The Outsider Club - Opleidingen 2011

4
Donkstraat 50 9700 Oudenaarde [email protected] www.theoutsiderclub.be EHBO I actie Gele knoop Zwarte knoop Blauwe knoop I survival 2011 2011 V.U. : Justine Vandenabeele, Hoogbergstraat 9, 9690 Kluisbergen - Lay-out en druk : www.mastin.be - Ronse

description

Opleiding animator, survivaltechnieken en natuurkunde, touwtechnieken (gele, blauwe of zwarte knoop),...

Transcript of The Outsider Club - Opleidingen 2011

Donkstraat 50 9700 Oudenaarde

[email protected] www.theoutsiderclub.be

EHBO

I actie

Geleknoop

Zwarte

knoop

Blauweknoop

I survival

20112011 V.U

. : J

ustin

e Va

nden

abee

le, H

oogb

ergs

traa

t 9,

969

0 K

luis

ber

gen

- La

y-ou

t en

dru

k : w

ww

.mas

tin.b

e -

Ron

se

Zomerkampen_2011.indd 3204-01-2011 09:56:38

Februari19 Blauwe Knoop Herhaling Oudenaarde26-27 Zwarte Knoop Oudenaarde

Augustus28-30 Opleiding Boulderen Fontainebleau

April8 Workshop: Groepsdynamiek (avond) Oudenaarde18-22 Animator in het Jeugdwerk Oudenaarde

November5-6 Outdoor voor Bijzondere Doelgroepen Oudenaarde19-20 Blauwe Knoop Oudenaarde

December3-4 Zwarte Knoop Oudenaarde9 Workshop: Groepsdynamiek (avond) Oudenaarde

Mei6-7 Survivaltechnieken Oudenaarde14 Animatordag Oudenaarde15 Animatordag Lummen

Maart19 Gele knoop & nature Oudenaarde20 Outdoor Monitor Oudenaarde 25-27 Outsider Festival Ardennen26 Gele knoop Ardennen27 Outdoor Monitor Ardennen

Oktober15-16 Gele knoop & Nature Lummen16 Outdoor Monitor Lummen22-23 Gele knoop & Nature Oudenaarde23 Outdoor Monitor Oudenaarde29-30 Gele knoop & Nature Ardennen30 Outdoor Monitor Ardennen

8 Leefwereld van het kind3 Omgaan met de omgeving 3 Spelen & Speelgoed 3 Lichamelijke mogelijkheden en beperkingen 3 Mentale ontwikkeling 3 Begeleiding

8 Werken met groepen

8 SPEL en IK als begeleider3 Hoe bereid je een spel voor ? (spelelementen) 3 Hoe kan je variaties maken op bestaande spelletjes ? 3 Hoe knutsel je een nieuw spel in elkaar ? 3 Hoe leg je een spel goed uit aan de kinderen ? 3 Wat is mijn taak als begeleider ? (begeleidingstaken)

8 EHBO

8 Begeleiderhouding 3 Hoe ga je om met moeilijke situaties ? (pestgedrag, heimwee, …) 3 Wanneer en op welke manier beloon of straf ik kinderen ?

8 Waar staat vzw The Outsider Club voor ?

3031

Inhoud van de cursus :

>> The Outsider Club is op zoek naar kwalitatieve animatoren… Daarom organiseren we vanaf dit jaar de basiscursus “Animator in het Jeugdwerk” aan de donkvijvers te Oudenaarde !

Ben je 16 jaar of wordt je 16 in het jaar van de opleiding? Kinderen de vakantie van hun leven bezorgen, samen met andere animatoren, is jouw passie? Je bruist van energie en creativiteit? Dan is animator worden bij The Outsider Club jouw ding!

Wanneer : 18 – 22 april 2011 (2de week paasvakantie)

Leeftijd : 16 jaar zijn of 16 worden in het jaar dat je deelneemt aan de opleiding

Waar : Donkvijvers te Oudenaarde

Prijs : € 190

Let op : het is mogelijk om tot € 60 terug te krijgen als je een aanvraag indient bij je eigen gemeente (of Stedelijke Jeugddienst)

LOCATIESOudenaarde

Het moerashuisDonkstraat 50 | 9700 Oudenaarde

Opleidingen 2011

Ardennen – Comblain-au-Pont

Sporthotel ‘Les Roches Noires’Rue d’Aywaille 29 | 4170 Comblain-au-Pont

Lummen

Avonturenbos aan klaverblad

Zomerkampen_2011.indd 30-3104-01-2011 09:56:27

Specifieke doelgroepen natuurgebonden activiteiten laten beleven is niet vanzelfsprekend. Tijdens deze opleiding leer je verschillende manieren om bijzondere doelgroepen te begeleiden. Bijvoorbeeld hoe je blinden begeleidt tijdens een kanotocht of hoe je doven doorheen een touwenparcours helpt.Stapsgewijs zoeken naar creatieve oplossingen en ideeën om op een eenvoudige manier bijzondere doelgroepen een leuke en avontuurlijke dag te bezorgen, daar staat deze opleiding voor garant.

Tijdens deze workshop komen jeugdwerkers in contact met de diverse rollen die er heersen in een groep. Er wordt niet enkel theoretisch stilgestaan bij de kenmerken maar de jongeren gaan praktijkgericht op zoek naar hun eigen identiteit binnen een groep. Een aanrader voor elke jeugdwerker die een groep wil analyseren en zo bij elke jongere het positieve naar boven laat komen.

Ten laatste 14 dagen voor aanvang

van de opleiding.

4 [email protected]

4 T. 055 30 31 81

4 www.theoutsiderclub.be

4 The Outsider Club

Donkstraat 50

9700 Oudenaarde

[email protected]

www.theoutsiderclub.be

Data

8 april 2011

9 december 2011

Oudenaarde

Natuursporten is sporten in de natuur. Daarvoor moet je dan ook die natuur kennen. Zo leer je wat de omgeving

je kan bieden en waar je voor moet waken. Of dat nu gaat over planten, gevaarlijke dieren, plaatsen met risico’s zoals grotten, steengroeven, bossen, moerassen… je moet het weten en kennen.Tijdens deze cursus ervaar je dan ook wat je in een specifieke omgeving kan vinden en waar die natuur gevoelig voor is. Dat kan gaan van algen in een vijver, berenklauw met risico voor brandwonden tot bosbessen in de nabijheid van vossen met het risico op een vossenlintworm. Je krijgt een waaier van natuurweetjes en

praktische tips die belangrijk zijn als je in die specifieke biotoop vertoeft.Eenmaal je dan die mooie natuur leert kennen, besef je ook hoe mooi en kwetsbaar ze is. Met handige survival technieken leer je hoe met die natuur om te gaan en in harmonie te “overleven”.Deze korte module is een must voor iedere buitensporter die met zijn ziel mensen leert genieten van onze prachtige natuur.

Data

19 maart 2011

22-23 oktober 2011

15-16 oktober 2011

Oudenaarde

Lummen

2829

Zomerkampen_2011.indd 28-2904-01-2011 09:56:13

Vanuit haar jarenlange ervaring wenst The Outsider Club zijn kennis en expertise ter beschikking te stellen van jeugdverenigingen en jeugdwerkers. Vanuit de jeugdsector is er immers een groeiende interesse voor avontuurlijke en natuurgebonden activiteiten. Toch beschikken niet alle geïnteresseerden over voldoende know how om die activiteiten op een veilige manier binnen hun werking te integreren. Met de opleiding touwtechnieken willen wij hieraan tegemoet komen. Tijdens onze sessies komen niet enkel de technische zaken van het gebeuren aan bod. Ook pedagogische, didactische, veiligheids -en milieuaspecten komen ter sprake.

Onze vormingen zijn dan ook niet gericht naar de doorgedreven alpinist of industriële hoogtewerker, maar eerder naar jongeren die op

een veilige en verantwoorde manier groepen wil begeleiden binnen het avontuurlijk kader van de touwtechnieken. We willen jeugdwerkers op vlak van touwtechnieken duidelijk bewust maken van hun eigen kunnen en beperkingen.

The Outsider Club kan niet aansprakelijk gesteld worden bij eventuele ongevallen, opgelopen schade of onveilige situaties die voorkomen uit het verkeerd gebruiken of interpreteren van de omschreven technieken en informatie. We raden jongeren dan ook aan om praktijkgerichte opleidingen te volgen zodat de omschreven theorie onmiddellijk kan omgezet worden in de praktijk. Op die manier kunnen vragen of onduidelijkheden worden toegelicht.

Deze basisworkshop biedt jeugdwerkers de mogelijkheid om in contact te komen met verschillende thema’s zoals onderhoud van outdoor-materiaal, omgang met soorten klimmaterialen en welke outdoor materialen er bestaan ….. Welke soorten knopen zijn er en welke gebruik je bij welke outdoor activiteiten? Tevens leren jeugdwerkers een aantal specifieke technieken die gebruikt worden bij de installatie van een lage touwenpiste. Ook wordt er aandacht besteed aan de wetgeving rond ontspanningsevenementen. Een ideale workshop voor jeugdwerkers op de hoogte te brengen van de mogelijkheden alsook de gevaren van zelf een touwenpiste of death-ride op te stellen. Outdooractiviteiten kunnen worden gebruikt als leuk spel binnen het jeugdwerk indien men verstandig omspringt met de gevaren er van.Deelnemers aan deze workshop moeten beschikken over een basiskennis ”gele knoop”. Er dient hiervoor een proef afgelegd te worden.

Blauwe knoop Installatietechnieken

Je maakt kennis met een aantal basisknopen, onderhoud van materialen zoals soorten touwen, musketons, leeflijnen, klimgordels, slings, … Allerlei zaken die aan bod komen tijdens activiteiten zoals klimmen, een rappel of een beveiligde lage touwenpiste. Welke soorten knopen zijn er en welke gebruik je bij welke activiteit? Deze opleiding is op maat gemaakt voor jongeren die materiaalkennis en outdoortechnieken willen aanleren en nog geen ervaring hebben.

Waar je bij gele en blauwe knoop de materialen leert kennen en de basistechnieken oefent, ga je bij zwarte knoop een stap verder. Hier leer je wat te doen indien er zich een probleem voordoet op hoogte. Je leert de situaties inschatten en hoe je daarop moet reageren. Je krijgt diverse technieken aangeleerd, hoe je een ”slachtoffer” moet evacueren van een touwenpiste of rappel.

“Single rope technics” (SRT) en het gebruik van diverse

nieuwe apparaten, zoals katrollen, de pro traxion

en stijgklemmen worden grondig ingeoefend.

Deze opleiding is noodzakelijk voor wie autonoom groepen wil begeleiden op touwen en touwenpistes. Want na deze opleiding kan de persoon zelfstandig een slachtoffer op een veilige manier terug op de “begane grond” plaatsen.

Gele knoop Basis touwtechnieken

Zwarte knoop Evacuatietechnieken

26 27

Data

19 februari 2011

19-20 november 2011

Oudenaarde

Data

26-27 februari 20113-4 december 2011

Oudenaarde

Data

19 maart 2011

22-23 oktober 2011

26 maart 2011

29-30 oktober 2011

15-16 oktober 2011

Oudenaarde

Ardennen

Lummen

Zomerkampen_2011.indd 26-2704-01-2011 09:55:52