger) of via overschrijving op het rekeningnummer 091-0173664-63 van het Gemeentebestuur Kontich - Cultuurdienst met vermelding van de activiteit of cursus waar je voor inschrijft en het aantal personen.

DIGITALE WERELD

digitale fotografie voor beginnersJe hebt een digitaal fototoestel, maar jewil meer weten over de werking ervan.In deze cursus gaan we kijken welke knopjes er allemaal op je toestel staan en waar ze voor dienen.Er worden ook tips gegeven in verband met het gebruik van de verschillende mogelijkheden. Zoals: wanneer flits ik en wanneer niet?; wat moet scherp zijn?; hoe fotografeer ik iets dat snel gaat?, ...

Voor deze cursus heb je geen voorkennis nodig van je fototoestel.

Wanneer: maandagavonden: 10,17en 24 september, 1 en 8 oktober 2012en terugkom 17 december 2012van 20 tot 22.30 u..Prijs 70 euro,min. 8 cursisten, max. 14 cursisten Plaats: Cultuurpunt Sint-Jan,zaal Tanghof, derde verdieping Organisatie: Cultuurdienst

Page 14: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

Kontich is bijzonder rijk aan archeologische vondsten. De belangstelling van de archeolo-gische vakwereld voor de gemeente ontstond op het einde van de 19de eeuw. Toen werd vlakbij de Duffelshoek bij het planten van een bos per toeval een aantal asurnen uit de vroege ijzertijd (750-475 v. Chr) ontdekt. Archeologen erkenden het belang van de ontdekking en voorspelden in 1903 bijkomende vondsten, ook in de rest van de provincie Antwerpen. Men dacht tot dat

De gemeenten Boechout, Kontich, Hove, Mortsel , Toerisme provin-cie Antwerpen en Landschapspark Zuidrand sloegen de handen in elkaar om een wandelaanbod over de grenzen heen te realiseren. Na maanden hard werken is het zover en kan er gewandeld worden.

Wandelen in de gemeenten Kon-tich, Hove, Boechout en Mortsel betekent genieten van mooie groe-ne plekjes. Het is ook op ontdek-king gaan in de geschiedenis van het landschap en zijn inwoners. Waterlopen, kasteeldomeinen, bossen en landbouw typeren de open ruimte in deze regio. Kasteel-

domeinen en hoeves zijn in deze gemeenten stille getuigen van een rijk verleden.Eind 18de eeuw ontstonden rondom Antwerpen talrijke buitenverblijven van de rijke klasse. Deze kasteeldomeinen zijn nu vaak prachtige parkgebieden en spelen samen met de beek- valleien en bossen een belangrijke rol als verblijfplaats en verbindingsweg voor fauna en flora.Op een aantal plaatsen zijn ze toegankelijk. Ga mee in de tijd en ontdek wat het landschap van nu vertelt over vroeger. Zin in een boeiende wandeltocht langs enkele trekpleisters van de streek? Kom dan op 29 september naar de opening van dit nieuwe wandelgebied.

kom op 29 september wandelen in het nieuwe

archeologische fiets- en wandelroute te kontich

TOERISME

Boutersem-beek

Archeologische fiets- en wandelroute

Leven en wonen rond het KONTICHS BROEK

Meer informatie: www.kontich.be/toerisme-archeologie - UiT-winkel cultuur en toerisme, oud gemeentehuis, Gemeenteplein Kontich, tel. 03 450 78 85/86

Kontich is bijzonder rijk aan archeologische vondsten.De belangstelling van de archeologische vakwereld voor de gemeente ontstond op het einde van de 19de eeuw. Toen werd vlakbij de Duffelshoek bij het planten van een bos per toeval een aantal asurnen uit de vroege ijzertijd (750-475 v. Chr.) ontdekt.

Archeologen erkenden het belang van de ontdekking en voorspelden in 1903 bijkomende vondsten, ook in de rest van de provincie Antwerpen. Men dacht tot dat ogenblik dat deze provincie voor archeologen niet interessant was. Zestig jaar later werd de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie (AVRA) opgericht. Die bevestigde via vele opgravingen dat Kontich reeds lang voor het begin van onze tijdrekening bewoond was. De belangrijkste archeologische ontdekkingen werden gedaan op de hellingen en hoogtes rond het huidige Broekbos. Dit bos ligt in het drassige dal van de Boutersembeek.De aanwezigheid van water was een belangrijke reden voor mensen om zich op de hellingen van dit dal te vestigen.

Op de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Kontich staat een bord met meer uitleg. In de UiT-winkel kan je terecht voor een brochure met de fiets- en wandelroute die je langs de vindplaatsen leidt. In deze brochure vind je ook meer uitleg over de opgravingen en het leven in Kontich in de brons- en ijzertijd, de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

De vondsten kan je bekijken in hetMuseum voor Heem- en Oudheidkunde, Sint-Jansplein 8 te Kontich.Open op zondag van 14 tot 17 u. - GRATIS INKOM

Archeologische vindplaatsen in Kontich

BRONS- EN IJZERTIJD

ROMEINS

MIDDELEEUWEN

Vicus Gallo-Romeinenlaan

Keltenveld/Alfsberg

Grafveld Duffelshoek

Blauwe Steen

Oudste bewoning en

Urnenveld Duffelsesteenweg

Boutersem

1

2

3

4

5

6

6

15

4

2

3

Page 15: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

BoeChoUT: afspraak aan de nieuwe tramterminus Capenberg, kruispunt van de Provincie- en de Borsbeeksesteenweg. Vanaf 12 u. start de kaartenverkoop en kan je een drankje bekomen en genieten van een streekbiertje. Vanaf 13.30 u. vertrekken er geleide wandelingen in Boechout.

KonTICh: 14 u. podium cultuurmarkt hoek Mechelsesteenweg/DuffelsesteenwegVoorstelling nieuw wandelgebied ‘Landschapspark Zuidrand’.Wandelkaarten zijn tijdens de cultuurmarkt te koop bij het centraal infokraam, daarna bij de UiT-winkel, oud gemeentehuis, Gemeenteplein. Prijs 5 euro.

MorTSeL: 13.30 u. start geleide wandeling aan de ingang van Park Savelkoul aan de Liersesteenweg (schuin tegenover de Sint-Jozefkerk).

Landschapspark Zuidrand is een samenwer-kingsverband rond natuur en landschap tussen 9 gemeenten (Borsbeek, Boechout, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar en Hemik-sem), de provincie Antwerpen, de Vlaamse overheid en verenigingen werkzaam rond natuur, landbouw, jacht, recreatie en toerisme. Land-schapspark Zuidrand is opgestart in januari 2012. Doel is om te werken aan positieve bele-ving en kwaliteitsvolle open ruimte. Dit gebeurt door het mobiliseren van en afstem-men tussen partners. En door zelf via projecten invulling te geven aan een aantal lacu-nes/potenties met betrekking tot sensibilisatie, educatie, beleving en landschapszorg.

Een bijhorende brochure met de uitgete-kende fiets- en wandelroute zal je langs deze vindplaatsen leiden. In deze brochure staat ook meer informatie over de opgravingen en het leven in Kontich in de brons- en ijzer-tijd, de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

Deze brochure is weldra verkrijgbaar in deUiT-winkel, oud gemeentehuis,Gemeenteplein Kontich. Kijk zeker ook op de website:www.kontich.be/toerisme-archeologie.

wandelgebied ’Landschapspark Zuidrand’

‘Leven en wonen rond het kontichs broek’!ogenblik dat deze provincie voor archeolo-gen niet interessant was. Zestig jaar later werd de Antwerpse Vereni-ging voor Romeinse Archeologie (AVRA) opgericht. Die bevestigde via vele opgravin-gen dat Kontich reeds lang voor het begin van onze tijdrekening bewoond was.

Op de 6 belangrijkste archeologische vind-plaatsen van Kontich vind je nu een bord met meer uitleg.

Cultuurkrant - september 2012 15

Page 16: Cultuurkrant Uit in Kontich sept 2012

vrijdag 14 december 2012 - 20 u.

BENEFIETCONCERT AQUARIUS

‘in BLijde verBijsTerinG’een nieuw kerstverhaal! voor vrouwenkoor en harp!

PEGODEi.s.m.

Orfeoproductionsen

gemeentebestuur Kontich

Cultuurpunt AltenaKapel

Antwerpsesteenweg 79Kontich

16 Cultuurkrant - september 2012

Teksten voorvolgende cultuurkrant

binnenbrengenbij de cultuurdienst

uiterlijk op 9 november 2012

Zaterdag 29 en zondag 30 september en maandag 1 oktober 2012

TENTOONSTELLING

“Mijn dOrP, sCHOOn dOrP?”Waar: Zaal de Roos, Mechelsesteenweg 75, Kontich

Openingstijden: za: 14-19.30; zo: 14-19 u. en ma: 10-13 u.Organisatie: VIVA Kontich en SV Rosa Luxemburg Kontich

ACTIVITEITENKALENDER VAN ANDERE ORGANISATIES