Tabaktueel maart 2014

68
Magazine voor tabaksverkopende ondernemers in Nederland • Jaargang 13 • nr. 1 • maart 2014 Eddy Zoëy ‘Ik voel me artiest, maar ben ook ondernemer’ Elektronische sigaret onder spanning? Energie voor tien Oppeppers voor op de toonbank Traffic trekkers

description

Met onder meer: traffic trekkers - elektronische sigaretten - Eddy Zoëy

Transcript of Tabaktueel maart 2014

Page 1: Tabaktueel maart 2014

Magazine voor tabaksverkopende ondernemers in Nederland • Jaargang 13 • nr. 1 • maart 2014

Eddy Zoëy‘Ik voel me artiest,

maar ben ook ondernemer’

Elektronische sigaret onder spanning?Energie voor tienOppeppers voor op de toonbank

Traffic trekkers

Page 2: Tabaktueel maart 2014

De advertentie van deze fabrikant is niet zichtbaar vanwege

bepalingen uit de Tabakswet rond reclame van tabaksproducten

Page 3: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 3

Uitgave Tabaktueel MagazineFnidsen 115, 1811 NA Alkmaarwww.tabaktueel.nl

Abonnees, advertenties en trafficThijs Dekker tel (06) 51 24 70 06 • e-mail [email protected]

Art direction en vormgevingMaria Pels (Wolk 9)tel (06) 29 24 68 53 • e-mail [email protected]

Redactiecoördinatie en tekstredactieNaomi Querido (&Q copy, content en communicatie)tel (035) 888 38 00 • e-mail [email protected]

Medewerkers aan dit nummerMarco Barneveld, Rik Booltink, Mirthe Diemel, Wilma Gudmundsson, Linda Groothuijse, Merlijn Hoek, Bob Jong, Ana Karadaravic, Sam Knap, Fleur Koning, René Koster, Eliane Mendes, Juliette Polak, Huub Schultz, Natasha Smit en Mike Worms

Fotografie cover Shutterstock

Online ondersteuningJoost Mulder (avanti-it)tel (023) 202 0692 • e-mail [email protected]

Druk Drukkerij ESED, Soesttel (035) 609 16 90 • e-mail [email protected]

Verspreiding Signature DM, Soesttel (035) 558 02 55 • e-mail [email protected]

Abonneren Tabaktueel Magazine is een onafhankelijk vakblad voor iedereen die werkzaam is in de tabaks- en gemaksbranche en verschijnt vier keer per jaar in controlled circulation. Een kosteloos abonnement is aan te vragen op www.tabaktueel.nl. Neem voor een bedrijfsabonnement (vanaf 15 exemplaren) contact op via [email protected].

Tabaktueel gemist? Oude nummers kunt u los bestellen (papier en/of pdf), mits nog voorradig, tot maximaal een jaar na verschijnen. Neem hiervoor contact op met Thijs Dekker, tel (06) 51 24 70 06 of per e-mail [email protected].

Copyright © 2014 Tabaktueel Magazine. Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever en de makers van het werk. Tabaktueel Magazine is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. Tabaktueel Magazine is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. Tabaktueel Magazine behoudt zich het recht voor ingezonden materiaal zonder kennisgeving vooraf geheel of gedeeltelijk te publiceren.

Colofon Voorwoord

Het jaar is net drie maanden oud, maar de strijd om de klant is al volop losgebarsten. Aan alle kanten. Tot aan Utrecht is het al goedkoper om over de grens te shoppen en zelfs uit Den Haag en Alkmaar vertrekken ‘busjes’ om voordelig tabak en benzine in te slaan. Die strijd is haast niet te winnen. Toch zijn er wel manieren om klanten te trekken en te behouden, ook in deze tijd. Daarover gaan veel verhalen in dit nummer.

Met de huidige ont-wikkelingen lijkt het soms zwemmen tegen de stroom in. Zo is de leeftijdsverhoging in januari ingegaan. Een prima initiatief om jeugdroken te ontmoedigen, laat dat gezegd zijn. Maar in de praktijk is het

als uitvoerder, of ‘handhaver’ zoals het mooi heet, behoorlijk vervelend om nee te moeten verkopen aan de klanten die ineens tussen wal en schip vallen. Verderop leest u een aantal tips om nee te zeggen, zonder dat uw klant voor altijd de winkel uitloopt.

Ook is er natuurlijk net gestemd over de Europese Tabaksproducten-richtlijn en gaan de verpakkingen, en waarschijnlijk ook de schappenplannen, de komende jaren ingrijpend veranderen. Bovendien gaat de e-sigaret gereguleerd worden. Niet alleen in Europa, maar ook in eigen land. In gesprek met vier distributeurs en producenten van e-sigaretten vroegen we naar welke impact de voorgenomen maatregelen hebben en waar de trends en kansen voor de winkelier liggen. Die liggen er gelukkig, volop.

Ondertussen krijgen, bijna ongemerkt, buitenlandse kansspelaanbieders steeds meer voet aan de grond. Deze online gokpaleizen zijn nu nog illegaal, maar dat kan gaan veranderen als dit jaar de Wet op de kansspelen wordt aangepast. Dan kunnen deze goksites veel omzet wegsnoepen bij de Staatsloterij en De Lotto en zo de winkelier direct in zijn omzet raken. Daarom hebben we op een rij gezet wat de plannen en gevolgen zijn.

Het zal u trouwens opgevallen zijn dat onze vormgeving compleet is gerestyled. Het werd tijd voor een nieuw jasje. We zijn altijd bezig met verbeteren. Zo blijven we scherp. We hopen dat u het mooi vindt. Rest ons u veel leesplezier toe te wensen met dit nummer bomvol inspirerende verhalen!

Thijs DekkerTabaktueel Magazine

Tegen de stroom in

Page 4: Tabaktueel maart 2014

De advertentie van deze fabrikant is niet zichtbaar vanwege

bepalingen uit de Tabakswet rond reclame van tabaksproducten

Page 5: Tabaktueel maart 2014

Ondernemers18 The Read Shop Leusden

Tim en Francis pionieren met hobbyartikelen

21 In beeld: Puff Store Amsterdam

46 CIGO Menora Amsterdammedhat en megud Ayoub zijn rasondernemers

InTervIews

25 Elektronisch roken onder spanningOver regulering en kansen

34 Eddy Zoëy‘Ik voel me artiest, maar ben ook ondernemer’

60 Jwell-oprichter Olivier Sarfati

PrAkTIsch10 Een echte ondernemer zegt nee!

39 Digitaal adverteren, lokaal bereik

cOlumns37 Huub Tabakspot

59 Bob Jong

rubrIeken7 Rooksignalen

48 De week van… John scheenhouwer (TGc)

43 Burning Rubber

55 Reisreportage Jersey: subtropisch, rijk en idyllisch

64 Hoe is het nu met… Patrick lejewaan van het Prijspaleis in den haag

66 Het laatste woord: De klant

verder In TAbAkTueel12 Gokken op internet vanaf 2015 legaal

14 Marge met Marlboro Volumetabak

16 Verkoopsucces: Pall mall megapacks

32 Het (e-)rokersgevoel van Gamucci

44 De toekomst van het geïntegreerde kassasysteem

49 De BAM!-factor van Red Bull

INHOUDmaart 2014

34 Eddy Zoëy

49 De BAM!-factor

van Red Bull

60 Jwell-oprichter Olivier Sarfati

55 Reisreportage

21 Puff Store Amsterdam

48 De week van…

32 Het (e-)rokersgevoel

van Gamucci

Tabaktueel | 5

Page 6: Tabaktueel maart 2014

De advertentie van deze fabrikant is niet zichtbaar vanwege

bepalingen uit de Tabakswet rond reclame van tabaksproducten

Page 7: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 7

ROOKSIGNALEN

Beautyrecept‘Roken, veel slapen en af en toe een glaasje wodka, dat houdt mij jong’, grapte de Franse filmster catherine deneuve (70!) tijdens de opnames van de nieuwe film Dans la Cour, die later dit jaar in de nederlandse bioscopen gaat draaien.

1.000.000.000 rokersOnderzoekers van het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) in Washington hebben het aantal rokers wereldwijd in kaart gebracht vanaf 1980 tot 2012. Hun resultaten, gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association (JAMA), zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Enerzijds daalde het percentage rokende aardbewoners van 4 op de 10 naar 3 op de 10. Maar door de groei van de wereldbevolking is het totaal aantal rokers toch gestegen, van 721 miljoen in 1980 naar bijna 1 miljard in 2012. De meeste rokers steken overigens ook niet minder op: het gemiddelde ligt op 18 sigaretten per dag.

(Bron: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1812960)

Holy sMokE!Een Oscar ging weer eens aan zijn neus voorbij, maar die andere Amerikaanse filmprijs, de Golden Globe, won Leonardo diCaprio wél. Tijdens de uitreiking leek het echter even alsof de filmster het rookverbod aan zijn laars lapte. De paparazzi flitsten er al op los, totdat ze een elektronisch puntje zagen oplichten: de acteur zat aan een elektronische sigaret tijdens de ceremonie in het chique Beverly Hilton Hotel in Los Angeles. Geen primeur voor de fotografen, wel een mooi plaatje van The Wolf of Wall Street.

VS worstelen met de e-sigaretIn Verenigde Staten is de discussie over regulering van e-sigaretten in volle hevigheid losgebarsten. De FDA heeft namelijk nog steeds geen zeggenschap over de miljardenindustrie. En pas als de Amerikaanse voedsel- en medicijnenwaakhond die wel heeft, kunnen er regels opgesteld worden voor bijvoorbeeld productie en verkoop die gelden voor de hele Verenigde Staten. In steeds meer steden, waaronder New York, Los Angeles en Chicago, is ondertussen al een lokale public ban van kracht. Daar mogen e-rokers niet meer dampen in openbare gelegenheden waar ook niet gerookt mag worden. Terwijl dat voordeel voor veel consumenten juist een reden is om over te stappen naar een elektronisch alternatief.

Op de catwalkDesignerlabel Mary Me – Jimmy Paul toonde op de Amsterdam Fashion Week haar herfst-wintercollectie voor 2014. De catwalk-show is mede mogelijk gemaakt door Jiksu, aanbieder van elektronische sigaretten en navulvloeistoffen.Wereldwijd worden de modecollecties van Mary Me – Jimmy Paul al gespot in videoclips van internationale artiesten en modemagazines. Net als Jiksu denken deze designers aan de toekomst van fashion en lifestyle. Zeker een merk om goed in de gaten te houden.

Page 8: Tabaktueel maart 2014

8 | Tabaktueel

CoolGift-Card_Advertentie_DEF.indd 1 1/24/14 2:11 PM

Page 9: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 9

ROOKSIGNALEN

CoolGift-Card_Advertentie_DEF.indd 1 1/24/14 2:11 PM

Ondertussen in…LondenMaandenlang was het een verhitte discussie tussen volksgezondheid en individuele vrijheid. Maar ze zijn eruit: het Britse Lagerhuis stemt in met een verbod op roken in auto’s terwijl er een kind op de achterbank zit. De vraag is natuurlijk hoe dit verbod in de praktijk gaat worden gecontroleerd…

Zuid-KoreaAls het aan de Zuid-Koreaanse zorgverzekeraar NHIS (National Health Insurance Service) ligt, draaien tabaksfabrikanten voortaan op voor de ziektekosten van aan roken gerelateerde ziektes. De staatsverzekeraar heeft daarover een rechtszaak aangespannen. De tabak-gerelateerde ziektekosten raamt de Aziatische staat op zo’n 1,1 miljard euro per jaar.

AmerikaIn Washington is inmiddels 60 procent van alle sigaretten die gerookt worden, afkomstig van de zwarte markt. In steden als New York (48 procent) en Boston (40 procent) zijn de cijfers al even schrikbarend. Oorzaak is het beleid van hoge-belastingen-op-zondige-gewoonten. Smokkelaars verdienen ondertussen tonnen met de aanvoer van sigaretten uit lage-belasting-staten als Pennsylvania en New Hampshire.

Duidelijkheid over TabaksproductenrichtlijnHet Europees Parlement heeft op 26 februari de herziene Tabaksproductenrichtlijn goedgekeurd.

De belangrijkste veranderingen:• Afbeeldingen en waarschuwingen op 65 procent van de verpakking

en 50% van de zijkant• Karakteristieke smaken als menthol gaan verdwijnen• Door de minimumafmetingen die een verpakking voortaan moet

hebben, verdwijnen slims en verpakkingen met minder dan 20 sigaretten

• Nicotinehoudende e-sigaretten blijven te koop, maar moeten voorschriften voldoen om de veiligheid en de kwaliteit te garanderen

• De reclame- en verkoopregels voor tabak gaan ook voor nicotinehoudende e-sigaretten gelden

De nieuwe richtlijn moet in werking treden in mei 2014. Een overgangsperiode van twee jaar voor de lidstaten om nationale wetgeving in overeenstemming te brengen met de herziene richtlijn houdt in dat de meeste nieuwe voorschriften in de eerste helft van 2016 in werking zullen treden.

Kort kort kort+++ Groothandel Bergsma uit Franeker heeft het predicaat ‘koninklijk’ ontvangen. Directeur Henk-Jan Minnema heeft de onderscheiding uitgereikt gekregen van de Commissaris van de Koning +++ Jean-Christophe Hollay is de nieuwe general manager van Oettinger Davidoff AG in België, Luxemburg en Nederland. Zijn opdracht is de groei van de businessunits in de Benelux-landen te versnellen en nieuwe synergiën te bereiken met import- en distributieorganisaties als Pronk in Nederland +++ British American Tobacco heeft haar eerste e-sigaret, Vype, gelanceerd in Groot-Brittannië. Verwacht wordt dat Philip Morris en Imperial Tobacco dit najaar hun elektronische variant lanceren +++ Belangenvereniging Tankstations BETA is druk bezig met het oprichten van een eigen coöperatie voor het inkopen van benzine +++ De Amerikaanse e-sigarettenproducent VaporBrands gaat een joint venture aan met Marijuana Inc. De twee bedrijven willen e-producten ontwikkelen voor de consumptie van medicinale cannabis en wietolie

Oog voor accijnsdramaStaatssecretaris Eric Wiebes van het ministerie van Financiën gaat zich in mei buigen over het accijnsdrama dat letterlijk killing is voor de pomp- en tabakszaken in de grensstreek.

Ook het kabinet krijgt door dat de accijnsverhogingen op tabak, sterke drank en benzine averechts uitpakken. Zo wilde het kabinet met prijsverhoging op tabak in 2013 in totaal €371 miljoen extra aan accijnzen binnenkrijgen. Uit onderzoek van zowel de NSO en TZN als de Slijtersunie en SpiritsNL, blijkt dat die opzet niet bepaald is geslaagd. De opbrengst van de tabaksaccijnzen kwamen vorig jaar zelfs 32,7 miljoen euro lager uit dan over heel 2012.

Oproep: uw verhaal in Tabaktueel

Heeft uw winkel dit jaar iets te vieren? Gaat u de winkel verhuizen, uitbreiden of verbouwen? Of heeft u iets bijzonders meegemaakt?

Laat het ons weten! Tip de redactie via [email protected]

Page 10: Tabaktueel maart 2014

10 | Tabaktueel

G‘Sommige jongeren

blijven het toch proberen’

EEn EchtE ondErnEmEr

zEgt nEE!geen tabaksverkoop aan jongeren onder de achttien jaar. Een gezond beleid om jeugdroken te ontmoedigen, maar de handhaving verloopt niet overal even soepel. Hoe zegt u nee zonder uw klant weg te jagen?

Tekst: Sam Knap • Fotografie: Merlijn Hoek

‘Dan niet, trut!’ Met die woorden stampt een meisje kwaad de winkel uit. De verkoopster, nauwelijks een paar jaar ouder dan zij, kijkt haar verslagen na. “Het is gewoon niet meer toegestaan om tabak te verkopen aan jongeren onder de achttien jaar”, zegt ze. “Dat heb ik niet bedacht, maar ik ben de afgelopen weken wel degene die de woede over zich heen krijgt. Ik ben al heel wat genoemd. Dit viel nog mee.”

boze klantenDe invoering van de leeftijdscheck, sinds 1 januari wettelijk verplicht, verloopt niet zonder horten of stoten. Dat er een leeftijdsgrens geldt, vinden de meeste ondernemers logisch. Maar tegelijkertijd zien tabakswinkels, pompstations en supermarkten zich geconfronteerd met de nadelige gevolgen: het kan schelen in de omzet, die toch al zo onder druk staat. En lastig op een andere manier is te compenseren. Bovendien vrezen ondernemers de te jonge klant voor eens en altijd kwijt te zijn door het nieuwe handhavingsbeleid dat zij moeten uitvoeren.

vriendelijk maar overtuigendHet ministerie van VWS heeft er alles aan gedaan om de boodschap aan het publiek over te brengen. Naast de grootscheepse reclamecampagne ontwikkelde het ministerie voor ondernemers een ‘toolkit’, met deur- en kassastickers, een display met folders om klanten te informeren en een instructiekaart als reminder voor bij de kassa. Toch zien veel winkeliers, ook nu het beleid alweer enkele maanden actief is, regelmatig jongeren die het ‘toch proberen’. Deze tips helpen u om vriendelijk, maar overtuigend ‘nee’ te zeggen.

Page 11: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 11

ACTUEEL |NIX 18

tips om nee te verkopen

kies bewust voor een standpunt en ga erachter staan. Gebruik de ik-vorm en vertel wat u niet kunt doen. ‘sinds 1 januari ben ik wettelijk verplicht een leeftijdscheck uit te voeren en mag ik geen tabak meer verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.’

erken het probleem van uw gesprekspartner door begrip te tonen, zonder het probleem over te nemen. Zeg bijvoorbeeld dat u zich kunt voorstellen dat het lastig is voor de klant dat u geen tabak aan hem of haar mag verkopen.

leg alleen het hoogstnoodzakelijke uit. Zo voorkomt u dat je u een discussie verzeild raakt of dat het klinkt alsof u zich verontschuldigt. nadat u uitgelegd hebt wat u niet kunt doen, vertelt u wat wel wilt doen. Geef bijvoorbeeld een flyer mee of vraag of u de klant ergens anders mee van dienst kunt zijn.

denk aan uw lichaamstaal: zorg ervoor dat uw stem vriendelijk en krachtig klinkt en ga stevig staan. maak niet teveel bewegingen, zo komt u rustiger over.

blijft de klant aandringen, herhaal dan het eerdere standpunt. net zolang totdat de klant uw ‘nee’ accepteert. Zo komt u vriendelijker over en straalt u zelfvertrouwen uit. en dat heeft weer als voordeel dat de klant u serieuzer neemt en betrouwbaarder acht.

Een groepsfoto van Nix, met onder andere Martin van Rijn en Vivian van Reijs

Ronald Koeman geeft de aftrap

Page 12: Tabaktueel maart 2014

12 | Tabaktueel

OKansspElEn op intErnEt vanaf 2015Online gokken wordt vanaf volgend jaar legaal in

nederland, als het aan het kabinet ligt. wat voor

gevolgen zal dat hebben voor de verkoop van loten

in de tabaksbranche? en wie spant zich dan in om

gokverslaving te herkennen en voorkomen?

Naar schatting geven Nederlanders honderden miljoenen euro’s uit aan poker en sportweddenschappen op internet. Maar omdat dat gebeurt in het illegale circuit, belandt daarvan nul euro als belastinggeld in de schatkist. Bovendien ligt gokverslaving op de loer met online kansspelen, waar het speltempo hoog is en resultaat van de inzet snel te zien is. Hierdoor blijft het adrenalinegehalte hoog en is de speler geneigd om nóg een spel te spelen. Om die redenen wil staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) online gokken reguleren en heeft hij afgelopen februari het wetsvoorstel ‘kansspelen op afstand’ naar de Raad van State gestuurd voor advies.

Het wetsvoorstel lijkt in grote lijnen op het voorstel dat vorig jaar al openbaar werd gemaakt, volgens een woordvoerder van het ministerie. In het kort komt het erop neer dat de Nederlandse overheid een vergunningenstelsel wil introduceren voor bonafide aanbieders van online kansspelen. De Nederlandse speler moet veilig en verantwoord kunnen deelnemen aan online kansspelen. Voorgesteld wordt om een centraal register in te stellen, waarin probleemspelers vrijwillig én onvrijwillig kunnen worden opgenomen. Wanneer dit gebeurt, mogen zij minimaal zes maanden niet gokken, online noch in een casino of speelautomatenhal.

Tekst: Ana karadaravic

Page 13: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 13

ACTUEEL |KANSSPELEN ONLINE

buffer tegen buitenlandse bedrijven“Het is goed dat online kansspelen worden gereguleerd”, aldus salesdirecteur Hannelore Jager van De Lotto. “Zo weten spelers en aanbieders aan welke regels ze zich moeten houden en kan de Kansspelautoriteit de regels handhaven. Maar we willen wel dat het een aanvulling wordt op de bestaande loterijen, die een heel sterke positie hebben in Nederland en veel afdragen aan de schatkist en aan goede doelen.” De meeste loten worden verkocht door retailers. “We kunnen niet zonder die verkoopkanalen”, zegt directeur Corporate Affairs en bestuurssecretaris Arjan van ’t Veer van de Nederlandse Staatsloterij. De Staatsloterij en De Lotto willen intensief gaan samenwerken om een buffer te vormen tegen buitenlandse gokbedrijven. Ze wachten concrete stappen af totdat de wet kansspelen op afstand definitief wordt vastgesteld.

De legalisering van gokken op internet kan positieve gevolgen hebben voor tabakswinkeliers die fysieke loten verkopen, denken de Staatloterij en De Lotto. Van ’t Veer van de Staatsloterij: “We willen online spellen aanbieden waarbij we ook onze verkooppunten zullen betrekken. Ze kunnen bijvoorbeeld, zoals in het buitenland ook wel gebeurt, speltegoed in de winkel verkopen of prijzen uitkeren.” Hij ziet ook kansen voor de tabaksbranche en wijst ondernemers op de mogelijkheid om klanten online spellen te laten spelen in de winkel. “We groeien in Nederland naar een nieuwe situatie toe, waarin de traditionele verkoop van gemaksproducten meer wordt gemengd met nieuwe ontwikkelingen zoals online gokken.”

centraal registerHet wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven is geïnspireerd op Denemarken, onder andere wat betreft de hoge eisen die de overheid daar stelt aan bedrijven die een vergunning aanvragen om online gokspelen aan te mogen bieden. Daar heeft de grootste loterij haar dominante positie behouden, door online ook spellen te gaan aanbieden. De situatie in Denemarken biedt wellicht kansen voor de Nederlandse kansspelsector, volgens woordvoerder Martijn van de Koolwijk van de Kansspelautoriteit. Hij legt uit: “Sinds online gokken is toegestaan in Denemarken, wordt er veel reclame voor gemaakt. Daardoor is ook de omzet van andere kansspelen gestegen.”

Ook het centraal register voor probleemspelers kan interessant zijn voor ondernemers in de tabaksbranche. Daarin zouden zij informatie kunnen opzoeken over probleemspelers en weigeren

om hun loten te verkopen. Onbekend is of dit kan in de toekomst. Voor de Kansspelautoriteit is op dit moment alleen duidelijk dát het register er komt, de exacte uitwerking is nog niet bekend. Ook is nog niet helder hoe probleemspelers onvrijwillig kunnen worden opgenomen in het centraal register, dat een belangrijke rol moet gaan spelen in het voorkomen van verslaving.Kortom: er zijn nog veel vragen met betrekking tot het wetsvoorstel. Die gaat het ministerie van Veiligheid en Justitie pas beantwoorden nadat de Raad van State advies uitbrengt. Het departement verwacht dat dit snel zal gebeuren en dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel vóór de zomer kan bespreken, zodat in de loop van 2015 Nederlanders legaal online kunnen gokken.

Belangrijke rol voor de winkel

Online gokken mag al in veel Europese landen. Italië legaliseerde het zes jaar geleden, daarna volgden onder meer Frankrijk, Spanje, Denemarken en België. Om op internet bijvoorbeeld poker te mogen spelen, moeten mensen zich in de meeste landen ergens fysiek registreren.

Brancheorganisatie NSO stelt voor om registratie in de winkel mogelijk te maken, vooral om te voorkomen dat minderjarigen online gaan gokken. Ook vindt de NSO dat de tabaksbranche zich kan bezighouden met dienstverlening zoals uitbetaling van prijzen. De brancheorganisatie heeft dit vorig jaar voorgesteld in een reactie op het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven. Het is onbekend of deze suggestie in het gewijzigde wetsvoorstel is meegenomen. Dat zal pas blijken nadat de Raad van State advies heeft uitgebracht.

‘Sinds online gokken is toegestaan in Denemarken, is ook de omzet van andere

kansspelen gestegen’

Page 14: Tabaktueel maart 2014

14 | Tabaktueel

Er zijn al heel wat varianten volumetabak op de markt. Waarom komt Marlboro nu pas met een volumetabak?Countrymanager Benelux Gerben Hilhorst van Philip Morris: “De ontwikkeling naar volumetabak zet vooral sinds het laatste halfjaar echt door. In 2012 hadden we al een 30-grams busje hulzentabak op de markt gebracht: sigarettentabak die dicht bij de rookbeleving van een gewone sigaret ligt. Dit was zeer succesvol. Daarom willen we nu inspelen op de stijgende vraag naar volumetabak, met een premium product dat ook aan de marge voor de handel denkt.”

Wat is het verschil tussen hulzentabak en volumetabak?“Hulzentabak is losse sigarettentabak, in smaak vergelijkbaar met filtersigaretten. Volumetabak heeft een luchtiger structuur en beschikt over meer ‘vulkracht’. Hoewel volumetabak dus een lager soortelijk gewicht heeft dan hulzentabak, kan een consument er wel meer sigaretten mee maken. Vanuit consumentenperspectief is volumetabak een voordelige oplossing om toch een kwalitatief product te kunnen roken.”

Wat is de toegevoegde waarde die Marlboro in dit segment brengt?“De Marlboro volumetabak komt in een bus van 90 gram. Daar haalt een consument zo’n 180 sigaretten uit. Dat is een aantrekkelijke prijs per sigaret. Naast de volumetabak introduceren we bovendien een verpakking van 200 Marlborohulzen, waarvan het aantal mooi is afgestemd op de inhoud van de bus. Met die combinatie bieden we de consument een volwaardig alternatief voor een echte Marlboro-rookervaring. Dat maken we de komende tijd natuurlijk zichtbaar met aansprekende toonbankdisplays.”

Hoe zit het met de verdiensten voor de ondernemer?“Marlboro wil in elke categorie een product neerzetten voor elke roker. Dus ook in deze prijscategorie, maar wel met een premium marge. Met een consumentenprijs van 15 euro voor 90 gram zitten we aan de bovenkant van het segment. Daarmee bieden we de ondernemer een uitstekende marge per gram gewicht. Bovendien is die marge structureel, want die is op een A-merk met een premium prijs ook op lange termijn gegarandeerd. En we verwachten, ook gezien de trends in andere Europese landen, dat dit een groot succes wordt.”

Er zijn al behoorlijk veel merken die volumetabak aanbieden. In hoeverre is de markt al verdeeld?“Momenteel is er veel dynamiek in dit segment. Er zijn al verschillende aanbieders met marktaandeel, maar tot nu toe was Marlboro nog niet actief in deze categorie. En consumenten zijn zoekende. Zeker nu de vraag toeneemt vanuit consumenten die voorheen gefabriceerde sigaretten rookten. Dan kan een ander merk wel goedkoper zijn, maar is het prijsvoordeel al zo interessant dat de consument binnen de volumetabakken toch liever voor de hoogwaardige kwaliteit van een A-merk gaat, en de smaakbeleving van Marlboro. En dat maakt het weer aantrekkelijk voor de ondernemer.”

Tot slot: inmiddels is Marlboro Red als volumetabak al bij veel winkels verkrijgbaar. Komen er op korte termijn nog meer varianten?“Op dit moment niet. Ook op dat punt denken we mee met de handel: de markt van volumetabak focust zich op volle smaakvarianten en de ondernemer is vooral gebaat bij producten met omloopsnelheid. We willen samen met de handel beter worden. En daar hebben we met Marlboro volumetabak alle vertrouwen in!”

marlboro volumetabak

‘Consument en ondernemer wacHTeN op eeN preMiuM producT’volumetabak is nog niet zolang op de markt, maar valt

al niet meer weg te denken uit het schap. nu stapt ook

marlboro het segment in. countrymanager Gerben hilhorst:

‘met een goede en structurele marge voor de ondernemer.’

Tekst: naomi Querido

Page 15: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 15

ACTUEEL |INTRODUCTIE

c.V. GerbeN HilHorSTGeboortedatum: 30 maart 1977

Opleiding: Bedrijfskunde, Universiteit Nyenrode

Carrière: Sinds 2002 in dienst bij Philip Morris. Na enkele jaren als nationaal

keyaccountmanager voor PM Benelux, en drie jaar in Duitsland als

areasalesmanager, is Gerben sinds oktober 2013 countrymanager voor de

Nederlandse markt.

Vrije tijd: Sporten, reizen, lezen (zoals Robert Harris of Tom Clancy) en familie

Page 16: Tabaktueel maart 2014

16 | Tabaktueel

GDe shagverpakkingen van Pall Mall zijn niet groter dan de gewone pouch. Wel voel je meteen dat dit pakje een stuk zwaarder in de hand ligt. Vijftien gram maar liefst, dertig procent meer dan in een reguliere 50-gramsverpakking. “We zijn hiermee echt de grootste”, vertelt brandmanager Hakki Tosunlar van fabrikant BAT trots. “Dit is een uniek formaat dat zich richt op de heavy user, de zware roker. En het sluit aan op het succes van de megaverpakking voor sigaretten.”

Extra volumeDe slag om de grootste verpakking heeft Pall Mall namelijk een paar maanden geleden al op haar naam gezet met Pall Mall Mega Pack: 38 stuks in één verpakking. Voor een prijs die voor de consument bijna een euro scheelt met die van twee verpakkingen van 19 stuks. “Aanvankelijk verwachtten we dat de mega-verpakking een kannibaliserend effect zou kunnen hebben en de verkoop ten koste zou gaan van bijvoorbeeld de 19-stuks verpakkingen”, vertelt Cees Foet, hoofd communicatie van BAT Benelux. “Maar dat blijkt niet het geval. Het megapack verkoopt on top of de normale aantallen. De introductie van het megapack op Pall Mall Rood heeft voor extra aanwas gezorgd: de volumes groeien.”

Weekendgevoel“Dat ligt niet alleen aan de verkoopprijs, maar ook aan de sociale component die aan een grote verpakking verbonden is”, vertelt Tosunlar. “Als een consument dit koopt, gaat hij het weekend in met het gevoel dat hij genoeg heeft. Om uit te gaan of met vrienden te zijn en er eventueel nog es een uit te delen. Daarom hebben we in de campagne ook gekozen voor de

voor sigaretten en shag

Pall Mall gaat voor MegaverPakkingenGroot, groter, grootst. Na het verkoopsucces met Pall Mall Mega Pack komt het merk nu ook met extra volle RYO-verpakkingen: Pall Mall Heavy (rood) en Full (blauw) bevatten in mega-formaat maar liefst 65 gram.

hakki Tosunlar en cees Foet van bAT

Tekst: naomi Querido

Page 17: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 17

ACTUEEL |INTRODUCTIE

slogan ‘het wordt een mooi weekend’. Nu we aan de verkoopcijfers merken dat deze propositie echt waarde toevoegt, ook voor ondernemers, stroomt sinds enkele weken ook het megapack voor Pall Mall blauw in.”

MargesLevert deze voordeelverpakking de ondernemer eigenlijk ook wat op? “De marge op het megapack is niet even hoog als op twee 19-stuksverpakkingen, maar natuurlijk wel hoger dan op één verpakking van 19 stuks”, antwoordt Foet. En daarin zit ‘m het verschil, legt hij uit. “Je hebt een hogere kassa-aanslag en verkoopt niet een kleine, maar een grote verpakking. Aan vaste, maar ook aan toevallige klanten. Zware rokers zie je bovendien snel terug, de kans is namelijk groot dat ze ook wat meer uitdelen uit hun ‘vollere’ pakje. De megapacks zijn dus geen vervanging, maar een aanvulling op het assortiment. Innovaties moeten tenslotte wel waardevol zijn en wederzijds bijdragen tot groei.”

Stevige rokersMet die filosofie in het achterhoofd richt BAT zich nu op het RYO-segment. “Grote formaten zijn al langer in opmars”, vertelt Tosunlar. “Voordat we besloten om dit unieke verpakkingsformaat te lanceren, hebben we eerst onderzoek gedaan onder Nederlandse consumenten of er behoefte aan is. Die bleek er volop en daarom introduceren we de 65-grams verpakking op zowel Pall Mall Heavy (rood) als Full (blauw). En ook bij roltabak speelt het sociale aspect mee. Uit het onderzoek blijkt dat mensen uit zo’n ‘voller’ pakje – we hebben het formaat van de pouch niet aangepast, maar er zit wel meer in – gemakkelijker iemand anders aanbieden er een te draaien. Je hebt meer voor elk moment.”

PrijspeilOok bij de shagverpakkingen is gekeken naar een prijspeil dat aantrekkelijk is voor consument én de ondernemer. “De megapacks zijn gericht op heavy users. Uit 65 gram haal je zo’n 82 shagjes’, rekent Tosunlar voor. “Een gemiddelde shagliefhebber rookt zo’n 15 sticks per dag. Die doen hier dus een week mee; iemand die stevig doorrookt, heeft genoeg voor een dag of vier.” De 65-grams buidel gaat 8,90 euro kosten en levert de consument een voordeeltje op. “Dat scheelt wel, want een 50-gramsverpakking van een A-merk kost 8,20 euro, en voor een goedkoper merk betaalt de consument iets meer dan 7 euro.”

Uniek in de marktDe komende maanden haalt Pall Mall alles uit de kast om de introductie van de het mega verpakkingsformaat voor sigaretten en shag voor het voetlicht te brengen. “In april en mei komen er naast de posters en toonbankdisplays ook digitale schermen in het tabakschap. Heel bijzonder is dat we met bewegende beelden gaan werken om het concept over te brengen bij de consument”, vertelt Hakki Tosunlar enthousiast. “Dat is voor het eerst! Met het unieke verpakkingsformaat, de unieke prijsstelling en de unieke ondersteuning hebben we alles in huis om hier voor consument en ondernemer een succes van te maken!”

‘De megaverpakking heeft voor extra aanwas gezorgd’

Page 18: Tabaktueel maart 2014

18 | Tabaktueel

Vraag Tim en Francis niet naar de start van hun onderneming. “Alles wat fout kon gaan, is fout gegaan.” En dat buiten hun schuld om. “Neem de inrichting: materialen werden in verkeerde kleuren geleverd en sommige maten klopten niet”, vertelt Tim. “De telefoonaansluiting werkte lange tijd niet, net als het alarmsysteem. In de eerste paar maanden stond de politie hier vijf keer in kogelvrije vesten op de stoep omdat het alarm telkens onnodig afging. Ze dachten dan dat er een kraak of overval plaatsvond, terwijl er niets aan de hand was.”

Wat ook niet soepel verliep, en nog steeds niet, is de revitalisering van winkelcentrum De Biezenkamp, waar de zaak is gevestigd. Bij de opening stonden er anderhalve meter uit de voorgevel nog oude panden, ondanks een toezegging

Tim en Francis pionieren met hobbyartikelen

‘Geen betere tijd dan een slechte tijd’

Ze maakten naar eigen zeggen een sprong in het diepe. In het najaar van 2012 openden Tim (43) en Francis (42) van Voorst hun The Read Shop Express in Leusden. Inmiddels hebben de twee weer vaste grond onder de voeten. ‘We mogen ons heel gelukkig prijzen: de omzetcijfers overtreffen de prognoses.’

Tekst en fotografie: Rik Booltink

Page 19: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 19

BINNENKIJKEN |ONDERNEMER

dat die vroegtijdig gesloopt zouden zijn. Inmiddels zijn de shoarmatent, bakker en apotheek verplaatst, maar De Biezenkamp heeft nog lang niet haar gewenste gezicht. Wanneer de bouw definitief wordt afgerond, is ongewis.

Toch brengen deze perikelen Tim en Francis allesbehalve uit evenwicht. Hun vestiging van The Read Shop Express draait boven verwachting en bovenal heeft het stel het naar de zin. Als het even tegenzit, wees dan creatief, stelt Tim. “Er gaat veel mis. Dat heb ik aangekaart bij de winkeliersvereniging. Die zei: ‘Als je het zo goed weet, doe het dan zelf’.” Inmiddels is Tim activiteitencoördinator. De plas op het grasveld voor zijn deur, een gevolg van de werkzaamheden, wordt nu bij vorst omgebouwd tot schaatsbaan.

Complete puzzel Tim en Francis zijn beiden creatief en vooral ondernemend aangelegd. Ze hebben allebei ervaring in de retail: Tim als inkoper bij Trendhopper, Francis als assistent-bedrijfsleider bij keten Zeeman en als medewerker in de klantencorner van C1000. In de supermarkt maakte ze kennis met tabaksproducten. Desalniettemin was de overstap naar een eigen vestiging van The Read Shop Express een heel grote, zeker in een economisch onzekere tijd, bekennen ze nu. Tim: “Maar: er is geen betere tijd dan een slechte tijd.” Tim raakte zijn baan kwijt en wilde wat anders. Hij en Francis hadden hun oog la-ten vallen op een hobbywinkel in Leusden. Een overname lonkte, maar er was te veel onzekerheid. In diezelfde periode bleek The Read Shop geen nieuwe ondernemer in Leusden te kunnen vinden. “We trokken

de stoute schoenen aan en zochten contact met de RDC Group”, vertelt Francis. We wilden een Read Shop met ruimte voor hobbyartikelen: vilt, kralen en pakketten. De RDC Group was enthousiast en besloot met ons een pilot te starten. Als de aanpak een succes blijkt, kan het concept op meer-dere plaatsen ingevoerd worden.” Het ondernemerspaar werkte de plannen stap voor stap uit. Tim: “Het idee begon klein, met een hobbywinkel. Maar toen kwam The Read Shop, daarna was PostNL hier met een businesspunt en weer later ontstond contact met ING over een betaal-automaat. Ik zie het als kleine puzzelstuk-ken die het plaatje compleet maken. Wij hebben plussen aan de formule toegevoegd en wisten dat er volop kansen lagen om er een succes van te maken. Nu maken we het waar.”

Vertrouwd met tabak Met de geringe ervaring in en kennis van tabak was het wel even wennen, zeggen de twee. Juist daarom namen ze iemand in dienst met 23 jaar ervaring in tabaks-verkoop in Leusden. Francis: “Ze wist veel, maar dan nog is het een kwestie van aftasten. Koop je in het begin tien of vijftig sloffen in? Met de leveranciers van The Read Shop hebben we daar in het begin veel contact over gehad. In de eerste weken verkochten we veel meer dan we verwachtten en soms moesten we wel eens ‘nee’ zeggen. Dat wil je niet en daarom konden we de eerste maanden twee keer per week bestellen.” Intussen zijn ze meer vertrouwd geraakt met tabakswaren. “De basis is het schap-penplan van The Read Shop. Daaromheen kleed je je assortiment aan met producten

die voldoen aan de lokale vraag. Sigaretten van Silk Cut en tabak van David & Goliath doen het hier bijvoorbeeld goed, maar die producten maken geen deel uit van het schappenplan. Het zou onzin zijn als men-sen daarvoor naar nabijgelegen plaatsen als Woudenberg of Amersfoort moeten rijden, terwijl wij die producten ook kun-nen leveren. Wij willen zo veel mogelijk voldoen aan de wensen van Leusdenaren.”

Ze zijn op verzoek van een klant bezig het sigarenmerk Hajenius aan het assortiment toe te voegen, hoe moeilijk dat ook is. Binnen een bepaald verzorgingsgebied mag maar één partij dat merk voeren, en die partij is er al. “Het gaat ons om optimale service. In de buurt is bijvoorbeeld een seniorencomplex gelegen. Wij hebben daarom een ‘ronde drempel’ en een stoel in de zaak waarop de klanten even kunnen uitrusten. Als mensen hulp nodig hebben bij het activeren van de prepaid telefoonkaart, dan doen we dat vanzelfsprekend ook.”

The Read Shop Leusden • De Biezenkamp 164 • 3831 JA Leusden • T: (033) 433 2576 • www.readshop.nl/vestiging/leusden

Even geen koopavond Aanvankelijk hielden Tim en Francis wekelijks een koopavond, maar door de onafgeronde werkzaam-heden in het winkelcentrum is die tijdelijk van de baan. Francis: “We kregen soms maar vijf klanten op een avond. Het schrappen van de avond is niet ongunstig. We zijn van 8.00 tot 18.00 uur geopend en daaromheen moet nog van alles geregeld worden: de administratie, het uitsorteren van de postbuspost. We richten dat nu anders in, omdat je ook een privéleven hebt.”

Page 20: Tabaktueel maart 2014
Page 21: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 21

NET OPEN |PUFF STORE AMSTERDAM

Abel: “In Italië, rokersland bij uitstek, is de Puff Store al een begrip. Daar zijn de laatste twee jaar al meer dan honderdvijftig winkels geopend voor de consument die overstapt op elektronisch roken. Dit jaar is Nederland aan de beurt. Er is al een Puff Store in Bussum, en nu zitten we dus ook hier in de Maasstraat in Amsterdam. Bij de opening was het meteen al druk. We zitten op een goed punt, aan een drukke winkelstaat en in een hoekpand. Bovendien zijn we elke avond tot 19.00 uur open. We hebben veel aanloop.”

Danny: “We verkopen zelfs al boven verwachting. Er is veel belangstelling, vanuit allerlei verschillende motieven. Zo wordt tabak roken voor veel mensen gewoon te duur en is dit vele malen goedkoper. Anderen willen overstappen op een minder schadelijk alternatief. En de e-sigaret biedt natuurlijk als groot voordeel dat je ‘m kunt gebruiken op plekken waar je normaal niet kunt roken, zoals in de horeca. Verder vinden mensen het fijn dat ze weer in huis kunnen roken.”

Abel: “Wij kijken naar waarom iemand wil overstappen, en naar wat en hoe hij of zij rookt. Zo kunnen we adviseren welke oplossing daarbij past. Er zijn grotere modellen voor regelmatig gebruik, maar ook kleine elegante e-sigaretten voor tijdens het uitgaan. In de vloeistof is enorm veel keus, en kijken we naar iemands smaak en nicotinebehoefte. Aan de try-out bar kunnen klanten vervolgens ervaren wat het beste bevalt.”

Danny: “In de media is er veel ophef geweest over elektronisch roken. Wat ons betreft mag de politiek best wat meer regulering invoeren Dan is het voor de consument ook duidelijk dat de risico’s beperkt zijn en dat merken als Puff de hoogste kwaliteitsnormen in acht nemen. Ons doel is om het aantal Puff stores nog verder te laten groeien. We zoeken dus ook nog enthousiaste franchisenemers!”

‘Sinds de opening is het al druk’Danny Worms (31) en Abel Vegter (30) openden eind januari hun Puff Store in Amsterdam. Ze hebben grootse plannen.

Tekst: Naomi Querido Fotografie: Mike Worms

Tips? [email protected]

Puff StoreMaasstraat 731078 HE AmsterdamT: (06) 24 69 06 45www.puff-store.nl

Page 22: Tabaktueel maart 2014

22 | Tabaktueel

Page 23: Tabaktueel maart 2014

‘In plaats van te denken buiten de kaders: ontdoe je van de kaders’

Deepak Chopra

Tabaktueel | 23

QUOTE |EIGENWIJS

Page 24: Tabaktueel maart 2014

De advertentie van deze fabrikant is niet zichtbaar vanwege

bepalingen uit de Tabakswet rond reclame van tabaksproducten

Page 25: Tabaktueel maart 2014

NIEUWNIEUW

Het beste alternatief voor je sigaretIntroduceer SNOKE® nu in uw shop met één van de actiepakketten!

SNOKE® startpakket XLEen display dat groot genoeg is voor alle SNOKE® varianten

Inhoud pakket:• 1x SNOKE® display groot • 3x slof SNOKE® One• 3x slof SNOKE® Starter• 3x slof SNOKE® Caps• 250 consumentenfolders• 1 topkaart

In de smaken Tobacco, Menthol en Energy

De SNOKE® actiepakketten zijn verkrijgbaar bij Newco Europe, Lekkerland en Foox Groothandelsorganisatie. Neem contact op met uw verkoopadviseur of bel Newco Europe: 040-4024300.

SNOKE® Tobacco startpakketEen display met de best verkopende SNOKE® smaak: Tobacco

Inhoud pakket:• 1x SNOKE® display klein • 1x slof SNOKE® One• 1x slof SNOKE® Starter• 1x slof SNOKE® Caps• 250 consumentenfolders

THANK YOU FOR SNOKING!www.isnoke.nl

www.facebook.com/isnoke.nlWaarschuwing: nicotine is verslavend. SNOKE® is bedoeld voor rokers van 18 jaar en ouder. Lees voor gebruik de waarschuwingen op de verpakking.

91580-NC-Adv Snoke Tabaktueel 210x297.indd 1 13-02-14 10:30

Tabaktueel | 25

HET GESPREK |E-ROKEN

Elektronische sigaret onder spanning

Tekst: Linda Groothuijse

Beeld: Shutterstock

In de schappen van veel tabakswinkels, supermarkten en tankstations neemt de e-sigaret een steeds prominentere plek in. Maar niet alleen de populariteit stijgt. Ook het aantal vragen en zorgen rondom de regelgeving, veiligheid en gezondheid van e-sigaretten neemt toe. Aan vier distributeurs vroegen we het naadje van de kous.

Page 26: Tabaktueel maart 2014

Eerst was er het RIVM-rapport dat eind november verscheen. E-sigaretten zouden mogelijk schadelijke, giftige en chemische stoffen kunnen bevatten. Op de ontstane onrust kondigde staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid aan met wettelijke maatregelen te komen over reclame, veiligheid, kwaliteit en de etiketten van e-sigaretten. Hij wil niet wachten op de Europese maatregelen en wetgeving uit de aangescherpte Tabaksproductenrichtlijn, die op zijn vroegst in 2016 van kracht wordt. Over die richtlijn nam de EU een belangrijk besluit: e-sigaretten met meer dan twintig milligram nicotine per milliliter worden straks van de markt geweerd. Andere e-sigaretten mogen nog wel vrij verkocht worden, maar worden in de Tabaksproductenrichtlijn wel strenger gereguleerd dan nu. Hoe kijken producenten en distribiteurs van opkomende e-sigaretmerken naar recente en aankomende ontwikkelingen?

tendentieuze berichtgeving“Er staat op zich niets nieuws in het RIVM-rapport”, vindt general manager Bas Ravelli van VCT, die het merk Flavor Vapes in Nederland vermarkt. Hij noemt de berichtgeving in de media ‘zeer tendentieus’. “Wij claimen helemaal niet dat het roken van een e-sigaret gezond zou zijn, of dat het een middel is dat helpt bij het stoppen met roken. Wij bieden alleen een minder schadelijk alternatief dan tabak, zowel voor de gebruiker als voor zijn omgeving.”

Ook commercieel directeur Frans Fresow van SmokeStik denkt er zo over: “Het gebruik van een e-sigaret is, wanneer deze nicotine bevat, weliswaar beperkt schadelijk voor de gezondheid, maar in oneindig veel mindere mate dan een gewone sigaret. De angst die het RIVM heeft veroorzaakt met haar aantoonbaar onjuiste en onvolledige factsheet, is zeer kwalijk en volkomen misplaatst.”

26 | Tabaktueel

Page 27: Tabaktueel maart 2014

Voor sales-en marketingmanager Hafid Essakkati van Jiksu spelen daarnaast zorgen over de kwaliteit van bepaalde nieuwe merken: “Vanwege de stijgende vraag naar e-sigaretten groeit het aantal aanbieders. Helaas zitten daar ook ondernemers bij die alleen snel geld willen verdienen en niet letten op kwaliteit van het product en de ingrediënten. Dit stelt onze industrie in een kwaad daglicht.”

Schadelijke stoffenOver ingrediënten gesproken: hoe zit het eigenlijk met de schadelijke stoffen in e-sigaretten? Dat kan per aanbieder variëren. Frans Fresow vertelt meer over de ingrediënten van SmokeStik: “Onze e-sigaretten bevatten propyleenglycol (PG), onder andere bekend van de rookmachines in discotheken. Dat is bedoeld om rook te imiteren. Daarnaast zitten er goedgekeurde smaakstoffen uit de voedingsmiddelenindustrie in en, naar wens, nicotine. Voor al deze ingrediënten geldt dat ze alleen in hogere concentraties giftig kunnen worden. Die concentraties komen in SmokeStik echter niet voor.”

Volgens trademarketeer Renate Remie bevat en verspreidt Snoke geen schadelijke stoffen. “Snoke is ontwikkeld door de Duitse oncoloog professor dr. dr. J. Ruhlmann en wordt afgevuld en geassembleerd in laboratoria in Duitsland. Voor zover bekend, is Snoke de enige e-sigaret die gebruik maakt van polyethyleenglycol (PEG); een stof die door de World Health Organization wordt aangeduid als non-toxic”, aldus Remie. “Een ander belangrijk veiligheidsaspect is dat we geen gebruik maken van losse flesjes vloeistof. Wanneer e-sigaretten door de consument zelf worden nagevuld met flesjes, is de dosering en betrouwbaarheid niet gegarandeerd. Daarom is bij de ontwikkeling van onze e-sigaret gekozen voor veilige gesloten navulcapsules, die na gebruik bij het restafval kunnen worden aangeboden. Dit maakt ons product een minder schadelijk en veiliger alternatief.”

“Jiksu zit al sinds 2007 in de markt van e-sigaretten en is gespecialiseerd in navulvloeistoffen”, vertelt Hafid Essakkati: “We werken met ervaren fabrikanten die enkel ingrediënten

HET GESPREK |E-ROKEN

Tabaktueel | 27

‘De angst die het RIVM heeft veroorzaakt

met haar factsheet, is volkomen misplaatst’

Page 28: Tabaktueel maart 2014

De advertentie van deze fabrikant is niet zichtbaar vanwege

bepalingen uit de Tabakswet rond reclame van tabaksproducten

Page 29: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 29

HET GESPREK |E-ROKEN

advertentie smokestik - lekkerland.indd 1 31-10-2013 14:12:08

gebruiken, buiten de nicotine om, die op de GRAS-lijst van de FDA staan, Generally Recognized As Safe. Daardoor kunnen we garanderen dat onze navulvloeistoffen van absolute kwaliteit zijn. En dat die uit China komen, dat klopt: daar lopen ze ook voorop. Trouwens, waar denk je dat de grondstoffen vandaan komen voor de flesjes die in Europa gevuld worden?”

duidelijke wetgevingDe vier producenten en distribiteurs zijn allemaal voorstander van duidelijke Europese en Nederlandse wetgeving. Bas Ravelli van VCT: “De e-sigaret is de kinderschoenen inmiddels ontgroeid. We zijn een volwassen industrie en daar hoort ook goede regelgeving bij. Zo valt het kaf van het koren te scheiden.”

Frans Fresow van Smokestik: “Verwacht wordt dat de Nederlandse wetgeving vooruitloopt op de Europese Tabaksproductenrichtlijn. Denk daarbij aan een maximum nicotinehoeveelheid, minimale leeftijdsgrens en kindveilige verpakkingen. Wat deze regelgeving voor de winkeliers betekent? Nou, de meeste voorschriften zijn vooral voor producenten van belang. Zo wil de EU bijvoorbeeld dat e-sigaretten ‘lekvrij’ te gebruiken zijn en zullen aanbieders van navulsystemen daar nog met oplossingen voor moeten komen. Verder gaat de verkoop van de e-sigaret straks waarschijnlijk onder strengere regels vallen. Dan krijgen winkeliers te maken met zaken als het handhaven van de leeftijdsgrens en reclamebeperkingen.”

‘Zodra de e-sigaret echt is ingeburgerd, gaat hij tot de categorie hardlopers behoren’

Page 30: Tabaktueel maart 2014

‘De tabaks- en gemakszaak heeft een absolute voortrekkersrol’

30 | Tabaktueel

Page 31: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 31

HET GESPREK |E-ROKEN

relevante productinformatieProducenten zijn momenteel niet verplicht om relevante informatie over bestanddelen in gebruikersinstructies en waarschuwingen op de verpakking te plaatsen. Flavor Vapes, Jiksu, SmokeStik en Snoke leggen dit zichzelf wel op. Ravelli: “Wij doen aan zelfregulering, omdat we van mening zijn dat de eindgebruiker geïnformeerd dient te worden wat er in het product zit. Daarmee tonen we juist de kwaliteit van ons product aan.”

Renate Remie vult hem aan: “Op de verpakking van Snoke staan veiligheidswaarschuwingen in vier talen. Hierin wordt onder meer aangegeven dat dit product niet geschikt is voor jongeren onder de achttien jaar, voor zwangere vrouwen en voor mensen die overgevoelig zijn voor nicotine en inhaleerstoffen. Verder worden de ingrediënten en de producent vermeld. In het pakje zelf vindt de consument ook nog een klein leaflet met gebruiksinformatie en waarschuwingsteksten.”

Ook bij Jiksu wordt een duidelijk beleid gevolgd. Essakkati: “Bij ons geldt al sinds het begin: geen verkoop aan jongeren onder de achttien jaar, waarschuwingen in meerdere talen op verpakking en een kindveilige sluiting. Sinds kort zijn onze flesjes ook voorzien van een ‘gevaar’-driehoek in braille. Nieuwe regelgeving over productinformatie zien we dan ook met vertrouwen tegemoet.”

trends en kansenDe opmars van de e-sigaret lijkt voorlopig niet te stoppen. “Er gaan miljarden om in deze industrie. Dit is al lang geen hype meer”, merkt Essakkati. “E-roken gaat alleen nog maar groeien. De basisvloeistoffen in navullingen zijn bijna overal hetzelfde. Of het nou gaat om een disposable, cartomizer of een navulflesje. Alleen is het gebruik van navulflesjes veel voordeliger. Steeds meer consumenten zullen daarop overstappen.” Als trend signaleert hij dat elke consument zijn eigen rookbehoefte heeft – en die ook wil kunnen instellen. “Met een aantal van onze modellen kun je de luchtweerstand regelen, evenals het voltage en de wattage. Je kunt zelfs je e-sigaret op je pc aansluiten en je rookgedrag van de afgelopen tijd online bekijken.” Ook Bas Ravelli verwacht dat er nog veel staat te gebeuren: “De komende jaren zal de e-sigaret steeds verder ontwikkeld worden. Zelf hebben we onlangs een nieuwe editie van Flavor Vapes gelanceerd. Deze e-sigaret is 30 procent lichter in gewicht en heeft een zacht mondstuk, waardoor het meer als een traditionele sigaret aanvoelt. Ook biedt de techniek van verdampen nog tal van mogelijkheden.”

Stijgende verkoopTot slot: waar denken de aanbieders dat de kansen liggen voor de tabakswinkels dit jaar? Volgens Ravelli heeft de tabaks- en gemakszaak een absolute voortrekkersrol als het gaat om de voorlichting die ondernemers en medewerkers kunnen

geven. “In andere kanalen, denk aan supermarkten en tankstations, is er geen tijd of mogelijkheid om de consument te adviseren. Dit is voor eerste-keer-gebruikers wel cruciaal, omdat de keuze voor het juiste product voor een tevreden ervaring zorgt. En dus de kans op herhaalaankopen vergroot. Bovendien is de marge op e-sigaretten beduidend beter dan die op gewone sigaretten.”

Ook Frans Fresow ziet volop kansen: “De tabaksondernemer die geen e-sigaret verkoopt, mist een enorme toegevoegde waarde in zijn winkel en is een dief van zijn eigen portemonnee. Momenteel is adverteren in het plaatselijke krantje of in een folder nog toegestaan voor deze producten. Het advies dat ik de winkelier wil meegeven, is om zich te richten op leveranciers die lid zijn van de branchevereniging Esigbond en/of de TVECA. Daar ben je verzekerd van een goede kwaliteit die voldoet aan de richtlijnen.”

Renate Remie verwacht dat dit jaar de verkoop flink zal stijgen. “Je merkt nu dat nog niet iedereen het product goed kent, waardoor wat aarzeling bestaat. Maar zodra de e-sigaret echt is ingeburgerd, zal dit product zeker tot de categorie veel verkochte FMCG (Fast-Moving Consumer Goods, red.) gaan behoren. Dat valt of staat natuurlijk wel met de EU-richtlijnen waar iedereen op zit te wachten. Wij hopen dat de EU het belang inziet van een goede informatieverstrekking over e-sigaretten. Dat schept duidelijkheid voor fabrikanten, leveranciers, verkopers en de consument.”

‘Er gaan miljarden om in deze industrie. Dit is al lang geen hype meer’

Page 32: Tabaktueel maart 2014

32 | Tabaktueel

OZelf gemaaktAlgemeen directeur Peter Zwart van Van Berlikum Sales: “Als je proeft, heb je eigenlijk meteen het belangrijkste antwoord. Gamucci evenaart de smaak- en rookbeleving van een traditionele sigaret. Dat is ook wat de uitvinders, Taz en Umer Sheikh, zochten toen in hun thuisland Engeland het rookverbod in de horeca werd inge-voerd. De e-sigaretten die toen bestonden, gaven hen wel een eure-ka-moment, maar aan de kwaliteit kon nog veel verbeterd worden. Daar zijn ze aan gaan werken.”

Rokersgevoel“De broers zijn op zoek gegaan naar de elementen die het rokers-gevoel bepalen: de rook- of dampontwikkeling, het gevoel in je keel en de smaak. Als je dit rookt, komt er ook echt damp af en die voel je in je mond; dat geeft een sigaretbeleving. Ook omdat de smaak zo dicht bij een gewone sigaret ligt. Natuurlijk zijn er smaken als vanille en kers, maar Taz en Umer hebben zich voornamelijk gefo-cust op echt goede tabaks- en mentholsmaken: dat is de beleving waar het om moet draaien.”

Smaakspreiding“Gamucci werkt met cartridges, die zijn gemakkelijk en veilig in ge-bruik. Daarnaast hebben de uitvinders veel aandacht besteed aan de cartomizer. De smaak- en nicotinespreiding is daardoor optimaal, tot de laatste puff. Je hebt dus geen piek aan het begin en dat je aan het eind haast niets meer proeft, of dat de smaak steeds varieert. In Duitsland is Gamucci onlangs op dat punt zelfs als beste uit de test gekomen.”

Overzichtelijk assortiment“Het assortiment is overzichtelijk: herlaadbare starterkits kosten de consument 14,99 euro, de disposables met 500 puffs, het equivalent van 40 sigaretten, hebben een verkoopprijs van 9,90. Dat bedrag is ook de consumentenprijs voor een set van drie cartridge-na-vullingen, verkrijgbaar in twee nicotinesterktes. De elektronische sigaretten zien er overigens precies hetzelfde uit, alleen licht bij de disposable een groen puntje op, en bij de oplaadbare een rode.”

De naamMarketing- en communicatiedirecteur Arnout Korf van Van Ber-likum Sales: “Hoewel het een Engelse uitvinding is en de eigen fa-briek in China staat, klinkt de naam Gamucci een vleugje Italiaans. Dat maakt het net anders, waardoor het de consument opvalt. En de naam spreekt internationaal tot de verbeelding, want Gamucci is inmiddels in 66 landen verkrijgbaar, waaronder in Engeland, Amerika, Spanje, Italië en Duitsland.”

Lef“Op Heathrow, het vliegveld van Londen, hebben Taz en Umer eind november een speciale vaping zone geopend. Daarmee kiezen ze nadrukkelijk voor een internationale uitstraling, ze bouwen aan een wereldmerk. Dat vind ik lef hebben. Je mag overigens niet roken in de lounge, alleen vapen. Wie geen e-sigaret bij zich heeft, kan er wel terecht om er een te kopen.”

Timing“Op dit moment wordt de Nederlandse markt overspoeld met merken. Gamucci bestaat al sinds 2007, toch hebben de broers eerst het product verder ontwikkeld. Want Nederland is een be-langrijke proeftuin: als een product hier aanslaat, lukt het ook in de rest van Europa. Maar voor de nuchtere Nederlander moet het dan dus ook wel echt goed zijn. E-roken is nu eenmaal een andere gewoonte: je houdt een e-sigaret anders vast en gebruikt m op een andere manier. Daar moet de elektronische variant op inspelen.”

Niet stilstaan“Het gaat nu hard. De komende tijd wordt Gamucci uitgerold bij benzinepompen en in het tabaks- en gemakskanaal. Voor onder-nemers zijn de marges interessant en het feit dat er een handig display aankomt voor in de winkel, evenals landelijke reclame-campagnes. Ook wordt er alweer gewerkt aan nieuwe modellen voor een nog betere rookbeleving. En al is het is nog toekomstmuziek, het lijkt me geweldig als ook in Nederland een aantal ‘Gamucci zones’ opent, waar mensen kunnen genieten van hun vape.”

Het rokersgevoel van GamucciOp steeds meer plekken duikt ie op. De elektronische e-sigaret van Gamucci ligt bij een groeiend aantal tabaks-en gemakswinkels en is opgenomen in het assortiment van distributeur Lekkerland. Wat is het geheim achter dit succes?

Tekst: Sam Knap

Page 33: Tabaktueel maart 2014

INTERVIEW |E-ROKEN

‘Op Heathrow hebben Taz en Umer een speciale vaping zone geopend. Dat vind ik lef hebben’

Tabaktueel | 33

oprichter taz sheikh in de vaping zone

Page 34: Tabaktueel maart 2014

Duizendpoot Eddy Zoëy

‘Als ik heel druk ben, kan ik niet roken’

34 | Tabaktueel

Page 35: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 35

D

INTERVIEW | bekende roker

Wanneer ben je begonnen met roken?“Pas op mijn 32e stak ik mijn eerste sigaar op. Ik was op vakantie in Cuba en zat in een bomvol café, waar ik het laatste tafeltje had weten te bemachtigen. Toen er iets later een Cubaans gezin binnenkwam, nodigde ik ze uit om bij ons te zitten. Die man vond dat zó tof, dat hij me een Montecristo aanbood. Ik voelde dat het onbeleefd was om ‘nee’ te zeggen en nam de sigaar aan. Hoewel ik nog nooit had gerookt, vond ik het meteen prettig. Volgens die man was het zelfs een voordeel dat ik geen sigaretten rookte: ik maakte na-melijk niet de fout om de Montecristo over mijn longen te roken.”

Was je na die eerste sigaar meteen ‘om’?“Dat niet, maar tijdens die vakantie had ik een tripje gepland naar de Partagás fabriek. Bij toeval werd ik ingedeeld bij een paar journalisten van het tijdschrift Cigar Aficionado. Een van hen vertelde me dat de La Flor de Cano het best bewaarde geheim van Cuba is. Die sigaar wordt vooral door de locals gerookt. Dat merk je ook aan de prijs: voor een paar Cohiba’s betaal je al gauw honderden euro’s, terwijl een doosje La Flor de Cano veertig dollar kost. Later ben ik in contact gekomen met sigarenimporteur Sasja van Horssen, die inmiddels een goede vriend van me is. In het verleden ben ik met hem mee geweest op sigarentrips naar de Dominicaanse Republiek en Nicaragua. Via Sasja heb ik nóg meer verschillende soorten leren roken.”

Rook je veel?“Ik rook niet elke dag, hooguit drie keer per week. Meestal zijn dat de buitenlandse ‘jongens’, zoals de Nicaraguaanse Padron 3000 Maduro. En áls ik rook, kost me dat zeker tien euro. Dat maakt me niet uit: voor mij is een si-gaar een moment van rust. Dat voel ik ook aan mijn ademhaling. Het is alsof er tijdens het roken een bepaalde regelmaat in zit. Ik vind het heerlijk om te gaan zitten en af en toe een trekje te nemen, daar word ik relaxt van. Als ik heel druk ben, kan ik dus ook niet roken!”

Heeft het roken invloed op je stem?“Ik merk niets als ik presenteer, dus op mijn ‘praatstem’ heeft het roken geen invloed. In februari heb ik echter een clubtour gehad met meerdere optredens per week. Als ik daarbij ga roken en drinken, wordt mijn zangstem wél aan-getast en heb ik veel minder uithoudingsvermogen. De afgelopen maand heb ik het dus rustig aangedaan wat sigaren betreft.”

De muziek is een kant van je die niet veel mensen kennen. Kun je daar iets meer over vertellen?“Van huis uit ben ik kunstenaar. Ik ben afgestudeerd aan de Kunstacademie en naast schilderen is muziek mijn grootste passie. In september 2013 is mijn album Andere Kanten Van verschenen. Een tijdrovende klus: alle liedjes komen uit eigen koker en met het schrijven, opnemen, mixen en produceren ben ik een paar maanden bezig geweest. Het leuke aan dit album is dat de bas, drums en gitaar gezamenlijk live zijn ingespeeld. Daardoor klinkt het veel spontaner dan wanneer je het apart van elkaar in laagjes opneemt. Je hóórt de synergie tussen de drums en de bas.”

Artiest én ondernemer. Waar heb je meer mee?“Schilderen en muziek zijn voor mij het belangrijkst, dus ik voel me vooral artiest. Toch ben ik tegelijkertijd een ondernemer. Twee jaar geleden was ik te zien in de commercials van Mediamarkt en sinds kort doe ik hetzelfde met Keukenconcurrent. Er wordt vaak gedacht dat je als bekende Nederlander voor zoiets gebeld wordt en daar een flink bedrag voor krijgt. Het tegendeel is waar: ik heb ze zelf benaderd en heb de gehele productieklus voor meer dan een jaar zélf binnengehaald met mijn BV We Are TV. Toegegeven, het maken van een reclamefilmpje vind ik makkelijker dan het opnemen van een album. Een commercial heeft nou eenmaal minder artistieke waarde.

De meeste mensen kennen Eddy Zoëy (47) vooral van radio en televisie, maar van huis uit is hij kunstenaar en maakt hij graag muziek. Ook houdt Eddy van een goede sigaar op z’n tijd. Aan Tabaktueel vertelt hij over zijn passies. ‘Ik voel me artiest, maar ben ook ondernemer.’

Fotografie: Fleur Koning & Juliette Polak

Page 36: Tabaktueel maart 2014

36 | Tabaktueel

Maar ik vind het wél belangrijk dat die filmpjes dichtbij mezelf blijven staan. In het geval van de Mediamarkt gebruikten we geen script en interviewde ik klanten spontaan in de winkel. Dat leverde hele leuke resultaten op.”

Muziek, televisie, kunst en een eigen productiebedrijf. Je bent met recht een duizendpoot te noemen.“Ik doe inderdaad veel verschillende dingen. Soms word ik daar knettergek van: hoe meer ballen je in de lucht moet houden, hoe minder aandacht je per bal kunt besteden. Die verdeeld-heid kan ervoor zorgen dat je altijd middelmatig bezig bent en nooit excelleert. Maar ik ben er inmiddels achter dat het nooit mijn streven is geweest om heel goed in één discipline te worden. Ik wil gewoon een leuk leven, het liefst met veel variatie.”

Je doet dus vooral wat je zelf leuk vindt. Kleven daar risico’s aan?“Op het gebied van muziek en kunst wel. Authenticiteit vind ik belangrijk. Ik maak wat ik mooi vind en houd geen rekening met welke beats er op dat moment ‘in’ zijn. Pas als iets af is, ga ik nadenken over3 hoe ik het kan vermarkten en of het geld oplevert. Dat is wel risicodragend ondernemerschap. Natuurlijk gaat dat gepaard met een bepaald geloof in iets. Uiteindelijk zie je dat het één van de tien keer goed uitpakt, en dat is ook de reden dat ik er zoveel naast doe. De commercials die ik maak, heb ik nodig om andere dingen te kunnen bekostigen.”

Is de clubtour daar een voorbeeld van?“Absoluut. Ik merk dat clubeigenaren voorzich-tig zijn om mij in hun programma op te nemen, omdat ze niet goed weten of mijn muziek aan-slaat. Mijn accountant voorspelde zelfs dat ik er verlies op ga lijden. Toch wilde ik die clubtour absoluut doen. Voor mij is het belangrijk om nu te bouwen: 2014 een jaar van investeren, want ik wil ook een theatertour gaan doen. Ik kan wel eeuwig gaan wachten op een hit, maar ik kan het ook omdraaien. Door een album op te nemen, vaker te toeren en mijn muziek te laten horen, krijgt het publiek door wat ik allemaal doe.”

Heb je nog wel tijd voor je gezin?“Ik ben me er steeds meer van bewust dat ik keuzes moet maken. Het liefste zou ik fulltime doorgaan met muziek en kunst. Daarnaast heb ik televisie nodig om rond te komen. De vrije tijd die ik wél heb, breng ik het liefst door met mijn vrouw en onze twee kinderen. Of we nou gaan vliegeren of een filmpje kijken: zolang we maar samen zijn. Als de kinderen op bed liggen en mijn vrouw en ik de avond voor onszelf hebben, kijken we graag een goede serie. En ja, natuurlijk hoort daar een sigaar bij!”

‘Mijn favoriete sigaar is het best bewaarde geheim van Cuba’

Page 37: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 37

COLUMN |HUUB

Huub Schultz is eigenaar van Vivánt De Tabakspot in Zwolle. Ondernemen is zijn specialisme, muziek zijn passie. In Tabaktueel vertelt hij wat hem opvalt en bezighoudt.

R.E.s.P.E.C.T!In mijn dubbelrol als tabaksverkopende DJ draaide ik op een feestje het overbekende nummer Respect van Aretha Franklin. Iedereen zong mee… maar gelijkertijd twijfelde ik aan het groots gezongen woord respect. Want de laatste tijd, zeg nou zelf, waar is het respect gebleven?

De regel Nix18 is mooi bedacht hoor, door onze overheid, en breed gesteund door de NSO, maar ik vraag me wel af: voor wie heeft de NSO nou meer respect? Voor de overheid, voor de industrie of voor haar leden? Voorlopig mag ik door deze actie mijn ‘oude klanten’ onder de 18 jaar nix verkopen. Enige vorm van compensatie is onbespreekbaar. Over respect gesproken…

En dan de klant die ineens, doordat de NSO dit ook nodig vindt, tot en met zijn 25ste zijn legiti-matie moet laten zien. Oké bij de echte jeugdigen onder de 21,, maar om iemand van 24 nou te om zijn papieren vragen, is dwaas. Ineens zijn we sa-men met de horeca benoemd tot de opvoeders en regenten van deze maatschappij. En opvoeders en alles wat macht wil uitoefenen, krijgt geen respect, dus ook niet nu we een deel van onze klanten als wetshandhaver hun behoefte weigeren.

Hoe vaak hebben jullie de afgelopen maanden een grote bek gehad, een smerige blik ontvangen, leu-gens moeten aanhoren, rotopmerkingen moeten pareren en bedreigingen moet slikken? Ik regelma-tig… en de afgelopen heb ik me vaak gerealiseerd dat spelen van politieagent in mijn eigen winkel écht niet leuk is. Nix aan!

Ik probeer iedere klagende en kwaad-wordende onder de 25 jaar met respect uit te leggen wat er aan de hand is. Het waarom uit te leggen. Maar

wat krijg ik terug? Ja hoor, daar komt het: een respectloos en grof antwoord. Gelukkig zijn er ook normale reacties, maar een groot deel is helaas, doch verklaarbaar, negatief. En over respect gesproken, zouden jullie het volgende durven? Je gaat naar een winkel en je zegt zonder schaamte dat de winkelier zijn producten te duur zijn, dat het via het internet veel goedkoper is en dat je het op je vakantieadres in grote hoeveelheden daar koopt. Ja, ik vind dit respectloos, maar wij maken het elke dag mee.

Resumé? De overheid legt respectloos de opvoedingstaak bij ons, onze belangenbehartigers negeren respectloos onze schade en wijzen ons op onze plicht. De producenten blijven morrelen aan onze marges en compenseren nergens ons verlies. Onze ‘te jonge’ klanten staan ons respectloos verbaal af te maken waarbij de schuttingwoorden en ernstige bedreigingen schering en inslag zijn… en dan moeten wij respectvol blijven??? Nu mogen we ook al via de site van de NSO onze collega’s aan de schandpaal nagelen. Ze willen ons ‘helpen’, maar creëren een tabakswereld van verraad en verdachtmakin-gen. Bah.

Gloeiende, gloeiende, gloeiende! Als opvoeder had ik er al een hekel aan om op mijn strepen te moeten staan en nu ben ik verdraaid de sigaar. Waar is het respect gebleven? In rook opgegaan?Gelukkig heb ik respect voor mezelf en voor iedereen die mij met respect behandelen wil. Want om respect te krijgen moet je het eerst zelf geven en dan weer verdienen. Respect voor alle lezers hier, bedankt voor het ‘aanho-ren’ van dit epistel… en de volgende keer als ik Aretha’s nummer weer eens draai, dan zal ik aan jullie denken… met respect!

Reageren? E-mail naar: [email protected]

Page 38: Tabaktueel maart 2014

Als u nu doet waar u goed in bent, dan kunt u de rest met een gerust hart aan ons

overlaten!

Phidra Accountants & Adviseurs is een jonge dynamische dienstverlener met professionals in diverse disciplines.

Wij verzorgen graag uw jaarrekening, geven u fiscaal advies en assisteren u bij uw boekhouding, uw salarisadministratie en overige P&O vraagstukken. Uiteraard zijn wij XBRL ready en werken wij met een persoonlijk cliënten-portaal (phidra-online) waar onze cliënten 24/7 over de benodigde financiële gegevens beschikken.

Phidra heeft twee vestigingen. Zowel in Stompetoren als op onze vestiging in Haarlem zijn wij u graag van dienst.

Kom gerust vrijblijvend langs, dan vertellen wij u graag over de meerwaarde die Phidra Accountants & Adviseurs u kan bieden.

accountancy • belastingadvies • personeelsadvies • administratie

www.phidra.nl

Adverteren?Tabaktueel is al meer dan 10 jaar het toonaangevende vakblad voor iedereen die op de hoogte wil blijven van wat er gebeurt in de wereld van tabak en gemak! Het magazine wordt 4 keer per jaar in controlled circulation verstuurd aan ondernemers in de tabaks- en gemaksbranche en belangstellenden in de tabaksdetailhandel en industrie. dit maakt het tijdschrift een uitstekend medium voor uw advertenties.

de reserveringsdata voor de volgende nummers: Sluitingsdatum Verschijningsdatum editie 2 2 mei 2014 5 juni 2014 editie 3 1 augustus 2014 4 september 2014 Verschijningsdata onder voorbehoud van wijzigingen.

Voor tarieven, andere advertentiemogelijkheden en overige vragen kunt u contact opnemen met: Thijs dekker, tel (06) 51 24 70 06 e-mail [email protected].

Kijk ook op de website www.tabaktueel.nl

Page 39: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 39

E

MARKETING |ON- EN OFFLINE

Zet uw winkel digitaal op de kaart

locatie is alles, ook onlineEen goede internetstrategie kan nieuwe klanten en extra omzet opleveren. Zeker nu de mogelijkheden toenemen om de online pijlen te richten op een lokaal publiek. Hoe laat u het web voor de winkel werken?

Tekst: Natasha Smit

Page 40: Tabaktueel maart 2014

40 | Tabaktueel

Meer bezoekers voor de lokale vestiging, meer verkopen in de winkel, extra inkomsten uit een webshop of een betere binding opbouwen met klanten: internet biedt de detailhandel tal van mogelijkheden om er meer winst uit te halen. “Met een goede internetsite of een webshop kun je bijvoorbeeld uit een veel grotere vijver vissen dan je gewend bent”, zegt de ervaren internetmarketeer Stefan Rooyackers. Hij is auteur van een boekenserie over geld verdienen met onder meer Facebook, YouTube en Twitter en geeft trainingen over internetmarketing. “Als je jouw onderneming op de juiste manier via Google of sociale media promoot, kan heel Nederland of juist de lokale gemeenschap je website én de fysieke winkel beter vinden. Het aantrekken van nieuwe klanten gebeurt steeds vaker online.”

op de wereldkaartDat begint met de winkel op de digitale wereldkaart te zetten. “Als mensen naar een winkel in de buurt zoeken, doen ze dat vaak via Google Maps op hun pc of mobiele apparaat. Daar kun je zakelijk handig gebruik van maken”, tipt Rooyackers. “Tik ‘Google Places’ eens in en vul daar informatie in over de winkel, zoals contactgegevens, openingstijden en bijvoorbeeld een paar mooie foto’s van de buitenkant van het pand. Het kost je misschien twee uurtjes werk, maar het is gratis en zeker de moeite waard. Ook op Facebook kun je kosteloos een bedrijfspagina aanmaken met daarop de contactgegevens, openingstijden en een aantal foto’s van de winkel. En voeg knoppen, buttons, van Google+, Facebook en Twitter toe aan je eigen website. Zo kunnen mensen jouw pagina gemakkelijk delen op sociale netwerken.”

lokaal bekendDe volgende stap is om niet alleen gevonden te worden, maar om de winkel ook actief onder de aandacht te brengen van een breed, maar lokaal publiek. Dat kan met local based marketing. Rooyackers. “Bij deze vorm van marketing worden ‘oude’ succesvolle marketingtechnieken als mond-tot-mond reclame, adverteren, kortingen en klantenkaarten in de online wereld geïmplementeerd. Daardoor is deze vorm van marketing erg geschikt voor winkels die regionaal georiënteerd zijn.” Rooyackers adviseert om bijvoorbeeld tevreden klanten te vragen of ze via Google+ een recensie

Hogerop in google

Google baseert haar indexering van een website op drie belangrijke factoren: 1. De wauw-factor: het aantal likes dat social media knoppen

onderaan een pagina scoren, het aantal links in sociale media en de gemiddelde bezoekduur op de website

2. De inhoud-factor: goede content (beeld en tekst) bepaalt of mensen op de website blijven of wegklikken

3. De link-factor: het aantal websites dat aan de website refereert of ernaar verwijst

Meer tips oM uw google-score te verHogen

• Zorg ervoor dat de website snel laadt. Gebruik bijvoorbeeld geen afbeeldingen in een te groot formaat (in het aantal MB’s dat het bestand telt) of verklein de afbeeldingen voor u ze online plaatst.

• Zet niet dezelfde inhoud een op twee verschillende websites. Dit mag niet van Google en levert straf op!

• Plaats niet teveel keywords in de teksten op de website. Google leest daar doorheen en dat kost punten! Schrijf voor de klant en denk niet te veel aan het gebruik van zoekwoorden.

• Gebruik zoekwoorden wel in de titel en omschrijving van de website. Kies voor elke pagina van de website een ander zoekwoord dat de lading goed dekt en een aparte omschrijving met het betreffende zoekwoord.

Page 41: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 41

MARKETING |ON- EN OFFLINE

over de winkel willen schrijven: online mond-tot-mondreclame. “En hoe meer recensies, hoe hoger je in de zoekresultaten bij Google, Google Maps en op mobiele apparaten verschijnt.”

Een ander voorbeeld is om via Google Adwords of Facebook voor een klein budget per maand heel lokaal en heel gericht te adverteren. Met vijf euro per dag heb je al een bereik onder een groot aantal

mensen in de buurt, vertelt Rooyackers. “Je kiest zelf een aantal zoekwoorden en het ‘target’, bijvoorbeeld plaatsnaam of postcode. Daarna betaal je per ‘click’ dat mensen op de door jou ‘gesponsorde’ link klikken.” Hoe winstgevend dat is, is een proces van trial and error, merkt de internetmarketeer. “Je kunt zelf de woorden kiezen, monitoren hoe vaak er op jouw advertentielink wordt geklikt en het rendement zien.”

locatie, locatie, locatieNog een stap verder gaat location based marketing: adverteren op de locatie waar de consument zich op dat moment bevindt. “Door het gebruik van smartphones en tablets kun je de consument elk moment van de dag bereiken en zelfs achterhalen waar hij zich geografisch bevindt. Die informatie kun je gebruiken: geef bijvoorbeeld iets gratis bij tien ‘check-ins’ in jouw winkel op een van de social media-platformen. In Japan gaat het al zover dat consumenten een sms krijgen als ze langs een winkel lopen, met daarin een speciale aanbieding. Zo vertalen die winkels de locatie van de klant naar een kans op extra omzet.”

De sleutel naar succes is de integratie van de online platformen en activiteiten met de offline wereld. “Een goede wisselwerking tussen de website en de winkel levert altijd extra traffic op”, is de ervaring van Rooyackers. “De website is een perfecte plek om acties aan te bieden die mensen online kunnen bestellen en in de vestiging kunnen afhalen. Zo verleid je de consument om naar de winkel te komen.”

Webwinkel“In Amerika verbinden steeds meer zaken in de detailhandel hun winkel ook aan webshop”, vertelt Stefan Rooyackers. “In de online omgeving kun je een veel breder assortiment bieden dan in de fysieke winkel. Daarmee kun je een breder publiek trekken, ook buiten de regio. En andersom: heb je iets in de winkel niet op voorraad, dan kun je de klant verwijzen naar de webwinkel. Zodra de bestelde artikelen binnen zijn kun je ze de klant toesturen, of nog beter, ze in de winkel laten afhalen. Zo houd je je klanten vast, en nemen ze bij een bezoek vaak ook nog iets extra’s mee.”

Niet elke winkelier heeft tijd of geld om een webshop te laten bouwen. “Zoek dan de samenwerking op met een bestaande, goedbezochte webshop. Denk bijvoorbeeld aan de samenwerking tussen Albert Heijn en Bol.com. Als je iets bij bol.com bestelt, dan kun je het bij de AH afhalen. En bepaalde producten van de Albert Heijn kun je weer op bol.com bestellen. Ze spelen elkaar de bal toe en zorgen er op die manier voor dat de klant altijd bij een van de twee terechtkan.”

Betalen Met een post of tweet

In de (fysieke) Daisy Marc Jacobs Pop-Up Shop op de Fashion Week in New York 2014 was geen kassa te vinden. ‘Betalen’ voor een proefje van zijn parfum Daisy kon alleen met social currency: een post op Facebook, een tweet, of een foto op Instagram en daaraan toegevoegd de hashtag #MJDaisyChain. Creatieve posts maakten bovendien kans op een originele Marc Jacobs handtas. Al deze goodies gaven natuurlijk aanleiding tot grote hoeveelheden gratis reclame voor meneer Marc Jacobs!

internetmarketeer Stefan rooyackers

Page 42: Tabaktueel maart 2014

42 | Tabaktueel

Social mediaDe winkel digitaal vindbaar maken, lokaal of locatiegericht online adverteren en zorgen voor een goede interactie tussen website en winkel zijn allemaal onderdelen van een internetstrategie om in de breedte te werken aan meer lokale bekendheid en nieuwe klanten te trekken. Heeft actief zijn op de social media netwerken ook nog een toegevoegde waarde? “Alleen op lange termijn”, zegt Rooyackers. “Als je regelmatig nieuws of productkennis deelt, duurt het ongeveer twee jaar voordat je via Twitter, Facebook of Pinterest een lange lijst met volgers hebt opgebouwd.

Ook moet je weten op welk kanaal je klanten actief zijn. Heb je weinig tijd, besteed er dan niet teveel energie aan.” De conclusie van de internetmarketeer: “Er zijn legio mogelijkheden voor retailers om lokaal online marketing te bedrijven. Het belangrijkste is dat je weet wie je potentiële klanten zijn, en hoe je ze online kunt bereiken.”

niet gescHikt voor social Media Persvoorlichter Tjitte Mastenbroek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) waarschuwt tabaksondernemers om niet over tabak te posten op Facebook, Twitter, Instragram of Pinterest: “Of het nu een foto van Cohiba-sigaren is, een tweet over je pas bijgevulde humidor of een post over een merk sigaretten dat je net binnen hebt: het staat op gespannen voet met het reclameverbod dat in de Tabakswet staat. Bij overtreding kan de NVWA optreden met een waarschuwing of een bestuurlijke boete, die varieert van 450 tot maar liefst 4.500 euro.”

lezersaanBieding!

Kom meer te weten over local based marketing. In de online cursus internet Marketing expert van Internet Marketing Nederland leert u een gedegen internetmarketing-strategie opzetten waar u nog lang financieel voordeel van hebt. Bij succesvolle deelname ontvangt u een erkend certificaat.

Lezers van Tabaktueel betalen niet 399 euro, maar slechts 49 euro!

Interesse in een andere cursus? Deze aanbieding geldt voor alle trainingen van Internet Marketing Nederland.

Surf naar www.imnl.nl/tabaktueel en gebruik de kortingscode tabaktueel.

‘Het aantrekken van nieuwe klanten gebeurt

steeds vaker online’

Page 43: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 43

Burning rubber

shiny!Het moet maar net je ding zijn. Maar wilt u uw bolide een stevige en bovenal opvallende facelift geven? Met een chrome wrap (niet alleen in goud, maar ook verkrijgbaar in zilver, blauw, rood, en zelfs paars) gaat u stralend de wegen op.

Amerikaans feestjeGlanzende Corvettes, stoere muscle cars en brute yank tanks: op zondag 6 april 2014 organiseert Pietersen, dé importeur van Amerikaanse auto’s en motoren uit Rotterdam, de derde editie van Roll & Rock. Een op en top Amerikaans feestje. Doe mee aan de Harley-Davidson Ride Out of kom gewoon genieten van exclusief oogsnoep, vrolijke muziek en lekkere hapjes. Toegang is gratis! Check www.pietersenrollandrock.nl

Scanscooter volgt papieren bon opKlanten die in Amsterdam even hun auto stilzetten om een pakje sigaretten te halen? Raad het ze af! Sinds 1 februari krijgen foutparkeerders in gemeente Amsterdam namelijk geen papieren bon meer achter de ruitenwissers. Voortaan rijden scanauto’s en -scooters langs, die aan de hand van het kenteken controleren of er is betaald. Zo niet, dan valt een paar dagen later een naheffingsaanslag met acceptgiro thuis op de mat. Ook een auto die even stilstaat, al is het maar om de navigatie in te stellen, kan op deze geniepige manier al beboet worden.

De hoogste prijs van Europa…Nergens in Europa wordt een liter loodvrije benzine zo zwaar belast als in Nederland: 0,77 euro per liter. Dat blijkt uit het Oliebulletin van de Europese Commissie. Op de tweede plaats eindigen Italië (0,73 euro) en het Verenigd Koninkrijk (0,70 euro). Verder zijn accijns en btw bij elkaar goed voor ongeveer 63 procent van de pompprijs. Dat is ook het hoogste niveau in Europa.

…En de grenswinkelier betaaltVan het Nederlandse faalbeleid zijn vooral grenswinkels de dupe. En die grens is heel ruim, want vanaf het midden van het land scheelt het al serieus geld om naar België of Duitsland te rijden, waar de benzineprijzen tot 20 cent per liter lager liggen. Tezamen met de goedkopere tabak, drank én boodschappen vormt deze groeiende tendens een ernstige bedreiging voor pompstationhouders, tabakswinkels en kleine supermarkten in de Nederlandse grensstreek.

App voor onderwegDe parkeerapp van MKB Brandstof is speciaal bedoeld voor ondernemers. Naast mobiel parkeren worden de facturen van de parkeerkosten zo opgesteld dat ze meteen bruikbaar zijn voor de Belastingdienst. De app vindt in veertig gemeenten de voordeligste parkeertarieven in de buurt. Aanmelden in de app kan als pashouder, maar ook met een prepaid tegoed.

Since 1932

ROLL & ROCKHARLEY DAVIDSON RIDE OUT – US CARS – CLASSICS – MUSCLES – LOWRIDERS – LIVE PIN UPS – MUSIC – GARAGE SALE – US MARKET – FOOD – DRINKS – ENTERTAINMENT

ZONDAG - 6 APRIL 2014Pietersen US Cars & Bikes • Waalhaven ZZ 6 • Rotterdam • T 010 - 428 63 20 • [email protected] • www.pietersen.us • www.pietersenrollandrock.nl

RnR_Flyer_A5.indd 1 16-01-14 16:53

Page 44: Tabaktueel maart 2014

44 | Tabaktueel

Page 45: Tabaktueel maart 2014

onbekend

***

QUOTE |EIGENWIJS

Tabaktueel | 45

Page 46: Tabaktueel maart 2014

46 | Tabaktueel

MEen piepklein winkelcentrum aan een groen pleintje in Tuin-dorp-Oostzaan. Vier van de vijf panden zijn in het bezit van de broers Medhat en Megud Ayoub. Een snackbar, eetcafé en een avondwinkel waren er al, en op verzoek van veel buurtbewoners is er nu een tabaks- en gemakszaak. Maar wel een heel bijzonde-re, want de winkel biedt ook een versassortiment en heeft aan de buitengevel een pinautomaat. Medhat: “De mensen uit de buurt

hoeven niet ver meer voor hun dagelijkse boodschappen, want in de winkel vindt men alle benodigde kruidenierswaren. En mist er iets in het assortiment, dan ligt het er de volgende dag.”

snel handelenTwintig geleden kwamen de broers Medhat en Megud Ayoub vanuit Egypte naar Nederland. Eigenlijk zijn de broers horecaon-dernemers, maar toen de voormalige sigarenwinkel failliet ging, meldden ze zich al snel bij de eigenaar. ‘We doen het allemaal voor de toekomst van onze kinderen. We hebben al een paar zaken op het plein en dit vormt een perfecte aanvulling op de andere winkels die we runnen.”Na een flinke verbouwing vond 16 december 2013 de opening van CIGO Menora plaats. Op de vraag waarom gekozen is voor CIGO antwoordt de vrolijke verkoopster Bianca: “We hebben gekozen voor CIGO, omdat zij heel snel konden mee gaan in alles en snel konden leveren. Ze dragen onder meer zorg voor de aankleding van onze shop met mooie reclame, een opvallende naam op de gevel en een aantrekkelijke presentatie.”Wat de naam Menora precies betekent, leggen de broers Ayoub graag zelf uit. Een menora is een zevenarmige kandelaar. Gebruikt in het joodse geloof, maar ook in het christelijke geloof in Egyp-te, vertelt Medhat Ayoub: “Joodse ondernemers hebben over het

‘We geven de ouderen in deze buurt een beetje zelfstandigheid terug’Medhat en Megud Ayoub zijn rasondernemers. In Tuindorp-Oostzaan, een lieflijk dorp in de grote stad Amsterdam, hebben ze hun eigen winkelimperium opgebouwd. Hun nieuwste aanwinst is CIGO Menora, een tabaks-en gemakszaak annex supermarkt. ‘Mensen hoeven nu niet ver meer voor hun dagelijkse boodschappen.’

Tekst en fotografie: wilma Gudmundsson

ciGo Menora brengt geluk

Page 47: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 47

BINNENKIJKEN |ONDERNEMER

algemeen goed gevoel voor zaken doen, en hebben ook vaak geluk, dat is algemeen bekend. We hebben de naam Menora gekozen in de hoop dat er iets van dat geluk uitstraalt op onze bedrijven.”

Grootverpakkingen zijn hardlopersDe ontvangst in de gloednieuwe winkel is warm en gemoedelijk. De zaak ziet er bovendien verzorgd uit. Bianca: “We werken met een landelijk vastgesteld schappenplan. Van CIGO hebben we een brief gekregen met een overzicht van hoe de sigaren en sigaretten moeten staan. Dat zorgt ervoor dat alles netjes en overzichtelijk is gesorteerd, en geen rommelige bedoening.” Bij de tabakswaren merkt de verkoopster dat de grootverpakkingen sigaretten en shag in trek zijn. “Zo wordt die megaverpakking Pall Mall voor 9,90 euro veel verkocht.” Het elektronisch roken wil nog niet echt, vervolgt Bianca. “Zelf ben ik er wel enthousiast over. Ik heb twee pennen thuis en varieer met smaakjes. Mijn favoriete smaak is Red Bull Energy Drink, echt heel erg lekker. Ik hoop dat de klanten ook geïnteresseerd raken in het e-roken.”

Flappen tappenDe buurtbewoners zijn dankbaar dat hun wens in vervulling is gegaan, en dat er weer een vers- en tabakswinkel met pinautomaat in de buurt is. Over de pinautomaat is nog wel wat te doen, want de eigenaren hebben een aanvraag gedaan om paaltjes te plaatsen tegen ramkraken, maar de gemeente Amsterdam is niet erg vlot met die vergunning. Toch is de automaat inmiddels volop in bedrijf, en kunnen de Tuindorpers nu in de buurt weer naar hartenlust flappen tappen.

Een groot genoegen en de ondernemers zijn dan ook overladen met boeketten en bloemstukken bij de opening. Bianca: “Je zult maar oud zijn en afhankelijk van iemand die voor jou de boodschappen moet doen. Nu kunnen mensen zelf weer even naar buiten voor kleine benodigdheden als brood, vleeswaren en melk, al is het met de rollator. Die vrijheid is voor die mensen niet in geld uit te druk-ken. Eigenlijk geven we ouderen een beetje zelfstandigheid terug.”

Geluk hebbenIn een buurt waar iedereen elkaar kent en iedereen alles van elkaar weet, doet de tamtam zijn werk snel. Inmiddels weten veel bewo-ners uit Tuindorp-Oostzaan de weg naar CIGO Menora te vinden. De buurt leeft weer. De rasondernemers Ayoub zijn ondertussen bezig met nieuwe plannen. Medhat: “We hebben de intentie een bezorgservice te beginnen voor mensen die de deur niet meer uit kunnen of niet kunnen tillen. Deze buurtbewoners kunnen tele-fonisch bestellen of door online een formulier in te vullen. Wie ’s morgens bestelt, heeft zijn spullen ‘s middags in huis. De pizzeria heeft toch ook een bezorgservice? Wij doen hetzelfde voor tabak, rokersbenodigdheden en kruidenierswaren!”

‘Wie ’s morgens bestelt, heeft zijn

boodschappen’s middags in huis’

CIGO Menora • Nieuwe Maanstraat 71033 JK Amsterdam • T: (020) 631 17 33

Page 48: Tabaktueel maart 2014

48 | Tabaktueel

DE WEEK VANJohn ScheenhouwerJohn Scheenhouwer (62) werkt al 35 jaar als vertegenwoordiger. Sinds drie jaar gaat hij op pad voor de Tilburgse groothandel TGC Trading. Een week lang kijken we met hem mee.

Tekst en fotografie: Naomi Querido

Maandag“Meestal ben ik om 08.00 uur bij mijn eerste klant van die dag. Ik woon in Krimpen aan den IJssel, dus als ik naar Maastricht rijd, zoals vandaag, zit ik om 6.30 uur al in de auto. In die zin ben ik een man van de oude stempel: afspraak is afspraak en tijd is tijd. Na een rondje winkels bezoeken in het centrum van Maastricht ben ik precies klaar rond de lunch, en dan trakteer ik mezelf op de handgedraaide frites met mayonaise van Reitz. Zo lekker! Met zo’n oppepper heb ik dan volop energie om ’s middags ondernemers in Valkenburg en Heerlen te zien.”

Dinsdag“Soms zie ik in Limburg consumenten die letterlijk zwaaien naar de tabakswinkelier terwijl ze doorrijden om over de grens hun wagen vol te tanken en tabak te kopen. E-roken is voor veel van die zaken echt een redding. Vooral de flesjes met navullingen zorgen dat winkeliers eindelijk weer eens wat marge pakken. Sommige winkels bestellen vijf keer per week!

Ik ben er trots op dat we bij TGC meerdere merken bieden. En dat we die ook goed ondersteunen. Met catalogi, trainingen en zelfs een aparte helpdesk. Want er komt wel wat bij kijken. Maar juist met kennis en service kan de winkelier nu het onderscheid maken.”

Woensdag“Ik ben begonnen als

aanstekerreparateur, maar heb al snel

de overstap naar de verkoop gemaakt.

Binnen zitten is niets voor mij. Eerst

heb ik jarenlang bij Bimalt gewerkt,

vervolgens achttien jaar bij AAC en

nu dus in de buitendienst van TGC. De

drive van al die jonge mensen en de

teamgeest van het bedrijf spreken mij

enorm aan.

Grappig detail: hoewel we binnenkort

met iPads gaan werken, schrijven

we nu de orders nog met de hand –

hartstikke ouderwets toch? Aan de

andere kant: ik ben veel sneller met

mijn grote papieren catalogus en

orderformulieren, en daar is de klant

dan weer blij mee.”

Page 49: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 49

OP PAD MET...

Donderdag“Mijn rayon is behoorlijk groot: van Limburg en Brabant tot Zeeland en een stukje Zuid-Holland. Vandaag ben ik in de regio Rotterdam. Sommige klanten zijn al 35 jaar klant bij mij. Hennie de Wilde van Sigarenmagazijn De Wilde in Naaldwijk is een van mijn oudste en trouwste klanten. Als ik hier ben, drinken we altijd even koffie in de keuken achter de zaak. We kennen elkaar zo goed dat we een geintje van elkaar kunnen hebben. Nu vroeg ze of ik nog iets in de actie heb. Je mag blij zijn dat ik er ben, antwoord ik dan, ík ben de actie.”

Vrijdag“Ik houd van mijn werk, maar af en toe ben ik een cowboy: tegen onnodige regels ga ik in. Pas geleden had het management bedacht dat we ‘dagrapporten’ moesten invullen. Zonde van de tijd. Die besteed ik liever aan klanten. Vanmorgen was ik bij Chris Wilmers in Delft, zijn kleinzoon Jason was er, die heb ik nog in de wieg zien liggen. Door een goed gesprek heeft Chris mij weer het vertrouwen geschonken om samen te werken. Daar gaat het vak uiteindelijk om: bij mensen langsgaan, contact houden en deskundig advies geven. Dus wat ik ’s avonds aan orders fax, lijkt mij een prima ‘dagrapport’!”

Weekend“Doordeweeks zit ik ’s avonds thuis nog weleens achter de laptop of de fax om orders door te geven. Maar het weekend is om bij te komen. Ik ben een tennisfanaat, maar je kunt me ook naast mijn vrouw Thea op de bank vin-den. We zijn al veertig jaar samen en genieten nog steeds van gezellig samen een film kijken!”

“Hennie de Wilde van

Sigarenmagazijn De

Wilde in Naaldwijk is

een van mijn oudste

en trouwste klanten”

Page 50: Tabaktueel maart 2014

50 | Tabaktueel made in hollandwww.bigben.nl

Sometimes the world turns faster than you like and you remember the time that time was unlimited. Now the world is different: bigger and faster, pressing and noisy, demanding … take the time to stand still for a while and enjoy YOUR moment.

more than just a pipe – it’s a lifestyle.

7-Cs

.nl

GU

BB

ELS4

005

2014-02-31, ADVERTENTIE_GUBBELS.indd 1 21-02-14 16:55

Page 51: Tabaktueel maart 2014

REPORTAGE |FRISDRANK

Tabaktueel | 51

Eén blik EnErgiE

Energie. Om te sporten, te werken, te studeren, wakker te worden of als oppepper tussendoor. En laat dat nou de core business van Red Bull zijn. ‘Iedereen heeft af en toe behoefte aan extra energie.’

Tekst: Naomi Querido

made in hollandwww.bigben.nl

Sometimes the world turns faster than you like and you remember the time that time was unlimited. Now the world is different: bigger and faster, pressing and noisy, demanding … take the time to stand still for a while and enjoy YOUR moment.

more than just a pipe – it’s a lifestyle.

7-Cs

.nl

GU

BB

ELS4

005

2014-02-31, ADVERTENTIE_GUBBELS.indd 1 21-02-14 16:55

Page 52: Tabaktueel maart 2014

52 | Tabaktueel

midden in de nacht met fluorescerende ski’s een sprong wagen vanaf een hoge schans. een surfsessie in de woestijn, in bikini. Of met je motor een parcours afleggen terwijl je even een salto of cork in de lucht maakt. het Youtube-kanaal van red bull staat vol met filmpjes van dit soort extreme sports waar je een heerlijke adrenalinekick van krijgt. die sfeer proef je ook op het hoofdkantoor op het ndsm-terrein in Amsterdam-noord, waar meer creatieve bedrijven zitten, zoals mTv en IdTv. een informele overlegruimte bestaat hier uit banken in een trapvorm en van een houtsoort waar een goede skater jeuk van krijgt en niet lang in blijft stilzitten. en dat is precies waar het bij red bull allemaal om draait: energie.

Eigen doelgroep“red bull is geen dorstlesser, maar een energie-gever”, zegt wim Groen, verantwoordelijk voor het petrolkanaal in nederland. daarmee geeft hij meteen antwoord op de vraag of de verkoop van ‘frisdranken’ niet erg seizoensgebonden is. “Ik snap die koudwatervrees van ondernemers wel, maar die gaat hier niet op. natuurlijk, water verkoopt beter in de zomer en chocomel in de winter, maar red bull is het hele jaar door aantrekkelijk. dat zie je terug in de cijfers: in petrol maken onze dranken 40 procent van het totale segment uit. wil je beginnen met frisdranken, zorg dan voor een ‘top-6’ met

naast cola en spa ook red bull, en het liefst meerdere varianten. Je krijgt daar namelijk een aparte doelgroep voor binnen, die bovendien heel merktrouw is.”

Tot 102 jaarOver doelgroep gesproken: hoe ziet die er eigenlijk uit? “Iedereen die behoefte heeft aan energie. wij adviseren vanaf vijftien jaar, en dan tot… nou, 102 jaar”, lacht wim Groen. “daarom willen we ook overal verkrijgbaar zijn”, vult key accountmanager coen van dun hem aan. “de laatste jaren kun je red bull bijvoorbeeld ook bij bouwmarkten en tuincentra krijgen, en op campuslocaties, in de bioscoop én een groeiend aantal tabaks- en gemakswinkels.”

bron: red bull

Marktaandeel frisdranken in het petrolkanaal

Page 53: Tabaktueel maart 2014

REPORTAGE |FRISDRANK

Nieuwe smakensamen met ice tea en ice coffee vormen energydranken de komende vijf jaar de segmenten waar groei in zit. het assortiment is daarom recent behoorlijk uitgebreid. naast het ‘klassieke’ metallic zilverblauwe blikje, de suikervrije en een zero (nul calorieën, NQ) variant, zijn er ook drie nieuwe smaken op de markt. Zo bevat blue een blueberry-smaak, smaakt red naar cranberry en silver naar frisse limoenen. “we willen met dit soort andere smaken een bredere doelgroep aanspreken”, vertelt coen van dun. “Jongeren drinken ’s morgens bijvoorbeeld geen koffie, maar wel red bull. maar je kunt ook denken aan een bouwvakker die om vier uur wat extra energie nodig heeft of een taxichauffeur die al zes uur aan het werk is.”

ActiesZichtbaarheid van het merk is dan ook enorm belangrijk voor de ‘energieleverancier’. en daar wordt op allerlei manieren vorm aan gegeven. Op Facebook staat red bull bijvoorbeeld in de top-3 van merkenpagina’s en de kanalen op Youtube en redbull.tv worden veelvuldig bezocht. Ook de sponsoring van avontuurlijke events en dito sporters draagt bij aan de grote naamsbekendheid. “beleving is alles”, vindt coen van dun. “denk bijvoorbeeld aan onze promoteams die gratis samples uitdelen aan consumenten die behoefte hebben aan energie.” en beleving gaat hand in hand met actie, vult wim Groen aan: “we hebben regelmatig acties waarbij ondernemers twee blikjes voor een x bedrag kunnen aanbieden. Zo verleiden we de consument tot een ‘voller mandje’. die strategie levert de detaillist een goede kassa-aanslag op, en een ruimschoots rendement!”

Rennen met Red Bull

Op 4 mei gaat de Wings for Life World Run van start: een wereldwijde hardloopwedstrijd waarbij de hele wereld op precies hetzelfde moment begint te rennen. De benen uit je lijf rennen voor wie dat zelf niet kan.

Het doel is om geld bijeen te brengen voor onderzoek naar dwarslaesie. Wim Groen: “Wereldwijd zijn er drie miljoen mensen met een dwarslaesie. Om dwarslaesie op termijn geneesbaar te maken, is onderzoek nodig. Deze global run vraagt daar aandacht voor.”

In Nederland voert het parcours door de provincie Drenthe en komen hardlopers over het TT circuit van Assen, langs de hunebedden en het vliegveld Eelde. Meerennen voor het goede doel kan door u of uw bedrijfsteam in te schrijven op www.wingsforlifeworldrun.com.

Tabaktueel | 53

Page 54: Tabaktueel maart 2014

De advertentie van deze fabrikant is niet zichtbaar vanwege

bepalingen uit de Tabakswet rond reclame van tabaksproducten

Page 55: Tabaktueel maart 2014

RUBRIEK |ONDERWERP

Tabaktueel | 5555 | Tabaktueel

Tekst: Marco Barneveld Fotografie: René Koster

De koningin van het kanaal

Jersey is een bijzonder eiland. Subtropisch dankzij de warme golfstroom, rijk dankzij de financiële

sector en idyllisch prachtig dankzij de weelderige vegetatie en afwisselende landschappen. En

dat alles op een stukje grond zo groot als Texel. Welcome to the Queen of the Channel.

REISREPORTAGE |JERSEY

Page 56: Tabaktueel maart 2014

56 | Tabaktueel

De Beneteau 393 pruttelt op de motor de haven uit van Saint Helier, de hoofdstad van Jersey. Het heeft weinig zin om vandaag de zeilen te hijsen. Er staat vrijwel geen wind. De bootsnelheid die je daarmee maakt, wordt teniet gedaan door de stroming die veroorzaakt wordt door de enorme getijdenverschillen. “Soms met een verschil van wel twaalf meter in hoogte”, vertelt David de Cateret, director van Jersey Tourisme, vanachter het roer van zijn schip. De Cateret kan het weten, als geboren en getogen Jerseyman. Zijn familienaam De Cateret gaat al een jaar of duizend terug op het eiland en is rechtstreeks terug te voeren op de Noormannen. Dan zitten die vreemde getijden gewoon in je bloed.

TaartpuntJersey is een eiland op 22 kilometer voor de Franse kust van Bretagne, ongeveer 161 kilometer ten zuiden van het Verenigd Koninkrijk. Het is van Guernsey, Alderney, Sark en Herm het grootste en meest zuidelijk gelegen eiland van de Kanaaleilanden. Ter vergelijking: het is qua oppervlak even groot als Texel. Eigenlijk is Jersey een soort platliggende taartpunt: een plateau dat oploopt vanaf de zandbaaien in het zuiden tot kliffen van wel honderdvijftig meter hoog in het noorden. Klinkende exotische bijnamen zijn er voor Jersey: Queen of the Channel of The English Riviera. De brochures prijzen zeventig kilometer gevarieerde kustlijn aan. Ruig in het noorden, liefelijk in het zuiden. Met granieten kliffen, baaien, grotten en prachtige stranden, die bij laagwater soms wel honderden meters breed zijn en bij hoog water soms helemaal verdwijnen.

Groene ParelJersey is een groene, vruchtbare parel. De rijkheid aan planten en kleurige bloemen geven het de aanblik van een haast perfect onderhouden, ruige tuin. De Britse schrijfster George Eliot schreef in 1857: ‘Such grassy valleys in this delicious island, with sleek cows turning mild faces on us as we pass them: such shadowy lanes and glimpses of the sea at unexpected openings.’ Er is weinig veranderd. Gers ey – zoals de Scandinavische voorvaderen het ooit noemden – is nog steeds een eiland dat idyllische associaties oproept bij haar bezoekers, ondanks dat er inmiddels bijna honderdduizend man woont en het bekend staat als belastingparadijs waar bijna 40 procent van de inwoners in de financiële sector werkt. Die sector is bijna tien keer zo groot als het toerisme.

We rijden met Dave Sellars, geboren en getogen Jerseyman, over de altijd drukke A1. Ongeveer 90 procent van de inwoners woont in Gorey, Saint Aubin en Saint Helier. Die liggen alle drie langs de A1. “Het zijn maar een paar kilometer, maar toch kun je er soms wel een uur over doen,” zegt Sellars. “De wegen zijn eigenlijk te smal voor alle SUV’s. Ach ja, het is de prijs van het succes eigenlijk, dus we klagen niet.” Bij de haven van Saint Aubin, uitkijkend over de schepen die in de drooggevallen haven op de bodem liggen, bestellen we in The Bon Viveur een romige Guinness. De zoete lucht van rododendrons en wilde orchideeën vermengt zich met de zilte geur van

drooggevallen wier. Wie van ware zeebanketten houdt, kan hier zijn hart ophalen. Op de overdekte markt in Saint Hellier staren prachtige exemplaren van heilbot, tarbot en zalm je aan met glanzende ogen. De doffe, droge blik van vis die al te lang uit het water is, zal je hier niet aantreffen. En wanneer je bij laagwater over de drooggevallen zeebodem wandelt, vind je onder iedere steen een koningsmaal aan fruits-de-mer. “Opgroeien als kind hier was hemels,” verhaalt Sellars. “In de ochtend pakten we een handdoek en gingen naar zee. We zwommen en klommen de hele dag door. De opkomende en afgaande zee was een waar avontuur. Je moet altijd in de gaten houden wanneer het laagwater is. En dan als een haas zorgen dat je teruggaat. Want de zeebodem kent diepe en ondiepe plekken en het water wast verrassend verraderlijk. Zo was er een tijdje geleden een vrouw die aan het paardrijden was ver uit de kust. Ze vond zich ingesloten aan alle kanten door de zee en kon nog net het vege lijf en dat van haar ros redden door zich in één van de vele torens te vluchten. Ze ging met paard en al de trappen van de toren op terwijl de zee woest tegen het bouwsel beukte. De volgende dag moesten

ze een groter en ouder paard de trappen opsturen om het andere dier naar beneden te krijgen. Die bleef ook waar hij was. Uiteindelijk hebben ze nog een derde nog ouder en groter paard die toren in moeten jagen. Uiteindelijk kwamen ze alle drie weer naar beneden. En dit is een verhaal dat goed afliep. Er zijn ook minder leuke verhalen. Maar als kind lagen we in de zomer altijd in de surf. Trouwens, eigenlijk is er weinig veranderd. Ik lig nog steeds ieder vrij moment in de zee,” lacht Sellars.

DonderwolkenJerseymen zijn overleveraars. Want de zon schijnt zelfs hier niet altijd. Wanneer donderwolken de luchten boven het eiland paars tot diepzwart kleuren, beuken brute golven stuk tegen de kust. Vele schepen vergingen op de rotsen en kliffen die rondom het eiland liggen. Soms wat dieper, dan weer volledig boven water maar altijd hard en scherp genoeg om een houten schip volledig open te rijten. Deze wateren waren een ware nachtmerrie voor schippers zonder precieze getijtabellen. Aan de rauwe noordzijde van het eiland kom je na een korte wandeling bij The Devil’s Hole: een grot die landinwaarts is ingestort waardoor een diep gat is ontstaan. Wanneer de golven aan de zeezijde de grot in klotsen, versterkt de tunnel het geluid en klinkt uit het gat een versterkte, angstaanjagende brul. Men dacht dat hier de duivel moest wonen. De duivel die schippers op de klippen liet lopen en hun ziel voor eeuwig verslond. Ooit verbond dit land de kusten van Engeland en Frankrijk en was er geen

‘De vele vuurtorens

behoeden schepen voor botsen op de

rotsen’

Page 57: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 57

REISREPORTAGE |JERSEY

honderd tinten blauwe zee rondom Jersey, maar enkel dikke groene wouden vol wilde beesten, zoals de mammoet. Eerst maakte het land zich los van de Britse kust, veel later van de Franse. Vrijheid en onafhankelijkheid zit diep verankerd in de rotsen van Jersey. Bij heel laag water steken er bij Saint Ouen’s Bay zwarte stompen boven het water uit; een verzonken woud. Dat is alles wat er over is van de oneindige rijen eikenbomen die hier ooit in de prehistorie groeiden. Zelfs tot in de vorige eeuw was het eiland moeilijk begaanbaar. De diepe, groene valleien die het eiland van noord naar zuid doorsnijden, bemoeilijkten de bereisbaarheid.

krentenbollen Toen er nog geen financiële sector was en het toerisme alleen was weggelegd voor de ultrarijken, was het iedere dag een kwestie van overleven. Het land gaf vlees, graan en later aardappelen. De zee gaf vis. Vuren brandden op zeewier. Vraic genaamd in die vreemde jersey tongval, dat nog het meest schijnt te lijken op de taal die de Normandische vorsten ooit spraken. Vraic buns zijn nog steeds een specialiteit op het eiland. En nee, die zijn niet gemaakt van zeewier. Het zijn een soort geurige krentenbollen. De naam komt voort uit de traditie wanneer deze bollen gemaakt werden. Op de dagen dat hele families bij laagwater zeewier gingen oogsten en hard en snel moesten werken om de zilte oogst op tijd, voor het wassende water hen weer inhaalde, op het droge te krijgen. Dan ging een snelle Vraic bun met een slok cider er best in.

Duizend facetten goudDe Beneteau 393 zet koers naar de vuurtoren bij La Corbière. Een prachtig wit bouwwerk dat hier sinds 1873 schepen behoedt. Het water schittert duizend facetten goud in de gulle zomerzon. De zee zelf is bijna een spiegel. Even gooien we toch de zeilen uit als de bries ietsjes aantrekt, maar we houden het al snel weer voor gezien als we achteruit blijken te varen door de stroming. David de Cateret geniet zichtbaar achter het roer. Een visser zwaait en lacht breed als hij net een grote vis uit het water trekt. Hoog op de rotsen staat een bunker die nu dienst doet als bed & breakfast. David keert het roer zodat we op tijd weer in de haven zijn, gezien het terugtrekkende tij. ‘I love this island,’ verzucht hij. Wij delen stilzwijgend zijn mening.

Page 58: Tabaktueel maart 2014

58 | Tabaktueel Tabaktueel | 58

ReistipsZo kom je erDe ferry vertrekt vanaf Saint Malo, een plaatsje dat zeker de moeite waard is om een avond heerlijk vis te peuzelen. Saint Malo ligt op ongeveer 7 uur rijden vanuit Nederland. Vliegen kan sinds kort ook. Blue Islands Airlines (blueislands.com) vliegt rechtstreeks van en naar Amsterdam.

SlapenWij verbleven in het Golden Sands hotel in Saint Brelade’s Bay (www.dolanhotels.com). Wanneer je bij dit hotel naar binnen treedt, lees je op de deur ‘If we would be any closer to the sea, we would be in it’. Bij hoog water klotst het water nog geen twee meter van je balkon. Bij laagwater heb je een strand voor je van 400 meter in één van de mooiste baaien van het eiland.

Eten & drinkenHet niveau van de restaurants op Jersey is hoog. Heel hoog. Heeft ongetwijfeld iets te maken met de alom aanwezige financiële sector. Zelfs Fish ’n Chips zijn hoogstandjes. En prijzen vallen mee. Ook omdat Jersey geheel BTW-vrij is.

Page 59: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 59

COLUMN |BOB JONG

Registeraccountant Bob Jong is partner van Phidra Accountants & Adviseurs. In Tabaktueel deelt hij fiscale tips en aandachtspunten voor uw boekhouding.

De overheid doet haar bestNu we ons opmaken voor het voorjaar, weten consumenten de weg hopelijk weer te vinden naar de winkelstraten van Nederland om de economie een groeispurt te geven. Ook de overheid doet haar best om met een aantal maatregelen het midden- en kleinbedrijf te helpen.

Extra kredietsteunOndernemers in het MKB kunnen nog steeds maar moeilijk aan krediet komen. Daarom zijn de financieringsmogelijkheden voor het bedrijfsleven via overheidskredieten tijdelijk uitgebreid. Zo is de Borgstelling MKB-Kredieten (BMKB) verruimd tot 31 december 2014. Sluit u als bestaand bedrijf bij de bank een lening af van maximaal 200.000 euro, dan staat de overheid nu borg voor 67,5 procent. Dit was 45 procent.

Speciaal voor ondernemers die een financiering nodig hebben en niet bij de bank terecht kunnen, is er sinds begin november 2013 het nieuwe MKB-krediet van Qredits. Dit is een zakelijke lening aan startende en bestaande ondernemers in het MKB van minimaal 50.000 en maximaal 150.000 euro.

Collectieve pensioenregeling voor zelfstandigenEr komt mogelijk een collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). De details worden nog uitgewerkt, maar de hoofdlijnen zijn al wel bekend. Het moet vooral een flexibele regeling worden, waar de zelfstandige vrijwillig in en uit kan stappen en zelf de periodieke inleg kan bepalen. Er is sprake van een van tevoren bepaalde uitkeringsduur. Er wordt dus geen levenslange uitkering verzekerd.Neemt u straks deel aan deze pensioenregeling, dan mag u bij arbeidsongeschiktheid uw pensioen opnemen, zonder dat er revisierente verschuldigd is. Het is de bedoeling dat de collectieve pensioenregeling op 1 januari 2015 van start gaat.

Btw-heffing privégebruik autoDe btw-heffing over het privégebruik van de auto van de zaak staat al enkele jaren ter discussie. De Belastingdienst heeft aangekondigd dat ondernemers die bezwaar hebben ingediend tegen de btw-heffing privégebruik auto over 2010 en eerder, binnenkort een brief kunnen verwachten. Omdat de Hoge Raad heeft geoordeeld dat deze btw-heffing niet in strijd is met het Europese recht, zullen de bezwaren worden afgewezen. In de brief zal de Belastingdienst u daarom verzoeken om uw bezwaar in te trekken.

Mocht u een dergelijke brief ontvangen, neem dan eerst contact op met uw adviseur. Afhankelijk van de situatie kan het verstandig zijn om de bezwaarprocedure toch voort te zetten. Dit hangt met name af van de werkelijke autokosten en de daadwerkelijke omvang van het privégebruik ten opzichte van de forfaitaire berekening.

Nieuwe onlinedienst voor ondernemersOp 20 januari 2014 is Ondernemersplein.nl van start gegaan. Dit online platform is een samenwerkingsverband van het ministerie van Economische Zaken, de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst, de RDW, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op www.ondernemersplein.nl treft u alle actuele informatie aan van de (semi-)overheid die u nodig heeft om te ondernemen. Van wetgeving tot belastingregels en van subsidies tot branche-informatie.

Bob Jong

Phidra Accountants & Adviseurs

T: 023-5186140 E: [email protected] www.phidra.nl

Heeft u een fiscale vraag?Of Heeft u een financiële kwestie die u wilt

voorleggen voor een bespreking door Bob Jong in Tabaktueel? Mail uw vraag naar [email protected]

Page 60: Tabaktueel maart 2014

60 | Tabaktueel

Maak in Parijs een wandeling door de kronkelige straatjes van Montmartre, en je passeert overal terrassen waar de Parijzenaars gezellig zitten genieten van een drankje en hun sigaret. Wat opvalt is het grote aantal elektronische rokers: dat is in Frankrijk in een paar jaar tijd gestegen naar zo’n 9 miljoen. “Toekomstige generaties kiezen voor een e-sigaret als ze willen gaan roken”, denkt Olivier Sarfati, oprichter en eigenaar van het Franse e-sigarettenmerk Jwell, als hij ons in de Parijse winkel ontvangt. “Mijn moeder staat achter de toonbank van onze eerste winkel in Parijs, maar we hebben ondertussen 210 winkels in heel Frankrijk. Ook openen we nu in rap tempo winkels in Spanje en Nederland. Traditioneel roken is over twee generaties net zo uitgestorven als de dinosauriërs.”

Eigen ontwerpTwee jaar geleden kwam de Franse Sarfati voor het eerst in aanraking met e-sigaretten. “Een vriend van mij was overgestapt van traditionele tabak op elektronisch roken. Hij liet me het model zien dat hij had gekocht. Ik ben productontwerper van huis uit, en was meteen gecharmeerd van de vorm en de mogelijkheden die een e-sigaret biedt. Maar ik vond dat er nog wel wat verbeterd kon worden! Gaandeweg raakte ik gefascineerd door de schoonheid van dit product. Je kunt er zoveel kanten

mee op! Vandaar dat ik de naam Jwell heb gekozen toen ik besloot zelf e-sigaretten en vloeistoffen te gaan produceren. Mijn doel is om met mooie ontwerpen en verfijnde smaken de hoogste kwaliteit op de markt te brengen.”

Unieke eigenschappenElk model dat van de ontwerptafel komt, heeft haar eigen unieke eigenschappen. “Technologie en luxe ontmoeten elkaar. Zo heeft de Max heeft een dubbel reservoir, waardoor je twee smaken tegelijk kunt verdampen”, legt de bevlogen Sarfati uit. “Andere modellen zijn bijvoorbeeld speciaal ontworpen voor dames en weer andere zijn heel plat, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen. Het belangrijkste is dat we ervoor zorgen dat elk model onderscheidend is en iets bijzonders biedt.”

Dat geldt ook voor de vloeistoffen. Olivier Sarfati pakt een klein flesje dat hij openmaakt. De geur van rozen komt vrij: “Deze limited edition, Rose d’Amour, hebben we bijvoorbeeld net voor Valentijnsdag uitgebracht. Een mix van roze grapefruit, rode bloedsinaasappel en rozenextract. We hebben, naast de tabaks- en fruitsmaken, veel van dit soort unieke aroma’s voor de echte gourmands. Van smaaksensaties als ‘purple rain’ tot ‘honeymoon’ en ‘anice

eigenaar Olivier sarfati over het Franse merk Jwell

‘nederlanders kunnen metaal prima onderscheiden van echte juweeltjes’

Bbijzondere modellen, aparte smaken vloeistoffen: hebben we dat al niet vaker gehoord over e-sigaretten? Toch werden we nieuwsgierig naar het Franse merk Jwell, dat hard in europa aan de weg timmert, en reden we naar Parijs voor een gesprek met oprichter en eigenaar Olivier sarfati.

Tekst: eliane mendes

Page 61: Tabaktueel maart 2014

INTERVIEW |E-ROKEN

de Nice’. En alles is verkrijgbaar in drie nicotinesterktes: 0, 0,8 en 1,6 mg/ml. De inspiratie voor het bedenken van geuren haal ik uit het leven, zoals de nieuwe dubbelsmaak appel-guave. Die twee dorstlessende smaken combineer ik zelf graag in een drankje op een warme zomerse dag en vormde zo de inspiratie om er ook een vloeistof van te maken.”

Als parfumDe Franse ondernemer is trots op het team dat het merk in twee jaar tijd heeft opgebouwd met de onderscheidende collecties en smaken. “Het succes van Jwell zit in de fusion, de mix van het team dat hierachter zit: van mijn creatieve input tot de productontwerpers en designers en het team chemici dat de smaken ontwikkelt – een ingewikkelde klus, want het maken van vape-vloeistoffen zit tussen het ontwerpen van een parfum en delicatessen in. We maken tenslotte creaties die zowel je neus als je tong moeten strelen! En al onze vloeistoffen worden gemaakt en gecontroleerd in Frankrijk. Onze fabriek in Angerville ligt net iets onder Parijs.”Veiligheid staat daarbij hoog in het vaandel, benadrukt Sarfati. “Al onze modellen elektronische sigaretten zijn uitvoerig getest. De e-liquids zijn van hoge kwaliteit: ze bevatten polyethyleenglycol (PEG) en de nicotine voldoet qua zuiverheid aan de farmaceutische standaard. We weten precies wat erin zit. En de consument ook, want elk flesje is voorzien van een nummer voor de traceerbaarheid.”

Nieuwe collectieHet team van Jwell is nu druk bezig met de nieuwe collectie modellen en accessoires, die in september verschijnen. Want met e-sigaretten is het net als met mode of sieraden: er valt telkens weer iets te veranderen, passend bij het seizoen, de tijdsgeest en nieuwe behoeften in de nog ontwikkelende markt. “De komende zes maanden willen we minimaal zes nieuwe e-sigaretten ontwikkelen. Graag wil ik een exemplaar in de

winkel brengen dat drie of vier reservoirs heeft, zodat de consument op een gemakkelijke en veilige manier meerdere smaken kan combineren. Daarnaast komen we met een nieuwe lijn bijzondere accessoires. Denk bijvoorbeeld aan halskoorden, etuis, auto-opladers en batterijen met een extra hoge capaciteit.”

Tot slot: de visie van de Fransman heeft in zijn thuisland voor groot succes gezorgd. Hoe zit dat met de Nederlandse markt? Is er nog ruimte voor een nieuwe speler? Olivier Sarfati begint te lachen. “Ik ben ervan overtuigd dat Nederlanders log, klassiek metaal prima kunnen onderscheiden van echte juweeltjes! Elektronisch roken is nog een compleet nieuwe markt. En er moet nog heel veel worden uitgevonden, zowel in exemplaren als in navullingen en accessoires.”

‘Vloeistoffen moeten

zowel je neus als

je tong strelen’

Tabaktueel | 61

Jwell in NederlandJwell kent op dit moment een tweetal verkooppunten, te weten in Alkmaar en Amsterdam. Hier kunt u de smaken zelf ervaren. De Nederlandse website (www.jwellnederland.nl) is gericht op consumenten en heeft een apart gedeelte met informatie voor retail-ers over het shop-in-shopconcept.

Retailer?Vraag naar het shop-in-shopconcept van Jwell! Neem contact op via [email protected] of (072) 511 26 73.

Page 62: Tabaktueel maart 2014

62 | Tabaktueel

WH@ND is een bekende naam. Waar kennen we die van?Directeur Theo Snijder: “Als technisch leverancier van terminals en e-voucher oplossingen voor kassasystemen. Ik heb een IT-achtergrond en na jaren in de directie te hebben gezeten bij CMG (nu Logica/ CGI), ben ik H@ND gestart. In 2000 zijn we begonnen om een elektronische vervanging te bieden voor de beltegoedkaarten. In plaats van een ‘kraskaart’ kreeg de consument voortaan een bon uit een aparte terminal. Het sloeg enorm aan bij de verkooppunten, waaronder veel tabakswinkels en pompstations.”

Hoe kwam dat?“Daar waren meerdere redenen voor. Ten eerste waren er distributieproblemen met de kaarten en als winkelier is niets zo vervelend als ‘nee’ verkopen. Daarnaast lag er natuurlijk een hoop waarde onder de toonbank. Ook was het een hoge voorinvestering, want er waren veel aanbieders en opwaardeerbedragen. En dan was er natuurlijk nog de kans op fraude. Door het automatiseren viel er niet meer te stelen en werd elke transactie traceerbaar, tot aan de winkel en terminal waar hij mee was gedaan.”

Ondertussen verlopen ook de activatie van cadeaukaarten en de uitgifte van Staatsloten geautomatiseerd via het kassasysteem.“Dat klopt, we zijn overgestapt op een compleet geïntegreerde oplossing. Al die losse terminals zorgen alleen maar voor een volle toonbank. Onze geïntegreerde oplossing voor beltegoed is bij veel tabakswinkels inmiddels gemeengoed. Ondertussen hebben we ons productportfolio uitgebreid met onder meer cadeaukaarten en nu dus ook de kansspelen.”

Wat maakte het integreren van de kansspelproducten in het systeem zo lastig?“Beltegoed en cadeaukaarten hebben een emotionele waarde, maar bij een lot is die emotie nog veel hoger. Bij de opdracht van de Staatsloterij gold dan ook dat de technologie waterdicht moet zijn. Dat vertrouwen moet je verdienen. Naast audits en certificeringsprocessen moet het systeem ook voldoen aan zeer strenge normen. Onze volwaardige oplossing hiervoor draait nu sinds oktober 2012 bijvoorbeeld in de PLUS-supermarkten, en is bovendien naadloos aan te sluiten op andere systemen.”

Hoe werkt dat dan?“Onze oplossing bestaat uit modules die we kunnen ontsluiten op het kassasysteem. Door de modulaire opbouw van de oplossing kun je ook snel en gemakkelijk andere diensten en producten toevoegen, bijvoorbeeld tickets, zonder dat je weer een volledig nieuw ontwikkeltraject door moet.”

Handen aan de knoppenWeg met al die losse terminals: technisch leverancier H@ND biedt een geïntegreerd kassasysteem. Overzichtelijk, veilig en gemakkelijk. En: hoe ‘de betaalpaal’ een traffic-trekker wordt.

Tekst: Sam Knap

een geïntegreerd kassasysteem

‘Voor beltegoed en kansspelen geldt dat de technologie

waterdicht moet zijn’

Page 63: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 63

TOONBANK |KASSASYSTEMEN

Wat is het voordeel voor de ondernemer van zo’n geïntegreerd kassasysteem?“Allereerst is het prettig om niet teveel elektrische apparatuur om je heen te hebben. Daarnaast is het gewoon erg veilig. Want een gemiddeld beltegoed is een kassa-aanslag van 13,50 euro, bij een cadeaukaart ligt dat op 20 euro. Een nauwkeurige registratie van dit soort transacties is dus heel belangrijk. Als je die moet activeren via een losse terminal, wordt het niet geregistreerd in je kassa, terwijl dat met een geïntegreerd systeem wel meteen gebeurt. Zo houd je overzicht en voorkom je kassaverschillen of een hoop uitzoekwerk, want de uitdraai van een terminal is weer anders dan van de kassa.”

Daarover gesproken: hoeveel kost het systeem eigenlijk?“De ondernemer betaalt ons een vast bedrag per transactie. Het maakt daarbij niet uit hoe hoog de transactiewaarde is. Wij zijn een provider van een technische dienst en werken dus niet met marges. De marges worden één op één doorgegeven aan de retailer. Dit systeem is transparant. Zijn er vragen over een factuur, dan is elke transactie precies te achterhalen.”

Welke nieuwe ontwikkelingen komen er nog aan?“In een pilot testen we nu projecten op het vlak van loyalty en couponing, loyaliteit en kortingsacties, om te stimuleren dat klanten naar de winkel gaan en blijven terugkomen. Die uitbreidingsmogelijkheid maakt al onderdeel uit van onze dienst, dus er is geen kassa-update of nieuwe licentie voor nodig. De ondernemer heeft ook weinig omkijken naar de uitbaatmogelijkheden, want wij zorgen voor de integratie en controle.”

Kunt u daar voorbeelden van geven?“Een doeltreffende manier is het meeprinten van een kortingsbon bij de kassabon, zoals de Gamma bijvoorbeeld al doet. Maar er is nog veel meer te bedenken, en dat komt er ook aan! Denk aan actiematige campagnes om nieuwe klanten te trekken. Als uniforme groep van winkeliers of winkelketen kun je ook een eigen (elektronische) kaart op de markt brengen waarop de klant punten spaart. Trek vooral gezamenlijk op; iedereen heeft er tenslotte belang bij om klanten te trekken. En te behouden, want dat is minstens zo belangrijk.”

Hebben jullie daar ook oplossingen voor?“Jazeker! De selfservice-terminal kan een echte traffic trekker worden. In allerlei vormen bestaan die al, denk aan ov-chip-oplaadpunten of een pinautomaat. De komende jaren zullen er meer van dit soort terminals bijkomen, bijvoorbeeld van telecomproviders: “Er bestaan al apparaten waar klanten in de winkel zelf hun beltegoed kunnen opwaarderen of hun factuur kunnen betalen. Nu nog per provider, maar ik denk dat dit straks in Nederland ook als geïntegreerd systeem in winkels wordt aangeboden. H@ND verzorgt zo’n service al in een aantal Europese landen, de Verenigde Staten en in Israël. Klanten hoeven daardoor niet meer in de rij te staan, maar komen wel naar de winkel. Handig, toch?”

‘De selfservice-terminal kan een echte traffic trekker

worden’

directeur Theo Snijder van H@Nd

Page 64: Tabaktueel maart 2014

64 | Tabaktueel

In het Prijspaleis, gelegen aan de rand van het Transvaalkwartier, een echte Haagse volkswijk, is het een drukte van belang. Klanten drinken er koffie en thee, praten bij en komen hier voor hun kansspelen. “Het is hier soms net een buurthuis”, lacht eigenaar Patrick Lejewaan, zelf een echte Hagenees. “En dat is prima, want rond een winkel moet beweging zijn. Actie! is mijn motto.”

Die actie brengt de goedlachse eigenaar volop in zijn tent. “Zo organiseren we allerlei spellen, mogen klanten bij besteding van een bepaald bedrag grabbelen, en wie een prijs wint gaat op de foto. Die zet ik op Facebook en op onze website, die daardoor weer druk bezocht worden. Een leuke manier van klantenbinding.”

Creatief zijn, inventief inspelen op trends en meebewegen met de tijd doet de goedgemutste Patrick al sinds de opening van het Prijspaleis in 1997. “De eerste tien jaar ging het allemaal vanzelf. Maar sinds de crisis van 2008 zijn het best moeilijke tijden”, blikt de Haagse ondernemer terug. “Al vroeg ben ik begonnen met bijvoorbeeld het ouderwetse zegeltjes sparen: bij elke vijf euro krijgt de klant een zegel en een volle spaarkaart levert een Staatslot op. Een mooie kans op geluk, net als het Gelukskwartje dat we een paar jaar geleden ingevoerd hebben om meer Lotto-spelers te trekken. Ik gun elke klant zoveel mogelijk prijzen. Inmiddels wordt bij ons relatief veel gegokt. Daarom heeft De Lotto ook dat Rad van

het Prijspaleis

‘Ik gun elke klant zoveel mogelijk prijzen’

In mei 2007 waren we te gast bij het Prijspaleis aan de Terletstraat in Den Haag. Toen al wilde eigenaar Patrick Lejewaan het geluk voor zijn klanten graag een handje helpen. Dat is nog steeds zo, te zien aan het Rad van Fortuin van Lotto dat prominent in de zaak staat.

Tekst en fotografie:

Wilma Gudmundsson

Page 65: Tabaktueel maart 2014

Tabaktueel | 65

HOE IS HET NU MET

Fortuin neergezet. Kleuren raden, draaien aan het rad en de kans op gratis loten zorgen voor veel lol én aanloop in de winkel.”

Illegale circuitTijdens ons bezoek vraagt Patrick een paar keer jongere klanten om hun legitimatie. “Wij proberen ons uiteraard aan de leeftijdscheck te houden. Maar het is wel zuur om te zien dat wij een jongere weigeren, en dat hij bij een zaak verderop wel krijgt waar hij om vraagt. Dat komt omdat de NVWA-inspecteurs alleen winkels controleren die zijn aangesloten bij de NSO. Wie daar geen lid is, staat ook niet op het lijstje van de NVWA. Die zaken lijken nu vrij spel te hebben! De regels zijn ons opgelegd, zonder dat er gekeken is naar welke problemen dat geeft bij de uitvoering. En dat pakt averechts uit; ik merk dat jongeren genoeg wegen vinden om in het illegale circuit toch aan tabak te komen.”

Ook de vele accijns- en prijsverhogingen van de afgelopen jaren werken niet mee.

Patrick: “Zelfs vanuit Den Haag gaan mensen tabak in het buitenland halen. Ze maken er een dagje uit van. Zaterdags wordt er een busje volgeladen, de benzinekosten hebben ze er zo weer uit. Ik geef ze gelijk, maar het leidt wel tot een omzetdaling van 10 tot 15 procent. Ook neemt sinds een paar jaar het aantal Polen en Bulgaren in de wijk toe, en die roken hun eigen goedkope sigarettenmerken.

Hoewel onze klanten over het algemeen wel voor kwaliteitsmerken gaan als Camel en Marlboro, wordt tabaksverkoop voor mij daardoor hoe langer hoe meer een bijzaak. Sigarenliefhebbers komen nog wel graag binnen voor onze eigen trots, de Haagse knakker. Een mooi sigaartje in een houten kistje, niet te duur, én wereldberoemd in Den Haag.”

Keuzes makenHet Prijspaleis bestaat inmiddels zeventien jaar. Patrick is vastbesloten daar nog heel wat jaren aan toe te voegen. Al merkt hij wel duidelijk dat de klant minder te besteden heeft dan in 2007. “Omdat de winkelruimte beperkt is, moeten we keuzes maken. Zo verkopen we nog wel steeds fan-artikelen van ADO, zoals de shawls, petjes en paraplu’s, maar is de waterpijp-hype alweer overgewaaid.”

Ook heeft de winkelier moeten bezuinigen op personeelskosten. “Twee jaar geleden overleed mijn vaste kracht Riens van Seeters. Ik mis hem nu nog. Ik heb geen vervanging voor hem kunnen aannemen. We sluiten nu een halfuur eerder en ik heb hulp van mijn vader Rob en twee parttimers, Geer en Desirée. Gelukkig hebben we veel lol in ons werk, want plezier en humor zijn heel belangrijk in het leven.”

Patrick Lejewaan is er namelijk de man niet naar om bij de pakken neer te zitten. Zijn grootste passie is de muziek. Het liefst is hij achter de toetsen te vinden. Haagse muzikanten als basgitarist Rinus Gerritsen van de Golden Earring en zanger Nicko Christansen van Livin’Blues komen nog wel eens buurten en treden dan ook op. Dat trekt veel bekijks én klanten. Net als de prijzen die hier vallen. September vorig jaar 12.000 en 10.000 euro, en laatst een man die 200.000 euro won. Hij ging gelijk een nieuwe auto kopen. Kijk, daar word ik nou gelukkig van!”

Het PrijspaleisTerletstraat 23

2573 EW Den HaagT: (070) 345 3507

www.prijspaleis.nl

www.gelukskwartje.nlwww.puurhaags.com

Page 66: Tabaktueel maart 2014

‘Juist omdat ik zoveel sport,zit het roken me niet in de weg’

HET LAATSTE WOORD | de klant

Al op jonge leeftijd begon Rick Bruijsten (28) met roken. ‘Voor mij is roken een moment van ontspanning. Zodra ik inhaleer, voel ik de stress uit mijn lijf glippen.’

Eerste sigaret “Ik was elf jaar oud toen mijn neef me aanspoorde om te roken. Lekker vond ik het niet, maar ik voelde me wél ontzettend stoer. Overigens was de tabakswereld me niet vreemd: mijn ouders hadden een winkel in rookwaren. Soms maakt mijn moeder zich zorgen over mijn gezondheid. Ik heb namelijk lichte bronchitis. Ach, ik hoest wel eens, maar verder merk ik er weinig van.”

Merk “Lucky Strike en Chesterfield zijn mijn favorieten. Chesterfield is vrij sterk van smaak; als ik alléén sigaretten van dat merk zou roken, krijg ik last van mijn keel. De afwisseling tussen die merken zorgt voor een echte smaaksensatie.” Vaste prik “Meestal haal ik mijn sigaretten bij Ingrid’s Tabaksspeciaalzaak in Nijmegen. Het is de voormalige winkel van mijn ouders; als kind stond ik er regelmatig achter de toonbank. Hoewel mijn ouders de zaak hebben verkocht en ik inmiddels in Arnhem woon, kom ik er nog steeds graag. Voor mij is het een trip down memory lane.” Frequentie “Het moment waarop ik mijn eerste sigaret opsteek, verschilt nogal. Soms begint mijn werkdag om vijf uur ’s ochtends, op andere dagen sta ik pas om half acht op. Ik ben tapwacht en bezoek verschillende kroegen om de leidingen van de taps te spoelen. Toch is dat niet per se een voordeel als het op roken aankomt, want niet alle kroegen hebben een rookruimte.” Sporten “Binnen mijn American Football-team ben ik de offensive tackle. Simpel gezegd moet ik de tegenstander blokkeren zodra hij in de buurt komt. Tijdens een training of wedstrijd trek ik behoorlijk wat sprintjes. Het grappige is dat het roken geen invloed heeft op mijn conditie. Juist omdat ik zoveel sport, zit het roken me niet in de weg. Ik denk dan ook absoluut niet aan minderen.”

Rookmoment “Zodra ik inhaleer, voel ik de stress uit mijn lijf glippen. Na afloop van een training is er niets fijner dan een biertje en een sigaret met mijn teamgenoten. Staan we daar met z’n allen een beetje in onze sportkleding te roken.”

Tekst en fotografie: Mirthe Diemel66 | Tabaktueel

Page 67: Tabaktueel maart 2014

De advertentie van deze fabrikant is niet zichtbaar vanwege

bepalingen uit de Tabakswet rond reclame van tabaksproducten

Page 68: Tabaktueel maart 2014

RED BULL ZERO CALORIEs.

ALLÉÉN MAAR VLEUGELs.