Hovelinken (maart 2014)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jos Peeters, Beekhoekstraat 48, 2540 Hove Jaargang 6, nummer 1 (maart - april - mei 2014) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] Graag vooraf melden: [email protected] - 0492 979 080 Gastspreker Bea Cantillon over ‘Kansen voor solidariteit’ Gastoptreden van Jokke Schreurs en Ariadne met levende jukebox ‘U vraagt, zij spelen’ Zaterdag De Markgraaf - Kapelstraat 8 - Hove 24 mei - 19 uur Rerum Novarum-viering in tegenstroom België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P908006 hovelinken Foto: Martine Coene

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW-Hove

Transcript of Hovelinken (maart 2014)

Page 1: Hovelinken (maart 2014)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jos Peeters, Beekhoekstraat 48, 2540 HoveJaargang 6, nummer 1 (maart - april - mei 2014)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

Graag vooraf melden:[email protected] - 0492 979 080

Gastspreker Bea Cantillon over‘Kansen voor solidariteit’

Gastoptreden vanJokke Schreurs en Ariadne

met levende jukebox‘U vraagt, zij spelen’

Zaterdag

De Markgraaf - Kapelstraat 8 - Hove

24 mei - 19 uur

Reru

m N

ovar

um-v

ieri

ngin

tege

nstr

oom

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP908006hovelinken

Foto: Martine Coene

Page 2: Hovelinken (maart 2014)

2 HOVELINKEN | MAART 2014

• de bevraging rond de evaluatie van de dorpskern ondertussen al enige tijd is afgerond. Het is nu aan het gemeentebestuur om een synthese te maken en zo gewenst een aantal aanpassingen voor te stellen. We hopen dat het geen nattevingerwerk wordt. Best laat het bestuur zich hierbij ondersteunen door enige externe professionele deskundigheid. Het is immers niet denkbeeldig dat een geïsoleerde niet voldoende afgewogen ingreep, het totale concept op de helling plaatst.• Okra-Hove weerom een aantal interessante activiteiten plant. Zo is er op 23 april een operettebezoek (tel. 0474 938 521) en op 14 mei een busuitstap op verkenning door de provincie Namen (tel. 03 455 10 55).• het hekwerk rond de Hovese Sint-Laurentiuskerk tijdens een lezing op de Dag van de Openbare Ruimte 2014 op de Heizel nog maar eens heel uitdrukkelijk én positief in beeld kwam. Het blijft wachten op het ogenblik waarop de afschuwelijke betonblokken uit de kerkomgeving verdwijnen.• het fietspad langs de Parklaan vernieuwd wordt. Wij hopen op een duurzame invulling. Mogen we ook dromen van een fietspad langs de Geelhandlaan?• er drieduizend bezwaarschriften ingediend werden tegen de helihaven in Lint. Afwachten hoe dit dossier verder loopt?• het bij KBW-Hove nooit echt stil is. Zaterdag 26 april is er in de Markgraaf een tweedehands boekenbeurs en zaterdag 24 mei (jawel, dag van Rerum Novarum Hove) is er de ondertussen traditionele garageverkoop!• je Hovelinken ook digitaal kan bekomen. Gewoon je e-mailadres doorgeven via [email protected].

Wist je dat ...Hovese ACWeetjes

Bea Cantillon is gewoon hoogleraar en directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck aan de Universiteit Antwer-pen. Ze studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen en startte haar onderzoeksloopbaan aan het centrum in 1979.

Ze doceert over de welvaartstaat, armoede, sociale ongelijkheid en het sociaal beleid in België en Europa. Een citaat van Bea Can-tillon (De Standaard 17 oktober 2013): ‘Vroeger keken we met afgrijzen naar de Verenigde Staten waar de liefdadigheidsinstel-lingen floreerden bij gebrek aan sociaal vangnet. Dat is in ons land ook in versneld tempo aan het gebeuren.’

Zaterdag 24 mei, vooravond van ‘de moeder aller verkiezingen’, wil zij ons graag toespreken onder de titel ‘kansen voor solida-riteit’, waarbij alvast de toekomst van onze sociale zekerheid, met zijn verschillende uitzichten, voluit in beeld komt. Vanuit haar inhoudelijke en wetenschappelijke competentie kan zij het belang van de te maken maatschappelijke keuzes, beter dan wie ook, helder duiden. Alvast een toespraak om naar uit te kijken.

Een jukebox kennen we allemaal nog wel. Een levende jukebox is nog net iets anders. Het werkt net als een mechanische jukebox. Enkel de bediening wijkt af. U hoeft er geen geld in te steken. Uit een lange lijst van honderden nummers kiest u een titel, meldt dit aan de muzikanten en hopla, zij spelen uw favoriet nummer.

Jokke Schreurs, gitarist en zangeres Ariadne Van den Brande, twee muzikale omnivoren (en toptalenten), staan onder het motto ‘U vraagt, wij zingen’ borg voor een kwaliteitsvolle invul-ling. Zij spelen wat het publiek graag hoort. Bekende, maar ook (bijna) vergeten liedjes van toen en van nu. In het Nederlans, En-gels, Frans, Italiaans, ... of instrumentaal. Van John Lennon over Leonard Cohen en Elvis Presley tot Rocco Granata. Kiest u liever voor Piaf, Brel of Bécaud, of nog voor Boudewijn De Groot, Wan-nes Van de Velde, Raymond van het Groenewoud of Ann Christy?

Aan u de keuze. Twijfel niet, kom op 24 mei naar De Markgraaf en laat u zondermeer muzikaal verwennen.

Jokke Schreursen Ariadne Van

den Brande

BeaCantillon

Te gast in Hove op 24 mei

Page 3: Hovelinken (maart 2014)

3HOVELINKEN | MAART 2014

Wim, stel jezelf en je gezin even voor?Ik ben 31 jaar en groeide op in Mortsel waar ik actief was als jeugdraadvoorzit-ter en scoutsleider. Ik studeerde Politieke Wetenschappen aan de UA. Samen met mijn vrouw Rosien ben ik papa van Siebe (2010) en Sam (2012). Sinds 2010 wonen wij in Hove. Ik werk als beleidsregisseur integratie aan de stad Antwerpen en in de avond-nachtshift wissel ik tussen pampers en politiek.

Een betaalbare woning vinden in Hove is voor vele jonge gezinnen niet evident. Hoe is het jullie wel gelukt? Toeval of bewuste keuze?Die twee kwamen hand in hand. We hadden een lang verlanglijstje, maar ge-lukkig ook de moed om van nul te renoveren. Dat maakt de keuze wat groter. Het werd een project waar we drie jaar hard aan werkten. Het zal je niet verba-zen dat betaalbaar wonen voor mij een politiek speerpunt is.

Ik heb het gevoel dat jullie zich echt thuis voelen in Hove. Als jong gezin loopt dat vlot? Hove voelde aan als thuiskomen. Zeker na een boeiende tussenstop in Antwer-pen. Mijn vrouw heeft hier gewoond en school gelopen. Ik kwam hier zelf veel in het gemeentepark spelen.

Ondertussen ben je als lokaal CD&V-voorzitter behoorlijk actief. Waarom nam je die verantwoordelijkheid op? Mijn nog relatief korte levenswandel is er altijd een geweest van engagement en gedrevenheid, van inzet voor anderen ... kortom van politiek.

Politiek blijft voor velen wat ‘vies’? Hoe kijk je daar tegenaan? Politiek is voor mij een dynamisch proces op zoek naar verbeteringen. Ik bekijk het als het ‘upgraden’ van de samenleving. Wie voor dit eeuwenoude woord een nieuw blinkend jasje vindt, mag het wij zeker doorgeven.

Wat zou je in Hove echt tevreden kunnen stemmen? In één zin: Hove als warme gemeente waar het goed wonen is, met een dienst-verlening dicht bij de mensen, waar we de authenticiteit kunnen vrijwaren.

Een voltijdse baan, gezin, politiek, hobby’s, ... geen makkelijke com-binatie?Dat erken ik als mijn grootste gevaar. Soms moet je durven loslaten, dan komt mijn gezin altijd bovenaan. Zo zullen we dit jaar een hele maand samen rond-trekken.

Wim Bollaert:Wim Bollaert is voor heel wat Hovelinkenlezers een misschien nog wat minder bekend iemand. Onbe-kend maakt onbemind. Graag laten we deze jonge, maar gedreven Hovenaar even aan het woord. Op een zonnige winterdag, einde januari, wisten we Wim te prikken voor een gesprek.

een jonge Hovenaar met pit

Zonder je meteen tot het netwerk van de christelijke werknemers te bekennen, kom je me over als iemand die soci-ale rechtvaardigheid en solidariteit niet onberoerd laat? Ja, al heb ik binnen de ‘zuilen’ historisch gezien meer banden met mijn eerste werkgever, VKW. Voeg nog rentmeesterschap toe en je hebt de kernvisie van jong CD&V die ik graag onderschrijf.

Je stelde je kandidaat voor een plaats op de lijst voor het Vlaams parlement. Vanwaar die stap? Als je aan politiek doet, sta je per definitie niet langer aan de kantlijn. Ik zie het als een logische evolutie, die ook de verjonging schetst binnen CD&V, ook in Hove.

Wim bedankt voor de babbel. ACW-Hove hoopt nog dikwijls met jou in gesprek te mogen gaan. Alle succes toegewenst op 25 mei!

Page 4: Hovelinken (maart 2014)

4 HOVELINKEN | MAART 2014

Naar ondertussen jaarlijkse traditie zongen jong - 3de kleuterklas Regina Pacis- en oud -bezoekers dienstencentrum - op 19 december samen kerstliedjes in een hartelijke sfeer.

Kleuters in de kerstsfeer

soms heel subtiel, ingrijpt op het wettelijk pensioen, werkzoe-kenden richting armoede stuwt, welzijns- en gezondheidszorg met toenemende snelheid richting commerciële sector duwt? Of nog overheden die radicaal het mes zetten in de ondersteuning van het sociaal cultureel werk, of zelfs in eenvoudige dienstver-lening aan Jan met de pet? Ik hoop dat we het daar allen oneens mee zijn.

Onze opdracht is om voluit in tegenstroom, andere mensen, hier lokaal in Hove, binnen onze beweging, maar ook daarbuiten, te overtuigen van ons alternatief. Een alternatief van een warme sa-menleving, met oog voor de zwaksten, met sociaal vangnet voor hen die uit de boot dreigen te vallen, maar natuurlijk ook met het opbouwen van ieders eigen verantwoordelijkheden. In die zin is het belang van onze organisatie nauwelijks te overschatten.’

Op 9 januari was er voor de bestuursleden van ACW en haar part-nerorganisaties de gebruikelijke nieuwjaarsontmoeting met lek-kere appelbollen en worstenbroden. Toch kon ook een inhoude-lijke boodschap van de voorzitter niet ontbreken. Een kort citaat: ‘Belangrijk bovenal is dat we onze sociaal engagement, onze gedrevenheid tot solidariteit, ook hier in Hove, overeind houden.

Dat vraagt in deze tijden van liberalisme, verrechtsing en welig tierend, maar zo verengend nationalisme, moed en kracht. Heel veel moed en kracht. Niets is immers eenvoudiger dan in te spe-len op de waan van de dag, de simplistische roep van het po-pulisme, het aanwakkeren van vijandbeelden, of zelfs de meer-maals bedenkelijke stroom van de media.

Of zijn we het misschien eens dat men onbeschaamd, alhoewel

Nieuwjaarsontmoeting

Page 5: Hovelinken (maart 2014)

5HOVELINKEN | MAART 2014

ACW voert met de campagne ‘Op de kop gevallen’ acties om meer mensen op de fiets te krijgen of te voet hun korte verplaatsingen te laten maken. Als we meer fietsers en voetgangers willen, moet het verkeer ook veiliger worden zowel naar het gedrag van weggebruikers als de infrastructuur. Trage wegen vormen daarbij een belangrijk onderdeel.

Trage WegenWerk maken van

Onze kleine gemeente Hove telt heel wat trage wegen met doorsteken in zowat alle wijken (Vogeltjes-wijk, Vredewijk, Lege Veldkantwijk, Hoverheide, Geelhandlaan, ...). Maar ook nieuwe opportuniteiten werden en worden hopelijk in de toekomst verder aangegrepen: Kastanjehof, doorsteek achter Hove Sport, De Jaeck (‘tOf in Hove) en zeker het nog te ontwikkelen parkgebied Frythout.

liteitsplan,’ stelt Dirk. ‘Het is herzienbaar omdat nooit gebruikte tracés moeten kunnen verdwijnen, ligging van bestaan-de wegen worden verlegd en nieuwe wegen op nieuwe trajecten moeten kun-nen ontstaan. De procedure van het mo-biliteitsplan garandeert de autonomie van de gemeentes met toezicht vanuit de provincies.’

DuidelijkheidHet gemeentelijk plan moet vastleggen welke trage wegen open zijn en welke wegen door niet-gebruik definitief ge-sloten zijn. Dirk: ‘De grijze zone waarin gebruiker of eigenaar het (niet-)gebruik moet aantonen, met wisselende recht-spraak, behoort dan definitief tot het verleden. De voorgestelde gemeentelijke procedure moedigt bovendien inspraak en breed overleg aan, zonder extra werklast voor de gemeentelijke overheid.

Na vele jaren werk kunnen we vanuit onze CD&V-fractie een voorstel van decreet met een toekomstgerichte en werkbare methode op tafel leggen. Lokale besturen waren al lange tijd vragende partij voor duidelijkheid.

Het politieke debat is gestart in het Vlaams Parlement. Hoorzittingen zullen zeker nodig zijn want het is een gevoelig thema, tegelijk soms zeer technisch en specialistisch. Er moet ook blijken of er een meerderheid voor gevonden wordt, dan wel of een amendering tot een meer-derheid kan leiden. Enkele mensen staken hun nek uit en werkten hard aan een toe-komstgerichte visie voor de trage wegen in Vlaanderen. Een oefening met heel veel afwegingen en met één hoofdbekommer-nis: de trage wegen de plaats geven in de 21ste eeuw die ze verdienen,’ aldus Dirk de Kort.

Eind vorig jaar legde ACW-mandataris Dirk de Kort - samen met een aantal andere CD&V-Vlaams parlementsleden - een voorstel van decreet neer rond de opmaak van het plan Trage Wegen. Het maakt een moderne omgang met ons trage wegennetwerk mogelijk.

Dirk de Kort: ‘Dit netwerk is zeer belang-rijk voor lokaal woon-werkverkeer en voor recreatief gebruik. Het is een basisschakel in een lokaal mobiliteitsbeleid om de ver-schillende verkeersstromen van fietsers en wandelaars enerzijds en gemotoriseerd vervoer anderzijds veilig naast elkaar te laten bestaan. Zo loopt bijvoorbeeld het fietsknooppuntennet in onze provincie voor 80-90% over trage wegen.’

Verouderde wetgevingDe huidige toestand wordt gekenmerkt door rechtsonzekerheid voor gebruikers, lokale besturen en eigenaars. Dit komt door een achterhaalde wetgeving uit 1841. Wellicht één van de oudste wetge-vende teksten die in Vlaanderen nog van toepassing is.‘Het nieuwe decreet voorziet in gemeen-telijk plan trage wegen dat onderdeel is van het bestaande gemeentelijke mobi-

Trage wegen hebben vanuit verkeersveilig-heid en mobi-liteit een grote meerwaarde.

Dirk de Kort

Page 6: Hovelinken (maart 2014)

6 HOVELINKEN | MAART 2014

ACV-brievenbus

Na de verhuis van het plaatselijk CM-kan-toor van de Mortselsesteenweg naar de Boechoutsesteenweg kreeg de ACV-brie-venbus een aangepaste locatie. Sinds enige tijd staat een nieuw exemplaar te pronken vooraan de parking op het kerkplein aan de Mortselsesteenweg. Zo blijft het vlot op bestemming komen van belangrijke docu-menten voor de Hovese ACV-leden verder verzekert.

Gemeentelijke sociale toelagen ... even vergetenEind 2009 aanvaarde de gemeen-teraad, op voorstel van Jos Peeters, gemeenteraadslid CD&V en ACW-mandataris, om de gemeentelijke sociale toelagen substantieel te ver-hogen, maar ook om ze van dan af tweejaarlijks aan te passen en zo het welvaartvast karakter ervan meer permanent te verzekeren.

In 2011 zorgde het toenmalige bestuur, consequent, voor een gepaste verhoging. In de tumultueuze gemeenteraad van december 2013, waar de meerjarenplan-ning en het budget 2014 op de agenda stonden (en bestuursmeerderheid ter zitting ontplofte), kwam de verhoging van de sociale toelagen, ondanks het gemeenteraadsbesluit van 2009, hele-

maal niet aan bod.

Op vraag van raadslid Peeters, gaf Goedele Breyne, schepen sociale zaken en OCMW-voorzitter, aan dat dit bekeken werd en er mogelijk alternatieve voorstellen zouden komen. Het leek echt op vergeten werk. Of erger nog, onwil om de voorziene ver-hoging meteen door te voeren. Echte zorg om de rechthebbenden kon uit dit alles moeilijk afgeleid worden.

Begin januari diende raadslid Peeters de verhoging van de toelagen en de bijbeho-rende inkomensgrenzen dan maar zelf als agendapunt in voor de volgende gemeen-teraad. Na een ongepaste poging tot recu-peratie door het schepencollege, keurde de gemeenteraad einde januari de verho-

ging alsnog goed. Ook volgde de toezeg-ging van de schepen, om in overleg met het middenveld, in aanloop naar 2015 tot een geactualiseerde invulling van de soci-ale toelagen te willen komen.

Afwachten maar ... Mogen we terloops even vragen hoe het gesteld is met de verdere uitbouw van het sociaal huis in Hove? Weinig of helemaal niets nog over gehoord. En hoe ver staat het met het eind vorige legislatuur opgemaakte participa-tiecharter. Na de bescheiden resultaten na een eerste informatieronde gebeurde er nog nauwelijks wat. Hoog tijd voor hernieuwde actie. Of heeft de schepen en OCMW-voorzitter andere prioriteiten op de agenda?

ArmoededicteeMaandag 10 februari organi-seerde KWB-Hove opnieuw het Armoededictee. Een moment om niet enkel de schrijfcapaci-teit te testen, maar ook even stil te staan bij de problematiek. Als inleiding gaf Cis Dewaele, coör-dinator van de Vlaamse koepel van het straathoekwerk, een in-dringende voordracht gebaseerd op literatuur, persoonlijke erva-ringen uit het straathoekwerk, maar vooral op verhalen van de straat. Nadien gingen een vijf-tiental moedigen op zoek naar een (bijna) foutloos dictee.

Page 7: Hovelinken (maart 2014)

7HOVELINKEN | MAART 2014

Blij met: Door de realisatie van de wet op gezinshereniging komen er duidelijkere spelregels en sluiten we misbruiken uit. Op sociaal vlak ben ik fier op de uitbreiding van het ouderschapsverlof naar vier maanden en op mijn wet ter bescherming tegen ontslag bij vaderschapsverlof. Ik pakte ook de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan.

Kijkt uit naar: Verder timmeren aan een socialere samenleving met kansen voor iedereen, de nodige bescherming en ruggensteun voor wie het nodig heeft.

ACW maakt er een punt vanNahima Lanjri

Zet in op: Als parlementslid maakte ik de voorbije tien jaar werk van een beter evenwicht tussen arbeid en gezin met o.a. tijdskrediet, ouderschaps- en hospitalisatieverlof voor wie een ziek kind heeft. Ik zette me in voor armoedebestrijding. De laagste pensioenen en uitkeringen stegen met de welvaart. De Inkomensgaratie voor Ouderen werd hervormd en het OMNIO-statuut is aangepast zodat meer mensen met een klein inkomen een verhoogde tegemoetkoming krijgen voor hun ziektekosten.

Blij met: De spitsstrook van de kleine ring tot Wommelgem en de aanleg van een nieuwe spitsstrook langs de E19. De verhoging van de inkomensgrenzen bij sociale huisvesting zodat bijvoorbeeld een beginnende leerkracht daar nu ook voor in aanmerking komt. Een verdubbeling van het renovatiebudget voor sociale huisvesting.

Kijkt uit naar: Verderzetten van onze mobiliteitsvisie, fietssnelwegen, aanleg van goede randparkings rond steden en kwaliteits-volle bussen op overrijdbare busbanen.

Dirk de KortZet in op: Het verbeteren van de mobiliteit in en rond Antwerpen met realisaties zoals bijkomende tram-verbindingen in de stad en dubbel gelede bussen in de rand, bouw van de Deurgancksluis en verhoging van de bruggen aan het Albertkanaal, waardoor meer vervoer over water kan. Maatregelen zoals weefstrook bij congestiepunten en dynamische verkeersborden waardoor met de huidige infrastructuur meer verkeer verwerkt wordt. Inzet op voetganger en fietser met een voorstel van decreet trage wegen en de fiets als volwaardig transportmiddel.

Blij met: De extra plaatsen in de kinderopvang. Zowel de groepsopvang als het aantal individuele onthaalouders is blijven groeien. In onze provincie gaat dit over een groei van 1900 naar 2387 opvangplaatsen voor baby’s en peuters.

Kijkt uit naar: Het verder ontwarren van de mobiliteitsknoop in en rond Antwerpen. Onder andere door in te zetten op openbaar vervoer blijft de stad voor iedereen bereikbaar. Daarnaast kan het niet dat er kinderen zijn die niet zeker zijn van een plek op de schoolbanken. Dit dossier krijgt van mij veel aandacht.

Caroline BastiaensZet in op: Als Antwerps politica ben ik sowieso bezig met de problemen die elke Antwerpenaar wakker hou-den, namelijk mobiliteit, kinderopvang, onderwijs en betaalbaar wonen. Als lid van de commissies mobiliteit en wonen kan ik mijn bijdrage leveren om de gevoeligheden in deze thema’s te blijven aankaarten. Iedereen heeft recht op een eigen woning. Dit betaalbaar maken en houden is voor mij essentieel.

Blij met: De tweede druk van mijn boek ‘In de machinekamer van de politiek’! Ik vertel het verhaal van de staatshervorming, maar dan van achter de schermen. Ik verkoop het boek via [email protected] voor 10 euro en geef daarvan 1 euro aan Welzijnsschakel Den Draai uit Heist-op-den-Berg. Zo slaan we twee vliegen in een klap.

Kijkt uit naar: De opening van grote gebouwen ervaar ik als een beloning voor veel werk in de schaduw. We openden dit jaar al twee nieuwe gevangenissen: Marche en Beveren. Dit voorjaar volgen nog Leuze en Gent. Op 24 februari legde ik ook de eerste steen van het FPC Antwerpen op Linkeroever. Dit gespecialiseerd centrum sluit geesteszieke criminelen op zorgt tegelijk ook voor behandeling.

Servais VerherstraetenZet in op: De afronding van de staatshervorming. In december stemden we de laatste wetten. BHV is einde-lijk gesplitst en Vlaanderen krijgt 12 miljard extra bevoegdheden. Nu worden die wetten in de praktijk omge-zet: gebouwen, dossiers, computers, ambtenaren, ... moeten worden overgedragen. De staatshervorming is dus zeker niet afgerond nadat de parlementairen op het knopje hebben geduwd.

Page 8: Hovelinken (maart 2014)

8 HOVELINKEN | MAART 2014

ACW werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.

DVV-agent in uw buurt:Arthemis N.V.Molenstraat 54, 2550 Kontich

Wat is ‘schoon’? Voor Wereldsolidariteit en de Schone Kleren Campagne is het belangrijk dat bedrijven een goede gedragscode naleven voor heel hun productieketen. Ze garanderen hiermee dat ze alleen kleding verkopen die gemaakt is in correcte omstandigheden: leefbare lonen, het recht op organisatie, geen gedwongen overwerk, geen discriminatie, veilige en gezonde werkomstandigheden, geen dwangarbeid en geen kinderarbeid. En ze moeten meewerken aan een onaf-hankelijke controle op de naleving van deze voorwaarden.

Goed bezigHeel veel kledingketens en merken hebben een gedragscode op papier, vaak onder druk van de consument. De grote vraag is of deze code ook wordt nage-leefd in de fabrieken waar zij hun orders plaatsen. Een goede vakbondswer-king op de werkvloer is de beste garantie hiervoor. Op vlak van ‘leefbaar loon’ en ‘onafhankelijke controle’ scoren heel wat minder bedrijven goed.

Toch zijn er ook bedrijven die grote stappen zetten in de richting van schone kleren. Merken en modeketens die lid zijn van de Fair Wear Foundation (FWF) hebben een goede gedragscode die ze moeten toepassen - inclusief leefbaar loon en vakbondsvrijheid - en ze onderwerpen zich aan externe controle. Om-dat de kledingketen zo ingewikkeld is, met onderaannemingen en verschil-lende leveranciers, ben je nooit 100% zeker dat alles ‘schoon’ is. Maar de FWF-leden zetten alvast heel grote stappen.

Dit is BelgischBegin 2014 zijn vier Belgische bedrijven lid van FWF: ACP duurzame promo- en werkkleding, Mayerline, Stanley & Stella en de Cotton Group/B&C. Dit aantal wil Wereldsolidariteit met haar campagne minstens verdubbelen zodat er meer ‘schone kleren’ in de winkelrekken hangen.

Wereldsolidariteit werkt hiervoor samen met de vakbond LBC-NVK die ook syndicaal actief is in de modebedrijven. De syndicale vertegenwoordiging in bedrijven als Bel&Bo, C&A, AS Adventure en E5-mode gaat dit aankaarten bij hun directies. Hopelijk laat ook JBC, de derde grootste speler op de Belgische kledingmarkt, zich inspireren door Mayerline, dat sinds juli 2013 is overgeno-men door de JBC-groep.

Bij een aantal van bovengenoemde bedrijven beweegt er al iets: zowel C&A als JBC ondertekenden reeds het veiligheidsakkoord voor Bangladesh. Maar zetten ze uiteindelijk ook de stap naar de Fair Wear Foundation?

KledinglabelWereldsolidariteit schuift in haar campagne drie eisen naar voor: veilige en gezonde werkomstandigheden, leefbaar loon en vakbondsvrijheid en onaf-hankelijke controle. Om die eisen kracht bij te zetten, brengt Wereldsolidariteit schone actie t-shirts in stelling met de dringende oproep ‘wij willen schone kleren’.

Hierop verzamelen actievoerders kledinglabels van bewuste consumenten. Deze t-shirts - met hopelijk duizenden labels - belanden uiteindelijk op de directietafel van de bovengenoemde kledingketens. Zij krijgen van ons ‘schone kleren’ cadeau. Wij rekenen ook op jouw label!

ontwerp je eigen t-shirt op wijwillenschonekleren.be

WIJ WILLEN SCHONE KLEREN

STEUN K LEDINGARBEIDSTERS IN BANGLADESHBE96 7995 5000 0005

Op 24 april 2013 stortte het Rana Plaza–complex in Dhaka-Bangladesh in. 1129 kledingarbeidsters kwamen om het leven. Dit schokte de hele wereld, ook de westerse kledingindustrie. Consumenten zijn mondiger dan ooit en willen graag ‘schone kleren’ kunnen kopen. Wereldso-lidariteit voert daarom dit voorjaar actie en mobiliseert Belgische kledingketens om ‘schone kleren’ in de rekken te han-gen.

wijwillenschonekleren.be

Ontwerpje eigenprotest t-shirt

op