T 0578 676767 E [email protected] Februari 2017 › wpmapje › wp-content › uploads › 2017 ›...

5
Centraal bureau Stationsstraat 25 Postbus 312 8160 AH Epe T 0578 676767 E [email protected] www.koppelepe.nl www.facebook.com/koppel.opvang Kiddos nieuws Welkom en afscheid Welkom Madee en welkom Ruben. Leuk dat jullie bij ons zijn gestart. Emma is nu lekker bij Bikkels aan het spelen. Gelukkig zien we haar nog wel als ze haar grote zus op komt halen. Met alle sneeuw om ons heen, moesten we natuurlijk wel rondom het thema winter gaan werken. Met zn allen in de sneeuw spelen, sneeuwballen maken en gooien. Hoe leuk is dat! Op een maandagmorgen hebben we in de kring boterhammen in stukjes gemaakt en deze aan de eendjes gebracht. We hebben gepraat over de eenden en ons afgevraagd of ze het ook koud hebben? Tijdens de wandeling zijn we naar de bakker geweest, daar hebben we een zakje krentenbollen gehaald. Dat was smullen. We hebben een winter liedje geleerd. Het heet winter; bibber bibber (op youtube te vinden). Dit is een goede woordenschat/ taalacviteit. De kinderen kunnen hem nu al goed meezingen. We hebben hem ook al een keer geoefend met muziek- instrumenten erbij. Hierbij was vooral de xylofoon erg populair. De huishoek hangt vol met leuke winterkleding. We hebben ook een versje geleerd. Zie hieronder. Het is een bewegingsversje, waarbij kinderen de woorden moeten zeggen en uitbeelden. Verder hebben we een sneeuwpop gemaakt van watjes. Ook hebben we mooie truien en dassen en mutsen versierd op papier. Dit mocht met potlood en met wol en met bolletjes. Zo oefenen wij onze fijne motoriek en pengreep. Februari 2017 BSO en peuteropvang Kiddos Schotweg 2 8162 GM Epe tel: 06 51128330

Transcript of T 0578 676767 E [email protected] Februari 2017 › wpmapje › wp-content › uploads › 2017 ›...

Page 1: T 0578 676767 E info@koppelepe.nl Februari 2017 › wpmapje › wp-content › uploads › 2017 › 02 › ... · 2019-03-14 · Verder hebben we een sneeuwpop gemaakt van watjes.

Centraal bureau Stationsstraat 25 Postbus 312 8160 AH Epe T 0578 676767 E [email protected] www.koppelepe.nl www.facebook.com/koppel.opvang

Kiddo’s nieuws Welkom en afscheid Welkom Madee en welkom Ruben. Leuk dat jullie bij ons zijn gestart. Emma is nu lekker bij Bikkels aan het spelen. Gelukkig zien we haar nog wel als ze haar grote zus op komt halen. Met alle sneeuw om ons heen, moesten we natuurlijk wel rondom het thema winter gaan werken. Met z’n allen in de sneeuw spelen, sneeuwballen maken en gooien. Hoe leuk is dat! Op een maandagmorgen hebben we in de kring boterhammen in stukjes gemaakt en deze aan de eendjes gebracht. We hebben gepraat over de eenden en ons afgevraagd of ze het ook koud hebben? Tijdens de wandeling zijn we naar de bakker geweest, daar hebben we een zakje krentenbollen gehaald. Dat was smullen. We hebben een winter liedje geleerd. Het heet winter; bibber bibber (op youtube te vinden). Dit is een goede woordenschat/ taalactiviteit.

De kinderen kunnen hem nu al goed meezingen. We hebben hem ook al een keer geoefend met muziek-instrumenten erbij. Hierbij was vooral de xylofoon erg populair. De huishoek hangt vol met leuke winterkleding. We hebben ook een versje geleerd. Zie hieronder.

Het is een bewegingsversje, waarbij kinderen de

woorden moeten zeggen en uitbeelden.

Verder hebben we een sneeuwpop gemaakt van watjes. Ook hebben we mooie truien en dassen en mutsen versierd op papier. Dit mocht met potlood en met wol en met bolletjes. Zo oefenen wij onze fijne motoriek en pengreep.

Februari 2017

BSO en peuteropvang Kiddo’s Schotweg 2

8162 GM Epe tel: 06 51128330

Page 2: T 0578 676767 E info@koppelepe.nl Februari 2017 › wpmapje › wp-content › uploads › 2017 › 02 › ... · 2019-03-14 · Verder hebben we een sneeuwpop gemaakt van watjes.

De vogels hebben het ook koud in de winter en daar hadden de BSO-kinderen wat op bedacht. Ze hebben pinda kettingen geregen en van vet en voer bolletjes gemaakt en opgehangen op het plein. We hebben in de kring ook een praatplaat over de winter besproken en woordkaarten. Verder hebben we de volgende prentenboekjes voorgelezen: ‘kikker en de sneeuwman’ en ‘Nody het sneeuwboek’. Op onze smart-tv hebben we ‘kikker in de kou’ en ‘kikker in het nieuwe jaar’ gekeken. Ook hebben ze flink gedanst op de ‘pinguïn dans’. Dit vonden ze erg leuk.

In de speelzaal hebben we een denkbeeldige sneeuwpop gemaakt. Ook hebben we op muziek gedanst en als de muziek uit ging moesten de kinderen bevriezen en dus stil staan. Nog best lastig, maar wel heel leuk. We hebben scheerschuim op een dienblad gedaan en zo mochten ze lekker met hun handen door het schuim. Het leek wel sneeuw! Verder hebben we in de kring nog een spelletje gedaan waarbij wij een handschoen, een das en een muts onder de “sneeuw’ hadden verstopt. (Dit was een wit laken). Wat is er weg gehaald? Zo moesten ze goed nadenken. Pravoo observaties Voor het eerst hebben we onze observaties van de kinderen in ons nieuwe Pravoo systeem ingevuld en daarna gesprekken met de ouders gevoerd. Wij hebben dit als erg positief ervaren. Wij gaan dit nog verder evalueren met collega’s.

Page 3: T 0578 676767 E info@koppelepe.nl Februari 2017 › wpmapje › wp-content › uploads › 2017 › 02 › ... · 2019-03-14 · Verder hebben we een sneeuwpop gemaakt van watjes.

De BSO heeft ook leuke dingen rondom het winter thema gedaan, zoals van wc rollen en wit papier een Olaf gemaakt. Ook hebben we van suikerklontjes een iglo gemaakt. We hebben poedersuiker en eiwit en wat lijm gebruikt. We moesten even experimenteren, maar uiteindelijk werd het goede lijm en onze suikersteen-tjes plakten goed vast. Ook konden ze van papier een das maken. Aan het einde van het papier mochten ze met een perforator gaatjes maken en daar konden ze wol in rijgen. Zo werd het al een echte das. Verder hebben ze hem nog mooi versierd met wol en stift. Ze zijn ook druk bezig geweest met het versieren van de schatkist. De schatkist wordt door de peuters gebruikt om hun spullen, die ze meenemen van huis, in op te bergen. De BSO kinderen mochten deze bak pimpen. Ze vonden het bijzonder dat hij dus ook echt gebruikt gaat worden. Team Kiddo’s

Algemeen nieuws vanuit Koppel

Verantwoordelijkheid bij het ophalen van uw kind Onze nieuwsbrief is een goede plek om sommige afspraken nog eens te herhalen of te verduidelijken. Zo hebben wij met elkaar de afspraak gemaakt, dat wanneer iemand anders dan uzelf uw kind komt ophalen, wij dit eerst graag van u willen horen. Mocht u dit vergeten zijn, zullen wij u eerst even bellen om te checken. Ook is afgesproken dat wanneer u uw kind ophaalt, het onder uw verant-woordelijkheid valt. Dus bijvoorbeeld bij het oversteken of naar buiten gaan. Mocht u hier vragen over hebben, kunt u altijd terecht bij de pedagogisch medewerkers. Alle pedagogisch medewerkers geslaagd voor TINK! Sinds juni 2016 volgden alle pedagogisch medewer-kers van Koppel de TINK-training, gericht op taal- en interactievaardigheden in de kinderopvang. Wat houdt TINK in? Om kinderen in de kinderopvang en peuterspeelzalen goede emotionele én educatieve ondersteuning te bieden, maken pedagogisch medewerkers gebruik van interactievaardigheden. Een voorwaarde daarbij is dat het taalgebruik van de pedagogisch medewerker rijk, correct en interactief is. Met de TINK-training optimaliseren medewerkers hun taal- en interactievaardigheden. De medewerkers kregen tijden de training feedback van collega’s en van de trainer hoe men deze interactievaardigheden gebruikt en hoe ze eventueel verbeterd kunnen worden. Ze leerden de interactie-vaardigheden bewust in te zetten en daarin keuzes te maken. ‘Kies je in een bepaalde situatie voor ontwikkelingsstimulering of bied je juist structuur? Of allebei?’. Naast interactievaardigheden leerden de medewerkers ook taalrijk en correct met kinderen communiceren. De nadruk in de training lag op de bewustwording van eigen vaardigheden. Hiervoor werd er tijdens de training veel geoefend met zelfreflectie, teamreflec-tie en het geven en ontvangen van feedback. Ook werd er gewerkt met video-coaching. Alle medewerkers hebben de TINK-training met goed gevolg afgesloten en ontvingen het officiële TINK certificaat. Koppel is trots op alle medewerkers en hun inzet tijdens deze training!

Page 4: T 0578 676767 E info@koppelepe.nl Februari 2017 › wpmapje › wp-content › uploads › 2017 › 02 › ... · 2019-03-14 · Verder hebben we een sneeuwpop gemaakt van watjes.

Afspraak m.b.t. de BSO Mocht uw kind gebruik maken van één van onze BSO-locaties, op vaste dagen of flexibel, dan vragen wij u of u bij de leerkracht van uw kind bekend wil maken dat uw kind naar de BSO gaat. Graag ook erbij vermel-den op welke dagen hij/zij gaat. Mocht de pedagogisch medewerker onverhoopt iets later zijn, dan weet de school in ieder geval dat uw kind naar de BSO gaat. Met de scholen hebben wij de afspraak gemaakt dat zij onze BSO dan bellen. Alvast bedankt voor de medewerking! Nieuws vanuit de vakbladen Kinderopvang: Ouders waarderen pm'er als medeopvoeder Ouders ervaren veel steun van pedagogisch medewer-kers bij de opvoeding van hun kind(eren). Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Marije Kesselring van Universiteit Utrecht naar de mogelijkheden van opgroeien en opvoeden doe je met z’n allen. Ouders beslissen zelf over wat, hoe en wanneer ze hun kind iets leren. In het onderzoek onderscheidt Kesselring verschillende typen medeopvoeders, waaronder medeopvoeders die door hun professionele functie dichtbij het gezin staan, zoals pedagogisch medewerkers. Kesselring noemt pm’ers de ‘vanzelfsprekende professionals’, omdat zij ontegenzeglijk deel uitmaken van de sociale omgeving van het gezin. Steun bij opvoeding ‘Pedagogisch medewerkers kunnen door het vele vanzelfsprekende contact dat zij hebben met het kind en de ouders een belangrijke rol vervullen als medeopvoeder, zowel direct richting het kind als indirect richting de ouders’, licht Kesselring toe. ‘Veel

ouders ervaren naast de steun uit hun informele netwerk, bijvoorbeeld van vrienden en (schoon)ouders, ook veel steun van de pm’er van de kinderop-vang of peuterspeelzaal.’ Uit handen geven Toch blijkt uit het onderzoek dat het delen van opvoedingsverantwoordelijkheden gevoelig ligt. Ouders willen zelf beslissen over wat, hoe en wanneer hun kind iets leert en wie zij mandaat geven om op te treden als secundaire opvoeders. In specifieke settingen, zoals peuterspeelzaal, kinderop-vang en school, laten ze tijdelijk hun verantwoorde-lijkheden over aan medeopvoeders en alleen als het gaat over onderwerpen die hen – vanuit hun secundaire opvoedersrol - aangaan. Tegelijkertijd vinden ouders niet dat zij een monopolie hebben op opvoeden. Ze zien absoluut de aanvullende waarde van medeopvoeders, zowel voor hun kinderen als voor zichzelf. ‘Ouders geven vooral aan veel behoefte te hebben aan het delen van ervaringen’, aldus Kesselring. Opvoeding versterken Volgens Kesselring kunnen pm’ers op twee manieren de opvoeding versterken: direct en indirect. Kesselring legt uit: ‘Op een directe manier door op te treden als ondersteunende medeopvoeder, bijvoor-beeld door het kind te verzorgen, te begeleiden in zijn of haar ontwikkeling en positief voorbeeldgedrag te laten zien. En indirect door ouders te steunen in hun rol als primaire opvoeders. Bijvoorbeeld door het bieden van emotionele, informationele of instrumen-tele steun. Maar ook door te faciliteren dat ouders elkaar onderling kunnen ontmoeten zodat zij elkaar ook onderling (meer) kunnen steunen. Zo kunnen ze hun verhaal kwijt, vinden ze (h)erkenning en worden ze aangezet tot reflectie op hun eigen opvoedend handelen. Daar hebben ouders behoefte aan.’ Openstaan voor betrokkenheid Ouders staan dus zeker open voor de betrokkenheid van medeopvoeders bij het opgroeien en opvoeden van hun kinderen, concludeert Kesselring uit haar onderzoek. Mits die hen en hun kind(eren) benaderen vanuit een betrokken en welwillende houding. En duidelijk communiceren en afstemmen over normen en handelen. Tot slot adviseert Kesselring: ‘Het is de toon die de muziek maakt. Ouders zitten niet te wachten op een ‘preek’ of ongevraagd advies, maar willen wel leren van de ervaringen en tips van anderen.’ Weija Steffens

Page 5: T 0578 676767 E info@koppelepe.nl Februari 2017 › wpmapje › wp-content › uploads › 2017 › 02 › ... · 2019-03-14 · Verder hebben we een sneeuwpop gemaakt van watjes.

Vakantie opvang Het programma voor de aankomende voorjaarsvakan-tie is bekend en inmiddels aan alle betreffende ouders gemaild. Het thema bij de peuteropvang en de BSO is ‘kriebelbeestjes’. Een spannend, maar ook leerzaam thema, waarbij er allerlei leuke activiteiten georgani-seerd worden. Wilt u meer informatie of uw kind aanmelden? Neem dan contact op met de afdeling Planning van Koppel, [email protected] of 0578 676767.