Tjommie brochure 2015

16
Omdat ieder kind een droom mag hebben. TJOMMIE Ndlovu Kinderprogramma

description

TJOMMIE Foundation biedt kinderen die opgroeien in townships ondersteuning, motivatie en inspiratie waardoor ze zichzelf ten volle kunnen ontwikkelen en weerbaarder worden.

Transcript of Tjommie brochure 2015

Page 1: Tjommie brochure 2015

Omdat ieder kind een droom mag hebben.

TJOMMIE Ndlovu Kinderprogramma

Page 2: Tjommie brochure 2015

In Zuid-Afrika groeien miljoenen kinderen in townships op in bittere armoede. Het TJOMMIE Ndlovu Kinderprogramma helpt kinderen hun levensomstandigheden te verbeteren en ondersteunt hen zichzelf te ontwikkelen tot gezonde en verantwoordelijke Zuid-Afrikaanse burgers.

TJOMMIE Ndlovu Kinderprogramma

TJOMMIE Foundation en Ndlovu Care GroupDe TJOMMIE Foundation is de Nederlandse fondsenwervende organisatie voor het Kinder­programma van de Ndlovu Care Group in Zuid­Afrika. In 1994 is deze organisatie gestart door het Nederlandse artsenechtpaar Tempelman. De Ndlovu Care Group heeft nu ruim 170 lokale medewerkers in dienst. De organisatie werkt in de provincies Limpopo en Mpumalanga, 200 kilometer ten noordoosten van Johannesburg. In deze gebieden wonen elk zo’n 140.000 mensen in verschillende townships.

Miljoenen kinderen groeien op in armoedeIn Zuid­Afrika leven 52.8 miljoen mensen van wie 18.5 miljoen onder de 18 jaar. Een kwart hier van groeit op zonder ouders als gevolg van de HIV/aids epidemie. 170.000 kinderen groeien op in zogenoemde ‘Youth and Child Headed Households’. Binnen deze huishoudens zorgt het oudste kind voor broertjes en zusjes. In 2013 zijn in Zuid­Afrika 3.500 jonge kinderen te vondeling gelegd. Dat is ongeveer één kind per twee uur. Elke dag weer! Eén op de vijf kinderen heeft een groeiachterstand vanwege te

Page 3: Tjommie brochure 2015

weinig of te eenzijdige voeding op baby­, peuter­ en kleuterleeftijd. Bij één op de drie vrouwen is haar eerste seksuele ervaring onder dwang. In Zuid­Afrika is 13 jaar de gemiddelde leeftijd van seksueel actief worden en zijn jeugdzwangerschappen een van de redenen voor vroegtijdig schoolverlaten. Daarbij is er veel jeugdcriminaliteit, drugs­ en alcoholmisbruik. Het is voor jonge zwarte Zuid­Afrikanen, die opgroeien in deze omstandigheden, vrijwel onmogelijk om zonder ondersteuning van buiten hierin verandering te brengen en op te groeien tot een gezonde en verantwoordelijke burger. Daarom is hulp nodig.

TJOMMIE Ndlovu KinderprogrammaHet TJOMMIE Ndlovu Kinderprogramma speelt in op verschillende problemen waarmee kinderen en jongeren die wonen in een township geconfronteerd worden. Het programma richt zich in eerste instantie op voeding, onderdak en veiligheid. Verbetering van levensomstandigheden van een kind is alleen mogelijk als eerst in voldoende mate voorzien wordt in de meest basale levensbehoeften. Daarna biedt het

programma ondersteuning bij het opbouwen van een meer ‘normaal’ leven. Kinderen hebben ook aan­dacht en geborgenheid nodig en training in dagelijkse vaardigheden. Hierdoor kunnen zij weer naar school gaan en werken aan een betere toekomst. Daartoe biedt het Kinderprogramma onder andere activiteiten op het gebied van sport, drama en muziek. Dit stimuleert kinderen en jongeren hun eigen talent te ontdekken, waardoor gevoel van eigenwaarde en trots kan toenemen.

Page 4: Tjommie brochure 2015

Water Veiligheid en Bescherming

Toegang tot schoon drinkwater is een mensenrecht. Het waterprogramma voorziet de kinderen, en de gemeenschap, van toegang tot schoon drinkwater door het plaatsen van waterputten. Schoon drinkwater draagt ook bij aan een betere gezondheid van de kinderen. Het halen van drinkwater, dikwijls vele kilometers van thuis, is vaak de taak van de schoolgaande kinderen. Dit is een zware taak die uitput en de aandacht van andere zaken, zoals huiswerk en sport, wegneemt. Tot nu toe zijn 43 functionerende waterputten gerealiseerd. Daarmee hebben 50.000 tot 60.000 mensen op loopafstand toegang gekregen tot schoon drinkwater.

Ndlovu Care Group bouwt en herstelt huizen voor Child and Youth Headed Housholds en kinderen die slachtoffer zijn van de HIV/aids epidemie. Een huis waarvan ramen en deuren dicht en op slot kunnen, vermindert de kans op fysiek en seksueel misbruik. Kinderen kunnen ‘s nachts rustig slapen, waardoor ze de volgende dag uitgerust naar school kunnen gaan. Het waarborgt een basis veiligheid waar elk kind in zijn omgeving recht op heeft. Er zijn reeds 21 huizen gebouwd en 38 bestaande huizen opgeknapt. Hiermee hebben in totaal ruim 360 kinderen en jong volwassenen een veilige en beschermde woonomgeving gekregen.

Het Kinderprogramma bestaat uit verschillende onderdelen waarmee kinderen en jongeren ondersteuning krijgen. Deze worden hieronder toegelicht per onderwerp.

Programma-onderdelen

Page 5: Tjommie brochure 2015

Gezondheid en Voeding

Sport en Cultuur

Onderwijs

Om slechte gezondheid en ondervoeding te voorkomen worden nutritional units gebouwd. Hier krijgen ouders of de verzorgers van een kind voor lichting rondom sanitatie, voeding en andere basisvaardigheden. Zij leren hier bijvoorbeeld hun eigen voedsel te verbouwen in moestuinen. De ondervoede kinderen krijgen medische en voedingstechnische ondersteuning en worden pas ontslagen als ze op hun normale groeicurve zitten. Door ondervoeding tegen te gaan worden vele ziektes voorkomen en krijgt het kind alles wat nodig is voor een gezonde groei. Met het bijbrengen van kennis en vaardigheden bij de ouders of verzorgers wordt voorkomen dat de kinderen na ontslag weer terug ­vallen. Sinds 1997 zijn er ongeveer 7,000 kinderen met dit programma geholpen.

Het sport en cultuur programma biedt diverse activiteiten op gebied van sport, spel, toneel en muziek ter onder­steuning van saamhorigheid en sociale contacten. Maandelijks zijn er ongeveer 3,500 kinderen die hieraan participeren. Kinderen kunnen onder andere deelnemen aan sportactiviteiten, toneel en het ‘Ndlovu Youth Choir’. Tijdens deze activiteiten wordt ook aandacht besteed aan het begeleiden van kinderen met emotionele een sociale problemen. Toneel en zang zijn ook belangrijke middelen voor het doorbreken van taboes rond HIV/aids.

“Sport is een geweldig middel om kinderen hun zorgen te laten vergeten, net zoals dansen, zingen en muziek maken”. Dit citaat is van Jacco Eltingh, tijdens een van zijn bezoeken als ambassadeur van de TJOMMIE Foundation aan Ndlovu Care Group.

Het kleuterschool­programma steunt de instroom van kinderen naar basis­ en voortgezet onderwijs en verlaagt het aantal vroegtijdige schoolverlaters. Een leerachterstand of gebrekkige ontwikkeling in de eerste levensjaren hebben een leven lang grote gevolgen. Er zijn op dit moment drie kleuterscholen waar dagelijks ruim 270 kinderen gebruik van maken. Een naschools programma, voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, bevat activiteiten zoals bijlessen, IT­onderwijs en er is een bibliotheek. Op die manier kunnen kinderen een achterstand op school inhalen en zich beter voorbereiden op het eindexamen van de middelbare school.

Page 6: Tjommie brochure 2015

Toen ze 15 jaar oud was kwam ze in aanraking met het Kinderprogramma. “The choir gives me more confidence in my self. Music it’s a heeling to me, because whenever I sing, I feel relieved. My mind refreshes. That’s why I love the choir, because it perfects my heeling.”

Ook Rachel zingt in het koor. Het koor gaf haar een doel en zorgde ervoor dat ze zich meer ging focussen op haar studie. Met behulp van de TJOMMIE Foundation kreeg Rachel de financiële steun die ze nodig had om

Charlotte (19 jaar) is een van de zangeressen in het Ndlovu Youth Choir. Zij kwam er alleen voor te staan toen zij haar moeder verloor op elfjarige leeftijd. Haar vader heeft ze nooit gekend.

Charlotte in het

Ndlovu Youth Choir.

Toekomstplannen

Meer kinderen steunen De steun die de kinderen krijgen binnen het Kinder­programma begint zijn vruchten af te werpen. De nood is echter nog steeds groot. Daarom willen de TJOMMIE Foundation en Ndlovu Care Group de capaciteit van het Kinderprogramma vergroten van 3.500 naar 22.000 kin­deren per dag. Dit is het begin om in de toekomst vele tienduizenden kinderen te bereiken. De kosten

voor het Kinderprogramma zijn jaarlijks ruim € 500.000. Deze kosten zijn bijvoorbeeld voor de start van nieuwe programmaonderdelen, zoals de aanleg van water putten en aanleg van nieuwe gebouwen. Maar ook voor de onderwijzers, kinder­ en jongerenwerkers en maaschap­pelijk werkers die zich dagelijks inzetten voor het leven en welzijn van deze zeer kwetsbare groep.

een goede vervolgopleiding te kunnen betalen. Ze is een van de beste van de klas en ziet een glansrijke toekomst tegemoet als verpleegster. Rachel: “Thank for giving me the opportunity to develop myself and embrace my career. If it wasn’t for you, I wouldn’t be where I am nor who I am today.”

Fo

tog

raaf

: C

aspe

r va

n A

ggel

en

Page 7: Tjommie brochure 2015

‘Tjommie’ betekent vriend in het Zuid-Afrikaans. Via Vriendenplan kunt u het TJOMMIE Ndlovu Kinderprogramma steunen door een bijdrage aan het algemene programma of aan een specif iek project.

Vriendenplan

U steunt het algemene Kinderprogramma vanaf €1.000 per jaar. Het doneren aan een specifiek project kan vanaf €1.500 per jaar. Als bijlagen bij deze brochure treft u de diverse Vriendenplan projecten aan. Natuurlijk wordt iedere donatie, groot en klein, aan TJOMMIE Foundation enorm op prijs gesteld!

Met jaarlijks minimaal 500 ‘Vrienden van TJOMMIE Foundation’ die ieder €1.000 doneren steunt TJOMMIE Foundation het volledige Kinderprogramma. U kunt bijdragen als particulier, stichting of als bedrijf. Een commitment voor meerdere jaren helpt om continuïteit en efficiëntie van het programma te vergroten.

Blijf op de hoogte Als Vriend van TJOMMIE Foundation maakt u deel uit van een netwerk van maatschappelijk betrokken ondernemers. Voor alle Vrienden van TJOMMIE Foundation en geïnteresseerden is er twee keer per jaar een netwerkbijeenkomst. Hier vertelt Hugo Tempelman, oprichter van Ndlovu Care Group, over resultaten en vorderingen van het Kinderprogramma.

Tevens bieden de bijeenkomsten een mogelijkheid om andere bedrijven en particulieren te ontmoeten die het Kinderprogramma steunen.

Daarnaast worden Vrienden van TJOMMIE Foundation regelmatig op de hoogte gehouden van ontwikkelingen binnen het Kinderprogramma via nieuwsbrieven, de website, social media en het jaarverslag. Donateurs van een specifiek project worden geïnformeerd over de voortgang van dit project. Vrienden van TJOMMIE Foundation zijn van harte welkom om het Kinderprogramma in Zuid­Afrika te bezoeken. Dit kan op eigen gelegenheid of via een georganiseerd bezoek door de TJOMMIE Foundation.

ContactVoor meer informatie kunt u contact opnemen met Justine Bolt.

E: [email protected] T: 06 ­ 2329 0225

Page 8: Tjommie brochure 2015

Het halen van drinkwater, vele kilometers van huis, is dikwijls de taak van schoolgaande kinderen. Dit is een uitputtende opgave die de aandacht van andere zaken, zoals huiswerk en sport, wegneemt. Naast het feit dat de afstand tot schoon drinkwater vaak slecht te bewandelen is, bestaan de water­voorzieningen uit vieze poelen die door meerdere huishoudens worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Bovendien bevinden de poelen zich in het leefgebied van vee. Het water is hierdoor erg modderig en ongeschikt als drinkwater.

Schoon water dichtbij huisHet waterprogramma voorziet kinderen van toegang tot schoon drinkwater door het plaatsen van waterputten voor de hele gemeenschap. We streven ernaar dat ieder kind in het township water kan halen binnen een straal van 1 kilometer. Schoon drinkwater draagt in belangrijke mate bij aan een betere gezondheid. Daarnaast bieden nabij gelegen waterputten ook de mogelijkheid tot het aanleggen van moestuinen, wat zorgt voor een betere en duurzamere toegang tot voedsel.

Aanleg 20 nieuwe waterputtenTot nu toe zijn er 43 functionerende waterputten gerealiseerd. Hierdoor zijn inmiddels 4.300 huis­houdens voorzien van schoon drinkwater. Toch zijn er nog steeds vele huishoudens die zonder drink­water zitten. Voortzetting van het waterprogramma blijft dan ook noodzakelijk voor de komende jaren. We streven ernaar 20 nieuwe waterputten aan te leggen om nog eens 2.000 inwoners van schoon drinkwater te kunnen voorzien. De kosten voor de aanleg van een waterput zijn €4.800, inclusief twee jaar onderhoud.

Steun Vriendenplan Water Als donateur van het Vriendenplan Water kunt u bijdragen met een periodieke schenking of met een eenmalige donatie. Eerst meer weten? Neem dan contact op met Justine Bolt.

AANLEG VAN EEN WATERPUT

Kosten: €4.800 per waterpuntDoel: aanleg van 20 waterputtenBijdrage: 20 x €4.800 of €96.000 eenmalig

Vriendenplan Water

T: 06 - 2329 0225E: [email protected]: www.tjommie.nl

Page 9: Tjommie brochure 2015

Vriendenplan Gezondheid en Voeding

T: 06 - 2329 0225E: [email protected]: www.tjommie.nl

Kinderen in Youth and Child Headed Households hebben geen geld voor basale levensbehoeften zo­als voedsel. Met een lege maag en geen vooruitzicht op eten, slapen deze kinderen slecht. Hun gezond­heid gaat achteruit en ze kunnen zelfs ondervoed raken. Ook worden de schoolprestaties slechter, waar door de kans op het behalen van een diploma kleiner wordt.

Voedselpakketten Door het verstrekken van voedselpakketten worden deze kinderen voorzien van gezond eten. De pakketten zijn samengesteld op basis van een huishouden van ongeveer vier personen en bestaan uit alledaagse producten voor een gebalanceerde maaltijd. Hier kunnen zij ongeveer één maand van eten. Groenten verbouwen de gezinnen zelf.

Eén jaar lang 100 gezinnen te eten gevenDe kosten van één voedselpakket zijn €32. Voor €3.200 voorziet u 100 gezinnen voor één maand van gezonde voeding. Voor €38.400 kunnen we 100 gezinnen een jaar lang te eten geven! Door de voedselpakketten met een bus rond te brengen en bij ontvangst te laten tekenen, zorgen wij ervoor dat de pakketten op de juiste plek terechtkomen.

Steun Vriendenplan Gezondheid en Voeding Als donateur van het Vriendenplan Gezondheid en Voeding kunt u bijdragen met een periodieke schenking of met een eenmalige donatie. Eerst meer weten? Neem dan contact op met Justine Bolt.

Een voedselpakket bestaat uit:

VOEDSELPAKKETTEN VOOR 100 YOUTH AND CHILD HEADED HOUSEHOLDS

Kosten: €3.200 per maand Doel: een jaar lang 100 gezinnen te eten gevenBijdrage: 12 x €3.200 of €38.400 eenmalig

5 kilo rijst € 3,61

12,5 kilo maismeel € 4,33

6 blikjes vis € 5,59

6 blikjes rundvlees € 6,61

6 pakjes Knorr soep € 2,17

2 liter vruchtensap € 1,92

1 pak met 100 theezakjes € 1,20

500 gram suikerbonen € 1,08

2,5 kilo suiker € 1,88

400 gram melkpoeder € 3,61

Totaal € 32,00

Page 10: Tjommie brochure 2015

Vriendenplan Onderwijs

T: 06 - 2329 0225E: [email protected]: www.tjommie.nl

Het TJOMMIE Ndlovu Kinderprogramma telt op dit moment drie kleuterscholen waar in totaal ruim 270 kinderen gebruik van maken. Elke kleuterschool telt dagelijks gemiddeld 90 kinderen verdeeld over drie klassen, die van gekwalificeerde kleuterjuffen les krijgen. In 2015 wordt een vierde kleuterschool gebouwd.

Ieder kind verdient een goede startVeel kinderen in townships krijgen niet de start in het onderwijs die ze verdienen. Een leerachterstand of gebrekkige ontwikkeling in de eerste levensjaren hebben een leven lang grote gevolgen voor een kind. Het kleuterschool­programma steunt de instroom van kinderen naar het basis­ en voortgezet onderwijs en verlaagt het aantal vroegtijdige schoolverlaters, zodat meer kinderen uiteindelijk met een diploma aan hun eigen toekomst kunnen bouwen.

30 kinderen een jaar naar de kleuterschoolVoor €9.000 kunnen 30 kinderen één jaar naar school. Voor €27.000 steunt u één hele kleuterschool met gemiddeld 90 leerlingen. Dit betekent dat voor €300 een kind verzekerd wordt van: één jaar onder­wijs op een veilige plek met dagelijks twee warme maaltijden van de naast gelegen nutritional unit, een opgeleide kleuterjuf voor de klas, een diversiteit aan leermaterialen en een onderhouden schoolgebouw, inclusief speeltuin.

Steun Vriendenplan OnderwijsAls donateur van het Vriendenplan Onderwijs kunt u bijdragen met een periodieke schenking of met een eenmalige donatie. Eerst meer weten? Neem dan contact op met Justine Bolt.

30 KINDEREN EEN JAAR NAAR KLEUTERSCHOOL

Kosten: €9.000 per jaarDoel: 30 kinderen naar de kleuterschoolBijdrage: €9.000 - één klas van 30 kinderen, of €27.000 - drie klassen van 30 kinderen (één hele kleuterschool)

Page 11: Tjommie brochure 2015

Vriendenplan Sport en Cultuur

T: 06 - 2329 0225E: [email protected]: www.tjommie.nl

Het Ndlovu Youth Choir is een artistiek programma waarbij jongeren direct werken aan weerbaarheid, zelfontplooiing en hun eigenwaarde. Door middel van zang en dans leven ze zich uit en kunnen ze hun zorgen voor even vergeten.

Ndlovu Youth ChoirHet Ndlovu Youth Choir is in 2008 opgericht voor kinderen met een problematische achtergrond. Veel van deze kinderen zijn getroffen door de HIV/aids epidemie, hun ouders zijn overleden of ze zijn zelf geïnfecteerd met HIV. Sommigen zijn verkracht, mis­handeld, drugsverslaafd, slachtoffer van criminaliteit of zelf crimineel geworden om te overleven. Het koor geeft deze jongeren een richting en leert hen dat ze wél iets goed kunnen: zingen! Bij een optreden wor­den ze samen gezien, gehoord, wordt er geapplau­disseerd en heeft men bewondering. De discipline van het koor zet hen weer op de rit en geeft hen

toekomstperspectief. Daarnaast hebben ze veel plezier en wordt er gelachen. In de vallei zijn inmiddels 12 andere koren opgericht. De kinderen van het Ndlovu Youth Choir zijn een voorbeeld voor hun omgeving.

Nieuwe kostuumsJaarlijks wordt het Ndlovu Youth Choir uitgenodigd nationaal en internationaal op te treden. De optredens zijn een geweldige ervaring voor de jongeren van het koor, maar daarvoor hebben zij wel kostuums nodig. Met een bijdrage van €1.400 hebben alle koorleden een nieuw traditioneel kostuum!

Steun Vriendenplan Sport en CultuurAls donateur van het Vriendenplan Sport en Cultuur kunt u bijdragen met een periodieke schenking of met een eenmalige donatie. Eerst meer weten? Neem dan contact op met Justine Bolt.

KOSTUUMS VOOR HET NDLOVU YOUTH CHOIR

Kosten: €1.400 per jaarDoel: elk jaar een nieuw kostuumBijdrage: €1.400 eenmalig, jaarlijks terugkerend

Page 12: Tjommie brochure 2015

Vriendenplan Sport en Cultuur

T: 06 - 2329 0225E: [email protected]: www.tjommie.nl

De sportvelden zijn belangrijk voor de kinderen en jongeren van het township; het biedt een uit­laatklep voor alle problemen waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden. Elke middag na school zijn de sportvelden vol met kinderen en jongeren die daar volledig zichzelf kunnen zijn. Het sportprogram­ma trekt maandelijks ongeveer 3.500 deelnemers. Het sportcomplex bestaat uit een Cruyff Court, een voetbalveld, tennisbanen, een korfbalveld, een basketbalveld, volleybalvelden en een fitnessruimte. Het programma helpt kinderen en jongeren bij het ontwikkelen van sportieve talenten op individueel of teamniveau. Ook kinderen met een handicap kunnen hier sporten.

Sport geeft plezier en ontspanningTijdens het sporten wordt ook aandacht besteed aan het bijbrengen van dagelijkse vaardigheden en het begeleiden van kinderen met emotionele en sociale problemen. Ook geeft het kinderen de mogelijkheid om sociale vaardigheden op te bouwen door het

bieden van activiteiten die plezier, creativiteit en ontspanning geven. Rondhangen en vervelen op straat hoeft niet meer. Daarmee wordt ook voorko­men dat jongeren in de criminaliteit terecht komen.

Onderhoud en uitbreiden van het sportaanbodDe jaarlijkse kosten voor het complete sportpro­gramma komen neer op €50.000. Hiervan worden onder andere de materiaalkosten, het onderhoud van bestaande faciliteiten, de bouw van nieuwe faciliteiten en het salaris van opgeleide fitness- en sportinstruc­teurs betaald. Gedurende het jaar worden er, naast het reguliere sportprogramma, wekelijks schooltoer­nooien georganiseerd en door het jaar heen zo’n tien tot twaalf diverse sportieve evenementen. Naast het huidige aanbod is de ambitie om een jaarlijks terug­kerend evenement te organiseren: een ‘fun­run’ van 8 kilometer door het township.

Steun Vriendenplan Sport en CultuurAls donateur van het Vriendenplan Sport en Cultuur kunt u bijdragen met een periodieke schenking of met een eenmalige donatie. Eerst meer weten? Neem dan contact op met Justine Bolt.

ONDERHOUD EN UITBREIDEN SPORTAANBOD Kosten: €50.000 per jaar Doel: onderhoud en het uitbreiden van het sportaanbodBijdrage: 10 x €5.000 of 5 x €10.000

Page 13: Tjommie brochure 2015

Vriendenplan Veiligheid en Bescherming

T: 06 - 2329 0225E: [email protected]: www.tjommie.nl

In de townships van Zuid­Afrika is het dikwijls niet veilig op straat. Vooral kinderen die hun ouders hebben verloren en er alleen voor staan zijn erg kwetsbaar voor criminaliteit. Een huis waarvan de deuren en ramen op slot kunnen geeft kinderen, die vaak ook nog de verantwoordelijkheid dragen voor broertjes en zusjes, rust en veiligheid.

Een veilig huisNdlovu Care Group bouwt en herstelt huizen voor Youth and Child Headed Housholds en kinderen die slachtoffer zijn van de HIV/aids epidemie. Een huis waarvan de ramen en deuren dicht en op slot kunnen vermindert de kans op fysiek en seksueel misbruik. Kinderen kunnen ‘s nachts rustig slapen, waardoor ze overdag uitgerust naar school kunnen gaan. Het waarborgt een basis veiligheid waar elk kind in zijn omgeving recht op heeft. Binnen het Kinderprogram­ma zijn reeds 21 huizen gebouwd en 38 bestaande huizen opgeknapt. Hierdoor hebben in totaal 360 kinderen en jong volwassenen een veilige, beschermde woonomgeving gekregen.

Opknappen van 25 huizen per jaarWe streven ernaar om jaarlijks 25 huizen op te knappen. De huizen in de townships, die vaak met eigen handen gemaakt zijn, hebben onder­houd nodig. De bestaande huizen worden dusdanig opgeknapt zodat de kinderen een veilig en inbraak bestendig thuis hebben. Ramen, deuren en sloten worden gerepareerd, maar ook het hek dat om een huis heen staat. Tevens wordt het huis voorzien van elektriciteit op basis van zonne­energie, zodat kinde­ren ’s avonds en ’s nachts verlichting hebben.

Steun Vriendenplan Veiligheid en BeschermingAls donateur van het Vriendenplan Veiligheid en Bescherming kunt u bijdragen met een periodieke schenking of met een eenmalige donatie. Eerst meer weten? Neem dan contact op met Justine Bolt.

OPKNAPPEN VAN EEN HUIS

Kosten per huis: €1.500Doel: elk jaar 25 huizen renoveren Bijdrage: 25 x €1.500 of €37.500 eenmalig

Page 14: Tjommie brochure 2015

Veel kinderen hebben hun ouders verloren aan HIV/aids, zijn slachtoffer van verkrachting, criminaliteit en andere verschrikkelijke zaken die vaak gepaard gaan met het opgroeien in townships. Daarnaast bevinden de kinderen zich veelal in dubbele armoede. Er is armoede binnen het gezin en armoede in de townships waar gedegen voorzieningen en infra­structuur ontbreken.

Maatschappelijk werkerDe maatschappelijk werker binnen het Kinderpro­gramma leert deze kwetsbare kinderen hiermee om­gaan en begeleidt hen in het opgroeien tot gezonde en verantwoordelijke jongvolwassenen met een toe­komstperspectief. Zij geeft de kinderen ondersteu­ning die zij nodig hebben om weer vooruit te komen. De maatschappelijk werker zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat kinderen een geboortecertificaat krijgen. Iets dat heel belangrijk is, want zonder dit document kunnen de ouders of verzorgers van een kind geen aanspraak maken op subsidieregelingen en kunnen de kinderen niet naar school.

Extra begeleiding nodigOp dit moment is er één maatschappelijk werker actief in het TJOMMIE Ndlovu Kinderprogramma. Maar om de groei van het programma bij te kun­nen houden en elk kind de passende begeleiding te kunnen bieden zijn er in de toekomst twee extra maatschappelijk werkers nodig. Een jaarsalaris van een maatschappelijk werker bedraagt €25.000 per jaar. Hiervoor werkt deze vijf dagen in de week vanuit kantoor, waar therapie wordt gegeven, assessments gehouden worden en gemeenschapsprojecten worden aangestuurd. De maatschappelijk werker doet huisbezoeken en be geleidt kwetsbare weeskinderen en kinderen uit Youth and Child Headed Households. Daarnaast verzorgen ze trainingen voor Life Skill Trainers en voor ondersteunend personeel.

Steun Vriendenplan Veiligheid en BeschermingAls donateur van het Vriendenplan Veiligheid en Bescherming kunt u bijdragen met een periodieke schenking of met een eenmalige donatie. Eerst meer weten? Neem dan contact op met Justine Bolt.

T: 06 - 2329 0225E: [email protected]: www.tjommie.nl

Vriendenplan Veiligheid en Bescherming

JAARSALARIS MAATSCHAPPELIJK WERKER

Kosten: €25.000 per jaarDoel: inzet van 3 maatschappelijk werkers Bijdrage: 3 x €25.000

Page 15: Tjommie brochure 2015

Vriendenplan Onderwijs

T: 06 - 2329 0225E: [email protected]: www.tjommie.nl

In Zuid­Afrika zijn kinderen tot 16 jaar leerplichtig. Ondanks het feit dat er leerplicht is, zijn kinderen zonder schooluniform op school niet welkom. Een uniform is iets dat kinderen of ouders, wonend in een township, doorgaans niet kunnen betalen. Daarom is het ver strekken van uniformen voor leerlingen van het basis­ en voortgezet onderwijs een essentieel onderdeel van het onderwijsprogramma.

Elk jaar 100 schooluniformenVoor zowel jongens als meisjes is het dragen van een volledig schooluniform verplicht. Deze bestaat

uit schoenen, sokken, een vestje, een jurkje voor de meiden en een broek plus shirt voor de jongens. Per kind komt dat neer op een totaal bedrag van ongeveer €42. Om jaarlijks 100 kinderen van een uniform te voorzien is €4.200 nodig.

Steun Vriendenplan OnderwijsAls donateur van het Vriendenplan Onderwijs kunt u bijdragen met een periodieke schenking of met een eenmalige donatie. Eerst meer weten? Neem dan contact op met Justine Bolt.

AANSCHAF 100 SCHOOLUNIFORMEN Kosten per jaar: €4.200 Doel: elk jaar 100 schooluniformenBijdrage: €4.200 eenmalig, jaarlijks terugkerend

Page 16: Tjommie brochure 2015

TJOMMIE Foundation Postbus 10290 • 7301 GG Apeldoorn • 088­0081900 www.tjommie.nl • [email protected] • IBAN NL82RABO0111317428

Fo

to’s

: A

rth

ur

Ba

ten

bu

rg &

Nd

lovu

Ca

re G

rou

p | O

ntw

erp

: d

e D

esi

gn

Ka

ntin

e