Toeristisch Lanaken 2015

24
verrassend anders! www.visitlanaken.be Toeristisch Lanaken Gemeente Lanaken Toeristische brochure Vu: Patrick Maesen, vzw Toerisme, Neerharenweg 12, 3620 Lanaken. 2015

description

In deze kleurrijke brochure ontdekt u de goede dingen van het leven in de mooie gemeente Lanaken. Heerlijk wandelen en fietsen, gezellig shoppen, lekker eten en daarna een fijne overnachting. Daarvoor moet u in Lanaken zijn!

Transcript of Toeristisch Lanaken 2015

Page 1: Toeristisch Lanaken 2015

verrassend anders!

www.visitlanaken.be

Toeristisch Lanaken

Gemeente LanakenToeristische brochure

Vu: Patrick Maesen, vzw Toerisme, Neerharenweg 12, 3620 Lanaken.

2015

Page 2: Toeristisch Lanaken 2015

2

Inhoud2

3

11

15

16

17

18

4

8

Colofon

Woord vooraf

Nationaal Park Hoge Kempen

Een rijk en boeiend verleden

Grenzeloos genieten

Winkelen

Lanaken cultureel en sportief

Infopunten Toerisme Lanaken

Logeren en gezellig tafelen

Colofon

Lanaken in een notendop

Oppervlakte: 5 900 haAantal inwoners: ca. 25 900Deelgemeenten: Rekem, Neerharen, Lanaken, Gellik en Veldwezelt, en kerkdorpen Smeermaas en Kesselt

Gelegen op 5 km van Maastricht, 20 km van Tongeren, 30 km van Luik, 30 km van Hasselt, 40 km van Aken.

De autowegen E314, E313 en E25 verbinden Lanaken met Aken, Keulen, Eindhoven, Maastricht, Brussel en Antwerpen.

Op amper 10 km afstand ligt de internationale Maastricht-Aachen Airport.

Een uitgave van vzw Toerisme i.s.m. het gemeentebestuur

Eindredactie: Rita BogaertsDruk: Pietermans Drukkerij Lanaken, T +32 89 714 350

Fotografie: archief Toerisme Lanaken, Toerisme Limburg, R.L.K.M, Kristien Wintmolders, Foto Panko,

Guido Raedschelders, Erwin Christis, Anne-Leen Mengels, Piet Paulissen Jean Luythen

Oplage: 10000 ex.Deze publicatie werd gedrukt op FSC-gelabeld papier.

Page 3: Toeristisch Lanaken 2015

3

Welkom in Lanaken

Hasselt

Liège

AachenMaastricht

LANAKEN

30 min.

Beste bezoeker,

Wij heten u van harte welkom in onze mooie gemeente. In deze kleurrijke brochure ontdekt u de goede dingen van het leven.Heerlijk wandelen en fietsen, gezellig shoppen, lekker eten en daarna een fijne overnachting. Daarvoor moet u in Lanaken zijn.

Het mooiste dorp van Vlaanderen “Oud-Rekem”, het Nationaal Park Hoge Kempen en de prehistorische site in Veldwezelt verdienen zeker een bezoekje.

Is Lanaken ook leuk voor kinderen? Zeker en vast. Geniet van de grote speeltuinen,een spannende kabouterwandeling, het huis van Lotte en Giel of een leuk ritje met paard en kar! Veel leesplezier en tot ziens in Lanaken,

Mark Curvers Patrick MaesenSchepen van Toerisme Voorzitter vzw Toerisme

NL

D

Mark

Patrick

Page 4: Toeristisch Lanaken 2015

4

Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen, een uniek natuurgebied van 5 700 ha, strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Genk, As … én Lanaken.

U kunt er urenlang kuieren door de paars bloeiende heide, langs grote waterplassen of over hoge heuveltoppen met prachtige vergezichten. Het gebied telt meer dan 7 000 verschillende planten- en diersoorten!

“1 Nationaal Park, 6 keer anders”Zes thematische toegangspoorten verzekeren een optimaal verloop van uw bezoek aan het Nationaal Park Hoge Kempen. Elke poort werd ingericht met een infopunt, parkeergelegenheid en voorzieningen voor een hapje en een drankje.

Domein Pietersheim, van ridders tot knuffelgeitjesHet bezoekerscentrum in de waterburcht, het vakantiehuis voor groepen, het Fietsinrijpunt, de kinderboerderij met “Het Huis van Lotte en Giel”, de speeltuin en het kabouterpad maken van Pietersheim de meest gezinsvriendelijke poort van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Een roemrijk verledenIn de gerestaureerde ”Waterburcht” kunt u de geschiedenis van het domein en de gemeente Lanaken ontdekken. Dit 12de eeuwse bouwwerk, met weermuren en poorttoren, is de stille getuige van het bewind van de Heren van Pietersheim. Een indrukwekkende film met 3D-animaties toont u de evolutie van de middeleeuwse burcht tot het kasteel van de 16de eeuw.

Prinsheerlijk spelen door de tijdIn het Bezoekerscentrum maakt u kennis met de veranderingen van het landschap en de geologie van het Nationaal Park. Jonge bezoekertjes kunnen zich uitleven in diverse interactieve spelen. Het imposante open depot, met unieke archeologische vondsten, is zonder twijfel een blikvanger. ”Jan van Pietersheim”, de hoofdrolspeler in een historische strip over de waterburcht en haar bewoners, zal de herinnering aan hun bezoek warm houden! Voor gezinnen is het gloednieuwe spel ”Ridders gezocht!” een leuke leidraad voor hun verkenning van de waterburcht en haar mysterieuze verleden. Geleide groepsbezoeken (ook voor het onderwijs) zijn mogelijk op aanvraag.

zes poorten … zes unieke verhalen

Praktisch: Waterburcht PietersheimWaterstraat 523620 LanakenT +32 89 772 534F +32 89 777 [email protected] www.pietersheim.be

Openingsuren:Vanaf de paasvakantie t/m de herfstvakantie:maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 u.zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 16.00 u. Winterseizoen:zaterdag van 13.00 tot 16.00 u.zondag van 10.00 tot 16.00 u.

Toegangsprijs: gratis

Page 5: Toeristisch Lanaken 2015

5

Waarom werden ontelbare artefacten intact teruggevonden in de Waterburcht Pietersheim? Welke prinsen hebben in de burcht gewoond en waarom hebben zij deze uiteindelijk verlaten? Wat was er eerst “Onder de Linden” in Oud-Rekem of “Unter den Linden” in Berlijn? Waar werden misdadigers veroordeeld en wat heeft dat met het bleken van was te maken? U verneemt het allemaal tijdens een wandeling met een ervaren gids in de Waterburcht Pietersheim en het mooiste dorp van Vlaanderen, Oud-Rekem.Duur van de wandeling: circa 1.30 u.

Kostprijs?€ 3,00 per persoon en per wandeling€ 5,00 per persoon voor de combinatie van beide wandelingen.Wanneer? Elke zondag in juli en augustus.11.00 u. Waterburcht 14.30 u. Oud-Rekem

Hoe reserveren?Via de website www.visitlanaken.be/arrangementen, T +32 89 722 467 of aan de balie van het toeristische infokantoor Oud-Rekem (Kanaalstraat 11) en de balie van de Waterburcht Pietersheim (Waterstraat 52).

Elke zondag juli en augustus

om 11.00 u. rondleiding

met gids

Kinderboerderij Pietersheim: gratis toegangEzels, schapen, hertjes, Tilke de koe en Libelle het Belgische boerenpaard … het zijn maar enkele van de vele bewoners van de kinderboerderij. In ”Het huis van Lotte en Giel” kunnen de allerkleinsten hun hartje ophalen tussen de meer dan 20 kippen- en konijnenrassen van eigen bodem. Kleurrijke informatieborden en interactieve spellen wijzen hen de weg. Op de knuffelweide lopen de geiten, lammetjes en eenden vrij rond (alleen toegang onder begeleiding).

In de speeltuin met zijn activiteitentoren, zandbakken, waterpartijen en trampolines kunnen ca. 400 kinderen (tussen 2 en 10 jaar!) ongestoord ravotten. Vanop het terras van het café-restaurant kunt u een oogje in het zeil houden. De speeltuin is ook toegankelijk voor kindjes met een handicap.

Uw bezoek aan de kinderboerderij is pas compleet na een verkenning van de kruiden- en biologische tuin of de kabouterwandeling. Eekhoorn Kwip stelt u graag voor aan zijn kaboutervrienden. Een huifkartocht maakt uw bezoek nog avontuurlijker (vooraf reserveren noodzakelijk!)

Ongestoord wandelen en fietsenDe parking van de kinderboerderij is het ideale vertrekpunt voor wandelingen door de dichte dennenbossen, de oude beukendreven, het Pietersembos, de Vallei van de Ziepbeek of de Neerharerheide … kortom de uitgestrektheid van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Bent u eerder gewonnen voor een fietstocht? De Kinderboerderij Pietersheim is uitgerust met een Fietsinrijpunt. U kunt er terecht voor fietsverhuur, fietskaarten, informatie, een drankje of ijsje. Via Knooppunten 54, 131 en 140 sluit u probleemloos aan op het Limburge Fietsroutenetwerk.

Meer informatie over de fietsverhuur vindt u op pagina 12.

Page 6: Toeristisch Lanaken 2015

6

Op stok met de kippen?Het vakantiehuis van de Kinderboerderij biedt onderdak aan 68 personen en is uitermate geschikt voor groepen, verenigingen, scholen of families.

De 17 kamers voor 4 personen zijn voorzien van douche, toilet en wastafel. Drie kamers zijn aangepast voor gasten met een handicap.

Overnachten kan in verschillende formules: kamer met ontbijt, in vol- of half pension, of zelf koken in de professionele grootkeuken.

Praktisch: Kinderboerderij PietersheimNeerharenweg 123620 LanakenT +32 89 712 120, Fax +32 89 731 [email protected] programma’s voor scholen beschikbaar.

Openingsuren:De kinderboerderij en speeltuin zijn elke dag van 8.00 tot 18.00 u. gratis toegankelijk!

De Lieteberg ZutendaalInsectenLeven op blote voet

Maak kennis met de wondere wereld van de insecten. Bezoek de unieke vlinderserre of geniet van het eerste ”blotevoetenpad” van Vlaanderen. Twee kilometer blootsvoets door water, modder en over kleine hindernissen maken het wandelen echt spannend.

Praktisch: Stalkerweg, 3690 Zutendaal, T+32 89 255 [email protected]

Kattevennen GenkDromen van Cosmos, stenen en planeten.

Ga op exploratie in het Europlanetarium met de Cosmodrome, het markantste oriëntatiepunt. U kunt er wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, skiën en minigolfen.raktisch:

Praktisch: Planetariumweg 18, 3600 Genk, T+32 89 655 [email protected]

Page 7: Toeristisch Lanaken 2015

7

Connecterra MaasmechelenEen panorama om u tegen te zeggen

De hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen en de ideale startplek voor uw bezoek aan het park. Connecterra verkennen doet u via vier bewegwijzerde routes. Geniet hierbij van het mooiste panorama van Vlaanderen.

Praktisch: Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen, T 0471 083 [email protected]

Mechelse Heide MaasmechelenWandelen op grote hoogte

Geniet in augustus en september van de immense paarse heidevlakten en de uitgestrekte vergezichten in dit mooiste deel van het Nationaal Park.

Praktisch: Jozef Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen, T +32 89 769 [email protected]

Station AsSporen en fietsen door Mijn-streek - As

Ideaal vertrekpunt voor een fietsverkenning door de streek. Niet te versmaden zijn de ritjes met de dieseltrein en de beklimming van de 31 m hoge uitkijktoren. U kunt er zelfs logeren in een authentieke slaaptrein.

Praktisch: Stationstraat 124, 3665 As - T +32 89 622 [email protected]

Voor gedetailleerde informatie over de vijf thematische poorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen: Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzwWinterslagstraat 87, 3600 Genk, T +32 89 322 810www.nationaalpark.be

Page 8: Toeristisch Lanaken 2015

8

NIEUW: de NeanderthalersiteDe Neanderthalersite in Veldwezelt is de nieuwste parel aan de kroon van het toerisme in Lanaken. Deze unieke archeologische vindplaats werd recent gerestaureerd, geconserveerd en opengesteld. Het is de eerste en enige beschermde archeologische site van Vlaanderen. De geologische opbouw van de wanden is de enige in zijn soort in Noord-West Europa!

Een bezoek aan de Neanderthalersite leert u heel wat over dit volk. Wat deden ze hier? Hoe kwamen ze hier terecht en waarom? Hoe leefden ze? U ervaart tegelijkertijd hoe het klimaat evolueerde, en welke invloed dit had op de vegetatie, fauna en flora.

De site bevat bewoningssporen van 133 000 jaar geleden. U maakt als bezoeker letterlijk een sprong terug in de tijd. Langs een ca. 80 meter lang wandelpad ontmoet u de bewoners van weleer: de wolharige neushoorns, de bizons, een mammoet.U leert in welke periodes de Neanderthalers in onze contreien vertoefden, en hoe er de opeenvolging van koude (ijstijd) en warme (tussenijstijd) periodes verliep. In een voormalig kampvuur werden artefacten verwerkt. Stilaan keert u terug naar het heden. Op de volgende halte passeerden 80 000 jaar geleden Neanderthalers. Duidelijke informatiepanelen versterken er het verhaal van de site. De laatste halte is een vindplaats van 40 000 jaar oud.

Praktisch:Duur van de rondleiding: 1 tot 1,5 uurPrijzen gidsbeurt 2015: € 60,00/gids/25 personenInfo & ReservatiesToerisme LanakenKanaalstraat 11, 3621 Rekem, T +32 89 722 [email protected]

Omstreeks 1100 ontvingen de Heren van Pietersheim een landgoed van de Duitse Keizer. Ze bouwden er een versterkte burcht van waaruit ze de vrije rijksbaronie Pietersheim bestuurden, met een eigen muntatelier, een leenzaal en rechtbank. Het landgoed kwam ca. 1450 in het bezit van de familie de Merode. Deze bouwde in het begin van de 20ste eeuw – net buiten de burchtsite – een neoclassicistisch kasteel. De gemeente Lanaken die de historische site in de jaren ’70 aankocht, legde er een sportcomplex, kinderboerderij en recreatiepark aan. De Landmarks – een realisatie van de gemeenten Lanaken, Riemst en Maastricht - maken uw wandel- en fietsverkenningen in de grensdriehoek nog aantrekkelijker! Op bijzondere plekken in het landschap geven ”grenspalen” informatie over geologie, archeologie en het historische landschap. Stukjes prehistorie, de eerste Neanderthalersporen in België of een legendarische Romeinse weg, worden weer ”zichtbaar” in het landschap. Elke Landmark krijgt letterlijk ”gewicht” met een bewerkte reuzenkei van waaruit u het landschap kunt bewonderen.

Meer info:Toerisme Lanaken, Kanaalstraat 11, 3621 RekemT +32 89 722 [email protected] www.visitlanaken.be

Alle praktische informatie over de bereikbaarheid of het historische kader vindt u in de handige brochure (€ 5,00) die, samen met een fiets-en wandelkaart (€ 1,00), te koop is aan de infobalie van Toerisme Lanaken.

Een rijk en boeiend Verleden In Lanaken lieten Neanderthalers, Kelten, Romeinen en Franken hun sporen na. Tijdens een bezoek aan Pietersheim, Oud-Rekem of de sites rond de landmarks kunt u de sfeer opsnuiven van vervlogen tijden.

Land-mark

Page 9: Toeristisch Lanaken 2015

9

OUD-REKEM: HET MOOISTE DORP VAN VLAANDEREN

Oud-Rekem kent een indrukwekkende geschiedenis! Deze voormalige Karolingse vestiging (8ste eeuw) schopte het tot Keizerlijk Graafschap (17de eeuw) met een schepenbank, laat- en leenhoven, een grafelijke raad én een eigen muntatelier.

Het pittoreske stadscentrum wordt beheerst door het waterkasteel d’ Aspremont-Lynden en de gerestaureerde museumkerk. Een authentieke stadspoort, één van de mooiste apotheken uit de vorige eeuw, de smalle straatjes en idyllische hoekjes vormen zonder twijfel het belangrijkste kunsthistorische patrimonium van het Maasland. Oud-Rekem werd in 2008 uitgeroepen tot het mooiste dorp van Vlaanderen!

Een geleid bezoek aan de historische monumenten, een verkenning op eigen houtje met de wandelbrochure ”Oud-Rekem, authentieke Maasparel”, de unieke bewegwijzering, de infopanelen, en gedetailleerde gevelplaatjes als gids … of een groepsbezoek? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Laat u adviseren door onze medewerkers ter plaatse!

Groepsbezoeken aan het mooiste dorp van VlaanderenVoor een bezoek aan het mooiste dorp van Vlaanderen Oud-Rekem o.l.v. een ervaren gids contacteert u Toerisme Lanaken via T +32 89 722 467. Diverse formules zijn mogelijk.

Prijzen gidsbeurt 2015:€ 50,00 met maximaal 25 personen per gids. De duur van de rondleiding is minimaal 1 uur en maximaal 2 uur. Minimale deelname en betaling: 10 personen.

Supplementair te betalen per volwassene:Bezoek aan het kasteel d’Aspremont-Lynden: € 3,00(kasteel en apotheek zijn enkel te bezoeken tijdens een geleide wandeling)

Liever op eigen houtje Oud-Rekem verkennen?De Wandelbrochure ”Oud-Rekem, authentieke Maasparel” is te koop aan de infobalie van Toerisme Lanaken (€ 3,00). De wandeling start aan het infokantoor van Oud-Rekem, Kanaalstraat 11. Volg de inoxspijkers bevestigd in de stoep of wegrand.

Kasteel d’ Aspremont-LyndenOud-Rekem dankt zijn naam aan de Karolingerse landheer Radek die zich vestigde aan een verlaten Maasarm. In de 17de eeuw liet Herman van Lynden, de eerste vertegenwoordiger van de roemrijke familie d’ Aspremont-Lynden, deze versterking verbouwen tot een waterburcht in Maaslandse renaissancestijl. Na de Franse revolutie kreeg het imposante kasteel een sociale functie tot het in 1993 in privéhanden kwam. Bezoek is enkel mogelijk in groep en onder begeleiding. (T +32 89 722 467)

MuseumkerkDe voormalige parochiekerk “Sint Pieter”, gebouwd in het begin van de 18de eeuw, werd ingericht als museum. U maakt er kennis met de kerkelijke gebruiken rond de belangrijke fasen in een mensenleven: de geboorte, het doopsel, het huwelijk en de dood.

Openingsuren:Van maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 u.Vanaf 1 april tot einde november ook nog op zater-, zon- en feestdagen van 13.30 tot 17.30 u.Museumkerk, Groenplaats z/n, 3621 Rekem, T +32 89 718 [email protected]

UcoverpoortHet keizerlijk graafschap Rekem was destijds enkel toegankelijk via de vijf stadspoorten. De Ucoverpoort uit 1630 is de enige die de tand des tijds overleefde. De originele valbrug verdween, maar boven de poort bleef het wapenschild van de familie d’ Aspremont-Lynden bewaard.

Page 10: Toeristisch Lanaken 2015

10

MuseumapotheekDe Museumapotheek is één van de mooiste apotheken van België. Ze onderscheidt zich van alle anderen omdat het de “privé-apotheek” was van de dorpsdokter. De voorwerpen illustreren dat deze naast huisarts ook nog verloskundige, tandarts en lijkschouwer was. Bezoek is enkel mogelijk in groep en onder begeleiding. (T +32 89 722 467)

Tip: Distillerie Senden-De Vel

Deze likeurstokerij uit 1890 bleef na de sluiting in 1958 in perfecte staat bewaard. Tijdens de rondleiding toont de gids u de collectie flessen, de ingrediënten, de etiketten, de authentieke vrachtwagen, … Na de rondleiding volgt uiteraard een proeverij. Bezoek is enkel mogelijk in groep en onder begeleiding van een gids (€ 20,00) en kost € 8,00 persoon inclusief proeverij .T +32 89 722 467

De Bleek met het PerronDit voormalige marktplein van de oude stad bruiste van het leven. De dorpelingen legden er hun was te bleken, de kinderen liepen er school, de pastoor en de nonnen woonden er. Er werd zelfs bier gebrouwen. De oorspronkelijke schandpaal evolueerde tot perron, het Luikse symbool van de vrijheid en het stad zijn. De Rekemse leeuw draagt het wapen van de grafelijke familie.

Schepenbank en gerechtshofIn dit 17de eeuwse gebouw zetelde het volkse rechtsapparaat. De rechtschapenen (later de schepenen) spraken er recht tijdens openbare processen. Het gebouw herbergt nog de originele gevangeniskamer met stenen vloer, ijzeren plaatdeur en getralied venster. Vandaag kunt u er heerlijk tafelen.

Gemeentehuis - Toeristisch InfokantoorHet infokantoor, in het voormalige gemeentehuis, biedt u de meest actuele, toeristische informatie over Oud-Rekem en de onmiddellijke omgeving. Een spiegelmaquette neemt u mee naar dit grafelijk stadje tijdens de 16de en de 18de eeuw. Permanente filmprojecties situeren de groei van de stad. Ze presenteren bovendien alle toeristische troeven van Lanaken.Kanaalstraat 11, 3621 Rekem - T +32 89 722 [email protected], www.visitlanaken.be

Nieuw: Op speurtocht in ”Het Mooiste Dorp van Vlaanderen, Oud-Rekem in Lanaken” met City Caching!Op zoek naar een uitdaging die u bovendien de kans geeft het mooiste dorp van Vlaanderen te verkennen? Download via www.citycaching.be de applicatie (tocht Oud-Rekem) en start uw interactieve zoektocht.

PraktischVoor deze speurtocht moet u niet reserveren. Download de applicatie en koop de tocht (€ 5,00.-per tocht). U bent startklaar! Uw beloning aan het einde? Eén gratis consumptie!

NIEUW: Wandelen met gidsWaarom werden ontelbare artefacten intact terug gevonden in de Waterburcht Pietersheim? Welke prinsen hebben in de burcht gewoond en waarom hebben zij deze uiteindelijk verlaten? Wat was er eerst “Onder de Linden” in Oud-Rekem of “Unter den Linden” in Berlijn? Waar werden misdadigers veroordeeld en wat heeft dat met het bleken van was te maken? U verneemt het allemaal tijdens een wandeling met een ervaren gids in de Waterburcht Pietersheim en het mooiste dorp van Vlaanderen.

Praktisch:Duur van de wandeling: circa 1.30 u.Kostprijs?€ 3,00 per persoon en per wandeling€ 5,00 per persoon voor de combinatie van beide wandelingen.Wanneer? Elke zondag in juli en augustus.11.00 u. Waterburcht 14.30 u. Oud-Rekem

Hoe reserveren?Via de website www.visitlanaken.be/arrangementen, telefonisch via T +32 89 722 467 of aan de balie van het toeristische infokantoor Oud-Rekem (Kanaalstraat 11) en de balie van de Waterburcht Pietersheim (Waterstraat 52)

Page 11: Toeristisch Lanaken 2015

11

Grenzeloosgenieten De uitgestrekte heidegebieden, de romantische kasteelparken, de talrijke bossen en de imposante Maasoevers van Lanaken zijn belangrijke attractiepolen in het Nationaal Park Hoge Kempen. Ze lenen zich uitstekend voor een ontspannende verkenning: te voet, met de fiets, per boot, per kajak … of op de rug van een ezeltje!

NIEUW

Wandelenen proeven

Op de steile oostelijke rand van het Kempische Plateau ligt het Natuurreservaat Vallei van de Ziepbeek. Het klaterende, glasheldere water van de Ziepbeek biedt koelte na een wandeling door de uitgestrekte heide. In Hochterbamp beheren Konikspaarden en Gallowayrunderen het natuurlijke landschap van de Maas. In Pietersheimbos gaan natuur en cultuur hand in hand, en de uitgestrekte Hoefaert is een rustgebied bij uitstek.

Op zoek naar rust en stilte? In het stiltegebied Zwarteput kunt u ontsnappen aan de dagelijkse drukte en “stilstaan” bij de geluiden van de natuur. In dit uitgestrekte gebied, met agrarische elementen en kleine dorspkernen, gelegen in het overgangsgebied van de Kempen en Haspengouw, kapte Zutendaler Jos Geusens stiltegedichten uit in imposante zwerfkeien.

Een aantal wandellussen verbindt het historische Oud-Rekem met de Oude Weerd, een voormalige grindgroeve omgevormd tot een waardevol natuurgebied. Elke eerste zondag van de maand, van april t./m oktober, kunt u er deelnemen aan begeleide wandelingen. Afspraak om 10.00 u. aan de kiezelparking langs de Zuid-Willemsvaart.

Zin in een ezeltochtje? Ook dan moet u in de Oude Weerd zijn. Vanop de rug van de ezeltjes ervaren de kinderen de natuur op een heel speciale manier. De ezeltochtjes starten om 10.00 u. aan de loods. Vooraf inschrijven voor een wandeling of een ezeltocht is noodzakelijk: [email protected], GSM 0472 227 486, www.natuurpuntlanaken.be.

De bewegwijzerde wandelpaden in de natuurgebieden van Lanaken laten u toe de natuur op eigen houtje te verkennen. U kunt bij Toerisme Lanaken terecht voor thematische wandelkaarten en het volledige assortiment wandelkaarten van het Nationaal Park Hoge Kempen en het Rivierpark Maasvallei.

Trek uw wandelschoenen aan en verken de mooiste plekjes van Lanaken! Op drie selecte plekjes geniet u bovendien van enkele lekkernijen.

Uw tocht begint in Oud-Rekem. Nadat u de geschiedenis van dit grafelijke stadje hebt geproefd onder het genot van een kop koffie en een stuk Limburgse vlaai, zoekt u de stilte en rust van het Nationaal Park Hoge Kempen op. U ontdekt er de uitgestrektheid van het Pietersembos, met zijn majestueuze bomen, dreven en waterpartijen. U houdt halt bij Hoeve Pietersheim voor een smakelijk hoofdgerecht. U maakt kennis met de woelige geschiedenis van de Waterburcht. Vóór u het domein verlaat, proeft u van de Broeder Bertus, de lokale jenever of het Woalbertineke, een bosbessenlikeur.

Praktisch:Vertrek van de 12 km lange wandeling is mogelijk tussen 9.00 en 11.00 u. om te eindigen tussen 15.00 en 17.00 u.VertrekZuid-Willemsvaart in Oud-Rekem ter hoogte van het wandelbord Rivierpark-MaasvalleiKostprijs? € 20,00 per persoon

Hoe reserveren?Via de website www.visitlanaken.be/arrangementen, telefonisch via T +32 89 722 467 of aan de balie van het toeristische infokantoor Oud-Rekem (Kanaalstraat 11) en de balie van de Waterburcht Pietersheim (Waterstraat 52)

Page 12: Toeristisch Lanaken 2015

12

Het vermaarde Limburgse Fietsroutenetwerk – in totaal circa 2 000 km lang - maakt van elke fietsverkenning een avontuur. Het ”knooppuntensysteem” nodigt u uit om zelf een onbeperkt aantal fietstochten samen te stellen. De gedetailleerde fietskaart of de thematische fietsprogramma’s leiden u doorheen gezellige dorpscentra, langs historische pareltjes of landschappelijke hoogstandjes, toeristische trekpleisters van het Nationaal Park Hoge Kempen … op veilige afstand van het drukke autoverkeer. Individuele fietsers kunnen bij Toerisme Lanaken terecht voor (thematische) fietskaarten.

Meer info: Toerisme Lanaken, Kanaalstraat 11, 3621 Rekem T +32 89 722 467, [email protected]

Combineer een mooie fietstocht (van 32 km) doorheen de prachtige omgeving van Lanaken en de gezelligste stad van Nederland, Maastricht, met een lekker 3-gangen menu! Proef wat Lanaken en Maastricht te bieden hebben. Naast Maastricht ontdekt u ook het historische Oud-Rekem, fietst u doorheen het Nationaal Park Hoge Kempen, ontdekt u het woelige verleden van de Waterbucht Pietersheim en verkent u het groenste stukje Maasland!

Praktisch:Vertrek is mogelijk tussen 9.00 en 11.00 u. en het einde is voorzien tussen 15.00 en 17.00 u.Kostprijs? € 25,00 per persoonFietsverhuur eventueel mogelijk.Hoe reserveren: zie vorige pagina

Dit jaar viert het Limburgse fietsroutenetwerk haar 20ste verjaardag. Speciaal voor deze gelegenheid worden tal van fietssuggesties aangeboden. Als extraatje bevelen we u ”Fietsen langs de Waterburcht, de Maas en oud-Rekem” van harte aan. Deze fietslus toont u middeleeuwse grandeur, het mooiste dorp van Vlaanderen, de imposante Maas en de prachtige natuurgebieden. Starten doet u op de kinderboerderij (knooppunt 131) of in Oud-Rekem (knooppunt 58). Lengte van de route is 21 km.Route: volg knooppunten 131, 54, 10, 559, 53, 58, 140, 131

FietsverhuurHet Fiets- en Onthaalservicecentrum (Pietersheim) verhuurt het ganse jaar door fietsen (merk: Gazelle) en heeft een beperkt aanbod kinderfietsen. Open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 u. en van 13.00 tot 16.00 u. Van november tot eind maart ook open tijdens de weekends en feestdagen van 10.00 tot 16.00 u.Huurprijs: € 10,00/fiets. Geen waarborg, wel een geldige identiteitskaart, paspoort of rijbewijs voorleggen.Info en reservatie: Kinderboerderij Pietersheim, Neerharenweg 12, 3620 Lanaken,T +32 89 712 120, [email protected]

Fietsverhuur is tevens mogelijk in Rekem.Open elke dag van 9.00 tot 18.30 u. Zondag op afspraak. Huurprijs: € 12,50/fiets. Pits Stop, Steenweg 174, 3621 Rekem, T +32 89 717 351, GSM 0472 540 127.Prijzen: € 12,50/fiets - € 25,00/elektrische fiets

58

FIETSVIERDAAGSE

LimburgLimburg

FietsenHaar gunstige ligging op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg en de diverse fietsroutenetwerken op of vlakbij haar grondgebied, maken van Lanaken dé vertrekplaats bij uitstek voor een fietsverkenning van beide Limburgen.

NIEUW

Fietsen en proeven

Met de fiets zie je ietsOntdek de mooiste plekjes van Lanaken met de fiets, onder begeleiding van een stadsgids.U houdt halt aan de Waterburcht Pietersheim, en “Het Mooiste Dorp van Vlaanderen, Oud-Rekem in Lanaken”. Onderweg ontdekt u de indrukwekkende Grensmaas, verkent u het natuurpark Hochterbampd en staat u stil bij de verbluffende diversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Onderweg serveren we u een aantal regionale producten, waaronder de Woalbertineke-likeur of de Broeder Bertus Jenever en de “Miserabel-taart”.

Nieuw: Eerste editie van de Limburg Fietsvierdaagse Van dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 juli 2015Lanaken vormt vier dagen lang de uitvalsbasis van een bijzondere fietsvierdaagse. Bent u een ervaren fietser? Of net niet? Geen probleem! U kiest zelf uw afstand: 25, 40 of 60 kilometer! Beleef Lanaken, het Nationaal Park Hoge Kempen én het gezellige Maastricht op deze bijzondere, sportieve wijze!Meer info: www.limburgfietsvierdaagse.be

Wanneer? Elke zondag in mei en juni. Start: Kinder- boerderij om 14.00 u. Einde +/- 17.00 u. Op aanvraag voor groepen vanaf 6 personen ook andere data mo-gelijk.Kostprijs? € 10,00 per persoon, € 7,50 voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Page 13: Toeristisch Lanaken 2015

13

Toerisme Lanaken organiseert, in samenwerking met Rederij Stipthout (Maastricht, NL), boottochten op de Maas en de Maaslandse kanalen. Korte rondvaarten, dagtochten, dinercruises of feestrondvaarten … op individuele basis of in groepsverband voor speciale gelegenheden … bijna alles is mogelijk! U wordt ontvangen op één van de vijf luxeschepen, met een capaciteit van 90 tot 335 personen. Zelfs een schip charteren voor een personeelsfeestje, seminarie of bruiloft is mogelijk. Enkele schepen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

NIEUW: Ahoi Skipper! Varen met uw eigen sloep.

Vanuit de historische binnenhaven ’t Bassin in Maastricht heet de schipper u van harte welkom voor het maken van een boottocht met een moderne, luxe sloep. Via het handbediende sluisje 19 vaart u met uw gezelschap via de Zuid-Willemsvaart richting Oud-Rekem. Onderweg geniet u van een heerlijk glaasje bubbels. In Oud-Rekem kunt u een wandeling maken, een terrasje doen of wat dacht u van de nieuwe speurtocht City Caching tocht “Oud-Rekem”. Het kan allemaal. Na circa 1,5 uur zet de schipper weer koers richting Maastricht.

Ook de Waterburcht Pietersheim en het domein Pietersheim kunt u bezoeken in combinatie met een sloepentocht. Vanaf de sluis van Neerharen is het nog 15 minuutjes wandelen tot aan het prachtige kasteelpark Pietersheim. Hier kunt u kiezen voor een bezoek aan de Waterburcht Pietersheim of een wandeling in de natuur.

PRAKTISCH:Duur van de boottocht:

Drie uur of langer en/of afhankelijk van het gekozen arrangement.

Kostprijs:€ 29,50 per persoon en op basis van minimale deelname door 10 personen. (Prijs is inclusief schipper, brandstof, sluisgelden en twee flessen Prosecco.)Andere arrangementen zijn mogelijk. Zo kunt u ook vanuit Oud-Rekem naar Maastricht varen om terug te keren met de fiets, de E-bike of de snorrende Vespa.Reserveren: zie informatie pagina 10.

Maasland...WaterlandEen gedetailleerde programmafolder met prijzen en uurregeling ligt voor u klaar aan de infobalie van Toerisme Lanaken. Vooraf reserveren is wenselijk!

De Grensmaas staat over een afstand van 21 km - van Smeermaas tot Dilsen-Stokkem – garant voor een rustige peddeltocht, met af en toe pittige stroomversnellingen.Uw afvaart start aan de Maasdijk in Smeermaas. Vooraf reserveren is wenselijk! Tijdens uw kajaktocht zorgen zwemvesten voor uw veiligheid. Een afsluitbare emmer houdt uw bagage droog en op de aankomstplaats kunt u gratis gebruik maken van de douchegelegenheid. Een busdienst verzekert uw terugreis.

Meer info en reserveren:Kajak Maasland, T +32 89 717 [email protected]

Sportieve waterratMag uw waterverkenning iets sportiever zijn? Reserveer dan uw eigen kano of kajak voor een afvaart van de Maas van april tot oktober. Met enkele vrienden een raft besturen, kan ook!

Page 14: Toeristisch Lanaken 2015

14

Waterburcht Pietersheim: rondleiding met gids doorheen de Waterburchtduur: 2 u. – prijs: € 60,00/25 personen of € 75,00/25 personen en inclusief één borreltje per deelnemer

Oud-Rekem: stadswandeling met gids, inclusief bezoek aan de Museumkerk en museumapotheekduur: 2 u. - prijs: € 50,00/25 personen

Nationaal Park Hoge Kempen: smakenwandeling met een Rangerduur: 2 u. - prijs: € 85,00/25 personen

Rondvaart Maas + Maastricht (enkel namiddag) duur: 1 u. Gezellig varen op de Maas met aansluitend vrije tijd in de leukste stad van Nederland: € 9,25/persoon

Neanderthalersite Veldwezelt-Hezerwater Bezoek onder leiding van een gids één van de belangrijkste archeologische sites van West EuropaDuur: 1 tot 1,5 u. - € 60,00/25personen

Stel zelf uw uitstap samen en breng een bezoek aan Oud-Rekem, “het mooiste dorp van Vlaanderen” en/of aan de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2010, de Waterburcht Pietersheim. Ook de combinatie met een wandeling doorheen het Nationaal Park Hoge Kempen o.l.v. een Ranger, een rondvaart op de Maas in Maastricht of een bezoek aan de kersvers geopende Neanderthalersite behoren tot de mogelijkheden.

Waterburcht Pietersheim: rondleiding met gids doorheen de Waterburchtduur van de rondleiding circa: 2 uur

prijzen gidsbeurt:€ 60.00 met maximaal 25 pers./gids € 75,00 pers./gids inclusief één Lanaker borreltje per persoon Minimale deelname en betaling: 10 personen.

Oud-Rekem: stadswandeling met een gids. U passeert langs tal van bezienswaardigheden zoals de Museumkerk, de Uikhoverpoort, het kasteel d’ Aspremont-Lynden, de stadswallen, …duur: minimaal 1 u. en maximaal 2 u.

prijzen gidsbeurt: € 50,00 met maximaal 25 personen/gids Minimale deelname en betaling: 10 personen

Supplementair te betalen per volwassene:Bezoek Kasteel d’ Aspremont-Lynden: € 3,00/persoonHet kasteel en de museumapotheek zijn enkel te bezoeken tijdens geleide wandelingen.

TOERISTISCH MENU: soep-hoofdgerecht-dessert: vanaf €17,50/persoon (min. 20 personen)

Reserveren of meer informatie: Toerisme Lanaken, Kanaalstraat 11, 3620 RekemT +32 89 722 [email protected] www.visitlanaken.be

Suggestie dagprogrammaBepaal zelf uw voor-en namiddagprogramma vanaf 20 personen. Kies twee tot maximaal drie van de vijf aangeboden dagdelen, eventueel gecombineerd met een toeristisch menu.

Suggestie halve dagDaguitstappenOok groepen vinden in Lanaken hun gading. De mooie natuur, de mijlpalen in de Lanaker geschiedenis en de toeristische trekpleisters in de omringende gemeenten staan op het menu tijdens de groepsbezoeken.

Page 15: Toeristisch Lanaken 2015

15

Naast cultuurhistorische pareltjes in een adembenemende natuur kan Lanaken trots zijn op haar bruisende handels- en winkelcentrum.

Lanaken heeft aantrekkelijke winkelgalerijen en -straten, speciaalzaken voor mode, sport en vrije tijd, gezellige terrasjes, eethuisjes en restaurants tot grootwarenhuizen en ketens.

Een veelheid van galerieën en winkelstraten bevinden zich op wandelafstand van drie ruime gratis en makkelijk bereikbare parkeerplaatsen nl. het Molenweideplein (275 plaatsen), het Europaplein (180 plaatsen) en de parkeerterreinen in de naaste omgeving van het Cultureel Centrum (275 plaatsen).

Jaarlijkse terugkerende braderiedagen, de overbekende jaarmarkt in augustus, de lente- en herfstopendeurdagen en de eindejaarperiode vallen bijzonder in de smaak.

Kortom, Lanaken is meer dan een bezoek waard tijdens welk seizoen dan ook.

Wekelijkse dinsdagmarkt Lanaken Centrum

Elke dinsdag van 8.00 tot 13.00 u. wordt het centrum van Lanaken ingenomen door de wekelijkse markt.

Vijfenvijftig vaste standhouders, maar ook toevallige deelnemers, zorgen telkens voor een gevarieerd aanbod.

Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus is er extra animatie en brengen een extra hapje, een drankje of gezellige live muziek het vakantiegevoel naar de markt.

Winkelen in Lanaken

Van harte welkom

Page 16: Toeristisch Lanaken 2015

16

Lanaken cultureel en sportief Op cultureel vlak verzekert de gemeente Lanaken u het jaar rond een gevarieerd programma, met (inter)nationale gasten. Meer info: Culturele Dienst, Aan de Engelse Hof 10, 3620 Lanaken, Tel. 089 73 98 50 [email protected] - www.cclanaken.be

Of wat dacht u van een avondje film? Aan het Europaplein in het het bioscoopcomplex ”Euroscoop” met acht filmzalen kunt u dagelijks terecht voor de allernieuwste filmproducties. Dinsdag = Filmdag! Dan kunt u voordeliger naar de bioscoop. Kijk snel op www.euroscoop.be/nl/lanaken voor de programmatie en interessante acties.

Meer info: Euroscoop LanakenEuropaplein 35, 3620 Lanaken, T +32 89 731 [email protected]/nl/lanaken

Zwemmen tijdens de zomer kan op volgende locaties:

De Krieckaert, Kriekaertlaan in GellikOpeningsuren: van 10.00 tot 19.00 u., (juli en augustus)Prijs: € 3,50 (volw.)/€ 2,50 (kind).

Jocomo, Maastrichterweg 1a in LanakenOpeningsuren: van 1 juli tot 1 september, van 10.00 tot 19.00 u.Prijs: € 2,50/persoon

San Lanaco, Lepelvormweg 47 in LanakenOpeningsuren: tot half september (bij mooi weer), van 10.00 tot 20.00 u.Prijs: € 3,00/persoon

Werp een hengeltje uitLangs de oevers van de Maas of op de dijken van de kanalen vinden hengelaars vast een rustig plekje waar ze karpers, snoek of blankvoorn aan de haak kunnen slaan. Vergeet niet eerst een ”visverlof” aan te kopen in het postkantoor!Visvijvers vindt u in Chaletpark Jocomo, Maastrichterweg 1a (www.jocomo.be) en het Domein Pietersheim, Neerharenweg 12 (www.lanaken.be/pietersheim).

Een dagje uit in Italiaanse sferen. De Vespa, het onthaal, het landschap, en een kop koffie met Limburgse vlaai … u proeft en voelt Italië in het Maasland!Een schitterende Vespatour leidt u vanuit de Eisdense Tuinwijk doorheen de heide en de bossen op het Kempense Plateau, om dan op de Belgische én Nederlandse Maasoevers de schilderachtigste Maasdorpjes te verkennen.U passeert doorheen het historische Oud-Rekem, om via Boorsem en Kotem de Maas over te steken naar Elsloo, Geulle, Maasband en Urmond. Zonder uitzondering kleine, maar heel pittoreske dorpjes.Via de veerpont Stokkem en Dilsen keert u terug doorheen het impressionistische decor van Tivoli in Lanklaar en het Kruinenpad, terug naar de Tuinwijk.

PRAKTISCHWanneer? het ganse jaar doorDuur van de rit: halve of ganse dagtoursKostprijs:Vespa solo: € 65,00Vespa duo: € 70,00Prijs is inclusief koffie en streekgebak in Oud-Rekem.Hoe reserveren: zie pagina 10

NIEUW

la Dolce vita

Page 17: Toeristisch Lanaken 2015

17

InfopuntenToerisme Lanaken

Infobalie Oud-RekemKanaalstraat 11, 3621 Rekem, Tel. 089 77 61 [email protected], www.visitlanaken.be

HOOG SEIZOENvan Pasen tot en met de Herfstvakantie (04.04.2015 t.e.m. 08.11.2015)maandag tot en met vrijdag doorlopend van 10.00 tot 16.00 u.zaterdag, zondag en feestdag doorlopend van 10.00 tot 16.00 u. LAAG SEIZOEN17.11.2014 tot 03.04.15 en van 09.11.15 tot 03.04.2016maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.30 u. en van 13.00 tot 16.00 u.zaterdag, zondag en feestdag gesloten.

Infobalie WaterburchtPietersheimWaterstraat 52,3620 LanakenTel. 089 77 25 [email protected]

HOOG SEIZOENvan Pasen tot en met Herfstvakantie (04.04.2015 t.e.m. 8.11.2015)maandag tot en met vrijdag doorlopend van 10.00 tot 16.00 u.zaterdag, zondag en feestdag doorlopend van 10.00 tot 16.00 u.

LAAG SEIZOEN17.11.2014 tot 03.04.15 en van 09.11.15 tot 03.04.2016van maandag tot en met vrijdag: gesloten met uitzondering van de schoolvakantieszaterdag: van 13.00 tot 16.00 u.zondag en feestdag: van 10.00 tot 16.00 u.

Kerstvakantie 2015:dagelijks open van 10.00 tot 16.00 u. met uitzondering van 24, 25, 26 en 31.12.2015en 1 en 2.01.2015: gesloten

Page 18: Toeristisch Lanaken 2015

18

Logeren en gezellig tafelenEen nachtje Lanaken of liefst een hele week?Logeren in Lanaken kan in diverse formules: op campings of in trekkershutten, bungalow- of chaletparken, boerderijvakanties, luxe- of familiehotels en vakantie- en gastenkamers. Vergeet zeker niet onze streekproducten te proeven.

Hotels

Admiraal ** (25 kamers)Staatsbaan 81, 3620 LanakenT +32 89 714 474www.hoteladmiraal.com, [email protected]€ 41,00 pppn inclusief ontbijt

Diffrent Hotel Eurotel **** (79 kamers)Koning Albertlaan 264, 3620 LanakenT +32 89 722 822www.differenthotels.be, [email protected]€ 42,50 pppn exclusief ontbijt

Hostellerie La Butte aux Bois **** (41 kamers)Paalsteenlaan 90, 3620 Neerharen (Lanaken)T +32 89 739 770www.labutteauxbois.be, [email protected]€ 72,50 - € 297,50 pppn exclusief ontbijt

Kiewit ** (11 kamers)Kewithstraat 61,3620 Gellik (Lanaken)T +32 89 721 994 www.hoevekiewit.be, [email protected] € 44,00 pppn inclusief ontbijt, prijs vanaf 2 nachten

Page 19: Toeristisch Lanaken 2015

19

Bed & Breakfast en gastenverblijven

Hotels

B & B Jossefin TuinenAzaleastraat 22, 3620 Neerharen (Lanaken)T +32 89 718 921, gsm 0472 970 521www.jossefinbedandbreakfast.be, [email protected] € 75,00 pn inclusief ontbijt

Boomgaard (7 kamers)Boomgaardstraat 2, 3621 Rekem (Lanaken)T +32 89 471 517, Gsm: 0475 735 334www.hotelboomgaard.be, [email protected]: € 60,00 pppn inclusief ontbijtWeek: € 50,00 pppn inclusief ontbijt

Bed & Breakfast ‘Aan de Maas’Maasdijk 26, 3620 Smeermaas-LanakenT +32 89 462 979, gsm 0476 664 977www.aandemaas.be, [email protected] € 85,00 pn incl. ontbijt en gratis gebruik van fietsen

Bed & Breakfast Boven de GalerieHerenstraat 21-23, 3621 Rekem (Lanaken)gsm: 0496 421 624www.bovendegalerie.be, [email protected] € 50,00 pppn inclusief ontbijt, prijs vanaf 2 nachten

BoomgaardBoomgaardstraat, 3621 Rekem (Lanaken)T +32 89 471 517, Gsm: 0475 735 334www.hotelboomgaard.be, [email protected] € 52,50 pppn inclusief ontbijt

Page 20: Toeristisch Lanaken 2015

20

Vakantieboerderij en -woningenHoeve KompveldKompveldstraat 693620 Gellik (Lanaken)T +32 89 714 640, F +32 89 714 [email protected]

LS HSWeek € 340,00 € 365,00Midweek € 225,00 € 235,00Weekend (2 n) € 170,00 € 170,00

‘t Klein GerigtHeirbaan 323620 Neerharen (Lanaken)T +32 89 721 [email protected]

LS W6 W8 HS W6 W8Week € 360,00 € 420,00 € 400,00 € 460,00Midweek € 245,00 € 295,00 € 275,00 € 325,00Weknd (2 n) € 155,00 € 190,00 € 170,00 € 210,00

MaosdiekhuiskeMaasdijk 35, 3620 LanakenTel. +31 (0)43 321 28 58, gsm: +31 (0)622 95 99 62fax: +31 (0)43 321 95 [email protected]

LS HSWeek € 525,00 € 630,00Midweek € 340,00 € 380,00Weekend (2 n) € 195,00 € 220,00

Page 21: Toeristisch Lanaken 2015

21

Groepsvakanties

Campings en kampeerverblijven

Vakantiehuis PietersheimNeerharenweg 12, 3620 LanakenT +32 89 712 [email protected] vanaf minimaal 20 personen!Prijzen (op basis van 4 personen per kamer):€ 19,90 pppn€ 23,30 pppn inclusief ontbijt€ 31,80 pppn in halfpension€ 35,10 pppn in volpensionAangepaste kinderprijzen.

Kampeerverblijf San LanacoLepelvormweg 473620 LanakenT +32 89 733 [email protected] plaatsen vanaf € 17,50 pppn

Camping JocomoMaastrichterweg 1 A3620 LanakenT +32 89 722 [email protected] plaatsen vanaf € 16,00/dag + € 3,00 pppn10 plaatsen tentenweide:€ 15,00 inclusief 2 personen vanaf 3de persoon€ 3,00 pppn20 plaatsen voor mobilhomes

Page 22: Toeristisch Lanaken 2015

22

Bungalowpark

Mobilhomes

Chaletparken

Sunclass-Sonnevijver “Vijverdorp”Heidestraat 101 - 1033621 Rekem (Lanaken)T +32 89 730 370www.novasol.nl

JocomoMaastrichterweg 1 A3620 LanakenT & F +32 89 722 [email protected] plaatsen voor mobilhomesRekemEen mobilhomeparking (zonder voorzieningen) voor 10 voertuigen is gelegen langs het kanaal de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van de kanaalbrug in het mooie Oud-Rekem.(Coördinaten GPS: Kanaal, 3621 Rekem)

JocomoMaastrichterweg 1 A3620 LanakenT &F +32 89 722 [email protected] plaatsen vanaf € 16,00/dag + € 3,00 pppn

4 personen 6 personenWeek € 450,00 € 550,00

De KrieckaertHouterstraat z/n,3620 Gellik (Lanaken)T +32 89 713 [email protected] / [email protected] chalets vanaf € 50,00/dag

Page 23: Toeristisch Lanaken 2015

23

Restaurants De “L” van Lanaken staat ook voor “lekker” Met twee Michelin sterrenrestaurants in Lanaken en vier sterrenrestaurants in Maastricht heeft onze regio binnen een straal van 6 km een hoge concentratie van toprestaurants van Vlaanderen en Nederland.Naast deze culinaire toplocaties zijn er ook nog tal van andere gezellige eetgelegenheden, bistro’s of brasserieën waar u verwend wordt tijdens een heerlijk etentje of een lekker tussendoortje. Traditionele streekgerechten of culinaire specialiteiten uit de Verenigde Staten, Griekenland, Italië, China of Turkije … ze behoren allemaal tot de mogelijkheden. Aan u de keuze!

Belgisch-Franse KeukenHotel AdmiraalStaatsbaan 813620 Neerharen (Lanaken)T+32 89 714 474www.hoteladmiraal.com

Aux Quatre Saisons2de Carabinierslaan 1543620 Veldwezelt (Lanaken)T+32 89 717 560www.auxquatresaisons.be

Eurotel ‘Bien soigné’Koning Albertlaan 2643620 LanakenT+32 89 722 822www.biensoigne.be

ContrastTournebride 353620 Neerharen (Lanaken)Tel. 0496 207 355www.restaurantcontrast.be

DaliStaatsbaan 193620 Neerharen (Lanaken)T+32 89 732 700www.brasserie-dali.be

Danny VanderhovenSteenweg 2803621 Rekem (Lanaken)T+32 89 24 05 26www.vanderhoven-danny.be

Bistro FlocSteenweg 83621 Rekem (Lanaken)T+32 89 466 649www.floc.be

Ge-GriSteenweg 703621 Rekem (Lanaken)Tel. 089 72 11 69www.gegri.be

Hoeve PieterheimNeerharenweg 143620 LanakenT +32 89 72 73 26www.trateurtJoaco.be Het Oud GerechtshofOnder de Linden 53621 Rekem (Lanaken)T+32 89 71 84 91www.hetougerechtshof.be

In de Oude GodOude God 33621 Rekem (Lanaken)T +32 89 711 491www.indeoudegod.be

KokanjeStationsstraat 2183620 LanakenT +32 89 716 257www.kokanje.be

KrieckaertKrieckaertlaan z/nGellik (Lanaken)T +32 89 713 062www.dekrieckaert.be

La Butte aux Bois “la Source”Paalsteenlaan 903620 Neerharen (Lanaken)T +32 89 739 770www.labutteauxbois.be

LidoStaatsbaan 23620 Neerharen (Lanaken)T +32 89 713 269www.brasserielido.be

Onder de LindenOnder de Linden 13621 Rekem (Lanaken)T +32 89 841 284www.odl-rekem.be

PiccadillyStationsstraat 32,3620 LanakenT +32 89 713 876www.piccadilly.be

PoortgebouwGroenplaats 13621 Rekem (Lanaken)T +32 89 463 656www.poortgebouw.be

ShokoSteenweg 2933621 Rekem (Lanaken)T +32 89 715 971www.shoko.be

VogelsanckSteenweg 2823621 Rekem (Lanaken)T +32 89 717 250

Amerikaanse KeukenFilling StationTournebride 533620 Neerharen (Lanaken)Tel. 089 72 19 86www.fillingstation.be

Argentijnse KeukenLos ArgentinosStaatsbaan 753620 Neerharen (Lanaken)T 032 89 733 000www.losargentinos.be

Chinese KeukenMing KeePastorijstraat 143620 LanakenT +32 89 723 464

ChinaKiezelweg 1233620 Veldwezelt (Lanaken)T +32 89 711 040

WokkenDe Wok CityMaaseikersteenweg 2093620 Smeermaas (Lanaken)T +32 89 711 757www.dewokcity.be

Griekse KeukenAlkahofKiezelweg 23620 Gellik (Lanaken)T +32 89 722 745

Grill LeonidasStationsstraat 2203620 LanakenT +32 89 722 887

Italiaanse KeukenPasta & VinoSteenweg 1973621 Rekem (Lanaken)T +32 89 718 021www.pastaevino.be

Trattoria La PiazzaGroenplaats 43621 Rekem (Lanaken)Tel. 0488 513 047www.trattorialapiazza.be

Gastromia InglesinoStaatsbaan 413620 Neerharen (Lanaken)T +32 89 233 281G 0479 542 158www;inglesino.be

Bella NapoliSteenweg 1893621 Rekem (Lanaken)T +32 89 772 434www.ristorante-bellanapoli.be Turkse/Italiaanse KeukenAnamurMaaseikersteenweg 2093620 Smeermaas (Lanaken)T +32 89 465 767 OriëntKoning Albertlaan 1943620 LanakenT +32 89 209 309

SivasSteenweg 1333621 Rekem (Lanaken)T +32 89 722 220www.sivaskebap.be

BidosKoning Albertlaan 433620 LanakenT +32 89 203 039

Spaanse KeukenMas que TapasSteenweg, 23621 Rekem (Lanaken)Tel. 089 23 33 11www.masquetapas.be

Eetcafés - BrasseriesDe BrouwerijStationstraat 1233620 LanakenT +32 89 258 587www.debrouwerij-lanaken.be

De SterStationsstraat 233620 LanakenT+32 89 712 156M 0472 622 049

Huis MeersStationstraat 8 bus 13620 LanakenT +32 89 723 490

Le Passage d ’EuropeEuropaplein 383620 LanakenT +32 89 721 120

Da Vinci LunchroomWinkelstraat 53620 LanakenTel. 0468 109 041www.davinci-lanaken.be De WisselSteenweg 2263621 RekemT +32 89 711 845www.brasseriedewissel.be

De SjilderHerenstraat 143621 Rekem (Lanaken)Tel. 0487 498 099

Op de HogtZuid-Willemsvaart West 3/5003620 Neerharen (Lanaken)T 0474 086 827www.opdehogt.be

Page 24: Toeristisch Lanaken 2015

24

58

FIETSVIERDAAGSE

LimburgLimburg

Diverse overnachtingsmogelijkheden

speciale arrangementen

Talrijke bezienswaardigheden

Nationaal Park, Maasvallei,…

Dagelijks drie nieuwe routes

25, 40 en 60 km

Limburg fietsvierdaagsevan 7 t/m 10 juli 2015Hartelijk welkom in Lanaken!

www.limburgfietsvierdaagse.be

4 dagen lang, telkens 3 verschillende routes.

Vertrek telkens vanuit Lanaken. Iedere dag staat een andere regio centraal. Onderweg tal van

bezienswaardigheden en attracties die gratis of aan gunstig tarief bezocht kunnen worden