Tjeko - Update zomer 2014

3
every child should have a childhood update uitgave: zomer 2014 in deze uitgave › NIET ALLEEN MAAR SAMEN Knallen met Compassion › VEELBELOVEND Tjeko’s high potentials › TJEKO VAN DICHTBIJ Basisschoolprogramma › DE WERELD VERBETEREN? help

description

 

Transcript of Tjeko - Update zomer 2014

Page 1: Tjeko - Update zomer 2014

every child should have a childhood

update

uitgave: zomer 2014

in deze uitgave› NIET ALLEEN MAAR SAMEN Knallen met Compassion

› VEELBELOVEND Tjeko’s high potentials

› TJEKO VAN DICHTBIJ Basisschoolprogramma

› DE WERELD VERBETEREN? help

Page 2: Tjeko - Update zomer 2014

Tjeko update, voorjaar 2014

Top. Dat was onze samenwerking met Compassion en de Muskathlon (onderdeel van de 4e Musketier). We hebben op 13 mei genoten van een overvolle Fun Fair, met uitgelaten kinderen, en misschien wel net zo uitgelaten volwassenen.

Nadat het ijs gebroken was, ontstond een prachtige chemie tussen de Ugandese kinderen en hun (volwassen) Westerse groepsleden. Voor deze kinderen is het een extreem waardevolle ervaring, om te merken dat er naar hen omgekeken wordt. Deze kinderen weten dit wel, ze worden immers financieel gesteund via Compassi-on, maar je kunt je misschien voorstellen dat daadwerkelijk tijd doorbrengen met iemand uit een ander werelddeel daar een nieuwe dimensie aan geeft.

Dat we als drie organisaties zo eensgezind konden samenwerken, was voor iedereen een bemoediging.

En de kinderen? Die hebben nog het meest genoten van allemaal. Schaterlachende jongens en opgewonden twinkelende meisjesogen. Op de een of andere manier gaat dat nooit vervelen. Integendeel.

PS Hoe deze dag praktisch in zijn werk ging, kun je lezen op www.blog.tjeko.info (15 mei).

De doelgroep van Tjeko is duidelijk: kinde-ren! En daar hebben we het dan ook vaak en graag over. Wat we echter steeds meer beseffen, is dat er nog een groep mensen is die baat heeft bij Tjeko. Deze groep is leergierig, enthousiast en veelbelovend. We hebben het over onze Ugandese medewer-kers. Jonge volwassenen die we zien genie-ten en bovenal groeien.

De medewerkers die ons afgelopen mei hielpen, zijn allemaal al langer betrokken bij Tjeko. Zij hebben eerder de Tjeko Academy gevolgd en meegedraaid op minstens één Fun Fair. Zij kennen het verhaal van Tjeko, en zien met eigen ogen wat een dag over-heerlijk spelen betekent voor de kinderen.

In mei dit jaar hebben we deze mannen en vrouwen ’s avonds business classes gege-ven. Het onderwijs was gericht op hun eigen

toekomst, met uitdagingen als persoonlijke doelen stellen, en hen de tools aanreiken om die te bereiken. Wat een inspirerende avonden!

Ook hebben we hen gevraagd om een ver-slag te schrijven over de laatste Fun Fair. Met daarin onder andere hoe zij die per-soonlijk hebben ervaren, tegen welke obsta-kels zij opliepen en mogelijke verbeterpun-ten voor Tjeko. Thema’s die in alle verslagen terugkomen zijn: dankbaarheid, genieten en persoonlijke groei. Maar ook: betere lokale PR, duidelijke taakomschrijvingen en – vooral – meer eigen materialen en middelen (tenten, een truck, een luchtkasteel).

We willen graag wat persoonlijke commen-taren met je delen, en ook namens het team onze dankbaarheid uitspreken voor je be-trokkenheid. Tjeko betekent veel voor ze.

DRIE- DIMENSIONAAL

© Foto’s: Qroost.nl

‘DE ONVERGETELIJKE DAG IS NIET

IN WOORDEN TE BESCHRIJVEN.’

– BLOG VAN DE MUSKATHLON.

‘Het opbouwen en voorbereiden ging erg vlot, om-

dat iedereen wist wat hij moest doen.’ – Peace

‘Sinds ik betrokken ben geraakt bij Tjeko is mijn

perspectief en beeld van kinderen compleet ver-

anderd. Nu zie ik oprecht plezier en geluk als een

van de belangrijkste dingen in het leven. (…) Ik heb

geleerd hoe ik liefdevol met kinderen met verschil-

lende soorten gedrag om kan gaan, dit heeft me

geholpen om een positievere houding jegens kin-

deren te ontwikkelen. In de toekomst hoop ik met

en voor kinderen te blijven werken, het is een deel

van mijn visie geworden.’ – Bernard

‘De manier waarop iedereen eensgezind bezig was,

deed me echt goed. Ik was onder de indruk dat dit

zelfs zo bleef toen Ferdi afwezig was.’ – Edwin

‘Tjeko heeft me geïnspireerd. Ik heb geleerd om

meer gefocust in het leven te staan, harder te wer-

ken en assertief te zijn.’ – MiriamPOTENTIALS HIGH

Page 3: Tjeko - Update zomer 2014

Zo nu en dan word ik overspoeld door een gevoel van lichtelijke wanhoop. Er is zo veel onrecht, armoede, terreur, zo veel nood in deze wereld. En dan heb ik werkelijk geen idee waar ik zou moeten beginnen als het gaat over “de wereld verbeteren”.

Gelukkig zijn er ook mensen die één spe-cifiek probleem zien. Die zich vervolgens de vraag stellen: ‘Wat kan ik daarmee doen?’ en daadwerkelijk actie onderne-men. Zoals Ferdi en Tatiana, toen zij jaren geleden in Uganda opmerkten dat er voor kinderen geen plaats was om te spelen. Tjeko ontstond, ambitieus en bezield: daar wilde ik wel deel van zijn! Zo rolde ik als redacteur en meedenker Tjeko in.

De wereld verbeteren gaat niet altijd makkelijk. Als ik kijk naar de afgelopen jaren, zijn er allerlei obstakels die ons werk in de weg staan (o.a. afstand, tijd, geld). Toch blijft er die drive, als een smeulend vuur, om door te gaan. En zodra er weer een Fun Fair gaande is, laaien de vlammen hoog op! Alle moeite en frustratie verdwijnen dan, omdat het zo duidelijk is: spelen is leven. Dat gun je ieder kind.

Ik geloof dat een dag Tjeko zijn uitwer-king heeft in het leven van een kind. Dat het vuur van Tjeko aanstekelijk werkt. Omdat een kind op de Fun Fair speelt en tegelijkertijd wordt uitgedaagd om crea-tief te zijn en te dromen. Omdat hij merkt dat er om hem gegeven wordt. De posi-

tieve variant van “waar je mee omgaat, word je mee besmet”: geen gelatenheid en onverschilligheid, maar enthousiasme en een besef van nieuwe mogelijkheden.

Soms is de wereld verbeteren simpelweg een kind een lach op het gezicht brengen. Een hoopgevende gedachte.

Met hartelijke groet, Hadassa Lok

AANSTEKELIJK

© In

ge K

ooim

an

‘Alone we can do so little; together we can do so much.’ – Helen Keller

KOMEND SCHOOLJAAR EEN LEERZAAM PROJECT MET EEN

HOOG FUN-GEHALTE?

Bedankt! Westerschool Gouda en Wilhelminaschool Woerden, jullie inzet en enthousiasme waren super!

VRAAG HET INFORMATIEPAKKET VAN TJEKO LIVE AAN.

Stichting Tjeko, Postbus 158, 2800 AD Gouda, Nederland www.tjeko.nl, E. [email protected], T. 010 340 1911Rabobank 1537.23.432, IBAN: NL75RABO0153723432, BIC: RABONL2U

JIJ PLEZIER...

ZIJ PLEZIER!