Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

96
TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2010 1 Colofon Initiatiefnemer: GON - Gezamelijke Ondernemersverenigingen Noord-Beveland Uitgevers: d’Art Communications / van der Maas Reclame Tekst en Redactie: d’Art Communications Ontwerp en Opmaak: van der Maas Reclame Fotografie: Ko de Pree - Heleen Bezems - Nationaal Park Oosterschelde Cartografie: AnyWay Productions Eindredactie: Coordinator Toerisme Noord-Beveland Informatie: [email protected] Zonder toestemming van de uitgevers is het overnemen van gegevens niet toegestaan. Aan de gegevens in deze gids kunnen geen rechten worden ontleend. Ik heet u van harte welkom in de gemeente Noord-Beveland Noord-Beveland is een gemeente met volop moge- lijkheden voor toerisme en recreatie. Het is dan ook niet voor niets dat we spreken van een eindeloos eiland. Hier vindt u de Oosterschelde, de Noordzee en het Veerse Meer, voor elke watersportliefhebber zijn ei- gen favoriet. Het Nationaal Park Oosterschelde beleeft u met een rondvaart of overtocht met een pontje, vanaf de waterkant of als duiker onder water. Geniet ook van onze ruime en rustige zandstranden door te zonnen of juist uit te waaien. Noord-Beveland heeft unieke wandelpaden langs de akkerranden van de weidse polders. U komt in aan- raking met de schoonheid van inlagen en dijken, de agrarische cultuur en historie en de fantastische luchten die een inspiratie zijn voor vele kunste- naars. Op de fiets kunt u uw hart ophalen. Tijdens het Zeeuwse jaar van de fiets en de komst van de Giro en de Tour zijn er zelfs allerlei extra activiteiten. Zo gaan er routes langs kunstzinnige billboards, stropoppen en een 1,5 hectare groot bloemenmozaïek. Liefhebbers van kunst attendeer ik graag op ‘Dynamic Art Delta’, ‘Houtbewerking in uit- voering’, de route van Kunstspoor en de nieuwe kunstgalerie in Geersdijk. De zes kernen van Noord-Beveland hebben vanaf dit seizoen welkomstborden bij de en- trees die u een hint geven van wat u daar kunt verwachten. Ik kan wel zeggen, wie Noord-Beveland bezoekt, ervaart vanzelf de eindeloze mogelijk- heden! Ik wens u een bijzonder aangenaam verblijf in onze gemeente! Burgemeester H. (Henny) van Kooten Voorwoord

description

Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

Transcript of Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

Page 1: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 1

ColofonInitiatiefnemer: GON - Gezamelijke Ondernemersverenigingen Noord-BevelandUitgevers: d’Art Communications / van der Maas ReclameTekst en Redactie: d’Art CommunicationsOntwerp en Opmaak: van der Maas ReclameFotografie: Ko de Pree - Heleen Bezems - Nationaal Park OosterscheldeCartografie: AnyWay ProductionsEindredactie: Coordinator Toerisme Noord-BevelandInformatie: [email protected]

Zonder toestemming van de uitgevers is het overnemen van gegevens niet toegestaan. Aan de gegevens in deze gids kunnen geen rechten worden ontleend.

Ik heet u van harte welkom in de gemeente Noord-Beveland

Noord-Beveland is een gemeente met volop moge-lijkheden voor toerisme en recreatie. Het is dan ook niet voor niets dat we spreken van een eindeloos eiland. Hier vindt u de Oosterschelde, de Noordzee en het Veerse Meer, voor elke watersportliefhebber zijn ei-gen favoriet. Het Nationaal Park Oosterschelde beleeft u met een rondvaart of overtocht met een pontje, vanaf de waterkant of als duiker onder water. Geniet ook van onze ruime en rustige zandstranden door te zonnen of juist uit te waaien.Noord-Beveland heeft unieke wandelpaden langs de akkerranden van de weidse polders. U komt in aan-raking met de schoonheid van inlagen en dijken, de agrarische cultuur en historie en de fantastische luchten die een inspiratie zijn voor vele kunste-naars.

Op de fiets kunt u uw hart ophalen. Tijdens het Zeeuwse jaar van de fiets en de komst van de Giro en de Tour zijn er zelfs allerlei extra activiteiten. Zo gaan er routes langs kunstzinnige billboards, stropoppen en een 1,5 hectare groot bloemenmozaïek.Liefhebbers van kunst attendeer ik graag op ‘Dynamic Art Delta’, ‘Houtbewerking in uit-voering’, de route van Kunstspoor en de nieuwe kunstgalerie in Geersdijk.De zes kernen van Noord-Beveland hebben vanaf dit seizoen welkomstborden bij de en-trees die u een hint geven van wat u daar kunt verwachten. Ik kan wel zeggen, wie Noord-Beveland bezoekt, ervaart vanzelf de eindeloze mogelijk-heden!

Ik wens u een bijzonder aangenaam verblijf in onze gemeente!

Burgemeester H. (Henny) van Kooten

Voorwoord

avery 900, 315

Page 2: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 02

Inhoudsopgave

Voorwoord 1Noord-Beveland, eindeloos eiland 3 - 4Uitleg voor gebruik plattegronden en kaarten 5Wissenkerke 6Plattegrond Wissenkerke 8 - 9Geersdijk 10Kats 11Plattegrond Geersdijk 12 - 13Plattegrond Kats 12 - 13Colijnsplaat 14Plattegrond Colijnsplaat 16-17Kortgene 18Plattegrond Kortgene 20 - 21Kamperland 22Plattegrond Kamperland 24 - 25Het landschap als groene oase 26 - 28Bouwwerken vertellen geschiedenis 30 - 32Noord-Beveland omringd door water 34 - 35Ontspannen en inspannen 36 - 38Vet coole actie 40 - 42Voor lekkerbekken, smulpapen en echte Bourgondiërs 44 - 46Een dagje erop uit 50 - 53Een rondje met een pontje 54 - 56Over kunstenaars en kunstwerken 58 - 60Zeeuws jaar van de fiets 62 - 64Overnachten op gastvrij Noord-Beveland 66 - 68Rondom Noord-Beveland 70 - 71Evenementen en activiteiten 73 - 76Kerken op Noord-Beveland 76Terugkerende evenementen 77 - 79Wie, wat, waar 80 - 90Kortingscoupons 91 - 94Overzichtskaart Noord-Beveland omslag buitenzijdeRoutekaart Noord-Beveland omslag binnenzijde

Page 3: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 3

Noord-Beveland is een eiland dat gekenmerkt wordt door weidsheid. Bijna overal zijn vergezichten zowel over het landschap als over de grote omringende waterpartijen. De lucht is er prachtig. Ze is goed te zien, zonder dat er bebouwing in de weg staat. Dit versterkt het ge-voel dat hier nog ruimte is.

Noord-Beveland is omringd door drie wateren de Noordzee, het Veerse Meer en de Oosterschelde. Dit biedt vele mogelijkheden voor waterrecreatie. Van kitesurfen tot sloepvaren, van waterskiën tot zeilen en van duiken tot sportvissen. Ook wande-lend en fietsend is het eiland in al zijn facetten te beleven.

Noord-Beveland heeft wel vijftig kilometer kust. Dat zijn eindeloos variërende overgangen van land naar water. Een steeds veranderend panorama van licht en water. Ook de kleur van het landschap wis-selt met de seizoenen. Het groene loof van bieten, het geel van graan en de grijze klei van geploegde akkers. Vroeger, tot 1960, was Noord-Beveland alleen met de boot bereikbaar. Tegenwoordig zijn er goede verbindingen met het vaste land via beroemde bouwwerken als de Zee-landbrug en de Oosterscheldekering.

Noord-Beveland, eindeloos eiland

Page 4: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 04

De ligging in hartje Zeeland maakt Noord-Beveland tot een aantrekkelijke locatie voor zowel eigen in-woners als toeristen. Voor deze laatste groep zijn alle typen verblijfsvormen aanwezig, kamperen bij de boer, grote campings met totaal aanbod, pitto-reske pensions of hotels, luxe vakantiehuizen en goed geoutilleerde jachthavens.

Het eilandkarakter is op Noord-Beveland nog duide-lijk aanwezig. Dit zorgt als tegenhanger van de weidsheid juist voor het gevoel van kleinschalig-heid, overzichtelijkheid en veiligheid. Op de fiets kan een ronde over het eiland worden gereden of juist met een pontje worden overgestoken. Er is op Noord-Beveland nog veel bewaard gebleven. Oorspronkelijke landschapselementen als inlagen en boomdijken zorgen voor een geweldig decor. De bo-men, authentiek in een dubbele rij geplant, vormen de vitrage waardoor vanaf de hoge dijk het uitge-strekte landschap prachtig zichtbaar is. Ook oude waarden en gebruiken zijn nog tastbaar.

De combinatie van al deze elementen maakt Noord-Beveland tot de ideale plek om te onthaasten, zo-wel door inspanning als door ontspanning. Kortom een eindeloos eiland!

Page 5: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 5

Uitleg voor gebruikplattegronden en kaartenIn deze gids treft u van elk dorp op Noord-Beveland een plattegrond aan, verder is er achterin de gids een overzichtskaart van het hele ei-land opgenomen en een wandel- en fietsroutekaart. Hoe u optimaal gebruik maakt van al dit kaartmateriaal leest u hierna.

Toelichting op de icoontjesOp de plattegronden vindt u naast straatnamen ook tekentjes die aangeven waar u winkels, eet-gelegenheden en cafeetjes aantreft en waar zich verblijfsaccommodaties als hotels en campings bevinden. Het sterretjesicoon geeft de locatie aan van een attractie of activiteit. Dit kan bij-voorbeeld een zwembad zijn maar ook een galerie of een organisatie die rondleidingen organiseert. Het symboliseert in elk geval een plek waar iets te doen is. De speeltuinen hebben daarbij een ei-gen aanduiding evenals de afvaarten van pontjes. Tot slot staat een blauw sterretje voor een monu-ment, monumentaal pand of authentieke boerde-rij. Een mooi plekje voor een foto dus.

Het rode nummer bij een icoon verwijst naar het paginanummer waarop u, doorgaans in een adver-tentie, meer kunt lezen over het betreffende be-drijf of de organisatie. De pagina’s zonder num-mer, dat zijn de binnenkant van het omslag en de achterkant van de gids, krijgen de volgende ver-wijzing:• een nul voor pagina 0, dit is de binnenkant van het omslag;• een A voor de achterkant van de gids.

Apart vermeld staan nog de pinautomaten(€), VVV-kantoren(VVV) en VVV-informatiepunten(i).

De bedrijven, organisaties en attracties die in het buitengebied liggen en buiten het kader van de dorpsplattegronden vallen, staan op de overzichtskaart, helemaal achter-in de gids.

Actief over het eilandDe uitvouwbare kaart achterin deze gids geeft di-verse wandel- en fietsroutes weer maar ook een drietal ruiterroutes en één voor mountainbikers. In het hoofdstuk ‘Ontspannen en inspannen’ vindt u meer informatie.Op de overzichtskaart helemaal aan het eind staat ten slotte nog een speciale fietsroute die u langs de bijzondere attracties van het Zeeuws Jaar van de Fiets leidt.

Page 6: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 06

In dit voormalige landbouwdorp aan de rand van nationaalpark de Oosterschelde vindt u historische straatjes en fraaie oude gebouwen waaronder het gemeentehuis van Noord-Beveland. De waterpomp, die het dorp jarenlang van drinkwater voorzag, is bewaard gebleven. Het plattelandskarak-ter en de rust overheersen. In het vriende-lijke hotel/café/restaurant kunt u rekenen op een warme ontvangst en gemoedelijk contact met de plaatselijke bevolking.

Wissenkerke is een zogenaamd Voorstraatdorp, zoals de naam van de hoofdstraat ook al aangeeft. Aan de rand van het dorp ligt de uit 1860 daterende en nog steeds werkende molen ‘De Onderneming’ die u kunt bezoeken en waar u meel en klompen kunt kopen.

Even verderop is een wijngaard waar bezichtigingen en proeverijen mogelijk zijn. De sfeervolle landelijke omgeving maakt Wissenkerke een prima uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. De in het buitengebied gelegen vogelkijkhut is dan beslist een be-zoekje waard. Zwemmen kan in Wissenkerke uitstekend in het voor iedereen toeganke-lijke openluchtzwembad. Ook aan de strandjes aan de Oosterschelde is het door het ondiepe water goed toeven met kinderen.

Wissenkerke

Page 7: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 7

Zie plattegrond Wissenkerke - nummer 7a

Zie plattegrond Wissenkerke - nummer 7c

Het WissebadVerwarmd openlucht zwembad, 27o bij mooi weer. Vrij in de openlucht, voor jong en oud. Spelen, luieren of trainen, het Wissebad biedt de mogelijkheden. Banenzwemmen, zwemvierdaagse, gewoon lekker in het bad bewegen op uw manier, of zomaar gezellig gebruik maken van de zonnewei. Het Wissebad is er voor U! We hebben ook een winkeltje voor koffie, thee, limonade of andere versnaperingen.

Faciliteiten:• kleedruimtes en cabines• verwarmde douches• kluisjes• winkeltje• 2 zonneweiden, waarvan 1 met tafeltennistafel• groot terras• zwemlessen / schoolzwemmen• mogelijkheid voor duikscholen plus instructies

Julianastraat 24bWissenkerke0113 373 368

Zie plattegrond Wissenkerke - nummer 7d

Entre-Deux-MersVoorstraat 354491 EV Wissenkerke 0113-373862

Altijd beter in advies en service!

Willem Looij

Uw regioslijterij

www.entredeuxmers.nl

Altijd scherp geprijsd!

Page 8: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

Thoornpolder

Wissekerke-polder

JULIA

NA

STRAA

T

DORPSDIJK

FRANSEPAD

TUIN

DO

RPO

OSTSTRA

AT

NOORDEIND STR

BEATRIXSTRAAT

DORPSDIJK

DORPSDIJK

KEIHOO

GTEW

EG

MID

DEN

STR

ZUIDSTRAAT

VO

ORSTRA

AT

DO

RPSWEG

OOSTER

SCHELDESTR

WILHELMINA

STRAAT

ORISA

NT

ZUIDVLIETSTR

VISSERIJSTRAAT

ZAND

KREEKSTR

SPORTLAAN

OOSTVOORSTR

BOO

MD

IJK

KERKSTR

WEST

STRAA

T

SPORTLAAN

WIJT

VLIETSTRAAT

STRAA

T

WESTMOLENWEG

NIEUWEWEG

Wissenkerke

7c

Winkel

Eetgelegenheid / Café

Verblijfsaccommodatie

Attractie / Activiteit

Waardevol Bouwwerk / Beeld

Speeltuin

Overig

Nr. Zie advertentie opdit paginanummer

*

MID

DEN

STRAAT

VO

ORSTRA

AT

OOSTVOORSTR

7d

gemeentehuis

7ai**

**

Page 9: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

Thoornpolder

Wissekerke-polder

JULIA

NA

STRAA

T

DORPSDIJK

FRANSEPAD

TUIN

DO

RPO

OSTSTRA

AT

NOORDEIND STR

BEATRIXSTRAAT

DORPSDIJK

DORPSDIJK

KEIHOO

GTEW

EG

MID

DEN

STR

ZUIDSTRAAT

VO

ORSTRA

AT

DO

RPSWEG

OOSTER

SCHELDESTR

WILHELMINA

STRAAT

ORISA

NT

ZUIDVLIETSTR

VISSERIJSTRAAT

ZAND

KREEKSTR

SPORTLAAN

OOSTVOORSTR

BOO

MD

IJK

KERKSTR

WEST

STRAA

T

SPORTLAAN

WIJT

VLIETSTRAATSTRA

AT

WESTMOLENWEG

NIEUWEWEG

Wissenkerke

7c

Winkel

Eetgelegenheid / Café

Verblijfsaccommodatie

Attractie / Activiteit

Waardevol Bouwwerk / Beeld

Speeltuin

Overig

Nr. Zie advertentie opdit paginanummer

*

MID

DEN

STRAAT

VO

ORSTRA

AT

OOSTVOORSTR

7d

gemeentehuis

7ai**

**

Page 10: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 010

WissenkerkeVan de zes kernen op Noord-Beveland is Geersdijk de kleinste. Er is een klein win-keltje uit grootmoederstijd in het cen-trum. In juli opent Hofstede Galerie Lijn 3. Het is in oude stijl herbouwd en zal wisselende exposities van hedendaagse kunst herbergen. Ook is er een beelden-tuin en theeschenkerij.

Aan de buitenrand ligt museum de Hout-zaagwerf en een plattelandscafé. Vanuit het dorp loopt een fraai met bomen om-zoomde laan naar het Veerse Meer waar u bij een klein passantenhaventje uit-komt. Daar is ook een strandje met en-kele speeltoestellen.

Geersdijk

Page 11: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 11

Dit kleine rustige dorpje is aan het begin van de 17e eeuw planmatig ontworpen, wat terug te zien is aan de rechte straat-jes en het vierkant plein. Bezienswaardig is het kleine kerkje uit 1687. Kats is als woonplaats geliefd bij kunstenaars. Tij-dens het jaarlijkse evenement ‘Kunst-spoor’ kunt u met hen en hun werk ken-nismaken. De Galerie Kats midden in het dorp doet dienst als atelier en als expo-sitieruimte.

Deze is ook gedurende het jaar geopend. In de polder buiten Kats vindt u De Zeeuwse Rozentuin, een gevarieerd landschapspark van circa 4 hectare met wandelpaden en van mei tot diep in het najaar een weelde aan bloeiende en geurende rozen en clematissen.

Kats

Page 12: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

Geersdijkpolder

Willempolder

LandgoedRijckholt

STEKELDIJK

ZUIDWEG

WES

TWEG

NOORDWEG

BU

RG

. P. WIS

SES

TRSCH

OO

LSTRO

OSTW

EG

B . WOLF

STRAAT

OOSTKRUIS

WEST

KRUISSTR.

STRAAT

WIL

LEM

POLD

ERS

EWEG

WESTPO

LDERD

IJK

OU

D K

OR

TGEN

EDIJ

K

CAMPVLIETWEG SLUISDIJK

GEE

RS

DIJ

KS

EWEG

1 .1 . DE WEITJES

PROVINCIALEWEG

PROVINCIALEWEG

Geersdijk

61aWinkel

Eetgelegenheid / Café

Verblijfsaccommodatie

Attractie / Activiteit

Waardevol Bouwwerk / Beeld

Nr. Zie advertentie opdit paginanummer

*

* *

*

Oosterschelde

Oud-Noord-Beveland

Polder

NOORDLANGEWEG

DIJKSTRAAT

DIJ

KSTR

AAT

MO

LSTR

AAT

L . ABRAHAMWEGKREEKPAD

DORPSSTRAAT

MIDDENSTRAAT

CHRISTINASTRAAT

KERK

STRA

ATSTRAAT

HAMER

STEDE

OOST ZEEDIJK

VEERHAVEN

ZUIDLANGEWEG

ZUIDLANGEWEG

KATSE GROENEW

EG

VEERHAVENWEG

NOORDLANGEWEG

Kats

29

Jachthaven

Verblijfsaccommodatie

Attractie / Activiteit

Waardevol Bouwwerk / Beeld

Nr. Zie advertentie opdit paginanummer

*

**

Page 13: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

Geersdijkpolder

Willempolder

LandgoedRijckholt

STEKELDIJK

ZUIDWEG

WES

TWEG

NOORDWEG

BU

RG

. P. WIS

SES

TRSCH

OO

LSTRO

OSTW

EG

B . WOLF

STRAAT

OOSTKRUIS

WEST

KRUISSTR.

STRAAT

WIL

LEM

POLD

ERS

EWEG

WESTPO

LDERD

IJK

OU

D K

OR

TGEN

EDIJ

K

CAMPVLIETWEG SLUISDIJK

GEE

RS

DIJ

KS

EWEG

1 .1 . DE WEITJES

PROVINCIALEWEG

PROVINCIALEWEG

Geersdijk

61aWinkel

Eetgelegenheid / Café

Verblijfsaccommodatie

Attractie / Activiteit

Waardevol Bouwwerk / Beeld

Nr. Zie advertentie opdit paginanummer

*

* *

*

Oosterschelde

Oud-Noord-Beveland

Polder

NOORDLANGEWEG

DIJKSTRAAT

DIJ

KSTR

AAT

MO

LSTR

AAT

L . ABRAHAMWEGKREEKPAD

DORPSSTRAAT

MIDDENSTRAAT

CHRISTINASTRAAT

KERK

STRA

ATSTRAAT

HAMER

STEDE

OOST ZEEDIJK

VEERHAVEN

ZUIDLANGEWEG

ZUIDLANGEWEG

KATSE GROENEW

EG

VEERHAVENWEG

NOORDLANGEWEG

Kats

29

Jachthaven

Verblijfsaccommodatie

Attractie / Activiteit

Waardevol Bouwwerk / Beeld

Nr. Zie advertentie opdit paginanummer

*

**

Page 14: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 014

Colijnsplaat is een actief landbouw- en visserijdorp aan de Oosterschelde. De vis-afslag is iedere donderdag in bedrijf en kan dan ook bezichtigd worden. Hier wordt onder andere de befaamde Ooster-scheldekreeft verhandeld. Bij een wande-ling over de oude houten aanlegsteigers krijgt u beslist iets mee van de sfeer van het vissersbestaan. De Oosterschelde heeft de status van Nationaal Park. Het is niet alleen boven maar ook onder water een ware attractie. Van dat onderwaterleven kunt u zich een voorstelling maken via de aqua-riumbakken op de haven van Colijnsplaat.

De historische Voorstraat met haar oude lindebo-men en monumentale pandjes is de belangrijkste straat van het dorp. Hier vindt u ook vele restau-rantjes en terrassen. Een ander beeldbepalend element zijn de zwarte schuren die er onder ande-re voor gezorgd hebben dat de kern van Colijns-plaat is uitgeroepen tot beschermd dorpsgezicht. In een veel verder verleden was op deze plek een Romeinse nederzetting gevestigd. Een replica van de Nehalenniatempel herinnert aan die tijd. In Colijnsplaat kunt u via diverse rondleidingen de

rijke geschiedenis van dit stukje Noord-Beveland voor u laten herleven. De ligging aan de voet van de Zeelandbrug, het watertje de Valle die door het dorp slin-gert en de twee gerestaureerde korenmolens maken van Colijnsplaat een bijzonder foto-genieke plek. Tot slot moet u weten dat ze in Colijnsplaat weten hoe je een feestje kunt bouwen. Tijdens het Peerockfestival eind juli en de Colijnsplaatse dagen enkele weken later is het zeer de moeite waard om dit zelf te komen ervaren.

Colijnsplaat

Page 15: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 15

Zie plattegrond Colijnsplaat - nummer 15a

de Kleine Deugnietje winkel voor biologische voeding - kado’s

exposities - kreatieve aktiviteiten en een sfeervolle theetuin

Kunsthuis de Eenhoornverschillende rondleidingen in en rond Colijnsplaat en Vismijn

workshop - lunch - verkoop van kunst ‘zinnige’ kaarten en kado’s

Zie kortingsbonnen pagina 91

Zie plattegrond Colijnsplaat - nummer 15c

Zie plattegrond Colijnsplaat - nummer 15d

Havenstraat 94486 AA ColijnsplaatT 0113 695 225E [email protected] www.restaurantdeschelde.nl

Maandag en donderdag gesloten15 juli tot 1 september alleen maandag geslotenEigenaar: Eric Lentink

de ScheldeVis specialiteiten restaurant

Page 16: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

HAVENSTRAAT

OOSTZEEDIJK

KRUISSTRAAT

ZONNEBLOEM

STRAAT

WEG

WESTZEEDIJK

OUDE HAVEN

OO

STHAV

ENSTRA

AT

IRENEV

OO

RSTRAAT

BEATRIX STRA

AT

WESTH

AVEN

STRAAT

KROKU

SSTRAAT

RING

WEG

RING

WEG

RINGWEG

ZUIDKERKSTRAAT

OO

STKERKSTRA

AT

WESTKERKSTRA

AT

DELTA STRAAT

HO

VEN

IERSTRAAT

DR. MAAS

STRA

ATW

.J. K

LEIN

WASSIN

KSTRAAT

TULP

STRAAT

ROZENSTR

AAT

DE HOGE

MEIDOORN

STRAATRIBESSTRAAT

WEIE

JACHTHAVENWEG VISSERIJ

STRAAT

COLIJN

PLAAT

SEWEG

MOLE

NWEG

HAVELAARSTRAAT

HAVELAARSTRAAT

Colijnsplaat

Oosterschelde

Valkreek

15a

15d

15c

47

15a

61d

57d

Jachthaven

Winkel

Eetgelegenheid / Café

Verblijfsaccommodatie

Attractie / Activiteit

Waardevol Bouwwerk / Beeld

Pinautomaat

Overig

Zie advertentie opdit paginanummerNr.

*

91c

57c

*

*********

*

*

** *

*

Page 17: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

HAVENSTRAAT

OOSTZEEDIJK

KRUISSTRAAT

ZONNEBLOEM

STRAAT

WEG

WESTZEEDIJK

OUDE HAVEN

OO

STHAV

ENSTRA

AT

IRENEV

OO

RSTRAAT

BEATRIX STRA

AT

WESTH

AVEN

STRAAT

KROKU

SSTRAAT

RING

WEG

RING

WEG

RINGWEG

ZUIDKERKSTRAAT

OO

STKERKSTRA

AT

WESTKERKSTRA

AT

DELTA STRAAT

HO

VEN

IERSTRAAT

DR. MAAS

STRA

ATW

.J. K

LEIN

WASSIN

KSTRAAT

TULP

STRAAT

ROZENSTR

AAT

DE HOGE

MEIDOORN

STRAATRIBESSTRAAT

WEIE

JACHTHAVENWEG VISSERIJ

STRAAT

COLIJN

PLAAT

SEWEG

MOLE

NWEG

HAVELAARSTRAAT

HAVELAARSTRAAT

Colijnsplaat

Oosterschelde

Valkreek

15a

15d

15c

47

15a

61d

57d

Jachthaven

Winkel

Eetgelegenheid / Café

Verblijfsaccommodatie

Attractie / Activiteit

Waardevol Bouwwerk / Beeld

Pinautomaat

Overig

Zie advertentie opdit paginanummerNr.

*

91c

57c

*

*********

*

*

** *

*

Page 18: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 018

Kortgene is een levendig watersportdorp in een groene omgeving, di-rect aan het Veerse Meer met gevarieerde winkels, restaurantjes en gezellige terrassen. De kerk met haar historische toren en de travalje in de hoofdstraat herinneren nog aan vroeger tijden.

Voor wie daar meer over wil weten is de historische wandelroute door het dorp beslist een aanrader. Nieuw is het museum ’t Ouwe Uus aan de Kaaioprit. De grote schuur is in-gedeeld met allerlei kamertjes uit de vorige eeuw, van keuken en waskamer, tot slaap-kamer en opkamer. De aankleding met antieke spulletjes en de rondleiding van de eige-naren plaatsen je zo terug in de tijd. Om de watersport van dichtbij te ervaren moet u natuurlijk een kijkje nemen in de luxe jachthaven. De haven is ook de opstapplaats voor het fiets- en voetveer naar Wolphaartsdijk. Voor culinaire genieters is restaurant de Korenbeurs een niet te missen ervaring. Hier kunt u het streekproduct ‘Noordbeve-lam’ geserveerd krijgen. Als u het zelf wilt bereiden moet u bij slagerij Verburg zijn.

Kortgene

Page 19: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 19

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 19a

Zie plattegrond Kortgene - nummer 19c

Garage AugustijnKortgene

• voor al uw onderhoud aan auto en fiets• APK-keuring• 24-uur TEXACO tankservice (ook buitenlandse kaarten)

• �etsverhuur voor alle leeftijden

Hoofdstraat 71 4484 CC KortgeneT 0113 301 251 E [email protected]

BOVAG

Zie plattegrond Kortgene - nummer 19d

Le Grand

BAZAR

Hoofdstraat 46, Kortgene 0113 306 140Veerweg 14, Kamperland 0113 371 373

• kadoartikelen • stomerijdepot• rookwaren • drogisterij• huishoudelijk • fotoservice• tijdschriften • wenskaarten• lottowinkel • textiel• speelgoed • staatsloterij• tnt-servicepunt • soda-club dealer (alleen in Kortgene)

Page 20: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

WES

TDIJ

K

TORENDIJK

HO

OFD

STR

AA

T

W.

ALEXANDER

STRAAT

VEE

RSE

MEE

RST

RAATZ A

ND

KREEKSTR

EMM

A

STRAAT

JULIANASTRAAT

POLD

ERW

EG

WILHELM

INASTRAAT

WILHE LMINASTRAATM O L E N PAD

BERNH.STR

BERNHARDSTRAAT

TORENDIJK

KAAI STR.KAAIDIJK

SPUIKOM

AC

HTER

STR

AA

T

WES

TSTR

AAT

N IEUWSTRAAT

BURG.SNELLEN

STRAAT

HO

OFD

STR

AA

T

SPUIWEG

OO

STSTRAAT

VEERD

AM

BOTTERLAAN

VRIJHEIDSLAANTRIN

TEL

LAAN

JOLLENLAAN

STER

NLA

AN

BEURTSCHIPPERS

STRAAT

MA

DE

LIEVEN

WEI

HET

SM

ALL

E G

AN

GE

OO

STD

IJK

OOST-BERMWEG

PERENLAAN

PAARDE

BLOEMWEI

FRAMBOZENLAAN

MARGRIETPLTS

PRUIMEN

LAAN

PERZIKLAAN

APPELLAAN

W. A

DR

IAA

N

WEG

HAVENW

EG

SPA

NK

ER

LAA

N

MOERBEILN

KR

UIS

BES

LN

RA

TELAA

RS

RA

ND

BO

OG

ERD

LAAN

DOVENETEL

WEI

VEERSE MEERDREEF

KER

SEN

LAA

N

KAAIOPRIT

KLAPROOSWEI BO

OG

ERDLA

AN

BRAAMLN

LAAN

TRINTEL

JUL.

PLN

MOLENDIJK

OUDEDIJK

MOLENDIJK

Kortgene

Veerse Meer

19c

48a

33d

43c

47

33c/b

48c33a/b

19d

61c

47

Jachthaven

Winkel

Eetgelegenheid / Café

Verblijfsaccommodatie

Attractie / Activiteit

Speeltuin

Pinautomaat

Waardevol Bouwwerk / Beeld

Overig

Nr. Zie advertentie opdit paginanummer

*

i

*

*

*

*

Page 21: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

WES

TDIJ

K

TORENDIJK

HO

OFD

STR

AA

T

W.

ALEXANDER

STRAAT

VEE

RSE

MEE

RST

RAATZ A

ND

KREEKSTR

EMM

A

STRAAT

JULIANASTRAAT

POLD

ERW

EG

WILHELM

INASTRAAT

WILHE LMINASTRAATM O L E N PAD

BERNH.STR

BERNHARDSTRAAT

TORENDIJK

KAAI STR.KAAIDIJK

SPUIKOM

AC

HTER

STR

AA

T

WES

TSTR

AAT

N IEUWSTRAAT

BURG.SNELLEN

STRAAT

HO

OFD

STR

AA

T

SPUIWEGO

OSTSTRAAT

VEERD

AM

BOTTERLAAN

VRIJHEIDSLAANTRIN

TEL

LAAN

JOLLENLAAN

STER

NLA

AN

BEURTSCHIPPERS

STRAAT

MA

DE

LIEVEN

WEI

HET

SM

ALL

E G

AN

GE

OO

STD

IJK

OOST-BERMWEG

PERENLAAN

PAARDE

BLOEMWEI

FRAMBOZENLAAN

MARGRIETPLTS

PRUIMEN

LAAN

PERZIKLAAN

APPELLAAN

W. A

DR

IAA

N

WEG

HAVENW

EG

SPA

NK

ER

LAA

N

MOERBEILN

KR

UIS

BES

LN

RA

TELAA

RS

RA

ND

BO

OG

ERD

LAAN

DOVENETEL

WEI

VEERSE MEERDREEF

KER

SEN

LAA

N

KAAIOPRIT

KLAPROOSWEI BO

OG

ERDLA

AN

BRAAMLN

LAAN

TRINTEL

JUL.

PLN

MOLENDIJK

OUDEDIJK

MOLENDIJK

Kortgene

Veerse Meer

19c

48a

33d

43c

47

33c/b

48c33a/b

19d

61c

47

Jachthaven

Winkel

Eetgelegenheid / Café

Verblijfsaccommodatie

Attractie / Activiteit

Speeltuin

Pinautomaat

Waardevol Bouwwerk / Beeld

Overig

Nr. Zie advertentie opdit paginanummer

*

i

*

*

*

*

Page 22: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 022

Kamperland is de grootste kern van Noord-Beveland. Van oudsher is het een landbouwdorp maar in tegenstelling tot de andere kernen is het niet planmatig opgebouwd. Er zijn veel voorzieningen in en rond het dorp. In het centrum treft u diverse winkels aan met verse producten, streekproducten en specialiteiten. Ook heeft de fietsenmaker een uitgebreide collectie huurfietsen en vindt u hier het VVV-kantoor.

Bij de entree van het dorp ligt de karakteristieke bierbrouwerij Emelisse, waar rondleidingen worden gegeven. Aan de andere kant van Kamperland, bij de oude landbouwhaven, is een heus planetarium en een lasergamehal. Het gebied heeft de naam UitHaven gekregen. Er is een nieuwe jachthaven gekomen en wordt ont-wikkeld tot shop- en funcentrum. In het buitengebied van Kamperland zijn diverse boerderijwinkels en een viswinkel met eetgelegenheid. Rondom het dorp zijn veel ver-blijfsaccommodaties die elk hun eigen attracties bieden die ook voor gasten van bui-tenaf te gebruiken zijn. Zo is er een golfslagbad en zijn er diverse speeltuinen en mid-getgolfbanen. Richting het Veerse Meer vindt u bij de oude Veersteiger de opstapplaats van het voet- en fietsveer naar Veere. Iets verderop ligt het natuurgebied De Schotsman waar u een flinke wandeling kunt maken en de typische flora en fauna van ons eiland kunt gadeslaan. Ook is hier het waterskicentrum gevestigd. Met kinde-ren is de speel-leerboederij Five Star Farm met indoorspeeltuin, en skelterbaan een aanrader. Op het erf is in een gerestaureerd varkenskot het Info- Doecentrum van Agrarisch Natuurbeheer ondergebracht. Ook voor een proeverij van Peelandbier moet u hier zijn. Nieuw is het Ezelhuis in Stroodorp. Hier vandaan kunt u een wandeltocht ma-ken met een ezel. De uiterst vriendelijke en brave dieren dragen uw bagage (bijvoor-beeld een daar verkrijgbare picknickmand) of kleine kinderen zodra die moe worden.

Kamperland

Page 23: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 23

Zie plattegrond Kamperland - nummer 23a

Zie plattegrond Kamperland - nummer 23c

Slijterij voor al uw gezellige drankjes

Veerweg 364493 AS Kamperland

tel: 0113 371256

• Nieuw- & Verbouw

• Schilder- Glas- & Spuitwerk

• Restauratie & Renovatie

• Ontwerp- & Tekenwerk

Page 24: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

Heerpolder

NW. ACHTER

WEG

STEKELDIJK

BURG. DE

MOORWEG

MOLENW

EG MOLENPAD

HEER

JAN

SZDO

RP

KORTENIEUWSTR NIEU

WST

RAAT

SOPHIASTRAAT

SPIE

RIN

G

ONRU

ST

SPUIDIJK

HEER

JAN

SZDO

RP

NIEU

WST

RAAT

FRIS

OST

RAAT

SOELEKERKESTRAAT

RIP

STRA

AT

JACO

BAST

RAATBAAS HUISWEG

V. H

EE

RIPSTRAATJACOBASTRAAT

OOSTHAVENDIJK

STRA

ATST

R

SPIERINGSTRAAT

HET RIP

CAMPEN

S NIEU

WLAN

D-

NOORDSTRAAT

DWARSSTR

KNOT

WIL

GEND

REEF

SCHI

ETW

ILGE

NDRE

EFVIJVERLAAN

WEG

STRA

AT

A.

PEPPELDREEF

VEER

WEG

VEER

WEG

NOORDSTRAAT

MOL

ENW

EG

PEPP

ELDR

EEF

LANG

EDW

EIL

KNOT

WIL

GEND

REEF

BOOGERDDREEF

SIER

PERE

NDR

EEF

DIJKDREEF

RUIT

ERPL

AATW

EG

WESTHAVENDIJK

ST. F

ELIX

WEG

RUITERPLAATWEG

Kamperland

Janzpolder

43b

48b 49a

23a

65a

92

49d

95a

A

69a

65c/d

Oa

95c

95d

23c

Jachthaven

Winkel

Eetgelegenheid / Café

Verblijfsaccommodatie

Attractie / Activiteit

Speeltuin

Pinautomaat

Overig

Nr. Zie advertentie opdit paginanummer

91d

Page 25: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

Heerpolder

NW. ACHTER

WEG

STEKELDIJK

BURG. DE

MOORWEG

MOLENW

EG MOLENPAD

HEER

JAN

SZDO

RP

KORTENIEUWSTR NIEU

WST

RAAT

SOPHIASTRAAT

SPIE

RIN

G

ONRU

ST

SPUIDIJK

HEER

JAN

SZDO

RP

NIEU

WST

RAAT

FRIS

OST

RAAT

SOELEKERKESTRAAT

RIP

STRA

AT

JACO

BAST

RAATBAAS HUISWEG

V. H

EE

RIPSTRAATJACOBASTRAAT

OOSTHAVENDIJK

STRA

ATST

R

SPIERINGSTRAAT

HET RIP

CAMPEN

S NIEU

WLAN

D-

NOORDSTRAAT

DWARSSTR

KNOT

WIL

GEND

REEF

SCHI

ETW

ILGE

NDRE

EF

VIJVERLAAN

WEG

STRA

AT

A.

PEPPELDREEF

VEER

WEG

VEER

WEG

NOORDSTRAAT

MOL

ENW

EG

PEPP

ELDR

EEF

LANG

EDW

EIL

KNOT

WIL

GEND

REEF

BOOGERDDREEF

SIER

PERE

NDR

EEF

DIJKDREEF

RUIT

ERPL

AATW

EG

WESTHAVENDIJK

ST. F

ELIX

WEG

RUITERPLAATWEG

Kamperland

Janzpolder

43b

48b 49a

23a

65a

92

49d

95a

A

69a

65c/d

Oa

95c

95d

23c

Jachthaven

Winkel

Eetgelegenheid / Café

Verblijfsaccommodatie

Attractie / Activiteit

Speeltuin

Pinautomaat

Overig

Nr. Zie advertentie opdit paginanummer

91d

Page 26: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 026

Noord-Beveland heeft een groen binnenland waar een oase aan rust heerst. Er zijn de typerende inlagen aan de noordkant van het eiland en jonge natuurgebieden in het zuiden. Ze zijn met elkaar verbonden door een grote hoeveelheid polders. Dit uitgestrekte landschap, be-grensd door dijken wordt aangekleed met de gewassen van de boeren. Het ritme van de landbouw bepaalt in belangrijke mate het uiterlijk van het eiland.

Polders en dijkenDe ontstaansgeschiedenis van Noord-Beveland kenmerkt zich door de strijd tegen het water. Er was al sprake van een bewoond eiland met dor-pen en kastelen in de late Middeleeuwen. De Sint Felixvloed van 1530 maakte daar echter een eind aan. Bijna zeventig jaar lang staken alleen nog kerktorens boven het water uit. Door aangroeiing van zand en slib op de schorren kwam het land weer bovendrijven en in 1598 werd begonnen met bedijking. Zo ontstond polder voor polder het nieuwe Noord-Beveland. Uiteindelijk zijn er 27 polders die het huidige eiland vormen. Samen met de grote waterpartijen bepalen zij het open en weidse karakter van Noord-Beveland. De ver-gezichten en de eindeloos wisselende luchten ko-men hier goed tot hun recht. Een eiland met meer hemel dan aarde.Dankzij het voormalige slibkarakter is de grond zeer vruchtbaar en uitermate geschikt voor land-bouw. Eerst is het vooral meekrab dat verbouwd wordt. Dit zijn kleurstofhoudende planten. Daarna werd de suikerbietenteelt de belangrijkste econo-

Het landschap als groene oase

Page 27: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 27

mische pijler. Het is dit gewas dat Noord-Beveland zijn bijnaam Peeland heeft gegeven. Het Noord-Bevelandse woord voor suikerbiet is namelijk pee. Nog steeds worden er door de huidige grote moderne landbouwbedrijven suikerbieten verbouwd. Andere be-langrijke gewassen zijn aardappelen, uien en graan. Ook veehouderijen zijn in op-komst.Een polder wordt gemarkeerd door een dijk. En het zijn dan ook de altijd groene dijken met hun veelal dubbele rijen bomen die het Noord-Bevelandse polderlandschap af ma-ken. Tussen de bomen doorkijken naar de lagergelegen landerijen geeft het effect van een vitragelandschap. De polders zijn het leefgebied van vele jagers als de buizerd, torenvalk, kiekendief, sperwer en uil en hun viervoetige concurrenten de hermelijn, wezel en bunzing. Andere bewoners zijn hazen, groene spechten, fazanten en patrijzen.

Inlagen langs de OosterscheldeEen inlaag is het gebied tussen de echte zeedijk ook wel de waker genoemd en de re-servedijk ofwel de slaper. Voor deze constructie werd gekozen op plaatsen waar de zee-wering zwak was en voor een doorbraak werd gevreesd. De grond voor de aanleg van de tweede dijk kwam uit het tussenliggende gebied, dat daardoor lager kwam te liggen.

Page 28: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 028

Het Noord-Bevelandse woord voor inlaag is ‘kuup’. Het gebied bestaat uit zoetwaterpar-tijen, rietvelden en moerassige graslanden. De inlagen die zich aan de noordkant van Noord-Beveland bevinden zijn inmiddels vrijwel allemaal beschermde natuurgebieden en een toevluchtsoord en fourageerplek van vele watervogels. Er komen afhankelijk van de tijd van het jaar lepelaars voor en knobbelzwanen, watersnippen en futen, allerlei eenden- en ganzensoorten, aalscholvers en plevieren.

Natuurgebieden langs het Veerse MeerMet de aanleg van de Veersegatdam en het ontstaan van het Veerse Meer kwamen er op voormalige schorren nieuwe natuurgebieden aan de zuidkant van het eiland. Deels bestaan deze uit aangelegde eiken- en essenbossen, deels uit spontaan gegroeide houtwallen van meidoorns en wilgen en deels uit graslanden. Deze worden begraasd door Gallowayrunderen, Schotse Hooglanders en Przewalskipaarden. De Schotsman en de Goudplaat worden bewoond door onder andere reeën, vele soorten vlinders en libel-len en zangvogels als de nachtegaal en wielewaal. Er groeien bijzondere planten en kruiden waaronder zes soorten wilde orchideeën.

Page 29: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 29

Zie plattegrond Kats - nummer 29a

ZEEUWSE ROZENTUIN KATS5 HA. LANDSCHAPSTUINROZEN EN CLEMATISSENopen: di t/m za 10.00-17.00

[ZR]

Breng een bezoek aan onze tuinen, kwekerij en verkoop met meer dan 1000 soorten rozen en clematissen en geniet van koffie, lunch of een drankje op ons terras of in ons restaurant. Jaarentree € 5,-

telefoon: 0113-600361 www.zeeuwserozentuin.nl

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 29c

BOERDERIJWINKEL:Aardappelen , groentes en fruit Boerenkaasjes en eieren,Zeeuwse streekproducten Akkerranden bloemenzaad WORKSHOP: knutselen met natuurlijke materialen STALLING : boten en caravans Peter en Erica Dieleman,Nieuweweg 4,Kamperland 0031 (0)113 372570 www.hogehoeve.nl [email protected]

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 29d

- GPS wandeltochten met tipi, hoptunnel, proefvelden, kijkscherm en vogel-, vlinder- en insectenkastjes- Informatiecentrum met Zeeuwse ganzen- holografische beelden- lenticulair techniek- aanraakscherm

Five Star FarmBaashuisweg 11

Kamperland

Info-doecentrum Argrarisch Natuurbeheer

Geopend woensdag- en vrijdagmiddag, zaterdag en zondag, dagelijks tijdens vakantieperiode.

Page 30: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 030

Verspreid over het eiland zijn er nog veel oude pandjes, molens, kerk-jes, schuren en boerderijen die de status van monument hebben. Het zijn bij uitstek de plekjes om wat langer bij stil te staan en terug te kijken in de tijd. Dit erfgoed vertelt immers de geschiedenis van Noord-Beveland en haar bewoners. Ook beelden ter nagedachtenis aan bijzondere gebeurtenissen, vervullen zo’n functie. Al deze plaatsen le-nen zich natuurlijk bij uitstek voor een fotomoment.

Gepotdekselde schurenKenmerkend voor de oude boeren bebouwing zijn vooral de zwarte Zeeuwse schuren. Ze zijn gemaakt van gedeeltelijk over elkaar gespijkerde planken die vervolgens zwart ge-teerd werden. De witte beschildering van de kozijnen steekt hier fier tegen af. Colijns-plaat heeft veel van dit type schuren die in de kern zelf staan en is mede hierdoor een beschermd dorpsgezicht. Bij diverse boerderijen in het buitengebied staan zeer grote gepotdekselde schuren soms ook nog met een rietenkap. Van oorsprong werden de schuren gebruikt voor graanopslag, als wagenhuis en als stalling voor de trekpaarden. Tegenwoordig worden de oude mendeuren te klein voor de grote moderne landbouwma-chines en moeten, zelfs op nog werkende agrarische bedrijven, creatieve oplossingen worden bedacht. Het is vaak een hele (financiële) strijd om deze monumenten in stand te houden. Een totaal andere dan de oorspronkelijke bestemming kan dan de consequentie zijn. De boerderij Land- en Zeezicht net buiten Kamperland houdt de buitenkant van de schuur in tact maar bestaat aan de binnenkant uit kleine bedrijfsruimten. Hofstede ‘Bouw- en Plantlust’ ook net buiten Kamperland biedt de bijzondere mogelijkheid om in een ge-potdekselde schuur te overnachten. Hier zijn namelijk in het achterste gedeelte comfor-tabele appartementen gebouwd. Ook net achter het dorp Geersdijk zijn nog enkele oor-spronkelijke schuren te bewonderen.

Boerderijen met allureDe woonhuizen en de erven van de boerderijen die de status van monument hebben le-veren doorgaans prachtige plaatjes op. De typerende elementen zijn geschilderde luiken

Bouwwerken vertellen geschiedenis

Page 31: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 31

en roedes die het raam verdelen in vele kleine ruit-jes. Ook staan de woonhuizen meestal los van de grote schuren. De oorspronkelijke eigenaren waren gegoede landheren die grote stukken van of hele polders in hun bezit hadden. De hoeve ‘Bouw- en Plantlust’ is kort na 1800 gebouwd en oogt nog net als toen. Met name de oprijlaan met reusachtige oude kastanjebomen geeft het geheel een magni-fieke uitstraling. Van een heel andere architectuur is het woonhuis van de boerderij Steenhove, aan de Stekeldijk bij Geersdijk.

Ambachtelijke molensDe molens op Noord-Beveland zijn allemaal korenmolens. In Wissenkerke staan er nog twee van de oorspronkelijke drie, ‘Landzicht’ en ‘De Onderneming’. Deze laatste is nog steeds in gebruik en gratis te bezichtigen. Aan de westkant van Colijnsplaat vlakbij de kreek de Valle staat de gerestaureerde molen ‘Nooitgedacht’. Aan de andere kant van dit dorp bevindt zich de oudste molen van Zeeland die dan ook de naam draagt ‘De Ou-demolen’. Tot slot staat aan de rand van Kortgene het restant van ’De Korenbloem’, voorheen één van de meest krachtige molens van het eiland.

Trotse kerken en torensBeeldbepalend voor alle dorpen op het eiland zijn de kerken en met name hun torens. Zij markeren tussen alle laagbouw de skyline van de bebouwing. Met uitzondering van Wissenkerke waar een moderne slanke torenspits boven het dorp uitsteekt, heeft elk dorp een traditionele toren als baken. De kerk van Kortgene is heel bijzonder omdat de-ze nog stamt van voor de grote stormvloed van 1530, de Sint Felixvloed, waarna heel Noord-Beveland bijna zeventig jaar lang onder water verdween. De kerkklok in de toren is in de 17e eeuw als oorlogsbuit door Admiraal Cornelis Tromp meegenomen uit Frank-rijk. De klok weegt 900 kilo en heet Suzanna. In de tweede wereldoorlog namen de Duisters haar mee maar het schip waarop de klok werd vervoerd zonk in het IJsselmeer. Na de bevrijding is ze opgevist en teruggehangen in de toren van Kortgene. Tijdens de rommelmarktdagen is de kerktoren te beklimmen.

Bouwwerken vertellen geschiedenis

Page 32: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 032

Lieflijke pandjesDe meeste monumentale pandjes van Noord-Beveland staan in de Voorstraat in Colijns-plaat. Het zijn veelal redelijk eenvoudige gepleisterde witte huisjes met fraaie tuit- en lijstgevels. Uitkijkend op de Voorstraat, aan de zeedijk bij de haven, staat het voormali-ge gerechthuis en gemeentehuis, een fors pand met een formidabele uitstraling. Ook Kortgene heeft in de Hoofdstraat veel aantrekkelijke historische woonhuizen, echter al-leen die op nummer 34 en 100 horen officieel tot de monumenten. In Wissenkerke aan de Dorpsweg 1a staat een typisch Zeeuwse woning met twee vensters aan beide kanten naast de omlijste voordeur. Recht boven de deur zit het ook kenmerkende dakkapelletje. Dit type woonhuis komen we ook veelvuldig tegen in de andere dorpskernen. Ook in Kamperland langs de Veerweg staan vergelijkbare Zeeuwse woningen.. Uit 1907 stamt het gebouw halverwege deze straat met op de gevel de tekst St. Emanuël. Ooit was dit de ‘School met de Bijbel’, vandaar is er nog steeds een soort schoolplein voor de deur.

Beelden ter herdenkingIn Colijnsplaat aan de buitenkant van de Oostzeedijk, vlakbij de Zeelandbrug is het meest recente beeld van het eiland geplaatst, ‘Het monument van de verdronken dor-pen’ van Lydia Schouten. De toren staat symbool voor de kerken van de vele verdronken dorpen. Op de volgende tijden 11.34, 14.04 en 15.30 - corresponderend met de jaartal-len van de fatale stormvloeden - wordt de bezoeker verrast door geluidscomposities. Helemaal aan de andere kop van het eiland vlakbij de Veersegatdam staat het hoekige granieten monument ‘De dijkwerkers’ van Peter de Jong. Dit beeld is opgericht ter her-innering aan de noeste arbeiders die ook ten tijde van hun bestaan mannen van graniet waren. Geen monument maar wel bewonderingwaardig is onder andere het borstbeeld van de befaamde waterbouwkundige Johannis de Rijke in Colijnsplaat en dat van de beroemde dirigent Eduard Flipse in Wissenkerke. In Kats staat een beeld van de plaatselijke beeldhouwster Lydia Klop-Steendijk. De gebeeldhouwde groep symboliseert de saamho-righeid die zowel vroeger als vandaag de dag een kenmerk is van het dorp.Natuurlijk moet ook de replica van de Nehalenniatempel in Colijnsplaat even onder de aandacht worden gebracht. Deze herinnert aan de tijd dat op Noord-Beveland de Ro-meinse nederzetting Ganuenta was gevestigd.

Page 33: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 33

Zie plattegrond Kortgene - nummer 33a

Restaurant Hotel “De Korenbeurs”Kaaistraat 12, 4494 CS KortgeneTel. 0113 - [email protected]

Restaurant de Korenbeurs / Restaurant de Kroon / De Zeeuwse RozentuinZie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 33b

Zie plattegrond Kortgene - nummer 33c

Zie plattegrond Kortgene - nummer 33d

Te huur luxe villa’s . Woonboot Huurcaravans . Trekkershutten

Surf- en zeillessen . Waterski- en WakeboardlessenMotorbootjes (3 Pk) / Sloepen en Waterfietsenverhuur

Fietsen- en skelterverhuur . Tennisbaan Restaurant met terras aan het water

Havenweg 1 - 4484 NT Kortgene Tel. 0113-302051

www.ardoer.com/paardekreek en www.villaparkdepaardekreek.nl

Page 34: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 034

Verblijven op Noord-Beveland is verblijven aan het water. Als eiland omringd door water biedt dat in elk jaargetijde en bij elk weertype zijn charmes; verkoeling op warme dagen en een heerlijke uitwaaiplek op andere momenten. Zomaar genieten van de rust van het kabbelende water is op nog op veel plekken mogelijk. Kinderen ontdekken spelenderwijs de schatten van het zoute water. Heremietkreeftjes, krabbetjes en mooie schelpen zijn op de kleine strandjes, het Noordzeestrand en in ondiepe poeltjes te vinden. De combinatie van zand en water zijn elementen waar elke dag opnieuw plezier aan beleefd kan worden.

Het Veerse Meer aan de zuidkant van het eiland biedt volop zeil- en windsurfmogelijkheden. Leuk om naar te kijken en helemaal geweldig om zelf te beleven. Op diverse plekken kunt u zeil-boten huren o.a. in Kortgene bij Deltamarina en in Kamperland bij Zwemer watersport. Het Veerse Meer ervaart u immers op zijn best vanaf het water. Bij camping de Paardekreek in Kortgene verhuren ze waterfietsen en fluistersloepen. Hiermee kunt u bijvoorbeeld één van de twaalf voor het publiek toegankelijk eilandjes bezoe-ken. Neem een picknickmand mee van Slagerij Verburg en uw dag kan niet meer stuk. Bij het waterskicentrum op de Schotsman kan iedereen zich via een grote kabelbaan vlak voor de oever, uitleven met waterskiën en wakeboarden. Hier kunt u ook terecht voor het huren van een twee-persoons kajak.Aan de noord- en oostkant van het eiland vindt u Nationaal Park Oosterschelde, een fantastisch vaargebied en een rijke zoutwaterwereld zowel op als onder water. Vanwege de droogvallende zandplaten biedt het een goed leefklimaat voor de zeehondenpopulatie. Ook de bruinvis, de kleinste onder de walvissen laat zich af en toe

Noord-Beveland omringd door water

Page 35: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 35

zien.. De heldere waterkwaliteit van de Ooster-schelde maakt het een ideale plaats om te zwem-men en te duiken. Speciaal voor kinderen zijn er scharrel- en snorkeltochten. Op het strand bij Roompot Beach Resort is het water vlak en ondiep dus de ideale omstandigheden voor kite- en wind-surfen. Langs de hele noordelijke kustlijn heeft u verder een fantastisch uitzicht over het water. Ook vindt u hier de nog vaak ongerepte natuur van de inlagen. Observeer eens de grote variatie aan vo-gels vanuit een van de vogelkijkhutten. Op het brede Noordzeestrand ten slotte kunt u heerlijk ontspannen, met of zonder anderen in de buurt. Hier wappert de blauwe vlag als keurmerk dat het strand veilig en schoon is. Voor echte visliefheb-

bers is waterrijk Noord-Beveland een unieke bestemming. Voldoende mogelijkheden om zelf uw geluk te beproeven en een hengel uit te gooien. In Kortgene kunt u bij hengel-sport speciaalzaak Van Maldegem uw visdocumenten regelen en meteen vers zee-aas meenemen. Een dagje meevaren op zee met een sportvisboot is mogelijk via North Sea Adventure. Ook de professionele visserij heeft op Noord-Beveland een goede thuisha-ven. Vanuit de vismijn in Colijnsplaat wordt de gevangen vis wekelijks verhandeld en verder verspreid door heel Europa.De vier vaste verbindingen van Noord-Beveland met de andere eilanden zijn stuk voor stuk bijzonder. De Oosterscheldekering is een machtig en wereldberoemd waterwerk. Hier van bovenaf neerkijken op de kolkende watermassa geeft een goed besef van de enorme kracht van de zee. De Zeelandbrug met zijn meer dan 5 km lengte is ook een verbinding van formaat en een fotogeniek kunstwerk. De Zandkreekbrug is kort maar door de sluis en alle bedrijvigheid die daar bij hoort zeker een bezoekje waard. De laatst te noemen vaste verbinding is de Veerse Gatdam waar bovenop de dam een prachtig breed wandel- en fietspad loopt met uitzicht op zowel de Noordzee als het Veerse Meer. Op Noord-Beveland zijn naast de vaste verbindingen nog veel fietspontjes in gebruik. Hiermee staat de weg open voor eilandhoppen per fiets.

Noord-Beveland omringd door water

Page 36: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 036

Op Noord-Beveland is eindeloos veel te doen en te beleven. Zo kunt u bij ons prima onthaasten door de hectiek van alledag ver achter u te laten en lekker bezig te zijn in een andere omgeving. Te voet, te fiets of te paard geniet u van stille plekjes langs het water, het uitge-strekte polderlandschap en de liefelijke dijkjes. Verrijkt u zich graag met verha-len van toen of wetenswaardigheden van nu dan kunt u kiezen uit een scala aan rondleidingen en bezichtigingen. Gaat u voor gezellig samenzijn, speel dan eens een potje boerengolf of ga met een fluis-tersloep een dag het water op.Kortom beleef Noord-Beveland in uw eigen stijl.

Actief het eiland belevenOp Noord-Beveland liggen vele kilometers wandelpaden van de stichting Akkerleven. Het zijn zogenaamde struinpaden die voor het merendeel onverhard zijn en langs de akkers lopen. Direct naast het graspad ligt een bloemen- cq kruidenrand, waar vogels broeden en hazen en andere dieren schuilen. Het biedt u een unieke manier om al wandelend in aanraking te komen met het Noord-Bevelandse landschap en haar flora en fauna. Op de overzichtskaart in deze gids ziet u de routes aangegeven. Bij de start-punten staan kastjes met een uitgebreide folder van de betreffende route. Deze zijn ook te downloaden via www.akkerleven.nl. De wandelingen zijn gemarkeerd door bruine palen met een witte band. Naast deze mogelijkheid kunt u ook prima uit de voeten met een wandeling over het strand, langs de stille waterkant en kleine strandjes van de Oosterschelde of in de natuurgebieden de Schotsman en de Goudplaat. Wie per fiets het eiland wil doorkruisen kan gebruiken maken van het fietsknooppun-

Ontspannen en inspannen

Page 37: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 37

tensysteem. Daarnaast kunt u via themaroutes langs landschappelijke verhalenborden al fiet-send de historie van Noord-Beveland ontdekken. Dit kan zelfstandig, met een mp3-tour of samen met een gids.De routes vindt u op de overzichts-kaart in deze gids. Reserveren kan via de VVV. Voor meer informatie: www.verhaleninhetland.nl.Ook voor mountainbikers biedt het eiland leu-ke mogelijkheden vanwege de vele onverharde paden en wegen. Door natuurgebied de Schots-man loopt een bewegwijzerde route en ook staat er één aangegeven op de overzichts-kaart.Voor liefhebbers van een rit te paard zijn er zes ruiterroutes ontwikkeld over het eiland en een netwerk van accommodaties en rustplaatsen. Een drietal routes staat aangege-ven op de overzichtskaart. Deze maken voor een deel ook gebruik van de bijzondere graspaden van de Stichting Akkerleven. Heeft u geen eigen paard maar wilt u toch een buitenrit maken dan kunt u terecht bij stalhouderij de Kok..

Een schat aan verhalen en indrukkenOp Colijnsplaat kunt u bijzonder veel te weten komen over het dorp, de visserij en de geschiedenis door middel van de rondleiding Verrassend Colijnsplaat. Een echte kunst-historische tocht beleeft u met de rondleiding ‘De kracht van het water’ waarbij ook een bezoek aan de Nehalennia tempel en het monument van de verdronken dorpen is inbegrepen. Tot slot kunt u iedere donderdag de werking van de vismijn meemaken. Gaat u richting Kats dan is voor de liefhebbers van bloemen, de Rozentuin een bijzon-dere attractie.Aan de andere kant van het eiland, in Kamperland, kunt u van alles te weten komen over het brouwproces in Bierbrouwerij Emelisse. Bij het Info- Doecentrum op de Five Star Farm is er allerlei informatie over het leven op en in de akker. Er zijn GPS wandel-tochten, een collectie vogel- en insectennestkastjes, een thematentoonstelling over Zeeuwse ganzen, en een spannende route over het Zeeuwse erf met een hoptunnel, ti-pi, overdekt kijkscherm en een aantal proefvelden.

Page 38: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 038

In het Zeeuws Planetarium in de UitHaven van Kamperland kunt u een kijkje nemen in het heelal of één van de vele andere 3d-shows bijwonen.De historie van Kortgene gaat voor u leven tijdens de historische dorpswandeling waarvoor de route te verkrijgen is bij de Grand Bazar en diverse hore-cagelegenheden. In de museumschuur ’t Ouwe Uus kunt u elke donderdag tussen 10.00 en 17.00 en op afspraak een stapje terug doen in de tijd. Met nagebouwde woonvertrekken uit grootmoeders tijd een winkeltje van toen en oude landbouwwerktui-gen. De entree is gratis.

Gezelligheid kent geen tijdVakantietijd is hét moment om dingen samen te ondernemen. Het water op met een zespersoons fluistersloep is de ideale manier om met zijn allen het Veerse Meer te be-leven. U kunt hiervoor terecht bij camping de Paardekreek in Kortgene. Ook een kajak leent zich goed voor een verkenningstocht . U huurt deze bij het Waterskicentrum. Voor windsurfen zijn het surfcentrum bij RCN de Schotsman en Zwemer surfcentrum ge-schikte adressen. Speciaal voor kinderen is de speel-leerboerderij in de polder van Kamperland een fantastische plek om je uit te leven. Naast de indoorspeeltuin is er ook een leerzame speurtocht over het terrein en is het vee van dichtbij te bewonderen. Of ga eens met zijn allen wandelen met een ezel. De brave viervoeters dragen uw baga-ge of de kleine kinderen als deze moe worden. Het Ezelhuis in Kamperland helpt u graag op weg. Samen met het gezin, familieleden of vrienden naar de boerengolf is na-tuurlijk helemaal van deze tijd. De Wilhelminahoeve in Wissenkerke zet u graag aan slag.

Voor iedereen is er veel te zien en te doen. Of juist weinig. Want natuurlijk leent Noord-Beveland zich ook bij uitstek voor relaxen op een handdoek op het strand of in een ligstoel langs de waterkant. Wat u maar wilt.

Page 39: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 39

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 39a

BEUKENDE BRANDINGFLUISTEREND GETIJ

Altijd weer anders. Maar altijd wel ...veilig, schoon en drie kilometer lang verfrissend!

zonnenzwemmenwandelen

luieren

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 39b

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 39c

Een dagje Zeevissen? Met de Pirate II natuurlijk!

Voor wrakvissen, ankervissen, makreel vissen en tong vissen, ook ‘s avonds in de zomermaanden. Voor afhuur of opstappen. Reserveren gewenst. Ook voor rondvaarten op de oosterschelde.

Bel voor inlichtingen of boekingen: tel.: 06 51391567, [email protected] Maximaal 12 personen.

Zie plattegrond Wissenkerke - nummer 39d

isolatieglas / eigen glas-in-lood afdeling spiegels / glazen deuren / kunststof kozijnen

begeleiden van ontwerp, glaskeuze tot levering en/of plaatsing.

Cruijckelcreke 16A 4491 PS, WissenkerkeTel.: 0113 - 376 350Fax: 0113 - 376 [email protected]

Page 40: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 040

Relax! Op Noord-Beveland is ook pure fun te beleven. Het is heus niet alleen maar rust en ruimte. Er valt genoeg te doen als je juist in bent voor actie. Wat dacht je van lasergamen, waterskiën, kite-surfen of erop uit met de bugra-cer.

Op de UitHaven in Kamperland kun je je helemaal uitleven met allerlei soorten laseracties.

Lasergame: ga als twee teams de strijd met elkaar aan. (Individuele deelname mogelijk)In de hal die is omgebouwd tot verlaten fabrieksterrein is het donker en rokerig.

Samen met de geluids- en lichteffecten maakt dat een behoorlijk echte scene. Iedereen draagt een lichtgewicht vest en heeft een lasergeweer. Je kunt elkaar met de laserstra-len (tijdelijk) uitschakelen en zo punten scoren. Je verdient extra krachten tijdens het spel door bijvoorbeeld snel te schieten, onzichtbaar te blijven, of sniperprecisie te to-nen. Op verschillende plaatsen in het labyrint zijn ‘mijnen’ geplaatst die je kunnen de-activeren. It’s a war zone!

Mission impossible: de kluis. Wees behendig genoeg om de door laserstralen be-schermde kluis te bereiken.

Laser squashde bliksem. Sla de laserstralen die uit de muur schieten weg met een speciale laserstick. Hoe sneller je bent hoe hoger je score.

Vet coole actie

Page 41: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 41

Mirror maze: het doolhof. Vind de uitgang in dit enige magische doolhof in Neder-land. Ervaar en verbaas je over de oneindige diepte van de spiegelende gangen en pro-beer te achterhalen waar je vrienden zich bevinden!

Laser swing: mini bowling. Probeer met een bal zoveel mogelijk laserstralen te raken. De stralen bewegen met verschillende snelheden. Het gaat om concentratie en behendigheid.

Laser tracking: the aliens. Probeer de laser-straal die uit de UFO komt zolang mogelijk te vol-gen en ontvang zo buitenaardse energie. Volg de bewegingen van de laserstraal, ontwijk andere spelers of zit ze juist dwars. Hoe beter je reactie-vermogen hoe hoger je score.

Lasersniper: cowboys. Schiet met speciale laser-geweren op bewegende beelden op een groot scherm.

Page 42: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 042

Voor allerlei spetterende ervaring ga je naar het Waterskicentrum Schotsman aan het Veerse Meer. Je kunt er bijvoorbeeld (leren) waterskiën en wakeboarden. Met een vaartje van zo’n 30 kilometer per uur word je langs de kabelbaan voortgetrokken. Heel leuk is ook dat je wel met 10 personen tegelijk bezig kan zijn, dus ook met een groep is het een super beleving. Wetsuits en materialen zijn te huur, en ook zijn er ervaren instructeurs aanwezig om les te geven. Als je van snelheid en water houdt, is een ritje op de banenboot een geweldige uitdaging. Probeer maar eens vijftien minuten te blij-ven zitten. Wil je het echt van je eigen kracht hebben dan is het huren van een twee-persoons kajak iets voor jou. Vanaf het terras bij de waterskibaan op de Schotsman is het ook voor toeschouwers leuk om al deze activiteiten vanaf de kant te volgen.

Wind en zee zijn een prima combi voor een mega fun ervaring. Via Zwemer surfschool kun je leren kitesurfen en windsurfen. Op het strand bij Roompot Beach Resort is het water vlak en ondiep. Ideale omstandigheden om het eens een keer te proberen. Kan je jezelf al redden dan kan je ook alleen materiaal huren. Heb je liever een zeil op een echte boot dan kies je voor het huren van een zeilboot. Bij Zwemer watersport zijn ze er in allerlei soorten en maten.

Geen zeebenen maar wel in voor actie. Maak dan eens een stoere rit in een bugracer, een open tweepersoons terreinwagen. Bij camping de Paardekreek in Kortgene is een verhuuradres. Eén van de twee inzittenden moet overigens wel een rijbewijs hebben en ouder zijn dan 21. Vanaf 6 jaar en een minimale lengte van 1.20 kun je mee als passa-gier. Met behulp van GPS kun je een korte, een lange of een zogenaamd vrije route af-leggen. De tochten gaan vooral over onverharde wegen.

Page 43: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 43T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 43

Zie plattegrond Kortgene - nummer 43c

Terrein Paardekreek

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 43a

BOOTVERHUURop het Veerse MeerVerhuur van makkelijkte varen

zeilboten met buitenboordmotor.

zie kortingsbonachterin ditboekje!

Zie plattegrond Kamperland - nummer 43b

* Nieuwe zwembaden!* Top animatie in hoogseizoen!* Aantrekkelijke arrangementen!* Nog enkele seizoen en jaarplaatsen!* Kom gerust een kijkje nemen!

Molenweg 69a4493 NC Kamperland0113 [email protected]

Page 44: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 044

Noord-Beveland nodigt u uit om al uw zintuigen volop te laten genieten van uw vakantie. Zie hoe streekproducten ge-maakt worden, luister naar de verhalen over de ontstaanswijze en het productie-proces, voel aan de basisproducten en ontdek de (h)eerlijkheid hiervan. Ruik en krijg trek, de geur doet zijn werk. En dan eindelijk, het proeven, als echte kennismaking met de typisch Noord-Be-velandse producten. Uiteraard bieden de vele restaurantjes op het eiland ook nog allerlei andere smaakvolle gerechten. Kortom geniet van het beste van Noord-Beveland.

Bij de entree van Kamperland staat Bierbrouwerij-Restaurant Emelisse.Hier wordt weke-lijks duizend liter bier gebrouwen van het Emelisse Pilsener tot Witbier, Blond, Tripel, Dubbel en een wisselend seizoensbier. De brouwmeester heeft al vele (internationale) prijzen in de wacht gesleept. De naam is afkomstig van het verzwolgen dorp Emelisse waar ook een klooster was waar bier werd gebrouwen. Bij de bierbrouwerij worden rondleidingen gegeven. Naast Emelisse is er nog een ambachtelijke bier in Kamperland, het Peelandbier. . Noord-Bevelandse telers verbouwen de gerst en hop hiervoor op het eiland zelf. In België wordt het verwerkt om als mout weer terug te komen naar Huis-brouwerij De Peelander die er vele soorten speciaalbier van brouwt zoals het abdijbier Bruine Pater en het Zeeuwse kersenbier Rooie Kêêze. De producten zijn onder andere verkrijgbaar bij Verscentrum Sandee in Kamperland. Het Plattelandscafé net buiten Geersdijk is met zijn bijzondere ambiance ook aan te bevelen als locatie om kenns te maken met het Peelandbier. Bij het Info- Doecentrum op de Five Star Farm in Kamper-land worden proeverijen en workshops rondom dit streekproduct georganiseerd.

Voor lekkerbekken, smulpapen en echte Bourgondiërs

Page 45: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 45

Aan de rand van Wissenkerke ligt De Druivengae-rde. De wijngaard is tijdens het seizoen helemaal ingesteld op bezoek. Verspreid over het terrein staan borden met tekst en uitleg over de drui-venrassen. Bij wat slechtere weersomstandighe-den kan worden uitgeweken naar blokhut De Druif-Inn. Naast rondleidingen zijn er ook proe-verijen en verkoop van wijn.

Iedere woensdag in het seizoen kunt u deelne-men aan de amusefietstocht. Zo kunt u sportief bezig zijn combineren met een kennismaking met diverse horecabedrijven. U kunt de route en afstand zelf bepalen aan de hand van de fiets-knooppuntenkaart die staat afgebeeld op de deelnemerskaart. Start en kaartverkoop bij de deelnemende bedrijven en de VVV. Meer informa-tie via www.amusefietstocht.nl.

Een bijzonder streekproduct is het Noordbeve-lam. De schapen van Fokkerij Oosterstein uit Kats grazen op zilte grond waardoor dit lams-vlees een geheel eigen smaak krijgt. De lamme-ren worden geslacht bij Slagerij Verburg in Kortgene, die deze uitsnijdt en tot mooie pure producten verwerkt. U kunt het onder andere bij restaurant De Kroon, restaurant De Korenbeurs en bij de Zeeuwse Rozentuin op de kaart aantreffen in speciaal daarvoor geselecteerde gerechten en menu’s. Bij restaurant Emelisse serveren ze tarbotfilet van de duurzame viskwekerij Seafarm uit Kamperland,

Bij het verscentrum Sandee in Kamperland kunt u zich op woensdagen in het seizoen uitleven met kokkerellen tijdens een avondje theaterkoken. U kookt en eet u samen een complete maaltijd. Voordien wordt er een rondleiding verzorgd door de boomgaard en kassen met onder andere aardbeien, bessen, frambozen peren en kersen.

Voor lekkerbekken, smulpapen en echte Bourgondiërs

Page 46: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 046

Bij diverse boerderijen kunt u streekproducten kopen zo van eigen land. Dit is onder andere mogelijk bij de Zelfplukkerij in Colijnsplaat, de Kersenkooi in Kats en bij de Hoge Hoeve tussen Kamperland en Wissenkerke. Op dit laatste adres zullen ze extra goed smaken als u eerst de rond-leiding van de boerin heeft meegemaakt waarin u hoort hoe de boeren vroeger werkten en hoe het nu toegaat.

Natuurlijk moet u bij een verblijf op Noord-Be-veland de zilte zaligheden ervaren. Oosterschel-de kreeft, oesters mosselen, paling, zeekraal en lamsoren zijn typisch Zeeuwse producten waar we u met trots van laten proeven. Daarnaast zijn er ook allerlei zoete lekkernijen zoals de bolus, de oublie en de babbelaar. Vakantietijd betekent genieten van lekker eten en drinken in een relaxte sfeer. In de vele res-taurants op Noord-Beveland staan ze klaar om u optimaal te bedienen en uw smaakpapillen te verwennen.

Bijzondere lokale lekkernijen zijn de Kortgeense molentjes van Bakker Desmedt, de chocolade eilandjes van Chocoladewinkeltje nummer 15 en de eigengemaakte jams van Verscentrum Sandee. Deze en andere Noord-Bevelandse producten zijn ook smaakvolle souveniers, waarmee u later thuis nog eens met plezier terug kunt denken aan uw va-kantie.

Page 47: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 47

Zie plattegrond Kamperland - nummer 43b, 92Zie plattegrond Wissenkerke - nummer 7aZie plattegrond Kortgene - nummer 33aZie plattegrond Colijnsplaat - nummer 15cZie plattegrond Kats - nummer 29aZie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 0b, 39a

Page 48: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 048

Zie plattegrond Kortgene - nummer 48a

Veerdam 3 Kortgene Tel.: +31(0)113-307171

Technisch allroundService CenterReparatie- en onderhoud.

HorecaCafé en restaurant.

Jachtmakelaardij

FamiliehavenMet beschutte ligplaatsen.

WatersportwinkelKleding, schoenen,technische artikelen voor uw schip.

Bootverhuur

www.deltamarina.nl

Zie plattegrond Kamperland - nummer 48b

Elektra - VerwarmingSanitair - Riolering

Installatiebedrijf Zuid b.v.Het Rip 1, 4493 RL Kamperland Tel.: 0113-372873

Fax 0113-372874 - E-mail: [email protected] www.ibz.nu

I.B.Z. adviseert bij bouw, verbouwonderhoud en renovatie

Zie plattegrond Kortgene - nummer 48c

Vers en Ambachtelijk bereid!Brood en gebak

Zeeuwse bolussenZeeuwse koek

Ovenverse hartige broodjes

Kaaistraat 14Kortgene

Tel. 0113 - 302079

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 48d

minicamping ´de Kering´ botenstallingJacobaweg 1

4493 MX KamperlandT 0113-371483

Page 49: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 49

Zie plattegrond Kamperland - nummer 49a

Op www.c1000.nl staan alle acties van deze week

GRATIS PARKERENP

Openingstijden:Maandag t/m donderdag 08.00 - 18.00Vrijdag 08.00 - 20.00Zaterdag 08.00 - 17.00In de zomermaanden extra koopavonden

Kamperland • Ruiterplaatweg 5

• Drogisterij

• Groente afdeling

• Vleeswaren afdeling

• Dagelijks vers brood en gebak

• Slagerij met groot assortiment bbq vlees in de zomer

• Internetzuil

• Thuis bezorg service

De grootste en meest complete supermarkt van Noord-Beveland

Advertentienummer 49b

Voor particulier en bedrijf

Energie management Facilitair(project)management Uitvoering en begeleiding Bouwtechnische keuringen Domotica Verlichtingsplan en lichtsterkteberekening Complete inrichting Ontwerp van badkamer/keuken/meubel Kleurenplan Verkoopstyling

Interieurontwerp & adviesbureau inuus

Eerste afspraak is geheel vrijblijvend, ook ’s avonds.Mail of bel. Hans Wattel.

[email protected] / 06 - 29334390

www.inuus.nl

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 49c

Groeten vanaf de Oosterschelde

Rondvaarten - Natuurvaartochten - Partijen en visuitjesRondje pontje: Burghsluis - Colijnsplaat - Zierikzee

Voor data en mogelijkheden: zie pagina 55 of kijk op www.ms-onrust.nl

Tel: 06-53535297 of 0111-414309

Zie plattegrond Kamperland - nummer 49d

Ruiterplaatweg 2b, 4493 PG, KamperlandT: 0113 371234 F: 0113 371891

Page 50: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 050

’s Ochtend s de deur uit vol verwachtingen en ’s avonds moe en vol-daan weer thuiskomen. Een dagje uit hoort bij het vakantiegevoel. Op deze pagina’s treft u tips en suggesties aan voor een leuke invul-ling van uw uitje op Noord-Beveland.

Rust en ruimteEén van de unieke kwaliteiten van Noord-Beveland is het gevoel van rust en ruimte dat het eiland u kan bieden. U beleeft dat optimaal als u al wandelend of fietsend de land-schaps- en natuurwaarden gaat verkennen. Gaat u een hele dag te voet of met de fiets op pad dan is het altijd leuk om een doel te hebben waar u uw route naar kunt uitstip-pelen. Denk daarbij eens aan de twee vogeluitkijkposten, één bij Wissenkerke en één

bij Colijnsplaat, beide gelegen in de inlagen di-rect tegen de Oosterschelde. Ook de Nehalenni-atempel of de sluis bij de Zandkreekbrug lenen zich goed als bestemming voor een fietstocht. Onderweg in één van de dorpen of bij een cam-ping of bungalowpark aansteken voor een ijsje, broodje of biertje hoort er dan natuurlijk hele-maal bij. Nieuw is de mogelijkheid van een wan-deltocht met een ezel. Dat is optimaal onthaas-ten. U kunt hiervoor terecht bij het Ezelhuis in Kamperland.

Kleur geven aan een grijze dagMocht het toch eens een dag slecht weer zijn dan zijn er diverse mogelijkheden voor binnenpret. ’s Morgens kunt u bijvoorbeeld eerst op pad naar de UitHaven in Kamper-land om daar flink de spanning op te voeren met een spelconfrontatie in de lasergame-hal. Na afloop door naar de andere kant van Kamperland voor een lunch bij grandcafé Emelisse met aansluitend een rondleiding door de brouwmeester en een proeverij van de eigen bieren. Daarna is het tijd voor de ontdekking van het heelal met een 3d-film in het Zeeuws Planetarium waarvoor u weer terugkeert naar de UitHaven. Voor de kleintjes draaien hier ook speciale kinder-3d-films. Voor een compleet dagprogramma

Een dagje erop uit

Page 51: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 51

op hun niveau is dat leuk te combineren met een bezoek aan de indoor speeltuin van de speel-leerboerderij de Five Star Farm in Kamperland. Daar kunt u ook terecht voor een hapje en een drankje in hun eigen Country Smulhoek. Ook in de omgeving van Kortgene kunt u een leuke combinatie maken met een be-zoek aan museum ’t Ouwe Uus (open op donderdag en op afspraak) , een lunch bij het sfeervolle Italiaanse restaurant aan de Hoofdstraat en vervolgens een kunstzin-nige middag in Hofstede Galerie Lijn 3.

Verrassend shoppenOp Noord-Beveland zijn diverse bijzondere winkeltjes. Wanneer u een dagje verrassend wilt shoppen is een tocht, per fiets of auto, van de ene naar de andere locatie een waardevolle dagbesteding. In Kamperland vindt aan de Veerweg nummer 15 een choco-ladespeciaalzaak in de sfeer van grootmoederstijd. Het assortiment bestaat uit handge-maakte bonbons, truffels, repen en andere overheerlijke chocoladelekkernijen. Gaat u vanaf hier naar Wissenkerke dan passeert u de Hoge Hoeve een boerderijwinkel met o.a. streekproducten van eigen teelt, diverse boerenkazen en decoratieve producten van wilgentenen. Vervolgt u uw weg door Wissenkerke naar Geersdijk voor een stop bij Le Bonheur. In het nostalgische pand van bakker Geluk vindt u deze theewinkel die de sfeer ademt van honderd jaar terug. Naast de circa zestig soorten thee bestaat het as-sortiment uit koffie, Pools aardewerk, lekkernijen en een ruime sortering Franse wijn. Van Geersdijk gaat u in een keer door naar Kats om de Galerie te bezoeken. Dit is het atelier van beeldend kunstenaar en grafisch vormgever Lenny van Broekhoven. De ruimte wordt ook benut voor exposities. Uw tocht eindigt in Colijnsplaat in de Voor-straat . Hier kunt u bij De kleine Deugniet terecht voor een lekker bakje thee in de be-sloten theetuin.. In deze natuurvoedingswinkel met een zeer sfeervolle ambiance kunt u van alles krijgen van biologisch brood tot ecologisch ondergoed. Als afsluiting is het leuk om Kunsthuis de Eenhoorn binnen te lopen, voor een bijzondere ansichtkaart, lunch of ‘jutsel’ , of puur als bezichtiging. Gezien de aard van alle genoemde winkeltjes

Page 52: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 052

hebben ze bijzondere openingstijden, houdt u daar rekening mee bij uw geplande bezoek. Vrijdag en zaterdag zijn doorgaans de beste dagen.

Alternatief vervoerUw vakantiedag wordt zomaar een dag anders dan anders als u kiest voor een alternatieve vorm van vervoer. Noord-Beveland ontdekken per ouderwetse solex of met een moderne bugracer bijvoorbeeld. Of geniet eens van de romantische charme van een huifkartocht, dat is pure onthaasting. De huifkar van Stalhouderij de Kok vertrekt iedere week vanaf hotel/restaurant De Kroon in Wissenkerke, met bestemming ‘pannenkoeken eten’. An-dere vervoersmogelijkheden zijn bijvoorbeeld een ligfiets, elektrische fiets of scootmo-biel, allemaal te huur bij ELfiets in Colijnsplaat.

Spetter, spatter, spater, lekker op het waterU heeft Noord-Beveland pas echt beleefd als u een heerlijke dag op het water heeft doorgebracht. Met uw eigen boot weet u vast één van de goed geoutilleerde jachtha-vens te vinden om van daaruit te genieten van het varen op de Oosterschelde, het Veerse Meer of de Noordzee. Wilt u een dagje een boot huren dan kunt u kiezen uit al-lerlei soorten en maten zeilboten maar ook fluistersloepen en kajaks behoren tot de mogelijkheden. Neem een picknick mee aan boord, of haal een kant en klare picknick-mand bij Slagerij Verburg in Kortgene, en bezoek één van de eilanden in het Veerse Meer, bekijk de mooie huizen op de oevers of vaar op de Oosterschelde langs de zand-platen met een grote kans op het zien van zeehonden.

Bokken en de schapen gescheidenHoewel alle activiteiten zowel voor mannen als vrouwen geschikt zijn, is er wellicht toch sprake van voorkeuren. Is dat het geval dan kunt u ook een keer in gescheiden groepen op pad. Voor de heren kunnen we een dagje op een sportvissersboot van harte aanbevelen. U kunt hiervoor terecht bij North Sea Adventure. Een andere optie is een bezoek aan het houtzagerijmuseum, met misschien aansluitend nog het ommetje rond

Page 53: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 53

Geersdijk. Na afloop is het goed toeven in het Plattelandscafé waar u de diverse soor-ten streekeigen Peelandbier kunt proeven. De dames kunnen zich deze dag vast uitste-kend vermaken met een creatieve workshop. Aan te bevelen zijn onder andere de work-shop ‘tuindecoraties van wilgentenen’ in de Hoge Hoeve of op het spirituele vlak de workshop ‘Schilder je innerlijk’ via TREC in Colijnsplaat. Om de dag weer gezamenlijk met dames en heren te besluiten en elkaar bij te praten over de belevenissen, is een etentje in één van de vele verrukkelijke restaurants op het eiland een goed advies.

Kids happy, u ookHebben de kinderen het naar hun zin dan is ook uw dag goed . Met kinderen is het heel leuk om een fietstocht naar een speeltuin te ondernemen, of zelfs een tochtje langs een paar speeltuinen. Ze zijn er in vele soorten en maten, in de dorpskernen maar vooral ook op de bungalowparken en campings. In sommige gevallen met een aangren-zend terras zodat u als ouders ook niets tekort komt. Een ander doel van een fiets-tochtje kan één van de vele kleine strandjes zijn aan het Veerse Meer of aan de Ooster-schelde om daar te gaan zwemmen of met een schepnet en emmertje op zoek te gaan naar krabben en heremietkreeften. Ook de zelfplukkerij in Colijnsplaat is een geschikte bestemming voor een fietstochtje met kinderen. Ze kunnen hier hun eigen bakje fram-

bozen, bramen of bessen plukken. Tussendoor of aan het eind van de dag een bezoek aan de Prins-heerlijke Pannenkoek in Wissenkerke is een feestje op zich. Dit kan nog een educatief tintje krijgen door eerst de molen te bezichtigen. Daar komt het meel vandaan waar de pannenkoeken van gebakken worden. Voor eens een compleet nieuwe beleving is het Ezelhuis in Kamperland de perfect plek. Kinde-ren kunnen meehelpen met borstelen en daarna op pad om samen met u een wandeling te maken met één van deze grote maar uiterst knuffelbare bees-ten. Worden ze moe dan draagt hun grote vriend ze met plezier verder.

Zonnig Zeeland. De provincie met de meeste zonuren van Nederland.

Page 54: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 054

Al fietsend een dag genieten van de af-wisseling van land en water krijgt een extra dimensie door een oversteek te maken met een veerboot. Island hoppen rondom Noord-Beveland!

Met behulp van de pontjes kunt u zelf een rondje maken door op één of meer plekken een oversteek te maken. Zo kunt op Noord-Beveland vanaf Kam-perland met het pontje naar Veere, daarvandaan fietst u langs het Veerse Meer naar Wolphaartsdijk en vanaf dat punt kunt u weer terug met de pont naar Kortgene. Een andere veerboot vaart van Co-lijnsplaat (11.15) naar Zierikzee, vanaf hier fietst u naar Burghsluis (25 km) waar u met de pont terug kunt naar Colijnsplaat (13.45). Voor een klein rondje neemt u de veer-

boot Colijnsplaat-Zierikzee en daarna met de fiets over de Zeelandbrug terug (8 km.)

Voor de niet-fietsers biedt een retour met een pontje natuurlijk prima mogelijkheden om eens op andere manier een locatie te bezoeken.

De gedetailleerde informatie over tijden en prijzen (p.p. incl. fiets) van de diverse pontjes vindt u hierna op pagina 56 en op www.rondjepontje.nl.Voor grotere groepen zijn op verzoek speciale af-spraken te maken ook is het dan verstandig om te reserveren (zie mobiele nummers van de schippers).

Een rondje met een pontje

Page 55: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 55T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0

Vanaf het water op het comfortabele schip de ms Onrust ervaart u de Oosterschelde pas echt optimaal. De salon is verwarmd dus ook met kouder weer is het aan boord prima vertoeven. Het zonnedek is de plek bij uitstek voor een prima uitzicht. Schipper Marcel en gastvrouw Jacqueline maken het u graag naar de zin.

Fietsvoetveer Burghsluis – Colijnsplaat – ZierikzeeIedere maandag tot en met donderdag van 12 juli tot en met 26 augustus kunt u gebruikmaken van de veerverbinding zowel de hele ronde als een deeltraject. Zie ‘Een rondje met een pontje’ voor alle details.

Een familiezondag op het waterKom gezellig met het hele gezin aan boord in Burghsluis. Tijdens deze tocht van anderhalf uur vaart een gids mee die uitleg geeft over het unieke Nationaal Park Oosterschelde. De kombuis is open voor koffie met appelgebak of een heerlijke maaltijd zoals een Zeeuws platvismenu. Alle zondagen van 11 juli t/m 29 augustus van 11.00 tot 12.30 of van 13.30 tot 15.00.

NatuurvaartochtDeze tocht over de Oosterschelde staat altijd gepland met laagwater zodat u kunt genieten van de zeehonden die op de zandplaten liggen

te rusten. Een gids vertelt u alles wat u wilt weten over het leven op en onder water. Voor kinderen is er een doeboekje waar ze onderweg mee aan de slag kunnen. In de kombuis worden allerlei heerlijkheden bereid. Afvaart vanuit Burghsluis op:

Reserveren is voor alle tochten (behalve de veerdienst) noodzakelijk. Dit kan via 06-53535297 of via [email protected]. Voor allemogelijkheden van rederij Moermond kijkt u op: www.ms-onrust.nl

Kies het ruime sop en beleef de Oosterschelde

• 7 sept. (9.00-11.30)• 21 sept., 21 okt. (10.00-12.30)• 14 mei (10.30-13.00)• 18 mei, 1 juni, 15, 29 juni, 31 aug., 14, 28 sept.,12 okt., 27 dec. (12.00-14.30)

• 4,5 april, 5 mei (13.30-16.00)• 6 juli (14.30 – 17.00) • 11, 23, 25 mei, 8 juni, 22 juni, 12, 21 t/m 27 juli, 6 t/m 11, 18, 19, 22 t/m 26 aug. (18.30 - 21.00)

Page 56: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 056

Kamperland – Veere vv > Stad Veere II 06- 53348025

• Kosten € 3,50 enkele overtocht • Elke dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag in mei, juni en september. • Dagelijks in juli en augustus.• Afvaarten vanaf Kamperland 10.45, 11.45, 15.30 (ovb), 17.45• Afvaarten vanaf Veere 10.15, 12.00, 15.00 (ovb) en 17.00• In het hoogseizoen worden de vertrektijden uitgebreid met ieder uur een afvaart.

Kortgene – Wolphaartsdijk vv (Voor- en naseizoen) > ms Butskop 06-51983230

• Kosten € 3,00 enkele overtocht • Elke zaterdag en zondag in april, mei , juni, september en oktober (t/m 24e) verder ook op Goede vrijdag, Paasmaandag, Hemelvaartsdag, Pinkstermaandag, 30 april, 3 t/m 7 mei en 17 t/m 21 mei, 18 t/m 22 oktober• Afvaarten vanaf Kortgene 10.00, 11.00, 16.00, 17,00• Afvaarten vanaf Wolphaartsdijk 10.30, 11.30, 16.30, 17.30

Kortgene – Wolphaartsdijk vv (Hoogseizoen) > ms Hoop 06-54923717

• Kosten € 3,00 enkele overtocht• Dagelijks• Afvaarten vanaf Kortgene 9.30, 10.30, 11.30,12.20, 13.30, 14.30, 15,30, 16.30• Afvaarten vanaf Wolphaartsdijk 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00

Burghsluis – Colijnsplaat – Zierikzee – Burghsluis > ms Onrust 06-53535297

• Rolstoeltoegankelijk• Kosten volledige route (4 uur varen) € 16,00 (kind € 11,00) (tussendoor van boord is mogelijk)• Kosten traject Colijnsplaat – Zierikzee (45 min) € 7,00 (kind € 5,50)• Kosten van Colijnsplaat naar Zierkzee en van Burghsluis weer naar Colijnsplaat € 10.50 (kind € 6,50)• Maandag t/m donderdag• Afvaarten Burgsluis 9.30 en 13.45 (tijdens de eerste vaart kunt u ontbijten)• Afvaarten Colijnsplaat 11.15 en 15.30• Afvaarten Zierikzee 12.15 en 16.30

Page 57: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 57

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 57a

Fietsveer Kamperland-Veere v.v.

Vaarperiode:1 Mei t/m 30 September

In Mei, Juni en September:Elke dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag In Juli & Augustus: Elke dag

Informatie, Wijzigingen en extra Afvaarten: www.Rondje-Pontje.nlTel.: 06-53348025 (overdag en op vaardagen)

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 57b

SCHOTSMANSCHOTSMANRCN DE SCHOTSMANSTRAND- EN WATERSPORTCENTRUMHuur eens een luxe 4-persoons appartement met terras of balkon direct aan het Veerse Meer. Geniet van een heerlijke maaltijd in ons café-restaurant of op het terras met uitzicht over het Veerse Meer en op het historische stadje Veere.

Verrassend Veel Vakantieplezier! - www.rcn.nl

Schotsmanweg 1, KamperlandTel: 0113 371751 - [email protected]

1096 RCN Adv. Schotsman NL+DU.indd 1 03-03-2010 12:34:50

Zie plattegrond Colijnsplaat - nummer 57c

Antifouling& Accu’s

Visserijweg 34486 CX ColijnsplaatT. 0113 - 69 54 01 www.samenverder.nl

Zie plattegrond Colijnsplaat - nummer 57d

WWW.DELTAYACHT.COM Ook voor vorstvrije stalling in geïsoleerde hal

SPECIALIST

Page 58: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 058

Het dorpje Kats staat op Noord-Beveland bekend als kunstenaarsdorp. Toch blijken er ook veel kunstenaars te wonen en werken in de andere kernen van het eiland. Dit jaar komen er bovendien diverse exposan-ten van buitenaf om hun werk op Noord-Beveland ten toon te stellen. Dus de juiste tijd en plaats voor kunst.

Dynamic Art DeltaVanaf donderdag 24 juni tot en met zondag 5 sep-tember is de bijzondere buitenexpositie ‘Dynamic Art Delta’ te zien. Op het expositieterrein dat vrij toegankelijk is, staan dan grote kunstwerken die bijna als installaties kunnen worden aangeduid. Het aparte is dat ze niet statisch zijn maar bewe-gen of beweging uitdrukken waarbij de elementen wind en water een belangrijke rol spelen. De mo-numentale sculpturen van locale en internationale kunstenaars kunt u zien in Kamperland op de lo-catie tussen restaurant d’Ouwe Veerstoep en de oude veersteiger, aan de oever van het Veerse Meer. Vanaf het ligweide terrein is er ook nog eens een buitengewoon zicht op Veere. De kleine-re werken van Dynamic Art Delta worden geëxpo-seerd op twee andere locaties namelijk Galerie de Praktijk en wijngaard De Druivengaerde beide in Wissenkerke.

Houtkunst in uitvoeringEen aantal kunstenaars maakt tussen 21 en 29 augustus kunstobjecten uit en met hout. De werkende tentoonstelling ‘Houtkunst in uitvoering’ vindt plaats op de locatie van de Houtzaagwerf in Kortgene. Tijdens de gehele periode kunnen bezoekers de ontwikkelin-gen volgen en dan de Houtzaagwerf en het daar aanwezige plattelandscafé bezoeken. Op zondag 29 augustus wordt een feestelijke afsluiting gehouden met een veiling.

Over kunstenaars en kunstwerken

Page 59: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 59

KunstspoorEen vast kunstevenement op Noord-Beveland vindt plaats tijdens de laatste twee week-enden van augustus. Het wordt georganiseerd door de Stichting Kunstspoor. Langs di-verse locaties op het eiland loopt een kunstroute waar uiteenlopende werken van ver-schillende kunstenaars zijn te bewonderen. Vaak zijn ook de kunstenaars zelf aanwezig om meer te vertellen over hun werk en werkwijze.

GalerieënGalerie Kats in het centrum van het dorp Kats is het atelier van beeldend kunstenaar en grafisch vormgever Lenny van Broekhoven. Het doet te-vens dienst als expositieruimte. Van april tot en met oktober is het ’s middags geopend van don-derdag tot en met zondag met steeds wisselende tentoonstellingen.

In Wissenkerke bevindt zich Galerie de Praktijk in een bijzonder karakteristiek pand in de Voor-straat. Deze voormalige huisartspraktijk wordt door de toenmalige vrouw des huizes Arianne van Arkel - Burmanjer op aanvraag opengesteld voor het publiek. De eigenaresse en oprichtster van de galerie heet u na een telefoontje (0113-371318) van harte welkom. In de diverse ruimtes is he-dendaagse kunst te zien van gerenommeerde kun-stenaars uit binnen- en buitenland. De galerie richt zich met name op het tonen van figuratieve kunst in diverse stijlen en technieken.

Over kunstenaars en kunstwerken

Page 60: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 060

Een nieuwe aanwinst voor Noord-Beveland is Hof-stede Galerie Lijn 3 in Geersdijk die half juli haar deuren zal openen voor het publiek. De hofstede op zichzelf is een bezoek al meer dan waard. Het is in oude stijl herbouwd naar idee van architect Claude de Vries. Daarnaast is de voormalige stal ingericht als galerie met wisselende exposities van hoogwaardige hedendaagse kunst. U vindt hier zowel figuratieve als dynamisch abstracte kunst en beelden uit keramiek, van brons en uit steen. Ook edelsmeden tonen hun creaties in di-verse stijlen en technieken. Buiten, in de mijmer-tuinen en op het open veld zijn respectievelijk klassieke en monumentale beelden te bewonde-ren. Tot slot kunt u genieten van de combinatie van kunst en natuur in de theeschenkerij op het zuidelijk gelegen terras.

Zowel Galerie Kats als Hofstede Galerie Lijn 3 verzorgen kunstzinnige workshops.

Page 61: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 61

Zie plattegrond Geersdijk - nummer 61a

• Wisselende tentoonstellingen• Hoogwaardige hedendaagse kunst• Figuratieve en dynamisch abstracte schilderijen

• Keramiek, beelden van brons en steen

Edelsmeden tonen hun creaties in diverse technieken en stijlen.In de mijmertuinen vindt u klassieke beelden, ernaast op het open veld treft u monumentale beelden aan.

In de theeschenkerij op het terras is het genieten van kunst en natuur. Tevens organiseert Lijn 3 kunstzinnige workshops.

Hofstede Galerie Lijn 3

Hofstede Galerie Lijn 3 - Provincialeweg 1 - 4494 NA GeersdijkTel. 0113 - 850609 - [email protected]

Openingstijden: van do. t/m zo. 11.00 tot 17.00 uur en op afspraak

DE GALERIE GAAT OPEN 17 JULI 2010

Zie plattegrond Kortgene - nummer 61c

Traditionele Italiaanse keukenWij serveren: vleesgerechten - visgerechten pasta´s - pizza´s

Hoofdstraat 35 - Kortgene - 0113 302004

Pizza´s telefonisch te bestellen en af te halen

Zie plattegrond Colijnsplaat - nummer 61d

Voor al uw party’s, groot of klein, moet u bij ons zijn!!

Page 62: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 062

Dit jaar komen twee grote wielerevene-menten door Zeeland namelijk de Giro d’Italia en de Tour de France. Voor een provincie die fietsliefhebbers toch al veel te bieden heeft, was dit de reden om 2010 uit te roepen tot Zeeuws jaar van de fiets. Ook op Noord-Beveland zijn er allerlei extra activiteiten rondom het the-ma ‘De wereld fietst door het landschap van Zeeland’.

Giro en TourOp maandag 10 mei fietsen de renners van de Giro d’Italia van Amsterdam naar Middel-burg. Ze komen dan via de Oosterscheldekering en de N57 over de kop van Noord-Beve-land. Een kleine twee maanden later gaat ook de Tour de France in Nederland van start. Op zondag 4 juli loopt het openingsparcours van Rotterdam via Noord-Beveland naar België. De route komt vanaf de Stormvloedkering het eiland op en gaat via de Oost-westweg richting Goes. Noord-Beveland wordt dus over de volle lengte benut en geeft het publiek veel mogelijkheden om de renners en de tourkaravaan te bewonderen.

Een feestelijk fietseilandNoord-Beveland presenteert zichzelf tijdens de grote fietsevenementen nadrukkelijk langs de beide routes. Er worden veel extra bloeiende akkerranden aangelegd en langs de N57 wordt zelfs een stuk land van 1,5 hectare volledig ingezaaid met bloemen. Hier-mee ontstaat een kleurrijk mozaïek, een zogenaamde fieldprint. Omdat dit het beste te zien is vanuit de lucht komt er ook een webcam in één van de nabijgelegen windmo-lens. Beelden hiervan zijn nabij het veld op borden te zien. Het mozaïek verbeeld Ne-derland met diverse van haar land- en tuinbouwproducten. Via een puzzeltocht en een

blotevoetenrondje kan de fieldprint door jong en oud ver-der ontdekt worden.

Zeeuws jaar van de fiets

Rijd meemet het

Zeeuws jaar

van de fiets

Hoe we samen Zeeland kunnen presenteren als fietsprovincie

Page 63: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 63

Op verschillende plaatsen op Noord-Beveland staan levensgrote stropoppen en enorme fietsen. Ook komen er enkele kunstzinnige billboards. De-ze laatste vertellen een boodschap over de agrari-sche sector of het Zeeuwse landschap. Voor kin-deren is er een doe/denkopdracht die ze ter plaatste kunnen uitvoeren. Langs de billboards die ook op Schouwen-Duiveland en Walcheren staan, loopt een aparte fietsroute. Al deze attracties blijven ook na de Giro en de Tour, tot circa begin september, beschikbaar.

Giro di MamaOp Moederdag, 9 mei, wordt de route langs de kunstzinnige billboards in gebruik genomen. Moe-ders met hun gezinnen kunnen dan een picknick-mand afhalen bij het startpunt (Roompot) en ge-bruikmaken van de speciaal aangelegde picknickplaatsen bij de billboards. Alleen op die dag wordt er bij elk kunstbord uitleg gegeven over het ontwerp en de boodschap erachter.

BoerenrouteJaarlijks wordt er op de vrijdag na hemelvaart een bijzondere tocht georganiseerd op Noord-Beveland, namelijk de boerenroute. Vanwege het 10-jarig jubileum van dit eve-nement wordt het dit keer een nog grotere happening dan anders. Op vrijdag 14 mei komt u met behulp van deze route langs allerlei bijzondere plekjes en attracties. Gast-vrije boeren gunnen de deelnemers een kijkje achter de schermen op hun bedrijf. Er is een boerenmarkt, er worden koeien gemolken, en er zijn demonstraties met tractoren en door ambachtslieden. U kunt ervaren dat het platteland veel te bieden heeft op het gebied van innovatie, recreatie, zorg, streekproducten, rust en natuur. Naast een twee-tal fietsroutes die iedereen op eigen gelegenheid kan rijden wordt een ruiter- en een

Page 64: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 064

menroute in groepsverband gereden. Langs de rou-tes zijn allerlei versnaperingen te krijgen. De fiets-routes hebben een lengte van 20 en 50 kilometer. Zij voeren u ook langs de bijzondere locaties als en-kele stropoppen en de fieldprint die zijn aangelegd vanwege de Giro en de Tour.

Lokale wielerrondesOp 15 mei wordt de Wielerronde van Noord-Beveland verreden met start en finish bij hotel-restaurant De Kroon in Wissenkerke. Dit jaar alweer voor de 34ste keer zijn er op 24 juli in Kortgene wielerwedstrijden voor volwassen met voorafgaand de Rabo-dikke-ban-denrace voor de jeugd. Dit jaar wordt een oude wie-lerkoers De Patrijzenjacht weer in ere hersteld. Hij wordt gereden op 17 juli op Colijnsplaat. Tot slot kunnen mountainbikers op 2 januari (2011) hun krachten meten tijdens wedstrijdtochten van 15, 30 en 65 kilometer. Start en finish hiervan zijn in Wissenkerke bij De Kroon.

Fietsen via een themarouteEen speciaal fietsproduct van Noord-Beveland zijn de fietstochten van Verhalen in het Land. Verspreid over het eiland staan 52 verhalende borden met informatie over natuur- en cultuurwaarden. Er zijn zes themaroutes die u langs deze borden leiden. Van één is ook een MP3-tour beschikbaar. Op donderdagen in mei t/m september kunt u daarnaast een fietsexcursie maken met een gids om zo de verhalen van toen en nu nog meer tot leven te laten komen. Voor meer informatie www.verhaleninhetland.nl.Voor een culinaire fietsbelevenis is de amusefietstocht een echte aanrader. U kunt hier-aan deelnemen op woensdagen van 30 juni t/m 1 september. Zo combineert u sportief bezig zijn en genieten van het landschap met een kennismaking met Noord-Bevelandse horecabedrijven. Voor meer informatie www.amusefietstocht.nl.

Page 65: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 65

Zie plattegrond Kamperland - nummer 65a

Kamperland, het ideale vertrekpunt voor uw tocht per fiets door het Delta-gebied

FLIKWEERT elektra & fietsen

• Fietsen• Fiets-accessoires en onderdelen• Verhuur: fietsen, tandems, kids-cars

• Elek. huishoudelijke apparaten• Shell- en campinggas dealer

Noordstraat 40 • 4493 AH Kamperland tel: 0113-371327 • [email protected]

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 65b

kibbeling / lekkerbek / mosselen / verse vis / friet /ijs

koffie met appelgebak, open vanaf ‘s ochtends: 9:30

viswinkel BruinvisJacobaweg 14493 MX KamperlandT: 0113-372842www.bruinvis.com

genieten van onze verse vis

op de camping, thuis of op

ons zonnig terras

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 65c

Reserveren kan tot woensdag 16.00 uur bij VVV Kamperland: Veerweg 40a / 0113-371595

Voor meer informatie: www.verhaleninhetland.nl

Ontdek en beleef de historie en natuur met themaroutes langslandschappelijke verhalenborden en de Noord-Bevelandse akkers.

Iedere donderdag in de maanden mei tot en met september neemt een gids u op de fiets mee en brengt de verhalen van toen en nu tot leven.

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 65d

VVV Kamperland Veerweg 40a0118-581342

www.vvvzee land .n l

optie 1

•Toeristische informatie•Fiets- en wandelroutes•Entreebewijzen

Kom gerust langs voor:

Noordstraat 404493 AH Kamperland

Tel: [email protected]

Page 66: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 066

Noord-Beveland biedt u een ruime keuze aan overnachtingsmogelijk-heden in allerlei variaties, direct aan het water, verscholen in het groen of te midden van de dorpse gezelligheid. Wij zorgen ervoor dat u zich thuis voelt.

HotelsDe hotels op het eiland zijn op één na allemaal in de kernen gelegen. Ze zijn eigentijds en comforta-bel en u vindt er persoonlijke aandacht voor de wensen van de gasten. Even heerlijk er tussen uit en onbezorgd, verzorgd genieten. Voor de culinair ingestelde gasten is De Korenbeurs, met haar top-kwaliteit restaurant, een aanrader. Hotel de Kroon combineert professionaliteit met gemoedelijkheid en is ook zeer geliefd bij de lokale bevolking.

Pensions en Bed&BreakfastDe pensions en bed&breakfast mogelijkheden zijn kleinschalig en intiem met elk een eigen, uniek element. Kunsthuis ‘de Eenhoorn’ is zoals de naam al impliceert een kunstzinnige ervaring. Er is een Romeinse binnentuin, een Keltisch ingerichte zit-kamer en iedere gastenkamer is door een andere kunstenaar vormgegeven. De eigenaren verzorgen diverse activiteiten en rondleidingen door Colijns-plaat. In de monumentale schuur van boerderij Bouw- en Plantlust zijn nieuwe appartementen gemaakt. Comfortabel verblijven op een authen-tieke locatie. Tot slot is Countryhouse de Vlas-schure van een boerderij omgebouwd tot pension-kamers en appartementen. U proeft de landelijke sfeer nog helemaal. Hier kunt u ook terecht met uw eigen paard.

Overnachten op gastvrij Noord-Beveland

Page 67: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 67

Vakantiehuizen en bungalowsNoord-Beveland heeft een enorm aanbod van vakantiewoningen verspreid over bunga-lowparken en villawijken, open aan het water of verborgen in het groen. De één met alle privacy en rust die u zich maar kan wensen, de ander te midden van de bedrijvig-heid op en aan het water. Aan de voet van de duinen of met een aanlegsteiger voor de deur, zelfs waterwoningen en een woonboot behoren tot de mogelijkheden. U kunt voor de verhuurmogelijkheden terecht bij o.a. Ruiterplaat recreatiebeheer, bemidde-lingsbureau Kouwer en de VVV maar ook rechtstreeks bij de parken zelf zoals de Paarde-kreek, de Schotsman, Orisant en de Roompot.

CampingsKamperen is van oudsher Noord-Bevelands sterke punt. Er zijn zes grote campings (Roompot, Anna-Friso, Molenhoek, Schotsman, Paardekreek en Orisant) die allen vol-doen aan de eisen die de kampeerder van nu aan zijn verblijfsaccommodatie stelt zoals modern sanitair, speelvoorzieningen voor de kinderen en een goed verzorgd animatie-programma. De één blinkt uit door zijn ligging de ander door zijn faciliteiten als een eigen zwembad, tennisbaan, midgetgolfbaan of eetcafé. Van deze mogelijkheden zijn er ook diverse toegankelijk voor gasten van buiten de camping. Op de Roompot en Ori-sant kunt u overigens ook ’s winters kamperen.

Overnachten op gastvrij Noord-Beveland

Page 68: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 068

Kleinschalige campingsNoord-Beveland is van oudsher een landbouwgebied en nog steeds zijn er veel boerenbedrijven. Tegen-woordig stellen zij steeds vaker een deel van hun grondgebied beschikbaar voor campinggasten. Op het eiland komt u deze minicampings op heel veel plaatsen tegen. Hier komt u voor rust, ruimte en een direct contact met het landschap. Dit is zeker aan de orde bij minicamping Weizicht , een auto-vrije camping met royale plaatsen en zowel binnen als buiten speelmogelijkheden voor de kinderen.

GroepsaccommodatiesVoor familie- of vriendenuitjes, een reünie of zake-lijke teambuilding is een goede groepsaccommoda-tie als uitvalsbasis onontbeerlijk. Kunsthuis de Eenhoorn is hier helemaal op ingesteld. Ook bij Countryhouse de Vlasschure en HCR de Kroon kunt u terecht met circa 20 personen. Bij de vakantiehuis-verhuur zitten in het aanbod ook enkele grotere huizen voor 9 tot en met 20 personen.

Page 69: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 69

Zie plattegrond Kamperland - nummer 69a

Bemiddelingsbureau Kouwer

Verhuur & verkoop van bungalows

J.C. KouwerKnotwilgendreef 134493 EJ Kamperland

0113 301 458

www.kouwer.nl

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 69c

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 69d

CHALETS / CARAVANS / CAMPERS

Vredenhofweg 5, Kamperland tel.: 0113-404108 bgg: 06-19872396

www.vredenhoef.nl

OOK VOOR STALLING

Page 70: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 070

Noord-Beveland ligt in het hart van Zeeland en is daarom een prima uitvalsbasis voor het ontdekken van de rest van de provincie. Elk van de eilanden heeft zijn eigen cultuur, historie, evenementen en attrac-ties. Dus steek ook eens het water over en kijk aan de overkant.

Schouwen-DuivelandNet over de Stormvloedkering ligt Deltapark Neeltje Jans. Neemt u de Zeelandbrug dan kunt u in Ouwe-kerk bij het Watersnoodmuseum alles te weten ko-men over de gebeurtenissen op 1 februari 1953. Ook wordt uitgebreid aandacht besteed aan de wederop-bouw tot heden en de verwachtingen voor het leven met de zee in de toekomst. Zierikzee is de enige stad op Schouwen-Duiveland. Het is een pittoresk monumentenstadje met markante oude stadspoorten en een museumhaven met oude schepen.

Zuid-BevelandGoes is een oude Hanzestad met besloten binnen-haven en gezellig centrum met veel winkels. Met de stoomtrein gaat u terug in de tijd naar de sfeer van de jaren dertig via een nostalgische treinreis op het traject Goes, Kwadendamme, Hoe-dekenskerke. Bij een van de stops vindt u Berken-hof’s Tropical Zoo en Vlindertuin.

Rondom Noord-Beveland

Page 71: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 71

WalcherenNet aan de andere kant van het Veerse Meer ligt Veere, een groen en fotogeniek stadje boordevol historische elementen. Met mooie gebouwen, geveltjes en een pittoreske ha-ven. Terra Maris is een museum over de Zeeuwse natuur en het Zeeuwse landschap. Het ligt tussen Oostkapelle en Domburg. Middelburg, de hoofdstad van Zeeland, heeft een rijk verleden als VOC-stad, waar nog veel van bewaard is gebleven. De indrukwekkende monumenten zoals de abdij, het stadhuis, de koopmanshuizen en pakhuizen brengen de geschiedenis tot leven. De Lange Jan is de ruim 90 meter hoge abdijtoren. Het geweldi-ge uitzicht maakt de beklimming van de 207 treden beslist de moeite waard. Vlissingen tot slot is een echte havenstad met een geweldige flaneerboulevard waar de grote zee-schepen heel dicht voor langs varen. Hier bevindt zich ook Reptielenzoo Iguana.

Op Walcheren hebben diverse attracties zich verenigd. Met de kreet ‘de leukste beleve-nissen van Zeeland’ bieden ze plezier voor de hele familie.

Familiepretpark Mini Mundi (Middelburg)Ontdek miniatuur Walcheren, het Madurodam van Zeeland. Het Zeeuwse leven speelt zich hier twin-tig keer verkleind voor je voeten af. Beleef het attractiepark met o.a. achtbaan, schommelschuit , tien meter hoge ballontoren en authentieke draaimolen. Geniet van de indoorspeeltuin met allerlei speelstructuren, een klimvulkaan en bots-auto’s.

Het Arsenaal(Vlissingen)Piratenpark en zeeaquarium met 65 meter hoge uitkijktoren over de Westerschelde gelegen aan de boulevard in Vlissingen.

Voetbal Experience (Middelburg)Een gloednieuw themapark over de belangrijkste bijzaak van het leven. Met maar liefst 21 voetbalbelevenissen.

Page 72: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 072

30 minuten vanaf Noord-Beveland

De themaparken van ZA zijn er voor levensgenieters en avonturiers van piepjong tot stokoud. Van Mini Mundi via Het Arsenaal tot en met de Voetbal Experience is het overal volop genieten voor groot en klein! Meer info: www.zeelandattracties.nl

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 72d

www.waterski-zeeland.nl

Campensweg 2 KamperlandTel. 0113 - 37 00 70

Advertentienummer 72a

Voor al uw schilderwerk, wit -en behangwerk, tevens voor al uw klussen in en om het huis en kleine verbouwingen.

Voor inlichtingen: T. 06-51391567 E. [email protected]

www.onderhoudsdienstrenedeback.nl

Schilder -en Onderhoudsdienst René de Back

Page 73: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 73

Wat er aan activiteiten en evenementen plaatsvindt op Noord-Beveland leest u hier. Voor meer details en de meeste actuele gegevens verwijzen wij u naar: www.noordbevelandtoerisme.nl

3 april KortgeneLive muziekIn café Graaf van Buren speelt de feestband Recovery. Gratis entree.

4 april KortgeneEiergooiwedstrijdLeef je uit bij café Graaf van Buren met dit andere paasfestijn. Meer informatie www.graafvanburen.info.

29 april WissenkerkeOranjenachtVrijmarkt in de Voorstraat. Live muziek in de Kroon.

8 mei KortgeneLive muziekThe Road speelt vanaf 21.30 in café Graaf van Buren. Gratis entree.

9 mei Noord-BevelandGiro di MamaOp Moederdag is er deze speciale fietsroute langs kunstzinnige billboards waar die dag extra uitleg bij wordt gegeven. Moeders en hun gezinnen kunnen bij het startpunt (Roompot) picknickmanden en de route ophalen.

10 mei Noord-BevelandGiro d’ItaliaOver de Stormvloedkering gaan de renners naar Middelburg en komen dan via de N57 over Noord-Beveland

14 mei Kamperland10e Boerenfietstocht en ruiter- en menrouteSpeciaal voor deze dag uitgezette routes op Noord-Beveland gunnen deelnemers een kijkje achter de schermen bij gastvrije boeren waar demonstraties te zien zijn of andere activiteiten plaatsvinden.. Ook komen de routes langs de ludieke kunstwerken van de Giro en de Tour. Deelname € 5,- (kinderen tot 10 jaar € 2,50) waarvoor routekaart, gratis friet, pannenkoeken en andere versnaperingen langs de route. Ruiters en men-ners aanmelden voor 10 mei via 06-20442643 of [email protected]. Fietsers kun-nen tussen 10.00 en 13.30 uur op pad vanaf minicamping Zeelucht, Keihoogteweg 6 in Wissenkerke of vanaf Museum St. Houtzaagwerf, Oud Kortgenedijk 2, Kortgene. Inlich-tingen via 0113-695157 of www.vriendenvanhetplatteland.nl.

15 mei WissenkerkeWielerronde Noord-BevelandStart en finish HCR De Kroon.

20 mei KortgeneFietstocht langs borden verhalen in het landDe Sociëteit Noord-Beveland organiseert in de avonduren een fietstocht langs de bor-den van Verhalen in het land. Start restaurant de Korenbeurs in Kortgene.

2 juni WissenkerkeFeestelijk start van het seizoenIedereen is welkom bij wijngaard de Druivengaerde (tussen 13.00 – 17.00) om het be-gin van het seizoen in te luiden met een drankje en een hapje. Entree gratis.

5 juni ColijnsplaatSolex ToertochtGezellige toertocht rond de Oosterschelde .Vertrek om 13.00 uur bij het Solexmuseum in Colijnsplaat (Voorstraat 6). Inschrijven vanaf 11.00 tot 12.30 uur, € 8,- pp. Infor-matie www.solexclub-zeeland.org.

11 juni t/m 11 juli WissenkerkeAlle WK-voetbalwedstrijden live op groot schermHCR De Kroon

Evenementen

Page 74: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 074

13 juni Kamperland 4e PeelanderloopHardloopevenement Door bos-, duin- en strandgebied over drie afstanden (5, 10 en 15 km). Start om 12.00 uur bij de parkeerplaats van de waterskibaan in Kamperland , kosten deelname € 4,50 (voorinschrijving € 3,50). Meer informatie 0113-370036 of www.tamakelaardij.nl.

14 juni t/m ….. ColijnsplaatHolland House ColijnWK 2010: Oranje op grootscherm vanaf de tribune van het Holland House in Colijns-plaat, Oostzeedijk 8. Gratis entree. Meer info: www.kallewaardcatering.nl

18,19 juni (6,7 aug.) Noord-BevelandOpen tuinenrouteCa 6 tuinen opengesteld (€ 5,00 entree totaal, bestemd voor goed doel). Inlichtingen via Nel Timmerman 0113 302607,[email protected]/Ellen van Pelt 0113 372640 [email protected]

24 juni t/m 5 sept. KamperlandBuitenexpositie Dynamic Art DeltaHet expositieterrein ligt tussen de oude veersteiger en restaurant d’Ouwe Veerstoep in Hier staan monumentale sculpturen die bewegen of beweging uitdrukken. Vrij toegan-kelijk. Meer info www.dynamic-art.nl.

28 juni t/m 2 juli WissenkerkeZwemvierdaagse in het WissebadMaandag t/m vrijdag starten tussen18.30 en 19.30 tot 20.00.’s Middags tussen 13.00 en 14.00 op ma/di/do/vr ook mogelijk. A-diploma is een vereiste. Kosten € 8,00 (helft naar Ronald Mc Donaldhuisl). Laatste avond aansluitend de medaille-uitreiking. Onder de deelnemers worden er diverse taartjes verloot.

4 juli Noord-BevelandTour de FranceDe renners komen van de Oosterscheldekering en steken dwars over Noord-Beveland, via de oostwestweg richting Goes.

8 t/m 11 juli KortgeneKortgeense Havendagen8 juli: Mega bingo avond met live artiesten vanaf 20.00 uur in de feesttent op het ha-venplein, entree gratis.9 juli: van 19.00 tot 21.00 uur kinderfeest in de feesttent (gratis entree). Van 22.00 tot 01.00 uur Flugel Disco Show met artiesten, show en prijzen (entree € 5,00). 10 juli: vanaf 10.00 uur o.a. braderie, pontje, modelbouw, dweilband, kindertheater en groot terras met Sgt. Wilson’s Army Show. Om 21.30 uur start feestavond met Booming Piano’s in de feesttent (entree € 7,50).11 juli: vanaf 12.00 koffieconcert in de feesttent (entree € 3,50)

10 juli ColijnsplaatSolexraceScheuren op de Solex door Colijn. Start 18.30 uur . Er worden drie manches gereden in verschillende klassen. Ook ludieke rijders. Inschrijven van 17.00 tot 18.00 uur in de ju-rywagen in de Voorstraat, € 10,- pp. Informatie www.solexclub-zeeland.org of tel. 06-51312925.

16 juli WissenkerkeMuziekfestival s’ Avonds treden diverse bands op en ook de winnaar van de talentenjacht .

17 juli WissenkerkeFolkloredagDiverse activiteiten van oude tractoren tot countrydancen.

17 juli ColijnsplaatPatrijzenjachtDe wielerkoers terug van weggeweest. Start bij café de Patrijs.Drie categorieën met starttijden van 14.15 tot 16.30. Om 18.30 nog patrijzenloop. Live muziek in Café de Patrijs vanaf 20.30.

17 juli KortgeneMolenmuziekfestivalVanaf eind van de middag op het terrein bij de molen diverse activiteiten, hapjes, drankjes en muziek tbv restauratie van de molen.

Page 75: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 75

19 juli KortgeneKaaihoeveconcertOptredens van Fanfareorkesten EMM en Avendo ’s avonds in de openlucht bij Kaaioprit 1. Tevens avondopenstelling musuem ’t Ouwe Uus.

24 juli Kortgene34ste Wielerronde van KortgeneVanaf 15.45 uur Rabo-dikkebanden-race (voor kinderen op eigen fiets) en vanaf 17.00 uur diverse wedstrijden in verschillende klassen in de Hoofdstraat en rondom het dorp.

28 juli KamperlandDorpsbarbequeMiddenin het centrum op de parkeerplaats naast het Bloemenhof, tevens is het die dag zomermarkt

29,30 en 31 juli KamperlandFeest op de UitHavenDrie daagse kermis op de UitHaven (bij het Planetarium). Op 31 juli van ca. 16.00 tot 23.00 nachtmarkt met meer dan 40 kraampjes en live muziek. Als afsluiting een in-drukwekkende lasershow.

30 juli ColijnsplaatPeerockLive optredens van diverse bands met repertoire voor jong en oud vanaf 19.00 (tot 01.00) op het Haventerrein. Meer info www.peerock.nl

4 augustus KamperlandRommelmarkt VV BevelandersAanvang 13.00 op het voetbalveld van de Bevelanders aan de Nieuwstraat 65a, sport-park Campen.

6 augustus KamperlandVrienden van Amstel LiveSpetterend optreden op het terrein van Bierbrouwerij Emelisse door de coverband ‘Vrienden van Amstel Live’. Een band met nationale bekendheid en allure. Staat garant voor een zeer geslaagde avond. Gratis entree.

6, 7 augustus Noord-BevelandOpen tuinenrouteZie info 18,19 juni

11 augustusHap-snap festivalDe plaatselijke horeca presenteert zichzelf met smakelijke amuses. Tevens zomermarkt.

13 en 14 augustus ColijnsplaatColijnsplaatse DagenVrijdag: o.a. vanaf 13.00 feestmiddag ouderen Cleijenborch. Ook vanaf 13.00 (inschrij-ven 12.30) Zeeuwse Kampioenschappen Krabbenvissen . In de Vismijn van 14.00-17.00 kinderspelen en knutselen.Vanaf 20.30 party time in de Vismijn. . Zaterdag: o.a. vanaf 10.00 uur grootse braderie, kindervrijmarkt, , rondvaarten op de Oosterschelde (tussen12.00 en 16.00), Shantykoor (13.00 -14.00), , paardentram, bungy jump, vlie-gerdemonstraties spectaculaire helicoptervluchten vanaf de haven, optreden Blaas of Glory (15.00 en 16.30) en Gerald Vogel (17.30) . Vanaf 21.00 feestavond in de Vismijn. . Informatie: www.colijnsplaatsedagen.nl

18 augustus KamperlandZeeuwse producten presentatie. Kom kijken en proeven tussen 13.00 en 18.00. Boerderijwinkel/Verscentrum Sandee.

21 augustus KortgeneWakeboardBattleWakeboardwedstrijden op Europees topniveau met ’s avonds live muziek.

21 t/m 29 augustus Geersdijk/KortgeneHoutkunst in uitvoeringTijdens de hele periode zijn kunstenaars gade te slaan terwijl zij bezig zijn om houten kustwerken te creeëren. Op de laatste dag is er een feestelijke afsluiting met een vei-ling. Locatie Houtzaagwerf tussen Geersdijk en Kortgene.

Page 76: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 076

28 augustus KamperlandNoord-Bevelands Kampioenschap Buikschuiven en Zinderende ZaterdagIedereen vanaf 6 jaar kan meedoen individueel of in teamverband. Opgeven via [email protected], of bij aanvang aan de balie. Happening vindt plaats van 13.00 - 17.00 uur op het parkeerterrein van woonwinkel Meulenberg, daar ook grootse maga-zijnuitverkoop vanaf 10.00.

21,22, 28 en 29 augustus Noord-BevelandKunstspoorKunstroute langs diverse locaties op Noord-Beveland.. Info: www.kunstspoor.nl

28 augustus KamperlandSlagvast beachtennistoernooi Van 9.00 tot 18.00 uur voor zowel recreatieve als wedstrijdtennissers. Locatie Ban-jaardstrand. Toegang gratis. Deelname (€ 7,00).Na afloop barbecue (kosten ca. € 7,00). Inschrijven en informatie: www.slagvast.nl/beachtennis

11 september KortgeneVeerse Meer SloepenraceWedstrijd sloeproeien over 16 km. om 14.00 en een avondrace, rond 20.30, met ver-lichte en ‘vermomde’ boten. Vanuit monding landbouwhaven en Camping De Paarde-kreek. Info: www.veersemeerrace.nl

25 en 26 september WissenkerkeLandelijke Open WijngaardendagenWijngaard de Druivengaerde is zowel zaterdag als zondag open van 13.00 tot 17.00 uur en er is de mogelijkheid alle wijnen te proeven: rood wit en rosé.

2 en 3 oktokber WissenkerkeUitluiden seizoenOpenstelling wijngaard inclusief wijnproeven bij Wijngaard de Druivengaerde van 13.00 tot 17.00.

2 en 3 oktober ColijnsplaatFotoworkshopOp dag één komen de technische mogelijkheden van de digitale camera aan bod, op dag twee de creatieve fotografie. Ook als losse dagen te boeken. Info en aanmelding www.eenhoorntrec.nl

13 november WissenkerkeBlues Night met live muziek.

2 januari (2011!) WissenkerkeNieuwjaars MountainbiketochtDrie routes over Noord-Beveland van 15, 30 en65 km. Organisatie Tourclub de Kroon te Wissenkerke.Start en Finish bij HCR de Kroon, Voorstraat 17 Wissenkerke. Ook live muziek..

2 januari WissenkerkeNieuwjaars WandeltochtDrie routes van 10, 15 en 25 km. Start en Finish bij HCR de Kroon, Voorstraat 17 Wissenkerke. Ook live muziek.

Kerken en kerkdiensten - Protestantse Gemeente

Colijnsplaat: kerkgebouw Havelaarstraat 30 / dienst zondag 10.00 uur

Kamperland: kerkgebouw De Ark, Veerweg 100 / dienst zondag 09.30 uur.

Kats/Kortgene: kerkgebouw Nicolaaskerk, Hoofdstraat, Kortgene / dienst zondag 10.00 uur (enkele keren per jaar Witte kerkje, Kerkstraat, Kats). Tijdens zomervakantie op zondag ook Onderwegkerk in Kats (dienst 9.30 uur). Zie ook www.kats-kortgene.nl

Wissenkerke/Geersdijk: kerkgebouwen Opstandingskerk, Voorstraat 20, Wissenkerke Ontmoetsingskerk, Geersdijkseweg 1, Geersdijk/ dienst zondag 10.00 uur (beurtelings in één van de kerkgebouwen). Zie ook www.wissenkerke-geersdijk.tk

Page 77: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 77

Terugkerende activiteitenAmusefietstochtAlle woensdagen van 30 juni tot en met 1 sept. Combineer sportief bezig zijn en genieten van het landschap met een kennismaking met de gastvrijheid van diverse Noord-Bevelandse horecabedrijven. Start en kaartver-koop bij de VVV en de deelnemende horecabedrijven (Restaurant De Kroon, , Grandcafé Emelisse, Cafetaria De Linde, Café De Plu, Restaurant Bras de Mer, Camping de Molen-hoek, Strandpaviljoen de Banjaard, Zeeuwse Rozentuin, Restaurant de Korenbeurs, Grand Café de Paardekreek). Kosten € 17,50 per persoon (waarde € 35,00). Alle infor-matie op www.amusefietstocht.nl.

Verhalen in het landOp donderdagen in mei t/m sept.Ontdek de historie en natuur van Noord-Beveland via gegidste fietsroutes langs land-schappelijke verhalenborden. Aanmelden tot een dag van te voren bij de VVV voor € 7,50 of kies voor een digitale gids op MP3. Zie ook routekaart achterin deze gids. Meer informatie www.verhaleninhetland.nl

Wandelroutes over de akkerranden Bijzonder eigen van Noord-Beveland, wandelen over de speciale grasranden langs de akker, gemarkeerd door bruine palen met een witte band. Diverse routes in folders bij de startpunten of te downloaden via www. akkerleven.nl. Zie ook routekaart achterin deze gids.

Colijnsplaat:

Openstelling NehalenniatempelIn zomerseizoen dagelijks van 10.00 tot 20.00.Ervaar de magie van de godin Nehalennia uit de Romeinse oudheid door het bezichti-gen van de permanente expositie.

Exposities van Zeeuwse bodemIedere vrijdag en zaterdag (in juli en augustus ook op donderdag)Winkel en theetuin de kleine deugniet, Voorstraat 26 (www.dekleinedeugniet.info)

ZeeaquariumbakkenDagelijks geopend van Pasen tot eind oktober.Aquariumbakken met vissen en andere dieren uit de Oosterschelde en de Noordzee ge-vestigd vlakbij de Vismijn.

Rondleiding ‘De kracht van het water’ 15 april, 6 en 20 mei, alle donderdagen in juni, juli, augustus en september, 14 okto-ber en op afspraak.Interessante en sfeervolle kunt en cultuurhistorische tocht. Anekdotes en wetenswaar-digheden over o.a. de godin Nehalennia en het wonder van Colijnsplaat in 1953. Start 15.00 tot circa 17.00. Deelname € 11,00 (kinderen t/m 12 jaar € 5,00) inclusief een afsluitende versnapering. Vooraf aanmelden via [email protected] of 06 26150336.

Rondleiding ‘Verrassend Colijnsplaat’15 april, 6 en 20 mei, alle donderdagen in juni, juli, augustus en september, 14 okto-ber en op afspraak.Iedere donderdag staat Colijnsplaat in het teken van vis. De rondleiding gaat langs alle belangrijke plaatsen in het dorp en zo ontdekt u de wereld van de visvangst en handel op de visafslag. Ook bezoekt u Kunsthuis ‘ de Eenhoorn’ voor een film over de visserij en koffie met wat lekkers. De rondleiding sluit af op de vismijn waar op dat moment de aan land gebrachte vangst wordt gesorteerd en ‘gemijnd’. Van 11.30 tot ca. 13.30. Deelname € 11,00 (kinderen t/m 12 jaar € 5,00). Vooraf aanmelden via [email protected] of 06 26150336.

Interesse in geschiedenis (kinderactiviteit)Iedere vrijdag en zaterdag (in juli en augustus ook op donderdag)In de winkel van de kleine deugniet kunnen kinderen een speurtocht met opdrachten ophalen, Voorstraat 26 (www.dekleinedeugniet.info)

Page 78: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 078

Scharrelen en snorkelen10 juli 14.00, 11 juli 14.00, 18 juli 9.30, 21 juli 13.30, 24 juli 14.00, 25 juli 14.00, 21 aug. 13.30, 22 aug. 14.00, 4 sept. 10.30, 8 sept. 15.00De Oosterschelde zit vol met prachtige planten en dieren. Ontdek het zelf en kom ‘scharrelen en snorkelen’ (voor kinderen vanaf 8 jaar). Eerst verzamelen we zelf planten en dieren langs het Ooster-scheldestrand. We vissen met schepnetten en doen een trek met een sleepnet. Alle vondsten verzamelen we in aquaria en een bioloog vertelt erover. Daarna nemen we zelf een kijkje onder water! Je krijgt vinnen, een wetsuit, een duikbril en snorkel en dan snorkelen we langs de dijk. Kosten €5,- inclusief gebruik wetsuit en snorkelmateri-aal. Aanmelden verplicht! [email protected] of 06-23242083.

Fietsvoetveer Colijnsplaat - Zierikzee - BurghsluisAfvaarten maandag t/m donderdagZie voor meer info www.rondjepontje.nl en het hoofdstuk hierover in deze gids.

Kunstwerk of sieraad maken (kinderactiviteit)Iedere vrijdag en zaterdag (in juli en augustus ook op donderdag)In de theetuin van de kleine deugniet kunnen kinderen hun eigen kunstwerk of sieraad maken van zeepsteen, Voorstraat 26 (www.dekleinedeugniet.info)

Een dynamische kleurrijke reis aan zee4 t/m 6 juni, 22 t/m 24 okt.,19 t/m 21 nov.Een compleet verzorgd weekend waarin je door middel van ademen, bewegen, geluid, schilderen, knutselen en jutten langs de waterkant jezelf (nog meer) gaat ontdekken. Een zelfgemaakt kunstwerk gaat mee naar huis. Meer informatie en aanmelding via www.eenhoorntrec.nl

Kamperland

Rondleiding en bierproeverijElke woensdag en zaterdagBij Bierbrouwerij Emelisse in Kamperland aan de Nieuweweg 7 krijgt u een rondleiding van de brouwmeester en aansluitend kunt u diverse producten zelf proeven. Prijs p.p. € 8,00. Kinderen onder de 16 jaar gartis maar geen alcohol. Meer informatie www.eme-lisse.nl

Rondleiding door de boomgaardElke woensdag in juli, augustus en septemberVanaf Boerderijwinkel/Verscentrum Sandee een gratis rondleiding door de eigen boom-gaard met o.a. aardbeien, kersen, frambozen, appels en peren. Aanvang 17.00.

TheaterkokenElke woensdag in juli, augustus en septemberIn een ongedwongen sfeer neemt de vrouw des huizes u mee langs alle wereldkeukens, met leuke anekdotes en keukentips. Leuk voor het hele gezin. De jongsten bakken koekjes en broodjes! Reserveren niet verplicht, maar wordt op prijs gesteld 0113-371624. Per persoon € 10,- (incl. complete maaltijd!) Aanvang 18.00 bij Boerderij-winkel/Verscentrum Sandee Noordstraat 42 (www.verscentra.nl – [email protected])Info- Doecentrum Agrarisch NatuurbeheerWoensdag- en vrijdagmiddag, zaterdag en zondag, tijdens vakantie dagelijksAllerlei activiteiten over het leven op en in de akker gehuisvest in een fraai gerestau-reerd varkenskot. GPS wandeltochten, collectie vogel- en insectennestkastjes, expositie over Zeeuwse ganzen, spannende erfroute met hoptunnel en overdekt kijkscherm en diverse proefvelden, Entree € 2,50 p.p. Op het erf van de Five Star Fram, Baashuisweg 11.

Zeelessen23 mei, 24 juli en 8 aug. Een avontuurlijke zeeles op het strand waar je leert wat er leeft in zee en waarom we goed op het milieu moeten letten. Locatie: Banjaardstrand, ter hoogte van Strandpa-viljoen De Banjaard. Tijd: 13.30 uur . Inlichtingen bij de VVV/Strandpaviljoen De Ban-jaard.

RommelmarktZaterdag 24 en 31 juli en zaterdag7,14,21 en 28 augustusOp de SPUIKOM, Spuidijk 12 te Kamperland organiseert de PKN- kerk ‘de ark’ een rom-melmarkt, van 9.30 tot 13.00 uur.

Demonstratie van de reddingsbrigade van het Banjaardstrand28 juli en 11 augustusDe brigade demonstreert in een attractieve show verschillende reddingsoperaties met medewerking van de reddingsbrigade Vrouwenpolder en de ‘Koopmansdank’, reddings-boot van de KNRM. Aanvang 19.00 uur. Info bij de VVV/Strandpaviljoen De Banjaard.

Page 79: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 79

Maak Kennis met KamperlandWoensdag 28 juli, 11, 18 en 25 augustus Op deze woensdagen in het zomerseizoen heet Kamperland u extra welkom met activi-teiten in het centrum zoals marktkraampjes, oud ambachtdemonstraties en ringrijden op de fiets. Van 13.00 tot 20.00. Op 28 juli is er eind van de dag een gezamenlijke barbeque en op 11 augustus een hap,snap festival met presentaties van lokale horeca. Op

Workshop Peelandbier5, 12, 19 augustus (andere data op verzoek)Bij het Info-Doecentrum van Agrarisch Natuurbeheer op de Five Star Farm komt u van alles te weten over de grondstoffen en de productie van het Peelandbier. Vervolgens is er een proeverij van vijf verschillende bieren met Noord-Bevelands brood en ‘goede’bo-ter. € 7.50 p.p. Reserveren noodzakelijk via 01113 371972 of 0113 371818.

Fietsvoetveer Kamperland-VeereAfvaarten dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag (dagelijks in juli en augustus)Zie voor meer info www.rondjepontje.nl en het hoofdstuk hierover in deze gids.

Fietsvoetveer Kamperland-ZierikzeeAfvaarten woensdag (half juli t/m half augustus) en donderdag (juli, augustus, begin sept.en 21 okt.)Zie voor meer info www.rondjepontje.nl en het hoofdstuk hierover in deze gids.

Kortgene

Rommelmarkt rondom de kerk 30 april, 1 mei, 2 en 3 juli,23 en 24 juli, 20 en 21 augustus Van 9.00 uur tot 16.00 uur rommelmarkt, boekenmarkt, wafels, poffertjes, drankjes etc. (tbv onderhoudsfonds kerk).Tevens is gedurende deze dagen de kerktoren te beklim-men. Fantastisch uitzicht. Advies neem verrekijker mee!

AquarellessenIedere donderdagavond om 19.00In de opkamer van de Graaf Van Buren, creatief bezig zijn met aquareltekenen.

Fietsvoetveer Kortgene-WolphaartsdijkAfvaarten zaterdag, zondag en feestdagen (dagelijks in juli en augustus)Zie voor meer info www.rondjepontje.nl en het hoofdstuk hierover in deze gids.

Wissenkerke

Talentenjacht28 mei en 4 juniInschrijven voor 10 april bij HCR De Kroon. Kom 15 minuten optreden met eigen act. Hoofdprijs is podiumplek bij muzieffestival op 16 juli.

Openstelling wijngaard De DruivengaerdeJuni t/m september iedere dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 17.00 . Voor groepen rondleidingen mogelijk op afspraak. Kom kijken, proeven en goed toeven. Ook gelegenheid voor het spelen van croquet en jeu de boules. Meer info www.druivengaerde.nlDe wijngaard is open van 13.00 - 17.00 uur. Kom kijken, proeven en goed toeven! Ook kunt u er jeu de boules en croquet spelen.

Kalfjes kijkenIedere maandag in juli en augustus. Vertrek vanaf HCRl De Kroon, Voorstraat 17. . Kinderen t/m 12 jaar € 7,50. Volwasse-nen € 10,00. Reserveren bij HCR de Kroon 0113-371324

HuifkartochtIedere woensdag of donderdag in juli en augustusMet de huifkar vanaf HCR De Kroon naar de boerderij voor lekkere pannekoeken. Kinderen t/m 12 jaar € 12,50. Volwassenen € 17,50. Reserveren bij HCR de Kroon 0113-371324

Page 80: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 080

Aannemer/bouw- en onderhoudsbedrijf Aannemersbedrijf Crucq De Driehoek, Kortgene

Aannemers- en schildersbedrijf Keizer, Het Rip 8, Kamperland, 0113-376100 / www.keizer-bouw.nl Advertentie op pagina 23 / Zie plattegrond Kamperland nr. 23cAannemings- en schilderbedrijf Snoep, Wissenkerke

Bouwbedrijf De Haze,Molenweg 7, Kamperland, 0113 373939 / www.bouwbedrijfdehaze.nlBouwbedrijf De Kam, KamperlandBovro aannemingsbedrijf, Wissenkerke

Delta Yacht, Jachthavenweg 1, Colijnsplaat, 0113-695776 / www.deltayacht.com / ko@deltayacht Advertentie op pagina 57 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 57dDe Pree Techniek, ColijnsplaatDuikwacht Zeeland, ColijnsplaatEnnik Yacht en meubel, Colijnsplaat

J.C.T. Klop, Westdijk 5, Kortgene, 0113-306071 / 06-20520180 / www.jctklop.nl / [email protected] Klusbedrijf Goulooze v.o.f., KamperlandScheren kunststofkozijnen, KamperlandSchildersbedrijf Jongejan, KamperlandSchildersbedrijf Rijksen, Kamperland

Schilder en Onderhoudsdienst de BackKamperland, 06 51391567Advertentie op pagina 72

Stukadoors- en vloerenleggersbedrijf Koole, Wijtvlietstraat 32, Wissenkerke0113-371071 / www.stukadoorsbedrijfmkoole.nlTimmerbedrijf Driessen, Kamperland

Veenstra’s Schilder- en onderhoudsbedrijf, A. van Heestraat 23, Kamperland, 0113-371203 / 06-20111228 / www.veenstraschilder.nl / [email protected] Vuijk JRE Project, KatsWilfa, KamperlandWood Design, ColijnsplaatZuidwest kozijnen, Colijnsplaat

Architecten en adviseurs binnen- en buitenhuis Architectenbureau Blankenstijn, Kortgene

Inuus, Veerweg 140, 4493 AW Kamperland, 06- 29334390 / www.inuus.nl / [email protected] Advertentie op pagina 49bOntwerpbureau Wim van Dijk, KamperlandSML, Kamperland

AntiekIn- en verkoophal De Volharding, Colijnsplaat

ArtsDr. H.L.N. van der Veen, Ooststraat 30, Wissenkerke, 0113-372565Huisartsenpraktijk G.P.J.M. van Delft, West Kerkstraat 1a, Colijnsplaat, 0113-695304Huisartsenpraktijk Kamperland, Korte Nieuwstraat 4, Kamperland, 0113-371338Huisartsenpraktijk Kortgene, Ooststraat 15, Kortgene, 0113-301319

Attracties/activiteitenAvontuurlijke Activiteiten Organisatie TREC, Havelaarstraat 22, Colijnsplaat, 06-24512582 Advertentie op pagina 15 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 15a

Bugracer, Havenweg 1, Kortgene, 06 10480686 / www.bugracer.nlAdvertentie op pagina 43 / Zie plattegrond Kortgene nr. 43c

Wie, wat, waar

Page 81: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 81

De Druivengaerde, Dorpsdijk 2A, Wissenkerke, 0113-371665 / www.druivengaarde.nl / www.druivengaerde.nl

De Zeeuwse Rozentuin, Katse Groeneweg 3, Kats, 0113-600361 / www.zeeuwserozentuin.nl / [email protected] Advertentie op pagina 29 / Zie plattegrond Kats nr. 29a

Fietstochten ‘Verhalen in ’t Land(voor reserveringen zie VVV) / www.verhaleninhetland.nl Advertentie op pagina 65 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland

Fietsvoetveer Moermond-MS Onrust0111-414309 / 06-53535297 / www.ms-onrust.nlAdvertentie op pagina 49 & 55 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 49c

Fietsvoetveer Rederij Dijkhuizen 06-53348025 www.Rondje-Pontje.nlAdvertentie op pagina 57 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 57a

Het Ezelhuis Ezelwandelingen en Picknicktochten, Stroodorp 1-2, Kamperland-Stroodorp, 0113- 372830 www.ezelhuis.nl / www.wandelenmetezel.nl

Info-doecentrum Agrarisch NatuurbeheerBaashuisweg 11, Kamperland, 0113-371972Advertentie op pagina 29 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 29dInformatiecentrum windenergie, Hoeve Hofwijk Kamperland

Lasergame Zeeland, Haven 4, Kamperland, 0113 376302 / www.lasergame-zeeland.nl / [email protected] Advertentie op achterpagina / Zie plattegrond Kamperland nr. AMolen De Onderneming, WissenkerkeMuseum Houtzaagwerf, Geersdijk/KortgeneSolexmuseum, Colijnsplaat

Speel-leerboerderij Five Star Farm, Baashuisweg 11, Kamperland, 0113-371972 / www.fivestarfarm.nlAdvertentie op omslag binnenzijde / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 0d‘t Ouwe Uus, KortgeneVisafslag Colijnsplaat (Vismijn), Colijnsplaat

Wandelroutes langs akkerranden, heel Noord-BevelandAdvertentie op pagina 29 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland

Waterskicentrum De SchotsmanCampensweg 2, Kamperland, 0113-370070 / www.waterski-zeeland.nl Advertentie op pagina 72 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 72dZee-aquarium, Colijnsplaat

Zeeland Atracties0118-415400 / www.zeelandattracties.nlAdvertentie op pagina 72 / 30 minuten vanaf Noord-Beveland

Zeeuws Planetarium, Haven 4, Kamperland0113-376302 / www.zeeuwsplanetarium.nl / [email protected] op achterpagina / Zie plattegrond Kamperland nr. AZelfplukkerij, Colijnsplaat

BakkerBakkerij DesmedtKaaistraat 14, Kortgene, 0113-302079 Advertentie op pagina 48 / Zie plattegrond Kortgene nr. 48cBakkerij Wim en Francien, Colijnsplaat

Banken/pinautomaatRabobank Walcheren/Noord-Beveland, Havelaarstraat 24, Colijnsplaat, 0113-235100 (Advertentie pag. Plattegrond Colijnsplaat zie €)Rabobank Walcheren/Noord Beveland, Hoofdstraat 42/44, Kortgene, 0113-235100 (Advertentie pag. Plattegrond Kortgene zie €)Rabobank Walcheren/Noord-Beveland, Noordstraat 1a, Kamperland 0113-235100 (Advertentie pag. Plattegrond Kamperland zie €)

Page 82: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 082

BierbrouwerijenHuisbrouwerij De Peelander, Knotwilgendreef 23, Kamperlandwww.peelander.nl / [email protected] Advertentie op pagina 95 / Zie plattegrond Kamperland nr. 95a

Emelisse, Nieuweweg 7, Kamperland, 0113-370262 / www.emelisse.nl / [email protected] Advertentie op pagina 92 / Zie plattegrond Kamperland nr. 92

Bloemen/planten/tuin(verzorging)Hoveniersbedrijf Boot, Torendijk 107a, Kortgene0113-301449 / www.hoveniersbedrijfboot.nlBloemenhof, KamperlandHoveniersbedrijf Gert Bezemer, KatsTuincentrum Hoveniersbedrijf Sandee, Kamperland

Van Maldegem Dier Tuin en Hengelsport Provincialeweg 8, Kortgene, 0113-301431 / www.kwekerijvanmaldegem.nlAdvertentie op pagina 19 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 19a

BoekbinderijAmbachtelijke (hand)Boekbinderij Phoenix, Stroodorp 1-2, Kamperland Stroodorp, 0113-372830 / 06-11462357

BoekhandelGalerie Curaçau / tweedehandsboeken, Colijnsplaat

Bouwmarkt/ doe het zelf zaak Doeland Sterkenburg, Kamperland

Flikweert Elektra & FietsenNoordstraat 40, Kamperland, 0113-371327 Advertentie op pagina 65 / Zie plattegrond Kamperland nr. 65aHobbyhal De Graaf, Kortgene

CampingCamping Anna-FrisoStrandhoekweg 1, Kamperland, 0113-371236 / www.annafriso.nlAdvertentie op omslag binnenzijde / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 0b

Camping en villapark De PaardekreekHavenweg 1, Kortgene, 0113-302051 Advertentie op pagina 33 / Zie plattegrond Kortgene nr. 33d

Camping OrisantWestzeedijk 2, Colijnsplaat, 0113-695449 / www.orisant.nlAdvertentie op pagina 39 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 39b

Camping Vredenhoef, Vredenhofweg 5, Kamperland, 0113-404108 / www.vredenhoef.nl / [email protected] Advertentie op pagina 69 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 69dCamping Wilgenoord, Wissenkerke

Familie Camping de Molenhoek, Molenweg 69a, Kamperland, 0113-371202 / www.demolenhoek.com / [email protected] Advertentie op pagina 43 / Zie plattegrond Kamperland nr. 43b

Minicamping en Appartementen verhuur Bouw en PlantlustOosthavendijk 2, Kamperland, 0113-373016 / 06-27155270 / www.fpijnenburg.nl

Minicamping De Kering, Jacobaweg 1, Kamperland, 0113-371483 Advertentie op pagina 48 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 48dMinicamping De Ontdekking, KamperlandMinicamping De Strandjutter, KamperlandMinicamping De Vijf Linden, KamperlandMinicamping De Vlasschelf, KamperlandMinicamping De Willemhoeve, Geersdijk

Page 83: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 83

Minicamping Hoeve Hofwijk, Kamperland

Minicamping Klaverwijk, Klaverweg 1, Colijnsplaat 0113-695323 / www.klaverwijk.nl / [email protected] Minicamping Klompe, Kamperland

Minicamping Landzicht, Campvlietweg 1, Geersdijk0113-302090 / www.minicampinglandzicht.tk / [email protected] Minicamping Mattemburgh, ColijnsplaatMinicamping Vlietenberg, Wissenkerke

Minicamping Weizicht, Kats0113-695680 / www.weizicht.comAdvertentie op pagina 69 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 69c

Minicamping Zeelucht, Keihoogteweg 6, 4491 PT Wissenkerke, 0113-372480 / 06-10382401 / www.minicampingzeelucht.nl / [email protected] Zorgboerderij Catharina Maria Hof, KamperlandNederlandse caravanclub De Zandkreek, Kortgene

RCN de Schotsman, Schotsmanweg 1, Kamperland0113-371751 / www.rcn.nlAdvertentie op pagina 57 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 57b

Roompot Beach Resort, Mariapolderseweg 1, Kamperland 0113-374000 / www.roompot.nl Advertentie op pagina 96 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 96

CateringSlagerij Verburg Kaaistraat 19, Kortgene, 0113-301304 Advertentie op pagina 33 / Zie overzichtskaart Kortgene nr. 33c

Spar Kallewaard Catering, Kruisstraat 26, Colijnsplaat0113-693090 / www.kallewaard.nlAdvertentie op pagina 61 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 61d

Dieren/dierbenodigdhedenDierenambulance Bevelanden 06-23466221Dierenartspraktijk Noord-Beveland, Hoofdstraat 22, Kortgene, 0113-302145Dierenbenodigdheden Robbedoes, Colijnsplaat

Van Maldegem Dier Tuin en Hengelsport Provincialeweg 8, Kortgene, 0113-301431 / www.kwekerijvanmaldegem.nlAdvertentie op pagina 19 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 19a

DrogisterijLe Grand Bazar, Hoofdstraat 46, Kortgene, 0113-306140 Advertentie op pagina 19 / Zie plattegrond Kortgene nr. 19dLe Passage, Kamperland

Supermarkt C1000 Clement Ruiterplaatweg 5,Kamperland, 0113-377550 Advertentie op pagina 49 / Zie plattegrond Kamperland nr. 49aVer & Sier, Colijnsplaat

Elektrische huishoudelijke apparatenFlikweert Elektra & Fietsen, Noordstraat 40, Kamperland, 0113-371327 Advertentie op pagina 65 / Zie plattegrond Kamperland nr. 65aVan der Heijden fietsverhuur/witgoed, Colijnsplaat

Fietsverkoop, - verhuur en –reparatieElfiets (elektrische) ligfietsen, Colijnsplaat

Fietsverkoop/verhuur Augustijn, Hoofdstraat 71, Kortgene, 0113-301251 Advertentie op pagina 19 / Zie plattegrond Kortgene nr. 19c

Page 84: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 084

Flikweert Elektra & FietsenNoordstraat 40, Kamperland, 0113-371327 Advertentie op pagina 65 / Zie plattegrond Kamperland nr. 65aVan der Heijden fietsverhuur/witgoed, Colijnsplaat

FitnessFittz, KortgeneLe Passage, Kamperland

Fotohandel/ fotograafBen Seelt BV, KortgeneCede Photoservices, Kamperland

De Pree e-Consult, Oosthavenstraat 2, Colijnsplaat0113-693311 / www.depree.nl

FysiotherapieFittz, KortgeneFysiotherapie Le Passage, KamperlandFysiotherapie Maatschap Deusing, ColijnsplaatFysiotherapie Noord-Beveland, Kamperland

Galerie/ AtelierGalerie Albion, WissenkerkeGalerie Curaçau / 2e handsboeken winkel, ColijnsplaatGalerie De Praktijk, Wissenkerke

Galerie KatsDorpsstraat 16, Kats, 0113 601685 / www.galeriekats.nl

Hofstede Galerie Lijn 3, Provincialeweg 1, Geersdijk0113-850609 / [email protected] op pagina 61 / Zie plattegrond Geersdijk nr. 61aGalerie Prunier, Kortgene

GarageAutobedrijf Van DammeCruyckelcreke 1-3, Wissenkerke, 0113-371477 / www.vandammeautos.nl

Garage Augustijn Hoofdstraat 71, Kortgene, 0113-301251 Advertentie op pagina 19 / Zie plattegrond Kortgene nr. 19c

Garage van Gilst, Havelaarstraat 1, Colijnsplaat, 0113 695287

Garage Van Halst Ruiterplaatweg 2b, Kamperland, 0113-371234 Advertentie op pagina 49 / Zie plattegrond Kamperland nr. 49d

GemeenteGemeente Noord-Beveland, Voorstraat 31, Wissenkerke, 0113-377377 / www.noord-beveland.nl / [email protected]

HotelApart Hotel Het Veerse Meer, Weststraat 2, Kortgene, 0113-301869 / www.aparthotel.nl / [email protected]

HCR De Kroon, Voorstraat 17, Wissenkerke, 0113-371324 / www.hoteldekroonzeeland.nlAdvertentie op pagina 7 / Zie plattegrond Wissenkerke nr. 7a

Hotel De Korenbeurs, Kaaistraat 12, Kortgene, 0113 – 301342 www.korenbeurs-kortgene.nl / [email protected] Advertentie op pagina 33 / Zie plattegrond Kortgene nr. 33a

Huifkarverhuur en -rittenHuifkarverhuur-Stalhouderij-Manege De Kok, Vlietenburgweg 1, Wissenkerke06-17256362 / www.stalhouderijdekok.web-log.nl / [email protected]

Page 85: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 85

Installatiebedrijf/ loodgieterIBZ Installatiebedrijf Zuid B.V., Het Rip 1, Kamperland, 0113-372873 / www.ibz.nuAdvertentie op pagina 48 / Zie plattegrond Kamperland nr. 48b

Snel ITJulianastraat 23, Wissenkerke, 06-54922000

J. WeststrateVeerdam 58, Kortgene, 0113-301662

Internet(marketing)De Pree e-Consult, Oosthavenstraat 2, Colijnsplaat0113-693311 / www.depree.nl

JachthavenDelta Marina, Veerdam 3, Kortgene, 0113-307171 / www.deltamarina.nl Advertentie op pagina 48 / Zie plattegrond Geersdijk nr. 48aJachthaven Colijnsplaat, ColijnsplaatJachthaven Kamperland, Kamperland

Roompot Marina, Sophiaboulevard 23 A, Kamperland 0113-374125 / www.roompotmarina.nl

UitHaven Marina, Haven 5, Kamperland0113-371051 www.uithaven-marina.nlVan de Rest Nautic, Kats

Kado/speelgoed/souvenir/camping-/strand-/huishoudelijke artikelenAtalanta, Wissenkerke

Chocoladewinkel Nummer 15, Veerweg 15, Kamperland0113-372231 / www.chocoladewinkelnr15.nlAdvertentie op pagina 95 / Zie plattegrond Kamperland nr. 95c

De kleine Deugniet, Voorstraat 26, Colijnsplaat 0113 695305 / www.dekleinedeugniet.info Advertentie op pagina 15 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 15aKadoshop Zomaar, Colijnsplaat

Le BonheurWestkruisstraat 1, Geersdijk, 0113 301615 / www.le-bonheur.eu

Le Grand Bazar Hoofdstraat 46, Kortgene, 0113-306140 Advertentie op pagina 19 / Zie plattegrond Kortgene nr. 19dLe Grand Bazar, KamperlandLe Passage, KamperlandVer en Sier, Colijnsplaat

Kapper/verzorgingAgnes Hairexpress, GeersdijkArian’s Haarstudio, WissenkerkeBeauty Centre Yushin, KortgeneHaarverzorging Majo de Bruijn, KortgeneHair Trends Kapsalon, Kortgene

Jo’s hairstyle, Molenweg 21, Kamperland, 06-11028981Kapsalon Lydia, ColijnsplaatKapsalon Purity, KamperlandKapsalon Silvia, ColijnsplaatLe Passage, Kamperland

La Petite PedicureHoofdstraat 114, Kortgene, 0113 301266Miranda’s Hairdesign, KamperlandNagelstudio Fancy Nails, KatsPedicure Lianne, Kamperland

Page 86: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 086

Pedicure Salon Margriet, KamperlandPedicure Sandra Noordhoek, KamperlandSchoonheidssalon Jacqueline vd Weele, ColijnsplaatSchoonheidsspecialiste Liesbeth Dijkema, Colijnsplaat

KledingAnnelies Mode – Jeans en casuals, KamperlandAtelier Marjo Vingerhoed, KamperlandDe Boardcorner, Kortgene

De kleine Deugniet, Voorstraat 26, Colijnsplaat 0113 695305 / www.dekleinedeugniet.info Advertentie op pagina 15 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 15aMarpie Fashion, Kamperland

MakelaarBoot Makelaardij, Kortgene

Ruiterplaat Makelaardij, Veerweg 3, Kamperland0113-372474 / www.ruiterplaatmakelaardij.nl Advertentie op omslag binnenzijde / Zie plattegrond Kamperland nr. 0aTA Makelaardij, Wissenkerke

ManegeHuifkarverhuur-Stalhouderij-Manege De Kok, Vlietenburgweg 1, Wissenkerke06-17256362 / www.stalhouderijdekok.web-log.nl / [email protected]

Natuur- en alternatieve geneeswijzenElki Reikicentrum, ColijnsplaatFiona Hack, WissenkerkeFittz body & mind, KorgenePraktijk voor Chinese geneeswijze M.J. Bardolf, KamperlandRP Vitamino Analytic, Kamperland

OpticienAafjes Optiek, Kamperland

PensionD’Ouwe Smidse, Kamperland

Entre Deux Mers, Voorstraat 35, Wissenkerke, 0113-373862 / www.entredeuxmers.nl / [email protected] Advertentie op pagina 7 / Zie plattegrond Wissenkerke nr. 7d

Kunsthuis “de Eenhoorn”, Havelaarstraat 22, Colijnsplaat, 06-24512582 / www.eenhoorntrec.nl / [email protected] Advertentie op pagina 15 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 15aPension bij de Molen, WissenkerkeTrimpe appartementen, Colijnsplaat

Restaurant/ (eet)café/snackbarBierbrouwerij en Grand Café Emelisse, Nieuweweg 7, Kamperland 0113-370262 / www.emelisse.nl / [email protected] Advertentie op pagina 92 / Zie plattegrond Kamperland nr. 92Café de Plu, Strandhoekweg 1, 4493 NS Kamperland (Overzichtskaart Noord-Beveland 47)

Frituur/Café HavenzichtWesthavendijk 1, 4493 BM Kamperland, 0113 370335 / www.cafehavenzicht.com

Frituur Sam’s DinerOostvoorstraat 13, Wissenkerke, 0113372000 Café Jet, Hoofdstraat 31/33, KortgeneCafé Juliana, ColijnsplaatCafé-Restaurant het Veerhuis, Zandkreekstraat 6, KortgeneChinees Indisch Restaurant “Chung Ching”, KamperlandChinees Indisch Restaurant Shangrila, KortgeneEetcafe de Vismijn, ColijnsplaatEetcafe ’t Slop, ColijnsplaatEeterij Iets Anders, Kortgene

Page 87: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 87

Eethuis-cafetaria de Linde Voorstraat 71, Colijnsplaat, 0113-695569 Advertentie op pagina 15 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 15cGasterij Veldzicht, Kamperland

HCR De Kroon, Voorstraat 17, Wissenkerke, 0113-371324 / www.hoteldekroonzeeland.nlAdvertentie op pagina 7 / Zie plattegrond Wissenkerke nr. 7aLangoed Rijckholt, GeersdijkPannenkoekenhuis De Prinsheerlijke Pannenkoek, WissenkerkePlattelandscafé Wesdorp, Geersdijk/Kortgene

Hotel De Korenbeurs, Kaaistraat 12, Kortgene, 0113 – 301342 www.korenbeurs-kortgene.nl / [email protected] Advertentie op pagina 33 / Zie plattegrond Kortgene nr. 33a

Restaurant-Café Bestevaer, Sophiaboulevard 25, Kamperland0113-374145 / www.roompot.nl/roompotbeachresortAdvertentie op pagina 96 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 96Restaurant De Griek, Kamperland

Restaurant De Schelde, Havenstraat 9 Colijnsplaat, 0113-695225 / www.vis-restaurant.nl / [email protected] Advertentie op pagina 15 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 15dRestaurant d’Ouwe Veerstoep, KamperlandRestaurant Grand Café De Paardekreek, Havenweg 4, Kortgene (Plattegrond Kortgene - 47)Restaurant Herberg het Veerse meer, KortgeneRestaurant Katse Kaai, KatsRestaurant La Cantina, KamperlandRestaurant Le Bras de Mer, Voorstraat 42,Colijnsplaat (Plattegrond Colijnsplaat - 47)Restaurant Overstag, KortgeneTaverne Restaurant Overstag, Kortgene

Visrestaurant de Polderkamer, Molenweg 2, Kamperland, 0113-372158Advertentie op pagina 95 / Zie plattegrond Kamperland nr. 95dYachtclub restaurant, Colijnsplaat

RondvaartFietsvoetveer Moermond-MS Onrust0111-414309 / 06-53535297 / www.ms-onrust.nlAdvertentie op pagina 49 & 55 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 49cFrisia Rondvaarten, Kamperland

Fietsvoetveer Rederij Dijkhuizen 06-53348025 www.Rondje-Pontje.nlAdvertentie op pagina 57 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 57a

SchildersbedrijfFa. Jaap Trimpe, ColijnsplaatSchildersbedrijf Bertels, ColijnsplaatSchildersbedrijf Cappon, WissenkerkeSchildersbedrijf Jongejan, KamperlandSchildersbedrijf Kouwer, KamperlandSchildersbedrijf Noord-Beveland, KamperlandSchildersbedrijf Rijksen, KamperlandSchildersbedrijf Versprille, Kortgene

Schilder en Onderhoudsdienst de BackKamperland, 06 51391567Advertentie op pagina 72

Veenstra’s Schilder- en onderhoudsbedrijf, A. van Heestraat 23, Kamperland, 0113-371203 / 06-20111228 / www.veenstraschilder.nl / [email protected]

SchoonmaakbedrijfEllen schoonmaakbedrijf, KamperlandTapi-Rein, ColijnsplaatWassalon “Delta”, Kamperland

Page 88: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 088

SlagerijSlagerij Bouwense, Kortgene

Slagerij Leen KosterWesthavendijk 5, Kamperland, 0113 372271

Slagerij Verburg Kaaistraat 19, Kortgene, 0113-301304 Advertentie op pagina 33 / Zie plattegrond Kortgene nr. 33c

SlijterijEntre Deux Mers, Voorstraat 35, Wissenkerke 0113-373862 / www.entredeuxmers.nl / [email protected] Advertentie op pagina 7 / Zie plattegrond Wissenkerke nr. 7d

Slijterij De Poorter, Veerweg 36, Kamperland 0113 371256 Advertentie op pagina 23 / Zie plattegrond Kamperland nr. 23a

Specialiteiten winkelAtalanta, Wissenkerke

Chocoladewinkel Nummer 15, Veerweg 15, Kamperland0113-372231 / www.chocoladewinkelnr15.nlAdvertentie op pagina 95 / Zie plattegrond Kamperland nr. 95c

Boerderijwinkel Hoge Hoeve Nieuweweg 4, Kamperland, 0113-372570 / www.hogehoeve.nlAdvertentie op pagina 29 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 29c

De kleine Deugniet, Voorstraat 26, Colijnsplaat 0113 695305 / www.dekleinedeugniet.info Advertentie op pagina 15 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 15a

Le BonheurWestkruisstraat 1, Geersdijk, 0113 301615 / www.le-bonheur.eu

SportvisserijMaritieme shop, Visserijweg 3, Colijnsplaat0113-695401 / www.samenverder.nlAdvertentie op pagina 57 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 57c

Northseaadventure, opstapplaats: Roompot haven06-51391567 / www.northseaadventure.nlAdvertentie op pagina 39 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 39c

Sportvisserij Moermond-MS Onrust, ‘s Heer Lauwendorp 14, Zierikzee0111-414309 / 06-53535297 www.sportvisserijmoermond.nlAdvertentie op pagina 49c & 55

Sportvisserij Zoeteweij, Havelaarstraat 9, Colijnsplaat0113-695462 / www.zoetewey.nl / [email protected]

Van Maldegem Dier Tuin en Hengelsport Provincialeweg 8, Kortgene, 0113-301431 / www.kwekerijvanmaldegem.nlAdvertentie op pagina 19 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 19a

StrandpaviljoenStrandpaviljoen en cabineverhuur De BanjaardBanjaardstrand, Kamperland, 0113-302203 / www.banjaardstrand.nl Advertentie op pagina 39 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 39a

Supermarkten/levensmiddelenAttent Drieske, WissenkerkeAttentmarkt Baayens, Hoofdstraat 50, Kortgene

Supermarkt C1000 ClementRuiterplaatweg 5,Kamperland, 0113-377550 Advertentie op pagina 49 / Zie plattegrond Kamperland nr. 49a

Page 89: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 89

Spar/Delicatesse Fa. Iz. A. de RegtVeerweg 36, Kamperland, 0113 371256 Advertentie op pagina 23 / Zie plattegrond Kamperland nr. 23a

Spar Kallewaard Catering, Kruisstraat 26, Colijnsplaat0113-693090 / www.kallewaard.nlAdvertentie op pagina 61 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 61d

Verscentrum Sandee, Noordstraat 42, Kamperland0113-371624 / www.verscentra.nlAdvertentie op pagina 91 / Zie plattegrond Kamperland nr. 91d

TandartsTandheelkundig centrum Noord-Beveland, Kortgene

TaxiTaxibedrijf De Koster, Wissenkerke

Tegelhandel/ SanitairIBZ Installatiebedrijf Zuid B.V., Het Rip 1, Kamperland 0113-372873 / www.ibz.nuAdvertentie op pagina 48 / Zie plattegrond Kamperland nr. 48b

VakantiewoningverhuurMinicamping en Appartementen verhuur Bouw en PlantlustOosthavendijk 2, Kamperland, 0113-373016 / 06-27155270 / www.fpijnenburg.nl

Bemiddelingsbureau Kouwer, Knotwilgendreef 13, Kamperland 0113-301458 / www.kouwer.nl / [email protected] Advertentie op pagina 69 / Zie plattegrond Kamperland nr. 69a

CountryHouse de Vlasschure, Dorpsdijk 12, Wissenkerke, 06-20442643, www.countryhousedevlasschure.nl, [email protected] Hoeve Hofwijk, Kamperland

Ruiterplaat Makelaardij, Veerweg 3, Kamperland0113-372474 / www.ruiterplaatmakelaardij.nl Advertentie op omslag binnenzijde / Zie plattegrond Kamperland nr. 0a

VVV Walcheren en Noord-Beveland, Veerweg 40a, Kamperland 0113-371595 / www.vvvzeeland.nlAdvertentie op pagina 65 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 65d

VakantieparkenVillapark De Paardekreek, Havenweg 1, Kortgene, 0113-302051 / www.villaparkdepaardekreek.nlAdvertentie op pagina 33 / Zie plattegrond Kortgene nr. 33d

RCN de Schotsman, Schotsmanweg 1, Kamperland0113-371751 / www.rcn.nlAdvertentie op pagina 57 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 57b

Roompot Beach Resort, Mariapolderseweg 1, Kamperland 0113-374000 / www.roompot.nlAdvertentie op pagina 96 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 96

VishandelJohn’s Vishandel, Visserijweg 4, Colijnsplaat0113 695241Advertentie op pagina 91 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 91c

Zeevishandel Bruinvis BV, Jacobaweg 1, Kamperland, 0113-372842 / www.bruinvis.comAdvertentie op pagina 65 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 65b

VuilnisMilieustraat Noord-Beveland, Cruijckelcreke 21, Wissenkerke 0113-370784

Page 90: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 090

VVV en VVV-informatiepuntenVVV Walcheren en Noord-Beveland, Veerweg 40a, Kamperland 0113-371595 / www.vvvzeeland.nlAdvertentie op pagina 65 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 65dVVV-informatiepunt, Garage Augustijn, KortgeneVVV-informatiepunt, Cafetaria De Linde, ColijnsplaatVVV-informatiepunt, Hotel/café-restaurant De Kroon, Wissenkerke

WasseretteWassalon Delta, Kamperland

Watersport Delta Yacht, Jachthavenweg 1, Colijnsplaat 0113-695776 / www.deltayacht.com / ko@deltayacht Advertentie op pagina 57 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 57dDuikschool Oceanus, ColijnsplaatDuikwacht Zeeland, ColijnsplaatEnnik Yacht en meubel, ColijnsplaatJachtmakelaardij Kats, KatsLion Sails, KatsSailCollege de Schotsman, KamperlandSurf- en Kitecentrum Roha, Kamperland

Waterskicentrum De SchotsmanCampensweg 2, Kamperland, 0113-370070 / www.waterski-zeeland.nl Advertentie op pagina 72 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 72dWatersport THM, ColijnsplaatWind- en Kitesurfschool, Veerse Dam tussen Kamperland en VrouwenpolderZembla Ski & Wakeboard Center, Kortgene

Zwemer Surfcentrum – WatersportHavenweg 4, Kamperland, 0113-371547 / www.zwemer.nlAdvertentie op pagina 43 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 43a

WoonwinkelDe Woongalerij, KortgeneWoningininrichting Meulenberg, Kamperland

WorkshopsBoerderijwinkel Hoge Hoeve, Nieuweweg 4, Kamperland, 0113-372570 / www.hogehoeve.nlAdvertentie op pagina 29 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 29c

Galerie KatsDorpsstraat 16, Kats, 0113 601685 / www.galeriekats.nl

Hofstede Galerie Lijn 3, Provincialeweg 1, Geersdijk0113-850609 / [email protected] op pagina 61 / Zie plattegrond Geersdijk nr. 61a

Avontuurlijke activiteitenorganisatie TREC, Havelaarstraat 22, Colijnsplaat, 06-24512582 / www.avontuurlijkveersemeer.nlAdvertentie op pagina 15 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 15a

WijngaardDe Druivengaerde, Dorpsdijk 2A, Wissenkerke, 0113-371665 / www.druivengaarde.nl / [email protected]

ZwembadHet WissebadJulianastraat 24/B, Wissenkerke, 0113-373368 Advertentie op pagina 7 / Zie plattegrond Wissenkerke nr. 7c

Sportpunt Zeeland, Zwembadweg 3, Goes, 0113-233388 / www.sportpuntzeeland.nl / [email protected] Advertentie op omslag binnenzijde / 20 minuten rijden vanaf Noord-Beveland

Zwemparadijs De Roompot, Sophiaweg 1, Kamperland 0113-374160 / www.roompotzwemparadijs.nlAdvertentie op pagina 96 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 96

Page 91: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 91

Zie plattegrond Colijnsplaat - nummer 91c

John’s Zeevishandelgenieten van onze verse vis

op de camping, thuis of op ons terras aan de haven

kibbeling / lekkerbek / mosselen / tongkabeljauw / schol / kreeft / garnalen

Visserijweg 4 - Colijnsplaat - Tel.: 0113 69 52 41

Zie plattegrond Kamperland - nummer 91d

• Groente & Fruit van eigen land!

• Verse buitenlandse kazen

• Olijven bar

• Maaltijden & salades

• Ruime Bakkerij afdeling

Boerderij WinkelNoordstraat 42, Kamperland

Tel. 0113 - 37 16 24www.vercentra.nl

10%KORTING

OP ONTBIJTOF LUNCH

10% korting bij het nuttigen van een ontbijtof lunch vanaf 2 personen.Maximaal 1 kortingsbon per rekening. #

“De Kleine Deugniet”biologische voedingkado’s - exposities GRATIS

KUNSTWERKJE/SIERAAD MAKEN

Kinderen kunnen gratis hun eigen “kunstwerkje” of sieraad van speksteen maken bij “de kleine deugniet” in de theetuin #

Kunsthuis “de Eenhoorn”b&b-lunch-kado-kaarten

Page 92: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 092

Zie plattegrond Kamperland - nummer 92

Hoe word ik gebrouwen?

www.emelisse.nl

rondleidingen(wo/za 15.30 uur)

Lunchdiner

reserveren:0113-370262

wij zijn dagelijks geopend nov-mrt zijn wij alleen in het weekend open

nieuweweg 7, 4493 PA kAmPerLAnd

adv.def.indd 1 26-02-10 09:35

Kunsthuis “de Eenhoorn” b&b-lunch-kado-kaarten

Havelaarstraat 224486 BC ColijnsplaatTel: 06 24 51 25 [email protected]/www.eenhoorntrec.nl

de kleine deugniet

voorstraat 264486 ak colijnsplaat0113-695305www.dekleinedeugniet.info

openingstijden:(in juli en augustus)(donderdag en) vrijdag: 9-12 & 13-17 uurzaterdag: 9-12 & 13-16 uur

Knip de bon uit en lever deze in voor 10% korting bij het nuttigen van een ontbijt of lunch vanaf 2 personen bij Kunsthuis “de Eenhoorn”.

tegen inlevering van deze bon kunnen kinderen gratis hun eigen “kunstwerkje”of sieraad van speksteen maken bij “de kleine deugniet” in de theetuin.#

#

Geldig t/m 31 decem

ber 2010Algem

ene voorwaarden:

ww

w.infogidsnoordbeveland.nl

Geldig t/m 31 decem

ber 2010Algem

ene voorwaarden:

ww

w.infogidsnoordbeveland.nl

Page 93: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

Vakanties Roompot Beach ResortRestaurant Bestevaer 10%KORTING

OP MOSSELEN

Zie pagina 96Maximaal 1 kortingsbon per rekening.

#Vakanties Roompot Beach Resort

10%KORTING

OP PANNENKOEKEN

Zie pagina 96Maximaal 1 kortingsbon per rekening.

#Moermond- MS Onrust Fietsvoetveer (Burghsluis-Colijnsplaat-Zierikzee-Burghsluis)

Natuurvaartochten

43

#Zwemer Watersport

E5,-KORTING

OP DE HUUR VANEEN ZEILBOOT

Zie pagina 43Maximaal 1 kortingsbon per boot.

#Emelisse Brouwerij & Restaurant 10%KORTING

OP UWHOOFDGERECHT

Zie pagina 92Maximaal 1 kortingsbon per rekening.Maximale korting: e 10,- per tafel/rekening #

Sportpunt Zeeland

20%KORTING

ENTREESUBTROPISCH

ZWEMBAD

20% korting op een los entreekaartje voor het subtropisch zwembad (maximaal 4 personen) gedurende het hele seizoen 2010.

VAREN =

BETALENZie pagina 55De laagste prijs vervalt.

Page 94: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

#

#

#

#

Roompot Beach Resort - Restaurant Bestevaer

Sophiaboulevard 254493 PL KamperlandTel. 0113-374145www.roompot.nl/roompotbeachresort

Roompot Beach Resort

Mariapolderseweg 14493 PH KamperlandTel. 0113-374140www.roompot.nl/roompotbeachresort

Moermond- MS Onrust

Fietsvoetveer Burghsluis – Colijnsplaat – Zierikzee – BurghsluisNatuurvaartochten

Tel. 0111-414309Mobiel: 06-53535297 www.ms-onrust.nl

Zwemer Watersport

Havenweg 44493 MT KamperlandTel. 0113-371547www.zwemer.nl

Emelisse Brouwerij & Restaurant

Nieuweweg 74493 PA KamperlandTel. 0113-370262www.emelisse.nl

Sportpunt Zeeland

Kattendijksedijk4463 AB GoesTel. 0113-233388www.sportpuntzeeland.nl

Openingstijden:www.sportpuntzeeland.nlEntreeprijzen:www.sportpuntzeeland.nl

Knip de bon uit en lever deze in voor 10% korting op de mosselen bij Roompot Beach Resort - Restaurant Bestevaer

Knip de bon uit en lever deze in voor 10% korting op de pannenkoeken bij Roompot Beach Resort

Knip de bon uit en lever deze in voor 4 varen = 3 betalen bij Fietsvoetveer ms-Onrust. Reserveren is voor alle tochten (behalve de veerdienst) noodzakelijk.

Knip de bon uit en lever deze in voor e 5,- korting op de huur van een zeilboot bij Zwemer Watersport. Maximaal 1 kortingsbon per boot.

Knip de bon uit en lever deze in voor 10% korting op uw hoofdgerecht bij Emelisse, maximaal te behalen korting: e 10,- per tafel/rekening

20% korting op een los entreekaartje voor het subtropisch zwembad (maximaal 4 personen) gedurende het hele seizoen 2010. Niet geldig in combinatie met ander acties en/of kortingen

#

Geldig t/m 31 decem

ber 2010Algem

ene voorwaarden:

ww

w.infogidsnoordbeveland.nl

Geldig t/m 31 decem

ber 2010Algem

ene voorwaarden:

ww

w.infogidsnoordbeveland.nl

Geldig t/m 31 decem

ber 2010Algem

ene voorwaarden:

ww

w.infogidsnoordbeveland.nl

Geldig t/m 31 decem

ber 2010Algem

ene voorwaarden:

ww

w.infogidsnoordbeveland.nl

Geldig t/m 31 decem

ber 2010Algem

ene voorwaarden:

ww

w.infogidsnoordbeveland.nl

Geldig t/m 31 decem

ber 2010Algem

ene voorwaarden:

ww

w.infogidsnoordbeveland.nl

Page 95: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 95T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 0 95

Zie plattegrond Kamperland - nummer 95a

Huisbrouwerij de Peelander bestaat uit:* Zeeuwse landbouwers die de grondstoffen brouwgerst, hop, kersen en frambozen leveren.* Noord-Bevelandse brouwmeester die de bieren ontwikkelt.* Loonbrouwerij die met onze grondstoffen en ons recept voedselveilig en duurzaam brouwt.* Distributeur Spennekot, 06-44330216, die in Zuid-Nederland distribueert aan Groothandel en Detailhandel. Samen maken we het lekkerste Noord-Bevelandse bier!

www.peelander.nl Voor presentatie en proeverijworkshop: Info-Doecentrum Agrarisch Natuurbeheer Akkerleven Reserveren voor groepen: Five Star Farm, fam Pijnenburg 0113 371972 of Peelander bieren 0113 371818 . Minimaal aantal deelnemers workshop is 15 personen.

Huisbrouwerij de Peelander Sinds 1990Knotwilgendreef 23, 44 93 EJ, Kamperland, [email protected]

Zie plattegrond Kamperland - nummer 95c

Stap terug in de tijd in ons authentiek sfeervol ingerichte winkeltje. Ons assortiment bestaat uit een ruime keuze handgemaakte bonbons, truffels, repen en andere overheerlijke chocoladelekkernijen.

Alleen bij ons verkrijgbaar: “Noordbevelandertjes”een chocolaatje in de vorm van Noord-Beveland.

openingstijden: Wo t/m Vrij van 9:00 tot 12:00, Za van 9:00 tot 13:00 of als de kar buiten staat (pinnen mogelijk)

CHOCOLADEWINKEL

Veerweg 15 - Kamperland - Tel. 0113-372231 www.chocoladewinkelnr15.nl

Zie plattegrond Kamperland - nummer 95d

Visrestaurant De PolderkamerOntdek de schatten van de zee in ons Maritiem-Restaurant* De perfect gebakken zeetong* Ons beroemde VISPLATEAU voor twee personen* Ook diverse vleesgerechten en kindermenu’s.

Molenweg 2 - Kamperland - Tel. 0113-372158 vanaf 12.00 uurOpen vanaf 17.00 uur - van 2 nov. tot 1 apr. geopend vanaf 18.00 uur

Reserveren

aanbevolen

Page 96: Toeristische Informatiegids Noord-Beveland 2010

T O E R I S T I S C H E I N F O R M A T I E G I D S N O O R D - B E V E L A N D - 2 0 1 096

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 96

M

S

S

Roompot Beach Resort

Mosselen eten Zeeuwse mosselen eten met uitzicht over de Oosterschelde? Bij restaurant Bestevaer kan dat. Voor € 21,50 geniet u van een heerlijke pan mosselen. Zie kortingsbon op pagina 93.

SpetterarrangementDe hele dag zwemmen in het subtropisch zwemparadijs en genieten van een frietfestijn (friet, frietsaus, kroket of frikandel, appelmoes, fris-drank en ijsje). Van € 14,90 nu voor slechts € 8,90!

Spelen & SmullenHeerlijk spelen in de

indoor-speeltuin en daarna

genieten van een lekkere

pannenkoek. De toegang

tot de indoor-speeltuin is

gratis! Zie kortingsbon voor

pannenkoeken op pagina 93.

Roompot Beach ResortMariapolderseweg 1, 4493 PH KamperlandTel. 0113 - 374000www.roompot.nl/roompotbeachresort