Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

40
Bouwaanvraag digitaal Informatieblad van de gemeente Kontich www.kontich.be mei 2016 | 46 ste jaargang - nr. 4 Gemeentebestuur Kontich Gemeenteplein 1 | 2550 Kontich | Tel 03 450 78 40 | Fax 03 458 31 39 [email protected] Onthaalouder: iets voor jou? Neem deel aan de Eco- en Boerenmarkt Kontich Fietst & Kontich Zingt 3 juli

description

 

Transcript of Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

Page 1: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

Bouwaanvraagdigitaal

Informatieblad van de gemeente Kontich www.kontich.be mei 2016 | 46 ste jaargang - nr. 4

Gemeentebestuur Kontich Gemeenteplein 1 | 2550 Kontich | Tel 03 450 78 40 | Fax 03 458 31 39 [email protected]

Onthaalouder:iets voor jou?

Neem deel aan deEco- en Boerenmarkt

Kontich Fietst & Kontich Zingt 3 juli

Page 2: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

2 | Informatieblad Kontich

p. 3

p. 10

p. 20

Inhoudstafel

Kort nieuws Infoavond dikkedarmkanker en darmflora 3 Eén financiële dienst voor gemeente, OCMW en AGB Invullen aangifte personenbelasting

Vrije tijd Mistig Landschap | Orgelfietstocht 4 Zomervertelling Johan Petit | Warme parade Feest van de Vlaamse Gemeenschap Oude Spoorwegberm | Zomersportkampen G-sportdag | Eco- & boerenmarkt Kontich Fietst & Kontich Zingt Grabbelpas en Swap/XL | Speelplein Laat je verhaal over ‘De Gevaert’ optekenen Algemene vergadering Jeugdraad

Welzijn Onthaalouder: iets voor jou? 11 Zoek kinderopvang via het e-loket Opvoedtip: complimenten geven Wat is de opvoedingswinkel Yoga en mindfulness met de kids

Uitgelezen Tips van de bib: Rituelen 14 Kinder- en jeugdjury | Digitaal krantenarchief

Noord-Zuid R.A.K.O. (Remote Area Kids Organisation) 16

Omgeving IGEAn energielening | Energiefit-avond 17 Vraag bouwadvies | Bouwaanvraag digitaal Verhuur met woonweb Met belgerinkel naar de winkel Eco-opentuindag | Paard(en) landschap Saneren stookolietank | Textielophalingen aan huis Week van de bij | Groepsaankoop zonnepanelen

Om te leren nieuwe infobrochure van de Academie 23 Open academiedag | jubileumtentoonstelling Schoolfeest in de a-ha!school

Kermis Meifeesten Kontich Kazerne 25

Erfgoed De kinderbibliotheek van Abraham Hans 26

Vroeger en nu Maalderij Spruyt 28

Geflitst Sportkampen | Vrede en Vermaak 29 Robbe Breugelmans | Valentijnsactie Jef Plasmans en Jef Van linden | Wegenwerken Basisschool De Schans | Etalage van de bib Kabouter Korsakov | Tot aan de maan Contios en de nachtvorst | Jeugdboekenweek Jeugdraad | Boekenbeurs a-ha school Lezen met grootouders | Leesmotivatie Buurtbistro | Renovatiewerken oud gemeentehuis Herdenking slachtoffers 22/3

Kalender 36

Info Gemeentediensten 39

CommunicatiedienstGemeenteplein 12550 [email protected]. 03 450 78 54 of 96Maki-PrintMaco silk houtvrij

L. Dom, Gemeenteplein 1

Page 3: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

Kort nIeuws

Informatieblad Kontich | 3

Woensdag 1 juni om 20 u. vindt in Cultuurpunt Altena een infoavond plaats over dikkedarmkanker en darmflora. Dokter Colemont, geneesheer-specialist, en apotheker Dieter Bracke zijn de sprekers.

Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker: het treft 1 Belg op 20, met jaarlijks 8.500 nieuwe diagnoses. Darmkanker ontwikkelt zich aanvankelijk zonder enig symptoom.Als de ziekte vroegtijdig ontdekt wordt, is de kans op genezing méér dan 90 procent!

Spreker Dr. Luc Colement is een onvermoeibare voorvechter van preventie tegen dikkedarmkanker.Hij zet zich voltijds in voor zijn vzw ‘Stop Darmkanker’. Apotheker Dieter Bracke vertelt ons over het belang van een gezonde darmflora. Wat zijn de functies van de darm?Wat zijn darmbacteriën? Wat is hun rol?Wat kan ik doen om mijn darm te verzorgen met het oog op gezond ouder worden ofgezond jong blijven?

Een antwoord op deze vragen krijg je op de infoavond. Deze infoavond is gratis maar vooraf inschrijven is noodzakelijk. Dit kan tot en met dinsdag 31 mei.

Inschrijven kan bij Gezel, p/a OCMW Kontich, Antwerpsesteenweg 62, 2550 Kontich, of het nummer 03 451 14 30 of per mail op [email protected].

Op woensdag 22 juni verhuist de financiële dienst van het gemeentebestuur naar het Sociaal Huis aan de Antwerpsesteenweg 62. Samen met de collega’s van het OCMW vormen zij voortaan 1 financiële dienst die voor de gemeente, het OCMW en het autonoom gemeentebedrijf werkt.

Het is een doelstelling van het bestuur om de samenwerking tussen gemeente en OCMW te bevorderen en zo tot een performantere organisatie te komen.

Omwille van de verhuis is de financiële dienstvan de gemeente niet bereikbaar op 22 juni.

Infoavond dikkedarmkanker en darmflora

één financiëledienst voor gemeente,

ocmW en agB

Op dinsdag 24, maandag 30 en dinsdag 31 mei organiseert de F.O.D. Financiën zitdagen voor het invullen van de aangiften in de personenbelasting. Dit jaar kan je daarvoor terecht in het gemeentehuis, Gemeenteplein 1.

Op 24 mei kan je terecht in de collegezaal op de tweede verdieping. Op 30 en 31 mei ben je welkom in de raadzaal, op de eerste verdieping. Deze zitdagen vinden telkens plaats van 8.30 tot 12 u. en van 12.30 tot 15 u.

invullen aangifte personenbelastIngZItdaGEN

1/6 om 20 u.

Page 4: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

VrIje tIjd

4 | Informatieblad Kontich

Muzikant Stefaan Daems en woordkunstenares Dorien Vandermaesen brengen demuzikale theatermonoloog ‘Mistig landschap’ met live saxofoonmuziek.

Deze aangrijpende voorstelling is gebaseerd op het boek ‘Hersenschimmen’ vanJ. Bernlef en draait rond het thema dementie. Dit boek kent wereldwijd eenenorm succes en wordt als het standaardwerk gezien rond het thema dementie.

Bereid je voor op een intieme sfeer, emotionele teksten en bijpassende muziek.

De voorstelling vindt plaats op 12 mei om 14 u.in lokaal Dienstencentrum De Wilg, Witvrouwenveldstraat 1.

Tickets: 4 euro via UiT-winkel

Zondag 22 mei om 14 u. volgen we tijdens de orgelfietstocht het spoor van de Gentse orgelbouwer E.F. Van Peteghem, die zich op het einde van de 18de eeuw via de Schelde toegang verschafte tot het bisdom Antwerpen. We houden het niet alleen bij kerkorgels. We bezoeken in de voormalige abdij van Hemiksem ook de internationaal vermaarde tentoonstelling van cementtegels, een typisch Belgisch product en krijgen er een Decaporgel gedemonstreerd. Onze fietsgids is Bart Van der Spiegel. Jan Van Mol en bariton Kai-Rouven Seeger zorgen voor een concertje bij elke etappe.

Uiteraard zoeken we weer een aangename route met een aantal binnenwegen. De heenroute is anders dan de terugweg.De afstand blijft beperkt tot 30 kilometer: haalbaar voor iedereen!

Vertrek aan de Sint-Martinuskerk te Kontich, we komen samen vanaf 13.30 u. Zorg ervoor dat je fiets volledig in orde is en vergeet je fietspomp niet!

Deelnemen kost 7 euro (incl. drankje, verzekering, brochure, verkeersleiding, …).

Inschrijven is noodzakelijk en kan tot en met vrijdag 20 mei bij de Uit- winkel.

I.s.m. Calcant vzwen Fietsersbond Kontich.

OrgelfietstOcht 22/5

Mistig LandschapMuzikale theatermonoloog rond dementie - 12/5

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 8tel. 03 450 78 [email protected]

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 8tel. 03 450 78 [email protected]

Page 5: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 8tel. 03 450 78 [email protected]

Informatieblad Kontich | 5

Al ruim vijftien jaar is rasverteller Johan Petit met zijn gezelschap het MartHa!tentatief een vaste waarde in het theatercircuit.In de schoot van het gezelschap maakte hij voorstellingen als de Zoologie (op locatie in de zoo) en de Klein Jowanneke-cyclus, die in het Antwerpse en ook daarbuiten veel succes kende.

Petit is een rasverteller die je tot tranen toe beweegt, van

Theatercollectief Tist en de gemeente Kontich slaan de handen in elkaar om in de kerstperiode echt samen te komen op wat de warmste avond van het jaar moet worden. Interesse?Kom naar de infoavond op woensdag 22 juniin zaal Sint-Jan, CultuurpuntSint-Jan.

Inschrijven is wel noodzakelijken dat doe je via [email protected] of op 03 450 78 31. De theatermakers smeedden het plan om in een theatrale optocht vol muziek de mensheid te verbeelden met al zijn dromen en verlangens. Daarvoor hebben we mensen met een groot hart en veel goesting nodig...

We repeteren en bricoleren in de periode oktober tot december.We zoeken muziek- en toneelspelers, dansers, decorbouwers, costumières, fantasten, praktische denkers, vuurspuwers, acrobaten en atleten, lassers en schrijnwerkers, tekenaars, man- en vrouwkracht allerlei.We zoeken eigenlijk iedereen!

het lachen, maar vaak ook van ontroering. Kortom, theater zoals goeie stand-up comedy zou moeten zijn. Dit keer brengt hij een best off uit zijn gehele repertoire.

De voorstelling vindt plaats op vrijdag 3 juni om 20 u. in de natuur- en Museumtuin, Duivenstraat 22.Bij slecht weer trekken we naar de Altenakapel in Cultuurpunt Altena, Antwerpsesteenweg 79.

Tickets: 8 euro / 6 euro (-26/65+) via de UiT-winkel.

ZomervertellingJohan Petit 3/6

Warme parade zoekt jou...

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 8tel. 03 450 78 [email protected]

Page 6: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

VrIje tIjd

6 | Informatieblad Kontich

19.30 u. - Kon. harmonieVrede & Vermaak

21 u. - Voice Malena heel wat jaren waarin hoofdzakelijk geput werd uit het internationale repertoire van de eighties, films of diva’s, werd het nu eens tijd om te luisteren naar dat Grote Publiek en het te geven waar het al zolang naar vraagt: meer nederlandstalig werk gebracht door VOICE MALE!De heren concentreren zich op het repertoire van de Lage Landen en duiken in die bodemloze schatkist van liedjes die geschreven zijn in een taal die we allemaal begrijpen. Wat het precies wordt, houden ze lekker geheim maar je kan ervan uitgaan dat de avond gevuld wordt met een spectrum van Jacques Brel tot Gers Pardoel, van Will Tura tot Filip Kowlier, van Marco Borsato tot Helmut Lotti.

Bier met strekenKom op 9 en 10 juli in het gemeentepark tussen 12 en 19 u. proeven van lokale streekbieren.In het gemeentepark staat dan dagen ook een groot scherm ter gelegenheid van de wielerwedstrijd voor junioren Sint-Martinusprijs, het EK voetbal en de Ronde van Frankrijk.

Meer info in volgende editie van dit infoblad.

FEEST VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

grAtis VOlKsfeestiN het geMeeNtePArK

Zaterdag 9 juli 2016 Volksfeest - Gemeentepark

19.30 u. - Kon. Harmonie Vrede & Vermaak

21 u. - Voice Male

Organisatie: Gemeentelijke cultuurraad

Page 7: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

Informatieblad Kontich | 7

Op zondag 8 mei wandelen we het nieuwe traject van Grote Route 12 tussen Kontich en Sint- Katelijne-Waver in.Samen met natuurpunt, die de 30ste verjaardag viert van het natuurgebied Oude Spoorwegberm, stappen we langs de nieuwe westelijke route van Grote Route 12.

We vertrekken om 9.15 u. aan het station in Kontich - Kazerne.De wandeling is gratis en iedereen is welkom.

Schrijf je in via [email protected] info vind je op www.groteroutepaden.be.

Oude SpoorwegbermInwandeling nieuw traject

Schrijf je in voor de zomersportkampen !

Ook dit jaar organiseren we tijdensde zomervakantie sportkampen in en om sporthal De nachtegaal.Het aanbod is opnieuw erg divers: er zijn omnisportkampen, kleuterkampen, pony-,ski-, crea-, en watersportkampen, kampen voor licht mentaal gehandicapten,danskamp, voetbalkamp, … Zet jij ook je sportiefste beentje voor?Inschrijven kan via www.kontich.be of bij de UiT-winkel.

Page 8: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

VrIje tIjd

8 | Informatieblad Kontich

De gemeente Kontich zet volop in op G-sport en daarom organiseren we op 12 juni van 13 tot 16.30 u. een sportdag voor personen met een beperking.

Maar de ‘G’ staat ook voor gewoon, geïntegreerd,gelijkwaardig, goesting, grensverleggend, gescoord maarvooral ook genieten. De G-sportdag is een samenwerkingmet KVG (Katholieke Vereniging Gehandicapten) .

Deelnemen is gratis.Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk en doe je bij de UiT-winkel.

G-sportdag 12/6

Kontich Fietst & Kontich Zingt

Neem deel a an de Eco- & Boerenmarkt 28/8Het is intussen een begrip:de ‘Eco- & Boerenmarkt van Waarloos’. Die vindt opnieuw plaats, op zondag 28 augustus, van 10 tot 15 u.

neem jij deel met een ecologisch, duurzaam, Fair Trade-verkoop- of infostandje?Surf snel naar www.gros-kontich.be.Bij “documenten”, vind je alle praktische informatie om deel te nemen. Ben je al op de hoogte?Vul dan meteen het inschrijvingsformulierin! Inschrijven kan tot en met vrijdag 27 mei. Daarna starten we de praktische organisatie om de markt zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Wat is de Eco- & BoerenmarktDe aloude Boerenmarkt van Waarloos werd enkele jaren geleden serieus uitgebreid. Sindsdien maak je er ook kennis met allerlei ecologische, duurzame en/of Fair Trade initiatieven en projecten uit de omgeving.

Een familiale fietstocht is de ideale manier om de zomervakantie aan te vangen.

Op 3 juli organiseren we voor de 5de maal een familiefietstocht. We starten aan het gemeentepark om 14 u. en zijn terug rond 17 u. na de aankomst start onmiddellijk Kontich Zingt voor Kids en om 19.30 u. begint Kontich Zingt.

Daarna kijken we samen op groot scherm naar de kwartfinale van het EK voetbal.

Iedereen welkom op deze superleuke en sportieve dag voor de ganse familie.Vooraf inschrijven is niet nodig.

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 8tel. 03 450 78 [email protected]

3/7

Page 9: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

Informatieblad Kontich | 9

Ben je tussen de 4 en 9 jaar oud? Dan kan je in juli en augustus weer volop grabbelpassen!Grabbelpas omvat knotsgekke activiteiten ingedeeld in 3 leeftijdscategorieën: 4-5-, 6-7-en 8-9-jarigen.

Voor onze 10-plussers is er SWAP en swapXL, de opvolger van de grabbelpas met een aanbod voor tieners. Vanaf 10 jaar kan je deelnemen aan SWAP.Ben je tussen de 13 en 15 jaar? Dan kan je terecht bij swapXL.

Iedere activiteit heeft zijn eigen prijs. Een bijhorende Grabbel-, SWAP- of swapXL-pas is niet verplicht, maar ze geeft wel korting. Een pas kost 3 euro.In het kanton Kontich werken Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel samen. Je kan met jouw kortingskaart dus ook deelnemen aan de activiteiten van deze gemeentes.

Opgelet: je moet wel inschrijven bij de jeugddienst die de activiteit organiseert. Inschrijven voor Kontichse activiteiten kan aan de balie van de vrijetijdsdienst of viawww.kontich.be/inschrijvingen.

GRABBELPAS en SWAP/XL

Je ontdekt er heel wat verrassende producten en activiteiten.

Bij wijze van kennismaking een greep uit het aanbod van vorig jaar: Je vond er niet alleen standen met fruit, groenten, kruiden, zuivel, en bakkerijproducten van lokale boeren en producenten.

Je kon je ook laten verrassen door originele hapjes zoals zeewierhapjes en quinoaslaatjes! Daarnaast kon je snuisteren tussen knutselmateriaal, planten, tuingereedschap, ecologische cosmetica enz. Intussen was de Eco- & Boerenmarkt ook een uitgelezen moment om kennis te maken met allerhande ecologische en duurzame initiatieven uit de streek, zoals Transitie, Velt en de compostmeesters.

Interesse gewekt? Tot dan!

Neem deel a an de Eco- & Boerenmarkt 28/8

Page 10: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

10 | Informatieblad Kontich

Zomervakantie? Dat betekent simpelweg ravotten op de speelpleinen! Alle kinderen die het eerste leerjaar voltooiden, zijn welkom. Je kan totdat je naar het middelbaar gaat, terecht op het speelplein voor een leuke zomer.Een dag meespelen kost 5 euro. Broers en zussen betalen 4 euro. Geen inwoner van Kontich?Dan betaal je 1 euro meer. Vooropvang kost1 euro, na-opvang tot 17 u. ook 1 euro,na-opvang tot 17.30 u. kost 2 euro.

Het speelplein is een initiatief dat het spelen van kinderen centraal plaatst. Door zowel grotere spelen als een open aanbod met speelhoekente combineren, proberen we elk kind het ultieme vakantiegevoel te bezorgen.

Hiervoor vertrekken we vanuit de interessesvan de kinderen zelf. Meer info vind je opwww.kontich.be/speelpleinwerking. Inschrijven kan bij de UiT-winkel of viawww.kontich.be/inschrijvingen. nieuw dit jaar is dat je ook al vooraf kan inschrijven!

Speelplein? Da’s fijn!

VrIje tIjd

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 8tel. 03 450 78 [email protected]

Werk(te) jij of je (groot)ouders voor fotobedrijf Gevaert in Mortsel? Dan kan je wellicht vertellen over de impact van Gevaert op het dagelijkse leven van haar werknemers in de Antwerpse Zuidrand. Misschien heb je nog een foto van je (groot)ouders die emigreerden naar Mortsel om te werken bij Gevaert? Of heb je nog een foto, brief of postkaart uit die tijd, of een object waar klein of groot verhaal achter zit? Regionaal erfgoedinitiatief Azura (Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel) lanceert twee verhalendagen rond de culturele impact van Gevaert in de Antwerpse Zuidrand.

Laat op zondag22 mei en zondag5 juni je verhalen en anekdotes over “de Gevaert” optekenen en foto’s, brieven en voorwerpen digitaliseren.De verhalen worden opgenomen in de digitale Film- en Beeldbank van Azura. Zo bouwen we mee aan het collectieve geheugen van Gevaert.

De verhalendagen vinden plaats van 10 tot 17 u.in zaal het Parkske, Edegemsestraat 26, in Mortsel, pal tegenover de plek waar Lieven Gevaert en zijn moeder vanaf 1897 woonden in Villa Jenny en waar datzelfde jaar de eerste werkplaatsen werden ingericht.

Inschrijven is noodzakelijk en doe je viahet nummer 03 444 17 57 of mail [email protected].

Laat je verhaal over ‘de Gevaert’ optekenen

De laatste Algemene Vergadering van de jeugdraad dit werkjaar gaat door op 13 meiom 18.30 u., in zaal Sint-Jan, Sint-Jansplein 8.Zoals altijd zijn alle jongerenmeer dan welkom.

Algemene VergaderingJeugdraad op 13/5

Page 11: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

Heb je een groot hart voor de allerkleinsten? Wil je hen helpen opgroeien en ontwikkelen?En doe je dat liefst in je (t)huis? Dan is onthaalouder zijn vast iets voor jou.

Je werk als onthaalouder is zinvol want je bouwt mee aan de toekomst. Daarnaast ben je je eigen baas. Je werkt thuis en organiseert je dag volledig zelf.Als onthaalouder heb je bovendien weinig administratieve zorgen.

Zoek je kinderopvang? Voortaan kan je viawww.kontich.be/ikzoekkinderopvangje vraag over kinderopvang in Kontich ook via het e-loket stellen.

Hulp nodig bij de aanvraag van een attest of inkomenstarief kinderopvang?neem dan contact op met het Loket kinderopvang Kontich.Er is vrije permanentie van maandag tot en met donderdag van 9 tot 12 u. of je kan er op afspraak terecht.Kan je moeilijk langskomen?Geen probleem, we helpen je ook graag verder in een telefoongesprek of per mail.

Je administratie wordt immers grotendeels door de organisator geregeld. De vergoeding die je ontvangt, is afhankelijk van het aantal kinderen dat je opvangt en de opvangdagen.Deze vergoeding wordt bovendien niet belast maar je bent wel sociaal verzekerd en je bouwt pensioenrechten op. Bij twijfels of problemen kan je altijd terecht bij je dienstverantwoordelijke of de collega-onthaalouders.Je staat er niet alleen voor!

Onthaalouders doen veel meer dan kinderen opvangen

Je voedt baby’s en peuters op en leert hen vaardigheden bij, je biedt samen met de organisator een kwaliteistvolle opvang aan, organiseert zelf je dag en plant alle activiteiten, rekening houdend met het ritme en de leeftijd van de kinderen, je bent een creatief talent en bent sociaal en vlot in de omgang. Ouders en kinderen kunnen bij jou terecht met vragen en problemen.

Herken je jezelf in deze omschrijving? Dan is de job je op het lijf geschreven.Meer info vind je opwww.ikwordonthaalouder.beof www.vzwkinderopvang.be of neem contact op met VZW Kinderopvang op het nummer03 454 03 02. VZW Kinderopvang is een organisator van gezinsopvang en zoekt kandidaten in Kontich, Hove, Borsbeek, Boechout en Vremde.

Onthaalouder: iets voor jou?

Zoek kinderopvang via het e-loket

welzIjn

Page 12: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

“Wat leuk dat je mama geholpen hebt bij het afruimen van de tafel. nu is er nog tijd om samen een spelletje te doen voor het slapengaan”. Van nature uit zijn we geneigd meer aandacht te geven aan negatief gedrag en ervaren we positief gedrag als vanzelfsprekend.Complimenten geven aan kinderen stimuleert om een bepaald gedrag meer te gaan tonen, geeft hen meer zelfvertrouwen en versterkt de band tussen ouder en kind.

Teveel complimenten geven bederft je kind niet, zolang ze oprecht zijn en duidelijk geformuleerd worden. Verwoord je complimenten op een positieve manier en pas ze aan de leeftijd van je kind aan.Bij jonge kinderen geven we complimenten het beste meteen na het positieve gedrag, terwijl oudere kinderen complimenten op een later tijdstip ook nog goed kunnen plaatsen. Meer informatie over positief opvoeden vind je opwww.groeimee.be.

Ben je op zoek naar een luisterend oor, advies, een gesprek.Dan kan je contact opnemen met de opvoedingswinkel en gaan we samen op zoek naar antwoorden op je vragen.

Iedere ouder heeft wel eens vragen over opvoeding. Dat is heel gewoon. Wij zoeken samen met jou naar antwoorden voor jouw situatie.In de Opvoedingswinkel kan je terecht voor advies of informatie maar ook voor een folder rond een bepaald thema.We kunnen bovendien in één of meerdere persoonlijke gesprekken dieper ingaan op je vraag. Heb je nood aan meer? Dan verwijzen wij je door naar de gepaste diensten. In samenwerking met enkele van onze partners, organiseren wij ook vormingen. Onze hulp is steeds gratis en anoniem.

nieuwe openingsuren en werkwijze:Opvoedingswinkel- antennepunt KontichSociaal Huis, Antwerpsesteenweg 62, KontichElke 1ste maandag van de maand tussen 18 en 20 u.Andere maandagen op afspraak via gsm 0473 47 37 37of op [email protected].

Opvoedtip: complimenten geven, een boost naar meer zelfvertrouwen

welzIjn

12 | Informatieblad Kontich

Wat is de

Page 13: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

Informatieblad Kontich | 13

Van 16 mei tot en met 23 mei is het Week van de Opvoeding. Dit jaar is het thema ‘Opvoeden, af en toe eens ademhalen’.Het Huis van het Kind Kontich organiseert daarom op woensdag 18 mei, in samenwerking met het lokaal overleg kinderopvang en opvoedingsondersteuning en de vrijetijdsdienst, twee gratis sessies yoga en mindfulness voor ouders en hun kind of tiener.

Deze vinden plaats in de dojo van sportcentrumDe nachtegaal, Duffelsesteenweg 145: van 14 tot 14.50 u. een sessie yoga voor kinderen tussen 4 en 11 jaar en ouders, grootouders of begeleiders en van 15 tot 16 u. een sessie yoga en mindfulness voor tieners tussen 10 en 14 jaar en ouders, grootouders of begeleiders.

Samen zijn, samen op adem komen, plezier maken en ontspannen. Dus: gewoon sàmen doén.

Dat is waar het om draait. Misschien deed je al yoga? Misschien is het jullie eerste kennismaking? Voor deze lessen is absoluut geen ervaring vereist.

Deelname is gratis.Inschrijven is noodzakelijk.Dat doe je via [email protected] of 03 451 14 58.

Yoga en mindfulness

met de kids

Page 14: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

uItgelezen

Met 33 waren ze, de vijf- tot zestienjarige juryleden van de Kinder- en Jeugdjury Kontich.

naar jaarlijkse gewoonte lazen en bespraken ze per leeftijdsgroep acht boeken en stelden zehun eigen top 8 samen.Alle stemmen van heel Vlaanderen werden verzameld en geteld. De prijzen van de Kinder- en Jeugdjury 2015-2016 werden op 23 april bekendgemaakt.

Op de thematafel van de bib vind je nu films, cd’s, (luister)boeken, daisyboeken, strips, ... in het thema van de Erfgoeddag: ‘rituelen’. Rituelen zijn van alle tijden. Overal ter wereld vinden we ze terug. Iedereen koestert er wel een paar, hoogstpersoonlijke of publieke. Ons leven zit boordevol kleine en grote rituelen en handelingen die we van onze (voor)ouders hebben geleerd. Een greep uit het aanbod:

‘Departures’, een film over rituelen in Japan,het luisterboek ‘Rituelen’ van Cees nooteboom,‘Tibetan chants’, een cd met Tibetaanse rituele muziek, ‘De laatste rituelen’ van Hannah Kent, een schitterende roman die ook een prachtig beeld geeft van IJslandse gewoontes en gebruiken, ...

Of verruim je blik met onze informatieve collectieover rituelen bij ons en in andere culturen.Laat je inspireren door onze thematafel!

Benieuwde naar de winnaars? De bib verzamelde ze in een handig leeslijstje dat je terugvindt op kontich.bibliotheek.be!

Lees je volgend jaar graag mee? Stuur dan een mail naar [email protected] met je naam, adres en geboortedatum. We laten je dan september weten wanneer het nieuwe leesseizoen van start gaat. Kinder- en Jeugdjury Kontich zoekt ook nieuwe begeleiders.Heb je zin om de mooiste jeugdboeken te lezen en die samen

met onze KJV-lezers te bespreken en hen te helpen om het mooiste boek te kiezen?

Dan ben jij de KJV-begeleider die we zoeken!Surf alvast naar www.kjv.be om meer te weten over de werking van Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

Geïnteresseerd?neem dan contact op met [email protected] of op het nummer 03 450 78 34.

De winnaars van deKinder- en Jeugdjury...

rItuelen

14 | Informatieblad Kontich

TiPSvAN dE

BiB

Page 15: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

BibliotheekSint-Jansplein 8tel. 03 450 18 [email protected]

Je leest al het nieuws over onze gemeente in het digitaal krantenarchief. Dat vind je sinds enkele maanden terug in de catalogus van de bib, op zoeken.kontich.bibliotheek.be/krantenarchief.

Via de catalogus vind je een verkorte weergave van de artikels. Voor het volledige artikel heb je een ‘Mijn Bibliotheek’-account nodig.

Alles over Kontichin een digitAAl

KrAntenArchief

Informatieblad Kontich | 15

Surf naar de startpagina van de bib op kontich.bibliotheek.been vind bovenaan rechts een link naar Mijn Bibliotheek.Eenmalig registreren en je kan van start gaan.

De artikels van vandaag en gisteren vind je nog niet in het archief. Die kan je natuurlijk wel lezen aan de krantentafel in de bib; elke dag liggen de 6 belangrijkste Vlaamse kranten voor je klaar.

Of vraag een wificode aan de balie, zak lekker weg met je tablet in een bibzetel, surf naar de krantenkiosk op bibliotheek.gopress.be en lees je favoriete krant helemaal digitaal!

Page 16: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

noord - zuId

In 2016 blaast R.A.K.O. 10 kaarsjes uit! Dankzij de financiële steun van onder andere onze gemeente breidt de vereniging haar projecten in Cambodja uit. Cambodja puilt uit van het cultureel erfgoed en het heeft een overweldigend mooie natuur.De bevolking glimlacht altijd en werkt vol moed aan de heropbouw van hun land, dat nog steeds kreunt onder de gevolgen van het regime van de Rode Khmer.

Het toerisme is de snelst groeiende sector van de Cambodjaanse economie. Toch blijft het voor de lokale Khmerbevolking op het platteland een dagelijkse strijd om te overleven.Er is nog steeds een groot tekort aan goede infrastructuur voor zuiver drinkwater, basisonderwijs en medische basiszorgen.De plattelandsproblemen zijn grotendeels te wijten aan de politieke instabiliteit en corruptie.

Het grootste deel van de begroting wordt nog altijd betaald met buitenlandse hulp.

De projecten van R.A.K.O. combineren basisonderwijs, inclusief de opvoeding rond het belang van een goede basishygiëne, met basis-gezondheidszorg en

toegang tot zuiver drinkwater. In Kirimanum Village, op zo’n 20 kilometer van de tempels van Angkor Wat, werd in 2012 het eerste R.A.K.O.-schoolproject succesvol afgerond. De school werkt nu onder het beleid van de lokale gemeenschap en er lopen ruim 350 kinderen school.De families in Krimanun kregen ook toegang tot zuiver drinkwater dankzij de 40 waterputten die er geboord werden. In het dispensarium achter de school kunnen zij terecht bij de R.A.K.O.-dokter voor de behandeling van kleine medische ongemakken.In 2014 daalde het aantal patiënten hier sterk, wat aantoont dat de aanpak van R.A.K.O. zijn vruchten afwerpt.

In 2012 startte het tweede schoolproject in Ampil Village, op 65 km van Siem Reap. Omdat de meeste nGO’s gevestigd zijn in Siem Reap, heeft de

r.a.K.o. (remote area Kids organisation)

In elke editie van ons infoblad geven we het woord aan één van de door ons gesubsidieerde projecten.Wat ondernamen ze met het subsidiegeld dat ze ontvingen? Één van de gesubsidieerde verenigingen is R.A.K.O. Deze vzw investeerde dankzij de subsidies in een schoolterrein in Cambodja, zodat de school niet langer onder water loopt tijdens het moessonseizoen.De school moet niet meer gesloten worden en de 220 leerlingen kunnen het hele jaar door les volgen.

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 8tel. 03 450 78 [email protected]

Page 17: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

omgeVIng

Energieverbruik neemt vaak een grote hap uit het gezinsbudget. Je bespaart echter flink door je woning te isoleren, je cv-ketel te vervangen door een hoogrendementsketel, een zonneboiler te plaatsen, enz… Hierdoor verbruik je heel wat minder energie endaalt je factuur. Deze investeringen kosten echter ook geld.Wie niet onmiddellijk over het nodige budget beschikt, kan nu goedkoop lenen om energiebesparende investeringen uit te voeren.

De IGEAn energielening is een voordelig energiekrediet tot10.000 euro met een vaste rentevoet van slechts 2 %.Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je renteloos lenen.Aan de IGEAn energielening zijn geen dossierkosten verbonden.De IGEAn energielening is een samenwerking van 27 gemeentebesturen en OCMW’s, het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost en IGEAn.

Ook onze gemeente neemt deel aan dit project.

Meer info over de voorwaarden, de aanvaardbare werken, en de aanvraagformulieren vind je op www.igean.be of bij de dienst ruimtelijke ontwikkeling.

igean energielening

bespaar eenvoudig geld en energie

Heb je zelf ook een duurzaam project in het zuiden dat misschien in aanmerking komt voor deze subsidie? neem contact op met [email protected] of surf naarwww.gros-kontich.be.Daar vind je alle nodige informatie en documenten.

plattelandsbevolking in de afgelegen gebieden minder toegang tot humanitaire hulpverlening. Daarom koos R.A.K.O. bewust voor deze commune.

In de periode 2012-2014 werden door R.A.K.O. 5 klaslokalen gebouwd, startten de lessen over het belang van een goede basishygiëne en werden meer dan 500 waterzuiveringsfilters uitgedeeld onder de armste families uit het gebied.

In 2015 investeerde de vzw de subsidie van onze gemeente om het schoolterrein in Ampil op te hogen zodat de omgeving tijdens het moessonseizoen niet langer onder water komt te staan:de 220 kinderen kunnen nu het hele jaar door naar school gaan.

In 2016 werkt R.A.K.O. verder aan de uitbouw van de schoolinfrastructuur en het gezondheidsprogramma voor Prasat Commune: er komt een omheining en een schoolpoort om ronddwalend vee van het schoolterrein te houden zodat de oogst van de schoolmoestuin beschermd is. Er worden enkele speeltuigen geplaatst voor de allerkleinsten en er komt een watertank met een natuurlijk zuiveringssysteem zodat de schoolkinderen altijd voldoende drinkwater hebben op school.Meer info over R.A.K.O. vzwvind je op www.rako-belgie.be enwww.facebook.com/RAKOVZW

Informatieblad Kontich | 17

RuimtelijkeOntwikkelingGemeentehuis,tweede verdiepingtel. 03 450 78 [email protected]

Page 18: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

18 | Informatieblad Kontich

omgeVIng

Ga je binnenkort (ver)bouwen? Kom dan zeker langs voor advies op maat. Tijdens de adviessessie bespreek je samen met de stedenbouwkundige ambtenaar de mogelijkheden i.v.m. bouwen in Kontich.

Wanneer tijdens het verbouwingsproces?Een sessie bouwadvies verloopt meestal op basis van de voorlopige plannen van de architect, foto’s van de te verbouwen woning of zelfs ruwe schetsen. Ook bij verbouwingen waarvoor geen architect vereist is, kan je advies inwinnen over bouwen. Hoe vroeger je het advies in het bouwproces inwint, hoe beter. Als de plannen helemaal afgewerkt zijn, zijn grondige wijzigingen immers moeilijker. Heb je een concreet voorstel? Maak dan een afspraak met de dienst Ruimtelijke

Ontwikkeling, op [email protected] of op het nummer 03 450 78 74. Volgende documenten neem je mee naar de afspraak:- Meerdere foto’s die een beeld

geven van het project en het perceel dat niet zichtbaar is vanaf de openbare weg.

- Schetsen en grondplannen van bestaande en nieuwe toestand.

- Bij een volume hoger dan 2.000 m³ of een oppervlakte groter dan 0,5 ha is een studie vereist, in de vorm van een maquette, 3D-model of 3D-schetsen. In deze studie zijn de aansluitingen met aanpalende panden en de omgeving een belangrijk element.

Bezorg deze documenten ook ten minste één week voor de bespreking aan de dienst Ruimtelijke Ontwikkeling, op het [email protected].

(Ver)bouwen in 2016?

Vraag bouwadvies!

Eandis en de energiespecialisten van Bond Beter Leefmilieu ontwikkelden een avondsessie die een hele reeks verrassende energietips op een leuke manier uit de doeken doet.Deze infoavond voor snelle energiebesparing heeft plaats op dinsdag 14 juni van 19.30 tot 21 u. in de Altenakapel, Antwerpsesteenweg 79. Zonder veel moeite en zonder grote investeringen bespaar je al

snel een paar honderd euro per jaar op je energiefactuur.Geen extreme toestanden maar wel een leuk anderhalf uur, vol praktische info waarmee je meteen aan de slag kunt!

De Energiefit-avond is gratis. Inschrijven is wel noodzakelijk want het aantal plaatsen is beperkt.

Inschrijven kan viawww.eandis.be/energiefit, of bij de milieudienst op het gemeentehuis.

Gratis Energiefit-avond op 14/6

Handig, zo’n pottenlikker.

Niet alleen in de keuken,

maar ook voor uw glasafval.

Want hoe schoner de glazen

potten en bokalen in de glasbol,

hoe vlotter de recyclage.

Bovendien kan u zo genieten

van die laatste restjes choco,

confi tuur of appelmoes!

Geen restjes

in de glasbol!

Bespaar gemakkelijk op je energiefactuur

MilieudienstGemeentehuis,tweede verdiepingtel. 03 450 78 [email protected].

Page 19: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

Informatieblad Kontich | 19

Woonweb is een sociaal verhuurkantoor en huurt woningen in Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Hove, Kontich, Lint en Mortsel.

Een sociaal verhuurkantoor (SVK) kan voor jou een ideale partner zijn om je woning of appartement te verhuren. SVK’s worden erkend door de Vlaamse overheid.Je sluit een huurcontract af met een SVK, dat op zijn beurt de woning doorverhuurt aan kandidaat-huurders. Je ontvangt maandelijks de huur en je blijft genieten van alle voordelen en zekerheden uit de Woninghuurwet. Daaraan verandert dus niets.

Maar… je krijgt wél extra zekerheid. Want de huur wordt altijd stipt betaald door het SVK, zelfs wanneer je woning niet verhuurd is!Bovendien krijg je nooit te maken met wanbetalers. Het SVK is immers jouw huurder en draagt dus alle huurdersverplichtingen.

De voordelen zijn velerlei: je hebt een gegarandeerde huuropbrengst, je vermijdt langdurige leegstand van je woning en de bijbehorende leegstandsheffing, geniet een vermindering van de onroerende voorheffing, loopt geen risico op langdurige en lastige gerechtelijke procedures, je hebt de garantie

dat je je woning op het einde van de overeenkomst weer in de oorspronkelijke staat terug krijgt (rekening houdend met de normale slijtage), je hebt recht op premies en je werkt samen met een professionele partner.

Verhuur gerust met Woonweb

Het gemeentebestuur stapt mee in het project van de digitale bouwaanvraag.Sinds 8 maart is het mogelijk om in Kontich een digitale bouwaanvraag in te dienen. Daarmee behoort de gemeente tot de voortrekkers in de provincie Antwerpen.

Een bouwaanvraag indienen, betekent vandaag een hele berg papierwerk in orde brengen. Daar brengen we nu verandering in. niet alleen zij die een eenvoudige verbouwing aan hun huis plannen, hebben voordeel bij een digitale bouwaanvraag. Ook architecten die de bouw van groepswoningen of een appartementsgebouw voor hun rekening nemen, besparen heel wat papierwerk.Een bijkomend voordeel is dat je 24 uur per dag de status van je dossier kan opvolgen.

De digitale bouwaanvraag dien je in viawww.omgevingsloket.be.Hier vind je ook alle informatie over hoe het dossier op te maken.

Bouwaanvraag digitaal aanvragen: het kan al!

SVK WoonWeb vzwAntwerpsesteenweg 99ATel. 03 449 84 70 [email protected]

Ruimtelijke OntwikkelingGemeentehuis, tweede verdiepingtel. 03 450 78 [email protected]

Page 20: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

20 | Informatieblad Kontich

omgeVIng

Tijdens de Eco-opentuindag op 5 juni stellen wede natuur- en Museumtuin, in de Duivenstraat 22,van 10 tot 18 u. open voor het publiek.De kringloopkrachten, ons gemeentebestuur, de Velt afdeling netevallei, VLACO en de samentuiners werken actief samen aan een ‘plezant én interessant’ weekend! Je ziet voorbeelden van een kruidentuin, bloei- en soortenrijk grasland, fruitbomen, een takkenril, een wilgenhut, een plas-draszone, een wildebijenkast en je krijgt informatie over composteringssystemen en het gebruik van compost en groenafval.

Dit jaar wordt in gans Vlaanderen de biologische kringloop in de kijker gezet met de slogan ‘Red de Restjes’. Tijdens de ecotuinweekends krijg je leuke verrassingen en krijg je de kans om deel te nemen aan een kringloopwedstrijd. Kom zeker eens langs!Voor meer info kan je terecht op de milieudienst,03 450 78 69 of [email protected]. Tijdens de Eco-opentuindag openen we in de natuur- & Museumtuin ook feestelijk de zadenbib van Kontich. Hier vind je geen boeken maar neem je

zaden mee van groenten, eetbare planten, sierplanten, medicinale planten,… In ruil oogst je zelf zaden en schenk je een deel aan de zadenbib terug.Zo krijgen we een grotere variatie om uit te wisselen.

De zadenbib krijgt een vaste stek in de hoofdbibliotheek op het Sint-Jansplein maarvind je voortaan ook regelmatig op evenementenin de gemeente. Heb je nog vragen over de werkingof over zaden? Blijf je graag op de hoogte van specifieke lesmomenten en workshops?Mail dan even naar [email protected].

eco-opentuindag in de natuur- en museumtuin

Van 30 april tot 4 juni organiseert het gemeentebestuur van Kontich i.s.m. Bond Beter Leefmilieu, Gezinsbond en Unizo opnieuw de campagne “Met Belgerinkel naar de Winkel”. Met deze campagne moedigen we klanten van Kontichse handelszaken aan om vaker met de fiets of te voet boodschappen te doen. De campagne motiveert inwoners bovendien om meer bij afzonderlijk detailhandels te winkelen. Zo draagt de campagne op diverse manieren bij aan de leefbaarheid van onze gemeente!

Ga je te voet of met de fiets winkelen?Dan beloont de handelaar je met een Belgerinkel-sticker met unieke code.

na registratie van deze code viawww.belgerinkel.be maak je binnen 24 uur kans op een Belgerinkel-prijs, zoals fietstassen, streekproductenmanden en cultuurcheques. Deelnemers die het moeilijk hebben om via het internet te registreren, kunnen de stickers op een spaarkaart kleven en deze deponeren in de

Neem deel aan‘Met Belgerinkelnaar de Winkel’

spaardozen in de postbus aan de ingang van het gemeentehuis, Gemeenteplein 1, 2550 Kontich.

Deze inwoners maken dan kans op de prijzenpot exclusief voorbehouden voor de inwoners van Kontich.

MilieudienstGemeentehuis,tweede verdiepingtel. 03 450 78 [email protected].

Page 21: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

Informatieblad Kontich | 21

Dit jaar vindt opnieuw de ‘Tankslag’ plaats.In 2015 lieten in Kontich 20 personen hun stookolietank saneren. Is het dit jaar aan jou?

Wie zich wil inschrijven, download het invulformulier en de bijhorende handleiding en tarieven via www.igean.be.

Het ingevulde formulier stuur je via mail terug naar [email protected] vermelding van “Tankslag+ naam + adres van de stookolietank” in de onderwerpregel van je e-mail. Je kan het invulformulier ook via de post opsturen naar IGEAn milieu & veiligheid, Doornaardstraat 60, 2160

Wommelgem. Dit formulier dient bij IGEAn milieu & veiligheid binnen te zijn uiterlijk op 15 juni. Je ontvangt dan tijdig het order om de werken te kunnen bestellen bij de firma Mourik.De orders worden vanaf begin mei per post verzonden door IGEAn. Dit order bezorg je ten laatste op 30 juni aan Mourik.

laat je stookolietank saneren

Tijdens het project Paard (en) Landschap krijgen vijftien hobby- en vijf professionele paardenhouderijen advies en financiële steun om hun bedrijf landschappelijk in te kleden. Dit kan gaan over afsluitingen, weidebeheer, kleine landschapselementen en natuurlijke inpassing van gebouwen en erf.De paardenhouders treden daarna op als ambassadeur voor het project. Op het einde van het project verschijnt een infobrochure met tips en extra uitleg voor paardenhouders.

De laatste decennia nam het aantal paardeneigenaars en paardenhouderijen in Vlaanderen sterk toe. Omdat duidelijke

richtlijnen voor de inrichting van paardenhouderijen en paardenweides ontbreken, ontstond een wildgroei aan opzichtige houten hekken, schrikdraad en allerhande buitenmanèges en schuilhokken.

Op veel plaatsen wordt verpaarding dan ook gelinkt aan een achteruitgang van het leefmilieu en een verrommeling van het landbouwlandschap. nochtans kan je, door paardenhouderijen beter in te passen in hun omgeving, grote vooruitgang boeken op vlak van biodiversiteit, bodem- en waterkwaliteit. Hoog tijd dus om paardenhouders te betrekken bij de bouw van een mooier landschap.

stel je kandidaatBen je paardenhouder en wil je dit verhaal mee uitdragen naar collega - paardenhouders?Stel je dan kandidaat door een mailtje te sturen naar [email protected]. Geef een beschrijving van je bezigheden in de paardensector. Ben je professioneel paardenhouder of zijn paarden enkel je hobby? Motiveer waarom jij de ideale paardenhouder bent die ambassadeur kan zijn.Vermeld ook je contactgegevens. Eind mei sluiten we de oproep af en gaan we graag over tot actie.

Paard(en) Landschap

Paard(en) landschaptel. 015 21 98 [email protected]

Page 22: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

Zijn zonnepanelen nog interessant nu er geen subsidies meer zijn en je moet betalen om elektriciteit op het net te plaatsen?Zeker, want de prijs van zonnepanelen daalde sterk en de elektriciteitsprijs steeg fors.Het provinciebestuur wil met deze groepsaankoop zijn inwoners maximaal ondersteunen om toch in groene elektriciteit te investeren.

Zoals je las in het infoblad van januari, startte de gemeente Kontich een samen-werkingsovereenkomst met kringloopcentrum Kringwinkel Opnieuw & Co vzw voor het inzamelen van textiel aan huis.

De eerstvolgende datum waarop je textiel kan aanbieden bij je thuis is 9 mei. Dit mag je aanbieden: kleding, handtassen, schoenen, riemen, bedlinnen, handdoeken, keukenlinnen, vodden enz… Textiel liefst in een plastiek zak verpakken en schoenen knopen.

Voor meer informatie over het kringloop-gebeuren in onze gemeente kan je terecht opwww.kontich.be of www.opnieuwenco.be.

Je krijgt een totale begeleiding gedurende het project: van de aanvraag van de offerte tot de opmaak van een persoonlijk voorstel, bespreking van je dossier, installatie bij je thuis, keuring en aanmelding van de installatie tot het bewaken van een goede werking van de installatie.

Wanneer je zelf elektriciteit opwekt, betaal je minder ofgeen elektriciteit aan je leverancier en help je mee aan een beter milieu. Inschrijven doe je van30 mei tot en met 9 augustus viawww.samengaanwegroener.be.

Groepsaankoop zonnepanelen

Start textielophalingen aan huis door Opnieuw & Co

omgeVIng

22 | Informatieblad Kontich

Week van de bij Zet van 30 mei tot en met 5 juni de bij in dekijker tijdens de Week van de Bij. Dit jaar is het thema “Maak van uw tuin een restaurant voor bijen”.Op www.weekvandebij.be vind je activiteiten, tips en educatief materiaal.Je kan er ook je eigen activiteiten laten vermelden.

Groepsaankoop zonnepanelentel. 0800 26 177www.samengaanwegroener.be

Page 23: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

om te leren

Onze nieuwe infobrochure methet aanbod voor schooljaar2016-2017 is klaar!

Doorblader deze digitaal opwww.academiekontich.be.Een papieren versie krijg je eveneens op ons secretariaat. Belangrijk om te weten is dat nieuwe leerlingen zich al kunnen inschrijven vanaf dinsdag 31 mei. Dit kan ook digitaal viawww.academiekontich.be.

Op 25 juni ben je van 10 tot 17 u. van harte welkom op de Open Academiedag! We tonen die dag een selectie uit de werken van alle leerlingen van alle graden, zowel onze kinderen, jongeren als volwassenen. Vol trots tonen we ook de eindwerken van onze leerlingen die dit schooljaar afstuderen.

Bovendien brengt ons PROJECTATELIER (uniek-in-Vlaanderen!) een eigen presentatie van de werken van haar leerlingen.

Misschien maken we je wel warm voor één van onze workshops die deze dag voor alle leeftijden georganiseerd worden?

We voorzien alvast een relaxte sfeer, een ontwapenende tentoonstelling, artistieke workshops, een bar met gekoelde dranken en hopelijke veel zon om dit schooljaar perfect te kunnen uitlichten.

Nieuweinfobrochurevan deAcAdeMie

OPEN ACADEMIEDAG 25/6

Informatieblad Kontich | 23

Page 24: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

A-ha! school KontichMolenstraat 32tel. 03 457 06 04 of 0473 30 11 [email protected]

nog tot en met zaterdag 28 mei blijft de jubileumtentoonstelling met speurtocht vrij toegankelijk voor alle bezoekers. Deze tentoonstelling leidt je doorheen het hele gebouw en haar artistieke verleden. Ga op zoek gaan naar voorwerpen of kunstwerken van (oud-)leerkrachten en (oud-)leerlingen, anekdotes, beelden, documenten, … en wie weet kraak je wel de code om een verborgen “schat” te ontdekken!

Details vind je op www.academiekontich.be. Wens je in groep te komen? Geef dan eerst een seintje vooraf via [email protected].

om te leren

24 | Informatieblad Kontich

A-HA! Hier wil ik zijn!

ACADEMIE JUBILEUMTENTOONSTELLINGMET SPEURTOCHT 28/5

Je leest nog over ons!

Zaterdag 28 mei om 14 u.schoolfeest in de a-ha!school

Page 25: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

22 | Informatieblad Kontich

feestwIjzer meIfeesten KontIch Kazerne

donderdag 5 mei

9.30 u. Plechtige Eucharistieviering in de O.LV.-kerk t.g.v. O.H. Hemelvaart en de aanvang van de Meifeesten, opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie Vrede & Vermaak Kontich

Aansluitend Aperitiefbar in en om de tent voor de kerk

20 u . Solidariteitskoor Hei Pasoep met Boem Paukeslag in de O.L.V.-kerk

Aansluitend nagenieten in Ontmoetingscentrum Pronkenborg

Vrijdag 6 mei

20 u. de Plezante Meifeesten Quiz zaal Pronkenborg (aanvang 20 u. - deuren: 19.30 u.). Inschrijven met ploegnaam (4 pers. - 16 euro ) op www.meifeestenkokaz.be info: 03 457 56 57 of [email protected]

Zaterdag7 mei

9 - 17 u. Rommelmarkt Een eigen stand? Of een eigen hobbystand? Info via [email protected]. Inschrijven uitsluitend via www.meifeestenkokaz.be.

Parochiestand Heb je nog verkoopbare spullen en kon je ze niet binnenbrengen tijdens de inzamel-momenten? neem contact op met Lea Dockx: 03 290 67 81.

vanaf 12 u. Feest op en rond het Phil Bosmansplein Kinderboerderij met meer dan 70 dieren Soep langs de stoep - dranktent - hotdogs - broodjes - smoutebollen - ijsjes.

vanaf 14 u. Lentejogging Bloemendekor info: users.telenet.be/ksahatletiek of [email protected] springkasteel - eendjesvissen - ponyrijden feest voor alle kinderen: Beestenboel ‘Beesten’ op het plein i.s.m. chiro & scouts Groot prijzenraad - altijd prijs! Free Podium met plaatselijk talent

16 u. Op het grasplein: roofvogelshow met meer dan 10 roofvogels Fietsengraveren (diefstalpreventie) en infostand Fietsersbond OKRA - natuurpunt - Kringloopkrachten - Pasar infostand lokale verenigingen

vanaf 17 u. BBQ op het kerkplein

Zondag 8 mei

10 u. wandeling in de natuur in Kontich - Kazerne en omgeving

12-14 u. Feestrestaurant in feestzaal Pronkenborg

Informatieblad Kontich | 25

Page 26: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

26 | Informatieblad Kontich

erfgoed

Abraham Hans is al een aantal keer in het contactblad opgedoken. We hadden het dan telkens vooral over de figuur Hans en zijn betekenis voor het Vlaamse volk. Maar Hans leeft in het collectieve geheugen van de (oudere) Vlaming vooral voort als de auteur van de Hanskes, de honderden kleine boekjes die hij geschreven heeft in het kader van zijn Kinderbibliotheek.

Hoezeer dat gewaardeerd werd, moge blijken uit een anoniem en pretentieloos gedicht uit 1934 toen Abraham werd gevierd omwille van het verschijnen van het 500e nummer van de Kinderbibliotheek:Een groet aan A. Hans

Maar hoe komt iemand op een idee om een kinderbibliotheek te starten? Wel bij Abraham Hans was dat het gevolg van een diepe overtuiging. Hij wilde de jeugd laten lezen, hen leren lezen. Hoezo, leren lezen?

Dat had Conscience toch al klaar gespeeld? Wel het antwoord hierop is iets genuanceerder dan

dat. Ook Conscience vertelde volksverhalen, maar hij goot ze in de literaire vorm van die tijd.

Wat leidde tot romantische romans zoals De leeuw van Vlaanderen. Maar die boeken waren wel voor volwassenen bestemd en je kan hierbij de vraag stellen of hij hen leerde lezen dan wel dat hij hen liet lezen. Abraham Hans zag dat de kansen van de jeugd om te lezen zeer beperkt waren, meestal omwille van de harde levensomstandigheden en het gebrek aan (voldoende) scholing. En op die manier komen we

terecht bij de oprechte en diepe sociale bekommernis van Abraham Hans. Ondanks het feit dat vrienden hem zijn plannen uit het hoofd wilden praten,

begon hij in 1923 toch met de Kinderbibliotheek.

Wekelijks verscheen er een boekje van 32 bladzijden voor een halve frank. Het formaat was nog wat kleiner dan een huidig A5’je.

Voor de meesten onder ons zou dit een heuse voltijdse job zijn, voor onze Hans was dit niet meer dan een tussendoortje. Maar dan elke week opnieuw, jaar in, jaar uit. De mythe wil dat het schrijven van een dergelijk verhaal ongeveer overeen kwam met het roken van een (weliswaar waarschijnlijk dikke) sigaar. Sigaar op, verhaaltje af. Ga er maar eens aan staan. niet een keer, maar telkens weer.

Zijn inspiratie haalde hij uit de wereld rondom hem. Van kleins af aan interesseerden hem de medemens en zijn omgeving.

De Kinderbibliotheek van Abraham Hans

Zonder uw romans, Waarde Heer Hans,

Lazen de Vlamingen niets, Of Fransch!

Voor wie liever brood eet dan koeken

zijn uwe boeken de geschikte spijs.

Zoolang de Vlaming primair is,

hebben we u nodig man.

Vast en zeker schrijft ge daarna

een Van-nu-en-Straks-roman.

Page 27: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

Informatieblad Kontich | 27

Paul Catteeuw vande Heemkundige Kringverzorgde deze bijdrage.

Hij was een uitstekend observator en gebruikte dat materiaal in zijn boekjes. Hij schreef niet enkel de verhaaltjes, hij beschreef meteen het (Vlaamse) volksleven van de eerste naoorlogse helft van de twintigste eeuw. Hij gebruikt sagen, toeristisch materiaal, toevallige ontmoetingen, zijn reizen. En hij praat vooral met de mensen. Hij bezoekt op zijn reizen steevast sigaren- en boekenwinkels en praat daar dan over de plaatselijke leefomstandigheden en bijzonderheden. En dat materiaal verwerkt hij dan prompt in de kleine boekjes.

Zijn ontdekkingstochten leiden hem tot de kleinste uithoekjes van het land en brengen hem op steeds nieuwe ideeën.

Dit heeft als resultaat dat de honderden boekjes niet enkel verhaaltjes vertellen, maar dat ze tegelijk een fantastische caleidoscoop van het land en zijn bevolking zijn. Maar dat kon uiteraard enkel omdat zijn boekjes werden gelezen. En dat gebeurde massaal. En door jong en oud.

Tegelijk getuigen zij van het enorme succes dat hem te beurt viel. In die mate zelfs dat de boekjes gewoon Hanskes werden genoemd, alsof het een soortnaam betrof.

Bij dit alles mogen we niet vergeten dat dit succes er kwam ondanks de enorme tegenwerking van de kerkelijke overheid. Volgens vele pastoors was het lezen van een Hanske ongeveer het equivalent van een doodzonde, want een protestant kan de katholieke volksmens alleen maar in zonde en verderf storten.

Zo werd het van de kansel gepredikt. Men zou natuurlijk ook kunnen stellen dat de verboden vrucht zoeter smaakt en dat het succes daarom des te groter was. Maar dit zou afbreuk doen aan de vertelkunst van Abraham Hans. Want hij bewees zich elke week opnieuw.

naast zijn vertelkunst speelde ook de variatie in thema’s een erg grote rol. Hans zorgde ervoor dat hij vaak genoeg afwisseling in het materiaal bracht zodat er geen verzadiging optrad. Zo had hij typische kinderverhalen, maar ook historische verhalen, herschreven sageverhalen, oude romantische verhalen en bibliografische verhalen, maar ook verhalen uit het buitenland. In die verhalen had hij dan telkens weer aandacht voor volkse gebruiken en feesten enerzijds en wat er zich in de wereld afspeelde anderzijds.

Het is deze cocktail van vele facetten die Abraham zo uitzonderlijk geliefd maakte, en misschien wel de meest gelezen auteur van zijn tijd. En net daarom is het zo vreemd dat hij in de literatuurgeschiedenis wordt doodgezwegen. Zijn strijd om de ontvoogding van het volk werd dan weer wel opgemerkt.

Op schaarse loftuitingen na werd het werk van Hans door de critici

meestal slecht onthaald. De critici van de Boekengids waren haast zonder uitzondering priesters.

Het valt dan ook niet te verwonderen dat ze zelfs termen als vulgair in de mond namen bij de bespreking van Hans’ werk. Ondanks het feit dat later mensen zoals Gaston Durnez of Karel Verleyen veel genuanceerder over hem spraken is hij stilletjes aan onder het stof van de geschiedenis geraakt.

Vreemd genoeg verdween die vooringenomenheid voor werkjes die Abraham Hans onder een pseudoniem schreef. Een duidelijk teken dat de critici vooral de man en nooit de bal speelden. Ze vergaten hierbij dat het doelpubliek van Abraham Hans de gewone bevolking was en niet die lezersgroep van hoogopgeleide mensen waarvoor Boekengids vaak de rode loper uitrolde.

Misschien nog wel het grootste compliment voor zijn werk was de gedrukte reactie van de katholieke pers. Als tegengif van de Hanskes begon de abdij van Averbode met de uitgave de Vlaamse Filmpjes.De kinderen maalden daar echter niet om. Desnoods deden ze een kaftje rond de Hanskes, omdat de meester niet zou zien dat ze hun geliefde verteller aan het lezen waren. En voor hen deed hij het tenslotte.

Wie meer wil weten over Abraham Hans kan altijd terecht in Reineringen, het tijdschrift van de heemkundige kring.

Page 28: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

28 | Informatieblad Kontich

Vroeger en nu

Maalderij Spruyt

De molen van Waarloos was oorspronkelijk eigendom van de familie Servaes. In 1834 wordt hij verhuurd aan Jan Baptist Spruyt, die gehuwd was met Joanna Isabella Servaes en later burgemeester zou worden.na het overlijden van Joanna Isabella kwam de molen in 1840 in het bezit van de familie Spruyt.Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog werd hij om strategische redenen opgeblazen.nog vóór het einde van de oorlog bouwde de familie Spruyt er een woning met maalderij.De graanmolen, die op stoom werkte, werd in 1926 van elektriciteit voorzien.Het bord boven de poort is nog de stille getuige van een stuk industrieel erfgoed van Waarloos.

Page 29: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

Sportkampen

Tijdens de krokusvakantie werden opnieuw desportiefste en lenigstebeentjes voorgezet tijdensde sportkampen!

Informatieblad Kontich | 29

Robbe Breugelmans

Robbe Breugelmans, student atelieranimatie

aan onze Academie, won 2 prijzen op het Kortfilm-

festival ‘Kortgeknipt’. Met zijn stop-motionfilmpje

“de Test”, won hij de juryprijs middelbare graad.

Voor zijn stop-motionfilmpje ‘U.F.O.-Breakdown’

won hij de publieksprijs. Proficiat!

geflItst

De harmonie Vrede en Vermaak bestaat

al 125 jaar. Op 13 februari dronken we

daar op… Op nog eens 125 jaar!

Harmonie Vrede en Vermaak

Page 30: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

30 | Informatieblad Kontich

geflItst

Valentijnsactie

Op woensdag24 februari vond de

receptie van deValentijnsactie van

middenstandsvereniging

VAnK plaats in de

raadzaal van het

gemeentehuis.

Wegenwerken Keizershoek

Jef Plasmans en Jef Van linden

De wegenwerken in het stuk van de Keizershoek

tussen de Reetsestraat en de n171 Expresweg zijn

volop bezig. Er wordt aan weerszijden van de rijbaan

een fietspad in gekleurd beton aangelegd.

Zondag 13/3 huldigden we Jef Plasmans(45 jaar onafgebroken in de Kontichsegemeenteraad) en Jef Van linden(ereburgemeester van Kontich). Proficiat heren!

Page 31: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

tot aan de maan

De kinderen van het 1ste en

2de leerjaar van het Altena

Instituut en de basisschool

Sint-Jozef hadden dikke

pret met de voorstelling

‘Tot aan de maan’.

Figuren klommen uit

boeken en de poppetjes

gingen aan het dansen

op de boekenrekken van

onze bibliotheek.

Informatieblad Kontich | 31

Basisschool de Schans

De peutertjes van basisschool De Schans

kunnen zich volledig uitleven op hun

vernieuwde peuterspeelplaats. Die werd

officieel geopend op 18 maart.

Etalage van de bib De etalage van de bib zag er afgelopen weken erg vrolijk uit. Allerlei personages uit prentenboeken vlogen in het rond. Herkenden jullie alle figuren?

Kabouter Korsakov

De bib nodigde de auteur van deluisterverhalen Kabouter Korsakov uit om te vertellen over de stoerekabouter. Alle oortjes waren gespitst!

Page 32: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

32 | Informatieblad Kontich

geflItst

Contios

Kontich is een inwoner rijker,

en wat voor één! Op zondag 20

maart vond een reuzenstoet

plaats en schreven we reus

Contios in als stamhoofd van

Kontich in het volksregister.

Jeroen Olyslaegers neemt het

peterschap op...

Contios en de Nachtvorst

… de avond ervoor vocht Contios al tegen de nachtvorst en bevrijdde hij prinses Prima Vera, tijdens een avond-voorstelling in ons dorpscentrum.

© G

eert

Van

hand

enho

ve

© Geert Vanhandenhove

© Geert Vanhandenhove

Page 33: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

jeugdraadDe jeugdraad bestaat 50 jaar. De afgelopen maanden vierden we hun jubileumjaar met een receptie en fuif en organiseerden ze de jaarlijkse kroegentocht en instuif.

Informatieblad Kontich | 33

Jeugdboekenweek

Jeugdboekenweek in de bib: de 3de, 4de en 5de

leerjaren van de Kontichse basisscholen kwamen

een spel spelen, helemaal in thema natuurlijk!

Page 34: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

34 | Informatieblad Kontich

geflItst

Lezen met grootouders

Leesmotivatie

Op regelmatige tijdstippen komen

ouders en grootouders samen met de

leerlingen van de A-Ha-school lezen.

Delen en doorgeven van leestechnieken

en interesse voor boeken is van on-

schatbare waarde!

Leesmotivatie aan elkaar doorgeven is de boodschap.

Je leest een stukje voor aan je klasgenoot uit een boek

dat je heel graag leest.nadien vertel je wat zo fijn of spannend is aan het boek

en dat je klasgenoot het beslist moet gelezen hebben!

Boekenbeurs a-Ha school

Jong geleerd is oud gedaan.

Op 10 maart vond er heuse boekenbeurs

plaats in de A-HA school waar peuters,

kleuters, leerlingen en ouders

grasduinden in meer dan 2000 boeken.

Met de opbrengst kocht de school een

boekenpakket voor de leescaravan.

Page 35: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

Informatieblad Kontich | 35

Renovatiewerken

oud gemeentehuis

Herdenking slachtoffers 22/3

In januari begonnen de renovatiewerken

aan het oud gemeentehuis op het

Gemeenteplein. Die zijn nu afgelopen:

het gloednieuwe dak ligt er!

Onze medewerkers toonden hun medeleven met de slachtoffers van de terreuraanval in Zaventem. Woensdag 23 maart verzamelden zij, samen met enkele gemeenteraadsleden en leerlingen van het Sint - Jozefinstituut aande Sint - Martinuskerk. Klokslag 12 u. liet een afvaardiging van de brandweer de sirene loeien. Daarna volgde een minuut stilte.

Alle foto’s van deze activiteiten kan je bekijken in hetfotoalbum opwww.kontich.be.

Buurtbistro

Op 29 maart verleende het

gemeentebestuur de concessie

van het parklokaal aan vzw Pegode,

de dagwerking voor gehandicapten.

Het lokaal krijgt de naam

‘Buurtbistro -Soep’t erin’.

Page 36: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

36 | Informatieblad Kontich

ma 2/5 om 14.30 u.

Voorlezen voor senioren • Organisatie:Bibliotheek &LokaalDienstencentrumDeWilg• Locatie:LokaalDienstencentrumDeWilg Witvrouwenveldstraat1• 034508282•[email protected]• www.dehazelaar.be

woe 4/5 om 14 u.

Bingo• Organisatie:LokaalDienstencentrumDeWilg• Locatie:deHazelaarvzw Witvrouwenveldstraat1• 034508282•[email protected]

do 5/5 t.e.m. zo 8/5

Meifeesten Kontich Kazerne concert,quiz,kinderanimatie,volksspelen,kinderboerderij,jogging,roofvogelshow,barbecue,wandeltochtenfeestrestaurant• Locatie:openrondPhilBosmansplein• 034575657•[email protected]• www.meifeestenkokaz.be

zo 08/5 om 9.15 u.

inwandelen nieuw traject grote Routepad (gR12)• Organisatie:NatuurpuntOudeSpoorweg• Locatie:StationKontich-Kazerne Stationsplein• 0473979704•[email protected]

zo 8/5 om 11 u.

Week van de amateurskunsten tentoonstelling• Organisatie:deHazelaarvzw• Locatie:LokaalDienstencentrumDeWilg Witvrouwenveldstraat1• 034508282•[email protected]

di 10/5 om 14 u.

Filmnamiddag @ de hazelaar• Organisatie:LokaalDienstencentrumDeWilg• Locatie:deHazelaarvzw Witvrouwenveldstraat1• 034508282•[email protected]

do 12/5 om 14 u.

MUZiKaLE thEatERMOnOLOOg “Mistig Land-schap”• Organisatie:Cultuurdienst• Locatie:lokaaldienstencentrumDeWilg Witvrouwenveldstraat1• 034507832•[email protected]

vrij 13/5 om 18.30 u.

algemene vergadering Jeugdraad • Organisatie:Bibliotheek• Locatie:Bibliotheek(zaalSint-Jan) Sint-Jansplein8• Allejongerenwelkom

za 14/5 om 10.30 u.

Voorleesuurtje en knutselatelier • Organisatie:Bibliotheek• Locatie:Voorkinderenvan4-7jaar• 2euro,inschrijvenindebibofonline• 034507830•[email protected]• kontich.bibliotheek.be

za 14/5 om 13 u.

Komart Volleybal Wijkentornooi• Organisatie:KOMARTvzwVOLLEYBALCLUB• Locatie:KKontichFC Duffelsesteenweg73• 0475369225•[email protected]

zo 15/5 om 9.30 u.

pinksterviering in de O.L.V.-kerk in Kontich-Kazerne• Organisatie:AMIVOCAgemengdkoor• Locatie:O.L.V.-KerkKontich-Kazerne HolleWeg• [email protected]

Kalender

Page 37: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

Informatieblad Kontich | 37

Woe 18/5 om 14 en 15 u.

Yoga en mindfulness met je kind of tiener. • Organisatie:HuisvanhetKindKontich• Locatie:sportcentrumDeNachtegaal, Duffelsesteenweg145• Om14u.eensessieyogavoorkinderentussen4 en10jaarenouders+om15u.eensessieyogaen mindfulnessvoortienerstussen10en14jaarenouders• Gratismaarinschrijvennoodzakelijk• 034511458•[email protected]

za 21/5 om 20 u.

Jeugdkoor al dente presenteert: “Five”• Organisatie:vzwDeNotelaer• Locatie:ZaalPronkenborg Pronkenbergstraat1

zo 22/05 om 13.30 u.

ORgELFiEtstOcht:Kontich, aartselaar, niel en hemiksem• Organisatie:SintMartinuskerk• Locatie:bibliotheek Gemeenteplein• 034507832•[email protected]

ma 23/5 om 14 u.

schoenenverkoop @ de hazelaar • Organisatie:LokaalDienstencentrumDeWilg• Locatie:deHazelaarvzw Witvrouwenveldstraat1• 034508282•[email protected]

wo 25/5 om 14 u.

Voorleesuurtje in de bib • Organisatie:Bibliotheek• Locatie:Hoofdbibliotheek, Sint-Jansplein8• 034507830•[email protected]• kontich.bibliotheek.be

do 26/5 om 20 u.

Leeskring Kontich:een (literaire) wereld gaat voor je open• Organisatie:Bibliotheek• Locatie:bibliotheek SintJansplein8• 034507830•[email protected]

ma 30/5 om 14 u.

Zangnamiddag• Organisatie:deHazelaarvzw• Locatie:LokaalDienstencentrumDeWilg Witvrouwenveldstraat1• 034508282•[email protected]

woe 1/6 om 14 u.

Bingo• Organisatie:LokaalDienstencentrumDeWilg• Locatie:deHazelaarvzw Witvrouwenveldstraat1• 034508282•[email protected]

vrij 3/6 om 14 u.

de hazelaar gaat klassiek• Organisatie:DeHazelaargaatklassiek• Locatie:LokaalDienstencentrumDeWilg Witvrouwenveldstraat1• 034508282•[email protected]

vrij 3/6 om 20 u.

Zomervertelling - Johan petit • Organisatie:Bibliotheek• Locatie:Natuur-enMuseumtuin,Duivenstraat22• 8euro/6euro(-26/65+)• 034507830•[email protected]

Page 38: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

za 4/6 om 16 u.

altenawijkfeesten 2016• Organisatie:WijkwerkingAltenawijk• Locatie:VNJHeem Altenastraat30• [email protected]

zo 5/6 om 10.30 u.

Voorleesuurtje in de bib • Organisatie:Bibliotheek• Locatie:BibliotheekKontich-Kazerne Montfortstraat2• 034507830•[email protected]• kontich.bibliotheek.be

zo 5/6 u. om 16 u.

concert a point!• Organisatie:vzwDeNotelaer• Locatie:KerkKontichKazerne HolleWeg2• 0473979704•[email protected]

ma 6/6 om 14.30 u.

Voorlezen voor senioren • Organisatie:Bibliotheek& LokaalDienstencentrumDeWilg• Locatie:LokaalDienstencentrumDeWilg Witvrouwenveldstraat1• 034508282•[email protected]• www.dehazelaar.be

do 9/6 om 14 u.

infomoment over pensioenen• Organisatie:Infomomentoverpensioenen• Locatie:LokaalDienstencentrumDeWilg Witvrouwenveldstraat1• 034508282•[email protected]

za 11/6 om 10.30 u.

Voorleesuurtje en knutselatelier • Organisatie:Bibliotheek• Locatie:Bibliotheek(zaalSint-Jan) Sint-Jansplein8• Voorkinderenvan4-7jaar• 2euro,inschrijvenindebibofonline• 034507830•[email protected]• kontich.bibliotheek.be

Za 11/6 tussen 14 en 17 u.

1e geefmarkt concert,quiz,kinderanimatie,volksspelen,kinderboerderij,jogging,roofvogelshow,barbecue,wandeltochtenfeestrestaurant• Organisatie:Vesta(VerenigingSamenaanTafel)• Locatie:Altenakapel,CultuurpuntAltena, Antwerpsesteenweg79.• 0468163669•[email protected]

zo 19/6 om 11 u.

Voorleesuurtje in de bib • Organisatie:Bibliotheek• Locatie:BibliotheekWaarloos FerdinandMaesstraat90b• 034507830•[email protected]• kontich.bibliotheek.be

ma 27/6 om 14 u.

Zangnamiddag• Organisatie:DeHazelaargaatklassiek• Locatie:LokaalDienstencentrumDeWilg Witvrouwenveldstraat1• 034508282•[email protected]

Kalender

38 | Informatieblad Kontich

Een activiteit van je vereniging laten opnemen in onze kalender? dat kan!Registreer je op onze website via “Mijn Kontich”.

Je kan daar je vereniging beheren en activiteiten laten opnemen in de kalender.Zowel op de website als in het infoblad.

Page 39: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

Info gemeentedIensten

de gemeentediensten en de bibliotheek zijn gesloten op donderdag 5 mei (Onze-Heer-Hemelvaart), vrijdag 6 mei (brugdag) en maandag 16 mei (Pinkstermaandag). Daarnaast is de bib ook gesloten op zondag 1 mei (Feest van de arbeid) en zondag 15 mei (Pinksteren).

Sociaal Huis - OCMW

• Antwerpsesteenweg62-Tel.034511430 [email protected]• allewerkdagen 9-12u. maandag 18-20u. dinsdagt/mdonderdag 14-16u.

technische dienst

• Blauwesteenstraat81a-Tel.034519280 [email protected]• maandagt/mdonderdag 8-12u.en13-16.30u. vrijdag 8-11.30u.

Zwembad en sporthal

• SportcentrumDeNachtegaal• Duffelsesteenweg145-Tel.038801230 Openingsuren:www.kontich.be

Buitenschoolse kinderopvang Kokon

• Molenstraat28-30-Tel.034599064• FerdinandMaesstraat86a-Tel.015323767 [email protected]• allewerkdagen: 7u.-beginschooltijd eindeschooltijd-18u. woensdag 12-18u. schoolvrijedagen 7-18u. vakantie 7-18u.

Containerpark

• Blauwesteenstraat81b-Tel.034575102• Dinsdagenwoensdag 9-12u.en13-17u. donderdag 13-19u. vrijdag 13-17u. zaterdag 9-16u.

Lokale politie

• Antwerpsesteenweg2-Tel.034440013 [email protected]• maandag 9-12.30u.en14-20.30u. dinsdagtotdonderdag 9-12.30u.en14-16u. vrijdag 9-12.30u.• HetonthaalpuntinKontichistelefonischpermanent bereikbaar.HethoofdcommissariaatinEdegemis 24uurop24,7dagenop7open.

administratieve diensten gemeentehuis

• Gemeenteplein1-Tel.034507840 [email protected]• Allewerkdagen 9-12.30u. maandag 17.30-20.15u. maandagt/mdonderdag 14-16u. Gemeentehuis tijdens alle schoolvakanties gesloten in de namiddag

Bibliotheek

Hoofdbibliotheek• Sint-Jansplein8-Tel.034507830 [email protected]• maandag 15.30-20u. dinsdag 15.30-19u. woensdag 10-12u.en13.30-17u. donderdag 15.30-19u. zaterdag 9.30-12.30u.

Bibliotheek Kontich-Kazerne• Montfortstraat2-Tel.034580838 [email protected]• maandag 15-17u. woensdag 14-16u. vrijdag 18-20u. zondag 10-12u.

Bibliotheek Waarloos• FerdinandMaesstraat90b-Tel.015321414 [email protected]• woensdag 18-20u. zondag 10-12u.

Vrijetijdsdienst

• Sint-Jansplein8• Tel.034507831 [email protected]• allewerkdagen 9-12u. maandag 15.30-20u. woensdag 13.30-17u.Dezedienstomvat:- Uitwinkel -Cultuurticketseninschrijvingenactiviteitenvrijetijd -Zaalverhuur -Toeristischeinfoenkaarten- Sport- Cultuur- Erfgoed- Toerisme- Jeugd- Senioren- Ontwikkelingssamenwerking

Page 40: Infoblad gemeente Kontich mei juni 2016

open academiedag !zaterdag 25 juni 2016 10u-17uwww.academiekontich.be