Time4Society in De Standaard - maart 2015

16
Wat overtuigt Belgen om te werken tot 67? 4.000 Belgen geven hun mening. Bedrijven maken tijd voor de maatschappij tijdens maatschappelijke teambuildings. Mis het MVO- evenement van Time4Society niet en woon de CSR Night bij op 26 maart. NR. 20 - MAART 2015 | XENARJO.BE TIME4SOCIETY/ MVO 100.000 uren voor de maatschappij, een royale score xenarjo

Transcript of Time4Society in De Standaard - maart 2015

Page 1: Time4Society in De Standaard - maart 2015

Wat overtuigt Belgen om te werken tot 67? 4.000 Belgen geven hun mening.

Bedrijven maken tijd voor de maatschappij tijdens maatschappelijke teambuildings.

Mis het MVO-evenement van Time4Society niet en woon de CSR Night bij op 26 maart.

NR. 20 - MAART 2015 | XENARJO.BE

TiMe4SOCieTy/MVO

100.000 uren voor de maatschappij, een royale score

xenarjo

Page 2: Time4Society in De Standaard - maart 2015

2 LANGER WERKEN enarjo

Werkbarometer van Trendhuis en Europees Sociaal Fonds - Agentschap

Vlaanderen belicht ‘hot topics’ van Belgische arbeidsmarkt

Belgen missen motivatie om langer te werken

Wordt ‘burn-out’ het woord van het jaar? Hoewel de pensioenleeftijd in 2030 67 jaar wordt, wil slechts 5 % van de bevolking tot die leeftijd werken. Lagere belastingen en flexibele werkomstandigheden kunnen soelaas bieden, aldus de werknemers. Volgens experts is er nood aan een mentaliteitsverandering.

Die resultaten blijken uit een stu-die van trendonderzoeksbureau Trendhuis. In opdracht van het Europees Sociaal Fonds - Agent-schap Vlaanderen werden 4.000 Belgen en 26 experts aan de tand gevoeld.

“Langer werken? Neen, bedankt.”De nieuwe federale regering heeft de intentie ons te laten werken tot 67, maar vandaag zegt slechts 1 op 20 Belgen tot dan aan de slag te willen blijven. Hoe ouder de ondervraagde werknemer is, hoe minder hij het idee van langer werken genegen is. Werkende Belgen lijken af te tellen tot ze met pensioen mogen: slechts 1 op 5 respondenten wil tot 65 jaar werken.

Beïnvloed door rolpatronenVoorts toont de studie aan dat mannen wel iets meer vastberaden dan vrouwen zijn wat langer werken betreft. “Hoewel mannen almaar gevoeliger worden voor de werk-privébalans, is er nog geen mentaliteitsswitch”, reageert Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB. “Vrouwen worden soms gedwongen tot keuzes die ze niet willen. Denk aan een professionele stap achteruit zetten om voor de kinderen te kunnen zorgen.”

Meer centen, minder belastingen Uit het onderzoek blijkt dat Belgen langer willen werken als daar meer geld en flexibele werkomstandigheden tegenover

staan. Hun voornaamste wens? Minder centen afdragen. Ook meer loon krijgen, scoort hoog. Geld is voor de Belg de werkmotivatie bij uitstek, want 9 op de 10 ondervraagden werken in eerste instantie om brood op de plank te brengen.

Meer flexibiliteit

Het zogeheten Nieuwe Werken, zonder vaste werkplek of werkuren, krijgt veel weerklank. Meer dan 3 op de 4 Belgen willen graag de eigen werkuren kiezen. Mensen met glijdende werkuren zeggen overigens van zichzelf dat ze betere resultaten boeken. Je eigen werkuren kunnen bepalen, is de tweede grootste motivatie om langer aan de slag te blijven. Dichter bij huis werken of van thuis uit kunnen werken, spreekt ook sterk aan.

Slechts 1 op 20 Belgen wil werken

tot nieuwe pensioen-leeftijd van 67 jaar

•Werk wordt te

negatief ervaren in België, aldus experts

•Werknemers willen minder

belastingen, meer flexibiliteit, een carrièreplan en betekenisvol werk

redactie: XeNarJOV.U.: Nathalie Bekx, Jef denynplein 14,2800 Mechelen

COLOFON

Page 3: Time4Society in De Standaard - maart 2015

50

40

30

20

10

0Minstens tot 60 Minstens tot 65 Minstens tot 67 Minstens tot 70

6020-35-jarigen54 %

5 %

22 %

6 %

55 %

4 %

36-50-jarigen

51-65-jarigen41 %

14 %

3 % 3 %

18 %

5 %

50

40

30

20

10

0Minstens tot 60 Minstens tot 65 Minstens tot 67 Minstens tot 70

6055 %

5 %

22 %

7 %

49 %

2 %

15 %

2 %

50

40

30

20

10

0Minstens tot 60 Minstens tot 65 Minstens tot 67 Minstens tot 70

6052 %

4 %

19 %

5 %

Geen mening / niet van toepassing: 12 % / 21 % / 44 %

Geen mening / n.v.t.: 23 % / 24 %

mannen

vrouwen

enarjo 3LANGER WERKEN

tot wanneer werken? De Belgische werknemer weet het niet meer. Uit de Werkbarometer blijkt dat meer dan 6 op de 10 Belgen nood hebben aan meer informatie over hun pensioen.

Vandaag gaat de Belg wettelijk met pensioen op 65 jaar. De nieuwe federale regering wil deze leeftijd in de toekomst optrekken: de wettelijke pensioenleeftijd blijft 65 jaar tot 2024, gaat naar 66 in 2025 en wordt in 2030 op 67 jaar vastgelegd. De reden voor die wijziging is de stijgende levensverwachting van de bevolking, of de zogenaamde vergrijzing.

“Nood aan mentaliteitsswitch in België”Of ze nu op 65 of 67 jaar met pensioen mogen, Belgen zien de charmes niet van werken tot op latere leeftijd. Ze tellen af naar hun pensioen, en dat wijst op een mentaliteitsprobleem, vinden experts. Zo werken mensen in Zweden langer én zijn ze gelukkiger.

Tot welke leeftijd willen Belgen werken?

Net als in Zweden zouden we in België moeten zien dat het een voordeel is om langer te

werken. Helaas wordt werk hier negatief aanzien, waardoor we te vroeg willen stoppen.

Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder VDAB

Tot welke leeftijd wil elke generatie werken?

doorgaans worden mensen sociaal, fysiek, mentaalen financieel gezien niet slechter van langer werken.

Het komt erop aan uit te gaan van een langere loopbaan, niet noodzakelijk

in dezelfde functie en bij dezelfde werkgever.Bart Buysse, directeur-generaal VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen)

Tot welke leeftijd willen mannen en vrouwen werken?

de nadruk ligt op externe motivatieszoals tijdskrediet en extra verlof voor ouderen, terwijl

net interne motivaties zoals jobinhoud, autonomieen verbondenheid met het werk en team

bepalen of je langer en graag werkt.Prof. dr. Hilda Martens, faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen UHasselt

Wat overtuigt de Belg om voorbij zijn pensioen -leeftijd te werken?

1. Minder belastingen betalen: 76 %2. Zelf mee de werkuren bepalen: 73 %3. Dicht bij huis werken: 72 %4. Meer betaalde vakantiedagen: 70 %5. Minder werkuren: 68 %

TOp 5

Geen mening / niet van toepassing: 24 %

Page 4: Time4Society in De Standaard - maart 2015

4 LANGER WERKEN enarjo

Vier gevoelige thema’s rond langer werkenLustig werken met minder lasten

Belgen zeggen vooral te wer-ken voor hun levensonderhoud. Minder belastingen betalen, zou hen kunnen overtuigen langer aan de slag te blijven. Nergens in Europa is het verschil tussen het nettoloon en de totale loonkosten van een werknemer zo groot als in België. Werknemers betalen een hoge inkomstenbelasting, werkgevers een aanzien-lijke sociale zekerheids-bijdrage.

België heeft op Dene-marken na de hoogste loonkosten in de Eu-ropese Unie. Ze liggen bijna tweemaal hoger dan het gemiddelde voor de Europese Unie.

De nieuwe federale regering heeft de intentie een regeling te voorzien rond bijverdienen voor gepensioneerden. Zo zouden ge-pensioneerden onbeperkt mogen bijverdienen vanaf 65 of vroeger bij een loopbaan van 45 jaar. Voor zelfstandigen is dat al het geval sinds 1 januari van dit jaar.

Werknemers lijken alvast fan te zijn van een flexibele aan-pak. De term ‘het Nieuwe Wer-ken’ is niet veraf. Vergis je niet, deze aanpak verwijst niet naar de hype van werknemers op thuiswerk en glijdende uren te trakteren. De innovatieve werkgever goochelt met ver-schillende vormen van flexibili-teit. Func tionele ruimtes op de werkvloer in de plaats van vaste werkplekken. Technologie die overleg verbetert en zorgt voor minder e-mail verkeer en papier-gebruik. Een flexibele verloning: naast loon de mogelijkheid om bijvoorbeeld tijd te sparen en ondersteuning door mobili-teitsplannen. Het einddoel is telkens ‘slimmer’ werken, niet méér werken. Werknemers be-palen zelf hoe, waar en wanneer

ze hun werk doen. Meer auto- nomie krijgen, vergroot de be-trokkenheid en het werkplezier.

De nadruk op resultaat vraagt een mentaliteitswijziging bij lei-ders. Eén expert die werknemers van bovenaf beveelt en vervol-gens controleert, is verleden tijd. Controle van resultaten gebeurt binnen het team zelf. De nieuwe leider is een ‘people person’ met een coachende en faciliterende rol. “Vertrouwen is in deze nieuwe situatie onmisbaar”, reageert Inge Van Wegens, change manager Proximus. “Werknemers mogen niet het gevoel krijgen dat het

werk nooit stopt. Bazen moeten beseffen dat personen die je niet ziét werken, wel aan het werk kunnen zijn.”

Cultuurveranderingen vra-gen tijd. Daarnaast zijn er nog verschillende uitdagingen: hoe pas je dit Nieuwe Werken toe op elke functie? Hoe gaan werknemers om met meer vrijheid, minder structuur en voortdurende bereikbaarheid? Beperkt thuiswerk het sociaal contact niet te veel? “Hoewel uit de Werkbarometer blijkt dat flexibel werken tot meer produc- tiviteit leidt, leidt het ander-

zijds niet echt tot minder stress”, weet Nathalie Bekx, CEO Trendhuis.

Een loopbaanplan heb-ben: het wordt als een gouden regel aanzien, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Zo ligt het best in de lijn van je talenten. Maar ken je die wel?

Volgens Jef Staes, expert inno-vatie, kent de meerderheid zijn talenten jammer genoeg niet. “Wanneer je met je talenten be-zig bent, komt er dopamine in de hersenen vrij. Je komt in een ‘groove’ en je wil scoren, en dat bezorgt je geluk. 80 % van de mensen volgt zijn talenten niet. Zij zijn schapen. Mensen worden onbewust schaap, maar het leidt wel tot zaken als burn-outs, ver-langen naar vervroegd pensioen … Het leidt tot het ‘niet kunnen zijn wie je wil zijn’”, aldus Staes.

Niet alleen je talenten ken-nen, is belangrijk.

Volgens verschil-lende experts

zit de werknemer best zelf aan het stuur van zijn loopbaan. Uit de Werkbarometer blijkt echter dat meer dan 55 % van de werk- nemers een carrièreplan verwacht van de werkgever. 25 % krijgt het ook. Werkgevers dringen dan weer aan op responsabilisering van hun personeel.

“Werkbaar werk vraagt om een gedeelde verantwoordelijkheid”, reageert Herman Verhoelst, hoofd gepersonaliseerde HR Services van KBC. “Waar vroeger HR of het management zorgde voor de loopbaanplanning en medewer-kers eerder ‘stuurde’ naar func-ties, moeten medewerkers in de toekomst zelf nog veel meer aan

zet komen, eventueel met bege-leiding van de manager of HR, ook al vraagt men nog steeds dat anderen dit voor hen zouden doen.” Dat is volgens hem een valkuil. De maatschappij en het onderwijs bereiden niet of onvol-doende voor op volledige loop-baanzelfstandigheid. De baas is de baas van het bedrijf, maar niet over iemands loopbaan. “Kijk als werknemer altijd zelf in de spiegel. ‘Vind ik plezier in mijn werk? Ontwikkel en gebruik ik voldoende mijn competenties en talenten? Kortom: is er een vol-doende match met mijn huidige functie en misschien zelfs met het bedrijf?’”

3 In de spiegel kijken en aan het stuur gaan zitten

2 Weg met de prikklok, welkom resultaat 1 België belastingsland

Page 5: Time4Society in De Standaard - maart 2015

4 Belg zkt. zingevend werk en zorgzame werkgever

Ja: 72 % Neen: 28 %

Ja: 64 % Neen: 36 %

Ja: 76 % Neen: 24 %

Ja: 77 % Neen: 23 %

Ja: 69 % Neen: 31 %

Ja: 78 % Neen: 22 %

Ja: 96 %

Ja: 72 % Neen: 28 %

Neen: 4 %

enarjo 5LANGER WERKEN

Vier gevoelige thema’s rond langer werken

De geitenwollen BelgCenten zijn niet het enige wat werknemers drijft. Belgische werkgevers worden steeds meer verwacht zorgzaam om te springen met mens, planeet en natuur.

“Ik wil dat mijn werkgever …”... zorg draagt voor de planeet.

... investeert in sociale projecten.

... jobfuncties aanpast met het oog op de toekomst.

“Ik doe mijn job omdat …”... ze voor mij persoonlijk zinvol is.

... ik mijn rol in de maatschappij wil vervullen.

... ik ze graag doe.

“Ik wil dat mijn werkgever …”

... waardering geeft aan werknemers.

... zorgt voor sociale activiteiten op het werk.

Over deze studieIn opdracht van het Europees Sociaal Fonds - Agentschap Vlaanderen hield Trendhuis voor het zevende jaar op rij de vinger aan de pols van werknemer en werkgever. Dat gebeurde voor 2015 in samenwerking met partners Proximus, Microsoft en KBC. De studie omvatte desk- en brain research, een grootschalige kwantitatieve enquête naar de werkattitudes van 4.000 Belgen

uit vier generaties (16-19 jaar, 20-35 jaar, 36-50 jaar en 51-65 jaar), 26 diepte-interviews en een panelgesprek met 8 decision en opinion makers.

De resultaten zijn terug te vinden in de publicatie ‘The Show Must Go On’. (€ 24,95)Meer weten? www.trendhuis.be

GoestingHoe houden we het werk draaiende? Hoe blijven we voorbij ons 65ste aan de slag? Hoe houden we de fantastische show van de arbeidsmarkt boeiend genoeg, zodat iedereen er nog lang van kan genieten? Laat ons al eens starten met werk werkbaarder te maken.

Als we het jaarlijks trendonderzoek, uitgevoerd door Trendhuis, onder de loep nemen, dan blijkt duidelijk dat iedereen wel zijn rol wil spelen op het werk, mits een aantal voorwaarden, zoals onder andere: flexibele werkuren en werkplaatsen, een goede werk-privébalans, waardering, een goede verloning en noem zo maar op.

De uitdaging is dus om mensen met goesting aan het werk te houden. Het toverwoord dat momenteel naar voor wordt geschoven is ‘anders werken’ of ‘werkbaar werk’. Maar wat betekent ‘anders werken’? Bij velen stopt de definitie van anders werken bij ‘thuiswerken en een flexibele arbeidsplaats’. Maar de definitie van anders werken moet veel creatiever worden ingevuld. Anders werken en werkbaar werk is eveneens werken aan flexibele loopbanen die rekening houden met de behoeftes van de werknemer. Het individu blijft nog steeds verantwoordelijk voor zijn of haar loopbaan, maar met de hulp van het beleid en van de bedrijven moet de werknemer in staat worden gesteld om een heel persoonlijke loopbaan uit te bouwen, rekening houdend met zijn of haar talenten en de rol die men in een bepaalde periode van de loopbaan wil/kan spelen. Mensen langer met goesting laten werken begint dus niet aan het einde, maar aan het begin van de loopbaan, en zelfs al vroeger.

De werknemer vraagt verschillende maatregelen om het mogelijk maken de eigen loopbaan te boetseren tot een eigen en uniek kunstwerk waar men terecht fier kan op zijn. Hiervan zal iedereen beter worden, niet in het minst de bedrijven en dus ook onze arbeidsmarkt. Want gelukkige en gewaardeerde werknemers presteren beter.

Begrippen als jobcrafting, jobcarving, talentmanagement, coachend leiderschap en innovatieve arbeidsorganisatie kunnen daarbij helpen, zij moeten uitgediept en toegepast worden. En daar kan het Europees Sociaal Fonds zeker een steentje toe bijdragen via innovatieve of specifieke projecten voor organisaties, bedrijven en hun werknemers.

Louis Vervloet, Algemeen Directeur ESF-Agentschap Vlaanderen VZW

SLOTWOORD

Werken betekent in de eerste plaats zorgen voor brood op de plank. Alleen maar geld ver-dienen, volstaat echter niet om mensen blijvend te motiveren. Jan Boulogne, Directeur Unizo Vorming, licht toe: “Als een werk-gever alleen maar winst beoogt, zullen werknemers die houding overnemen en hun voldoening buiten het werk zoeken. Tel maar eens op hoeveel uren je op het werk doorbrengt. Uitsluitend voor geld werken, hou je niet lang vol.” Belgen hechten ook veel be-lang aan zinvol en plezierig werk.

Caroline Ven, gedelegeerd be-stuurder van Ondernemersplat-form VKW, treedt die mening bij: “Mensen krijgen vleugels wan-neer hun persoonlijke waarden overeenstemmen met die van het bedrijf. Het gaat om het creëren van een wij-gevoel, het deel uit-

maken van een groter geheel.”

De nadruk ligt daarnaast sterk op wat mensen ‘moeten’ leren, de juiste competenties voor de job. Uit de Werkbarometer 2015 blijkt dat meer dan de helft van de Bel-gen wel eens graag een creatief project wil doen dat buiten hun normale takenpakket ligt. Laat werknemers aan de slag gaan met hun talenten, die ze liefst zo vroeg mogelijk ontdekken. Men-sen die doen wat ze goed kunnen, maar vooral, graag doen, krijgen energie en plezier in de plaats.

En zo wordt werk als vanzelf meer werkbaar. “Werk is werk-baar wanneer je ergens graag en geëngageerd werkt. Je moet je er thuis voelen en zo ‘geabsorbeerd’ zijn dat je niet op je horloge kijkt”, zegt Bert Van Rompaey, hoofd HR bij BNP Paribas Fortis.

Waarom zouden we ten slotte niet op verschillende manieren kunnen kijken naar werk? Een loopbaan mag gerust een rijpingsproces zijn, met de nodige pauzes en nieuwe paden. Een goed gerijpte olijf maakt de carrièrecocktail smake-lijker dan een uitgeperste citroen.

Page 6: Time4Society in De Standaard - maart 2015

6 tIME4socIEty enarjo

Maatschappelijke inzet als motor voor een warmere maatschappij!dankzij de diensten van time4Society vzw ontplooien medewerkers zich, ontwikkelen ze hun talenten en stijgt zo hun motivatie. door de brede context, varen ook de maatschappij en het bedrijf er wel bij.

Uit onderzoek blijkt dat een op de twee Belgen vrijwilligerswerk willen verrichten, zolang het zich beperkt tot eenmalige, project-gebonden engagementen. Tege-lijkertijd vormen relaties vandaag niet langer onze enige houvast en wordt werk een belangrijke con-stante in een mensenleven, ook op gebied van zingeving.

Binnen hun job willen men-sen zich overigens verder ont- plooien. Zo willen werknemers niet enkel hun competenties ver-beteren, maar hopen ze vooral op meer talentontwikkeling (84,5 %) (n.v.d.r.: lees meer over talentmanagement op p. 11). En dan blijkt dat ze die verborgen talenten vaak ontdekken binnen de ongewone context die project-gebonden vrijwilligerswerk kan bieden. Resultaat: medewerkers die hun eigen sterktes leren ken-nen, zichzelf kunnen ontplooien en bijgevolg meer gemotiveerd komen werken.

Sociaal kapitaalEn het is dat waar bedrijven naar

zoeken: gemotiveerde mensen die zichzelf realiseren en bredere context zien van de maatschappij. Het belangrijkste kapitaal van een bedrijf bestaat immers niet uit ge-bouwen of machineparken, maar uit sociaal kapitaal of gemotiveer-de mensen.

Een bedrijf dat medewerkers de kans geeft om deel te nemen aan projectgebonden vrijwilligers-werk, creëert een win-win voor de onderneming en medewerkers, maar ook voor de organisaties die het helpt. Bovendien kan een bedrijf niets mooiers schenken aan de maatschappij dan het ta-lent van zijn medewerkers. Zeker als blijkt dat sociale organisaties steeds meer behoefte hebben aan expertise, innovatieve ideeën en helpende handen.

“Als antwoord op deze vaststel-lingen besloten we Time4So-ciety op te richten”, verklaart Marc De Kegel, voorzitter van Time4Society vzw. “Zo helpt Time4Society sinds 2008 bedrijven om de ‘people side’ van strategie

rond maatschappelijk verant-woord ondernemen waar te maken via projectgebonden maatschap-pelijke teambuildings binnen de werksfeer.”

Maatschappelijke projectenRuim 1.000 maatschappelijke projecten en 100.000 uren aan en-gagement in organisaties hebben ondertussen gezorgd voor win-win-winresultaten ...• voor de maatschappij, • voor de medewerkers en • voor de bedrijven.

“Time4Society is een uitnodiging aan bedrijven en hun medewer-kers om in ongewone omstandig-heden de anderen op weg te hel-pen, maar ook elkaar en zichzelf te herontdekken. Door tijd te ma-ken voor andere mensen, voor de natuurlijke omgeving, voor cul- turele verbreding, voor meer in-ternationaliteit”, vertelt Bob Elsen, vicevoorzitter van Time4Society.

Pilootfase time4Society

• februari

120 gasten voor seminarie "Lan-ger werken" met o.a. Fons Leroy (VdaB), ron embrechts (care), ...

• maart

26 maart: de 7de cSr Night, met indische ambassadeur

H.e. Manjeev Singh Puri als een van de gastsprekers

• november

2de Gateway2india

• april

1ste cSr Night, met o.a. gast-spreker Herman Van rompuy in

concert Noble• mei

Het kabinet van Vlaams Minister-President Kris Peeters geeft tijd aan één organisatie voor kinderen met autisme

Lancering Orange day, het internationaal vrijwilligers-

programma van GlaxoSmithKline

• april

t4S awards in tour & taxis• oktober

Medewerkers van de Lijn houden leuke daguitstap met

asielzoekers• december

10.306 uren tijd gespendeerd voor sociale en ecologische

organisaties dit jaar

• september

Farmabedrijf Janssen-cilag NV helpt in wooncentrum voor

mentaal gehandicapten• december

27 maatschappelijke projecten in één maand tijd

13.512 uren gespendeerd aan maatschappelijke projecten

• mei

t4S behaalt eSF-kwaliteitslabel• oktober

eerste MVO-projecten in Nederland voor 100-jarig

bestaan Holcim • december

time4Society zit aan 14.846 uren sociaal engagement in 2012

• april

Oprichting t4S Fonds aan de KU Leuven

• juni

Samenwerking met reis- organisator Joker resulteert in

time4Society Gateways• december

de teller staat dit jaar op 22.363 uur met ruim 300

projecten

• mei

GlaxoSmithKline wordt bekroond als Grootste tijdgever

• juni

cofely Services en Holcim bekroond op cSr Night

• oktober

t4S sleept Vita-award in de wacht

• december

franchise in Hongarije19.525 uren in 2013

5 diensten van time4society

Nathalie Bekx, CEO van Time4Society, legt uit: “Om de vra-gen van de bedrijven optimaal te beantwoorden, biedt Time4Society specifieke diensten aan op maat.”

1. Maatschappelijke teambuildings en trainingen: Bedrijven investeren concrete porties tijd in afgebakende en resultaatgerichte projecten ondersteund door sociale or- ganisaties. Ontdek voorbeelden, getuigenissen en inspiratie op p.8 en 9.

2. Social trainings: Op maat van specifieke groepen uit be-drijven, bijvoorbeeld jonge managers, ontwikkelen we pro-jecten waarbij gewerkt wordt rond ontwikkeling en inzet van specifieke sociale competenties.

3. MVO-workshops door het team van Time4Society.Enkele voorbeelden:

• De missie, visie en waarden van je organisatie• ISO 26.000• Corporate Volunteering Program• Hoe MVO (people + planet) implementeren?• Effectief communiceren rond MVO

Lees meer hierover op p.10.

4. Time4YourTalent: Dit is een transnationaal project dat een begrijpbare en praktische talentaanpak wil ontwikkelen dat de wederzijdse betrokkenheid garandeert van vijftigers en werkgevers op de arbeidsmarkt. Beide groepen worden getraind om vlot om te gaan met talentdetectie, -ontwik-keling en -inzet op de werkplek of in een andere omgeving tijdens een sociaal project. Lees meer hierover op p.11.

5. Internationale leertrajecten: Kernbegrippen zijn hier-in economisch inzicht, intercultureel leren, deelname aan maatschappelijke projecten en MVO-sensibilisering. Reis met ons mee naar India in november 2015. Lees meer op p.12.

2007 - 2009 2010

2009 2011 2013 2015

2012 2014

Page 7: Time4Society in De Standaard - maart 2015

enarjo 7tIME4socIEty

time4society in cijfers

100.000 In 2014 bereikt Time4Society de

mijlpaal van 100.000 uren besteed aan sociale, culturele en ecologische

projecten. Dat staat gelijk aan 60 voltijdse medewerkers

ten dienste van de maatschappij.

3.770 Het aantal

werknemers dat zich in 2014 heeft ingezet om tijd te investeren in maatschappelijk

waardevolle projecten.

92 Zoveel collega’s van AXA

hebben een dag tijd geïnvesteerd in een uniek project, waarbij ze

spaarpotjes maakten ten voordele van vzw Bij Ons, een centrum voor daklozen.

De spaarpotjes werden uitgedeeld in horecazaken en winkelpanden in

de buurt van de vzw, om geld in te zamelen voor het

daklozencentrum.

460 Sinds de lancering van

het vrijwilligersprogramma Orange Day in 2009 heeft

GlaxoSmithKline niet minder dan 460 projecten op

zijn teller staan!

97 In 2014 namen 643

ING-medewerkers deel aan het vrijwilligersprogramma

Volunteering@ING. Hiervan is maar liefst 97 % bereid om zich opnieuw te engageren

voor een gelijkaardig project.

9 bestuursleden

Marc De Kegel, voorzitter T4S & ere-CEO Accenture België

Bob Elsen, vicevoorzitter T4S & CEO JokerNathalie Bekx, gedelegeerd bestuurder T4S

& CEO Trendhuis Caroline Meyers, teamleader Europees Sociaal Fonds -

Agentschap VlaanderenJan Pszeniczko, gemeenteraadslid EdegemLeo van de Gender, voormalig directeur

communicatie KBCMarc Van Hoecke, voormalig partner

Ernst & YoungTim Baart, advocaat-vennoot Laga

Norbert Verkimpe, Managing Partner Naxxos Group

1. time4society-fonds aan de KU LeuvenHoewel er ontzettend veel ge-schreven wordt over het ecolo-gisch aspect van maatschappelijk verantwoord ondernemen, is er slechts weinig wetenschappelijke onderbouwing van het effect op organisaties en hun personeels-beleid.

Vandaag staan steeds meer decisi-on makers nochtans voor belang-rijke beslissingen op het gebied van maatschappelijke relevantie. Zeker in crisistijd vraagt per- soneelsbeleid langetermijnvisie en -investeringen. Daarom be-sloot Time4Society het Time4Soci-ety-fonds op te richten aan de KU

Leuven. Via deze samenwerking met deskundige onderzoekers wil de vzw bedrijven, organisa-ties en individuen de gelegenheid geven het ruimere gedachten-goed achter Time4Society weten-schappelijk te ondersteunen.

De wetenschappelijke verant-woordelijkheid ligt in handen van Prof. Dr. Maddy Janssens, gewoon hoogleraar Personeel & Organisatie aan de Faculteit Eco-nomie en Bedrijfswetenschappen. Zij legt uit: “Via wetenschappelijk onderzoek wil het fonds kennis opbouwen en inspireren tot meer ondernemerschap, duurzaam-

heid, interculturaliteit en maat-schappelijke betrokkenheid. Deze nieuwe inzichten zullen de missie en concrete projecten van Time-4Society nog verder versterken.”

Financiering gebeurt op basis van voornamelijk schen- kingen, legaten en op-brengsten. Giften zijn fiscaal aftrekbaar.

Meer weten? E [email protected]

2. society of timeSociety of Time is een netwerk waarin decision makers de kop-pen bijeen steken over heel con-crete, praktische en economisch interessante manieren om de wereld te verbeteren. Op basis van enerzijds onderzoek (o.a. via het Time4Society-fonds) en anderzijds de praktische er-varing uit concreet uitgevoerde projecten (door de waaier van dienstverlening binnen de vzw) krijgt het netwerk van betrok-kenen en geïnteresseerden in de maatschappelijke dimensie van het zakenvoeren steeds con-creter vorm. Business linken aan een betere wereld is hierbij het uitgangspunt.

Voorzitter Marc De Kegel: “Met Time4Society wensen we pragmatisch te zijn in het aan- bieden van relevante en con-

crete projecten die een verschil maken voor bedrijven, mensen en de ontvangende instellingen. Daarom ontwikkelen we via onder andere onderzoek, col-loquia, spreekbeurten en pro-jectervaringen nieuwe ideeën en initiatieven. Het netwerk vormt met andere woorden een voortdurende bron van toetsing en vernieuwing. Zo blijven we maatschappelijk relevant.”

Financiering gebeurt op basis van lidgelden en bijdragen van bedrijven of ten persoonlijke titel.

Meer weten?E [email protected]

initiatieven van Time4Societyde MVO-wereld staat niet stil. time4Society wil zijn voortrekkersrol blijven waarmaken en werkt momenteel volgende veelbelovende initiatieven uit.

7 Op 26 maart 2015 vindt

de zevende editie van de CSR Night plaats. Gasten worden dit jaar

getrakteerd op inspirerende toespraken van gouverneur van provincie

Antwerpen Cathy Berx, Indisch ambassadeur H.E. Manjeev Sing Puri

en vicepremier Kris Peeters.

Lees meer op p.16.

1.036Time4Society blijft

groeien! Tussen 2010 en 2015 vonden liefst

1.036 projecten plaats bij sociale, milieuvriendelijke

en culturele organisaties.

Page 8: Time4Society in De Standaard - maart 2015

8 MAAtscHAppELIjKE tEAMBUILdINGs enarjo

Samen, voor de maatschappij!de core business van time4Society vzw is de organisatie van projectgebonden maatschappelijke teambuildings voor bedrijven: beperkt in tijd en ruimte, maar met een meetbare resultaatsgarantie. Bovendien inspireert en steunt time4Society bedrijven, organisaties en medewerkers in hun zoektocht naar het leveren van een zinvolle bijdrage aan de samenleving.

Maatschappelijke teambuilding

Wanneer collega’s samen de handen uit de mouwen steken, zie je dat er hechte banden gesmeed worden. Van de teambuildings van Time4Society wordt niet alleen je team, maar ook de samenleving sterker!

tijd geven in 5 stappen

1. Bedrijf (‘tijdgever’): meldt in welk type project het ge�nteresseerd is en hoeveel medewerkers deel-nemen.

2. Time4Society: gaat op zoek naar een organisatie uit de buurt die de hulp goed kan gebruiken.

3. Organisatie (‘tijdnemer’): stelt samen met Time4Society een concreet projectvoorstel op.

4. Tijdgever: gaat akkoord met het voorstel.

5. Time4Society: coördineert het project van A tot Z , verzorgt de communicatie, zorgt voor een verzekering, enz.

3 x winst

1. Voor de maatschappij: elk project levert een zinvol resultaat voor de sociale organisatie en de doelgroep die geholpen wordt.

2. Voor de medewerkers: er ontstaan hechtere teams en meer het bedrijf merkt een toename van sociale contacten, zowel intern als extern.

3. Voor de werkgever: het bedrijf krijgt een positiever imago en functioneert beter. Het verbetert ook het functioneren binnen van de werknemers het bedrijf.

Mondelēz International geeft 722 uren tijd!Ieder jaar zet de multinational Mondelēz Inter- national zich wereldwijd in voor de maatschappij met een ‘volunteering month’. Dit keer ging het bedrijf in zee met Time4Society. Zo schonk Mondelēz maar liefst 722 uren tijd aan 10 verschillende sociale organisaties in Vlaanderen én Nederland.

Zij bezorgden kansarme gezinnen voedselpakketten, kleding en speelgoed.

Dankzij hun schilder- en opfriswerk van een diensten-centrum voor kinderen met een moeilijke opvoedings-situatie, kregen ook deze kinderen een mooie en gezel-lige thuis.

We maakten kennis met een totaal andere wereld, andere

mensen en doeleinden. Boeiend!

Samen met mensen met een mobiele en/of mentale be-perking speelden ze het spel Boccia, een vorm van petan-que voor personen in een rolstoel.

deze uitzonderlijke ‘gasten’ leerden ons een mooie les: door

aangepaste communicatie en de nodige tijd te nemen, bereik

je ook grote resultaten.

KBC betrokken, jaar na jaarDoorheen de jaren nam de bank deel aan verschillende Time4Society-projecten. Medewerkers zorgden voor een echte kerstsfeer bij de bewoners van dienstcentrum De Boskens.Ze zetten er een kerstmarkt op en begeleidden de bewoners.

Bij het Open Therapeuticum bereidden personeels- leden een feestmaal voor mensen met een niet aan- geboren hersenaandoening.

We stonden stil bij jongeren die het minder getroffen hebben, maar

desondanks positief blijven.

KBC-collega’s staken met plezier de handen uit de mouwen voor vzw de Ark, een tehuis voor kin-

deren met een verstandelijke beperking. Hun schil-der- en opknapwerk betekende een grote hulp voor de organisatie.

Het is tof om collega's eens op een andere manier te leren

kennen en hun maatschappelijke betrokkenheid te ervaren.

AB inBev bezorgt Time4Society 100.000ste uur

Het project van AB InBev is er eentje dat Time4Society niet snel zal vergeten. De mijlpaal van 100.000 uren werd bereikt. Daarom verdient het bedrijf een plaatsje in de spotlights.

Medewerkers van AB InBev spendeerden tijd in het Mo-lenmoes, een centrum voor jongeren die in het reguliere onderwijs hun weg niet vinden. De paardentherapie van hun Equicanis-project helpt deze jongeren weer meer vertrouwen te hebben.

De collega’s van AB InBev maakten een weide klaar, werkten een nieuwe piste af, legden een composthoek aan, sprokkelden stookhout, …

de dankbaarheid van de jongeren en organisatie was het werk zeker waard.

Page 9: Time4Society in De Standaard - maart 2015

Het time4Society-team staat voor je klaar

Kan je niet wachten om je handen uit de mouwen te steken en wil je samen met je collega’s deelnemen aan een maatschappelijke teambuilding van Time4Society? Stel het dan zeker voor aan je leidinggevenden en spring mee op de Time4Society-trein! Voor meer informatie, surf naar www.time4society.com

Contacteer ons via E [email protected] of T 015 285 409

Met Time4Society kunnen we …

Zo maakten medewerkers van Brussels Airport een natuurgebied in Zaventem opnieuw toegankelijk voor mobiele en minder mobiele natuurliefhebbers, door paden vrij te maken, over- woekering en onkruid te verwijderen, … Daarna genoten ze van een door de natuurorganisatie begeleide wan-deling, met uitleg over het herstel van de lokale fauna en flora.

Het personeel van Telenet investeerde tijd bij Natuurpunt Oude Spoorweg. Medewerkers haalden omheiningen weg en deden wat schilder- en op-knapwerken. Ook maakten ze een kijk-wand, die een meerwaarde betekent voor alle bezoekers.

Werknemers van KPMG knapten de tuin van een dienstencentrum op. Ze verfraaiden de omheining, voerden snoeiwerken uit en herschilderden enkele oude panelen. Voortaan konden de bewoners genieten van een mooier uitzicht, en ook de flora knapte er van op.

dit is een kans om je op een totaal andere manier in te zetten voor de gemeenschap.

… bijdragen aan een beter milieu

Tijd maken voor kunst en cultuur draagt bij tot de sociale en emotionele ontwik-keling van mensen. Het verrijkt het leven en laat individuen groeien.

Medewerkers van Mondelēz leerden de Indische cultuur kennen door met de bewo-ners van woonzorgcentrum Raffy cupcakes te bakken en versieren. Het centrum is er voor Molukse en Indische ouderen in het bijzonder.

Het personeel van VF Europe trok naar Sjarabang, een organisatie die kunst en cultuur toegankelijk maakt voor men-sen met of zonder beperking. Sjarabang organiseert workshops, atelierdagen, maar ook culturele reizen. De mede-werkers van VF Europe hielpen geld in te zamelen met de organisatie van een rommelmarkt.

De collega’s van staalfabrikant Victor Buyck bezochten Sea Life Centre in Blankenber-ge in het gezelschap van de bewoners van Broeder Ebergiste. Het centrum ontvangt mensen met een mentale beperking.

Op korte tijd zag je veel contact ontstaan tussen de twee werelden. echt gezellig!

… onze culturele kennis verrijken

Behalve in België is Time4Society ook werkzaam in Nederland en Hongarije.

Zo nam Mondelēz deel aan verschil-lende maatschappelijke projecten in Nederland. Onder meer de Voedsel-bank van Breda genoot van tientallen helpende handen bij de verdeling van voedselpakketten.

Daarnaast organiseerde de multinational Mondelēz ook een eerste intercultureel project in de grensstreek tussen België en Nederland. Zowel Nederlandse als Bel-gische collega’s legden samen een groentetuintje aan in de zorgboerderij van Essen.

Niet alleen onze noorderburen, maar ook de Hongaren zijn overtuigd van het concept van Time4Society. Het communicatiebedrijf Brandshift uit Boedapest heeft lokaal al meerdere teams van vrijwilligers uit het bedrijfsleven ‘gekoppeld’ aan so-ciale organisaties, zoals bijvoorbeeld de Suhanj Foundation. Deze organisatie maakt sporten mogelijk voor mensen met een beperking. Duo’s bestaande uit een mede-werker van de K&H-bank en een persoon met een visuele beperking namen in het kader van Time4Society deel aan een triatlon.

… tijd geven over de grenzen heen

Daklozen, senioren, personen met een handicap … Het zijn allemaal zijn het mensen die sneller het risico lopen om uit de boot te vallen. Met maatschappelijke teambuil-dings probeert Time4Society ze weer een warm gevoel en een gevoel van eigen-waarde te geven.

Medewerkers bij Vanbreda Risk & Benefits bezorgden mensen met een motorische handicap een onvergetelijke dag. Naast veel persoonlijke aandacht, werd er ook een rolstoelcarwash gegeven. Hun wagentjes blonken als nooit tevoren!

Een team van Johnson & Johsons nam de bewoners van een rusthuis mee op stap. Zo genoten beide generaties van een mooie wandeling en een gezellige babbel. Als kers op de taart volgde er gemoede-lijke afscheidsdrink.

Het was uniek te ervaren hoe kinderen met een mentale of motorische handicap, ondanks hun beperkingen,

toch genieten van het leven en samen plezier maken.

We proefden van solidariteit en dat smaakt naar meer!

… ons inzetten voor anderen

coRpoRAtE VoLUNtEERINGMAAtscHAppELIjKE tEAMBUILdINGs 9enarjo

Page 10: Time4Society in De Standaard - maart 2015

10 MVO-CONSULTANCY enarjo

Van strategie tot implementatie: Time4Society adviseert je

De maatschappelijke projecten van Time4Society zetten jouw MVO-aanpak om naar de praktijk. Maar eerst moet je achterhalen wat MVO kan betekenen voor jouw bedrijf. Ontdek het tijdens deze

verhelderende workshops.

Wil je meer weten over de MVO-workshops van Time4Society?

Contacteer Katrien Rennemeier T 015 285 409 ofE [email protected]

Deze workshop geeft je meer inzicht in MVO, in wat jouw organisatie al doet en in wat je nog meer kan verwezenlijken. Tijdens sessies van twee uur of een halve dag gaat Katrien Rennemeier, account mana-ger van Time4Society, dieper in op wat MVO precies inhoudt. Ze neemt de missie (bestaansreden) en visie (richting) van jouw organisatie onder de loep. Op een interactieve manier bepalen jullie samen de plaats van MVO binnen de organisatie. De bekende ISO 26.000-norm kan daarbij niet ontbreken.

HOe pAST MVO iN de ViSie eN MiSSie VAN

je OrgANiSATie?

Je medewerkers gaan deelnemen aan maatschap-pelijke projecten. Maar hoe pak je dat het best aan? Als je iedereen mobiliseert, is trial and er-ror geen optie. Deze workshop legt de nadruk op een MVO-programma op maat, de processen (HR, inschrijving, aanwezigheid op locatie), de motivering ... Alle mogelijke vragen en valkuilen komen aan bod. Aan welke projecten mogen me-dewerkers al dan niet deelnemen? Kunnen ze zelf ideeën voorstellen? Hoe coördineer je dat? Hoe kies je ambassadeurs en wat is hun taak? Hoe koppel je de waarden van je bedrijf aan de projecten? En hoe onderhoud je een band met de sociale organisaties? De workshop stoomt je klaar voor een vlotte en pro-fessionele organisatie van de projecten.

COrpOrATe VOLUNTeeriNg

prOgrAM

Veel bedrijven ondernemen tastbare acties voor de planeet. Maar wist je dat zes van de zeven centrale vragen uit de ISO 26.000-norm over de ‘P’ van ‘Peo-ple’ gaan? MVO staat dus lang niet alleen voor de ‘P’ van ‘Planet’. Deze workshop licht alle aspecten van ISO 26.000 toe.

Wat is de isO 26.000-nOrm?Dit is een internationale richtlijn voor MVO die werd ontwikkeld door experts uit meer dan 90 landen en 40 organisaties uit verschillende sectoren. De richtlijn geeft antwoorden op vragen als ‘Wat zijn belangrijke MVO-onderwerpen?’, ‘Hoe kan ik een MVO-strategie invoeren of optimaliseren?’ en ‘Hoe creëer ik betrokkenheid voor MVO?’.

iSO 26.000: zOrgeN VOOr pLANeeT éN

MeNSeN

Bron

ISO

26.

000:

iso.

org

Maatschappelijke projecten aanbieden is één zaak. Ze presenteren, je collega’s ervoor motiveren en in-teractie binnen je organisatie stimuleren, is heel wat anders. De experts van Time4Society begeleiden je hierbij van A tot Z, waardoor je investering in de maatschappij resulteert in een maximale ROI. Denk aan een evenement als afsluiting van een project of een film of kalender over je engagement. Met een goed communicatieplan worden projecten echt ge-dragen door je interne ‘community’ en blijven de ef-fecten op de werkvloer langer voelbaar. Ook geniet je, indien gewenst, van externe visibiliteit.

MVO-COMMUNiCATie

We geven al onze workshops op maat. Aarzel niet om ons te contacteren om bepaalde vragen of problematieken met ons te bespreken. Wij bieden graag een workshop aan waarin jouw vragen cen-traal staan.

Time4Society heeft de volgende organisaties bege-leid aan de hand van een of meerdere workshops: Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), Vanbreda Risk & Benefits en Wetenschappelijk Instituut Volks-gezondheid (wiv-isp).

WOrkSHOpS Op MAAT

Page 11: Time4Society in De Standaard - maart 2015

enarjo 11TALeNTMANAgeMeNT

Wil je meer weten of wil jouw bedrijf ook meedoen aan dit project?

Surf naar www.time4yourtalent.beContacteer Nathalie Bekx T 015 28 54 05 of E [email protected]

Time4YourTalent blaast nieuw leven in carrières van vijftigersDat Belgen niet warm worden van langere loopbanen, is een understatement. Vandaag weet slechts een minderheid van bedrijven hoe ze vijftigers kunnen motiveren om langer aan de slag te blijven. Trendhuis stelt het project Time4YourTalent voor, een ontdekkingstocht naar verborgen talenten bij vijftigers.

Oudere werknemers ondervinden moeilijkheden om een nieuwe jobinvulling te accepteren, of zich een andere rol in het bedrijf eigen te maken. Veel werkgevers weten niet hoe om te gaan met de nieuwe realiteit rond hun per-soneel. Vaak vallen beide partijen terug op aangeleerde vaardigheden of verworven competenties, terwijl zeker bij vijftigers nog zelden gekeken wordt naar aangeboren talenten.

Transnationaal projectTime4YourTalent is een project van Trendhuis dat inzet op aan-geboren talenten, in de plaats van verworven competenties, van vijftigers in Vlaamse ondernemingen en organisaties. Het transnationaal project, dat uitgewerkt wordt met de steun van het Europees Sociaal Fonds, wil een begrijpbare en praktische talentaanpak ontwikkelen, dat de wederzijdse betrokkenheid garandeert tussen vijftigers en werkgevers op de arbeidsmarkt. Beide groepen worden getraind om vlot om te gaan met ta-lentdetectie, ontwikkeling en -inzet op de werkplek of in een andere omgeving.

Ruwe diamanten laten schitterenTime4YourTalent wil, samen met vijftigers en deelnemende bedrijven, een systeem inclusief tools neerzetten, om:

Dit is een win-win-winsituatie: voor de werkende vijftigers die

hun talenten willen ontdekken en ontwikkelen, voor de werkgever en voor het gastbedrijf of -organisatie,

die talent willen erkennen en inzetten.

Nathalie Bekx, CEO Trendhuis

Werknemer en werkgever staan vandaag voor een ongekende

uitdaging. Vroeger keek een vijftiger uit naar zijn pensioen. Vandaag

vraagt hij zich af wat hij zal doen met die resterende 15 jaar van zijn

carrière. Bedrijven weten doorgaans niet hoe hen te motiveren.

Nathalie Bekx, CEO Trendhuis

Wat zijn de belangrijkste acties van het Time4YourTalent-project voor einde 2015?

• Onderzoeken welke specifieke behoeften vijftigers bin-nen bedrijven hebben op gebied van talentontwikkeling.

• Ontwikkeling van Test&Tackle, een talentscan die talen-ten detecteert, en Try&Taste, een talentmeting die talen-tontwikkeling bij vijftigers meet en naar waarde schat.

• Ontwikkeling van talentgesprekken voor werkende vijftigers om hen voor te bereiden voor deelname aan talentstages in andere bedrijven of organisaties.

• Ontwikkeling van projecten voor vijftigers waarin de ont-dekte talenten verder kunnen ontwikkeld kunnen worden

in andere ondernemingen en organisaties. • Organisatie van talentstages als open leerprojecten om

verder te verspreiden in de deelnemende bedrijven en door intermediaire organisaties.

• Uitbrengen van de ontwikkelde talenten van vijftigers bij zowel de gastbedrijven als de eigen onderneming.

• Ontwikkeling en promotie van een label of Award ‘Bedrijf met talent’ op basis van duidelijk gedefinieerde en herkenbare criteria waarin de inspanningen rond talent-erkenning en -ontwikkeling worden opgenomen.

VooruiTblik

• talenten te scannen en te meten bij de ingezette vijftigers. Zo wordt talent gepromoot als basis voor carrières en motivatie.

• praktische projecten of individuele trajecten te voorzien, die passen bij de geïdentificeerde talenten van de vijftigers. Op die manier wordt een een talentcultuur rond vijftigers in bedrijven en organisaties geïnstalleerd.

• arbeidsmobiliteit binnen en buiten bedrijven van vijf- tigers te bevorderen. Dat garandeert zowel de waardering van de verder ontwikkelde talenten als de impact ervan op de verdere carrière van de vijftigers.

Scanner toont gavenOm de verborgen talenten van mensen tot hun recht te laten komen, ontwikkelt Trendhuis...•Test&Tackle: Het betreft een talentscan waarin vijftigers

zich bewust worden van hun aangeboren gaven en waarbij de link gelegd wordt met specifieke behoeften van bedrij-ven en organisaties.

•Try&Taste: Dat is een talentmeting die werd ontwor-pen om persoonlijke, sociale en organisationele talenten voor en na een project te meten in een veeleer informele omgeving.

Uitwisseling met gastbedrijvenNa de voorbereidende talentscan, het talentgesprek voor vijf-tigers en de daarop volgende talentmeter, gaan de vijftigers één volledige week of één dag gedurende zes opeenvolgende we-ken een talentbeleving ondernemen in gastbedrijven of onder-nemingen. Ze worden ontvangen door de deelnemende gast- bedrijven. De verdere ontwikkeling van de talenten bij de vijf-tigers, verworven gedurende de training en uitwisseling, wor-den achteraf gevalideerd en gedocumenteerd via de Try&Taste- methodologie.

Page 12: Time4Society in De Standaard - maart 2015

Belofte 1

Op deze Gateway-reis leer je de nieuwe economische wereldmacht van India begrijpen, door bedrijven te bezoeken en bedrijfsleiders te ontmoeten.

Belofte 2

Op een Gateway-reis word je geconfronteerd met een brede waaier non-profitprojecten, die je kijk op MVO scherpstellen.

ga jij ook mee naar india om de impact van MVO te beleven?

De CEO’s, MVO- en HR-managers die meegingen op de eerste Time4Society Gateway2India zijn unaniem: deze leerreis schudt je grondig door elkaar. De achtdaagse reis door India, met bijkomend voor- en natraject in België, verscherpt de blik op Corporate Social Responsibility, interculturaliteit en wereldeconomie. Dat levert winst op voor jezelf, je bedrijf en uiteindelijk ook voor onze samenleving.

Grensverleggende ervaringen op de 1ste Gateway2India

“Een echte MVO-rollercoaster!”

Time4Society Gateway-reizen =economisch begrijpen + intercultureel

leren + MVO-sensibiliseren

12 MVO iN HeT BUiTeNLANd enarjo

Vzw Time4Society en reisorgani-sator Joker hebben hun krachten gebundeld in het nieuwe reiscon-cept Time4Society Gateways. Dit zijn korte, intensieve leerreizen voor leidinggevenden, MVO- en

HR-managers die bewuster wil-len omgaan met de veranderde wereld. Geen snoepreisjes dus – al is er ook ruimte voor cul- turele en culinaire beleving – maar intensieve leertrajecten met

focus op economische realiteit, intercultureel leren en MVO-sen-sibilisering. Enkele reisgenoten delen hun inzichten na de eerste Gateway2India, een achtdaagse reis naar Delhi en Agra.

1. “Op het colloquium ter ere van Time4Society vatte Dr. Sitaram Gupta van Lupin

Pharmaceuticals de noodzaak van MVO-inspanningen door bedrijven perfect samen:

‘You can’t do business in a failing society’.”

Waarom zouden we investeren in Corporate Social Responsibi-lity of Maatschappelijk Verant-woord Ondernemen? Die vraag ligt, ook in Vlaanderen, bij me-nig bedrijfsleider op tafel. Om het bedrijfsimago op te poetsen? Om iets terug te geven aan de sa-menleving? Uit filosofische over-tuiging? Van Dr. Sitaram Gupta van Lupin Pharmaceuticals, een van de bedrijfsleiders die hun MVO-programma kwamen toe-lichten in het hotel, kregen we

een veel eerlijker en realistischer antwoord: omdat het moeilijk is om goede zaken te doen in een falende samenleving.

Enkel als de brede bevolkingslaag welvarend is, kan de economie groeien. Met een binnenlandse

markt van meer dan een miljard inwoners kan dat tellen in India. En daar is dus niets mis mee. Als de overheid niet duurzaam kan investeren bij gebrek aan voldoende middelen, is het aan de bedrijven, maar die moeten rendabel zijn. Dat dit kan samen-gaan met winst voor de samen-leving en de planeet, is de kern- gedachte van MVO. In het wel- varende België is de sociaal- economische situatie anders, maar de drievuldigheid blijft even heilig: people, planet, profit.

2. “Door heel uiteenlopende projecten te bekijken, kan ik nu het onderscheid maken tussen MVO en liefdadigheid. 'Wat is hier

de business case?’ is een vraag die gesteld en beantwoord moet worden.”

Liefdadigheid is weliswaar no-bel en nuttig, maar het is niet hetzelfde als MVO. Dat kon ons reisgezelschap vaststellen in het Mother Teresa Center in Delhi. Drie zusters en enkele stagiaires zorgen er voor 80 achtergelaten kinderen, vaak met een fysieke of mentale handicap. Bewonderens-waardige projecten, maar ze zijn afhankelijk van hun sponsors en zijn niet zomaar door iedereen na-volgbaar. In een gigantisch land is ‘scalability’ cruciaal. Maatschap-pelijk verantwoorde bedrijven

kunnen een project opzetten dat zich op zelfonderhoudende ma-nier kan uitrollen op grote schaal.

Het basisprincipe van schaal-baarheid was wel aanwezig bij de bijenkwekerijen die we be-zochten. Werkloze boeren kun-nen bijenkorven lenen, honing

maken en zich samen opwerken tot honingproducenten op grote schaal. Een initiatief van de Lu-pin Foundation, die ondertussen al meer dan 100.0000 mensen uit de armoede heeft getrokken. Hetzelfde principe passen ze toe met lokale marmerslijperijen. En-kel als maatschappelijk verant- woorde ondernemingen ook winst maken, zijn ze breed toepasbaar. Dat aspect onder-scheidt MVO van liefdadigheids- projecten.

Page 13: Time4Society in De Standaard - maart 2015

Belofte 3

Op een Gateway-reis krijg je interculturele training om je succesvol uit te drukken en te gedragen in andere culturele omgevingen.

13MVO iN HeT BUiTeNLANd

3. “Wie interculturele contacten wil leggen, moet het eigen oordeel kunnen uitstellen. Aan de hand van het ODIS-model begon dat tegen het einde van de reis aardig te lukken. Maar ook hier in België heb ik er veel aan gehad.”

Wij denken Westers. We beoordelen anderen automatisch volgens onze Westerse waarden, normen en ge-woontes. Dat is echter geen goede basis om tot een vruchtbare sa-menwerking te komen. Beter stel je het oordelen even uit om eerst grondig te observeren en pas daarna te beschrijven, te inter- preteren en uiteindelijk te oorde-len. Aan de hand van het ODIS-model (‘Observe, Describe, Inter-pret, Suspend your judgement’) van Stella Ting-Toomey leerde het reisgezelschap om elke inter- actie als nieuw te bekijken, zon-der oordeel of vooroordeel. Dat werd niet alleen toegepast bij de project- en bedrijfsbezoeken, maar evengoed op de kruiden-markt, aan de Taj Mahal of aan

tafel met de Indische gasten.

’s Avonds werden de inter- culturele ervaringen uitgewisseld onder begeleiding van de experts van ViaVia Tourism Academy vzw. Naast het ODIS-model in-troduceerden ze het ‘ontwikke-lingsmodel voor interculturele gevoeligheid’ (DMIS) van de so-ciale wetenschappers Jannet en Milton Bennett en het ordenend kader Living Stone Kokosnoot-model© om actief en interactief een cultuur te verkennen. Doel van deze intensieve intercul- turele trainingen: blikveld ver-ruimen, waarnemingsvermogen aanscherpen en culturele gevoe-ligheid verhogen.

Schrijf je in voor de volgende Gateway2India!Van 7 tot 15 november 2015 organiseert Time4Society de volgende Gateway-reis naar india.

Dit leertraject geeft je ter plekke inzicht in economische, maatschappelijke en ecologische ontwikkelingen. Je ver-trekt voorbereid. Via workshops stellen deelnemers vooraf hun inhoudelijke bagage samen. Met een gevulde rug-zak vertrek je op verkenning, om terug te komen met blijvende kracht en inspiratie. Dit alles beleef je in een reis-programma met een evenwicht tussen formele en informele contacten en groepsdiscussies, bezienswaardigheden – natuurlijk bezoeken we de Taj Mahal! – en gastronomie. Je maakt kennis met de sociale dynamiek van India en de culturele gewoontes. Lokale gesprekspartners en Belgen ter plaatse laten je achter de schermen kijken.

De voordelen voor je bedrijf

Kansen voor internationale samenwerkingInzicht in zakendoen over grenzen heenBeter begrip van andere culturenRuimer blikveld en succesvollere communicatieMeer kennis op vlak van MVO

Contact Interesse om mee op Gateway te gaan? Of liever een formule op maat? Neem contact op met Time4Society: T 015 285 409E [email protected]

india het eerste land is dat bedrijven verplicht om in MVO te investeren? Sinds 2013 heeft India een unieke MVO-wetgeving. Die verplicht elk be-drijf 2 % van de nettowinst te investeren in zijn MVO-beleid. Enerzijds vinden bedrijfsleiders het ironisch dat de overheid, die zelf nauwelijks iets doet, de bal in het kamp van de ondernemers legt, anderzijds zijn ze overtuigd van de noodzaak en zoeken ze nieuwe modellen en projecten om duurzaam ondernemen concreet vorm te geven. De inspanningen en cijfers moeten gepubliceerd worden in een jaarlijks MVO-rapport en op de website. Daarmee lopen ze zelfs vooruit op de ISO 26.000-standaard, de normen van de VN voor ‘social responsibility’ voor alle organisaties.

WiST JE DAT ...

enarjo

Page 14: Time4Society in De Standaard - maart 2015

14 MOTiVATie VOOr 50+ enarjo

Minerva-programma laat kbC-medewerkers zelf eindeloopbaanpad kiezenOudere werknemers gemotiveerd aan de slag houden, het is niet de makkelijkste opgave. Als bedrijf kan je wachten tot de overheid een konijn tevoorschijn tovert, of er zelf iets aan doen. KBC koos resoluut voor de tweede optie en ontwikkelde het Minerva-programma. Door medewerkers zelf te laten kiezen hoe ze hun laatste jaren willen werken, krijgen ze een tweede adem.

Jaarlijks wordt een dertigtal KBC-ers 62 jaar. Over drie jaar zijn er dat 300 per jaar, over 7 jaar zelfs 500. Om hen aan boord te houden en te motiveren, ontwikkelde KBC Minerva, een eindeloopbaanplan waarbij oudere KBC-ers kunnen kiezen uit vijf loop-baanpaden. Elk met een andere combinatie van ar-beidsregime en functieniveau. Op basis van de pa-rameters interesse, functieniveau, arbeidsregime

en loopbaanduur, kiezen medewerkers vrij en in- dividueel. In overleg met hun leidinggevende sluiten ze een gepersonaliseerde overeenkomst af, de zo-geheten i-Deal. ‘Track 5’ is de meest radicale optie. Wie dit loopbaanpad kiest, kan met een arbeidsover-eenkomst van KBC bij een andere organisatie aan de slag.

Talentmanagement“KBC zet in op talentmanage-ment”, vertelt Anette Böhm, se-nior general manager Corporate HR bij KBC. “Enerzijds focus-sen we op de jongere talenten, anderzijds beschouwen we ook de ouderen als waardevolle talenten.”

“Dat onze medewerkers erg lo-yaal zijn, is positief, maar we willen hen niet levenslang in een keurslijf dwingen. Is een mana-ger overtuigd van iemands kwa-liteiten of geeft een medewerker zelf aan dat hij aan een nieuwe uitdaging toe is, dan moedigen we horizontale functieveran-deringen prompt aan.”

“Medewerkers krijgen bij ons zelf de verantwoordelijkheid voor hun carrière. Om de teneur en de mindset van ‘we moeten langer werken’ om te slaan naar ‘we kunnen en willen langer werken’, ontwikkelden we een erg concreet project voor onze vijftigplussers: Minerva.”

Kies zelf je toekomstHet Minerva-programma biedt de oudere KBC-werknemers vijf opties voor hun verdere loopbaan. Na een grondige zelf- reflectie, al dan niet begeleid, mag de medewerker zelf een keuze maken. De keuzemogelijkheden worden allemaal als evenwaar-dig beschouwd en worden bij de bespreking onderworpen aan een reality-check of de realisatie hier-van mogelijk is:

1. hetzelfde werken, of de car-rière nog verder uitbouwen

2. minder werken (minder uren werken)

3. lichter werken (even veel uren werken, maar op een lager functieniveau)

4. combinatie minder en lichter werken (minder uren werken, op een lager niveau)

5. inzet buiten KBC (mogelijk-heid om talent elders in te zetten)

“Dit overzicht blijkt zeer verhel-derend voor de medewerkers en sterkt hen om hierover ten gron-

de in dialoog te treden met het management”, zegt Herman Verhoelst, diensthoofd geper- sonaliseerde HR Services bij KBC. “Door een nieuwe invulling te geven aan het begrip ‘zelfbeschik-king’ in het kader van een geïnte-greerd eindeloopbaanbeleid, pak-ken we de demografische realiteit van een steeds ouder wordende beroepsbevolking proactief aan.”

“Medewerkers kunnen via een discrete simulatie op elk ogenblik perfect nagaan wat het effect is van een keuze. Door middel van een anonieme tool kunnen ze zelf bere-kenen welke gevolgen hun keuze zou hebben op hun direct loon, op extra vergoedingen, maar ook op hun pensioenplan bijvoorbeeld.”

“Zelf kunnen kiezen hoe en hoe-veel je wil werken, dat is volgens ons de sleutel om langer aan de slag te blijven. Autonomie is hierbij de kerngedachte. Je functioneert langer en beter in een job waar-voor je gemotiveerd bent en in een constellatie waar je bewust voor gekozen hebt.”

Carrières op maat“We vragen onze medewerkers om na te denken met welk carrièrever-loop zij aan de slag willen blijven. Daarna praten we alles rustig door en leggen we ons engagement vast via zogeheten ‘idiosyncratische deals’ of ‘i-Deals’. Dat helpt ons om achteraf op te volgen of alles naar wens verloopt. Als je men-sen langer aan de slag wil houden, werkt een gepersonaliseerde aan-pak immers beter dan een unifor-me benadering.”

“Hoewel de aanpak in zijn geheel vernieuwend is, spreekt het vijfde traject misschien wel het meest tot de verbeelding. Concreet komt het erop neer dat we medewer-kers ‘uitlenen’ aan organisaties en bedrijven, waar zowel de mede-werker als wij ons goed bij voelen. De werknemer behoudt zijn KBC-contract en doet nieuwe energie op door zijn talenten in te zetten voor de maatschappij. Dat geeft een boost aan de motivatie. Daar pluk-ken zowel de organisaties, de me-dewerker als wij de vruchten van.”

Het Minerva-project bewijst dat bedrijven niet hoeven te wachten op een nieuw wettelijk kader om innovatieve en creatieve oplos-singen te bedenken voor de ver-grijzingsproblematiek. Momenteel zijn er al bijna 500 i-Deals afge-sloten tussen de medewerkers en de lijnmanagers en hebben al een 20-tal KBC-medewerkers deel- genomen aan een inzet buiten KBC. Hilde Opdebeek is een van

hen. Zij koos voor het vijfde tra-ject, inzet buiten KBC, en werkt nu deeltijds voor vzw Time4Society.

“Ik werk meer dan 30 jaar bij KBC. Dat lijkt lang, maar ik ben binnen KBC zelf al meerdere keren bewust van functie veranderd. Zo kon ik mijn talenten benutten in verschil-lende domeinen en omgevingen.”

“Na zo’n lange loopbaan bij één werkgever, denk je niet meer aan veranderen. Maar je wil natuurlijk niet vastroesten. Als vijftigplusser kom je namelijk in een levensfase terecht waarbij je niet langer de behoefte hebt om jezelf te bewij-zen. Je bent op zoek naar meer levenskwaliteit en zingeving. Een job moet dan vooral voldoening geven.”

“Het uitwisselingsproject Minerva gaf me de kans om nog een tijd te werken bij Time4Society, een vzw met maatschappelijke meerwaar-de. Die nieuwe uitdaging gaf me een injectie energie. Ik ben erg blij dat ik die kans kreeg van KBC.”

KBC gaat voor een positief

beleid waarin talentontwikkeling

tijdens de volledige loopbaan centraal

staat, ook op oudere leeftijd.

Herman Verhoelst

Anette Böhm

Herman Verhoelst

Hilde Opdebeek

Page 15: Time4Society in De Standaard - maart 2015

enarjo 15OprOep

een klein beetje tijd maken,kan wonderen doen!

Wat? De handen uit de mouwen steken, samen met je collega’s, voor de maatschappij.

jouw tijd waard, want: 3x winst!1. Voor de maatschappij:

Elk project levert een zinvol resultaat voor de sociale organisatie en de doelgroep die geholpen worden.

2. Voor de medewerkers: Er ontstaan hechtere teams en meer sociale contacten, zowel intern als extern.

3. Voor de werkgever: Het bedrijf krijgt een positiever imago en functioneert beter.

ContactBenjamin Demarcin, manager Time4Society: T 015 285 409 of e [email protected]

Tijd voor… sociale teambuildings

Wat? Begrijpbaar en praktisch talentmanagement voor werknemers ouder dan 50.

jouw tijd waard, want:• Je bedrijf ontdekt en erkent de talenten van zijn

medewerkers.• Het talent in je bedrijf wordt optimaal ingezet.• Wederzijdse betrokkenheid gegarandeerd tussen

vijftigers en werkgevers.• Je werknemers zijn gemotiveerd om langer te

werken.

ContactNathalie Bekx, CEO Trendhuis: T 015 285 400 of e [email protected]

Tijd voor… Time4YourTalent

Wat? Workshops die een antwoord bieden op al je MVO-vragen.

jouw tijd waard, want:• Je krijgt inzicht in MVO.• Samen achterhalen we wat MVO kan betekenen

voor jouw bedrijf.• Je ontwikkelt een gepaste strategie.• Je ontdekt hoe je best intern en extern

communiceert over MVO. • Mogelijkheid tot workshops op maat.

ContactKatrien Rennemeier, account manager Time4Society: T 015 285 409 of e [email protected]

Tijd voor… MVO-consultancy

Wat? Van 7 tot 15 november 2015 organiseert Time4Society de tweede Gateway-reis naar India. Het leertraject met voorbereidende workshops geeft je ter plekke inzicht in economische, maatschappelijke en ecologische ontwikkelingen. Schrijf je nu in!

jouw tijd waard, want het betekent voor je bedrijf:• Kansen voor internationale samenwerking• Inzicht in zakendoen over grenzen heen• Beter begrip van andere culturen• Ruimer blikveld en succesvollere communicatie• Meer kennis op vlak van MVO

ContactBenjamin Demarcin, manager Time4Society: T 015 285 409 of e [email protected]

Tijd voor… internationalisering in india

Het Time4Society-team en de maatschappij kijken uit naar een partnership met je bedrijf, een samenwerking die uitsluitend voordelen met zich meebrengt.

Page 16: Time4Society in De Standaard - maart 2015

CSR NIGHTDonderdag 26 maart 2015

Cathy Berx, gouverneur van de

Provincie Antwerpen

H.E. Manjeev Singh Puri, Ambassador of India to Belgium, Luxembourg

and the European Union

Kris Peeters, vice-eersteminister

en minister van Werk, Economie en

Consumenten, belast met Buitenlandse Handel

Marc De Kegel, voorzitter

Time4Society vzw

Genomineerde bedrijven voor de Time Awards:

Johnson & Johnson, ING, KPMG, GSK, VF Europe, Allianz, Mondelez International en Telenet

Datum: donderdag 26 maart 2015 vanaf 19u00Locatie: PIVA, Desguinlei 244, 2018 Antwerpen (parking beschikbaar)Presentator: Olivier SchalbroeckCatering: viergangenmenu met dessertenbuffet en aangepaste wijnen

Bent u uitgenodigd? Dan hoeft u zich enkel aan te melden aan de ingang. Uw naam wordt ons doorgegeven door de persoon die u heeft uitgenodigd.

Inschrijven op www.time4society.com of via 015 285 409

Ontvangst en welkomstwoord

India and CSR: a legislation for a

bright future

Het belang van MVO voor de eco-nomie & overhan-

diging van de Time Awards 2015

Time4Society: 1.000 teams en

100.000 uren aan maatschappelijke

teambuildings