De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

106
1 supergites.nl Wat kan je zoal doen in de Watermolen van Tourteron behalve heerlijk bijkomen? de Kleine Gids voor de Champagne- Ardennen editie 2014/15

description

Wat is er zoal te doen in Noord-Frankrijk vanuit de Watermolen van Tourteron. Dit kleine gidsje geeft uitleg over de molen. de activiteiten en de bezienswaardigheden in een straal van 200 km.

Transcript of De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

Page 1: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

1supergites.nl

Wat kan je zoal doen in de Watermolen van Tourteronbehalve heerlijk bijkomen?

de Kleine Gids voor de Champagne- Ardennen

editie

2014/15

Page 2: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15
Page 3: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

3supergites.nl

In deze Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen is een keuze gemaakt van wat er zoal te doen is in deze streek.

Rondom Tourteron liggen eeuwen-oude boomgaarden. Het is het rijk van de Reine des Reinettes. Het is er heerlijk wandelen en fietsen door de licht glooiende heuvels met afwisselend boomgaarden, weide, akkers en bossen.

Je kan er dagtochtjes maken naar steden als Charleville-Mézières en Reims, kanoën in de Aisne, kaste-len en kloosters bekijken en golfen op een gevechtslinie uit de Eerste Wereldoorlog.

InhoudsopgaveAlles over de Watermolen 5Activiteiten 15Dagtochten en Bezienswaardigheden 31Uiteten 81Winkels 99

de Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen

thuisblijven

tourteron

autorijden

buiten

fietsen

binnen

wandelenuiteten

Page 4: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

4

Page 5: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

5supergites.nl

De Watermolen van Tourteron is de eerste Supergîte in Frankrijk.

De rustieke molen uit 1813 ligt tegen het heuveldorp Tourteron, precies op de grens met de heuvel-achtige Franse Ardennen en het vlakke hoogland van de Noord-Champagne.

De molen bestond oorspronkelijk uit vier aan elkaar geschakelde gebouwen; twee woonhuizen van de smid en de molenaar, de molen zelf en de bakkerswoning en bak-kerij tegen de heuvel aan. Ze vorm-den samen een zogeheten hameau, een miniatuur ‘industrieterrein’. Terwijl het graan werd gemalen, werden de paarden verzorgd en het brood gebakken. Ook de wasplaats maak-te deel uit van deze belangrijke ontmoetingsplaats. Het moet een levendige bedoeling zijn geweest.

Vermoedelijk stond er voor 1813 een houten molen. Deze heeft waarschijnlijk met de invoering van de Franse Graanwet uit 1811 plaatsgemaakt voor het huidige complex. Dat ze ook toen zuinig waren kan je zien aan het vele hergebruikte hout welke we zoveel mogelijk zichtbaar hebben gelaten bij de verbouwing.

Watermolenvan Tourteron

0 kmafstand

Page 6: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

6

Page 7: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

7supergites.nl

via via

Pièce de résistance is de keuken. Het is de plek in huis waar alles bij elkaar komt, waar ontbeten wordt, waar het brood is, waar, met een wijntje, de geur gemaakt wordt die onweerstaanbaar genadeloos het huis hongerig maakt.

Aan het moderne Warendorf kookeiland kan je ‘s ochtends het ontbijtbuffet uitstallen en kan je ‘s middags lekker beginnen met koken of gewoon kijken naar de kok.

TIP: Op induxi koken is bijna gelijk aan koken op als gas. Uit is uit, 1 is laag, en 9 is hoog. Je zal zien dat op 9 water binnen een paar tellen kookt.

TIP: Leg een paar tellen je vin-ger op om de induxi-plaat aan te doen en zet hem op dezelfde manier uit.

Koken met Warendorf

0 kmafstand

Page 8: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

8

Page 9: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

9supergites.nl

via via

De grote slaapkamer, direct aan de vide, kijkt uit over de boomgaard. In deze kamer staat het exclusieve tweepersoons Lavital boxspringbed ‘Sapphire’. De tweede kamer ligt midden in het huis en was oorspronkelijk de bakkerij. In deze kamer staat een tweepersoons ‘Royal’. De derde slaapkamer was de bak-kerswoning en -winkel aan huis. Hier staat de ‘Comfort’. Op de bovenste verdieping waar ooit het fijnste meel gemalen werd, ligt kamer 4 met de ‘Celebration’, met een geïntegreerde boxspring. Alle bedden zijn 210 cm lang en minstens 180 cm breed. De dekbedden zijn tweepersoons (240 cm x 220 cm). Lavital bedden

zijn gemaakt van zuiver natuurlijke materialen, zoals biologisch & Fairtrade katoen, biologische wol, biologisch vlas en paardenhaar.

TIP: Elk bed heeft een Medium en een Harde kant. Zwaardere mensen en ‘buikslapers’ liggen beter op een hardere vering. Probeer het uit want uitrusten begint bij goed slapen.

Slapen op Lavital

0 kmafstand

Page 10: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

10

Page 11: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

11supergites.nl

via via

De woonkamer met zijn 80 m2 en 6 meter hoogte is niet te verwar-men met traditionele radiatoren. Daarvoor moest een dramatischere oplossing komen. We vonden die in Letland.

De Thermobull, liefkozend de Rus genaamd, is een luchtverwarmer. Door het stoken van een houtvuur wordt in de buizenconstructie in de kachel luchtcirculatie op gang gebracht. De kachel zuigt als het ware koude lucht van de grond die heet de openingen bovenop de kachel weer verlaat.

De kachel geeft relatief weinig stralingswarmte maar verwarmt met gemak 400 m3 lucht.

TIP: Stook de eerste avond direct bij aankomst de Rus goed heet. Zodra de warme lucht uit de pijpen komt moet je hem goed vol stop-pen en de schuif op de grond zo dicht mogelijk schuiven. Zo kan hij de hele nacht doorbranden en is de ergste kou uit de woonkamer als je ‘s ochtends wakker wordt.

TIP: gebruik zo min mogelijk de elektrische kachels. Deze zijn duur.

Verwarmen met Thermobull

0 kmafstand

Page 12: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

12

Page 13: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

13supergites.nl

via via

De tuin van de watermolen bestaat uit vier zones; voortuin, boom-gaard, bloementuin en open veld.

Bij mooi weer is de boomgaard en de bloementuin alleen al een reden om niet van huis te gaan.

In de boomgaard staan diverse soorten appels en peren die je mag plukken als ze rijp zijn. Per soort verschilt het maar de meesten zijn pas rijp vanaf september. Er staat ook een kersenboom en een abri-koos. In de bloesemmaanden april en mei zijn ze op hun mooist.

In de boomgaard staan de deck-chairs en de Weber klaar voor de zwoele zomeravonden.

De bloementuin is onze trots waar we veel tijd en liefde in stoppen. Over negen bedden staan eenjari-gen en vaste planten gemengd op kleur, herkomst en soort. Het is er heerlijk kijken en genieten van al het moois.

TIP: De bloementuin is geen plek voor spelende kinderen en honden.

Genieten in de Tuin

0 kmafstand

Page 14: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

14

Page 15: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

15supergites.nl

Wandelen vanuit de Molen

Langs de molen lopen vijf wandel-routes door het afwisselende land-schap van boomgaarden, akkers en bossen.

Route 76 begint al bij de voordeur.Je loopt het pad af naar de weg. slaat rechtsaf en direct het volgen-de pad weer rechts. Je loopt dan aan de overkant van het dal over de voormalige spoorbaan. De twee huisjes waren eens het station van Tourteron.Aan het eind van het pad kan je kiezen: Of twee keer rechtsaf terug naar Tourteron (route 75), of linksaf de heuvel op.Boven aangekomen ga je rechtsaf en loop je door tot het gehucht met de watertoren. Hier ga je rechtsaf tussen de weilanden door. tot het geweldige uitzicht over het dal met Guincourt. Beneden loop je door het dorp en pak je rechts van de kerk het

pad naar boven. Verderop rechts aanhouden tot je in het volgende dal beneden aangekomen bent. Daar neem je een scherpe bocht naar rechts terug naar Tourteron. Ervaren wandelaars gaan hier recht door en nemen route 77.

TIP: Zoek Supergites op de site RouteYou.com. Deze route kan je downloaden voor de iPhone.

0 kmafstand

Page 16: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

16

Page 17: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

17supergites.nl

Door de lichte glooiing is het in deze streek heerlijk fietsen. Je kunt korte afstanden doen zoals via Suzanne naar Attigny en terug. Of via Lametz naar Neuville Day en over Mont de Jeux naar Attigny. Dit lijkt niet zo ver maar het is een best pittig stukje door de heuvels.

De Grand Prix van Tourteron wordt elk jaar op de eerste zater-dagmiddag van augustus georga-nisseerd. Deze gaat van Tourteron via Lametz (RD 28) naar La Sabot-terie (RD28C) dan via l’Anerie, (RD28C) terug naar Tourteron. Het zijn 12 rondes van 9,4km; in totaal 112.8km. Het is een zeer gemoede-lijke aangelegenheid met muziek, BBQ en dorpsfeest.

Onervaren fietser? Wees vooral voorzichtig in de bochten heuvel af.

Fietsen huren? Dat kan

Fietsen in de Ardennen

0 kmafstand

Page 18: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

18

Page 19: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

19supergites.nl

via Lametz 11 kmafstand

Op fietsafstand en dus hartstikke dichtbij ligt een stuwmeer met watersport-faciliteiten. Het meer Lac du Bairon ligt net boven Le Chesne.

Je kan er zeilen, roeien en zwem-men. Om te vissen heb je wel een speciale vergunning nodig.

Het strandje aan het meer heeft een glijbaan, een kinderspeelplaats, een paar BBQ plekken en pick-nicktafels. Het is er meestal rustig behalve op warme zomerdagen.

Zwemmen

Page 20: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

20

Page 21: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

21supergites.nl

via Charbogne 11 kmafstand

Kanoën

In de zomermaanden kan je onder andere bij de kerk van Semuy kano’s huren. Je kan met zijn tweeën of drieeën in één kano. Je wordt met aantal kanoërs stroomopwaarts gebracht en te water gelaten.

Het is geen wildwater gebeuren dus redelijk safe om met kinderen te doen. Ze hebben zwemvesten voor kinderen vanaf ± 8 jaar.

Je mag ongeveer 4 uur kanoën stroomafwaards. Als je de Super-gites’ picknickmand meeneemt kan je lekker lunchen tussen de koeien aan de Aisne. Zo relaxed.

Page 22: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

22

Page 23: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

23supergites.nl

via Guincourt > Baâlons 9 kmafstand

Er zijn verschillende golfbanen in de directe omgeving van Tour-teron. Geen top maar wel lekker golfen in de vrije natuur zonder vliegtuiglawaai of snelwegruis.

Hier zijn drie opties:

9 km ten noorden van Tourteron ligt de 18 holes golfbaan Golf des Ardennes in Villers-le-Tilleul welke zonder lidmaatschap te bezoeken is. Een dagkaart kost ongeveer 45 euro.

Net onder Charleville-Mézieres ligt de luxe 18 holes golfbaan van Abbaye de Sept Fontaines. De golfbaan is aangelegd in de bossen waarbij het natuurlijke landschap moderne golftechnieken vereist.

Iets verder weg ligt de 9 holes baan van Saint Walfroy, klein maar bijzonder aangelegd op de militaire vestingwerken van de Maginotlinie.

Supergites biedt in het voor- en naseizoen golfarrangementen. Op supergites.nl leest je hier meer over.

Golfen

Page 24: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

24

Page 25: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

25supergites.nl

Overal in de Champagne-Ardennen worden brocantes, vide-greniers en (overdekte) antiekmarkten ge-organiseerd. Het brocante-seizoen loopt van maart tot oktober. Vooral in de zomer struikel je bijna ieder weekend over de rommelmarkten.

Voor wie een kans wil maken op een unieke vondst is het raadzaam om vroeg te gaan. Niet alleen is dan de temperatuur nog aange-naam, de handelaren staan dan te wachten bij het uitladen van de spullen. De meesten brocantes beginnen om 6 uur ’s ochtends.

Stel je vindt niet die onbekende Cézanne, die 17de eeuwse zilveren kandelaar of die unieke Lalique fruitschaal, ook een oranje asbak van 1 euro kan er voor zorgen dat uw dag niet meer stuk kan.

Kijk op vide-greniers.org of op info-brocantes.com voor de laatste informatie. Rondom Tourteron liggen 08-Ardennen, 51-Marne en 55-Meuse.

In Launois-sur-Vence is een an-tieke postoverslag waar regelmatig overdekte brocantes gehouden worden. launoissurvence.com

Brocantes

16 kmafstand

Page 26: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

26

Page 27: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

27supergites.nl

Wasplaatsen

Bij de watermolen ligt de oude wasplaats van Tourteron.

In de 19e eeuw werden er overal in Frankrijk in het kader van de verbetering van de openbare hygiëne talrijke wasplaatsen en waterbekkens gebouwd. Sommige zijn sober en sommige prachtig van architectuur.

Trijntje Kunst heeft een boekje geschreven over “Openbare was-plaatsen in de Noord-Meuse” Naast de uitleg over de wasplaat-sen zijn er ook een aantal toeris-tische routes opgenomen voor de auto en de fiets.

Kijk op lulu.com ofwww.betula-alba.nl/lavoir

Page 28: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

28

Page 29: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

29supergites.nl

Om de Franse Ardennen te ont-dekken zijn er door het Comité Départemental du Tourisme des Ardennes zes thematische rou-tes uitgestippeld. Deze zijn goed bewegwijzerd en met de brochure in de hand kom je voorbij alle belangrijke bezienswaardigheden van de regio.

ROUTE RIMBAUD - VERLAINE langs Tourteron (150 km)

ROUTE DES FORETS, LACS ET ABBAYES op zoek naar meren, bossen en abdijen (260 km).

ROUTE DU PORCIEN langs dorpjes met vakwerkhuizen (110 km)

De brochure met deze drie routes is online te vinden.

Autoroutes

Page 30: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

30

Page 31: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

31supergites.nl

Charleville-Mézières

De dubbelstad Charleville-Mézières aan de Maas is onder andere be-kend door het Place Ducal. Het is omringd door 17e-eeuwse pavil-joens met een arcadengallerijen.

De vlakbij gelegen basiliek Notre-Dame is gebouwd in een menge-ling van gotiek en renaissancestijl. Ze werd opgetrokken tussen 1499 en 1610.

Deze rustige hoofdstad van de Franse Ardennen is het economi-sche centrum van de streek. Er is een bescheiden maar aardig streekmuseum over de geschie-denis van Charleville-Mézières. Hetzelfde kaartje geeft ook toegang tot Museum Rimbaud.

De stad is ook bekend vanwege zijn internationale poppenfestival dat in de zomer wordt gehouden.

29 kmafstand

Page 32: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

32

Page 33: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

33supergites.nl

Sedan

Het kasteel van Sedan was ooit het grootste middeleeuwse kasteel van Europa met een oppervlakte van 35.000m2 verdeeld over zeven niveaus. Het huidige kasteel is het enige overblijfsel van de voorma-lige fortificaties in en rond de stad.

Bij de Franse nederlaag bij Sedan in 1870 werd keizer Napoleon III door de Pruizen gevangen geno-men en werd een groot deel van het kasteel en de meeste verdedi-gingswerken vernietigd.

via Charleville-Mézières of binnendoor over Baâlon 41 kmafstand

Page 34: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

34

Page 35: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

35supergites.nl

Bouillon (B)Het Kasteel van Bouillon voldoet aan elke jongensdroom. Het ligt hoog op een rots, bestaat een aan eenschakeling van torens en muren, heeft hangbruggen, schiet-gaten en een doolhol aan donkere gangen en spelonken.

via Charleville-Mézières > Sedan 65 kmafstand

Page 36: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

36

Page 37: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

37supergites.nl

via Rethel 62 kmafstand

Veel mensen gaan naar Reims om Champagne te kopen. Het is immers het centrum van de handel. Toch biedt Reims meer dan bubbels.

De bekendste bezienswaardigheid in de stad is natuurlijk de enorme Kathedraal van Reims. Hier zijn alle koningen van Frankrijk zijn gekroond met uitzondering van twee. Reims was tentijde van hun koningschap in Engelse handen.

Van de oude stad is vrijwel geheel verwoest tijdens de eerste wereld-oorlog. Behalve de kathedraal staat ook nog de romaanse St. Rémi-basiliek, het bisschoppelijk paleis (Palais du Tau) en de Romeinse triomfboog Porte Mars, overeind.

Je kan in Reims lekker shoppen en heerlijk uit eten. Het is de grootste stad in de buurt.

Reims

Page 38: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

38

Page 39: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

39supergites.nl

via Baälon 19 kmafstand

Élan

Ten noorden van Tourteron ligt het prachtige klooster van Elan dat de start kan zijn van een dag wande-len door uitgestrekte bossen, langs beekjes en meren.

Het klooster werd gesticht in 1148 door de Cisterciënzer Roger uit Engeland vergezeld door twaalf monniken.

Na een lange periode van grote welvaart, werd het landgoed en de abdij na de Franse Revolutie gegeven aan het volk. Het werd uiteindelijk verwoest in het begin van 19de eeuw.

De abdij was ooit uitgerust met kanalen, dammen en een hydrau-lisch systeem om graanmolens en smederijen te laten draaien. Her en der kom je de kanalen en stuw-meertjes nog tegen in de bossen rondom.

Voor de beeldvorming: Het grap-pige kasteeltje in het midden van het dorp was het poortgebouw van het klooster.

Er is een soort VVV met een kleine expositie over het klooster van Élan.

Page 40: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

40

Page 41: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

41supergites.nl

via La Sabotterie 12 kmafstand

OmontIn het rustige dorp Omont met zijn 88 inwoners verraadt niets zijn eeuwenoude geschiedenis. Begin elfde eeuw was Omont zelfs de hoofdstad van de provincie.

Eind negende eeuw laat aartsbis-schop Fulco van Reims de eerste vesting bouwen op de heuvelkam van Omont. Waarschijnlijk om zijn land te beschermen tegen de inval-len van Vikingen. De vesting groeide in een paar eeuwen uit tot het grootste kasteel in de omgeving.

Er is geen tekening of plattegrond van het kasteel. Gezien de bouw-periode en de vergelijkbare situatie bovenop een heuvelkam, wordt ervan uitgegaan dat de opbouw en de vorm vergelijkbaar was met die van het Kasteel van Bouillon.

In september 1591 liet Lodewijk IV,

na een belegering, het immense kasteel bestaande uit vier aan-eengeschakelde burchten met de grond gelijk maken.

Aan het eind van het dorp kan je de oorspronkelijke weg naar het kasteel oplopen. In de tweede voorburcht staat nu een kleine kapel.

Page 42: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

42

Page 43: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

43supergites.nl

Op weg naar Chémery-sur-Bar, diep in de bossen verscholen, ligt het voormalige Karthuizer klooster van Mont-Dieu. Op deze plek in het hart van de Ardennen ver weg van de bewoonde wereld leefden ooit honderden monniken in volledige afzondering volgens de leefregels van Sint Bruno.

Na een lange periode met gods-dienstoorlogen en als klapstuk de Franse Revolutie bleef slechts 10% van het complex gespaard. Het is nu privébezit.

In de bossen erom heen is een korte wandeling uitgestippeld. Alles bij elkaar absoluut de moeite waard.

Chartreuse du Mont-Dieu

via Lametz > Le Chesne 18 kmafstand

Page 44: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

44

Page 45: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

45supergites.nl

Het piepkleine stadje Mouzon is een leuke stop tijdens een rondrit door de streek. Het heeft behalve een mooie kerk, een prachtige tuin die te bezichtigen is, een paar restanten van een stadswal en het Viltmuseum, het Musée Atelier du Feutre.

Je kan uitstekend lunchen bij restaurant Les Echevins in de Rue Charles De Gaulle.

Mouzon

via Lametz > Le Chesne > Stonne > Yoncq 41 kmafstand

Page 46: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

46

Page 47: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

47supergites.nl

Zeg je Champagne, zeg je Reims. Maar voor de echte Champagne-sfeer kan je beter een klein stukje doorrijden naar Epernay, historisch gezien het centrum van de cham-pagneproductie.

Aan de Avenue de Champagne zijn er diverse champagnehuizen te bezoeken waaronder Moët & Chandon, Dom Pérignon, Mercier en Perrier Jouet.

Ten zuidoosten van Epernay kan je heerlijk door de wijngaarden fietsen met plaatsjes als Oger, Mesnil-sur-Oger en Vertus.

De bodem is krijtachtig, ideaal voor druiven die voor Champagne nodig zijn; Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.

Zelf kopen we champagne liever bij een klein huis zoals J. Moussy-Mary in Mesnil sur Oger. Je krijgt er meer aandacht, de champagne is er super-lekker en de prijs stuk-ken beter. Je kan er alleen niet proeven. Gelukkig weten we al hoe goed hij smaakt.

Champagne Moussy-Mary+33 3 26 57 94 46

Epernay

via Rethel > Reims 88 kmafstand

Page 48: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

48

Page 49: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

49supergites.nl

Als je een bezoek brengt aan de champagnestreek is een korte stop bij Le Jardin Botanique de la Presle de moeite waard.

Er wordt kleine entree gevraagd voor de tuinen met wellus-tige bloemenborders, weelderige wilgenbossen en welruikende rozenperken.

De tuinen zijn op zijn mooist aan het begin van de zomer, mei en juni, en in de nazomer, september.

Je kunt er tevens planten kopen.

Le Jardin Botanique ligt even voor het dorp Nanteuil-la-Forêt in het gehucht La Presle.

Nanteuil-la-Forêt

via Rethel > Reims 81 kmafstand

Page 50: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

50

Page 51: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

51supergites.nl

Diep in de bossen bij Verzy, ten oosten van Reims, is een uniek natuurverschijnsel te vinden. De bijna 1000 dwergbeuken van La Faux hebben een groei-afwijking waardoor ze zonder bemoeienis van de mens een bonzai-achtige vorm hebben.

Nergens ter wereld vergroeien zoveel beuken tot meters hoge heuvels van takken en bladeren als in dit oeroude bos.

Het Franse Staatsbosbeheer heeft een wandelpad aangelegd langs de mooiste exemplaren.

Verzy

via Rethel > Reims 65 kmafstand

Page 52: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

52

Page 53: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

53supergites.nl

via Le Chesne > Buzancy

Verdun

84 kmafstand

Verdun kreeg al een plaats in de Europese geschiedenis in 843 vanwege het Verdrag van Verdun, waarbij het grote Karolingische rijk werd verdeeld in drie stukken.

Helaas is Verdun beter bekend van-wege De Slag om Verdun tijdens de Eerste Wereldoorlog welke aan honderdduizenden soldaten het leven kostte.

De meeste herdenkingsmonumen-ten en begraafplaatsen liggen ten noorden van de stad waaronder Montmauzon en het Ossuarium van Douaumont.

Page 54: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

54

Page 55: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

55supergites.nl

via Le Chesne > Buzancy

Douaumont

84 kmafstand

Verdun kreeg al een plaats in de Europese geschiedenis in 843 vanwege het Verdrag van Verdun, waarbij het grote Karolingische rijk werd verdeeld in drie stukken.

Helaas is Verdun beter bekend van-wege De Slag om Verdun tijdens de Eerste Wereldoorlog welke aan honderdduizenden soldaten het leven kostte.

De meeste herdenkingsmonumen-ten en begraafplaatsen liggen ten noorden van de stad waaronder Montmauzon en het Ossuarium van Douaumont.

Page 56: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

56

Page 57: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

57supergites.nl

82 kmafstandvia Le Chesne > Buzancy

Onbekende relieken van een oorlog zijn zeker niet minder de moeite waard om te bezichtigen.

De meest indrukwekkende overblijfselen van de eerste wereldoorlog zijn misschien wel de verwoeste dorpen ten noor-den van Verdun. Hier geen groots meeslepende monumenten maar stille getuigen van de wreedheid; heuvels vol ontelbare diepe kraters waar ooit vredige boerendorpen lagen. Lieflijke boerendorpen zoals Tourteron er ook één is.

Zowel in Douaumont als in Fleury getuigen bescheiden bordjes van de diepe wonden die deze oorlog heeft achtergelaten.

Fleury-devant-Douaumont

Page 58: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

58

Page 59: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

59supergites.nl

De Maas ofwel Meuse meandert prachtig door het Franse land-schap. Vanaf de heuvels erom heen kan je de rivier mooi zien liggen.

Het is zeker de moeite waard om met de auto stroomopwaards te rijden. Omderweg rij je door verlate dorpjes en kom je kleine stadjes zoals Mouzon, Stenay, en Dun tegen.

Af en toe verrast een kort wande-ling met groene vergezichten of een Romaanse kerk zoals deze bij Montigny-devant-Sassey.

via Mouzon zuidwaards of via Dun-sur-Meuse noordwaards

Het Maasdal

Page 60: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

60

Page 61: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

61supergites.nl

De kerk Saint Didier werd aan het eind van de 17e eeuw gebouwd en is een van de eigenaardigste kerken van Frankrijk.

De bouw begon in 1681 en werd in 1685 afgerond. De kerk van Asfeld is uniek in Frankrijk. De stijl is barok, hij bestaat uit een rondgebouw met een gang, poort en klokkentoren, die samen een buitengewoon geheel vormen dat men zou kunnen vergelijkenmet een spiegel of het muziekin-strument de viola.

De kerkzaal is vijfhoekig en staat op een platform met holle zijden, die de ronding van de kapellen en apsis completeren. De bovenkant is bijzonder door de manier waarop, aan de binnenkant, de aanzet van de koepel is verwerkt.

Asfeld

via Rethel 100 kmafstand

Page 62: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

62

Page 63: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

63supergites.nl

Bovenop een rots ligt de oude stad Laon, de hoofdplaats van het departement Aisne.

Laon werd al in de 5e eeuw een bisschopszetel en was in de Karolingische tijd de koninklijke residentie van onder andere Karel de Grote. De stad met kleine straatjes bevat veel beziens-waardigheden waaronder een bijzondere Tempelierskapel en een bescheiden museum over de stadsgeschiedenis.

De beroemde Kathedraal van Laon werd vanaf 1155 gebouwd, nadat zijn romaanse voorganger was afgebrand.

Laon heeft een prachtig centrum en goed voor een leuke stadswan-deling.

Laon

via Rethel 85 kmafstand

Page 64: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

64

Page 65: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

65supergites.nl

Op de uitgestrekte vlakten van de Champagne verheft zich de Basi-liek de l’Epine, het doel van veel pelgrimstochten.

Hij heeft de afmetingen van een kathedraal en omdat hij op een kleine verhoging staat, is hij van mijlen afstand al zichtbaar.

De Basiliek de l’Epine zou zijn ge-sticht in 1400 na een wonderbaar-lijke vondst door een herder, van een Mariabeeld in een brandende doornstruik. De buitengewoon pure stijl van het geheel illustreert de 13e eeuwse gotiek, met uitzonde-ring van de eerste twee pilaren van het schip.

Châlon-sur-Champagne is het dichtstbijzijnde stadje. Het is er rustig en weinig inspirerend. Maar nu je er toch bent kan je er maar beter wat van maken.

Châlon-en-Ch /l’Epine

via Vouzier > Reims 74 kmafstand

Page 66: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

66

Page 67: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

67supergites.nl

Het lijkt ver maar ook Parijs is makkelijk in een dagtocht te doen. Met de auto is het slechts twee uur rijden. En vanuit Rethel ben je met de TGV al in anderhalf uur in hartje stad. ’s Ochtends heen en ’s avonds terug.

Eifeltoren, Louvre, Musee d’Orsay, Sacre Coeur. Wat er in Parijs te doen is, behoeft geen verdere uitleg.

Om een idee te geven van de mogelijkheden met de trein...

Heen door de weeks: Vertrek Rethel - 7.48 Aankomst Parijs - 9.00

Zondags:Vertrek Rethel - 8.46 Aankomst Parijs - 10.00

Terug door de weeks: Vertrek Parijs- 20.57 Aankomst Rethel - 22.14

Check s.v.p. tgv.fr voor de juiste vertrektijden en de prijs.

Parijs

via Rethel > Reims 209 kmafstand

Page 68: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

68

Page 69: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

69supergites.nl

Het Chateau Vaux-le-Vicomte is een dagtocht waard. Het prachtige kasteel heeft meer weg van een paleis van een vorst dan een ‘een-voudig’ optrekje van de minister van financiën.

Het is in opdracht van Nicolas Fou-quet ontworpen en gebouwd door een magisch trio; Vau, Le Notre en Le Brun die later ook het paleis van Versailles zouden uitbreiden met bijgebouwen en Franse tuinen.

Je kunt er heerlijk wandelen in de tuinen en met een audiotour het paleis bezichtigen.

Saignant detail: Fouquet werd twee weken na het openingsfeest van Chateau Vaux-le-Vicomte opgepakt op verdenking van valsheid in geschriften en omkoperij. Lodewijk de Viertiende zorgde ervoor dat hij nooit meer zou vrijkomen.

Chateau Vaux-le-Vicomte ligt ten noorden van Maincy.

Vaux-le-Vicomte

via Rethel > Reims 209 kmafstand

Page 70: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

70

Page 71: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

71supergites.nl

Domaine de Vendresse is een ‘petit’ pretpark van vier hectare droge en natte speeltuinen, visvijvers en voorstellingen met vuur.

Er zijn speeltoestellen voor alle leeftijden:

2-6 jaar: Speeltuin op zandgrond met houten toestellen, glijbanen en water- en zandbakken.

7-14 jaar: Speeltuin met pompen en doelwitten, geisers, kabelbaan, en klimwand.

Alle leeftijden: afstandsbestuurbare boten op de vijvers en een regen-muur.

Kortom: wil je de kleine mannetjes even laten uitrazen zodat ze moe en voldoen vroeg naar bed gaan. Vendresse biedt oplossing.

TIP: Neem droge kleren mee. Ik vermoed dat ze anders niet droog de auto inkomen.

Domaine de Vendresse

via La Sabotterie 17 kmafstand

Page 72: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

72

Page 73: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

73supergites.nl

La Cassine is anno nu een Frans onopvallend dorpje, één van dertien in een dozijn. Maar als je iets beter kijkt ontdek je onder de klimop en de struiken een kolos-sale ruïne, het voormalige kasteel La Cassine.

Nu wordt de ruïne gebruikt als decor voor voorstellingen en het middeleeuwse klooster als buurtgebouw voor brocantes en exposities.

Kijk op de site van la-cassine.com om te zien wat er ‘speelt’.

La Cassine

via La Sabotterie 16 kmafstand

Page 74: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

74

Page 75: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

75supergites.nl

Dichtbij Signy l’Abbaye ligt Le Chêne Perché dat zoiets als ‘de omgevallen eik’ betekend. Het is een natuurpark voor waaghalsen met boomhutten en touwbruggen die van boomtop tot boomtop gaan.

Het park is geopend van april tot november.

Le Chêne PerchéDomaine de la Vénerie08460 Signy l’Abbaye+33 3 24 53 35 62

lecheneperche.com

Le Chêne Perché

via Signy l’Abbaye 35 kmafstand

Page 76: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

76

Page 77: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

77supergites.nl

Acht kilometer ten zuiden van Vouziers ligt het kindervermaak-park Nocturnia.

Op het terrein staat een modern educatief centrum waar kinderen spelenderwijs kennis maken met het fascinerende nachtleven der dieren. Maar naar alle waarschijn-lijkheid vinden kinderen de wolven en het enorme tussen-de-bomen-zwevende springnet tien keer zo spannend.

Echt perfect om ze even uit te laten razen.

Parc Argonne Découverte (Nocturnia)RD946 - Bois de Roucy08250 Olizy-Primat+33 3 24 71 07 38

nocturnia.fr

Nocturnia

via le Chesne > Vouziers 33 kmafstand

Page 78: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

78

Page 79: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

79supergites.nl

Bij de grens met België, in het noorden van de Franse Ardennen, nabij Fumay, vind je het park Terraltitude “waar gezelligheid, sensaties en emoties samengaan met een goed humeur met uw vrienden en met het gezin.”

Er is een acrobatische parcours in de hoogte, voor volwassenen en kinderen, verdeeld over 5 hectare (111 spelen).

Het park is alleen geopend in de zomermaanden juli en augustus.

terraltitude.com

via Charleville-Mézières 66 kmafstand

Terraltitude

Page 80: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

80

Page 81: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

81supergites.nl

De absolute top van de regio voor provinciaalse prijzen was altijd Les Échevins. Een menu lag onder de 30 euro en daar at je de ster-ren van de hemel voor.

Sinds een jaar heeft het een andere eigenaar en zijn we er zelf niet meer geweest.

Ik adviseer Tripadvisor er op na te slaan om de laatste recenties te lezen.

Restaurant Les Echevins33 Rue Charles De Gaulle08210 Mouzon

restaurant-lesechevins.fr

via Lametz > Le Chesne

Mouzon

41 kmafstand

Page 82: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

82

Page 83: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

83supergites.nl

De beste combinatie met een dagje Reims is een lunch in De Tuin oftewel Le Jardin.

Dit restaurant dat ten noorden van Reims ligt moet het niet hebben van de gevel noch van de kale dorpsstraat waar het aan ligt. Je zou er zo voorbij rijden. De smaak is waar het omdraait want een-maal aan tafel begint het feest direct bij de amuse. Ze hebben een betaalbaar instapmenu waar je in Nederland nog geen hoofdgerecht voor kan krijgen.

Binnen wordt je wel een beetje moe van de enthousiaste decoratie.

Le Jardin 22 Rue Principale02190 Neufchâtel-sur-Aisne+33 3 23 23 82 00 ‎

restaurant-le-jardin.com

via Rethel

Neufchâtel- sur-Aisne

53 kmafstand

Page 84: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

84

Page 85: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

85supergites.nl

via Lametz > Le Chesne

We hebben er zelf nog niet gegeten maar de kaart zag er veel belovend uit. We zijn benieuwd naar uw bevindingen.

Restaurant “Au Coin d’Enfer”35 Route Nationale08450 Chemery-sur-Bar+33 3 24 27 44 85

Chémery-sur-Bar

26 kmafstand

Page 86: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

86

Page 87: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

87supergites.nl

Gek genoeg is lekker uiteten in Charleville-Mézières niet zo eenvoudig.

Het enige waar wij smakelijk zijn aangeschoven was aan de Tafel van Arthur. Deze eetkelder ligt hartje stad. Let op: Je loopt er zo voorbij. Het is beter om te reserveren.

La Table D’arthur11 rue Pierre Bérégovoy08000 Charleville-Mézières+33 3 24 57 05 64

Charleville-Mézières

34 kmafstand

Page 88: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

88

Page 89: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

89supergites.nl

via via

Het grote plein van Charleville huist veel restaurantjes. Ze zijn echter niet allemaal even geslaagd als horeca-onderneming.

Het lekkerste kan je eten aan de noord kant en dus in de zon bij Le Grillardin. Ze zijn goed in vlees - logisch. Verder voeren ze een gewone Franse keuken met steak tartaar en entrecote. De lokale invloeden proef je in de Sauce Marroille, een stevige kaassaus.. De frieten zijn on-Frans knapperig. Le Grillardin18 Place Ducale08000 Charleville-Mézières, +33 3 24 59 96 52

Charleville-Mézières

34 kmafstand

Page 90: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

90

Page 91: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

91supergites.nl

Signyl’Abbaye

Een van de beste plekken voor een hapje buiten de deur is de herberg van de abdij in Signy l’Abbaye. Ze serveren er een betaalbare, een-voudige en tevens smakelijke hap traditionele Franse keuken, elke keer een verrassing.

Zomers heeft het restaurant een te klein terras maar de rest van het jaar is het een geweldig restaurant.

Auberge de l’Abbaye2 Place Aristide Briand08460 Signy l’Abbaye+33 3 24 52 81 27

35 kmafstandvia Neuvizy > Launois sur Vence > Dommery

Page 92: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

92

Page 93: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

93supergites.nl

Roche

Lekker dicht in de buurt, op maar 13 km afstand, ligt het boeren-restautant ‘La Ferme de Méry’. Het is even zoeken, zeker als het mais hoog staat. Net voorbij Roche rechtsaf de borden ‘labyrinth’ volgen.

Het is wat het is dus verwacht niet te veel van een boerenrestaurant. Ze serveren schaamteloos TUC om te dippen en zijn trots op hun Franse manier van serveren. Voordeel is wel dat een menu al begint bij 10 euro.

Ze zijn verder ook goed in verse geitenkaas. Deze is direct bij de voordeur te koop.

La Ferme de Méry Hameau de Mery 1 08130 Chuffilly Roche +33 32 43 02 648

13 kmafstandvia Attigny > Roche

Page 94: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

94

Page 95: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

95supergites.nl

11 kmafstand

Geen zin in koken? In Amagne kan je heerlijke pizza’s afhalen. Daar eten kan ook alleen hebben ze een andere definitie van gezellig.

Bestel vanuit de molen en haal ze op als ze klaar zijn. Het is ongeveer 10 minuten rijden.

Pizzeria Le Renouveau33 Avenue Pierre Curie 08300 Amagne+33 3.24.39.09.97

Amagne

Page 96: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

96

Page 97: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

97supergites.nl

via Rethel

Voor een ouderwets Hollandse crêpe ga je naar Renneval. Dit gelegenheidspannenkoekenhuis wordt gerund door vrienden van de molen, Cees en Marjanne.

Het is een belevenis op zich, de tocht waard zoals Michelin het omschrijft. Marjanne bakt ze bruin terwijl Cees het carillon heden-daagse popmuziek laat spelen.

Uiteindelijk gaat het om de pure rust en het warme onthaal. Ook leuk voor de kinderen.

Uitsluitend op afspraak.

Pannenkoekenhuis RennevalRue du Chateau, Renneval.+33 323 581 502

Renneval

62 kmafstand

Page 98: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

98

Page 99: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

99supergites.nl

Natuurlijk kan je vlees en vleeswa-ren bij de Cora kopen. De meeste hypermarches in Frankrijk hebben de lokale slager in dienst en wordt het vlees ambachtelijk bereid.

Desalniettemin is een bezoek aan de lokale slagersvakman een extra tractatie. Bij de ene is het een en al hartelijkheid in een zeer authen-tiek interieur. Bij de ander kan je niet kiezen uit het ruime aanbod in quiches of de lokale specialiteit, boudin blanc.

Authentiek is de linker charcutterie op het plein in Attigny (11 km) of de kleine boucherie in Signy d’Abbaye (35 km).

Een echte keurslager is de slager in Rethel (20 km). Zomer en win-ter heeft slager deze een keur aan

lokale specialiteiten.

Alle slagers, ook die van de Cora, hebben een uitgebreid assortiment voor de BBQ als er mooi weer verwacht wordt.

BoucherieCharcutterie

62 kmafstand

Page 100: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

100

Page 101: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

101supergites.nl

via Rethel

Tourteron heeft zo waar een echte bakker. Het ziet eruit alsof hij al ja-ren dicht is. Toch verkopen ze elke dag vers stokbrood met uitzonde-ring van woensdag. Als je van een Frans croissantje wil genieten dan kan je die bestellen. De bakker is open tot 10 uur ‘s ochtends.

Voor de dichtsbijzijnde bakkers met een uitgebreidere keuze rij je naar Attigny.

Boulangerie

10 kmafstand

Page 102: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

102

Page 103: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

103supergites.nl

via Charleville-Mézières

Het walhalla van het boodschappen doen is natuurlijk de Franse Hyper-marché met oneindig veel keuze. Uren kan je verdwalen tussen de schappen met kant-en-klare confit de canard en de meters lange counters met kazen. Een eenvoudig pakje boter of een pak melk kopen kost al snel een uur. Plan daarom de boodschappen voor een paar dagen.

Er zijn supermarkten genoeg in de omgeving van Tourteron. Onze voorkeur heeft de Cora langs de snelweg op weg naar Tourteron.

Carrefour Contact 3 rue Saint Charles, Attigny

Intermarché Rue Arthur Rimbaud, Amagne

Carrefour Rue Paulin Richier, Charleville-Mézières

Cora HypermarchéRoute Départementale, Villers-Semeuse

Hypermarché

30 kmafstand

Page 104: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

104

Heb je nog tips voor deze Kleine Gids? Laat het ons weten via supergites.nl

Page 105: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

105supergites.nl

Page 106: De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15

2supergites.nl

Voor meer informatie kijk opwww.supergites.nl.

We wensen je Bonnes Vacances.

supergites.nl