Band (maart 2014)

8
België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2000 Antwerpen X P106314 Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 Essen Jaargang 16, nummer 1 (maart - april - mei 2014) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected] band Je kan met het opvoedingspunt iedere eerste en derde maandag van de maand een afspraak maken tussen 17 en 19 uur. Hiervoor kan je heel de week bellen naar tel. 03 270 06 70. Sinds januari 2011 vond je het opvoedingspunt in het gemeentehuis van Essen. Vanaf 1 januari 2014 maakt het deel uit van het “Huis van het Kind” aan het Ker- keneind. Daar kan je terecht voor gratis advies die te maken hebben met ‘opvoeden’ en word je professioneel geholpen en/of doorverwezen naar de juiste diensten. Vanaf nu wordt er enkel nog gewerkt op afspraak. Met deze andere manier van werken hoopt het opvoedingspunt beter zichtbaar te zijn in de gemeente en beter samen te werken met de andere diensten in het Huis van het Kind. Het consultatie- bureau van het Jonge Kind, het bureel van de Buitenschoolse Opvang IBO Dolfijn en de Dienst voor Onthaalouders bevinden zich immers ook aan het Kerkeneind aan het OCMW-gebouw. Imelda Schrauwen Opvoedingspunt onder nieuw dak

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW-Essen

Transcript of Band (maart 2014)

Page 1: Band (maart 2014)

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2000 Antwerpen XP106314

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 EssenJaargang 16, nummer 1 (maart - april - mei 2014)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected]

band

Je kan met het opvoedingspunt iedere eerste en derde maandag

van de maand een afspraak maken tussen 17 en 19 uur.

Hiervoor kan je heel de week bellen naar tel. 03 270 06 70.

Sinds januari 2011 vond je het opvoedingspunt in het gemeentehuis van Essen. Vanaf 1 januari 2014 maakt het deel uit van het “Huis van het Kind” aan het Ker-keneind.Daar kan je terecht voor gratis advies die te maken hebben met ‘opvoeden’ en word je professioneel geholpen en/of doorverwezen naar de juiste diensten.Vanaf nu wordt er enkel nog gewerkt op afspraak. Met deze andere manier van werken hoopt het opvoedingspunt beter zichtbaar te zijn in de gemeente en beter samen te werken met de andere diensten in het Huis van het Kind. Het consultatie-bureau van het Jonge Kind, het bureel van de Buitenschoolse Opvang IBO Dolfijn en de Dienst voor Onthaalouders bevinden zich immers ook aan het Kerkeneind aan het OCMW-gebouw.

Imelda Schrauwen

Opvoedingspuntonder nieuw dak

Page 2: Band (maart 2014)

2 BAND | MAART 2014

Beleid Belicht

soneelskost. Die haal je er niet zomaar uit door de aantrekkings-kracht van het bad te verhogen, eerder integendeel zelfs. Renda-biliteit is daarbij immers niet de hoofdreden, maatschappelijke baten mogen geld kosten.

TegemoetkomingDe sluiting van het zwembad wordt voorzien voor einde juni 2015. In tussentijd zal een begeleidingspakket worden uitge-werkt. Hiervoor spiegelen we ons aan gemeenten die vandaag ook geen zwembad hebben, zoals bv. Brecht en Wuustwezel.

De scholen zijn veruit de grootste gebruikers van het zwembad. De eindtermen op het vlak van zwemmen zijn eerder beperkt. In de praktijk is het wel zo dat de scholen van het gemeentelijk zwembad gebruik maken ter compensatie van de eigen sportin-frastructuur. Dat is goed, want op die manier droeg de gemeente er al jaren toe bij dat de Essense scholen effectief voor hun sport gefaciliteerd werden. Ook in de toekomst willen we daarom de scholen blijven helpen en zullen we hen begeleiden naar andere zwembaden, bijvoorbeeld in Roosendaal. Zij zullen hiervoor een tegemoetkoming krijgen van de gemeente, naar het voorbeeld van Wuustwezel.

De Essenaren zullen in de toekomst een tegemoetkoming krij-gen voor hun zwembeurten elders. Ook dit gebeurt vandaag al in Wuustwezel. Zo zullen in de toekomst ook de Essenaren, die vandaag al eerder recreatief gaan zwemmen, in andere zwem-baden worden ondersteund. Dat is tot nu toe nog niet het geval.

Ik hoop dat ik met deze toelichting een beeld heb gegeven van de reden waarom de sluiting in onze ogen verantwoord is. Verantwoord, echter ook wel met spijt in het hart!

Gaston Van Ticheltburgemeester

De sluiting van het zwembad komt in feite neer op de keuze om niet te investeren in een nieuw zwembad. Deze keuze is na veel wikken en wegen gemaakt, nadat alle andere opties grondig bekeken werden en alle alternatieven onderzocht. Ik geef daar-over graag een woordje meer uitleg.

Het zwembad is meer dan 40 jaar oud. Al die jaren werd het goed onderhouden en ook nog recent werden nogal wat inves-teringen gedaan in een nieuwe pomp. Men stelde echter ook betonrot vast in de zwembadkuip. Bovendien worden alsmaar strengere eisen opgelegd op het vlak van gezondheid, hygiëne en milieuvoorschriften. Daardoor is de houdbaarheidsdatum van het zwembad in bouwtechnisch opzicht bereikt, misschien zelfs overschreden. Indien we meer dan één miljoen euro investeren, zou de houdbaarheidsdatum iets kunnen verlengd worden. Dat is echter wel erg veel geld per jaar.

KostprijsEen structurele oplossing kan enkel bereikt worden door de bouw van een nieuw zwembad. Dit kost al gauw – voor een een-voudig instructiebad zoals vandaag - tussen de 4 en 5 miljoen euro. Nieuwe zwembaden worden dan ook niet meer gebouwd voor een schaalgrootte van ongeveer 18.000 inwoners. Zeker niet omdat in de nabijheid al vele andere zwembaden gelegen zijn (Hoogerheide, De Stok, ...). Samenwerking met andere gemeen-ten en/of met private uitbaters is dan ook niet mogelijk geble-ken. Ook niet in het sportpark, gecombineerd met de bouw van de sporthal.

Slechts in tweede orde was de stijgende exploitatiekost een argument om niet meer te investeren. Het zwembad heeft een exploitatieverlies van ongeveer 380.000 euro per jaar. Misschien dat dat verlies kan beperkt worden door investeringen in ener-giezuinigere installaties, maar je blijft zitten met een structureel verouderd gebouwd. De grootste kost is echter uiteraard de per-

Het nieuws dat het zwembad midden 2015 zou sluiten, was voor velen geen verrassing, maar kwam bij sommigen toch hard aan. Iets wat reeds meer dan 40 jaar een evidentie is, schaf je zomaar niet af. Het zwembad middenin het centrum van Essen bewees in al die jaren veel goede diensten.

Waarom sluit het zwembad?

Page 3: Band (maart 2014)

3BAND | MAART 2014

Naar jaarlijkse gewoonte hield ACW-Essen op 24 januari een nieuwjaarsreceptie voor de vrijwilligers van de deelorganisatie. De talrijke opkomst van bijna 100 mensen deed ons deugd.

Bedanking voorvrijwillige inzet

Als gastsprekers verwelkomden we Vlaamse parlementsleden Nahima Lanjri (zie foto) en Dirk de Kort. Nahima sprak over armoede en pensioenen. Ook onze burgemeester Gaston Van Tichelt nam het woord over onze warme gemeente Essen. Dank zij de vele vrijwilligers houden we onze gemeente warm en blijven we aan-dacht houden voor onze medemensen. Onze vrijwilligers zijn het sociaal kapitaal van onze gemeente.

Na nog enkele uren gezellig samen zijn met een hapje en een drankje, ging ieder tevreden naar huis. ACW-Essen dankt alle helpers langs deze weg hartelijk om deze gezellige avond mogelijk te maken.

Jan

Page 4: Band (maart 2014)

4 BAND | MAART 2014

Blij met: Door de realisatie van de wet op gezinshereniging komen er duidelijkere spelregels en sluiten we misbruiken uit. Op sociaal vlak ben ik fier op de uitbreiding van het ouderschapsverlof naar vier maanden en op mijn wet ter bescherming tegen ontslag bij vaderschapsverlof. Ik pakte ook de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan.

Kijkt uit naar: Verder timmeren aan een socialere samenleving met kansen voor iedereen, de nodige bescherming en ruggensteun voor wie het nodig heeft.

ACW maakt er een punt vanNahima Lanjri

Zet in op: Als parlementslid maakte ik de voorbije tien jaar werk van een beter evenwicht tussen arbeid en gezin met o.a. tijdskrediet, ouderschaps- en hospitalisatieverlof voor wie een ziek kind heeft. Ik zette me in voor armoedebestrijding. De laagste pensioenen en uitkeringen stegen met de welvaart. De Inkomensgaratie voor Ouderen werd hervormd en het OMNIO-statuut is aangepast zodat meer mensen met een klein inkomen een verhoogde tegemoetkoming krijgen voor hun ziektekosten.

Blij met: De spitsstrook van de kleine ring tot Wommelgem en de aanleg van een nieuwe spitsstrook langs de E19. De verhoging van de inkomensgrenzen bij sociale huisvesting zodat bijvoorbeeld een beginnende leerkracht daar nu ook voor in aanmerking komt. Een verdubbeling van het renovatiebudget voor sociale huisvesting.

Kijkt uit naar: Verderzetten van onze mobiliteitsvisie, fietssnelwegen, aanleg van goede randparkings rond steden en kwaliteits-volle bussen op overrijdbare busbanen.

Dirk de KortZet in op: Het verbeteren van de mobiliteit in en rond Antwerpen met realisaties zoals bijkomende tram-verbindingen in de stad en dubbel gelede bussen in de rand, bouw van de Deurgancksluis en verhoging van de bruggen aan het Albertkanaal, waardoor meer vervoer over water kan. Maatregelen zoals weefstrook bij congestiepunten en dynamische verkeersborden waardoor met de huidige infrastructuur meer verkeer verwerkt wordt. Inzet op voetganger en fietser met een voorstel van decreet trage wegen en de fiets als volwaardig transportmiddel.

Blij met: De extra plaatsen in de kinderopvang. Zowel de groepsopvang als het aantal individuele onthaalouders is blijven groeien. In onze provincie gaat dit over een groei van 1900 naar 2387 opvangplaatsen voor baby’s en peuters.

Kijkt uit naar: Het verder ontwarren van de mobiliteitsknoop in en rond Antwerpen. Onder andere door in te zetten op openbaar vervoer blijft de stad voor iedereen bereikbaar. Daarnaast kan het niet dat er kinderen zijn die niet zeker zijn van een plek op de schoolbanken. Dit dossier krijgt van mij veel aandacht.

Caroline BastiaensZet in op: Als Antwerps politica ben ik sowieso bezig met de problemen die elke Antwerpenaar wakker hou-den, namelijk mobiliteit, kinderopvang, onderwijs en betaalbaar wonen. Als lid van de commissies mobiliteit en wonen kan ik mijn bijdrage leveren om de gevoeligheden in deze thema’s te blijven aankaarten. Iedereen heeft recht op een eigen woning. Dit betaalbaar maken en houden is voor mij essentieel.

Blij met: De tweede druk van mijn boek ‘In de machinekamer van de politiek’! Ik vertel het verhaal van de staatshervorming, maar dan van achter de schermen. Ik verkoop het boek via [email protected] voor 10 euro en geef daarvan 1 euro aan Welzijnsschakel Den Draai uit Heist-op-den-Berg. Zo slaan we twee vliegen in een klap.

Kijkt uit naar: De opening van grote gebouwen ervaar ik als een beloning voor veel werk in de schaduw. We openden dit jaar al twee nieuwe gevangenissen: Marche en Beveren. Dit voorjaar volgen nog Leuze en Gent. Op 24 februari legde ik ook de eerste steen van het FPC Antwerpen op Linkeroever. Dit gespecialiseerd centrum sluit geesteszieke criminelen op zorgt tegelijk ook voor behandeling.

Servais VerherstraetenZet in op: De afronding van de staatshervorming. In december stemden we de laatste wetten. BHV is einde-lijk gesplitst en Vlaanderen krijgt 12 miljard extra bevoegdheden. Nu worden die wetten in de praktijk omge-zet: gebouwen, dossiers, computers, ambtenaren, ... moeten worden overgedragen. De staatshervorming is dus zeker niet afgerond nadat de parlementairen op het knopje hebben geduwd.

Page 5: Band (maart 2014)

5BAND | MAART 2014

agendaDinsdag 1 aprilOntbijt- en avondfilm: Het VonnisOude pastorijFemma Centrum –tel. 03 667 26 48

Donderdag 3 april Kruidenverwennerij voor het lichaam19.30 uur, parochiezaal Essen-Heikant Femma Heikant – tel. 03 667 53 54

Maandag 7 aprilBloemschikken19.30 uur, PC WildertFemma Wildert – tel. 03 667 51 26

Woensdag 23 april Kookdemo: Veggiedag 19.30 uur, parochiezaal Heikant Femma Heikant – tel. 03 667 53 54

Zaterdag 26 aprilStart ‘Met belgerinkel naar de winkel’Doe mee in Essen

Zondag 27 aprilWandeling klein schietveld Brasschaat13 uur, parking HeuvelpleinPasar – tel. 03 667 26 33

Dinsdag 6 mei Culturele trip naar AntwerpenFemma Heikant – tel. 03 677 30 13 Vrijdag 16 meiFakkeltheater: Calendar girls18.30 uur, St. JanspleinInfo: tel. 03 667 57 05

Zondag 25 meiWandeling Zandhoven12.30 uur, parking HeuvelpleinPasar – tel. 03 667 26 33

Zondag 1 juniPruuverkensroutePasar – tel. 03 663 43 98

Woensdag 18 juni Zuiders koken in 30 minuten 19.30 uur, Parochiezaal HeikantFemma Heikant – tel. 03 667 64 64

Zondag 22 juniWandeling met zingende stadsgids14 uur, AntwerpenPasar – tel. 03 663 43 98

De plaatselijke afdeling KVG-Essen heeft jaarlijks drie feesten, een tweetal uitstappen met liftbus, negen bezigheidsateliers samen met ’t Gasthuis, midweek aan zee en deelname aan regionale activiteiten zoals de sportdag en muzikale show.

Voor al deze activiteiten betalen zij vanuit de kas het speciale vervoer: mindermobie-lencentrale en handicar. Ze moedigen het gebruik van de belbus aan om de drempel te verlagen tot het zelfstandig gebruik van dit vervoer. Zo willen ze voorkomen dat mensen thuisblijven bij gebrek aan aan-gepast vervoeren omwille van de kosten.

KVG haalt zijn spaarcenten van de gemeentelijke toelage, een klein procent op het lidgeld en vooral van het pannen-koekenkraam en de jenevertoog op de jaarlijkse paasmarkt. Een klein bedrag verkrijgen ze van de pannenkoekenbak op de tentoonstelling van Magelanica en op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. De kas wordt dus eigenlijk door bestuurs-leden bijeen geharkt.

Het bestuur probeert elke maand te ver-gaderen om alles te plannen en uit te wer-ken. Voor de bezigheidsateliers is vaak een heleboel voorbereiding nodig: materiaal verzamelen, voorbereiden en uitproberen.

Kerstmis en Pasen betekent ook een ca-deautje en een tombola. Alles aankopen en inpakken, zaal klaarzetten en versie-ren, wijn en koffie schenken, hulp bij het eten, mee animatie verzorgen, opruimen,

vervoer regelen, ... het komt er allemaal bij kijken.

Per jaar worden er een 8-tal nieuwsbrie-ven aan huis gebracht. De reizen en de midweek vragen veel begeleiding, hulp bij maaltijden, verzorging, beheer van zakgeld, ...

De jongeren hebben zich verenigd in een fuifploeg onder leiding van Sara Van Staen en Ann Thoné: de Membafuiven in Govio - Kalmthout (Mensen Met Bijzondere Aan-dacht).

In 2013 ging de droom van de familie Ko-remans in vervulling: de eerste truckrun werd gehouden. Trucker Peter Goorden was bij het opstellen van de planning betrokken, maar is spijtig genoeg veron-gelukt bij zijn werk. Een 50-tal trucks reed met politiebegeleiding door de streek en nadien werd er gefeest in een tent op een weide van de familie Peeters. De plannen voor 2014 zijn al volop aan het lopen.

Alle bestuursleden dragen bij in het werk. Iedereen heeft andere mogelijkheden en talenten en samen maken we er het beste van sinds het kerstfeest van 2004. Zij vie-ren dus dit jaar hun tiende kerstfeest.

een bloemeke voor

KVG(Katholieke Vereniging voor Gehandicapten)

Info:Thérèse Serrientel. 03 677 36 [email protected]

Page 6: Band (maart 2014)

6 BAND | MAART 2014

ACW voert met de campagne ‘Op de kop gevallen’ acties om meer mensen op de fiets te krijgen of te voet hun korte verplaatsingen te laten maken. Als we meer fietsers en voetgangers willen, moet het verkeer ook veiliger worden zowel naar het gedrag van weggebruikers als de infrastructuur. Trage wegen vormen daarbij een belangrijk onderdeel.

Trage WegenWerk maken van

Het trage wegennetwerk omvat alle wegen, paadjes of jachtpaden die niet gebruikt worden voor gemo-toriseerd verkeer zoals voetgangers en fietsers, eventueel met uitzondering van landbouwvoertuigen. Verhard of onverhard, breed of smal: een trage weg kan alle vormen aannemen. Of een weg traag is, hangt uitsluitend af van de gebruikers.

liteitsplan,’ stelt Dirk. ‘Het is herzienbaar omdat nooit gebruikte tracés moeten kunnen verdwijnen, ligging van bestaan-de wegen worden verlegd en nieuwe wegen op nieuwe trajecten moeten kun-nen ontstaan. De procedure van het mo-biliteitsplan garandeert de autonomie van de gemeentes met toezicht vanuit de provincies.’

DuidelijkheidHet gemeentelijk plan moet vastleggen welke trage wegen open zijn en welke wegen door niet-gebruik definitief ge-sloten zijn. Dirk: ‘De grijze zone waarin gebruiker of eigenaar het (niet-)gebruik moet aantonen, met wisselende recht-spraak, behoort dan definitief tot het verleden. De voorgestelde gemeentelijke procedure moedigt bovendien inspraak en breed overleg aan, zonder extra werklast voor de gemeentelijke overheid.

Na vele jaren werk kunnen we vanuit onze CD&V-fractie een voorstel van decreet met een toekomstgerichte en werkbare methode op tafel leggen. Lokale besturen waren al lange tijd vragende partij voor duidelijkheid.

Het politieke debat is gestart in het Vlaams Parlement. Hoorzittingen zullen zeker nodig zijn want het is een gevoelig thema, tegelijk soms zeer technisch en specialistisch. Er moet ook blijken of er een meerderheid voor gevonden wordt, dan wel of een amendering tot een meer-derheid kan leiden. Enkele mensen staken hun nek uit en werkten hard aan een toe-komstgerichte visie voor de trage wegen in Vlaanderen. Een oefening met heel veel afwegingen en met één hoofdbekommer-nis: de trage wegen de plaats geven in de 21ste eeuw die ze verdienen,’ aldus Dirk de Kort.

Eind vorig jaar legde ACW-mandataris Dirk de Kort - samen met een aantal andere CD&V-Vlaams parlementsleden - een voorstel van decreet neer rond de opmaak van het plan Trage Wegen. Het maakt een moderne omgang met ons trage wegennetwerk mogelijk.

Dirk de Kort: ‘Dit netwerk is zeer belang-rijk voor lokaal woon-werkverkeer en voor recreatief gebruik. Het is een basisschakel in een lokaal mobiliteitsbeleid om de ver-schillende verkeersstromen van fietsers en wandelaars enerzijds en gemotoriseerd vervoer anderzijds veilig naast elkaar te laten bestaan. Zo loopt bijvoorbeeld het fietsknooppuntennet in onze provincie voor 80-90% over trage wegen.’

Verouderde wetgevingDe huidige toestand wordt gekenmerkt door rechtsonzekerheid voor gebruikers, lokale besturen en eigenaars. Dit komt door een achterhaalde wetgeving uit 1841. Wellicht één van de oudste wetge-vende teksten die in Vlaanderen nog van toepassing is.‘Het nieuwe decreet voorziet in gemeen-telijk plan trage wegen dat onderdeel is van het bestaande gemeentelijke mobi-

Trage wegen hebben vanuit verkeersveilig-heid en mobi-liteit een grote meerwaarde.

Dirk de Kort

Page 7: Band (maart 2014)

7BAND | MAART 2014

Deelname: 7 euro

Inschrijven vanaf 1 tot 24 mei:- VVV de Tasberg - www.vvvessen. be tel. 03 677 19 91- www.pasar.be/essen tel. 0478 59 49 25

Vlug zijn is de boodschap want er worden maar maximum 500 deelnemers toegelaten.

Zondag 1 juni organiseert Pasar Essen al weer de vierde 4e keer de Pruuverkesroute. Een gezellige gezinsfietstocht van 31km met talrijke pruuverkes onderweg. Ook dit jaar kunnen wij weer reke-nen op de samenwerking met VVV de Tasberg en de Landelijke Gilden.

Na het grote succes van vorig jaar hopen we opnieuw op mooi fietsweer en de kaap van 500 deelnemers te bereiken. De laatste jaren is de Pruuverkesroute immers bijzonder populair. De tocht verloopt meestal langs rustige en verkeersarme wegen en on-derweg wordt men weer verwend met talrijke Pruuverkes.

Start en aankomst liggen dit jaar aan het G.C. de Oude Pastorij. Daar krijg je ook het laatste Pruuverke en kan je nadien nog na-genieten van een frisse pint op een hopelijk zonnig terras.

Gezinsfietstochtmet proevertjes

ACW wil met het project “Op de Kop Gevallen” ruim aandacht besteden aan onze voetgangers en fietsers in het verkeer. Een goede infrastructuur is vaak een eerste vereiste om zachte weggebruikers hun plaats te geven in het verkeer. Burgemeester Gaston Van Tichelt is dit project zeer genegen. Hij wil zo maximaal mogelijk het STOP-principe in de gemeente toepassen. Dit betekent dat in het verkeer eerst aandacht gaat aan Stappers en Trappers, vervolgens het Openbaar vervoer en tenslotte het Privaat vervoer. Met de inhuldiging van het nieuwe fietspad aan de Nieuwmoersesteenweg wilden we daarom onze burgemeester graag het VIP-certificaat van “Op de Kop Gevallen” overhandigen.

Page 8: Band (maart 2014)

8 BAND | MAART 2014

ACW werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.

DVV-agent in Essen:Stationsstraat 522910 Essen

Plaats: Rex – Spoorwegstraat 11 – EssenMeer info: Monique Versmissen – 03 677 34 25

MAANDAGINTERACTIEF PRAATCAFE

31 MAART

20 UURMet Dirk de KortVlaams volksvertegenwoordigerSchepen Brasschaat

Met Nahima LanjriFederaal volksvertegenwoordiger

Districtsraadslid BorgerhoutIedereen welkom

Gratis toegang

Betaalbaarwonen

De woonbonus wordt een Vlaamse bevoegd-heid. Een eigen wo-ning verwerven wordt voor velen financieel onmogelijk. Heel wat mensen komen net niet in aanmerking voor sociale woningbouw. Onze gronden worden schaars. Welke alterna-tieven zijn voorhanden?

Pensioenen

Het wettelijk pensioen staat onder druk door de toenemende vergrij-zing. Privaat pensioen-sparen werd een evi-dentie. Ben ik nog zeker van mijn pensioen? Is onze sociale zekerheid toereikend?

Het huis vanhet kind

In een gemeente zijn verschillende voorzie-ningen uitgebouwd rond de zorg en opvang van kinderen. Het huis van het Kind wil al deze diensten bundelen. Hoe werkt dit?

Een organisatie van