SURF Licentienieuws #3 2012

11
LICENTIENIEUWS #3 SEPTEMBER 2012 Iedere student, onderzoeker en docent werkt zich door een enorme hoeveelheid digitale content heen. Tijdens het schrijf- proces biedt het bijhouden van literatuur grote voordelen. ‘Toen ik zelf weer deeltijdstudent werd, realiseerde ik me dat ik een systeem nodig had voor het bijhou- den van mijn literatuur. De afgelopen tijd heb ik veel gelezen, onderzocht en geschreven. En zeker vanwege de schrijfdeadlines ging ik op zoek naar een goede oplossing. Ik kwam uit bij Endnote, want ik las daarover veel positieve reacties, ook van Mac-gebrui- kers zoals ik ben’, aldus Gert Hofstede. Hij is docent aan de Hanzehogeschool, Institute for Life Science and Technolo- gy, en volgde de afgelopen twee jaar een masteropleiding, naast zijn werk. Omdat binnen zijn hogeschool geen software voor referentiebeheer aange- boden wordt, schafte hij zelf Endnote aan via SURFspot.nl. Van deze tijd ‘Eigenlijk zouden alle studenten moeten leren werken met referen- tiesoftware’, vindt Hofstede. ‘Hand- matig de literatuurverwijzingen in papers en scripties aanbrengen is niet van deze tijd.’ Als hij een artikel leest, zet hij het met een muisklik direct in zijn digitale bibliotheek. Die kan hij dan ordenen op titel, jaartal, auteur of keyword bijvoorbeeld, dus is alles snel terug te vinden. ‘En met twee muisklikken voeg ik de verwij- zing toe in mijn tekst. Bovendien kan je vanuit die verwijzing doorklikken naar de pdf van het oorspronkelijke artikel. Ik raad dus alle studenten aan om een database bij te houden van wat ze lezen. Maar ze zullen zelf moeten uitvinden hoe het werkt, want ondersteuning biedt de hoge- school niet. Dat zou wel een vooruit- gang zijn.’ > vervolg pag. 2 SURFMARKET SOFTWARE CONTENT Clouddiensten voor DocSharing nu beschikbaar Raamovereenkomst AV-apparatuur gesloten Webinars en tutorials pag 3 pag 3 pag 4 pag 6 pag 10 pag 12 pag 18 • PC-beveiliging van G Data Grafisch aan de slag met CorelDraw Security Scanning met Beyond Security Overeenkomst Sharekit verlengd JAARGANG 16, NUMMER 3 In SURF licentienieuws vindt u nieuws over de bemiddelings- overeenkomsten die SURFmarket heeft afgesloten met aanbieders van software, content, diensten en hardware. Licentienieuws verschijnt vier keer per jaar en is te vinden via www.surf.nl/licentienieuws REFERENTIESOFTWARE BIEDT TIJDSWINST

description

Interviews, nieuws en achtergronden bij de nieuwe overeenkomsten en producten van SURFmarket.

Transcript of SURF Licentienieuws #3 2012

LICENTIENIEUWS #3SEPTEMBER 2012

Iedere student, onderzoeker en docent werkt zich door een enorme hoeveelheid digitale content heen. Tijdens het schrijf-proces biedt het bijhouden van literatuur grote voordelen.

‘Toen ik zelf weer deeltijdstudent werd, realiseerde ik me dat ik een systeem nodig had voor het bijhou-den van mijn literatuur. De afgelopen tijd heb ik veel gelezen, onderzocht en geschreven. En zeker vanwege de schrijfdeadlines ging ik op zoek naar een goede oplossing. Ik kwam uit bij Endnote, want ik las daarover veel

positieve reacties, ook van Mac-gebrui-kers zoals ik ben’, aldus Gert Hofstede. Hij is docent aan de Hanzehogeschool, Institute for Life Science and Technolo-gy, en volgde de afgelopen twee jaar een masteropleiding, naast zijn werk. Omdat binnen zijn hogeschool geen software voor referentiebeheer aange-boden wordt, schafte hij zelf Endnote aan via SURFspot.nl.

Van deze tijd‘Eigenlijk zouden alle studenten moeten leren werken met referen-tiesoftware’, vindt Hofstede. ‘Hand-matig de literatuurverwijzingen in

papers en scripties aanbrengen is niet van deze tijd.’ Als hij een artikel leest, zet hij het met een muisklik direct in zijn digitale bibliotheek. Die kan hij dan ordenen op titel, jaartal, auteur of keyword bijvoorbeeld, dus is alles snel terug te vinden. ‘En met twee muisklikken voeg ik de verwij-zing toe in mijn tekst. Bovendien kan je vanuit die verwijzing doorklikken naar de pdf van het oorspronkelijke artikel. Ik raad dus alle studenten aan om een database bij te houden van wat ze lezen. Maar ze zullen zelf moeten uitvinden hoe het werkt, want ondersteuning biedt de hoge-school niet. Dat zou wel een vooruit-gang zijn.’ > vervolg pag. 2

SURFMARKET SOFTWARE CONTENT• Clouddiensten voor

DocSharing nu beschikbaar • Raamovereenkomst

AV-apparatuur gesloten • Webinars en tutorials

pag 3

pag 3

pag 4

pag 6

pag 10

pag 12

pag 18• PC-beveiliging van G Data

• Grafi sch aan de slag met CorelDraw

• Security Scanning met Beyond Security

• Overeenkomst Sharekit verlengd

JAARGANG 16, NUMMER 3In SURF licentienieuws vindt u nieuws over de bemiddelings-overeenkomsten die SURFmarket heeft afgesloten met aanbieders van software, content, diensten en hardware. Licentienieuws verschijnt vier keer per jaar en is te vinden via www.surf.nl/licentienieuws

REFERENTIESOFTWARE BIEDT TIJDSWINST

PC-beveiliging van G Data - pag 6Grafi sch aan de slag met CorelDraw - pag 10Security Scanning met Beyond Security - pag 12

>> vervolg van voorpagina

Danny Eijpe is werkzaam bij de Uni-versiteit Maastricht en geeft geregeld trainingen in het gebruik van End-note aan studenten en docenten. Sommige faculteiten verplichten de eerstejaars studenten deze training te volgen, maar er nemen ook men-sen op eigen initiatief deel. ‘Vooral studenten die veel schrijven, of al aan hun scriptie bezig zijn, weten hoeveel werk het is en hoe belang-rijk het is om literatuur goed bij te houden. Want wat had je ook alweer waar gelezen?’, zegt Eijpe.

Geen overbodige luxeHet gebruik van een goed programma waarmee je niet alleen je voet- en

eindnoten kunt maken, maar dat ook dient als database voor je lite-ratuur, is volgens hem geen over-bodige luxe. ‘Tijdens het scriptie-proces kunnen namelijk wel wat problemen ontstaan. Ten eerste verlies je veel tijd als je telkens handmatig zit te pielen met referen-ties invoegen in je tekst, en die aan-passen als je tekst uitbreidt of inkort. En ten tweede loop je het risico om incorrect te refereren, met het risico dat het op plagiaat lijkt. Discussies over mogelijke plagiaat wil je natuurlijk voorkomen. En dat kan dus als je consequent je litera-tuur goed opslaat in een database en juist verwijst.’

De trainer vindt de software vrij overzichtelijk en intuïtief in gebruik, en dat is zijn criterium om software op te beoordelen. Ook wat hem betreft zou training in het gebruik van referentiesoftware in het hoger onderwijs een aanrader zijn. De soft-ware is op de Universiteit Maastricht namelijk al gratis te downloaden voor alle studenten en medewerkers, dankzij de licentie die is afgesloten.

Via SURFmarket en de webwinkel SURFspot.nl zijn twee opties voor referentiesoftware beschikbaar: Endnote en Reference Manager, beide via aanbieder DISC B.V.

BEKIJK DE HOOGTEPUNTEN VAN SURF VAN 2011 BENT U AL GEABONNEERD OP

SURF CLOUD TIMES? CLOUDDIENSTEN VOOR DOC-

SHARING NU BESCHIKBAAR

RAAMOVEREENKOMST AV-APPARATUUR GESLOTEN

SURFmarket heeft een Europees aanbestedingstraject uitgevoerd voor audiovisuele apparatuur voor vijf Neder-landse universiteiten. De aanbesteding had als doel met drie leveranciers raamovereenkomsten te sluiten op basis waarvan AV-middelen kunnen worden aangeschaft. Naast de apparatuur is het tevens mogelijk support en services in te kopen. Hulskamp, MK2 en AVEX zijn de drie partijen die de aanbesteding hebben gewonnen. Erasmus Universiteit Rotterdam, de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden, Universiteit van Tilburg en de Vrije Universiteit Amsterdam kunnen gebruik maken van de overkoepelende raamovereenkomst. De overeenkomst heeft een looptijd van maximaal vier jaar en omvat een waarde van meerdere miljoenen euro’s.

Heeft u belangstelling in het gebruik van clouddiensten in het hoger onderwijs en onderzoek? Dan is SURF Cloud Times iets voor u. In SURF Cloud Times zetten wij de laatste (strategische) ontwikkelingen overzichte-lijk voor u op een rij. U kunt zich abonneren door een e-mail te sturen naar [email protected].

LEES VOORGAANDE EDITIES: http://bit.ly/UerBJW

Diverse clouddiensten voor documentopslag zijn per direct via SURFmarket af te nemen tegen gunstige voorwaarden. Deze oplossingen zijn geselecteerd als een mogelijk alternatief voor SURFgroepen. Het gaat om de clouddiensten ViaDesk, EDUgroepen, Google Apps for Education (Google Drive), Sakai en Liferay.

LEES MEER: http://bit.ly/O6CKsS

Het SURF Jaarbeeld 2011 toont in vogelvlucht de activiteiten en ontwikkelingen binnen SURF en haar werkmaatschappijen. In 2011 heeft SURF veel gerealiseerd op het gebied van ICT-innovatie voor het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek.

Aan de hand van thema’s uit het SURF Meerjarenplan 2011-2014 bieden we een terugblik op de hoogtepunten van 2011 op onze website. Gericht naar onderwerpen zoeken is ook mogelijk. Het SURF Jaarbeeld 2011 toont daarnaast de jaarverslagen van de verschillende SURF-organisaties: SURF, SURFnet en SURFmarket.

LEES MEER: http://bit.ly/PAIQGo

> SURF LICENTIENIEUWS #3 20122 3

Op de blog van SURFmarket leest u de visie op en ervaringen tijdens het dagelijkse werk. Zo geven de license managers ditmaal een kijkje achter de schermen. Jarno Klompen houwer vertelt over de uitdagingen van fl exibele licenties aanbieden, en Anand Sheombar laat zien hoe het nieuwe samenwerken naadloos past in zijn leven.

LEES ONS BLOG http://bit.ly/PQzCof

KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN

WEBINARS EN TUTORIALS

Speciaal voor contactpersonen van hoger onderwijs-instellingen die artikelen bestellen, heeft SURFmarket de afgelopen maanden meerdere webinars gegeven. Dit om ze wegwijs te maken in de nieuwe webomgeving, die het mogelijk maakt om fl exibele licenties af te sluiten.

Gedurende een uur kregen de deelnemers uitleg over de functionaliteiten, terwijl ze live konden meekijken hoe on screen handelingen werden verricht en vragen konden stellen. Ook staan er tutorials online.

BEKIJK DE VIDEO’S (NA LOGIN): http://bit.ly/PuJmRQ

> SURF LICENTIENIEUWS #3 20124 5Kennismakingsaanbieding VirtuaLockWordt er in uw onderwijsinstelling weleens iets gestolen? U biedt kluisjes aan voor de jassen van studenten, maar hoe beschermt u al die laptops die overal voor het grijpen liggen?

In samenwerking met de TU Delft is er een oplossing ontwikkeld om de veiligheid voor laptopgebruikers te vergroten. Met VirtuaLock bewaken studenten en medewerkers automatisch elkaars laptop, zodat er nooit meer een onbewaakt ogenblik is waarop dieven hun slag kunnen slaan. Los van de financiële voordelen (die wij graag samen met u berekenen), vergroot VirtuaLock ook het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie.

Het werkt eenvoudig. In geval van een diefstalpoging gaat er een luid alarm af, worden automatisch mensen in de buurt gewaarschuwd via een popup op hun scherm en ontvangt de eigenaar een SMS-bericht. VirtuaLock wordt al met succes gebruikt op de TU Delft en de Universiteit Utrecht. Sinds 1 september zijn wij ook gestart op de Universiteit van Amsterdam, de Erasmus Universiteit en de Universiteit Maastricht. Omdat wij heel Nederland veiliger willen maken tegen laptopdieven, hebben we een bijzondere kennismakingsaanbieding voor u.

■ Vijf maanden lang een VirtuaLock-abonnement voor alle medewerkers en studenten in een gebouw naar keuze, inclusief ondersteuning

■ Materiaal voor een interne promotiecampagne: posters, flyers en folders met het logo van uw onderwijsinstelling

■ Een eigen webpagina (bijvoorbeeld www.virtualock.com/tudelft) waarvan uw gebruikers gemakkelijk zelf de software kunnen downloaden

■ Een mooie gelegenheid om in uw instelling extra bewustzijn te creëren voor het verstandig omgaan met het risico van diefstal.

Dit kennismakingspakket bieden wij aan voor €1250,- ex. btw. Aan het eind van deze vrijblijvende pilot kunnen we evalueren of VirtuaLock het succes heeft gebracht dat we verwachtten. Indien gewenst kan er dan een licentie worden afgesloten via SurfMarket, SLB Diensten of APS IT. Uw studenten kunnen ook zelfstandig een licentie afnemen via SurfSpot.nl. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een demonstratie.

Ik hoor graag van u,Sander Schutte, VirtuaLock

Email: [email protected]: 015 744 0130

Molengraaffsingel 12-142629 JD Delft

Kennismakingsaanbod:€1250

IBM SPSS NU OOK VOOR LINUX

IBM SPSS AMOS 20 VOOR VERGELIJKINGSMODELLEN

BEVEILIG UW PC MET G DATA 2013

De meest recente versie van de statistische software IBM SPSS Statistics, versie 20, is nu ook via SURF-market beschikbaar voor Linux. U kunt dit programma aanscha� en en ook thuis gebruiken, mits uw instelling voor deze software een overeenkomst heeft gesloten.

LEES MEER: http://bit.ly/PQzZit

VERTALEN MET EUROGLOT

Met Euroglot vertaalsoftware is het mogelijk om kruis-lings te vertalen tussen de talen Nederlands, Engels, Frans en Duits. En bij de versie met zes talen ook van en naar Spaans en Italiaans. Iedere vertaalcombinatie met de bovenstaande talen is mogelijk. Euroglot Professional bevat ongeveer 420.000 woorden (inclusief morfologie) en uitdrukkingen per talenpaar.

Mac-gebruikers kunnen kiezen voor Euroglot Professional OSX 1.0 met vier of zes talen. Voor Windows-gebruikers is nu ook Euroglot Professional full version beschikbaar, met zes talen plus vakwoordenboeken met medische, chemische, juridische, fi nanciële, technische terminologie, en terminologie op het gebied van ICT.

FULL VERSION VOOR WINDOWS: http://bit.ly/PuJS2m

PROFESSIONAL 4 TALEN VOOR MAC: http://bit.ly/PALkVe

PROFESSIONAL 6 TALEN VOOR MAC: http://bit.ly/QEEzld

IBM SPSS Amos 20 UK is software voor het maken van structurele vergelijkingsmodellen. Dit product is beschikbaar voor instellings-gebruik voor medewerkers en studenten, als download.

Amos is een uitgebreid onderdeel van SPSS dat het mogelijk maakt om modellen te creëren die hypo-thetische relaties tussen variabelen tonen. Met deze software kan de gebruiker accuraat modellen bouwen, met gebruik van graphical user interface of programmatic interface.

LEES MEER: http://bit.ly/PuJu3Z

Met de nieuwste twee programma’s van G Data kunt u uw pc beveiligen.

G Data InternetSecurity 2013 biedt volledige beveiliging tegen virussen en alle gevaren van het internet. Het biedt bescherming tegen virussen, hackers en spam. Automatisch blokkeert het gevaarlijke websites en virusuit-braken, plus bent u beschermd tegen bank-trojanen. Ook bevat het antivirus voor Android-smart-

phones en –tablets. Dit programma is eenvoudig te gebruiken, werkt onmerkbaar op de achtergrond en vertraagt de pc niet. Het wordt geleverd op CD.

LEES MEER: http://bit.ly/Q4QSWj

G Data AntiVirus 2013 beveiligt tegen alle virussen, trojanen en andere malware. Het biedt met een moderne, intelligente combinatie van twee virus-scanners, cloud-technologie en systeembewaking onmid-dellijke bescherming. Ook heeft het gedragscontrole: het herkent verdacht gedrag van nieuwe virussen. Elk uur zijn er virusupdates, zodat nieuwe bedreigingen geen kans maken. Inclusief een rescue-dvd om eerder besmette computers op te schonen. Het wordt geleverd op CD.

LEES MEER: http://bit.ly/PT1m97

Onder de naam BiZZdesign Bedrijfsmatig en Educatief is de overeenkomst met deze leverancier verlengd tot eind februari 2014. Bizzdesign biedt een breed assortiment aan producten, waaronder Architect Professional en BiZZdesigner Professional. Bij de overeenkomst kunt u voor educatief gebruik de volgende producten selecteren.

Architect Professional, een krachtige tool om enterprise architectuur te visualiseren en te analyseren. BiZZdesigner is een fl exibele tool voor het ontwerpen en managen van bedrijfsprocessen. De portalInSite stelt belanghebbenden in de organisatie in staat om via een internet browser de inhoud van de repository van Architect en BiZZdesigner te raadplegen. RiskManager helpt u om grip te krijgen op risico’s en controlemaatregelen. GripManager helpt u om grip te krijgen op verander- en implementatietrajecten.

LEES MEER: http://bit.ly/PuK8OY

BIZZDESIGN: NIEUWE OVEREENKOMST

SOFTWARE SOFTWARE

> SURF LICENTIENIEUWS #3 20126 7

Alle handeling op het computer-scherm opnemen, inclusief geluid, en vervolgens het bewerken en gemak-kelijk delen. Camtasia Studio 8 is nu beschikbaar voor Windows. Handig om een PowerPoint-presentatie, webinar of online demo op te nemen en te bewaren. De gebruiker kan er zelf een video van maken, en elemen-ten toevoegen – zoals uitlegbalkjes, tabellen, inhoudsopgave of een specifi eke achtergrond.

Dit programma is ook verkrijgbaar in een bundel met Snagit 11. Hiermee kan de gebruiker een deel van zijn scherm selecteren en een schermafdruk maken van wat je ziet. Hieraan kunnen pijlen, buttons of e� ecten toegevoegd worden. Ook is het mogelijk om met Snagit video’s te maken van de handelingen die op het scherm verricht worden.

CAMTASIA STUDIO 8: http://bit.ly/Q4S63B

CAMTASIA STUDIO 8 & SNAGIT 11: http://bit.ly/TAmv8y

Met ICT-leverancier OmniCard heeft SURFmarket een overeenkomst gesloten. Deze heeft een looptijd van drie jaar, met als einddatum 30 juni 2015. OmniCard biedt een aantal applicaties aan voor kaartbeheer.

• CardExchange is card printing en encodeer software. De software wordt ook toegepast bij opmaak van grafi sche kaart lay-outs en elektronische codeer-sleutels.

• Met het OmniCMS kunnen verschillende RFID kaarten worden opgemaakt, geprint, gecodeerd en beheerd voor verschillende toepassingen zoals toegangs controle, betaalsystemen, printen en kopiëren etc.

• Met de OmniPas webapplicatie kunnen medewerkers of studenten op afstand een foto uploaden en toesturen voor productie van hun studenten- of medewerkerskaart.

OmniPas is via SURFconext aan te sluiten op uw instelling:

http://bit.ly/PAMtMx

LEES MEER: http://bit.ly/PT21Y9

KAARTBEHEER MET OMNI-CARD: NIEUW BESCHIKBAAR

SCREENRECORDINGS MET CAMTASIA STUDIO 8

Op 1 september 2012 is de nieuwe opeenvolgende over-eenkomst met Mindjet ingegaan. Deze heeft een looptijd van drie jaar en kent dezelfde voorwaarden en prijzen als de huidige. Mindjet is de leverancier van software op het gebied van brainstorming en mind mapping, met de focus op samenwerkingstools, MindManager.

LEES MEER: http://bit.ly/QEI4rX

OPEENVOLGENDE OVEREEN-KOMST MINDJET 2012-2015

SOFTWARE SOFTWARE

8 9> SURF LICENTIENIEUWS #3 2012

Work Smart!

krachtige viSualiSatie

eenvoudig overStappen

ongekende functionaliteit

BeSpaargeld

Als het tij verandert,verzet men de bakens

zoals bedoeld!

STATISTICA helpt je hieruit!

Genoeg van al die beperkingen, modules en interfaces. Tijden zijn veranderd. Wendbaarheid telt. Informatie is overal, big data is vandaag en veel is ongestructureerd. Je wilt vlot scherpe analyses kunnen maken, patronen herkennen enzinvolle conclusies presenteren.

Je kan ervoor kiezen het van een zonniger kant te bekijken. Verleg tijdig de koers en gooi het roer om. Kies vooruitgang. Work smart! en win tijd. STATISTICA is een compleet pakket met een vertrouwde interface. Volledige integratie met Microsoft Office, Sharepoint en “R”. Maximale rekenkracht met maar liefst 14.000 functies. En natuurlijk naadloze data import van alle traditionele pakketten.

Innovatieve analyse software voor lerend Nederland & BelgiëStatSoft.nl / StatSoft.be

StatSoft, Inc. is met meer dan 1 miljoen STATISTICA gebruikers een toonaangevende leverancier van software voor statistiek, analyse en data mining. Vanuit 30 vestigingen worden sinds 1984 wereldwijd klantrelaties onder­houden in de industrie, het bedrijfsleven, de overheid en bij kennis­, wetenschap­ en onderzoeksinstellingen.

Zit je vast in een traditioneel analyse pakket? en beperkte visualisatie technieken? Je kan ervoor kiezen het van een zonniger kant te

http://tinyurl.com/webinarstatsoft

reminder!inschrijven voor

gratiS webinardata mining op 11 oktober

Voor instellingsgebruik is nu ook Filemaker Server 12 Advanced beschikbaar. Dit biedt alle mogelijkheden van FileMaker Server 12, plus opties voor samenwerking en connectiviteit. Deze software is geschikt voor eenvoudig beheer van uw databases op afstand en automatisering van beheertaken.

LEES MEER: http://bit.ly/SwsXwh

FILEMAKER SERVER 12 ADVANCED

FileMaker Pro is krachtige, gebruiksvriendelijke databa-sesoftware die de gebruiker en zijn werkgroep/team helpt elke taak sneller voor elkaar te krijgen. De gebruiker kan zelf databases maken, de gegevens op een iPad of iPhone bekijken, rapporten opstellen en informatie met enkele kliks delen of publiceren. Filemaker Pro 12 is geschikt voor zowel Mac als Windows, en is tevens beschikbaar met meer functionaliteiten (Advanced).

FILEMAKER PRO 12 NL/UK: http://bit.ly/PT2pWv

FILEMAKER PRO 12 ADVANCED NL/UK:

http://bit.ly/NERDkL

Voor het maken van illustraties, animaties en scherm-afbeeldingen, het opmaken van tekst of het bewerken van foto’s is CorelDraw Graphics Suite X6 een ideale oplossing. De gebruiker kan snel aan de slag met nieuwe, professioneel ontworpen sjablonen en leermiddelen. Hij slaat zijn projecten in elke gewenste indeling op en deelt ze overal.

CorelDRAW Graphics Suite X6 bevat de volgende programma’s:• CorelDRAW X6• Corel PHOTO-PAINT X6• Corel PowerTRACE X6• Corel Website Creator X6• Corel CAPTURE X6• Corel CONNECT X6• PhotoZoom Pro 2 en ConceptShare

LEES MEER: http://bit.ly/PuO9nC

FILEMAKER PRO 12 DATABASESOFTWARE

GRAFISCH AAN DE SLAG MET CORELDRAW

SOFTWARE SOFTWARE

10 11> SURF LICENTIENIEUWS #3 2012

Run betteR.

on campus like never before

Voormalig ROC Zeeland en ROC Westerschelde zijn gefuseerd en gaan vanaf schooljaar 2012-2013 verder onder de naam Scalda. Het nieuwe ROC gebruikt SAP BusinessObjects voor (financiële en onderwijsgerelateerde) rendementsrapportages.

Nico Boom, informatiemanager bij Scalda: “Voor ons zijn actuele en eenduidige cijfers essentieel om het onderwijs en de financiering tijdig bij te sturen. Scalda gebruikt al enige jaren SAP BusinessObjects voor het samenstellen van rapportages. Het voordeel is dat het platform-onafhankelijk is. Dit betekent dat het altijd de laatste cijfers uit al onze informatiesystemen verzamelt en overzichtelijk presenteert in rapportages op maat. We hebben dan ook besloten dat de nieuwe organisatie met SAP eenduidige stuur en- managementinformatie uit de bedrijfsprocessen onttrekt.”

In 2010 heeft SAP implementatiepartner VCD Business Intelligence de rapportagesoftware geïnstalleerd en aangepast naar de wensen van Scalda. Voor management, teamleiders én financële administratie betekent dit een forse tijdsbesparing. Boom: “Zonder SAP BusinessObjects, hadden drie medewerkers een week nodig voor de maandafsluiting. Nu krijgt iedereen na de 21e van de maand automatisch een rapportage op maat. Bij vergaderingen beschikt iedereen over dezelfde actuele cijfers. Dat betekent dat we ook veel effectiever kunnen overleggen en de processen aansturen met de juiste cijfers.”

Voortijdig schoolverlaten verminderenHet management kan bijvoorbeeld snel achterhalen wat de cijfers zijn over voortijdige schoolverlaters. “Het is niet alleen belangrijk om de onderwijsinspectie juiste gegevens te leveren, maar ook om de financiering van goed onderwijs te garanderen. Voor voortijdige schoolverlaters krijgen we immers niet betaald.”

Onderwijslicentie SAPBoom is erg blij met de speciale onderwijslicentie van SAP, de campuslicentie. “Het onderwijs krijgt daarmee tot 70% korting. SAP BusinessObjects is vergeleken met andere software voor het onderwijs veel breder in te zetten voor BI, business intelligence, en IM, informatie-management. De kwaliteit van de managementrapportages en de financiële verslaglegging vind ik bovendien veel beter dan die van andere oplossingen. Voorheen gebruikten we Cognos en ik merkte na de ingebruikname van SAP dat er nog best veel fouten stonden in Cognos-informatie. Met SAP signaleren we zwakke plekken in onze eigen processen sneller. We hebben bovendien de nieuwste versie van het pakket, die ons nieuwe tools geeft om kwalitatief nog betere BI te leveren aan onze organisatie. Binnen het MBO lopen we hiermee voorop.

“Een voorbeeld van die voorsprong zijn individuele dash-boards met Key Performance Indicators (KPI’s) uit ons Strategisch Plan. Dit dashboard kunnen we flexibel aan­passen aan wensen van eindgebruikers, die immers speci-fieke behoeften hebben. We gaan onze BI de komende jaren sterk uitbreiden met informatie uit andere bronsystemen en SAP Business Objectss vervult hierin een sleutelrol, ook als het gaat om forecasting, voorspellende analyses. We kunnen dan bijvoorbeeld met demografische cijfers, zoals over bevolkingskrimp in Zeeland, investeringen in gebouwen en personeel beter plannen.”

ZeeuwS OndeRwijS StuuRt PROceSSen bij met behulP VAn SAP buSineSSObjectS

SURFmarket heeft een opvolgende overeen-komst gesloten met SAS. Deze aanbieder levert statistische analy-se tools; voor toegang tot (bedrijf kritische) data via overzichtelijke rapportages, waardoor gebruikers kunnen sturen op basis van heldere analyses. Inhoudelijk zijn er geen grote verschillen in de voorgaande en deze opvol-gende overeenkomst. Wel zijn gebruikslicenties voor SAS fl exibeler gemaakt. Licenties zijn nu voor één jaar af te sluiten, in tegenstelling tot de voorgaande drie jaar.

LEES MEER: http://bit.ly/Q4Ucke

SURFmarket en Esri Neder-land hebben een driejarige overeenkomst gesloten, die inging op 1 september, voor de levering van GIS-software (geografi sche informatie-systemen).

Participeren in deze licentie betekent beschikking over de nieuwste technologie en auto-matisch de nieuwste versies van alle ArcGIS licenties. Met de complete software suite voor GIS-professionals kunt u eenvoudig aanmaken, bewerken, beheren en visualiseren van GIS, tot het delen van GIS-data, kaarten en services via servers en netwerken. Een volledige lijst van producten vindt u in de licentieovereen-komst op SURFmarket.nl.

LEES MEER: http://bit.ly/PARpkv

Dankzij de twee overeenkomsten die SURF-market sloot met Beyond Security, aanbieder van security scanning producten, zijn nieuwe diensten beschikbaar.

Ten eerste de levering van security appliances voor het Automated Vulnerability Detection System. Daarbij worden zwakke plekken in het netwerk van de instel-ling gedetecteerd door een scanapparaat binnen het netwerk. Ten tweede Hosted scanning of external IPs and websites, waarbij het netwerk van de instelling op afstand wordt gescand door Beyond Security. Deze dienst kunt u afnemen in de vorm van een maand-abonnement.

AUTOMATED VULNERABILITY: http://bit.ly/UevcYm

HOSTED SCANNING: http://bit.ly/QYqzNG

GEOGRAFISCHE INFORMATIE-SYSTEMEN VIA ESRI

SECURITY SCANNING MET BEYOND SECURITY

OPEENVOLGENDE OVEREENKOMST SAS

Met ICT-leverancier Data Protection International heeft SURFmarket een nieuwe overeenkomst gesloten, voor de periode 2012-2015. Hiermee zijn deze drie producten beschikbaar gekomen: System Mechanic, Drive Scrubber en Search and Recover. De eerstgenoemde is beschikbaar voor meerdere gebruikers, de andere twee zijn verkrijgbaar als individuele licenties.

Vooral System Mechanic is een aanwinst. System Mechanic repareert en versnelt een pc automatisch en biedt alles om een pc weer als nieuw te laten draaien. Deze software ver-betert de rekentijd en stabiliteit van de pc door overbodi-ge gegevens te verwijderen en fouten te verhelpen. Uw pc start sneller op, en functioneert optimaler tijdens gebruik.

U heeft de keuze uit een campuslicentie, of een groepsli-centie voor 1, 2 of 3 jaar. Dit betekent extra fl exibiliteit voor uw onderwijsinstelling. Deze overeenkomst is ingegaan per 1 februari 2012 en loopt tot eind januari 2015.

LEES MEER: http://bit.ly/NzwVsz

De huidige overeenkomst met ICT-leverancier McAfee eindigde eind augustus. De nieuwe drie-jarige overeenkomst loopt tot eind augustus 2015. De prijs van het afgelopen licentiejaar blijft ook de komende drie jaar gehandhaafd.

Het pakket van McAfee-producten is veelomvattend. Nieuw toegevoegd zijn onder andere McAfee Vulnerability Management, McAfee Risk Advisor en SaaS-oplossingen.

Met McAfee Vulnerability Management kunt u al uw systemen, netwerkonderdelen, virtuele systemen in kaart brengen en dit geeft u een overzicht van alle kwetsbaar-heden per systeem. Met McAfee Vulnerability Manage-ment, kunt u deze lijst realtime vergelijken met de huidige bedreigingen die bij ons bekend zijn. McAfee Risk Advisor geeft een advies welke systemen in uw netwerk een hoog risico hebben. Dit voorkomt dat u onnodige gaat patchen of systemen over het hoofd ziet.

LEES MEER: http://bit.ly/TAmGRe

NIEUWE OVEREENKOMST DATA PROTECTION INTERNATIONAL

MCAFEE BEVEILIGINGSSOFT-WARE: NIEUWE OVEREENKOMST

SURFmarket en data- en procesintegrator Scope4-mation hebben een overeenkomst gesloten met een looptijd van 2012-2015. Na inschrijven op deze overeen-komst kunnen onderwijsinstellingen veilige en snelle koppelingen leggen tussen hun onderlinge lokale en tussen cloud gebaseerde toepassingen. Hierdoor houden instellingen grip op hun eigen data.

LEES MEER: http://bit.ly/PAYxaY

SCOPE4MATION NIEUWE ICT-LEVERANCIER

SOFTWARE SOFTWARE

12 13> SURF LICENTIENIEUWS #3 2012

Deze zomer is de nieuwe reeks creatieve software van Adobe beschikbaar gekomen via SURFmarket. Het gaat om een tweetal handige pakketten met een hele reeks programma’s, namelijk de Master Collection en de Design & Web Premium. Ook is een reeks andere programma’s beschikbaar: InDesign, Lightroom, de Design Standard bundel, Photoshop Extended, InCopy, After E� ects, Production Premium en Premiere Pro. Alle programma’s zijn beschikbaar voor zowel Windows als Mac, en in Nederlands of Engels.

LEES MEER: http://bit.ly/TAqGBs

ADOBE CREATIVE SUITE 6 GELANCEERD

Met Nero 11 kunt u foto’s, muziek en video’s creëren handig delen. De snelle workfl ows voor videobewerking en het maken van schijven en back-ups zijn geïntegreerd in functies die een 360°-ervaring bieden. Videobewerking, van een-voudig tot geavanceerd, inclusief innovatieve conversie-technologie voor videobestanden voor het afspelen op meerdere apparaten, biedt u een volledige verbinding voor uw behoeften op het vlak van digitale media.

LEES MEER: http://bit.ly/OC0BU1

NERO 11 MULTIMEDIA SUITE

SOFTWARE SOFTWARE

14 15> SURF LICENTIENIEUWS #3 2011Express yourselfUnleash your creativity

Adobe CreAtive Suite 6 deSign & Web Premium

Adobe CreAtive Suite 6 mASter ColleCtion

Nu verkrijgbaar bij SURFmarket.nl voor u, uw collega’s én uw studenten.

v e r k r i j g b A A r b i j

Surfmarket.indd 1 7/26/12 1:36 PM

SURFSPOTTINGOP DEZE PAGINA HOUDEN WE U OP DE HOOGTE VAN SPECIALE AANBIEDINGEN EN NIEUWTJES OP SURFSPOT.NL, DE WEBWINKEL VOOR STUDENTEN EN MEDEWERKERS.

START ONDERWIJSJAAR: ACTIEOm het onderwijsjaar goed te beginnen, loopt nu de campagne ‘Wat doen jouw hersens vanavond? Studen-tenkorting versieren op alle soft- en hardware’. Hiermee maken studenten en medewerkers die een bestelling plaatsen in de webwinkel tot 15 oktober kans op knappe prijzen. Een MacBook, harde schijven, iTunes waarde-bonnen en software zijn te winnen.

http://bit.ly/RuW7j4

SURFSPOT.NL IN DE SPOTLIGHTOok dit jaar kunnen de marketingcontactpersonen van onderwijsinstellingen terecht in onze partner portal voor gratis promotiemateriaal over de webwinkel en bondige informatieteksten. Op deze online verzamelplaats staan onder meer posters en online banners.

http://bit.ly/Q4V884

SPOTTY OP REISSURFspot.nl was aanwezig op de introductiemarkten voor eerstejaars studenten in veel studentensteden. Spotty vertegenwoordigde de webwinkel. Ons team voorzag studenten van informatie en maakte hen blij met een informatietasje. Geluksvogels hebben een prijs gewonnen. Veel cadeaubonnen van SURFspot.nl ter waarde van € 5,- en iTunes cadeaubonnen ter waarde van € 15,- zijn gewonnen.

NIEUWSOp de hoogte blijven? Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief van SURFspot.nl.

http://bit.ly/IVlR4s

Babylon is een programma waarmee de gebruiker in enkele muisklikken teksten kan vertalen. Deze soft-ware voor snelle woordenboeken en vertaling bevat 75 talen. Voor Windows was Babylon al beschikbaar, maar nu kunt u ook bij SURFmarket terecht voor Babylon Mac 2012 UK.

Deze software biedt een volledige webpaginavertaling, documentvertaling en een naadloze aansluiting met de spellingscontrole van O� ce-programma’s. Handig tijdens het zoeken naar buitenlandse literatuur en/of buitenlandse websites. Deze software is geschikt voor Mac en enkel in het Engels beschikbaar.

LEES MEER: http://bit.ly/Qi0VF7

VERTALEN OP DE MAC MET BABYLON

Quarantainenet biedt beveiligingssoftware: Qmanage is een Network Access Control- appliance waarmee u netwerktoegangscontrole realiseert. De nieuwe overeenkomst loopt drie jaar en is ingegaan per 1 augustus 2012.

De belangrijkste wijzigingen ten aanzien van de voorgaande overeenkomst zijn de toevoeging van aan-vullende dienstverlening met Service Level Agreement, trainingssessies en VPN-verbinding via remote beheer. Maar ook zal Quarantainenet een tweejaarlijkse licentie telling uitvoeren, waarbij participanten per mail op de hoogte worden gesteld van het aantal in gebruik zijnde licenties (positief en negatief).

LEES MEER: http://bit.ly/UetXZn

NIEUWE OVEREENKOMST QUARANTAINENET 2012-2015

Sinds 1 juni loopt de nieuwe driejarige bemiddelings-overeenkomst met Symantec. De nieuwe prijzen zijn vergelijkbaar met de huidige prijzen en staan vast voor de komende drie jaar. Symantec Backup Exec is nieuw toegevoegd aan het assortiment.

LEES MEER: http://bit.ly/NzxHps

NIEUWE OVEREENKOMST MET SYMANTEC 2012-2015

http://twitter.com/surfspotnl

http://www.facebook.com/surfspotnl

VOLG SURFSPOT.NL

SOFTWARE SOFTWARE

> SURF LICENTIENIEUWS #3 201216 17

OVEREENKOMST SHAREKIT VERLENGD

SURFmarket heeft de overeenkomst voor SHARE-kit verlengd tot 31 december 2012. Hiermee blijft deze repository service voor hogescholen, aange-wezen en diverse onderwijsinstellingen die geen eigen institutionele repository hebben, beschik-baar. Vervolgens wordt in de komende periode onderzocht hoe dit product vanaf 2013 zal worden aangeboden.

De kosten voor de 2e helft van 2012 zullen in vergelijking met de overeenkomst die van kracht was van 1 juni 2009 tot 1 juni 2012 hoger uit vallen. Dit wordt veroorzaakt door het wegvallen van de ontwikkelsubsidie vanuit SURF voor deze dienst.

LEES MEER: http://bit.ly/SYIFUB

CONTENT CONTENT

> SURF LICENTIENIEUWS #3 201218 19

effectiever gebruik van ICT middelen in het onderwijs

verminderen van aantal helpdesk vragen en bijscholingskosten.

Met

Mic

ro

soft

it A

cAd

eMy

meer informatie via http://bit.ly/PmWBUK

Instellingen met een Microsoft campus overeenkomst hebben nu

toegang tot de Microsoft IT Academy.Uw studenten en medewerkers kunnen

hiermee gratis online cursussen volgen voor zowel de zakelijke als de consumentenproducten van Microsoft. Na afronding van de cursus is de medewerker of student klaar voor het examen

dat leidt tot een internationaal erkendcertificaat. U kunt deze examenlicenties

tegen gereduceerde tarievenaanvragen bij SURFmarket.

vraag toegang totde Microsoft

it Academy aanvia [email protected].

licentienieuws 220x270 v1-2.indd 1 29-08-12 16:30

IN GESPREK MET:

De voortgang van studenten en mede-werkers vastleggen, meten en volgen kan met Scorion van aanbieder Parantion. De focus ligt niet enkel op cijfers, maar ook op ontwikkeling van kwaliteiten.

‘Studeren gaat niet alleen om cijfers, maar ook om kwaliteiten. Er is een grote behoefte om de kwalitatieve en kwantitatieve voortgang van zowel studenten als medewerkers van onder-wijsinstellingen te kunnen volgen en in kaart te brengen’, signaleert Roel Smabers, directeur van Parantion en opgeleid als organisatiesocioloog. ‘Afhankelijk van de vorm van het onderwijs, vindt beoordeling plaats aan de hand van formulieren, 360 graden feedback of zogenaam-de peer feedback. Zo kunnen vele toetsvormen en beoordelingen die docenten kunnen gebrui-ken binnen het onderwijs, met Scorion worden uitgevoerd. Zo ontstaat een verrijkte toets-gestuurde leeromgeving.’

Op de voet volgenHoe Scorion werkt? In de webomgeving inloggen met de student- of medewerkersaccount en dan kom je in de omgeving waar je alle informatie kunt bijhouden en bekijken. Iedere gebruiker krijgt een rol toebedeeld: een docent kan informatie invoeren en de dossiers van diverse studenten bekijken, een administrator kan for-mulieren maken en zorgen dat alle data goed ingevoerd kan worden. De student kan zijn eigen ontwikkeling op de voet volgen.

Als voorbeeld noemt Smabers medische oplei-dingen. Tijdens een periode moet een student een aantal verrichtingen, praktijkbeoordelingen en een 360 graden feedback doen. Een opleiding

is eigenlijk één grote praktijkervaring. In Scorion kunnen alle beoordelingsformulieren klaargezet worden zodat, soms zelfs al tijdens de les of praktijksituatie, de beoordeling ‘just-in-time’ kan worden gegeven. Zowel student als docent kun-nen dan de voortgang in de gaten houden. Plus: ook op opleidingsniveau kan al deze informatie worden geanalyseerd. Smabers: ‘Learning analy-tics is een nieuwe tak van sport, waarbij een vak-groep of faculteit inzicht krijgt in bijvoorbeeld hoe studenten ontwikkelen, maar ook hoe een hele hogeschool scoort op bepaalde kwalifi ca-ties. Dit is interessant voor accreditatie en geeft inzicht in het onderwijsproces.’

Betalen voor werkelijk gebruikDankzij de fl exibele licentievorm, kunnen instel-lingen nu per jaar een overeenkomst sluiten voor een bepaald aantal gebruikers. Facturering voor het geschatte aantal gebruikers vindt plaats aan het begin van het jaar. Elk kwartaal wordt dan bekeken hoeveel mensen werkelijk gebruik-maken van het programma. ‘Je betaalt enkel voor wat je gebruikt, wel zo fair’, aldus Smabers. Participeren kan door een enterprise-licentie af te sluiten of te kiezen voor stukslicenties.

BEKIJK DE INSTRUCTIEVIDEO: http://bit.ly/SYJnkR

LEES MEER: http://bit.ly/SWmaRS

ROEL SMABERS DIRECTEUR PARANTION

REDACTIE EN TEKSTMarjolein Marchal

PRODUCTIEVrije Stijl

TEKSTMarjolein Marchal

ABONNEMENTENU kunt zich laten attenderen via [email protected]

SURFMARKETPostbus 191223501 DC UtrechtT. +31 (0)88 126 97 [email protected]

Copyright 2012 SURFmarketAan de informatie in Licentienieuws kunnen geen rechten worden ontleend

CO

LOFO

N