Toeristisch magazine overijse 2016

28
Overijse Pittig Groepsuitstappen P4 Erfgoedwandeling in de voetsporen van de druiventelers P13 Een fietsparcours met pit in een fruitige regio P10 HALVE DAGTRIP JEZUS-EIK Uitgetest door Druivenambassadeur Mikel TOERISTISCH MAGAZINE | EDITIE 2016 | WWW.OVERIJSE.BE P20

description

 

Transcript of Toeristisch magazine overijse 2016

Page 1: Toeristisch magazine overijse 2016

OverijsePittig

Groepsuitstappen ∙ P4Erfgoedwandeling in de voetsporen van de druiventelers ∙ P13

Een fietsparcours met pit in een fruitige regio ∙ P10

HALVE DAGTRIP JEZUS-EIK

Uitgetest door Druivenambassadeur

Mikel

TOERISTISCH MAGAZINE | EDITIE 2016 | WWW.OVERIJSE.BE

P20

Page 2: Toeristisch magazine overijse 2016

COLOFONVERANTWOORDELIJKE UITGEVER College van burgemeester en schepenen, Dieter Vanderhaeghe (gemeentesecretaris) en Dirk Brankaer (burgemeester), Begijnhof 17, 3090 Overijse | TEKST Sterk (Schrijfbedrijf ) | REDACTIE Gemeente Overijse | FOTOGRAFIE Lander Loeckx, Mark Timmermans, Koen Liekens, Leen Wouters | ONTWERP Abeloosdesign | DRUK Albe De Coker

Bereikbaarheid OverijseMet de wagen 1. Volg de E411 richting Namen.2. Neem afrit 2 (Jezus-Eik/Hoeilaart). 3. Sla linksaf over de brug en volg tot aan de kerk. 4. Aan de kerk sla je rechtsaf en volg je de Brusselsesteenweg

richting het centrum.

Met het openbaar vervoer VERTREK VANUIT BRUSSEL · Trein tot station Brussel Centraal· Trein tot station Groenendaal· Halte Groenendaal Station - bus 395 (Leuven Station) of 830

(Overijse of Zaventem) tot halte Overijse Stationsplein

VERTREK VANUIT LEUVEN · Trein tot station Leuven· Halte Leuven Station Perron 10 - bus 395 (Hoeilaart)

tot halte Overijse Stationsplein

VERTREK VANUIT WAVER · Trein tot Waver station· Halte Waver Station - bus 341 (Etterbeek) tot halte Overijse Kerk

Toeristische informatie

Dienst Toerisme (De Vuurmolen)

Begijnhof 173090 Overijse

Dru!f, huis van de tafeldruif (toeristisch onthaal)Waversesteenweg 2

3090 Overijsevan 1 april tot 31 oktober

Maandag8u00 tot 12u00

en 14u00 tot 16u00gesloten

DinsdagWoensdagDonderdagVrijdag 8u00 tot 12u00 13u00 tot 17u00Zaterdag

gesloten 10u00 tot 18u00ZondagFeestdag

Contact: 02 785 33 73 – [email protected] – www.overijse.be

WAVER

Page 3: Toeristisch magazine overijse 2016

Groen en gastvrij, verrassend ook en uniek in elk geval! Vraag mij als Druivenambassadeur wat de troeven van Overijse zijn, en er borrelen meteen een aantal woorden op. Maar vraag je me om Overijse in één woord te omschrijven? Dan is het on-getwijfeld “pittig”. Een mooie verwijzing naar die zoete bes, die zoveel rijkdom bracht in de streek. Ook vandaag is ze nog zichtbaar aanwezig. On-der meer dankzij enthousiaste jonge telers, mensen met pit, die de traditionele teelt in ere houden.

Overijse heeft echter veel meer te bieden dan alleen de drui-venteelt. De “pittige” hellingen van het Dijleland bijvoorbeeld: stevige kuitenbijters en voer

Beste lezer

Inhoud

voor echte fietsliefhebbers. Of het Zoniënwoud waarin je be-paald “pittige” fiets- of wandel-tochtjes kunt maken.

Eigenlijk is het zonde om je uitstap in de Druivenstreek te beperken tot Overijse. De hele streek is een bezoek meer dan waard. Daarom verwijs ik trouwens vaak naar mezelf als ‘Druivenstreekambassadeur’. Ook dit toeristische magazine speelt daarop in. De fiets- en wandelroutes nemen je mee op stap in Overijse, en daar-buiten. Zak alvast even on-deruit met dit blad, grasduin, geniet en ga op reis. Al lezend fiets je heuvelop, heuvelaf in de Druivenfietsroute (p. 10) en dwaal je door het Zoniënwoud. Je bezoekt een druivenserre in

volle seizoen tijdens de erfgoed-wandeling (p. 13) en je slaat een praatje met een druiventeler. En je proeft: zoete druiven, een “pittig” biertje of een ander streekproduct.

Maar veel leuker nog is het om dat alles in het écht te beleven. Trek je wandelschoenen aan of haal je fiets van stal, zoals ik zelf deed om de nieuwe halve dagtrip Jezus-Eik uit te testen. Aanrader! Je leest er alles over op p. 20. Ga erop uit in groep of alleen. Voor één dagje of meer. Leuke logeeradressen zijn er genoeg. En ervaar zelf dat Overijse groen en gastvrij is, en… in één woord “pittig”.

Mikel HermoDruivenambassadeur

PITTIG OVERIJSE - VOORWOORD DOOR MIKEL - 3

#pittigoverijse

GROEPSUITSTAPPEN

Jezus-Eik 4Tafeldruiven 6Tussen pot en pint 8

DRU!F: EEN GRAPPIGE TENTOONSTELLING 9

DRUIVENFIETSROUTE 10

ERFGOEDWANDELING 13

SERRISTEN 19

INTERVIEW: Mountainbiken met Mikel 20

UITGELICHT: Een spiegel in het bos 25

LOGIES 26

STREEKPRODUCTEN 27

ACTIVITEITEN 28

UITNEEMBAAR

Page 4: Toeristisch magazine overijse 2016

Jezus-Eik: in de oksel van het Zoniënwoud

De dienst Toerisme van Overijse stelde een leuke waaier groeps-uitstappen samen. In het aan-bod onder meer een bezoek aan een druiventeler, een stevige fietstocht of een pittige wan-deling in het Zoniënwoud. Of streekproducten en hun histo-rische achtergrond ontdekken.

Je maakt kennis met de merk-waardigste monumenten en de meest idyllische plekjes van de streek. Samen met een vrien-delijk onthaal, een heerlijke maaltijd en een gids die van wanten weet, levert dat gega-randeerd boeiende én gezellige uitstappen op. Tegen een pri-ma prijs-kwaliteitsverhouding. Dat wordt nog moeilijk kiezen. Uit in groep in Overijse? Graag! En die leuke bende? Die breng je toch gewoon zelf mee.

UIT IN GROEP…MET DE BENDE VAN …

TIP: Speciale wensen? Een extraatje? Fietsen of wandelen in groep? Een stevige tocht of liever wat minder? Bespreek het met de dienst Toerisme. En stel je groepsuitstap samen op maat van je groep.

Groepsuitstap boeken?Het reservatieformulier en de voorwaarden vind je op www.overijse.be

STREEKPRODUCTEN PROEVEN NABIJ DE DUIVELSEIK

4 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP JEZUS-EIK

Page 5: Toeristisch magazine overijse 2016

Een bezoekje aan de Onze-Lieve-VrouwkerkTussen een heerlijke kop kof-fie en het aperitiefje bij Drui-ven en wijnkelders Soniën in, heb je een uurtje de tijd om de mooie, barokke kerk van Jezus- Eik te bezoeken. Het kerkje be-vindt zich naast de drukke E411, maar binnen hangt er een ge-wijde stilte.Maar waarom heet Jezus-Eik nu precies zo? Onder het hoofd-altaar vind je de resten van de oude eik die zijn naam gaf aan het gehucht. Dat was ooit een reusachtige ‘duivelseik’ waar-op de bliksem al talloze keren was ingeslagen. In die tijd werd er geen bliksemafleider geplaatst, maar wel een kruis-beeldje aan de boom gehangen, vandaar de ‘Jezukens-eik’. Nog later kwam er een Mariabeeld-je in de plaats dat zorgde voor wonderbaarlijke genezingen. Jezus-Eik werd een bedevaarts-plaats, dat spreekt voor zich. In de kerk zijn trouwens een heel aantal votiefschilderijen terug te vinden. Schilderijen die aan de kerk werden geschonken uit dankbaarheid voor een ge-nezing of voor een verkregen gunst.

Tijd voor het aperitiefOp naar Druiven en wijnkelders Soniën van de broers Luppens. Twee rasechte vakmannen… van vader op zonen. Je krijgt hier een uiterst interessante rondleiding over druiven telen en wijn maken, want als serrist van de vierde generatie heeft Flup het druiven telen in de ge-nen. En nu je de herkomst van de naam ‘Jezus-Eik’ kent, moet je beslist eens proeven van Pips’ kriekenaperitief ‘Zuzeke’s-Eik’. Of anders het vermoutaperitief ‘Welriekende’, genoemd naar de bekendste kapel van het Zo-niënwoud. Die oude Overijse-naren waren bepaald creatief in het bedenken van namen. Een flesje rosé, rode of witte wijn? Of toch liever druivensap? Bij Druiven en wijnkelders Soniën vind je het allemaal.

Naar het bos of naar CRU?In de Druivenstreek valt zoveel interessants te beleven dat je wel móet kiezen. Kies je voor actie, maak dan in de namiddag een fikse boswandeling of frisse fietstocht met een erkende gids. Die kent het Zoniënwoud en zijn fauna en flora op zijn duimp-je. Dat levert gegarandeerd een boeiende tocht op! Wist je bijvoorbeeld dat het everzwijn in 2006 opnieuw zijn entree maakte in het Zoniënwoud, na een afwezigheid van bijna hon-derd jaar? En misschien spot je wel een ree. Daarvoor zou je eigenlijk bij valavond moe-ten komen, maar je weet maar nooit. In samenspraak met de gids stel je een tocht samen op maat van je groep. Je start aan De Woudpoort in Jezus-Eik en gaat richting Tervuren.

Maar eerst een middagmaal. Mét streekgerechten als het even kan. Als je nog niet te tip sy bent van het aperitief bij Soniën, drink dan zeker een verfrissende kriek of geuze bij je boterham met plattekaas. Smakelijk! In de Druivenstreek weten ze wat lekker eten is. Wil je voluit proeven van de streek en zijn producten, laat je dan verrassen met een seizoens-gebonden menu bij CRU.

Smaakt dat naar meer? Breng dan een bezoek aan CRU Overijse, het nieuwste concept van Colruyt Group: tien ambachten onder één dak, elk met hun eigen specialisten. Van de bakkerij tot de verse visafdeling of de kaastoog. Daarvoor wordt sa-mengewerkt met ambachtelij-ke vakmensen en leveranciers. Een rondleiding bij CRU doet dan ook denken aan een tocht-je over een authentieke markt. Proef ambachtelijk brood of een zachte, smeuïge kaas en ontdek het verhaal achter elk product. Je sluit af met een heerlijke Prins van Horne uit Overijse of een suggestie van de dag.

Wie is niet geïntrigeerd door de mooie naam van het gehucht Jezus-Eik? Tijdens de hele dagtrip ‘Jezus-Eik’ verneem je meer over de geschiedenis en het ontstaan van het bedevaartsoord. Een ‘duivelseik’ en een wonderbaarlijk Mariabeeldje spelen er een rol in.

PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP JEZUS-EIK - 5

CRU OVERIJSE

DRUIVEN EN WIJNKELDERS SONIËN

BAROKKE KERK VAN JEZUS-EIK

PRAKTISCH

PROGRAMMA HELE DAGTRIP

9u30 Koffie 10u30 Onze-Lieve-Vrouwkerk11u30 Druiven en wijnkelders

Soniën

OPTIE 1 – ZONIËNWOUD

12u30 Menu A Streekgerecht: boterham-men met fijne vleeswaren en plattekaas

Menu B Soep · Kalkoen met cham-pignonsaus en kroketten · Tiramisu

14u00 Recreatieve wandeltocht in het Zoniënwoud of fietstocht richting Tervuren

OPTIE 2 – PROEVEN VAN CRU OVERIJSE

12u30 Seizoensgebonden verrassingsmenu bij Cru

14u00 Bezoek aan de ambachten met proeverij

PRIJS PER PERSOON

Optie 1 met menu A: 19,00 EUROptie 1 met menu B: 25,00 EUROptie 2 40,00 EUR

Fietsverhuur mogelijk op aanvraag. Optie 2 is enkel te boeken van dinsdag tot vrijdag.

Page 6: Toeristisch magazine overijse 2016

Tafeldruiven VOLUIT SMULLEN VAN

DE DRUIVENSTREEK

MET WILLY OP FIETSTOCHT IN DE DRUIVENSTREEK

“En waar ligt die spoorlijn Overij-se-Groenendaal precies?” “Je fietst erop!” lacht gids Willy. ‘In het spoor van de tafeldruif’ kan je zo wel héél letterlijk nemen. De geschiedenis van de tafeldruif is nog tastbaar aanwezig in de Druivenstreek. Brasserieën Tram 1 in Overijse en het Nerocafé in Hoeilaart vonden onderdak in de oude tramstations. Zie je voor je hoe de trams zich heen en weer haastten met hun kostbare vracht? Met druiven naar Groenen-daal en met grondstoffen voor de teelt naar Overijse. Her en der lijken serres als glazen huisjes gedropt tussen het groen. En kijk! Zie je daar die magnifieke serristenwoning? Druiventelers waren bepaald geen arme schooiers.

Fietsen in het Zoniënwoud is een topper. In de zomer heerlijk in de schaduw van de hoge beuken, tus-sen het prille groen in de lente of te midden van de kleurenpracht van de herfst. Brede bospaden bren-gen je naar de kapel Welriekende, het Bosmuseum, de priorij en de paardenrenbaan in Groenendaal. Wedden dat je nog eens terugkomt? Of ga richting Tervuren. Je fietst langs de prachtige site van het Rood Klooster in Oudergem en eindigt je trip in het Warandepark: een groene oase, met elegante Franse tuinen, vijvers en bloemperken. Werp onder - weg ook een blik op het Koloniën-paleis en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

Fietsgids Willy neemt jouw groep tot dertig personen mee op een fietstocht van een halve dag in de Druivenstreek. Lekker bollen over verharde wegen en boswegen, genieten van het landschap en her en der wat bezoeken. Dat is ont-spannend actief zijn.

6 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP TAFELDRUIVEN

Page 7: Toeristisch magazine overijse 2016

Tafeldruiven VOLUIT SMULLEN VAN

DE DRUIVENSTREEK

Een huis voor de tafeldruifSinds Felix Sohie in 1865 de eer-ste serre bouwde in Hoeilaart is de Vlaams-Brabantse tafeldruif een product met naam en faam, gesmaakt in binnen- en buiten-land. In de topjaren voerde de stoomtram gestaag druiven van Overijse naar Groenendaal en vandaar naar Brussel en verder Europa in. Zelfs in de Verenigde Staten kwamen de tafeldruiven op tafel.

Hoe de tafeldruif voorspoed en welstand bracht in de Druiven-streek, kom je te weten in Dru!f, het huis van de tafeldruif. Ook de bittere tegenslagen worden er belicht: verwoestende hagel-buien, economische crisis, energie crisissen en de komst van de Zuid-Europese druiven. Met zijn interactieve tentoon-stelling is het huis van de tafel-druif een ideaal startpunt voor een dagje Druivenstreek.

Druiven eten én drinkenVandaag is de tafeldruif in ieder geval springlevend. Ze kreeg dan ook een officiële er-kenning door Europa met een Beschermde Oorsprongsbena-ming (BOB) en ze wordt volop gegeten én verwerkt in allerlei lekkernijen. Die proef je onder meer bij Druiven en wijnkelders Soniën. Daar kan je niet alleen

tafeldruiven eten, maar ze ook drinken. Soniën staat immers bekend om zijn druivensap-pen, schuimwijn en wijnen, gemaakt van lichtbeschadigde druiven of marktoverschot-ten. Pips toont je vol trots de wijnkelder terwijl hij de schuimwijnflessen handig een kwartslag draait. Bovengronds neemt broer Flup je mee naar de serres voor een boeiende uitleg over de sappige kwali-teitsdruiven met biogarantie.

Per fiets, te voet of met de busNa een middagmaal met streekproducten ben je klaar om een namiddag actief de streek te ontdekken. Fietsen, wandelen of een busrondrit? Wat je ook kiest, elke optie neemt je mee naar interessante plaatsen en naar het prachtige groen van de Druivenstreek.

Voor de fietstocht is het verzame-len geblazen aan de Woudpoort. Gids Willy neemt groepen tot dertig personen mee op fietstrip in de Druivenstreek. Van Overijse naar Hoeilaart langs de oude spoorlijn? Of een tocht-je in het teken van de tafeldruif? Je ontdekt gegarandeerd de mooiste historische plekken en gebouwen. En… het glooiende landschap natuurlijk! Heuvel op, heuvel af: lekker doortrap-pen en puur genieten!

Onderweg ontdek je ook het indrukwekkende Zoniënwoud, dat uitgestrekte en betove-rende woud aan de rand van Brussel. Met je hoofd in je nek zie je pas goed hoe machtig de kruinen van de beuken zijn. In elk seizoen een schitterend schouwspel!

Trek je liever je stapschoenen aan, kies dan voor een wandeling in het spoor van de tafeldruif. Die leert je stap voor stap meer over tafel druif en teler, terwijl je geniet van de natuur in en om Overijse.

Veel van de streek zien terwijl je koninklijk wordt rondgereden? Check dan in op een busrondrit door de streek. Onderweg kan je één van de vele leuke locaties in de streek bezoeken. Wat kiest jouw groep: orchideeënkweke-rij Cymbiflor of liever de Onze- Lieve-Vrouwkerk? Of ga je voor een bezoekje aan het oude ge-meentehuis of toch maar een wandelingetje aan het meer van Overijse-Genval. Keuze genoeg in de Druivenstreek.

In de Druivenstreek vind je gegarandeerd je gading als je een vleugje cultuur wil op-snuiven, een stevige wandeling wil maken of enkele kuitenbijters wil temmen. En dat is helemaal het geval als je je ook wil verdiepen in de geschiedenis van de tafeldruif. Dat is immers hét streekproduct bij uitstek. Overijse, in het hart van de Druivenstreek, vormt de geknipte uitvalsbasis voor een verkenningstocht in groep. De groepsuitstap ‘Tafeldruiven’ neemt je mee op ontdekking.

PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP TAFELDRUIVEN - 7

PRAKTISCH

PROGRAMMA HELE DAGTRIP

9u30 Koffie 10u30 Dru!f, huis van de tafeldruif11u30 Druiven en wijnkelders

Soniën12u30 Menu A

Slaatje met geitenkaas in bladerdeeg en Royaldrui-ven · Rollade van kalkoen met een druivensausje en kroketten · Yoghurt en druiven uit eigen streek met een crumbleMenu B Soepje van waterkers uit de IJsevallei · Brabantse koekoek met gekarameli-seerd witloof, kroketjes en een sausje van fruitjenever uit de Druivenstreek · Kaastaart uit Overijse

14u00 OPTIE 1 - FIETSTOCHT RICHTING HOEILAART IN HET TEKEN VAN DE TAFELDRUIF

OPTIE 2 - WANDELING IN HET SPOOR VAN DE TAFELDRUIF

OPTIE 3 - BUSRONDRIT DOOR DE DRUIVENSTREEK

Mogelijkheden tijdens de bus-rondrit: bezoek aan Cymbiflor (6,00 EUR), Onze-Lieve-Vrouwkerk Jezus-Eik, oude gemeentehuis, Lindenhof (2,00 EUR) of wandeling meer van Overijse-Genval

PRIJS PER PERSOON

Met menu A: 38,50 EURMet menu B: 34,50 EUR

Fietsverhuur mogelijk op aanvraag.Menu A enkel verkrijgbaar van 15 juli tot 15 oktober.

CYMBIFLOR DRUIVEN EN WIJNKELDERS SONIËNMEER VAN OVERIJSE-GENVAL

Page 8: Toeristisch magazine overijse 2016

Tussen pot en pint

Leven in de brouwerijDe traditie van tafeldruif en teler is nog altijd springle-vend in Overijse. Minder be-kend is Overijse als gemeente met een rijke biertraditie, be-faamd om zijn lambiekbieren en geuzes. De gemeente telde op een bepaald moment wel vier brouwerijen, waaronder de Vryheytscamme. Dat staat voor ‘brouwerij (camme) van de gemeente (Vryheyt)’. Van 1952 tot 1977 werd in Overijse zelfs de bekende Leffe gebrouwen door brouwerij Lootvoet aan de Leegheid. Om de lokale tradi-tie van het bierbrouwen nieuw leven in te blazen, richtten vijf vrienden met een voorliefde voor bier in 2012 de vereniging ‘De Vryheytscamme’ op. Met bierbrouwsels op basis van ei-gen recepten brachten de bier-liefhebbers letterlijk weer leven in de brouwerij.

Een prins met karakterHeb je er al dorst van gekre-gen? Op de bierwandeling door het centrum van Overijse kan je uiteraard een ‘Prins van Horne’ degusteren. Dat is de naam die vereniging de Vryheytscamme aan haar eerste bier gaf, naar de

zoon van graaf Ambrosius van Horne, Eugeen Maximiliaan. Die wordt de eerste prins van Horne als de Spaanse koning de Vryheyt Overijse in 1677 tot prinsdom verheft. Drie gene-raties prinsen van Horne kent Overijse. Loop even tot aan de Sint-Martinuskerk om er hun grafkelder in de crypte te be-zoeken. Met Ambrosius liep het uiteindelijk helemaal niet zo goed af: hij werd beschul-digd van hoogverraad aan de Spaanse koning en bracht en-kele jaren door in de gevange-nis. Niets om trots op te zijn. Nu begrijp je waarom Ambro-sius van Horne op het etiket staat afgebeeld met een incog-nitobalkje over zijn ogen. Met het bier daarentegen gaat het wél goed. De eerste lading Prins van Horne was in een wip uitverkocht. Vandaag kan je proeven van een verbeterde versie van het bier: een amber-kleurige tripel van hoge gis-ting, gebrouwen op basis van drie moutsoorten en twee hop-soorten. Lichte aroma’s van ge-roosterde mout en fruit zorgen voor een volmondige smaak met fruitige karameltoetsen en een lichte bitterheid in de af-

dronk. Samengevat: een stevig karakter met een alcoholgehal-te van 7,9%.

Op bieruitstap bij de burenTijdens het middagmaal krijg je Vlaamse klassiekers voorge-schoteld met als ingrediënten, uiteraard, Leffe en Prins van Horne. Daarna gaat het rich-ting Neerijse. Op een boog-scheut van Overijse nestelt zich daar brouwerij De Kroon vlakbij de IJse. Geef je ogen de kost op de mooie binnenkoer: oude bakstenen en modern corten-staal gaan er hand in hand. Op je rondleiding in de brouwerij leer je hoe ook daar oude ge-bruiken en nieuwe technie-ken verenigd worden. Je sluit de dag af met een degustatie van de heerlijke bieren van de brouwerij: de authentieke Su-per Kroon, de robuuste Del-vaux of dorstlesser Job. Hoeft het nog betoog dat brouwerij De Kroon een uniek adres is voor wie van speciaalbieren houdt?

OVER MOUT, HOP EN GERSTENAT IN DE DRUIVENSTREEK

8 - PITTIG OVERIJSE - GROEPSUITSTAP TUSSEN POT EN PINT

PRAKTISCH

PROGRAMMA HELE DAGTRIP

9u30 Koffie 10u30 Bierwandeling door

Overijse centrum met een degustatie van Prins van Hornebier vergezeld van een proevertje.

12u30 Menu A Soep · Brabants stoofpotje met Prins van Hornebier · Chocomousse en koffieMenu B Soep · Konijnenbil met donkere Leffe · Choco-mousse en koffieMenu C Soep · Kalkoengebraad met druivensaus en kroket-ten · Taart met koffie

14u00 Rondleiding in Brouwerij De Kroon in Neerijse met een degustatie van bieren uit de brouwerij.

16u00 Einde

PRIJS PER PERSOON

Met menu A: 46,00 EURMet menu B: 46,00 EURMet menu C: 49,00 EUR

Menu A en B zijn niet mogelijk op maandag en dinsdag, behalve voor groepen van min. 40 personen.

Of hij nu eerst wijn dronk en daarna bier of net andersom, bij Ambrosius, de graaf van Horne, eindigde het in ‘venijn’. Daarom wil hij ook zo graag incognito blijven. Tijdens de groepsuitstap ‘Tussen pot en pint’ verneem je meer over prinsen, bier en brouwerijen in Overijse en omstreken. Voor een smakelijke uitstap in het hart van de Druivenstreek.

Page 9: Toeristisch magazine overijse 2016

Leef je uit in Overijse!Spelen of sporten? Actief niets-doen of ontspannend actief zijn? Overijse biedt mogelijkheden zat om je helemaal uit te leven. Van atletiekpiste… tot zwembad.

Interactief, kindvriendelijk en leerrijkDru!f is hét bezoekerscentrum van de Drui-venstreek dat je gezien moet hebben. Je ontdekt er het rijke verleden achter de heerlijke tafeldruiven. En kinderen zijn er héél welkom. Dat voel je aan de manier waarop de tentoonstelling ‘De geheimen ach-ter de tafeldruif’ is opgezet. Het jonge volk-je krijgt er als het ware een minicursus ‘hoe word ik druiventeler’ op een superin-teractieve manier. Fun gegarandeerd!Nora heeft tien seconden om op de com-puter insecten te verdelgen. Want die kunnen de druiventelers -of serristen- natuurlijk niet gebruiken in hun serres. Martha test intussen uit hoe het zit met haar ‘vaste hand en stalen zenuwen’. Die heb je echt wel nodig als je als druiven-teler de te kleine besjes uit druiventrossen wil knippen. ‘Ontkorrelen of krenten’ heet dat in serristenjargon. Of ‘greneire’ in het sappige streekdialect. Martha en Nora breken bijna hun tong over de woorden, maar ‘oma en opa spreken ook zo’. Dus helemaal onverstaanbaar is het niet. En zo leren ze ook dat druiventrossen in het dialect ‘grappen’ zijn. Grappig zeg!

Maurice vertelt je zijn geheimenKinderen meenemen naar Dru!f is dus een supergoed idee. De jongens en meis-jes maken er ook kennis met Maurice, een serrist in hart en nieren. Apetrots op zijn druiventrossen. Binnenkort gaat hij met pensioen, maar hij heeft niemand om zijn serrebedrijf over te nemen. Maurice vraagt de kinderen om de geheimen van de druiventeelt voor hem te bewaren.

‘De geheimen van Maurice’ is een gratis spel in het bezoekerscentrum Dru!f op maat van leerlingen van het derde en vierde leerjaar. Via een interactieve ontdekkingstocht in het bezoekerscentrum en in de nabije omgeving kunnen de kinderen op een speelse manier kennismaken met de ge-schiedenis van de druiventeelt. Gezinnen kunnen op stap met een handig opdrach-tenboekje, scholen gaan aan de slag met een leuke spelkoffer.

Op ontdekking in het spoor van de druiventelersHeb je ook nog zin in een fietstocht of een wandeling? Loop dan nog even langs in de toeristische onthaalruimte. Je ontdekt er de recreatieve, culturele en gastronomische troeven van de Druivenstreek. Sfeerbeel-den, folders en toeristische info helpen je op weg voor een pittige uitstap. Heb je nog vragen? De onthaalambassadeurs aan het loket helpen je graag verder.Wil je nog meer weten over de tafeldruif ? Ga dan zeker langs bij één van de telers in de streek. Zij tonen je met trots hun serres vol dikke trossen zoete druiven. En ze vertellen je heel wat interessante weetjes. Wist je dat de perfecte tafeldruif moet kraken als je er je tanden inzet? Dat de teler weet dat de ‘blauwe’ druiven rijp zijn als het topje van het steeltje binnenin rood ziet? Voor de serristen staat één ding als een paal boven water: de Vlaams- Brabantse tafeldruif hoort in het rijtje van de superfoods.

Info en openingsuren: zie pagina 1

PITTIG OVERIJSE - BEZOEKERSCENTRUM DRU!F - 9

Warre (8):“In het Begijntjesbad ben ik zeker twintig keer van de wildwaterbaan gegaan. Echt cool! De kabelbaan in de speeltuin ging zelfs nog sneller!”

Een grappige tentoonstelling

‘Nu wil ik insecten verdelgen!’ roept Martha. Samen met vriendin Nora brengt ze een bezoekje aan Dru!f, het huis van de tafeldruif in Overijse. Dit bezoekerscentrum is de ‘place to be’ voor tientallen tips over leuke tochtjes in de regio en slimme weetjes rond de Vlaams-Brabantse tafeldruif.

HET VERHAAL VAN DE TAFELDRUIF

Jef (10): “In Dru!f kreeg ik een doeboekje met allerlei op-drachtjes. Je kon ook zelf een serre bouwen. Keitof! Op het ein de kreeg ik een ijsje met druivensmaak van Marc’s ijs. Superlekker!”

Page 10: Toeristisch magazine overijse 2016

De Druivenkoers in augustus, het veldrijden in december. Wielersport-liefhebbers kénnen Overijse. Maar ook de recreatieve fietser kan zich hier helemaal uitleven. De IJsevallei en de heuvels van het Dijleland bieden voor elke fietser wat wils. Druivensuiker voor onderweg? Niet nodig. In de Druivenstreek haal je je suikers rechtstreeks uit de tafeldruif.

EEN FIETSPARCOURS MET PIT IN EEN FRUITIGE REGIO

Druivensuiker niet nodig

10 - PITTIG OVERIJSE - DRUIVENFIETSROUTE

Page 11: Toeristisch magazine overijse 2016

Goede benenIn de Druivenstreek kan je maar beter ‘goede benen’ hebben als je je fiets van stal haalt. De streek biedt zoveel fietsmogelijkheden dat je er gegarandeerd meer dan één tochtje wil maken. Wil je zo-als Briek Schotte “stampen en afzien tot ge niet meer weet van welke parochie ge zijt”? Enkele kuitenbijters temmen in jouw persoonlijke strijd om de bolletjestrui? Zoek je het in het Zoniënwoud om écht al-les te geven tijdens een ruige mountainbiketocht? Of doe je het liever kalm aan tijdens een rustig ritje met de kinderen? Fietsroutes zijn er bij de vleet in de Druivenstreek.

Fietsen van teler naar telerEén van die tochten kreeg de toepasselijke naam ‘Druiven-fietsroute’: een unieke route om de Druivenstreek te ont-dekken op je stalen ros. Deze gevarieerde fietstocht toont je

de regio in al haar gedaanten: velden en bossen, hellingen en valleien. En je bent natuur-lijk niet in de Druivenstreek geweest als je haar bekendste streekproduct niet hebt ge-proefd. De fietsroute leidt je daarom langs druiventelers waar je de trossen tafeldruiven -mét kwaliteitslabel- rechtstreeks in de serres kan uitkiezen. Verser dan dat krijg je ze niet. Plan je fietstocht dan wel tussen half juli en eind oktober.

In het zadelStarten met deze 25 kilometer lange tocht doe je aan Dru!f, het huis van de tafeldruif ② in het centrum van Overijse (Waverse-steenweg 2). Fietsknooppunten 40, 6 en 7 gidsen je al gauw het centrum van Overijse uit over autovrije fietsroutes. Even doortrappen om dat kleine col-letje de baas te kunnen en je kan voluit genieten van prach-tige vergezichten over de uitge-strekte velden op het plateau.

Fiets richting knooppunt 57 via het centrum van Huldenberg naar Duisburg. Blaas daar uit in de schaduw van de majestueuze lindeboom en spring meteen even binnen bij één van de ser-ristenbedrijven. Dat van ancien Willy De Kerk ③ als hij terug is van de markt of van de jonge teler Jeroen Vandenbussche op De Voarenberg ④ die in zijn winkeltje het lekkerste van de streek verkoopt. Een bezoek aan een serre vol zoete, rijpe, witte of blauwe druiven is een belevenis op zich.

In het zadel maar weer, want er valt nog heel wat te bele-ven. Volg knooppunten 60 en 44 voor een prachtige rit over de Kapucijnendreef door het Zoniënbos. Ook dat is de Drui-venstreek! De Kapucijnendreef is één van de majestueuze dre-ven die het bos doorsnijden. Onder de statige, eeuwenoude beuken fiets je door een natuur-lijke gotische kathedraal naar

Jezus-Eik. De Woudpoort ⑤, aan de rand van het bos, vormt het schilderachtige decor voor een ijssalon, een fietsverhuurpunt en een infopunt over het bos.

Op weg naar knooppunt 40, het eindpunt van je route, kan je bij nog meer serristenbedrijven langslopen.

Bij Druiven en wijnkelders Soniën ⑥ smul je niet alleen van heer-lijke tafeldruiven, je degusteert er ook druivensap, aperitieven en wijnen. Gemaakt van de lichtbeschadigde druiventros-sen en marktoverschotten van de telers in de omgeving. In twee maanden tijd worden zo enkele tientallen tonnen ge-perst tot sap en wijn. Gezond-heid!

Al meer dan 100 jaar telen ze druiven bij Druiven Dewit ⑦. Koen Dewit verzekert er de vijfde generatie in het familie-bedrijf. En spring ook even

PITTIG OVERIJSE - DRUIVENFIETSROUTE - 11

Jos (52):“Ik ben een fietser in hart en nieren. Elk weekend trap ik ettelijke kilome-ters weg. Alleen of met een groep vrienden. Ook in eigen streek. Pittige colletjes vind je hier genoeg. En dat klimmen wordt altijd beloond met de prachtigste uitzichten. Mijn favoriet? Via het IJsepad, de Kaalheide en Lindaal naar de Horenberg. Wat een panorama. Met Eizer aan je voeten ben je de koning te rijk!”

U ITNEEMBAAR

© L

ande

r Loe

ckx

Page 12: Toeristisch magazine overijse 2016

binnen bij serrist Ronald Van-derkelen ⑧, waar je op je wen-ken wordt bediend als je stevig aan de bel trekt. Geniet ook van de authentieke serres in een schilderachtige omgeving.

Net voor je het centrum van Overijse weer induikt, komt er een prachtige, traditione-le serristenvilla op je pad: de villa Raussens ⑨. Gesitueerd op de noordgrens van het ter-rein kijkt ze fier uit over de lager gelegen serres. Helrood gevelmetselwerk, lichtgrijs ge-schilderde speklagen, een fraai, houten portiek en een balkon met smeedijzeren borstwering. Dames en heren van stand, die serristen!

TIP! Nog niet uitgefietst? Boek een dagtrip in groep en maak een fiets- of mountainbiketocht met een gids. Neem een kijkje op p. 4

Hang je fiets aan de haak Moe gefietst? Hang je fiets aan de haak in het centrum van Overijse en geniet van een hap-je en een drankje in één van de cafés of tavernes. Wip nog even binnen in het bezoekerscentrum Dru!f, het huis van de tafeldruif, met zijn interactieve tentoon-stelling over de geheimen achter de tafeldruif. Taverne Den Bonten Os bij het bezoe-kerscentrum heeft een warm hart voor fietsers. Ze draagt het label ‘fietsvriendelijk’. Dat betekent dat zij zich speciaal inspant voor de fietstoerist. Neergevlijd op het terras kan je alvast je volgende route uit-kiezen!

Praktische info over de serristen en fietsvriendelijke cafés vind je op pagina 19

12 - PITTIG OVERIJSE - DRUIVENFIETSROUTE

Page 13: Toeristisch magazine overijse 2016

ERFGOEDWANDELING IN DE VOETSPOREN VAN DE DRUIVENTELERS

‘4G’ in Overijse

Groen en gastvrij. Dat is Overijse ten voeten uit. De mooie drui-vengemeente kent bovendien een rijke geschiedenis: die van de druiventeelt. Van die historische achtergrond kan je voluit proeven als je je wandelschoenen aantrekt voor een erfgoed-wandeling in het centrum van Overijse. De wandeling ‘Over-ijse anders bekeken’ toont de gemeente in al haar facetten: van een 17de-eeuwse patriciërswoning tot een modern admi-nistratief centrum in een voormalige graanmaalderij. Groen, gastvrij en geschiedenis… En die vierde g dan? Van gezonde tafeldruiven natuurlijk!

③ SINT-MARTINUSKERK PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING - 13

UITNEEMBAAR

Page 14: Toeristisch magazine overijse 2016

Handelaars, heren en prinsenIn een lus van drie kilometer leidt de erfgoedwandeling je langs historisch interessante plaatsen in het centrum van Overijse. Je trapt af aan Den Bonten Os (Waversesteenweg 2) ②. Deze 17de-eeuwse patriciërs-woning was ooit dé ontmoetings-plaats voor de handelaars en de heren met aanzien van Overijse. Vandaag kan je er terecht in Dru!f, het huis van de tafeldruif: een interactief, kindvriendelijk én leerrijk be-zoekerscentrum. Een bezoek

aan Dru!f levert je tal van tips op voor een ontdekkings-tocht door Overijse én weetjes over het rijke verleden van de Druivenstreek. Een interessan-te start van je wandeling. En straks kan je er opnieuw neer-strijken… op het terras van de taverne. Om te genieten van een smakelijk streekgerecht of een verfrissend drankje. Maar eerst op pad.

Wandel tegenover Dru!f de trappen van de Sint-Martinuskerk ③ op. Onder het koor bevindt

zich de bijzondere grafkelder van de prinselijke familie Hor-ne. Eén van de prinsen is in een wel heel originele gedaante te-ruggekeerd naar Overijse. Die ontmoet je straks.

Onder het goedkeurende oog van een bekende Overijse-naar, taalkundige en huma-nist Justus Lipsius, volg je de karakteristieke S-bocht van Overijse. Bovenaan het Justus Lipsiusplein prijkt het statige gemeentehuis. Ook wel ge-kend als het Coninckxhuys ④,

naar Filips de Schone. Wil je het gemeentehuis eens bezoeken? Vraag ernaar bij de dienst Toerisme!

Lekker lang wandelen in het groenBij het beklimmen van Solhei-de maak je steeds beter kennis met de glooiingen van de Drui-venstreek en met de geschiede-nis van de druiventeelt. Over de kasseien, langs de kerkhof-muur, leidt de route je tussen de serres door. En daar torent een prachtige serristenvilla bo-

⑥ HET HUIS WAAR JUSTUS LIPSIUS OP LATERE LEEFTIJD VERBLEEF

14 - PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING

Page 15: Toeristisch magazine overijse 2016

ven het landschap uit: de woning Raussens ⑤. Voorname villa’s als deze getuigen vandaag nog steeds van de welstand die de ‘glazen dorpen’ kenden.

De tentoonstelling in bezoe-kerscentrum Dru!f leerde je al dat Felix Sohie in 1865 de eerste serres bouwde in Hoei-laart. Dat was het startsein voor een periode van welvaart in de streek. In Overijse trekken de broers Danhieux de teelt onder glas op gang. De serrebedrijven van de pioniers groeien uit tot

florissante familiebedrijven.Na enkele jaren schitteren dui-zenden serres op de heuvelrug-gen van de Brabantse druiven-gemeenten. Vandaag zijn het er niet meer zo veel, maar... heb je aan je fototoestel gedacht? De zilveren schittering van de zon op de overblijvende serres biedt altijd een prachtig schouwspel. Je maakt gegarandeerd fenome-nale foto’s. In elk seizoen!

⑤ VILLA RAUSSENS

⑦ HET KASTEEL VAN IJSE

④ CONICKXHUYS

PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING - 15

② STARTPUNT: DEN BONTEN OS

UITNEEMBAAR

Page 16: Toeristisch magazine overijse 2016

De helling afIn de tuin van de Academie voor Muziek, Woord en Dans, het huis van Justus Lipsius ⑥, zoek je nog meer groen op (P.I. Tay-mansstraat 10). Hier is het even opletten geblazen: je wandelt op de binnenkoer van de muziekacademie de grote deur door. Die mondt uit in de tuin. En dan gaat het verder langs de Kardaan, een klein steegje met een groots verleden als over-blijfsel van de oude vestingwallen. Op weg naar de Leegheid gluur je even door het hek in de kasteelmuur van het kasteel van IJse ⑦, de residentie van de heren van Overijse. Het kasteel is nu in gebruik als schoolgebouw, maar je kan je de grandeur van het gebouw in zijn glorietijd perfect voorstellen. Op de steen bij de Kellebron, aan de voet van de kasteelmuur, zie je nog de verweerde wapenschilden van de prin-sen van Horne.

Hoe rustgevend de kasteeltuin moet zijn geweest, des te levendiger ging het eraan toe in de Leegheid. Dat was ooit een volk-se wijk waar tientallen cafés vertier boden. Mét een eigen brouwerij, brouwerij Loot-voet ⑧, die tot 1977 het bekende Leffebier brouwde. De brouwerij is omgetoverd tot een residentie met lofts. Wandel even de binnenkoer op waar de oude brouwketel fier pronkt.

Langs het waterMaar waar is toch die IJse die haar naam gaf aan de gemeente? Je wandelt erlangs op weg naar het park Mariëndal. Je duikt het park in en zet je tochtje verder langs de grote vijver, richting cultuurcentrum Den Blank ⑪, waar je ook water hoort klateren. In de Begijnhofbron ⑫ meer be-paald. Met een beetje fantasie zien we de begijnen hun was nog doen aan de bron. De 18de-eeuwse begijnhuisjes staan er niet meer, maar de Begijnhofkapel ⑭ kan je wél nog bewonderen. En vandaag zou-den de begijnen misschien maar wat blij zijn met een zwembad ⑩ en een biblio-theek ⑬ in de buurt.

Wat verder op de site reikt een imposant ge-bouw naar de hemel: de Vuurmolen ⑮! Aan de voet ervan ontdek je nóg meer water in een door een bron gevoed waterbekken. Dat water diende als koelwater voor de dieselmotoren van de Meunerie Stevens & Decoster, een industriële graanmaalderij met stoomaandrijving. Waarschijnlijk de eerste volledig betonnen fabriek van Bel-gië, gebouwd in ter plaatse gestort gewa-pend beton. Het gerestaureerde gebouw biedt nu onderdak aan de gemeentelijke diensten. Ga er zeker eens een kijkje ne-men tijdens de kantooruren!

De heuvelflanken van het DijlelandOverijse ligt in het heuvelachtige Dijle-land. Omhoog dus weer. Een sympathieke kasseiweg brengt je langs het voetbalsta-dion ⑯. Boven word je beloond met prach-tige panorama’s over het Brabantse leempla-teau en over het centrum van de gemeente. Je hoge uitkijkpunt biedt je een adembe-nemend zicht op de zuidgerichte heuvel-flank waar ooit honderden druivenserres blonken in de zon. En dan is het tijd om langs de Loens-delle af te dalen richting Stationsplein met het voormalige tramstation ⑰ van de Buurtspoorwegen. In de gloriejaren van de druiventeelt tufte de tram van Groenen daal naar Overijse om de ton-nen hout, glas, ijzer, kolen en mest aan te voeren, die nodig waren voor de teelt onder glas. In de omgekeerde richting werden de druiven naar het treinstation van Groenendaal gebracht. Klaar voor de export! Vandaag kan je in de brasserie terecht voor een verkoelende drank of een Vlaamse klassieker.

In de Sint-Martinusmarkthal ⑱ werden tot 1974 druiven verhandeld. In augus-tus davert de marktplaats van het feest-gedruis, want dan vieren de Overijsenaren de Druivenfeesten. Zes dagen feest met optredens, een druivententoonstelling, stoet, wandelingen en fietstochten én de verkiezing van een Druivenambassadeur.

Terug aan het vertrekpunt in taverne Den Bonten Os, wacht je die bijzondere Prins van Horne, een amberkleurige tripel van hoge gisting. Het is heerlijk uitblazen op de binnenkoer.

⑧ BROUWERIJ LOOTVOET

⑮ DE VUURMOLEN

⑰ HET VOORMALIGE TRAMSTATION

⑨ FEZELARENSTRAAT

16 - PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING

Page 17: Toeristisch magazine overijse 2016

HEUVELSTRAAT

FEZELARENSTRAAT

SCHAVEI

GEBR. DANHIEUXSTR.

P.I. TAYMAN

SSTRAAT

JUSTUS LIPSIUS-PLEIN

OUDE JEAN TOMBEURSTRAAT

MOLENDREEF BEGIJNHOF

STATIONSPLEIN

DR

. J.P

. DIE

U-

DO

NN

ÉST

R.

EEUWFEESTPLEIN

BORCHTHOF

STATIONSSTRAAT

LEEGHEIDIJSEWEG

J.B. DEKEYSERSTRAAT

KARDAAN

STAF

HOUDER BRAFFORTLAAN

WAVERSE

STEENWEG

TER

HU

LPEN

SEST

EEN

WEG

DREEF

PASTORIESTRAAT

MOLLENBERG

WARANDELAAN

GR. EGM. & HOORNLAAN

IJSKELDERLAAN

SOLHEIDE

LOENSD

ELLEWEG

LOEN

SDELLEW

EG

BRUSSELSESTEENW

EG

1. Den Bonten Os

Bezoekerscentrum Dru!f

2. Sint-Martinuskerk

3. Coninkxhuys

4. Serristenwoning Raussens

5. Justus Lipsiushuis

6. Kasteel van IJse

7. Brouwerij Lootvoet

8. Fezelarenstraat

9. Begijntjesbad

10. CC Den Blank

11. Begijnho�ron

12. Bibliotheek

13. Begijnho�apel

14. De Vuurmolen

15. Voetbalstadion

16. Voormalig tramstation

17. Markthal

1. START

⑫⑪

⑦③

50 METER

Erfgoedwandeling (3 km)

Groene wandellus (6 km)

Knooppunt wandelnetwerk Zuid-Dijleland

30

30

ERFGOEDWANDELING 3KM in de voetsporen van de druiventelers

PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING - 17

UITNEEMBAAR

Page 18: Toeristisch magazine overijse 2016

KOUTERSTRAAT

JEF LAMBEAUXLAAN

KOUTERSTRAAT

KLE

I NVE

LDW

EG

KALVARIE

BERG

STAF

HOUDER BRAFFORTLAAN

BLEKERSSTRAAT

PUTTESTRAAT

IJSKELDERLAAN

GR. EGM. & HOORNLAAN

IJSEPAD

DREEF

DREEF

WARANDELAAN

KOUTERSTRAAT

KORTEVELD

LUXEMBURGLAAN

BELGIËLAAN

ITALIELAAN

FRANKRIJKLAAN

VRONENBERGLAAN

KORENARENSTRAAT

CLEMENT VANOPHEMSTR

AAT

WALRAVENBOSSTRAAT

KONINGSBERG

SOUFFRAANSTRAAT

P.I. TAYMAN

SSTRAAT

NEDERLAN

DLAAN

GROENEWEG

BIESMUITERLAAN

VLEUGSTRAAT

P.I. TAYMAN

SSTRAAT

JUSTUS LIPSIUS-PLEIN

STATIONSSTR.

IJSEWEG

KARDAAN

GEBR. DANHIEUXSTR

.

MOLLENBERG

WAVE

RSESTW.PASTORIE-

STRAAT

SOLHEIDE

BRUSSELSESTEENW

EG

Druiven VanderkelenGroeneweg 62

100 METER

Groene wandellus (6 km)

Alternatieve route

Erfgoedwandeling (3 km)

Knooppunt wandelnetwerk Zuid-Dijleland

30

32

31

317

316

319318

32

EXTRA GROENE WANDELLUS 6 KM op bezoek bij de druiventeler, van juli tot oktober

18 - PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING

Page 19: Toeristisch magazine overijse 2016

Blauw en wit goud

Druiven mét kwaliteitslabel

Overijse heeft nog meer wandelplezier voor je in petto. In het druivenseizoen, van juli tot oktober, kan je de erfgoedwandeling uitbreiden met een 6 kilome-ter lange groene wandellus. Deze wandeling voert je langs pittoreske plekken en idyllische landschappen in de Druivenstreek. Ze verrast met fraaie natuur, bosrijke valleien en knappe vergezichten. Je ontdekt de waterrijke IJsevallei en de holle wegen van het beschermde landschap Koningsberg. Wil je de Druivenstreek tot in je diepste vezels proeven? Stap dan zeker binnen bij een serrebedrijf. Het bedrijf van serrist Ronald Vanderkelen (Groeneweg 62) is er zo eentje. Drie generaties al bestaat dit kleinschalige familie bedrijf. In augustus en september neemt Ronald je met plezier mee in de serres waar de volle trossen voor het uitkiezen hangen. Je koopt er het blauwe en witte goud rechtstreeks uit de serre: de blauwe Royal en Leopold III met hun dikke, zoete bessen en de ambergele Baidor met zijn lichte muskaatsmaak. Dacht je trouwens dat je al het moois van de streek al had gezien? Kijk dan maar eens goed naar de verstilde schoonheid van een volle druivenserre. De kronkelige druivenranken, de weelderige trossen, het groenige, gefilterde licht dat door de druivenblaren valt. Pure poëzie.

Wist je dat de Vlaams-Brabantse tafeldruif een Europese erkenning kreeg met de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)? Dat label garandeert de af-komst en de kwaliteit van de tafeldruiven.De terrassen van de verschillende cafés en tavernes in het centrum zijn nog open, ideaal om even na te genieten. Groen, gastvrij, geschiedenis en ge-zond: een bezoek aan Overijse heeft gegarandeerd indruk gemaakt. En met in het totaal 9 kilometer in de kuiten, smaakt dat drankje dubbel! Schol!

Serrist bezoeken? Hier vind je de nodige informatie. Al deze serristen zijn lid van De Sterredruif en behaalden in 2008 het BOB-label voor de tafeldruif (Beschermde Oorsprongs-benaming). Je vindt de serristen vlakbij het fietsknoop-puntennetwerk.

Meer informatie: www.tafeldruif.be

OVERIJSE• Filip Luppens Brusselsesteenweg 538 (Jezus-Eik) ∙ 0474 78 22 51 Ligt op 350 m van het fietsknooppuntennetwerk• Filip en Koen Dewit Brusselsesteenweg 262 (centrum) ∙ 0478 54 24 55 Ligt op 500 m van het fietsknooppuntennetwerk• Ronald Vanderkelen Groeneweg 62 (centrum) ∙ 0471 84 45 96 Ligt op 1 km van het fietsknooppuntennetwerk• Gilbert Distelmans Terhulpensesteenweg 398 (Maleizen) ∙ 02 688 05 00 Ligt op 1,5 km van het fietsknooppuntennetwerk• Paul Olieslaeger Terhulpensesteenweg 226 (Maleizen) ∙ 02 687 70 93 Ligt op 600 m van het fietsknooppuntennetwerk

TERVUREN• Willy De Kerk Huldenbergstraat 67 (Duisburg) ∙ 0498 68 34 26 Ligt aan het fietsknooppuntennetwerk• De Voarenberg - Jeroen Vandenbussche Achterstraat 23 (Duisburg) ∙ 0486 10 81 06 Ligt op 850 m van het fietsknooppuntennetwerk

HOEILAART• Eric Van Camp Joseph Kumpsstraat 33 ∙ 0475 54 64 03 Ligt op 150 m van het fietsknooppuntennetwerk

Uitpuffen onderweg?Rustpunten en fietscafés

OVERIJSE CENTRUM• Taverne De Met, Justus Lipsiusplein 1• Taverne Den Bonten Os, Waversesteenweg 2

JEZUS-EIK• IJssalon en fietsverhuurpunt De Woudpoort,

Brusselsesteenweg 700• Gemeenschapscentrum de Bosuil, Witherendreef 1

DUISBURG• Eetcafé Pachthof Stroykens, Merenstraat 19

TERLANEN• Herberg ’t Klein Verzet, Bollestraat 1

PITTIG OVERIJSE - ERFGOEDWANDELING - 19

Page 20: Toeristisch magazine overijse 2016

Jezus-Eik: mountainbiken met Mikel

20 - PITTIG OVERIJSE -MOUNTAINBIKEN MET MIKEL

BAROKKE KERK VAN JEZUS-EIK

Page 21: Toeristisch magazine overijse 2016

DRUIVENAMBASSADEUR MIKEL EN VRIENDEN TESTEN DE HALVE DAGTRIP JEZUS-EIK

Voetballers op de fietsDe eerste echte kou van het seizoen bijt in handen en wan-gen als de fietsen worden uit-geladen aan De Woudpoort in Jezus-Eik. Een stralende herfst-zon en blauwe lucht lijken het decor te gaan vormen voor de mountainbiketocht die op het programma staat. “Wij zijn ei-genlijk voetbalvrienden,” lacht Mikel, “maar altijd in om iets uit te proberen. Deze begelei-de mountainbiketocht in het Zoniën woud is geknipt om je met een vriendengroep spor-tief te amuseren. In onze prach-tige streek kan dat alleen maar goed gaan.” De sfeer zit er in elk geval goed in: de lachsalvo’s zijn niet van de lucht. Een paar huurfietsen worden aangeme-ten, helmen gaan vastberaden op de hoofden, gids Jan geeft de laatste instructies en daar gaat het richting eerste stop: de Onze-Lieve-Vrouwkerk.

Een gezegende tochtVoor een voorspoedige tocht moet er absoluut even halt ge-houden worden aan de kleine, barokke kerk van Jezus-Eik. De restanten van de ‘duivelseik’,

of de ‘Jezukens-eik’, die het gehucht zijn naam bezorgde, bevinden zich achter het koor. Het Mariabeeldje dat aan de boom hing, werd door bede-vaarders dan wel bezocht om-dat het genezing bracht, het kan in elk geval geen kwaad om de stronk even aan te raken om een vlotte tocht af te smeken. Daarover zijn de vrienden het eens. Even warm fietsen dan, op één van de vlakke dreven in het Zoniënwoud, richting Vierarmenkruispunt. Maar zo plat blijft het hier natuurlijk niet. “Zet je maar schrap voor de eerste afdaling,” lacht Jan. Dankzij de instructies van de gids rijden de mannen als vol-leerde mountainbikers de hel-ling af. “Het leuke aan dit soort tochten is dat je echt midden-in de natuur bent, weg van de grote wandelpaden,” merkt Mikel op. De vrienden knijpen er even een wedstrijdje ‘om ter eerst weer boven’ uit. Jelle is al halfweg, maar moet toch forfait geven. “Van beneden zag het er makkelijker uit dan ik dacht,” geeft ook Wim toe.

“Bij het afdalen zachtjes remmen! Ga je te hard, knijp dan niet plots je linkerrem dicht,” beklemtoont gids Jan. “En vooral niet té voorzichtig rijden, want dan ga je gegarandeerd onderuit.” Druivenambas-sadeur Mikel en vrienden Christophe, Wim, Jelle en Bram knikken aandachtig. “Maar ik wil jullie niet bang maken,” lacht Jan. “Genieten van het sporten en van het bos is de boodschap!”

PITTIG OVERIJSE - MOUNTAINBIKEN MET MIKEL - 21

Page 22: Toeristisch magazine overijse 2016

Het rode klooster is witEn dan ontsluit het bos een prachtige open plek met vijvers, moerassen en een fantastisch wit gebouw: het Rood Kloos-ter, een Augustijner priorij. Of de naam nu komt van de rode mortel die de mu-ren van de kloostergebouwen bedekte, of van de ‘gerooide’ plek in het bos waar het klooster en de kerk werden gebouwd, maakt niet uit. Het is een betoverende site en … het Rood Klooster is nu in elk geval wit. Stevig doorfietsen over glibberige bos-grond en holle wegen brengt de groep naar natuurreservaat Drie Borren of Drie Fonteinen in Oudergem aan de rand van het Zoniënwoud. Het liefelijke gebouwtje dat tussen de bomen opdoemt, had een heel wat minder zachtaardige functie. Het deed namelijk dienst als gevangenis voor de dieven, stropers en struikrovers die in het bos aangehouden werden.

Een kathedraal van beukenHet Zoniënwoud heeft écht veel te bieden. Ook wat uitdagende mountainbikeroutes betreft! ‘De Ardennen in het klein’ zegt actrice en streekgenote Veerle Baetens over de regio, en dat wordt volmondig be-aamd door Mikel en zijn bende. Gids Jan voegt eraan toe: “Het Zoniënwoud biedt

22 - PITTIG OVERIJSE -MOUNTAINBIKEN MET MIKEL

B&B HIPPO-DROOM

Een beetje mountainbiketocht moet wat modderig zijn, toch?

Page 23: Toeristisch magazine overijse 2016

PRAKTISCH

PROGRAMMA HALVE DAGTRIP

Begeleide mountainbiketocht met vertrek aan De Woudpoort in Jezus-Eik. De gids neemt je mee voor een avontuurlijke tocht en stopt onderweg voor een korte pitstop. De tocht varieert van 15 tot 60 km en voert je langs bezienswaardigheden als het Rood Klooster, het Bosmuseum en de Drie Fonteinen. Ook andere mountainbike-routes in Overijse zijn mogelijk.

Prijs afhankelijk van programma

mogelijkheden te over om de tocht aan te passen aan elke groep en aan elk type mountainbiker. De begeleide mountain-biketochten variëren van 15 tot 60 kilo-meter en ik stem ze af op het niveau van de groep. Een stevige tocht voor de lief-hebbers? Of een initiatie voor beginnende mountainbikers, mét een ‘chicken lane’ hier en daar als vangnet. Alles kan.” Het bos is bovendien altijd prachtig. Ook vandaag, nu de herfst tegen de winter aan-leunt, en het modderig is in het bos, en nat. De blauwe lucht, het heldergroene mostapijt en de roestbruine beukenbla-deren vormen een magnifiek schouw-spel. De laagstaande zon tovert een gou-den gloed tussen de hoge, kaarsrechte beuken stammen. Het is duidelijk waarom het Zoniënwoud de ‘beukenkathedraal’ wordt genoemd.Christophe en Bram kijken al uit naar het biertje bij B&B Hippo-Droom, maar eerst gaan ze nog even voluit voor ‘de splash’.

ModderbadEen beetje mountainbiketocht moet wat modderig zijn, toch? Daarom gidst Jan de groep resoluut naar een technisch stukje. Met onderaan de helling… een giganti-sche modderplas. Jan herhaalt nog even hoe het moet: “Je gewicht naar achteren

verplaatsen op je zadel, anders ga je gega-randeerd over je stuur heen. Op die bos-grond val je dan wel niet zó hard, maar toch… En doorfietsen, niet aarzelen: je hebt wat snelheid nodig om over de ob-stakels heen te komen. In het wellness-centrum betaal je smakken geld voor zo’n modderbaden en hier heb je ze gratis en voor niets én helemaal op temperatuur,” grijnst Jan.

Mikel, Christophe, Wim, Jelle en Bram sturen hun fietsen recht door de plas heen, niet op de glibberige zijkanten, pre-cies zoals Jan voordeed. ‘Splashen’ doet het absoluut! En dan gaat het richting B&B Hippo-Droom over een singletrack, een smal en slingerend pad. Hobbelig, glad en met veel boomwortels en krap-pe bochten tussen de bomen door, is dat een wat technischer stukje. Mikel staat al met één been op het laatste stukje van het singletrack. De anderen aarzelen. Die Hippo-Droom en dat bier komen nu echt wel heel dichtbij. En ligt daar geen vlak fietspad naast dat slijkerige pad? Nog even stevig doortrappen langs het Bosmuseum en daar wacht een charmante belle époque- villa je op voor een pitstop. “Hier kan je je fiets schoonspuiten.” Davy en Sophie van de Hippo-Droom wachten

de groep op. “En nee, over die modderige kleren hoef je je geen zorgen te maken. Als je elke dag wandelaars, fietsers en rui-ters ontvangt, kan je interieur echt wel tegen een stootje.” “Dat is precies wat ik bedoel als ik het heb over de schoonheid van de streek én haar inwoners,” glim-lacht Mikel. “Een hartelijk welkom krijg je hier overal.” Later, de groep twijfelt bij het vertrek naar Jezus-Eik even over de route, staat Davy in een wip klaar met de kaart van het Zoniënwoud.

In de regen naar Jezus-EikDe spatjes regen van daarnet zijn intus-sen veranderd in een serieuze hoosbui. Het tempo wordt nog wat opgedreven. In De Woudpoort kan je niet alleen terecht voor fietsenverhuur en uitleg over het bos, maar ook voor ambachtelijk bereid ijs en andere desserts. Een welkom vooruitzicht, al kiezen de heren nu toch maar voor een vers gebakken pannenkoek. De hete douche wacht. De halve dagtrip is getest én goedgekeurd! “Doen we nog!” besluiten de vrienden. ”Eigenlijk wisten we het al, maar deze rit door het Zoniën-bos bevestigt nog maar eens dat in de Druivenstreek ook buiten het druiven-seizoen enorm veel te beleven valt.”

PITTIG OVERIJSE - MOUNTAINBIKEN MET MIKEL - 23

B&B HIPPO-DROOM

Page 24: Toeristisch magazine overijse 2016
Page 25: Toeristisch magazine overijse 2016

Aan de zomen van het Zoniënwoud ligt een spiegel te glanzen… Het meer van Overijse-Genval. In elk seizoen weet het te bekoren met zijn betoverende schoon-heid. In de lente, kabbelend onder een frisse lentebries. Spiegelglad glinsterend op een vroege zomerochtend. In de herfst, wanneer de nevelsluiers geheimzinnig uit het water opstijgen. ’s Winters sprookjesachtig mooi met de oevers bedolven onder de sneeuw.

Het meer van Overijse-Genval heeft een oppervlakte van maar liefst 18 hectare. Twee derde daarvan ligt op het grondgebied van Overijse. Met een watersportbasis en mountainbikeroutes rondom biedt het heel wat sportieve mogelijkheden. Neem ook een kijkje bij het opvallende vijfsterrenhotel Château du Lac, de bron van de Schweppes… Een gids vertelt je graag meer over de bijzondere residenties langsheen het meer. Vraag ernaar bij de dienst Toerisme.

Een spiegel in het bos

PITTIG OVERIJSE - UITGELICHT - 25

Page 26: Toeristisch magazine overijse 2016

Slaap op beide oren!

Alle logies zijn vergund of erkend door Toerisme Vlaanderen. De opgegeven prijzen voor hotels en gastenkamers gelden voor een tweepersoonskamer.

Zoveel te zien, te doen en te beleven in de Druivenstreek. Je kan er gerust meer dan één dag doorbrengen. En dan slaap je op beide oren op één van deze leuke adressen. Wil je in alle vrijheid kamperen of geniet je liever van de luxe van een hotel of heb je het graag persoonlijk in een B&B? Voor iedereen is er wat wils. Ook groepen zijn van harte welkom in Overijse.

OVERNACHTEN IN OVERIJSE

26 - PITTIG OVERIJSE - OVERNACHTEN IN OVERIJSE

Hotels• Panorama***

Hengstenberg 77, 3090 Overijse Tel.: 02 687 71 98 – Fax: 02 687 43 86 [email protected] www.hotelpanorama.be 54 hotelkamers ⋅ Restaurant Vanaf 98 EUR/nacht

• Soret*** Kapucijnendreef 1, 3090 Overijse (Jezus-Eik) Tel.: 02 657 37 82 – Fax: 02 657 72 66 [email protected] ⋅ www.hotel-soret.be 43 hotelkamers ⋅ Restaurant en welness Vanaf 120 EUR/nacht

• Avalon** Waversesteenweg 329, 3090 Overijse (Tombeek) Tel.: 02 688 47 88 – Fax: 02 688 47 98 [email protected] ⋅ www.hotel-avalon.be 11 hotelkamers ⋅ Restaurant Vanaf 70 EUR/nacht

Gastenkamers• Green Hill Guest House

Ogentroostlaan 16, 3090 Overijse Mobiel: 0477 28 00 27 [email protected] www.greenhillguesthouse.be 1 appartement en 1 kamer ⋅ Tuin Vanaf 75 EUR/nacht

• Modern passiefhuis Sint-Annastraat 117, 3090 Overijse Mobiel: 0499 40 80 16 [email protected] www.airbnb.be/rooms/6639523 1 kamer zonder ontbijt (Airbnb) Tuin en fitnessruimte Vanaf 35 EUR/nacht

Camping• Welcome**

Kouterstraat 104, 3090 Overijse Tel.: 02 687 75 77 ⋅ Mobiel: 0477 53 09 01 [email protected] Open van 1 april t.e.m. 31 oktober 81 standplaatsen – 4 voor trekkers 8 voor tenten Vanaf 13,50/nacht

Page 27: Toeristisch magazine overijse 2016

Straffe streekStreekproducten proeven? Daarvoor moet je absoluut in Overijse zijn. Streekbieren, kaastaart en, het neusje

van de zalm, de Vlaams-Brabantse tafeldruif. Kraakvers uit de serre of verwerkt in olie, ijs of aperitieven.

PITTIG OVERIJSE - STRAFFE STREEK - 27

Jules en Fien (18):“Met onze jeugdbeweging gingen we op kamp in Kamp Kwadraat in Overijse. Echt een aanrader. We hadden mooi weer, dus we hebben volop kunnen ravotten. Ruimte genoeg: grote grasvel-den, een voetbalveld en een speeltuin. Toen het weer wat minder was, konden we terecht in de verschillende zalen. We namen allemaal blije kin-deren mee naar huis.”

TIP: Verneem meer over de Prins van Horne in de groepsuitstap ‘Tussen pot en pint’ op pagina 8.

In groep• Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat

Nijvelsebaan 190, 3090 Overijse Tel.: 02 686 31 30 [email protected] www.kampkwadraat.be 2 zalen (160m² en 320m²), 6 polyvalente zalen (50m²) en ingerichte keuken Grote speeltuin en boomgaard Prijzen op aanvraag

• Jeugdverblijfcentrum De Hagaard Hagaard 45, 3090 Overijse Tel.: 02 310 40 48 [email protected]

www.dehagaard.be 12 slaapzalen, residentie, 6 werklokalen, polyvalente zaal, eetzaal en 2 ingerichte keukens ⋅ Midden in het groen Volpension mogelijk Prijzen op aanvraag

VRIJETIJDSCENTRUM KAMP KWADRAAT

Page 28: Toeristisch magazine overijse 2016

DATUM ACTIVITEIT ORGANISATIE PLAATS INFO

ZO 24/1/2016 – 14U00 NIEUWJAARSWANDELING TERLANEN MET KOFFIETAFEL PASAR OVERIJSE KERK TERLANEN 02 687 65 21 [email protected]

ZO 7/2/2016 – 14U00 WINTERSE WANDELING IN MALEIZEN PASAR OVERIJSE PARKING MALEIZEN 02 657 33 95 [email protected]

DI 9/2/2016 – 9U15 & 13U15 SPOCJE DE GEHEIMEN VAN MAURICE GEMEENTE OVERIJSE DRU!F 02 785 33 73 [email protected]

DO 17/3/2016 – 14U00 JUSTUS LIPSIUSWANDELING NATUURGROEPERING ZONIËNWOUD JUSTUS LIPSIUSPLEIN 0477 32 83 61 [email protected]

VRIJ 1/4/2016 – MA 31/10/16 OPENING DRU!F, HUIS VAN DE TAFELDRUIF GEMEENTE OVERIJSE DRU!F 02 785 33 73 [email protected]

WOE 13/4/2016 – 14U00 STREEKWANDELING MALEIZEN GIDSENBOND DIJLELAND OUDE KLOOSTER 02 687 64 24 [email protected]

WOE 13/4/2016 BRABANTSE PIJL FLANDERS CLASSICS OVERIJSE 02 303 35 00 [email protected]

ZO 17/4/2016 – 14U30 STREEKWANDELING MALEIZEN GIDSENBOND DIJLELAND OUDE KLOOSTER 02 687 64 24 [email protected]

ZO 24/4/2015 – 10U00 ERFGOEDDAG RITUELEN MET START TOERISTISCH SEIZOEN

GEMEENTE OVERIJSE I.S.M. DE BEIERIJ VAN IJSE DRU!F 02 785 33 73

[email protected]

ZO 1/5/2016 – 8U30 MOUNTAINBIKE TOERTOCHT MTB OVERIJSE TEMPO OVERIJSE 0477 90 97 45 [email protected]

JUNI - 19U30 JULI EN AUGUSTUS - 19U00 WOENSDAGAVONDWANDELINGEN PASAR OVERIJSE OVERIJSE 02 687 64 24

[email protected]

ZA 31/7/2016 – 9U30 FAMILIEWANDELING LANGS TRAGE WEGEN IN TOMBEEK KEIZER KARELVERENIGING CENTRUM TOMBEEK 0479 99 48 27 [email protected]

ZA 2/7/2016 – 8U00 BOSUILTOCHT JEZUS-EIK IJSETRIPPERS GC DE BOSUIL 02 720 23 32 [email protected]

ZO 7/8/2016 – 7U00 OMLOOP VAN DE DRUIVENSTREEK IJSETRIPPERS MARKTHAL 02 720 23 32 [email protected]

DRUIVENFEESTEN DRUIVENKOERS MARKTDAG

VRIJ 19/8/16 - WOE 24/8/16 DRUIVENFEESTEN GEMEENTE OVERIJSE OVERIJSE 02 785 33 73 [email protected]

ZA 20/8/16 – 9U00 MARKTDAG GEMEENTE OVERIJSE CENTRUM 02 785 33 73 [email protected]

ZO 21/8/16 – 14U30 DRUIVENSTOET GEMEENTE OVERIJSE CENTRUM 02 785 33 73 [email protected]

MA 22/8/16 – 14U00 BUSUITSTAP JEZUS-EIK GEMEENTE OVERIJSE MARKTHAL 02 785 33 73 [email protected]

MA 22/8/16 – 17U00 DRUIVENRACE (ALTERNATIEVE LOOPWEDSTRIJD) SPOREO I.S.M. ZONIËN ATHLETICS TEAM

BEGIJNHOFPLEIN OVERIJSE

02 686 90 20 [email protected]

DI 23/8/16 – 14U00 NATUURWANDELING GEMEENTE OVERIJSE DRU!F 02 785 33 73 [email protected]

WOE 24/8/16 VLAAMSE DRUIVENKOERS SPORTVRIENDEN OVERIJSE OVERIJSE 0477 85 48 80 [email protected]

DOORLOPEND DRUIVENTENTOONSTELLING GEMEENTE OVERIJSE DRU!F 02 785 33 73 [email protected]

DOORLOPEND BEZOEK DRUIVENSERRE EN WIJNKELDERS SONIËN SONIËN 02 657 33 20 [email protected]

ZO 4/9/16 GORDELFESTIVAL VZW DE RAND / BLOSO PROVINCIE VLAAMS-BRABANT GC DE BOSUIL 02 657 31 79

[email protected]

ZO 11/9/16 – 10U00 OPEN MONUMENTENDAG GEMEENTE OVERIJSE I.S.M. DE BEIERIJ VAN IJSE OVERIJSE 02 785 33 73

[email protected]

ZO 18/9/16 – 10U00 DAG VAN DE LANDBOUW BOERENBOND LANDELIJKE GILDEN

DRUIVEN DEWIT 02 687 91 06 [email protected]

SONIËN 02 657 33 20 [email protected]

ZO 2/10/16 – 14U00 WANDELING IN JEZUS-EIK PASAR OVERIJSE GC DE BOSUIL 02 687 65 21 [email protected]

ZA 8/10/16 – ZO 9/10/16 OPEN SERREDAG DE STERREDRUIF OVERIJSE 0474 78 22 [email protected]

ZA 22/10/16 – 18U00 OVERIJSE BY NIGHT MOUNTAINBIKE TWC-HOEKSKE MALEIZEN KAMP KWADRAAT 0498 171 210 [email protected]

ZO 23/10/16 – 8U30 DWARS DOOR HET ZONIËNWOUD TWC-HOEKSKE MALEIZEN KAMP KWADRAAT 0498 171 210 [email protected]

MA 31/10/16 – 18U00 FREAKY HALLOWEENWANDELING KIWANIS LIPSIUS DRUIVENSTREEK OVERIJSE 02 687 31 01 [email protected]

ZO 4/12/16 – 14U00 SINTERKLAASWANDELING IN TOMBEEK PASAR OVERIJSE SINT-BERNARDUSKERK 02 687 65 21 [email protected]

DECEMBER VLAAMSE DRUIVENCROSS SPORTVRIENDEN OVERIJSE OVERIJSE 0477 85 48 80 [email protected]