Hls maart 2014

24
VERSCHIJNT IN: Blijdorp, Hillegersberg, Kralingen, Lansingerland, (Bergschenhoek, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs) Nesselande, Nieuw Terbregge, Ommoord, Overschie, Prinsenland, Schiebroek, ‘s Gravenland en Zevenkamp VOORJAAR 2014 11 e jaargang nr. 42 Kom in de kas in Bergschenhoek... Kom in de kas. Leuke en leerzame ‘Open Dag’ bij telers in Bergschenhoek Biologische wijn brengt het paard terug in de wijngaard Ontmoet Karel van Veen meesterschilder van prominenten Huwelijk of partnerschap Hoe zit dat met de belasting? Doodskist.nl de innovatieve ideeën van AkidiA Opmars SUV‘s niet te stuiten Jaguar en Mercedes haken in Shen Yun puur Chinese cultuur in wervelende dansvoorstelling

description

Dutch Lifestyle Magazine for people who are living in the Northedge of Rotterdam and Lansingerland in the Netherlands.

Transcript of Hls maart 2014

Page 1: Hls maart 2014

Verschijnt in: Blijdorp, Hillegersberg, Kralingen, Lansingerland, (Bergschenhoek, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs) Nesselande, Nieuw Terbregge, Ommoord, Overschie, Prinsenland, Schiebroek, ‘s Gravenland en Zevenkamp

VOORJAAR 2014 11e jaargang nr. 42

Kom in de kas in Bergschenhoek...

Kom in de kas.Leuke en leerzame ‘Open Dag’ bij telers in Bergschenhoek

Biologische wijn brengt het paard terug in de wijngaard

Ontmoet Karel van Veen meesterschilder van prominenten

huwelijk of partnerschapHoe zit dat met de belasting?

Doodskist.nlde innovatieve ideeën van AkidiA

Opmars sUV‘s niet te stuitenJaguar en Mercedes haken in

shen Yun puur Chinese cultuur in wervelende dansvoorstelling

Page 2: Hls maart 2014
Page 3: Hls maart 2014

C O L O F O N

11

5

14

9

13

www.hillegersberg-lifestyle.nl

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

21

5 - 7 ‘Kom in de kas’ in Bergschenhoek. Leerzaam én leuk.8 - 9 Het paard terug in de wijngaard. Biodynamie, magie of wetenschap.10 Treuren, meer dan 100 jaar wild en gevogelte.10 Cesar therapie, verbindt lichaam en geest.11 Karel van Veen, bekende onbekende kunstenaar.14 - 15 Innovatief de crisis door met massief hout 17 Oh god, oh god, oh god!; Een droom die uitkomt.18 - 19 Autobedrijf M. de Koning 50 jaar!

Rubrieken12 - 13 Uittips, bijzondere voorstellingen in het theater21 Autonieuws in de rubriek ‘Lifestyle on wheels’ 22 ‘De voorwaarden’ en de belasting in financiële rubriek

In dit nummer

VoorwoordBent u ook al geprikt door muggen? Nou mijn

vrouw wel hoor. Aan het begin van deze maand

hoorde ik haar al klagen. Het is natuurlijk hele-

maal niet zo verwonderlijk. Er is nauwelijks sprake

van nachtvorst geweest deze winter en in onze

waterrijke omgeving kun je er dus op wachten dat

muggen zich al snel mobiliseren en in de aanval

gaan. Zodra het zonnetje wat hoger klimt, zie je

ze al dansen. Hopelijk is het een voorbode van

een mooie zomer.

Van mijn zus in Kijkduin ontving ik eind februari

al een foto van een Dagpauwoog. Een vlinder die

normaliter nog even op zich laat wachten. Alles

wijst er op dat de lente in aantocht is en dat we

geen winter meer hoeven te verwachten.

Telers van kasproducten hebben daar niet zoveel

mee te maken. Voor hen gaat de groei onder

kunstlicht het hele jaar door en er wordt heel wat

afgekweekt in onze regio. In het weekend van 5

en 6 april kunt het tijdens het evenement ‘Kom in

de kas’ met eigen ogen gaan bekijken. En vergeet

vooral uw kinderen of kleinkinderen niet mee te

nemen, want dan zien ze dat paprika’s niet van-

zelfsprekend uit een zakje komen.

Dit jaar is Bergschenhoek ook van de partij en

daarom geven wij in deze uitgave alvast een voor-

proefje. Om te beginnen met een fraaie foto op de

cover. Hij is genomen in de orchideeën kwekerij

van Wim Bos. Maak er gerust een gezellige dag

van want er valt veel te zien en te leren.

Verder vertellen we u alles over biologische wijn,

de vergeten Rotterdamse kunstenaar Karel van

Veen en brengen we het succesverhaal van twee

jonge Hillegersbergse ondernemers, die maling

hebben aan de crisis omdat ze gewoon heel in-

novatief bezig zijn. Ook zijn er weer mooie

theatertips en nieuws over de onstuitbare opmars

van de SUV’s. Financieel gezien heeft Fred Torn

zich met z’n column belastingtechnisch verdiept

in de Huwelijkse- en partnerschapverbintenis.

Veel leesplezier en

een zonnig voorjaar

toegewenst.

Verschijningsfrequentie4x per jaar: Maart, Juni, September, December

Productie / UitgaveAleman Reclame Adviesbureau Veldkersweg 39, 3053 JR RotterdamT. (010) 243 92 55, F. (010) 243 92 57

RedactieAleman Reclame Adviesbureau, E.: [email protected]

HoofdredactieSijmen Aleman

Bladmanagement / TrafficAleman Reclame AdviesbureauE-mail: [email protected] Advertentie exploitatie / MarketingAleman ProductiesTelefoon (010) 243 01 33E-mail: [email protected]

Medewerkenden aan dit bladFred Torn, Marcel Eilers, Willem Rietdijk

DrukHabo Da Costa bv, Vianen

VerspreidingQuattro Advies, BarendrechtBel voor klachten over de bezorging naar tel.nr 0180 - 654700 (€0,10 p/m)

Postverzendingo.a. leestafelexemplaren.AVB DM Service, Krimpen a/d IJssel

VerspreidingsgebiedSelectief huis-aan-huis in Hillegers-berg-Schiebroek, Nieuw Terbregge, Bergschenhoek, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs, Rotterdam-Blijdorp en Kralingen-Oost, Rotterdam-Ommoord, Rotterdam-Zevenkamp, Rotterdam-Overschie, Rotterdam-’s-Gravenland, Rotterdam-Prinsenland en Nesselande.Tevens is Hillegersberg Lifestyle te vinden op leestafels en wordt een aantal exemplaren exclusief per post verstuurd aan verenigingsbesturen en beleidsmakers.

AbonnementenserviceBelangstellenden voor ’Hillegersberg Lifestyle’ die een ja/nee-sticker voor re-clame op de brievenbus hebben of die buiten het aangegeven verspreidings-gebied wonen, kunnen zich een jaar abonneren op dit magazine door € 15,00 over te maken op rek.nr. NL25 INGB 0661 1602 03 t.n.v. Aleman Reclame Adviesbureau te Rotterdam; onder vermelding van ’Hillegersberg Lifestyle’ en het afleveradres.

Financiële giften die continuering van dit gratis magazine ondersteunen kun-nen eveneens op dit rekeningnummer worden gestort.

Voor informatie: Bel (010) 243 01 33 of mail naar:[email protected].

Alle rechten voorbehouden. De redactie is niet aansprakelijk voor gegevens door derden verstrekt. Niets uit deze uitgaven mag worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Extra exemplaren?Magazine niet ontvangen?Benzinestation Weissenbruch verstrekt u graag een gratis exemplaar.Let wel op de verschijningsdatum.

Tekst: Sijmen Aleman

Page 4: Hls maart 2014

WWW.SMAKELIJKBANKET.NL

BANKETBAKKERIJ CHOCOLATERIE

Feijenoord eierengroot en klein

5 april van 10 tot 17 uur

www.komindekas.nl

Advertenties

Page 5: Hls maart 2014

Kom in de Kas’ vormt al tientallen jaren een leuk dagje uit, compleet met hapjes, drankjes, springkussens, demonstraties, proeverijen en andere belevingen. Zeker voor gezinnen is het een ideale kans de kinderen te laten zien waar ons voedsel en onze kamerplanten en bloemen vandaan komen. In de kassen staan medewerkers klaar om van alles over de teelt te vertellen. Maak kennis met diverse groenten, planten en bloemensoorten en vergaap je aan de kleurenzee van een kas in bloei.

Schone teeltKassen bezoeken is volgens Van der Spek leerzaam én leuk: “Onder het motto ‘In de kas kan alles’ demonstreren wij hoe moderne tuinders omgaan met milieu, energie en productveiligheid. Zo weet lang niet iedereen dat de Nederlandse glastuinbouw voorop loopt met geavanceerde teelttechnieken, zoals biologische gewasbescherming, waardoor onze producten schoner en dus veiliger zijn dan overeenkomstige teelten uit Zuid-Europa of Afrika.

In tegenstelling tot veel landen is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in Nederland aan strenge regels gebonden. Daarom zijn wij gespecialiseerd in schone teelt. Wij hebben de kennis naast de deur.

Niet voor niets is het in Berkel Rodenrijs gevestigde Koppert Biological Systems wereldleider op het gebied van biologische teeltsystemen.”

BeestjesBiologische teeltsystemen maken gebruik van de natuur. Net als in het wild worden ook de planten in de kassen door hommels bestoven. Een leuk gezicht. Op jacht naar nectar en stuifmeel vliegen de nijvere beestjes van bloem tot bloem en zorgen en passant voor de bevruchting van tomaten, aubergines, paprika’s en tal van andere gewassen. Een enorme tijd- en kostenbesparing. Tot 1987 verrichtte de tuinder dit karweitje handmatig.

Natuurlijke vijanden spelen, zowel in de de groenten- als de sierteelt, ook een hoofdrol bij de bestrijding van schadelijke beestjes, zoals roofmijten, galmuggen en sluipwespen tegen spint, luizen, trips en witte vlieg; schoon en veilig, zonder kans op chemische resten.

EnergiefabriekjesVolgens sommigen is glastuinbouw een energieverlindende bedrijftak. Wie regelmatig ‘s avonds over de N209 langs Bergschenhoek, Berkel en Blijswijk rijdt, kent de helverlichte kassen waar met verwarming en groeilampen ook in de winter zomerse gewassen worden geteeld. Van der Spek lacht. Sinds hij in 2006 stopte als paprikateler concentreert hij zich volledig op de energiehandel, zowel inkoop als verkoop. “Tuinders zijn steeds vaker ook energieproducent. Natuurlijk vergen verwarming en licht energie, vooral in de winter. Een optimale teelt vereist CO2 ofwel kooldioxide. Gas dat vrijkomt bij de verbranding van aardgas.Teeltbedrijven beschikken daarom over kleine gasgestookte energiefabriekjes. Ze produceren hun eigen stroom en pompen het CO2 de kassen in. De overtollig opgewekte stroom gaat naar het stroomnet. Bij voorkeur tegen een gezonde winst.”

“Tuinders tonen graag hoe zij met hun teelt omgaan. Voor het eerst in 37 jaar kan dat nu ook in Bergschenhoek.” Als voorzitter van het lokale organisatiecomité is Arjan van der Spek druk met de realisatie van het landelijke glastuinbouwevenement ‘Kom in de Kas’. “Op 5 april aanstaande stellen elf telers uit Bergschenhoek hun bedrijven open voor het publiek. Met liefde laten wij zien waarom de Nederlandse glastuinbouw tot de wereldtop behoort en één van de belangrijkste economische pijlers is.”

‘Kom in de kas’leerzaam én leuk

Ontdek waar onze groenten, planten en bloemen vandaan komen

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

Tekst en foto’s: Marcel Eilers

Page 6: Hls maart 2014

MBO & HBOVersneld en begeleid

Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven

Rien Bezooijen Een slager met passie voor vlees

Lekker eten heeft alles te maken met wat onze ogen, neus en mond waarnemen. Deze belevingen worden bepaald door beeld, geur en smaak. Sensaties die samen vormen wat we omschrijven als “lekker”.

Rien Bezooijen en zijn medewerkers bieden u het hele jaar door ambachtelijke producten met een hoog niveau in smaakbeleving.

Naast de hamspecialiteiten van het Ibéricovarken bent u hier ook aan het juiste adres voor Ibérico Filet Racks, de Lomo en de Ibérico Medaillons, heerlijk ook voor op de barbecue! Evenals de Chorizo worstjes, perfect van smaak!

Tijd om gezellig samen te eten; o.a. lamsvlees. Bij wie kunt u dan het beste te raden gaan? Bij slagerij van het jaar 2009/2010. Voor heerlijke rundvleesspecialiteiten laat u zich door Rien Bezooijen verrassen! Zo biedt het Aberdeen-Angus rund een uitzonderlijk hoge vleeskwaliteit en levert, zowel van de lende als de Rib Eye, de perfecte steak.

Specialiteitenslager Rien Bezooijen biedt niet alleen het lekkerste vlees, maar ook een geweldig assortiment gastronomische kant-en-klaar maaltij-den, soepen, salades, complete schotels, pasta’s, verse stamppotten… teveel om op te noemen. Vers uit de pan en met liefde bereid.

Nice to meet you, meat to please you!

AdresSamuel Esmeijerplein 353067 AP Rotterdam010 420 87 87www.slagerijrienbezooijen.nl

Openingstijden:ma 10.00 - 18.00 uurdi-do 08.30 - 18.00 uurvr 08.00 - 20.00 uurza 08.00 - 17.00 uur

��

Advertenties

Page 7: Hls maart 2014

Tekst: en foto’s: Marcel Eilers

Danny van der Spek Paprika’s

Deelnemers ‘Kom in de kas in Bergschenhoek’ uitgelicht

Deelnemende bedrijven 1. Jan Stolk - Phalaenopsis ofwel

maanorchideeën 2. Gebr. Stolk - Anthurium ofwel

flamingoplant 3. Leendert Moerman - Paprika 4. Emma cultures - Paprika 5. Boerderij Lansingerland -

Stadsboerderij 6. Danny vd Spek - Paprika 7. Aad Zuiderwijk - Gerbera 8. Gertjan vd Spek - Tomaat 9. Stofbergen - Bromelia10. Bos Snijorchideeën -

Snijcymbidium11. Jami - Tomaat

Meer weten? komindekas.nl

“Laat de mensen zelf maar eens komen kijken hoe mooi onze paprika’s erbij staan.” Danny van der Spek teelt oranje paprika’s. “Rode, groene en gele pa-prika’s kennen de meesten wel. Oranje paprika’s zijn minder bekend. Twintig jaar geleden zijn we begonnen met Jumbo als belangrijkste afnemer. Inmiddels liggen onze paprika’s ook in winkels in Amerika, Japan en Zwitserland.”

Tijdens ‘Kom in de kas’ vormt de paprika-teelt één van de belangrijkste belevenissen. Bezoekers mogen zonder al te veel beper-kingen rondsnuffelen. Dat kan niet met ieder gewas. In tegenstelling tot bijvoorbeeld tomaten zijn paprika’s nauwelijks gevoelig voor eventuele besmettingen.”

DemonstratieOok Van der Spek maakt gebruik van bio-logische gewasbescherming. Tijdens ‘Kom in de kas’ geven medewerkers van Kop-pert Biological Systems een permanente demonstratie van bovengrondse gewasbe-scherming met insecten en ondergrondse bescherming van de wortels via goedge-zinde schimmels.

SmaakbelevingPaprika’s zijn bedoeld om te eten. Dus smaak is belangrijk. “Tijdens ‘Kom in de kas’ staat hier ook een smaakteam van universiteit Wageningen UR”, vertelt Van der Spek. “Zij doen permanent onderzoek naar smaakbeleving, bijvoorbeeld door bezoe-kers te laten proeven van nieuwe paprika- en tomatensoorten.”

Special Orchids SnijorchideeënOok bij Special Orchids Snijorchideeën is het publiek tot diep in de kas welkom. “Juist in april staan er veel planten in volle bloei”, vertelt Wim Bos. Grote delen van het 8 hectare (pakweg 16 voetbalvelden) tellende kasoppervlak vormen één grote bloemenzee. “Kunnen de mensen met eigen ogen zien dat de imposante bloemen niet uit een fabriek komen, maar door professionele kwekers worden geteeld net als gerbera’s, rozen of tomaten.”

Trouwen en rouwenDe uit de Himalaya afkomstige snijcymbi-dium wordt vooral in verband gebracht met trouwen, rouwen rm party’s.

Bos knikt: “Cybidiums zijn klassieke maar toch ook sjieke bloemen. Bloemisten werken er graag mee, onder meer omdat ze een veel langer ‘vaasleven’ hebben dan de gemiddelde bloem.”

ImponerenSnijorchideeën horen bij een luxe die niet iedereen zich wil en kan veroorloven. Niet voor niets exporteert Special Orchids veel naar kapitalistische ‘hotspots’, zoals Dubai en Las Vegas, maar ook Russen tonen zich een gretig afnemer. “Voor sommigen is het een bloem om mee te imponeren. Neem bijvoorbeeld internationale vrouwendag op 8 maart. Veel Russische mannen geven vrouwlief dan graag een orchidee.”

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

Page 8: Hls maart 2014

IEDERE ZONDAG GEOPEND!

Argonautenweg 5e, 3054 RP Hillegersberg, T. (010) 422 70 35

www.bruna.nl

• PostNL balie voor alle posthandelingen• Uitgebreide wenskaartenafdeling• Aparte leuke en leerzame kinderhoek • Iedere zondag open van 12 – 17 uur

Het paard terug in de wijngaard!Willem Rietdijk

Wijn- en reisjournalist

WijnWijsheden

Dat betekent, niet teveel ploegen en romme-len in de wijngaard. Geen zware landbouw-machines, want die zorgen door hun gewicht in tonnen per wieldruk en sporen alleen maar voor ontoelaatbare bodemplakken. Dat is bij kiezel en grindbodem natuurlijk minder schadelijk, maar bij klei– en kalkbodem catastrofaal. De invloed van wormen is aanzienlijk, want daardoor ontstaat 110% waterreserve in de bodem.

In de wijngaard ziet men liever dieren dan motorvoertuigen. Zo eten ganzen slakken, en koeien zorgen voor bemesting in de win-ter. Dan spreken wij van puur natuur tussen de verdorde wijnranken. Gezien de stofwis-seling van de koe, is dat belangrijk voor mest en voorts dragen zij bij aan koehoorn-preparaten tot verbetering van de bodem. Via verneveling werkt deze methode met een preparaat als een orgaan. Micro-organismen weren bacteriën en schimmels. Daardoor zijn mineralen en voeding beschikbaar voor de plant. De bodem en de atmosfeer worden gevoeliger voor de kosmische ritmes. Bo-vendien helpen ze het vercomposteren van materialen in de bodem, waardoor humus ontstaat.

Het bewerken van de bodem na de oogst en in de lente is cruciaal. De voeding voor

de planten( wijnstokken) is optimaal en zorgt voor mineralen. Voeding, levenskracht en microben zijn onontbeerlijk in de biologische wijnbouw. Bloemen maar vooral kruisbloe-migen kunnen gezaaid worden tussen de ranken. Er is natuurlijk geen echte wet van Meden en Perzen, maar laat de natuur maar de vrije loop. Wie er meer over wil lezen zal er wat oudere lectuur op moeten naslaan. De grondlegger is eigenlijk Rudolf Steiner ( leefde van 1861 tot 1925), die in 1924 zijn eerste boek schreef over biologische landbouw. Vervolgens Albert Howard (1873-1947) die een Agricultural Testament schreef. Maria Thun publiceerde in 1922 een boek over de stand van de maan en sterren, die een grote invloed hebben op de druiven-teelt. De zaaikalender en wijnkalender waren geboren. Nieuwe baanbrekers zijn Francois Bouchet, Pierre Masson en Nicolas Joyce.

Heeft wijn op biologische basis gemaakt een fraaie toekomst?

Het is nu nog een beetje ‘trendy’ maar een grote

verandering is op komst. Steeds meer wijnboeren

roepen: “Laat de natuur zijn gang maar gaan. Grijp zo min

mogelijk in. Laat de bodem ‘het terroir’ maar gedijen”. De wijnboeren kunnen nu

met het juiste druivenras, in een bepaald gebied met vele

zonne-uren, ervoor zorgen dat een goed sap wordt geoogst om op basis van fysiologisch

gerijpt fruit een mooie wijn te maken.

OOK WIJNLECTUUR

VIND JE BIJ BRUNA

Wijnwijsheden - tekst: Willem Rietdijk • Foto: “Domaine la Chabotte” in Mondragon (Rhone)

Rubriek

Page 9: Hls maart 2014

Westvest 44, Schiedam, Telefoon: (010) 426 46 72, E-mail: [email protected] - www.hosmanvins.nl

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur.

Grote voorjaarsproeverijen 5, 6, 12 en 13 april 2014

Kijk voor meer informatie op http://hosmanvins.nl/agenda.html

mariniersweg 9 3011 nb rotterdam

010 [email protected] /

supermarkt voor natuurlijke voeding & cosmetica

gimselrotterdam.nl

Oprecht proosten op de toekomst en je gezondheid, met onze biologische wijnen, bubbels en bieren.

ADV_Hilligersberg-lifestyle.indd 1 27-02-14 17:43

Was in de 20 e eeuw het woord biodynamie een begrip en werd er 1% van de wijnmarkt aan biologische wijn verbouwd. Nu is dat volledig achterhaald. Nu wordt er 90% van de totale wereldproductie verbouwd in Europa. Dit aldus de enige professor in de Organische wijnbouw: Prof. Randolf Kauer. In Spanje bedraagt dat momenteel 16% en in Frankrijk is dat bijna 10% van de totale wijnproductie als we Sopexa (zie www.sopexa.nl) mogen geloven. In Italië en Duitsland is men nog nooit zo intensief bezig geweest.

Tot zowat 5 jaar terug was er een harde kern van stoïcijnse wijnbouwers die beweerde dat bio niet werkt. Nu is dat argument geheel van de baan. De modernisten doen dat nu voornamelijk om hun wijn te verbeteren. Motivatie en kennis en de bereidheid om te investeren was het credo. Resistente druivenrassen zijn te verkiezen boven gevoelige. Vooral geen bestrijdingsmiddelen en conserveringsmiddelen gebruiken.

Men heeft ontdekt dat heel wat ziekten die we vooral in Europa moesten bevechten, zo-als meeldauw, voortkwam uit Amerikaanse onderstokken. Want druiven worden geënt zoals u weet. Ze werden destijds in Europa binnengehaald om de “phylloxera” te bestrij-den. Ook werd het interbellum kopersulfiet in grote hoeveelheden op de wijnakker ge-bruikt. In de landbouw werd 1 kilo per hec-tare gespoten, o.a. voor de aardappelteelt, maar in de wijnbouw werd meer dan 100 kilo op een hectare gespoten. Daardoor zijn vele dode gronden ontstaan. Klassieke wijnbou-wers spuiten tegenwoordig 6 kg per ha, en bio-wijnbouwers beperken zich tot 3 kg per ha omdat kopersulfaat (Cu4H2O) nog steeds het juiste medicijn is tegen meeldauw. Biologische en biodynamische bemesting zorgen ook voor minder bladvorming en daardoor komt er ook minder productie en minder alcohol in de wijn. 7 gram suiker per liter zorgt gemiddeld voor 1 graad alcohol in wijn. Bij traditionele wijnbouw in Duitsland(proefproject in Geisenheim, cijfers in 2009) had men 77,9 hl per ha. Bij biologische wijnbouw 54,2 hl en bij biodynamische wijnbouw 51,7 per ha.

En bij de laatste methode is de zuurgraad het laagst.

Waar kunnen wij die gezondere biowijnen in onze regio nu vinden? Allereerst is een kijkje Bij Hosman Vins aan te raden. Kijk op: www.hosmanvins.nl Voorts viel onze redactie op dat als je en keuze wilt maken om “biowijnen” aan te schaffen je naar de Groene Passage in Rotterdam moet gaan. Daar kan je niet alleen heerlijk lunchen en de wijnen bestellen in Restaurant Spirit, maar achterin de supermarkt bevindt zich de wijnhoek van Gimsel. Daar liggen 40 verschillende wijndomeinen op u te wachten, dat zijn weerga niet kent. Naast wijnen uit Frankrijk, Spanje en Italië bevinden zich er ook wijnen uit Argentinië en Chili. De fair-trade wijnen uit Zuid Afrika liggen er ook. Heel speciaal is de Nederlandse wijn van Wijnhoeve Colonjes uit Groesbeek.

Biodynamie, magie of wetenschap?

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

Wijnwijsheden - Tekst: Willem Riertdijk

Page 10: Hls maart 2014

AdviesFinanciële administratieSalarisadministratie

AccountancyFiscaalAudit

Samenwerken voor een optimaal resultaat

Grindweg 82-88 3055 VD Rotterdam / 010 422 08 33 [email protected] / www.hillsadviseurs.nl

Voor wie het nog niet was opgevallen. Treuren Wild en Gevogelte, een ver-trouwd beeld op de hoek van de Jonker Fransstraat, onderging een klantvrien-delijke verbouwing.

Sinds het afgelopen najaar maakt de winkel een meer transparante indruk en werd het oorspronkelijke gedeelde interieur verenigd tot één grote ruimte, waarbij de authentieke plafondhoogte in ere werd her-steld. Hierdoor is de efficiency sterk verbeterd en heeft de klant in één oogopslag een goede indruk van het totale assorti-ment wild en gevogelte (konijn, parelhoen, kwartel, eend, gans, duif) en een groot aanbod van luxe kant-en-klaar gerechten. Zo vlak voor Pasen zien we prachtige luxe scharrelkippen en kipproducten, die ook warm

kunnen worden meegenomen. Verder staat rond deze tijd vers lamsvlees op het menu. En al naar gelang het seizoen bereidt Rob Treuren met zijn team een groot aantal bijzondere traiteur-gerechten, waaronder ‘coq au vin’, canard à l’orange, heerlijke stoofpotten, et cetera.Aan de kwaliteit en service hoeft u niet te twijfelen, want de wild-handel is al sinds 1900 en trend-zettend en innovatief bedrijf dat ook levert aan gerenommeerde restaurants en volledig up-to-date in deze tijd staat.

Meer weten: www.treuren.nl

Wild en gevogelte in één oogopslag…

Eigenlijk wilde zij fysio-therapeute worden, maar door uitloting volgde zij de studie oefentherapie Cesar en met succes. Op 18 januari jl. vierde Inge Verhoeven het 10-jarig be-staan van haar praktijk.

Al tijdens haar studie werd ze door de houding van mensen gefascineerd. Een houding laat zien hoe mensen geestelijk en lichamelijk in elkaar zitten. Of je rechtop loopt of gebogen, het zegt iets over zelfredzaamheid. Vooral jongeren kampen vaak met onzekerheid. Dat komt tot

uiting in hun houding met als gevolg dat ze ook vaak het mik-punt zijn van pesterijen. Zelfver-trouwen brengt hen verder in de maatschappij. Bijvoorbeeld bij sollicitaties, presentaties of het leggen van contacten. Die eer-ste indruk van hoe je overkomt is doorslaggevend en krijgt meestal geen tweede kans.

Met behulp van Cesar, Men-sendieck en Medical Kinetics, een medische bewegingsleer, helpt Inge Verhoeven mensen grip te krijgen op hun (lichame-lijke) klachten. Dat geeft hen zelfvertrouwen, zodat ze (weer) steviger en meer zelfverzekerd in het leven staan.

Meer weten: www.cesarrotterdam.nlInge VerhoevenGezondheidscentrum Hillegersberg

Cesar therapie verbindt lichaam en geest.

10

Advertorials

Page 11: Hls maart 2014

‘Ik schilder de dingen zo-als ze zijn’De Vries: “Karel van Veen was een kunstenaar die op zijn eigen ma-nier schilderde, helemaal buiten de modieuze kunststromingen van zijn tijd. Hij maakte portretten en vrij werk. Maar de kunstenaar zocht nooit roem of erkenning. Op de vraag van een journalist naar zijn positie binnen de moderne kunst antwoordde hij: ‘Ik schilder de dingen zoals ze zijn’. Expo-seren onder de noemer ‘nieuwe zakelijkheid’ of ‘realisme’ gaf Van Veen geen voldoening. Daarom stopte hij in 1950 met expose-ren.” En zo verdween hij uit het gezichtsveld.

Treffend tijdsbeeld van RotterdamToch wisten veel prominenten ook na die tijd Karel van Veen nog goed te vinden als portret-schilder. Dat is niet voor niets, zo zegt Yve de Vries. “Hij gaf zijn modellen verbluffend naturel weer.” Van Veen maakte honder-den portretten van hoogleraren, burgemeesters, havenbaronnen, bankdirecteuren en welgestelde

burgers, waaronder mr. Jacques Dutilh, burgemeester Pieter Oud en scheepsmagnaat Cornelis Verolme. “Met zijn portretten van al deze vooraanstaande men-sen heeft Van Veen een treffend tijdsbeeld geschilderd van het gegoede Rotterdam van zijn tijd”, zo vertelde ook Coert Ebbinge Wubben, voormalig directeur van het Boijmans van Beuningen, aan de auteur van het boek.

Zoektocht door KralingenVoor de totstandkoming van de monografie sprak Yve de Vries met vrienden en familie van de

kunstenaar, ging ze op zoek naar archiefmateriaal en dook ze in het oeuvre van Van Veen. Ze startte haar zoektocht in het oude huis van de kunstenaar in de Rotter-damse wijk Kralingen. Van daaruit kwam zij in contact met allerlei mensen die de kunstenaar gekend hebben of ‘een Karel van Veen’ in de kamer hebben hangen. Het resultaat van die zoektocht is de allereerste boekpublicatie over de kunstenaar.

Tentoonstelling Chabot MuseumHet Chabot Museum wijdt dit voor-jaar een tentoonstelling aan Karel van Veen. Zijn eerste solotentoon-stelling in Rotterdam sinds 1924. Er zal een serie fraaie portretten te zien zijn van markante Rotterdam-se prominenten. Ze vormen een erehaag voor het staatsieportret van koningin Juliana. Ook wordt vrij werk van Van Veen tentoongesteld.

Wow-effectDe tentoonstelling en het boek bie-den een unieke mogelijkheid voor een groter publiek om voor het eerst sinds ruim een halve eeuw

(opnieuw) kennis te maken met het werk van Karel van Veen. Yve de Vries: “Mijn doel is om van de on-bekende, een bekende meester te maken.” De kunsthistorica is ervan overtuigd dat dat gaat gebeuren. “Het gaat iets teweeg brengen, een soort ‘wow-effect’. Reken daar maar op.”

Boek

30 x 24 cm

met meer dan

550 afbeldingen

Prijs 65 euro

Karel van Veen de bekende onbekende

Kunsthistorica Yve de Vries en Chabot Museum halen onbekende meester uit de vergetelheid

Zijn staatsieportret van koningin Juliana kreeg landelijke bekendheid en ook schilderde hij portretten van vele prominenten. Toch werd de Rotterdamse kunstenaar Karel van Veen (1898–1988) nooit echt bekend. Kunsthistorica Yve de Vries besloot daarom een monografie te schrijven over zijn leven en werk. In de loop van 2014 komt het boek uit en is er van 18 mrt t/m 8 juni in het Chabotmuseum een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Chabot, Natuurlijk! Het grafmonument voor Arie van Veen (1871 – 1928)Sinds een aantal jaren verlaat het Chabot Museum zijn veilige bastion om andere delen van de stad te ontdekken. Chabot, natuurlijk! draait om het beeld Moeder en Kind dat Henk Chabot in 1928 maakte als grafmonument voor Arie van Veen, vader van de schilder Karel van Veen. Het beeld staat op de be-graafplaats Crooswijk en is in de loop der jaren begroeid geraakt met verschillende soorten mos die het zandsteen aanzienlijk aantasten. Restauratie van het beeld en preservatie van de zeldzame mossoorten is geen sinecure. Het project Chabot Natuurlijk! bestaat uit een tentoonstelling in het Chabot Museum en een workshopprogramma dat actief ingaat op de verbinding tussen kunst en natuur. 18 maart t/m 8 juni - Chabot Museum Rotterdam - Museumpark 11 - Rotterdam - T. 010 4363713

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

11

Tekst: Chabot Museum - Rotterdam • Foto’s: Staatsieportret Koningin Juliana (1964), Lezend jongetje (1928), Vrouw v.d.Kunstenaar (1942)

Page 12: Hls maart 2014

Uittips

Sijmen Aleman

Bijzonderevoorstellingen...

Fadozangeres Cuca RosetaDe Doelen | Zaterdag 5 april |aanvang 20.15 uur

Hoewel zij pas op haar achttiende voor het eerst een fadohuis bezocht, stelt Isabel ‘Cuca’ Roseta zonder aarzelen: ‘Ik ben geboren voor de fado’.

Popmuziek en haar vak psychologie lieten de jonge zangeres altijd achter met een leegte. In fado vond zij de meest pure muziekvorm, in haar eigen woorden: ‘Zonder ruimte voor leugens’. Ze werd als fadista ontdekt door Carlos Zel, João Braga en Mário Pacheco,

maar het was de Argentijnse Oscarwinnaar Gustavo Santaolalla (Bajofondo, Babel, Brokeback Mountain), die haar debuutalbum in 2011 produceerde.

Meer weten: Concert- en Congresgebouw De Doelen www.dedoelen.nl | T 010 - 2171717

Water Passion after St. Mathew Wereldberoemd componist Tan Dun dirigeert eigen werkDe Doelen | Maandag 14 april, 20.15 uur

Water Passion after St. Matthew van Tan Dun is een bijzondere theatrale productie, waarvoor een deel van het instrumenta-rium speciaal uit New York komt. In deze compositie verenigt Tan Dun Oost en West door gebruik te maken van diverse vocale en instrumentale stijlen.

Met water als symbool voor vernieuwing en hergeboorte, en als cruciaal visueel element bij de uitvoering. Tan Dun dirigeert zelf.

Meer weten: Concert- en Congresgebouw De Doelen www.dedoelen.nl | T 010 - 2171717

NederlandseP R E M I E R E

Bekend van De Wereld Draait Door!

Rotterdam Rotterdamse Schouwburgdo 8 mei | aanvang 20.30

Na zijn Zwaan nominatie en een overweldigende première in het CaDance fes-tival 2013 gaat de Braziliaanse choreograaf Samir Calixto nu op tournee door Nederland met zijn veelgeprezen 4 Seasons.

In 4 Seasons laat Samir Calixto zich weder-

om inspireren door een hoogtepunt uit de klassieke muziek. Twee topdansers houden zich staande op het muzikale geweld van Vivaldi´s De Vier Jaargetijden. Lente, zomer, herfst en winter passeren de revue. Ze staan symbool voor de turbulentie in de geschiedenis van onze mensheid; het ontstaan, de evolutie, het hoogtepunt en de neergang.

Een krachtige voorstelling over verganke-lijkheid, waarin de barokke weelde van de compositie contrasteert met een collectief gevoel van eenzaamheid.

Meer weten: Korzo Producties of...www.rotterdamseschouwburg.nlwww.korzo.nl | T 010 411 81 10

Pieter Derks-Van Nature Theater aan de Schie - Schiedam Woensdag 16 april, 20.15 uur

Van Nature is het vierde theaterprogramma van deze vaste cabaretier van DWDD. Spelend met de actualiteit is hij in topvorm.

Meer weten: www.theateraandeschie,.nlT 010 - 2 467 467

4 Seasons van Samir Calixto te zien in Rotterdam

12

Rubriek

BIijzondere voorstellingen

12

Page 13: Hls maart 2014

Shen Yun, een wervelende voorstelling puur traditionele Chinese cultuur.China is misschien niet de eerste natie die in je opkomt als je aan culturele diversiteit denkt, maar dat zou ze misschien wel moeten zijn. Buiten de Han die de etnische meerderheid vormen, is de rest van de Chinese bevolking samengesteld uit 55 onderscheidende minderheidsgroepen. Vele van deze etniciteiten gaan duizenden jaren terug in de tijd en bezitten onderscheidende tradities, talen, liederen en dansen. Het is in deze geest van culturele diversiteit dat Shen Yun Performing Arts dit erfgoed naar het podium brengt.

Shen Yuns missie is het doen herleven van traditionele Chinese cultuur. Naast klassieke Chinese dans, bevatten de voorstellingen van Shen Yun elk jaar een uitgebreid scala aan Chinese etnische- en volksdansen.

Deze etnische dansen, die de historie van een groep, haar gebruiken en geest beli-chamen, zijn vaak geworteld in het dage-lijks leven, seizoensfeesten en rituelen van aanbidding. Een voorbeeld van een dans die het dagelijkse leven reflecteert is Shen Yuns 2007 “Waken op Mongoolse vlakten”. In dit nummer, geïnspireerd door de vaardigheden van de Mongoolse ruiters, draven dansers over open graslanden en bewegen alsof ze galloperende paarden berijden. Deze high-energy dans is beladen met enthousiasme en weerspiegelt de nauwe band van de nomadische Mongolen met de natuur.

Shen Yuns etnische dansen vallen ook op door hun kleurige kostuums. Dansers zijn versierd in traditionele kledij die de unieke aspecten van de cultuur en omgeving van de groep onthullen.

Een gedenkwaardig kostuum verscheen in Shen Yuns 2010 “In een Miao dorp”.

In deze dans dragen de vrouwelijke arties-ten de rijkelijk versierde zilveren juwelen van het Miao of Hmong volk. Voor deze groep symboliseert zilver voorspoed en gelooft men dat het de kracht bevat om kwaad uit te drijven. Traditioneel dragen Miao vrouwen tot wel 15Kg aan zilveren juwelen van

kop tot teen. Dansen met deze uitgebreide hoofdtooien, nekbanden, armbanden en oorbellen produceert een jubelend gerinkel wat dit nummer tot een favoriet van het publiek maakt.Deze Chinese etnische en volksdansen heb-ben ook vele soorten rekwisieten – van Han heuptrommels tot Manchu hoge hakken en Tibetaanse kata sjaals.

Shen Yuns 2011 “Yi Etnische dans” wordt gekenmerkt door een bijzonder onder-scheidend rekwisiet – kleine ronde houten doosjes die opgewekte jonge dames in hun handen klikken en tikken, terwijl ze wervelen en ronddraaien in gesynchroniseerde dans-bewegingen. Het trommelen op de doosjes creëert een ritme dat zo levendig is dat de plaatselijke bewoners zeggen dat iedereen die het hoort het niet kan weerstaan zich in de dans te vervoegen.

Elk jaar brengt Shen Yun een geheel nieuwe show met volledig originele dansen en composities. Welke etnische groepen, energieke dansen en ver-heffende verhalen zullen in de voorstellingen van dit jaar verschijnen?

Ervaar Shen Yun op 23 of 24 april in het Lucent Danstheater te Den Haag.Voor meer info en reserveringen, bezoek http://ShenYun.com

1�1�

Bijzondere voorstellingen

1�

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

1�

Page 14: Hls maart 2014

Wilde plannen“Ik vind alles goed”, merkte Bram’s schoonvader op, “jullie mogen van mij alles maken en bestellen, als het maar geen meubels zijn.” Die opmerking zetten zowel Bram als Tim aan het denken. Allerlei producten passeerden de revue: van tuinhuisjes tot tuinmeubelen tot vogelhuisjes. Plotseling werd toen het idee geboren om massief houten uitvaartkisten te gaan vervaardigen. Als er één zekerheid is in het leven dan is het wel dat we allemaal op een dag dood gaan. Dus een uitvaartkist blijft altijd een noodzakelijk kwaad. Zo gedacht zo gedaan. Het leek hun een wild plan.

Gevestigde marktDe eerste kist werd een prachtige traditionele massief eikenhouten kist. Een hele mooie, een écht meubelstuk, als het ware. Want, om een plaats te kunnen veroveren in de bestaande markt moest het kwalitatief gezien vooral een mooi product zijn. Onderscheidend. Dat was in 2004, nu tien jaar geleden. Bram en Tim hadden de handen ineen geslagen en hun eerste schreden in uitvaartland gezet, ofwel de wereld van begraven en cremeren. Dat bleken overigens geen gemakkelijke stappen. De uitvaartbranche is een vrij besloten wereld en met name de fabricage van uitvaartkisten is een redelijk goed verdeelde markt, waar je je niet zomaar

even tussen kan mengen. Daar moest je dan wel iets voor doen. En dat doen Bram en Tim dan ook. Zij deden alles zelf, bezoeken uitvaartbedrijven en presenteerden op afspraak en persoonlijk hun kisten.

InnovatieBram en Tim noemden hun bedrijfje AkidiA, dat is het Griekse woord voor Uitvaart. Zij startten hun activiteiten op een moment dat de uitvaartbranche behoorlijk aan het veranderen was. De “persoonlijke” uitvaart, waarbij de trend werd gezet om zelf je eigen uitvaart te regisseren, was in opkomst en steeds meer mensen dachten serieus na over hun laatste wil.

Bovendien raakte de ‘baby-boom’ generatie op leeftijd en ook daardoor waren de verwachtingen in de branche hoog gespannen. We zien in die tijd dan ook veel startende uitvaartondernemers, voortgekomen uit bestaande traditionele begrafenis- en uitvaartondernemingen,die dachten een graantje mee te kunnen pikken van de te verwachten overlijdensexplosie. Maar de explosie bleef uit.

De beide jonge ondernemers hebben daarom al snel door dat het veroveren van een goede plaats binnen de uitvaartmarkt, voor het zoveelste bedrijf dat kisten levert, slechts zou zijn weggelegd, als je met vernieuwende producten komt. En dat is wat AkidiA zich daarom ten doel stelt: innovatie.

De ‘Catalpa’ kist versus spaanplaatDe doorbraak komt min of meer in 2008. AkidiA is er aan toe om een nieuwe weg in te slaan. Aanvankelijk gestart in Dordrecht vestigt het bedrijf zich op het bedrijventerrein in Hillegersberg-Schiebroek. En juist op het moment dat ons land en de rest van Europa zich in een diepe crisis stort, neemt AkidiA voor het eerst deel aan de Uitvaartbeurs, die slechts eens in de vier jaar wordt gehouden. Hun inzending is spectaculair. Alles draait om hun “catalpa” kist. Een massief houten kist gemaakt van het hout van de Catalpa of trompetboom.

Al sinds de middelbare school zijn Bram Koppert en Tim van ‘t Veer goede vrienden. Beiden groeiden op in een ondernemersfamilie en al in een vroeg stadium maakten zij samen plannen om zakelijk gezien iets te beginnen. Maar wat? Die vraag werd door geen van beiden à la minute beantwoord. Bij een bezoek echter aan het meubelfabriekje van Bram’s schoonvader in Tsjechië raakten ze allebei zo onder de indruk van het bewerken van hout en de mogelijkheden die dat bood, dat één ding voor hen vast stond. Het moest iets worden met hout.

Innovatief de crisis door met...massief hout.

Doodskist.nl onderscheidend initiatief van AkidiA

Bram Koppert

Tim van ‘t Veer

1�

Tekst: Sijmen Aleman • Fotografie: AkidiA

Page 15: Hls maart 2014

Doodskist.nl...De verwachting is dat de uitvaartbranche de komende jaren steeds transparanter wordt en dat we steeds meer persoonlijk de regie in handen nemen. Daarbij zullen we zelf bepalen hoe de dag van de uitvaart er uit gaat zien en zal verlopen. AkidiA heeft hiermee alvast een begin gemaakt, Neemt u maar alvast en kijkje op Doodskist.nl

Het product is een werkelijke vernieuwing en ontketent een ware revolutie in kisten-land. Een klein onderzoek van de markt had aangetoond dat de Nederlandse consument zich in de regel laat begraven of cremeren in een spaanplaten kist. Een zeer milieu-onvriendelijke product als je bedenkt dat spaanplaat doordrenkt is van lijm en bij onze Oosterburen zelfs verboden is in het geval van crematies. Bovendien is spaanplaat een redelijk zwaar materiaal, wat voor de dra-gers van de kist een behoorlijke belasting met zich meebrengt.

De “Catalpa” kist is dan ook een regelrechte concurrent van de spaanplaat kist met als voordeel dat het hout van de trompetboom ook nog eens heel erg licht is. Licht als een veertje en tevens van een houtsoort die zich vrij gemakkelijk laat kweken, omdat de Catalpa ook nog eens heel erg snel groeit. Op veel plaatsen in Oost-Europa bestaan er Catalpa kweekbossen, waar deze houtsoort een dankbaar product vormt voor de ver-nieuwende productlijn van AkidiA.

Meer vernieuwingenDe “Catalpa” kist is een succes en wordt al snel door collega uitvaartkisten leveranciers geïmiteerd. Dan volgen de ontwikkelingen elkaar op. AkidiA begint met het opzetten van een landelijk netwerk van depots en in-troduceert de ene vernieuwing na de andere binnen de redelijk traditionele uitvaartwereld. De roesjes en tierelantijntjes aan de veelal sa-tijnen binnenbekleding van kisten wordt ver-vangen door een strakke katoenen variant. De uitvaartbranche kijkt er afkeurend naar. Maar, de consument denkt daar anders over en vindt het mooi. Ook komt er een fraaie uit één stuk gevormde ‘slim-line’ handgreep langs de gehele lengte van de kist.

Handgrepen van touw en ook weer heel vernieuwend een zogenoemde strakke designkist, waarbij het deksel de kist als het ware halveert, waardoor de indruk ontstaat dat de overledene op bed ligt opgebaard. Deze kist is erg populair aan het worden en vervangt steeds vaker de zogenoemde baarplank met wade, omdat dit design ook kan worden afgesloten met een deksel.

App voor uitvaartondernemersOok op de laatste uitvaartbeurs in 2012 komt het bedrijf, dat intussen aardig is gegroeid en zelfs een bedrijf met kisten van natuurlijke materialen heeft overgenomen, spectaculair voor de dag.

Dan wordt via de nog vrij jonge i-Pad een nieuwe website geïntroduceerd die het kisten-assortiment van AkidiA per kist uit-gebreid laat zien door middel van animatie.

Een App, speciaal ontwikkeld voor de uitvaartondernemer, die voortaan zijn zware tas met collecties thuis kan laten.

Online shoppen via doodskist.nlDe laatste ontwikkeling van het bedrijf, dat inmiddels een ander bedrijfspand in gebruik heeft genomen op het bedrijventerrein Schiebroek is: Doodskist.nl

Een website voor de consument waar men alles vindt over wat er zoal komt kijken bij een uitvaart en waar men ook kan winkelen langs een compleet assortiment kisten. Op die manier kan de consument zich oriënte-ren en naar keuze een kist uitzoeken. Ver-volgens kan de gekozen kist met behulp van een winkelwagentje worden aangeschaft.

Zelfs kan de consument via deze site wor-den geholpen bij het vinden van de juiste uitvaartondernemer of uitvaart verzekering. Ook vind je er tips als je al een verzekering hebt en je exact wil weten wat die verzeke-ring inhoudt. Een totaal nieuw concept dus, dat we al lang kennen van andere producten zoals bijvoorbeeld auto’s, bedden, keukens, et cetera., waarbij fabrikanten zich direct richten tot de consument en over de dealer heen reclame maken voor hun product.

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

1�

Page 16: Hls maart 2014

Uniek wonen in ‘De Magistraat’Op onze unieke locatie ’De Magistraat’ in Rotterdam zijn appartementen beschikbaar voor permanente en voor tijdelijke

bewoning. Ook ouderen met een (acute) zorgbehoefte kunnen hier per direct worden opgevangen. Dit kan een uitkomst

zijn bij herstel en zorg na een ziekenhuisopname, maar ook voor tijdelijke ondersteuning van de familie.

Welkom

WONEN‘De Magistraat’ is een schitterend monumen-

taal pand in het centrum van Rotterdam met in

totaal 34 riante woonzorgappartementen. Door

de ruime omvang, gemiddeld 80m2, zijn de

woningen ook zeer geschikt voor echtparen.

ZORGDe 24-uurs zorg wordt geleverd door een vast

team van deskundige verpleegkundigen en

verzorgenden.Wij bieden zorg van huishoude-

lijke hulp tot en met intensieve verpleging en

behandeling. Als erkend zorghotel is het ook

mogelijk om bij ons in alle rust onder profes-

sionele begeleiding te herstellen.

LEVENDe bewoners genieten van de maaltijden van

onze chef-kok in het eigen appartement of in de

gemeenschappelijke eetkamer. Daarnaast kan

elke bewoner het wekelijkse (klassieke) concert

op locatie bijwonen en deelnemen aan andere

activiteiten die op maat worden aangeboden.

CONTACT EN INFORMATIEDe Magistraat, Rotterdam | locatiemanager Theo Castrop,

M +31 (0)6 101 495 34 | [email protected] | www.domusmagnus.com.

Hectorstraat 11a3054 PC, Rotterdam010 - 418 49 [email protected]

Audicien Leon van der Meer beschikt over demodernste apparatuur om uw gehoorverlieszorgvuldig in kaart te brengen. Aan de handvan een audiogram én uw persoonlijke wensenkiezen wij samen een geschikt hoortoestel.

Blijf DROMEN van het beste geluid... ...of probeer vrijblijvend Widex DREAM .

Leon van der Meer is een ervaren Hoorprofvoor een eerlijk advies en de beste keuze

Elke donderdag inloopdag! Van 9 - 17 uur.

KOM NAAR

ONZE OPEN DAG

15 APRIL 2014

van 09:00 tot 17:00 uur

GrAtis hOOrtest

en ADVies VAn De

sPeciAListen

VAn WiDeX

1�

Advertenties

Page 17: Hls maart 2014

INTERIEUR ONTWERP

VASTGOEDSTYLING

SENIOR LIVING

EIGEN ONTWERP

WELZIJN IN WONEN WWW.WOONZIJN.NL

Een genot om te horenOok binnen de hoortoestelindustrie zien we steeds meer geavanceerde toepassingen. De analyse en bewerking van de verschillende geluiden wordt daardoor steeds verfijnder. Maar de componenten rond de chip zijn evenzo belangrijk voor de analyse en bewer-king van het geluid. Want, het analyseren en bewerken van geluiden wordt danig beperkt als de gegevens over het geluid niet volledig zijn. En precies dát is waar de ingenieurs van Widex hoortoestellen aan hebben gewerkt bij de ontwikkeling van de Widex DREAM.

Efficiënter en daardoor mooierDeze hoortoestellen beschikken over een nieuwe A/D-converter, het onderdeel dat bin-nenkomende geluiden digitaliseert. En omdat de A/D-converter van een hoortoestel werkt op een klein batterijtje, zijn de mogelijkheden niet onbegrensd. Luide pieken laat de A/D- converter achterwege. En, dat is jammer, want als die pieken bij de analyse buiten beschouwing worden gelaten, kun je die ge-luidssituatie minder nauwkeurig weergeven. Widex heeft daarom een nieuwe A/D-conver-ter ontwikkeld. Deze maakt het mogelijk om ook hoge geluidspieken naar de chip van het hoortoestel te leiden. Niet om deze luid weer te geven. In tegendeel. Omdat de analyse vollediger is, wordt de geluidsweergave ef-ficiënter én mooier.

Alles omvattende seriesDe Widex DREAM is verkrijgbaar in 4 series

met toepassing van de nieuwe A/D-converter in elke serie. De basisserie –DREAM110– wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Deze serie wordt gekenmerkt door een uitstekende geluidskwaliteit en een geluids-bewerking die bestand is tegen verschillende luistersituaties. Hebt u vaak te maken met situaties waarin er veel rumoer is, dat bovendien steeds varieert, dan kan de DREAM uit de basisserie worden uitgerust met een aantal extra’s, die de geluidsbewer-king nog efficiënter maken.

UpgradeDeze extra´s noemen we ‘upgrades’ en zijn verkrijgbaar in 3 pakketten. Leon van der Meer van Minerva Hoortechniek bekijkt graag met u of zo’n upgrade zin heeft. U mag deze dan vrijblijvend een paar weken uitproberen.

Dankzij de ontwikkelingen van de digitale techniek –chips worden steeds kleiner én krachtiger– ontstaan er op aller-lei gebieden steeds meer mogelijkheden. Zo beschikt vrijwel elke nieuwe auto over een geavan-ceerde boordcomputer, schijnen de opties van digitale camera’s vrijwel onbegrensd en kan de gemiddelde mo-biele telefoon heel veel meer dan alleen maar bellen.

’n droom die uitkomt.Verfijnde geluidsanalyses en technieken

OPEN DAG 15 APRIL BIJ MINERVABovendien zijn op 15 april twee product-specialisten van Widex in de winkel aanwe-zig om uitleg te geven over de verschillende mogelijkheden. U kunt dan tijdens een luisterdemonstratie via een hoofdtelefoon, zonder de eigen hoortoestellen, zelf een eerste indruk krijgen van het ongekend na-tuurgetrouwe geluid van de Widex DREAM.Ook een goedhorende partner kan hierbij meeluisteren.De slogan luidt:

Widex DREAM – true to life sound. Ervaar het 15 april bij Minerva.

Oh God, oh God, oh God!!!Wel honderd keer heb ik in tijdschriften en kran-ten gelezen dat de meeste ongelukken in en om het huis voorkomen. Altijd dacht ik: “Dat zal mij niet gebeuren.” Nou vergeet het maar.

Na een heerlijke zonnige dag liep ik om drie uur ’s middags de tuin in en zag dat het bovenste stuk van mijn tomatenplant, die uitbundig tegen de regenpijp omhoog groeide, was afgeknapt.En zoals dat werkt bij mensen die planten haast net zo liefhebben als hun eigen kinderen, wilde ik een reddende engel voor hem zijn.Ik pakte een krukje uit de schuur, een keukenstoel waar de rugleuning vanaf was gezaagd, knipte een paar stukjes touw af om de tomatenplant mee vast te binden en klom op de keukenstoel. Ik ging op mijn tenen staan, want het was hoger dan ik dacht. Ik rekte me helemaal uit en bond het touwtje vast. Nóg één knoop legde ik op de strik en nóg verder leunde ik naar voren. De stoel schoof met één poot vooruit en verdween in de aarde. Hij zakte zeker 10 centimeter naar bene-den, ik verloor mijn evenwicht en smakte met een doodsklap op de tegels.

‘OH GOD, OH GOD, OH GOD !!!” gilde ik van pijn.Niemand hoorde me huilen, niemand zag me, want ik was helemaal alleen in de tuin en mijn mobieltje had ik niet in mijn zak. Tot mijn grote schrik zag ik dat mijn linkerbeen onder mijn knie helemaal scheef stond en ik was radeloos. Alleen Mimi de poes, die verdwaasd naast me kwam zitten, deelde mijn angst.

Mijn verstand werkte gelukkig nog goed en ik be-sloot achterwaarts, op mijn billen, door de schuur naar de kamer te schuiven. Ik pakte de telefoon, belde de dokter en werd rustiger. De dokter zag mijn been, belde een ambulance en binnen een uur lag ik in het ziekenhuis. Foto’s werden ge-maakt, ik moest die nacht blijven en de volgende dag worden geopereerd. Onder mijn knie zaten twee breuken die met twee roestvrijstalen platen en zeven schroeven aan elkaar moesten worden gezet. De breuk in mijn enkel kon in het gips.STOM, STOM, STOM !!!

Toen ik in het ziekenhuis lag kwam de dominee bij me op bezoek. Een heel aardige man. Hij keek belangstellend naar mijn wonden en mijn donker-blauwe been en zei met een glimlach: “Dat is de straf van God,” Tien seconden lang bleef ik hem aanstaren. Toen mompelde ik zacht: “Ik denk dat God hier helemaal niks mee te maken heeft, het is gewoon mijn eigen stomme schuld geweest.” Weer bleef het tien seconden stil...Waarschijnlijk vond de dominee dit een zeer slechte heidense gedachte van mij. God had, volgens hem, natuurlijk MET ALLES te maken. Het gesprek ging als een nachtkaars uit.

Plotseling stond de dominee op en zei wat on-gemakkelijk: “Ik ga er maar weer eens vandoor.” Toen hij de ziekenhuiskamer verliet zwaaide hij vriendellijk naar me. Ik zwaaide vriendelijk terug.En zo hoort het ook.

Lily Köhler. (Schrijfster van het boekje ‘De Stoel’)

Lily Köhler groeide op in Hillegersberg en woonde tijdens de oorlog aan de Berg-

lustlaan.

Zij schreeflater haarervaringenop in hetboekje‘De Stoel’

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

1�

Advertorial

Page 18: Hls maart 2014

14% bijtelling

De Audi A3 g-tronVanaf € 28.900,- en slechts 14% bijtelling

Nu bestelbaar bij M. de Koning

Vanafprijs is inclusief BTW en BPM, exclusief verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Gem. brandstofverbruik benzine 5,0 l/100 km (20 km/l), CO2-uitstoot 115 g/km.Gem. brandstofverbruik CNG 3,6 kg/100 km (27,7 km/kg), CO2-uitstoot 88 g/km.

Wormerhoek 5-7, 2905 TX Capelle a/d IJsselTelefoon: 010 - 45 99 450www.mdekoning.nl

AutobedrijfM. de Koning viert 50 jarig jubileum!

Nominatie voor Excellent Audi Dealer Awardvoelt als een cadeautje…

Elke week komt hij nog wel even langs. Gewoon, een kop koffie drinken en even bijpraten. Maarten de Koning, oprichter van het gelijknamige autobedrijf, kan trots zijn op het bedrijf dat hij op 1 februari 1964 is gestart. Twintig jaar geleden, bij zijn 65e verjaardag, droeg hij de bedrijfsvoering van zijn ‘troetelkindje’ over aan zijn beide zonen, Hans en Wim de Koning. Onder hun bekwame en deskundige leiding groeide het bedrijf uit tot een solide onafhankelijke onderneming met vestigingen in Krimpen, Capelle en Rotterdam. Het verzorgingsgebied strekt zich inmiddels uit van Lansingerland tot aan Lopik.

100% kwaliteit en klanttevredenheid.Zonder twijfel heeft de na-oorlogse economi-sche groei een behoorlijk steentje bijgedragen, maar het merendeel van het succes heeft Autobedrijf M. de Koning toch in de eerste plaats te danken aan de niet aflatende inzet en gedrevenheid van de directie en de betrok-kenheid van haar medewerkers. Al meer dan 50 jaar staan klanttevredenheid en kwaliteit voorop en vormen zij dé speerpunten binnen het vooruitstrevende beleid van dit familie-bedrijf. Het is vooral daarom dat het bedrijf een zeer goede en betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in de regio met de merken Volkswagen en Audi.

Sterke merken, sterke marktpositie.Momenteel neemt het hybride of volledig elektrisch rijden snel in populariteit toe en is binnen de autobranche een ware revolutie gaande. Het autogebruik staat onder druk. Niet alleen vanwege de strengere milieueisen maar ook omdat nieuwe generaties anders aankijken tegen een ‘eigen auto’ en de manier om van A naar B te komen. Autobedrijf M. de Koning volgt deze ontwikkelingen op de voet en heeft de bakens steeds tijdig verzet. Daarbij is voortdurend kapitaal aangewend om vernieuwingen door te voeren. Hiermee heeft men kans gezien een sterke marktpositie in te nemen, te behouden en zelfs te vergroten.

1�

Tekst: Sijmen Aleman

Page 19: Hls maart 2014

De nieuwe C-KlasseThe best knows no alternative

Dankzij een gewichtsbesparing tot 100 kg, uitstekende aerodynamische waarden, nieuwe zuinige motoren en een keur aan assistentiesystemen is de nieuwe C-Klasse de nieuwe maatstaf in zijn klasse. www.rogam.nl/c-klasse

Met een uniek design, comfortabele rijeigenschappenen serieuze off-roadprestaties geeft de nieuwe GLAvan Mercedes-Benz een vernieuwende invulling aan hetsegment van de compacte SUV’s. www.rogam.nl/gla-klasse

De nieuwe GLAAlways restless

www.rogam.nl

Voor de snelle beslissersKom langs en vraag naar de introductieaanbiedingen

Ruwweg gezien rust het bedrijf op een 3-tal bijna gelijkwaardige sterke peilers, te weten: de particuliere markt, de zakelijke markt en het lease-segment. Binnen dit laatste onderdeel worden er altijd zorgvuldige afwegingen ge-maakt, voordat men met een bedrijf in zee gaat.

Jubileumjaar - actiejaar.Gekoppeld aan de sterke merken VW en Audi, met een wereldwijde afzetmarkt, ziet men de

toekomst met vertrouwen tegemoet. Het jaar 2014 zal in elk geval geheel in het teken staan van het 50-jarig bestaan en men heeft het voornemen om de klant te laten meeprofiteren. In welke vorm dat precies wordt gegoten, blijft nog even een verrassing. Dat het getal 50 daarbij een belangrijke rol zal spelen, is zeker. Speciale kortingen en misschien een exclusieve ‘50th anniversary-edition’ zijn zomaar wat ideeën die wellicht de revue zullen passeren dit jaar.

U gaat er nog van horen. Dus hou het in de gaten op www.mdekoning.nl

Autobedrijf M. de Koning B.V.Wormerhoek 5-72905 TX Capelle aan den IJsselT: (010) 4599 450

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

1�

Tekst: Sijmen Aleman

Page 20: Hls maart 2014

Bij RAC lopen de fiscale voordelenhoog op. Tot wel 14.000 euro!

R A C A U T O S T R A D AB R I E N E N O O R D

A U T O L E T T E S T R A A T 8 -103 0 6 3 N P R O T T E R D A M

T E L : 0 1 0 - 2 4 2 3 1 1 [email protected]

W W W. R A C . N L

‘s Werelds eerste luxe diesel plug-in hybrid, de Volvo V60, rijdt op pure electriciteit en heeft een uitstoot van 49 gram CO2 p/km. Dankzij een aantal belangrijke fiscale voordelen is de bijtelling voor deze auto door RAC bepaald op slechts 6% gedurende 60 maanden.

Dankzij onze eigen vertrouwde

inkoopkanalen kunnen wij alle Volvo’s, zowel nieuw als gebruikt,

snel en tegen een zeer aantrekkelijke prijs

leveren.

In de ruim 82 jaar dat wij als RAC bestaan staan wij voor gedegen adviezen als het om leasecontracten of financiering gaat. De service en klantgerichtheid die u van het RAC-team kunt verwachten beperkt zich daarin niet tot één merk maar ook het merk van uw keuze.

De volvo V40 is nu leverbaar met de nieuwe D4 Drive E motor. Voor deze 190 PK sterke motor, met handgeschakelde versnellingsbak, bedraagt de uitstoot slechts 85 gram CO2 p/km. In Nederland geldt hiervoor een bijtellingspercentage van 12%.

EN... WEER 12% BIJTELLING! OF... SLECHTS 6% BIJTELLING!

vanaf € 54.690,-

20

Advertenties

Page 21: Hls maart 2014

Bijna alle Duitse premium merken had-den al een SUV of een crossover, behalve Mercedes. Die leemte vult de GLA nu op.

De op de A-klasse baserende SUV gaat het opne-

men tegen de Audi Q3 en de BMW X1. Mercedes

is zo slim geweest om met de GLA niet precies

in het vaarwater van de genoemde concurrenten

te gaan zitten, maar een iets ander concept neer

te zetten. Het is meer een crossover, een hoger

geplaatste stationwagon die ook wat kwaliteiten

heeft in het terrein. Tenminste, als je een versie

met vierwielaandrijving (4Matic) kiest.

Dan zit je wel aan een een GLA 250 vast of een

van de diesels (200 CDI of 220 CDI) en moet je

rekening houden met een vanafprijs van 45.995

euro. Niet doen zouden we willen zeggen, want

wie neemt er nu zo’n mooi glimmende GLA mee

in het terrein? Niemand dus. En dan kan de

4Matic achterwege blijven. Spaart al meer dan

vier mille bij de GLA 250, die dan 41.795 euro

kost. Maar je kunt ook de GLA 20 kiezen met een

vanafprijs van 35.350 euro. Met een vermogen

van 156 pk is die uitvoering al lekker vlot (van 0

naar 100 km/h in 8,9 sec, top 215 km/h), terwijl

de dorst redelijk bescheiden blijft.

Rijden doet de GLA zoals hij eruit ziet. Het is

een iets hogere A-klasse en de rijkwaliteiten

lijken daar dan ook het meeste op. Je hebt een

makkelijkere instap en door de hogere zitpositie

een beter overzicht over het verkeer. De auto

maakt verder een uitstekende indruk. Voorbeel-

dige afwerking en een mooi interieur design. Een

aanwinst voor Mercedes en voor de compacte

SUV-klasse.

De opmars van de Sports Utility Vehicle, beter bekend als SUV blijft onstuitbaar. In alle segmenten zien we ze verschijnen en ook merken waarvan je het niet meteen zou verwachten, komen ermee. Zoals bijvoorbeeld Jaguar.

De voorbode van de nieuwe Jaguar SUV

– waarvan we later dit jaar de officiële onthul-

ling verwachten – is de designstudie C-X17. We

mogen er gerust vanuit gaan dat die concept car

grotendeels ongewijzigd in productie gaat. Alleen

de typische concept car-kenmerken zoals de

enorme wielen en wat sierelementen zullen we

niet aantreffen op de Jaguar SUV.

En nu komt er dus ook een carrosserievorm bij die

een kleine revolutie betekent voor Jaguar. Het is

wel opmerkelijk dat het Britse merk met een SUV

komt, want zustermerk Land Rover biedt daarin

immers al heel veel keuze. Maar het is natuurlijk

niet makkelijk om klanten weg te sturen naar een

ander merk als ze een SUV willen. En anders dan

bij Land Rover combineert de SUV van Jaguar de

kenmerkende sportieve, lenige verschijning van de

auto’s van dat merk met de stoere uitstraling van

een SUV.

Volgens Jaguar zijn bij de constructie van de

nieuwe SUV C-X17 de grenzen van de nieuwe

aluminium designarchitectuur opgezocht. Dat

is niet vreemd bij een model dat qua proporties

zoveel afwijkt van het traditionele silhouet. Ken-

merkend voor de C-X17 zijn niet alleen de grote

wielen, maar ook een zeer korte overhang aan de

voorzijde. En Jaguar hecht veel waarde aan de

‘premium gap’, de afstand tussen de achterkant

van de voorste wielkasten en de portieren.

Het gestrekte silhouet wordt bij de C-X17 verkre-

gen door de lange daklijn, die in een vloeiende

lijn verloopt en verder gaat in de dakspoiler.

Daaronder staat de achterruit relatief schuin om

de dynamische lijn te benadrukken. Jaguar is van

mening dat de basisvorm zo sterk is dat de SUV

het verder met weinig stylingtrucs af kan. Dat

zal de tijd leren, maar de C-X17 is alvast goed

ontvangen door het publiek!

Mario Vos Autoredacteur

Lifestyleon wheels

Jaguar SUV is in aantocht

Volvo had vorig jaar een uitzonderlijk goed verkoopjaar. Dat was mede te danken aan extra zuinige modellen, die bij zakelijk gebruik in aanmerking komen voor 14 procent fiscale bijtelling. De regels zijn nu strenger geworden, maar Volvo heeft opnieuw een fiscaal aantrekkelijke versie, de V40 D4.

Dat het nog lukt om een model in deze klasse

in die categorie voor 14 procent fiscale bijtelling

te krijgen is al een prestatie op zich. Maar dat

die auto dan ook nog 190 pk aan boord heeft is

ronduit bijzonder. Het zit ‘m allemaal in de nieuwe

Drive-E motorengeneratie waarvan die D4 deel

uitmaakt. Door de toepassing van de nieuwe

i-Art techniek met een maximale inspuitdruk van

2500 bar en per injector een chip die de inspuiting

regelt, is de V40 D4 normaal al opmerkelijk zuinig.

De dubbele turbo maakt daarbij een vermogen van

190 pk mogelijk.

Speciaal voor ons land gingen de Volvo-inge-

nieurs nog een stapje verder en ontwikkelden

ze een versie die nog wat zuiniger is. Door de

montage van banden met een lagere rolweer-

stand, aanpassingen aan de aerodynamica

met een actieve grilafsluiting en extra efficiënte

achterspoiler, bedraagt de gemeten CO2-uitstoot

slechts 85 g/km (3,3 liter per 100 kilometer). En

daarmee komt de auto in aanmerking voor die 14

procent fiscale bijtelling. De lagere uitstoot is ook

van invloed op de prijs die bij 26.995 euro begint

voor de V40 D4 Base Business. Een mooi aanbod

waardoor Volvo ook in 2014 onder zakelijke

rijders weer populair zal zijn. De auto is nu al te

bestellen, voor de zomer start de levering.

Volvo gaat weer voor 14%

Mercedes GLA is gearriveerd

Rubriek

Hille

ge

rsbe

rg Life

style

21

Tekst: Mario Vos

Page 22: Hls maart 2014

Kom luisteren geniet...

Entree v.a. 19.30 uur | Tarief E 16,-Donateurs & <18 jr. D 10,- <12 jr. gratisHillegondakerk, Kerkdreef 2,Hillegersberg www.concertstichting.nl Tel. 010 - 458 51 96

12 april 2014lidy blijdorp & NaTasja douma(cello & piano)

op het programma staan werken van o.a. prokofjev, rostropovich en rachmaninov.

stichting TransTec/ Van Hessen-addeson

e i n D co n c e r t s e i zo e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

ruim 25 jaar

ervaring

Voorwaarden...Rubriek

SchenkingenEn voor alle zekerheid: huwelijkse- en of partnerschapsvoorwaarden zijn niet van invloed op schenkingen met de zogeheten “koude uitsluitingsclausule”. De schenkers – vaak de ouders – bepalen dan bij het doen van de schenking, dat deze nimmer tot het gemeenschappelijk vermogen van

de ontvanger zal gaan behoren. Bij het ontbreken van voorwaarden geldt dit ook. Bij het overlijden van de partner van de ontvanger van de schenking behoort het geschonken bedrag niet tot het gemeenschappelijk vermogen. Het geschonkene vererft dus nog niet op dat moment, maar behoort gewoon toe

aan de langstlevende. In dit geval is het opmaken van voorwaarden dus weer niet noodzakelijk.

Kortom: Weer een greep uit de praktijk met soms een heel andere uitwerking, dan men voor ogen had. Advies: Blijf alert en laat u tijdig door deskundigen bijpraten.

22

Rubriek

Tekst: Fred Torn

De laatste keer adviseerde ik u, van-wege de wijzigingen die de afgelopen jaren plaatsvonden in het erfrecht, om de mogelijke gevolgen daarvan voor uw testament eens voor te leggen aan een belastingadviseur of een notaris. Ik heb u toen ook beloofd terug te ko-men op het belang van correcte huwe-lijkse- of partnerschapsvoorwaarden (hierna “voorwaarden”), dan wel het opheffen ervan.

Deze materie is niet alledaags en blijkt soms ook

niet het effect te hebben dat beide partners voor

ogen hadden. Het niet correct opmaken van deze

voorwaarden kan in combinatie met de bepalingen

in de inkomstenbelasting, zo bleek onlangs in de

praktijk, tot vervelende gevolgen leiden. Beide

partijen beseften dit niet, bleken onvoorbereid en

de uitkomst was nogal onthutsend, een aanslag

van bijna € 100.000,- .

Vooral bij partners, waarvan één bijvoorbeeld

eigenaar is van alle aandelen in een besloten

vennootschap (BV) met daarin niet alleen een

actieve onderneming, maar ook beleggings-

vermogen, kan zich dit voordoen.

In het verleden mochten de erven de fiscale claim

op de meerwaarde van zo’n onderneming bij het

overlijden van de eigenaar, doorschuiven. De claim

bleef dan wel bestaan, maar hoefde pas later te

worden afgerekend. Sinds de laatste wetswijziging

kan dat – onder voorwaarden - alleen nog voor het

actieve ondernemingsdeel. Over de meerwaarde

van het beleggingsvermogen moet verplicht

worden afgerekend.

Heeft men voorwaarden opgesteld en is de on-

derneming van één van de partners, dan geldt die

verplichting alleen bij het overlijden van de

eigenaar van de onderneming. Zijn die voorwaar-

den echter niet opgemaakt, dan gelden – zo blijkt-

de regels van de gemeenschap van goederen.

Bij het overlijden van de andere partner – niet

zijnde de eigenaar van de onderneming – moet

verplicht worden afgerekend over 50% van de

meerwaarde van het beleggingsvermogen in de

onderneming. Dat kan heel vervelende gevolgen

hebben als de BV haar vermogen voor een groot

deel heeft belegd in bijvoorbeeld onroerende

zaken en er niet voldoende liquiditeiten in de zaak

of in privé aanwezig zijn. Die onroerende zaken

kan de BV in de huidige markt immers niet op tel

en sprong verkopen. De door de fiscus opgelegde

aanslag moet echter wel worden betaald.

In het ene geval kan het dus van groot belang zijn

dat er wel voorwaarden zijn; in het andere geval

kan het juist interessant zijn die voorwaarden op te

heffen. Dit laatste gebeurt wel eens, wanneer het

overlijden van de eigenaar of ondernemer in zicht

is en betrokkene nog wel in staat is, zijn of haar

wensen duidelijk te maken aan een notaris .

Ingeval van overlijden moet - na het opheffen van

de huwelijkse voorwaarden - niet over 100% van

de meerwaarde worden afgerekend, maar kan

die afrekening beperkt blijven tot voorlopig 50%.

De andere 50% van de fiscale claim blijft dan

achter bij de langstlevende partner. De praktijk

blijkt echter weerbarstig en niet altijd is iemands

overlijden te voorspellen; laat staan dat er tijdig

kan worden bijgestuurd. Het blijft dus belangrijk

om deze materie periodiek met uw adviseur door

te nemen en te blijven toetsen aan de actualiteit.

Financieel

Fred TornFederatie belastingadviseur

Hills accountants en adviseursAan dit artikel kunnen geen

rechten worden ontleend

RubriekRubriekRubriekRubriek

Page 23: Hls maart 2014

BERGERS

meubelen interieur ontwerp slaapkamers stofferingen verlichting

INTERIEURS

w w w.bergers.n lRodenr ijseweg 23 -25 2651 BM Berkel & Rodenr ijs T 010 5115133 E [email protected] l

Page 24: Hls maart 2014

Instore | online | mobile

Hillegersberg Lifestyle - februari.indd 2 10-02-14 16:06