Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

164
De Vlaamse Ardennen is een uitermate landelijke regio met een typisch glooiend karakter. De kronkelende kasseibanen, heuvels en holle wegen vormen in de lente het decor van de Vlaamse wielerklassiekers. De hellingen zijn een uitdaging voor menig fietser. Wandelaars vinden er oneindige mogelijkheden langs stille en onverharde wegen, door bossen en natuurrijke parken. Achter elke hoek en voorbij elke heuvel wacht een beleving of valt er iets te ontdekken. Het talrijk aanwezig religieus en archeologisch erfgoed getuigt van een regio waarin al eeuwen wordt geleefd van en met de natuur. Om u op weg te helpen, kan u gebruik maken van deze toeristische gids. Een handige pocket waarmee u op verkenning kan trekken en ontdekken welke schat de heuvels van de Vlaamse Ardennen verborgen houdt. Naast praktische informatie als adressen, telefoonnummers en openingsuren, vindt u er ook heel wat tips en weetjes die u helpen om van uw vakantie een zinvolle beleving te maken. Een streek om opnieuw en langzaam te ontdekken. Veel plezier. Vlaanderens Mooiste Landschap

description

Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013 fietsen - wandelen - lekker eten

Transcript of Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Page 1: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

De Vlaamse Ardennen is een uitermate landelijke regio met een typisch glooiend karakter. De kronkelende kasseibanen, heuvels en holle wegen vormen in de lente het decor van de

Vlaamse wielerklassiekers. De hellingen zijn een uitdaging voor menig fietser. Wandelaars vinden er oneindige mogelijkheden langs stille en onverharde wegen, door bossen en natuurrijke parken. Achter elke hoek en voorbij elke

heuvel wacht een beleving of valt er iets te ontdekken. Het talrijk aanwezig religieus en archeologisch erfgoed getuigt van een regio waarin al eeuwen wordt geleefd van en met de natuur.

Om u op weg te helpen, kan u gebruik maken van deze toeristische gids. Een handige pocket waarmee u op verkenning kan trekken en ontdekken welke schat de heuvels van de Vlaamse Ardennen verborgen houdt. Naast praktische informatie als adressen, telefoonnummers en openingsuren, vindt u er ook heel wat tips en weetjes die u helpen om van uw vakantie een zinvolle beleving te maken. Een streek om opnieuw en langzaam te ontdekken.

Veel plezier.

VlaanderensMooisteLandschap

Page 2: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013
Page 3: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Hoofdstuk I | HISTORISCH GELADEN LANDSCHAP 4-5

Hoofdstuk II | ACTIEf Fietsen 6-29 Wandelen 30-44 In de natuur 45-57 Paardrijden 58-61 Autoroute 62-63 Op het water 64-65

Hoofdstuk III | TREkPLEISTERS 66-77

Hoofdstuk IV | ERfGOED EN CuLTuuR Erfgoedstadjes 78-89 Kunst en musea 90-99 Kleine, fijne dingen 100-109 Verhalen en tradities 110-115

Hoofdstuk V | uIT Evenementen 116-121 Uiteten en restaurants 122-123 Culturele centra 124-125

Hoofdstuk VI | SHOPPING Winkelgebieden en -straten 126-127 Markten, boeren- en vlooienmarkten 128-129 Bijzondere winkels 130-131 Streekspecialiteiten 132-139

Hoofdstuk VII | STADjES EN DORPjES Stadjes en dorpjes 140-156

Zoekwijzer per gemeente 157-160Overzicht infokantoren 161-164

INHOUD

Page 4: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Welkom in deVlaamse Ardennen

4

Historisch geladen landschapDe landelijke regio Vlaamse Ardennen ligt in het uiterste zuiden van Oost-Vlaanderen, tussen de Leiestreek, het Scheldeland en het Pajottenland. De zuidgrens van de regio is de taalgrens tussen Vlaanderen en Wallonië. De overgang tussen de Vlaamse Ardennen en le Pays des Collines in Henegou-wen verloopt geografisch vlekkeloos. Zowel aan de noordelijke als aan de zuidelijke kant van de taalgrens vertoont het landschap immers veel gelijke-nissen, met de getuigenheuvels als grootste troef.

Vlaanderens Mooiste landschap: vroeger en nuHet landschap van de Vlaamse Ardennen heeft er niet altijd uitgezien zoals we het vandaag kennen. Vier grote stappen hebben het landschap gemaakt tot wat het vandaag is. In het tertiair tijperk, zo’n 70 tot 3 miljoen jaar ge-leden, overspoelde de zee regelmatig dit gebied en stond de leefomgeving van vandaag onderwater. Ongeveer 3 miljoen jaar geleden, in het kwartiair tijdperk, werd de bodem van het gebied naar boven getild waardoor er reliëfvorming ontstond en de zee zich langzaam terugtrok. Dit is ook het moment waarop de eerste valleien, maar ook rivieren zoals de Schelde, hun vorm kregen. Grofweg 100.000 jaar geleden lopen de ijstijden ten einde en ontstaat er een opwarming. Hierdoor schuiven regelmatig immense mod-derpakketten langs de Noordhellingen naar beneden waardoor we vandaag te maken hebben met veel stijlere Zuidhellingen en zachtere Noordhellingen. Nu komen in de Vlaamse Ardennen zeven verschillende grondlagen aan de oppervlakte. Nog steeds treden verglijdingen op van de bovenste la(a)g(en) die van de onderliggende laag afglijd(t)(en), met als gevolg dat sommige hoevetjes letterlijk scheef staan.

De Romeinen en hun (on)doorgrondelijke wegenZo’n 2000 jaar geleden hebben de Romeinen de Vlaamse Ardennen ontdekt en dat ze hun sporen hebben achtergelaten, merk je nog steeds. De Romein-se wegenbouwers hadden het niet onder markt met het golvende landschap, maar slaagden er toch in om met succes heirwegen aan te leggen. Daarvan is Velzeke het mooiste bewijs. Velzeke was vroeger namelijk een verkeers-wisselaar van twee Romeinse Heirwegen. Eentje kwam van Boulogne-sur-Mer en liep naar Keulen en de tweede bracht je van Velzeke naar Bavay en verder naar Reims en de Provence.

Vlaanderens Mooiste landschap tijdens de MiddeleeuwenHet West-Romeinse Rijk is gevallen en we introduceren de Middeleeuwen of ook wel de donkere eeuwen genoemd. Omstreeks 974 werd Ename, gelegen langs de Schelde, gesticht door de Duitse Keizer Otto II om de westgrenzen van zijn rijk te beschermen. Een burcht werd opgetrokken en rond die sterkte ontwikkelde zich spoedig een handelsnederzetting. Ename werd omstreeks 1005 omschreven als de belangrijkste vestiging in het hertogdom Lotharingen. Vandaag herinnert een ruïne van de burcht op de rechteroever van de Schelde ons aan het belang van Ename in de Middeleeuwen.

HOOFDSTUK I

Page 5: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Welkom in deVlaamse Ardennen

5

EEN DUURZAAM TRAJECTWij laten u op uw manier mee genieten van het boeiende land-schap en het waardevol erfgoed. Dat u respectvol omspringt met onze rijkdommen, hoeven we allicht niet te vragen. De schoonheid van een bloem kunt u niet plukken, alleen ervaren op het moment dat u ze ziet.

Omer Wattez: vader van de Vlaamse ArdennenWe nemen een sprong in de tijd en arriveren in de 19de eeuw. Een tijd waarin de rijkere burgerij uit Gent, Brussel, Kortrijk komt om de Vlaamse Arden-nen te bezoeken. Men logeert in één van de belle epoque hotels, bezoekt de herbergen met kasteleinen, en maakt een gezondheidskuurwandeling door de bossen. Sommigen onder hen, zoals Lodewijk Omer Wattez, zetten zich ook in voor het behoud van de esthetische waarden van de Vlaamse Arden-nen. Omer Wattez, de vader van de Vlaamsche Ardennen, ziet voor het eerst het levenslicht in Schorisse. Naast zijn functie als leraar, is Omer Wattez een begenadigd schrijver. In de periode 1881-1913 schrijft hij niet minder dan 25 ‘Zuid-Vlaandersche’ novellen waaronder zijn werk ‘De Vlaamsche Arden-nen’. Zijn gemoedelijke en geestige vertelstijl blijkt uit de eerste zinnen van zijn boek: ‘Ik zal u leiden over berg en dal, door het zuidelijk gedeelte van Oost-Vlaanderen, dat wij met recht de Vlaamse Ardennen mogen heeten. Het is een bergland. Gij, die het nog niet kent, begin maar niet te glimlachen. Bergen in Vlaanderen! Daarvan hoordet gij misschien nooit spreken, en toch bestaat het’.

“Gij, die het nog niet kent, begin maar niet te glimlachen. Bergen

in Vlaanderen! Daarvan hoordet gij misschien nooit spreken, en toch

bestaat het”(citaat: Omer Wattez)

Page 6: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

6Actief

De Vlaamse Ardennen zijn door hun landschappelijke kenmerken in trek bij geoefende fietsers en wielertoeristen. De Ronde van Vlaanderen geeft elk jaar internationale promotie aan deze streek. Verschillende fietsroutes maken gebruik van de karakteristieken van het landschap en de aanwezigheid van de Ronde-iconen zoals de hellingen en kasseistroken. Hierdoor kunnen sommige routes als ‘steil’ en ‘uitdagend’ worden bestempeld. Dit maakt het aanbod sterk en onderscheidend ten opzichte van de rest van Vlaanderen. Ander-zijds werden ook zachtglooiende en zelfs vlakke routes aangelegd in de Scheldevallei en het noorden van de Vlaamse Ardennen. Zo kun-nen ook minder geoefende fietsers en gezinnen met kinderen een aangepast traject vinden.

HOOFDSTUK II

Fietsen

Page 7: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

7 Actief

Fietsnetwerk en online routeplanner

fietsnetwerk Vlaamse Ardennen

Toerisme Oost-Vlaanderen inventariseerde alle fietspaden en -wegen in de Vlaamse Ardennen en zette de rustige én veilige trajecten op één kaart. Waar twee wegen elkaar kruisen, is er een fietsknooppunt met een bepaald nummer. Op de fietsnetwerkkaart ziet u ontelbare lussen, bolletjes en nummers. Je kan dus veilig van knooppunt naar knooppunt fietsen, je traject zelf bepalen én zeker zijn dat je onder-weg mooie landschappen tegenkomt. De knooppunten zijn aange-duid. Op de groenwitte netwerkborden staan nummers en pijlen. Een bordje met maar één nummer, maakt duidelijk dat je een fietspad volgt in de richting van een knooppunt. Op het knooppunt zelf vind je het nummer van dat knooppunt en de richting die je moet nemen naar een volgend knooppunt. Op die manier kan je aan de hand van de fietsnetwerkkaart je eigen route uitstippelen. Je kan de afstand op voorhand berekenen en haltes inplannen (bezienswaardigheden en eetgelegenheden zijn aangeduid op de kaart).Toerisme Oost-Vlaanderen heeft ook fietsnetwerken in het Meetjes-land, de Leiestreek, Scheldeland en Waasland.

De fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen kost 6 euro en is zoals de brochures over bewegwijzerde fiets- en wandelroutes te koop in alle diensten voor toerisme, VVV’s, toeristische infokantoren en een aan-tal boekhandels. Je kan ze ook via de website www.tov.be bestellen.

€6

Page 8: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

8Actief

Online fietsrouteplanner

Om het plannen van fietstochten op de fietsnetwerken makkelijker te maken kan je op de site van Toerisme Vlaamse Ardennen al geruime tijd een online routeplanner raadplegen. Klik op de kaart op de plek waar je wil vertrekken en vervolgens op de plaatsen die je wil aandoen. De computer berekent de mooiste route en het aantal kilometer. Vind je dat te veel of te weinig, dan kan je dat met een paar keer slepen en klikken met de muis aanpassen. Je kan behalve een vertrekpunt ook een aantal kilometer intikken waarna de computer je een route zal voorstellen. Zo kan je vanachter je computerscherm jouw tocht op maat samenstellen, afprinten en zelfs downloaden naar een GPS.

Surf naar: www.toerismevlaamseardennen.beklik door naar ‘fietsen’ en ‘fietsrouteplanner’.

Page 9: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

9 Actief

Page 10: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

10Actief

De Vlaamse Ardennen tellen 18 lusvormige provinciale fietsroutes. Op basis van het knooppuntennetwerk stippelde Toerisme Oost-Vlaanderen een aantal thematochten uit. Een handig boekje be-schrijft elke tocht en gaat dieper in op het thema in kwestie.

Rustig fietsen doe je in de vlakke Schelde- of Dendervallei. Spor-tieve fietsers kiezen voor een tocht doorheen het golvende land-schap van de Vlaamse Ardennen. Hun inspanningen worden zeker beloond met een prachtig vergezicht. Voor de echte fietsfanaten is er de Ronde van Vlaanderen fietsroute, een uitdagende tocht langs de beroemde hellingen en beduchte kasseistroken.

Van de meeste routes zijn gratis plannetjes te downloaden in PDF-formaat (PDF). Zo verlies je nooit meer de weg in de Vlaamse Arden-nen.GPS gebruikers kunnen bovendien gratis de routes downloaden in GPX-formaat (GPX). Gewoon downloaden, overzetten op jouw GPS en fietsen maar!

Surf naar: www.toerismevlaamseardennen.beklik door naar ‘fietsen’ en ‘fietsroutes’.

Fietsroutes

€2

Page 11: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

11 Actief

VlakMilieurOute

Deinze – Gavere – Zingem - kruishoutem

Start: recreatiedomein Brielmeersen, DeinzeAfstand: 50 kmInteressant: Museum Deinze en Leiestreek, Scheldemeersen Gavere (speeltuinen en openbare toiletten), pittoreske dorpskern Mullem, Lozerbos, Kasteel della Faille d’Huysse, verschillende infoborden over milieuaspecten, natuureducatief centrum De Kaaihoeve

ScheldevalleirOute 1

Gent - GavereStart: Markt Gavere – aanloopstrook vanaf het Sint-Pietersstation GentAfstand: 30 kmInteressant: Sint-Elooikapel, dorp Melsen, oude Scheldemeanders, Doornhammeke, dorpskern Zevergem, De Poort (toeristisch onthaal-punt), Gemeentehuis en Marktplein Gavere

ScheldevalleirOute 2

Gavere - OudenaardeStart: Markt GavereAfstand: 35 kmInteressant: natuureducatief centrum De Kaaihoeve, pam Ename en Sint-Laurentiuskerk, Centrum Ronde van Vlaanderen, stadhuis Oudenaarde, Scheldemeersen Zingem, Sint-Christianakapel

ScheldevalleirOute 3

Oudenaarde - kluisbergenStart: Station OudenaardeAfstand: 30 kmInteressant: Centrum Ronde van Vlaanderen, stadhuis Oudenaarde, oude Scheldemeanders, Abdij van Beaulieu, Domein de Ghellinck, Donkvijver

Page 12: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Actief

Glooiend

GaverbeekrOute

Waregem – Zulte – Gottem – Machelen – kruishoutem - NokereStart: Park Baron Casier, Marcel Windelsstraat, 8790 WaregemAfstand: 31 kmInteressant: grensgebied West- en Oost-Vlaanderen, Park Baron Casier, Gaverbeekse meersen, Oude Spoorwegberm, charmant Nokere en de groene bossen van Oud-Moregem en Wortegem

denderende StedentOcht (luS 4)

Geraardsbergen – Lierde – Herzele - NinoveStart: Denderbrug, nabij Markt Geraardsbergen. Afstand: 46 km. Thematocht op het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen.Interessant: pittoreske dorpskern Hemelveerdegem, natuurreservaat Moenebroek, kasteel van Steenhuize, Duivenbos, Stiltegebied Dender-Mark, Provinciaal Domein De Gavers, De Muur en de Oudenberg, stad-huis Geraardsbergen.Extra: lus 1 (Dendermonde), lus 2 (Aalst) en lus 3 (Ninove) fiets je op het fietsnetwerk Scheldeland.

Gulden eirOute

kruishoutemStart: Markt KruishoutemAfstand: 46 kmInteressant: Kasteel della Faille d’Huysse, Kasteel de Ghellinck d’Elseghem, Kasteel Casier, Kasteel Herlegem, Kasteel Aaishove, Lozerbos, VTB Uitkijktoren, Huisekoutermolen, pittoreske dorpskernen Nokere, Mullem en Wannegem-Lede.

kOuterrOute

Wortegem-PetegemStart: Domein de Ghellinck, ElsegemAfstand: 49 kmInteressant: Domein de Ghellinck, Abdij van Beaulieu, Scheldemeersen Petegem, pittoreske dorpskernen Moregem, Ooike en Elsegem, Golf & Country Club

Actief 12

Page 13: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

13 Actief

lekker FietSen in het SpOOr van adriaen brOuwer

Oudenaarde - MaarkedalStart: Markt OudenaardeAfstand: 30 of 35 km. Culinaire thematocht op het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen.Interessant: Bos ‘t Ename, Provinciaal Archeologisch Museum Ename, stad Oudenaarde, vergezichten MaarkedalExtra: 8 horecazaken langs het traject werken mee aan de thematocht. Als u bij hen een Oudenaards biertje bestelt en de routebrochure toont, krijgt u er een gratis hapje bij.De brochure is voorlopig uitgeput en wordt herwerkt in 2013.

MOlenbeekrOute

HerzeleStart: Schepenhuis HerzeleAfstand: 42 kmInteressant: Burchtruïne Herzele, watermolens Gotegem en Te Broeck, dorpskerk Aaigem, Molen te Rullegem, motte van Ressegem

paterrOute

Lierde - HerzeleStart: gemeentehuis Lierde, Nieuwstraat 19Afstand: 48 kmInteressant: Sint-Janskerk en dorpsplein Hemelveerdegem, burchtruïne Herzele, brouwerijen Van Den Bossche en De Ryck, kartuizersite Sint-Martens-Lierde

rOdelandrOute 1

Merelbeke – Gavere - OosterzeleStart: dorpsplein Merelbeke. In de toekomst zal het startpunt wijzigen nl ipv Dorpsplein zal het aan het sportcentrum Ter Wallen worden (gratis parking). In de loop van 2013.Afstand: 48 kmInteressant: dorpskern Munte, Baaigem en Melsen, kerkje Landskouter, Scheldemeersen, Prinsenmolen, kasteel Baudries

rOdelandrOute 2

Oosterzele – Sint-Lievens-HoutemStart: kerk OosterzeleAfstand: 48 kmInteressant: marktplein Sint-Lievens-Houtem, Guillotine- en Klepmolen, dorpskern Munte, Stokerij Van Damme, Balegemse Steengroeve, Sint-Lievenskapel, Cotthembos

Page 14: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

14Actief

Steil

eddy MerckxrOute

KluisbergenStart: Ruienplein, RuienAfstand: 46 kmInteressant: Sport- en Recreatieoord ‘Kluisbos’, kunstenaarsdorp Kwaremont, prachtige vergezichten

herMeSrOute

RonseStart: De Biesestraat, Hoge MoteAfstand: 40 kmInteressant: Sint-Hermescrypte en MUST (Museum voor Textiel), Muziekbos, Hotond, Kapel Lorette, Kattemolen

rOnde van vlaanderen rOute

Vernieuwde Ronde Van Vlaanderen fietsroute met alle hellingen en kas-seistroken die de Ronde van Vlaanderen ooit rijk is geweest en uitgestip-peld langs het fietsknooppuntennetwerk Vlaamse Ardennen. Onderweg wordt de sportieve fietser aan de hand van een doelenbewegwijzering begeleid van helling naar helling en/of van kasseiweg naar kasseiweg.De nieuwe kaarten zullen beschikbaar zijn vanaf 1 april 2013.Meer info: zie ‘Ronde van Vlaanderen’

teirlinckrOute

BrakelStart: Marktplein BrakelAfstand: 50 kmInteressant: Teirlinckdorp Zegelsem, geutelingendorp Elst, Zwalmvallei, Toeppark en -kapel

waterMOlenrOute

Zwalm – Zottegem - HorebekeStart: De Zwalmmolen, Rekegemstraat 28Afstand: 40 kmInteressant: pittoreske dorpskernen Roborst, Rozebeke en Dikkele, Zwalmvallei, watermolens (Ter Biestmolen, Ijzerkotmolen en Zwalm-molen), pam Velzeke, Geuzenhoek Korsele

Page 15: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

15 Actief

Toerisme Oost-Vlaanderen brengt jaarlijks het fietsinfoboekje uit met een overzicht van deze praktische informatie.

FietsinfoboekjeAlle prAktische inFo

voor een geslAAgde Fietstocht

Fietsvriendelijke horecaFietSvriendelijke caFéS en reStaurantS

In de fietsvriendelijke uitbatingen die door Toerisme Oost-Vlaanderen worden erkend mag je als fietser een vriendelijk onthaal verwachten. Hier kan je ondermeer terecht voor toeristische documentatie, brochures en nog zoveel meer. Deze cafés en restaurants liggen steeds in de buurt van de trajecten van het fietsnetwerk, een lusvormige fietsroute of een “Landelijke Fietsroute”.

Bekijk de openingsuren en het aanbod opwww.toerismevlaamseardennen.be.

klik door naar ‘fietsen’ en ‘fietsenverhuur’.

Er is tevens een aanbod ‘FietSvriendelijk lOGeren’.Het label staat garant voor kwaliteit en is afgestemd op de noden van de fietstoerist.

Bekijk het aanbod op www.toerismevlaamseardennen.be.klik door naar ‘Overnachten’ en duid ‘fietsvriendelijk’ aan.

FietSverhuurcentra

Geen zin om je eigen fiets mee te zeulen in of achterop de auto? In de fietsverhuurcentra die door Toerisme Oost-Vlaanderen worden erkend kan je terecht voor een degelijk onderhouden en veilige fiets.

Bekijk de openingsuren en het aanbod opwww.toerismevlaamseardennen.be.

klik door naar ‘fietsen’ en ‘fietsenverhuur’.

Page 16: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

16Actief

100 jaar Ronde van Vlaanderen in 2013Volgend jaar viert heel Vlaanderen de 100ste verjaardag van de legen-darische Ronde van Vlaanderen. In de Vlaamse Ardennen vertaalt dit zich in een heus feestjaar vol activiteiten. Het orgelpunt is natuurlijk de 97ste editie van de Ronde van Vlaanderen, op zondag 31 maart (Pasen). Door een éénmalige kalenderverschuiving van de UCI wordt de Ronde van Vlaanderen dit jaar uitzonderlijk op de dertiende (i.p.v. de veer-tiende) zondag van het jaar gereden. De Ronde van Vlaanderen is een UCI WorldTour wielerwedstrijd en komt voor het tweede jaar op rij aan in Oudenaarde.

Meer info: www.rvv.be

Page 17: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

17 Actief

beleeF je eiGen rOnde van vlaanderen

In 1913 droomde Karel Van Wijnendaele, zelf mislukt wielrenner, ervan om een topkoers te organiseren. Voor de eerste edities verschenen er amper renners aan de start en het uitbreken van Wereldoorlog I dreigde de Ronde te doen mislukken nog voor ze goed en wel was opgestart. De oprichter bleef echter koppig volhouden, wat de Ronde van Vlaanderen vandaag, 100 jaar na de eerste editie, tot een vaste waarde in het rijtje voorjaarsklassiekers maakt.Waar aanvankelijk nog grote delen van Oost- en West-Vlaanderen deel uitmaakten van het wedstrijdtraject, ligt het zwaartepunt sinds jaar en dag in de Vlaamse Ardennen. Bonkige kasseistroken en pittige hellingen dagen het peloton ieder jaar weer uit het beste van zichzelf te geven. Toerisme Oost-Vlaanderen viert Vlaanderens Mooistes verjaardag met een gloednieuwe Ronde van Vlaanderenroute, inclusief tijdsmeting op de Kruisberg, Koppenberg, de Muur en in de Paddestraat. Dé kans voor sportieve fietsers om in het spoor van Tom Boonen, Johan Museeuw of Rik Van Looy te treden.

Vertrekken doe je op www.toerismevlaamseardennen.be

Page 18: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

18Actief

KalenderOp 25 mei 2013 zal het exact 100 jaar geleden zijn dat de eerste Ronde van Vlaanderen op gang werd geschoten. 2013 zal dus een echt feestjaar worden voor de Vlaamse Ardennen en voor alle wielerliefhebbers! Noteer alvast volgende data in je agenda:

23 teM 25 Mei Muur en Mythe

De Muur van Geraardsbergen is één van de meest iconische hellingen uit de Ronde van Vlaanderen. De pittoreske kapel bovenaan zal de achtergrond vormen voor een fan-tastisch spektakel van geluid, beeld en licht.Meer info: www.muurenmythe.be

25 Mei rOnde 100-claSSic

Flanders Classics zal de 100ste ver-jaardag van ‘De Ronde’ vieren met een Ronde100-Classic, de ultieme Ronde van Vlaanderen-uitdaging.Meer info: www.rvv.be

25 en 26 Mei de retrOrOnde van vlaanderen

Op zaterdag 25 mei vindt een criterium plaats in het centrum van Oudenaarde en een swingend Retro Bal.Op zondag 26 mei wordt de Retro-Ronde van Vlaanderen gereden. Een kleurrijk en gastronomisch fiets-evenement met fietsers vanuit alle hoeken van Europa op retrofietsen en passende retrokledij. Haal alvast die oude fiets van stal!Organisatie: Centrum Ronde van Vlaanderen, Markt 43, 9700 Oudenaarde, www.crvv.beMeer info: www.retroronde.be

Page 19: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

19 Actief

Fiets- en wieleruitvluchtenDe Ronde van Vlaanderen werkt echter ook inspirerend voor een hele resem evenementen waarbij de fiets centraal staat.

Omloop Het Nieuwsblad (Gent-Gent) zaterdag 23 februari

Omloop het Nieuwsblad Cyclo (Gent) zondag 24 februari

Kuurne-Brussel-Kuurne zondag 24 februari

Dwars door Vlaanderen Cyclo (Waregem) zaterdag 9 maart

Nokere Koerse (Ronse-Nokere) woensdag 13 maart

Ename Classic Cyclo (Zottegem) zaterdag 16 maart

Omloop Passage Fitness (Gent) zaterdag 16 maart

Dwars door Vlaanderen (Waregem) woensdag 20 maart

E3 Prijs Vlaanderen (Harelbeke) vrijdag 22 maart

Omloop van Vlaanderen Cyclo (Gent) zaterdag 23 maart

Gent-Wevelgem zondag 24 maart

E3 Prijs Harelbeke Cyclo (Harelbeke) zondag 24 maart

VDK-Driedaagse De Panne-Koksijde van 26 tot 28 maart

Ronde van Vlaanderen Cyclo (Brugge/Oudenaarde) zaterdag 30 maart

De Ronde van Vlaanderen (Brugge-Oudenaarde) zondag 31 maart

Ronde van Vlaanderen voor Beloften (Oudenaarde) zaterdag 6 april

Peter van Petegem Classic Cyclo (Aalst) zaterdag 13 april

De Superklassieker Cyclo (Oudenaarde) woensdag 1 mei

Wortegem Koerse zaterdag 4 mei

feestweekend: De Ronde 100 van 23 tem 26 mei

Ladies Fun Ride Cyclo (Oudenaarde) zondag 2 juni

Regiotour Vlaamse Ardennen (Zottegem) zaterdag 8 juni

Word Flandrien zondag 7 juli

Grote Prijs Stad Zottegem dinsdag 20 augustus

Page 20: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

20Actief

Beleef zelf de Ronde van Vlaanderen

de rOnde van vlaanderen FietSrOute

Deze thematocht van 3 lussen die een pak hellingen en kasseistroken uit de Ronde bundelt, krijgt een nieuw kleedje en aangepaste bewegwijze-ring. De nieuwe brochure zal beschikbaar zijn vanaf 1 april 2013.Centrale start- en aankomstplaats: Centrum Ronde van Vlaanderen

(na afloop kan je er douchen voor € 2 inclusief handdoek en zeep)

Wie de Ronde een dag voor de profs wil rijden in het typische decor, kan dat. Je kan starten in Brugge of Oudenaarde. Er is ook een versie voor mountainbikers. Zie www.rondevanvlaanderen.com.

Page 21: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

21 Actief

het centruM rOnde van vlaanderen

Dit interactief belevingsmuseum is opgebouwd rond dé Vlaamse Wielerklassieker bij uitstek. Naar aanleiding van honderd jaar Vlaande-rens Mooiste, wordt het Centrum Ronde van Vlaanderen in een nieuw koerspakje gestoken. Zo komen er in het museum enkele gloednieuwe doeattracties bij en wordt ook de buitanlandse en Belgische bezoeker op zijn wenken bediend met de introductie van audiogidsen.

In het CRVV kan je evenzeer terecht voor een natje en een droogje in wie-lerbrasserie De Flandrien, voor toeristische info aan de balie en voor een origineel wielerhebbeding of retro-koersoutfit in de Rondeshop.

Meer info: zie ‘Trekpleisters’

vind elke kaSSeiSteen en elke hellinG

Voor wie ook onder een halve meter sneeuw of bij het vallen van de bla-deren de fameuze kasseistenen en hellingen uit de wielerwedstrijden wil terugvinden is er nu ook de topografische kaart van de Vlaamse Arden-nen.Er zijn maar liefst 73 hellingen en 13 kasseistroken aangeduid. Op de legende lees je de afstanden en stijgingspercentages.

De kaart is voor € 5 te verkrijgen in de shop van het Centrum Ronde van Vlaanderen.Er is ook een reliëfkaart op A4 formaat te koop aan € 12,95.

Page 22: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

22Actief

FietS de rOnde retrO

De RondeShop van het Centrum Ronde van Vlaanderen is de enige plaats in Vlaanderen waar je kan kiezen uit een uitgebreid assortiment aan retro-wielertruien. Treed in de voetsporen van je jeugdidool en schaf je een knap retro-wielershirt aan. Van Molteni over Flandria tot Brooklyn, je vindt het er allemaal. Kies uit maar liefs 25 verschillende designs en pimp je outfit met een modieuze retro-koerspet.

Te koop bij CRVV voor € 59,50

tip! een daGje rOnd de rOnde

Voormiddag: Bezoek aan het Belevingsmuseum van het CRVV onder de deskundige leiding van Freddy Maertens (vooraf re-serveren). Nadien nog even snuisteren in de Rondeshop op zoek naar leuke fietssouvenirs, routekaarten of wielerartikelen.Middag: Lunch in Brasserie De Flandrien. We suggereren: een proloogdrankje als aperitief, begeleid door een bordje Vlaamse Ardennen (kaas en spek). Een spaghetti Boononaise of een Flandrienplank als hoofdgerecht en om te eindigen een coupe Koppenberg. Proef zeker ook eens het ‘Flandrien’-huisbier, uniek in de wereld !Namiddag: Fietstocht met start en aankomst aan het Centrum Ronde van Vlaanderen.

Meer info: www.crvv.be

Page 23: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

23 Actief

WielercafésDe mooiste overwinningen en de meest heroïsche ontsnappingen worden aan de toog behaald en gevierd. Dit is de plek waar je troost vindt als de benen niet meewilden en waar je een excuus kweekt om nooit meer een helling buiten categorie op te hoeven fietsen. De wielercafés van de Vlaamse Ardennen zijn net zoals de kapelletjes, je komt ze overal tegen.

Surf naar www.toerismevlaamseardennen.be en kijk zelf virtueel binnen in een echt wielercafé.

Page 24: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

24Actief

Op de VespaLaten we je iets verklappen. Er bestaat waterdichte manier om thuis op te scheppen dat je de Ronde van Vlaanderen gereden hebt op twee wielen, zonder dat je ook maar een trap hebt moe-ten geven. Vespatrips organiseert rondritten door het heuvel-achtige landschap, dat daardoor nog meer aan Toscane zal doen denken. Trommel wat vrienden bij elkaar en tuf met de Vespa door het prachtige decor van de Ronde!

Meer info: www.vespatrips.be

GrOene ScOOterS

Met een trendy, stille en vooral milieuvriendelijke electro-scooter kan je de Vlaamse Ardennen op je eigen tempo verkennen. Er worden verschil-lende scooter-arrangementen aangeboden. Deze electro-scooters zijn uniek in Vlaanderen!

Meer info: Toerisme Ronse, tel: 055 23 28 16,[email protected] of www.ontdekronse.be

Page 25: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

25 Actief

hOb(bel) Met de Geit

Wie op een ludieke manier de Vlaamse Ardennen wil verkennen, kan dit voortaan ook met een 2 PK-tje. Het ‘geitje’ huur je bij 2CV&Co en het roadboek krijg je erbij. De ideale combinatie om hobbelend op zoek te gaan naar de hellingen, de kasseistroken en andere merkwaardighe-den uit de Rondestreek. Ook individuen kunnen een geitje huren zonder begeleider.

Meer info: www.2cv-co.be

elektriSche FietSen in GeraardSberGen

In Geraardsbergen kan je elektrische fietsen huren in het toeristisch infokantoor De Permanensje. Zo kan je zonder moeite de Muur van Geraadsbergen beklimmen. Je kan er ook gewone fietsen huren. Tarieven: 1 dag: d 15/fiets Halve dag (4 uur): d 9/fiets 2 uur: d 4,5/fiets

Page 26: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

26Actief

Stevig trappen, blijven ademen en de modder ontwijken moet je zelf doen.

MountainbikeHet landschap in de Vlaamse Ardennen trekt heel wat mountainbikers aan. Er werden dan ook heel wat permanente mountainbikeroutes ontwikkeld op initiatief van de Provinciale sportdienst Oost-Vlaanderen, de betrokken gemeenten en Bloso. Sportievelingen vinden zeker hun gading.

De regio is niet alleen uitermate geschikt om te fietsen, het landschap is op verschillende plaatsen ook kwetsbaar en uniek. Vandaar dat het vanzelfsprekend is dat u op de paden blijft.

De mountainbikeroutes zijn meestal opgebouwd uit 3 lussen:• een groene lus voor beginnende mountainbikers,• een blauwe lus voor meer ervaren mountainbikers,• een rode lus voor de heel sportieve mountainbikers.Op elke startplaats staat een aankondigingsbord met de overzichtkaart van alle routes.

De provincie Oost-Vlaanderen wil zich profileren als een paradijs voor mountainbikers door alle MTB-routes te digitaliseren en een netwerk te ontwikkelen.Alle bestaande permanente MTB-routes zijn gedigitaliseerd. Je kan de kaarten raadplegen en downloaden, of downloaden via GPS.

Surf naar: www.toerismevlaamseardennen.be.klik door naar ‘fietsen’ en ‘Mountainbiken’.

Page 27: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

27 Actief

Mountainbikeroutes

GAVEREAantal lussen: 3, goed voor een max. afstand van 40 kmAfstanden: 18 km – 32 km – 40 kmStartplaats: Bootgebouw aan aanlegsteiger, Brandweerstraat, GavereOpmerking: door wegenwerken kan er hinder zijn op de rode lus!

GERAARDSBERGENAantal lussen: 2, goed voor een max. afstand van 35 kmAfstanden: 22 km – 35 kmStartplaats: Sporthal ‘De Kriebel’, Groteweg 23, GeraardsbergenExtra: vanaf 2011 zal er ook vanuit het Provinciaal Domein De Gavers kunnen gestart wordenEen mooi technisch parcours vind je in het stadscentrum aan de hoek van de Parkstraat en de Pelgrimsweg, meer info: Race To Victory vzw, gsm: 0475 89 60 61

HERZELEAantal lussen: 2, goed voor een max. afstand van 42 kmAfstanden: 21 km – 42 kmStartplaats: Sporthal ‘De Steenoven’, Kerkkouter 40, Herzele

OOSTERZELEAantal lussen: 3, goed voor een max. afstand van 39 kmAfstanden: 19 km – 29 km – 39 kmStartplaats: Sporthal ‘De Kluize’, Sportstraat 5, Oosterzele

OuDENAARDEAantal lussen: 3, goed voor een max. afstand van 37 kmAfstanden: 14 km – 26 km – 37 kmStartplaats: Sportcentrum ‘Recrean’, Rode Los, Oudenaarde

Page 28: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

28Actief

SINT-LIEVENS-HOuTEMAantal lussen: 2, goed voor een max. afstand van 35 kmAfstanden: 25 km – 35 kmStartplaats: Gemeentelijk sportcentrum, Fabrieksstraat 19, Sint-Lie-vens-Houtem

ZINGEMAantal lussen: 2, goed voor een max. afstand van 52 kmAfstanden: 18 km – 29 kmStartplaats: Groene lus: voetbalterreinen, Sportstraat, ZingemBlauwe lus: voetbalterreinen, Lange Aststraat, HuiseZOTTEGEMAantal lussen: 3, goed voor een max. afstand van 48 kmAfstanden: 21 km – 30 km – 48 kmStartplaats: Parking Bevegemse Vijvers, Zottegem

Mountainbike-Netwerk Zuid-Oost-VlaanderenHet 490 km lange netwerk bestaat uit de 10 permanente mountainbikeroutes van Aalst, Denderleeuw,Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Lede, Ninove, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem die met elkaar gelinkt werden door rechtstreekse verbin-dingen of connectieroutes. Dankzij een nieuwe inrijroute en verbindingsroutes vanuit de gemeente Lierde (nieuwe sporthal) naar de perma-nente routes van Zottegem en Geraardsbergen, kan ie-dere mountainbiker voortaan vanuit zijn eigen woonplaats starten en naar eigen wens en mogelijkheden een mountain-biketraject uitstippelen.

Page 29: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

29 Actief

BRAkELAantal lussen: 3, samen goed voor 48 kmAfstanden: 12 km – 15 km – 22 kmStartplaats: Groene lus: Kerk Elst, St. Appolloniaplein, BrakelBlauwe lus: Watertoren Elst, Twaalfbunderstraat, BrakelRode lus: Industriepark, Industrielaan, Brakel

kLuISBERGENAantal lussen: 3, goed voor een max. afstand van 29 kmAfstanden: 11 km – 21 km – 29 kmStartplaats: Camping ‘Panorama’, Boskouter 24, Kluisbergen

RONSE - MAARkEDAALAantal lussen: 2, goed voor een max. afstand van 48 kmAfstanden: 20 km – 28 kmStartplaats: Blauwe lus: De Fiertel, Ruddersveld 7, RonseRode lus: The Loft Sportcenter, Gefusilleerdenlaan 15, Ronse

WORTEGEM-PETEGEM, MARIO DE CLERCq ROuTEAantal lussen: 3, goed voor een max. afstand van 48 kmAfstanden: 25 km – 28 km – 48 kmStartplaats: Domein de Ghellinck, Kortrijkstraat 74, Elsegem (Wortegem-Petegem). Startplaats aan het infobord op de parking van dit domein.

Page 30: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

30Actief

Wandelen

Page 31: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

31 Actief

Bij recreatief wandelen ligt het accent op de lichaamsbeweging, het

wandelen in een mooie omgeving en het onderweg stilstaan bij de

toeristische troeven of bezienswaardigheden. Ook de couleur locale,

de gastronomie en andere vormen van ontspanning zijn motivaties

voor een recreatieve wandeling. De Vlaamse Ardennen lenen zich

uitstekend voor deze discipline maar bieden ook mogelijkheden voor

de sportieve wandelaar die een aangepast vakantieaanbod zoekt

in een uitdagende wandelregio. In Vlaanderens Mooiste landschap

liggen 21 lusvormige wandelroutes te wachten en zeven taalgrens-

wandelingen. Het gloednieuwe bewegwijzerde wandelnetwerk loopt

op het grondgebied van de gemeenten Kluisbergen, Oudenaarde,

Maarkedal, Ronse en Brakel.

Wandelen

Page 32: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

32Actief

EXTRA

WandelnetwerkToerisme Oost-Vlaanderen selecteerde in het Zuidwestelijk deel van de Vlaamse Ardennen de mooiste en veiligste wan-delpaden, zette ze op kaart en maakte er een 300 kilometer samenhangend netwerk van. Waar twee of meer wandel-trajecten elkaar kruisen, spreken we van een ‘knooppunt’. Elk knooppunt heeft een eigen nummer. Dat nummer vind je terug op de bijhorende wandelnetwerkkaart. Stippel op deze

kaart je eigen route uit, van knooppunt naar knooppunt. Gebruik de ki-lometeraanduidingen tussen de knooppunten om op voorhand de lengte van je tocht in te schatten. Starten kan je in principe overal, maar op de kaart staan ook enkele goed bereikbare parkings aangeduid van waar je makkelijk je tocht kan starten.Op het terrein staan op elk knooppunt rood-witte “knooppuntborden” met bovenaan het knooppuntnummer. Daaronder zie je welke richting je uit moet voor de eerstvolgende knooppunten. Tussen de knooppunten wijzen “doorverwijsborden” je de weg. Het traject is in beide richtingen bewegwijzerd. Volg de nummers die je vooraf hebt genoteerd, wandel van knooppunt naar knooppunt en geniet van je zelf uitgestippelde tocht.

Bij de aankoop van een wandelnetwerkkaart ontvang je tevens een wandelpocket boordevol informatie en tips.

€6De wandelnetwerkkaart‘Getuigenheuvels VlaamseArdennen’ is te koop viawww.toerismevlaamseardennen.be, Fnac, Standaard Boekhandel en in de toeristische infokantoren.

Page 33: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

33 Actief

virtueel zie je nóG Meer van de vlaaMSe ardennen!

Via ‘Augmented reality’ (het mixen van de werkelijke wereld met de virtuele) wordt de beleving verrijkt.

Wat is het?Op je gsm met ingebouwde internetver-binding en gps (‘smartphone’) legt dit goednieuwe fenomeen een soort laagje bovenop je scherm. Hierop krijg jeallerlei extra informatie te zien.

Hoe werkt het?Aan de hand van de ingebouwde sen-

sor en gps in je smartphone weet je telefoon altijd precies waar je bent. Met deze gegevens kan hij berekenen hoe ver je bent verwijderd van bepaalde locaties. Kijk je door de camera van je telefoon, dan zie je icoontjes die deze ‘points of interest’ (POI’s) aanduiden. Als je één of meerdere POI’s aanduidt, krijg je hierover alle info.

Wat moet ik doen?Download met je smartphone eerst de –gratis – applicatie Layar ‘s werelds eerste ‘augmented reality’ browser. Ga daarvoor naar Market Place (Android) of de App store (iPhone). Zoek via Layer het Wandelnet-werk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen.

Ondersteunt mijn smartphone Layar?Op het moment van schrijven worden alle Android besturingssystemenen en iPhone ondersteund. Om zeker te zijn, neem een kijkje op http://site.layar.com/download/. Vereisten voor je smartphone zijn: ingebouwde internetverbinding, kompas, camera, gps en bij voorkeur een flat free data-abonnement.

Page 34: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

34Actief

WandelroutesDe Vlaamse Ardennen kun je ook verkennen aan de hand van beweg-wijzerde lusvormige wandelroutes. Deze lopen langs rustige, veilige wegjes en leiden je van het ene verrassende plekje naar het andere. Deze wandelroutes zijn tussen de 5 en 24 kilometer lang. De zes-hoekige, groen-witte bordjes wijzen je de weg en in de begeleidende brochure staat een gedetailleerde routekaart en uitgebreide wegbe-schrijving. Natuurlijk vind je in de brochure ook heel wat toeristische en praktische informatie.

VlakaSSelkOuter wandelrOute

GavereStart: kerk Baaigem – kerk Munte (Gavere)Afstand: 13 km – verkorte versies: 5 of 9,5 kmInteressant: dorpsplein, Munte, Prinsenmolen, Clayshoeve, kasteel Ter Zinkt, kasteel Scribe, kerkhof met motte in Munte

€2

Page 35: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

35 Actief

reiGerrOute

GeraardsbergenStart: Provinciaal Domein De GaversAfstand: 6,5 km, toegankelijk voor kinderwagensInteressant: Provinciaal Domein De Gavers, dorpskern en sas IdegemDe brochure is voorlopig uitgeput.

ScheldekantrOute

Wortegem-PetegemStart: kerk van Elsegem, ingangspoort Abdij van BeaulieuAfstand: 2 lussen van 5,5 km en 4 kmInteressant: Abdij van Beaulieu, Domein de Ghellinck, Scheldevallei

SlaG bij GavererOute

GavereStart: marktplein GavereAfstand: 7 kmInteressant: Scheldemeersen, kerk van Semmerzake, verschillende monu-mentjes en plaatsen die herinneren aan de Slag van Gavere. Proef ook ‘Valeir’ in de vorm van een Valeirbier, een knapperig zandkoekje of chocolaatje.

wannelapperSrOute

ZingemStart: gemeentehuis Zingem, A. Amelotstraat 53Afstand: 9,5 kmInteressant: molen Meuleken ‘t Dal, natuurgebieden Grootmeers, Kleinmeers en Weipu

GlooiendcOttheMrOute

Sint-Lievens-Houtem - HerzeleStart: kerk Hillegem (Herzele)Alternatieve start: marktplein Sint-Lievens-HoutemAfstand: 12,5 km – verkorte versie: 8,5 km – uitbreiding: 14 kmInteressant: Sint-Lievenskapel, grot O.L.V. van Lourdes, oude Romeinse heerbaan en oude trambaan, Cotthembos, authentieke kroegen

kOrdaalrOute

kruishoutemStart: kerk NokereAfstand: 6 km – verkorte versie: 3 kmInteressant: natuurgebied Kordaalbos, unieke kasteeldecors van de kastelen Casier en de Bonneval, pittoreske dorpskern Nokere

Page 36: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

36Actief

rOOiGeMSebeek rOute

Oudenaarde - kruishoutem - ZingemStart: kerk Mullem – kerk Wannegem-LedeAfstand: 13 km – verkorte versies: 3 / 6 / 9 kmInteressant: pittoreske dorpskernen Mullem en Wannegem-Lede, kasteel de Ghellinck, kasteel de Gerlache, Huisekoutermolen, Schietsjampettermolen, galerij ‘t Leeghoek

Sint-lievenSrOute

HerzeleStart: kerk Sint-Lievens-Esse en kerk Sint-Antelinks, Sint-Lievensplein-, Sint-Lievens-EsseAfstand: 8 – verkorte versie: 4,5Interessant: Sint-Lievens-Esse, Sint-Antelinks en Steenhuize-Wijnhuize, drie deelgemeenten van Herzele. Lus 1 start in het dorp Sint-Lievens-Esse aan de brouwerij waar de Lieven uit de ketels vloeit. We komen langs de Lievens-kapel en –bron, door een heuvelachtige streek naar Steenhuize. Lus 2 is een natuurwandeling in en om het Duivenbos met vertrek in Sint-Antelinks.

Stiltepad dender-Mark

GeraardsbergenStart: kerk Nieuwenhove, kerk Vollezele, kerk Galmaarden, kerk GrimmingeAfstand: 4 lussen van 2 x 6 / 7,5 / 12 kmInteressant: Raspaillebos, Natuur- en milieueducatief centrum De Helix, Bosberg, vergezichten, bosgebieden, stiltegebied Dender-MarkDe brochure is voorlopig uitgeput.

waterkerSGrachtenrOute

Zwalm - ZottegemStart: kerk Roborst (Zwalm)Afstand: 11 km – verkorte versie: 7 kmInteressant: Zwalmmolen, Paddestraat, Provinciaal Archeologisch Museum Velzeke, Jan De Lichtepad, Schaliënhof, waterkersgrachten

zwalMbeekrOute

ZwalmStart: De Zwalmmolen, Rekegemstraat 28, ZwalmAfstand: 9 km – verkorte versie: 5 km, toegankelijk voor kinderwagensInteressant: Zwalmmolen,IJzerkotmolen, Ter Biestmolen (watermolens)

Page 37: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

37 Actief

SteilbierbrOuwerrOute

OudenaardeStart: kerk Edelare – kerk MaterAfstand: 2 lussen van elk 12 kmInteressant: Volkegem, Mater, Schelde- en Maarkebeekvallei, Sint-Vincen-tiuskapel, wind- en watermolens, vergezichten

GeuzenhOekrOute

HorebekeStart: kerk Sint-Maria-HorebekeAfstand: 15 km – verkorte versie: 9 kmInteressant: Korsele (één van de oudste protestantse gemeenschappen in Vlaanderen), Protestants Historisch Museum Abraham Hans, Tissenhovemo-len, Perlinckmolen, Hoogkoutermolen, dorpskernen van St.-Maria-Horebeke (beschermd) en St.-Kornelis-Horebeke

kartuizerrOute

LierdeStart: kerk Sint-Martens-LierdeAfstand: 14 km – verkorte versie: 10 kmInteressant: kartuizersite met enkele opvallende gebouwen van de Kartuizer-priorij Sint-Maartens-Bos die in 1329 werd gesticht, Sint-Jan-de-Doperkerk, pittoreske dorpskerk Hemelveerdegem met St.-Jansretabel, prachtige lande-lijke vergezichten. Proef het Kartuizerbier!

kluiSbOSrOute

kluisbergenStart: Sport- en recreatieoord ‘Kluisbos’, Poletsestraat 59, KluisbergenAfstand: 12 km – verkorte versies: 3 / 5 of 8 kmParcours: sterk heuvelend parcours op en rond de Kluisberg, veelal bos-paden. In droge periodes zijn de meeste paden geschikt voor kinder- en rolwagensInteressant: Kluisbos met Liefdesbron, de Toren, Peetje en Meetje, vergezich-ten, Sport- en Recreatieoord Kluisbos, Kasteel Calmont, Tumulus

Page 38: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

38Actief

MuziekbOSrOute

RonseStart: kerk Louise-MarieAfstand: 11 km – verkorte versie: 5,5 km – uitbreiding mogelijk tot 12 kmInteressant: Muziekbos, Kapel Lorette, kerk Louise-Marie, Geuzentoren, vergezichten

OMer wattezrOute

MaarkedalStart: kerk SchorisseAfstand: 12 km – verkorte versies: 7 of 9 kmInteressant: Kasteelmolen, Bos ter Rijst, geboortehuis Omer Wattez, uitkijk-punt Bosgatstraat, natuurgebied ‘Het Burreken’

panOraMarOute

kluisbergenStart: kerk KwaremontAfstand: 15 km – verkorte versies: 4 / 7 of 12 kmInteressant: vergezichten, kunstenaarsdorpje Kwaremont, kerk Zulzeke

zwalMbrOnnenrOute

BrakelStart: kerk OpbrakelAfstand: 9 kmInteressant: vergezichten, beekvalleien, hof te Fransbeke, hof te Wolfskerke

wandelbox Stap door!

Box met 10 uitdagende wandelroutes in de Vlaamse Ardennen.1. Bierbrouwer wandelroute (2 x 12 km)2. Cotthem wandelroute (12,5 km)3. Geuzenhoek wandelroute (14 km)4. Kartuizer wandelroute (14 km)5. Muziekbos wandelroute (11 km)6. Omer Wattez wandelroute (12 km)7. Panorama wandelroute (15 km)8. Sint-Lievens wandelroute (4,5 en 8 km)9. Waterkersgrachten wandelroute (11 km)10. Zwalmbronnen wandelroute (9 km)

Te koop via www.toerismevlaamseardennen.be, Fnac, Standaard Boekhandel en in de toerische infokantoren.Kostprijs: € 12

€12

Page 39: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

39 Actief

TaalgrenswandelroutesDe regio Vlaamse Ardennen situeert zich in het zuiden van Oost-Vlaanderen, en is gelegen aan de taalgrens met Wallonië die hier in 1963 werd getrok-ken. De Vlaamse Ardennen gaan zonder commu-nautaire problemen over in het al even schitterende Pays des Collines. Dit grensgebied is de aanleiding voor een reeks van zeven wandelingen. De routes, die verzameld zijn in één brochure, flirten voortdurend met de taalgrens en vormen een buitenbeentje in het ruime wandelaanbod.

t1 ‘tuSSen ruien en OrrOir’

kluisbergen – Mont de l’EnclusStart: Sport- en Recreatieoord ‘Kluisbos’ (Ruien) – Maison des Randonneurs (Orroir)Afstand: 9 kmParcours: heuvelend parcours, goede wandelschoenen zijn aangeraden tijdens het vele klimmen en dalenInteressant: Kluisbos, Sport- en Recreatieoord ‘Kluisbos’, Maison des Ran-donneurs

t2 ‘tuSSen kwareMOnt en aMOuGieS’

kluisbergen – Mont de l’EnclusStart: De Vierschaar (Ruien)Afstand: 9 kmParcours: heuvelend parcours door het Kluisbos en langs onverharde wegen. In droge periodes geschikt voor kinder- en rolwagensInteressant: Kluisbos, Kasteel Calmont

t3 ‘tuSSen de MuziekberG en MOnt d’ellezelleS’

Ronse - EllezellesStart: Groepsverblijf ‘De Fiertel’ (Ronse) – Maison du Pays des Collines (Ellezelles)Afstand: 12 kmParcours: veel onverharde paden in een streek met een wisselend reliëfInteressant: Muziekbos, de oude spoorlijn 87 die is omgevormd tot natuur-leerpad, la Maison du Pays des Collines, Chalet Boekzitting

t4 ‘tuSSen d’hOppe en bOS ter rijSt’

flobecq – Ronse – Maarkedal - EllezellesStart: d’Hoppe – kapel ‘La Caplette’ (Flobecq)Afstand: 14 kmParcours: onverharde wegen, bossen en een heuvelend reliëf vormen de rode draad van de wandelrouteInteressant: het gehucht d’Hoppe, la cabane Sylvie of Meetjes Huizeke, Bos ter Rijst, grot van de Heilige Maria van de Hoop

€3

Page 40: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

40Actief

t5 ‘in het brakelbOS’

flobecq – BrakelStart: d’Hoppe, kapel ‘La Caplette’ (Flobecq)Afstand: 7,5 kmParcours: bospaden, aanzienlijke reliëfverschillen en natuurlijke bronnenInteressant: het Brakelbos, prachtige vergezichten, la Cabane Sylvie of Meetjes Huizeke

t6 ‘tuSSen everbeek-bOven en het livierenbOS’

Brakel – flobecqStart: kerk Everbeek-Boven (Brakel)Afstand: 9,5 kmParcours: veel onverharde wegen en bospaden in een glooi-end landschapInteressant: het Livierenbos met de Crépionkapel, de Ever-beekse bossen, de kapellen van Everbeek

t7 ‘tuSSen dender en Mark’

Geraardsbergen – LessinesStart: kerk Overboelare (Geraardsbergen) – kerk Deux-Acren (Lessines)Afstand: 15,5 kmParcours: vlakke stukken langs de trekweg naast de Dender worden afgewis-seld met onverharde paden, bossen en rustige wegenInteressant: natuurreservaat ‘De Rietbeemd’, Boelarebos en Arduinbos

GrOene halte-wandelrOute

Start: Opbrakel (Brakel), bushalte Sint-MartensstraatAfstand: 17 km, verkorting tot 11 kmEinde: Geraardsbergen, station, bij de verkorte versie kan je de bus (lijn 78) nemen aan de halte Zarlardinge kerk.Parcours: afwisseling van verharde en onverharde tra-jecten, smalle en steile paadjes, alsook twee zompige stukjes. Brochure beschikbaar.Interessant: een Groene Halte-wandelroute begint en eindigt aan een bushalte of treinstation. Dit zijn de zogenaamde ‘Groene Haltes’, herkenbaar aan het Groene Halte-logo. Aan de begin- en eindhaltes vind je informatie over het openbaar vervoer. De bus of trein die er stopt, heeft een frequentie van minimaal één keer per uur, ook op zon- en feestdagen.

Info: www.groenehalte.be ofwww.treintrambus.be

€1,5

Page 41: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

41 Actief

Grote routepadenWAT IS EEN GR-PAD?

Een GR-pad is een wandelroute van minstens 100 km, die je kan volgen aan de hand van wit-rode markeringen en een topogids. Het is nooit de snelste route van A naar B, wel de meest aantrekkelijke. GR-paden doen de mooiste stukjes van de regio aan, doorheen natuurgebieden met bos en hei, veldwegen en andere landelijke elementen. Zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen. Ook dorpen en oude stadjes maken deel uit van de route.

GR-paden zijn allemaal op dezelfde manier bewegwijzerd: wit-rode verftekens (of stickers) op bomen, weidepalen, elektriciteitspalen… Streek-GR’s die een grote lus maken in één bepaalde streek zijn geel-rood bewegwijzerd. De trajecten zijn telkens beschreven in een handige topogids, online te koop op www.groteroutepaden.be.

Meer infoGrote routepaden vzw is een organisatie die in Vlaanderen de GR-paden uitstippelt, bewegwijzert en onderhoudt. De vereniging steunt nagenoeg volledig op vrijwilligers.Je kunt Grote Routepaden steunen door GR-lid te worden. Daarmee help je niet alleen het GR-netwerk in stand te houden, je geniet ook van allerlei voordelen.Grote Routepaden vzw, Van Stralenstraat 40, 2060 AntwerpenTel: 03 232 72 18 – [email protected] – www.groteroutepaden.be

Page 42: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

42Actief

€9

Gr 122: hulSt – dOOrnik

In de omgeving van Dikkelvenne komt de GR 122 op het grondgebied van de Vlaamse Ardennen. De GR volgt enkele kilometers de Zwalm om nadien Brakel te bereiken via Roborst. Verder loopt het traject doorheen het Brakelbos en gaat naar d’Hoppe om vervolgens Ronse te bereiken via het Muziekbos. Daarna loopt het pad in westelijke richting verder door het Kluisbergbos naar de top van de Kluisberg.Afstand: 50 km

Gr 5a: de panne - antwerpen

Vanaf de top van de Kluisberg kent de GR 5A, via Ronse een gemeen-schappelijk traject met de GR 122 tot in het Brakelbos. Vandaar gaat de GR 5A verder via Geraardsbergen en het Raspaillebos naar Zandbergen.Afstand: 70 km

Gr 129: bruGGe – rOnSe – dinant

Via Kruishoutem en het Lozerbos bereikt de GR 129 Oudenaarde. Daarna gaat het pad in zuidelijke richting over de Taaienberg verder naar het Muziekbos dichtbij Ronse.Afstand: 40 km

Streek-GR Vlaamse ArdennenDeze Streek-GR start inOudenaarde om via de Koppen-berg en de Kwaremont de top van de Kluisberg te bereiken. Daarna gaat de GR via Ronse en Geraardsbergen verder naar Zandbergen. Het pad zoekt via het Duivenbos in St.-Antelinks, de dorpen Elst, Zegelsem en Maarkedal zijn weg terug naar Oudenaarde.Afstand: 141 km

Gr-paden in de vlaaMSe ardennen

Voor wandelaars met grote goesting doorkruisen 4 GR-paden de Vlaam-se Ardennen, met een totale lengte van zo’n 320 km.

Page 43: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

43 Actief

WandelgebiedenDe Vlaamse Ardennen tellen heel wat toegankelijke bossen, parken of waardevolle natuurgebieden. U kan er met volle teugen genieten van een aangename gezinswandeling. Het Kluisbos, het Brakelbos of het Muziek-bos… zijn slechts een greep uit het rijke aanbod.

Meer informatie vind je in het hoofdstuk‘In de natuur’ vanaf pagina 45.

Page 44: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

44Actief

Digitale routesSteeds meer mensen ontvluchten geregeld tv en pc en trekken er op uit; alleen de gsm gaat (moet) mee: je weet maar nooit!?Overigens biedt de modernste generatie gsm’s een waaier van nieuwe mogelijkheden onderweg:1. GPS. Je ziet jezelf letterlijk voortbewegen op de kaart op het telefoon-

scherm. Gedaan met zoeken naar gemiste wegwijzers!2. Verhalen langs de weg. Het toestel waarschuwt zodra er animatie

beschikbaar is: tekst, geluid, video vertellen je wat er zich ooit op die plaats afspeelde.

3. Interactie. Onderweg een quiz spelen, doorklikken naar randinforma-tie, een terrasje zoeken,… Dat zijn slechts enkele van de mogelijkhe-den!

Digitale fietsroute “Een verhaal langs de stroom”De Schelde heeft altijd al zijn stempel gedrukt op het leven in Oudenaar-de. Aan de hand van je smartphone met gps-applicatie gaat de digitale fietstocht ‘Verhaal langs de stroom’ in en rond de stad op zoek naar sporen van die invloed. Je rijdt de 43 km lange tocht zo snel je wil, je rust waar je wil en ondertussen krijg je op je smartphone informatie over de locatie waar je bent aanbeland. De digitale fietstocht ‘Verhaal langs de stroom’ vertrekt in het hart van de stad en via het Vleeshuis, fiets je richting Melden. Vandaar gaat het via de gotische Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk en de Cisterciënzerabdij ‘Maagdendale’, naar Ename, aan de andere kant van de stad. De fietstocht brengt je verder naar Zwalm en Zingem. Gelegenheid om uit te blazen, na de 43 km lange tocht, kan aan de Donkvijver in Oudenaarde.

Informatie over de digitiale applicatie en het ontleden van het gps-toestel krijg je bij Toerisme Oudenaarde, via 055 31 72 51, [email protected] of op www.oudenaarde.be

Er zijn ook twee alternatieve startpunten: aan het Provinciaal Archeolo-gisch Museum in Ename (Oudenaarde), of aan het PNEC De Kaaihoeve in Meilegem (Zwalm).

Volg het pilootproject ‘Digiroute 42’ viawww.toerismevlaamseardennen.be

Page 45: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

45 Actief

Het landschap is de belangrijkste troef van de Vlaamse Ardennen. Dit uniek stukje Zuid-Oost Vlaanderen is dan ook een echt vakantie-paradijs voor natuurliefhebbers en mensen die willen genieten van een gezonde vakantie in… Vlaanderens Mooiste landschap.

typiSche kenMerken

Wat typeert de Vlaamse Ardennen? Moeilijk samen te vatten in een paar woorden want het landschap is heel gevarieerd. De vlakke kouters vormen een sterk contrast met de getuigenheuvels in het zuiden. De valleigebieden van Boven-Schelde, Zwalm, Dender en Maarkebeek door-klieven het landschap. De heuvelkammen in het zuiden worden gevormd door de getuigenheuvels tussen Kluisbergen en Brakel en tussen Brakel en Herzele. Daarachter ligt de Dendervallei.

Natuurliefhebbers vinden zeker hun gading langs de prachtige meersen in de Schelde- en Dendervallei en in de vele, vrijwel unieke natuurreser-vaten her en der verspreid in de Vlaamse Ardennen. U komt langs holle wegen, glooiende vergezichten met mozaïekjes, kleine landschaps- elementen (zoals knotrijen en houtkanten) of open kouters met wind-molens. De beekjes, die hun oorsprong vinden op de hoogste toppen, vormen het landschap en creëren idyllische taferelen.

In de natuur

Page 46: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

46Actief

BossenbrakelbOS, livierenbOS en everbeekSe bOSSen

Ingang:- Brakelbos: Brakelbosstraat, Opbrakel (Brakel)- Livierenbos: Livierenstraat, aan het einde van het Mijnwerkerspad (Opbrakel)- Everbeekse bossen: aan de kerk van Everbeek-BovenVerkennen:- Te voet via de Taalgrenswandelroute T5 en T6- Te paard via de Livierenbos ruiter- en menrouteDeze bossen vormen een natuurlijke grens met Wallonië. Ze zijn niet alleen enorm belangrijk omwille van hun ecologische waarde, ze bieden ook de mo-gelijkheid om het taalgrensgebied te verkennen. Het Brakelbos is het meest toegankelijke en heeft enkele prachtige wandeldreven. Brakelbos is op zijn mooist in de lente wanneer de wilde boshyacint of het ‘blauwe kousje’ in bloei staat (eind april).

MOerbekebOS, raSpaillebOS

Ingang: via de kerk van Onkerzele (Geraardsbergen), Vlaamse Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu De Helix of onderaan de Bosberg (Atembeke)Verkennen: via de lus West van het Stiltepad Dender-MarkDe oude Romeinse heirbaan snijdt het bos middendoor. Gelegen in het stilte-gebied Dender-Mark.

arduinbOS, bOelarebOS

Ingang: Hoge Buizemont, Overboelare (Geraardsbergen)Verkennen: via de Taalgrenswandelroute 7Bosgebied langs de Dender.

Page 47: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

47 Actief

duivenbOS

Ingang: via het pad aan de kerk van Sint-Antelinks (Herzele)Verkennen: via de paden van Natuurpunt en de bewegwijzerde Sint-Lievens wandelrouteZeer rustig gelegen klein bronbos van 11 ha beheerd door Natuurpunt. Zeld-zame moerasplantengroei.

kluiSbOS

Ingang: via Bergstraat, kluisbergenVerkennen: fiets- en mountainbikeroutes, wandeldroutes (Kluisbos wandel-route, Taalgrenswandelroutes 1 en 2)Info: zie ‘Trekpleisters’Dit 300 ha grensoverschrijdend recreatiebos biedt de bezoeker een waaier aan recreatieve mogelijkheden temidden van een prachtig natuurkader.

lOzerbOS

Ingang: Passionistenstraat / Nevelstraat, Lozer (kruishoutem)Verkennen: enkel via de bewegwijzerde paden: wandelcircuit (2,6 km), fiets- en mountainbikecircuit (3 km), ruitercircuit (6,5 km). Erkend fietsenverhuur-centrum aan de ingang van het bos (taverne De Zandvlooi).Info: folder te verkrijgen bij de gemeente KruishoutemRecreatiebos met speelzone gelegen in het verlengde van het kasteelpark bij kasteel della Faille d’Huysse. Ideaal picknickplekje.

Page 48: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

48Actief

kOrdaalbOS

Ingang: ten noorden van Nokere (kruishoutem)Verkennen: via de Kordaalroute en het Kordaelpad of onder begeleiding van een gidsEcologisch waardevol bronbos beheerd door Natuurpunt.

bOS ter rijSt

Ingang: Bosgatstraat, Schorisse (Maarkedal)Verkennen: via de Omer Wattez wandelroute en de Taalgrenswandelroute T4. Enkel toegankelijk via de wandelpadenDomeinbos met rustbanken en picknickplekjes voorzien door het Agentschap Natuur en Bos.

bOS t’ enaMe

Ingang: vlakbij Provinciaal Archeologisch Museum (pam) Ename, Lijnwaad-markt 20, Ename (Oudenaarde)Verkennen: onder begeleiding van een gids of via de uitgestippelde paden van Natuurpunt:- Mariette Tielemanspad 5,5 km - Aardgas-natuurwandeling 6,2 kmInfo: conservator Guido Tack, tel: 0474 90 02 30 - pam Ename, tel: 055 30 90 40, www.pam-ename.be of www.werkgroep-bos-t-ename.orgNatuurhistorisch bos dat ooit beheerd werd door de Benedictijnen van de abdij van Ename.

kOppenberGbOS

Ingang: via de Koppenbergstraat (zijstraat van de N60), Melden (Oudenaarde)Verkennen: enkel toegankelijk via de wandelpadenRustpunt op de digitale fietsroute ‘Een verhaal langs de stroom’ (zie digitale routes)Info: Wordt beheerd door het Agentschap Natuur en Bos – www.natuurenbos.beDomeinbos op de heuvelrug van de Koppenberg.

SpeibOS

Ingang: Abdij Maagdendaele, OudenaardeVerkennen: toegankelijk via de wandelpaden en een gevarieerd natuurleer-padKlein natuurbos met onder andere verschillende boom- en struiksoorten.

MuziekbOS

Ingang: kerk Louise-Marie (Ronse)Verkennen: via de Muziekbosroute en de Taalgrenswandelroute 3De naam van dit beukenbos heeft niets met muziek te maken maar wel met het Keltische ‘moeras’. Uniek is de aanwezigheid van de Geuzentoren, een Gallo-Romeinse grafheuvel en een oude bospoel.

Page 49: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

49 Actief

Ontdek het Muziekbos met kinderen

Tip! Vlakbij de Boekzitting (taverne) in het Muziekbos kan je een middel-eeuws uitziende toren bewonderen, de Geuzentoren. Deze toren kan men bezoeken tijdens de geleide mythen- en sagenwandeling, vooraf te boeken via Toerisme Ronse. In het Muziekbos is het verboden de aangeduide pa-den te verlaten. Opdat kinderen toch kunnen ravotten in de natuur, legde het Agentschap voor Natuur en bos in het Muziekbos twee speelzones aan: één voor -12-jarigen en één voor +12-jarigen. Een speelzone is een (stuk) bos waarin kinderen en jongeren vrij mogen spelen. Ze mogen er van de paden af, kampen bouwen en naar hartelust ravotten.

Weetje! Omer Wattez kwam in de lente van 1888 met zijn Antwerpse lite-raire vriend Pol de Mont de middeleeuw uitziende toren beklimmen. Dich-ter Pol de Mont keek vanop de toren uit over de omgeving en riep ‘Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen’, en zo kreeg de streek haar naam.

bOiS jOly

RonseVerkennen: Dit gebied is enkel toegankelijk met een natuurgids. Info: www.natuurpunt.be en www.rlva.beBois Joly is een zeer kwetsbaar bronbos, eigendom van Natuurpunt.

klOOSterbOS

Ingang: Kloosterbosstraat (tegenover huisnummer 5), Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem)Verkennen: Vrij toegankelijk. Uitgestippelde wandeling van Natuurpunt Zwalmvallei. De paden leiden je door de deelgebieden Vossenhol (rode lus = 3,8 km) en Jansveld (blauwe lus = 3,5 km) of door de beide gebieden indien je de lussen combineert. Je combineert de beide wandelingen door de andere kleur te volgen zogauw je die ontmoet en opnieuw van kleur te veranderen als je de eerste kleur opnieuw ontmoet.Info: www.natuurpunt.be/zwalmvallei

Page 50: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

50Actief

Toegankelijke natuurreservatenburreken

Ingang: Perreveld (ter hoogte van nr. 14), Zegelsem (Brakel)Verkennen: Via de bewegwijzerde wandelroutes van Natuurpunt: Vuur-salamanderroute (4 km) en Eikelmuisroute (7,5 km). Regelmatig geleide wandelingen.Info: conservator D. van Den Berghe - tel: 055 45 67 05 – [email protected] – http://burreken.postict.comHet Burreken is één van de mooiste natuurgebieden van de Vlaamse Ardennen. Het ligt op de grens van Horebeke, Brakel en Maarkedal. Bronbeekjes, knotrijen en steile hellingen kenmerken het landschap.

de rietbeeMd (préS rOSièreS)

Ingang: Bezoekerscentrum Rietbeemd Sint-Antoonshoeve, Boureng 57, Deux-AcrenVerkennen: via de taalgrenswandelroute T7. Mogelijkheid tot geleid bezoek in het reservaat.Info: conservator G. Merlevede - tel: 068 33 51 06 of gsm: 0486 87 17 87 - [email protected] - www.natuurpunt.be/denderstreek - www.vogelbescherming.beEnig taalgrensoverschrijdend natuurreservaat in België.

MOenebrOek

Ingang: het kruispunt van de Moenebroekstraat met de Moorhofstraat in Schendelbeke (Geraardsbergen)Verkennen: Twee aangeduide wandelpaden: afstanden 3 en 7 kmInfo: Carlos D’Haeseleer - [email protected] - tel: 054 41 87 09 - Natuurpunt-Boven-Dender

parkbOS-uilenbrOek

Ingang: Waesberg, Lierde of aan het kruispunt Potaardestraat / Gaver-land in Erwetegem (Zottegem)Verkennen: via de bewegwijzerde wandelroute van 4,5 km. Op geregelde afstanden is het pad gemerkt met houten paaltjes met een witte kop. De wandeling bestaat uit 2 lussen van zowat 3 en 2 km lang. Halfweg, na de doortocht van het Uilenbroek kan je verder naar het Parkbos of de wan-deling inkorten door nu reeds het startpunt terug op te zoeken. Geleide wandelingen mogelijk.Info: www.natuurpunt.be/zwalmvallei

Page 51: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

51 Actief

vuylbrOeck

kruishoutemVerkennen: enkel te bezoeken tijdens geleide wandelingen. Info: conservator Eddy Saveyn, tel: 09 380 03 00Dit gemeentelijk natuurreservaat wordt beheerd door Natuurpunt.

GrOOtMeerS

Ingang: gemeentehuis, A. Amelotstraat 53, Zingem (start Natuurleerpad)Verkennen: via het natuureducatief wandelpad van Natuurpunt Zingem: 8,6 km (3 u wandelen). Verkorte versie: 5,7 km (via de Damstraat). Info: De brochure is verkrijgbaar op het gemeentehuis van Zingem bij de milieudienst ([email protected]). Ook bij PNEC De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16, 9630 Meilegem (Zwalm) (Tel: 055 49 67 96).Dit waardevol stukje natuurgebied is een erkend broedgebied voor ver-schillende trek- en watervogels. Opgelet: Geen honden toegelaten, ook niet aan de leiband. Voor rolstoelgebruikers is een alternatief uitgewerkt (zie brochure). In de winter zijn laarzen sterk aan te raden.

kaaiMeerSen

Ingang: Provinciaal Natuureducatief Centrum de Kaaihoeve, Oude Schel-destraat 16, Meilegem (Zwalm)Verkennen: via de educatieve paden. Om de natste stukken te overbrug-gen, werden knuppelpaden aangebracht. Vogelliefhebbers kunnen ge-bruik maken van de kijkhut die je bereikt via het pad dat recht tegenover de Kaaihoeve vertrekt. Meer info: zie ‘Trekpleisters’ pagina 73.

tOMbele-pyreneeën

RonseVerkennen: Dit gebied is enkel toegankelijk met een natuurgids. Info: www.natuurpunt.be en www.rlva.bePyreneeën is een typisch Vlaams Ardennenlandschap met verspreide kleine bossen, open kouters en weiden en een uitbundige voorjaarsfauna.

weiput

ZingemToegankelijk: vanaf de Weistraat en vanaf de Schelde toegankelijk via overstapjes (houten treden).Info: het Agentschap voor Natuur en BosDe Weiput is een Vlaams natuurreservaat van circa 7 ha voornamelijk bestaande uit een vijver omrand door een rietkraag die overgaat in een vochtig wilgenstruweel. In de Weiput is er langsheen de waterplas een kijkhut opgericht die je kan bereiken via een pad vanaf de Schelde.

Page 52: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

52Actief

de rijdtMeerSen

Ingang: Meerbeekstraat en Jagerstraat, BrakelInfo: [email protected] – tel: 055 43 17 63Domein met natuurlijke vijver, wandelpaden, speeltuin en pétanque-baan. Recreatiepark van 5,5 ha voor een actieve vrijetijdsbeleving.

abdijpark

Ingang: Abdijstraat 10, GeraardsbergenOud abdijpark met fraai aangelegde parkvijver. Vooraan in het park is een leuke speeltuin voor kinderen. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het arboretum.

prOvinciaal dOMein de GaverS

Recreatiedomein voor het hele gezin.Meer info: zie ‘Trekpleisters pagina 66-67’

liedtSpark

Ingang: op de hoek van Woeker en de Parkstraat, Oudenaarde19de eeuws vrij toegankelijk wandelpark in het centrum van de stad.

park de l’arbre de Malander

Ingang: op de hoek van de Kruisstraat en de Oude Straat, RonseMen geniet in dit park van een panoramisch uitzicht over de stad en de omge-ving. Let op de mooie, oude zonnewijzer. Vrij toegankelijk. Dit park gaat een boeiende toekomst tegemoet!

de StadStuin

In het stadscentrum van Ronse

Parken en tuinen

heurneMeerSen

Heurne en Eine (Oudenaarde)Info: NatuurpuntDe Heunemeersen (circa 45 ha) herbergen een bijzonder rijke fauna. Het reservaat bestaat uit afgesneden Scheldemeanders, bossen, graslanden en moerasvegetaties.De Heurnemeersen worden opgesplitst in drie deelgebieden. In het noorden ligt het erkende natuurgebied het Dal, in het zuiden het erkende natuurgebied de Snippenweide en centraal de meander de Ster.

Natuureducatieve centraEr zijn twee natuureducatieve centra in de Vlaamse Ardennen.

Meer info: zie ‘Trekpleisters pagina 72 en 73’

Page 53: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

53 Actief

dOMein de Ghellinck

Ingang: Kortrijkstraat 72, Elsegem (Wortegem-Petegem)Tel: 056 68 81 14 – [email protected] wandel- en speelpark “Domein de Ghellinck” in Elsegem, is een heel ver-zorgd en vrij onbekend kasteeldomein (28ha) met een natuurleerpad. Het kasteel onderging door de jaren heen veel verbouwingswerken. De vroegere bijgebou-wen van het kasteel met de hoeve, de archiefzaal en de bibliotheek werden stelselmatig gerestaureerd en met een nieuwe bestemming bedacht. Regel-matig worden er rondleidingen georganiseerd door de Heemkundige Kring. De gerestaureerde hoeve dateert van 1893 en is gedeeltelijk in gebruik genomen als taverne-restaurant. De bibliotheek doet nu onder andere dienst als trouwzaal, op de benendenverdieping is een oranjerie, op de verdieping is een auditorium in-gericht. Kinderen spelen er ongehinderd in een van de vele speeltuintjes. Langs de paden staan her en der speeltuigen zodat het er ook aangenaam wandelen is met de allerkleinsten. Dankzij de brede paden is het park ook toegankelijk met een buggy of de rolstoel. U mag de grasperken betreden, een schitterende locatie voor een zondagse picknick. Een gids van de heemkundige kring Bouve-loo gidst u door de rijke geschiedenis van dit domein. U ziet plekjes die voor het publiek niet toegankelijk zijn en bekijkt prachtige foto’s, u hoort anekdotes over het domein en de mensen die er gewoond en gewerkt hebben. Een aanrader!

dOMein breivelde

Ingang: Parkstraat 1, ZottegemBeschermd parkdomein met arboretum en vijvers, gebaseerd op de ‘Engelse tuinen’. De waterpartijen liggen op verschillende hoogtes en zijn onder-ling met elkaar verbonden. Zowel inheemse als zeldzame exotische bomen, romantisch kasteeltje waarin een taverne-restaurant is gehuisvest. Grote speeltuin in de nabijgelegen Bevegemse Vijvers.

tuin kaSteel van leeuwerGeM (zOtteGeM)Verkennen: Enkel toegankelijk op afspraak en naar aanleiding van de tuin-beurs in september.Info: baron en barones Baudouin della Faille d’Huysse, tel: 09 360 22 16, [email protected], www.leeuwergem.beDe tuin werd in 1761 ontworpen door de Gentenaar Jean Baptiste Simoens, maar pas rond 1785 voltooid. Romantische tuin met vijvers, beeldhouwwerken, een kanaal en het “lovertheater”, een openluchttheater in haagbeuk (Carpinus betu-lus) dat plaats biedt aan 800 toeschouwers. Uniek in Europa, dateert van 1764.

NatuurleerpadAfstand: 2 kmStart: aan het infobord nabij de parkingWordt aangeduid door middel van groene paaltjes en 9 infopanelen.

Page 54: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

54Actief

Uitkijkpunten, vergezichtenen oriëntatietafelsuitkijktOren brakel

Twaalfbunderstraat, BrakelInfo: 055 43 17 63, [email protected], www.boembeke.beBekijk het landschap ook eens van op de uitkijktoren aan de wijk ‘De Ooievaar’ langs de N8 richting Oudenaarde. 140 m boven de zeespiegel biedt de 32 m hoge uitkijktoren een uniek uitzicht op de Zwalmvallei en de getuigenheuvels. Uitgerust met 4 oriëntatietafels.

kapel O.l.v. van de OudenberG

Muur, GeraardsbergenDe arduinen oriëntatietafel op de Muur maakt u wegwijs in het weidse panorama van de Dendervallei.

uitkijkpunt Sint-antelinkS

Ransbeekstraat, Sint-Antelinks (Herzele)Een arduinen oriëntatietafel achter de kerk met zicht op de Dendervallei en de Oudenberg.

Page 55: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

55 Actief

vtb uitkijktOren kruiShOuteM

Machelsestraat, kruishoutemHouten toren op een hoogte van 55 m boven de zeespiegel met uitzicht op de Leievallei.

SchietSjaMpetterMOlen

Huisepontweg 34, Wannegem-Lede (kruishoutem)Oriëntatietafel aan de houtem staakmolen. Zicht op het interfluvium Leie-Schelde van Deinze tot Gent

MOlen ten hOtOnd

Zandstraat, kluisbergenEen vernieuwde stenen oriëntatietafel op 150 m boven de zeespiegel. Het hoogste punt van Oost-Vlaanderen. Panorama over de Vlaamse Arden-nen en de Scheldevallei.

uitkijkpunt lierde

Waesberg, Sint-Maria-Lierde (Lierde)Vanop dit punt, gelegen op de grens tussen Sint-Maria-Lierde en Zottegem, kan men genieten van de mooie vergezichten. Er staat een oriëntatietafel dat fungeert als uitkijkpunt.

zOnnewijzer in het park de l’arbre de Malander

Kruisstraat, RonseZonnewijzer in smeedijzer, labyrint van haagjes en weids panorama op Ronse.

uitkijkpunt ‘t bOSGat

Bosgatstraat, Schorisse (Maarkedal)Terrasvormig uitkijkpunt met prachtig panorama over de Vlaamse Ar-dennen.

uITkIjkPuNT WORTEGEM-PETEGEM

Bergstraat, Wortegem-Petegem

Verkozen tot mooiste plekje van de gemeente bij verkiezing van Pasar. In het voorjaar van 2012 wordt op deze locatie een picknickplaats met ver-rekijker en fietsenstalling geïnstalleerd zodat u in alle rust kan genieten van dit idyllisch plekje met een magnifiek uitzicht over verschillende dorpen en de stad Oudenaarde.

Page 56: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

56Actief

Extra natuurleerpadenhet lukidO-pad

Een natuurleerpad dat individueel of in groep kan bewandeld worden om op een originele en actieve manier de natuur in de omgeving van de oude pastorie van Zonnegem te verkennen.Centraal hierbij staan de 3 woorden luisteren, kijken en doen die de naam LuKiDo vormen.Het is een traject waarbij een 11-tal stopplaatsen worden aangedaan met telkens een luister/kijk/doe opdracht. Alvorens men aan de slag kan gaan, krijgt men een rugzakje met een begeleidend boekje en het noodzakelijk natuurexploratiemateriaal mee: verrekijker, meetlint, boomhoogtemeter, kompas, kaarten,…Start en ontlening: café ‘t Oud Bierhuisje, Gentsestraat 41, Zonnegem (Sint-Lievens-Houtem), reservatie is gewenst, tel: 0485 42 06 22Openingsuren: ma-zat vanaf 15 uur, zon vanaf 10 uur, woensdag geslo-ten

Page 57: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

57 Actief

Op natuurexcursie met natuurplus+

Je wil de Vlaamse Ardennen verkennen! Prima idee! Natuurplus+ wil je daarbij graag een handje helpen. Zij zorgen voor een warme en professionele begeleiding tijdens een natuurexcursie zodat je nog meer kan genieten van de prachtige streek. Je kan kiezen voor een wandeling waarbij de klemtoon ligt op het zelf ontdekken of op het luisteren naar de verhalen van ervaren natuur-gidsen. Natuurplus+ zal zich graag aanpassen aan jouw wensen en doel-groep.

Meer info, prijzen en boekingen: Sylvie Decoster: 0472 25 43 10 of Dirk fiers: 0494 39 62 97 – [email protected]

www.natuurplus.be

jan de lichte

Wandelpad langs het wachtbekken van de Bettelhovebeek en langs de vochtige weiden naast de Molenbeek. Rijke variatie aan bomen en strui-ken, een stukje bronbos en moerasplanten in het wachtbekken.

Startpunt: Velzekestraat in Velzeke (Zottegem) – Eindpunt: Knutsegem-straat

Naast het wandelpad (dat niet is bewegwijzerd en geen lus vormt) is er het eigenlijke Natuurleerpad Jan De Lichte, met als start- en eindpunt de Velzekestraat.

Page 58: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

58Actief

De Vlaamse Ardennen bieden paardenliefhebbers tal van moge-lijkheden om er op uit te trekken. Dit kan met paard en kar langs bewegwijzerde ruiter- en menroutes. Maar ook een gezellige huif-kartocht met familie of vrienden is dé ideale manier om een frisse neus te halen.

Ruiter- en menrouteslivierenbOS ruiterrOute

Brakel – flobecqStart: manege ‘De Paardebloem’, Kapellen 6, Everbeek (Brakel)Afstand: 15 kmInteressant: de kapellen van Everbeek, de Verrebeekmolen, de Everbeekse bossen, het Livierenbos, het MijnwerkerspadDe brochure is voorlopig uitgeput.

livinuS ruiter- en MenrOute

HerzeleStart: De Steenoven, Kerkkouter 40, HerzeleAfstand: 15 km (ruiter- en menroute) – 34 km (menroute)Interessant: Hof te Wassenhove, burchtruïne, Buyssemolen, Hof te Ransbeke, Molen Ter Rijst, kapel Ter Schreien, dorpskern Sint-Lievens-Esse, de Pardas-senhoek, het natuurreservaat Duivenbos

ScheldeMeerSen MenrOute

kluisbergen - OudenaardeStart: Taverne De Klokke, Driesstraat 31, Zulzeke (Kluisbergen)Afstand: 25 kmInteressant: Scheldevallei, omgeving Koppenberg, dorpjes Melden en Zulzeke

Paardrijden

€2

Page 59: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

59 Actief

zijdeGeMkOuter MenrOute

kruishoutem – Oudenaarde - ZingemStart: Taverne De Zandvlooi, Passionistenstraat 48, Lozer (Kruishoutem)Afstand: 28 km. De Zijldegemkouter menroute sluit aan op de Lozerbos ruiterroute.Interessant: pittoreske dorpjes Mullem, Wanngem-Lede, Lozer, de Huisekouter- en de Schietsjampettermolen, het Lozerbos, kastelen

lOzerbOS ruiterrOute

kruishoutemStart: Taverne De Zandvlooi, Passionistenstraat 48, Lozer (Kruishoutem)Afstand: 6,5 km. De Lozerbos ruiterroute sluit aan op de Zijldegemkouter menroute.Interessant: Lozerbos

Maarkebeekvallei MenrOute

Oudenaarde - Horebeke - MaarkedalStart: Bedevaartsoord Kerselare, gelegen naast Manege Kerselare, Kerselare 102, Edelare (Oudenaarde)Afstand: 29 kmInteressant: Bedevaartsoord Kerselare, pittoreske dorpjes Volkegem, Mater en Sint-Kornelis-Horebeke

Maarkebeekvallei ruiterrOute

Oudenaarde - MaarkedalStart: Ommelozen Boom, dicht bij Kerselare en de N8 Oudenaarde - BrakelAfstand: 15 kmInteressant: bedevaartsoord Kerselare, de vallei van de Maarkebeek, Hof te Cattebeke, de Bossenaremolen en -heuvel met panoramisch zicht, Villa Tynlon (villa waar Valerius De Saedeleer een tijdje woonde en werkte), de Sint-Vincentiuskapel

zOeteGeM MenrOute

Zottegem - ZwalmStart: Paddestraat 154, Velzeke (Zottegem)Afstand: 13 kmInteressant: pittoreske dorpskernen van Roborst en Rozebeke, de Molen Van Den Borre, de Boembekemolen op de Zwalm, de Vijflindenkapel, pam Velzeke (op wandelafstand van het parcours)

Page 60: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

60Actief

Huifkartochtenwandelen Op wielen - jOS de SerranO

Rondritten te Kruishoutem en omgeving. Info: Leedsestraat 4, 9772 kruishoutem, Gsm: 0476 60 43 07;[email protected]

vlaaMSe ardennen Genietend beleven vzw

Huifkartochten en koetsenritten. Huifkar toegankelijk voor rolstoelen.Info: Reutelstraat 10, 9772 kruishoutem, Tel: 09 383 66 27,Gsm: 0497 57 55 80; [email protected] – www.vlaamseardennenkoets.centerall.com

kOetSen verdOnckt

Unieke collectie koetsen uit de 18de en de 19de eeuw waaronder begra-feniskoetsen, lijkwagens, berlines en een bokkenwagen. Reconstructie van een oude smidse. Enkel te bezichtigen op afspraak. Kan gecombineerd worden met een huifkartocht door de Vlaamse Arden-nen.Info: Rubberigtsbank 39, 9681 Nukerke (Maarkedal), tel: 055 21 87 17, [email protected], www.koetsen-verdonckt.be

Page 61: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

61 Actief

hOF ter t’hOnt

“Hof Ter T’Hont” is uitstekend gelegen om de streek met paarden en koets te ontdekken. U kan genieten van een rondrit door de Vlaamse Ardennen of door de stad Oudenaarde.Info: 055 31 57 75 of 0496 60 91 33

‘t perdeGedOe

‘t Perdegedoe biedt na afspraak huifkartochten aan tot max. 13 perso-nen.Info: 055 45 50 83 of 0478 51 03 53, www.tperdegedoe.be

hOF te ruiteGeM

Carine Van Welden biedt rolstoelmenwagentochten aan. Je maakt een tochtje met begeleider door het heuvellandschap van de Vlaamse Arden-nen en kan genieten van de prachtige natuur.Info: 0475 74 16 36

de SylveSter hOeve

Info: Langestraat 15, Zottegem, Tel: 0477 30 34 34;[email protected] – www.sylvesterhoeve.be

EzeltochtenezelbOerderij Git(e)ane

Ezeltochten, ideaal voor kinderen.Info: Odevaertstraat 5, 9688 Schorisse (Maarkedal), tel: 055 45 67 53, [email protected], www.giteane.be

Page 62: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

62Actief

Autoroute

Page 63: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

63 Actief

autOrOute vlaaMSe ardennen

Ontdek je graag de Vlaamse Ardennen maar heb je geen zin om die fiets of jouw wandelschoenen boven te halen? Geen nood. De Vlaamse Ardennen beschikt over een ‘auto- en motorroute. De route maakt het mogelijk om schitterende authentieke dorpjes te bezoe-ken en vanop een van de vele heuveltoppten te genieten van een prachtig uitzicht.

Start: Markt OudenaardeAfstand: 2 lussen van 60 km en 100 kmPrijs: d 2,5Interessant: historische stadskernen van Oudenaarde, Zottegem en Ronse, Centrum Ronde van Vlaanderen, de Geuzenhoek in Horebeke, het Provin-ciaal Archeologisch Museum Ename-Velzeke.

€2,5

Page 64: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

64Actief

BoottochtenOp de dender

Heerlijk genieten van een boottocht op de Dender: dat moet je meege-maakt hebben.Gedurende het zomerseizoen organiseert de stad boottochten vanuitGeraardsbergen.Info en reservatie: Toeristisch infokantoor Stad en Streek ‘De Perma-nensje’

Op de Schelde

De 4 VaargetijdenInfo: gsm: 0477 69 63 62 - [email protected] -www.de4vaargetijden.comAanbod: Gezinsvriendelijke boot met verschillende vaarformules vanuit Oudenaarde (cultuurtocht, een natuurtocht, een fiets-vaarvakantie, een sluizentocht), routes en periodes (weekend, midweek, week, 11- of 15-daagse tocht). Geen dagtochten.

jachthavensOp de dender

jachthaven VVW Den BleekGezellig clubhuis dat ook toegankelijk is voor niet-leden.Sasweg 16, Geraardsbergen

Op het water

Page 65: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

65 Actief

Info: tel: 0476 30 10 21 – [email protected] – www.vvwdenbleek.beContacteer havenmeester Rene Demil voor een ligplaats,gsm: 0476 72 15 86Tarieven per dag: aanmeervergoeding per dag voor alle boten d 10/nacht. Alle eigenaars in het bezit van een lidkaart van de federatie VVW hebben recht om 2 nachten aan halve prijs bij onze jachthaven “Den Bleek” aan te meren.

Op de Schelde

Passantenjachthaven OudenaardeTrekweg Linkeroever, aan de Schelde, op wandelafstand van het stads-centrum, aanlegsteiger van 350 mInfo: havenmeester Lucien Dewaele - gsm: 0475 60 70 53 – [email protected] – www.yachtingvlaamseardennen.be

Ename aanlegsteigerVrij gebruik van de steiger langs de Schelde aan de archeologische site.Geen sanitair of technische bijstand. Geen overnachtingen.

Aanlegsteiger GavereVrij gebruik van de steiger langs de Schelde. Voor het gebruik van de bij-horende sanitaire blok, contacteer de technische dienst van de gemeente Gavere.Info: tel: 09 384 53 11, [email protected]

Zwem- en watersportvijversdOnkvijver

Donkstraat 50, 9700 Bevere (Oudenaarde)Watersportclub AbsolutExtra: windsurfenInfo: tel: 0473 76 49 79 – [email protected] – www.absolut.beThe OutsiderExtra: kajakken, waterrecreatie, vlottentocht, touwenparcours, moeras-piste, klimmuurInfo: tel: 055 20 70 30 - [email protected] - www.outsider.be

prOvinciaal dOMein de GaverS

Meer info: zie ‘Trekpleisters’ pagina 66-67.

Page 66: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Trekpleisters66

TrekpleistersHOOFDSTUK III

Page 67: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

67Trekpleisters

Provinciaal Domein De Gavers

Onkerzelestraat 280, 9500 Onkerzele (Geraardsbergen)Info: tel: 054 41 63 24, [email protected], www.degavers.beOpeningsuren: Het hele jaar open, uitgezonderd de seizoensgebonden dagrecreatie. Bekijk de website voor een gedetailleerd overzicht van de openingsuren.Extra: • waterrecreatie op 20ha groot meer: roeien, kajakken, surfbiken, hen-

gelen, zwemmen, strand met zwemzone en waterspeeltuin, gaverveer• fietsen (Tevens fietsverhuurcentrum (ligt op de Ronde van Vlaanderen-

route, fietsknooppunt 3-9))• mountainbiken• wandelen (Aangelegde wandelpaden rond het Gavermeer)• touwenpiste, avonturenminigolf, balsporten, skelters, trampolines,

steps, skating• speeldorp met glijbanen, zandbak, klimtorens, trampolinepad, draai-

circus en klauterbos.Overdekt zwembadcomplex met recreatiebad, sauna, sportruimtes en natte bar.Info: tel: 054 43 53 51, [email protected], www.degavers.be

Page 68: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

68Trekpleisters

Kluisbos

Grensoverschrijdend recreatiebos met wandel-, fiets- en mountainbike-routes, horeca, speelzones, openluchtzwembad en bezienswaardigheden (Liefdesbron, Peetje en Meetje, De Toren). Te ontdekken via de Kluisbos-route en de Taalgrenswandelroutes T1 en T2.

Ingang van het bos: via Bergstraat, Kluisbergen

Ingang van het zwembad: Poletsestraat , Kluisbergen

Page 69: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

69Trekpleisters

1

2

4

3

Ruien(Kluisbergen)

PENSEMONT 80 mKASTEELCALMONT

LIEFDESBRON 80 m

Sport- en recreatieoord

VIERSCHAAR 130 m

TOREN 140 m

80 m

80 m

RONSE

BAAN

N 36

N 36

SC

HILD

ER

STR

AAT

RAAT

HO

OG

STAD

HOOGWEG

HOOGWEG

KON

TRIJN

STRAAT

PE

NS

EM

ON

ST

RA

AT

KO

KK

ER

EE

LS

TR

AAT

VO

GE

LZA

NG

HOOGWEG

GR

OT

W

E G

RIJ

ER

ST

RA

AT

VU

NTE

STR

AAT

GROTEHERREWEG

GROTE HERREWEG

NIEUWSTRAAT

TRA

AT

WU

IPE

LSTR

AAT

POLETSESTRA

ATBU

ISS

ES

TRA

AT

BOSKOUTE

R

BOSK

OU

TER

EIKE

NDREEF

PO

LETS

ES

TRA

AT

VINKENDREEF

FAZAN TENDREEF

FAZANTENDREEF

NAC

HT

EG

AA

LDR

EE

F

SP

AR

REN

DR

EEF

ENC

LUS

DU

H

AUT

CHEMIND

UR

ENAR

D

INFOBORD

BOSLEERPAD

RUITERPAD 2.01

RUITERPAD 3.07

RUITERPAD KLUISBOS (8 km)

BLOSO MOUNTAINBIKEROUTE (14 km)

WANDELROUTE (niet bewegwijzerd)

WANDELROUTE (bewegwijzerd)

BEUKENROUTE (3,2 km)

KLUISBOSROUTE (9,2 km)

TAALGRENSROUTE (7,0 km)

SPEELZONE "BOSWACHTERSHUISJE"

LEGENDE

voor jeugdwerking

SPEELZONE "BOSUIL"

SPEELZONE "VOGELSANCK"met privaat karakter

PARKING

1 SPORT- EN RECREATIE

2 BOSWACHTERSHUISJE

3 KASTANJEHOF

4 OUDE ZANDGROEVE

3 verwarmde openluchtzwembaden met glijbaan en springtoren, instructiebad voor kleuters, kinderspeeltuin met reuzenzandbak, glij-burcht, challengeparcours. Overdekt sportcentrum ideaal voor balspor-ten, fitstudio, schoolsportdagen. Verblijfcentra Villa Vogelsanck en Villa Kluisberg, ideaal voor sport- en bosklassen, weekendarrangementen, sportstages, seminaries (van 25 tot 125 pers.).

Openingsperiode: de openluchtzwembaden zijn open van 1 mei 2013 tot en met 1 september 2013

Info: tel: 055 23 05 85 – [email protected] – www.kluisbos.be

sport- en recreatieoord Kluisbos

Page 70: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

70Trekpleisters

Page 71: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

71Trekpleisters

centrum ronDe van vlaanDeren

Markt 43, 9700 OudenaardeInfo: 055 33 99 33, www.crvv.be

Het Centrum Ronde van Vlaanderen is het hoogaltaar voor alles wat in Vlaanderen en ver daarbuiten hard op de trappers kan duwen. Dit is, be-halve de ideale plek om je fietstocht te beginnen en eindigen, een actief bezoekerscentrum waar je aan de hand van multimediale en interactieve toepassingen de ware ziel van de Vlaamse oerklassieker kan proeven.

Bovendien pakt het Belevingscentrum in 2013 uit met enkele spiksplin-ternieuwe doeattracties! Fiets in het spoor van Fabian Cancellara over de Koppenberg, demonstreer je puzzeltalent op onze kingsize schuifpuzzel, zoek het juiste verband op de fietselekro en laat je, geflankeerd door je Rondehelden, fotograferen op het podium van Vlaanderens Mooiste!

Daarnaast kan je ook je kennis (en die van je gezelschap) testen in onze Rondequiz, het kasseigevoel ervaren op een heuse ‘kasseifiets’ en genie-ten van een panoramische Rondefilm op drie grote schermen.

Dankzij drietalige audiogidsen (NL, FR, ENG) kunnen ook kinderen, slechtzienden en buitenlandse bezoekers kennismaken met het unieke Rondeverhaal dat jong en oud, wielerliefhebber en leek zal boeien. Kortom: “Komt dat zien! Komt dat zien!”

Open: alle dagen van 10 tot 18 uur (behalve op maandag). Verlofperiode van 7 tot 28 januari. Gesloten op Kerstdag, Nieuwjaar en Pinkstermaandag

Ticket: € 8 voor volwassenen; € 17,50 voor een gezinsticket (max. 2 volwas-senen en 4 kinderen); € 4 voor kinderen t.e.m. 14 jaar en studenten; € 6 voor 60-plussers; € 5,50 voor groepen (min. 15 personen); scholen gratis

Extra: Een auditorium, een tentoonstellingsruimte, een vergaderzaal, een hal, een brasserie en een shop. Douches beschikbaar. Er worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd.Meer info: Zie ‘Ronde van Vlaanderen’

Page 72: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

72Trekpleisters

De HeliX vlaams Kennis- en vorminGscentrum voor natuur en milieu

Hoogvorst 2, 9506 Grimminge (Geraardsbergen)Info: Tel: 054 31 79 50 – [email protected] – www.dehelix.be

De Helix brengt je dichter bij de natuur en zet je op een creatieve manier aan tot milieuvriendelijk en duurzaam gedrag.Het centrum organiseert vormingen en lezingen en ontwikkelt educatieve producten over natuur, milieu en duurzame ontwikkeling voor diverse doelgroepen.In De Helix, gelegen in het stiltegebied Dender-Mark kan je 2 permanen-te tentoonstellingen bezoeken: ‘In de ban van de decibel’ heel toepasse-lijk een tentoonstelling over stilte en geluid en ‘De Wereld van DALY’ die de impact van het milieu op jouw gezondheid toelicht.Bovendien is er voor elk wat wils: uitgestippelde fiets- en wandeltochten met bijhorende brochures, een vrij toegankelijke educatieve tuin, thema-wandelingen, activiteiten voor gezinnen, scholen en andere groepen. Er zijn geleide wandelingen na afspraak.

Open: van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur. Gesloten van 25 decem-ber tot 2 januari.

Page 73: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

73Trekpleisters

De KaaiHoeveProvinciaal natuureDucatieFcentrum

Oude Scheldestraat 16, 9630 (Meilegem) ZwalmTel: 055 49 67 96 – [email protected] - www.dekaaihoeve.be

Provinciaal natuureducatief centrum met een permanente tentoonstel-ling over de geschiedenis en cultuurhistorie van de Kaaihoeve. Tevens buitententoonstelling ‘Kaaitoeren’ over de verschillende aspecten van het landschap en de natuurwaarden in de omgeving van de Kaaihoeve. In de natuurtijn kan je via een wirwar van gemaaide paden allerlei natuurlijke hoekjes ontdekken en alles te weten komen over het belang van de na-tuurlijke biodiversiteit. De komende jaren wordt in de natuurtuin ook een natuurlijke speelzone uitgebouwd. Een deel van de tuin werd omgevormd tot een kleinschalig waterzuiveringssysteem en een vijver.

Open: Van ma. tot vr. van 9 tot 16.30 uur of op afspraak. Vanaf de april tot 15 oktober ook open op zat. en zon. van 14 tot 18 uur. Gesloten op feestdagen en brugdagen.Ticket: gratisExtra: Natuurtuin en waterzuiveringsproject, zonne-energie, wandelingen, schoolprojecten en tijdelijke tentoonstellingen. Prachtig gelegen in een Scheldebocht, in de omgeving van twee erkende natuurreservaten: Groot-meers (Zingem) en de Kaaimeersen (Meilegem)

Page 74: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

74Trekpleisters

Page 75: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

75Trekpleisters

Provinciaal erFGoeDcentrum (Pec) (ename-ouDenaarDe)

Lotharingenstraat 9700 Ename (Oudenaarde)Tel: 09 267 72 00 (van maandag tot vrijdag) – 055 30 03 44 (van woensdag tot zondag) – [email protected] twitter # erfgoedcentrum @ oost_vlaanderenwww.oost-vlaanderen.be/erfgoedcentrum

In het Provinciaal Erfgoedcentrum – open sinds 2012 – ontdek en beleef je het Oost-Vlaamse erfgoed en provinciale erfgoedbeleid.Je kan er een kijkje nemen achter de schermen van een depot voor archeologisch en cultureel erfgoed, je krijgt een overzicht van het inter-nationaal erkend erfgoed dat Oost-Vlaanderen rijk is, er zijn tentoon-schellingen en workshops, kunst in de foyer en een prachtig zicht op de archeologische abdijsite van Ename. Vrij toegankelijk van donderdag tot en met zondag en op afspraak.

Page 76: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

76Trekpleisters

Provinciaal arcHeoloGiscH museum (Pam) ename

Lijnwaadmarkt 20, 9700 Ename (Oudenaarde)Tel: 055 30 90 40 – [email protected] - www.pam-ename.be

Archeologisch museum met een permanente en interactieve tentoonstel-ling over het leven van de middeleeuwen tot nu, met o.a. poëtische film over 1000 jaar Ename, het Feest van 1000 jaar, archeolabo. Archeologi-sche abdijsite. 11de-eeuwse gerestaureerde unieke Sint-Laurentiuskerk met waardevolle muurschilderingen. Wandelpad in het natuurhistorisch Bos t’Ename (Meer info: zie ‘In de natuur’). Rondleidingen en educatieve workshops voor scholen en groepen.

Open: Alle dagen van 9.30 – 17 uur (zomer en winter), gesloten op maandag Ticket: € 2,50; € 3,75 gezinstarief (max. 2 volw. + kind. tot 12 jaar); € 1,25 voor groepen, senioren, studenten, en VTB-VAB. Gratis lerarenkaart, pers, VMV, ICOM, OKV. Het ticket geeft ook toegang tot pam Velzeke (bezoek binnen de 3 maand).Extra: In het museum vindt u een levensechte feesttafel met een bijhorende film die het verhaal vertelt achter de gevonden archeologische voorwer-pen. Voor de kinderen en anderstaligen zijn er aangepaste audiogidsen, een (gezins)karretje met educatieve informatie voor een tocht door het dorp, bosrugzakjes, programma’s voor mensen met beperkingen. Speciale voorzieningen voor mensen met een visuele handicap. Er zijn regelmatig publieksevenementen (Museumnacht , Open Monumentendag tweede zondag van september, tweejaarlijkse tentoonstellingen rond hedendaagse kunst “Ename Actueel” (2013, 2015,….)15 dec 2012 – 19 mei 2013: tentoonstellingen ‘Voorbij de horizon. Samenle-vingen in Kanaal en Noordzee 3500 jaar geleden’ en ‘(Handels)relaties in het jaar 1000’

Page 77: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

77Trekpleisters

Provinciaal arcHeoloGiscH museum (Pam) velZeKe

Paddestraat 7, 9620 Velzeke (Zottegem)Door uitbreidingswerken: ingang via DoolboswegTel: 09 360 67 16 - [email protected] - www.pam-ov.be

Archeologisch museum met permanente opstelling die je meeneemt naar het verleden. De prehistorie, de Gallo-Romeinse periode en de vroege middeleeuwen komen aan bod.Op het binnenplein van het museum kan u de Romeinse siertuin vrij bezoeken, maar ook gegidste rondleidingen zijn mogelijk. Daarnaast heeft het museum een uitgebreide waaier aan (educatieve) projecten voor (school)groepen. Bijvoorbeeld het prehistorisch of Gallo-Romeins kledijproject of het militariaproject.Er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en op afspraak kan u ook terecht in de uitgebreide archeologische bibliotheek.

Open: Ma. tot en met vr. van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Za., zon.- en feestdagen van 14 tot 18 uur.Ticket: € 2,50, € 3,75 gezinstarief (max. 2 volw. + kind. tot 12 jaar); € 1,25 kortingen voor groepen, senioren, en VTB-VAB gratis voor leraren, pers, VMV, ICOM, OKV. Het ticket geeft ook toegang tot het museum in Ename.Extra: Bij een gegidste rondleiding door de permanente collectie kan je replica’s van archeologische voorwerpen aanraken en uitproberen. Deze rondleiding kan u op zondagnamiddag (15u30) gratis volgen.Het museum is toegankelijk voor mensen met beperkingen. Op aanvraag zijn er rondleidingen en projecten voor alle doelgroepen. (blinden en slechtzien-den). Elk jaar zijn er verscheidene publieksevenementen zoals erfgoeddag, ambachtenmarkt (eind mei) en open monumentendag (tweede zondag van september).

Page 78: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

78

ErfgoedstadjesHOOFDSTUK IV

Page 79: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

79

Vier charmante stadjes nestelen zich in de plooien van het landschap en laven zich gulzig aan het water dat door hun aderen stroomt. De rijkdom die het land voortbracht werd geïnvesteerd in architectuur en kunst ... Ook in de 13 dorpjes in de Vlaamse Ardennen kan je heel wat erfgoed ontdekken. Daarover vindt u meer in de hierop volgende hoofdstukken.

OUDENAARDE

staDswanDelinG

1. Stadhuis met infokantoor

Het zestiende-eeuwse laatgotische stadhuis is met haar perfect symmetri-sche opbouw en met haart belforttoren als centrale blikvanger ongtwijfeld een uniek historisch bouwwerk dat bovendien prijkt op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Vorig jaar opende het MOU – Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen. Op het gelijkvloers maak je kennis met “Het Verhaal van de Stad”. Vier historische figuren, in beeld gebracht door topfotograaf Stephan Vanfleteren loodsen je door de 1000-jarige geschiedenis van de stad. De getuigenissen van de personages, multi-media en kunstobjecten maken dit tot een boeiende reis doorheen het verleden van Oudenaarde.Een video-wall met sfeerbeelden van de Vlaamse Ardennen en een bele-vinsfilm over de stad Oudenaarde vervolledigen het plaatje. De tweede en derde verdieping herbergen Oudenaardes kunstcollecties: met een bezoek aan de Oudenaardse wandtapijten en de collectie zilver “De Boever-Alligori-dès” maak je kennis met haar voornaamste kunstnijverheden. Het Museum in het Stadhuis is betalend en gesloten op maandag. Meer info: www.oudenaarde.be.

1

2

3

4

56

7

8

9

11

10

1213

14

15

GENT

RONSE

pam Ename

Page 80: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

80

2. Sint-Walburgakerk

Vroeggotische kerk uit de 12de eeuw, herbouwd in de 15de-16de eeuw. Samenspel van Doornikse en Brabantse gotiek. Interieur in barokstijl. Waardevolle polychrome beelden, schilderijen en wandtapijten. Beiaard met 49 klokken.

3. Bisschopskwartier

Voormalige ontvangstruimte en verblijfplaats voor de hoge gasten van het hospitaal, uniek voorbeeld van 17de-eeuwse renaissance stijl.

4. Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Oorspronkelijk opgericht in de 13de eeuw als toevluchtsoord voor pelgrims en reizigers, net buiten de stadsmuren. Oudste deel van het huidige com-plex is de 15de-eeuwse kapel, die ooit als ziekenzaal dienst deed.

5. Centrum Ronde van Vlaanderen

Interactief belevingsmuseum opgebouwd rond dé Vlaame Wielerklassieker, de Ronde van Vlaanderen. Er is ook een shop, een brasserie en je kan er terecht voor toeristische info.Meer info: zie ‘Trekpleisters’

6. Stadsbibliotheek

Het 18de eeuwse classicistisch gebouw had destijds twee functies: vleeshal op de begane grond en kunstacademie op de eerste verdieping. Nu volledig ingericht als bibliotheek.

7. Begijnhof

Pittoresk hoekje in de stad op een boogscheut van de Markt. Witgeschil-derde kleine huisjes uit de 17de eeuw met op de binnenkoer een weelde-rige bloementuin. Kleurrijk barok poortje met de beeltenis van de heilige Rochus.

8. Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk

Gelegen aan de rechteroever van de Schelde, in de kern van het middel-eeuwse stadje Pamele, domineert deze kerk de omgeving. Dit 13de-eeuwse monument is een mooi voorbeeld van Scheldegotiek. In de 16de eeuw kreeg de zuidzijde twee kapellen in Brabantse gotiek. Praalgraven van de baron-nen van Pamele en hun echtgenotes.

Page 81: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

81

9. Maagdendale

Cisterciënzerinnenabdij uit de 13de eeuw, was een van de belangrijkste vrouwenabdijen van Vlaanderen. Nog bewaard zijn de 13de-eeuwse kerk, een 17de-eeuwse abdissenkwartier en poortgebouw. Doet op heden dienst als stadsarchief en tekenacademie.

10. Passantenjachthaven

Meer info: zie ‘Op het water’

11. Huis de Lalaing

In dit 18de-eeuwse huis aan de oever van de Schelde is het restauratie- en conservatie atelier van de wandtapijten ondergebracht. Hier maak je kennis met het technisch aspect van het wandtapijt waar de eeuwenoude techniek van het weven in ere wordt gehouden en kan je de restauratie van de histo-rische wandkleden van naald tot draad volgen. Gesloten op maandag.Meer info: www.oudenaarde.be

12. Brouwerij Liefmans

Meer info: zie ‘Streekspecialiteiten’

13. Park Liedts met Liedtskasteel

19de eeuws vrij toegankelijk wandelpark in het centrum van de stad, op wandelafstand van de Markt. Het park is aangelegd volgens het model van een Engelse landschapstuin. Veel wandelpaden, waterpartijen met fonteinen, grote grasvelden, prieeltjes, hoogstambomen (hoofdzakelijk loofbomen).

14. CC De Woeker

15. Kasselrijhuis

Het oorspronkelijke kasselrijgebouw doet nu dienst als College (Sint-Ber-narduscollege).

Brochure historische stadwandelingte koop bij de toeristische dienst

Page 82: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

82

Page 83: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

83

GERAARDSBERGEN

Stop een stadsgids in je oor!Wil je op je eigen ritme de stad ontdekken en toch geen enkele info mis-sen? Vraag in De Permanensje naar de Monumentenwandeling op mp3-speler. Deze virtuele gids leidt je door de stad en vertelt je alle weetjes en interessante feiten.Meer info: De Permanensje

staDswanDelinG

1. Stadhuis met infokantoorIn het gloednieuwe Toeristisch infokantoor Stad en Streek, De Perma-nensje, kan je op een aantrekkelijke manier kennismaken met al de troeven van Geraardsbergen en de Vlaamse Ardennen. Bezoekers krijgen er een multimediale beleving met video, klank en zelfs geuren.

1 2

3 4

56

78

9

10

1011

12

13

14

15

BO KERSTR.

VISSTR.

GOEDE VRO

UW

ESTR.

HU

NN

EGEM

STR.

BRAN

DST

R.

Page 84: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

84

2. Markt met Marbol

De enige overgebleven gotische fontein in Oost-Vlaanderen vormt één van de 2 getuigen (naast Manneken-Pis) van het ondergrondse net van waterleidingen dat de stad destijds van drinkwater voorzag. Oorspronke-lijk werd ze zelfs door bronwater gevoed. Nu echter zijn ze ook gekoppeld aan de waterleiding. De originele Marbol (marktbron) vind je terug in het tuintje van het Oud-Hospitaal.

3. Manneken-Pis en museum

Meer info: zie ‘Kunst en musea’

4. Vesten

5. Sint-Bartholomeuskerk

6. DierkostGroepsbezoek mogelijk met gidsop afspraak.

7. Muur

De Oudenberg en zijn omgeving zijn beschermd erfgoed. Reden genoeg om de klim naar boven te voet of met de fiets aan te vatten. Wie de Muur liever ontspannen

Page 85: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

85

opwandelt, kan op zeven rustplaatsen uitblazen en daarbij genieten van een vleugje kunst en literatuur. Op die plekken staan monumenten met wielergedichten.De arduinen oriëntatietafel (110 meter boven de zeespiegel) bovenop de Muur maakt u wegwijs in het weidse panorama van de Dendervallei.

8. Kapel O.L.V. van de Oudenberg

9. Abdijsite - De Sint-Adriaansabdij

In het centrum van de stad nodigt het poortgebouw van de zeer oude be-nedictijnenabdij uit om binnen te gaan. Dat moet u ook zeker doen want daarachter schuilt een prachtig abdijpark, het Abtenhuis en het Koets-huis. Het oude abdijpark met aangelegde waterpartijen en arboretum straalt een uitzonderlijke rust uit. Gelegen op een helling, met speeltuin en zitbanken. In hetzelfde domein ligt een gastronomisch restaurant.

10. Steegjes

11. Oud-Hospitaal

12. Stationsplein

13. Priorij van Hunnegem

Klooster gesticht in de 17de eeuw. Vrouwenorde die leefde volgens de re-gels van Benedictus. De kerk dankt zijn neogotisch interieur aan de Ger-aardsbergse kunstenaar Louis Bert-de L’arbre. Gelegen aan de Dender.

14. Openluchtzwembad ‘Den Bleek’

15. Jachthaven en aanlegsteiger

Page 86: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

86

1

4

56

7

8

9

10

11

12

13

14

2 3

Museum voor folkloreDomein Breivelde

KAZERNESTR.

ZOTTEGEM

staDswanDelinG

1. Stadhuis met infokantoor

2. Standbeeld Lamoraal graaf van Egmont

Lamoraal graaf van Egmont is onlosmakelijk met Zottegem verbonden. Net als zijn grootvader, moeder, vrouw en twee kinderen werd Lamoraal begraven in de parochiekerk. De Egmonts erfden er in 1530 een comfor-tabel kasteel. Lamoraal werd een speelbal in het politieke kluwen van de 16de eeuw en werd in 1568 onthoofd. In de 19de eeuw kreeg hij een giet-ijzeren standbeeld op de Zottegemse Markt. In 1968, toen men de 400ste verjaardag van de onthoofding (!) vierde, werd een bronzen kopie gego-ten. Vandaag staan er twee identieke standbeelden op amper 500 meter van elkaar. Het kasteel is in de loop der jaren een paar keer van bestem-ming veranderd, vandaag is de stadsbibliotheek er ondergebracht.

3. Hemelvaartkerk en de grafkelder van Egmont

Crypte onder de decanale kerk van Zottegem waarin de gebeenten van Lamoraal graaf van Egmont en zijn vrouw worden geëxposeerd.

Page 87: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

87

4. Sanitary

In een van de oudste betonconstructies van België (1909) wordt het stedelijk administratief centrum gehuisvest. Hier wordt eerlang ook het stoomketelmuseum geopend, uniek in West-Europa

5. Brouwerij Crombé

6. Stationsplein Zottegem

7. Art deco winkeltjes

8. Art deco huizen

9. O.L.V. van Deinsbekekapel

Deze bedevaartskapel werd gebouwd in 1929. Ze gaat terug tot een kapel van 1717.

10. Brouwerij De Klok

Deze voormalige brouwerij werd in 1933 gebouwd naar plannen van de Gentse architect Verloo. Ze bestaat uit een betonnen skelet met gevel-vlakken opgevuld met baksteen, op verscheidene plaatsen met vensters doorbroken. Bijzonder opvallend is de klokvormige brouwtoren met een watervergaarbak van 55 000 liter, afgedekt met een koperen klokvormig dak.

11. Egmontpark met kasteel van Egmont

12. Monument ‘Poort v/d Vlaamse Ardennen’

13. Oud College O.L.V. van Deinsbeke

14. Heldenmonument

Page 88: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

88

RONSE

iWalk

Uitgeschreven versie iWalk en audio-stadswandelingOntdek Ronse met een virtuele gids. Download de podcast viawww.ronse.be of ontleen gratis een mp3-speler bij Toerisme Ronse (waarborg € 15).

staDswanDelinG

1. Vertrekpunt Dienst Toerisme, Hoge Mote

Een bezoek aan Ronse begint zonder twijfel aan de Hoge Mote. U vindt er niet alleen de dienst voor Toerisme maar ook het MUST (Museum voor Textiel).Meer info: zie ‘Kunst en musea’

2. Bruulpark

3. Sint-Hermes Crypte

Meer info: zie ‘Kunst en musea’

4. Sint-Hermeskerk

Laatgotisch gebouw met Romaanse sporen, reliekschrijn, mooi koor-gestoelte, eiken balk met ijzeren haken waaraan geesteszieken werden vastgebonden. Beiaard met 49 klokken. Wegens renovatiewerken kunnen aanzienlijke delen van de kerk gedurende bepaalde perioden niet toegan-kelijk zijn.

5. Sint Maartenkerk of Oude Sint-Martinuskerk

6. Rooseveltplein

11

10

9

8

7

6

5

43

2113

BRAKEL

OUDENAARDE

12

Page 89: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

89

7. Fostierlaan

8. Art Decowijk

Ronse kende tijdens het Interbellum (periode tussen twee wereldoorlo-gen) een enorme economische bloei dankzij de florerende textielindus-trie. De textielbaronnen lieten zich prachtige art deco huizen en villa’s bouwen. Heel wat van die bouwwerken hebben de tweede wereldoorlog overleefd en pronken soms overweldigend, maar vaak heel bescheiden in de straten van Ronse.

9. Station

Het oudste station van Europa.

10. Boudewijnpark

11. Zuidstraat

12. Grote Markt

13. Mouroitplein

Kinderspeurtocht - op stap met rosalie

Kinderen vanaf 5 jaar tot en met 8 jaar kunnen langsheen een uitgestip-peld traject van om en bij de 4 kilometer allerlei leuke vragen en op-drachten vervullen. Kortom… kinderen maken op een speelse en originele manier kennis met het rijk cultuur-historisch patrimonium van Ronse. Na afloop van de speurtocht ontvangt de speurneus een mooi geschenkje.Info: Alle dagen, van 14-17u, behalve op maandag. Oktober, november en feestdagen: mogelijk tijdens het weekend van 14-17u. December-januari-februari niet mogelijk. Deelname: € 5Mogelijkheid tot het huren van een Rosalie bolderkar: € 3 (€ 15 waarborg)Info en start: Toerisme Ronse

Page 90: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

90

Kunst en musea

Page 91: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

91

KUNST

Kunst is alom aanwezig in de Vlaamse Ardennen. In galeries, ate-liers, langs wegen, in tuinen en musea. Het open en heuvelachtig landschap heeft zonder twijfel een invloed op ons zijn en denken. Elke stad heeft zijn kunstenaars, ateliers, galeries of kunstprojecten.

KunstenaarsDorP Kwaremont

Niet ver van het Kluisbos (Kluisbergen), bovenop de Oude Kwaremont ligt een klein dorpje dat uit amper drie straten, een dorpsplein en een charmant wit kerkje bestaat. Kwaremont kan gerust als pittoresk worden omschreven. Rond de kerk en in de nabije omgeving liggen een aantal galeries van diverse pluimage.

Galerij en kunsthandel Malpertuis

De oudste galerij is Malpertuis. Deze is gespecialiseerd in hedendaagse kunst. Malpertuis heeft bij wijze van spreken het startschot gegeven voor het kunsttoerisme in Kwaremont. De galeries kwamen er eigenlijk als een logisch vervolg op de vele kunstenaars die er neerstreken tijdens de Tweede Wereldoorlog.Ommegangstraat 13, Kwaremont - Tel: 055 38 88 66 - [email protected] - www.galeriemalpertuis.net

Page 92: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

92

Galerij Theaxus

Galerie van Dorothea Van De Winkel, textielkunstenares. Creëert heden-daagse wandtapijten en textiele kunst. Permanente en tijdelijke tentoon-stellingen met hedendaagse kunstenaars uit diverse disciplines. Ook design en functionele kunst.

Ommegangstraat 3, Kwaremont – Tel: 055 38 60 53 [email protected] – www.galerij-theaxus.com

Galeries Beukenhof

Galerie en beeldentuin tegen het prachtige decor van het Vlaamse Ar-dennen landschap. De grote landschapstuin waarin kunstwerken op een doordachte manier worden geïntegreerd, sluit perfect aan bij zijn omge-ving en wordt natuurvriendelijk onderhouden. De jaarlijkse beeldenpro-menade ‘Sculptour’ (van begin mei tot eind september) lokt duizenden bezoekers. Eigenaar-kunstenaar Piet Willequet is een rasechte Kware-montenaar.

Ronde van Vlaanderenstraat 9-11, Kluisbergen – Tel: 055 38 83 87 [email protected] – www.beukenhof.comOpen: De beeldentuin is open van begin mei tot eind september, weekends en feestdagen van 14 tot 19 uur, ook na afspraak.

Page 93: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

93

KUNSTENAARS

Heel wat schrijvers, muzikanten en kunstenaars vonden inspiratie in de Vlaamse Ardennen. Zij drukten hun stempel op het landschap of op ons collectief geheugen.

Adriaan Brouwer (1605 – 1638)

Geboren en getogen in Oudenaarde, maar op vrij jonge leeftijd al koos hij voor een zwerversbestaan. Hij wordt omschreven als een bohémien en levensgenieter. Veel van zijn werken kwamen terecht bij collectioneurs of hangen vandaag in grote internationale musea. In het stadhuis van Oudenaarde kunt u vijf kleine schilderijtjes (‘de vijf zintuigen’) bewonde-ren. Adriaan Brouwer is vooral bekend om zijn volkse herberg- en dron-kemanstaferelen. Oudenaarde voert Adriaan Brouwer op als mascotte van de bierfeesten die plaatsvinden in juni. Hij is ondertussen ook tot bier verworden dankzij de lokale brouwerij Roman.

Valerius De Saedeleer (1867 – 1941)

De Saedeleer was een landschapsschilder die in de Vlaamse Ardennen neerstreek vanaf 1921. Hij woonde en werkte in Etikhove (Maarkedal) in Villa Tynlon. Daarvoor was hij lid van de Latemse School. Zijn land-schappen hebben een heel typische stijl.

Omer Wattez (1857 – 1935)

Omer Wattez is de geestelijke vader van de naam ‘Vlaamse Ardennen’. Hij is geboren in Etikhove (Maarkedal) en was een schrijver-natuurlief-hebber die op een actieve manier ijverde voor de bescherming van de natuur en de Vlaamse cultuur. In zijn novellen en essays vindt u vaak lyrische omschrijvingen van de streek.

Herman Teirlinck (1879 – 1967)

Vlaamse schrijver-dichter uit het Brusselse intellectueel milieu die zijn jeugdvakanties vaak doorbracht in Zegelsem (Brakel) bij zijn groot-ouders. Voor de roman ‘Maria Spermalie’ liet hij zich duidelijk inspireren door het landschap en de omgeving van Zegelsem-Elst.

Page 94: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

94

MUSEA

De mens is al 300.000 jaar aanwezig in de Vlaamse Ardennen. Hij leeft er sinds de prehistorie. Op heel wat plaatsen is archeologisch materiaal gevonden dat wijst op een menselijke activiteit. Archeo-logisch en historisch onderzoek hebben aangetoond dat de regio beïnvloed is door diverse culturen uit verschillende perioden.De constante aanwezigheid van dit verleden wordt mooi geïllustreerd in onze musea.

Er zijn twee archeologische musea:

• Het Provinciaal Archeologisch Museum (pam) Velzeke stelt een col-lectie tentoon uit de prehistorie en de Gallo-Romeinse tijd. (Meer info: zie ‘Trekpleisters’).

• Het Provinciaal Archeologisch Museum (pam) Ename laat ons ken-nismaken met de middeleeuwen tot nu. (Meer info: zie ‘Trekpleisters’)

Museum voor Folkore

Grotenbergestraat 162, 9620 Grotenberge (Zottegem)

Oude pastorie met gebruiks- en siervoorwerpen uit (over)grootmoeders tijd. 19de-eeuwse eetplaats, café met Leuvense stoof, collectie religieuze voorwerpen, werktuigen uit de handschoen- en schoennijverheid, oude draaiende maquette van de Molen te Rullegem (Herzele), gereedschap van een klompenmaker en kuipenmaker, F.N.-fiets uit 1908 met cardan-aandrijving en carburelamp, Egmontkamer met tastbare herinneringen.Op de hoedenzolder een schitterende collectie hoofddeksels en alle materialen die nodig zijn om hoeden te maken.Pronkstuk is ongetwijfeld een hoedje van Koningin Elisabeth van België.

Tel: 09 345 77 73 – [email protected] – www.zottegem.be

Open: Ma., wo., do. en vr. van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur. Van Pasen tot september elke 1ste en 3de zo. van de maand van 15 tot 18 uur.Ticket: € 1; gratis voor scholen en kinderen tot 12 jaar; € 0,75 voor groepen.Extra: Ideaal als uitstap met kinderen. Te combineren met een bezoek aan de ver-nieuwde speeltuin op het buurtplein en aan het Domein Breivelde. Gezellige tavernes op wandelafstand

Page 95: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

95

Abdijmuseum

Collegestraat 26, 9500 Geraardsbergen

Verschillende kleine maar bijzondere musea in het Abtenhuis van de Sint-Adriaansabdij: reconstructie van de abdijkeuken, indrukwekkend lucifermuseum en pijpenkabinet, tabak- en sigarenmuseum, unieke verzameling zwarte chantillykant. Geraardsbergen heeft iets bijzonders met lucifers. Swedish Match sloot de deuren van de Union Match fabriek in 1998. In de 19de eeuw bloeide de productie van zwarte chantillykant in Geraardsbergen. De collectie pijpen in het museum is indrukwekkend. Tijdelijke tentoonstellingen en concerten in het aanpalende Koetshuis. Tel: 054 43 72 60 – [email protected] – www.de-abdij.beOpen: Van het eerste weekend van april tot eind september: tijdens de werkdagen open van 14 tot 17 uur uitgezonderd op maandag, in het weekend open van 14 tot 18 uur. De maanden oktober tot maart zijn de musea in het weekend open van 14 tot 17 uur.Ticket: € 1,25; gratis voor kinderen onder 12 jaar en € 0,75 voor groepen (min. 10 pers.).Extra: Het Abtenhuis is voorlopig in restauratie. De collectie werd overge-bracht naar de vroegere muziekacademie in de Collegestraat 26 waar een deel van de tentoonstelling werd heropgebouwd.

Page 96: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

96

Het MUST en de Sint-Hermes Crypte

Het MUST (Museum voor textiel) exposeert in twee historische gebou-wen. Het eerste deel vind je in de oude textielfabriek “Cambier – Ro-bette” in de Hoge Mote. Hier zie je een grote collectie van meer dan 40 werkende getouwen. Een tweede deel van het MUST bevindt zich in het Bruulpark en toont welke invloed de textielindustrie heeft gehad op de ontwikkeling van Ronse. Hier zie je hoe architectuur, cultuur en kunst floreerden dankzij de bloeiende textielnijverheid. Doorheen een reeks interieurs en telkens audiovisueel begeleid door een ‘historische Ron-senaar’, maak je op een unieke wijze kennis met het rijke Ronse van de 19de en begin 20ste eeuw.

Nieuw: mini textiel shop, waar je afgewerkte producten kan kopen van stoffen geweven in het museum.Di-zo en feestdagen: 10-12u en 14-17uRondleidingen Must werken om 10u30 en 15uVan 1 oktober tot 30 november: za, zo en feestdagen: 14-17uRondleiding Must werken om 15uVan 1 december tot eind februari: geslotenTickets individuelen: volwassenen: € 5,00 - kinderen tot 12 j: gratisCombiticket (Must + Crypte): € 6,00Groepen - vanaf 10 pers: € 2,00Tickets en toegang tot 30 min. voor sluitingstijd

De Sint-Hermes Crypte

Deze monumentale, Romaanse crypte (1089) vormt ongetwijfeld het architecturaal pronkstuk van de stad. Tijdens de middeleeuwen was de crypte als bewaarplaats voor de relikwieën van St. Hermes een druk be-zocht bedevaartsoord. De crypte onder de St.-Hermeskerk is een uniek staaltje van architecturale eenheid. Het 11de-eeuwse bouwwerk telt 32 zuilen, heeft prachtige muren in natuursteen, een verborgen grafkamer en een waterput met badkamers voor de zieke bezoekers. Deze onder-grondse kathedraal is een indrukwekkend monument!

Info: Toerisme Ronse, Hoge Mote, De Biesestraat 2, 9600 Ronse Tel: 055 23 28 16 – [email protected] – www.ronse.be

Page 97: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

97

NIEUW!MOU – Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen

Oudenaarde, startpunt voor een verdere verkenning door de Vlaamse Ardennen, duizend jaar geschiedenis te midden van eindeloos golvende heuvels. Het MOU brengt die geschiedenis tot leven. Via interactieve media en bijzondere historische stukken reis je door de tijd, van de mid-deleeuwen tot vandaag. Je komt keizer Karel tegen, met zijn buiten-echtelijke dochter Margaretha, en Adriaan Brouwer, met zijn beroemde biertaferelen, en Lodewijk XIV, die rond de stad in het zand bijt. MOU, het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen krijgt een

kwaliteitslabel. Met het label erkent de Vlaamse overheid sinds 1996 de kwaliteitsvolle werking van erfgoedin-stellingen.Info: tel: 055 31 72 51, fax: 055 30 92 48, [email protected] Stadhuis, 9700 OudenaardeLocatie Huis de Lalaing, Bourgondiës-traat 9, 9700 Oudenaarde

Meer info: zie ‘Erfgoedstadjes pagina 87’

Van 1 maart tot 30 september: di-zo en feestdagen: 14-17uVan 1 oktober tot 30 november: za, zo en feestdagen: 14-17uVan 1 december tot eind februari: geslotenTickets: volwassenen: € 2,50 - kinderen tot 12 j: gratisCombiticket (Must + Crypte): € 6,00. Groep - vanaf 10 pers: € 1,25Tickets en toegang tot 30 minuten voor sluitingstijd

Page 98: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

98

Koetsenmuseum Verdonckt

Unitke collectie koetsen in Maarkedal.

Meer info: zie ‘Paardrijden’ pagina 60.

Protestants historisch museum Abraham HansAbraham Hansstraat 1, 9667 Korsele (Horebeke)

Museum ter ere van journalist en volksschrijver Abraham Hans (1882-1939). Ondergebracht in de oude protestantse lagere school. Bijna com-plete verzameling van de werken van Hans (waaronder de jeugdverhalen beter bekend als “Hanskes”). Tevens aandacht voor de protestantse gemeenschap in Horebeke.Tel: 055 49 92 64 – [email protected] - www.museumabrahamhans.beOpen: Op zon.- en feestdagen van 15 tot 17.30 uur of op afspraak. Gesloten van 15 november tot 15 februari.Ticket: € 1,50 (museum) € 2,00 voor een rondleiding in het museum + een bezoek aan het protestantse kerkhof, de oude en de nieuwe kerk.Extra: Elke 4de zondag van september wordt een tweedehands boekenbeurs georganiseerd met boeken van Hans en zijn kinderen. Combineer uw bezoek aan het museum met een bezoek aan het pittoreske Korsele.

Manneken-PismuseumDe Permanensje, Stadhuis, Markt, 9500 Geraardsbergen

Sinds de verbouwing van het Manneken-Pismuseum op de Markt tot een nieuw streekbezoekerscentrum, heeft ook het originele beeldje van Manneken-Pis een ereplaats gekregen op deze locatie.Daarnaast kan je hier ook een groot deel van de meer dan 290 kos-tuumpjes bewonderen die aan deze echte Geraardsbergenaar werden geschonken. In 2013 zal het volledige museum van Manneken-Pis met alle toebehoren overgeplaats worden naar het nieuwe gerestaureerde Liberaal gebouw op het Marktplein.Extra: De Broederschap van Manneken-Pis komt elke 2de zondag van juni samen. Dat wordt gevierd met de inhuldiging van nieuwe leden en de gouden Manneken-Pisworp.

Page 99: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

99

Europees Cartoon Centrum

Brugstraat, 9770 Kruishoutem

Een uniek kunstencentrum, op wandelafstand van het centrum. Het Europees Cartoon Centrum is een actief centrum dat de cartoon en de karikatuur als kunstvorm promoot bij het grote publiek. Tentoonstel-lingsruimte met werk van (inter)nationale cartoonisten. De bibliotheek van het ECC omvat 4000 cartoonboeken en studies over cartoons.Info: [email protected] - www.ecc-kruishoutem.beOpen: elke zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Groepsbezoek iedere dag mogelijk op eenvoudig verzoek tel. 0495 76 38 74Ticket: € 3 per persoon (inleiding inbegrepen)Extra: Om de drie maanden worden nieuwe cartoon- of karikatuurtentoon-stellingen georganiseerd. Cartoonshop, cartooncafé gewijd aan de Vlaamse cartoonist Pol De Valck, alias ‘Brasser’. Er worden ook workshops voor kinderen georganiseerd.

SONS Shoes Or No Shoes?Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem

Schoenen. Bijna elke mens op aarde heeft er, in welke vorm dan ook. Dit universele object leidt de bezoeker van SONS enerzijds doorheen alle etnische culturen en volkeren, sinds de eerste geschoeide stappen van de mens tot vandaag, en anderzijds doorheen de wereld van de heden-daagse kunst, belicht vanuit een totaal onver-wachte hoek.SONS is een plek van directe confrontatie; ver-bazende architectuur in een prachtige omgeving, en twee unieke collecties, die van dit project een happening maken met internationale uitstraling.Info: tel. 09 383 52 87, [email protected], www.schoesornoshoes.com

NIEUW!HambosmuseumRijborgstraat 7, 9790 Wortegem-Petegem

Terug naar de jaren vijftig en vroeger, toen het allemaal zoveel beter was. Er was werk voor iedereen, stress moest nog uitgevonden worden en tijd om bij buren en familie te zijn was er in overvloed, want we moesten niet naar de televisie kijken. Kom kijken hoe en met welke eenvoudige gereedschappen onze ouders en voorouders hun boterham verdienden en het gezin onderhielden.Info: tel: 056 68 91 33, [email protected]: elke eerste zondag van de maand van 14u tot 20u.

Page 100: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

100

Kleine, fijne dingen

Page 101: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

101

Overal in de Vlaamse Ardennen vindt u monumenten die een verhaal vertellen over ons verleden. De vier steden hebben hun eigen belangrijk historisch verleden. Daarnaast zien we ook veel kastelen en kasteeldorpen, wind- en watermolens die een economische rijkdom suggereren. Resten of reconstructies van middeleeuwse burchten laten dan weer een oorlogszuchtig verleden vermoeden. De honderden veldkapelletjes die in stilte langs de weg staan, de waardevolle kerkjes, de schandpalen en folkloristische evenementen illustreren hoe devoot onze voorvaderen wel (of juist niet) waren.

molens

Elk vergezicht in de Vlaamse Ardennen biedt u een blik op een of andere windmolen. In deze regio vindt u ontzettend veel levende molens. Er werden de laatste jaren immers veel inspanningen gedaan om de molens in hun oorspronkelijke staat te herstellen en opnieuw te laten functione-ren. U kunt maalvaardige molens aan het werk zien in het merendeel van onze steden en gemeenten. Sommige molens transformeerden in een gezellige woning of horecazaak (Meer info: zie ‘Uit’).Hieronder belichten we de meest bijzondere molens. Voor een volledig overzicht kan je terecht op www.toerismevlaamseardennen.be .

Vaste bezoekdagen

- Vlaamse Molendag: zondag 26 mei 2013 van 10u tot 18u (www.vlaamsemolens.com)

- Open Monumentendag: zondag 8 september 2013- Oost-Vlaamse Molendag: zondag 6 oktober 2013 van

10u tot 18u (www.molenforum.eu/MolenforumVlaanderen)

Windmolens

Molen te Rullegem

Molenstraat, Herzele

Houten staakmolen. Dateert van ca. 1750. In de 14de eeuw stond op dezelfde plaats een andere molen.Info: Alain Goublomme, tel: 055 45 57 73, [email protected]

Page 102: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

102

Molen Ter Rijst

Hoogstraat 171, HerzeleStenen grondzeiler met saracenerkap, vroeger oliemolen, nu graanmo-len.Info: André De Temmerman, tel: 053 62 32 01, [email protected]

BuysemolenKamstraat, Sint-Antelinks (Herzele)

Houten staakmolen. De eerste vermelding dateert van 1428. Heropge-bouwd in 2008.Info: Luc Hoorens en dienst toerisme, tel: 053 60 77 44, gsm: 0495 20 50 18

Deze 3 molens zijn te bezoeken, na aanvraag bij Toerisme Herzele.

BossenaarmolenLangekouter, Etikhove (Maarkedal)

De nieuwe Bossenaarmolen werd in 1992-1997 opgericht op praktisch dezelfde plaats als waar tot kort voor Wereldoorlog II de oude molen stond. Deze houten korenwindmolen werd opgebouwd met de over-blijvende delen van de zogenaamde ‘tukmolen’, een gedemonteerde staakmolen uit Impe (Lede), daterend van 1763. De molen bestaat uit een grote vierkanten eiken kast die rust op een zware spil of staak, waar-rond de kast kan draaien. Onderaan deze standaardmolen of staakmolen werd een kleine bergplaats gebouwd zodat men spreekt van een gesloten staakmolen. De naam verwijst naar de plaatsnaam Bossenaar, de heuvel waarop de molen zich bevindt.

Page 103: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

103

SchietsjampettermolenHuisepontweg 34, Wannegem-Lede (Kruishoutem)

Oriëntatietafel aan de houtem staakmolen. Zicht op het interfluvium Leie-Schelde van Deinze tot Gent. Infrastructuur: verrekijker en fietsen-rek.Info: vzw Levende Molens werkgroep Oost-Vlaanderen - tel: 055 45 57 73

Meuleken ‘t DalA. Amelotstraat 62, Zingem

Een van de oudste molens van Oost-Vlaanderen is Meuleken ‘t Dal. Deze staakmolen werd reeds vermeld in 1388. Open elke laatste zondag van de maand (april-oktober) van 14 tot 18 uur.Info: Mola, tel: 09 342 42 40, [email protected]

HuisekoutermolenMolenstraat 1, Huise (Zingem)

Aan de Molenstraat rijst de Huisekoutermolen op, die tot 1971 in Ware-gem stond waar hij Hoogmolen heette en voor het eerst vermeld werd in 1512. Paul Bauters, een van de bekendste molinologen van Vlaanderen, nam de beslissing deze staakmolen met open teerlingen in Huise voor 30 jaar in erfpacht te geven aan de vzw Levende Oost-Vlaamse Molens

VerrebeekmolenVerrebeke 10, Opbrakel (Brakel)

Typische Zuid-Oost-Vlaamse grondzeiler met saracenenkap. Opgetrok-ken in 1788. Verkoop van ambachtelijk gemalen meel. Open elke laatste zondag van de maand van 14 tot 18 uur.Info: Johnny Carbonelle, tel: 0477 46 11 99

Klepmolen Bottelweg 1, Balegem (Oosterzele)

Bovenkruier. In 1889 opgetrokken stenen beltmolen, ter vervanging van een houten staakmolen. In restauratie.Info: Willy Van Nevel, tel: 09 362 77 45

GuillotinemolenMolenstraat, Balegem (Oosterzele)

De benaming Guillotinemolen verwijst naar een tragisch ongeval. Toen molenbouwer Michel uit Bottelare op 7 februari 1798 in de molen werkzaam was, kwam de 33-jarige Francies de Groote hem op de molen opzoeken. Francies was dronken toen hij nieuwsgiering in en om de mo-len rondwandelde. Hij werd door één van de draaiende wieken dodelijk geraakt.

Page 104: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

104

Watermolens

BoembekemolenBoembeke, Michelbeke (Brakel)Zeer oude molen. Nu be-schermd en in restauratie. Gelegen aan het Mijnwer-kerspad. Toekomstplannen: molen maalvaardig maken, groene energie leveren. Infocentrum over energie en bio-ecologisch bouwen.Info: 09 361 03 00, [email protected], www.boembeke.be

ZWALM

Vroeger stonden op de Zwalm dertien molens. Vandaag zijn er dat nog zeven. Vaak gaat het om bovenslagwatermolens. Enkele van de water-molens langs de Zwalm zijn omgebouwd tot een taverne waar u een Zwalmse tripel of slaatje van waterkers nuttigt.

Meer info: zie ‘Uiteten en restaurants’

Page 105: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

105

Zwalmmolen of Molen Ten BergeRekegemstraat 29, 9630 Munkzwalm

Te midden van de groene Zwalmvallei schuilt in Munkzwalm een schit-terend stukje technisch erfgoed. Deze beschermde, ambachtelijke wa-termolen wordt aangedreven door de Zwalmbeek. In 2010 werd de molen maalvaardig gerestaureerd en voorzien van een kleine waterkrachtcen-trale. Sindsdien geldt de Zwalmmolen als een schoolvoorbeeld voor de nog talrijke watermolens in de Vlaamse Ardennen. Er is een taverne in het molenhuis aan de overkant van de straat.Info, bezoekaanvragen, rondleidingen:Mola Provinciaal Molencentrum - tel: 09 342 42 40 – [email protected] – www.oost-vlaanderen.be/mola

De Mertensmolen met Museum ’t AloamEdingseweg 401, Viane (Geraardsbergen)

Oude watermolen (1293), volledig gerestaureerd in 2006. Collectie gereedschappen van oude ambachten in de 20m hoge silo. Molenhuis ingericht als woning anno 1930. Te bezoeken op afspraak.Nieuw! Vlieg-je-mee-route, een museumbezoek op kindermaat, speciaal voor kinderen van 5 tot 12 jaar.Info: Herman Merckaert - Tel: 0475 36 70 62 - [email protected]

Molen Van Den BorreMolenhoek 14, Strijpen (Zottegem)

Gelegen op de Traveinsbeek, 300 meter ten zuiden van de kerk van Strij-pen, heeft deze traditionele boerderijmolen de geschiedenis van steen en stof verstild. De molen wordt al in 1571 vermeld. De sierlijke steen met opschrift ‘Anno 1628’, boven de ingang, slaat dan ook op een verbouwing.

Page 106: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

106

Hier wordt nog regelmatig graan met waterkracht gemalen en het ijzeren bovenslagwiel wordt ook gebruikt om elektriciteit op te wekken. Binnenin staat alles op een kluitje bij elkaar. Je kan hier de kleine ambachtelijke bedrijvigheid als het ware voelen, ruiken en proeven. Niet te verwonderen dat deze molen, samen met de gebouwen rond de binnenkoer, in 1981 als monument werd beschermd “vanwege de industrieel-archeologische waarde”. Tegelijk werd de omgeving ‘geklasseerd’ als dorpsgezicht, “vanwege de artistieke waarde”.

KasteelmolenParkstraat 4, Schorisse (Maarkedal)

Deze historische watermolen is de enige nog bestaande molen te Scho-risse. Hij ligt aan de Molenbeek en was vanaf de eerste vermelding tot aan de Franse overheersing in 1796 eigendom van de heren van Scho-risse. De molen draait nog dagelijks. De huidige molenaar is de vijfde ge-neratie van de familie Vanderdonckt die de molen beroepsmatig gebruikt.

Page 107: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

107

reliGieus erFGoeD

In de middeleeuwen werd het leven bepaald en de rijkdom verdeeld door kasteelheren en monniken. De molens waarvan sprake waren vaak eigendom van een abdij. Zij beheerden ook grote delen bos en akkers. Kapellen en kerken werden gebouwd door kasteelheren om hun hemel te verdienen of op een goed blaadje te staan bij de bisschop. De typische veldkapelletjes werden opgericht om een gunst af te dwingen of uit dankbaarheid voor een verworvenheid. Het geloof zit diepgeworteld in de Vlaamse geschiedenis en cultuur. In de Vlaamse Ardennen is dat niet anders. Naast het overwegend katholiek erfgoed, vindt u op sommige plaatsen ook resten van een protestanste aanwezigheid. Hieronder besteden we aandacht aan de meest bijzondere plekjes.

Sint-Christianakapel Sint-Christianastraat, Dikkelvenne (Gavere)

Dikkelvenne is een bronnengemeente. De legende wil dat in de 7de eeuw de Heilige Christiane hier op verschillende plaatsen water uit de grond deed borrelen.

Kapellenommegang Huise Dorpsplein en omgeving, Huise (Zingem)

15 kapelletjes waarvan de restauratie in oktober 2005 werd voltooid. Gelegen in beschermd dorpslandschap van Huise.Info: Gemeente Zingem

Page 108: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

108

KartuizersiteKloosterstraat, Kartuizerstraat, Sint-Maria-Lierde (Lierde)

In Sint-Martens-Lierde vind je de overblijfselen van de Kartuizerpriorij die hier tussen 1329 en 1352 uit de grond rees.

Geleide bezoeken mogelijk. Info: Toerisme Lierde.

Abdij van BeaulieuAbdijstraat 6, Wortegem-Petegem

Gesticht door Isabella van Namen, vrouw van Gwijde van Dampiere. Zeer mooi gelegen aan de Schelde, vandaar de naam ‘Beaulieu’ of ‘Bello loco’.Van de abdij blijft niet meer over dan de statige poort en enkele bijge-bouwen. De ligging maakt er een interessante bestemming van: niet ver van de Schelde-oever waar het rustig wandelen is en waar hengelaars hun visje ophalen. U bent vlakbij Het Anker (een afgesloten rivierarm), de Scheldemeersen en de Langemeersen en de Golf- en Countryclub.

Kapel O.L.Vrouw van DeinsbekeZottegem

De oorsprong van de devotie voor OLV van Deinsbeke gaat terug tot de 17de eeuw toen hier aan de Deinsbeke een boomkapelletje werd opgericht waarin het miraculeuze OLV-beeldje (een fragment van groter beeld uit de abdij van Affligem) werd gezet. In 1717 wordt het kapelletje vervangen door een bedehuis. Als in 1742 Zottegem wordt getroffen door een dysenterie-epidemie brengt het aanroepen van OLV van Deinsbeke redding en komt de devotie in een stroomversnelling. Sinds de Franse Revolutie staat het Mariabeeldje in de decanale kerk.

Sint-VincentiuskapelKapelleberg, Maarke (Maarkedal)

De Sint-Vincentiuskapel dateert uit de 12de eeuw en ligt verheven op de Kapelleberg. De kapel is deels in Doornikse breuksteen opgetrokken, wat kenmerkend is voor de Romaanse periode, maar kende een groot aantal latere ingrepen. In de oudst bekende vermelding (1569) spreekt men van ‘kapel Ten Berghe’. In 1976 werd de kapel beschermd. Bij de restauratie-werken in de jaren ’80 werd het cementen bezetwerk verwijderd waardoor de oude deur naar de eerste kapel terug zichtbaar werd. Binnenin vind je een merkwaardige kaarsenstandaard en een 18de eeuwse kerkmeesters-bank. Naast onder meer het beeld van Sint-Vincentius, is er ook een naïef volks schilderij uit de 19de eeuw te zien, met 6 taferelen over de marteldood van deze heilige. De kapel was een bedevaartkapel. Ex-voto’s die in de 19de en 20ste eeuw werden meegebracht door de bedevaarders, hangen verza-meld in de kapel. De noveen van ‘Sint-Vincent’ valt in de laatste week van januari. Tijdens deze Vincentiusnoveen worden ook geutelingen gebakken. De geutelingen zijn een streekspecialiteit die traditiegetrouw van half janu-ari tot half februari in heel wat Maarkedalse houtovens gebakken worden.

Page 109: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

109

DE CHARMANTE GEUZENHOEK

De Vlaamse Ardennen staan boordevol katholieke iconen. Maar in de wijk Korsele in Sint-Maria-Horebeke (Horebeke) zijn het vooral de protestanten die hun stempel drukken op het dorpsle-ven. De geuzenhoek is een uniek dorpje waar u meteen een warme sfeer ontwaart. De kleine huisjes en smalle straatjes, de verzorgde tuinen en de oude treurbeuk lok-ken heel wat toeristen.

De acht kapelletjes van Zeven WeeënKapelstraat, Annovenstraat, Schorisse (Maarkedal)

De acht kapelletjes werden in 1901 in neogotische stijl bebouwd op ini-tiatief van een bewoner uit dank wegens genezing van een zware ziekte. De kapelletjes staan midden in een weelderige plantentuin op de wijk Annoven. De groep is ellipsvormig aangelegd en bestaat uit zeven kleine bakstenen kapelletjes en één grotere, aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën gewijde kapel.

Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare

Druk bezocht bedevaartsoord op de Edelareberg tussen Oudenaarde en Brakel, ontstaan in het midden van de 15de eeuw. Moderne kapel, korte en lange ommegang, veel kroegen en eethuizen. In mei ook allerlei kraampjes met snoep- en suikergoed. Gezellig pleintje met onder andere de artisanale suikerbakkerij ‘Jan van Gent’ (Meer info: zie ‘Streekspecia-liteiten’).

Protestantse kerk Korsele

Deze dateert uit 1872. Voordien baden de protestantse gelovigen van Kor-sele in een schuur. Zeer sober interieur: geen heiligenbeelden of kruisen (afwezigheid van heiligenverering bij protestanten). Mooi kerkhofje met treurbeuk van 150 jaar oud. Beschermd als monument. U vindt er een gedenkplaat voor Willem van Oranje. Hij maakte het mogelijk dat de protestanten in Korsele hun eigen kerkhof kregen.

Info: Wilfred De Jonge - tel: 055 49 92 64

Page 110: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

110

Verhalenen tradities

Page 111: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

111

FOLKLORE

GeutelinGen

Periode: half januari tot half februari

Plaats: Elst (Brakel)

Info: Tel: 0492 91 41 99 – [email protected] – www.geutelingen.be

Een geuteling is een streekgebonden ovenkoek. Traditiegetrouw gebak-ken rond de feestdag van de H. Apollonia, patrones van de tandartsen en van de Brakelse deelgemeente Elst. De geutelingenfeesten gaan daarom steevast door op de eerste zondag na 9 februari in en rond het oven-museum in Elst (Ommegangstraat 3). In Elst beweert men dat tandpijn verdwijnt als u in een hete geuteling bijt.

bommelsFeesten

Periode: eerste zaterdag na Driekoningen

Plaats: Ronse

Info: Toerisme Ronse of www.bommelsfeesten.be

In 2010 vierde men de 60ste verjaardag van de Bommelsfeesten.Eigenzinnig carnavalsfeest van de Ronsenaars. Gestart als Zottemaan-dagfeesten maar later geëvolueerd naar een feestelijke ‘carnavals’-optocht op zaterdagavond na Driekoningen. De Ronsenaars kiezen geen Prins Carnaval maar een Koninklijk Bommelpaar. De bommels cirkelen, vergezeld van komisch uitgedoste muzikanten, door de mooi verlichte straten van Ronse. Op loopafstand van de Markt werd een bommelsmuur gecreëerd waarop u allerlei bommelsfiguren aantreft.

Page 112: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

112

FiertelommeGanG

Periode: zondag na Pinksteren

Plaats: Ronse

Info: Toerisme Ronse

Op Drievuldigheidzondag wordt het schrijn van de patroonheilige van Ronse, Sint-Hermes, in een grote cirkel rond de stad gedragen. Op die manier wordt iedereen die zich binnen de cirkel bevindt, beschermd tegen geestesziekten. De tocht is 32,6 km lang. Het is geen ommegang of processie van de geestelijkheid als dusdanig, maar wel een uiting van volksgeloof en devotie. Uitgegroeid tot een jaarlijks wandelevenement langs een permanent bewegwijzerd parcours.

FluitjesKermis

Periode: zondag na Pinksteren

Plaats: Ouwegem (Zingem)

Info: Gemeente Zingem

Folklorefeest dat teruggaat tot in de middeleeuwen. Handelaars die op hun tochten werden overvallen en ingelijfd als slaven, werden vaak teruggekocht. In Ouwegem werden ze verwelkomd met een stoet. Die werd voorafgegaan door iemand die al fluitend de komst van de verloste slaven aankondigde. Kinderen deelden ondertussen snoepjes uit. Nog ieder jaar worden naar aanloop van de kermis, op ambachtelijke wijze Ouwegemse (snoep)fluitjes gegoten en verkocht.

aDriaan brouwer bierFeesten

Periode: laatste weekend van juni

Plaats: Oudenaarde

Info: Toerisme Oudenaarde

Aan schilder-brouwer Adriaan Brouwer dankt Oudenaarde twee verwor-venheden: de titel van Brouwerstad en de jaarlijkse bierfeesten. Tijdens deze feesten die al een traditie van een halve eeuw hebben, blijven de Oudenaardse brouwerijen Roman, Liefmans, Cnudde en sinds kort Smis-je in samenwerking met de stad Oudenaarde hun bruine bieren vereren met een driedaags feestprogramma. Hoogtepunt vindt op vrijdagavond plaats met de verbranding van het Kelioothuisje en een vuurwerkspek-takel.

Page 113: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

113

KraKelinGen

Periode: zondag voor de eerste maandag van maart met een week ertussen

Plaats: Geraardsbergen

Info: Toerisme Geraardsbergen

Op de Oudenberg staat al eeuwen een kapel. Maar vermoedelijk was de berg oorspronkelijk een plaats waar er heidense rituelen werden uitge-voerd. De Krakelingen en Tonnekensbrand wortelen in een ver mythisch verleden en kondigen de lente aan. De Krakelingenworp bestaat uit het gooien van broodjes in het publiek. De worp wordt voorafgegaan door een folkloristische stoet. Nadien hebben enkel de hoogwaardigheidsbe-kleders de eer om rode wijn met visjes te drinken. Na dit ritueel wordt de winter verdreven door het aansteken van een groot vuur (Tonnekens-brand) op de Oudenberg.

In 2009 droeg Vlaanderen het dubbelfeest ‘Krakelingen en Tonnekensbrand’ voor ter opname op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Deze lijst is een initiatief van de UNESCO-conven-tie voor de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed van 2003.

GulDen eiFeesten

Periode: Paasweekend

Plaats: Kruishoutem

Info: Gulden Eicomité - tel: 09 383 51 04 - www.guldeneifeesten.be

Na de verkiezing van de Eikoningin en de Eierboer is op paasmaandag de ‘Eierworp’ de jaarlijkse publiekstrekker. Zoals u vermoedt, is er een gouden ei bij. Rond het marktplein gebeuren allerhande activiteiten en vindt een kinderhappening plaats. De festiviteiten worden afgesloten met een muzikaal samenzijn.

Page 114: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

114

Processie van Plaisance

Periode: zondag 24 augustus (feestdag van de heilige Bartholomeus) of eerst-volgende zondag

Plaats: Geraardsbergen

Info: Toerisme Geraardsbergen

De oorsprong van deze gebeurtenis heeft te maken met de relikwieën van St.- Bartholomeus, de patroonheilige van onze dekenale kerk. Bijna 500 jaar gaat deze ‘leutige ommegang’ door en worden de relikwieën door de geestelijke en burgelijke overheid door de binnenstad rondge-dragen. Dit is een uniek evenement omdat vooral de diverse verenigingen op die manier (in hun kleding) hun vereniging in de kijker zetten. Ook de 3 reuzen van Geraardsbergen stappen mee op in deze stoet.

winterjaarmarK

Periode: 11 en 12 november

2013: Gastregio Vlaamse Ardennen

Plaats: Marktplein Sint-Lievens-Houtem

Info: Gemeente Sint-Lievens-Houtem

Elk jaar zakken in november 50.000 mensen af naar de Houtemse win-terjaarmarkt. Ze vindt haar oorsprong in de verering van de heilige Livi-nus. De bedevaart groeide uit tot een jaarmarkt waar paarden en koeien van hand tot hand gaan, rassen worden gekeurd en gekroond en waar er ook veel te eten en te drinken valt. Een unicum in Vlaanderen.De winterjaarmarkt blijft het jaarlijks hoogtepunt in Sint-Lievens-Hou-tem. Op 11 november is het de keuring van stamboekpaarden: een echte attractie. Op 12 november is het immense marktplein nog veel te klein voor de veemarkt, de paardenmarkt, de kraampjesmarkt en de tentoon-stellingen rond streekproducten van een gastregio.

Page 115: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Erfgoeden cultuur

115

livinus

Info: Gemeente Sint-Lievens-Houtem en Toerisme Herzele

Volgens de legende is Livinus een 7de-eeuwse Ierse bisschop die onze gewesten kerstende. Hij werd in Sint-Lievens-Esse onthoofd en stapte met zijn hoofd onder zijn arm tot in Sint-Lievens-Houtem. Hier vond hij een gepaste rustplaats. Later liet de abt van Sint-Baafs de relikwieën overbrengen, maar niet zonder beloften. Rond de heilige ontstond een folklore die vandaag nog gevierd wordt. In 2007 vonden de laatste Livinusfeesten plaats, een gebeurtenis die maar om de 50 jaar georgani-seerd wordt. De Sint-Livinuskapel in Sint-Lievens-Houtem vindt u langs de oude trambaan.

VOLKSFIGUREN

valeir

Zowel het burchtmonument aan de Scheldebrug als de stenen krijger (Valeir) voor het gemeentehuis, getuigen van de strijd die in Gavere en Semmerzake (1453) werd uitgevochten tussen de Gentenaars en de troepen van hertog Filips de Goede. ‘Valeir’ werd een dorpsfiguur, u vindt hem terug in de horeca en gastronomie, in een satirisch poppentheater, als wandelroute en trofee.

wannes laPs

Wannes Laps is een gevlochten reus en daarmee een unicum in reuzen-land. Wannes Laps houdt de herinnering levendig aan de wannenlappers en mandenvlechters die het economisch leven in Zingem bepaalden tijdens de voorbije eeuwen. Hij staat ook symbool voor de Zingemnaar die even taai en sterk als de wissen (wilgenscheuten) waarmee hij vlecht, zich weet aan te passen aan de noden van steeds wisselende tijden. Wan-nes Laps werd op 4 oktober 2009 gedoopt.

jan De licHte

Jan de Lichte was aanvoerder van een roversbende. Hij werd in 1723 geboren in een armoedig gezin te Velzeke (Zottegem). Samen met andere sukkelaars en bedelaars, kroeglopers en bandieten, teisterde hij de streek tussen Leie en Dender. Louis Paul Boon maakt er een held van maar eigenlijk waren Jan de Lichte en zijn bende niets meer dan slacht-offers van hun tijd.

Page 116: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Uit116

HOOFDSTUK V

EvenementenEr is altijd iets te doen in de Vlaamse Ardennen. De evenementen volgen elkaar op. Heel het jaar door staat er altijd wel ergens iets op het programma. Folklore of niet, gefeest wordt er. Hieronder vind je een lijst jaarlijks weerkerende evenementen.

Surf naar www.toerismevlaamseardennen.be voor een up-to-dateoverzicht van de evenementen.

AgendA

■ Januari-februariOverzichtstentoonstelling “25 jaar ’t Spelleke van Goavre” in De Poort – Gavere

t.e.m. 25 januari 2013

Driekoningen en Carnaval – ZottegemDriekoningencarnaval vanaf 4 januari 2013Sterzingen: Drie Koningen van de Macekliersgilde – vrijdag 4 januari 2013Sterzingen: Koninklijke Hoogheden – zondag 6 januari 2013

Driekoningenfeest – Zingem4 en 5 januari 2013

Driekoningenkeest – MaarkedalDertienavond Maarke-Kerkem: zaterdag 5 januari 2013Zotte zaterdag; driekoningen voor kinderen: zaterdag 5 januari 2013

bommelsfeesten – ronse5, 6 en 7 januari 2013

Driekoningenfeest – Zotte maandag etikhove (Maarkedal) maandag 7 januari 2013

Page 117: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

117Uit

Driekoningen Schorisse (Maarkedal)Vrijdag 11 januari 2013

Driekoningen nukerke (Maarkedal)Zaterdag 12 januari 2013

‘t Spelleke van Goavre – Gavere18, 19, 20, 21, 22 en 23 januari 2013

Geutelingen – elst (brakel)Van 20/01/2013 tot 17/02/2013

Sint-Vincentiusnoveen – MaarkedalVan 22 tot 30 januari 2013

Poppentheater ‘t Spelleke van Lierde – Lierde8-9-10-11 en 12 februari 2013

Picturale – ronse (illustraties kinder- en jeugdboeken)23 februari tot 24 maart 2013

Krakelingen en Tonnekensbrand – GeraardsbergenZondag 24 februari 2013

■ MAArt

eerste Toog – GeraardsbergenMaandag 4 maart 2013

nokere KoerseWoensdag 13 maart 2013

Paasfeest De Gavers – GeraardsbergenZondag 31 maart 2013

■ April

bieractiviteiten – OudenaardeGanse maand april (www.oudenaarde.be)

Jaarmarkt – HerzeleWoensdag 3 april 2013

Gulden eifeesten – KruishoutemPaasweekend

Vijfkerkenloop – Wortegem-Petegem (Domein de Ghellinck)Zaterdag 20 april (3de weekend van april)

erfgoeddag : thema: Stop de tijd!Zondag 21 april 2013

Vlaanderens Mooiste Wandeltocht (nederbrakel – organisatie everbeekse Wandeltochten)

Zondag 28 april 2013

Page 118: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

118Uit

■ Mei

rommelmarkt Montmartre – ZottegemWoensdag 1 mei 2013

bloemenmarkt – OudenaardeZondag 5 mei 2012

V-dag – OudenaardeZondag 12 mei 2013

avondmarkt ZwalmPinksterzaterdag: 18 mei 2013

Wortegemsen feesten – Wortegem-PetegemWeekends van 18 mei en 25 mei 2013

avondmarkt - Domein De Gavers (Geraardsbergen)Zondag 19 mei 2013

reuzenommegang – ZottegemPinksteren – zondag 19 mei 2013

Vuurwerk – ZottegemMaandag 20 mei 2013

Sinksenkermis – Wortegem-Petegem (elsegem)Pinksterweekend 20 mei 2013

romeinse ambachtenmarkt – Velzeke (Zottegem)Zondag 26 mei 2013

Vlaamse ardennendag – ZwalmZondag 26 mei 2013

fluitjeskermis – Ouwegem (Zingem)Zondag na Pinksteren: 26 mei 2013

fiertelommegang – ronseZondag 26 mei 2013

■ Juni

Open KerkendagZaterdag en zondag 1 en 2 juni 2013

Kapittelfeestviering – feest van de broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis – Geraardsbergen

Zondag 2 juni 2013

Sint-Jansnoveen - LierdeVan 24 juni tot 2 juli 2013

Tec-Stiel – ronse (samenwerking Vlaamse textielmusea)zondag 23 juni 2013

adriaan brouwer bierfeesten – OudenaardeVan 28 juni t.e.m. 30 juni 2013

Zomer jaarmarkt – Sint-Lievens-HoutemZondag 30.juni 2013

Page 119: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

119Uit

■ Juli

Kinderanimatie – Domein De Gavers (Geraardsbergen)Elke woensdag van juli en augustus

brouwerijconcerten roman – Oudenaarde (Mater)Elke woensdag van juli

Parkconcerten - Zottegem Elke donderdag van juli en augustus

Kioskconcerten - ZottegemElke eerste en laatste zondag van juli en augustus

avondmarkt (Groenlaan) - HerzeleVrijdag 5 juli 2013

bruul for Kids - ronse (bruulpark)Vrijdag 5 juli 2013

Museumnacht enameZaterdag 6 juli 2013

Vlaanderen feest – Culinaire avondmarkt (Oudenaarde)2de weekend van juli

Kermis etikhove – Maarkedal14 juli 2013

avondmarkt – Domein De Gavers (Geraardsbergen)Zaterdag 21 juli 2013

rock Zottegem - Zottegem12 en 13 juli 2013

■ Augustus

Kinderanimatie – Domein De Gavers (Geraardsbergen)Elke woensdag van juli en augustus

Dag van de Mattentaart – feest van de broederschap van de Geraardsberg-se Mattentaart – Geraardsbergen

Zondag 4 augustus 2013

L’equino – Kruishoutem3 en 4 augustus 2013

feeste t’ename – ename (Oudenaarde)9-12 augustus 2013

feest in ‘t Park – Oudenaarde (muziekfestival)midden augustus

avondmarkt en vuurwerk – Domein De Gavers (Geraardsbergen)Donderdag 15 augustus 2013

Vuurwerk – ZottegemMaandag 19 augustus 2013

Spruitenbal – Domein De Gavers (Geraardsbergen)Donderdag 22 augustus 2013

Page 120: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

120Uit

Processie van Plaisance – GeraardsbergenZondag 25 augustus 2013

ronse opscène - ronse (bruulpark)Zaterdag 24 augustus 2013

fiets- en wandelhappening ‘ringkarond’ – ZottegemZondag 25 augustus 2013

ename actueel Vanaf eind augustus 2013

■ septeMber

Open Monumentendag : 25 jaar Open Monumentendag in VlaanderenZondag 8 september 2013

8e internationaal Hooghuysfestival voor draaiorgelspelers - Geraards-bergen

Zondag 8 september 2013

Grootouderdag – Domein De Gavers (Geraardsbergen)Woensdag 11 september 2013

Paardenkijkdag – Oudenaarde3de weekend van september

Kermisweekend Louise-Marie (Maarkedal)Van 22 tot 23 september 2013

Picturale – ronse (illustraties kinder- en jeugdboeken)najaar 2013

■ OktOber

bieractiviteiten – Oudenaarde Ganse maand oktober (zie www.oudenaarde.be)

Wannelapperskermis – Zingem1ste zondag van oktober – 6 oktober 2013

Kermis etikhove – MaarkedalZondag 6 oktober 2013

Week van het bos 13-20 oktober 2013

Jaarmarkt (Groenlaan) – HerzeleWoensdag 16 oktober 2013

Kapittel van de Confrérie van Tantes en nonkels van Valeir – Gavere4e zondag van oktober

Halloweenwandeling – Domein De Gavers (Geraardsbergen)Zondag 27 oktober 2013

Page 121: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

121Uit

■ nOveMber - deceMber

Winterjaarmarkt – Sint-Lievens-Houtem11 en 12 november 2013

Superprestige veldrijden, Kasteelpark Grenier – Gavere3e zondag van november: 17 november 2013

Kerstmarkt (Markt 1) – HerzeleVrijdag 13 december 2013

Kerstmarkt en ijspiste – OudenaardeLaatste 2 weken van december

ruiTerOMMeGanGen in De reGiO Sint-Goriks-Oudenhove (Zottegem)

Zondag 19 mei 2013

Sint-eligius ruiterommegang Maarke-Kerkem - MaarkedalZondag 23 juni 2013

Sint-Martinusommegang - asper (Gavere)1ste zondag van juli

ruiterommegang - Leeuwergem (Zottegem)1ste zondag van juli

ruiterommegang (rozebeke-Zwalm)Tweede zondag van juli: 14 juli 2013

Sint-Donatus ruiterommegang etikhove - MaarkedalZondag 14 juli 2013

Sint-Michiels ruiterommegang nukerke - MaarkedalZondag 21 juli 2013

Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem)Steeds op 15 augustus

ruiterommegang - erwetegem (Zottegem) Laatste zondag van augustus: 25 augustus 2013

Sint-rochus ruiterommegang Schorisse - Maarkedal Zondag 8 september 2013

Sint-Hubertusommegang (Sint-Denijs-boekel – Zwalm)Eerste zondag van november: 3 november 2013

fieTS- en WieLeruiTVLuCHTenDe Vlaamse Ardennen is een prachtig kader voor heel wat fiets- en wie-lerevenementen.Meer info: zie ‘Ronde van Vlaanderen pagina 16’.

Page 122: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

122Uit

Uit etenHet reliëf van de Vlaamse Ardennen doet wat met een mens. Bergop, bergaf, draaien en keren… dat slorpt energie en vreet ca-lorieën. Aan het firmament van Vlaanderens Mooiste landschap fonkelen gelukkig grote en kleine culinaire sterren. Waar je in de Vlaamse Ardennen ook halt houdt, in de buurt is er een restau-rant, brasserie of bistro waar je kan proeven van een lekkere, authentieke keuken.

Voor een overzicht kan je terecht op www.toerismevlaamseardennen.be . Hieronder geven we alvast enkele (subjectieve) aanraders!

■ GeraarDSberGenTerrasjes en eethuizen zijn er in Geraardsbergen bij de vleet. Zeker aan het Stationsplein, Lessense-, Grote- en Brugstraat en rondom de Markt. U vindt er ook tijdens uw klim naar de top van de Muur.

■ ZOTTeGeMDe kroegen en restaurants liggen verspreid over de stad en haar deel-gemeenten. U vindt een concentratie aan café’s en eethuizen in de buurt van het station, de Markt en in de Heldenlaan.

Page 123: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

123Uit

■ rOnSeKroegen, eethuizen en restaurants zijn een ware ontdekking in Ronse. U vindt ze op de Grote Markt, in de Zuidstraat, en de Hoogstraat, maar ook buiten het centrum van de stad.

■ OuDenaarDeDe grootste concentratie aan eethuizen en kroegen vindt u in de buurt van de Markt, op de Kleine Markt, aan de Scheldekaai en in de Hoogs-traat.Naar aanleiding van het Ambassadeurschap Vlaanderen Lekker Land 2012-2014 dat de stad Oudenaarde binnenrijfde, zal in april en oktober alles in het teken staan van (bruin) bier.

■ ZWaLMEnkele van de watermolens langs de Zwalm zijn omgebouwd tot een taverne waar u een Zwalmse tripel of slaatje van waterkers nuttigt.

iJzerkotmolenSint-Maria-Latem (Zwalm), Galerijpad 2 , tel: 055 49 94 05

ZwalmmolenMunkzwalm (Zwalm), Rekegemstraat 28, tel: 055 49 89 33Meer info: zie ‘Kleine, fijne dingen’

Ter biestmolenTaverne-restaurant met groot terras.Nederzwalm (Zwalm), Biestmolenstraat 18, tel: 055 49 76 65

Mechelse Koekoek (Moldergemmolen)Molenberg 14, 9630 Zwalm, tel: 0498 92 09 34

■ KruiSHOuTeMIn dit culinair mekka vindt u absolute topklasse!

Hof Van Cleve (***) van Peter Goossens met 3 Michelin-sterrenRiemegemstraat 1, Kruishoutem, tel: 09 383 58 48

’t Huis van Lede (*) met 1 Michelin-sterLededorp 7, Lede, tel: 09 383 50 96

■ WOrTeGeM-PeTeGeMIn alle deelgemeenten van Wortegem-Petegem kun je meerdere eetgele-genheden ontdekken. Meer info via www.wortegem-petegem.be

Page 124: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

124Uit

Culturele centra,theater,muziekclubs

Page 125: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

125Uit

CuLTuurTeMPeL “SinT-eLiGiuSKerK”Maarkeweg, Maarkedal

Info: www.maarkedal.be

Tentoonstellingen, leerlingenconcerten, muziekacademie

CC De abDiJAbdijstraat 10, Geraardsbergen, tel: 054 43 72 60

Info: [email protected] – www.de-abdij.be

Tentoonstellingen, theater en concerten

GC De STeenOVenKerkkouter 40, Herzele, tel: 053 60 70 83

Info: [email protected] – www.herzele.be

Concerten, theater- en filmvoorstellingen

CC De MaSTbLOeMWaregemsesteenweg 22, Kruishoutem, tel: 09 333 71 15

Info: [email protected], www.kruishoutem.be

CC De WOeKerWoeker 3, Oudenaarde, tel: 055 33 51 35

Info: [email protected] – www.oudenaarde.be

Tentoonstellingen, theater, film en concerten

CC De VerVeriJWolvestraat 37, Ronse, tel: 055 23 28 01

Info: [email protected] – www.ronse.be

CC De fabrieKFabrieksstraat 19, Sint-Lievens-Houtem, tel: 053 60 72 35

Info: [email protected] – www.sint-lievens-houtem.be

Theater, film en concerten

STaDSTHeaTer rHeTOriCaHospitaalstraat, Zottegem, tel: 09 364 64 61

Info: [email protected]

Theater, film en concerten

Page 126: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Shopping 126

HOOFDSTUK VI

Page 127: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Shopping127

Winkelgebieden en -straatjesGeraarDSberGenWinkelen doet u in de benedenstad. U vindt boetieks en internationale ketens in de Grotestraat, de Oudenaardsestraat en de Lessensestraat.

ZOTTeGeMZottegem is een centrumstad voor een ruim hinterland. De winkels lig-gen geconcentreerd rond de Markt, met de Stationstraat, de Hoogstraat en de Heldenlaan als uitschieters. Kijk ook eens hoger dan de etalage: u vindt er pareltjes art-deco en art nouveau architectuur.

rOnSeDe meeste winkels bevinden zich tussen het Station, de Grote en de Kleine Markt. Vooral in de Peperstraat, de Wijnstraat, de Abeelstraat en de Sint Martensstraat kunt u ontdekkingen doen. De dienst toerisme verkoopt cadeaucheques, deze kunt u inruilen bij heel wat handelsza-ken in Ronse. Ook bij de dienst toerisme kan u terecht voor souvenirs, postkaarten,…

OuDenaarDeOudenaarde is geen immens grote winkelstad maar u vindt er wel alle internationale ketens en enkele mooie boetieks en interieur- en deco-ratiewinkels. Chocolade en streekproducten ontbreken uiteraard niet. Waar zoeken: in de Nederstraat, de Hoogstraat, de Broodstraat en de Einestraat.

Page 128: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Shopping 128

Page 129: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Shopping129

Markten, boeren-en vlooienmarkten

WeKeLiJKSe MarKTenMaandag: Geraardsbergen, GavereDinsdag: Zottegem, KruishoutemWoensdag: Ronse, Brakel, Herzele, ScheldewindekeDonderdag: Oudenaarde, Geraardsbergen (vismarkt)Vrijdag: ZingemZaterdagvoormiddag: RonseZaterdagnamiddag: Sint-Lievens-Houtem

bOerenMarKTenZaterdagvoormiddag: OudenaardeZondag: Baaigem (Gavere)

rOMMeLMarKTen

GeraardsbergenElke zondagvoormiddag (Markt) vanaf april t.e.m. eind oktober

Zottegem1 mei (wijk Montmartre)Laatste zondag van mei: 26 mei 2013 (Paddestraat, Velzeke)

Page 130: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Shopping 130

GaLerie CaMMuWijn en KunstMutsaardstraat 26a, St. Antelinks (Herzele)

Info: tel: 0477 69 84 01 of 0495 51 54 16 - www.galeriecammu.be

DirK COuSSaerTArtisanale meubelmakerijStationsstraat 160, Kluisbergen

Info: tel: 055 38 70 53 - www.dirkcoussaert.be

ruiTerSHOP KLuiSbOSPoletsestraat 14, Ruien (Kluisbergen)

Info: tel: 0495 66 00 10 - www.ruitershopkluisbos.be

HuyS Van De SanDeDeze snoep- en tabakswinkel met crèmerie heeft een unieke Art Nouveau-pui.Stationsstraat 45 - 9620 Zottegem

Info: tel: 09 360 07 74

HOfKe Ter MuSSeRestauratie van oude meubelen op ambachtelijke manier. Na reservatie voor groepen kan men Pedro en Iris aan het werk zien.Mussestraat 4, Maarkedal-Etikhove

Info: tel: 0476 75 69 26 - www.hofketermusse.be

Bijzondere winkels

Page 131: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Shopping131

DyLLiS COunTry HOMe & inTeriOrWoonwinkelArthur Odevaertstraat 15, Maarkedal-Schorisse

Info: tel: 055 45 67 08 - www.dyllis-countryhome.be

PineHOuSeWinkelen in art deco pand, meubelen, decoratieartikelenCharles De Gaullestraat 7, Ronse

Info: tel: 055 20 77 84 - www.pinehouse.be

arTiSanneProef je eigen streek! Streekwinkel en koffie- en eethuisjeSint-Martensstraat 51-53, Ronse

Info: tel: 0491 44 40 16 – www.artisanne.be

SOaP arTArtisanale zeepmakerij Wilgenstraat 65, Ronse

Info: tel: 0496 86 33 44 – [email protected]

Openingsuren: winkeltje open op zaterdag- en zondagnamiddag

DOMuS MaGnaEen vrolijke combinatie van eethuisje, sfeercafé & warehouse, woonwin-kel en totaalinrichtingNokeredorpstraat 17, Nokere (Kruishoutem)

Info: tel: 09 383 74 87 - www.domusmagna.be

’T SOeTHuyS Snoepwinkeltje in het enig bewaarde 17de eeuwse huis in de traditionele vakwerkbouwNederstraat 58, Oudenaarde

Info: tel: 055 31 53 22

CaLLebauTKaasmeester met assortiment streekproducten (AB kaas, Sloeberkaas, Liefmanskaas,…)Markt 16, Oudenaarde

Info: tel: 055 30 02 22 – www.kaasmeester-callebaut.be

eLebauTAparte hoedenwinkel.Broodstraat 21, Oudenaarde

Info: tel: 055 31 21 70 - www.elebaut-oudenaarde.be

Page 132: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Shopping 132

GeuTeLinGenOmmegangstraat 3, Elst (brakel)

Info: tel: 0492 91 41 99 – [email protected] – www.geutelingen.be

Streekgebonden ovenkoek. Seizoen: van 20/01/2013 tot 17/02/2013

GeraarDSberGSe MaTTenTaarTenBroederschap van de Mattentaart, Schillebeekstraat 85, Geraardsbergen

Info: tel: 054 41 41 72 of Toerisme Geraardsbergen

Te koop bij de Geraardsbergse en Lierdse bakkers en patissiers. Groeps-bezoek op afspraak.

Streekeigenproducten

Dankzij haar unieke bereidingswijze kreeg ze een erkenning als Europees streekproduct. De erkenning beschermt de stad Geraardsbergen en buurgemeente Lierde tegen namaak en oneer-lijke concurrentie. De Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart heeft als taak de naam en faam van dit uniek streekpro-duct tot over de grenzen heen uit te dragen. U kunt Geraardsbergen niet bezoeken zonder geproefd te hebben van deze lekkernij.

Page 133: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Shopping133

WaTerKerSGraCHTen CreSSana in rObOrST Borstekouter 66, Roborst (Zwalm)

Info: Tel: 055 49 73 00 – [email protected] – www.cressana.com

Uniek in Vlaanderen (en Europa). Medicinale waterkers. Ook geschikt voor consumptie van salades en soepen.

arTiSanaLe SuiKerbaKKeriJ‘Jan Van GenT’Kerselare 98 (gelegen langs de N8 richting Brakel), Kerselare (Oudenaarde)

Info: tel: 055 30 49 00 [email protected] – www.janvangent-oudenaarde.be

Typische Oudenaardse lekkies. Groeps-bezoek op afspraak.

Page 134: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Shopping 134

KOeKeLarinGZottegem

Van Sinterklaas tot Driekoningen ligt bij elke bakker een merkwaardig gebak: de koekelaring. Dat is een rechthoekig kruimig broodje waarvan je kleinere plakjes kunt afscheuren. De smaak kan van bakker tot bakker sterk uiteenlopen, naargelang hij al dan niet royaal heeft omgesprongen met kaneel.

OuDenaarDS bruin bierOudenaarde is Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land 2012-2014. De campagne wil het Vlaamse culinaire erfgoed in de kijker zetten en foo-dies het water in de mond doen krijgen.Al in de 12de eeuw stookten de brouwers de ketels warm om van Ou-denaarde de Vlaamse bierstad bij uitstek te maken. Dankzij de unieke kwaliteiten van het bronwater in de Vlaamse Ardennen slaagden ze er in de 19de eeuw in om het Oud Bruin op de kaart te zetten. Vandaag vullen nog steeds vier ambachtelijke brouwerijen de flessen met de fluweel-zachte drank. De brouwmeesters van Cnudde, Liefmans, Roman en Smisje hebben de voorbije decennia hun kennis en ervaring gebruikt om de authentieke streekprocuct verder te ontwikkelen en onder meer het verfrissende kriekbier aan hun assortiment toe te voegen.

Page 135: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Shopping135

Page 136: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Shopping 136

brouwerijen

In de Vlaamse Ardennen vloeit het streekbier rijkelijk uit de kranen. Wie alle bieren wil proeven, is alvast een eindje zoet, want alleen al in deze regio kan je bij 8 brouwerijen kiezen uit liefst 40 soorten.

brOuWeriJ COnTreraSMolenstraat 110, Gavere

Info: tel: 09 384 27 06 – [email protected] – www.contreras.be

Proef het Valeirbier.Bieren te koop in de plaatselijke winkels en horeca, groepsbezoek op afspraak.

brOuWeriJ CnuDDeFabriekstraat 8, Eine (Oudenaarde)

Info: tel: 055 31 18 34 [email protected]

Enkel op afspraak.

brOuWeriJ De GraaL Warande 15, brakel

Info: tel: 055 42 47 90 [email protected] – www.degraal.be

Bieren te koop in de plaatselijke winkels en horeca, groepsbezoek op afspraak

brOuWeriJ De ryCKKerkstraat 24, Herzele

Info: tel: 053 62 23 02 [email protected] www.brouwerijderyck.be

Brouwt het “De Ryckske”, een speciaal amberkleurig pilsbierBieren te koop in de brouwerij, voor bezoek: Toerisme Herzele.

HOeVebrOuWerSGentse steenweg 217, Zottegem

Info: 0478-246 950, [email protected]; www.dehoevebrouwers.be

HuiSbrOuWeriJ LiefManSAalststraat 200, 9700 Oudenaarde

Info: tel: 03 860 94 00 – [email protected] www.liefmans.be

Groepsbezoek op afspraak

Page 137: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Shopping137

brOuWeriJ rOManHauwaart 105, 9700 Mater (Oudenaarde)

Info: tel: 055 45 54 01 - [email protected] - www.roman.be

Bier te koop in de brouwerij, groepsbezoek op afspraak

brOuWeriJ SMiSJeDriesleutelstraat 1, Mater (Oudenaarde)

Info: tel: 0475 36 44 89 – [email protected] – www.smisje.be

Bier te koop in de brouwerij, groepsbezoek op afspraak

brOuWeriJ Van Den bOSSCHeSint-Lievensplein 16, Sint-Lievens-Esse (Herzele)

Info: tel: 054 50 04 11 - [email protected] -

www.paterlieven.be

Vooral bekend omwille van zijn Pater Lieven. Bier te koop in de brouwe-rij, voor bezoek: Toerisme Herzele.

Page 138: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Shopping 138

Jeneverstokerijen

GraanSTOKeriJ braeCKManBerchemweg 61, Leupegem (Oudenaarde)

Info: tel: 055 30 08 88 - [email protected] - www.braeckman.info

Producten te koop in de speciaalzaken, groepsbezoek op afspraak.

STOKeriJ MerTenSSteenweg op Aalst 84, Elene (Zottegem)

Info: tel: 09 360 08 93 - [email protected]

Eigen jenevers en brandewijn. Te koop bij de producent.

Het is de enige plaats in Oost-Vlaanderen waar het hele proces in huis gebeurt, van het telen van graan tot het malen, weken, gis-ten en stoken. U kunt het resul-taat ter plekke beoordelen in het proeflokaal, een oude gelachzaal in de stallingen van de boerderij. Uniek.

LanDbOuWSTOKeriJ Van DaMMe Issegem 2, Balegem (Oosterzele)

Info: tel: 09 362 50 25 – [email protected] – www.stokerijvandamme.be

Eigen jenevers en jeneverpralines. Te koop bij de producent en in speciaalzaken. Groepsbezoek op afspraak.

Page 139: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Shopping139

Diversen

breyDeLHaM en breyDeLSPeK (anTOniO VLeeSWaren)Legen Heirweg 2, Asper (Gavere)

Info: tel: 09 384 68 89 – [email protected] – www.breydel.be

Zin om in een ontspannen sfeer relaties te versterken? Breydel organi-seert ook kookworkshops.

aMbaCHTeLiJKe KOffiebranDeriJ HOOrenSSt.-Hubertusplein 20/1, Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem)

Info: tel: 09 360 01 76 - [email protected] - www.hoorenskoffie.be

Te koop bij de producent.

CHOCOLaTerie KarDanyZavel 6, Zottegem

Info: tel: 09 360 07 60

PraLineS HerMeS Rooseveltplein 31, Ronse

Info: tel: 055 21 58 21

Meer dan 70 soorten pralines worden vervaardigd op basis van karamel, verse boter, suiker, fijne likeuren, de beste chocolade, zonder toevoeging van kleurstoffen, bewaarmiddelen of kunstmatige aroma’s.

STreeKPrODuCTenManD VLaaMSe arDennen Een heuse picknickmand, gevuld met een 13-tal lekker-nijen uit onze streek. Dit gaat van lekkere streekbiertjes over artisanale kaas en mosterd naar heerlijke koffie... Kostprijs: € 35Te verkrijgen bij Toerisme Ronse

nieuW! De Rondemand (ook te verkrijgen in het Centrum Ronde van Vlaanderen)

Page 140: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

140

Stadjes endorpjesHier vindt u voor elk stadje en dorpje enkel tips die je zeker niet mag missen. Het is slechts een kleine weergave van wat ze te bieden hebben. Maar wat wij u vertellen is vast en zeker een stimulans om op verkenningstocht te gaan.

brAkel

MijnwerkerspadDe oude spoorweg die de Oost-Vlaamse mijnwerkers in het begin van vo-rige eeuw naar de Borinage bracht, werd eind jaren zeventig omgevormd tot een fiets- en wandelpad. Het pad (6 km) gaat helemaal van in het noorden van Brakel tot aan de taalgrens in het zuiden en loopt parallel met de Zwalmbeek.

bossenHet Brakelbos, het Livierenbos (Bois de la Louvière) en de Everbeekse Bossen bieden de mogelijkheid om het taalgrensgebied te verkennen.

actieve recreatie in het decor van de rondeBrakel was ooit ‘dorp van de Ronde’. Die titel dankt het aan de 20 km Ronde-parcours op haar grondgebied. U kent vast de Berendries en de Valkenberg. In dit decor kunt u fietsen, wandelen, mountainbiken en paardrijden.

HOOFDSTUK VII

Page 141: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

141

gAvere

Valeir en de Slag bij GavereOp de kouters van Semmerzake werd in 1453 een beslissende veldslag uitgevoch-ten. Monumenten herinneren aan stijdlus-tige taferelen en oorlogsgeweld. Sedert 2012 staat er een informatief bord op het toenmalige slagveld te Semmerzake.

De ScheldevalleiWie komt fietsen in de Vlaamse Ardennen, maakt steevast kennis met kuitenbijters en verrassend bochtenwerk. Maar Gavere biedt ook vlakke alternatieven. In het regionaal toeristisch onthaalknooppunt De Poort zijn allerhande fiets- en wandelkaarten te verkijgen. Je kan er ook een fiets of tandem huren:Dames- of herenfiets: € 10/dag, tandem: € 15/dagVoor groepen en/of langere periodes is reservatie vooraf noodzakelijk.De fietsen kunnen onafhankelijk van de openingsuren teruggebracht worden.

De Schepenbrief van bochauteIn Dikkelvenne staat een monument in Balegemse steen. Deze megaliet wijst de Bochaute-akker aan die in 1249 werd verkocht. De schepenbrief, waarin de verkoop werd bekrachtigd, is de oudste bewaarde Nederlands-talige oorkonde van ons taalgebied.

educatieve site ‘Steenbakkers aan de bovenschelde’ te SemmerzakeOp Open Monumentendag 2012 werd de site ‘Steenbakkers aan de Bo-venschelde’, gelegen aan de Grotenbroekstraat en de Louis de Mees-terstraat te Semmerzake geopend. De locatie is vrij toegankelijk en je kan er als wandelaar of fietser gerust even verpozen. In de ‘droogloods’ kan je heel wat vernemen betrefende de harde stiel van steenbakker. Onze Scheldestreek – tussen Gent en Oudenaarde – had nl. heel wat veldovens, soms zo geconcentreerd dat er sprake was van steenmeer-sen. Bovendien gingen veel mensen uit onze regio als seizoensarbeider stenen bakken in Brussel, Wallonië of Frankrijk. De madellon werd zo ooit als trofee meegebracht naar huis. Deze steenpers kreeg een mooie rustplaats op een sokkel van authentieke scheldestenen.

Het project is een realisatie van de V.V.V.’t Gaverland, i.s.m. heel wat vrijwilligers, de leden van de werkgroep Kunstig Gavere, het gemeente-bestuur Gavere, de sponsors en de partners aan dit LEADER-project.Wenst u met een groep een rondleiding op de site ? Neem dat contact op met de afdeling vrijetijdszaken : 09 389 60 97 – [email protected]

Page 142: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

142

gerAArdsbergen

MuurDe legendarische Muur trotseert u het liefst te voet of per fiets. Eens op de top wordt uw inspanning beloond met een prachtig zicht over de stad en streek.

MattentaartDeze culinaire trots is een delicatesse die dagelijks ovenvers te verkrij-gen is. Vele dagjesmensen zakken hiervoor speciaal naar Geraardsber-gen af.

Manneken-PisOp de Markt van Geraardsbergen kan je het oudste Manneken-Pis (1459) van ons land aan het werk zien. Hij is 160 jaar ouder dan dat van Brussel.

Provinciaal domein De GaversIn dit recreatiedomein kan je met het hele gezin terecht voor de nodige ontspanning op en rond de waterplas.

Meer info: pg 67

Page 143: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

143

Herzele

Het burchtpleinHet immense groene plein is voorzien van een grote speeltuin en ruimte om te sporten en te kuieren. In de zomer is dit de ontmoetingsplaats bij uitstek, een ideaal picknickplekje. Het groene wandelpark maakt een verbinding met het cultuur- en sportcentrum ‘De Steenoven’.Voor bezoek aan de burcht o.l.v. een gids, reserveren via dienst toerisme.

StreekbierenHerzele heeft twee familiebrouwerijen waar u ook terecht kunt om bier te kopen: Brouwerij De Ryck en Brouwerij Van Den Bossche. Meer info: zie ‘Shopping’

Via de gemeentelijke brouwerijfietsroute ‘Tussen Pont en Sint’ kan je proeven van de bieren en de verhalen achter de 2 brouwe-rijen. Gratis te verkrijgen bij Toerisme Herzele.

Levende molensMolen te Rullegem (houten staakmolen), Molen Ter Rijst (stenen grond-zeiler), Buyssemolen (houten staakmolen).

Page 144: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

144

HOrebeke

GeuzengemeenschapCharmante geuzenhoek met een uniek en pittoresk protestants-kerkhofje. Je vind er een gedenk-plaat voor Willem van Oranje. Hij maakte het mogelijk dat de protestanten in Korsele hun eigen kerkhof kregen.

burrekenDit prachtige natuurgebied is het terrein van de natuurliefhebber en geoefende wandelaar.

Museum abraham HansWie kent er de Hanskes nog? Het zijn de kleine boekjes met korte jeugd-verhalen geschreven door Abraham Hans. De schrijver afkomstig uit Korsele. Hij bracht er maar enkele jaren van zijn leven door maar kwam

er geregeld terug op vakantie. In het oude protestantse schooltje is een museum aan hem gewijd. Je vindt er ook de geschiede-nis van de protestantse gemeenschap in Korsele. 2012 is trouwens een feestjaar voor Korsele want de Abraham Hansbewe-ging bestaat 30 jaar.

Page 145: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

145

kluisbergen

KluisbosOp de Kluisberg, gelegen in het Kluisbos, leefde volgens een oude legende een kluizenaar. Hieraan dankt Kluisbergen haar naam.

KwaremontDit kunstenaarsdorpje is een attractiepool voor kunstgalerijen.

Oude Kwaremont en PaterbergVoor wielerliefhebbers zijn deze hellingen vaste trekpleisters tijdens de Ronde van Vlaanderen. De Oude Kwaremont heeft een geduchte kassei-helling van maar liefst 1600 meter. De Paterberg is dan weer kort maar krachtig.

HotondMet 150 m is de Hotondberg het hoogste punt van Oost-Vlaanderen. Bezoek er de Hotondmolen met oriëntatietafel.

Karel Van WijnendaeleIn de Ronde van Vlaanderenstraat kreeg de stichter van de Ronde zijn monument.

ZulzekeBezoek er het huisje van de belleman en de vrijheidsboom.

Page 146: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

146

kruisHOuteM

KastelenU kunt de zes kastelen niet permanent bezoeken om de eenvoudige reden dat ze bewoond zijn. Tijdens de Nokerse of Lozerse feesten en

andere festiviteiten worden de deuren al wel eens opengezet. De kastelen zijn wel prominent aanwezig in het straatbeeld en dat zorgt voor een uitzonderlijk kader en adellijke sfeer. De kas-teeldorpjes ‘Lozer’, ‘Nokere’ en ‘Wannegem-Lede’ zijn charmante plekjes die je absoluut gezien moet hebben.

Het LozerbosDit recreatiebos ligt in de schaduw van kasteel della Faille d’Huysse.

CulinairKruishoutem is het absolute mekka van de gastronomie in de Vlaams Ardennen.

De KasteeldorpjesLozer, Nokere en Wannegem-Lede zijn charmante plekjes die je absoluut gezien moet hebben. De statige dreven met bomenrijen en de typische dorpshuisjes in adellijke kleuren, zijn stille getuigen van adellijke roem. Vergeet niet na te genieten in de gezellige herbergen en restaurantjes eromheen.

Page 147: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

147

lierde

HemelveerdegemHou hier zeker halt om te genieten van dit uniek dorpsprentje. Niet te missen is het Sint-Jansretabel in de Sint-Jan-de-Doperkerk, een schit-terend voorbeeld van houtsnijwerk. Ook leuk is de ‘Renne’, een ijzeren dierenren voor offergaven. Bezoeken kan tijdens de zondagmis van 9 uur of op aanvraag (Dienst Toerisme Lierde).

KartuizersiteIn de dorpskern van Sint-Martens-Lierde staat de opvallende Kartui-

zerpoort. Het is de ingang van de voormalige kartuizerpriorij Sint-Maartens-Bos. Laat uw wagen voor de poort staan en loop er even door tot aan de kerk. Geniet van de totale rust, het unieke dorpszicht, het landschap en het Kartui-zerbier in de dorpskroeg. Vanaf de opvallende Kartuizerspoort kan u genieten van de totale rust, het unieke dorpszicht en het Kartuizerbier in de dorpskroeg.

VolkssportenIn twee dorpskroegen kunt u kennismaken met enkele volkssporten. In ‘t Karrewiel in Hemelveerdegem kunt u carambollen, bakschieten of petanque spelen. In De Kartuizer in Sint-Martens-Lierde kunt u bak-schieten of petanque spelen.

Page 148: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

148

MAArkedAl

Hellingen, kasseien en bochtenwerkIn Maarkedal vind je heel wat kasseistroken en steile hellingen: Korte-keer, Steenbeekdries, Taaienberg, Eikenberg en Boigneberg. Zij zorgen voor idyllische vergezichten tijdens de Ronde van Vlaanderen. Deze lan-delijke gemeente met uitgestrekte panorama’s is een ideale streek om te paard of met de ezel te verkennen. Hier kom je regelmatig menners tegen.

Wind- en watermolensOnder andere de Ladeuzemolen, de Kasteelmolen en de Bossenare staakmolen functioneren nog.

Omer Wattez en Valerius De SaedeleerHet geboortehuis van Omer Wattez vind je in Schorisse.Meer info: zie ‘Verhalen en tradities’.

Valerius De Saedeleer woonde van 1921 tot 1937 in Villa Tylon (Etik-hove), waar hij de schitterende landschappen van de Vlaamse Ardennen vereeuwigde.

Met paard en ezelEtikhove, Schorisse, Nukerke, Maarke, Kerkem, en Louise-Marie zijn echte plattelandsdorpjes waar ruiters zich thuis voelen. Het is een ideale streek om te paard of met de ezel te verkennen. Hier komt u regelmatig menners tegen. Paard en kar zijn er niet weg te denken uit het land-schap. De eleltochten georganiseerd door het plattelandsverblijfGit(e)ane zijn uniek voor de Vlaamse Ardennen.

Page 149: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

149

OOsterzele

Stokerij van DammeVlaanderens laatste landbouwstokerij op basis van graan en volgens een aloude distilleertraditie.Meer info: zie ‘streekspecialiteiten’.

balegemse steenDe typische Balegemse steen of zandige kalksteen wordt al sinds de vroege Middeleeuwen gebruikt in de architectuur. Maar hij werd eigenlijk al vroeger ontgonnen. De waterput uit de Gallo-Romeinse tijd in het pam Velzeke is daar een voorbeeld van. Tot op de dag van vandaag worden huizen of monumenten gebouwd in deze in Balegemse ontgonnen natuursteen. Je kunt de zandgroeve gaan bekijken of, beter nog , de Balegemse steen-tocht volgen. Een thematocht langs 8 monumenten uit Balegemse steen. De steengroeve en landbouwstokerij Van Damme zijn begin- en eindpunt.

Kapel aan de linde van issegemMariakapel aan de voet van een eeu-wenoude winterlinde (uit de 17de eeuw). De boom behoort tot de 5 oudste van het land.

Page 150: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

150

OudenAArde

StadhuisHet laatgotische stadhuis, uit de 16de eeuw, is zonder twijfel een uniek historisch bouwwerk dat u zeker ook binnenin moet bezoeken. Hiet worden de voornaamste kunstcollecties tentoonge-steld: de befaamde Ou-denaardse wandtapijten en de collectie edemsmeedkunst De Boever-Alligoridès.

bierstadDie biertraditie is al eeu-wenoud. Enkele brouwerijen zetten tot vandaag nog steeds de rijke biertraditie verder: Roman, Liefmans, Cnudde en Smisje. Vooral de typische bruine bieren maar ook de kriekbieren zijn het vermelden meer dan waard.Denken we maar aan de Adriaen Brouwer bierfeesten die elk jaar het laatste weekend van juni plaatsvinden en de stad in een ware feestroes onderdompelen. Zeker een niet te missen evenement !Naar aanleiding van het Ambassadeurschap Vlaanderen Lekker Land 2012-2014 dat de stad Oudenaarde binnenrijfde, zal in april en oktober alles in het teken staan van (bruin) bier.

Centrum ronde van VlaanderenDe Ronde van Vlaanderen is een jaarlijks weerkerende wielerhoogdag in de Vlaamse Ardennen. Hoe belangrijk deze wielerwedstrijd voor de regio wel is, wordt duidelijk gemaakt in het Centrum Ronde van Vlaanderen.

MullemHet pittoreske kasteeldorp met zijn okergele huisjes, dat reeds meerdere malen dienst deed als filmdecor, is beslist een omweg waard.

KerselareOp het hoogste punt van Oudenaarde, Edelareberg, ontstond in het midden van de 15de eeuw het drukbezochte bedevaartsoord O.L.V. van Kerselare. Nog steeds is de meimaand de bedevaartsmaand bij uitstek!

Page 151: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

151

rOnse

MuSTIn het museum voor textiel merk je meten hoezeer Ronse de helft van de 19de eeuw met textiel verweven is.

Sint-Hermes CrypteOntdek in deze crypte het rijk historisch verleden van de stad.

art decoTussen de twee oorlogen genoot Ronse van een gouden periode in de textielindustrie. Er werden schitterende huizen gebouwd in de meest trendy stijl van die tijd: Art deco.Meer info: zie Erfgoedstadjes en -dorpjes

In de brochure ‘Art deco ten voeten uit’ (€ 2,5) vind je een uitgestip-pelde wandelroute (4 km) langs de mooiste art deco huizen van Ronse. Langsheen het traject loopt er ook een zoektocht – vraag ernaar in het infokantoor.

MuziekbosRondom Ronse liggen talrijke heuvels. Op een paar kilometer van het centrum van de stad vind je het Muziekbos, één van de vele getuigen-heuvels.

Page 152: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

152

sint-lievens-HOuteM

WinterjaarmarktOp het immense marktplein wordt jaarlijks een belangrijke winterjaar-markt georganiseerd. Elk jaar zakken in november 50.000 mensen af naar de Houtemse winterjaarmarkt. Ze vindt haar oorsprong in de ver-eniging van de heilige Livinus. De bedevaart groeide uit tot een jaarmarkt waar paarden en koeien van hand tot hand gaan, rassen worden gekeurd en gekroond en waar er ook veel te eten en te drinken valt. Een unicum in Vlaanderen.

CotthemDit groene gehucht tussen Sint-Lievens-Houtem en Herzele is een prachtig wandelgebied. De Cotthem wandelroute verbindt historische trage wegen, devote plaatsjes en het Cotthembos. Een absolute aanrader voor wie op zoek gaat naar geheime plekjes en mystieke pareltjes. Mis de gezellige kroegen niet.

LivinusVolgens de legende is Livinus een 7de-eeuwse Ierse Bisschop die onze gewesten kerstende. Hij werd in Sint-Lievens-Esse onthoofd en stapte met zijn hoofd onder zijn arm tot in Sint-Lievens-Houtem. Later liet de abt van Sint-Baafs relikwieën overbrengen, maar niet zonder beloften. Rond de heilige ontstond een folklore die vandaag nog gevierd wordt. Naar aanleiding van de legende rond Livinus worden om de 50 jaar Livinusfeesten georganiseerd. In 2007 vonden de laatste Livinusfeesten plaats.

Page 153: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

153

WOrtegeM-petegeM

Domein de GhellinckDit oud kasteelpark is een ideale recreatieplek voor een uitstap met het hele gezin. Ook mensen met interesse voor geschiedenis en cultuur kun-nen hier hun gading vinden. Recentelijk werd het voormalige hoevege-bouw, dat vroeger dienst deed als dienstgebouw, koetsenhuis, oranjerie en bibliotheek, gerestaureerd met als resultaat een prachtig bouwwerk waarin verschillende culturele activiteiten plaatsvinden.

abdij van beaulieuHet voormalig vrouwenklooster is prachtig gelegen aan de Schelde. Van de abdij blijft niet meer over dan de statige poort en enkele bijge-bouwen waarin nu een taverne is. Daar aan de Schelde-oever is het rustig wandelen en kunnen hengelaars hun visje ophalen. U bent vlakbij het Anker (een afgesloten rivierarm) en de Golf- en Countryclub.

Wortegemse citroenjeneverHet ontstaan van de citroenjenever was eigenlijk een toevalstreffer. Een middeleeuwse huisvrouw experimenteerde met jenever, citroen en wat suiker. Daarmee introduceerde ze zonder het te beseffen een unieke borrel, die in een mum van tijd door velen werd gesmaakt. In Vlaanderen staat deze exquise citroenjenever nog steeds bekend als de Wortegem-sen, genoemd naar de gemeente waar hij voor het eerst werd gestookt en gedegusteerd.

Page 154: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

154

zingeM

De GrootmeersAan de oever van de Schelde, schuin tegenover de Kaaihoeve in Mei-legem, ligt een groot erkend broedgebied voor verschillende trek- en watervogels.

Ouwegemse fluitjeskermisFolklorefeest waarbij, op ambachtelijke wijze, (snoep) fluitjes gemaakt worden.

Ter beemt, Omgangstraat, ZingemHet complex van lage bakstenen vleugels uit de 19e eeuw rond een grote vierkante binnenkoer doet onwillekeurig aan een hoeve denken. De grote bakstenen schoorsteenpijp herinnert evenwel aan de oorspronkelijke stokerij. De oude stokerij werd als monument beschermd en de onmiddellijke omgeving als dorpsgezicht sinds 1980.

Maalvaardige molensZingem heeft twee maalvaardige staakmolens: Meuleken ‘t Dal was eigendom van de Sint-Baafsabdij en de Huisekoutermolen pronkt op de hoge kouters van Huise.

Page 155: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

155

zOttegeM

egmontIn Zottegem vind je het kasteel, graf en standbeeld van Lamoraal graaf van Egmont.

Provinciaal archeologisch Museum (pam) VelzekeDit museum geeft een blik op het verleden. De collectie archeologisch materiaal gaat terug tot in de prehistorie. Aan het museum is ook een depot verbonden waar alle vondsten worden geïnventariseerd.

Domein breiveldeZottegem beschikt over een eigen arboretum in dit idyllisch park. De ingang van het park in Grotenberge verraadt al meteen het idyllische karakter van het park. Het 19de eeuws parklandschap is bijzonder. Niet in het minste omwille van de grote verscheidenheid aan bomen, zowel inlandse als zeldzame exotische.

Jan de LichteDe legendarische bendeleider Jan de Lichte, geboren te Velzeke in een armoedig gezin (1723), werd door Louis-Paul Boon opgevoerd in een boek. Jan De Lichte was aanvoerder van een roversbende. Samen met andere sukkelaars en bedelaars, kroeglopers en bandieten, teisterde hij de streek tussen Leie en Dender. Het naar de bendeleider genoemde ‘Jan De Lichtepad’ is de geknipte manier om een deel van Velzeke te verkennen.

Page 156: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

Stadjes endorpjes

156

zWAlM

WatermolensDe Zwalmvallei wordt gekenmerkt door de talrijke watermolens en ter-rasjes langs de Zwalm. Vroeger stonden op de Zwalm dertien molens. Vandaag zijn er dat nog zeven. Vaak gaat het om bevenslagwatermolen. Enkele van hen zijn omgebouwd tot een taverne waar u een zwalmse tripel of slaatje van waterkers nuttigt. Via de Zwalmbeekroute wandelt u van de Zwalmmolen tot aan de IJzerkot- en Ter Biestmolen. Passeer ook langs de Moldergemmolen en Pedes Molentje.

Het natuureducatief centrum de KaaihoeveDe Provincie Oost-Vlaanderen huisvest dit centrum in deze ecologisch waardevolle omgeving aan de Schelde. Je kan er aansluiten bij een be-geleide wandeling, zelf dingen ontdekken met behulp van een gezinsrug-zakje of een tentoonstelling bezoeken.

Dorpen om te ontdekkenZwalm telt enkele kleine dorpen die echt wel bijzonder zijn. Dikkele is een van de meest authentieke dorpjes van Vlaanderen, met smalle straatjes, oude boerderijen, kleine huisjes en twee kroegen. Maar ook Roborst en Rozebeke lonen de moeite. Roborst omwille van zijn prachtig kerkje en kasteelmuur. Rozebeke omwille van zijn statige ‘kathedraal’ die het hele dorpsplein in haar macht heeft.

Page 157: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

157 Zoekwijzerper gemeente

Zoekwijzer per gemeentebrakelTeirlinckroute Fietsen 14Zwalmbronnenroute Wandelen 38Taalgrenswandelroute Wandelen 40Groene-Halteroute Wandelen 40Brakelbos In de natuur 46Burreken In de natuur 50De Rijdtmeersen In de natuur 52Toeppark In de natuur 52Uitkijktoren Brakel In de natuur 54Livierenbos ruiterroute Paardrijden 58Herman Teirlinck Kunst en musea 93Verrebeekmolen Kleine, fine dingen 103Boembekemolen Kleine, fine dingen 104Geutelingen Verhalen en tradities 111Brakel Stadjes en dorpjes 140

GavereMilieuroute Fietsen 11Scheldevalleiroute Fietsen 11Asselkouterroute Wandelen 34Slag bij Gavereroute Wandelen 35Aanlegsteiger Gavere Op het water 64Sint-Christianakapel Kleine, fijne dingen 107Valeir Verhalen en tradities 115Gavere Stadjes en dorpjes 141

GeraardsbergenDenderende Stedentocht Fietsen 12Wielercafé ‘t Hemelrijck Fietsen 22Electrische fietsen Fietsen 25Reigerroute Wandelen 35Stiltepad Dender-Mark Wandelen 36Taalgrensroute Wandelen 40Moerbekebos, Raspaillebos In de natuur 46Arduinbos, boelarebos In de natuur 46Moenebroek In de natuur 50Abdijpark In de natuur 52Kapel O.L.V. van de Oudenberg In de natuur 54Jachthaven VVW Den Bleek Op het water 64Provinciaal Domein De Gavers Trekpleisters 66-67NMEC De Helix Trekpleisters 72Erfgoedstad Geraardsbergen Erfgoed en cultuur 82-85Abdijmuseum Erfgoed en cultuur 95Manneken-Pismuseum Erfgoed en cultuur 98De Mertensmolen Kleine, fijne dingen 105Krakelingen Verhalen en tradities 113Processie van Plaisance Verhalen en tradities 114Geraardsbergen Stadjes en dorpjes 142

HerzeleMolenbeekroute Fietsen 13Sint-Lievensroute Wandelen 36Duivenbos In de natuur 47Uitkijkpunt Sint-Antelinks In de natuur 54Livinus ruiter- en menroute Paardrijden 58Molen Te Rullegem Kleine, fijne dingen 101Molen Te Rijst Kleine, fijne dingen 102

Page 158: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

158Zoekwijzerper gemeente

Buysemolen Kleine, fijne dingen 102Herzele Stadjes en dorpjes 143

HorebekeWielercafé In Den Trap Op Fietsen 23Geuzenhoekroute Wandelen 37Protestantse kerk van Korsele Kleine, fijne dingen 109De charmante Geuzenhoek Kleine, fijne dingen 109Horebeke Stadjes en dorpjes 144

KluisbergenEddy Merkcxroute Fietsen 14Kluisbosroute Wandelen 37Panoramaroute Wandelen 38Taalgrensroute Wandelen 39Kluisbos In de natuur 47Molen Ten Hotond In de natuur 55Scheldemeersen menroute Paardrijden 58Sport- en Recreatieoord Kluisbos Trekpleisters 68-69Galerij en kunsthandel Malpertus Kunst en musea 91Galerij Theaxus Kunst en musea 92Galerij Beukenhof Kunst en musea 92Kluisbergen Stadjes en dorpjes 145

KruishoutemGaverbeekroute Fietsen 12Gulden Eiroute Fietsen 12Kordaalroute Wandelen 35Lozerbos In de natuur 47Kordaalbos In de natuur 48Vuylbroek In de natuur 51VTB Uitkijktoren In de natuur 55Schietsjampettermolen In de natuur 55Zijldegemkouter menroute Paardrijden 59Lozerbos ruiterroute Paardrijden 59Wandelen op wielen Paardrijden 60Vlaamse Ardennen genietend… Paardrijden 60Europees Cartoon Centrum Erfgoed en cultuur 99SONS Shoes Or No Shoes Erfgoed en cultuur 99Schietsjampettermolen Kleine, fijne dingen 103Gulden Eifeesten Verhalen en tradities 113Kruishoutem Stadjes en dorpjes 146

LierdePaterroute Fietsen 13Kartuizerroute Wandelen 37Parkbos-Uilenbroek In de natuur 50Uitkijkpunt Waesberg In de natuur 55Kartuizersite Kleine, fijne dingen 108Lierde Stadjes en dorpjes 147

Page 159: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

159 Zoekwijzerper gemeente

MaarkedalIn het spoor van Adriaan Brouwer Fietsen 13Omer Wattezroute Wandelen 38Taalgrensroute Wandelen 39Bos Ter Rijst In de natuur 48Uitkijkpunt ‘t Bosgat In de natuur 55Koetsen Verdonckt Paardrijden 60Hof Ter T’Hont Paardrijden 60‘t Perdegedoe Paardrijden 61Hof te Ruitegem Paardrijden 61Ezelboerderij Git(e)ane Paardrijden 61Valerius De Saedeleer Kunst en musea 93Omer Wattez Kunst en musea 93Koetsenmuseum Verdonckt Kunst en musea 98Maarkedal Stadjes en dorpjes 148

OosterzeleRodelandroute 1 Fietsen 13Rodelandroute 2 Fietsen 13Klepmolen Kleine, fijne dingen 103Guillotinemolen Kleine, fijne dingen 103Oosterzele Stadjes en dorpjes 149

OudenaardeScheldevalleiroute 2 en 3 Fietsen 11Ronde van Vlaanderen fietsroute Fietsen 14Centrum Ronde van Vlaanderen Fietsen 16-22Brasserie De Flandrien Fietsen 23Hob(bel) met de geit Fietsen 25Rooigemsebeekroute Wandelen 36Bierbrouwerroute Wandelen 37Digiroute ‘Verhaal langs een stroom’ Fietsen 44Bos t’ Ename In de natuur 48Koppenbergbos In de natuur 48Speibos In de natuur 48Heurnemeersen In de natuur 52Liedtspark In de natuur 52Maarkebeekvallei menroute Paardrijden 59Maarkebeekvallei ruiterroute Paardrijden 59Autoroute Vlaamse Ardennen Autoroute 62-63De 4 vaargetijden Op het water 64Passantenjachthaven Op het water 65Ename aanlegsteiger Op het water 65Watersportclub Absolut Op het water 65Donkvijver Op het water 65The Outsider Op het water 65Sporttrack Op het water 65Centrum Ronde van Vlaanderen Trekpleisters 70-71PEC Ename Trekpleisters 74-75PAM Ename Trekpleisters 76Erfgoedstad Oudenaarde Erfgoed en cultuur 78-81Adriaan Brouwer Kunst en musea 93MOU-museum Kunst en musea 97O.L.V. van Kerselare Kleine, fijne dingen 109Adriaan Brouwer Bierfeesten Verhalen en tradities 112Oudenaarde Stadjes en dorpjes 150ronseHermesroute Fietsen 14Groene Scooters Fietsen 24Muziekbosroute Wandelen 38Taalgrensroute Wandelen 39Muziekbos In de natuur 48

Page 160: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

160Zoekwijzerper gemeente

Bois-Joly In de natuur 49Tombele Pyreneën In de natuur 51Park de l’arbre de malander In de natuur 52Zonnewijzer In de natuur 55Erfgoedstad Ronse Erfgoed en cultuur 88-89Het MUST & Sint-Hermes Crypte Erfgoed en cultuur 96Bommelfeesten Verhalen en tradities 111Fiertelommegang Verhalen en tradities 112Ronse Stadjes en dorpjes 151

Sint-Lievens-HoutemCotthemroute Wandelen 35Ludiko-pad In de natuur 56Winterjaarmarkt Verhalen en tradities 114Livinus Verhalen en tradities 115Sint-lievens-Houtem Stadjes en dorpjes 152

Wortegem-PetegemKouterroute Fietsen 12Scheldekantroute Wandelen 35Domein De Ghellinck In de natuur 53Hambosmuseum Kunst en musea 99Abdij van Beaulieu Kleine, fijne dingen 108Wortegem-Petegem Stadjes en dorpjes 153

ZingemWielercafé ‘t Sportpaleis Fietsen 23Wannelappersroute Wandelen 35Grootmeers In de natuur 51Weiput In de natuur 51Meuleken ‘t Dal Kleine, fijne dingen 103Huisekoutermolen Kleine, fijne dingen 103Kapellenommegang Kleine, fijne dingen 107Fluitjeskermis Verhalen en tradities 112Wannes Laps Verhalen en tradities 115Zingem Stadjes en dorpjes 154

ZottegemKloosterbos In de natuur 49Domein Breivelde In de natuur 53Kasteel van Leeuwergem In de natuur 53Jan De Lichte pad In de natuur 57Zoetegem menroute Paardrijden 59De Sylvester Hoeve Paardrijden 61PAM Velzeke Trekpleisters 77Erfgoedstad Zottegem Erfgoed en cultuur 86-87Museum voor Folklore Kunst en musea 94Jan De Lichte Verhalen en tradities 115Zottegem Stadjes en dorpjes 155

ZwalmWatermolenroute Fietsen 14Waterkersgrachtenroute Wandelen 36Zwalmbeekroute Wandelen 36Kaaimeersen In de natuur 51PNEC De Kaaihoeve In de natuur 73Zwalmmolen Kleine, fijne dingen 105Zwalm Stadjes en dorpjes 156

Page 161: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

161 Lijstinfokantoren

Toerisme Oost-Vlaanderen vzwSt.-Niklaasstraat 2, 9000 GentTel.: 09 269 26 00 – [email protected]

regiocoördinatie Vlaamse ardennenVeemarkt 27, 9600 RonseTel.: 055 20 76 81 (toeristische info)Tel.: 055 38 86 35 (administratie)toerisme.vlaamseardennen@oost-vlaanderen.bewww.toerismevlaamseardennen.be

Toerisme brakelMarktplein 1, 9660 BrakelTel: 055 43 17 63 - [email protected]: Alle dagen van 8 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur. Op woensdag van 8 tot 12 uur en van 16 tot 19.30 uur.Touch Screen: “I Window” is “open” 24/24 uur – zeven dagen op zeven.

De POOrT: regionaal toeristische onthaalpunt Vlaamse ardennenMarkt 1, 9890 GavereTel: 09 389 60 97 - [email protected]: Maandag tot en met vrijdag: van 8.30 tot 12 uur (vrijdag open tot

16 uur) Woensdagnamiddag: van 14.30 tot 19 uur (van 01/07 tot 31/08:

van 13.30 tot 15 uur) Open op zaterdag, zondag en feestdagen van 01/04 tot en met

30/09 (van 8.45 tot 16 uur)

DVT GeraardsbergenDe Permanensje (Toeristisch infokantoor Stad en Streek)Stadhuis, Markt, 9500GeraardsbergenTel: 054 43 72 89 - [email protected]: Maandag tot vrijdag: vanaf de paasvakantie tot en met september : 9u tot 12.30u en

13u tot 17u van oktober tot de paasvakantie : 9u tot 12u en 13.30u tot 16u Zaterdag, zon- en feestdagen : vanaf de paasvakantie tot en met augustus : 10u tot 13u en

13.30u tot 17.30u van september tot de paasvakantie : 10u tot 13u en 14u tot 17u

DVT HerzeleSchepenhuisMarkt 1, 9550 HerzeleTel: 053 60 70 44 - [email protected]

Lijst infokantoren

Page 162: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

162Lijstinfokantoren

Openingsuren: Van maandag tot donderdag: van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur. Vrijdag van 9u tot 12u Op donderdagavond: van 18.30 tot 20.30 uur.

HorebekeKerkplein 3, 9667 HorebekeTel: 055 45 52 35 - [email protected]

DVT KluisbergenParklaan 16, 9690 KluisbergenTel: 055 23 16 10 - [email protected]: Van maandag tot vrijdag: van 8 tot 12 uur, op woensdag ook van

14 tot 18 uur (behalve in juli en augustus).

KruishoutemMarkt 1, 9770 KruishoutemTel: 09 333 71 27 – [email protected]: Maandag: van 8 tot 12 uur en van 13 tot 18 uur. Dinsdag tot vrijdag: van 8 tot 12 uur (in de namiddag open op

aanvraag)

DVT LierdeNieuwstraat 21, 9570 LierdeTel: 055 43 10 14 - [email protected]: Van maandag tot vrijdag: van 9 tot 12 uur Op woensdag: van 18 tot 20 uur

MaarkedalNederholbeekstraat 1, 9680 MaarkedalTel: 055 33 46 40 - [email protected]

OosterzeleDorp 1, 9860 OosterzeleTel: 09 362 50 09 - [email protected]

DVT OudenaardeStadhuisDienst Toerisme, 9700 OudenaardeTel: 055 31 72 51 - [email protected]: Zomerperiode van 1 maart tot en met 30 september Maandag tot en met zondag: 9.30 uur – 17.30 uur Winterperiode van 1 oktober tot eind februari Maandag tot en met vrijdag: 9.30 uur – 17.00 uur Zaterdag en zondag: 14.00 uur – 17.00 uur Gesloten op feestdagen

Page 163: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

163 Lijstinfokantoren

DVT ronseDe Biesestraat 2, 9600 RonseTel: 055 23 28 16 - [email protected]: Van 1 april tot 31 oktober Van maandag tot vrijdag: van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur Zaterdag, zondag en feestdagen: van 10 tot 12 uur en van 14 tot

17 uur Van 1 november tot 31 maart Van maandag tot vrijdag: van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur Zaterdag, zondag en feestdagen: van 10 tot 12 uur en van 14 tot

16 uur

Sint-Lievens-HoutemCultuurcentrumFabriekstraat 19, 9520 St.-Lievens-HoutemTel: 053 60 72 35 - [email protected]

Wortegem-PetegemGemeentehuisWaregemseweg 35, 9790 Wortegem-PetegemTel: 056 68 81 14 - [email protected]

ZingemGemeentehuis ZingemA. Amelotstraat 53, 9750 ZingemTel: 09 389 01 30 - [email protected]: Maandag, woensdag, donderdag en vrijdag: van 8.30 tot

11.30 uur Dinsdag: van 8.30 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 18.45 uur

DVT ZottegemMarkt 1, 9620 ZottegemTel: 09 364 64 64 - [email protected]: Van maandag tot vrijdag: van 8 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur Van 1 mei tot 15 september: ook zaterdag (van 10 tot 12 uur en

van 13 tot 15 uur) en zondag (van 9 tot 13 uur).

Gemeente ZwalmGemeentehuis, Zuidlaan 36, 9630 ZwalmTel: 055 48 05 94 - [email protected]

Page 164: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2013

164Lijstinfokantoren

Bestel de routebrochuresvia www.toerismevlaamseardennen.be of www.tov.be

Wandelroute

Trap Door fietsbox

€12

€6 €6

€2

€12

€9

Topogids

Stap Door Wandelbox

Fietsnetwerkkaart Wandelnetwerkkaart