OBA Journaal februari 2012

16
nr. 6 - februari 2012 oba februari www.oba.nl Kunst van het Vertellen Anne van Delft - verteller van het jaar Alle zondagen in februari Centrale Bibliotheek Schrijvers in Nieuw West Rosita Steenbeek dinsdag 14 februari Theater de Meervaart Kunst van het Vertellen Papa, pak jij de maan voor mij? Sfeervolle kindervertelling Diverse vestigingen Vind de zilveren OBA-pas in deze OBA februari en win een gratis OBA-jaarabonnement

description

OBA Journaal, editie februari 2012. De maandelijkse bijlage van de Amsterdamse Uitkrant voor de Openbare Bibliotheek. Amsterdam (OBA).

Transcript of OBA Journaal februari 2012

Page 1: OBA Journaal februari 2012

Oba literaire salon Lisa Appignanesi & Renate Dorrestein

Maandag 24 oktober Theater van ‘t Woord

nr. 6 - februari 2012

obafebruariwww.oba.nl

Kunst van het Vertellen Anne van Delft - verteller van het jaar Alle zondagen in februari Centrale Bibliotheek

Schrijvers in Nieuw West Rosita Steenbeek dinsdag 14 februari Theater de Meervaart

Kunst van het VertellenPapa, pak jij de maanvoor mij?Sfeervolle kindervertellingDiverse vestigingen

Vind de zilveren OBA-pas in deze OBA februari en win een gratis OBA-jaarabonnement

Page 2: OBA Journaal februari 2012

2o

ba

feb

ruar

iword lidBoeken, cd’s, dvd’s, internet, e-books, luister-boeken, lezingen, concerten en meer. Kies het abonnement dat bij u past en word lid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Lid worden kan online, via www.oba.nl/ lidworden, en in alle 28 OBA-vestigingen. Neem uw persoons- en adreslegitimatie (niet ouder dan 3 maanden) mee.

abonnementen en tarieven 2012: OBA-pas standaard 19-22 65+ Stadspas

Jeugdpas gratis tot 19 jaarGebruikerspas 15,- 15,- 15,- 15,-Leenpas 30,- 20,- 20,- 15,-Leenpas+ 50,- 40,- 40,- 35,-Vriendenpas 100,- 100,- 100,- 100,-

Kijk voor de mogelijkheden van alle genoemde passen op www.oba.nl/tarieven, of vraag er naar in een van de 28 OBA-vestigingen.

toegangskaartenCentrale BibliotheekVia www.oba.nl/agenda kunt u online kaarten kopen. U ontvangt uw kaarten na betaling direct in uw mailbox. Toegangskaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek zijn tevens te koop bij de receptie balie in de Centrale Bibliotheek.

Overige vestigingenToegangskaarten voor activiteiten in de overige OBA-vestigingen kunt u kopen in de betreffende bibliotheek. Reserveren kan telefonisch en per mail, kijk voor de contactgegevens per filiaal op www.oba.nl/vestigingen. Gereserveerde kaarten kunt u tot 60 minuten voor aanvang van de voorstelling afhalen.

www.oba.nl Meer informatie over het OBA-lidmaatschap, tarieven, collectie, toegangskaarten, actuele programmering en meer vindt u op de OBA-website. Hier kunt u tevens materialen zoeken, reserveren en verlengen.

nieuwsbriefWilt u op de hoogte blijven van het OBA-nieuws? Schrijf u dan in voor de e-mail nieuwsbrief via www.oba.nl/nieuwsbrief

www.facebook.com/OBAmsterdamwww.twitter.com/OBAmsterdamwww.youtube.com/OBAmsterdamwww.amsterdamsuitburo.nl/uitapp

ser

vice

info

rmat

ie

Een verhaal voor allemaal!In februari staat de Kunst van het vertellen centraal. Dat past natuur-lijk helemaal bij de bibliotheek die immers een huis vol verhalen is.

In de Centrale Bibliotheek is er op alle zondagen in februari een vertelprogramma. Op zondag 5 februari komt de verteller van het jaar, Anne van Delft, haar verhaal vertellen. Ook de andere zondagen in februari is zij aanwezig met een programma voor iedereen die graag naar verhalen luistert en er zelf graag mee aan de slag gaat.

Aaf Brandt Corstius komt op 16 februari in Bibliotheek Indische Buurt vertellen over het Handboek voor de moderne vrouw, dat ze samen met Machteld van Gelder schreef. Jannetje Koelewijn schreef in haar boek De hemel bestaat niet over het leven van haar ouders en voorouders in zowel Spakenburg als Amsterdam. Op 21 februari komt ze daarover vertellen in Bibliotheek Pintohuis.

Van heel andere aard is het verhaal van de Italiaanse minstreel Bruno Gullo. Hij heeft verhalen, instrumenten en jongleertalent bij zich. Na het optreden komt zijn innerlijke stem (Katelijne van der Maas) om de hoek kijken en vraagt hem wat hij hier eigenlijk doet en hoe hij hier is beland. De voorstelling die op zaterdag 4 februari te zien is in Bibliotheek Bos en Lommer vertelt het verhaal van een zoeker die overal aan twijfelt, aan zijn leven, vrijheid, inborst en aan zijn gretig-heid om te veranderen.

Voor de kinderen is in diverse vestigingen de sfeervolle vertelling Papa, pak jij de maan voor mij? te beluisteren.

De Literaire Salon heeft in februari Dick Swaab en Chantal Kemner te gast over de ontwikkeling van de hersenen. Dick Swaab, hersen-onderzoeker en schrijver van Wij zijn ons brein, volgt de hersenont-wikkeling van de mens vanaf de conceptie tot de dood. Hoogleraar biologische ontwikkelingspsychologie Chantal Kemner heeft zich met name in de vroege hersenontwikkeling verdiept in haar boek Het sociale leven van baby’s. Ze gaan met elkaar en met presentatrice Judith Uyterlinde in gesprek op maandag 27 februari in het Theater van ’t Woord.

Veel boeiende verhalen dus in de OBA, kom ernaar luisteren en ga ze daarna natuurlijk zelf lezen.

Hans van VelzenDirecteur OBA

colu

mn

Page 3: OBA Journaal februari 2012

3

Waarom heb je dit boek geschreven?Ik ben gespecialiseerd in onderzoek naar autisme, en daarbij wordt steeds meer naar de babytijd gekeken. Er zijn veel aanwijzingen dat de hersens van autistische kinderen tijdens hun eerste levensjaar anders groeien. Bij dit onderzoek kwam ik veel informatie tegen die ik graag had gehad in de tijd dat mijn eigen kinderen klein waren. Achteraf begrijp ik bijvoorbeeld dat mijn intuïtie, dat mijn oudste kind niet zo’n geschikt kind was voor de crèche, juist was. De laatste jaren is er veel bekend geworden over de hersenveranderingen die ervoor zorgen dat een baby contact gaat maken met de mensen om zich heen. De sociale ontwikkeling is een complexe zaak. Er zijn verschillende netwerken in de hersenen bij betrokken. Zelfs kinderen van dezelfde biologische ouders kunnen zich op sociaal gebied heel anders ontwikkelen. Dat komt doordat ze niet precies dezelfde genen hebben, maar er zijn veel meer factoren van invloed: wat de moeder doet en laat tijdens de

zwangerschap, wat de baby meemaakt en hoe de ouders op hem reageren.

Verwacht je dat je het met Dick Swaab op veel punten oneens zult zijn?Nee, ik ben er net als hij van overtuigd dat de biologie cruciaal is voor hoe mensen zich ontwik-kelen. Ik leg alleen meer de nadruk op wat er na de geboorte nog beïnvloed kan worden, ten goede of ten kwade. Een bepaalde genetische aanleg komt altijd pas tot uiting in een bepaalde omgeving. Dat geldt bijvoorbeeld voor intel-ligentie. Een kind kan goede genen hebben, waardoor het theoretisch heel slim kan worden, maar in een slechte omgeving kan daar veel aan verpest worden. Het gaat om de interactie tus-sen de omgeving en de biologische basis.

Voor jonge ouders is je boek niet altijd opwekkend.Nee. De laatste jaren is meer bekend geworden over zogenoemde epigenetische effecten -– de effecten van slecht ouderen werken generaties

lang door. Als een grootmoeder niet goed op de behoeften van haar kinderen kon inspelen, kan dat nog effect hebben op de ontwikke-ling van haar kleinkinderen. Maar wat dan weer wel opwekkend is, is het feit dat je met goede ouderzorg nog wel het een en ander kunt doen aan een moeilijke genetische aanleg.Tegelijk is het ook een troost te weten dat kinderen niet maakbaar zijn. En dat je jezelf als ouder niet alles hoeft te verwijten. Sommige kin-deren zijn gewoon moeilijker om van te houden dan andere, omdat niet alle kinderen dezelfde signalen uitzenden. En niet alle kinderen kunnen alles. Kinderen worden tegenwoordig overal mee naartoe gesjouwd en in allerlei activiteiten betrokken. Scholen en gezinnen zijn te veel inge-richt op de kinderen die dat allemaal aankunnen. Er moet veel meer gelet worden op individuele verschillen. Veel kinderen hebben behoefte aan meer rust in de tent.maandag 27 februari, 20.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ‘t Woord

Hersenonderzoekers in gesprek:

‘Aan slechte genen valt best nog wat te doen’ Judith Uyterlinde spreekt in de OBA Literaire Salon met twee hersenonderzoekers: Dick Swaab, schrijver van de bestseller Wij zijn ons brein, en Chantal Kemner, hoogleraar biologische ontwik-kelingspsychologie en auteur van Het sociale leven van baby’s. Een gesprek met Chantal Kem-ner: ‘Ik ben het met Dick Swaab eens dat genen heel bepalend zijn. Maar ik leg meer de nadruk op wat er nog beïnvloed kan worden.’ Als voorproefje een kort interview met Chantal Kemner. door Ilse Bos

Page 4: OBA Journaal februari 2012

4o

ba

feb

ruar

i

Paul Denekamp (60), ‘arme rentenier’

Lid van de OBAIk kom regelmatig in de bibliotheek, maar ik ben geen lid. Ik leen nooit boeken, die schaf ik aan. Dat is omdat ik hecht aan het bezit ervan. Ik zeg altijd: een boekenkast is het mooiste behang. Ik kijk graag naar boeken.

Vaste filiaalHet Pintohuis, in de Antoniebreestraat.

BezoekfrequentieOngeveer een keer in de maand.

Laatstgelezen itemIk was daarnet Voetbal International aan het le-zen. Dat is een van mijn hobby’s, voetbal volgen. Thuis ben ik bezig met Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier. Dat kan ik zeer aanbevelen. Ik vind het mooi dat het zo’n zoekend boek is, heel diepgaand op zoek naar wat de motieven van mensen zijn. En heel mooi geschreven.

Eerste bibliotheekherinneringAls tienjarige kwam ik met mijn moeder in de bibliotheek in Hengelo. Toen leende ik nog geen boeken. Later wel, tijdens mijn middelbare schooltijd in Zwolle. Stapels romans heb ik er toen geleend, en boeken over politieke geschie-denis. Maar ik was niet goed in plannen, ik heb in die tijd ook heel veel boetes moeten betalen omdat ik mijn boeken niet op tijd terugbracht.

VerbeterpuntMijn grootste frustratie is als ik iets in een oude krant wil opzoeken, dat betreffende krant dan verdwenen is. Als ik iets echt wil vinden, wijk ik soms uit naar een andere bibliotheek. De Centrale Bibliotheek of Bibliotheek Spaarndam-merbuurt.

GeheimtipKijk eens omhoog in Bibliotheek Pintohuis. Prachtige plafondschilderingen.

Vertellen gaat vanzelf. Als mensen samen zijn ver-tellen ze verhalen. De dingen van de dag, ’s avonds aan tafel. Sterke verhalen in de kroeg. Nieuwtjes op Twitter. Verhaaltjes voor het slapen-gaan.

Maar vertellen is ook een kunst. Meeslepend vertellen kun je leren, in een workshop. Je kunt de kunst ook afkijken van anderen. De OBA is daar-voor natuurlijk een goede plaats: die is vol verha-len. Verhalen in boeken, op cd’s, dvd’s en cd-roms. Verhalen om mee naar huis te nemen en verder te vertellen.

Deze maand staat de OBA in het teken van de Kunst van het vertellen. Kom inspiratie opdoen bij een van de activiteiten rond dit thema.

de

lene

r

them

a va

n d

e m

aand De Kunst van

het vertellen

Page 5: OBA Journaal februari 2012

5

Kunst van het vertellenMuzikale vertelvoorstelling Anine door Nel Lekatompessy Anine is een bewerking van Hainuwele, een oud Moluks volksverhaal dat gaat over negen families van een bergdorp op het eiland Seram. Altijd hebben ze gewoond in de bescherming van het oerwoud en hebben ze zich daar ook veilig gevoeld. Dan komen twee jagers terug van hun tocht en vertellen hen over het licht en de ruimte beneden op de vlakte. Ze besluiten erheen te verhuizen en stichten er een nieuw dorp. Op een dag vindt Ame, een van de jongemannen van het dorp, in het woud een kokosnoot dat lijkt op het hoofd van een mens. Hij neemt het mee naar huis. Vanaf dat moment verandert niet alleen het leven van Ame maar ook dat van de dorpsbewoners.

Vertelster en actrice Nel Lekatompessy brengt verhalen op een speelse en heel eigen manier tot leven. Haar stijl van vertellen roept beelden op die het publiek keer op keer meeneemt in het verhaal. Zij vertelt en speelt alle personages in het verhaal. Met muzikant Rudy Tuhusula die percussie-instrumenten bespeelt, waan je je in

de Molukken op het eiland Seram.Voor kinderen vanaf 6 jaar en hun oudersdinsdag 28 februari, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheater

Workshop TwitterPraat mee in 140 tekens! In deze workshop leert u de basisbeginselen van Twitter. Voor volwassenen.woensdag 8 februari, 14.00 uur, Bibliotheek Duivendrecht

Jannetje KoelewijnAls je verhalen over anderen vertelt, wordt je dat door die anderen niet altijd in dank afgenomen. Dat ondervond ook Jannetje Koelewijn, journalist bij NRC Handelsblad, die het boek De hemel bestaat niet schreef, over het leven van haar ouders en grootouders die van Spakenburg naar Amsterdam trokken. Spakenburgse familieleden waren woedend over de manier waarop Koelewijn zich uitlaat over het Zuider-zeedorp. Een bezoek van de schrijfster aan een Spakenburgse boekhandel moest afgelast worden. Jannetje Koelewijn bestrijdt dat ze in haar boek wil afrekenen met het geloof, of met haar ouders. ‘Ik heb nergens de spot mee willen drijven. Bovendien heeft de lezer de mogelijk-heid om het met mij oneens te zijn.’Lezing in samenwerking met Pantheon Boekhandel. dinsdag 21 februari, 20.00 uur, Bibliotheek Pintohuis

Workshop vertellenOf het nu gaat om spreken in het openbaar of een anekdote vertellen op een verjaardag: hoe kunt u met uw verhalen anderen raken, overtuigen en inspireren? Dat leert u in deze workshop, voor iedereen vanaf 18 jaar.zaterdag 4 februari, 14.00 uur, Bibliotheek Bijlmercentrum

Fotoworkshop verhaal in beeldIn deze workshop wordt een verhaal voorgelezen, waarna de kinderen elk een deel van het verhaal in een foto uitbeelden. Met deze foto’s wordt een boekje gemaakt dat aan de kinderen wordt uitgereikt. Voor kinderen vanaf 8 jaar. woensdag 22 en woensdag 29 februari, 14.00 uur, Bibliotheek Ouderkerk

Papa, pak je de maan voor mij?Marijke kijkt elke dag naar de maan en heeft er veel vragen over. Ook haar pappa weet niet alle antwoorden. Dan besluiten ze om de vragen maar aan de maan te stellen. Zou Marijke alle antwoorden krijgen? Een sfeervolle vertelling, gebaseerd op het prentenboek van Eric Carle. woensdag 22 februari, 14.00 uur Bibliotheek Spaarndammerbuurt; woensdag 22 februari, 16.00 uur, Bibliotheek Staatsliedenbuurt; zaterdag 25 februari, 14.00 uur, Bibliotheek Bos en Lommer; woensdag 29 februari, 14.00 uur, Bibiotheek Mercatorplein; woensdag 29 februari, 16.00 uur, Bibliotheek Kinkerbuurt

Een positief verhaal over GriekenlandInformatie over de Griekse cultuur, met de nadruk op dans, geïllustreerd met mooie beelden. In de pauze zijn er Griekse hapjes en wijn. Na de pauze zal dansleraar Manolis vergezeld door twee jonge dansers voorbeelden laten zien van de specifiek Griekse volksdans. De avond wordt afgesloten met een gemeenschappelijke dans.maandag 20 februari, 20.00 uur, Bibliotheek Staatsliedenbuurt

Nomad, presentatie door fotograaf Jeroen ToirkensFotograaf Jeroen Toirkens documenteert sinds 1999 het leven van de laatste nomaden op het noordelijke halfrond. Door globalisering, droogte, armoede en klimaatverandering is het voor deze volken steeds moeilijker om hun traditionele manier van leven in stand te houden. In 2011 verscheen Toirkens’ boek Nomad, met een essay van Jelle Brandt Corstius, dat een indringend beeld geeft van twaalf reizen naar de meest afgelegen gebieden op aarde. Lezing in samenwerking met Linnaeus Boekhandel. dinsdag 28 februari, 20.00 uur, Bibliotheek Oosterpark

foto: Jeroen Toirkens

Page 6: OBA Journaal februari 2012

6o

ba

feb

ruar

ice

ntru

m Centrale Bibliotheek Kinder Bibliobios za 4, 16.00 uur Annie M.G. Schmidttheater; € 5,-; met OBA-pas gratisKom kijken naar een mooie kinderfilm. Za 9-13 jaar, zo 5-9 jaar.Kunst van het vertellen: Verhalen op zondag zo 5, 11.00 uurTheater van ‘t Woord; € 15,-; met OBA-pas € 7,50Verteller van het jaar Anne van Delft vertelt met tolk Nederlandse Gebarentaal/mimespeelster Tineke Williams uit het Indiase fabelboek ‘The Panchatantra‘.Jazz aan het woord zo 5, 15.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,-

Met de Jazzmania Big Band en Jazz Generation olv Peter Guidi.Kinder Bibliobios zo 5, 15.00 uur Zie za 4Kinder Bibliobios za 11, 16.00 uur Zie za 4Kunst van het vertellen: Verhalen op zondag zo 12, 11.00 uurHarry Mulischzaal; € 35,- voor 3 workshops (12, 19 en 26 feb., incl. boek); met OBA-pas € 20,-Serie vertel workshops. Eerst vertelt Anne van Delft een verhaal en dan kun je zelf aan de slag met verteltech-nieken en oefeningen. Kinder Bibliobios zo 12, 15.00 uur Zie za 4Poëzie op zondagzo 12, 16.00 uurHella Haassezaal; € 10,-; met OBA-pas € 5,-

Met Tomas Lieske. Presentatie Ineke Holzhaus. Werk van o.a. Adriaan Morriën en Gerrit Kouwenaar.De Boekverfilming: Norwegian Wooddi 14, 14.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Drama naar de bestseller van de Japanse schrijver Haruki Murakami.Met inleiding door Arjan Peters (Volk-skrant literatuurcriticus en Murakami-kenner).Europe Direct Xtraza 18, 14.30 uur Op de 6e etage; vrije inloopLeuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker: Belasting in Europa. Iedere derde zaterdag van de maand beantwoorden Europese deskundigen vragen op vakgebied. Mmv Peter Reinders.

… …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

centrum

uitg

elic

ht

Boekverfilming: Norwegian WoodDe populaire roman Norwegian Wood van de Japanse schrijver Haruki Murakami draait vooral om gevoelens, beeldspraak en gedachten. De lezer beziet de wereld met de ogen van de jonge student Toru Watanabe, die eind jaren zestig gebukt gaat onder de zelfmoord van zijn boezemvriend Kizuki, en zijn gevoelens voor diens vriendinnetje Naoko.De Vietnamese regisseur Tran Ahn Hung heeft creatieve oplossingen bedacht om de woor-denvloed van de roman in beeld te brengen: veel betekenisvolle close-ups en symbolische beelden, vooral van het landschap. Vertoning ter gelegenheid van Valentijnsdag. Met een inleiding door Arjan Peters, literatuur-criticus van de Volkskrant en Murakami-kenner. dinsdag 14 februari, 14.00 uur, Centrale Biblio-theek, Theater van ‘t Woord

Page 7: OBA Journaal februari 2012

7

Kinder Bibliobios za 18, 16.00 uurZie za 4Kunst van het vertellen: Verhalen op zondag zo 19, 11.00 uurZie zo 12Kinder Bibliobios zo 19, 15.00 uur Zie za 4Kinderkunstworkshop zo 19, 15.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Onder leiding van de Kinderacademie vingerpoppetjes maken van vilt.OBA Lunchconcert: Mor Levin (klarinet) en Tinguély Kwartetdi 21, 12.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Studenten van het Conservatorium van Amsterdam. Brahms-Klarinet kwintet in b op. 115.

Kinder Bibliobios za 25, 16.00 uur Zie za 4Kunst van het vertellen: Verhalen op zondag zo 26, 11.00 uur Zie zo 12Kinder Bibliobios zo 26, 15.00 uurZie za 4Achter je! 4+ zo 26, 15.00 uurTheater van ‘t Woord; € 15,-; met OBA-pas € 7,50Lejo is bijna wereldberoemd door zijn voorstellingen, waarin hij poppetjes creëert met alleen zijn handen en een stel oogjes. Door Poppentheater Lejo. Organisatie ism Jeugdtheater De Krakeling.OBA Literaire Salon: Dick Swaab, Chantal Kemnerma 27, 20.00 uurTheater van ‘t Woord; € 15,-; met OBA-pas € 7,50

… … … …

cent

rum

centrumNieuw interview-programma: Van Bits en BloedIn het nieuwe live tv-programma Van Bits en Bloed bij de OBA wordt een gast geïnterviewd over zijn of haar ‘online aanwezigheid’. Interviewers Lars Gierveld (foto) en Bas Wielenga bespreken wat er over de gast op in-ternet te vinden is, en in hoeverre dat overeenkomt met wie deze persoon écht is, of wil zijn. Profielen, posts, blogs, alles wat online staat, vormt de basis voor het gesprek. Welk beeld willen mensen graag van zichzelf neerzetten? Is dit wel een be-wuste representatie? Hoe interessant zijn ze tussen die miljoenen andere onemanshows? En: wat gebeurt er als mensen in een persoonlijk interview met hun online identiteit worden geconfronteerd? Iedereen die het wil en aandurft, kan zich als gast van Van Bits en Bloed opgeven. De enige voorwaarde is dat er informatie (profielen en/of blogs) te vinden zijn op internet. Aanmelden kan via [email protected]. De uitzendingen zijn live te volgen via www.oba.nl. Na afloop zijn ze daar ook online terug te zien.zaterdag 4 februari en zaterdag 3 maart, 10.30 en 11.30 uur, Centrale Bibliotheek op de 4e etage

uitg

elic

ht

Over de ontwikkeling van de hersenen. Presentatie Judith Uyterlinde. Muzikale omlijsting door jazz-zangeres Kirsten Berkx.Kunst van het vertellen: Anine door Nel Lekatompessy. 6+ di 28, 15.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Muzikale vertelvoorstelling.

PintohuisKunst van het vertellen: Jannetje Koelewijndi 21, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstOver het leven van haar ouders en voorouders in zowel Spakenburg als Amsterdam schreef Jannetje Koelewijn, journalist bij NRC Handels-blad, het boek ‘De hemel bestaat niet’.

Page 8: OBA Journaal februari 2012

8o

ba

feb

ruar

iCentrale Bibliotheek Karina Schaapman - Het MuizenhuispermanentHet huis is gemaakt als decor voor haar boek ‘Het Muizenhuis‘. Het is van kartonnen dozen en papier-maché. Op de jeugdetage.Alice Hoogstad - Nino en Ninat/m 28 febuariHet prentenboek ‘Nino en Nina’ is een bewerkte versie van de Japanse parabel van de steenhouwer. Op de jeugdetage.Mama kwijtt/m 28 februariPrints van de illustraties van Chris Houghton uit het Prentenboek van het Jaar ‘Mama kwijt’. Op de jeugdetage.

Peter Pontiac - Comix, Hotpix & Tragixt/m 27 maartOverzicht van het werk van strip- tekenaar Peter Pontiac. In de expozaal.Eveline Renaud - DE jonge generatie Chinezen in Nederland8 februari t/m 31 maartFototentoonstelling met portretten van jonge Nederlandse Chinezen in Amsterdam, hier geboren, of op jonge leeftijd hier gekomen en opgegroeid. Op het Reizenplein op de 3e etage.Eveline Renaud en Marian van de Veen-van Rijk - 100 Jaar Chinatown Amsterdam8 februari t/m 31 maartFototentoonstelling over het Amsterdamse Chinatown, dat de oudste Chinese gemeenschap van het vasteland van Europa herbergt. Op de Fotogalerij.

… …

centrumce

ntru

m

PintohuisAquarellent/m 28 februariO.a. landschappen van Joke Hulsman, Gwen van Iersel. Cilia Groenveldt/m 28 februariGroenveld maakt sieraden die zich laten omschrijven als draagbare kunst.

Voorleesmomenten; € 5,-; met OBA-pas gratisCentrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheaterelke wo en za, 15.00 uurVoor kinderen van 3 tot 7 jaar. Met knutselen

Radio in de OBAElke ma t/m vr, 19.00 uur, OBA Live. Elke di, do, vr, za, 14.00 uur, Amsterdam FM.

uitg

elic

ht

Achter je!Lejo Petersen is de man achter de poppenhanden in Sesamstraat. De oogbal-letjes op zijn vingers zijn inmiddels wereldberoemd. Met weinig middelen maakt Lejo een unieke vorm van theater. In de nieuwe voorstelling komen een veel te stoere hond, een nieuwsgierig voetballertje, een koe met een eetpro-bleem en twee rare vogels op een trampoline langs. En natuurlijk speelt ‘het be-roemde vingerpoppetje’ de hoofdrol. Een verrassende en verfrissende voorstel-ling in samenwerking met Jeugdtheater de Krakeling, voor kinderen vanaf 4 jaar.zondag 26 februari, 15.00-15.45 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

Page 9: OBA Journaal februari 2012

9Banne BuikslootInternetinstructie do 2, 13.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWegwijs worden op internet. Workshop Valentijnsdag. 6+wo 8, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisLeer met papier iets moois maken voor iemand die je lief vindt. Workshop liefdesbrieven schrijven 16+do 9, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Lisette de Roos leert je in een avond de beste en meest persoonlijke brief schrijven. Post ‘m met Valentijnszegel!BoekStart. 0-2 jaarwo 15, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisHanne van der Vrie leest voor met muziek aan de allerjongsten.Basiscursus creatief schrijvendo 16, 19.30 uur; € 155,- (voor 8 lessen van 2 1/2 uur)Wilma van den Akker geeft cursus creatief schrijven (gedichten/verhalen). Aandacht voor Boekenweekthema: ‘Vriendschap en andere ongemakken’. Ervaring niet noodzakelijk. Sociale Mediavr 17, 10.00 uur; € 5,-; voor leden Heemkennis en met OBA-pas gratisDe nieuwste ontwikkelingen rond social media. Maak kennis met bloggen.Heemkennisdi 21, 20.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisLedenvergadering. Aansluitend ‘Won-derbaarlijk Amsterdam’ met Anke Wartenberg (voordracht, harp) en Aal-drik Zaaiman (dia’s). Over alledaagse, eenvoudige wonderen tussen mensen vanaf 1100 tot nu.Noordjes Omgekeerde Wereld. 6-12 jaarwo 29, 13.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisSchrikkeldag-workshop. Illustrator Wouter van Reek laat kinderen de be-ginselen van animatiefilms maken zien.

HagedoornpleinVertelfestival Villa Brederoma 6, 19.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisLeerlingen van Villa Bredero (4 vwo) organiseren zelf deze Vertelavond, met zelfbedachte verhalen en zelfgemaak-te filmpjes, zelf gepresenteerd. BoekStart. 0-2 jaarwo 8, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisHanne van der Vrie leest voor met muziek aan de allerjongsten.Workshop Valentijnsdag. 6+ wo 8, 16.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis

Leer met papier iets moois maken voor iemand die je lief vindt. Internetinstructiedi 21, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWegwijs worden op internet. Sociale Mediadi 28, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisDe nieuwste ontwikkelingen rond social media. Maak kennis met bloggen.

MolenwijkInternetinstructiedo 2, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWegwijs worden op internet. Sociale Mediawo 8, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisDe nieuwste ontwikkelingen rond social media. Maak kennis met bloggen.Spreekuur Sociale Mediado 9, 11.00 uur Zie wo 8BoekStart. 0-2 jaarwo 15, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisHanne van der Vrie leest voor met muziek aan de allerjongsten.

NieuwendamInternetinstructiema 6, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWegwijs worden op internet. Workshop Valentijnsdag. 6+wo 8, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisLeer met papier iets moois maken voor iemand die je lief vindt. BoekStart. 0-2 jaarwo 8, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisHanne van der Vrie leest voor met muziek aan de allerjongsten.Sociale Mediama 13, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisDe nieuwste ontwikkelingen rond social media. Maak kennis met bloggen.Internetinstructie di 21, 10.00 uur Zie ma 6. Maak kennis met bloggen.Noordjes Omgekeerde Wereld. 6-12 jaar wo 29, 15.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisSchrikkeldag-workshop. Illustrator Wouter van Reek laat kinderen de be-ginselen van animatiefilms maken zien.

Banne BuikslootKleurrijke Bannet/m 28 februariFoto’s uit de wijk, gemaakt door buurt-bewoners.Schellingwoude, tussen water en landt/m 28 februariDe geschiedenis van Schellingwoude.

HagedoornpleinRob Nagelhoutt/m 28 februariFotograaf Nagelhout woont en werkt in Heemskerk en maakt reisreportages.Wat leest u?t/m 28 februariFoto’s van lezers uit Noord met hun favoriete boek en toelichting.

MolenwijkLex van den Boscht/m 28 februari

Fotograaf Van den Bosch begeleidt fotografiereizen en maakt reportages voor reismagazines door heel Europa.Molenwijk verbeeld2 t/m 28 februariNieuwe inwoners van noord maakten schilderijen waarin zij noord op eigen wijze weergeven.

NieuwendamReisboekent/m 28 februariDe mooiste boeken over reizen door de hele wereld.

Voorleesmomenten; € 5,-; met OBA-pas gratisHagedoornplein, Nieuwendamelke wo, 14.30 uur

Woningspreekuur; vrije inloopBanne Buikslootelke wo, 14.00 uurHagedoornpleinelke vr, 14.00 uurMolenwijk en Nieuwendamelke do, 14.00 uur

Service ochtend; vrije inloopBanne Buikslootelke vr, 10.00 uurMolenwijkelke wo, 10.00 uur

noord

noo

rd …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

Page 10: OBA Journaal februari 2012

10o

ba

feb

ruar

ioost

uitg

elic

ht Kunst van het vertellen:Aaf Brandt CorstiusIn de jaren zestig kreeg bijna elk meisje dat vrouw werd het kloeke handboek Femina. Daarin stond alles wat ze weten moest: van zilverwerk poetsen tot etentjes geven, van het behagen van de man tot het opvoeden van het kind. Aaf Brandt Corstius en Machteld van Gelder schreven een soortgelijk stan-daardwerk, maar dan voor de 21e-eeuwse vrouw, het Handboek voor de moderne vrouw. Als ervaren ‘levensamateurs’ en met behulp van deskundigen geven ze amusante adviezen en praktische oplossingen voor moderne dilemma’s.Aaf Brandt Corstius is de oudste van twee dochters van schrijver Hugo Brandt Corstius. Sinds 2007 is ze regelmatig tafeldame in het tv-programma De Wereld Draait Door. En sinds 2010 schrijft ze elke dag een column in De Volkskrant. Van haar hand verschenen de boeken Het jaar dat ik dertig werd, Als je je ogen dichthield had het iets van glamour en Dan ook maar meteen een jurk aan en ze schreef twee restaurantgidsen. Lezing in samenwerking met Java Bookshop, reserveren aanbevolen.donderdag 16 februari, 20.00 uur, Bibliotheek Indische Buurt

Indische BuurtWorkshop Brooddeeg. 7+wo 8, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisNaar aanleiding van het gedicht ‘De draak en de muizenval’ van Annie M.G Schmidt gaan kinderen onder leiding van Maaike Jansma draakjes boet-seren van brooddeeg. Alle draakjes worden tentoongesteld.Kunst van het vertellen: Aaf Brandt Corstiusdo 16, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstAaf Brandt Corstius en Machteld van Gelder schreven een handboek voor de 21e-eeuwse vrouw met amusante adviezen en praktische oplossingen voor moderne dilemma’s.Nationale voorleeswedstrijd: voorrondezo 19, 15.00 uurDe voorleeskampioenen van een aantal scholen nemen het tegen elkaar op.

BoekStart. 0-2 jaardi 21, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisMargriet Prins komt spelen en zingen over en met boekjes.

OosterparkBoekStart: voorlezen met gebaren. 0-2 jaarwo 15, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisGebaren kun je inzetten om het com-municeren met je baby extra leuk en interessant te maken. Maar hoe doe je dat en hoe kunnen boekjes hierbij helpen? Mmv Wapperkids.Kunst van het vertellen: Nomaddi 28, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstMultimediapresentatie door fotograaf Jeroen Toirkens, die al sinds 1999 de rauwe werkelijkheid documenteert van de laatst levende nomaden op het noordelijk halfrond.

Indische BuurtAnnie M.G. Schmidt 100 jaar: Een vijver vol inktt/m 28 februariPrints van illustraties van Sieb Posthu-ma gemaakt voor de bundel mooiste gedichten van Annie M.G. Schmidt.Greetje Hoekstrat/m 28 februariHoekstra laat zich inspireren door het Tibetaans Boeddhisme en maakt Thangka schilderijen volgens de tradi-tionele technieken. São Paulo en the Urban Milleniumt/m 28 februariStraatfotografieproject in São Paulo. Foto’s van Bas Losekoot. Schrijversportrettent/m 28 februariFoto’s van Mona van den Berg.

OosterparkCorrie Bosch6 februari t/m 29 maartAls er mensen op een foto van Bosch staan, is dat toeval. Het kon niet an-ders of er liep net, ongezien, iemand het beeld binnen. Mama kwijtt/m 28 februariPrints van de illustraties van Chris Houghton uit het Prentenboek van het Jaar ‘Mama kwijt’.

Voorleesmomenten; € 5,-; met OBA-pas gratisIndische Buurtelke wo, 13.30 uurVoor kinderen van 4 tot 8 jaarOosterparkelke za, 14.30 uurVoor kinderen vanaf 3 jaar

oo

st

foto: Keke Keukelaar

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

foto: Keke Keukelaar

Page 11: OBA Journaal februari 2012

11GeuzenveldInternetinstructiedi 21, 9.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWorkshop om wegwijs te worden op internet.Kunst van het vertellen: Tussen hoofddoek en stringdi 21, 19.30 uur; vrije inloopKees Beekmans over zijn roman ‘Tussen hoofddoek en string‘ over de modernisering in Marokko.

OsdorpSpreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdamdo 9, 16.00 uur; vrije inloopKom van alles te weten over vrijwilligerswerk. Internetinstructiedo 9, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWorkshop om wegwijs te worden op internet.Workshop Sociale Media: Facebookdo 23, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisMaak kennis met Facebook.Spreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam do 23, 16.00 uur Zie do 9

SlotermeerInternetinstructiedi 7, 9.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWorkshop om wegwijs te worden op internet.

SlotervaartWorkshop Sociale Media: Twitterdo 9, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisMaak kennis met Twitter.

Internetinstructiema 20, 9.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWorkshop om wegwijs te worden op internet.

MeervaartSchrijvers in Nieuw-West: Rosita Steenbeekdi 14, 20.00 uurMeer en Vaart 300, Blauwe Zaal; € 12,50; met OBA-pas 10,-Lezing door Rosita Steenbeek over eigen werk. Steenbeek vertaalde werk van o.a. Alberto Moravia en deed toneel- en filmwerk.

GeuzenveldPracht en praal in de Dobbebuurtt/m 28 februariDe Dobbebuurt is een Vogelaarwijk in Nieuw West. Foto’s van Jeannette van Eekelen.

Osdorpt/m 28 februariLeerlingen van Wilma CarisTekeningen, schilderijen en collages.

SlotermeerMaria Heideveld

t/m 28 februariHoutsnedes, schilderijen en keramiek.

SlotervaartMama kwijtt/m 28 februariPrints van de illustraties van Chris Houghton uit het Prentenboek van het Jaar ‘Mama kwijt’.

Voorleesmomenten; € 5,-; met OBA-pas gratisGeuzenveld, Osdorp, Slotermeer en Slotervaartelke wo, 15.00 uurVoor kinderen vanaf 4 jaar

Geuzenveld Audiotour: Het gevoel van Geuzenveldvrije inloop tijdens openingsuren

Woningspreekuur; vrije inloopOsdorpelke vr, 10.00 uur

uitg

elic

ht

Rosita Steenbeek over RomeRosita Steenbeek is deze maand te gast in de serie ‘Schrijvers in Nieuw-West’. Na haar studie Nederlands vestigde Rosita Steenbeek (Utrecht, 1959) zich in Italië. Ze vertaalde er werk van Alberto Moravia en Susanna Tamaro, deed toneel- en filmwerk en maakte zelfs deel uit van de Siciliaanse jetset. In 1994 debuteerde ze met De laatste vrouw, een boek dat Rome en Sicilië als decor heeft. Thuis in Rome (2000) was het eerste non-fictieboek over de stad waar Rosita Steenbeek sinds 1985 woont.Een citaat: ‘Elke keer heb ik weer dat gevoel van thuiskomen. Ook toen ik voor het eerst in Rome arriveerde. Veel mensen hebben dat, niet alleen wanneer ze zijn opgegroeid met de klassieken. Misschien komt dat doordat Rome je bepaalt bij de uiteindelijke dingen. De oude tempels lachen je dagelijkse zorgjes uit, paleizen van keizers en pausen vergruizen het krantennieuws tot stof van de dag.’dinsdag 14 februari, 20.00 uur, Theater Meervaart

nieuw west

nieu

w w

est …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

foto: Art Khachatryan

Page 12: OBA Journaal februari 2012

12o

ba

feb

ruar

iBos en LommerSpreekuur Sociale Mediavr 13, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstMeer weten over Facebook, Twitter, Flickr en andere sociale netwerken.Kunst van het vertellen: Altijd onderweg; de minstreel die de tarantella naar het noorden brachtza 4, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisItaliaanse herinnert zich zijn reizen en neemt het publiek mee naar een wereld vol vertellingen met muziek. Kunst van het vertellen: Papa pak je de maan voor mij?za 25, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstMarijke heeft veel vragen over de maan. Haar papa weet niet alle ant-woorden dus vragen ze het maar aan de maan zelf.

KinkerbuurtSpreekuur Sociale Mediavr 10, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer vr 13Kunst van het vertellen: Papa pak je de maan voor mij?wo 29, 16.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer za 25

MercatorpleinVoorleesExpresswo 15, 14.00 uur; vrije inloop5-Jarig jubileum van VoorleesExpress. Verhalen vertellen, verjaardagstaart, spelletjes en natuurlijk voorlezen! Misschien komt rapper Monsif Bakkali. Spreekuur Sociale Mediavr 24, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer vr 13

Kunst van het vertellen: Papa pak je de maan voor mij?wo 29, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer za 25

Spaarndammer-buurtSpreekuur Sociale Mediavr 10, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer vr 13Bellen doe je zo!ma 13, 10.00 uur; vrije inloopVMBO-leerlingen geven één op één voorlichting over uw mobiele telefoon. Leesclubma 20, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisVoor alle mensen die graag genieten van een mooi verhaal.Kunst van het vertellen: Papa pak je de maan voor mij?wo 22, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer za 25

StaatsliedenbuurtSpreekuur Sociale Mediavr 17, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer vr 13Kunst van het vertellen: Een positief verhaal over Griekenlandma 20, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas 5,-; reserveren gewenstInformatie over de Griekse cultuur met fotobeelden. Dansleraar Manolis laat mmv twee dansers Griekse volksdans zien. Met Griekse hapjes en wijn.Kunst van het vertellen: Papa pak je de maan voor mij?wo 22, 16.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer za 25

Bos en LommerMama kwijtt/m 28 februariIllustraties van Chris Houghton.Ordinary peoplet/m 28 februariSchilderijen van Minerva Bianca.

MercatorpleinAnnie M.G. Schmidt 100 jaar: Een vijver vol inktt/m 28 februariIllustraties van Sieb Posthuma

Spaarndammer-buurtWoensdagschilderst/m 28 februari

StaatsliedenbuurtBabyschoentjest/m 28 februariBabyschoentjes van Klepper en Coxte.Ida Esmant/m 28 februariTweeluiken, abstract op klein formaat.

Voorleesmomenten; € 5,-; met OBA-pas gratisBos en Lommer, Kinkerbuurt en Spaarndammerbuurtelke wo, 14.30 uurMercatorplein en Staatsliedenbuurtelke wo, 15.00 uurVoor kinderen vanaf 4 jaar

Woonspreekuur; vrije inloopBos en Lommer; elke vr, 13.00 uurStaatsliedenbuurt; elke di, 14.00 uur

Staatsliedenbuurt Audiotour: The Zone€ 15,-; met OBA-pas € 7,50; tijdens openingsuren

west

uitg

elic

ht

Kunst van het vertel-len: Altijd onderwegMuziektheatergezelschap Canti Vaganti brengt de voorstelling Altijd onderweg; de minstreel die de tarantella naar het noorden bracht. De voorstelling begint met een Italiaanse minstreel (Bruno Gullo) die arriveert, ergens op een dorpsplein, en zijn optreden doet: hij jongleert, vertelt zijn verhalen en maakt muziek. Na het optreden komt zijn innerlijke stem (Kateleine van der Maas) om de hoek kijken en vraagt hem wat hij hier eigenlijk doet, hoe hij hier is beland. De minstreel herinnert zich zijn jeugd, zijn reis vol avonturen en ambachten. Altijd onderweg vertelt het verhaal van een zoeker die overal aan twijfelt. Een voorstelling waarin muziek de hoofdrol speelt. zaterdag 4 februari, 14.00 uur, Bibliotheek Bos en Lommer

wes

t …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

foto: Katalijne van der Maas

Page 13: OBA Journaal februari 2012

13Boekstart: Voorlezen met gebarenBaby’s leren sneller nieuwe woorden wanneer je er gebaren bij maakt. De organisatie Wapperkids propageert daarom een nieuwe manier van voorlezen waarbij de kinderen actief deelnemen. Er wordt voorgelezen, en het verhaal wordt ondersteund met gebaren. De baby’s gaan vanzelf meebewegen, vergroten al doende hun woorden-schat, en leren spelenderwijs ook nog een beetje gebarentaal. Voor baby’s van 3 t/m 18 maanden.woensdag 1 februari, 10.30 uur, Bibliotheek Roelof Hartpleinvrijdag 10 februari, 10.30 uur, Bibliotheek Buitenveldertdinsdag 14 februari, 10.30 uur, Bibliotheek Olympisch Kwartierwoensdag 22 februari, 10.30 uur, Bibliotheek Buitenveldert

BuitenveldertEtrusken - Vrouwen van aanzien, Mannen met macht do 2, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisLezing door René van Beek ihkv de gelijknamige tentoonstelling in het Allard Pierson Museum. Over de Etruskische cultuur, die zo’n 3000 jaar geleden de hoogst ontwikkelde beschaving in centraal Italië was. De spreker is conservator bij het Allard Pierson Museum.Boekstart: Voorlezen met gebaren. 3-18 maanden vr 10, 10.30 uur; 5,-; met OBA-pas gratisBaby’s leren sneller woorden door gebaren. Er wordt voorgelezen door de Wapperkids.Internetinstructiewo 15, 11.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratisWorkshop om wegwijs te worden op internet.

CinétolInternetinstructiedi 14, 11.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratisWorkshop om wegwijs te worden op internet.Boekstart: Voorlezen met gebaren. 3-18 maanden wo 22, 10.30 uur; 5,-; met OBA-pas gratisBaby’s leren sneller woorden door gebaren. Er wordt voorgelezen door de Wapperkids.

Olympisch KwartierBoekstart: Voorlezen met gebaren. 3-18 maanden di 14, 10.30 uur; 5,-; met OBA-pas gratisBaby’s leren sneller woorden door gebaren. Er wordt voorgelezen door de Wapperkids.Internetinstructiedi 21, 11.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratisWorkshop om wegwijs te worden op internet.

Roelof HartpleinBoekstart: Voorlezen met gebaren. 3-18 maanden wo 1, 10.30 uur; 5,-; met OBA-pas gratisBaby’s leren sneller woorden door gebaren. Er wordt voorgelezen door de Wapperkids.Internetinstructiedi 7, 11.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratisWorkshop om wegwijs te worden op internet.Oriëntatiebijeenkomst vrijwilligers-werkvr 24, 15.00 uur; vrije inloopAanmelden tel. 252 42 55, www.vca.nu/zuid

BuitenveldertNico Zonneveldt/m 29 februariFotografie.

CinétolTine Lebesquet/m 29 februariOlieverfschilderijen, tekeningen.

uitg

elic

htzuid

zuid

Olympisch KwartierMarijke Hoenderdost/m 29 februariSchilderijen en aardewerk. Haar werk is samen te vatten als veelzijdig en kleurig.Wies Tellingt/m 29 februariSchilderijen.

Voorleesmomenten; € 5,-; met OBA-pas gratisCinétolelke wo, 15.00 uurVoor kinderen vanaf 4 jaarMet knutselen Olympisch Kwartierelke di, 16.00 uurVoor kinderen vanaf 4 jaar Roelof Hartpleinelke vr, 11.00 uurVoor kinderen vanaf 2 jaar

Samen lezen. Oefenen met lezen; € 5,-; met OBA-pas gratisCinétolelke wo, 14.15 uurVoor kinderen vanaf 6 jaar

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

exp

osi

ties

Page 14: OBA Journaal februari 2012

14o

ba

feb

ruar

iBijlmercentrumKunst van het vertellen: Workshop Vertellenza 4, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstIn deze workshop leert u de basistech-nieken van het vertellen. Of het nu gaat om spreken in het openbaar of een anekdote vertellen op een ver-jaardag, in deze workshop leert u hoe u met uw verhaal anderen kunt raken, overtuigen en inspireren. Kunst van het vertellen: Kikkertje en Slangetje en andere fabels uit Suriname. 3+wo 29, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstVertelvoorstelling door Marijke van Mil, kinderboekenschrijfster en tekenaar.

DiemenKunst van het vertellen: De geschiedenis van Diemenvr 3, 19.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstJaap Haag is bestuurslid van de Historische Kring Diemen.

DuivendrechtWorkshop Twitterwo 8, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstPraat mee in 140 tekens! De basis-beginselen van twitter.

OuderkerkKunst van het vertellen: Roos Dansverhalen. 5+wo 8, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstCombinatie van dans en poppenspel.

Kunst van het vertellen: Fotowork-shop Verhaal in beeld. 8+wo 22, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstEr wordt een verhaal voorgelezen. De kinderen maken foto’s waarin ze een deel van het verhaal verbeelden. Van de foto’s wordt een boekje gemaakt.Kunst van het vertellen: Fotowork-shop Verhaal in beeldwo 29, 14.00 uurZie wo 22

ReigersbosNationale voorleeswedstrijd: voorrondeza 18, 13.00 uurDe voorleeskampioenen van een aantal scholen nemen het tegen elkaar op.Kunst van het vertellen: Kikkertje en Slangetje en andere fabels uit Suriname. 3+ wo 29, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstVertelvoorstelling door Marijke van Mil, kinderboekenschrijfster en tekenaar.

BijlmercentrumImagine IC: Female hiphop. From hiphop to poetryt/m 1 maart

OuderkerkDe wondere wereld van Windt/m 1 maartSchilderijen van Gerdi Wind.

Voorleesmomenten; € 5,-; met OBA-pas gratis. Voor peuters en kleutersBijlmercentrum, Diemen, Reigersboselke wo, 15.00 uurDuivendrechtelke wo, 11.00 uurOuderkerkelke wo, 14.00 uur

Ouderkerkse Ochtendelke wo, 10.00 uur; vrije inloopGezelligheid en extra service. Voor thema’s zie www.oba.nl/agenda

Speel-O-Theek in Diemenelke wo 14.00-17.00 uur; elke vr 15.00-17.00 uur

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

zuidoost

Kikkertje en Slangetje, en andere fabels uit SurinameMarijke van Mil, kinderboekenschrijver en tekenaar, vertelt in deze voorstelling verhalen over dieren en maakt ter plekke enkele posters. Kikkertje en Slangetje, Kraai en Anansi de spin passeren de revue. Misschien neemt Marijke haar ukelele ook mee, om zichzelf te begeleiden bij een gezongen verhaal. Voor kinderen vanaf 3 jaar. woensdag 29 februari, 11.00 uur, Bibliotheek Bijlmercentrumwoensdag 29 februari, 15.00 uur, Bibliotheek Reigersbos

uitg

elic

ht

zuid

oo

st

Page 15: OBA Journaal februari 2012

15 c

entr

um

nie

uw w

est

no

ord

zui

d

wes

t

zui

do

ost

oo

st

1. Centrale BibliotheekOosterdokskade 143 tel. 523 09 00, [email protected] 7 dagen per week 10.00-22.002. PintohuisSt. Antoniesbreestraat 69 tel. 624 31 84, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

3. Banne BuikslootAnkerplaats 18 tel. 631 41 32, [email protected] 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 4. HagedoornpleinRitakerk, Hagedoornplein 2 tel. 636 95 52, [email protected] 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 5. Molenwijk Molenwijk 21 tel. 631 42 12, [email protected], do 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 6. NieuwendamAlkmaarstraat 12 tel. 636 58 85, [email protected], wo 14.00-20.00, di, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

7. Indische BuurtJavaplein 2 tel. 668 15 65, [email protected], wo 14.00-20.00, di, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 8. Oosterpark 1e Oosterparkstraat 236 tel. 694 07 73, [email protected] 14.00-20.00, di, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 9. Watergraafsmeertel. 665 32 86, [email protected] gesloten. Zie www.oba.nl/vestigingen

10. GeuzenveldAlbardakade 3tel. 613 08 04, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 11. OsdorpOsdorpplein 16 tel. 610 74 54, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 12. Overtoomse VeldMarius Bauerstraat 233 c tel. 669 34 35, [email protected] 14.00-20.00, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 13. SlotermeerTuinstadhuis, Plein ‘40-’45 1 tel. 613 10 67, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 14. SlotervaartPieter Calandlaan 87 b tel. 615 05 14, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

15. Bos en Lommer Bos en Lommerplein 176 tel. 686 74 72, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 16. Kinkerbuurt Nic. Beetsstraat 86 tel. 616 32 75, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 17. Mercatorplein Mercatorplein 89 tel. 612 65 74, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 18. Spaarndammerbuurt Spaarndammerstraat 490 tel. 682 70 26, [email protected] ma, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

19. StaatsliedenbuurtVan Hallstraat 615 tel. 682 39 86, [email protected] ma 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

20. BuitenveldertWillem van Weldammelaan 5 tel. 642 21 00, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 11.00-16.00 21. CinétolTolstraat 160tel. 662 31 84, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 22. Olympisch KwartierLaan der Hesperiden 18 tel. 676 92 20, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 23. Roelof HartpleinRoelof Hartplein 430 tel. 662 00 94, [email protected] ma 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 11.00-16.00

24. BijlmercentrumFrankemaheerd 2 tel. 697 99 16, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 25. DiemenWilhelminaplantsoen 126 tel. 690 23 53, [email protected], vr 14.00-20.00, di, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 26. DuivendrechtDorpsplein 60tel. 695 22 82, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 27. Ouderkerk Koningin Julianalaan 15 tel. 496 13 66, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00 28. ReigersbosRossumplein 1tel. 696 57 23, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

adressen en openingstijden

colo

fon

adre

ssen

U kunt met uw OBA-pas gebruik maken van de faciliteiten in alle OBA-vestigingen. Kijk voor alle mogelijkheden van de OBA-pas op www.oba.nl (zie ook pagina 3 van deze uitgave)

OBA-journaal nr. 6 - februari 2012 i.s.m. Marketing OBA ® 2011Hoofdredactie Bart van Oosterhout Medewerkers Ilse Bos, Jet Greebe, Mary Smit, Hans van Velzen, Iet WiersmaOntwerp ThonikOpmaak Arjen van den Houten, Larissa KoekkoekDruk Corelio Printing Oplage 95.000

Page 16: OBA Journaal februari 2012

... en ontvang altijd 50% korting op toegangskaarten voor OBA-activiteiten Kies het abonnement dat bij u past, en word lid in één van de 28 OBA-vestigingen, of via www.oba.nl/lidworden. Er is keuze uit de Jeugdpas, Gebruikerspas, Leenpas, Leenpas+ en Vriendenpas. Elke pas geeft recht op 50% korting op toegangskaarten voor OBA-activiteiten. U kunt bovendien jaarlijks twee gratis toegangskaarten voor een OBA-activiteit naar keuze aanvragen, via [email protected].

Kijk voor meer informatie het OBA-lidmaatschap, mogelijkheden per OBA-pas en (kortings)tarieven op www.oba.nl/tarieven.

www.oba.nl/lidworden

Word lid van de OBA