Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

36
Opendeur A.-Hansschool Informatieblad van de gemeente Kontich www.kontich.be Maart 2015 | 45 ste jaargang - nr. 2 Gemeentebestuur Kontich Gemeenteplein 1 | 2550 Kontich | Tel 03 450 78 40 | Fax 03 458 31 39 [email protected] Nieuw-Seniorenfeest

description

 

Transcript of Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Page 1: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

OpendeurA.-Hansschool

Informatieblad van de gemeente Kontich www.kontich.be Maart 2015 | 45 ste jaargang - nr. 2

Gemeentebestuur Kontich Gemeenteplein 1 | 2550 Kontich | Tel 03 450 78 40 | Fax 03 458 31 39 [email protected]

Nieuw-Seniorenfeest

Page 2: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

2 | Informatieblad Kontich

p. 4

p. 8

p. 20

Inhoudstafel

Kort nieuws Nieuw circulatieplan in Kontich 3 Gemeentehuis tijdens school-vakanties Abonnementen zwembad | Kontich Fietsgemeente Het Halfdiep Openings14daagse Groendienst herstructureert en vergroent

Cultuur Griffelrock | Nieuw-Seniorenfeest 7 Week van de Amateurkunsten Erfgoeddag 2015 | Met de zuidrand aan tafel! Open atelierweek in de academie Jeugd Gemeentelijke jeugdraad 10

Grabbelpas | SWAP en swapXL Kroegentocht | Buitenspeeldag-Bibfandag Gezin & werk in balans

Uitgelezen Humor in de bib 13 Sport Zomersportkampen | Avonturendag 14

Kontich Fietst en Kontich Zingt | Sporteldag

Sociaal Minder Mobielen Centrale OCMW 16 Antwerpse Rolkar | Kinderopvang

Noord-Zuid Vijfsterren-FairTrade Gemeente 18 Brunch in het park | Info-avond

Veilig Snellere medische hulpverlening 19

Wonen Vlaamse renovatiepremie wijzigt 19

Milieu Voortuinen ontharden en vergroenen 20 Zonder pesticiden? | Recycleergem App ophaalkalender! | Vochtige doekjes Gratis huisvuilzakken bij het OCMW Om te leren Opendeurdag Abraham Hans 23

Info Gemeentediensten 24

Vroeger en nu Les Eglantiers 25

Erfgoed De Eerste Wereldoorlog 26

Geflitst Jubilaris | Kontich Schaatst | Fluodag 28 Voorstelling Contje | Nieuwjaarsreceptie Nieuwjaarzingen | Fluo Kleuters Digitale borden | Schilderwerken Knutselen | Cheque voor ‘t Spinneke Minder Mobielen Centrale Kalender 33

CommunicatiedienstGemeenteplein 12550 [email protected]. 03 450 78 54 of 96Maki-PrintMaco silk houtvrij

L. Dom, Gemeenteplein 1

Page 3: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Daarnaast keurde de gemeenteraad ook een nieuw circulatieplan goed, met als doel het doorgaand verkeer via de hoofdassen door Kontich te leiden.

Zo vrijwaren we de tussenliggende centrumgebieden maximaal van doorgaand verkeer, wat ook de grote fietsstromen ten goede komt.

De komende weken wordt het circulatieplan, de inhoud en de gevolgen ervan verder aangekondigd en verduidelijkt via verschillende kanalen.

Om te beginnen bedelen we op31 maart een extra informatieblad. Daarnaast verspreiden we gerichte informatie naar de verschillende doelgroepen met bijzondere aandacht voor de direct betrokken bewoners.

Tot slot zetten we ook alle elektronische nieuwskanalen in.

Op www.kontich.be/circulatieplan vind je nu al extra informatie over het project.

Op zondag 12 april treedt in onze gemeente een nieuw circulatieplan in werking. Dat plan komt voort uit de bevindingen van een verkeersstudie die het doorgaand gemotoriseerd verkeer in de gemeente onderzocht. Het circulatieplan ontlast verschillende centrumstraten en zorgt er voor dat gepaste straten worden gebruikt voor doorgaand verkeer, verhoogt de (verkeers)leefbaarheid en -veiligheid en garandeert de bereikbaarheid van het dorpscentrum.

Ons centrum kampt met zware druk van gemotoriseerd verkeer, wat ten koste gaat van de leefbaarheid in ons dorpscentrum. Daarom voerden we verschillende onderzoeken, met onder andere een herkomst - bestemmingsonderzoek in samenwerking met het studiebureau Mint.

We organiseerden inspraakmomenten voor de burger en ook via de gemeentesite konden bedenkingen worden gemeld. Op basis van de resultaten bestudeerden we welke circulatiemaatregelen het centrum kunnen ontlasten en de verkeersleefbaarheid in het centrum verhogen terwijl de bereikbaarheid toch gegarandeerd blijft.

Om te beginnen kan je natuurlijk zelf je steentje bijdragen door zoveel mogelijk de fiets te nemen voor korte verplaatsingen of gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Vanaf 12 april nieuw circulatieplan in Kontich

Informatieblad Kontich | 3

Kort nIeuws

Vanaf de paasvakantie (van6 tot en met 17 april 2015) sluit het gemeentehuis voortaan in de namiddag tijdens alle schoolvakanties.Tijdens deze vakantieperiodes blijft het gemeentehuis open in de voormiddag van9 tot 12.30 u. en op maandag-avond van 17.30 tot 20.15 u.

Het zwembad is al enige tijd gesloten door schade.Na uitgebreide onderzoeken om de oorzaak van de schade te achterhalen, ontvingen we in december offertes om het zwembad te herstellen en te betegelen. Om niets aan het toeval over te laten, onderzoeken we ook de mogelijkheid om een inox zwemkuip in het bestaande zwembad te plaatsen.Hiervoor verwachten we offertes in de maand maart.Dit betekent dat het zwembad deze zomer nog gesloten zal zijn.Heb je nog een abonnement? Geen nood, dit wordt na de heropening van het zwembad met de resterende tijd verlengd.

Abonnementen zwembad verlengd zolang zwembad gesloten is

VANAF 12 APRILNEUWE SITUATIE

Gemeentehuis tijdens school-vakanties gesloten na de middag

Page 4: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Kort nIeuws

4 | Informatieblad Kontich

voorbije jaren en hun concrete toekomstplannen inzake fietsbeleid. De kandidaturen werden ingedeeld in drie categorieën op basis van het inwonertal en beoordeeld door een vakjury onder het voorzitterschap van de VSV. De jury nomineerde Kontich in de categorie voor gemeenten en steden met 20.000 tot 50.000, net als Deinze en Sint-Truiden.

Bij de genomineerden vindt komende weken een terreinonderzoek plaats, waarbij het fietsbeleid in detail wordt geëvalueerd. Daarna komt de jury opnieuw samen om de winnaars aan te duiden.

De winnaars krijgen een subsidie van 50.000 euro, die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen.

Naast de prijs die door de vakjury wordt toegekend, is er dit jaar ook een publieksprijs. Iedereen kan binnenkort dus zijn steentje bijdragen om de fietsvriendelijkheid van onze gemeente in de verf te zetten. De ‘wachtpagina’ staat al online (www.fietsgemeente2015.be).

Later maken we bekend via welke site je kan stemmen. Op 23 juni maakt Vlaams minister Weyts uiteindelijk bekend welke steden en gemeenten zich Fietsgemeente/Fietsstad 2015 mogen noemen.

Kontich is genomineerd als Fietsgemeente 2015, in de categorie voor gemeenten en steden met 20.000 tot 50.000 inwoners. Fietsgemeente/Fietsstad 2015 is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), waarvoor alle Vlaamse steden en gemeenten zich afgelopen najaar kandidaat konden stellen. In totaal 34 steden en gemeenten schreven zich in voor de tweede editie van deze wedstrijd, waarmee de VSV lokale overheden wil aansporen om een goed fietsbeleid te voeren.

De deelnemers dienden een tiental vragen te beantwoorden waarbij werd gepeild naar hun fietsrealisaties van de

Kontich Fietsgemeente 2015?

Page 5: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Informatieblad Kontich | 5

Eind maart is het zover: denieuwe multifunctionele zaalHet Halfdiep, naast sportcentrum De Nachtegaal, gaat open.Dat vieren we met tal van activiteiten tijdens de openingsveertiendaagse van zaterdag 28 maart tot en met zaterdag 11 april.Op onze affiche zie je wat er te beleven valt!

Meer info over de activiteiten vind je op de website.

InschrijvingenDe gemeente Kontich geeft haar inwoners de kans om als eerste tickets te kopen voor deze activiteiten. Schaf vanaf 1 maart tot en met 20 maart tickets aan (max. 4 tickets per adres) bij de UiT-winkel (oud gemeentehuis), via mail ([email protected])of telefonisch via03 450 78 86.Voor ‘Dating, de musical’, kan je ook tickets verkrijgen via www.vredeenvermaak.be(10 euro per ticket).

Als inwoner van Kontich betaal je voor de familie- voorstelling (met pannenkoek),Axl Peleman, Level Six en Steven Goegebeur slechts5 euro per ticket.Voor een niet-inwoner kosten Axl Peleman en Steven Goegebeur 10 euro per ticket.

OPENINGS14DAAGSE

Page 6: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

organiseert het takenpakket van de dienst in jouw wijk op een efficiëntere manier.

De grootste verandering is de overschakeling naar een regiowerking in Kontich en Waarloos. In plaats van taken gebiedsdekkend te verdelen, zijn voortaan drie regioteams verantwoordelijk voor het totaalpakket van taken in hun regio. Binnen elk regioteam is een nieuw aangestelde ploegbaas verantwoordelijk voor zowel de coördinatie in zijn regio als de interactie met de twee andere teams. Zij communiceren en stemmen af met Stef Vercammen, het nieuwe hoofd van de groendienst. Tegelijk deelden we het grondgebied op in drie regio’s, met aandacht voor een evenwicht tussen de grootte van het team en de oppervlakte aan openbaar domein. Grosso modo spreken we over de regio’s Centrum, Kontich-Kazerne en Waarloos (inclusief wijk Reep-Tanghof).

Zo’n regiowerking vraagt aangepaste investeringen. Elk regioteam wordt daarom uitgerust met een gloednieuwe, gesloten en ruime bestelwagen die binnenkort in het straatbeeld verschijnen. De bestelwagens bieden voldoende ruimte voor al de werktuigen die nodig zijn voor het plantsoenonderhoud. Bovendien kiezen we voor de eerste ‘vergroening’ van het wagenpark: de bestelwagens rijden niet op diesel maar op aardgas (CNG), gezien de talrijke korte verplaatsingen een logische keuze, en op termijn kostenbesparend!

Ten slotte verandert ook de onkruidbestrijding drastisch: aangezien vanaf 2015 een herbicideverbod geldt voor openbare besturen, zetten we het licht op groen voor de aanschaf van een onkruidbestrijdingstoestel dat werkt met ‘heet water’ (98 °C).

Van zodra de lente echt van start gaat, zetten we het toestel in alle straten en op pleinen in.Het eerste jaar evalueren we de frequentie van bestrijding om zo de bediening van het ganse grondgebied te optimaliseren.

Minder herbiciden dragen ontegensprekelijk bij tot een gezondere straat- en speelomgeving, iets wat we enkel maar aanmoedigen!

De gemeentelijke groendienst beheert het openbaar domein. Dat domein omvat niet enkel de parken, pleinen en begraafplaatsen maar ook kilometers heggen en grasstroken en enkele duizenden straatbomen. Daarnaast staat de dienst in voor een gebiedsdekkende bestrijding van onkruid, zwerfvuil en hondenpoep. Geen eenvoudige taak, die bovendien onderhevig is aan de wispelturigheid van de weergoden.

Daarom werkte het gemeentebestuur afgelopen jaar hard aan een nieuwe structuur en werkmethodiek van de groendienst. De nieuwe structuur maakt de dienstverlening performanter en zichtbaarder en

De gemeentelijke

groendienstherstructureert en vergroent

Kort nIeuws

6 | Informatieblad Kontich

Page 7: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Informatieblad Kontich | 7

de voorraad strekt, individueel maximum twee kaarten en vervoer vastleggen via de UiT-winkel (oud gemeentehuis, 03 450 78 86, [email protected]).

Inschrijven kan vanaf 2 maart. Een ticket kost 9 euro, inclusief busvervoer. Ook wie met eigen vervoer reist, kan voor beide data kaarten reserveren bij vzw Nekka:tel. 03 248 63 42. Meer info:www.houdenvangriffelrock.be.

Het nieuw-seniorenfeest vindt plaats op donderdag9 april in Het Halfdiep, naast sporthal “De Nachtegaal”: een nieuwe feestformule in een nieuwe zaal! Geniet van een stukje taart, een tasje koffie en het optreden van The Coffee Concert, een opwekkende en opwindende voorstelling die volledig rond het ‘zwarte goud’ draait.

De artiesten nemen je mee naar verschillende muzikale genres zoals blues, chanson en rock-‘n-roll met covers van onder andere Frank Sinatra, Bob Dylan, Prince en Johnny Cash.

Dit concert is gratis voor Kontichse senioren maar inschrijven is verplicht.Meer info en inschrijvingen: UiT-winkel (oud gemeentehuis)03 450 78 86 [email protected] zijn vier opstapplaatsen voor de bus:

Sint-Michielskerk Waarloos (12.30 u.) en de kerk in Kontich-Kazerne (12.45 u.)kerk Sint-Rita (13 u.) enSint Martinuskerk (13.15 u.)

Vermeld bij inschrijving waar je zal opstappen.

Op dinsdag 28 en donderdag 30 april vindt om 14.30 u. Houden van… Griffelrock plaats in het Antwerpse Sportpaleis, met optredens van onder meer Erik & Sanne, Heintje, Maartje Van Neygen, John Terra, Jo Valley en Margriet Hermans. Net als de voorbije jaren verzorgt Luc Appermont de presentatie.

Het gemeentebestuur legt een bus in op donderdag 30 april. Kontichse senioren kunnen, zolang

NIEUW-SENIORENFEEST:THE COFFEECONCERT

HOUDEN VAN… GRIFFELROCK

Cultuur

ERIK & SANNE25 jaar Veel te mooi

ERIK & SANNESANNESANNE

03 248 63 42 www.houdenvangriffelrock.be

03 248 63 42

Ticketslechts 9,00 €

Dinsdag 28 april 2015 � Donderdag 30 april 201514.30u Sportpaleis Antwerpen

Ver

antw

. uit

g.:

Koe

n H

uyge

baer

t -

Nek

ka v

zwCo

llege

laan

106

- 2

100

Ant

wer

pen

presentatie : LUC APPERMONT

HeinHeinttjeje, Maartje Van Neygen, John Terra, Jo Vally en Margriet Hermansje

HV_GR_15_Flyer_A5_1214_v3.indd 1 29/01/15 09:46

Page 8: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Cultuur

Naar jaarlijkse gewoonte komt op 26 april de erfgoeddag weer aangewaaid. En alhoewel het thema eigenlijk voor de hand ligt, is het toch de eerste keer dat de erfgoeddag over erven gaat.Wat hebben we allemaal geërfd van onze (voor)ouders en wat doen we ermee? Wat gooien we weg en wat houden we bij?

Dit jaar bundelen de gemeentelijke erfgoedraad en de Koninklijke Kring voor Heemkunde voor het eerst hun krachten en tonen u enkele mooie erfstukken. Zo erfde de heemkundige kring de dagboeken van Joseph Van Passen (soldaat tijdens de Groote Oorlog), Jozef Van Herck (aalmoezenier aan ‘den IJzer’ tijdens die Eerste Wereldoorlog) en het verhaal van spionne Margriet Ballegeer.

Fragmenten die de tijdsgeest goed weergeven, worden voorzien van een schets van de context. Kinderen maken een interessante reis door de tijd aan de hand van aanvullende voorwerpen, beelden en documenten. Deze erfstukken passen meteen ook in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, maar ze maken ook de verbinding met ons eigen dorp.Enkele collecties, overgeërfd en zorgvuldig verzameld, vertellen hun eigen verhaal, maar kunnen ook de start zijn voor bezoekers om te beginnen graven naar informatie en verhalen uit het verleden.Wie weet is er wel eentje gelinkt aan jouw eigen verhaal?

Klinkt misschien allemaal een beetje geheimzinnig, maar we lichten toch nog een tipje van de sluier. We openen die dag de tuinen van het documentatiecentrum, Duivenstraat 22. Voor het eerst kan je kennis maken met de prachtige tuin van het pand. Tegelijkertijd zien we een valkenier aan het werk. De valkerij werd opgenomen in de lijst van UNESCO: meteen de kans dus om te zien hoe Kontich met dit stukje werelderfgoed omspringt. Hopelijk kunnen we jou die dag verwelkomen.

Waar: DocumentatiecentrumKoninklijke Kring voorHeemkunde, Duivenstraat 22. Wanneer: Zondag 26 april, 11-17 u.

Ook in 2015 neemt de cultuurdienst deel aan de Week van de Amateurkunsten. Dit jaar staat de week in het thema van ‘de kleine artiest’. Begin april ligt de brochure met de kunstenaarsroute in de UiT-winkel. Bezoek de overzichtstentoonstelling in de bib op zondag 26 april en 3 mei van10 tot 17 u. of leg op één van deze dagen de kunstenaarsroute af.

Erfgoeddag 2015WEEK VANDE AMATEUR-KUNSTEN

8 | Informatieblad Kontich

UiTwinkel(oud gemeentehuis)tel. 03 450 78 [email protected]

Page 9: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Waaraan denk jij als je het woord toerisme hoort?Een dagje aan zee of een verre reis naar de andere kant van de wereld?Zo ver hoef je zelfs niet te denken, want toerisme en recreatie verdienen ook hun plekje hier in de Zuidrand.Je kan hier immers heel wat groene gebieden, horeca en erfgoed vinden.De gemeenten Aartselaar, Edegem, Kontich, Lint, Hove, Boechout en Borsbeek slaan de handen in elkaar om deze streek toeristisch te ontwikkelen. Welk imago moet onze regio uitstralen? Wat wil jij hier zeker beleven en hoe wil jij dan die informatie vinden?

Jouw mening is van tel! Kom ons jouw ideeën vertellen tijdens de gesprekstafels op: 24 maart 2015, 20 tot 22 u. - Hangar 27 - Parklaan 161, 2650 Edegem30 maart 2015, 20 tot 22 u. - Theater Vooruit - Sint-Bavoplein 17, 2530 Boechout

Inschrijven kan via [email protected] of via het telefoonnummer van het gemeentebestuur van Edegem op 03 289 26 50. Neem alvast een kijkje op onze Facebookpagina: www.facebook.com/ZuidrandDatSmaakt.

Met de Zuidrand aan tafel!

Informatieblad Kontich | 9

Tijdens de Week van de Amateurkunsten (van 24 tot en met 30 april) organiseert de Academie Kontich een Open Atelierweek. Op de normale lesmomenten krijg je de kans om te proeven van het bruisende academiegebeuren en zetten we de deuren van alle ateliers (lagere, middelbare en hogere graad) wagenwijd open. Je kan gratis één les volgen.

Om praktische redenen vragen we voor 24 april een mailtje te sturen naar [email protected] met vermelding ‘Inschrijving + naam + geboortedatum + atelier + uur lesmoment’. Bekijk zeker onze website voor meer info: www.academiekontich.be.

Onze lesmomenten:Lagere Graad telkens op woensdag- of zaterdagnamiddagvan 13.30-15.20 u. of 15.40-17.30 u.

Middelbare Graad Jongeren (-18j) vrijdagavond 18.30-22 u.(Street Art of Animatiefilm) of zaterdagvoormiddag 9-12.30 u.(De Studio of Strip/ Vormgeving).

Middelbare Graad Volwassenen (+18) woensdagavond 18.30-22 u.

De Hogere GraadTekenkunst: dinsdag 9-12.30 u., 13.30-17 u. of 18.30-22 u.of op donderdag 9-12.30 u. of 18.30-22 u.Schilderkunst: dinsdag 9-12.30 u. of 18.30-22 u. of op donderdag 9-12.30 u. of 18.30-22 u. Vrije Grafiek: dinsdag- of woensdagavond 18.30-22 u.Projectatelier: dinsdag- of woensdagavond 18.30-22 u.

Open Atelierweek in de Academie

Page 10: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

10 | Informatieblad Kontich

Vanaf 10 jaar kan je deelnemen aan SWAP, de opvolger van grabbelpas voor tieners. Vanaf 13 jaar kan je dan weer terecht bij swapXL, een specifiek aanbod voor jongeren.De programma’s kreeg je op school of kan je downloaden via www.kontich.be.

De bijhorende pasjes (niet verplicht,maar ze geven wel korting) koop je voor3 euro bij de jeugddienst.

Jeugd

SWAP en swapXL

Zoals elke lente, is de jeugdraad ook deze keer weer heel actief. Wanneer je dit leest, zijn er al mobiele voorstellingen in de jeugdlokalen en een algemene vergadering achter de rug.Op 13 maart is er dan de langverwachte kroegentocht.En in mei volgen nog de zeepkistenrace (voor 12- tot 18-jarigen) en de instuif in het gemeentepark (voor 6- tot 12-jarigen).

Daarnaast zijn er natuurlijk de Algemene Vergaderingen van de Jeugdraad. Daarop is elke Kontichse jongere tussen 16 en 35 van harte welkom. Je kan er meedenken over alle aspecten van het Kontichse jeugdbeleid. Verslagen van die vergaderingen kan je ook nalezen op www.kontich.be.Of kijk op facebook.com/jeugdraadkontich.

De volgende vergadering vindt plaats op 18 maart om 20 u. in de Gidsenlokalen in de Duivenstraat. Welkom!

GEMEENTELIJKE JEUGDRAAD

Jeugddienst:Parklokaal,Antwerpsesteenwegtel. 03 457 27 [email protected]

JH DEN TRAPDrumtonation

'T LIJSTERKEDirty Shoes

HET BROUWERSHUISMaria Didn’t Call

DE WIPSCHUTTERRoscam Band

CAFÉ CHAPODJ Nickeerd

DE VLASSCHAARDNil Street Band

CAFÉ GAINSBOURGDJ Double U

IN DE FORTUINModeep

CAFÉ EENDRACHTThe Great Pretenders

+16vanaf 1999

Alle locaties vrij toegankelijk. Pendelbus tussen alle locatiesvan 21 tot 3 u.: 5 euro (inclusief 2 gratis consumpties in jh den trap)

www.kontich.be

KROEGENTOCHT10DE

vrijdag 13 ma�tK�tichse

2015

V.U.: KAREN BERTELS - [email protected] - 03 457 27 14

Ben je tussen de 4 en 10 jaar oud? Dan kan je in de paasvakantie weer volop grabbelpassen! Grabbelpas omvat knotsgekke activiteiten tijdens de schoolvakanties,

ingedeeld in 3 leeftijdscategorieën:4-5, 6-7 en 8-9-jarigen.

Om deel te nemen aan de meeste grabbelpasactiviteiten, is de aankoop van een grabbelpas niet echt nodig, maar het geeft je wel een fikse korting op de activiteiten. Zo’n pasje koop je voor3 euro bij de jeugddienst in het parklokaal.

De activiteiten van onze regio vind je in de grabbelpasbrochure die je op school kreeg. Of kijk op www.kontich.be.

GRABBELPAS

Page 11: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Informatieblad Kontich | 11

Ook achter het Berkenhof in Waarloos, aan Het Halfdiep en in de tuin van de Academie Kontich wordt het een namiddag vol knettergekke activiteiten.

Neem deel aan de leukste workshops, leef je uit op springkastelen, rij met go-carts of gekke fietsen, en nog veel meer.

Breng je skates en bescherming mee als je naar Het Halfdiep komt, want die dag reserveren we het skatepark helemaal voor jullie!Alle locaties zijn toegankelijk voor

kinderen van 4 tot 14 en deelname is gratis.Woensdag 1 april staat volledig in het teken van buitenspelen en vooral veel plezier maken!

Woensdag 1 april - Bibliotheek, Sint-Jansplein- Achter Berkenhof, F. Maesstraat 95- Het Halfdiep, Duffelsesteenweg 145- Academie Kontich,

Mechelsesteenweg 140 13.30 - 16.30 u.

Mooi weer? Lentekriebels? Goed zo! Dan is het tijd om het

buitenspeelseizoen te openen met de Buitenspeeldag – Bibfandag, die plaatsvindt op woensdag 1

april. Neem jij die dag deel aan de activiteiten op verschillende

locaties in de gemeente?

Kom de mogelijkheden ontdekken op het Sint-Jansplein en in de bibliotheek, waar de leerlingen van de Academie weten wat humor is en de waarheid over 1 april brengen. Gek, speels en buiten. Met taal én met een vis.

Daarnaast kan je jezelf een nieuw kapsel laten aanmeten en laten schminken. Of verkleed je in je favoriete boekpersonage en bekijk het resultaat in één van de lachspiegels in de bib.Laat je liever een foto van jezelf maken en doe je graag mee aan onze wedstrijd ‘dubbelgangers uit de boeken’? Het kan allemaal!

In het museum kom je dan weer alles te weten over grappen van vroeger en nu. Naast al die grappen dagen we je opnieuw uit: onze kelder is ingericht voor een spannend spel… Wie durft?

BUITENSpEELDAG – BIBFANDAG

Page 12: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

een gesprek? Dan kan je contact opnemen met de opvoedingswinkel en gaan we samen op zoek naar antwoorden op je vragen.

Nog meer opvoedingsvragen?Opvoedingswinkel Mortselwww.opvoedingswinkelmortsel.be

Voor ouders die werken is het vaak een uitdaging om een evenwicht te vinden tussen het gezinsleven enerzijds en de eisen van het werk anderzijds.

Je wil het wellicht op beide fronten goed doen, maar de combinatie kan ervoor zorgen dat je de dingen soms anders moet doen dan je idealiter zou willen. Elke ouder en elk gezin zit in een unieke situatie en wat een goed aanvoelend evenwicht is, is dan ook voor iedereen anders. Vertrek van wat jij en je gezin nodig hebben en belangrijk vinden en laat je niet te fel leiden door wat anderen voorop stellen.

Op www.groeimee.be/opvoedtips vind je meer informatie rond gezin en werk in balans.Ben je op zoek naar een luisterend oor, advies,

Gezin & werk in balans

Jeugd

Antennepunt Kontich(woensdag tussen 14 en 16 u.)Sociaal HuisAntwerpsesteenweg 620473 47 37 [email protected]

12 | Informatieblad Kontich

Page 13: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

MIlIeuuItgelezen

Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!

Enkele tips van de bib:

• Zoekindecatalogusnaar‘humoristischeliteratuur’.Het resultaat is een lijst met ongeveer vijfhonderd beschrijvingen van materialen met humoristische literatuur in boeken, luisterboeken of strips.

Denk maar aan romans van Jonas Jonasson, David Sedaris, Pedro Elías, Fredrik Backman, Roald Dahl, Erlend Loe, ...

• Zoekindecatalogusnaar‘humoristischefilms’. Met de volgende regisseurs is hilariteit verzekerd:

Anders Thomas Jensen, Woody Allen, Pedro Almodóvar, Charles Chaplin, Joel en Ethan Coen, Emir Kusturica, ...

• Indebibisookhetgenrestand-upcomedyvertegenwoordigd met theatershows van onder andere Wim Helsen, Wouter Deprez, Nigel Williams, Alex Agnew, …

• OntdekofherontdekliedjesvanDrs.P,Urbanus,Kommil Foo, De Nieuwe Snaar, … Geniet van de spitsvondige teksten van deze taalvirtuoze grapjassen!

• Ontdekhetwerkvangekendeenmindergekendecartoonisten. Denk maar aan Peter Van Straaten, Andy Riley, Erik Meynen, … of leer zelf grappige cartoons tekenen met ‘Cartoons en strips tekenen voor dummies’.

• VerrasjevriendenmetdelekkerstereceptenvanJeroen Meus, Pascale Naessens, Jamie Oliver,

James Ramsden, … en zorg voor een gezellig avondje lekker eten.

Op onze Pinterestpagina www.pinterest.com/Kontichbib vind je borden met humoristische literatuur en films en een bord met humor in liedjes en theatershows. We wensen je veel vrolijk vertier!

Lees-, kijk- en luistertips:

humor in de bib

Bibliotheek:Sint-Jansplein 8tel. 03 450 78 [email protected]

Informatieblad Kontich | 13

Page 14: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

De sportdienst organiseert sportkampen tijdens de schoolvakanties.

Zo bieden we volgende sportkampen aan: Omnisport, kleuters, dans, pony, ski, crea, watersport, kamp voor licht mentaal gehandicapten, taalkampen en nieuw dit jaar zijn de kampen waar muziek en sport gecombineerd worden.

Meer info en folders over deze kampen vind je opwww.kontich.be/sportkampen.

Online inschrijven vanaf 15/3 om 9 u. voor inwoners van Kontich en vanaf 22/3 om 9 u. voor iedereen.

Activeer alvast tijdig je account.

ZOMERSpORTKAMpENNIEUW: KAMpEN MET MUZIEK!

sport

14 | Informatieblad Kontich

Geboren in de jaren 2005 tot 2001?Leef je dan tijdens de Avonturendag uit op het touwenparcours, de bostrophy, een klimmuur, speleobox en oriëntatiespel! Deze dag boordevol ontdekkingen gaat daar op donderdag 14 april 2015, van 8.30 tot 16.30 u.De locatie wordt nog bepaald. Vertrekken doen we met de bus op de parking van de sporthal.Voor 15 euro krijg je busvervoer, een drankje, verzekering, materiaal en kan je deelnemen aan de activiteiten.

Je moet je wel vooraf inschrijven, tot 2 april bij de sportdienst: sportcentrum De Nachtegaal,tel. 03 880 12 32 of [email protected].

AVONTURENDAG(i.s.m. regioMidden provincie)

Page 15: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

SportdienstSportcentrum De Nachtegaal,Duffelsesteenweg 145tel. 03 880 12 [email protected]

Informatieblad Kontich | 15

Veel plezier en beweging aan sportcentrum“De Nachtegaal” tijdens de sporteldag, een initiatief van enkele Kontichse sportverenigingen en de gemeentelijke sportdienst. Sportievelingen kunnen wandelen, fietsen, petanque, gym, curvebowlen,… en genieten van koffie, een broodjesmaaltijd, vlaai en verzekering.De prijs bedraagt 10 euro.

Je dient je wel vooraf in te schrijven bij de sportdienst: sportcentrum De Nachtegaal, tel. 03 880 12 32 of [email protected].

Hou 28 juni alvast vrij in je agenda want deze datum belooft weer een fijne happening te worden. Kom met heel je klas, gezin, sportvereniging of jeugdbeweging fietsen, zingen en feestvieren.De fietstocht vertrekt om14 u., Kontich Zingt start om 17 u. Meer info volgt nog, dus hou zeker onze website in de gaten! SpORTELDAG

28 april

KONTICH FIETSTen KONTICH ZINGT28 juni

Page 16: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

16 | Informatieblad Kontich

soCIaal

ritten en wel 375.750 kilometers. Daardoor geraakten vele Kontichse minder mobiele gebruikers op hun bestemmingen.

We willen alvast nog eens alle chauffeurs die de voorbije jaren onze MMC mogelijk maakten hartelijk en welgemeend bedanken. Zonder vrijwillige chauffeurs kan de Minder Mobielen Centrale immers niet bestaan.

We hopen dus dat we ook volgende jaren een beroep kunnen blijven doen op zoveel bereidwillige inzet.

Antwerpse Rolkar en vzw Pegode, een extra steunpuntwerking van de Antwerpse Rolkar in de regio op te starten. Aangezien er ook geen gemeentelijke of privé-handicarwerkingen aanwezig zijn in de regio, ondersteunen de lokale besturen dit provinciaal initiatief en werken ze actief mee aan de uitbouw van een regionaal steunpunt aangepast vervoer.

In 2015 beloven we nog een aangepaste viering voor ons 20-jarig bestaan, dus wordt zeker vervolgd…

Kandidaat-chauffeur?Neem even contact op met de verantwoordelijken thuiszorg.

Pegode stelt een aangepaste liftbus ter beschikking om aangepast vervoer in de regio mogelijk te maken. Het regionaal steunpunt bevindt zich op de Grote Dries in Edegem. Een rit aanvragen, gebeurt bij de Antwerpse Rolkar vzw, op het nummer 03 230 02 23 of [email protected] info over de Antwerpse Rolkar op www.rolkar.be.

De Minder Mobielen Centrale startte op 1 januari 1995.Op 13 januari van dat jaar reden we de eerste rit. 2015 is dus een jubileumjaar! Met de jaren steeg zowel het aantal gebruikers als het aantal gereden ritten en kilometers. We startten met zes chauffeurs en het eerste werkjaar reden we voor 31 gebruikers 100 ritten, goed voor in totaal 2.232 kilometers. In 2014 reden 13 chauffeurs voor 167 gebruikers 922 ritten, goed voor 24.200 kilometers. De afgelopen twintig jaar reden de chauffeurs samen 17.391

De Antwerpse Rolkar biedt vervoer aan voor personen met een mobiliteitsbeperking.Ze vervoert rolwagengebruikers, maar ook mensen met ernstige mobiliteitsproblemen die moeilijk of onmogelijk gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Doel is om de sociale integratie van elke persoon met een mobiliteitsbeperking zo optimaal mogelijk te verzekeren.Dit kan voor allerhande doeleinden: vervoer naar het werk, school of vorming, ontspanning, familiebezoek...

Elke inwoner van Groot Antwerpen, dus ook een inwoner van Kontich, kan beroep doen op deze dienstverlening.Toch is het essentieel om het aangepast vervoer nog dichter bij de eigen inwoners te brengen.De gemeente neemt het initiatief om samen met de provincie, de

Minder Mobielen Centrale OCMW Kontich viert 20-jarig bestaan…

… en Antwerpse Rolkar start een regionaal steunpunt in Kontich

OCMW KontichAntwerpsesteenweg 6203 451 14 [email protected]

Page 17: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Je hebt heel wat mogelijkheden: ’t Brugske en ’t Wisterke, Kinderclub Kokon en een zestal privé-crèches. Wil je graag dat je kindje wordt opgevangen in een meer huiselijke, warme en knusse omgeving? Dan helpt de vzw kinderopvang je bij deze zoektocht.Vzw kinderopvang organiseert de gezins- en groepsopvang van baby’s en peuters en voorziet eventueel voor- en naschoolse opvang voor kinderen tot twaalf jaar.

Op zoek naar gepaste

kinderopvang?

De kinderen worden opgevangen door erkende en bij de dienst aangesloten kinderbegeleiders, die in Kontich, Waarloos, Lint, Hove, Boechout, Vremde en Borsbeek wonen. De vzw heeft ook een aantal samenwerkingsprojecten van twee of drie kinderbegeleiders onder één dak. Zij bieden opvang aan in een grotere groep, in een speciaal voor kinderopvang voorziene locatie. Bovendien heeft de vzw nog een belangrijke troef ten opzichte van andere kinderopvangvoorzieningen: er zijn altijd plaatsen vrij!

Ben je dus op zoek naar kinderopvang?Aarzel dan niet en neem contact op met de dienst: VZW [email protected] - www.vzwkinderopvang.be

De vzw heeft ook een zitdag in het Kinderdagverblijf ’t Brugske, Antwerpsesteenweg 62,op maandag van 10 tot 11 u. (niet tijdens de vakanties) Telefoon tijdens spreekuur: 0477 71 49 92Ook op de website www.kindengezin.be en aan het lokaal loket kinderopvang([email protected]) kan je meer informatie bekomen over kinderopvang.

Informatieblad Kontich | 17

Page 18: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

MIlIeunoord – zuId

- Ster 2: 25 procent van de inwoners verklaren dat ze FairTrade Fan zijn. Ze kiezen bewust voor FairTrade en kopen minimum vier maal per jaar FairTrade-producten.

- Ster 3: FairTrade verder kenbaar maken bij de bevolking

- Ster 4: Een of meer FairTrade-Straten waar minstens dertig gezinnen (afhankelijk van het aantal inwoners per straat) FairTrade gebruiken en de principes kennen en onderschrijven.

- Ster 5: Ook het lokale bestuur engageert zich bij verschillende aspecten van zijn lokaal beleid voor de FairTrade principes.

Op die manier werken zowel lokale overheden, winkels, scholen,

bedrijven, organisaties en burgers mee aan een rechtvaardigere wereld, met zowel eerlijke handel ten opzichte van de kleinschalige producenten in het Zuiden, als zo duurzaam mogelijke landbouw in onze eigen streek.Meer weten over Fairtrade in Kontich? Neem dan contact met de Uit-winkel in het oud gemeentehuis, op [email protected], of tel. 03 450 78 86, of neem een kijkje op de website www.GROS-kontich.be.

In juni 2011 behaalde Kontich de titel van FairTrade Gemeente.Deze titel geeft aan dat de gemeente en haar inwoners FairTrade-producten en producten van lokale duurzame landbouw een warm hart toe dragen, die producten ook effectief gebruiken en de mooie ideeën en principes daarrond bekend maken en verder uitdragen. Nu willen we ook de titel van vijfsterren - FairTrade Gemeente behalen!

Die titel bekomen we stap voor stap: - Ster 1: FairTrade Ambassadeurs

zoeken. Dit zijn mensen die zich mee inzetten om FairTrade verder bekend te maken en uit te dragen tijdens activiteiten en evenementen.

De Milieudienst en de Vrijetijdsdienst organiseren een gezonde en (h)eerlijke Fairtrade-brunch in het park van de GASK, Mechelsesteenweg 140.Je proeft er van zelfbereide gerechten met producten van plaatselijke handelaars, landbouwers en de Wereldwinkel. De brunch vindt plaats op zondag 31 mei 2015 van 10 tot 14 u. Inschrijven kan via [email protected], ten laatste op 21 mei 2015. Meer info volgt nog via de website en affiches.

Kontich wil vijfsterren-FairTrade Gemeente worden

Brunchin het park

Tijdens de thema-avond Basiszorg en Onderwijs stelt GROS, de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking, de ontwikkelingsprojecten voor die door de gemeente gesubsidieerd worden.De projecten zijn: RAKO, Adoptie Sri Lanka,Kitango en Buddies & Friends.

De avond vindt plaats op 19 maart om 20 u. in zaalSint-Jan, in de bib. Aansluitend volgt een receptie. Iedereen is welkom en toegang is gratis. Meer info op www.gros-kontich.be of op 03 450 78 86.

Info-avond Ontwikkelingsprojecten Kontich

Dienst ontwikkelingssamenwerkingOud-gemeentehuis, Gemeentepleintel. 03 450 78 [email protected]

18 | Informatieblad Kontich

Page 19: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Informatieblad Kontich | 19

Kontichnaars krijgen in de toekomst een snellere medische hulpverlening ten opzichte van vroeger. De FOD Volksgezondheid kende de Kontichse ziekenwagendienst ACL/ACK een licentie van zes maanden toe voor het uitvoeren van dringend ambulancevervoer in opdracht van het hulpcentrum 112.Na deze zes maanden evalueert de FOD Volksgezondheid de licentie.

Voortaan snellere

medischehulpverlening

VeIlIg

MIlIeuwonen

Laat je voor minstens 10.000 euro werken uitvoeren aan het dak, ruwbouw, buitenschrijnwerk, elektriciteit, verwarming, sanitair of trappen van je huis dat minstens 25 jaar oud is?En voldoet jouw gezin aan de inkomensgrenzen? Dan heb je recht op een renovatiepremie van de Vlaams overheid.

De Vlaamse renovatiepremie wordt omgevormd naar een belastingvermindering die je vanaf de zomer van 2015 kan aanvragen. Bij goedkeuring ontvang je een attest dat je bij de belastingaangifte voegt. De belastingvermindering bestaat uit drie jaarlijkse schijven. Indien je voortijdig je gerenoveerde woning verlaat, verlies je één of meer terugbetalingsschijven.Eigenaars die een woning verhuren aan het sociaal verhuurkantoor, kunnen ook van de tegemoetkoming genieten. Zij vallen niet onder de bewonersplicht maar moeten hun woning gedurende negen jaar verhuren aan het sociaal verhuurkantoor.

Je hoeft de werken niet uit te stellen. Hou de facturen bij en dien dan in de zomer van 2015 je aanvraag in. Meer info over de renovatiepremie vind je op www.wonenvlaanderen.be of aan het woonloket van ons gemeentehuis, tweede verdieping.Meer info over het sociaal verhuurkantoor:www.svkwoonweb.be.

Uitbetaling van de Vlaamse renovatiepremie wijzigt

Page 20: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

MIlIeu

op openbaar domein, indien de werken zijn uitgevoerd voor 31 mei 2016.

3) een plantpakket (ca 20 stuks) aan voordelige voorwaarden, goed voor 3 tot 4 m² aanplanting (deels bodembedekkers en enkele alleenstaande planten).

Als eerste aanzet tot de aanplanting wordt het plantenpakket tegen aankoopprijs (30 euro) ter beschikking gesteld.

De groendienst stelt vier pakketten samen:• Vollezon(Aster,Coreopsis,

Doronicum, Echinacea,

Maar ook jij moet voortaan je voetpad zonder pesticiden proper houden. Waarom verstrengt de wetgeving? Pesticiden vormen een bedreiging voor het milieu, de waterkwaliteit en het behoud van duurzame waterreserves.

Bovendien moeten we onze gezondheid beter beschermen, aangezien kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen en mensen met een zwakke gezondheid gevaar lopen bij het gebruik van pesticiden. Om ongewenste dieren of planten te bestrijden, zijn er dan ook tal van goede alternatieven, zoals borstelen en branden.

Geranium, Molinia, Rudbeckia, Verbena)

• Halfschaduw(Aster,Echinacea,Geranium, Geum, Molinia, Veronicastrum)

• Schaduw(Actaea,Dryopteris,Epimedium, Geranium, Liriope)

• Eenpakketvoorjaar-/najaarsbloeiers (bloembollen) die kunnen verwilderen (ca 200 stuks).

We stellen het plantenpakket ter beschikking bij de effectieve uitvoering van de ontharding of uiterlijk tijdens het eerstvolgende

Hoe pak je het aan?Een goed ontwerp, goede aanleg en een regelmatig onderhoud van je tuin, oprit en terras maakt een efficiënt, pesticidenvrij beheer mogelijk. Enkele tips:

TIP 1: Kruidgroei hoeft niet ongewenst te zijn. Door de natuur zijn gang te laten gaan in (een deeltje van) je tuin help je bijen en andere nuttige insecten. Zo trek je ook natuurlijke vijanden aan voor bijvoorbeeld bladluizen of slakken.

TIP 2: Verhard zo weinig mogelijk. Gebruik een goed ontwerp voor de (her)aanleg van je tuin.

Maak van je voortuin opnieuw een tuin! Niet alleen is je voortuin het visitekaartje van je woning, ontharding en vergroening hebben ook positieve effecten op waterinfiltratie, biodiversiteit en de leefbaarheid van de omgeving.

Het gemeentebestuur promoot daarom het uitbreken van beton, klinkers en andere verhardingen en stimuleert vergroening van voortuintjes dan ook door:1) gratis 2 m³ bodemverbeteraar/

compost aan te bieden.2) vrijstelling van belasting voor

het plaatsen van een container

Ongewenste dieren of plantenin de tuin of op de oprit bestrijden? Dat doe je beter niet met pesticiden.Gebruik liever alternatieven, zonder chemische producten.Zet pesticiden buitenspel en help mee aan een gezonder leefmilieu.

Vanaf 1 januari 2015 gebruiken openbare diensten geen pesticiden meer. Dat betekent concreet dat naast de openbare besturen ook scholen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, zorginstellingen en heel wat sportclubs hun terreinen pesticidenvrij onderhouden.

VOORTUINENONTHARDEN ENVERGROENEN:GRIJP JE KANS!

DOE JIJ HET AL ZONDER pES TICIDEN?

20 | Informatieblad Kontich

Page 21: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

plantseizoen, en na betaling van het verschuldigde bedrag.Draag zelf je steentje bij aan het groene karakter van je straat. Zo bestrijd je meteen ook de klimaatverandering, verdroging en overstromingsgevaar.

Meer info ofinschrijving vind je opwww.kontich.be/voortuinactieof bij de gemeentelijke milieudienst.

TIP 3: Plant de juiste plant op zonnige of schaduwrijke plaatsen. Plant bodembedekkers aan of werk met boomschors om open bodem te vermijden.

TIP 4: Gebruik alternatieven. Veeg en borstel regelmatig zodat er geen ophoping is vanorganisch materiaal en water. Branden werkt ook goed.

Meer info? Surf eens naarwww.vmm.be/zonderisgezonder.Je vindt er praktische tips over het bestrijden van ongewenste dieren en planten, ziektes en plagen zonder pesticiden.

DOE JIJ HET AL ZONDER pES TICIDEN? Actie van 20 tot 28 maart: kijk op www.samenrecycleren.be

Verzamel met z’n allen oude elektro,maak van uw gemeente de beste recycleergemeente van het land

en win een reuze-ontbijtpicknick.

Wil je perfect weten welk huishoudelijk afvalje wanneer moet buitenzetten? Dan is denieuwe app Recycle! van Fost Plus misschien iets voor jou. Met de app kan je vanaf nuje ophaalkalender rechtstreeks op jesmartphone installeren. De toepassingis gratis beschikbaar voor Iphone enAndroid en beantwoordt al je vragenover afvalbehandeling in België: je vindter een overzicht van alle afvalophalingin je straat, de containerparken in jebuurt en een handige sorteergids.

Een app voor je ophaalkalender!

Page 22: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

22 | Informatieblad Kontich

wateroverlast kan optredenof dat er ongezuiverdafvalwater overstort naarde waterloop. Op water-zuiveringsinstallatieskunnen grote hoeveelheden vochtige doekjes dan weer de roosters verstoppen.

Koninklijk BesluitAquafin werkt momenteel mee aan een Koninklijk Besluit dat bepaalt aan welke testen een product moet voldoen om ‘doorspoelbaar’ te zijn. Ondertussen blijft het aangeraden om op zijn minst de verpakking goed te lezen of, voor alle zekerheid, alle types van vochtige doekjes na gebruik in de vuilnisbak te gooien.

En doorspoelbare rolletjes?Tegenwoordig is er ook toiletpapier waarvan de rolletjes doorspoelbaar zijn. De rolletjes

Vochtig toiletpapier, doekjes om babybilletjes schoon te maken, vochtige make-up removerdoekjes,…Vaak spoelen we ze na gebruik gewoon door in het toilet.Helaas zijn de meeste van deze producten daar niet geschikt voor, omdat ze nauwelijks afbreken.

De doekjes veroorzaken niet alleen verstoppingen in je toilet en afvoer en in de openbare riolen. Ze richten geregeld ook zware schade aan in de pompstations en zuiveringsinstallaties van Aquafin.

De doekjes klitten samen en vormen proppen, waardoor ze de pompen blokkeren.

De kosten voor de schoonmaak of het herstel lopen vaak hoog op. Minstens even erg is dat door het uitvallen van de pompen er lokaal

Vochtige doekjeshoren niet in het toilet

zijn even afbreekbaar als het toiletpapier zelf en veroorzaken dus geen verstoppingen.Net om ze die eigenschap toe te kennen, bevatten ze echter wel chemische stoffen die het zuiveringssysteem zwaarder belasten.Let op dat je je niet vergist met niet-doorspoelbare rolletjes!

MIlIeu

MilieudienstGemeentehuis,2de verdiepingtel. 03 450 78 [email protected]

Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming of bedraagt je gezamenlijk belastbaar gezinsinkomen minder dan 16.965,47 + 3.140,77 euro per persoon in het gezin en bezit je maximum één eigendom? Of geniet je collectieve schuldenregeling en bezit je maximum één eigendom? Dan heb je recht op een jaarlijks pakket huisvuilzakken en een pakket PMD-zakken.

De vuilzakken kan je aanvragen bij de sociale dienst van het OCMW van Kontich (Sociaal Huis, Antwerpsesteenweg 62), van 1 januari tot 31 december voor het lopende jaar.Daar vul je een aanvraagformulier in.Je aanvraag wordt bekeken en we brengen je per brief op de hoogt van over de toekenning of weigering.

GRATIS huisvuilzakken bij het OCMW

Page 23: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

oM te leren

zetten. De site Abraham Hans nodigt iedereen van harte uit op 14 maart 2015 vanaf 14 u. om te komen proeven van de werking, troeven en infrastructuur van dit aantrekkelijke geheel, gevestigd op éénzelfde plaats in de Abraham Hansschool.

Ben je als ouder op zoek naar een goede en kleinschalige kleuterschool, een toekomstgerichte basisschool, een dynamisch georganiseerde kinderclub of een vereniging waar je kind zijn of haar talent met passie kan uitoefenen?Kom dan zeker kijken!

Wie maakt deel uit van de site?- Abraham Hansschool- Buitenschoolse opvang

kinderclub Kokon- Muziekschool: www.academie-mwd-mortsel.be- Dansgroep Repelsteeltje: www.repelsteeltje.org

Jeugdorkest Harmonie Kontich verzorgt de muzikale omlijsting: www.vredeenvermaak.be.

Ter plaatse krijg je info over de verschillende faciliteiten of kan je je kind inschrijven voor de school of kinderclub. Wil je graag meer info? Ga dan naar www.kontich.be.

Als gemeentelijk onderwijs en buitenschoolse kinderopvang hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de begeleiding van jonge kinderen.

Dit kenmerkt zich door een geïntegreerd beleid. Vanuit deze brede schoolvisie vatten we het idee op om gezamenlijk, als één geheel, onze deuren open te

OpENDEURDAG‘site Abraham Hans’, een unieke kans!

GRATIS huisvuilzakken bij het OCMW

[email protected] 457 06 04 of 0473 30 11 [email protected] 459 90 64

Informatieblad Kontich | 23

Page 24: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Informatieblad Kontich | 25

Info geMeentedIensten

Technische dienst

• Blauwesteenstraat 81a - Tel. 03 451 92 80 [email protected]• maandag t/m donderdag 8 - 12 u. en 13 - 16.30 u. vrijdag 8 - 11.30 u.

Zwembad en sporthal

• Sportcentrum De Nachtegaal• Duffelsesteenweg 145 - Tel. 03 880 12 30 Zwembad tijdelijk gesloten

Sportdienst

• Sportcentrum De Nachtegaal• Duffelsesteenweg 145 - Tel. 03 880 12 32 [email protected]• maandag, woensdag, vrijdag 9 - 12 u. dinsdag en donderdag 13 tot 16 u.

Buitenschoolse kinderopvang Kokon

• Molenstraat 28-30 - Tel. 03 459 90 64• Ferdinand Maesstraat 86a - Tel. 015 32 37 67 [email protected]• alle werkdagen: 7 u. - begin schooltijd einde schooltijd - 18 u. woensdag 12 - 18 u. schoolvrije dagen 7 - 18 u. vakantie 7 - 18 u.

Containerpark

• Blauwesteenstraat 81b - Tel. 03 457 51 02• Dinsdag en woensdag 9 - 12 u. en 13 - 17u. donderdag 13 - 19 u. vrijdag 13 - 17 u. zaterdag 9 - 16 u.

Lokale politie

• Antwerpsesteenweg 2 - Tel. 03 444 00 13 [email protected] • maandag 8 - 20 u. dinsdag tot vrijdag 8 - 16.30 u. zaterdag 8 - 14 u.

De gemeentediensten zijn gesloten op 6 april(Paasmaandag) en 1 mei (Feest van de arbeid)

Administratieve diensten gemeentehuis

• Gemeenteplein 1 - Tel. 03 450 78 40 [email protected] • Alle werkdagen 9 - 12.30 u. maandag 17.30 - 20.15 u. maandag t/m donderdag 14 - 16 u. Vanaf 6/4 sluit gemeentehuis tijdens alle schoolvakanties in namiddag

Bibliotheek

Hoofdbibliotheek• Sint-Jansplein 8 - Tel. 03 450 78 30 [email protected]• maandag 15.30 - 20 u. dinsdag 15.30 - 19 u. woensdag 10 - 12 u. en 13.30 - 17 u. donderdag 15.30 - 19 u. zaterdag 9.30 - 12.30 u.

Filiaal Kontich-Kazerne• Montfortstraat 2 - Tel. 03 458 08 38 [email protected]• maandag 15 - 17 u. woensdag 14 - 16 u. vrijdag 18 - 20 u. zondag 10 - 12 u.

Uitleenpost Waarloos• Ferdinand Maesstraat 90b - Tel. 015 32 14 14 [email protected]• woensdag 18 - 20 u. zondag 10 - 12 u.

Jeugddienst

• Parklokaal• Gemeenteplein 1 - Tel. 03 457 27 14 [email protected]• alle werkdagen 9 - 12.30 u. maandag 18.30 - 20.15 u. maandag t/m donderdag 14 - 16 u.

UiT-winkel cultuur en toerisme

• Oud gemeentehuis Gemeenteplein 1 - Tel. 03 450 78 85/86 [email protected]• alle werkdagen 9 - 12 u. maandag 18 - 20.15 u.

Sociaal Huis - OCMW

• Antwerpsesteenweg 62 - Tel. 03 451 14 30 [email protected]• alle werkdagen 9 - 12 u. maandag 18 - 20 u. dinsdag t/m donderdag 14 - 16 u.

24 | Informatieblad Kontich

Page 25: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Informatieblad Kontich | 25

Vroeger en nu

Les Eglantiers, Antwerpsesteenweg 62.

Reeds in 1879 werd een villa aan de Antwerpsesteenweg gebouwd, die na verscheidene verbouwingen de naam “Eglantier” kreeg. Op de eerste foto zien we het gebouw rond 1919, wanneer het eigendom is van de Antwerpse notaris Verbeeck. In 1933 kopen de “Gasthuiszusters Augustinessen van Boom” het pand en verbouwen het tot het “Rustoord Sint-Anna”. Op de foto van het rusthuis is enkel de veranda van de villa nog herkenbaar.Op 24 april 1973 koopt de gemeente het goed en de firma “N.V. Vooruitzicht” bouwt er seniorenflats.De benedenverdieping wordt vanaf november 1980 gebruikt door de diensten van het O.C.M.W.

De foto’s tonen de achterzijde van het gebouw gezien vanuit de Bautersemstraat, waar eens een bruggetje de verbinding vormde met de hovenierswoning met groentetuin en boomgaard aan de overzijde.

Page 26: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

26 | Informatieblad Kontich

erfgoed

zijn fortengordel van Brialmont, zijn extra verdedigingsgordel eromheen van Stabroek tot Liezele en zijn strategische ligging aan de Schelde. Wisten wij veel dat een Duitse overmacht al op 4 augustus 1914 ons land binnenviel en er zich een weg vocht doorheen de Ardennen, van Luik tot Namen?Wisten wij veel dat zij Bergen en Leuven tot puin herleidden en daarbij de wereldberoemde universiteitsbibliotheek als een laaiende toorts lieten uitbranden?

Dichterbij hadden we nog nooit gehoord van een spoorwegfort in Duffel en de vernietiging van het gemeentecentrum aldaar.

Pas de laatste jaren, na het lezen van ‘De Groote Oorlog’ van Sophie de Schaepdrijver en onze zoektocht naar al die verdwenen kilometers treinrails in Kontich en omgeving,

begonnen we ons vragen te stellen over de rol van de kazerne naast het station van Kontich-Kazerne en de restanten van een betonnen schietstand in het Broekbos.

We lazen over pantsertreinen die op zeventien Kontichse kilometers spoorrails manoeuvreerden, tussen Lier en Walem de Netelinie mee verdedigden en met mortieren en gekregen (Britse) kanonnen de vijand aan de overzijde beschoten.

We begrepen dat Franse soldaten en vooral Britse mariniers in allerijl werden aangevoerd om ons eerder kleine leger te ondersteunen en de Antwerpse vesting te helpen vrijwaren. Met verbazing leerden we dat de Belgen ‘wilde treinen’ vol explosieven lieten inrijden op stations en stilstaande treinen.

We vonden een Engelstalig boekje, ‘When I was a little boy in Belgium’, van Kontichnaar Robert Jonckheere die tussen 7 en19 oktober 1914 met vrouw en vijf kinderen een odyssee naar Rotterdam tot een goed einde bracht en per schip naar Amerika trok. In een ander boek, ‘The track of the war’ van de Engelse oorlogscorrespondent Robert Scotland Liddell, leefden we mee met de verschrikkingen van een beschieting met shrapnels en zwaar 420-millimetergeschut op Waarloos in die dagen.

Lang geleden kregen we op de lagere school de vaderlandse geschiedenis tijdens de Eerste Wereldoorlog met de paplepel opgediend: loopgrachten, de IJzer buiten zijn oevers met overstroomde weilanden, een spoorwegbedding van Diksmuide naar Nieuwpoort.

Daarachter verdedigde koning Albert met een handvol soldaten onze laatste ‘morzel grond’.Op de zwart-wit-illustraties zagen we kanonnen in actie, verscheurde lichamen, uitgebrande huizen en skeletvormige boomstammen rechtop in de grond, modernistisch zinnebeeld van een voormalig bos in het heuvellandschap.

Later in de derde graad secundair onderwijs realiseerden we ons wel dat oorlog altijd begint met een oorlogsverklaring maar verder dan het klassieke stramien van aanleiding, directe oorzaken, chronologische feiten en gevolgen kwamen we niet. Weer doken diezelfde illustraties op van een koning te paard en een koningin in verpleegstersuniform in de buurt van De Panne. We eindigden het overzicht van de hedendaagse geschiedenis met het vredesverdrag en de treinwagon in Compiègne en de economische puinhoop in de ‘bevrijde’ landen.

Op fietstochten en droppings tijdens jeugdbewegingsactiviteiten leerden we stilaan ontdekken dat Antwerpen wel een heel speciale rol speelde in het gebeuren, met

De EersteWereldoorlog:ver weg maar

ook dichtbij…

Page 27: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Informatieblad Kontich | 27

Deze bijdrage werdverzorgd doorPaul Catteeuw vande Heemkundige Kring

namens de Duitse bezetter op deze affiches nog mee zijn naam vermelden. Maar het is duidelijk: de Duitse verantwoordelijken die ondertekenen, zijn meestal adellijke Pruisische legergeneraals, majoors of kolonels, te herkennen aan hun titel van Freiherr en ‘von’ met kleine letter: von Beseler, von Huene, von Wellingen, von Bodenhausen enz…

Samenhangende gegevens vinden over deze periode, getuigenissen over het dorpsleven, correspondentie kunnen lezen van dorpsgenoten die meevochten aan de IJzer, het hangt van geluk af.En het bleek enkel mogelijk wanneer zolders werden opgeruimd en mensen de heemkring aanspraken om voorwerpen en notities op een duurzame wijze voor het nageslacht te bewaren.

Paul Janssens, geboren en getogen in Kontich, zoon van voormalig schooldirecteur Jozef, bewerkte zo voor onze heemkundige vrienden van Lint een aantal teruggevonden notitieboekjes van frontsoldaat Gommaar Janssens, enkel een naamgenoot. Een kleine driehonderd bijhorende postkaarten gaven hem een inzicht in de odyssee van deze man. Hij volgde hem op zijn afgelegde weg, van loopgraaf tot schuilhut, van hoeve tot kerk, van kantonnement tot barak, van hospitaal tot cinema, van De Panne tot Nieuwpoort en van Frankrijk tot in Engeland, gegidst door de 99 ansichtkaarten met telkens een geschreven boodschap.

Zijn verhaal loopt perfect synchroon met de correspondentie van Jozef Van Herck, oud-deken van de Sint-Martinusparochie van Kontich en stichter van de Kontichse Heemkring. Paul Janssens doorspekt zijn verhaal verder met gegevens uit de dagboeken van twee frontgeneesheren en sluit hierbij naadloos aan bij het wedervaren van leger- en frontarts dokter

Edward Geerts, de latere burgemeester van Kontich.

Janssens maakt er een bijzonder boeiende confrontatie van, vertrekkend vanuit de vragen: ‘Welke opdrachten vervulden deze militairen op een bepaalde dag en dan nog op hetzelfde slagveld?Wie werkte, verzorgde of vocht er?’ Wil je de ‘Groote Oorlog’ eens vanuit een ander perspectief zien, zorg dan dat je erbij bent.

Je bent van harte uitgenodigd door de Erfgoedraad en de Koninklijke Kring voor Heemkunde van Kontich, samen met het Davidsfonds van Kontich-Waarloos die met u ‘De Nacht van de geschiedenis’ willen induiken onder de titel:

REcHTzETTING:het artikel uit de editie van januari werd niet geschreven door Paul Catteeuw maar door Bart Neyens, Leo Van Geyt en Dimitri de Swert van Contje vzw.

Zo kregen we stilaan inzicht in de rol van de Antwerpse vesting en de geheimgehouden maar erg geslaagde vlucht van het Antwerpse vestingleger over de pontonbrug, die Belgische genietroepen over de Schelde legden en met schepen op haar plaats hielden.

Wanneer de Duitsers dan op 10 oktober in Antwerpen een overwinningsparade op de Grote Markt houden, zijn ze stomverbaasd dat de meeste inwoners er zijn gevlucht.Ondertussen was de oorlog al tweeënhalve maand bezig.

Antwerpen wordt aan de Duitsers overgegeven (de Conventie van Kontich). In de voorafgaande dagen trekken onze Belgische troepen zich terug naar hun kuststellingen. Dat gebeurt per trein, met paard en kar of een zeldzame auto en vooral te voet via Gent en Brugge. Pas tegen het einde van oktober worden de sluizen van de vijfhoek te Nieuwpoort geopend en loopt de IJzervlakte langzaam, centimeter per centimeter, onder water. Pas dan kan men spreken van een stellingenoorlog vanuit loopgrachten, uitgegraven in de grijze, vettige zeeklei van de poldervlakte.

Gevluchte Kontichnaren keren stilaan terug, vooral uit Zeeuws-Vlaanderen en de Randstad in Nederland. Zij vinden hun woningen opengebroken terug, deels geplunderd en vernield.Onze dorpelingen trachten het leven zo goed en zo kwaad als het kan te hervatten en worden daarbij ook nog geconfronteerd met opeising van logeermogelijkheden voor vijandelijke troepen.Vanaf half oktober zien ze de gemeentewerkman tegen de zijgevel van het gemeentehuis bijna dagelijks nieuwe Duitse verordeningen aanplakken, in drie talen opgesteld: Frans, Nederlands en Duits. Uitzonderlijk mag onze burgemeester, dokter R. Sansen,

‘De Groote Oorlog1914-1918’beleefd door

Gommaar Janssens,kunstsmid te Lint

Altenakapel,dinsdag 24 maart 2015

om 20.00 uur

Gratis inkom!

Page 28: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

De ijspiste lokte ook nu weer heel wat schaatsers. Niet alleen scholen bezochten de piste.Zo gaven de G-sporters het beste van zichzelf tijdens het G-sportevent op 21 december entoonden breakdancers hun ‘koele’ kunstjestijdens de nieuwjaarsreceptie.

Kontich schaatst

geflItst

Jubilaris

Op 28 december werden de echtparen Vandael-Mackelberghe, Fierens-Oeyen, De Monie-Maurin, Torfs-Meeuws,Bosmans-Gijsels en De Catelle-De Weer ter gelegenheid van hun huwelijksverjaardag ontvangen in het gemeentehuis.

Enkele bierliefhebbers zetten de rijkeKontichse brouw geschiedenis verder.Op 4 januari werd ons dorpsbier ‘Contje’ voorgesteld aan het publiek.

Voorstelling Contje

28 | Informatieblad Kontich

Page 29: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Nieuwjaarsreceptie

In Kontich-centrum werd

2015 feestelijke ingezet met

een drankje tijdens de

nieuwjaarsreceptie…

Nieuwjaarsreceptie

En ook in Kontich-Kazerne

klinkten de inwoners op

het nieuwe jaar.

Informatieblad Kontich | 29

Page 30: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Fluo Kleuters

A. Hansschool:Fluo aan,goed gedaan!

Nieuwjaarzingen

Vier voeten en een staart, is dat dan geen foto waard?

geflItst

30 | Informatieblad Kontich

Page 31: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Digitale borden

Toekomstgericht onderwijs,

ICT- gewijs: alle klassen van

de Abraham Hansschool

beschikken nu over een

digibord.

Schilderwerken

We zijn trots op onze mooie,opgefriste bib: we gaven de muren van de volwassenen afdelingeen nieuw kleurtje en herschiktende rekken.

Informatieblad Kontich | 31

Page 32: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Minder Mobielen Centrale

De Minder Mobielen Centrale namfeestelijk afscheid van RaymondVleeshouwer. Raymond was sinds 1998 vrijwillig chauffeur en reed tienduizenden kilometers voor de MMC. Dat verdiende uiteraard een bijzondere waardering!

Knutselen

Negen jonge lezers van groep2 van de Kinder- en Jeugdjurybeoordeelden tien boeken. Samen knutselen hoort daarook bij. Net als Karel Eendgingen ze aan de slag met eentafel vol spullen en kreeg hunallereerste geliefde vorm.

Cheque voor‘t Spinneke

Tijdens de ‘Dag van deSoli dariteit’ baktenleerlingen van het Sint-Jozefinstituut wafels en organiseerden eenvoetbal tornooi.Zo verzamelden ze meer dan 300 euro, die ze trots overhandigden aan’t Spinneke.

geflItst

Alle foto’s van deze activiteiten kan je bekijken in hetfotoalbum opwww.kontich.be.

32 | Informatieblad Kontich

Page 33: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Kalender

zo 1/3/15 om 10.30 u.

Voorleesuurtje in de bib (Kontich-Kazerne)• Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Montfortstraat 2• 03 450 78 30 •[email protected]• www.kontich.be

ma 2/3/2015 om 14 u.

Voorlezen voor senioren• Organisatie: Bibliotheek & Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

woe 4/3/15 om 14 u.

Bingo • Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

do 12/3/15 om 20 u.

Leeskring Kontich:een (literaire) wereld gaat voor je open • Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Sint Jansplein 8• 03 450 78 30 •[email protected]• www.kontich.be

za 14/3/2015 om 10.30 u.

Voorleesuurtje en knutselatelier• Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Bibliotheek (zaal Sint-Jan) Sint-Jansplein 8• Voor kinderen van 4 - 7 jaar 1 euro (inschrijven in de bib of online)• 03 450 78 30 •[email protected]• www.kontich.be/bibliotheek

zo 15/3/2015 vanaf 9 u.

Inschrijven zomerkampen voor Kontichnaars• Organisatie: Sportdienst• Locatie: Sportcentrum “De Nachtegaal” Duffelsesteenweg 145• 03 880 12 32 •[email protected]• www.kontich.be/sportkampen

zo 15/3/2015 om 11 u.

Voorleesuurtje in de bib • Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Bibliotheek Waarloos Ferdinand Maesstraat 90 b• 015 32 14 14 •[email protected]• www.kontich.be/bibliotheek

zo 15/3/15 om 11 u.

Voorleesuurtje in de bib • Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Bibliotheek Kontich-Kazerne Montfortstraat 2• 03 450 78 30 •[email protected]• www.kontich.be/bibliotheek

zo 22/3/2015 vanaf 9 u.

Inschrijven zomerkampen voor iedereen• Organisatie: Sportdienst• Locatie: Sportcentrum “De Nachtegaal” Duffelsesteenweg 145• 03 880 12 32 •[email protected]• www.kontich.be/sportkampen

do 26/3/15 om 14 u.

Volksspelen• Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

vrij 27/3/15 om 14 u.

Infosessie: Verbindende communicatie • Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

ma 30/3/15 om 14 u.

zang • Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

Informatieblad Kontich | 33

Page 34: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

Kalender

wo 1/4/2015 om 13.30 u.

Bibfandag - Buitenspeeldag• Organisatie: Bibliotheek / Jeugddienst / BKO / Sportdienst / Academie Kontich / Cultuurdienst / Afdeling Woord van de Academie• Diverse locaties: Hoofdbibliotheek (Sint-Jansplein 8), Academie Kontich (Mechelsesteenweg 140), Het Halfdiep (Duffelsesteenweg 145), Waarloos achter Berkenhof (Ferdinand Maesstraat 95)• 03 457 27 14 •[email protected] • www.kontich.be

wo 1/4/2015 om 14 u.

Voorleesuurtje in de bib • Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Hoofdbibliotheek Sint-Jansplein 8• 03 450 78 30 •[email protected]• www.kontich.be/bibliotheek

woe 1/4/15 om 14 u.

Bingo • Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

di 7/4 tot en met vr 10/4/2015

Sportkamp Pasen 1• Organisatie: Sportdienst• Locatie: in en om sportcentrum “De Nachtegaal” Duffelsesteenweg 145• inschrijven bij de sportdienst of online• 03 880 12 32 •[email protected]

di 7/4/15 om 12 u.

Paasfeest met Breugeltafel • Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

ma 13/4 tot en met vr 17/4/2015

Sportkamp Pasen 2• Organisatie: Sportdienst• Locatie: in en om sportcentrum “De Nachtegaal” Duffelsesteenweg 145• inschrijven bij de sportdienst of online• 03 880 12 32 •[email protected]

do 14/4/2015 van 8.30 tot 16.30 u.

Avonturendag• Organisatie: Sportdienst• Locatie: verschillende. Vertrek met bus aan sportcentrum “De Nachtegaal” Duffelsesteenweg 145• Voor kinderen geboren in de jaren 2005 tot 2001• 15 euro (inschrijven bij de sportdienst of online)• 03 880 12 32 •[email protected]

do 16/4/2015 2015 om 20 u.

Milieuraad• Organisatie: Milieuraad• Locatie: raadzaal gemeentehuis Gemeenteplein 1• Vergaderingen van de milieuraad kunnen vrij worden bijgewoond• 03 450 78 68/69 •[email protected]

34 | Informatieblad Kontich

Page 35: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015

zo 19/4/2015 om 11 u.

Voorleesuurtje in de bib • Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Bibliotheek Waarloos Ferdinand Maesstraat 90 b• Vergaderingen van de milieuraad kunnen vrij worden bijgewoond• 015 32 14 14 •[email protected]• www.kontich.be/bibliotheek

wo 22/4/2015 om 14 u.

Voorleesuurtje in de bib • Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Hoofdbibliotheek Sint-Jansplein 8• 03 450 78 30 •[email protected]• www.kontich.be/bibliotheek

ma 27/4/15 om 14 u.

zang • Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

di 28/4/2015 van 8.30 tot 16.30 u.

Sporteldag• Organisatie: Sportdienst• Locatie: portcentrum “De Nachtegaal” Duffelsesteenweg 145• 15 euro (inschrijven bij de sportdienst of online)• 03 880 12 32 •[email protected]

do 30/4/15 om 12.30 u.

Griffelrock • Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

do 30/4/15 om 14 u.

Volksspelen• Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

Een activiteit van je vereniging laten opnemen in onze kalender? Dat kan!Registreer je op onze website via “Mijn Kontich”.

Je kan daar je vereniging beheren en activiteiten laten opnemen in de kalender.zowel op de website als in het infoblad.

Informatieblad Kontich | 35

ERIK & SANNE25 jaar Veel te mooi

ERIK & SANNESANNESANNE

03 248 63 42 www.houdenvangriffelrock.be

03 248 63 42

Ticketslechts 9,00 €

Dinsdag 28 april 2015 � Donderdag 30 april 201514.30u Sportpaleis Antwerpen

Ver

antw

. u

itg

.: K

oen

Hu

ygeb

aert

- N

ekka

vzw

Co

lleg

elaa

n 1

06 -

210

0 A

ntw

erp

en

presentatie : LUC APPERMONT

HeinHeinttjeje, Maartje Van Neygen, John Terra, Jo Vally en Margriet Hermansje

HV_GR_15_Flyer_A5_1214_v3.indd 1 29/01/15 09:46

Page 36: Informatieblad gemeente Kontich editie maart-april 2015