Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

35
STADSSCHOUWBURG VELSEN WITTE THEATER 2015 | 2016

description

Groeten uit IJmuiden! Onder dit motto presenteert de Stadsschouwburg Velsen haar plannen voor het nieuwe theaterseizoen. De Velsense schouwburg is in het seizoen 2015-2016 graag afzender van mooie plannen en bijzondere voorstellingen die op Velsense bodem of door Velsense makers worden ontwikkeld. Vanaf donderdag 23 april a.s. kan er op de website van de schouwburg al een kijkje worden genomen in het nieuwe seizoen (www.stadsschouwburgvelsen.nl). Op zaterdag 25 april valt de nieuwe theatergids op de deurmat. Theaterliefhebbers kunnen vanaf vrijdag 1 mei - 10.00 uur kaarten bestellen voor sterren als Bert Visscher & orkest, Ik & Simon (Simon Keizer dit keer zonder Nick), Percossa, Harrie Jekkers & Jeroen van Merwijk, de toneelstukken ‘Fatal Attraction’ en ‘Intouchables’, Rob de Nijs, de musical ‘Grease’ en de ‘Willem Ruis Show’.

Transcript of Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

Page 1: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

STADSSCHOUWBURG VELSEN WITTE THEATER2015 | 2016

Page 2: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

1

Hartelijk welkom in het 76ste seizoen van onze mooie theaterzaal. In deze theatergids vindt u ons aanbod voor het seizoen 2015-2016. Met de mooiste, leukste en meest bijzondere voorstellingen die wij voor u konden vinden.

De 75ste verjaardag van onze theaterzaal is vorig seizoen uitbundig gevierd. Juist de speciale jubileumvoorstellingen hebben ons seizoen éxtra feestelijk gemaakt. Veel bezoekers hebben in enthousiaste reacties laten weten dat onze jubileumproductie ‘Het Meisje van Velsen’ tot de hoogtepunten van hun seizoen behoort. Dat geeft ons jubileum nog meer glans!

En het heeft ons aangespoord om ook in de komende jaren extra speelruimte vrij te maken voor bijzondere Velsense theatermakers en voor waardevolle onderdelen van onze Velsense (culturele) geschiedenis. In onze nieuwe serie GROETEN UIT IJMUIDEN maken wij hiermee alvast een begin. Wij zijn graag de afzender van mooie plannen en bijzondere voorstellingen die op Velsense bodem of door Velsense makers zijn ontwikkeld. En die wij onder de vlag GROETEN UIT IJMUIDEN speciale aandacht geven.

Een belangrijk onderdeel van de culturele geschiedenis in Velsen is geschreven in het Witte Theater. Na een sluiting van anderhalf jaar heeft het Witte Theater afgelopen januari zijn deuren weer voor het publiek kunnen openen. In samenwerking met het vernieuwde Witte Theater bieden wij u in deze theatergids ook een selectie aan van het professionele theateraanbod dat in het komende seizoen daar te zien zal zijn.

Graag maken wij er vóór u en mét u weer een topseizoen van. Tot ziens in het theater dus.

Namens alle trotse medewerkers van de Stadsschouwburg Velsen,Jacob Bron, directeurWITTE THEATER

Page 3: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

3

BIJ DE

BUREN

SCHOLIEREN EN STUDENTEN

LAST MINUTE VOOR € 12,50Scholieren en studenten kunnen profiteren van ons speciale last-minute tarief. Reserveren kan alleen op de dag van de voorstelling. Telefonisch via onze kassa (vanaf 12.00 uur 0255-515789) of vanaf drie kwartier voor aanvang aan de avondkassa. Last-minute actie geldt alleen voor het professionele aanbod in de Stadsschouwburg.

MAAK KANS OP TWEE VRIJKAARTJESBij elke voorstelling kiezen wij een ‘Bezoeker van de dag’. Bent u de gelukkige, dan is uw plaatsbewijs goed voor twee vrijkaartjes voor een door ons gekozen voorstelling. Op ons bord in de foyer ziet u of u de gelukkige bent!

BIJ DE BURENGraag tippen wij u ook op bijzondere voorstellingen en concerten bij onze ‘theaterburen’ in Haarlem. U herkent deze voorstellingen aan dit label.

RENOVATIE VELSERTUNNELIn april 2016 gaat de Velsertunnel 9 maanden dicht vanwege renovatie. Het verkeer wordt dan omgeleid via de Wijkertunnel. Dankzij speciaal aangelegde verbindingswegen náár de Wijkertunnel en een tijdelijke extra rijstrook ín de Wijkertunnel blijven wij goed bereikbaar voor onze bezoekers van boven het Noordzeekanaal. Buiten de spitsuren bent u geen extra reistijd kwijt en blijft de verkeershinder beperkt tot het omrijden via een andere route.

EEN COMPLETE AVOND UITZiet u één van deze iconen bij een voorstelling staan? Dan zijn ze inbegrepen bij de prijs!

Inclusief drankje Inclusief garderobe

INHOUD07 Vriendinnenserie60 Restauranttips61 Bestelformulier62 Sponsors van het theater62 REX-Foundation & Vrienden63 Algemene informatie64 Seizoenoverzicht

U leest het goed, Bert Visscher komt zingen. Even iets anders naast zijn show ‘Zelden zoiets gezien’ waarmee hij vorig seizoen ons theater plat speelde. Bert had een hartenwens: optreden met een groot orkest. Het dak eraf zingen met zijn favoriete nummers van o.a. Ray Charles, Frank Sinatra, Charles Aznavour en Louis Armstrong. Om er een paar te noemen. Anderhalf jaar geleden kwam het er van en er volgden 21 uitverkochte concerten. Beter gezegd: ‘Visscheriaanse’ muziekfeesten. Om Bert heen zat het gloednieuwe Noordpool Orkest (uit Groningen en Friesland). Vijfenveertig topmuzikanten. Dit seizoen geeft Bert een paar extra concerten. Ook één in Velsen. Wij voelen ons vereerd! Dirigent Reinout Douma gaat proberen leiding en structuur aan Bert te geven. Of dat lukt is zeer de vraag. Want Bert Visscher blijft toch, naar eigen zeggen, een ‘druktemakertje’. Maar een feest wordt het!

BERT VISSCHER VANAVOND KOMT VISSCHER ZINGENVisscheriaans muziekfeest met het Noordpool Orkest

STADSSCHOUWBURG

DI 25 AUG 20.15 uur€ 29,-

VROEGBOEKEN IS VOORPRET, VOORDEEL EN EXTRA GASTVRIJHEID

De mooiste plaatsen Boek snel voor de mooiste plaatsen bij Brigitte Kaandorp, Youp van ’t Hek of Jandino.

U mag altijd ruilen Tot 48 uur voor aanvang van de voorstelling mag u uw kaarten ruilen voor een andere voorstelling of een tegoedbon.

De koffie staat voor u klaar!U ontvangt bij uw entreekaarten een voucher voor twee gratis kopjes koffie of thee voor aanvang van een voorstelling.

Najaars VoordeelactieIn het najaar verrassen wij u met een speciale aanbieding.

BESTEL

VÓÓR 1 JULI

EN PROFITEER!

Brigitte Kaandorp, onze favoriete buurvrouw en ‘de koningin van het Nederlandse cabaret’, opent ons nieuwe seizoen. Augustus 2015, iedereen is in de ban van ‘Sail 2015’. De cabaretdiva (met IJmuidense roots) levert daaraan haar eigen unieke bijdrage. Tussen Sail-In en Sail-Out presenteert zij, exclusief in ons thea-ter, de zeewaardige zangshow ‘Op Hoop van Zegen’. Brigitte haalt zoveel mogelijk shanty- en zeemanskoren uit IJmuiden en omge-ving bij elkaar en bombardeert ze tot de ‘Verenigde IJmuidensche Zeemanskoren’. “Hoe meer stoere zingende mannen, hoe beter”, meldt zij. Met haar zingende mannen brengt Brigitte een avond onvervalste muzikale zeemanspret en zeemanssores. Van trossen los, het zeegat uit en het ruime sop. Van woeste baren, brullende stormen en jammerlijke schipbreuk. Van meisjes in verre havens langs de zeven zeeën tot ‘visch die duur betaald wordt’ en ketel-binkies. De zeemannen zingen, Brigitte presenteert en ontregelt, zoals alleen zij dat kan. Maar natúúrlijk zingt zij ook! O.a. over de pier van IJmuiden. Komt allen en zing mee!

BRIGITTE KAANDORP Sailconcert ‘Op Hoop van Zegen’ Meezingen en een brok in je keel

STADSSCHOUWBURG

VR 21 AUG | ZA 22 AUG 20.15 uur€ 25,-

STADSSCHOUWBURG VELSENGoed bereikbaar en gratis parkeren

Op 150 meter van ons theater (tegenover het Telstar Stadion) is een groot parkeerterrein waar u gratis kunt parkeren.

START KAARTVERKOOPVRIJDAG 1 MEI OM 10.00 UURBestel kaarten via www.stadsschouwburgvelsen.nl of via het bestelformulier op pag 61.

Page 4: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

NIET SCHIETEN! HILARISCH IN ‘KUSJE EROP’Cabaretduo strooit stevige grappen

Waar zijn de helden van vroeger? De mannen en vrouwen met lef en fatsoen? Ze zijn er niet meer, dus is het tijd voor nieuwe helden. Daar zorgt cabaretduo Niet Schieten! wel voor. Maar hoe hoog scoren ze eigenlijk zelf op de heldenmeetlat? In een razendsnel programma vol herkenbare humor en hilarische (schijn)logica gaan de mannen de strijd aan met het groeiende cynisme en de kusje-erop-mentaliteit. Hun wapens? Stevige grappen en harde hilariteit. En als dat niet werkt? Eh… kusje erop!

54

STADSSCHOUWBURG

VR 28 AUG | ZA 29 AUG 20.15 uur€ 22,50

MUSICAL COMPANY – TITANICIn het Sailjaar meert hitmusical in ons theater aan

Na ‘Hair’ en ‘Jesus Christ Superstar’ stapt de Musical Company uit Driehuis aan boord van het wereldberoemde schip dat in april 1912 op weg van Southampton naar New York op een ijsberg stuit. Leef mee met de opvarenden van het rampschip: o.a. de eigenaar die een record wil vestigen, de scheepsbouwer die weet dat het schip een té grote snelheid niet aankan, de kapitein die van zijn laatste reis een bijzondere wil maken, de man in het kraaiennest die de ijsberg te laat ziet en drie meisjes die naar Amerika willen emigreren.

Albert Verlinde en Joop van den Ende

brengen musicalhit met Vajèn van den Bosch

De musicalliefhebbers kunnen er voor gaan zitten. Joop van den Ende en Albert Verlinde brengen sámen een opgefriste versie uit van de musical-kaskraker ‘Grease’. In de jaren ’70 veroverde de show eerst Broadway. Daarna ging door de succesfilm met o.a. John Travolta de hele wereld plat voor Sandy en Danny, hun ontluikende liefde én de sliert hitsongs. Geniet van talloze hits als ‘Greased Lightning’, ‘You’re The One That I Want’, ‘Sandy’ en ‘Hopelessly Devoted’. Met Tim Douwsma als de leider van de T-birds en Vajèn van den Bosch (Spangas, The Voice Kids) als de verlegen Pink Lady. Verder met o.a. René van Kooten. TRY OUTS

Van der Laan & Woe, Claudia de Breij, Thomas Acda, NUHR, Pieter Derks, Dames voor na vieren, Droog Brood en Richard Groenendijk: de lijst met succesvolle cabaretiers die hun eerste stappen in cabaretland op het Amsterdams Kleinkunst Festival zetten is indrukwekkend. Je zou bijna willen zeggen ‘wie is er niet groot door geworden?’ In het Witte Theater maakt u kennis met de nieuwe lichting aanstormende topcabaretiers: de finalisten staan te trappelen om eerst de De Sonneveldprijs (april 2015) en daarna hun plek aan het cabaretfirmament te veroveren.

NIEUWE BAANTJER WORDT IN VELSEN GEBOREN Peter Tuinman opnieuw als De Cock

JONGENS VAN ‘DE KWIS’ SCHIETEN RAAK Van der Laan & Woe ‘ontzettend geestig’ (Parool)

Niels van der Laan en Jeroen Woe veroverden een miljoenenpubliek met het wekelijkse tv-programma ‘De Kwis’. In het theater zetten zij hun succesverhaal voort met hun cabaretshow ‘Alles Eromheen’. Een flitsende opeenstapeling van sketches, liedjes en andere muzikale strapatsen. Plus een dosis slapstick. Van der Laan en Woe fileren de tijdgeest. Of het nu gaat om een Whatsapp-gesprek of om twee vriendinnen die niks meer tegen elkaar kunnen zeggen, ‘omdat het allemaal zo dichtbij komt’. Telegraaf: ‘Zij zijn muzikaal, snel, slim, geëngageerd, ongelooflijk grappig en perfect op elkaar ingespeeld.’ REPRISE – NIEUW IN VELSEN

LO

KA

LE

MA

KE

RS

WITTE THEATER

VR 25 SEP 20.30 uur€ 19,50

STADSSCHOUWBURG

DI 8 SEP | WO 9 SEP | DO 10 SEP 20.15 uur€ 36,-

FINALISTENTOURNEE AMSTERDAMS KLEINKUNST FESTIVALMaak kennis met de winnaars van de Sonneveldprijs 2015

WITTE THEATER

DI 15 SEP 20.30 uur€ 16,50

STADSSCHOUWBURG

DO 24 SEP 20.15 uur€ 22,-

STADSSCHOUWBURG

ZA 19 SEP 20.15 uur | ZO 20 SEP 14.30 uur€ 29,50

Ook in ons theater hielp vorig jaar een volle zaal mee een moord oplossen! Samen met inspecteur De Cock – met cee oo cee kaa – en zijn assistent Vledder natuurlijk. Topacteur Peter Tuinman wás De Cock en gaf de populaire tv-serie ‘Baantjer’ een even spannend theaterleven, dat zich op het toneel, maar óók in de zaal, in de foyers en zelfs buiten afspeelde. Peter Römer (zoon van oer-De Cock Piet Römer) bewerkt een nieuw spannend Baantjer-avontuur tot een meeslepende en vermakelijke theateravond. De deuren van de zaal blijven dicht tot ook dit nieuwe mysterie is uitgezocht en de dader achter slot en grendel zit. Uw kans om voor één keer politieagent te spelen laat u toch niet lopen?! Download de gratis Baantjer-app met geheime tips op onze website. TRY-OUTS

Page 5: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

LO

KA

LE

MA

KE

RS

76

THE IRISH BEE GEES Weergaloze hitshow

Op deze nazomeravond overkomt u het ‘Saturday Night Fever’-gevoel. U waant zich bij een live concert van de legendarische Australische popgroep The Bee Gees, die in de jaren ’60 en ’70 de popwereld aan haar voeten had. Zo’n dertig superhits (van ‘Words’ tot ‘Stayin Alive’ en ‘How deep is your love’) van de broertjes Gibb worden ten tonele gevoerd door een 6-koppige Ierse band die de sound van de Gibb-broers eng dicht benadert. ‘De samenzang van The Irish Bee Gees, maar ook de individuele stemmen grenzen akelig dicht aan het origineel. De hoge stem van Barry Gibb, gezongen door Tony Kelly, is met recht fenomenaal te noemen’ (Volkskrant).

JOHAN GOOSSENS Nieuw cabaretfenomeen vol zelfspot in ‘Daglicht’

Johan deed voor zijn vorige programma, ‘Leer mij de mensen kennen’, uitgebreid veldonderzoek als docent Nederlands op een ROC en maakte daar harde en hilarische grappen over. Hij geeft nog steeds les, dus in de opvolger ‘Daglicht’ komt die onbetaalbare praktijk opnieuw binnen gesijpeld. Maar heet hangijzer is nu het settelen. Als je Johan Goossens heet, is dat niet simpel. Het pad van de liefde is kronkelig en vol uitglijers. Die worden met veel zelfspot beschreven en bezongen. In liedjes die soms doen denken aan Brigitte Kaandorp en Herman Finkers, maar vooral aan Johan Goossens, een zeer groot talent. REPRISE – NIEUW IN VELSEN

JUBILEUMFEEST IJMUIDER HARMONIESpeciaal voor onze jarige schouwburg maakte de IJmuider Harmonie vorig jaar een eigen ‘Night of the Proms’. Het pakte uit als een geweldig muziekfeest met al onze eigen muzikale helden. Dit jaar heeft de muziekvereniging zelf een jubileum te vieren. Haar 70ste verjaardag wordt grootser dan groots gevierd: de IJmuider Harmonie wil haar eigen ‘IJH-Proms’ overtreffen. Met een gevarieerd programma vol harmonieklanken, big band muziek, jazz, swing, ‘moderne’ uitstapjes en onvervalste klassiekers. Met medewerking van alle afdelingen en diverse (verrassings)artiesten.

TV-VRIENDJES ‘HOELA EN HOEP GAAN NAAR DE MAAN’Kom proefjes doen in hoela hoep-laboratorium

In deze vrolijke en stoere voorstelling willen Hoela en Hoep naar de maan. Hoela wil een ster aan haar moeder cadeau geven en vanaf de maan kun je die waarschijnlijk wel pakken. Of niet? Hoe kom je eigenlijk op de maan? En waar blijf je als er geen maan is? Met de kinderen ontdekken onze televisievriendjes van alles over de ruimte, sterren en planeten, de zwaartekracht en nog veel meer. Na afloop gaan de kleine ontdekkers onder begeleiding in een echt laboratorium zelf aan de slag om een antwoord te vinden op alle hoe-vragen uit de voorstelling. VAN 3 TOT 5 JAAR.

Serie 1 Groeten uit IJmuiden Serieprijs € 129,50

CLAUDIA DE BREIJ DO 05 NOV | 20.15 UURHet is crisis. In de economie, in de politiek en misschien ook wel in je hoofd. En dat blijft het nog wel even ook, zeggen ze. Claudia de Breij gelooft er niks van. In ‘Teerling’ bewijst ze dat het waar is: het wordt nooit meer zoals vroeger. Nee, het wordt veel beter.INCLUSIEF THEATERMENU AUGUSTA

MATT DUSK & BAND WO 20 JAN | 20.15 UUR Matt Dusk is een entertainer pur sang en net als Michael Bublé één van de meest geliefde zangers van Canada. Naast klassiekers als ‘My Funny Valentine’ en ‘Back in Town’ zingt Matt Dusk, met groot gevoel voor show, ook eigen werk. Na Las Vegas en North Sea Jazz nu in Velsen!

MARTIJN KONING ÍS DE ‘KONING VAN DE LACH’ DO 24 MRT | 20.15 UUR Hilarisch en absurd, rauw en brutaal. Bovenop de actualiteit en politiek volkomen incorrect. Dat is, in een notendop, Martijn Koning. Zijn programma ‘Koning van de lach’ belooft een avond vol meesterlijk grappen te worden. INCLUSIEF THEATERMENU BRASSERIE DENK

Serie 2 Veel plezier in IJmuiden Serieprijs € 135,-

JOHAN GOOSSENS VR 2 OKT | 20.15 UURSimpel. Dat is het leven. Als je eenmaal weet hoe het werkt, is er geen kunst aan. Goede woning gevonden, partner aan de haak geslagen, fijne tandarts op fietsafstand. Alle tijd om rustig achterover te leunen. Maar wat als dat moment niet komt? In ‘Daglicht’ toont Johan Goossens zijn wereld.INCLUSIEF THEATERMENU AUGUSTA

SOUL BROTHERS ZA 09 JAN | 20.15 UURDe Soul Brothers zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware theaterhit. David Gonçalves, Clayton Peroti en Omri Tindal toveren onze zaal opnieuw om in een funky soultent met alle feel good-hits van Michael Jackson, Earth, Wind & Fire, Marvin Gaye, Stevie Wonder en Kool & The Gang.

INTOUCHABLES MET HUUB STAPEL DI 1 MRT | 20.15 UURDe ongewone vriendschap tussen een rijke, verlamde man en zijn verzorger wist al miljoenen filmbezoekers te ontroeren. In de toneelversie kruipt Huub Stapel in de huid van de verlamde aristocraat, Cyriel Guds speelt verzorger Driss.INCLUSIEF THEATERMENU BRASSERIE DENK

ONZE VRIENDINNENSERIES Wat krijg je?

STADSSCHOUWBURG

DI 29 SEP 20.15 uur€ 28,50

STADSSCHOUWBURG

VR 2 OKT 20.15 uur€ 21,-

STADSSCHOUWBURG

ZA 3 OKT 20.15 uur€ 15,-

STADSSCHOUWBURG

ZO 4 OKT 14.00 uur€ 13,-

+ +Drie keer een theateravond

op de 1e rangEén avond een theatermenu

in Restaurant AugustaEén avond een theatermenu

in Brasserie DenK Landgoed Duin & Kruidberg

Page 6: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

98

Bas Hoeflaak en Peter van de Witte – samen al bijna 15 jaar ‘lachformatie’ Droog Brood – hebben zich gespecialiseerd in grappige personages die elkaar maar niet willen begrijpen. In de nieuwe voorstelling ‘Kissy Kissy’ zijn beide mannen net vader geworden, dus zijn ze moe. Tijdens hun dutje komen er allerhande sketches langs die uitblinken in muziek, slapstick, goed getimede grappen en tekstuele spitsvondigheden. Ontevreden werknemers die een loonsverhoging willen, een workshop wijn proeven of een absurde panfluitshow, Droog Brood is er meester in. “Hoog droogkomisch niveau”, schreef NRC over ‘Kissy Kissy’. REPRISE - NIEUW IN VELSEN

HET MEISJE MET HET RODE HAAR Haarlemse verzetsheldin Hannie Schaft krijgt musical

Regisseur Paul van Ewijk is de man achter eerdere musicalproducties als ‘Op Hoop van Zegen’, ‘Wat zien ik’ en ‘De Jantjes’. Zijn tijd is rijp voor een nieuwe oer-Hollandse musical. Met een sterrencast - Jim Bakkum, Sjoerd Pleijsier, Joke de Kruijf en Roos van Erkel (‘Moeder, ik wil bij de revue’) - wekt hij bij onze Haarlemse theaterburen een van Nederlands grootste verzetsheldinnen tot leven: Hannie Schaft. Haarlem, 1943. De roodharige rechtenstudente Schaft sluit zich aan bij het gewapend verzet en pleegt veel aanslagen op landverraders. Zeventig jaar na haar overlijden vertelt ‘Het meisje met het rode haar’ het adembenemende en waargebeurde verhaal van deze dappere jonge vrouw.

VET KINDERCABARET Stoer en leuk uitje in de herfstvakantie

Vanwege haar zwangerschap kon de reprise van haar successhow ‘Maar ondertussen’ vorig seizoen niet doorgaan. Maar eenmaal bevallen, komt Paulien bij ons haar mooie klus inhalen. Intelligente humor met een flinke dosis zelfspot, zo laat ‘Maar ondertussen’ zich omschrijven. Met haar originele en verrassende geest legt Paulien letterlijk en figuurlijk haar binnenkant onder de loep. Dat geeft stof tot grappen. Daar komt haar vrolijke mix van zin en onzin over taal (zie ook elke maand in ‘DWDD’) nog eens overheen. “Volstrekt originele humor” (Volkskant), REPRISE - VOORSTELLING VERPLAATST VANUIT VORIG SEIZOEN, NOG EEN BEPERKT AANTAL PLAATSEN.

PAULIEN CORNELISSE VIRTUOOS IN TAAL EN GRAPPEN

Dat cabaret niet alleen voor grote mensen is, bewijzen Nellerike, Jillis en Sjamke met hun bejubelde ‘VET Kindercabaret’. Cabaret voor kids is allesbehalve kinderachtig. Kom een middag keihard lachen om de mafste sketches, dansjes, liedjes en om je ouders (en stiekem een beetje om jezelf). ‘Vetter dan Vet!’ gaat over het telefoongebruik en loze beloftes van je ouders, over coole beugelbekkies, over opschieten in de ochtend en het nieuwe jongetje in de groep. VET neemt je ook mee naar de kinderboerderij, maar of de schapen dat zo’n goed idee vinden. VANAF 6 JAAR

VETTE WORKSHOP Ben jij thuis ook een grapjas? Of droom je van je eigen cabaretshow in het theater of op tv? Volg dan de Vette cabaretworkshop voorafgaand aan de voorstelling om 13.00 uur. Prijs: € 17,50. Voor meer info zie onze website.

STADSSCHOUWBURG

ZO 18 OKT 15.00 uur€ 15,50

STADSSCHOUWBURG

ZA 17 OKT 20.15 uur€ 22,- 21,- 20,-

DWDD-HUISBAND TANGARINE‘In Stereo’: bloedmooie, bijna magische samenzang

Het gonsde al even in muziekland: de tweelingbroers Sander en Arnout Brinks zouden dé nieuwe muzieksensatie zijn: ‘de Nederlandse Simon & Garfunkel’, ‘bloedmooie, bijna magische samenzang en betokkelde snaren die klinken als bevroren dauwdruppels die op de grond vallen’, ‘liedjes als vertellingen om bij weg te dromen, maar die genoeg pracht en praal aan melodieën bevatten om aandachtig te beluisteren.’ Na hun droogkomische, maar bovenal muzikaal betoverende optredens in DWDD zijn wij ook overtuigd en halen het singer-songwritersduo naar ons theater. Volgens Dagblad van het Noorden ‘schaart Tangarine zich in het theater bij de absolute top’.

DE PARTIZANEN onbedaarlijk grappig

Thomas Gast en Merijn Scholten (beiden uit de Comedytrain) vormen sinds 2013 – toen schreven ze meteen het Leids Cabaret Festival op hun naam – een duo. Met hun titelloze debuut veroverden ze de waardering van pers en publiek, die hun kolder meteen geweldig vonden. Het gaat vaak helemaal nergens over. Maar dat niets weten Thomas en Merijn uit te bouwen tot een briljante sketch waarin de nonsens-tweespraakjes hoogtij vieren. “Vernuftig en hoge lachwaarde” (Volkskrant).

STADSSCHOUWBURG

DO 15 OKT 20.15 uur€ 19,50

‘IN EEN KLAP IS HET CABARET EEN FANTASTISCH DUO RIJKER’ (NRC****)

STADSSCHOUWBURG HAARLEM

ZA 10 OKT 20.15 uur€ 35,-

Slagwerk en variété van internationaal niveau

De Nederlandse slagwerkgroep Percossa speelt al jaren in de top van de eredivisie en maakt inmiddels ook furore in het buitenland, met name Parijs. De Percossa-mannen geven in hun nieuwe show ‘The Real Deal’ het vaderschap een geheel nieuwe, super-ritmische invulling. Met roffelende kinderbuggy’s, badeendjes en klapperpistolen. Van het ritmische gepuf en gesteun van een geboorte, via een komische symfonie met allerhande piepende spulletjes uit bad en box naar een kwartet kinderwagens dat zeer ongewone dingen doet. Geen softies, die Percossa-papa’s. De sfeer is rauw en fel, en de show zit vol bizarre acts en steengoede muziek.

STADSSCHOUWBURG

VR 9 OKT 20.15 uur€ 20,-

DROOG BROOD MET ‘KISSY KISSY’ Droogkomische grappen en slapstick

STADSSCHOUWBURG

ZA 10 OKT 20.15 uur€ 25,-

PERCOSSA ROFFELT MET BUGGY’S EN BADEENDJES

HET MEISJE MET HET RODE HAARHaarlemse verzetsheldin Hannie Schaft krijgt musical

BIJ DE

BUREN

STADSSCHOUWBURG

DI 13 OKT 20.15 uur€ 21,-

Page 7: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

1110

HERFSTVAKANTIE - WOEZEL & PIP ZIJN TERUG!Nog een keer de allerleukste musical van vorig seizoen

In dé peuter- en kleuterhit van vorig seizoen ‘Overal vriendjes’ maken Woezel & Pip met Buurpoes, de Zingende Tulpjes, Molletje, Tante Perenboom en Wijze Varen al spelend en zingend een reis door de seizoenen. Een feest der herkenning voor iedereen die de populaire tekenfilms/boekjes kent. De vrolijke hondjes gaan o.a. picknicken, maken een zandkasteel, moddertaartjes en een sneeuwpop. Na het zien van ‘Overal vriendjes’ weten onze kleinste bezoekers wat voor vrolijke avonturen zij allemaal in de herfst(vakantie) kunnen beleven! Na afloop in de foyer met Woezel & Pip op de foto. REPRISE. VANAF 2 JAAR

STADSSCHOUWBURG

MA 19 OKT 16.00 uur€ 18,- t/m 12 jaar € 16,-

Dat konijn! Iedereen die de film ‘Fatal Attraction’ met Michael Douglas en Glenn Close ooit zag herinnert zich de scène waarin het huisdier van de familie staat te pruttelen op het fornuis. Een klassieker binnen het thrillergenre. Een succesvolle advocaat gaat vreemd, maar heeft niet gerekend op de waanzin van zijn minnares. Zij ontpopt zich tot een dodende stalker die hem en zijn familie het leven zuur maakt. Het stuk, geschreven door de man die ook het filmscenario schreef, is al een hit op West End in Londen en komt nu naar Nederland. Hoofdrollen zijn er voor Matteo van der Grijn (titelvertolker van de hitmusical ‘Soldaat van Oranje’), Loes Haverkort (ook ‘Soldaat van Oranje’) en ‘Minoes’-ster Sytske van der Ster.

FATAL ATTRACTION – NA FILM OOK TONEELHITToneelthriller met ‘Soldaat van Oranje’ Matteo van der Grijn

STADSSCHOUWBURG

DI 20 OKT 20.15 uur€ 29,-

HARRIE JEKKERS TERUG IN HET THEATER!Lekker kibbelen met zijn vriend Jeroen van Merwijk

Harrie Jekkers werd bekend met ‘t Klein Orkest (‘Over de Muur’) en maakte daarna furore als cabaretier met programma’s als ‘Met een goudvis naar zee’ en ‘Het geheim van de lachende piccolo’. Maar begin deze eeuw had hij genoeg van het theaterbestaan en vertrok naar Spanje. Jeroen van Merwijk, een van Nederlands meest originele (liedjes)schrijvers, stopte vorig jaar (na 25 jaar!) zijn bestaan als solo-artiest. De vrienden van weleer zochten elkaar op en dat leidde tot een inmiddels bejubeld nieuw cabaretprogramma: ‘Jekkers & Jeroen’. Vol nieuwe liedjes, verhalen en dialogen. MAX. 4 KAARTEN PER PERSOON

STADSSCHOUWBURG

ZA 24 OKT 20.15 uur€ 27,50

JOOST PRINSEN – ZIJN HERINNERINGENVertelsolo over zijn passie theater, poëzie en literatuur

Wie Joost Prinsen aan het werk ziet als quizmaster van ‘Met het mes op tafel’ weet dat hij maar wat graag een dichtregel aanhaalt of een mooi (kleinkunst)lied zingt. Daar is zijn hart immers vol van. Zijn passie voor theater, literatuur en poëzie en zijn ontmoetingen met talloze grote schrijvers en acteurs verwoordt Joost Prinsen in een eigen vertelsolo: ‘Uurtje Literatuurtje’. Hij leest zijn favoriete gedichten, hij vertelt over zijn ontmoetingen met Claus, Komrij en Reve. Maar ook zijn toelatingsexamen voor de Toneelschool wordt breed uitgemeten. Net als zijn kennismaking met Mulisch en zijn laatste bezoek aan Willem Wilmink.

STADSSCHOUWBURG

DO 22 OKT 20.30 uur€ 19,50

Gortdroge stand up-comedian

Dat Patrick Laureij uit Rotterdam-Zuid komt, is te horen zodra hij zijn mond opendoet. En als die mond eenmaal open is, gaat hij ook niet zo snel meer dicht. In ‘Dekking Hoog’, zijn eerste avondvullende programma sinds hij in 2013 de jury- én publieksprijs pakte op het cabaretfestival Cameretten, maakt u kennis met deze recht voor zijn raap stand up-comedian. Kakelvers, veelbelovend, met een onvervalst accent en de bijbehorende eerlijkheid. Laureij stond al meerdere keren op Lowlands en in het voorprogramma van Theo Maassen.

ORKATER & VIA BERLIN & RAGAZZE KWARTETDe top van het Nederlandse muziektheater in ‘Comfortzone’

Afgelopen seizoen pakten wij in de schouwburg groot uit met een speciaal Orkater-weekend. Komend seizoen richten wij de pijlen van de altijd spraakmakende theatergroep helemaal op het Witte Theater. Met twee bijzondere voorstellingen. Gemaakt voor een intieme kleine theaterzaal. De eerste is een coproductie van Orkater met het Ragazze (strijk)Kwartet en het jonge muziektheatergezelschap Via Berlin. Wat u moet weten: het Ragazze Kwartet is een jong Brits/Nederlands strijkkwartet dat zich nationaal en internationaal met haar magistrale sound al flink in de spotlights speelde. Via Berlin is de groep rond actrice Dagmar Slagmolen, violiste Rosa Arnold en regisseur Ria Marks. Via Berlin is veelgeprezen en ontving de Charlotte Köhler Prijs 2014, de aanmoedigingsprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met Orkater bewees de groep al eerder dat zij ontroerend mooi muziektheater kan maken, waarin tekst en klassieke muziek fabuleus werden gecombineerd . Dat belooft allemaal wat voor de nieuwe productie ‘Comfortzone’. Het verhaal: een uitgeprocedeerde asielzoeker kookt voor een welgestelde Nederlandse vrouw en haar vriendinnen. Wat begint als een keurig liefdadigheidsdinertje mondt uit in een… Orkater en zijn jonge makers leveren actueel en indringend muziektheater op het scherpst van de snede.

WINNAAR CAMERETTEN JURY- EN PUBLIEKSPRIJS

PATRICK LAUREIJ

WITTE THEATER

DI 27 OKT 20.30 uur€ 16,50

WITTE THEATER

WO 28 OKT 20.30 uur€ 18,50

Page 8: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

1312

STADSSCHOUWBURG

DO 29 OKT 19.00 uur€ 22,50

TOPACTEUR MARK RIETMAN BIJ NATIONALE TONEELIbsen’s meesterstuk ‘Bouwmeester Solness’

Topacteurs waarvoor je als toneelliefhebber je huis uitgaat: Mark Rietman is er zo een. Als hij speelt, kijken wij ademloos. Heijermans of Shakespeare krijgen extra glans. Dus om die reden kijken wij uit naar de komst van ons grootste Nederlandse toneelgezelschap met een van de meesterwerken uit het wereldrepertoire. Henrik Ibsen’s ‘Bouwmeester Solness’ belooft spraakmakend te worden door (naast Mark Rietman) gerenommeerde acteurs als Betty Schuurman en Jappe Claes en de regie van Theu Boermans, die eerder o.a. ‘Anne’ en ‘Soldaat van Oranje’ afleverde. ‘Bouwmeester Solness’ is een nog steeds meeslepend stuk uit 1892 over de succesvolle bouwmeester (architect/projectontwikkelaar) Halvard Solness, die door zijn midlifecrisis zijn geluk en succes ziet verdampen. En daar moet hij een antwoord op vinden. Toptoneel vol wijze lessen!

STADSSCHOUWBURG

DI 27 OKT 20.15 uur€ 28,50

HET NATIONALE BALLET MIXT HIPHOP IN FAMILIESHOW ‘NARNIA’Hiphop meets ballet: Het Nationale Ballet meets ISH

De Junior Company van ons wereldberoemde Nationale Ballet bevat de danssterren van de toekomst. Dat zagen wij al toen zij vorig seizoen hun prachtige Hans van Manen-programma in Velsen dansten. Zij komen terug! Met hun technische perfectie en hun dansplezier, dat vorige keer van het toneel spatte. De jonge balletsterren mengen zich met de sterren van het Urban-dansgezelschap ISH van Marco Gerris (jurylid So You Think You Can Dance) en leven zich uit in ‘Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast’. Geen Zwanenmeer, maar wel een sprookjesachtige familieshow vol hiphop, streetdance en uiteraard klassiek ballet.

STADSSCHOUWBURG

VR 30 OKT 20.15 uur€ 29,50

‘Bamboléo’, ‘Djobi Djoba’ en ‘Baila Me’: het hart gaat als vanzelf vibreren in het ritme van de virtuoze stemmen en gitaren van The Gipsy Kings. Wereldfaam deed oprichter Antoine ‘Kiko’ Motos verlangen naar iets nieuws. Hij ging op zoek naar het Gipsygeluid van morgen en vond dat bij Gipsyland, de band van zijn zoon Juanito. Geworteld in diepe zigeunertradities, met flamenco als fundament, beleeft de zigeunermuziek met Kiko & Gipsyland een ware renaissance: gepassioneerd, feestelijk, levendig, opzwepend, emotioneel, droef, melancholiek. Het ene moment wordt u tot tranen geroerd, het volgende moment wilt u niets liever dan mee swingen en dansen.

JAN ROTBekende liedjes over beslissende momenten in het leven

Met nieuwe, briljant hertaalde klassiekers uit de popgeschiedenis plus nieuw eigen werk keert Jan Rot terug in de theaters. Om te zingen over de beslissende momenten in zijn leven, zoals de eerste zelfgespaarde voetbal, de eerste keer verliefd, de eerste keer op het podium. Mooie liedjes op gitaar en piano, sterke verhalen en droge humor van een rasartiest die zich op het toneel nog altijd voelt als een veulen in de wei, en zijn publiek trakteert op wat Jacques d’Ancona simpelweg omschrijft als een “heerlijk avondje Rot”.

‘Mrs Robinson’, ‘Bridge Over Troubled Water’, ‘The Boxer’: de schatkist van Simon & Garfunkel is gevuld met ontelbare muzikale juwelen. Vijftig jaar na hun eerste nummer 1-hit ‘The Sound Of Silence’ zet de internationale Simon & Garfunkel Revival Band het repertoire van het beroemde duo opnieuw in de schijnwerpers. Waar het eigenlijk nooit uit was. De vijf-koppige Revivalband wordt aangevoerd door de Duitse leadzangers Michael Frank en Guido Reuter en hun stemmen zijn bijna niet van de originelen te onderscheiden. Het duo neemt u mee naar New York, 19 september 1981, Central Park, het legendarische benefietconcert maakte de muziek van Simon & Garfunkel onvergetelijk.

SIMON & GARFUNKEL REVIVAL BAND Europese hitshow kopie van legendarisch Central Park-concert

STADSSCHOUWBURG

DI 3 NOV 20.15 uur€ 28,50

WITTE THEATER

DI 3 NOV 20.30 uur€ 18,50

Hij staat erom bekend dat hij onvoorspelbaar is, en schurend eerlijk. Bovendien maakt hij graag incorrecte grappen. Waar veel cabaretiers proberen te behagen, is Daniël niet bang om ook af te stoten. Daniël Arends is een fenomeen en zijn populariteit groeit snel. In zijn nieuwe programma ‘Carte Blanche’ geeft hij zichzelf alle vrijheid. De luiken in zijn hoofd mogen open, alle krochten van de geest kunnen worden verkend. Door grappen te maken die telkens op het randje van de goede smaak balanceren. “Daniël Arends doortrapt in foute grappen”, schreef NRC (****) over zijn vorige show. REPRISE – NIEUW IN VELSEN

STADSSCHOUWBURG

ZA 31 OKT 20.15 uur€ 23,50

STADSSCHOUWBURG

ZO 1 NOV 15.00 uur€ 27,50

DANIËL ARENDSDe spannendste cabaretier van dit moment

KIKO VAN DE GIPSY KINGS IS TERUG

ABBA GOLD Beleef het onvergetelijke ABBA-gevoel met Agnetha, Frida, Benny en Björn!

In 1974 won ABBA het Eurovisie Songfestival met ‘Waterloo’. Het was voor Agnetha, Björn, Benny en Frida het begin van een carrière, waarin zij jarenlang de ene hit na de andere naar de toppen van de internationale hitparades zongen. Kent u ze nog: ‘Mamma Mia’, ‘Fernando’, ‘Super Trouper’ en ‘Dancing Queen’? Er zijn maar vijf tributebands die van de échte ABBA’s toestemming hebben om wereldwijd met het beroemde ABBA-repertoire op te treden. ABBA Gold is de meest succesvolle ABBA-show van dit moment. De tributeband klinkt niet alleen als de originele Zweedse supergroep, maar de hele act (inclusief decor, dansjes, glitteroutfits en plateauzolen) brengt ABBA weer tot leven.

Page 9: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

1514

Ro Theater met o.a. Jack Wouterse & Nasrdin Dchar

Bij onze Haarlemse theaterburen brengt het gerenommeerde Ro Theater de eigenaars van het nog steeds bestaande Heemsteedse ‘spookhuis’ op de Tooropkade, de rijke bollentelerfamilie Van Waveren tot leven. Een familiekroniek over hun opkomst en dramatische ondergang: verraad, grootheidswaanzin, gekte, genialiteit, onmacht en tulpenbollen tegen het licht van honderd jaar Nederlandse geschiedenis. Met topacteurs Jack Wouterse, Nasrdin Dchar, Herman Gilis, Fania Sorel, Sylvia Poorta, Sanne den Hartogh en muzikant Maartje Teussink. Een productie van regisseuse Alize Zandwijk in samenwerking met cineast Wim van der Aar (documentairefilm ‘De Van Waveren Tapes’).

CLAUDIA DE BREIJ‘Teerling’, bejubeld in de pers, nu eindelijk in Velsen!

In moeilijke tijden – zoals een crisis – moet je gas geven, betoogt Claudia de Breij in haar show ‘Teerling’. De Breij droomt graag groots en dus is ‘Teerling’ een ode aan de fantasie. In een fabelachtig mooi decor vertelt zij haar grote en kleine verhalen, rake grappen en zingt ze mooie liedjes. De kranten gaven haar louter vier en vijf sterren:“Al jaren aan de top en met ‘Teerling’ bewijst ze opnieuw dat ze daar zeker ook thuishoort” (Telegraaf). REPRISE – NIEUW IN VELSEN

SITA IN SPROOKJESMUSICAL ‘RAPUNZEL’Met na afloop Prinsen- en Prinsessenbal en Sprookjesmodeshow

THE SPIRIT OF THE BALKANInternationale hitshow vol opzwepende Balkandans en -muziek

In de internationale hitshow ‘Balkan Dances’ neemt het 30-koppige The Bulgarian Dance Company u mee op ontdekkingsreis naar de Balkan. Sinds mensenheugenis een smeltkroes van volkeren met hun eigen cultuur, folklore en tradities. De tocht voert naar alle streken van dit bijzondere gebied op de grens van Oost en West. Langs de mooiste, vaak eeuwenoude dansen: soms intiem en weemoedig, dan weer opzwepend, wervelend en uitbundig. Geniet van de heerlijke Balkanmuziek, de fraaie authentieke choreografieën en de kleurrijke kostuums. Rijke tradities herleven.

HET WARME BAD DAT JETTY MATHURIN HEETInteractieve en humoristische show ‘#LOL’

Jetty Mathurin staat erom bekend dat ze een intieme sfeer kan creëren in het theater. In haar show ‘#LOL’ reageert ze direct op haar publiek en tovert het podium om tot haar eigen theaterhuiskamer. LOL betekent in haar geval ook: Loslopende Oma Let op! Zij neemt haar publiek dit keer mee in de wereld van Twitter en Facebook. De cabaretière en vertelkunstenares strooit met mooie verhalen, smakelijke grappen en maatschappijkritische anekdotes. Een feestje in het theater. “Ze is uitgegroeid tot de diva van het geëngageerde cabaret”, schreef de Volkskrant. ‘#LOL’ is een voorstelling waarbij je je telefoon nu eens áán mag houden! REPRISE – NIEUW IN VELSEN

WITTE THEATER

DO 12 NOV 20.30 uur€ 18,50

STADSSCHOUWBURG

DI 10 NOV 20.15 uur€ 32,-

STADSSCHOUWBURG

ZA 7 NOV 15.00 uur

€ 18,- t/m 12 jaar € 16,-

Wie is er niet opgegroeid met sprookjes? Kinderen willen het liefst telkens dat ene verhaal nog een keer horen. Zo is het ook met ‘Rapunzel’ met de bekende zangeres Sita in de hoofdrol. Het mooie prinsesje Rapunzel bezit magisch haar. Zij is door een tovenaarsduo opgesloten in een hoge toren waar zij wacht op haar knappe redder. ‘Rapunzel’ (van de makers van Woezel & Pip) is een vrolijke sprookjesmusical vol aanstekelijke humor en muziek. Kom verkleed naar ons theater en doe mee aan de Sprookjesmodeshow. Na afloop kun jij schitteren op een echt Prinsen- en Prinsessenbal en met Rapunzel op de foto. VANAF 4 JAAR

STADSSCHOUWBURG

DO 5 NOV | VR 6 NOV 20.15 uur€ 27,50

STADSSCHOUWBURG

WO 4 NOV 20.15 uur€ 24,-

Zangtocht door het leven van The King

Elvis Presley zou in 2015 80 jaar zijn geworden. Na zijn dood (1977) is er vaak gespeculeerd of ‘The King’ wel echt dood zou zijn. Sterker nog, voor velen is de koning van de rock-‘n-roll nog altijd springlevend. De Nederlandse fans van Elvis kunnen hun hart ophalen. Voor hen is er straks de bijzondere muziekvoorstelling ‘Elvis never left the building’ waarin popdiva Frédérique Spigt haar krachten bundelt met actrice/zangeres Annet Malherbe. Omringd door een band met o.a. de twee zoons van Annet (Mees en Houk van Warmerdam) reizen de twee ‘Elvis-Queens’ al zingend door het turbulente leven van hun ‘King’.

ANNET MALHERBE EN FRÉDÉRIQUE SPIGT ZINGEN ELVIS

VAN WAVEREN: ONDERGANG VAN HEEMSTEEDSE BOLLENTELERFAMILIE

STADSSCHOUWBURG HAARLEM

WO 4 NOV 20.15 uur€ 25,-

BIJ DE

BUREN

Page 10: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

LO

KA

LE

MA

KE

RS

LO

KA

LE

MA

KE

RS

1716

DE JONGE STEM – ‘THE WIZ!’Swingende feel good-musical

Na het vrolijke musicalspektakel ‘Legally Blonde’ brengt de jonge, bruisende spelersgroep van jeugdmusicalvereniging De Jonge Stem ‘The Wiz!’. Door een tornado belandt Dorothy in het wonderbaarlijke land Oz. Om weer thuis te komen moet zij op zoek naar de Tovenaar van Oz. Onderweg komt zij veel kleurrijke figuren tegen en sluit zij vriendschappen voor het leven. Een swingende feel good-musical over het ontdekken van je eigen talent en geloven in jezelf!

DE GROTE REIS VAN SINTERKLAASVrolijke meezingshow van DanceWorks Velsen

Kom je ook naar het Groot Velsens Sinterklaasfeest? Voor de tweede keer organiseert DanceWorks van het Kunstencentrum Velsen een vrolijke meezingvoorstelling voor jong en oud. Samen met de afdelingen theater en muziek brengen de dansers (vanaf 2 jaar!) een spannend verhaal, leuke meezingliedjes en natuurlijk heel veel pepernoten. Tijdens de voorstelling wordt de zaal klaar gemaakt voor de komst van Sinterklaas, want die heeft beloofd om langs te komen. Maar is hij op tijd terug uit Afrika? Zal Sinterklaas zijn ruzie met Amerigo op tijd bijleggen of wil hij echt met een olifant over de daken? VANAF 4 JAAR

TRUDY DE JONG ÍS COCO CHANELSteractrice in bejubelde solo

Zij heeft al vele koninginnenrollen op haar naam staan, o.a. in ‘Richard III’ met Gijs Scholten van Aschat en in ‘Soldaat van Oranje’. Vorig seizoen schitterde ze nog in ‘Annie M.G. op Soestdijk’, nu kruipt actrice Trudy de Jong bij Toneelgroep Dorst in de huid van modekoningin Coco Chanel. Een wereldberoemd stijlicoon en een legende bij haar leven. Rijk, maar eenzaam blies zij op 88-jarige leeftijd haar laatste adem uit. De Jong schuwt de pijnlijke onderwerpen niet en valt uiteindelijk samen met Coco. “Prachtig is de vileine Chanel die Trudy de Jong neerzet” (NRC****). REPRISE

OELOEK - DE NIEUWE WAARDENBERG & DE JONG!Fysiek theatervuurwerk, absurd maar onbeschrijflijk grappig

Oeloek is een nieuwe cabaretsensatie. De viermansformatie maakt naam met fysiek cabaret, waarin ontroerende, intieme momenten worden afgewisseld met spectaculair theatervuurwerk. Volgens de kenners is er ruim tien jaar na Waardenberg & De Jong eindelijk weer een groep met dezelfde agressie, fysieke kracht en scherpe humor. Maak dus kennis met Oeloek! De nieuwe voorstelling heet ‘OpSchmùck’ en daarin maakt Oeloek een vuist tegen alle loze beloftes en overbodige franje die het gebrek aan inhoud in onze wereld moeten camoufleren. Oeloek heeft dat door en scoort met bizarre teksten, absurde situaties, halsbrekende toeren en verrassende wendingen haar punten. Jagend op uw schaterlach.

DE ABSURDE WERELD VAN RONALD SNIJDERS‘Een illusionist met woorden’ (Parool****)

Speciaal voor normale mensen presenteert cabaretier en absurdist Ronald Snijders een groots opgezette split personality show. Het showballet, de gastartiesten en de gestoorde nieuwsbulletins komen allemaal uit zijn hoofd. Hij is net zo droogkomisch als Herman Finkers, maar dan in het tempo van de Randstad. Zijn ‘One Man Show’ staat “als een huis en bevat een onophoudelijke stroom leuke (taal)grappen”, schreef de Volkskrant (****). “Hij weet een eigen wereld op te bouwen die prettig schuurt”, vond het Parool (****). Snijders is bekend van ‘DWDD’, ‘Rambam’ en scoorde hoog bij de quiz ‘De slimste mens’. REPRISE – NIEUW IN VELSEN

WITTE THEATER

DI 24 NOV 20.30 uur€ 18,50

WITTE THEATER

DO 19 NOV 20.30 uur€ 17,50

WITTE THEATER

DI 17 NOV 20.30 uur€ 18,50

STADSSCHOUWBURG

ZO 15 NOV 15.00 uur€ 12,50 t/m 12 jaar € 10,-

STADSSCHOUWBURG

VR 13 NOV | ZA 14 NOV 20.15 uur€ 17,50

CIRQUE STILETTO 3 MET DIVA KARIN BLOEMENMuzikale alleskunners De Wëreldbänd en showbusiness-sensatie LaLa McCallan

Het succes van ‘Cirque Stiletto’ smaakt naar meer. De nieuwe editie kent een verrassende nieuwe leading lady: Karin Bloemen! De énige vedette in ons land die de hoge “C” weet te verenigen met Circus, Cabaret, Chansons en Comedy in een ‘5 C’s-totaalspektakel’! Natuurlijk staan de instrumentale cowboys van De Wëreldbänd de diva bij met hun muzikale vuurwerk én de nodige humor. De spectaculaire basis van de show wordt opnieuw gevormd door een aantal onnavolgbare, bekroonde internationale circusacts. En dáár bovenop komt dan nog eens de Italiaanse showsensatie Lady LaLa McCallan. De Italiaanse vedette won in 2011 ‘Italia’s Got Talent’ en werd met haar stembereik van drie octaven een fenomeen in de internationale showbusiness. Stelt u zich die diva voor naast onze eigen Karin Bloemen, die echt niet voor haar onderdoet en bovendien al hard traint om ook in een aantal circusacts te excelleren.En dat weet u het zeker: ‘Cirque Stiletto 3’ mag u niet missen.

STADSSCHOUWBURG

DO 19 NOV | VR 20 NOV 20.15 uur€ 55,-

Page 11: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

19

LEBBIS ‘Fantastisch, zoveel mensen hier met zin in theater’

Het gaat weer goed met Hans Sibbel, alias Lebbis. Hij was een jaar uit de roulatie vanwege een auto-immuunziekte, maar komt sterker dan ooit terug. In Velsen is hij zelfs twéé keer te zien, eerst met een try out van ‘De Paardenpoetser’ op 26 november in het Witte Theater en daarna met de uiteindelijke versie van zijn show op 21 mei in de Stadsschouwburg. “Eén van onze eerste optredens als Lebbis & Jansen was in het Witte Theater. Hartstikke leuk om er weer eens te staan. Als ik naar IJmuiden rijd, een prachtige route langs het kanaal, en de Hoogovens en al dat industriële zie, dan verbaast het mij altijd dat hier zoveel mensen zijn met zin in theater. Fantastisch! Ik stop onderweg altijd even om uit te waaien, eet wat bij de pont. Velsen is echt een verheug-reisje.”

INTER

V I E W HOERA, HET WITTE THEATER IS WEER OPEN!

Dit voorjaar was al een klein voorproefje te zien aan voorstellingen van de Stadsschouwburg Velsen in het Witte Theater. Maar in het nieuwe seizoen gaat het echt los! In deze theatergids leest u meer over alle niet te missen kleine zaalvoorstellingen. Aan het woord laten wij graag Lebbis, oud-bespeler van het theater aan de Kanaaldijk.

VELDHUIS & KEMPER NOG ÉÉN KEER TERUG

De mannen zijn goede bekenden in Velsen en spelen hier altijd graag. Vandaar dat zij terugkomen met hun successhow ‘Of de gladiolen’! Volgens NRC is ‘relatieleed’ hét specialisme van Veldhuis & Kemper dus zit ‘Of de gladiolen’ vol grappige crosstalks, snelle sketches en gevoelige liedjes die gaan over het hebben van kleine kinderen – Veldhuis zou zo graag een appelstroopvrije zone in huis hebben – of over de strijd om ‘de moeilijke lampjes’ zoals Kemper die voert met zijn vrouw. Een hilarisch tienminutengesprek, avonturen op secondlove.nl, Euro Disney-ergernissen, het wordt op herkenbare wijze en met heel veel humor uitgespeeld, zoals alleen Veldhuis & Kemper dat kunnen. REPRISE

SARA KROOS IS ER WEER Herkenbare verhalen en mooie liedjes

“Sara Kroos is in topvorm” (NRC), “Sara Kroos is stoer en kwetsbaar. Ze zit op haar praatstoel en speelt zonder zichtbare moeite en met komisch effect. Ronduit ontroerend.” (Telegraaf). De pers had mooie woorden over voor Kroos’ vorige programma. Haar unieke stijl – persoonlijke verhalen, zo nu en dan scherpe grappen, herkenbare onderwerpen en het gemak waarmee ze haar publiek erbij betrekt – zet zij voort in ‘Doorgefokt’, alweer haar achtste cabaretprogramma. Met een grote dosis zelfspot, een flink arsenaal aan goede grappen vertelt ze over de menselijke weeffouten die we allemaal herkennen. Kroos is genadeloos, scherp, ontwapenend, maar bovenal enorm grappig.

STADSSCHOUWBURG

DI 1 DEC 20.15 uur€ 26,50

STADSSCHOUWBURG

ZA 28 NOV 20.15 uur€ 26,-

OTK – ‘DE DUINPIEPER’Velsense juffen en meesters als Kanaalgravers

OTK komt dit najaar met de aangrijpende en spannende familievoorstelling ‘De Duinpieper’, naar het gelijknamige boek van Caroline Zegerman, over de Kanaalgravers die in 1865 (150 jaar geleden!) met kruiwagen en schep zijn begonnen aan het graven van het Noordzeekanaal. In een plaggenhut in de duinen, tussen de andere ‘moddervreters’, woont de 13-jarige Engel. Hij droomt van een ander leven dan kanaalgraver: hij wil fotograaf worden. Vastberaden knokt hij zich een weg door zand en tegenslagen om zijn droom in vervulling te laten gaan. ‘De Duinpieper’ is een muzikale voorstelling over hoop, passie en vriendschap.

LO

KA

LE

MA

KE

RS

STADSSCHOUWBURG

WO 25 NOV | DO 26 NOV | VR 27 NOV 19.30 uur€ 8,50

WITTE THEATER

DO 26 NOV 20.30 uur€ 18,50

Try out in Witte Theater en dan ‘af’ in Stadsschouwburg

Voordat Lebbis op zaterdag 21 mei in de Stadsschouwburg laat zien hoe zijn nieuwe programma ‘De Paardenpoetser’ – een term die een vriend van hem gebruikt voor bepaalde mensen – is geworden, probeert hij zijn show eerst uit in het Witte Theater. Lebbis staat bekend om zijn gevatte en geëngageerde humor, zijn snelle gedachtesprongen en zijn hilarische kijk op onrecht. Het zijn verhalen en grappen uit het leven gegrepen. Misschien doet hij het iets rustiger aan dan u van hem gewend bent, het is zoals altijd op en top genieten bij deze rascabaretier. TRY OUT

UNIEKE KANS: LEBBIS TWEE KEER IN VELSEN!

Page 12: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

2120

BESTSELLER ‘VENTOUX’ ‘HILARISCH, SPANNEND, FEEL GOOD’De geheimen van mannenvriendschap

De ontroerende, hilarische en scherpe roman ‘Ventoux’ van Bert Wagendorp ging binnen een half jaar 100.000 keer over de toonbank. Regisseur/scriptschrijver George van Houts (De Verleiders): “Het gaat over mannen van vijftig, hun vervlogen vriendschap en andere lekke banden. Herkenbaar voor velen!” In de zomer van 2010 gaat een stel oude vrienden terug naar Mont Ventoux met de racefietsen op het dak, hun sores op de trekhaak en de verloren tijd op de achterbank. Wat is er dertig jaar geleden precies gebeurd?! Met o.a. Chris Tates, René van Zinnicq Bergman en Cees Geel, worden mannenvriendschappen haarfijn uit de doeken gedaan.GRATIS INLEIDING OM 19.15 UUR DOOR BERT WAGENDORP

Alleen muziek en humor kunnen ons redden, is het standpunt van Speelman & Speelman. Al in hun jeugd hadden zij moeite om binnen de lijntjes te kleuren en dat is nog steeds zo. Wat fijn dat de broers op het podium een uitlaatklep hebben gevonden! In ‘Lach het weg’ proberen Daan – ‘die met dat hoedje’ – en Joost – ‘die achter de piano’ – met mooie liedjes, absurde scènes en een flinke dosis humor de wereld om hen heen te begrijpen. Speelman & Speelman zijn ook bekend van het radio-programma van Giel Beelen waar ze al jaren de week samenvatten in een grappig lied. REPRISE – NIEUW IN VELSEN

Voor de tweede productie waarmee Orkater dit seizoen in het Witte Theater te zien zal zijn, werkt de groep samen met het blikvangende theatercollectief Lars Doberman, waarin de jonge topacteurs Reinout Scholten van Aschat (winnaar Gouden Kalf voor speelfilm ‘De Heineken Ontvoering), Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Mattias van de Vijver spelen. Eerder leverde de samenwerking met Lars Doberman de bejubelde muzikale voorstelling ‘Een Bebop Verhaal’ over Chet Baker op. Nu worden de pijlen gericht op de levende legende en tegelijkertijd het twijfelachtig sujet Charles Manson. Moordenaar én cultfiguur. De jonge honden dalen af in de krochten van het duister en proberen te achterhalen waarom Het Kwaad altijd zo aantrekkelijk is.

JOHNNY DE MOL & JOHANNA TER STEEGENieuw stuk over een succesvolle man die toch niet zo geliefd blijkt als hij dacht…

Hij: een steenrijke dertiger die zich in zijn fraaie loft omringt met de duurste kleding en spullen. Zij: een pittige cateringdame die in haar eentje zorgt voor haar puberdochter. Ze zijn een avond tot elkaar veroordeeld als op zijn verjaardagsfeestje de genodigden het laten afweten. Te midden van de flessen champagne raken ze aan de praat, over vriendschap, geluk en geld. Beetje bij beetje laat hij zijn masker zakken en ontdekt zij de duistere ware reden voor de feestavond. ‘De Gelukkigste Dag’ is een idee van Johnny de Mol die het in Amerika liet schrijven. Voor hém en de internationaal befaamde Nederlandse filmactrice Johanna ter Steege.

TON KAS JONGLEERT OPNIEUW MET MOPPEN Happen naar adem van het lachen in ‘JABROER’

Een bomvolle zaal genoot vorig seizoen van de eindeloze reeks moppen die Ton Kas op uiterst serieuze en droogkomische wijze ophoestte. Buikpijn, niet meer op kunnen houden van het lachen en kramp in de kaken waren veelgehoorde ‘klachten’. Om zijn publiek te bedienen komt Ton terug met de opvolger van zijn hitshow. In ‘JABROER’ komt de gelauwerde film- en tv-acteur én eeuwige zwartkijker met de lach aan zijn kont met nieuwe moppen uit het wereldrepertoire. De inhoud is anders, het voornemen hetzelfde: lachen tot je scheel ziet. “Tussen al die moppen sijpelt de tragiek” (Parool).

NATHALIE BAARTMANAUTHENTIEK EN GRAPPIGCabaretière toont haar eigen wondere wereld

Nathalie Baartman is niet goed te plaatsen, ze is allesbehalve hip en snel. Sterker nog: de cabaretière laat altijd duidelijk merken dat ze in de verkeerde tijd leeft en wijkt met plezier af van de gebaande paden. In ‘Louter’ zien we een vrouw die verlaten is door haar man. Hoe gaat zij om met dat verdriet? “Naar ‘Louter’ ga je niet voor de snelle grap of het hoge tempo. Nathalie Baartman voert je mee naar haar universum dat zowel herkenbaar als wereldvreemd is. Voor wie zich daaraan over durft te geven, is het goed toeven bij deze authentieke cabaretière.” (Telegraaf****). REPRISE – NIEUW IN VELSEN

WITTE THEATER

DO 10 DEC 20.30 uur€ 17,50

STADSSCHOUWBURG

WO 9 DEC 20.15 uur€ 23,50

STADSSCHOUWBURG

DI 8 DEC 20.15 uur€ 29,-

WITTE THEATER

DI 8 DEC 20.30 uur€ 17,50

ORKATER & DE NIEUWKOMERS – DE FAMILIE MANSØN Over levende legende Charles Manson met Gouden Kalf-winnaar Reinout Scholten van Aschat

WITTE THEATER

DO 3 DEC 20.30 uur€ 17,50

‘LACH HET WEG’ MET SPEELMAN & SPEELMAN Haarlemse muzikale broers komen Velsen veroveren

STADSSCHOUWBURG

WO 2 DEC 20.15 uur€ 28,-

Page 13: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

2322

BUITENAARDS THEATERCOLLEGE VAN ASTRONOUT ANDRÉ KUIPERS Over al zijn avonturen in de ruimte

Altijd al willen weten hoe het is om gewichtsloos door de ruimte te zweven? Willen zien hoe de aarde eruit ziet van grote afstand? Of welke gekke tradities Russische astronauten hebben? Onze eigen ruimtevaarder André Kuipers vertelt het én laat het zien in zijn theatercollege. Vele smeuïge anekdotes en hilarische kwinkslagen passeren de revue op een avond waarop u ook nog eens veel leert over de ruimte. Dat je bijvoorbeeld je voeten onder banden moet vastzetten als je een schroefboormachine gebruikt, anders ga je zelf ook ronddraaien. Daarnaast laat Kuipers fascinerende foto’s en video’s zien die hij maakte vanuit de ruimte en er is voldoende gelegenheid voor al uw vragen. VOORSTELLING OP LAATSTE MOMENT VERSCHOVEN NAAR 2 FEBRUARI

Wat doen wij met ma met kerst? Wat trek ik aan naar de kerstborrel? Hoe imponeer ik de schoonfamilie met een kerstkalkoen… en roep nog maar wat meer van die feestelijke december-problemen. De dames van Vuile Huichelaar, Saskia van Zutphen en Paulette Willems, hebben hét recept voor een goed begin van de feestmaand: een vrolijke meezing-kerstshow vol klassieke, swingende, tenenkrommende en tranentrekkende kerstliedjes. Kom met ma, schoonzus, buurvrouw, vriendin of collega lekker de feestdagen inzingen met ‘Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren!’. Dan komt de rest vanzelf goed.

Twee brandweerrode piano’s, een saxofonist en een drummer: de Crazy Pianos zetten ons theater al eerder op z’n kop. Dit keer bezorgen zij ons de wintersport-vibes. Er wacht een muzikale slalom door de gezelligste wintersportgebieden. Een knettergekke après ski-avond vol meezingers waarop gedanst kan worden. Uiteraard mag u uw favorieten aanvragen. Improviserend, stuiterend op en onder hun instrumenten of drummend op de kleppen van de vleugels, bezorgen de Crazy Pianos u een swingende en humoristische muzikale avond. Stilzitten is onmogelijk! REPRISE - NIEUW IN VELSEN

EEN TREURSPEL VOOR DRIE DOCENTEN EN ÉÉN PUTToneelgezelschap Het Volk jubileert met herneming ‘Het Volk in Dothan’

Als het Witte Theater één vaste gast telt, dan is dat Toneelgroep Het Volk. En het mooie is, het Haarlemse gezelschap bestaat veertig jaar. Dat wordt gevierd met een van de meest geprezen voorstellingen die de groep ooit speelde: ‘Het Volk in Dothan’. Drie docenten in het hoger onderwijs proberen hun leerlingen het Bijbeldrama van Vondel – ‘Jozef in Dothan’ – voor te schotelen. De persoonlijke problemen van de docenten spelen echter een nogal dominante rol. De verziekte verhoudingen blijken verbazingwekkend parallel te lopen met de Bijbelse broedertwist en machtsstrijd. Een ware dubbel-tragedie! “Onweerstaanbaar komische scènes ”(NRC), “Perfect en geestig getypeerd” (Volkskrant).

KERSTCONCERT NEDERLANDSE BACHVERENIGING Met de allermooiste Bach-aria’s

Schallende trompetten, roffelende pauken, opzwepende violen en hemelse koorstemmen: er is geen componist die zijn toehoorders beter in kerststemming kan brengen dan Johann Sebastian Bach. Aan de vooravond van kerst kondigt de Nederlandse Bachvereniging bij onze Haarlemse theaterburen het kerstfeest aan. Met ‘Süsser Trost, mein Jesus kömmt’ – een van de allermooiste aria’s die Bach ooit schreef – klinkt verheugd de komst van het kerstkind. Het hele concert pakt verder uit als een groot feest der herkenning met onder meer ‘Unser Mund sei voll Lachens’ en de cantate ‘Gloria in excelsis Deo’ uit de ‘Hohe Messe’. Met o.a. sopraan Maria Keohane.

STADSSCHOUWBURG

DO 17 DEC 20.15 uur€ 29,50

CRAZY PIANOS SNOW EDITION Muzikale slalom door de popmuziek

STADSSCHOUWBURG

DI 15 DEC 20.15 uur€ 23,50

VUILE HUICHELAAR – HEERLIJKE MEEZING-KERSTSHOW‘Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren’

STADSSCHOUWBURG

DI 2 FEB 20.15 uur€ 26,-

KOM IN FEESTSTEMMING MET ROB DE NIJS Nieuw concert met zijn gouden hits en nieuw repertoire

Wie kan ons beter in een feestelijke eindejaarsstemming brengen dan een van de populairste zangers van het land? Met zijn unieke stemgeluid, warme theaterpersoonlijkheid en talrijke onvergetelijk geworden liedjes bezorgt Rob de Nijs ons een heerlijk pre-kerstgevoel. In zijn nieuwe theatershow ‘Voor Altijd en Iedereen’ pakt Rob stevig uit met swingende up tempo-nummers, maar met hetzelfde gemak krijgt hij ons ook muisstil met kleine luisterliedjes. Begeleid door zijn vaste band Pur Sang brengt de Edison-winnaar een combinatie van gouden hits en werk van zijn nieuwe cd ‘Nieuwe Ruimte’.

STADSSCHOUWBURG

VR 18 DEC 20.15 uur€ 35,-

STADSSCHOUWBURG HAARLEM

ZO 20 DEC 15.00 uur & 20.15 uur€ 32,- t/m 12 jaar € 20,-

PHILHARMONIE HAARLEM

ZA 19 DEC 20.15 uur€ 35,-

WITTE THEATER

DI 15 DEC 20.30 uur€ 18,50

BIJ DE

BUREN

Kaandorp maakt hilarische eigen versie van Scrooge

Haarlem heeft een prachtige kersttraditie: de opvoering van de feel good familieproductie ‘Scrooge’ (naar Dickens’ ‘A Christmas Carol’). Brigitte Kaandorp neemt deze kerst het Scrooge-estafettestokje over van Erik van Muiswinkel en Peter de Jong. Kaandorp zou Kaandorp niet zijn als zij de klassieker niet ‘Kaandorpiaans’ naar haar hand zou zetten. Scrooge wordt Loes, Marley is Marlie. Ook geen Londen anno 1840, maar Bloemendaal en Schalkwijk anno nu. Gebleven zijn de tegenstellingen tussen arm en rijk en de vele komische verwikkelingen. Met heerlijke kerstliedjes ‘gekaandorpiseerd’ door Bas Odijk.

BRIGITTE KAANDORP – ‘LOES EN MARLIE’

Page 14: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

24

Huub heeft het cabaret ontdektWie Huub Stapel vraagt naar Velsen, krijgt meteen een grote glimlach cadeau. “Ik kom daar heel graag”, vertelt hij. “Velsen is altijd een feest. En ik vind Jacob Bron dol. Dat is nou een voorbeeld van een goede en bevlogen theaterdirecteur die er alles aan doet om zijn zaal vol te krijgen”. Die zaal zat de afgelopen jaren bij Stapel meer dan vol. Zijn one-man-show ‘Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus’ en de opvolger ‘MV2’ sloegen ook in Velsen enorm aan. Bijna 5.000 bezoekers zagen hier de hilarische shows over de liefde en de verschillen tussen mannen en vrouwen. “Als ik had geweten dat ik dit cabareteske zo leuk zou vinden, was ik er tien jaar eerder mee begonnen.”

Lekker vis etenOok over het publiek in Velsen is Huub Stapel zeer te spreken. “Ik heb geen idee waar ze vandaan komen, maar ze zijn lekker kritisch. Je moet ze wel pakken, ze geven zich niet zomaar over. Maar als je ze eenmaal hebt, dan gaat het altijd heel lekker. Beetje vaag geklets hè?! Maar het is wel wat ik bedoel. Vooraf ga ik graag vis eten, dat vind ik lekker.”

Rijke verlamde aristocraatHuub Stapel is komend seizoen maar liefst twee keer bij ons te gast. Hij speelt zowel de reprise van ‘MV2’ als de hoofdrol in een nieuw, Nederlands toneelstuk naar de hitfilm ‘Intouchables’. Daarin zien we een rijke, verlamde aristocraat die aan zijn rolstoel gekluisterd zit en een nieuwe verzorger krijgt die hem weer laat voelen hoe het is om te leven. “Als tegenspeler hebben we een groot talent gevonden, Cyriel Guds. Hij komt net als ik van de Toneelschool in Maastricht. Hij heeft nog van dezelfde mensen les gehad als ik. Hij is een godsgeschenk.”

HUUB STAPEL SPEELT ‘MV2’ OP 19 DECEMBER EN ‘INTOUCHABLES’ OP 1 EN 2 MAART

Huub Stapel: ‘Velsen is altijd een feest’

‘LIEFDESGOEROE’ HUUB STAPEL DEELT RELATIETIPS‘MV²’ net zo populair als voorganger

Steracteur Huub Stapel heeft een nieuwe bestemming in het leven, hij is terug met zijn relatie- en liefdestips in ‘MV²’ (oftewel man-vrouw kwadraat). Over de liefde valt immers nog zo ongelooflijk veel te vertellen. Natuurlijk deelt Stapel ook dit keer zijn eigen (scheidings)ervaringen en houdt die tegen het licht. Het leidt tot verrassende en verfrissende inzichten in de liefde. Een bezoeker schreef over ‘MV²’: “Huub is tot de laatste minuut boeiend. We hebben weer veel geleerd over hoe mannen en vrouwen denken en hoe ze communiceren. Deze show is een echte aanrader voor wie eens een avondje heerlijk ontspannen wil genieten van een goed verhaal met een big smile!”. REPRISE

Thuis kan hij niet meer normaal naar klassieke muziek luisteren, hij is dan alleen maar bezig met ‘kan ik er misschien iets mee?’ Rasentertainer en klavierkomiek Hans Liberg stort zich daarom in zijn nieuwe programma ‘Jazz & Pop-Up Comedy’ dit keer op de jazz en als geen ander zal hij aantonen dat humor swingt! Hans Liberg bezorgt u weer een avond vol entertainment, bruisende energie en grote muzikaliteit. De pers schreef niet voor niks: “Liberg is een muzikale wervelwind die in muziek en taal vrijelijk associeert met alles wat hem voor de voeten komt. En dat doet hij virtuoos.”

STADSSCHOUWBURG

ZA 19 DEC 20.15 uur€ 31,-

STADSSCHOUWBURG

WO 6 JAN 20.15 uur€ 33,-

INTER

V I E W

HABSBURGS STRAUSSORKEST LAAT WENEN HERLEVEN

Kom helemaal in Weense sferen met de mooiste melodieën van de onbetwiste grootmeesters van de Weense operette. In ‘Wien Bleibt Wien’ staat u een sprankelende muziekavond te wachten met hoogtepunten uit onder meer ‘Die Fledermaus’ en ‘Der Zigeunerbaron’. Heerlijke duetten en evergreens komen langs, waaronder heel wat bekende orkestwerken van vader en zoon Strauss. Zoals de wals der walsen ‘An der schönen blauen Donau’, maar ook de ‘Radetzkymars’, ‘Rosen aus Tirol’ en het ‘Vilja-lied’. Het 33-mans Habsburgs Straussorkest staat onder leiding van Jeroen Weierink. Solisten zijn de Russische sopraan Natalya Kraevsky (ook solist van de Arena van Verona) en de Nederlandse operetteprins Morschi Franz.

Beroemde Strauss-melodieën in sfeervol Nieuwjaarsconcert

STADSSCHOUWBURG

DO 7 JAN 20.15 uur€ 35,-

HANS LIBERG ZIJN HUMOR ‘SWINGS DE PAN UIT’ Fameuze klavierkomiek stort zich helemaal op de jazz

Page 15: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

2726

SOUL BROTHERS ARE BACK IN TOWNNieuwe show vol disco- en soulhits

De Soul Brothers zijn met hun gouden kelen en te gekke live band o.l.v. Iwan van Hetten de afgelopen jaren uitgegroeid tot een theaterhit met uitzinnig publiek, uitverkochte zalen en uitsluitend lovende pers. Drie prachtige soulmannen toveren onze zaal opnieuw om in een funky discotent met alle feel good-hits van Michael Jackson, James Brown, Earth, Wind & Fire, Marvin Gaye, Stevie Wonder, Kool & The Gang en Hot Chocolate. Stilzitten is onmogelijk, ‘Let’s celebrate!’

‘Vlug vlug kom maar gauw naar Het Zandkasteel, Het Zandkasteel… Op de Boerderij!’. Koning Koos, Prinses Sassa en Toto beleven er allerlei beestachtig leuke avonturen. Prinses Sassa wil net als een kip een ei leggen, Toto wil een koekjesboom laten groeien en samen maken zij een echte hooiberg. Maar dan komt Koning Koos met de bezem langs. Dat wordt lachen geblazen, meezingen op vrolijke liedjes en meedansen op de Neuzenkriebeldans. Na afloop mogen de kleintjes op het toneel op de foto met Koning Koos, Prinses Sassa en Toto. VANAF 3 JAAR

Cabaretier Emilio Guzman is van kleins af aan een dromer. Nog steeds komt het voor dat hij de verkeerde trein in stapt, of ‘welterusten’ zegt als het kassameisje vraagt of hij een bonnetje wil. De keerzijde is dat hij vaak wordt afgeserveerd als fantast. Dan krijgt hij woorden uit de werkelijkheid te horen als crisis of financiële haalbaarheid. Pfff, saai… Gelukkig staat Guzman op het podium en daar is alleen hij aan het woord. De fantast gaat los! Vorig jaar won Guzman de Neerlands Hoop, de cabaretprijs voor de meest veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief.

De gloednieuwe Velsense theatergroep AHA-Productions, die bijna volledig bestaat uit (oud) leerlingen van het Velsense Ichthus College, brengt de musicalhit ‘Merrily we roll along’ van Stephen Sondheim en George Furth op onze planken. Musicalliefhebbers kennen Sondheim van andere musicalhits als ‘West Side Story’ en ‘Sweeney Todd’. ‘Merrily we roll along’ werd extra bijzonder vanwege het achterstevoren gespeelde verhaal over Frank, Charley en Mary. In het openingsnummer zijn de vrienden 40 jaar oud en hebben zij knallende ruzie, aan het slot zijn zij twintigers en spotten zij samen de Spoetnik (1957). Een musical over vriendschap, jezelf trouw blijven en over kunst tegenover commercie.

BLOEDVERWANTENMet Derek de Lint, Henriëtte Tol, Saskia Temmink en Tanja Jess

De tv-serie ‘Bloedverwanten’ over de familie De Winter en hun perikelen hield miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd. Haye van der Heyden schreef speciaal voor het theater een verhaal over de pater familias, Anton – gespeeld door topacteur Derek de Lint - en de relatie die hij heeft met de verschillende vrouwen om hem heen. Esther (Henriëtte Tol), zijn eerste ex-vrouw en de moeder van zijn drie kinderen, Iris (Saskia Temmink), zijn oudste dochter en opvolgster in het familiebedrijf en Fien (Tanja Jess), zijn tweede ex en de moeder van zijn verongelukte jongste dochter. Regie: Job Gosschalk.

SUCCESVOLLE TV-SERIE NU IN HET THEATERSTADSSCHOUWBURG

ZO 10 JAN 14.00 uur & 16.00 uur€ 17,50

HET ZANDKASTEEL – OP DE BOERDERIJDans en zing mee met Koning Koos, Prinses Sassa en Toto

STADSSCHOUWBURG

ZA 9 JAN 20.15 uur€ 32,50

STADSSCHOUWBURG

VR 15 JAN 20.15 uur€ 31,-

LO

KA

LE

MA

KE

RS

AHA-PRODUCTIONS – Regisseur Alma Wolfs brengt Velsens talent in legendarische Sondheim-musical

STADSSCHOUWBURG

WO 13 JAN | DO 14 JAN 20.15 uur€ 15,-

WITTE THEATER

DO 14 JAN 20.30 uur€ 17,50

NEERLANDS HOOP WINNAAR EMILIO GUZMAN De meest veelbelovende theatermaker toont zijn klasse in ‘Alle mensen verzamelen!’

STADSSCHOUWBURG

VR 8 JAN 20.15 uur€ 36,-

In de jaren ‘80 keken gemiddeld 8,9 miljoen mensen naar ‘De Willem Ruis Show’. Met zijn onuitputtelijke energie, liefde voor entertainment en brutale toon wist showmaster Willem Ruis een groot publiek te veroveren. Zijn plotselinge dood schokte het hele land. Willem’s levensstijl stond immers haaks op de dood. Hoe heeft het zover kunnen komen? De televisieheld keert terug, in het theater. Als een bijzonder jongetje dat opgroeit zonder vader en maar één droom heeft: beroemd en succesvol worden. Om de erkenning te vinden waar hij zijn hele leven al naar verlangt. De jonge acteur Xander van Vledder (Nationale Toneel) deed een verpletterende auditie en speelt nu Willem Ruis in een musical over zijn leven. Verder met o.a. Maaike Widdershoven, John Kraaijkamp jr. e.v.a.

TERUG NAAR DE LEGENDARISCHE ‘WILLEM RUIS SHOW’Met o.a. Maaike Widdershoven en John Kraaijkamp jr.

Page 16: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

2928

GERRIE VAN DER KLEI, FRANS MULDER & SANDRA REEMERHumoristisch concert vol gouden en fonkelnieuwe liedjes

Ouder worden is niet meer wat het geweest is. Vijftig jaar geleden was je met veertig al bejaard, 50-plussers van nu vieren vitaal en actief het leven. Oudgedienden en rasartiesten Frans Mulder en Gerrie van der Klei zijn hiervan in theaterland het bewijs. En wie kunnen dan beter het toneel opklimmen om het ‘oud zijn te vieren’? Ook nog eens met zangeres Sandra Reemer! In een brutaal, swingend en humoristisch concert vol oude en fonkelnieuwe liedjes van o.a. Hans Vermeulen en Jan Boerstoel. Liedjes over de ‘eeuwige jeugd’, ‘de laatste zoen’, het ‘empty nest’ en ‘oud, wijs maar toch weer verliefd’.

HET BESTE VAN IVO DE WIJS & PIETER NIEUWINT Literair variété van twee grootheden

Pas als wij gaan lijden/Aan plankenkoorts en drempelvrees/Verlaten wij beiden/De vaderlandse podia. Met zo’n introductie weet u dat Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint (voormalige leden en oprichters van het fameuze Kabaret Ivo de Wijs) nog lang niet van ophouden weten. Gelukkig maar! De virtuoze taalkunst van tekstdichter De Wijs is een genot om naar te luisteren, evenals het subtiele, gloedvolle pianospel van Nieuwint. In hun programma ‘The Very Best of Pieter and Ivo’ hoort u de mooiste raadselrijmen, oogrijmen en stuntrijmen, nieuwe en oude liedjes, en een enkel nostalgisch duet.

Henry van Loon droomt met open ogen

Henry van Loon is een stand up-comedian die zich uitleeft in lekker dwars, eigenzinnig cabaret. Zijn vlieguren behaalde Henry bij de Comedytrain; landelijke roem kreeg hij door zijn internethit ‘DWDD in drie minuten’. Henry speelt inmiddels al zijn derde solo, ‘Sluimer’. Hij lijdt aan slapeloosheid. Het zet hem in een sluimerstand en laat hem dromen met zijn ogen open. Waan en werkelijkheid lopen in elkaar over. Wij krijgen geschifte betoogjes, bijzondere types én een paar goed gezongen liedjes. In slaap zult u niet snel vallen, want “af en toe gooit Van Loon er een snoeiharde, totaal willekeurige grap tegenaan. Ben je weer helemaal wakker” (Het Parool****). REPRISE – NIEUW IN VELSEN

De Canadese zanger Matt Dusk behoort met zijn vriend en collega Michael Bublé tot de top van de Canadese showbusiness. Allebei lieten zij zich inspireren door fabuleuze voorgangers als Chet Baker en Frank Sinatra. Michael Bublé heeft de wereld al veroverd. Matt Dusk ‘doet’ eerst nog even Nederland. De geboren crooner en entertainer pakt zijn publiek in met zijn stem, zijn charisma, zijn live-band én zijn gouden repertoire dat klassiekers bevat uit het oeuvre van o.a. Frank Sinatra en Dean Martin. Onverslijtbare wereldhits ‘I’ve got you under my skin’, ‘My Way’, ‘My Funny Valentine’ en ‘Back in Town’.

SMAAKVOL AMUSEMENT MET HAYE & ERIKDe Lennon en McCartney van de kleinkunst

Wie van een avond muzikaal, fijnbesnaard cabaretamusement met een vleugje nostalgie houdt, is bij Haye van der Heyden en Erik Brey (samen de oer-Purpers) aan het juiste adres. Deze twee doorgewinterde top-amuseurs vermaakten vorig seizoen Velsen al met hun vorige voorstelling vol grappen, poëzie en liedjes uit het culturele erfgoed. Nu is er ‘Blunders’. Want het bestaan in het land van mest en mist is er eentje vol gebreken. En dus gaat het dit keer over de fouten die iedereen maakt, van kindsbeen af tot aan het graf. Van kleine missers tot grote blunders en alles wat daar tussen zit.

STADSSCHOUWBURG

ZA 16 JAN 20.15 uur€ 25,-

WITTE THEATER

DI 19 JAN 20.30 uur€ 17,50

SLAPELOOSHEID WAS NOG NOOIT ZO GRAPPIG

STADSSCHOUWBURG

DI 19 JAN 20.15 uur€ 22,50

MATT DUSK – DE JONGE FRANK SINATRAExclusieve tournee jazz-fenomeen uit Canada

STADSSCHOUWBURG

WO 20 JAN 20.15 uur€ 29,50

STADSSCHOUWBURG

VR 22 JAN 20.15 uur€ 19,50

Blazers brengen frisse wind in percussieshow

De magistrale Slagerij van Kampen – de ‘godfather’ onder de Nederlandse slagwerkgroepen – begint aan een veelbelovend nieuw hoofdstuk in haar carrière. In ‘Beats ’n brass’ wordt de drumgroep aangevuld door een geweldige blazerssectie. De opzwepende roffels krijgen er stuwende blaaspartijen bij. Door de Slagerij waait een frisse welkome wind van salsa en etno-jazz, maar vooral veel swing. Van Kampen blijft natuurlijk Van Kampen, maar het uitgebreide muzikale kleurenpalet van de show zorgt bij de groep en het publiek ook voor meer kleur op de wangen. REPRISE – NIEUW IN VELSEN

STADSSCHOUWBURG

DO 21 JAN 20.15 uur€ 28,50

EEN NIEUWE JAS VOOR SLAGERIJ VAN KAMPEN

Page 17: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

Met zijn vorige programma ‘Schettino’, won hij de Poelifinario voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen. De jury stelde dat Van Muiswinkel “zich heeft ontwikkeld tot een van de beste conferenciers van ons land. Verpakt in mooie taal rijgt hij zijn kritische observaties aaneen.” In ‘De Olieworstelaar’ worstelt Erik zich, dit keer helemaal solo, door de 21e eeuw om grip te krijgen op de moderne mens. Met een groot arsenaal aan gespierde grappen, boeiende verhalen, rake typeringen, hilarische relativeringen en mopperige terzijdes staat hij in de Velsense ring.

ERIK VAN MUISWINKEL MET ‘DE OLIEWORSTELAAR’Bij hem proef je dat iedere zin uit een speciaalzaak komt

STADSSCHOUWBURG

ZA 30 JAN 20.15 uur€ 25,-

30

CAROLIEN BORGERS MUZIKAAL EN KOMISCH TALENT‘Zeker weten’: hoeveel invloed hebben wij nog?

Zij is een multi-talent. Carolien Borgers scoort op festivals met Happy Hardcore, haar cd ‘De Andere Ik’ werd door NRC met vier sterren bekroond en ook haar voorstelling ‘Zeker weten’ is lovend ontvangen. Hierin buigt Borgers zich over de vraag hoeveel invloed we hebben. Dat doet zij aan de hand van xtc en statafels, een potje Monopoly en een confrontatie met The American Dream. “Borgers toont zich in haar vierde programma een breed begaafd cabaretier”, vond Theaterkrant (****). “Een voorstelling vol komische stukken en intieme liedjes”, vond 8weekly (****). REPRISE – NIEUW IN VELSEN

SAMBA SCHUTTE ENERGIEKE VERTELLER À LA JANDINOMeters gemaakt in L.A. en nu weer terug in eigen land

Samba Schutte is een wonderlijk geval. Net toen hij als cabaretier op doorbreken stond in Nederland, vertrok hij naar Los Angeles. Hij is daar inmiddels vaste bespeler van de Comedy Store, waar ook zijn helden Robin Williams en Richard Pryor speelden. In ‘Je Maintiendrai’ vertelt hij volop over hilarische audities in de keiharde showbizzwereld. Vanwege zijn uiterlijk – zijn vader is Nederlands, zijn moeder komt uit Mauritanië – komt hij eigenlijk alleen in aanmerking voor rolletjes als terrorist of blije, gekke Indiër. Schutte is een aanstekelijke en energieke verteller à la Jandino en zijn fysieke comedy is meesterlijk. REPRISE – NIEUW IN VELSEN

JEANS VIERT SPETTEREND JUBILEUMHet beste van de afgelopen jaren

Jeans staat al 25 jaar voor een weergaloos theaterfeest vol swingende zang en dans. Lenette van Dongen begon er haar loopbaan, Tony Neef ook. Net zoals Pearl Jozefzoon en John Vooijs. Stuk voor stuk talenten die inmiddels een grote carrière hebben opgebouwd. Het zilveren Jeans-jubileum wordt gevierd met het beste van de afgelopen jaren: een show vol rock ’n rollsongs, ballads, soulnummers en Hollandse meezingers. Als smakelijke kers op de taart treedt er in elke voorstelling één coryfee, die dankzij Jeans een ster werd, ten tonele. Welke bekende Jeans-ster dat in IJmuiden wordt, is voorlopig nog een verrassing.

Kluchtkoning in nieuwe komedie ‘Harrie Babba’

In ‘Harrie Babba’ sleurt Jon van Eerd u op zijn eigen unieke manier mee in een dolkomische wervelwind van gierende intriges en koddige misverstanden. Jon van Eerd, het met alle denkbare prijzen overladen komediekanon, is terug! U weet dat u krijgt waarvoor u komt: een avond heerlijk lachen. In zijn nieuwe, muzikale komedie met o.a. Arie Cupé, Irene Kuiper en Cindy Bell kruipt Van Eerd weer in de huid van brokkenmaker Harrie Vermeulen. In ‘Harrie Babba’ wordt het hem wel heel erg moeilijk gemaakt: Harrie moet als geest uit de fles gehoorzamen aan elke willekeurige gek die hem tevoorschijn haalt.

SMAKELIJK LACHEN MET JON VAN EERD

STADSSCHOUWBURG

DO 28 JAN 20.15 uur€ 29,50

WITTE THEATER

DI 26 JAN 20.30 uur€ 16,50

STADSSCHOUWBURG

WO 27 JAN 20.15 uur€ 22,-

STADSSCHOUWBURG

VR 29 JAN 20.15 uur€ 29,50

ARIE KOOMEN SPEELT THUISWEDSTRIJDIJmuidenaar sluit in Velsen zijn succesvolle tournee af

Als geboren en getogen IJmuidenaar is er geen betere plek te bedenken om je succesvolle tournee af te sluiten dan in het Witte Theater. Helemaal als je bedenkt dat de première van ‘Pompen’ vórig seizoen in de Velsense schouwburg plaatsvond. De kring is rond. Arie en zijn kompaan Edo Brunner vormen een markant duo. In no time zetten zij de zaal op zijn kop. Reis mee naar het laatste pompstation in het universum en ontdek dat tanken nooit meer hetzelfde zal zijn… Stand up-comedians Arie en Edo hebben een hoge grapdichtheid en blinken uit in visuele humor en absurde crosstalks. REPRISE - DERNIERE

WITTE THEATER

DO 28 JAN 20.30 uur€ 19,50

Page 18: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

33

MATHILDE SANTING ZINGT JONI MITCHELLEen van Nederlands mooiste stemmen zingt recht je hart in

Er zijn er maar weinig die zó kunnen raken met hun stem als zangeres Mathilde Santing. Zij is eigenzinnig en weet haar publiek altijd te boeien. In de palm van haar hand laat zij je luisteren naar het verhaal van een lied. In ‘Both Sides Now’ zingt La Santing de songs van de beroemde Canadese singer-songwriter Joni Mitchell, die beroemd werd met o.a. ‘River’, ‘Blue’ en ‘Big Yellow Taxi’. Liefde voor muziek, poëzie en kunst drijven deze Amerikaanse poplegende en dwingen haar om haar eigen weg te kiezen. Geen wonder dat juist Santing zich waagt aan dit bijzonder oeuvre.

‘Theaterdier in hart en nieren’ (Telegraaf *****)

Het was even spannend of ‘Met de mantel der liefde’ van Richard Groenendijk net zo goed zou worden als zijn (Poelifinario-)bekroonde en bejubelde ‘Alle dagen’. Die test heeft hij glansrijk doorstaan! ‘Met de mantel der liefde’ is een bijzonder vervolg geworden, zonder dat Groenendijk zijn stiel – heel veel vette en vileine grappen, vaak vol zelfspot – heeft verlaten. Kleurrijke figuren, familieanekdotes en carrièrediepte- en hoogtepunten passeren op grappige en smakelijke wijze de revue. Maar de vrolijke hilariteit heeft een iets rauwer randje gekregen, wat ‘Met de mantel der liefde’ een prachtig gecomponeerd programma maakt, waarin veel, heel veel te lachen valt. “Intens geestig” vond het Parool. REPRISE

Peter Pan-syndroomWat de Ashton Brothers fascineert is hoe circusacts en variéténummers van generatie op generatie worden doorgegeven. “Zo blijft dat materiaal in leven. We zijn zelf ook bezig met een elastiekscherm. Een simpel idee, heel oud, maar wij hebben daar weer een hele nieuwe invulling voor. In onze eerste show waren we een soort kwaadaardige kinderen die over het podium stuiterden en daar willen we naar terug. Dat is ook hoe wij onze shows maken, het eerste dat we doen is een speeltuin creëren. Dat kind blijven we opzoeken, want we lijden allemaal aan het Peter Pan-syndroom, haha. We willen liever niet opgroeien, hoewel we nu ook allemaal vader zijn.”

Altijd graag naar VelsenDe Ashton Brothers staan al vanaf het begin van hun carrière in Velsen. “Het is in het theater absoluut geen vanzelfsprekendheid dat je verwelkomd wordt. Jacob, de directeur, is de ultieme gastheer. Niet alleen voor ons, maar ook voor zijn publiek. En bedrijfsleider Mariecke was vroeger onze tourmanager, dus het is gezellig om haar weer te zien. Daarnaast zit het in Velsen altijd vol. En de lach is echt heel goed in Velsen. We komen er gewoon heel, heel graag.”

ASHTON BROTHERS Interview met Ashton Brother Pim Muda

De Ashton Brothers zijn al druk aan het repeteren voor hun nieuwe show ‘Enfants Terribles’. De ‘broers’ zijn tegenwoordig nog maar met zijn drieën en dat betekende dat de kaarten opnieuw geschud moesten worden, vertelt Pim Muda. “De dynamiek is veranderd, we moeten een nieuwe koers bepalen.” Toch zullen ze niet veel afwijken van hun oude stijl. “Het is nu nog moeilijk te zeggen, omdat we pas aan het repeteren zijn, maar ik heb het gevoel dat de Ashton-wereld hetzelfde blijft. Het magische, sprookjesachtige, en met veel fysieke acts om te lachen.”

Pim Muda (Ashton Brothers): “De lach is hier echt heel goed”

WITTE THEATER

DI 2 FEB 20.30 uur€ 19,50

STADSSCHOUWBURG

WO 3 FEB 20.15 uur€ 23,-

Muzikale tovenarij van internationale allure

Het belooft nu al een van de mooiste avonden van het seizoen te worden. Eindelijk staat hij daar: Eric Vloeimans. Een van de allergrootste musici die Nederland nu kent. Zijn trompetspel lijkt wel tovenarij. Nergens overheersend, altijd warm en melodieus. Van ademhalen lijkt geen sprake. Met dat fabuleuze spel en zijn grote persoonlijkheid overrompelde Eric heel Nederland tijdens het Koningsdagconcert 2012 in de Haarlemse Philharmonie. Sindsdien ligt de wereld aan zijn voeten. Eric vond de trompet voor ons als het ware opnieuw uit. Komt u maar luisteren. Helemaal omdat Eric zijn dubbelconcert geeft met een ander fenomenaal muziektalent: de spraakmakende jonge harpist Remy van Kesteren. Wij maken een muzikale reis door de tijd die begint bij de Spaanse componist Federico Mompou.

TROMPETMAESTRO ERIC VLOEIMANS EN HARPGOD REMY VAN KESTEREN

STADSSCHOUWBURG

DO 4 FEB 20.15 uur€ 27,50

ER VALT VEEL TE LACHEN BIJ

RICHARD GROENENDIJK

INTER

V I E W

ASHTON BROTHERS MIXEN ACROBATIEK EN SLAPSTICK‘Superieure clownerie’ - Telegraaf

De Ashton Brothers zijn nog steeds uniek in Nederland: met groot vakmanschap laten zij een originele mengeling zien van traditioneel variété en modern entertainment. Niemand doet wat zij kunnen. De Ashtons mixen met flair acrobatiek, slapstick en mime en kunnen daverend musiceren. Zij zijn lenig, vindingrijk én grappig tegelijk. ‘Enfants Terribles’ is de nieuwe show en daarin trekt een bonte stoet types aan ons voorbij. Hilarisch, donker, charmant, humoristisch en muzikaal. Altijd bereid tot halsbrekende toeren in de nok van ons theater.

STADSSCHOUWBURG

VR 5 FEB | ZA 6 FEB 20.15 uur€ 29,50

Page 19: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

3534

HELLA HAASSE’S ‘OEROEG’ Literaire klassieker krijgt theaterversie

Een van de populairste boeken uit de Nederlandse literatuur (50 keer herdrukt, in zeven talen vertaald) krijgt een theaterversie. Hella Haasse’s ‘Oeroeg’ verovert Nederland opnieuw. Onder regie van Madeleine Matzer, die eerder tekende voor o.a. ‘Knielen op een bed violen’. Het wereldberoemde ‘Oeroeg’ gaat over de vriendschap tussen een Nederlandse en een Javaanse jongen in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. De vriendschap wordt ingehaald door het razen van de tijd. Geleidelijk groeien de twee uit elkaar. In een indrukwekkend videodecor spelen steracteur Leopold Witte (‘De Verleiders’, ‘Gooische Vrouwen’) en Helge Slikker (Gouden Kalf-winnaar muziek ‘Kauwboy’). DERNIÈRE

PAUL DE LEEUW Zijn dierbaarste liedjes, plus improvisaties én vragen uit de zaal

Hij noemt zich spottend ‘uw zingende kiloknaller’, want ja, zingen kan multitalent Paul de Leeuw gul en uitbundig. Na twee succesvolle theatershows, gaat De Leeuw weer eens lekker zingen. Zijn dierbaarste en bekendste nummers. Wélke langs komen, wordt voor een groot gedeelte bepaald door het publiek. Roepen en zingen maar! Ook de mooiste nummers van zijn pas verschenen Robert Long-cd komen voorbij. En natuurlijk wordt er tussen de liedjes door gepraat, geïmiteerd en worden vragen beantwoord uit de zaal. Want improviseren is misschien wel de sterkste kant van deze olijke, vrolijke entertainer. Eén ding is zeker: u gaat pas naar huis als de laatste noot geklonken heeft!

Nu alle fases van het beginnend vaderschap door hem al op hilarische wijze op de hak zijn genomen in zijn vorige programma’s vroeg Bastiaan Ragas aan Marjolein Beumer (schrijfster van de hitfilm ‘Soof’) om een nieuw stuk voor hem te schrijven. Op de grens van cabaret en komedie. Met onvergetelijk mooie hits en botte grappen. In ‘Zij is de baas’ spelen Ragas en Anne-Marie Jung een ambitieus stel, dat compleet verrast wordt door zijn ontslag. Hun relatie komt hierdoor flink onder druk te staan. En dan valt hij ook nog als een blok voor een sterke oudere vrouw (Lieneke Le Roux). Regie: Geert Lageveen (Orkater, Veldhuis & Kemper).

YOUP VAN ’T HEKSpervuur aan grappen in nieuwe show ‘Licht’

Grote zaken in een ander licht zetten en ze van hun zwaarte ontdoen. Dat vindt Youp zijn werk. En het leverde grandioze theatershows op. Zoals ‘Licht’. Youp gaat weer ‘prettig tekeer’, als vanouds. Het lijkt zelfs wel of hij met de jaren steeds feller wordt als het gaat over de uitwassen in onze samenleving: graaiende bankiers of zoiets als overgangsyoga. Youp zit zoals altijd bovenop de actualiteit en maakt daar veel en graag grappen over. MAX. 4 KAARTEN PER PERSOON

PIERRE BOKMA - DE KERSENTUIN Johan Simons regisseert topcast bij NTGent

Wereldfaam genietend geldt Johan Simons ook als een van de beste regisseurs van Nederland. Na grote triomfen bij de Münchner Kammerspiele keert hij met zijn Vlaamse topgezelschap, NTGent, terug op de Haarlemse theaterplanken. Met een prachtige cast – Elsie de Brauw, Pierre Bokma en Els Dottermans - wordt ‘De Kersentuin’ een Tsjechov om naar uit te zien. Weduwe Ljubov keert terug naar haar ouderlijk landgoed, dat zij verliet na de dood van haar man en zoontje. Deze emotionele geschiedenis wordt doorkruist door andere problemen: uit geldnood moet het landgoed worden verkocht. Ljubov weigert, net als de andere bewoners van het landgoed, de realiteit onder ogen te zien.

25 JAAR STEF BOS Unieke zanger bezingt zijn prachtige verleden én zijn toekomst

STADSSCHOUWBURG

ZO 7 FEB 15.00 uur€ 28,-

STADSSCHOUWBURG

DI 9 FEB 20.15 uur€ 31,-

met Anne-Marie Jung en Lieneke le Roux in ‘Zij is de baas’

STADSSCHOUWBURG

WO 10 FEB 20.15 uur€ 24,50

STADSSCHOUWBURG

DO 11 FEB | VR 12 FEB 20.15 uur€ 31,-

BASTIAAN RAGAS IN ROMANTISCHE CABARETKOMEDIE

STADSSCHOUWBURG HAARLEM

DO 11 FEB 20.15 uur€ 34,-

STADSSCHOUWBURG

ZA 13 FEB 20.15 uur€ 27,50

Al een kwart eeuw weet Stef Bos zijn publiek recht in het hart te raken met zijn warme stemgeluid, poëtische teksten en innemende muzikale persoonlijkheid. Het begon allemaal met het onvergetelijk geworden lied over zijn vader: ‘Papa’. Onder de titel ‘Een sprong in de tijd’ stelde Stef een jubileumconcert samen. Als een wonderschone muzikale reis door zijn honderden liedjes. Ga mee op reis met Stef en zijn vier kompanen. Langs de onvergetelijk geworden successen én langs de toekomst: de nieuwe liedjes van zijn nieuwe cd.

van het landgoed, de realiteit onder ogen te zien.

STADSSCHOUWBURG HAARLEM

DO

BIJ DE

BUREN

Page 20: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

3736

LEO BLOKHUIS, RICKY KOOLE, RUBEN HEIN, TRIO OCOBAR & THE KYTEMAN BLAZERSMuzikale reis naar New Orleans

Aan de rivier de Mississippi, midden tussen de katoenplantages, ligt New Orleans, de bakermat van vele muzikale stijlen. Een stad waar de ‘marching bands’ door de straten gaan. Die bruist van de rhythm & blues, rock, cajun, soul en jazz van o.a. Louis Armstong, Dr. John, Fats Domino en Labelle. U gaat vanavond mee op een muzikale reis naar deze fantastische plek. De reisleiding bestaat uit popprofessor Leo Blokhuis, zangeres Ricky Koole (o.a. ‘Bureau Raampoort’) en zanger Ruben Hein. Hun gevolg bestaat uit het trio Ocobar (Wilfried de Jong’s ‘Holland Sport’), Normaal-toetsenist Roel Spanjers en de vijfkoppige blazersgroep van Kyteman.

ANGELA GROOTHUIZEN – BRUISEN ALS DE ZEE‘Zeldzaam innemende zangeres van het betere Nederlandse lied’

“Betoverend”, concludeerde NRC. “Zodra ze opkomt, slaat ze toe. Geen ontkomen aan”, schreef Noordhollands Dagblad over Angela Groothuizen. De Stentor dichtte haar zelfs “magische krachten” toe. In het Witte Theater gaat Angela door op het ingeslagen pad van de mooiste Nederlandstalige liedjes, gelardeerd met meeslepende en verrassende verhalen. De muzikale theatershow ‘Ikigai’ gaat over het levensdoel, de reden om er te zijn. Met pianist Nico Brandsen - samen wonnen zij de Annie M.G. Schmidtprijs voor ‘Vinkeveen’ - laat Angela uw energie kolken als een rivier, u bruisen als de zee, waaien als de wind en kwetteren als nestelende vogeltjes.

NUHR komt na het uiterst succesvolle ‘Back to basic’ – twee keer een volle bak in ons theater! – meteen met ‘Draai het eens om’. Die is opgebouwd volgens hetzelfde beproefde concept: snelle crosstalks, rake grappige sketches die vaak bevolkt worden door zeer uiteenlopende types. En af en toe een mooi lied. Maar altijd voel je bij de mannen een dreigende ondertoon want zij weten als geen ander de tijdgeest te vangen. ‘Draai het eens om’ gaat over het vergelijken, meten en wegen dat tegenwoordig ‘hot’ is. Een oordeel is steeds sneller geveld. Maar is dat wel de waarheid?

NONSENS – HEMELSE MUSICALHIT MET O.A. MARISKA VAN KOLCKVijf musicalsterren in één goddelijke show

Eén pan vissoep, 52 vergiftigde zusters en vijf nonnen die de boel proberen te redden. Een ware sterrencast - Marjolijn Touw, Mariska van Kolck, Wieneke Remmers, Brigitte Heitzer, Renée van Wegberg - serveert u een hilarische avond vol swingende songs, dansnummers, een poppen-act en een quiz, kortom…’Nonsens!’. Een internationale hitmusical die al meer dan 5000 keer werd gepeeld in 21 talen. De show heeft de wereld dus al aan haar voeten. En het moet gek gaan wil Nederland niet ook plat gaan voor dit avondje ‘hemels’ topamusement.

Opera Zuid brengt humoristisch nostalgisch liedjesprogramma

Houdt u van televisieseries als ‘Moeder, ik wil bij de Revue’ of musicals als ‘Dorus’ en ‘Sonneveld’? Krijgt u ook spontaan zin om mee te neuriën bij het lezen van ‘Wie is Loesje, wie is toch dat snoesje’? Haal dan uw nostalgische hart op tijdens het humoristische, romantische verhaal ‘Wie is Loesje?’. Geniet van haar avonturen met oma Crooswijk in een vervallen theater. Topzangers van Opera Zuid, waaronder sterzangeres Miranda van Kralingen en de veelbelovende tenor Martijn Sanders, zingen de mooiste (inter)nationale evergreens uit de jaren ‘30, ’40 en ’50.

Meesterpianist duikt in de Frans-Nederlandse popmuziek

Pianist Cor Bakker heeft er een traditie van gemaakt: elk seizoen toert hij met iemand die hij bewondert en die hem op muzikale wijze uitdaagt. Na Brigitte Kaandorp, Mike Boddé en Louis van Dijk is het de beurt aan de met Velsense ‘roots’ begenadigde Gerard Alderliefste, jarenlang frontman van zijn gelijknamige band. De bevlogen vertellers en gepassioneerde muzikanten, Cor op vleugel en Gerard op gitaar, nemen u mee ‘En Route’ langs de mooiste Frans-Nederlandse chansons van o.a. Gérard Lenorman, Les Poppy’s, Michel Fugain, Jacques Brel, Michel Legrand en Ramses Shaffy.

STADSSCHOUWBURG

WO 17 FEB 20.15 uur€ 29,50

NUHRCabaretgroep fileert messcherp de tijdgeest

STADSSCHOUWBURG

DI 16 FEB 20.15 uur€ 29,50

WITTE THEATER

DI 16 FEB 20.30 uur€ 18,50

STADSSCHOUWBURG

DI 23 FEB 20.15 uur€ 24,50

STADSSCHOUWBURG

ZO 21 FEB 15.00 uur€ 24,50

STADSSCHOUWBURG

DO 18 FEB 20.15 uur€ 35,-

COR BAKKER ONTVANGT… GERARD ALDERLIEFSTE

MIRANDA VAN KRALINGEN STER-SOPRAAN IN ‘WIE IS LOESJE?’

Page 21: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

3938

HISKE ERIKS BREEKT DOOR Velsens toptalent in humoristische en fysieke theatersolo

In onze serie ‘Groeten uit IJmuiden’ presenteren wij vol trots actrice/theatermaakster Hiske Eriks. Geboren en getogen in Velsen. In 2010 afgestudeerd aan de acteursopleiding in Utrecht. Haar afstudeersolo ‘Wacht’ werd zó goed beoordeeld dat Hiske door mocht naar het International Young Makers Exchange en van dááruit speelde zij haar solo op festivals over de hele wereld. In Belgrado won Hiske zelfs de award voor ‘best performer’. Genoeg jubel nu. Hoog tijd dat u nader kennismaakt met dit toptalent. In het Witte Theater speelt zij haar gloednieuwe solo ‘Was het leven maar een kostuumdrama’. Over een meid van in de dertig, die alle keuzevrijheid van de wereld heeft, maar bang blijft om de verkéérde keuzes te maken. In leven en liefde. Als vrouw kun je worstelen met je vrijheid! Dat laat Hiske zien. Met bevlogenheid en humor. Want zo is zij.

MUSICALVERENIGING UNIDOS AIDAMusical vol verraad, intriges en ontluikende liefde

Na het lovend ontvangen ‘Spring Awakening’ brengt de Velsense Musicalvereniging Unidos de hitmusical ‘Aïda’ van Elton John (muziek) en Tim Rice (tekst). Het liefdesverhaal is meeslepend. In vijandelijk gebied neemt de Egyptische legerkapitein Radames een groep vrouwen gevangen, waaronder de beeldschone, Nubische Aïda. Hij schenkt haar als slavin aan zijn verloofde, prinses Amneris. En wat niet mag, gebeurt: Aïda en Radames worden hopeloos verliefd. Zonder het te beseffen roept Radames daarmee het noodlot over hun drieën af. Een eeuwenoud dilemma verscheurt de geliefden. Kiezen zij voor trouw aan hun achtergrond of voor trouw aan elkaar?

INTOUCHABLES GRAPPIG EN ONTROEREND Huub Stapel als rijke, verlamde aristocraat

De ongewone vriendschap tussen een rijke, verlamde man van middelbare leeftijd en zijn verzorger, afkomstig uit een van de arme voorsteden van Parijs, wist al miljoenen filmbezoekers te laten lachen én te ontroeren. Juist omdat verzorger Driss nogal onconventioneel met zijn baas Philippe omgaat. Door hem niet als patiënt, maar als mens te behandelen, gaat Philippe langzaam weer van het leven genieten. Op zijn beurt helpt hij Driss om zijn leven op orde te krijgen. Steracteur Huub Stapel schittert in een van de meest blikvangende producties van het seizoen. De jonge acteur Cyriel Guds speelt zijn verzorger.

STEVIE WONDER’S ‘SONGS IN THE KEY OF LIFE’ MET O.A. SABRINA STARKEVan de makers van ‘Top 2000 Live’

Er zijn van die platen die nummer voor nummer, noot voor noot in ons collectieve muziekgeheugen zijn gegrift. Precies veertig jaar geleden overdonderde Stevie Wonder de wereld met ‘Songs in the Key of Life’. Voor de makers van de hitshow ‘Top 2000 Live’ de reden om Stevie Wonder te eren door zijn meesterwerk integraal uit te voeren met een geweldige live band en de beste vocalisten van dit moment. Zoals twee souldiva’s die ons al eerder betoverden: Sabrina Starke en Erica Young. En Ricardo Burgrust (Phatt) die een nieuwe generatie laat kennismaken met Stevie Wonder’s legendarische album.

BUURMAN & BUURMANNieuwe musical sluit voorjaarsvakantie af

Peuters en kleuters (en hun ouders!) gierden het uit van het lachen bij de vorige Buurman & Buurman-musicals in onze bomvolle zaal. De twee buurmannen bewezen in het theater even klunzig én grappig te zijn als op televisie. In ‘Buurman & Buurman worden beroemd’ knutselen en timmeren zij weer heel wat af. Want om een beroemde voetballer te worden, moet je zorgen voor een mooie tribune en een beroemd model loopt op een stevige catwalk. Als blijkt dat je met muziek het allerberoemdst wordt, gaan de Buurmannen optreden! Met nieuwe liedjes van taalkunstenaar Ivo de Wijs. Regie: Bruun Kuijt. VANAF 3 JAAR

STADSSCHOUWBURG

DI 1 MRT | WO 2 MRT 20.15 uur€ 35,-

LO

KA

LE

MA

KE

RS

STADSSCHOUWBURG

VR 26 FEB | ZA 27 FEB 20.15 uur€ 21,-

ANDRÉ MANUEL ‘Het Geval Apart’ werd juichend ontvangen

Een geval apart is cabaretier André Manuel zeker. Hij staat al 25 jaar bekend als de bikkelharde satiricus en hij gebruikt het podium precies waarvoor het bedoeld is: een plek waar je de dingen

onomwonden kunt zeggen. “Hij is scherper dan ooit, strooit zout in een recordaantal wonden” (Het Parool****). “André Manuel hakt erin met harde show” (NRC****). “Een fantastische cocktail van nietsontziend beukcabaret” (Volkskrant****). Zijn nieuwe show, die weer bovenop de actualiteit zit en waarin hij werkelijk iedereen tot op het bot beledigt, werd juichend ontvangen door pers en publiek. REPRISE – NIEUW IN VELSEN

STADSSCHOUWBURG

DO 3 MRT 20.15 uur€ 33,50

STADSSCHOUWBURG

ZA 5 MRT 14.00 uur & 16.00 uur€ 18,- t/m 12 jaar € 16,-

WITTE THEATER

DO 3 MRT 20.30 uur€ 17,50

WITTE THEATER

WO 24 FEB 20.30 uur€ 16,50

Page 22: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

4140

CHEZ BROOD2016 is het Herman Brood-jaar. De grootste rock-‘n-roll-legende van Nederland zou 70 zijn geworden, ware het niet dat hij veertien jaar geleden de eeuwigheid tegemoet sprong. Maar Herman komt weer tot leven. Stefan Rokebrand (o.a. ‘Soldaat van Oranje’ en ‘Gooische Vrouwen 2’) speelt de nationale knuffeljunk in een eerlijk en liefdevol muzikaal portret, geschreven door zijn vriend Bart Chabot. Koefnoen-ster Owen Schumacher speelt Brood’s hartsvriend Bart. ‘Chez Brood’ – ooit zelf door Brood bedacht – geeft u een bijzonder kijkje in het leven van het fenomeen. Live band o.l.v. Jan Rot speelt hits als ‘Saturday Night’, ‘Dope Sucks’, ‘Never Be Clever’.

MICHA WERTHEIM – CABARET VOOR FIJNPROEVERSOntzettend geestige en intelligente vijfsterrencabaretier

Micha Wertheim zoekt graag de grenzen op en gebruikt dan nieuwe, originele vormen om zijn verhalen en grappen in geraffineerde programma’s te vertellen. De afgelopen tien jaar heeft Micha er alles aan gedaan om het zijn publiek naar het zin te maken. Voor het publiek was dat leuk, maar was het ook een gelijkwaardige relatie? Precies. Daarom besloot Micha dat hij dit keer een voorstelling niet voor zijn publiek maakt. U mag erbij zijn, u mag er een mening over hebben, maar val Micha er niet mee lastig, want deze voorstelling speelt ‘Micha Wertheim Voor Zichzelf’. REPRISE – NIEUW IN VELSEN

MUZIEKVERENIGING SOLIVoorjaarsconcert in teken van muzikale ceremonies

Geen groot evenement zonder muziek. Of het nu gaat om een huwelijk, jubileum, de opening van de Olympische Spelen of een huldiging bij het WK-schaatsen: muziek geeft elke ceremonie extra glans. Tijdens het traditionele Voorjaarsconcert richt Muziekvereniging Soli de spotlights op muzikale ceremonies. In onze regio is Soli een begrijp als een van de grootste muziekverenigingen van Noord-Holland. Alle geledingen van de vereniging - Harmonieorkest, Klein Orkest, Opleidingsorkest, Slagwerkgroep, Twirlgroep en verschillende opleidingsklassen – bezorgen u een sprankelende ‘ceremoniële’ muziekavond.

LIESBETH LIST & ANNEMARIE OSTERTwee hartsvriendinnen met de mooiste chansons en leukste verhalen

In ons jubileumseizoen wist zangvedette Liesbeth List haar publiek (én dat van de Vlaamse Brel-vertolker Filip Jordens) te betoveren met haar vertolking van een aantal onvergetelijke Brel-chansons. Dit seizoen is de bijna 75-jarige diva er wéér bij. In de duoshow ‘Tandem’, met kleinkunstdiva Annemarie Oster. La List trakteert u op zorgvuldig gekozen pareltjes uit haar rijke oeuvre; La Oster op korte tragikomische verhalen. Twee hartsvriendinnen met gedeelde ervaringen en herinneringen brengen een concert vol lief en leed, vallen en opstaan, humor en hartstocht. REPRISE - NIEUW IN VELSEN

STADSSCHOUWBURG

DI 15 MRT 20.15 uur€ 23,50

STADSSCHOUWBURG

ZA 12 MRT 20.15 uur€ 15,-

STADSSCHOUWBURG

DO 10 MRT 20.15 uur€ 23,50

Maria Goos schreef geestige tekst met briljante vondsten

‘Doek!’ is zo’n stuk dat je graag nóg eens wilt zien. Vanwege de prachtige taal van de gevierde Maria Goos. En vanwege topcomédienne Loes Luca en steracteur Peter Blok. Niet voor niets won ‘Doek!’ in 2011 de Toneel Publieksprijs. ‘Doek!’ is een stuk ín een stuk. Richard en Lies spelen samen in een stuk dat ze 20 jaar daarvoor ook al eens speelden. Wat is er in de tussentijd gebeurd? En waarom heeft Richard zoveel andere actrices versleten voor hij bij Lies aanklopt? De pers schreef: “Wonder van eenvoud, timing en vakmanschap, het is een uitermate scherpe en geestige tekst, met soms briljante vondsten. Een topvoorstelling met topacteurs.” REPRISE

STADSSCHOUWBURG

WO 9 MRT 20.15 uur€ 28,50

STADSSCHOUWBURG

DI 8 MRT 20.15 uur€ 38,50

Eerbetoon aan ’s lands grootste rock-’n-roll-legende

KOEFNOEN-STER OWEN SCHUMACHER

EN STEFAN ROKEBRAND IN TRIBUTE

HERMAN BROOD

LO

KA

LE

MA

KE

RS

LOES LUCA & PETER BLOK TERUG MET SUCCESVOLLE ‘DOEK!’

Page 23: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

43

NELLY FRIJDA, TRUDY LABIJ & INGEBORG ELZEVIERDrie topactrices in komedie ‘Vrouwen van later’

Ingeborg Elzevier, Trudy Labij en Nelly Frijda zijn van die topactrices die maar een wenkbrauw hoeven op te trekken om komisch te zijn. Samen kunnen de drie grandes dames zich heerlijk uitleven in ‘Vrouwen van later’. Een gloednieuwe komedie van Thomas Verbogt over ouder worden, vitaliteit en de vraag wat er van het leven overblijft ‘op leeftijd’. Mimie heeft haar hele leven opgeofferd voor haar Bekende-Nederlander-man. Maar nu hij dood is, spreekt zij alleen nog de parkiet. Kort nadat haar zus zich over haar ontfermt, staat er een wildvreemde vrouw voor de deur met een opmerkelijk verhaal over haar echtgenoot.

MINI & MAXI ZIJN TERUG!Duo laat variété en visuele humor hoogtij vieren

Echt afscheid hebben ze nooit genomen. Peter de Jong (Maxi) kwam elf jaar geleden ongelukkig ten val tijdens de show en dat veroorzaakte zulke gezondheidsproblemen dat het theaterduo zich zonder ophef terugtrok. In de luwte, buiten de schijnwerpers waarin zij zulke enorme triomfen (ook tot ver buiten Nederland!) hadden gevierd. En nu zijn ze terug! Misschien wel om de kroon op hun werk te zetten. De kampioenen van de komische slapstick en het muzikaal variété maken een ereronde langs de grote theaters. Met opgepoetste en opgefriste hoogtepunten uit hun gouden repertoire. Nog steeds tijdloos en weergaloos.

Verdi’s hartverscheurende meesterwerk

De opera is terug in Velsen! En hoe! Met groot orkest, koor, Russische topsolisten, grootse decors en indrukwekkende kostuums brengt de Staatsopera van Tatarstan (een van de meest gerenommeerde Oost-Europese operahuizen) ‘Il Trovatore’. Het zigeuner- en nonnenkoor, de serenade van heldentenor Manrico, de hartverscheurende aria’s van de mezzo-sopraan Azucena: het zijn de ingrediënten die de vurige Verdi-opera wereldfaam bezorgden. Geniet u van een reeks schitterende melodieën en leef mee met het verhaal over twee mannen die zowel in de liefde als politiek elkaars rivalen zijn. ITALIAANS GEZONGEN, NEDERLANDS BOVENTITELD

De Amerikaanse zangsensatie Naturally 7 kreeg al staande ovaties als voorprogramma van wereldster Michael Bublé. Het grote publiek veroverden de zingende heren met hun ‘Vocal Play’. Even denk je: waar zijn de instrumenten? Het knappe is: dat doen de mannen van Naturally 7 allemaal zelf! Naturally 7 heeft een nieuw eigen genre uitgevonden dat verder gaat dan a capella-zang of human beatboxing. Naturally 7 klinkt als een fantastische band en laat alle grote wereldhits langskomen. “Onovertroffen stemkunst”, schreef de internationale pers.

CABARETIÈRE YORA RIENSTRA OP HAAR BESTHilarische scènes, droogkomische liedjes en rake types

Yora Rienstra is een cabaretière met een ijzersterke mimiek en een elastieken lijf. In ‘Drukt haar snor’ neemt zij alles wat als normaal gezien wordt op de hak. Want met een echtgenote en een kindje in huis weet zij in elk geval hoe het is om medemoeder te zijn… of vader. Of beide. Zie je… daar ga je al! Hilarische scènes, droogkomische liedjes en rake typeringen. De Volkskrant noemde haar “een comédienne met diepgang”. Trouw schreef: “Een mooie mix van types, liedjes en persoonlijke verhalen.” Telegraaf voegde daar aan toe: “Mooie teksten met een knipoog zijn haar kracht.” REPRISE – NIEUW IN VELSEN

WITTE THEATER

DO 17 MRT 20.30 uur€ 17,50

STADSSCHOUWBURG

DO 17 MRT 20.15 uur€ 35,-

STADSSCHOUWBURG

WO 16 MRT 20.15 uur€ 29,50

STAATSOPERA VAN TATARSTAN

IL TROVATORE

STADSSCHOUWBURG

VR 18 MRT 20.15 uur€ 39,50

STADSSCHOUWBURG

ZO 20 MRT 16.00 uur€ 29,50

ZIEN IS GELOVEN AMERIKAANSE ZANGSENSATIE NATURALLY 7

DWDD-WEEKAFSLUITER PETER PANNEKOEK‘Pittige humor als medicijn tegen alle kwalen’

Komend seizoen maakt cabaretier en stand up-comedian Peter Pannekoek zijn debuut met zijn avondvullende voorstelling ‘Zacht van binnen’. Hij won het Amsterdams Kleinkunst Festival Comedyconcours, werd daarna ingelijfd door Comedytrain en speelde in het voorprogramma van Theo Maassen. U kent hem misschien van zijn vrijdagse act in ‘DWDD’ waar hij op humoristische wijze de week afsluit. Pannekoek wordt getypeerd door zijn eerlijke verhalen. Hij is actueel, scherp, geraffineerd en balanceert af en toe op het randje met zijn geweldige grappen. “Pittige humor als medicijn tegen alle kwalen”, schreef de pers.

WITTE THEATER

DI 15 MRT 20.30 uur€ 16,50 NATURALLY 7

Voorprogramma van Michael Bublé

Page 24: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

45

Sterrencast Ro Theater maakt hilarische familievoorstelling

Arjan Ederveen/Wart Kamps, Dick van den Toorn, Alex Klaasen, Maarten Heijmans (Vaslav, tv-serie Ramses) e.a. maken bij het Ro Theater van ‘De Gelaarsde Poes’ een humoristische, muzikale cocktail van gedaantewisselingen, sluwe streken en messcherpe klauwen. Pieter Kramer, regisseur van bekroonde voorstellingen als ‘Lang & Gelukkig’ en ‘De Zere Neus van Bergerac’, maakt een radicale, vrolijke bewerking van het oude verhaal over een arme molenaarszoon, die met zijn gelaarsde poes een plek aan het koninklijk hof weet te verwerven. Alles wat u denkt te weten van sprookjes en het echte leven wordt nét even anders aangepakt. VOOR IEDEREEN VAN 8 TOT 88 JAAR

VLAMMENDE TANGOSHOW THE GREAT DANCE OF ARGENTINAArgentijnse topshow heeft de wereld aan haar voeten

Nicole Nau en Luis Pereyra zijn hét tangopaar van Argentinië. Al jaren. Zij zijn een klasse apart. De internationale kenners weten het. Nederland gaat het ontdekken. Vorig seizoen gaf het paar met het eigen gezelschap een eenmalig optreden in Den Haag. Wij waren daar bij. En werden overrompeld. In ‘The Great Dance of Argentina’ raak je in de ban van ongelooflijk snelle en razendknappe tangodans, maar daar komt nog eens bovenop dat die dansers ook geweldige musici en zangers zijn. De virtuoos dansende tangoparen wisselen hun vlammende voetenwerk (gepassioneerde tango en roffelende Zuid-Amerikaanse tapdans) af met opzwepende percussie en aanstekelijke zang. Authentiek, ongelikt, puur, zeer opzwepend en van een enorme allure.

MARTIJN KONING ÍS DE ‘KONING VAN DE LACH’Virtuoze en rauwe stand up-comedy

Hilarisch en absurd, rauw en brutaal. Bovenop de actualiteit en politiek volkomen incorrect. Dat is, in een notendop, Martijn Koning. De stand up-comedian wil liever niet elke avond hetzelfde kunstje vertonen, dus dat doet hij dan ook niet. “Ik kom gewoon langs,” aldus de cabaretier. Maar de belofte staat: ‘Koning van de lach’ wordt een originele avond vol meesterlijke grappen. “Onbedaarlijk geestig,” vindt de NRC. “Een virtuoze stand up-comedian die taal met beweging mengt,” voegde de Volkskrant daar aan toe. Al met al satire op het scherpst van de snede.

STADSSCHOUWBURG

ZA 19 MRT 19.00 uur€ 23,50 t/m 12 jaar € 18,50

STADSSCHOUWBURG

DO 24 MRT 20.15 uur€ 19,50

STADSSCHOUWBURG

WO 23 MRT 20.15 uur€ 36,-

FLAMENCOGITARIST ERIC VAARZON MOREL HOMMAGE AAN JEROEN BOSCH

Omdat in 2016 het 500ste sterfjaar van de Nederlandse kunstschilder Jeroen Bosch wordt herdacht, maakt de altijd bijzondere flamencogitarist Eric Vaarzon Morel voor hem een muzikaal eerbetoon. Een fonkelend Nederlands/Spaans muziektheaterstuk waarin louter toptalenten schitteren: stersopraan Claron McFadden, saxofonist Miguel Martinez (New Cool Collective), flamencodanseres Raquela Soblechero en voordrachtkunstenares Teresa Vellejo. Zij brengen in ‘APOCALYPS – Het mysterie Jeroen Bosch (El Bosco)’ een ode aan de fascinerende beeldspraak en de magische beelden van de surrealistische schilder.

STADSSCHOUWBURG

DI 22 MRT 20.15 uur€ 25,-

Nederlands-Spaans muziektheater met topsolisten als Claron McFadden

ALEX KLAASEN & MAARTEN HEIJMANS DE GELAARSDE POES

Vergeet even Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli of Il Divo. Want de kenners in de internationale showbusiness proberen ons rijp te maken voor de geboorte van een nieuwe ster: de jonge Puerto Ricaan Fernando Varela. Ontdekt op YouTube door de Grammy-winnende producer van o.a. Michael Jackson David Foster. Fernando zong al op de grote concertpodia. Zijn zegetocht kreeg een nieuwe dimensie toen hij met wereldsterren als Lionel Richie, Barbra Streisand en Neil Diamond mocht zingen. Via die opstap belandde Fernando met zijn stem uit duizenden en zijn aansprekende podiumpersoonlijkheid in een uitverkochte Carnegie Hall in New York. En nu gaat Fernando Nederland veroveren. Met de mooist denkbare songs, variërend van opera tot rock, van Roy Orbison tot John Denver.

Onlangs werd hij tachtig, maar gelukkig weet Bram van der Vlugt niet van ophouden. Komend seizoen schittert hij in ‘Op bezoek bij meneer Green’, een tragikomedie die eerder werd gespeeld door John Kraaijkamp Sr. Het plot is komisch en aandoenlijk. Een jonge man (gespeeld door Oren Schrijver) heeft een aanrijding veroorzaakt en moet als alternatieve straf zorgen voor de oude man die hij aangereden heeft. Een nieuwe botsing volgt: die tussen twee werelden. De hilarische komedie ontwikkelt zich ingenieus tot een prachtig drama, waarin de twee tegenpolen zelfs naar elkaar toegroeien.

STERACTEUR BRAM VAN DER VLUGT IN BEKROOND STUK ‘OP BEZOEK BIJ MENEER GREEN’

STADSSCHOUWBURG

WO 30 MRT 20.15 uur€ 29,-

FERNANDO VARELA – DE WERELDSTER VAN MORGENJonge meestertenor trad al op met Barbra Streisand en Lionel Richie

STADSSCHOUWBURG

DI 29 MRT 20.15 uur€ 27,50

Page 25: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

4746

NOT THE TOMMY COOPER STORY Topcast in muzikale komedie met o.a. Vincent van Warmerdam

Tommy Cooper sterft in het harnas, terwijl het lachende publiek denkt dat de onbeholpen Britse komiek een grap maakt. Twee Orkater-coryfeeën, Michiel Sluysmans en Vincent van Warmerdam, maken bij Toneelgroep Maastricht een muzikale komedie over Tommy Cooper’s wonderlijke leven vol humor en tragiek. Een verrassende topcast voert de wrange komedie ten tonele. Daaronder o.a. comedian Jan Jaap van der Wal en René van ’t Hof (Eppie in ‘Alles is Liefde’, Kees in ‘Flodder’). Deze laatste speelt een Tommy Cooper look-a-like die hardnekkig wedstrijden afgaat in de hoop ontdekt te worden. De live band wordt geleid door Vincent van Warmerdam.

‘De vreemdste dingen zijn heel gewoon. Het is striptheater voor volwassenen, met een ondertoon van ernst, even raadselachtig als krankzinnig, maar vooral heel erg grappig.’ De pers stond op de banken voor ‘Bij het kanaal naar links’ van Alex van Warmerdam’s gezelschap De Mexicaanse hond en Olympique Dramatique. Meesterlijke absurde humor en personages met duistere drijfveren zullen ook de ingrediënten zijn van de gezamenlijke opvolger. De ‘nieuwe Van Warmerdam’ is nog titelloos, maar de cast is er een om de vingers bij af te likken: Annet Malherbe, Eva van de Wijdeven (‘A’dam en E.V.A.’, ‘Borgman’) en het voltallige Olympique Dramatique. TRY OUT

HILARISCHE TYPETJES BIJ

PLIEN & BIANCAVan de balletdanser met grote-zalen-knots tot tante Bep met ketjap manis-angst

Zij zijn nog altijd een van de leukste theaterkoppels van ons land. Uitblinkend in het neerzetten van tragikomische personages, die op het eerste gezicht alléén maar voor grote hilariteit zorgen, maar met hun rafelrandje ondertussen ook subtiel weten te ontroeren. Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman maakten van ‘Gaat het nog door’ weer een juweeltje. Met volle zalen en een juichende pers. En ondertussen mocht Bianca nog even in New York een van de hoogste internationale acteerprijzen, een Emmy Award, ophalen. En werd Plien uitgeroepen tot de meest humoristische vrouw op de Nederlandse televisie. Extra redenen dus om het duo terug te halen. REPRISE

STADSSCHOUWBURG

ZA 2 APR 15.00 uur€ 23,-

STADSSCHOUWBURG

VR 1 APR 20.15 uur€ 29,-

STADSSCHOUWBURG HAARLEM

WO 30 MRT 20.15 uur€ 28,-

STADSSCHOUWBURG

DO 31 MRT 20.15 uur€ 26,50

JAN JAAP VAN DER WAL & RENÉ VAN ‘T HOF

SIMONE KLEINSMA STER IN EIGEN SHOWPubliekslieveling betovert met anekdotes en liedjes

Publiekslieveling Simone Kleinsma weet al jaren haar publiek te betoveren met glansrollen in grote musicals. Na anderhalf jaar te hebben geschitterd in de nostalgische hitmusical ‘Moeder, ik wil bij de revue!’, wil Simone niets liever dan weer zélf een show maken. Even niet in de huid van een ander kruipen. ‘Simone!’ wordt een intieme en persoonlijke theatershow, waarin de musicalvedette aan haar eigen smaak en muziekkeuze ruim baan geeft. Een personalityshow van internationale allure, waarin de diva bewijst dat zij haar theatervak tot in de puntjes beheerst.

STADSSCHOUWBURG

DI 5 APR 20.15 uur€ 31,-

BIJ DE

BURENANNET MALHERBE IN NIEUWE ALEX VAN WARMERDAMCoproductie Orkater/De Mexicaanse Hond en Olympique Dramatique

FAMILIEMUSICAL SUSKE & WISKEMet Ben Cramer en de Velsense musicalster Eline Schmidt als Tante Sidonia!

Tante Sidonia als levende maanraket, Suske en Wiske aan de trapeze en Lambik als een heuse clown. Gekker moet het niet worden. Voeg hier een partij vrolijke liedjes aan toe, plus de typische ‘Suske en Wiske’-humor. Verpak het in een spannend verhaal en het feest is compleet. Het theaterfeest – Suske & Wiske bestaan ook nog eens 70 jaar – wordt in Velsen nóg groter, want niemand minder dan ‘ons’ Meisje van Velsen Eline Schmidt zal Tante Sidonia spelen. Musicalster Ben Cramer speelt de sluwe circusbaron. Na afloop meet & greet met acteurs. Ook kun jij meedoen aan de Suske en Wiske Scriptschrijfwedstrijd (zie onze website voor meer info). VANAF 6 JAAR

Page 26: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

LO

KA

LE

MA

KE

RS

LO

KA

LE

MA

KE

RS

4948

DEBBY PETTER IN NIEUWE TONEELSOLOIndringende monoloog ‘Bed & Breakfast’ van Thomas Verbogt

Debby Petter heeft al twee solo’s op haar naam staan. Misschien zag of las u haar kleine meesterwerk ‘Ik ben er nog’ waarin zij het aandoenlijke oorlogsverhaal van haar moeder vertelde. Nu is er de opvolger. De eenakter ‘Bed & Breakfast’ van Thomas Verbogt. Opnieuw een aandoenlijk verhaal. Over een alleenstaande vrouw die op haar 18e een kind krijgt en dat vanwege de schande moet afstaan. Veertig jaar later zien we haar terug. Ze is weduwe en runt een bed & breakfast aan zee. Zij denkt nog vaak aan haar eerste kind, dat ze nooit zag en gezocht heeft, maar dat er altijd was. Is er nog tijd om het gemis goed te maken?

FINALISTEN CAMERETTEN 2015Jonge cabarettalenten laten zien wat ze in huis hebbenTheo Maassen was een van de winnaars. Net als Brigitte Kaandorp, Jandino, Hans Teeuwen en Marc-Marie Huijbregts. Cameretten, het oudste cabaretfestival van Nederland – begonnen in 1966! – heeft dus al heel wat talent afgeleverd. In de Finalistentour krijgt het theaterpubliek het beste van de laatste editie te zien, dus de grote kanshebbers op een glanscarrière. De finalisten worden jaarlijks eind november door de jury bekend gemaakt. Wij houden u op de hoogte. Extra feestelijk zal het dit jaar zeker zijn, want Cameretten bestaat 50 jaar!

JUBILEUMPRODUCTIE VELSER OPERAGEZELSCHAP BEL CANTOHet Velser Operagezelschap Bel Canto viert zijn 60-jarig bestaan met Giuseppe Verdi’s spectaculaire meesterwerk ‘Aïda’. Het beroemde muzikale drama vertelt over de liefde tussen de Ethiopische slavin Aïda en de Egyptische legerofficier Radamés. Een liefde die gedwarsboomd wordt door de Egyptische prinses Amneris. Verdi vulde zijn meesterwerk met monumentale koorstukken en meeslepende solistenpartijen. Het jarige Velsense gezelschap pakt in deze jubileumproductie extra uit en zingt als koor een glanzende hoofdrol. Voor de overige zangrollen wordt een keur van Nederlandse solisten aangetrokken. Koor, solisten en orkest nemen u o.l.v. dirigent Marco Bons mee naar het oude Egypte.

FERNANDO LAMEIRINHAS SWINGENDE FADOPortugese zanger bezingt zijn leven

Al jaren is hij een van onze favorieten. Fernando Lameirinhas, de grote Portugese fadozanger, die kan swingen én ontroeren. Vorig jaar vierde hij op grootse wijze zijn 50-jarige muziekjubileum. Met de eeuwige jeugd die om hem heen hangt, begint hij aan een nieuw avontuur. Voor het eerst in zijn 50-jarige carrière gaat Fernando solo. In intieme, kleine zalen vertelt en bezingt hij zijn leven. In ‘Een fado voor mijn vader’ zingt Fernando over zijn geluk en zijn verdriet. Over levenstranen en de Portugese zon. Zoals alleen hij dat kan.

Een kruising tussen Charlie Chaplin en de Ashton Brothers

Eigenlijk is er niks dat Jamie Adkins niét kan: goochelen, slapstick, acrobatiek, jongleren, clownerie; het komt allemaal samen in ‘Circus Incognitus’, waarmee hij op het Edinburgh Festival en in Cirque du Soleil-shows hoge ogen gooide. Zijn woordeloze ‘Circus Incognitus’ is een onvergetelijke ‘one-man-circus comedy’ voor de hele familie. Adkins wil een geweldige show presenteren maar komt erachter dat zijn rekwisieten op zijn zachtst gezegd onbehulpzaam zijn: de ladder valt uiteen onder zijn voeten, die vervelende hoed glipt de hele tijd door zijn vingers en hij ruziet met een onwillige stoel en rondvliegend fruit.

JAMIE ADKINS ONE-MAN-CIRCUS COMEDY VOOR DE HELE FAMILIE

STADSSCHOUWBURG

DI 19 APR 20.15 uur€ 23,-

STADSSCHOUWBURG

DO 14 APR 20.15 uur | ZA 16 APR 20.15 uur | ZO 17 APR 14.00 uur€ 30,-

WITTE THEATER

DO 14 APR 20.30 uur€ 20,-

EIGENWIJS MUSICALKIDS – DOORNROOSJE Sprookjesmusical vol feeën, prinsessen en stoere prinsen

Na de hitmusicals ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ (2014) en ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’ (2015) brengt Eigenwijs Musicalkids Velsen dit jaar

‘Doornroosje!’ De jonge talenten nemen u mee naar een sprookjeswereld vol feeën, mooie prinsessen en stoere prinsen. De slechte fee Diadora spreekt een vloek uit over Doornroosje, waardoor zij zich op haar 18e verjaardag zal prikken aan een spinnewiel en iedereen in het koninkrijk een eeuw zal slapen. Doornroosje kan alleen wakker gekust worden door haar droomprins….

STADSSCHOUWBURG

VR 8 APR | ZA 9 APR 20.15 uur€ 17,50

WITTE THEATER

DO 7 APR 20.30 uur€ 16,50

WITTE THEATER

WO 6 APR 20.30 uur€ 17,50

WITTE THEATER

Page 27: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

,,Vorig jaar was ik al even terug in de schouwburg, voor een masterclass aan middelbare scholieren. Heerlijk om weer door de kleedkamers en gangen te dwalen. Dan komen vanzelf de mooie herinneringen aan de balletuitvoeringen weer boven. En het magische gevoel als je eenmaal op het podium staat en de zenuwen vooraf. Die voor een bomvolle zaal opeens verdwijnen.”

De liefde voor op het podium staan, daar te ‘shinen’ is in Velsen ontstaan

,,Ik wilde vroeger graag danseres worden. Maar op mijn zestiende ben ik in een bandje gaan spelen. Uiteindelijk ben ik gevraagd om op het Conservatorium in Rotterdam te komen studeren. Daarna is het balletje gaan rollen.” Na haar opleiding, ook in Enschede, is het hard gegaan: 3FM Award beste nieuwkomer (dit jaar genomineerd voor beste zangeres), MegaHits, Edison, duetten met Marco Borsato en Bløf en vele hitnoteringen. ,,Heel tof allemaal! Ik geniet er zwaar van. Al die aandacht, awards, uitnodigingen voor rode lopers zijn leuk, maar eigenlijk bijzaak. Het gaat mij puur om muziek maken.”

,,Tijdens mijn theaterconcert ga ik uiteraard de singles van mijn eerste twee albums spelen, maar ook nieuwe liedjes. Het wordt intiem en persoonlijk. In het theater kan ik ook eens mijn ballads live spelen. Zoals ‘Hearts still bleeding’. Mijn favoriet. Die de sfeer van mijn tweede album, een ‘gebroken liefdesplaat’, goed omschrijft.”In Giel’s radioshow imponeert Krystl geregeld met covers. ,,Ook in ‘KRYSTL in het KLEIN’ speel ik covers, maar niet die je al eerder van mij hebt gehoord. Ik kan nog aan zoveel ander moois mijn eigen draai geven.”

THEATERCONCERT KRYSTL – 21 APRIL

5150

De liefde voor theater heeft Bram van der Vlugt doorgegeven aan zijn zoon Floris en dochter Hester. Als Van der Vlugt & Co (Co is contrabassist Lucas Dols en violiste Merel Jonker) komen zij samen naar het Witte Theater met ‘De drievingerige luiaard’. Een ‘concertvertelling’ met muzikaal vuurwerk van een klassiek violiste en twee jazzmuzikanten en verhalen van Bram rondom het thema ‘kleine vergissingen met grote gevolgen’. Een luiaard die denkt dat hij slim is; een ééndagsvlieg op zoek naar de liefde van zijn leven; een burenruzie in de sauna... en het bombardement op zijn woonwijk precies 70 jaar geleden.

LENETTE VAN DONGEN MET ‘TEGENWIND’Kleurrijke verhalen uit het leven gegrepen

Lenette van Dongen heeft de gave om alles wat een mens dwars kan zitten in het moderne, jachtige leven – de ongemakken, de overbodigheden en de hypes – om te zetten in hilarische en herkenbare conferences. In potjes topcabaret, raak en gedreven, afgewisseld met prachtige liedjes. In ‘Tegenwind’ zien we een vrouw die na dertig jaar huis en haard in de Grote Stad verlaat voor een Dorp dichtbij Zee. Ze wil rust vinden. Gaat dat lukken? Niet helemaal want tijdens haar vorige solo , ‘Roedel’, waren de lachsalvo’s niet van de lucht. Dat zal met ‘Tegenwind’ niet anders zijn.

SANTPOORTSE KRYSTL SCOORT HIT NA HITGiel Beelen over Krystl: ‘Nog steeds een groeidiamant’

Waar kun je beter je eerste theatertour eindigen dan in je geboorteplaats? Daarom sluit de Santpoortse popzangeres haar concerttour ‘KRYSTL in het KLEIN’ bij ons af. In feeststemming! Want wat is het snel gegaan. Krystl won in 2011 een Edison als Beste Nieuwkomer, scoorde hits als ‘Bottles’, ‘Circles’ en ‘Golden Days’ en maakte duetten met Marco Borsato en Bløf. En na een clubtour nu haar theatertour. Daarin nummers van haar eerste twee albums en nieuw werk. Ook komen er eigenzinnige, ‘gekrystaliseerde’ covers voorbij. Giel Beelen is groot fan: ,,Met Krystl is het altijd een muzikaal feestje. Zij is een ster in mijn item ‘cover uit de MegaTop50’.

KRYSTL KOMT HERINNERINGEN OPHALENZangeres Krystl bestormt al jaren de hitlijsten. Zij gaat nu voor het eerst de theaters in en sluit haar tournee in onze schouwburg af. ,,Hoe leuk is dat? Ik heb 17 jaar om de hoek gewoond”, vertelt Krystl die in Santpoort geboren is. ,,Mijn eerste podiumervaring deed ik er op als ballerina. Ik volgde jaren klassiek ballet bij het Kunstencentrum Velsen.”

STADSSCHOUWBURG

DO 21 APR 20.15 uur€ 23,-

WITTE THEATER

DI 19 APR 20.30 uur€ 19,50

STADSSCHOUWBURG

WO 20 APR 20.15 uur€ 26,-

BRAM VAN DER VLUGT & CO Concertvertelling, met muziek van en door zijn eigen kinderen

INTER

V I E W

Page 28: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

5352

STAP IN DE VERHAALTJES VAN BOER BORIS, GONNIE EN KLEINE IJSBEER

De makers van het Peuterfestival bouwen dit jaar voor ons een Prentenboekenstad, compleet met huizen, winkels, school, boerderij en bos. Het wordt een feest van herkenning: kook met Muis in haar keukentje, zeg welterusten tegen Kleine Beer, beleef avonturen op het kasteel met de Kleine Prinses, ontmoet Gruffalo in het bos en rijd een rondje met Kleine Ezel, Pieter Konijn, Kikker en Dikkie Dik in een karretje. Pak een gekleurd krijtje, schrijf een woord, koop een letter of ga rekenen met cijfers in het schooltje.

ENGELSE HITSHOW THE BOOTLEG SIXTIES Herbeleef het mooiste decennium van de popmuziek

Trek de minirokjes, wijde pijpen en fleurige bloesjes maar uit de kast en begin het weekend goed met een trip down memory lane. Op veler verzoek halen wij The Bootleg Sixties terug. Zowel muzikaal als visueel waande ons publiek zich twee seizoenen geleden weer even in het mooiste decennium van de popmuziek. De Britse tributeband speelde niet voor niets op privéfeestjes van Paul Mc Cartney, Elton John en Elvis Costello. Geniet van een nieuwe spektakelshow vol tijdloze wereldhits van o.a. The Beatles, Rolling Stones, Monkees, Doors, Beach Boys, Who en Shocking Blue.

De makers van de hilarische ‘Vijftig tinten…-parodie’ zetten nu hun (Suarez-)tanden in de voetbalwereld. Ons theater wordt een stadion! En iedereen die maar iets was of is in Oranje, staat opgesteld. De hilarische muzikale parodie duurt precies 2 x 45 minuten, plus blessuretijd, met rust, ‘sudden death’ en strafschoppen. Drie bloedmooie, jonge vrouwen (Birgit Schuurman, Maaike Martens, Jolanda van den Berg) willen maar één ding: de nieuwe Yolanthe, Estelle of Sylvie worden. Maar de hotste en beste voetballer van het veld (vast weer een geweldige rol van Han Oldigs, net als in ‘Vijftig Tinten….’) ziet hen niet staan. De hele Nederlandse voetbalwereld komt voorbij. Van Wesley en Robin, tot de mopperaars Mulder en Derksen en vergeten voetbalvrouwen als Danny Cruijff en Truus van Hanegem.

THE DOORS IN CONCERTOnovertroffen flashback naar the sixties

“Angstaanjagend echt” (Telegraaf). Zowel muzikaal als qua show, dichter bij het origineel komt u niet! De zanger heeft de looks én stem van frontman Jim Morrison, de toetsenist vertoont verbluffende gelijkenis met Ray Manzarek, de gitarist met Robby Krieger en de drummer weet John Densmore tot in de finesses te benaderen. Om de authentieke sixties-sound te bereiken, gebruikt de tributeband precies dezelfde instrumenten als The Doors in hun live concerten. Natuurlijk komen alle grote hits voorbij: ‘Light my fire’, ‘Love her madly’, ‘L.A. woman’ en ‘Riders on the storm’.

MET SPEELTUIN EN THEATER

MIDDAG VOOR KLEUTERS 4+

13.30 uur – 16.30 uur - doorlopend in foyerPRENTENBOEKEN SPEELTUINVoor en na de voorstellingen kunnen de kinderen uitgebreid spelen in onze Prentenboekenstad.ALLEEN VOOR BEZOEKERTJES VAN DE VOORSTELLINGEN

13.30 uur – 16.30 uur - doorlopend in foyerHET KLEURFEESTOnder begeleiding van een tekenaar en muzikant ga je de mooiste tekeningen maken en/of inkleuren. Wie weet wordt jouw tekening een mooi prentenboekje of tentoongesteld in een museum.ALLEEN VOOR BEZOEKERTJES VAN DE VOORSTELLINGEN

14.00 en 15.15 uur - TheaterzaalIK ZOU WEL EEN KINDJE LUSTEN - JOES BOONENSpannend muzikaal verteltheater over een kleine krokodil die bananen best lekker vindt, maar eigenlijk ook wel eens een kindje zou lusten.€ 7,50 INCLUSIEF PRENTENBOEKEN SPEELTUINBEGELEIDERS HEBBEN OOK EEN KAARTJE NODIG

14.15 uur - REX-foyer (sponsor Rabobank IJmond)IJSBEER IN DE TROPEN - LINDAI BOOGERMANSesamstraat-poppenspeelster laat jou genieten van het zonnige ijsberen-verhaal. Over een kleine ijsbeer die op avontuur gaat in de tropen, maar heimwee krijgt.€ 6,- INCLUSIEF PRENTENBOEKEN SPEELTUIN BEGELEIDERS HEBBEN OOK EEN KAARTJE NODIG

OCHTEND VOOR PEUTERS 2+

9.00 – 12.00 uur - doorlopend in foyerPRENTENBOEKEN SPEELTUINVoor en na de voorstellingen kunnen de kinderen uitgebreid spelen in onze Prentenboekenstad.ALLEEN VOOR BEZOEKERTJES VAN DE VOORSTELLINGEN

9.30 en 10.45 uur - TheaterzaalBOER BORIS GAAT NAAR ZEE - TON MEIJER (duur 35 minuten)Boer Boris en zijn boerderijbeesten stappen uit het ‘Prentenboek van het Jaar’ ons theater in. Jij mag meespelen op de boerderij en samen een vrolijk vakantielied zingen.€ 7,50 INCLUSIEF PRENTENBOEKEN SPEELTUIN BEGELEIDERS HEBBEN OOK EEN KAARTJE NODIG

9.45 uur - REX-foyer (sponsor Rabobank IJmond) GONNIE & VRIENDJES - LINDAI BOOGERMAN (duur 35 minuten)Sesamstraat-poppenspeelster wekt de populaire Gonnie-boekjes tot leven in een vrolijke muzikale voorstelling. Eén voor één komen de acht grappige gansjes langs gewaggeld!€ 6,- INCLUSIEF PRENTENBOEKEN SPEELTUINBEGELEIDERS HEBBEN OOK KAARTJE NODIG

STADSSCHOUWBURG

VR 29 APR 20.15 uur€ 24,-

STADSSCHOUWBURG

VR 22 APR 20.15 uur€ 26,-

STADSSCHOUWBURG

DO 28 APR 20.15 uur€ 32,50

BIRGIT SCHUURMAN IN ‘PUMPS EN PENALTIES’Opvolger ‘Vijftig Tinten…’ wordt musicalparodie op voetbal(vrouwen)

ZONDAG

24 APRIL

Page 29: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

5554

DE VETTE LACH VAN

JANDINO Feel good-comedian terug met ‘Hoe dan ook’

Hij noemt zichzelf op zijn Instagram-account een vrolijke levensgenieter. Hij is energiek, goedlachs én grappig. Binnen no time zet hij een zaal op zijn kop met zijn aanstekelijke humor en typetjes. Velsen heeft Jandino ook in het hart gesloten, want hij speelde ‘Hoe dan ook’ vorig seizoen voor een uitverkochte zaal. Daarom komt de rasentertainer graag terug voor nog één keer ‘Hoe dan ook’. Een heerlijk potje ‘lol trappen voor gevorderden’ waarom veel en hard kan worden gelachen. REPRISE

THRILLER ‘ADVOCAAT VAN DE DUIVEL’ MET VICTOR LÖW EN WALDEMAR TORENSTRANa de banken nu de advocatuur

De producent van de succesvolle serie ‘De Verleiders’, die eerder de vastgoedfraudeurs en de banken aan de schandpaal nagelden, neemt u nu mee naar de wereld van de advocatuur. Ook daarin voorbeelden genoeg van geldzucht die het fatsoen wegdrukt. Uitgangspunt van de voorstelling is de hitfilm ‘The Devils Advocate’ met Al Pacino en Keanu Reeves. In de toneelthriller wordt de jonge ambitieuze advocaat Kevin Taylor (Waldemar Torenstra) partner op een beroemd kantoor. De grote baas (topacteur Victor Löw) sluit hem als een vader in de armen. Maar Kevin ontdekt dat er tegenover zijn megasalaris een rol staat in een duister spel op leven en dood. GRATIS INLEIDING OM 19.15 UUR DOOR REGISSEUR URSUL DE GEER

In ‘Lentekriebels’ brengt operazanger, musicalster en tv-presentator (o.a. ‘Una Voce Particulare’) Ernst Daniël Smid een muzikale ode aan het voorjaar. Dat doet de bariton samen met het orkest o.l.v. Max Smeets, actrice Anne-Mieke Ruyten (o.a. ‘Kinderen geen bezwaar’) én zo’n honderd Velsense amateurzangers van de verenigingen Sparkle en Voices. Op het programma staan bekende klassiekers uit de musical, film en de kleinkunst. Van ‘Tulpen uit Amsterdam’, via het voorjaar van Vivaldi, naar romantische evergreens als ‘Love Story’.

TOPTONEEL DOOR MARK RIETMAN & ANNIEK PHEIFERNationale Toneel brengt vlijmscherp Amerikaans familiedrama ‘The Little Foxes’

Het grootste toneelgezelschap van ons land komt voor de tweede keer dit seizoen naar Velsen. Nu met de grote familiesage ‘The Little Foxes’ (de Nederlandse titel luidde eerder ‘De Hyena’s). Een geweldig Amerikaans familiedrama uit 1939 van Lillian Hellman. Centraal in het stuk staat de aristocratische Regina die met haar rijke broers en haar dochter een landgoed bewoont. Zij leeft in onmin met haar rijke echtgenoot. Sterker nog, zij probeert hem op harteloze wijze, in een complot met haar broers, zelfs zijn geld te ontfutselen. Geldzucht, wraakzucht en liefdeloosheid vullen een meeslepend, bijna Shakespeareaans, drama. Topacteurs maken er toptoneel van. Met o.a. Anniek Pheifer, Mark Rietman en Jappe Claes. Regie: Antoine Uitdehaag.

STADSSCHOUWBURG

ZA 30 APR 20.15 uur€ 26,-

STILL COLLINSPopulairste Phil Collins-coverband van Europa

In 1995 oefenden zeven jonge musici in een kelder in Keulen de popnummers van hun held Phil Collins. Zij hadden een droom. Optreden en een publiek laaiend en-thousiast krijgen. Twintig jaar later en meer dan 1100 concerten verder, is ‘Still Collins’ de populairste Phil Collins en Genesis-coverband van Europa. Zij hebben inmiddels zelfs met voormalig Genesis-zanger Ray Wilson opgetreden. De combi-natie van de wereldberoemde songs als ‘Against all odds’, ‘In the Air Toninght’ en ‘Another Day in Paradise’ en de niet van de echte te onderscheiden stem van zan-ger Sven Komp zijn de ingrediënten van een volgens de kenners overweldigende Collins-show.

STADSSCHOUWBURG

VR 6 MEI 20.15 uur€ 29,50 STADSSCHOUWBURG

ZA 14 MEI 20.15 uur€ 28,50

STADSSCHOUWBURG

VR 13 MEI 20.15 uur€ 25,-

STADSSCHOUWBURG

DO 12 MEI 20.15 uur€ 28,50

VIER DE LENTE MET ERNST DANIËL SMIDMet gastoptredens van de Velsense koren Sparkle en Voices

Page 30: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

5756

IK & SIMONEen bijzonder tussendoortje voor de fans: Simon Keizer solo

Het gaat het palingsound-duo Nick & Simon nog steeds zéér voor de wind: Awards, gouden platen, een eigen Tina-strip, televisieshows (o.a. The Voice), ontelbare hitnoteringen, een zesde album is in de maak. Alleen maar als tussendoortje gooit Simon het roer héél even om: hij gaat solo, met live band, het theater in. Om een show te maken die even helemaal van hem is. Met zijn persoonlijke liedjes, verhalen en zijn eigen favorieten. En met zijn uitverkiezing tot ‘De beste zanger van Nederland’ is dat hem natuurlijk zeer gegund.

Al meer dan 25 jaar staat Het Groot Niet Te Vermijden garant voor een vrolijke avond vol muzikale kolder en feestelijke liedjes. De nieuwe show van de Rotterdamse heren heet ‘Shave, Rattle and Roll’ en daarin laten zij zien dat ze als ‘gladde jongens’ ook prikk(el)en. Met rake grappen of met een baard… In razende vaart schiet u vanuit hilarische shownummers naar fijn besnaarde wereldmuziek en weer terug de slappe lach in. De vijf mannen gaan geen instrument of muzikaal genre uit de weg om hun publiek te vermaken én uiteindelijk uit de stoelen te spelen.

DE MAGISTRALE TERUGKEER VAN LEBBIS‘De Paardenpoetser’ vol vrolijke verhalen en onvervalst engagement

Sinds Lebbis solo ging, werd elk programma van hem genomineerd voor de Poelifinario. In 2011 mocht hij de belangrijkste cabaretprijs mee naar huis nemen. Na zijn auto-immuunziekte is de rappe denker en prater terug aan het cabaretfirmament. Met ‘De Paardenpoetser’. Wij kunnen ons weer te goed doen aan zijn overrompelende opwinding en verrassende denkbeelden. Lebbis’ gedachtesprongen schieten gaten in valse schijn en onthullen kwaaie zaken. Maar als vrolijke verhalenverteller weet hij voortdurend de lachers op zijn hand te houden.

Onlangs heeft Jochem Myjer het geld dat hij kreeg – maar liefst € 12.500! – bij de allereerste André van Duin Comedy Award die hij mocht ontvangen, geschonken aan het Leids Cabaret Festival. De succesvolle komiek draagt op deze manier bij aan de kansen van aanstormende artiesten in zijn thuisstad Leiden. Hulde. Want nieuw talent moet een kans krijgen. En u krijgt nu de kans om te gaan zien wie er in de voetsporen treden van fameuze voorgangers als Lebbis & Jansen, Najib Amhali, Sanne Wallis de Vries, de Partizanen of Tim Fransen.

Vijftien van de beste en leukste actrices van ons land spelen sámen, als een soort toetje van het seizoen, de gloednieuwe feestelijke voorstelling ‘We Want More!’. Grande Dame van het toneel Petra Laseur, ‘Gooische Vrouw’ Lies Visschedijk, comédienne Anne-Marie Jung, cabaretière Martine Sandifort, zangeres Angela Groothuizen. En de lijst wordt nog langer. De dames leven zich uit in een speciaal voor hen (door Bodil de la Parra en Margôt Ros) geschreven muzikale komedie, waarin de reünie van een legendarisch vrouwenkoor centraal staat. Na jaren zien de dames elkaar terug. Tijdens de repetitie laai-en oude vetes weer op. De dames beleven een dolle dag, die op hilarische wijze volledig uit de hand loopt. Maar zingen zul-len zij! CAST ONDER VOORBEHOUD

STADSSCHOUWBURG

DI 17 MEI 20.15 uur€ 28,50

DE ‘GLADDE JONGENS’ VAN HET GROOT NIET TE VERMIJDENNieuw feel good muziektheater met veel grappen

STADSSCHOUWBURG

DO 19 MEI 20.15 uur€ 28,50

STADSSCHOUWBURG

ZA 21 MEI 20.15 uur€ 23,50

WITTE THEATER

DI 24 MEI 20.30 uur€ 17,50

STADSSCHOUWBURG

WO 25 MEI | DO 26 MEI 20.15 uur€ 36,50

DÉ VROUWENKOMEDIE VAN HET JAAR WE WANT MORE! Crème de la crème van de Nederlandse actrices in één stuk!

FINALISTEN VAN HET LEIDS CABARET FESTIVALAanstormende frisse cabarettoppers willen ontdekt worden

Magische songs uit Ierland

Het Iers/Nederlandse trio O’DREAMS timmert flink aan de weg in de internationale wereld van folk en singer/songwriters. De doorgewinterde zangers/muzikanten John Flierman, Danny Guinan en Ed Veltrop hebben na hun tournees door Ierland, Nederland en België inmiddels ook al in de Chinese steden Beijing en Shanghai gestaan. Om met hun theaterconcert ‘Irish Ways and Irish Laws’ te bewijzen dat achter het Ierland van pubs en pints ook een wereld van magische songs schuil gaat kreeg in andere zalen al het publiek op het puntje van de stoel met een afgewogen mix van opzwepende pubmeezingers, nostalgische oude ballads en dampende uptempo songs.

WITTE THEATER

WO 18 MEI 20.30 uur€ 19,50

O’DREAMS MET O.A. DANNY GUINAN TIMMERT AAN DE WEG

Page 31: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

59

JENNY AREAN ZINGT DE HEMEL OPEN Muzikale duoshow met Marijn Brouwers

Jenny Arean is met haar diepe, warme, welluidende stem en haar rijke oeuvre van onschatbare waarde voor het Nederlandse theater. Dat gaat de diva gelukkig weer bewijzen in een heel speciale theatertour die zij maakt met de jonge chansonnier Marijn Brouwers. Wie is Marijn Brouwers? Hij baarde prachtig opzien met zijn theatrale odes aan cabaretier Frans Halsema én aan de Franse zanger Charles Aznavour. Jenny en Marijn stonden vijftien jaar geleden sámen in de musical ‘Foxtrot’. Toen werd al een klein plannetje gesmeed voor een duoshow, ooit. Nu komt het er van! Met naast haar Marijn Brouwers zingt zangdiva Jenny Arean ‘de hemel open’ met haar oude en nieuwe favorieten.

DIRK SCHEELE LEKKER WEERTJE, DIKKIE DIK Ontdek de seizoenen met de vrolijke rode kater

‘Eenvoud, plezier en pret: Drie Dubbel Dik plezier bij Dikkie Dik en Dirk Scheele’, schreef de pers over de vorige show van de muzikale kinderheld en de rode Sesamstraat-kater. In ‘Lekker weertje, Dikkie Dik’ ontdekken zij de seizoenen. Dikkie Dik dartelt tussen de lammetjes, vangt bladeren en speelt in de sneeuw. De voorstelling mondt uit in een spetterend zomerfeest waarvoor Dikkie Dik en zijn vriendjes alle kinderen in de zaal uitnodigen. Een nieuwe show vol vrolijke liedjes, prachtig decor en met poppenspelers, o.a. ‘onze’ IJmuidense Mieke van der Hulst. VANAF 2 JAAR

PETER HEERSCHOP MAAKT GELUKKIG Tweede cabaretsolo ‘Van horen zeggen’

Peter Heerschop (NUHR) onderzoekt in zijn tweede solo op welke manieren mensen zichzelf enorm neppen. Hoe het komt dat je regelmatig het een zegt maar het ander doet. Of voelt. In Peter zit een geweldige columnist (o.a. ‘Lieve Marianne’ bij Edwin Evers), een uiterst grappige cabaretier, maar tegelijk ook een ongeloofwaardig wetenschapper en een struikelende ‘Minister van Enthousiasme’. En dat maakt het allemaal zo leuk, als hij probeert uit te leggen waar we elkaar écht mee kunnen helpen. Met als doel dat iedereen de zaal uit loopt met een grote glimlach en minimaal één idee om het leven te veranderen.

DIEDERIK VAN VLEUTEN Nieuwe solo ‘Mijn nachten met Winston Churchill’

Met zijn documentaire-achtige kleinkunstprogramma’s vol humor, muzikaliteit en geschiedenis creëerde meesterverteller Diederik van Vleuten zijn eigen theatergenre. ‘Stand up-history’ lijkt een goede naam. Met veel succes leverde Diederik inmiddels twee solo’s af. Hij is toe aan zijn derde. Daarin geeft hij antwoord op de vraag waarom zijn vader, in plaats van hem vertrouwelijk in te wijden in de wereld van seks, drank, voetbal en geld - de onwrikbare pijlers van het mannenbestaan – zijn zoon liever complete redevoeringen van Winston Churchill leerde, inclusief diens stem en gebaren. En waarom hij meer dan vijftig jaar na Churchill’s overlijden bijna iedere dag, maar zeker iedere nacht aan de legendarische oorlogsleider denkt.

MERLIJN - DORITHY IN HET MAGISCHE OZMusicalvereniging verrast met feel good musical

Merlijn Theaterprodukties is een bruisende musicalvereniging uit Haarlem. Elk jaar verrassen ruim 80 talentvolle kinderen, jongeren en volwassenen het publiek met een musicalspektakel. Zij betoveren jong en oud met prachtige (meerstemmige) zang, swingende dansen en humoristisch spel. Na het jubileumspektakel ‘Belle de Musical’ verrast Merlijn u met de feel good musical ‘Dorithy in het Magische Oz’ geïnspireerd op het bekende verhaal ‘De tovenaar van Oz‘. De talenten van Merlijn nemen u mee in de magische wereld van Dorithy, de vogelverschrikker, leeuw en tinnen man.

STADSSCHOUWBURG

ZA 11 JUNI 15.00 uur en 19.30 uur€ 16,-

ALS FINALE ONZE CABARETUITSMIJTER!Met Kim van Zeben, Matroesjka en Yentl en de Boer

Wij zetten graag een fraaie en verrassende punt achter ons seizoen. Door middel van een lekkere uitsmijter waarmee wij u de zomer in laten gaan en die naast al het fraais van het hele seizoen nog lang na soest in uw theaterherinnering. Wij wagen het erop met drie nog niet eerder in onze zaal vertoonde acts. Sterren in de dop. Veelbelovende talenten. In de eerste plaats de dames Matroesjka met hun mooie liedjes en hun parade van tragikomische antihelden. Dan multitalent Kim van Zeben met haar vileine grappen en typeringen. En tot slot Yentl en de Boer, twee jonge cabaretières die groot vakmanschap tonen in ontroerende en grappige liedjes.

STADSSCHOUWBURG

VR 3 JUNI 20.15 uur€ 25,-

STADSSCHOUWBURG

ZA 4 JUNI 20.15 uur€ 21,-

STADSSCHOUWBURG

DI 31 MEI 20.15 uur€ 24,-

STADSSCHOUWBURG

VR 27 MEI 20.15 uur€ 25,-

STADSSCHOUWBURG

ZA 28 MEI 15.00 uur€ 16,50 t/m 12 jaar € 14,50

LO

KA

LE

MA

KE

RS

Page 32: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

61

BestelformulierInleveren kan vanaf vrijdag 1 mei 10.00 uur t/m vrijdag 31 juli 2015

Stuur het bestelformulier op naar:STADSSCHOUWBURG VELSENPOSTBUS 1791970 AD IJMUIDEN

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR DE GRATIS UITNIEUWSBRIEF CABARET MUSICAL & SHOW JEUGD & FAMILIE DANS & BALLET

(meerdere keuzes mogelijk) TONEEL MUZIEK OPERA & KLASSIEK

BESTELLINGEN AANTAL AANTAL AANTAL AANTAL VOORSTELLING DATUM AANVANG ZAAL/BALKON VOLW. KIND ROLSTOEL TOTAAL

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

GEGEVENS

WORD VRIEND VAN ONS THEATER

JA, IK WORD VRIEND VAN DE STADSSCHOUWBURG VELSEN VOOR 25,- 50,- 100,- PER SEIZOEN Voor meer info zie pagina 62

Met ondertekening van dit bestelformulier machtig ik de Stadsschouwburg Velsen om eenmalig het totaalbedrag van de bestelling + 8,50 administratiekosten van mijn rekening af te schrijven.

IBAN REKENING

T.N.V.

DATUM

HANDTEKENING

IN VERBAND MET HANDICAP UITSLUITEND ZAAL

Eventuele opmerkingen

NAAM: ___________________________________________________________

VOORLETTERS: _________________________________________ M V

ADRES: _________________________________________

POSTCODE: _________________________________________ TELEFOON: ________________________________

PLAATS: _________________________________________ MOBIEL: ________________________________

E-MAIL: ____________________________________________________________________________________________

Kop van de Haven • Sluisplein 80 • 1975 AG IJmuiden • Tel. (0255) 53 48 18 • [email protected] • www.kopvandehaven.nl

Stadsschouwburg VelsenVoorstelling menu € 29,50

Geniet van een heerlijk 3-gangen diner voordat u naar de hoofdact gaat. U zit namelijk eerste rang met een uniek uitzicht over het Noorzeekanaal, sluizen en forteiland. Een cruiseschip, nostalgische vissersboot of een reddingboot op weg naar een jacht in nood... Vermeld bij uw reservering dat u naar de Stadsschouwburg gaat, dan zorgen wij ervoor dat u op tijd bij de voorstelling bent.

DenKvooruit

DenKin

de tuin

Landgoed Duin & KruidbergDuin en Kruidbergerweg 602071 LE Santpoort

T. 023 512 18 00E. [email protected] BrasserieDenKTwitter @brasseriedenk www.brasseriedenk.nl

Maak uw theateravond nog leuker!

Reserveer een driegangenmenu ‘Menu van de Markt’ voor 29,50 per persoon.

Het menu is alleen geldig bij een reservering vooraf onder vermelding van ‘Theatermenu’ en op vertoon van uw theaterticket. Geldig t/m juni 2016.

Page 33: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

63

WWW.STADSSCHOUWBURGVELSEN.NL• De online kaartverkoop start op vrijdag 1 mei om 10.00 uur• Administratiekosten € 3,50 per bestelling• Betaling met iDeal, creditcard of PODIUMcadeaukaart

VIA HET BESTELFORMULIER • Inleveren kan vanaf 1 mei t/m 31 juli• Formulieren worden in volgorde van binnenkomst behandeld• Administratiekosten € 8,50 per bestelformulier• Betaling uitsluitend via automatisch incasso

TELEFONISCH VIA 0255 – 515789• Vanaf maandag 10 augustus • Reserveringskosten: € 3,50 per bestelling

AAN DE KASSA Vanaf maandag 10 augustus

WWW.WITTETHEATER.NL• Kaarten voor het Witte Theater zijn t/m 30 augustus online te

reserveren via www.stadsschouwburgvelsen.nl• Vanaf 1 september rechtstreeks via www.wittetheater.nl

De kassa van de Stadsschouwburg Velsen is geopend van maandag t/m vrijdag van 12.00-15.00 uur en telefonisch bereikbaar van 12.00-16.00 uur op 0255 – 515 789. Op voorstellingsdagen is de kassa drie kwartier voor aanvang geopend.

Zomersluiting kassaDe kassa is gesloten van maandag 13 juli t/m vrijdag 7 augustus. U kunt uiteraard wel online reserveren via onze website.

Gratis UitNieuwsbriefVoor iedereen die wil weten wat er speelt geven wij onze gratis UitNieuwsbrief uit. Wilt u deze ook ontvangen? Maak dan een account aan op www.stadsschouwburgvelsen.nl/mijntheater

Vormgeving Studio Katinka Krijgsman Drukwerk Habo DaCosta Fotoverantwoording www.stadsschouwburgvelsen.nlCoördinatie & Sponsoring Paula SchavemakerRedactie Suzanne van der Hoeven, Rinske Wels, Paula Schavemaker en Jacob BronDatum uitgifte 29 april 2015

De Stadsschouwburg Velsen is niet aansprakelijk voor eventuele zetfouten in deze uitgave. Wijzigingen voorbehouden.

RolstoelenDe Stadsschouwburg en het Witte Theater zijn uitstekend toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Nabij de theaters zijn er invaliden parkeerplaatsen. In beide theaters is geen lift. Het is niet mogelijk rolstoelen te reserveren via de website. Neemt u hiervoor contact op met de kassa.

Slechthorenden Slechthorenden kunnen in de Stadsschouwburg Velsen gebruik maken van een infrarood-geluidsversterkingssysteem. Kinbeugels kunnen op de dag van de voorstelling bij de kassa worden gereserveerd. Aanvragen voor voorstellingen op zaterdag en zondag op vrijdag doorgeven aan de kassa.

Uitverkocht?Voor elke uitverkochte voorstelling maken wij een wachtlijst. Vanaf maandag 10 augustus kunt u zich hiervoor aanmelden.

Ruilen van kaarten?Mogelijk tot een week voor de voorstellingsdatum. Bij het ruilen tegen goedkopere plaatsen wordt geen geld teruggegeven. Kosten € 1,50 per transactie.

Teruggeven van kaarten?Wij nemen géén plaatsen terug. Als extra service willen wij wel proberen uw plaatsen door te verkopen. Wij kunnen dit echter niet garanderen. Kosten: € 1,50 per doorverkochte plaats.

Kaarten kwijt geraakt?Neem voor kopiekaarten contact op met onze kassa.

Rolstoelen

ALGEMENE INFO

COLOFON

KAARTVERKOOP OPENINGSTIJDEN

REX-FOUNDATIONHet 75-jarig jubileum van ons theater is vorig seizoen groots gevierd. Met steun van de speciaal voor ons jubileum opgerichte REX-Foundation konden wij een aantal bijzondere voorstellingen en projecten realiseren. Onze jubileumproductie ‘Het Meisje van Velsen’, REXorama en het Open Huis behoorden tot de hoogtepunten en gaven ons jubileum extra glans. De Founders & Partners van de Foundation stellen ons in staat om jaarlijks een aantal van deze exclusieve voorstellingen aan te bieden. Zie onderstaande foto’s.

STADSSCHOUWBURG VELSEN Groeneweg 71 - 1971 NS IJmuidenT 0255 – 515 [email protected]

twitter.com @theatervelsenfacebook.com Stadsschouwburg Velsen

WITTE THEATERKanaalstraat 257 – 1975 BD IJmuidenT 0255 – 521 [email protected]

twitter.com @WitteTheaterfacebook.com Witte Theater

WORD OOK VRIEND VAN DE STADSSCHOUWBURG VELSENDe Stadsschouwburg Velsen beschikt over een bijzondere geschiedenis. Dat hebben wij in ons jubileumjaar weer eens goed gemerkt. Maar ons theater heeft óók een veelbelovende toekomst. Aan die toekomst werken wij samen met onze Vrienden. De Vrienden van de Stadsschouwburg Velsen dragen ons theater een warm hart toe. En dankzij hun financiële steun zijn wij in staat om extra projecten te realiseren. De Vrienden zijn ook onze klankbordgroep. Wij luisteren graag naar hun mening en suggesties. Vanaf € 25,- per seizoen kunt u al Vriend worden van ons theater. Voor uw financiële bijdrage geven wij u ook graag wat terug. Zoals voorrang bij het reserveren en aantrekkelijke kortingsacties. Kijk voor alle voordelen - of meld u gelijk aan als Vriend - op www.stadsschouwburgvelsen.nl/vriend

APPLAUS VOOR ONZE SPONSORSOnderstaande bedrijven dragen de Stadsschouwburg Velsen een warm hart toe. Een zeer warm hart zelfs. Zij maken het mogelijk dat wij dit fraaie magazine kunnen uitgeven. Een magazine waar wij trots op zijn! En onze sponsors ook. Want mooie plannen moeten op de juiste manier worden gepresenteerd.

Hoofdsponsor

De Stadsschouwburg Velsen ontvangt jaarlijks een subsidie van de gemeente Velsen.

62

Page 34: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016

64

di 17 Coco Chanel 16do 19 Oeloek 16do 19 Cirque Stiletto 3 17vr 20 Cirque Stiletto 3 17di 24 Ronald Snijders 17wo 25 O.T.K. – De Duinpieper 19do 26 O.T.K. – De Duinpieper 19do 26 Lebbis – Witte Theater 18vr 27 O.T.K. – De Duinpieper 19za 28 Veldhuis & Kemper 19

DECEMBER 2015di 01 Sara Kroos 19wo 02 Ventoux 20do 03 Speelman & Speelman 20di 08 De Gelukkigste Dag 21di 08 Orkater & De Nieuwkomers 20wo 09 Ton Kas 21do 10 Nathalie Baartman 21di 15 Vuile Huichelaar 22di 15 Het Volk 23do 17 Crazy Pianos 22vr 18 Rob de Nijs 23za 19 Huub Stapel – Mv2 25za 19 Nederlandse Bachvereniging 23zo 20 Loes en Marlie 23

JANUARI 2016wo 06 Hans Liberg 25 do 07 Wien bleibt Wien 25vr 08 Willem Ruis Show 26za 09 Soul Brothers 26zo 10 Het Zandkasteel 26wo 13 AHA-Productions – Merrily 27do 14 AHA-Productions – Merrily 27do 14 Emilio Guzman 27vr 15 Bloedverwanten 27za 16 Lang Zullen we Leven 28di 19 Ivo de Wijs & Peter Nieuwint 28di 19 Henry van Loon 28wo 20 Matt Dusk & Band 29do 21 Slagerij van Kampen 29vr 22 Haye van der Heyden & Erik Brey 29di 26 Carolien Borgers 30wo 27 Samba Schutte 30do 28 Harrie Babba 30do 28 Arie Koomen 31vr 29 Jeans 25 31za 30 Erik van Muiswinkel 31

AUGUSTUS 2015vr 21 Brigitte Kaandorp 3za 22 Brigitte Kaandorp 3di 25 Bert Visscher & Noordpool Orkest 3vr 28 Musical Company - Titanic 4za 29 Musical Company - Titanic 4

SEPTEMBER 2015di 08 Grease 4wo 09 Grease 4do 10 Grease 4di 15 Amsterdams Kleinkunst Festival 4za 19 Baantjer 5zo 20 Baantjer 5do 24 Van der Laan & Woe 5vr 25 Niet Schieten! 5di 29 The Irish Beegees 6

OKTOBER 2015vr 02 Johan Goossens 6za 03 IJmuider Harmonie 6zo 04 Hoela en Hoep 6vr 09 Droog Brood 8za 10 Percossa 8za 10 Het Meisje met het Rode Haar 8di 13 Tangarine 9do 15 De Partizanen 9za 17 Paulien Cornelisse 9zo 18 VET Kindercabaret 9ma 19 Woezel & Pip 10di 20 Fatal Attraction 10do 22 Joost Prinsen 10za 24 Harrie Jekkers & Jeroen van Merwijk 11di 27 NT – Bouwmeester Solness 12di 27 Patrick Laureij 11wo 28 Orkater & Via Berlin 11do 29 ISH & Junior Company Nationale Ballet 12vr 30 ABBA Gold 12za 31 Daniël Arends 13

NOVEMBER 2015zo 01 Kiko & Gipsyland 13di 03 Simon & Garfunkel Revival Band 13di 03 Jan Rot 13wo 04 Frédérique Spigt & Annet Malherbe 14wo 04 Van Waveren 14do 05 Claudia de Breij 14vr 06 Claudia de Breij 14za 07 Rapunzel 15di 10 The Spirit of the Balkan 15do 12 Jetty Mathurin 15vr 13 De Jonge Stem – The Wiz 16za 14 De Jonge Stem – The Wiz 16zo 15 De Grote Reis van Sinterklaas 16

APRIL 2016vr 01 Plien & Bianca 46za 02 Suske & Wiske en de Circusbaron 47di 05 Simone Kleinsma 47wo 06 Debby Petter 48do 07 Cameretten Finalisten 48vr 08 Eigenwijs – Doornroosje 48za 09 Eigenwijs – Doornroosje 48do 14 Fernando Lameirinhas 49do 14 Operagezelschap Bel Canto – Aïda 49za 16 Operagezelschap Bel Canto – Aïda 49zo 17 Operagezelschap Bel Canto – Aïda 49di 19 Jamie Adkins 49di 19 Bram van der Vlugt & Co 51wo 20 Lenette van Dongen 51do 21 Krystl 51vr 22 The Bootleg Sixties 53zo 24 Prentenboekjes Festival 52do 28 Pumps en Penalties 53vr 29 The Doors in Concert 53za 30 Jandino Asporaat 54

MEI 2016 vr 06 Advocaat van de Duivel 54do 12 Still Collins 55vr 13 Ernst Daniël Smid 55za 14 NT – The Little Foxes 55di 17 Ik & Simon 56wo 18 O’Dreams 56do 19 Het Groot Niet Te Vermijden 56za 21 Lebbis - Schouwburg 57di 24 Finalisten Leids Cabaret Festival 57wo 25 We Want More! 57do 26 We Want More! 57vr 27 Jenny Arean & Marijn Brouwers 58za 28 Dirk Scheele 58di 31 Peter Heerschop 58

JUNI 2016vr 03 Diederik van Vleuten 59za 04 Kim van Zeben, Matroesjka en Yentl en de Boer 59za 11 Merlijn Theaterprodukties 59

FEBRUARI 2016di 02 André Kuipers Theatercollege 22di 02 Mathilde Santing 33wo 03 Richard Groenendijk 33do 04 Eric Vloeimans & Remy van Kesteren 33vr 05 Ashton Brothers 32za 06 Ashton Brothers 32zo 07 Oeroeg 34di 09 Paul de Leeuw 34wo 10 Zij is de baas 34do 11 De Kersentuin 35do 11 Youp van ’t Hek 35vr 12 Youp van ‘t Hek 35za 13 Stef Bos 35di 16 New Orleans 36di 16 Angela Groothuizen 36wo 17 NUHR 36do 18 Nonsens 37zo 21 Wie is Loesje? 37di 23 Cor Bakker & Alderliefste 37wo 24 Hiske Eriks 38vr 26 Musicalvereniging Unidos – Aïda 38za 27 Musicalvereniging Unidos – Aïda 38

MAART 2016di 01 Intouchables 38wo 02 Intouchables 38do 03 Stevie Wonder Songs 39do 03 André Manuel 39za 05 Buurman & Buurman 39di 08 Chez Brood 40wo 09 Doek! 40do 10 Micha Wertheim 41za 12 Muziekvereniging Soli 41di 15 Liesbeth List & Annemarie Oster 41di 15 Peter Pannekoek 42wo 16 Vrouwen van Later 42do 17 Mini & Maxi 42do 17 Yora Rienstra 43vr 18 Il Trovatore 43za 19 De Gelaarsde Poes 44zo 20 Naturally 7 43di 22 Eric Vaarzon Morel 44wo 23 The Great Dance of Argentina 44do 24 Martijn Koning 45di 29 Fernando Varela 45wo 30 Op Bezoek bij Mr. Green 45wo 30 Orkater – De Nieuwe Van Warmerdam 47do 31 Not the Tommy Cooper Show 46

SEIZOEN OVERZICHT 2015-2016

Page 35: Theatergids Stadsschouwburg Velsen 2015 - 2016