Hls sept 2014

32
VERSCHIJNT IN: Blijdorp, Hillegersberg, Kralingen, Lansingerland, (Bergschenhoek, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs) Nesselande, Nieuw Terbregge, Ommoord, Overschie, Prinsenland, Schiebroek, ‘s Gravenland en Zevenkamp NAJAAR 2014 10 e jaargang nr. 44 Even terug in de tijd of nazomeren op ‘the green’ 85 jaar geleden Rotterdam liep uit voor het luchtschip Graf Zeppelin Golfbaan Delfland biedt plek aan de vrije golfer Hillegondakerk 30 jaar concertpodium Tinnitus Weg met die pieper in je oor! Feest in Park 16Hoven Landschapspark officeel open

description

Dutch Lifestyle Magazine for people who are living in the Northedge of Rotterdam and Lansingerland.

Transcript of Hls sept 2014

Page 1: Hls sept 2014

Verschijnt in: Blijdorp, Hillegersberg, Kralingen, Lansingerland, (Bergschenhoek, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs) Nesselande, Nieuw Terbregge, Ommoord, Overschie, Prinsenland, Schiebroek, ‘s Gravenland en Zevenkamp

NAJAAR 2014 10e jaargang nr. 44

Even terug in de tijd of nazomeren op ‘the green’

85 jaar geledenRotterdam liep uit voor het luchtschip Graf Zeppelin

Golfbaan Delflandbiedt plek aan de vrije golfer

hillegondakerk30 jaar concertpodium

tinnitusWeg met die pieper in je oor!

Feest in Park 16hovenLandschapspark officeel open

Page 2: Hls sept 2014

23 LUXE APPARTEMENTEN

OPENDAG VRIJDAG 3 OKTOBERVAN 15.00 TOT 17.00 UURAAN DE BERBERISWEG IN ROTTERDAM - SCHIEBROEK

Adriana Veste is een klein intiem appartementengebouw van zes verdiepingen gesitueerd aan de groene rand van Schiebroek met slechts vier appartementen per étage en een eigen gereserveerde plaats voor uw auto in de parkeergarage.

Prijzen vanaf E 290.000,- v.o.n. incl. eigen parkeerplaats en berging.

Royale 3 en 4 kamerappartementenTE KOOPWoonopp. 113 m2 met terrassen van 13 m2 tot 62 m2.

TW3 STRATEGIE MARKETING MAKELAARDIJ B.V.

WWW.TW3.NL T. 010 300 71 17

In dit nummer

Page 3: Hls sept 2014

C O L O F O N

15

6

28

18

5 Plusstore: voor het juiste advies op maat!6 - 7 ‘Graf Zeppelin verstoorde de zondagsrust...8 Ga de strijd aan met die pieper in je oor!11 Banketbakkerij Winkelman. Nieuwe kijk op een

ambachtelijk vak.12 - 13 30 jaar Specialiteitenslagerij Rien Bezooijen.15 Reizen op maat naar Noord Amerika.16 - 17 Op Golfbaan Delfland kan iedere golfer spelen.18 - 19 Engels landschapspark voor Park 16Hoven.20 Adriana Veste, wonen aan de groene rand van

Schiebroek21 Tuincentrum van Gilst, compleet tuinplezier…22 - 23 Concertstichting Hillegersberg jubileert!

Rubrieken9 Wijnwijsheden, Oogst in Beaujolais in volle gang24 - 25 Daar wil je best wel de deur voor uit… uittips!26 Klassiek in Kralingen28 - 29 Lifestyle on Wheels.31 Financieel.

In dit nummer

VoorwoordVerhalen...Voor u ligt de najaarsuitgave van Hillegersberg Lifestyle. Een blad vol met verhalen. Want in een tijd dat bloggers via het internet en social media succesvol zijn en het aantal volgers ziet groeien, merk je ook dat lokale ondernemers meer te zeggen hebben dan dat ze kwijt kunnen in een kernachtige advertentie boodschap. Nieuws en achtergrondinformatie, vertelt in advertorials, waarmee winkels, bedrijven en organisaties een stukje dichter bij de lezer komen, zodat hun producten en diensten inzichtelijker worden voor bewoners in de regio.

In deze uitgave is er ook weer aandacht voor een bijzondere historische gebeurtenis. Het luchtwonder ‘Graf Zeppelin’ dat zich in october 1929 tijdens een rondvlucht boven Nederland ook de Rotterdamse bevolking deed uitlopen. Een vorm van luchtverkeer dat het uiteindelijk moest afleggen tegen het verkeersvliegtuig.Maar ook aandacht voor verschillende jubilea van lokale winkeliers, die al een feit of aanstaande zijn zoals: Specialiteitenslagerij Rien Bezooijen, Banketbakkerij Winkelman en Concertstichting Hillegersberg. Leuk om even bij stil te staan in een tijd dat veel bedrijven moeite hebben om te overleven.

Positief nieuws stemt iedereen tenslotte vrolijk, want er is al genoeg narigheid in de wereld. Dus houden we het vooral gezellig in dit magazine met informatie over wijn of reizen naar Amerika en hebben we ook opnieuw een Golfbaan in het vizier.Ook het nieuwe stadspark in Engelse landschapsstijl onderdeel van woongebied Park 16Hoven verdiend zijn aandacht en is een bezoekje meer dan waard. Maar dat geldt evenzeer voor Tuincentrum Van Gilst.Voor de autoliefhebber ook weer tests om van te smullen. En.. zo is er nog veel meer te lezen, dus zou ik zeggen heel veel leesplezier en een mooie nazomer.Uw uitgever.

11

Verschijningsfrequentie4x per jaar: Maart, Juni, September, December

Productie / UitgaveAleman Reclame Adviesbureau Veldkersweg 39, 3053 JR RotterdamT. (010) 243 92 55, F. (010) 243 92 57

RedactieAleman Reclame Adviesbureau, E.: [email protected]

HoofdredactieSijmen Aleman

Bladmanagement / TrafficAleman Reclame AdviesbureauE-mail: [email protected] Advertentie exploitatie / MarketingAleman ProductiesTelefoon (010) 243 01 33E-mail: [email protected]

Medewerkenden aan dit bladWillem Rietdijk, Leon LaBruyère,

DrukHabo Da Costa bv, Vianen

VerspreidingQuattro Advies, BarendrechtBel voor klachten over de bezorging naar tel.nr 0180 - 654700 (€0,10 p/m)

Postverzendingo.a. leestafelexemplaren.AVB DM Service, Krimpen a/d IJssel

VerspreidingsgebiedSelectief huis-aan-huis in Hillegers-berg-Schiebroek, Nieuw Terbregge, Bergschenhoek, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs, Rotterdam-Blijdorp en Kralingen-Oost, Rotterdam-Ommoord, Rotterdam-Zevenkamp, Rotterdam-Overschie, Rotterdam-’s-Gravenland, Rotterdam-Prinsenland en Nesselande.Tevens is Hillegersberg Lifestyle te vinden op leestafels en wordt een aantal exemplaren exclusief per post verstuurd aan verenigingsbesturen en beleidsmakers.

AbonnementenserviceBelangstellenden voor ’Hillegersberg Lifestyle’ die een ja/nee-sticker voor re-clame op de brievenbus hebben of die buiten het aangegeven verspreidings-gebied wonen, kunnen zich een jaar abonneren op dit magazine door € 15,00 over te maken op rek.nr. 66.11.60.203 t.n.v. Aleman Reclame Adviesbureau te Rotterdam; onder vermelding van ’Hillegersberg Lifestyle’ en het afleveradres.

Financiële giften die continuering van dit gratis magazine ondersteunen worden zeer op prijs gesteld.

Voor informatie: Bel (010) 243 01 33 of mail naar:[email protected].

Alle rechten voorbehouden. De redactie is niet aansprakelijk voor gegevens door derden verstrekt. Niets uit deze uitgaven mag worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Extra exemplaren?Magazine niet ontvangen?Benzinestation Weissenbruch verstrekt u graag een gratis exemplaar.

Tekst: Sijmen Aleman

12

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

3

Page 4: Hls sept 2014

BERGERS

meubelen interieur ontwerp slaapkamers stofferingen verlichting

INTERIEURS

w w w.bergers.n lRodenr ijseweg 23 -25 2651 BM Berkel & Rodenr ijs T 010 5115133 E in [email protected] l

Page 5: Hls sept 2014

Advertorial

Plusstore: voor het juisteadvies op maat!

Look en feel winkel We spreken af in de Plusstore aan de Bergse Dorpsstraat en het valt meteen op dat de winkel een warme, exclusieve uitstraling heeft zonder volle rekken met smartphones en aanbiedingen.

Bovendien zien we een videowall met de skyline van Rotterdam aan de wand. Shopmanager Stefan de Graaff geeft uitleg: “Wij willen graag een sfeer creëren waarbij je je thuis en welkom voelt. Daarnaast staat eerst de vraag van de klant centraal en pas daarna komen onze producten om de hoek kijken, die overigens gebruiksklaar liggen zodat een demonstratie of zelf proberen direct mogelijk is.”

Advies op maatHet is wel duidelijk dat er op het gebied van smartphones, tablets en accessoires ontzettend veel mogelijkheden zijn. De Graaff vervolgt: “Het ligt er volledig aan welke vraag de klant heeft. Dit kan een korte vraag zijn, over een toestel of abonnement, maar ook een adviesvraag of een maatwerkverzoek.

”De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en we kunnen dus alle kanten op.” Denk hierbij aan de mogelijkheid om met je smartphone op afstand allerlei apparaten aan te sturen of dat je via een digitale camera je huis of kantoor-locatie in de gaten kunt houden.

“Wat het advies ook mag zijn: het gaat er uiteindelijk om dat onze klanten het fijn vinden dat wij de tijd voor hen nemen en dat ze het gevoel hebben goed geholpen te zijn.”

Zakelijke klantDe Graaff: “We zien hier veel Hillegerbergse ondernemers. Vaak weten zij niet dat er ook speciale zakelijke abonnementen zijn, die veel beter passen bij hun bel- en dataverbruik en dat van eventuele collega’s.

Onder het genot van een goede kop koffie geven wij hen het juiste advies. Ook praten we hen bij over allerlei interessante ontwikkelingen, zoals werken in de Cloud, waardoor je via verschillende handige apps op je tablet en smartphone je werk nog efficiënter kunt inrichten.”

KeuzevrijheidWelke vraag je ook stelt, medewerkers van de T-Mobile Plusstore nemen uitgebreid de tijd voor je. Stefan: “Je kunt altijd bij ons binnenlopen, bellen of ons e-mailen voor een afspraak. Eventueel ook buiten de winkeltijden om. “Indien de klant het wil, worden bij aankoop de producten volledig geïnstalleerd en gebruiksklaar gemaakt.

T-Mobile klanten hebben bovendien veel keuzevrijheid. “Geen standaard pakketten”, vertelt De Graaff. “Wij bieden uitgebreide bundels die volledig zijn afgestemd op uw persoonlijke gebruik en waarbij je nooit wordt geconfronteerd met extra (onvoorziene) kos-ten voor internet.”

De T-Mobile Plusstore in Hillegersberg is klaar om u te ontvangen. Zes dagen per week en eventueel ’s avonds op afspraak.

Bergse Dorpsstraat 32 B. T. 06 2831 0000 E-mail: [email protected]

Meer weten: www.t-mobile.nl

T-Mobile neemt in Hillegersberg de tijd voor al haar particuliere en klein-zakelijke klanten

Het zal u niet zijn ontgaan dat de Bergse Dorpsstraat al enige tijd een nieuwe winkel heeft: de T-Mobile Plusstore. Binnen de huidige tijdsgeest, waar ontwikkelingen op het gebied van Telecom erg hard gaan, is de winkelbeleving van de Plusstore een verademing in vergelijking met de drukke reguliere telecomwinkels.

WearablesStefan draagt zelf één van de vele wearables. Een accessoire dat gerust tot e-fashion gerekend mag worden. Stefan legt uit: “Deze wearable is een armband die bijvoorbeeld bijhoudt hoe gezond je leeft. Hij meet en registreert allerlei zaken, zoals je hartslag en slaapritme. Op basis hiervan kan bijvoorbeeld een dieetprogramma worden voorgeschreven, maar er zijn zo nog heel veel andere mogelijkheden.

“In de Plusstore vindt je geen schreeuwerige aanbiedingen of wanden vol met smartphones.”

“In een wereld waar de innova-ties in telecom over elkaar heen buitelen, zorgen wij ervoor dat al onze klanten in alle rust worden voorzien van advies op maat.”

“Alle ruimtevoor de zakelijke klant”

“Keuzevrijheid staat centraal”

Advertorial - Tekst: Anouk Groenenberg - Foto’s: Leendert van der Waal

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

5

Page 6: Hls sept 2014

Volk liep massaal uit voor Graf Zeppelin

Het luchtschip verstoorde de zondagsrust…

Precies 85 jaar geleden hield de komst van het luchtschip Graf Zeppelin het hele land

in zijn greep. Nadat de vlucht over ons land vanwege het

ongunstige weer al een paar maal was uitgesteld, was het dan eindelijk zover en

konden de mensen zich op zondag 13 october 1929

massaal vergapen aan die reusachtige 220 meter lange

sigaar; die zich majestueus en licht brommend door het

luchtruim voortbewoog.

Het passeren van de luchtreus vormde hét onderwerp van gesprek. Zelfs werden er vragen gesteld in de kamer. En…hoewel we dat met onze huidige 24-uurs economie en het hedendaagse luchtverkeer nog nauwelijks voor kunnen stellen, dacht men daar in 1929 echter nog heel anders over.

Minister ter verantwoordingWant, dat deze gebeurtenis op zondag zou plaatsvinden was niet voorzien, omdat de tocht in eerste instantie al op donderdag de 10e zou gebeuren. Het protest dat volgde ging dan ook tot aan minister Reymer van Waterstaat, omdat het gevaarte juist voor, tijdens of na de “openbare eeredienst” passeerde wat op vele plaatsen in ons land de wekelijkse kerkgang danig verstoorde. Als de minister had geweten wat dit teweeg had gebracht…? Zijn uiteindelijke oordeel was dan ook: “’t Most niet magge!”

Graaf Von ZeppelinDat het publiek dit technisch wonder van luchtvaarttechniek eindelijk in groten getale kon gadeslaan was vooral te danken aan Graaf Ferdinand von Zeppelin. Hij was het die volhardde in een niet aflatende strijd om zijn ultieme droom, de bouw van een luchtschip, te verwezenlijken. Daar begon hij overigens pas laat mee, op zijn 62e, toen hij nog maar net met pensioen was gegaan als Generaal der Duitse Cavalerie. De start van zijn onderneming viel samen met de uitvinding van een lichte benzinemotor. Precies wat hij nodig had voor de aandrijving van het door hem ontworpen luchtschip.

Al in de jaren 1863 tot 1865, tijdens de Amerikaanse sesessie-oorlog, toen hij optrad als attaché van het Unie-leger, was hij in aanraking gekomen met de bouw van luchtballons en ongetwijfeld heeft die ervaring hem ertoe aangezet om zich met de ontwikkeling van bestuurbare luchtschepen te gaan bezighouden.

Eerste vluchtDe eerste vlucht had plaats in de zomer van 1900 boven het meer van Konstanz, zijn geboortestreek, waarop hij als jongen veel zeiltochten had ondernomen. Evenals de kiel van zijn zeilboot had zijn luchtschip -met een lengte van 128 meter- een verzwaring aan de onderzijde die hij kon verstellen. Het Zeppelin-luchtschip werd voortbewogen met 2 benzinemotoren van elk 16 PK.

Door geldgebrek, hij was de belangrijkste aandeelhouder, moest hij zijn verdere pogingen echter staken en pas een aantal jaren later, na een nationale inschrijving die hem zes miljoen mark opleverde, kon hij de bouw van zijn luchtschepen en proefvaarten voortzetten. Dit leidde in 1906 tot de bouw van een derde luchtschip dat voldeed, waardoor de Pruisische regering van die tijd hem aanmoedigde met een geldelijke steun voor de bouw van een vierde luchtschip. Bovendien ontving hij anderhalf miljoen Mark schadeloosstelling als tegemoetkoming in alle onkosten die hij had gemaakt tijdens de voorafgaande periode. Ondanks het feit dat dit luchtschip de LZ 5 (één ontwerp, de LZ4, werd niet uitgevoerd) in brand vloog, waarbij 24 mensen omkwamen, zette Von Zeppelin door en in 1913 werd er zelfs een luchtverkeersonderneming opgericht die met drie luchtschepen binnenlandse vluchten in Duitsland ging onderhouden.

Eerste wereldoorlogNiet lang daarna deed het onvermijdelijke zich voor en wat nooit Von Zeppelins bedoeling was geweest toen hij aan zijn onderneming begon, gebeurde. Door het uitbreken van de eerste wereldoorlog werden zijn ‘Zeppelins’ grootscheeps ingezet voor tal van militaire doelen, waaronder bombardementen op Londen. De eerste Zeppelin-aanval vond plaats in de nacht van 19 op 20 januari 1915 en tegen de tijd dat de oorlog eindigde hadden er zo’n 55 van dergelijke aanvallen plaatsgevonden. Hierbij lieten ongeveer 250 Britten het leven.

Tekst: Sijmen Aleman - Bron: Historisch archief - Foto’s: GaHetNa

Page 7: Hls sept 2014

WereldreisZelf overleed Graaf Von Zeppelin in 1917 en maakte hij de glorieuze tijd, waarin zijn luchtschepen geregelde passagiersdiensten zouden onderhouden tussen Noord en Zuid Amerika, niet meer mee. De “Graf Zeppelin” maakte daarbij als enige een reis rond de wereld en voer zowel boven de tropen als het Noordpoolgebied. Het was ook aan al deze successen te danken dat met name Duitsland zich gedurende lange tijd met de bouw van luchtschepen heeft bezig gehouden. Zelfs nog jaren na de ramp met de Hindenburg in 1937 op Lakehurst in Amerika.

Bijzondere stijve constructieEen andere reden van dit succes was te wijten aan het feit dat Graaf Ferdinand Von Zeppelin de eerste van alle ingenieurs en technici was, die zijn luchtschepen voorzag van een met geprepareerd katoen bespannen metalen geraamte, waardoor een stijve strakke sigaarvorm ontstond.

Hij gebruikte daarvoor een speciale legering van aluminium en koper die de kwaliteit en sterkte van de constructie ten goede kwam. Binnen dit geraamte bouwde hij compartimenten waarin met gas gevulde zakken werden bevestigd die voor het benodigde stijgvermogen moesten zorgen. Het maakte de Zeppelins ook minder kwetsbaar wanneer een van de zakken lek zou raken.

Stedentrip boven NederlandHet reizen met een Zeppelin was een uitzonderlijke gebeurtenis. Niet alleen was het aantal passagiers vergeleken met de moderne luchtvaart van nu beperkt, het was bovendien niet altijd zeker of men vertrok.

Zo ook de zondagvlucht boven Nederland in 1929. Het ging om een kennismakingsvlucht boven Nederland, waarbij over een groot aantal plaatsen werd gevlogen, waaronder Paleis ’t Loo om ook de Koninklijke familie een blik te gunnen op dit wonder van technisch vernuft. Aan boord bevonden zich zo’n 70 personen: 40 bemanningsleden en 30 passagiers.

IJzig koudEen verslag uit die tijd geeft aan dat de vlucht al enkele dagen was uitgesteld. Maar, op 12 october rond elf uur ‘s avonds was het dan eindelijk zover. Nadat de ballastzakken waren afgeworpen kwam het luchtschip, dat werd gevlogen door kapitein Flemming, los van de grond. Eenmaal uit de hangar in Friedrichshafen steeg het gevaarte al snel naar een hoogte van 200 meter waar de motoren werden gestart en de Zeppelin doorsteeg naar 1.000 meter.

Eigenlijk was het verblijf aan boord vergelijkbaar met dat van een zeeschip. Aan boord bevond zich bijvoorbeeld een salon en slaapcabines, waarbij vermeld moet worden dat het er ijzig koud was. Aanstekers en lucifers moesten bij het aan boord gaan al worden ingeleverd. Voor de rokers was er namelijk een speciale zwaar geïsoleerde rookkamer, waarbij een aanwezige hofmeester je sigaret of sigaar

aanstak en strak in de gaten hield of je niet rokend naar buiten ging.

Bijzonder vermeldenswaard is de vlieghoogte, die tijdens deze tocht soms niet meer dan 130 meter bedroeg. De ramen van de salon vanwaar de passagiers goed zicht hadden op het spektakel beneden, waren daarbij gewoon open. Van alle plaatsen toonden de anders zo nuchtere Rotterdammers de meeste geestdrift.

Terwijl het volk zich had verzameld op daken van gebouwen, in straten en op pleinen, begroetten zij de Graf Zeppelin met stoomfluiten, fabriekssirenes, autoclaxons en ander kabaal, dat samen boven het geluid van de zeppelinmotoren uit klonk. Een ervaring om nooit te vergeten.

Einde van een tijdperk

Een lang leven was de luchtschepen niet beschoren. Engeland zette de plannen stil toen het in 1930 een luchtschip verloor, dat diensten met Brits-Indië zou gaan onderhouden. En ook Amerika schortte de bouw van haar luchtschepen op toen het als gevolg van foutieve berekeningen en constructies twee

luchtschepen verloor. Het zette in op de verdere ontwikkelingen van landvliegtuigen en vliegboten. Frankrijk had weinig succes met haar luchtschepen en ook Italië had geen geluk toen een speciaal voor poolonderzoek gebouwd luchtschip de “Italia” eindigde in een ramp.

Tekst: Sijmen Aleman - Bron: Historisch archief - Foto’s: GaHetNa

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

7

Page 8: Hls sept 2014

IEDERE ZONDAG GEOPEND!

Argonautenweg 5e, 3054 RP Hillegersberg, (010)4227035

www.bruna.nl

• PostNL balie voor alle posthandelingen

• Uitgebreide wenskaartenafdeling

• Aparte leuke en leerzame kinderhoek

• Bijzondere collectie ‘Rotterdam’ boeken

• Iedere zondag open van 12 – 17 uur

Voor 2015: agenda’s, kalenders en‘family-planners’ in soorten en maten!

Een wereld van wijn

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur

Een uitnodiging ontvangen voor proeverijen en andere wijnactiviteiten? Ga naar www.hosmanvins.nl en schrijf in voor de nieuwsbrief.

Westvest 44 | 3111 BW schiedam | tel. 010 4264672

Iedereen hoort wel eens een fluittoon in zijn oor. Meestal maar van korte duur, maar het kan ook langer duren en in sommige gevallen kan het blijvend zijn. Aan de basis van deze blijvende oorsui-zingen ligt wel vaak een gehoorverlies. Heel soms wordt het veroorzaakt door bloed dat dicht bij ons gehoororgaan door onze aderen stroomt of door het samentrekken van spiertjes rond het oor. Er zijn ook oorsuizingen waarvoor geen directe verklaring is. Wanneer men om raad vraagt bij artsen krijgt de patiënt vaak te horen “Leer er maar mee leven”. Voor velen is dit antwoord niet bevredi-gend. Shirley van der Meer van Minerva Hoortechniek coacht en begeleidt men-sen en leert ze hun tinnitus te managen. De behandeling is lastig maar begint altijd met de cliënt goed te informeren over hoe tinnitus meestal ontstaat, dit geeft vaak al enige verlichting.

Je kunt het en beetje vergelijken met het wonen in een gehorig appartement, waar je te maken hebt met allerlei omgevings-geluiden. Zoals het geluid van water dat door de leiding loopt als je de kraan open doet, of buren die een toilet doortrekken, de trap op gaan of met hakken aan over het parket lopen. Des te stiller het in huis is, des te hinderlijker al die geluiden zijn. Het wordt al minder storend als je zelf een radio aanzet of je verdiept in een spannend boek.

En het is vrijwel te verwaarlozen zodra het zomer wordt en deuren en ramen opengaan, waardoor de buitengeluiden de binnenruis verdringen en we het ware woongenot ervaren.

Tinnitus coachShirley van der Meer heeft zich na haar studie toegepaste psychologie en haar baan als raadgever in de hulpverlening, waar zij mensen met vragen en klachten vanuit emo-tionele achtergronden mocht helpen en be-geleiden, volledig ingezet om het fenomeen tinnitus te doorgronden en aan te pakken.Daartoe organiseert zij speciale bijeenkom-sten met groepjes betrokkenen, die zij infor-meert, coacht en traint en al doende aanleert hoe men het best met tinnitus klachten om kan gaan. Ook individuele coaching trajec-ten behoren tot de mogelijkheid.

Triage audicienZij werkt samen met haar echtgenoot Leon van der Meer, die triage-audicien is, aange-sloten bij Hoorprofs Vakaudiciens. Hij is zon-der tussenkomst van een KNO-arts bevoegd om u een officiële hoortest af te nemen in een professionele geluidscabine. Aan de hand van een daaruit voortgekomen audio-gram, waarop uw gehoorkwaliteit nauwkeurig in beeld is gebracht, adviseert hij u over het aanmeten van een hoortoestel. Soms eenvoudig maar meestal een geavanceerd hoortoestel op maat van hoge kwaliteit.

Ga de strijd aanmet die pieper in je oor.

Tinnitus komt bij heel veel mensen voor.

Wat te doen met klachten?De praktijk van Leon en Shirley is gevestigd achter het stadskantoor aan de Hectorstraat 11A in de wijk 110-Morgen te Rotterdam-Hillegersberg.

Heeft u last van oorsuizingen of heeft u klachten over uw gehoor? Informeer naar het de mogelijkheden of maak vrijblijvend een afspraak.

Meer weten: www.minervahoortechniek.nlOf bel: 010 – 418 49 95

Tekst: Sijmen Aleman - Minerva Hoortechniek

Page 9: Hls sept 2014

Oogst in Beaujolais in volle gang. Willem Rietdijk

Wijn- en reisjournalist

WijnWijsheden

Vanaf 5 september jl. startte men ook met de Chardonnay druiven. Wellicht is het u onbekend, maar er wordt steeds meer witte wijn van hoogwaardige kwaliteit in de Beaujolais geproduceerd. Chardonnay aanplant gedijt geweldig in de Beaujolais.

De meteorologische omstandigheden waren ideaal in de lente, met een fantastische bloeiperiode. De ietwat koelere zomer had absoluut geen negatief effect op de oogst. Hoewel enkele delen van Frankrijk, en voornamelijk Italië door misschien wel de natste zomer sinds 90 jaar werd geteisterd, is de Beaujolais streek wonderwel voor grote regenval gespaard gebleven.

De formidabele nazomer temperaturen met veel zonneschijn heeft veel vertrouwen gegeven in de oogst en de kwaliteit. Het terroir (gesteldheid van de bodem) en de kennis van de wijnbouwers doen de rest. De hoeveelheid wijn is boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaren. Hoewel het nog vroeg is om een 100 % nauwkeurige prognose te maken, mag je aannemen dat de 2014 jaargang zeer goed tot uitstekend zal worden. De productie zal zeker de 120 miljoen flessen te boven gaan.

Thans liggen in de regio Rijnmond tal van uitstekende nazomer en herfstwijnen te koop. Naast de geweldige wijnen uit de Beaujolais zijn er tal van andere wijnstreken in Frankrijk en de rest van Europa (Spanje, Portugal en Italië), die een genot kunnen zijn bij de spijscombinaties van de vele restaurateurs in de Randstad.

Zo bezochten wij de kelders van Hosman Vins in Schiedam, en de wijnproeverij van Wijnhande-Slijterij Marko Poot, waar veel publiek en consumenten rondliepen, die de geselecteerde wijnen, welke op de proeftafel stonden, tot zich namen.

Hosman Vins is geen pure Beaujolais Specialist aldus maître Ruben van Dam. Hij zegt vroeger daar wel assortiment in te hebben gehad, maar nu is daar bij zijn klandizie niet zoveel animo meer voor. Hij had de proeverij ingericht in maar liefst 13 thema’s met in totaal 92 verschillende wijnen. Een geweldig idee dat je zelden ziet omdat er doorgaans veel teveel door elkaar staat. Bij Hosman Vins klopt het als een zwerende vinger: Van Champagnes Drappier, (de “sans dozage” is verbluffend mooi droog) tot aan Bru Spumante, die van de druivensoorten Durello, Chardonnay en Pinot Noir (Italië) wordt gemaakt. De Sparkling Rosé (Zweigelt van Weingut Eitzinger uit Oostenrijk) mag er ook zijn. De Prosecco “Rustico”uit Veneto (Italië), die op de tafel stond, is puur genieten van een gekoelde mousserende wijn. Dat was thema I. Het voert nu te ver om alle thema’s met vier wijnen te behandelen. U kunt beter de volgende keer zelf gevolg geven aan de proeverijen die nog zullen worden georganiseerd.

Wel kunnen wij zeggen dat thema II wijnen zeer bloemig, fruitig & licht verteerbaar waren. Van de wijnen met meer body, welke kruidig en smaakvol overkwamen kan vastgesteld worden dat zij geschikt zijn bij lekkere salades met gerookte kip

of gamba’s, sushi en sashimi, een plateau oesters of Hollandse asperges.

Wijn nr. 24 was de Réserve du Côtes du Rhône Blanc van Grenache en Viognier druiven. Chât. Mont-Redon, Rhône, Frankrijk. Veel finesse en een aanrader. Het summum van de witte wijn was nr. 36, de RULLY Blanc Ier Cru “Les Cloux”van Chardonnay druiven. Vol vettig en houtgerijpt. Zeer de moeite waard.

Thema XVIII: Rode wijnen, pinot noir. Geen Beaujolais/Bourgogne op de tafel maar prachtige wijnen uit Chili, William Cole Vineyards ( wijnen nr’s 54 en 56) , die licht en fruitig zijn, en zich perfect lenen om licht gekoeld te drinken.

De wijnen van Marko Poot waren breed en door tal van Nederlandse importeurs ter beschikking gesteld. De diverse wijnen, zoals Gruner Veltliner, Rose’s en Chardonnays zullen wij bij een volgende beschouwing de wijnrevue laten passeren. Dat geldt ook voor enkele wijnen van Gimsel in Rotterdam.

In de eerste week van september is men in de Beaujolais, 16.500 ha wijndomeinen tussen Lyon en Macon, begonnen met de oogst voor de Gamay druiven. Deze zijn bestemd voor de grote Appellations , maar ook voor de kleinere gemeenten. Mocht u het niet weten: “Beaujolais druiven worden samen met de druiven in de Champagne streek nog voor bijna 100% met de hand geoogst. Meer dan 50.000 knippers en plukkers snijden de trossen af.

Rubriek

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

Wijn Wijsheden - Willem Rietdijk

Page 10: Hls sept 2014

ECHS_Advert Hillegersberg lifestyle 205x136.indd 1 14-8-2014 23:29:59

Persoonlijk advies!Maak een afspraak voor bij u thuisof in de winkel op tel. 010 - 422 91 20

Bergse Dorpsstraat 44 Rotterdam - Hillegersberg Tel. 010 - 422 91 20Winkel open iedere dinsdag van 9.30 uur tot 17.30 uur. Andere dagen op afspraak.

SPECIALIST IN VLOEREN EN RAMEN

1010

Advertenties

Page 11: Hls sept 2014

Advertorial

Nieuwe kijk opambachtelijk vak…

Banketbakkerij Winkelman

Bij binnenkomst denk je aller-eerst: “Hé, ben ik hier goed?”

Ja hoor, je bent ècht bij Banketbakkerij Winkelman.

Toch is die vraag niet zo gek, want niets doet nog denken

aan het oude vertrouwde beeld dat mensen van de winkel aan de Freericks-

plaats hadden. De banket-bakkerij van Ramon en Lies-

beth van der Made en hun team onderging een echte metamorfose en is geheel aangepast naar de geest

van deze tijd met een geheel eigentijds interieur, dat ieder-

een ook een kijkje in de ambachtelijke keuken gunt.

Ramon van der Made laat mij weten dat het hoog tijd werd om het interieur van zijn winkel te vernieuwen. Vaak werd hem en zijn medewerkers de vraag gesteld: “maken jullie hier alles zelf?” Nou en of bij banketbakkerij Winkelman alles zelf wordt gemaakt. Maar, tot nu toe bleven die bereidingswerkzaamheden voor de klant buiten beeld. Dat is nu wel anders.

Transparantie is het devies van Banketbak-kerij Winkelman. Een naam die al in 1906 valt te lezen in een krantenadvertentie uit die tijd, toen er al een Banketbakkerij Winkelman was gevestigd aan de Havenstraat 140 in Rotterdam-Delfshaven. En ook later zien we die naam nog terug aan respectievelijk de Nieuwe Binnenweg 280 en de Zwartjanstraat 148. Totdat de naam Winkelman opduikt aan de Bergse Dorpsstraat in Hillegersberg. Dat is net voor de oorlog. Later in 1954, dit jaar 60 jaar geleden, betrekt de heer Winkel-man bij oplevering het huidige pand aan de Freericksplaats. Een winkel die in 1993 door Ramon en Liesbeth van der Made wordt voortgezet.

Licht , ruim en modern, zo zou je de aanblik van het eigentijdse interieur kunnen om-schrijven.

De enorme glazen counter, gevuld met veel uiteenlopende soorten chocolade, zelf ge-maakte bonbons, pralines en gebak, springt als eerste in het oog. Gebak met slagroom voert daarbij de boventoon, want Rotterdam is een echte slagroomstad. Daarachter staat een strakke flexibele wand-kast met grote vakken, waarin tal van ver-trouwde, maar vooral nieuwe producten, zijn opgesteld. Zo zien we heerlijke desertwij-nen, maar ook andere leuke cadeauartikelen.

In het weekend wordt er nu ook volop luxe en biologisch verantwoord brood verkocht. Een nieuw initiatief van de luxe banketbakke-rij. In de etalage zien we verschillende soor-ten uitgestald, zoals: Boulot Cerealia, bereid met o.a. zeezout, olijolie, groene pepers, maanzaad en zonnebloempitten; of Spelt met de naam Boulot d’epautre, eveneens met zeezout en oliijfolie, maar ook venkel en karwijzaad; of Baguette Traditioneel Desem; Boulot Campagne; Pain de Malt, ook een zuurdesembrood. Kortom, heerlijk brood om jezelf in het weekend eens lekker te verwen-nen. Alles op bijzondere wijze bereid zonder onnatuurlijke toevoegingen.

We zien echter ook een tafel waarop een groot aantal overheerlijke koekjes staan uitgestald, met bekende maar ook bijzon-dere namen zoals: Utrechtse Sprits, Haze-lino’s, Koggetjes, Jan Hagel, Willemientjes, Korinthen en voor de liefhebbers zelfbereide Nougat.

Bij een rondleiding achter de schermen leren we dat er heel wat voor komt kijken voordat de hier genoemde producten in de winkel liggen. Achter de winkel gaat werkelijk een wereld open. Niet alleen wat de bereiding van al die overheerlijke lekkernijen betreft , maar ook ten aanzien van alle grondstoffen en voorraden, die niet alleen ten goede ko-men aan de winkelverkoop. Ook de horeca, cateraars, restaurateurs, hoteliers en andere afnemers maken gebruik van het vakman-schap van het Winkelman-team. Sommige zelfs met een eigen verpakkingslijn. Daarom kan het zomaar zijn dat u zittend op een ter-rasje even verderop in het dorpse Hillegers-berg of elders in de stad, volop geniet van het gebak dat door Ramon of een van zijn trouwe medewerkers is gemaakt. En trouw zijn ze zeker luisterend naar de (kortste) dienstverbanden van bijna 25 jaar.

Ramon vindt het jammer dat zijn winkel bij veel mensen met een duur imago wordt bestempeld. Dat valt namelijk reuze mee.

Maar binnenkort houdt de banketbakkerij een ‘open huis’, zodat iedereen zelf kan kennismaken met de ambachtelijke wereld en kwaliteit

Advertorial - Tekst: Sijmen Aleman

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

11

Page 12: Hls sept 2014

Advertorial

‘Dieren hebben aandacht en liefde nodig. Bij leven enwelzijn. En… als ze in potten en pannen pruttelen’.

Het is een citaat van Guy van Cauteren tot voor korteigenaar en chef van het bekende Belgische toprestaurant ‘t Laurierblad in het Oost-Vlaamse Belare, maar het zou even goed een uitspraak geweest kunnen zijn van specialiteiten-slager Rien Bezooijen, die dit jaar met zijn team het 30 jarig bestaan van zijn slagerij viert. Vooral als je bedenkt dat hij oorspronkelijk dierenarts wilde worden.

Na 2 jaar echter, onderbrak Rien zijn studie en besloot hij om slager te worden. Daar-mee trad hij in de voetsporen van zijn broer, die ook voor het slagersvak had gekozen. Maar, het was Rien’s zuster die eigenlijk de doorslag gaf toen zij met een slager thuis kwam. Voor Rien’s vader, die bakker was, moet dit alles ook een heel bijzondere ervaring zijn geweest. Hoe dan ook. Rien keerde zijn studie dierenarts de rug toe en ging naar de slagersvakschool, waar hij de kneepjes van het vak leerde. Ongetwijfeld heeft Rien’s ‘voorstudie’ voor dierenarts wat anatomie betreft een belangrijke bijdrage geleverd, want ook aan de slagersvakschool toonde Rien zich een uitmuntende leerling en graag hadden zijn leerkrachten hem na zijn opleiding als docent zien toetreden.

Biefstuk naturelToch waren het echter niet alleen zijn broer en zwager die hem hadden geïnspireerd. De echte liefde voor het vleesgerecht was van huis uit bijgebracht door zijn moeder. Misschien onbewust, maar zij was het die zaterdags brood met biefstuk op tafel zette. Een pure smaakbeleving die ervoor heeft gezorgd dat de biefstuk naturel nog steeds een van de meest favoriete gerechten is van Rien.

En zo kwam het dat een jonge zeer gepassioneerde net afgestudeerde slager op 25 februari 1984 zijn eigen slagerij begon. Op de plaats waar zijn winkel nog steeds is gevestigd, namelijk: op de grens met Rotterdam-Prinsenland aan het Samuel Esmeijerplein 35 in het winkelcentrum Lage Land in Rotterdam-

Alexander. Het was in het jaar dat op een steenworp daar vandaan Winkelcentrum De Oosterhof werd geopend. De slagerij groeide uit tot een ambachtelijke specialiteitenslagerij behorend tot de top van Nederland; met als gevolg dat in 2009 zijn winkel zelfs werd uitgeroepen tot de beste slagerij van Nederland.

Terug naar de natuurHet mag duidelijk zijn dat Rien Bezooijen in de afgelopen 30 jaar zijn passie voor het slagersvak niet onder stoelen of banken heeft gestoken. Wie vandaag de dag zijn winkel binnenloopt, die ziet meteen dat er sprake is van een smaakvolle slagerij. Het is dan ook niet voor niets dat zijn zelfgemaakte rookworst onlangs nog is uitgeroepen tot de beste en meest smaakvolle rookworst van Rotterdam. Vanaf de start toonde Rien zich erg ambitieus en werden zijn slagerijproducten steeds verder aangekleed. Wat begon in de 80-er jaren met gemarineerd vlees en zelfbereide soepen breidde zich al snel uit tot tal van speciale gerechten en salades met exotische namen. Het ‘terug naar de oorsprong’ bleek een hot item en onder invloed van de vele kookprogramma’s

op de TV is de consument zich bewust geworden van de herkomst van het product. Het bracht mensen uiteindelijk dichter bij de natuur. Terug naar de pure smaak. Zag je bijvoorbeeld lange tijd in restaurants entrecotes zonder vetrandje, tegenwoordig is dat een doodzonde. Het hoort er bij. Gewoon omdat het lekker en puur is.

ConsumentenavondenDe kennis en kunde over vlees is Rien’s sterke punt. Onder invloed van internet zijn consumenten een stuk wijzer geworden. Ze komen met tal van vragen aan de toonbank. Rien luistert naar ze, geeft ze raad, maar ook extra aandacht. Persoonlijke aandacht. Daar draait het om. Hij vergelijkt het met ‘Babbelthee’ zoals hij het noemt. ‘Thee met kleurtjes’ overgewaaid uit Azië. “Het ziet er mooi uit en trekt de aandacht, maar consumenten willen het ook proeven. Daarom laten wij mensen onze gerechten ook keuren en gaan we zelfs verder dan dat. We laten mensen zien hoe je het klaarmaakt en leren hen ook nieuwe dingen.

30 jaar Specialiteitenslagerij Rien Bezooijen

Eten brengtgezelligheid en...creëert sfeer!

1�

Advertorial - Tekst: Sijmen Aleman Foto’s: Leendert van der Waal

Page 13: Hls sept 2014

In één week de wereld rond met Rien Bezooijen’s:

www.slagerijrienbezooijen.nl

OPENINGSTIJDEN

Dus snel op reis naar slagerij Rien Bezooijen!

WERELDMAALTIJDEN!

Op verzoek organiseren we consumenten-avonden voor selecte gezelschappen met 5 gangen diners, die hier worden bereid. Culinaire bijeenkomsten, waarbij we alles vertellen over het product. Wat een lende is en waar de T-bone vandaan komt. Want, alles draait om vertrouwen.”

Alleen het beste van het besteIn de vleesindustrie worden grote hoe-veelheden vlees verhandeld. En er gaat ook veel geld in om. Daarom is de her-komst van het vlees in de supermarkt soms moeilijk na te gaan. Dat maakt vlees fraudegevoelig en waardoor er van tijd tot tijd steeds weer misbruikpraktijken aan het licht komen.

Rien Bezooijen kiest daarom graag zijn eigen vlees. Van een boer die hij kent uit eigen land.

Zoals bijvoorbeeld varkensvlees van de Heydehoeve, aangesloten bij een coöperatie van Nederlandse boeren die hebben gekozen voor een duurzame wijze van varkens houden met oog voor het dierenwelzijn. Of kwaliteitsvlees zoals van De Raza, het Iberico-varken, dat opgroeit in de vrije natuur en rechtstreeks afstamt van het Mediterrane Everzwijn. Behalve

dat het zich heeft aangepast aan het Iberisch schiereiland zorgen de bijzondere leefomstandigheden en natuurlijke voeding voor een karakteristieke en natuurlijke smaak van het vlees. Een ander soort varkensvlees komt van het Franse graanvarken uit de Montagne, Le Capelin genoemd. Varkens die met rust en liefde worden gehouden en waarbij de specifieke voeding met Franse granen en kastanjes zorgen voor een authentieke smaak. En, als het om rundvlees gaat, kiest Rien Bezooijen voor onder andere Aged Beef. Rundvlees van het Blonde Aquitaineras, bereid volgens een proces dat het vlees gedurende minimaal 21 dagen bij een juiste luchtvochtigheid, luchtcirculatie en temperatuur in de koelcel laat rijpen.

Of voor het France Limousin, rundvlees van raszuivere ongekruiste runderen. Verder levert Rien Bezooijen Van Rooij Weivlees. Kalfsvlees, waarbij de kalveren 5 maanden bij de koeien zogen en vervolgens uitge-balanceerd voer krijgen. Maar, ook als het om kip gaat, kiest specialiteitenslager Rien voor kwaliteit. Bijvoorbeeld met Boerderij-kip. Kip met een bijzondere smaak, dankzij een gezonde leefomgeving, waarbij de kip vrij kan rondlopen en opgroeit met een normaal dag- en nachtritme.

De toekomst ziet Rien Bezooijen samen met zijn team dan ook met vertrouwen tegemoet.

“Men hoeft niet veel vlees te eten”, zegt Rien, “als men maar vlees blijft eten. Want, voeding bindt mensen, brengt gezelligheid en creëert sfeer.”

Meer weten? www.slagerijrienbezooijen.nl

Men hoeft niet veel vlees te eten,als men maar vlees blijft eten!

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

13

Advertorial - Tekst: Sijmen Aleman Foto’s: Leendert van der Waal

Page 14: Hls sept 2014

BANG & OLUFSEN EXPERIENCE CENTER ROTTERDAM

Bergse Dorpsstraat 113 | 3054 GC Rotterdam | Tel: [email protected] | www.deenseperfectie.nl

BEOVISION AVANT

BELEEF HET IN ONS EXPERIENCE CENTER

ULTRA HD | SUPERIEUR GELUID | VANAF 55 INCH

Advertentie B&O 255x181.indd 1 09-05-14 15:07

Het best bewaardegeheim van de

regio Rotterdam

www.dehoogerotterdamsche.nlRottebandreef 40 | 2661 JK Bergschenhoek | T. 010 - 522 00 52

GOLFARRANGEMENT

9 HOLES (vanaf 16:00 uur)met aansluitend een dagschotel

voor slechts E 29,9518 HOLES (vanaf 15:00 uur)

met aansluitend een dag-schotel voor slechts

E 44,95

HEERLIJKEDAGSCHOTELS

IN DE BRASSERIEal vanaf E 12,50

Kom en geniet van het uitzicht en onze gerechten. Iedereen

is welkom ook als u niet golft!

MAAK NU KENNIS MET GOLF!

2x 2 uur golflesE 40,-

Aanmelden [email protected]

Kom en bekijk nu ookons assortiment

“Culinaire Kerstpakketten”

Welkom bijPaul en Lida Mandos

Oil & Vinegar is geliefd bij iedereen die het ‘thuis eten’ heeft verheven tot een culinair genieten, dat te vergelijken is met gerechten die je normaal in restaurants krijgt voorgeschoteld. Niet voor niets zijn de restaurantkoks, die de mediterraanse keuken weten te waarderen, al jaren vertrouwd met de kwaliteitsproducten van Oil & Vinegar. Zij herkennen in de vijgenazijn, de Toscaanse

Olijfoliën, de bruschetta’s, de dressings, de exclusieve

mosterdsoorten en talloze pasta’s, topproducten zoals

alleen Oil & Vinegar die kan leveren. Ze zijn dan ook

afkomstig van kleine ambachtelijke boeren en producenten die een hoog kwaliteitsniveau nastreven.

Oil & Vinegar • Shopping Center AlexandriumPoolsterstraat 30 - 3067 LX Rotterdam

(nabij AH-XL, naast De Tuinen en t.o. Juwelier Siebel)T. 010 - 209 56 35 - [email protected]

www.oilvinegar.com

14

Advertenties

Page 15: Hls sept 2014

Wij verzorgen de vakantie van uw keuze!Bierens de Haanweg 22-28, 3076 DC Rotterdam (Lombardijen)

T 010-492 5 492, [email protected], www.pantareizen.nl

JE LEUKSTE VAKANTIE IS ONS WERK!

Gewoon zin in vakantie!Een korte relax vakantie, een fascinerende stedentrip of een vakantie met een sportief

karakter. Maar ook een overheerlijke zonvakantie of een prachtige cruise.

Kom langs, bel of mail met VakantieXperts Panta Reizen!• Ervaren reisspecialisten • Afspraak maken is mogelijk • Betrouwbare partner

• Voor alle vakanties • Cruisespecialist • Sinds 1974

• Aangesloten bij ANVR & SGR

Wie in dit najaar of volgend jaar de Ver-enigde Staten van Amerika of Canada wil gaan bezoeken, doet er verstandig aan zich heel goed voor te bereiden. Qua visa, welke luchtvaartmaatschappij brengt je non stop of met tussenstops naar welk gebied. Daar waar je de reis wil beginnen is belangrijk, maar ook waar je wilt eindigen. Waar kan je allemaal heen vliegen? Wil je eerst naar de spectaculaire Niagara Falls? En... wil je die zien vanaf de Amerikaanse kant of vanaf de Cana-dese zijde, waar je de watervallen met een bootje kan bekijken. Of juist allebei om de grootsheid van het wereldwonder in ogen-schouw te nemen? Of begin je in New York, waar Central Park en de wolkenkrab-bers van Manhattan en het Empire State building de skyline bepalen. Een toer over de Hudson? De Big Apple van de wereld blijft trekken en niet alleen om ieder jaar begin november de Marathon te lopen.

Er is dus heel veel te zien en te beleven in het continent Noord Amerika. Van woestijnen, de wildste en ruigste rotsformaties. De Grand Canyon en Bryce Canyon zijn de fraaiste van de wereld. De unieke geologische rotsforma-ties, die in het zonlicht mysterieus lijken en adembenemend zijn om waar te nemen. De westkust met San Fransisco, Los Angeles en Las Vegas moet je eigenlijk ook in de plan-

ning opnemen. Death Valley mag je ook niet missen. Je bent er tenslotte in de buurt. Voor een complete reis is een trip met een aldaar gehuurde auto of motorcycle een bijzondere belevenis. Ook een camper is een geweldige uitkomst. Je bent zo vrij als een vogel in de lucht en hebt de slaapplaats, keuken en was-gelegenheid bij de hand.

De expert in het Rijnmondgebied die een geweldige een reis naar Amerika kan organi-seren is Panta Reizen. Een keur van mede-werkers o.l.v. Peter van Vliet, Amerika kenners bij uitstek, weten van de hoed en de rand.( zie: www.pantareizen.nl) Laat je dus inspireren op de website van Panta Reizen en de voorpret kan al beginnen. Er is al een California Dreamin Campertoer voor 21 dagen vanaf € 1392,- En de western Classic van 16 dagen is er vanaf € 1293,- . Je kan ook een grote Amerikaanse rondreis van 30 dagen op maat laten verzorgen. Je kan denken aan een schema waarbij je be-zoekt: San Francisco en Los Angeles,

(incl. Napa Valley, voor een bezoek aan een wijndistrict, vervolgens de Grand Canyon met Yosemite National Park en Mono Lake. Dan de Bryce Canyon en rode rotsen ( zie foto); Patrified Forest, Flagstaff en Grand Canyon; Sedona, Joshua Tree en San Juan Capistrano, et cetera. Deze reis kan al dan niet worden gecombineerd met een paar dagen New York. De experts bij Panta zitten voor u klaar.

Heeft u niet zoveel tijd beschikbaar en wilt u een glimp van de United States aanschou-wen, dan kunt u ook een stedentrip van bij-voorbeld 5 dagen naar New York maken , met o.a. een bezoek aan het Vrijheidsbeeld. ( zie foto). Chelsea blijft populair om te bezoeken, maar dat geldt natuurlijk ook voor Broadway en Central Park en vergeet vooral niet te gaan winkelen. Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden, zoals Washington (historie), Miami (strand), Minneapolis (winkelen). Kortom Amerika, voor iedereen is er een reis op maat te maken van 5 tot 30+ dagen.

Reizen op maat naar Noord Amerika

Een geslaagde reis begint met een goede voorbereiding

Tekst: Willem Rietdijk

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

15

Page 16: Hls sept 2014

Op GolfbaanDelfland kan iedere golfer spelen.

Gelegen aan de Rijksweg A4 tussen Schipluiden en Delft, op net iets meer dan een steenworpafstand van het West-land, ligt de fraaie Golfbaan Delfland. De in 2001 geopen-de golfbaan werd ontwikkeld in drie fasen en telt sinds 2010, naast de ‘Par 3 Challenge Course’ ook een 27 holes ‘Championship Course’ die spelers van elke handicap een uitdaging vinden.

Denk niet dat je bij een dure vereniging bent aangekomen waar je tussen de € 1000,- en € 3.000,- per jaar moet betalen om altijd te kunnen golfen. Vooral in het weekend weren de meeste elitaire banen “greenfeespelers” Men hanteert de meest wilde scenario’s bij de verenigingsbanen om de spelers, mannen en vrouwen gelijk, vooral in het weekend de toegang te ontzeggen. Dat geldt overigens niet voor de golfbaan “De Hooge Bergsche” in Bergschenhoek. Golfbaan Delfland is dus geen vereniging met (hoge) lidmaatschaps-kosten en alleen bloktijden waarop je mag golfen. Iedereen is hier welkom om te ont-snappen aan de drukte en vooral te genieten van ultieme vrijheid. Door de ligging in de mooie natuur, maar ook vanwege de ruime keuzemogelijkheden komt de “vrije golfer” steeds meer aan zijn of haar trekken.

Geen lidmaatschapskostenHerman van der Vlis: “Ons concept van de ‘vrije golfer’ is echt een schot in de roos.Mensen willen namelijk geen hoge lidmaat-schapskosten meer, maar juist vrijheid om te kiezen. Bij ons betaal je alleen als je komt en bepaal je zelf wanneer en hoe lang je golft. Drukke dag met vergaderingen? Kom tussendoor gewoon even bij ons opla-den met een luncharrangement. Of bijvoor-beeld vrijdagmiddag de week afsluiten met een hapje en een drankje of een volledige maaltijd. Het kan allemaal!

Daarentegen hebben wij de service hoog in het vaandel staan. Juist omdat onze gasten niet gebonden zijn, doen we extra ons best om te zorgen dat ze toch weer bij ons terugkeren. ”

“De vrije golfer” is als concept een schot in de roos.

AlgemeenNederland telt inmiddels zo’n 380.000 golfers. Daarmee is golf, na voetbal en tennis, de 3e sport van Nederland.

Voorheen had golf het imago van ‘duur en elitair’; tegenwoordig is het voor een breed publiek toegankelijk.

In de regio Zuid Holland is Golfbaan Delfland een van de grootste golfbanen van Zuid-Holland, die ondanks de economische crisis juist groeit in plaats van krimpt.

1�

Tekst en foto’s: Willem Retdijk

Page 17: Hls sept 2014

Gespecialiseerd in bedrijven Zeg maar gewoon een soort van bedrijfs-golf. Want ook voor bedrijven heeft Golf-baan Delfland veel te bieden. Van der Vlis: “We zijn inmiddels gespecialiseerd in de ontvangst van bedrijven met alles wat daar-bij hoort. Nu we ook een ‘halfway house’ hebben (tussen hole 9 en 10), is het voor de deelnemers het hele programma optimaal genieten. Ook voor de bedrijven die dit organiseren, is dat natuurlijk heel prettig. Zij hebben er nauwelijks omkijken naar en weten dat hun evenement bij ons in goede handen is. We hebben echt alles in huis om er een succes van te maken: profes-sionele begeleiding, benodigde materialen, een sfeervol paviljoen, catering en zelfs de prijzen kunnen we verzorgen.”

Veel jeugdBijzonder is ook het grote aantal kinderen dat golft bij Golfbaan Delfland. Op dit moment zijn al omstreeks 140 kinderen ingedeeld in klassen van de Golfacademie. Jongens en meisjes van 6 tot en met 17 jaar kunnen op verschillende spelniveaus aan de slag. Verder zijn er volop activiteiten voor de jongere golfers. Zo zijn er naast de golflessen jeugdwedstrijden en ouder-kind toernooien. De Golfacademy beschikt ook over het zogenaamde ‘Committed to Jeugd certificaat’. Een programma van de Nederlandse Golf Federatie, met het doel de jeugd op een verantwoorde manier kennis te laten maken met de golfsport en op een goede wijze op te leiden tot enthousiaste golfers.

Bewuste golf lifestyle “Het feit dat je tussen de werkafspraken door op een ontspannen manier kunt bewegen in een oase van rust, midden in de natuur, past natuurlijk ook perfect in een bewuste leefstijl”, aldus van der Vlis. “ Maar, los van het werk, als je golft ben je altijd buiten en aan het bewegen. Dat kan overigens bij vrijwel alle weersomstandigheden. Tenslotte is golf een all wheater sport. Het is bovendien ook goed voor je gezondheid. Dankzij die lichaamsbeweging -een goede swing is geen eenvoudige zaak- blijf je slank en lenig. Wist je dat je bij 18 holes al snel zo’n 6 à 7 km aflegt? Bovendien worden mensen hier, in deze oase van rust, vanzelf ontspannen.”

Gezelligste golfbaan van NederlandGolfbaan Delfland biedt op een laagdrempelige manier allerlei mogelijkheden om kennis te maken met de golfsport. Arrangementen, met lunch of diner, maar ook diverse verschillende soorten cursussen, workshops of clinics. Golfers van alle leeftijden en niveaus zijn van harte welkom en komen gegarandeerd aan hun trekken. Elke week zijn er leuke, gezellige of uitdagende activiteiten. Van der Vlis: We worden niet voor niets de gezelligste golfbaan van Nederland genoemd!”

Zie ook www.golfbaandelfland.nl

Veel voordelen bij de GolfacademyAls mensen vaker willen lessen, is het wel raadzaam om begunstiger te worden van de Golfacademy. Voor een bedrag van € 65,- profiteer je dan namelijk een jaar lang van heel veel voordelen. Je ontvangt een boekje met alle regels en een trio golfballen, waarmee je tegen gereduceerd tarief kunt deelnemen aan themaclinics en wedstrijden.

SamenvattingOp Golfbaan Delfland kan iedere golfer met minimaal clubhandicap 54 of een baanpermissiebewijs van Delfland de baan spelen. Had je vroeger een handicap van boven de 28 dan was het niet mogelijk om op alle banen te spelen. Bij Golfbaan Delfland kan men zelfs al terecht met een handicap tussen de 36 en 54. Dat is nu niet bij iedere golfbaan mogelijk.

Meer info: www.delflandgolf.nl

Tekst en foto’s: Willem Retdijk

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

17

Page 18: Hls sept 2014

Tekst en foto’s: Sijmen Aleman - Bron: Gem. Rotterdam

Hertenheuvel.De aanleg van dit park of beter gezegd de totale renovatie van het bestaande bosge-bied heeft jaren in beslag genomen met als resultaat dat er op de oude fundamenten van het al bestaande park een nieuw park is gemaakt. Een park in Engelse landschaps-stijl, 26 ha groot, met daarin waterpartijen, grasland en bos, maar ook een trimroute, een speeleiland en een echte hertenheuvel. Die herten komen binnenkort, als alle drukte rond de opening achter de rug is. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de algehele wens om de herten weer terug te brengen in het park, als een soort eerbetoon aan het voor-malige hertenkamp dat hier bestond.

Gewijd bronwater.Eigenlijk is het park nog niet helemaal klaar. Goed, de bomen zijn geplant, het gras is ingezaaid, maar een park is pas een park als de mensen het gaan omarmen en er hun sporen in achterlaten. Dat zal ongetwijfeld gaan gebeuren. Want het is een uitzonderlijk park. Tijdens de aanleg stuitte men namelijk op een heuse waterbron, waaruit het water onafgebroken naar boven borrelde. Helaas, geen Rotterdams Spawater, daarvoor bevat het water te veel ijzer, maar wel ijskoud bronwater. De enige bron die Rotterdam rijk is. Het was reden genoeg voor de ontwik-kelaars van het park om de bron te laten inwijden door een priester en een dominee. Gewijd bronwater dat het water van de plas waarin het eiland ligt voortdurend ververst.

Bijzondere bruggen.Wie wel eens een wandeling heeft gemaakt in het nieuwe woongebied zal het niet zijn ontgaan dat deze moderne stadswijk, die onderdeel uitmaakt van Overschie, rijkelijk is bedeeld met fraai ontworpen bruggen. Bruggen die zijn geïnspireerd op de natuur.

Zo ook de nieuw aangelegde bruggen in het stadpark. We zien een zomer- en winterbrug, die worden gekenmerkt door een patroon van boombladeren voor de zomer en blad-nerven voor de winter. Maar er is ook een spijlenbrug, geïnspireerd op rietkragen en een brug met duidelijk het silhouet van het groot hoefblad.

VogelbroedgebiedEen prachtig stukje natuur dat onderdeel uitmaakt van het park is ‘de ijskelder’ met dwars daar doorheen een wilgenlaantje. Eenden en waterhoentjes zijn er talrijk en ook is er een ooievaarsnest waarop de ooievaars jaarlijks terugkeren. Wandelend door dit gebied lijkt het of je deel uitmaakt van een zeventiende-eeuws schilderij.

Rotterdam is eenbijzonder stadspark rijker.

Engels landschapspark voor Park 16Hoven

Wethouder Joost Eerdmans heeft de eervolle taak om het bijna gereed zijnde stadspark dat deel uitmaakt van het in ontwikkeling zijnde woongebied Park 16Hoven, gelegen tussen de Rotterdamse dorpen Overschie en Schiebroek, officieel te openen. En niet zomaar een park, maar een park in Engelse landschapsstijl.

1�

Page 19: Hls sept 2014

Tekst en foto’s: Sijmen Aleman - Bron: Gem. Rotterdam

Opvallend zijn de houtrillen die je door het hele gebied tegenkomt. Ze zijn afkomstig van de oude bomenkap. Wat nodig was om het park lucht te geven. Veel bomen verkeer-den, door de hoge waterstand in het gebied, in slechte staat. Op de houtrillen, waarvan veel insecten inmiddels bezit hebben geno-men, zijn paddenstoelen geënt. Gekweekte eetbare soorten.

Duurzaam groenonderhoudOnderzoek laat zien dat er nu al sprake is van een toenemende biodiversiteit.

Dat is een goed teken. Het houdt in dat de ontwikkelaars van het park hun werk goed hebben gedaan en dat de bestaande bio-toop niet of nauwelijks schade heeft onder-vonden. Om dat zo te houden is er gekozen voor duurzaam onderhoud. Zo is er een herder die zijn kudde schapen er stelselma-tig laat grazen, de roedel herten die bezit zal nemen van de heuvel en er zijn vleermuizen en verschillende roofvogels, die het gebied ‘bewonen’. Kortom een rijke flora en fauna, dat ook nog eens wordt doorkruist door rui-terpaden, die zorgen voor paardenmest. Een rijke bron van voedsel voor veel vogels.

GeocachingVoor de bewoners is het een geweldige aan-winst en een pracht van een recreatiegebied. Je kunt er heerlijk wandelen of hardlopen – komend voorjaar word voor de 3e keer de ronde van 16Hoven gelopen- maar ook lekker luieren, vissen of picknicken. Ook dat zogenoemde ‘geocatchers’ hebben het park ontdekt voor het spelen van hun spel en het verbergen van hun bijzondere schatten. De heuvel zal in de winter voor menig sleeliefhebber een uitdaging zijn om naar beneden te sleeën.

“Een park maak je niet zomaar maar met z’n allen”

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

Welkom op het openingsfeest!

Wie nieuwsgierig is geworden is 5 oktober van harte welkom

op het openingsfeest dat tussen 13:00 – 17:00 uur wordt gehouden.

Het wordt een spektakel voor jong en oud. Er is muziek, dans en voor de kleintjes een heuse poppenkast, pony rijden en schminken. Verder is er een marktje met

locale etenswaren en een proeverij met producten vanuit het park.

Ook kan er worden gevoetbald ener is een hardloopclinic, terwijl oudere kinderen hutten kunnen bouwen van

sloophout. En… natuurlijk zou een feest geen feestje zijn als er niet was gedacht aan

de inwendige mens. Daarom zijn er verschillende cateraars met heerlijk eten, zoals het illegale pannekoeken

restaurant, Fritez en Fordtreffelijk.

U bent van harte welkom. Tot ziens op 5 oktober.

Kijk voor het volledige programma nog even op www.park16hoven.nl.

1�

Page 20: Hls sept 2014

Eindelijk is het zover!Een VvE beheerder die tegen zeer lage tarievenverenigingen van eigenaren beheert, waardoorVvE’s meer kunnen sparen voor het onderhoud.

VvE Beheer anno 2014

Volgens Doryz VvE is dat, waar het uiteindelijk om gaat. Maar hoe kwam dat tot stand?

De heer van Ameijden van Doryz VvE vertelt: “Doryz VvE is een vrij jong kantoor waarvan de medewerkers, die allemaal jarenlang ervaring opdeden bij de

klassieke kantoren, intensief samenwerken. En... omdat het kantoor nog relatief jong is, heeft Doryz VvE kunnen investeren in de meest moderne software en

communicatietechnieken. Vooral die combinatie heeft geresulteerd in eenmoderne goed geoutilleerde organisatie en een laagdrempelige bedrijfsvoering.

Zo kunnen besturen en eigenaren op elk gewenst moment vanaf hun locatie inloggen op het systeem. Bijvoorbeeld om naar hun betalingen te kijken.”

“Maar ook zaken als bestuursmededelingen, vergaderstukken, splitsingsakte(s) en inschrijvingen van de Kamer van Koophandel zijn eenvoudig op te vragen.”

Over de tarieven die Doryz VvE voor het beheer in rekening brengt, kan de heer van Ameijden kort zijn: “Doryz brengt op jaarbasis voor het totale administratief en technisch beheer een tarief vanaf E 65,- excl. btw per appartementsrecht

in rekening. Ongeacht de grootte van een VvE. Een kleine VvE moet ook kunnen sparen voor het onderhoud. Doryz VvE vindt het vreemd dat sommige VvE’s

maandelijks meer dan de helft van de bijdrage(n) kwijt zijn aan deVvE beheerder. Tot slot meldt de heer van Ameijden nog dat door de efficiënte bedrijfsvoering er meer tijd geïnvesteerd kan worden in het feitelijke VvE beheer.

Doryz b.v. • Adrianalaan 179 • 3053 MC RotterdamE. [email protected] • W. www.doryz.eu •T. 010-2189047

Doryz b.v.V a s t - G o e d

INTERIEUR ONTWERP

VASTGOEDSTYLING

SENIOR LIVING

EIGEN ONTWERP

WELZIJN IN WONEN WWW.WOONZIJN.NLTEL. 010-218 35 64

ROTTERDAM - HillEgERsbERgKerkstraat 39 - 3054 NB Rotterdam - Tel. 010 - 4186468 - Site: Hubo-hillegersberg.nl

Openingstijden: ma t/m vrijdag 9.00 - 18.00 uur - za tot 17.00 uur

...niet meer weg te denken in onze woningen

Wij bieden u prachtige producten van diverse topmerken, op maat gemaakt en bij u thuis geplaatst!

Extra kastruimtelos je op metschuifkasten...

Heerlijk gelijkvloers wonen. Nietlanger meer de zorg voor een tuin.In een rustige omgeving, maar welmet alle voorzieningen in de buurten onder handbereik. Is dat hetbeeld dat u heeft van uw toekom-stige woning?

Onbezorgd oud wordenWelkom in Adriana Veste, een nieuwappartementengebouw in Rotter-dam-Schiebroek. Adriana Veste ligtop een van de mooiste locaties dieRotterdam rijk is: aan het Schiebroek-separk. Hier kunt u nog wonen in allerust, in een nieuwbouwappartementdat aan al uw wensen voldoet. Nietalleen voor nu, maar ook voor straks.In Adriana Veste is het onbezorgdoud worden!

Unieke ligging aan de groene rand van RotterdamAdriana Veste is prachtig gelegen:pal aan het Schiebroeksepark inRotterdam-Schiebroek, een gelief-de buurt om te wonen. Vanuit uwappartement heeft u een onbelem-merd uitzicht op het groen. U heeftdus de natuur dichtbij, in de vormvan een groot park waar het heerlijkwandelen is. En tegelijkertijd zijn allebelangrijke faciliteiten nooit ver weg.Op loopafstand vindt u de winkelsvoor uw dagelijkse boodschappen.Ook zijn er medische voorzieningenin de buurt. De bereikbaarheid vanRotterdam-Schiebroek is uitstekend.Zowel met de auto als met het open-baar vervoer bent u snel waar u zijn

wilt. Natuurlijk is ook het centrum vanRotterdam goed bereikbaar.

Wonen in alle rust met alle ruimteAdriana Veste is een klein, intiem ap-partementengebouw. Het gebouwbestaat uit zes verdiepingen en eenondergrondse parkeergarage. Perverdieping zijn er slechts vier appar-tementen, allemaal even ruim. U kentdus uw buren. Wel zo’n prettig idee.De appartementen zijn er in een aantaltypen. U heeft minimaal twee slaapka-mers, maar er zijn ook varianten met

drie slaapkamers. Plezierig als u weleens logé’s ontvangt.Met oppervlakten van 93 tot 119 vier-kante meter heeft u ruimte genoeg.Binnen, maar ook buiten. Elk apparte-ment is voorzien van een terras. De ap-partementen op de eerste tot en metde vijfde verdieping hebben buiten-ruimtes van 12,8 tot 23,5 vierkante me-ter. Kiest u voor een van de topappar-tementen, dan heeft u zelfs een terrasvan 44,1 of 62,3 vierkante meter! Ook

Wonen aan de groene rand van SchiebroekMet zorg- en comfortdiensten van Humanitas als het nodig is!

kunt u de oriëntatie op de zon kiezendie u het prettigst vindt.

Uw appartement is standaard al voor-zien van een luxe Bruynzeel keukenmet alle denkbare inbouwapparatuur.Ook fraai sanitair ontbreekt niet. En uw auto? Die staat veilig op de voor u ge-reserveerde plek in de parkeergarage.

Zorg- en comfortdienstenvan HumanitasIn Adriana Veste kunt u, als u dat wensten wanneer dat nodig is, terugvallen

op zorg- en comfortdiensten van Hu-manitas. Humanitas is aanbieder vaneen groot aantal diensten op het ge-bied van zorg en maatschappelijkedienstverlening in de regio Rijnmond.Zo kunt u altijd een beroep doen opverzorging, verpleging en behandelingaan huis. Het enige wat u daarvoor no-dig heeft is een indicatie. Humanitasheeft om de hoek van Adriana Vestetwee vestigingen: de Berberishof en de

Ook persoonsalarmering valt onderde service van Humanitas. Is er ietsaan de hand en heeft u dringend eenmedewerker nodig? Via het alarm-/telefoontoestel in uw appartementstaat er 24 uur per dag, zeven dagenper week hulp voor u klaar. Daarnaastkunt u gebruikmaken van servicedien-sten en gemaksarrangementen. Denkbijvoorbeeld aan de maaltijd- of bood-schappendienst. Of aan de was- enstrijkservice. Ook hulp bij uw adminis-tratie is mogelijk. Ook voor hulp in de

huishouding bent u bij Humanitas ophet juiste adres.

Heeft u niet altijd zin om zelf te koken?Als bewoner van Adriana Veste bentu van harte welkom in het Humanitasrestaurant in de nabijgelegen Schie-

terecht voor lunch en diner, maar ook

En komt er een moment dat u meerintensieve zorg behoeft? Dan biedtHumanitas ook dagprogramma’s aan,bijvoorbeeld bij sociale of lichamelijkeproblemen of bij geheugenverlies. Wiltu meer weten over het zorgaanbodwaar u op kunt rekenen in Adriana Ves-te? Maak dan vrijblijvend een afspraakmet een van de zorgbemiddelaars vanHumanitas via 010 - 461 51 00 of [email protected].

Zorgeloos kopenBent u geïnteresseerd in een nieuw-bouwappartement maar u heeft núnog een woning in bezit? Die wo-ning verkopen is in deze tijd nietaltijd eenvoudig. Daarom kunt u ge-bruikmaken van een uniek concept:Zorgeloos Kopen. De naam zegt pre-cies wat het inhoudt. Gedurende dekoopprocedure staat een slagvaar-dig verkoopteam u met raad en daadbij! Geheel kosteloos en vrijblijvend.

Verkoop en informatieVoor meer informatie neemt u con-tact op met Marco Jongeleen vanTW3 Makelaardij, Veerhaven 17,3016 CJ Rotterdam. Telefoon: 010 -300 71 17. Mobiel 06 - 83 21 25 73E-mail: [email protected] | www.tw3.nl

Meer informatie over de apparte-menten kunt u ook vinden op dewoningsite www.funda.nl en op dewebsite www.adrianaveste.nl.

3 oktober 2014

15.00-17.00 uur

Open Huis

Woongebouw Adriana Veste

Wonen aan de groenerand van Schiebroek

Bent u toe aan heerlijk gelijkvloers wonen in een luxe appartementsgebouw met een eigen plek in de onderliggende parkeergarage voor uw auto? Waar u als de tijd komt gebruik kunt maken van de zorg- en comfortdiensten van Humanitas?Dan is dit kleinschalige woongebouw Adriana Veste bestaande uit slechts 23 appartementen van gemiddeld 110 m2 misschien iets voor u.

Verschillede typen.Het gebouw telt 6 étages met elk 4 appartementen, die zich onderscheiden in verschillende typen. Elk appartement heeft minimaal twee slaapkamers maar er zijn er ook met drie slaapvertrekken. Dat is plezierig als u bezoekers heeft of kleinkinderen.

De woonoppervlakten zijn royaal en variëren van 93 tot 119 m2 volgens de moderne wooneisen. Dat geldt ook voor de terrassen met afmetingen van 12,8 tot 23,5 m2.

Luxe afwerkingDe appartementen zijn standaard voorzien van een luxe Bruynzeelkeuken met alle denkbare inbouwaparatuur en ook het sanitair is van hoge kwaliteit. Tot de moderne bouweisen behoren ook deuren van 90 x 220 m. Berekend op levensbestendig woongenot.

Zorg- en comfortdienstenAdriana Veste is gesitueerd aan de Berberisweg met om de hoek twee zorgvestigingen van Humanitas: de Berberishof en de Schiebroekse Parkflat.

Heeft u niet altijd zin om zelf te koken dan bent u als bewoner van de Adriana Veste van harte welkom in het Humanitas restaurant “ De Vrolijke Vlinder’.U kunt daar niet alleen terecht voor lunch en diner maar ook overdag voor een heerlijk kopje koffie of thee.Als het nodig is, kunt u ook gebruik maken van de zorg- en comfortdiensten van Humanitas, die een van de grootste aanbieders is op het gebied van zorg en maatschappelijke dienstverlening in Rijnmond.

Zorgeloos kopenBent u geinteresseerd maar beschikt u nog over een eigen woning. Dan kunt u tijdens de koopprocedure kostenloos en vrijblijvend gebruik maken van een slagvaardig verkoopteam dat u ondersteunt bij de verkoop van uw huis.

ContactinformatieVoor meer informatie over dit project kunt u terecht bij:Marco Jongeleen: 06 83212573TW3 Makelaardij, Veerhaven 17 3016 CJ R’dam, E. [email protected] of www.adranaveste.nl

OPEN DAG VRIJDAG 3 OKTOBER VAN 15.00 TOT 17.00 UUR

AAN DE BERBERISWEGIN ROTTERDAM SCHIEBROEK

�0

Advertenties

Page 21: Hls sept 2014

Advertorial

Van huis uit zijn het echte hoveniers, waarbij het dagelijks werk zich uitstrekt van stadstuin tot stadpark. Daardoor beschikken de medewerkers van Tuincentrum Van Gilst over veel vakkennis. Iets wat je duidelijk kunt zien aan de modeltuinen die op de bedrijfslocatie zijn aangelegd. Tel daarbij het feit dat het bedrijf is aangesloten bij Groenrijk, Europa’s grootste organisatie op het gebied van tuincentra en je kunt spreken van een bijzonder plekje in uw directe omgeving waar u als tuinliefhebber voor alles wat uw tuin nodig heeft terecht kunt tegen een betaalbare en veelal concurrerende prijs.

Tijdens de rondleiding ervaren we hoe verrassend compleet het Tuincentrum Van Gilst is ingericht. Zowel het kassengedeelte als het buitenterrein, dat bij binnenkomst naar keuze kan worden betreden, laat een uitgebreid assortiment zien. Voor wie nog moet beginnen met de aanleg van zijn tuin is er de keuze uit een groot aantal basisproducten, zoals zand, grint en grond, sierbestrating in uiteenlopende soorten, hout voor tal van toepassingen, zoals terrasaanleg en afscheidingen, maar ook afwateringsproducten, vijvers, allerlei accessoires en niet te vergeten een aanvullend advies gericht op vormgeving en inrichting van de tuin.

Voor dat laatste vormt de beplanting veelal de hoofdmoot. Gericht op siertuinen is vrij-wel alles binnen het groenassortiment van Tuincentrum van Gilst vertegenwoordigd. Van graszaad tot graszoden, van duurzame boomsoorten (ook bijzondere fruitbomen)

tot zeer gevarieerd struikgewas, van groen-blijvende heesters tot allerlei trendy grassen en een ongekende hoeveelheid één- en meerjarige tuinplanten voor de aanleg van kleurige en geurige borders. Om maar niet te spreken van de enorme variëteit in bolgewassen, die natuurlijk een belangrijk onderdeel vormen van die vaak rijk ge-kleurde tuinborders. Wie bijvoorbeeld straks in het voorjaar wil genieten van zijn eigen “kleine keukenhof” die doet er goed aan om in deze najaarsperiode zijn bollen voor tulpen, narcissen, krokussen, et cetera aan zijn tuingrond toe te vertrouwen.

De door Van Gilst aangelegde modeltuinen op het buitenterrein zijn op zich al een be-zoek waard. Het zijn echte inspiratietuinen en zij vormen dan ook een ware ontdek-kingstocht voor wie ideeën op wil doen. Maar, tegelijkertijd bieden ze de mogelijk-heid om je te oriënteren op de kosten. Alle vormen van begroeiing, bestrating en afscheidingen zijn er te vinden en geprijsd.

Maar ook is er bij de aanleg gekeken naar de ligging. Zo zijn er bijvoorbeeld tuinen met een terras aan het water, maar ook is er een rotstuin met niveauverschillen en een waterval, een mediterrane tuin met terra-cotta tinten of een tienertuin compleet met trampoline, maar ook ingericht op vlinders en met een plek om vuurtje te stoken. En wat te denken van een tuin met een eigen pizzaoven. Liefhebbers van rozen komen overigens ook aan hun trekken, want er is een bijzondere verscheidenheid aan soorten te bewonderen.

Tuinmeubels zijn er ook volop. Enerzijds als maatwerk van een eigen meubelmaker, anderzijds te leveren in samenwerking met

Stigter Tuinmeubelen, waarbij korting wordt verleend op vertoon van een Van Gilst visitekaartje.

In de kassen is er aandacht voor ‘birds’ in de vorm van uiteenlopende soorten vogel-huisjes en zelfs een insectenhotel. Ook in de cadeausfeer is een speciale hoek ingericht. We zien daar allerlei leuke lifestyle artikelen te koop met een omvangrijke col-lectie sfeerproducten van Bolsius. Vanzelfsprekend is er een grote sortering potten en vele soorten kamerplanten, maar ook allerlei ecologische bestrijdingsmid-delen die bijen-vriendelijk zijn. Voor bemes-ting en speciale grondsoorten, waaronder biologische moestuingrond, bonsaigrond, castus- en buxusgrond, is er ook een plaats ingericht. Verder is er traditioneel tuinge-reedschap van o.a. Gardena en aan de semiprofessionele kant zien we zelfs wat zwaarder gereedschap, zoals: Hitachi ket-tingzagen en heggenscharen, grondboor-machines, tegelsnijders en trilplatenmachi-nes voor het aanstampen van de grond.

In 2015 hoopt Tuincentrum Van Gilst het 60-jarig jubileum te kunnen vieren. Een bijzon-der moment, zeker als we ons realiseren dat het bedrijf in zijn bestaan al zo’n 5x heeft moeten “verkassen’. Van de Klaprooslaan naar de Erasmussingel, vervolgens naar de Zestienhovense kade en naar de Adriana-laan tenslotte naar de locatie waar Van Gilst nog steeds is gevestigd. De Ratelaarweg op Bedrijventerrein Schiebroek, dat door de aanleg van de A13 – A16 onverwacht is gebombardeerd tot een A-locatie.

Meer weten: www.tuincentrumvangilst.nl

Compleet gericht op tuinplezier…

Tuincentrum Van Gilst

Advertorial - Tekst en foto’s: Sijmen Aleman

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

�1

Page 22: Hls sept 2014

CadeaubonDeze cadeaubon geeft recht op gratis toegang tot één concert in het seizoen 2014 - 2015. De concerten vinden plaats op elke 3e zaterdag van de maand in de periode september t/m april.

HillegondakerkKerkdreef 2, Rotterdam - HillegersbergAanvang: 20.15 uur - deuren open: 19.30 uur

Kijk voor meer informatie en alle concerten op : www.concertstichting.nl

GOED VOOR 1 KLASSIEK CONCERT...

t.w.v. E 16,00 incl. consumptie

30JAAR

Elke derde zaterdag van de maanden september t/m april organiseert de Concertstichting Hillegersberg in dit oude schilderachtige kerkje haar klassieke concerten. Al ruim dertig jaar. Een jubileum dat op 1 november a.s. feestelijk wordt gevierd met een uitzonderlijk middagconcert, dat exclusief voor genodigden, betrokkenen en donateurs wordt gehouden.

Intieme sfeer en bijzondere akoestiek Aanvankelijk concerteerden de artiesten op uitnodiging van de Concertcommissie Hillegondakerk. Voor het eerst in januari 1983. Dat gebeurde op initiatief van Cocky Wijnbergen, die op dat idee was gekomen toen zij zich samen met haar man verdienstelijk maakte door geld in te zamelen voor de restauratie van het kerkorgel. Nadat de restauratie van het orgel gereed was gekomen bleef een orgelconcert natuurlijk niet uit.

Het was zeker niet het eerste klassieke concert in dit historische kerkje. Kranten van oudere datum berichten al over klassieke concerten en in een van die recensies (1955) zien we al een aanbeveling die een toenmalige journalist als volgt wist te omschrijven:

Het charmante interieur van de Hillegondakerk te Hillegersberg vormt een ruimte, die zich akoestisch voortreffelijk leent tot concerten van enigszins bescheiden omvang. Het zou zeer aanbevelenswaard zijn hier regelmatig concerten van bijvoorbeeld barokmuziek te organiseren, te meer daar ook het hier aanwezige orgel in dit opzicht aan redelijke eisen voldoet.

Gemusiceerd wordt er dan ook veelvuldig in het kerkje. Wat voor de schrijvende pers aanleiding is om zich soms redelijk kritisch op te stellen, zoals over een concert van de Bachkring in 1952 met als kop: “Bachkring

stelde opnieuw teleur.” Maar ook lovende kritieken, zoals in 1955 met de aanhef: “Uitstekend concert in Hillegondakerk.” In de jaren 60, 70 en 80 worden er met regelmaat concerten gegeven. Een naam die we nogal eens tegenkomen is die van het Rotterdamse Kamerorkest “Arcangelo Corelli” onderleiding van de violist Bernard Weijts.

Het initiatief van Cocky Wijnbergen bleek echter zo succesvol dat dit uiteindelijk resulteerde in een reeks van maandelijkse concerten. Aanvankelijk uit naam van de Concert commissie Hillegondakerk en later in opdracht van de Concertstichting Hillegersberg, die vanaf 1985 officieel vorm geeft aan een jaarlijks terugkerende reeks van concerten. Vanaf het prille begin al is er sprake van een hoog niveau. Zo weet men bijvoorbeeld in oktober van datzelfde jaar de vermaarde pianist Daniel Wayenberg te strikken voor een optreden.

Eeuwenlang werd het dorp Hillegersberg vanuit de verte ge-kenmerkt door het silhouet van het Hillegondakerkje. Moderne gebouwen hebben dit beeld door de tijd veranderd, maar toch heeft de directe omgeving van het kerkje, mede dankzij het kerkhof en de kasteelruïne, veel van zijn oorspronkelijke karak-ter behouden. Voor de meeste Rotterdammers geldt Hillegers-berg nog steeds als buitengebied en vanuit sommige plekjes bekeken, is het kerkje nog altijd beeldbepalend. Een beeld dat bij liefhebbers van klassieke muziek doet denken aan de vele mooie concertmomenten die zij er mochten bijwonen.

Concertstichting Hillegersbergjubileert!

Hillegondakerk ruim 30 jaar concertpodium

��

Tekst en foto: Sijmen Aleman

Page 23: Hls sept 2014

JUBILEUMCONCERT voor donateurs, sponsors en genodigden

Een goede reden om donateur te worden van de Concertstichting voor slechts E 30,- per jaar is misschien wel het speciaal samengestelde jubileumconcert dat op 1 november a.s. ‘s middags om 2 uur plaats vindt.

Het is een prachtig programma met jong talent van Codarts, in de pauze een high tea en daarna een optreden van het Amsterdam Ensemble met werken van Nino Rota, Paul Juon en Antonin Dvorak.

Dankzij een speciaal gastoptreden van sopraan- en tenorsaxofonist Dick de Graaf, die ook als spreker en gastheer fungeert, wordt de verbinding gelegd tussen Jazzmuziek en Klassieke muziek.

In december 2014 ontving Joke de la Rie uit

handen van de Burgemeester van Rotterdam de

heer Aboutaleb de Erasmusspeld voor haar inzet

voor de Concertstichting.

Programma 2014-2015

20 september 2014Amsterdam Wind Quintet

(fluit, hobo, klarinet, hoorn & fagot)

18 oktober 2014Musica Temprana

(zang, viool, fluit, gitaar, harp & percussie)

1 november 2014 Middagconcert 14.00 uur

Jong talenten CodartsAmsterdam Ensemble

(klarinet, viool, cello & piano)Dick de Graaf

(sopraan- en tenorsaxofoon)

15 november 2014Sjaan Oomen & Bas van Bommel

(viool & piano)

20 december 2014Kerstconcert

Ribattuta Vocal Ensemble met orgelbegeleiding

17 januari 2015NieuwjaarsconcertOxalys Strijkkwintet

21 februari 2015Ronald Brautigam

(piano)

21 maart 2015Storioni Trio

(viool, cello & piano)

18 april 2015Isobel Warmelink & Valentina Tóth

(viool & piano)

Hij treedt dan op met het Daniel Kwartet dat al eerder in het kerkje concerteerde en ook tot op de dag van vandaag een graag gehoord gezelschap is in het kerkje aan de Kerkdreef.

We zijn inmiddels 30 jaar verder en nog steeds zijn de jaarlijkse concertreeksen een groot succes. Wat bovendien bijzonder is, dat we in het voorwoord van het huidige programmaboekje worden toegesproken door de inmiddels 92-jarige Cocky Wijnbergen. Actief deelnemen in bestuurlijke zin doet zij niet meer, dat laat zij zoals gezegd meer aan de “jongeren” over, maar zij woont nog altijd trouw de maandelijkse concerten bij.

Het niveau van de concerten is er na die 30 jaar niet minder om. Dat feit is vooral te danken aan Joke de la Rie die sinds 2001 betrokken is bij de Concertstichting en tot taak heeft invulling te geven aan het jaarlijkse concertprogramma. Zij werd van huis uit groot gebracht met klassieke muziek en heeft van nature een kritisch gehoor met een bijzonder kijk op dit veel omvattende muziekgenre. Zodra de concerten een aanvang nemen, is Joke al bezig met het voorbereiden van de concertreeks voor het jaar daarop. Daarin gaat zij zorgvuldig te werk, want het

aanbod is groot en dankzij de inmiddels wijd en zijd bekend staande prettige intieme sfeer van de Hillegondakerk als concertpodium, treden de musici er graag op en bieden zij zich met grote regelmaat zelf aan. Daarnaast oriënteert Joke zich via de jaarlijkse presentatie van klassiek talent en beroepsartiesten in Amsterdam, waar zij in direct contact treedt met mogelijke “kandidaten” voor haar programma.

Door de jaren heen bracht dat al heel wat bekende namen naar het historische kerkje. Om er maar eens enkele te noemen:

Emmy Verhey, Vesko Eschkenazy, Liza Ferschtman, Simone Lamsma, Lisa Jacobs, Quirine Viersen, Michiel Weidner,

Lydi Blijdorp, Marietta Petkova, Bas Verheijden, piano duo Blaak, Natasja Douma, Hans Eysackers, Sander Sittig, Voces Intimae, Prisma Trio, Van Baerle Trio, Trio Van Hengel, Hexagon Ensemble, Barok Ensemble Eik & Linde, New Dutch Academy, Música Temprana, Amsterdam Ensemble, Luci Serene; Matangi Kwartet, EnAccord Strijkkwartet, et cetera.

Ook dit jaar ziet de concertreeks er weer veelbelovend uit. Hiernaast een overzicht.

Meer weten: www.concertstichting.nl

Het klassieke muziekpodium van hoog artistiek niveau in uw regio.

Tekst: Sijmen Aleman - Foto: Concertstichting

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

�3

Page 24: Hls sept 2014

Uittips

Sijmen Aleman

Daar wil je best welde deur voor uit...

Mozarts RequiemAmsterdam Sinfonietta & Cappella Amsterdam

De Doelen | dinsdag 4 november Aanvang 20.15 uur

Het verhaal is natuurlijk mooi. Mozart zou zijn Requiem hebben gecomponeerd omdat hij zijn eigen vroege dood heeft voorvoeld. Helaas klopt het niet. Het Requiem was een opdracht van ene graaf Von Walsegg, die er zijn jonggestorven vrouw mee wilde gedenken. Tijdens het werk eraan kreeg de 35-jarige componist wel een fatale ziekte. Wat hem mankeerde is nooit opgehelderd.

Na Mozarts dood zette zijn leerling Franz Xaver Süssmayr in het onvoltooide manuscript de puntjes op de i. Sindsdien geldt het Requiem als een van de prachtigste rouwzangen ooit geschreven.

U krijgt het gepresenteerd door de beste Nederlandse krachten: Amsterdam Sinfonietta en Cappella Amsterdam.

Meer weten: De Doelen www.dedoelen.nl T 010 - 2171717

Druk Werk (6+) Blokfluitkwartet BRISKDe Doelen | zondag 19 oktober | Aanvang 14.00 uur

Druk, druk, druk, haasten, haasten, haasten, snel nog even iets afmaken. Ping, een mail. Tring, de telefoon. BRISK heeft het druk op kantoor. Opschieten, anders wordt de directeur nog boos! Maar de directeur is met hele andere dingen bezig. Hij fantaseert erover hoe het op zijn kantoor zou zijn als iedereen muziek zou maken in plaats van de hele dag te vergaderen, te telefoneren en te typen. Druk Werk is een fascinerende mix van computers, mails, ringtones, een printer, een enorme berg blokfluiten en prachtige muziek van een bonte verzameling van componisten.

Meer weten: De Doelen | www.dedoelen.nl | T

Tango Special met El ArranqueEendaags tangofestival met o.a. Orquesta El Arranque, Fleurs Noires, OTRA en vele anderen De Doelen | zaterdag 29 november 2014 | 14.30-23.15 uur

Rondom de komst van het wereldberoemde Orquesta El Arranque organiseert de Doelen i.s.m. Codarts en Cuartito Azul een eendaagse tango special vol concerten, film, een masterclass, dansworkshop en informatiemarkt. Met o.a. El Arranque, Fleurs Noires, film ‘El sonído del bandonéon’, tangosalon met Música Campera, masterclass door El Arranque en akoestische tango intiem.

Meer weten: De Doelen www.dedoelen.nl | T 010 - 2171717

�4

Rubriek

BIijzondere tips voor uit in de regio

Page 25: Hls sept 2014

Ladies Lifestyle Event Van der Valk Hotel | Nieuwerkerk 20 november | 15.00 - 21.30 uur

Bezoek de tweede editie van het succes-volle Ladies Lifestyle Event met meer dan 50 exposantenr. Een evenement speciaal voor vrouwen die zich op een gezellige en ontspannen manier willen oriënteren op

het gebied van o.a. gezondheid & welzijn, sieraden, cosmetica, mode, body fashion, lifestyle & living.

Ga voor meer informatie en om kaarten te bestellen naar www.ladieslifestyleevent.nl. Bij online bestellingen ben je verzekerd van een goedgevulde goodiebag!

Tot ziens op 20 november!

War HorseNieuwe Luxor Theater | Donderdag 2 oktober t/m zondag 7 december 2014 en woensdag 4 t/m zaterdag 28 maart 2015 | Diverse aanvangstijden

War Horse gaat over de jongen Albert, wiens geliefde paard Joey verkocht wordt om te vechten in de Eerste Wereldoorlog. Een opmerkelijk verhaal over vriendschap en moed dat mede verteld wordt door middel van baanbrekend poppentheater van de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company, waarin levensgrote ademende en galopperende paarden tot leven worden gebracht op het toneel. Het verhaal van

War Horse is gebaseerd op de roman van Michael Morpurgo, bewerkt door Nick Staf-ford en gemaakt in samenwerking met The Handspring Puppet Company.

War Horse is in het nieuwe Luxor te zien vanaf 2 oktober tot en met 7 december. In maart 2015 keert War Horse voor een kleine maand terug naar Rotterdam.

Meer weten over extra voorstellingen:www.luxortheater.nl/94-1225-War-Horse

De Verleiders, door de bank genomen

Theater aan de Schie | Schiedam Dinsdag 25 november 2014 Aanvang: 20.15 uur

Toegang: € 29,00 I CJP/65+: € 26,50

Spel: Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts, Tom de Ket Regie: Aat CeelenTekst: George van Houts

Het gouden team van de casanova’s van de vastgoedfraude is back in business! De allereerste De verleiders-komedie wist Nederland in no time te veroveren met uitverkochte zalen, prachtige recensies en een volle prijzenkast als resultaat- waaronder de Toneelpublieksprijs en de Louis d’Or voor Pierre Bokma. Nu brengt dezelfde sublieme cast een zinderende voorstelling over de bankensector; over de schandalen bij DSB, ING, ABN AMRO, Rabobank en SNS. Belangrijke bestuurlijke kwesties worden op satirische wijze ontrafeld en toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Een subtiele samensmelting van fictie en werkelijkheid.

Meer weten: www.theateraandeschie.nl

EXTRAVOORSTELLINGEN

Lof & Lust in de LaurensDe Laurenskerk Rotterdam | woensdag 8 oktober | 5 november en 3 december | Aanvang 20.15 uur

Lof & Lust in de Laurens is een bijzondere concertserie waarin theater en muziek hand in hand gaan. Historische verhalen komen in het monumentale decor van de Laurenskerk tot leven door tekst, beeld en muziek uit de Renaissance en Barok. In deze editie

belichten we drie van de grootste creatieve genieën uit de wereldgeschiedenis. William Shakespeare, Leonardo da Vinci en Johann Sebastian Bach, bezien vanuit personen in hun nabije omgeving die zelf niet beroemd zijn geworden. Vertrekpunt is steeds een bekend werk van de hand van de meester, achtereenvolgens A Midsummer Night’s Dream, de Mona Lisa en het Nötenbüchlein für Anna Magdalena Bach.

Wo. 8 okt | William Shakespeare | acteurs: Ferdi Janssen, stagiaire van Hofplein Rotterdam en studenten van Codarts Circusarts met muziek van onder meer Byrd, Locke en PurcellWo. 5 nov | Leonardo da Vinci | solist: Maxime Gülikers, viool | acteur Benjamin Murck koor de Laurenscantorij met muziek van onder meer J. Mouton, Josquin des Prez en J.B. LullyWo. 3 dec | Johann Sebastian Bach | solist: Virpi Räisänen, mezzosopraan met muziek van onder meer J.S. Bach

Meer weten: www.laurenskerkrotterdam.nl & www.domesticarotterdam.nl

BIijzondere tips voor uit in de regio

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

�5

Page 26: Hls sept 2014

H I L L E G E R S B E R G

Adverteren of abonnee worden?Hillegersberg Lifestyle valt al 10 jaar op de deurmat bij gezinnen behorend tot de betere inkomensgroepen

in de gehele Rotterdamse Noordrand en Lansingerland. Daarnaast vindt u het blad op leestafels van huisartsen, tandartsen, fysio’s, beauty- en kapsalons.

79% van de lezers beloont dit magazine met een dikke 8!

Wilt u adverteren in dit magazine? Een abonnement cadeau doen of zelf abonnee worden?Dat kan als u contact opneemt met Sijmen Aleman Bel: 06 22 44 05 56 of E-mail: [email protected]

De locatie Pro Rege.De akoestiek van Pro Rege is ronduit excellent. Pro Rege hanteert een formule die voorziet in een korte inleiding op de te spelen stukken met in het bijzonder enige interessante details over het leven van Grieg. Na afloop van het concert drinkt het publiek een glaasje wijn met elkaar, waarbij men kan kennis maken met de pianovirtuozen. CD’s met handtekening kunnen worden aangekocht.

Concert Vierhandig pianospel met werken van Grieg en LisztPianoduo : Elles van der Heiden en Siebert Nix

Pro Rege Oudedijk Kralingen 113 RotterdamZaterdag 17 Oktober 2014 | Aanvang 20.00 uur

Ellen en Sieben hebben herhaaldelijk opgetreden in Noorwegen, zelfs in het woonhuis van de componist. Daarnaast spelen zij ook regelmatig in Nederland en in Rotterdam.‘’Grieg is hun ding’’ De afdeling Grieg Nederland heeft Ellen en Sieben vanaf de 90-jaren ge-vraagd pianomuziek van Grieg te laten horen. De specialiteit die zij daarbij hebbn ontwikkeld is om op één piano “ vierhandig” (Quatremain) stukken van Grieg te spelen. Hoewel zij inmiddels meer dan ‘kenners en vertolkers’ van de pianomuziek van Grieg zijn, spelen zij daarnaast ook stukken van andere componisten.Tijdens de uitvoering op het concert in Pro Rege spelen zij de volgende werken:

• Franz Liszt: Grande Valse di Bravoura Opus 6, S. 615 (1811-1886);• Á la chapelle sixtine: Miserere d’Allegri et Ave verum corpus de Mozart;• Van John Field–Nocturnes für Pianoforte: No. 2 C-moll, No. 4 A-dur en Mephisto Waltz nr. 1;• Edvard Grieg: Zwei Nordische Weisen Opus 63: – Im Volkston (1843-1907) – Kuhreigen und

Bauerntanz;• Franz Liszt – Hungarian rhapsody No. 14, S. 244.

Over Edward GriegEdward Grieg is een groot componist. We kennen allemaal zijn Peer Gynt Suites, maar er is meer, wat hem beroemd maakt. Grieg heeft een heel eigen gezicht. Je herkent hem aan zijn melodisch werken. En je voelt voortdurend dat zijn stukken super ritmisch zijn. Een voorbeeld met veel felheid is zijn laatste pianoconcert. Hij was ook een vernieuwer. Dé man van de verborgen harmonieën. In zijn muziek laat hij voelen wat Noorwegen is : Je gaat de geweldige natuur in en je ziet de grote schakering aan kleuren.

Wie zijn jullie zelf? Wij zijn musici, die sinds de 90-jaren vele uitvoeringen met kamermuziek verzorgen. Daarnaast zijn we ook docent voor mensen, die graag en goed piano willen leren spelen.

Wie zijn jullie publiek?Wij doen meer dan het spelen van pianostukken van Grieg. We spelen ook Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Dat trekt ook jonge mensen.

Meer weten: Meer weten: www.muzikc.nl

��

Page 27: Hls sept 2014

WWW.DEDOELEN.NL

In seizoen 2014-2015 haalt de Doelen drie vermaarde orkesten naar Rotterdam met in hun kielzog drie topviolisten. Bestel nu een abonnement voor deze serie (met 30% korting t.o.v. de losse kaartprijs) en beleef een prachtig concertseizoen!ma 6 oktober 2014 JANINE JANSEN SOLEERT ÉN DIRIGEERT HET CHAMBER ORCHESTRA OF EUROPEin een programma met werken van o.a. Ravel en Mozart

za 4 april 2015HET KONINKLIJK CONCERTGEBOUW-ORKEST O.L.V. VALERY GERGIEV EN VIOLIST LEONIDAS KAVAKOS. Muzikaal vuurwerk met Sjostakovitsj en Wagner

vr 1 mei 2015ORCHESTRE DES CHAMPS-ELYSÉES EN VIOLISTE PATRICIA KOPATCHINSKAJAmet Mendelssohns Vioolconcert

WERELDBEROEMDE ORKESTEN MET TOPVIOLISTEN

Kaarten via www.dedoelen.nl en 010 2171717

Aanvang: 20:00 uurToegang: € 15,00 (studenten € 10,00)Reserveren: [email protected] Informatie: www.muzikc.nl

Centrum Pro Rege . Oudedijk 113 . 3062 AD Rotterdam Kralingen

Centrum Pro Rege: dichtbij genietenStichtingMUZI CK

Vrijdag 17 okt

hetGrieg Pianoduo:

Elles van der Heiden en Siebert Nix

Dit concert wordt georganiseerd i.s.m. de Lisztkring

Uitgevoerd wordtmuziek van

Franz Liszt enEdvard Grieg

AdviesFinanciële administratieSalarisadministratie

AccountancyFiscaalAudit

Samenwerken voor een optimaal resultaat

Grindweg 82-88 3055 VD Rotterdam / 010 422 08 33 [email protected] / www.hillsadviseurs.nl

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

�7

Page 28: Hls sept 2014

Mercedes stond voor de lastige taak om de nieuwe C-klasse wat te distantiëren van de fraaie CLA. Dat is goed gelukt, ook al lijkt hij er wel wat op.

Het design van de nieuwe C-klasse heeft wat kenmerken van de CLA, vooral aan de achterzijde. Die aflopende achterkant, die voor het eerst te zien was op de CLS en later werd overgenomen op de CLA en de nieuwe S-klasse, is in iets afgezwakte vorm nu ook op de ‘C’ te vinden. Maar de auto oogt veel volwassener en serieuzer, mede door zijn langere wielbasis en extra lengte. In het interieur is de C-klasse merkbaar ruimer geworden en zit je voortaan ook ach-terin zeer comfortabel. De afwerking is van hoog niveau en het interieurdesign is ook fraai. Belangrijk verschil met de CLA is het comfort dat op een hoger niveau staat. Daar waar de CLA juist veel meer op de sportieve automobilist mikt, daar is de C-klasse juist toegesneden op comfort.Dat merk je ook aan de rijeigenschappen. De C-klasse heeft mooie, lange veerwegen en slikt veel oneffenheden in de weg alsof ze er nauwelijks zijn. Dat is naar onze smaak een verademing in een tijd waarin veel auto’s onnodig hard zijn geveerd om sportief over te komen. Mercedes biedt dus bewust een wat zachter onderstel. Dat maakt hem tot

een uitmuntende reisauto en een auto die goed raadt weet met verkeersdrempels.Er is weer volop motorkeuze in de C-klasse. Het gamma begint bij de C 180 met 156 pk uit een 1,6 liter turbomotor. Dan volgen de C

200 met 184 pk uit een tweeliter turbomotor en de C 250 met 211 pk uit diezelfde motor. Het zijn allemaal viercilinders op benzine. Dieselen kan met de C 180 Bluetec (116 pk) en de C 200 Bluetec (136 pk) die beide een 1,6 liter dieselmotor hebben, en met de C 220 Bluetec (170 pk) en de C 250 Bluetec (204 pk) voorzien van 2,1 liter dieselmotor. De laatste is er ook in een hybride versie die C 300 Bluetech heet en dan krijgt de diesel-motor versterking van een 27 pk elektromo-tor om samen 204 pk te leveren. Meerdere versie komen in aanmerking voor 20 procent fiscale bijtelling. De C-klasse is er vanaf 36.995 euro, dieselen kan vanaf 37.995 euro.

Mercedes C-klasseSnufje CLA

Audi A3 Sportback e-tron. Zuinigheid met vlijt.Audi heeft lang gewacht met de hybride techniek. Maar nu het Duitse merk ermee komt is het ook meteen een klapper. De A3 Sportback e-tron is een plug-in hy-bride geworden die tegelijk snel en zuinig is. En zakelijk zeer interessant.

DA3 e-tron beschikt over twee motoren: een 1,4 liter turbo-benzinemotor met 150 pk en een 102 pk elektromotor. Als ze samen alle kracht geven levert dat 204 pk op en mooie prestaties, want de auto kan in 7,6 secon-den van 0 naar 100 km/h sprinten en is 222 km/h. Maar de elektromotor kan ook alleen voor de aandrijving zorgen en dat is op korte

Foto’s en Tekst: Mario Vos

Mario Vos Autoredacteur

Lifestyleon wheels

��

Rubriek

Page 29: Hls sept 2014

Liefst 13 jaar heeft Volvo gewacht met een opvolger voor de XC90. Maar de nieuwe grote SUV is wel een trendsetter geworden.

De XC90 is volgens Volvo de eerste auto van een nieuwe generatie, die gebouwd is op volledig schaalbare technologie. Er kan zeer uitgebreid gevarieerd worden met lengte, breedte en hoogte, waardoor eigenlijk alle toekomstige modellen uit dezelfde ‘bouwdoos’ kunnen komen zonder

dat ze op elkaar lijken. Daarnaast betekent de komst van de nieuwe XC90 en nieuwe design-episode, al vinden we het ontwerp een beetje ‘voorzichtig’. Opvallend is de bolle voorzijde met een nieuwe grille, die geflankeerd wordt door markante LED-koplampen. Vooral het front zal in het nieuwe design gezichtsbepalend zijn, de achterkant bouwt voort op wat we al kennen. Aan boord van de tot 4,95 meter lengte gegroeide XC90 is trouwens plaats voor zeven personen. Trendsettend is de nieuwe Volvo XC90

qua techniek. Motoren met meer dan vier cilinders en meer dan twee liter inhoud zoekt de klant voortaan tevergeefs. In de lichtere nieuwe XC90 zal dat afdoende zijn, zeker omdat turbo-techniek en plug-in hybride techniek voor extra kracht kunnen zorgen. De T8 TwinEngine belooft bijvoorbeeld zo’n 400 pk te bieden, bij een laag verbruik. En de sterkste diesel, de D5, schopt het tot 225 pk. In alle gevallen heeft de XC90 een achttraps automaat en vierwielaandrijving. Later volgt nog een 190 pk diesel en ook een 254 pk sterke tweeliter turbo-benzinemotor staat op het programma.

Violvo belooft ons een mooie uitrusting al de auto begin 2015 op de markt komt. Een prachtig interieur met een soort iPad in de middenconsole waarmee je bijna alles kunt bedienen.

Voor audioliefhebbers is er een Bowers & Wilkins soundsysteem verkrijgbaar en de XC90 zit vol met veiligheidstechniek die aanrijding helpt voorkomen, zoals ‘Run off road protection’ en ‘Intersection Braking’ op kruispunten. Vanaf dik 70 mille is de nieuwe XC90 begin 2015 leverbaar.

De eerste 1927 exemplaren – First Edition genaamd – zijn al uitverkocht.

Volvo XC90Eindelijk opvolging

stukjes (maximaal 50 km) interessant. De twee motoren kunnen ook samenwer-ken voor een laag verbruik als er te weinig stroom aan boord is om volledig elektrisch te rijden. Dan moet rond de 1 op 20 tot de mogelijkheden behoren.

Maar het mooie is nu juist dat volgens de officiële meetmethode er tweederde elektrisch wordt gereden en slechts een derde met beide motoren. En dat levert een weinig reële waarde van 1 op 66 op, maar het is wel de waarde waarop de fiscale regels van toepassing zijn. En dus kun je deze versie van de Audi A3 met 7

procent fiscale bijtelling rijden als je hem zakelijk inzet. En dat is ondanks de pittige aanschafprijs (vanaf 39.700 euro) zakelijk dus toch zeer interessant.

Rijden doet de e-tron opperbest en je hebt het comfort van een mooie automatische transmissie omdat de elektromotor is samengebouwd met de dubbelkoppeling versnellingsbak. En de A3 e-tron biedt de vertrouwde Audi-kwaliteit in de afwerking en het weggedrag. Zolang de fiscale regels zo aantrekkelijk blijven voor deze plug-in hybride zal het zeker een tophit worden.

Vanaf november is de auto leverbaar.

Foto’s en Tekst: Mario Vos

Rubriek

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

��

Page 30: Hls sept 2014

Al verschillende malen was eigenaresse Tanja Verhagen van Bloemen &Zo benaderd om zij interesse zou hebben voor het winkelpand aan de Dorpstraat 30 in Bergschenhoek. Een lastige vraag in deze tijd van bezuinigingen. Maar je bent ondernemer of niet en na lang aarzelen besloot ze de knoop door te hakken en de stap te wagen.

Het resultaat is er naar een prachtige nieuwe winkel op een prachtige zichtlocatie in de kern van Bergschenhoek. Het ziet er nu nog wat rommelig uit aan de overzijde, maar als straks het nieuwe centrumproject met par-keergaage ook gereed is dan kun je spreken van een top locatie voor Bloemen &Zo.

U bent er uiteraard van harte welkom!Kijk ook eens op: www.uwbloemenenzo.nl

Beleggen in opties, een verstandige optie?

Rubriek

Bloemen &Zo verhuisde naareen nieuwe winkel...

Tanja Verhagen heeft lang getwijfeld maar...

Zoals iedereen onderhand weet zijn de rentetarieven tegenwoordig dermate laag dat het niet meevalt om met sparen nog een aanvaardbaar rendement te behalen. De belastingheffing op vermogen is bekend, per saldo 1,2% per jaar. De van de bank te ontvangen rentevergoeding moet al hoger zijn om dan überhaupt nog iets te verdienen. De effecten van inflatie laten we dan nog buiten beschouwing. Het kan zelfs zo zijn dat sparen geld kost in plaats van dat het nog iets oplevert. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen zoeken naar alternatieve beleggingsvormen. De banken hebben het afgelopen jaar enorme bedragen ontvangen vanwege de vervroegde aflossing van hypotheekschulden. Dit werd mogelijk door de overheidsmaatregel waarbij maximaal 100.000 euro belastingvrij aan iemand mag worden geschonken, mits dat geld wordt gebruikt voor de aflossing van de hypotheekschuld of voor het aankopen of verbouwen van een eigen woning.Geld investeren op de effectenbeurs kan een veel hoger rendement opleveren, maar daar

zijn risico’s aan verbonden. Spaargeld wordt over het algemeen veilig geacht, al heeft het verleden aangetoond dat ook die stelling helaas niet altijd waar blijkt.

Veel mensen zijn op de hoogte van het beleggen van geld in aandelen en hebben de term opties wel eens gehoord, echter veelal in een negatieve context, doordat een oom, een vriend of een kennis een klein fortuin heeft verloren op beleggingen met opties. Op zich is dat natuurlijk mogelijk. Maar, wie goed weet waar hij mee bezig is, beperkt de risico’s. De investering in een optiecontract is vele malen lager dan de investering in het aandeel zelf, terwijl hetzelfde doel wordt na-gestreefd, namelijk proberen te profiteren van een koersstijging. Of juist een daling. Het kan namelijk twee kanten op.

Een optiecontract heeft altijd een einddatum die van te voren vast staat. Dat is altijd een derde vrijdag in een kalendermaand, bijvoor-beeld de derde vrijdag in december 2014. Is de visie verkeerd geweest en is het onderlig-gende aandeel ten opzichte van de gekozen

richting de verkeerde richting op gegaan, dan is de investering in het optiecontract op dat moment verdampt. Omdat een investering in een optiecontract echter veel kleiner is dan een investering in het onderliggende aandeel is het verlies ook kleiner. Maar, als de koers daarna weer flink oploopt doet de aandelen-belegger weer mee, terwijl de optiebelegger langs de kant staat, tenzij na afloop van het contract een nieuw contract is afgesloten.

Wat veel mensen niet weten is, dat zij als een soort verzekering door middel van opties hun beleggingen in aandelen ook prima kunnen beschermen tegen de financiële nadelen van een flinke koersval. Het is evenmin algemeen bekend dat het verkopen van opties (dat heet in vakjargon ‘short gaan’) het rendement op beleggingen in aandelen sterk kan verhogen. Onbekend maakt onbemind. Wie hiermee verstandig omgaat, kan goede rendementen behalen.

Wilt u graag nader worden geïnformeerd over rendementsverbetering? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. (zie advertentie)

FinancieelLeon Labruyère

Register Belastingadviseur en partner bij Hills

accountants en adviseurs

Tekst en foto’s: Sijmen Aleman

30

Page 31: Hls sept 2014

Gecombineerd verbruik: 3,8 - 6,0 l/100 km, 23,6 - 16,7 km/l. CO2-uitstoot: 99 - 140 g/km. U rijdt al een C-Klasse Estate vanaf € 39.650,- incl. BPM en BTW en excl. recyclingbijdrage en kosten rijklaar maken. Voor kosten en leveringsvoorwaarden zie rogam.nl. U rijdt al een C 220 BlueTEC Estate Lease Edition voor € 44.995,- incl. BPM en BTW en excl. recyclingbijdrage en kosten rijklaar maken. Leasetarief C 220 BlueTEC Estate Lease Edition € 795,- per maand o.b.v. Operationele Service Lease, looptijd 48 maanden, 30.000 km per jaar. * Netto bijtelling op basis van 42% belasting. Het genoemde bedrag is een rekenvoorbeeld. Kijk voor meer

informatie op rogam.nl.

De nieuwe C-Klasse Estate. Nu bij ROGAM in de showroom.

The best knows no alternative.

ROGAM Rotterdam Autostrada Autolettestraat 4, 3063 NP, tel. 010 - 452 23 22. ROGAM Rotterdam Charlois Driemanssteeweg 40, 3084 CB, tel. 010 - 212 33 00.

ROGAM Gouda Grote Esch 50, 2841 MJ (Moordrecht), tel. 0182 - 69 60 60.www.rogam.nl, [email protected]

vanaf

€ 315,- netto bijtelling p.m.*

WT 0405.56.012 adv C-Klasse Estate_205x136.indd 1 9/5/14 4:13 PM

Bij RAC lopen de fiscale voordelenhoog op. Tot wel 14.000 euro!

R A C A U T O S T R A D AB R I E N E N O O R D

A U T O L E T T E S T R A A T 8 -103 0 6 3 N P R O T T E R D A M

T E L : 0 1 0 - 2 4 2 3 1 1 [email protected]

W W W. R A C . N L

‘s Werelds eerste luxe diesel plug-in hybrid, de Volvo V60, rijdt op pure electriciteit en heeft een uitstoot van 49 gram CO2 p/km. Dankzij een aantal belangrijke fiscale voordelen is de bijtelling voor deze auto door RAC bepaald op slechts 6% gedurende 60 maanden.

Dankzij onze eigen vertrouwde

inkoopkanalen kunnen wij alle Volvo’s, zowel nieuw als gebruikt,

snel en tegen een zeer aantrekkelijke prijs

leveren.

In de ruim 82 jaar dat wij als RAC bestaan staan wij voor gedegen adviezen als het om leasecontracten of financiering gaat. De service en klantgerichtheid die u van het RAC-team kunt verwachten beperkt zich daarin niet tot één merk maar ook het merk van uw keuze.

De volvo V40 is nu leverbaar met de nieuwe D4 Drive E motor. Voor deze 190 PK sterke motor, met handgeschakelde versnellingsbak, bedraagt de uitstoot slechts 85 gram CO2 p/km. In Nederland geldt hiervoor een bijtellingspercentage van 12%.

EN... WEER 12% BIJTELLING! OF... SLECHTS 6% BIJTELLING!

Advertenties

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

31

Page 32: Hls sept 2014

Open

ing van

het park

van P

ark 16H

ovenZ

ondag 5 oktober van

13.00

- 17.00

Met m

uziek, food, clin

ics, worksh

ops,

markt, kin

derprogramm

a

en n

og veel meer!

twitter.com

/park16h

oven facebook.com

/park16h

oven

Kijk voor het volledige program

ma op park16

hoven.n

l!