Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

36
Nummer 6 – 19 september 2013 - Hét vakblad voor de winkelvloer Win een experience! Scan de code of check pagina 4

description

 

Transcript of Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

Page 1: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

Nummer 6 – 19 september 2013 - Hét vakblad voor de winkelvloer

Win een experience!Scan de code of check pagina 4

Page 2: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl

Page 3: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl 3

Afgelopen week zijn er weer aardig flink wat klappen uitgedeeld. Albert Heijn gaf de eerste aanzet met haar aankondiging voor spectaculaire prijsverlagingen. Of is ‘een prijzenoorlog’ hier een betere keuze?

Tien jaar geleden, in 2003, werden wij geconfronteerd met de eerste prijzenoorlog in ons land. Dat heeft iedereen een hoop eurootjes gekost. Nu wordt het – gok ik - niet veel anders.

Want ja, als de marktleider prijsverlagingen aankondigt, kun je als concurrentie natuur-lijk niet achterblijven. Ook al roept diezelfde marktleider dat zij beslist niet de intentie

heeft om een ‘prijzenoorlog’ te gaan voeren. Gevolg: Jumbo trof voorbereidingen op een ludieke tegenactie. Een nieuwe reclame-campagne die de consument erop wijst dat Jumbo hoe dan ook altijd de laagste vaste prijs biedt. Zelfs als andere supermarkten de vaste prijzen verlagen. “En vindt een klant een product elders blijvend goedkoper, dan geven wij dat product gratis mee en passen wij direct de prijs aan”, aldus Frits van Eerd, algemeen directeur Jumbo. Slim denk ik dan, weer een zekerheid erbij voor de consument, waarmee het Jumbo-lijstje op acht komt. Een aardige klap ook richting Albert Heijn…

Feit is dat een derde supermarktketen zich nu helemaal dubbbel lacht: Lidl. Het markt-aandeel van de keten is de laatste jaren omhoog geschoten en het einde is nog niet in zicht. Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Zo bleek toen ik in het Italiaanse Peschiera del Garda beroepsmatig een Lidl binnenliep. Nog nooit zoveel Nederlanders in een buitenlandse supermarkt gezien! Over klappen uitdelen uitgesproken..

Eugenie Engelbracht, [email protected]@EEngelbracht

P.S. Karten met het hele team? Kijk snel op pagina 4!

Inhoud

Win een experience! 4Maak nu kans op een Min Grand Prix-arrangement karten voor twaalf personen bij Van der Ende Racing.

‘Afdrooghulp’ van Spar 7Klanten van Spar Van der Beek hoeven straks niet meer af te drogen. Manager BertJan biedt zich aan als ‘afdrooghulp’.

Nieuw! Visie op… 23In dit nummer geven wij het startschot voor de nieuwe rubrieken ‘Visie op…’. Over lof, vers (gebak) en verpakkingen.

Dit zijn de gelukkige winnaars van de prijsvraag uit Supermarkt experience 5:

Klap op klap

En verder... - Thema Challenger Brands 8

- Rubriek Beleef ‘t… dubbelop met Spar 10

- Ruttes Rules: “AH-actie is domme zet” 15

- Thema Verkoopbevordering 18

- Thema Verpakkingen 22

- Rubriek Visie op AGF 27

- Rubriek Visie op vers (gebak) 30

- Thema Winkelapparatuur 33

- Astrid Barnhoorn, caissière bij Vomar Voordeelmarkt in Noordwijk.

- Thomas Achterbergh, caissière bij PLUS in Amersfoort.

- Dion Gerrits, dkw-medewerker bij EMTÉ in Sint Anthonis.

Zij hebben drie indoor skydive sessie voor twee personen ter waarde van € 160 gewonnen. De prijs is beschikbaar gesteld door Indoor Skydive Centrum Roosendaal. Dit is het enige indoor skydive centrum van de Benelux. De winnaars zullen in een windtunnel zweven alsof ze een echte vrije val maken. Puur op kracht van de wind. Een onvergetelijke ervaring!

Gewonnen!

Page 4: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl4 www.supermarktexperience.nl

Deze week hebben we een spectaculaire prijs voor jou en je collega’s! Van der Ende Racing Inn in Poeldijk stelt een Mini Grand Prix-arrangement op zijn kartbaan voor maar liefst twaalf personen beschikbaar.

Europa’s grootste indoor kartbaanDe kartbaan van Van der Ende Racing is maar liefst 1,3 kilometer lang met allerlei bruggen, verhogingen en meer dan 25 bochten. Met een minimale breedte van vijf meter zijn er bovendien voldoende inhaal-mogelijkheden. Dit alles maakt het circuit tot een van de leukste en snelste kartbanen in Nederland.

Doe mee!Deze wedstrijd is in het leven geroepen voor managers en medewerkers van supermark-ten. Stuur een mail, voorzien van je naam, de naam van de supermarkt, je functie en ver-dere contactgegevens vóór 30 september a.s. naar [email protected]. De winnaar wordt in een volgende uitgave van Supermarkt experience bekend gemaakt.

Dit is de prijs!• Een Mini Grand Prix-arrangement voor twaalf personen

ter waarde van € 32 per persoon.

• De prijs wordt beschikbaar gesteld door Kart en

Partycentrum Van der Ende Racing Inn.

Mini Grand Prix Een Mini Grand Prix duurt onge-veer 1,5 uur. De winnaars rijden eerst een tien minuten durende kwalificatie. Na deze eerste heat is het mogelijk een pauze in te lassen voor een koud en/of warm hapje. Na de pauze gaan alle ‘coureurs’ de finale rijden. De finale duurt twaalf minuten. Na de finale is er een heuse prijsuitreiking, waarbij bekers en champagne natuurlijk niet ontbreken! Wil je nu al in de sfeer van het karten komen? Kijk dan op www.vanderende.com.

Win een experience!

Page 5: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl www.supermarktexperience.nl 5

Dirk, Bas en Digros gaan de donderdag, vrijdag en zaterdag een extra duwtje in de rug geven. Daar liggen volgens de super-markten de meeste omzetkansen. Sinds 12 september komen de ketens met een tweede folder met een 100% nieuw actieaanbod. De folder loopt van donderdag t/m zondag en bestaat uit acht pagina’s. Op iedere pagina staat één aanbieding en op de achter-pagina komt wekelijks een advertentie, waarbij het prijsimago en rebelse karakter verder worden onderstreept. De weekendfolder is een extra instrument náást de bestaande weekfolder. Het aan-tal aanbiedingen van de week-folder blijft ongewijzigd, evenals de scherpe actieprijzen. Ook de looptijd wijzigt niet (zondag t/m zaterdag). De weekendfolder heeft heel bewust een volledig ander uiterlijk dan de bestaande weekfolder. Het moet voor de consument duidelijk zijn dat het om een nieuwe, extra folder gaat met een volledig ander aanbod.

Weekendfolder bij Dirk, Bas en Digros

Albert Heijn is op zoek naar ervaren managers die graag de kar trekken, leiding kunnen geven en niet terugschrikken van een miljoenenomzet en een team van honderd mensen of meer. Mensen die zich in dit profiel herkennen, kunnen zich aanmelden voor de speciale AH Managers Meeting die op 24 september aanstaande plaatsvindt. Tijdens deze meeting hoort u alles over het runnen van een eigen winkel en het werk van een supermarktmanager bij Albert Heijn. Voor de winkels in het noordoosten en noordwesten van Nederland is AH op zoek naar (assistent) supermarktmanagers. In het noordoosten van Nederland ligt de nadruk specifiek op ervaren en talentvolle supermarktmanagers, die bereid zijn hun handen uit de mou-wen te steken en energie krijgen van leidinggeven aan een grote en complexe winkel.

SHEBA®-kattenvoeding gaat vanaf dit jaar over op duurzame vis met het MSC-keurmerk. Dat geldt voor alle visvarianten alumi-niumkuipjes van 100 gram en voor alle maaltijdzakjes met vis. De aankondiging is volledig in lijn met de toezegging die Mars Petcare in 2010 - als eerste in de branche - deed om in 2020 alleen nog duurzame vis te verwerken in al haar diervoedingsproducten. Lianne Hanenberg, marketing manager Mars Nederland: “Mars erkent de zorg over het gebruik van bedreigde vissoorten en overbevissing en wij nemen onze verantwoordelijkheid door geleidelijk alle vissoorten uit de diervoeding te vervangen door ingrediënten van duurzame bronnen. Wij vertrouwen erop dat andere diervoedingsproducenten het goede voorbeeld zullen volgen”. Al in 2011 introduceerde Sheba twee varianten met uitsluitend MSC-gecertificeerde ingrediënten. Met de ambitie om in 2013 het gehele assortiment aluminiumkuipjes van 110 gram en maaltijdzakjes MSC-gecertificeerd te krijgen, zijn er dit jaar zes certificeringen toe-gevoegd aan het assortiment. De varianten zijn vanaf heden in de winkel verkrijgbaar en te herkennen aan het blauwe MSC-keurmerk.

SHEBA® met MSC-keurmerk

Jumbo blijft groeien. In oktober opent de supermarktketen weer veertien nieuwe winkels in Nederland. Het totaal aantal Jumbo winkels komt hiermee op 373. De nieuwe winkels komen in Leiden, Zwolle, Dalfsen, Leeuwarden, Leek, Tilburg, Delft, Zoeterwoude, Nijmegen, Oudewater en St. Annaland. De voor-malige C1000 winkels sluiten ruim twee weken hun deuren om een volledige metamorfose tot Jumbo te ondergaan. Zo worden alle winkels voorzien van een versplein met een grote variatie aan dagverse producten als brood, groenten, fruit, vleeswaren en kazen. Colette Cloosterman-van Eerd, directeur Formule en Innovatie van Jumbo Supermarkten, is trots op de komst van de nieuwe winkels: “Dankzij de succesvolle integratie met C1000 kunnen we nog meer mensen kennis laten maken met onze unieke formule van de laagste prijs, het grootste assortiment en de beste service. In de nieuwe winkels verrijken we de Jumbo-formule met de beste elementen van C1000. Klanten kunnen zo profiteren van de kracht van beide formules in één winkel.”

Jumbo: 14 ‘nieuwe’ winkels

24 september: AH Managers Meeting

Page 6: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl

Page 7: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl 7

Klanten kunnen - als zij als winnaar uit de bus komen - Van der Beek in hoogsteigen persoon in hun keuken verwachten om de vaat af te drogen. Sinds donderdag 4 september loopt de keukentextielactie bij Spar, waarbij men kan sparen voor een set keukentextiel, bestaande uit twee theedoeken en een keukendoek. Van der Beek: “Toen het hoofdkantoor van Spar aankondigde dat er een textielactie kwam, was mijn eerste reactie “Wie zit daar nou op te wachten?!”. Ik bleek de plank volledig mis te slaan, want mijn vrouwelijke collega’s reageerden direct enthousiast. Nieuwe, eigentijdse thee- of keukendoe-ken zijn altijd welkom, werd mij verteld. De keukentextielsets zijn van het luxu-euze en bekende merk Walra en dus van

topkwaliteit. Er worden vier keukensets aangeboden in de trendy kleuren groen, lila, antraciet en licht grijs. Het afdrogen doen we er als extra bij. Dit zorgt voor extra fun op de vloer en ik heb al van diverse mensen gehoord dat ze eigenlijk niet voor het textiel sparen, maar voor de afdrooghulp!”

Inhoud actieVan donderdag 5 september tot en met woensdag 30 oktober krijgen klanten bij Spar bij elke € 5,00 aan boodschappen én bij aankoop van speciale actieproducten één zegel. Bij twintig zegels is de spaar-kaart vol en kan men met een bijbetaling van slechts € 2,49 een keukenset uitkie-zen. Van der Beek: “Als extraatje kunnen consumenten op hun volle spaarkaart hun naam en telefoonnummer zetten en dan maken ze ook nog eens kans dat ik persoonlijk bij hen kom afdrogen!”

Vieze glazen opsparenDeze actie is volgens de ondernemer écht een verrassing voor de consument. “Bij inlevering van de volle spaarkaart vraagt de caissière of ze ook nog een afwashulp erbij willen hebben. De NAW-gegevens worden op de spaarkaart gezet en de

kaart wordt ingeleverd. De actie gaat als een lopend vuurtje door het dorp. De reacties zijn erg leuk. Enkele klanten zeiden al ‘Ik ga vanaf nu de vieze glazen opsparen’ en ‘Ik heb eigenlijk een vaatwasser, maar die laat ik dan wel een keertje uit staan’. Sommige klanten nodigen mij ook al uit om eerst te komen eten alvorens ik af ga drogen”, besluit hij lachend.

Eugenie Engelbracht

Spar-ondernemer biedt zich aan als ‘afdrooghulp’

Rumoer op de winkelvloer

Oók reuring gemaakt?Supermarkt experience laat in de rubriek ‘Rumoer op de winkelvloer’ bijzondere acties de revue passeren. Zorgt u ook regelmatig in uw supermarkt voor de nodige ‘reuring’ op de winkelvloer? Met bijvoorbeeld een speciale actie, gebeurtenis, event of presentatie? Individueel of in samenwerking met een leverancier? Laat het ons weten via [email protected]. Geen actie is ons te gek!

Spar-ondernemer BertJan van der

Beek uit Vuren heeft een ludiek tintje

gegeven aan de landelijke keuken-

textielactie die onlangs bij Spar van

start is gegaan. Speciaal voor zijn

eigen klanten stelt hij zich beschik-

baar als ‘afdrooghulp’.

Sparondernemer BertJan van der Beek met een klant dieal in de prijzen is gevallen en de ondernemer de vaat kan laten afdrogen.

Page 8: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl8 www.supermarktexperience.nl

Merken vechten elkaar zo nu en dan de tent uit; op het gebied van productei-genschappen, maar ook als het gaat om de verpakkingen en natuurlijk de prijsstellingen. Challenger brands worden doorgaans speciaal in het leven geroepen om gevestigde merken uit te dagen en zo marktaandeel af te snoepen. Interessant is dat challenger brands gevestigde merken niet per se hoeven uit te dagen in precies dezelfde productcategorie. Een goed

voorbeeld is Innocent Drinks, smoothies die de markt een dusdanige impuls heb-ben gegeven dat ze inmiddels allang uit het ‘challenger brand-jasje’ zijn gegroeid.

Leven in de brouwerij“Vooral binnen kw wordt er veel uitge-daagd”, aldus De Veij, die zijn winkel in 2011 fors uitbreidde en daarmee een veel groter assortiment kreeg. Binnen dit brede assortiment vallen uitdagende merken extra goed op. De ondernemer meent dat de aanwezigheid van chal-lenger brands voor zowel de winkel als

de consument goed is. “Een beetje dyna-miek is nooit verkeerd. Challenger brands zorgen immers voor schapveranderingen en mutaties. Feit is dat de consument heel kritisch is in deze tijden. Het is dus nodig om een een beetje leven in de brouwerij te houden, a-merken moeten wakker blijven.”Lipton is een typisch voorbeeld van een merk dat de kans heeft gekregen groot

te worden naast een gevestigd a-merk, zowel binnen thee als binnen frisdranken en sappen. Ook Yil’driz is volgens De Veij een goed voorbeeld. “In Nederland wor-den veel sauzen gegeten en daar is Yil’driz goed op ingesprongen. Dit merk heeft zich heel goed naast de grote merken Calvé en Remia weten neer te zetten. Zij kwamen zelfs met een speciale presenta-tieplank voor boven onze actiekoelingen. Je wilt niet weten wat er gebeurt als we tijdens de zomer de Yil’driz-sauzen bij het barbecuevlees neerzetten. Ze vliegen over de toonbank.”

PubliciteitDe grote moeilijkheid voor challenger brands is hoe ze hun propositie moeten opbouwen en hoe ze supermarkten binnen kunnen komen. Dat blijft lastig. Als een bedrijf het goed doet, kan het resultaat heel succesvol zijn. De Veij: “Fabrikanten proberen altijd uitdagingen te zoeken, maar het succes valt of staat uiteindelijk met de communicatie rich-

“Het uitdagen van a-merken speelt

momenteel heel erg.” Aan het woord

is Mario de Veij, C1000-ondernemer

in Bergen op Zoom. Het succes van

de uitdagers, ook wel ‘challenger

brands’ genoemd, hangt volgens

hem samen met de communicatie

richting de consument.

“Een beetje dynamiek is nooit verkeerd”

“A-merken moeten wakker blijven”

C1000-ondernemer Mario de Veij: “Succes valt of staat met de vorm van communicatie”.

Challenger Brands

Page 9: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl www.supermarktexperience.nl 9

ting de consument. Het product kan voldoen aan de verwachtingen van de consument, de verpakking kan er gelikt uitzien, maar zonder goede communi-catie, ben je nergens als fabrikant”. De Veij doelt hiermee op de publiciteit die er aan een introductie wordt gegeven. “Bovendien moet ook op de winkelvloer de nodig aandacht aan een product worden geschonken. In ons geval is het zo dat C1000 de hoofdlijnen bepaalt en wij lokaal kijken of een artikel toekomst heeft. Uiteraard is er ruimte voor fabrikanten om hun producten te promoten op de winkelvloer. Chio, een zeer succesvolle challenger brand, heeft dit bijvoorbeeld heel goed gedaan. Aandacht scoort altijd, C1000 heeft hier ook het juiste type consument voor.”

Wakker in de toekomstHet is volgens De Veij heel belangrijk dat a-merken óók in de toekomst wak-ker worden gehouden. “Fabrikanten van a-merken stoppen steeds minder budget in promoties op de winkelvloer en leggen hun focus op de omloopsnelheid en out-of-stock. Unilever heeft tegenwoordig zelfs een apart team dat puur gefocust is op de omloopsnelheid van de Unilever-merken. Dat betekent dat zij de challenger brands in hun nek voelen hijgen en proberen de verkopen op peil te houden. Dat doen ze goed, maar lokale promoties en acties moe-ten zeker niet worden vergeten.”

Marloes Kleijer

“Een beetje dynamiek is nooit verkeerd”

Iets anders doen om te slagenHet fenomeen challenger brands is niet altijd even duidelijk. Wanneer mensen de term 'challenger' horen, denken ze vaak dat het gaat om een merk

van relatieve omvang in de markt. Zij gaan er vanuit dat een merk de nummer twee, drie of vier in een bepaalde markt is. Er zijn echter ook heel veel

tweederangsmerken in grote categorieën die geen echte poging doen de marktleider van de categorie uit te dagen. En toch zijn deze wél in staat om

op een comfortabele manier zaken te doen en te overleven. Een uitdager wordt in de eerste plaats bepaald door een ‘state of mind’ in plaats van de

markt. Een challenger is een merk met een groep mensen áchter dat merk, waarvan de zakelijke ambities hoger liggen dan de conventionele marke-

tingmiddelen. Zij zijn bereid om iets anders te doen om te slagen.

Page 10: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl10 www.supermarktexperience.nl

Spar’s ‘nieuwe buurtwinkel’ in Wageningen is de opvolger van de Champions League-formule en biedt meer ruimte en meer gemak. De compleet nieuwe winkel wordt gerund door ondernemers Eric Albers en Ansila Schrijvershof. De broodafde-ling, de kaas- en vleeswarenafdeling, de servicecounter en de koven in de winkel zijn veranderd en er is een

extraatje bijgekomen: de kluisjes van De Buren.

Boodschappen afhalenDe oude ingang van de Spar biedt nu plaats voor kluisjes, waar klanten hun online bestelde boodschappen kunnen afhalen. Spar Wageningen was een van de zeven pilot-winkels die het online bestellen ging testen. “We merken dat

hier enorm veel belangstelling voor is en dat we via online meer nieuwe klanten aantrekken”, aldus Witjes. De Spar werkt samen met De Buren, die het onbeman-de afhaalpunt van kluisjes verzorgt. De kluisjes zijn er in verschillende maten en zijn er zowel gekoeld als ongekoeld. Witjes meldt dat het aantal Spar-winkels dat ook online gaat in september naar 56 wordt opgeschroefd.

Spar Wageningen: meer ruimte en gemak

In de rubriek ‘Beleef ‘t…’ staat de

redactie stil bij een bijzondere

gebeurtenis in het leven van mensen

uit de supermarktwereld. Deze keer

is het podium voor formulemanager

bij Spar Mariëlle Witjes, het creatieve

brein achter de nieuwe buurtwinkel

in Wageningen, samen met onderne-

mers Mirjam Bestebreurtje en Erwin

Binnenveld van de Spar University in

Amsterdam.

Beleef ‘t… dubbelop met Spar

Gerard Rutte.

Page 11: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl www.supermarktexperience.nl 11

BroodafdelingVers is een belangrijk onderdeel in de winkel. Direct bij binnenkomst staat er een sinaasappelpers met sinaasappels en verschijnt er een grote versafdeling. Helemaal achterin bevindt zich de broodafdeling die een flinke metamor-fose heeft ondergaan. “Wij als Spar zijn ontzettend trots op onze broodafdeling. Het brood en banket wordt elke dag vers gemaakt door de bakker in de buurt. In Wageningen is dat Bakkerij Bos, die aan de hand van signing een duidelijke plek krijgt in de winkel. Bijna elke klant die in de winkel binnenkomt, neemt wel een brood mee. Het is voor ons een belangrijke categorie”, zegt Witjes. Ze wijst erop dat de nieuwe broodafdeling meer ambacht uitstraalt door het gebruik van de materialen.

UitstralingIn totaal is er dertig meter kruideniers-waren uit de winkel gehaald en is de ruimte beter benut. Boven de catego-rieën hangen de verschillende koven

met eetmomenten die herkenbaarheid uitstralen en meer beleving bieden. De teksten als ‘zuivel’ of ‘vlees’, die als navigatie dienden boven de afdelingen, waren volgens Witjes te afstandelijk. De kaas- en vleeswarenafdeling had voorheen een plek in de hogewandkoe-ling, wat minder beleving gaf in de winkel. Vanaf nu krijgt deze afdeling een vaste plek naast de broodafdeling en legt de winkel daarmee nog meer de nadruk op de vers-categorieën. De achterwand is nu niet meer zoals bij de meeste Spar-winkels een sfeerfoto, maar is een tegelwand geworden. De keuze is volgens Witjes duidelijk: “De wand is er puur voor de ondersteuning en de uitstraling, op de vloer moet de klant het beleven”. Vervolgens is de servicecounter gerestyled en komen daar de warme elementen terug aan de hand van verlichting en het gebruik van hout. Tot slot heeft Spar Wageningen een nieuw soort snoepautomaat, waar men snoep in diverse maten bakjes kan tappen.

Formulemanager bij Spar Mariëlle Witjes.

Page 12: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl12 www.supermarktexperience.nl

Spar University: een winkel met een compleet nieuw concept die dinsdag 27 augustus open is gegaan op de VU in Amsterdam aan de Boelelaan. De studentenwinkel op de campus is een afgeleide van de Spar City Stores en afgestemd op de wensen van de student met een eigen ‘look & feel’ en ‘tone of voice’.

ConceptDe VU-commissie wilde het plein op de VU in Amsterdam verder uitbouwen en ontwikkelen. Het plan om er ook een

supermarkt te vestigen was geboren. De ondernemers, Mirjam Bestebreurtje en Erwin Binneveld, waren al bekend met een winkel op de Campus op de Universiteit Utrecht en hadden dus wel oog voor een studentenwinkel op het universiteitsterrein in Amsterdam. “Spar en andere supermarktformules hebben hiervoor een format bedacht en het idee uiteindelijk gepresenteerd aan de VU-commissie. Wij kwamen als win-naar naar voren, omdat Spar uitstekend inspeelde op de specifieke wensen van de doelgroep”, aldus Witjes.

Brutale look“Spar University straalt een beetje bruta-liteit uit, maar dat mag op zulke locaties”, vertelt Witjes. Ze vervolgt haar verhaal en vertelt dat de kleuren limegroen en roze frisheid uitstralen en de formule dichterbij de doelgroep brengen. Bovendien is de hardroze kleur ook terug te vinden in het logo van Denk Different, het bedrijf van ondernemers Bestebreurtje en Binnenveld. “Het Spar-logo is terug te vinden bij de ingang van de winkel en natuurlijk zijn er veel Spar-merken aanwezig in de schappen. Naast de

Spar University: een beetje brutaalFoto's: Dirk Broks.

Page 13: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl www.supermarktexperience.nl 13

bedrukte wand is er ook een tegelwand met het herkenbare Spar-boompje op het versplein. Deze tegelwand is een typisch Spar-element.”

CampuslifeHet echte gevoel van een ‘campuslife’ komt geheel terug in het format. “De cam-pus en zijn studenten en werknemers vor-men een echte community. Daarom zijn er aanpassingen gemaakt in het assortiment. Deze sluiten perfect aan bij de wensen van de doelgroep. Meer kleinverpakkingen, gemaksproducten en verse broodjes of verse sappen. We hebben enkele merken uit het assortiment geschrapt en hebben

een prijsbewuste keuze gemaakt”, aldus Witjes. Naast dit aangepaste assortiment bevat de winkel ook een aantal ‘geintjes’. Zo kunnen studenten de like- of dislike-button gebruiken om te stemmen op een bepaald product om het in het assorti-ment te houden of juist niet. Tevens is er een beursspel aanwezig, dat voor mooie aanbiedingen kan zorgen. Tot slot zijn er in de winkel self check-outs. Hierdoor zijn er geen caissières meer nodig en kunnen studenten, en alle andere klanten, gemak-kelijk en snel hun boodschappen doen. Het format ‘University’ zal zich dit jaar uitbreiden naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam en later naar de Technische

Universiteit in Delft. De bestaande Spar-winkel op de Universiteit in Utrecht zal over een tijdje omgebouwd gaan worden.

Drie formatsMet de opening van de buurtwinkel in Wageningen en de University op de VU in Amsterdam is Spar twee nieuwe formats rijker. Op 17 september zal het nieuwe format van de City Store in winkelcentrum New Babylon in Den Haag zijn deuren openen. Spar bevat dan drie vernieuwde en unieke formats.

Chantal Swartjes

Page 14: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl14 www.supermarktexperience.nl

Infotorial

“Voor de elfde maal heeft Eurotrade Fair een unieke beurs neergezet met groothandelaren en importeurs uit heel Europa die een zeer compleet aanbod van stocklots hadden”, vertelt Jeroen Riemersma, organisator van Eurotrade Fair. Op de beurs waren diverse (merk)-artikelen aanwezig in de productgroepen kleding, schoenen, cosmetica, speelgoed, elektronica, levensmiddelen, geschenk-artikelen en dergelijke. Een ruim assorti-ment van enkel en alleen stocklots. Bezoekers

Er waren bezoekers vanuit 36 verschillende landen aanwezig. Hieruit blijkt maar weer dat Eurotrade Fair een internationaal tintje heeft. Riemersma: “Internationale retailers, zoals Auchan en Colruyt, hebben hun weg ook weer gevonden naar Eurotrade Fair in Eindhoven”. De beurs is volgens Riemersma uitstekend ervaren. “Een goed aanbod, veel nieuwe contacten en goede omzetten hebben hiervoor gezorgd.” Maar hiermee stopt het niet. De online marktplaats ‘trade-floor’ op de website www.eurotradefair.nl zorgt ervoor dat ook hier professionele par-tijhandelaren, groothandelaren, importeurs, producenten en inkopers hun stocklots kunnen kopen of verkopen. Bovendien ligt de volgende Eurotrade Fair alweer op de loer.

5 en 6 november: Eurotrade FairOver een aantal weken opent Eurotrade Fair opnieuw haar deuren in het beursge-bouw in Eindhoven. “Er zullen deze keer vele nieuwe deelnemers uit onder andere Frankrijk en Spanje aanwezig zijn”, aldus Riemersma. Ook zullen begin november vraag en aanbod van alleen restpartijen elkaar weer ontmoeten en zullen er opnieuw vele contacten worden gelegd."

Op 5 en 6 september werd het

beursgebouw te Eindhoven weer

druk bezocht door bezoekers uit 36

landen. Twee dagen Eurotrade Fair

werd zeer positief ervaren dankzij

een uniek aanbod van de grootste

stocklots-aanbieders uit heel Europa.

Eurotrade Fair zet toon in wereld van restpartijen

Voor meer informatie:Eurotrade Fair

Tel.: 058-7630492

[email protected]

www.eurotradefair.nl

Page 15: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl www.supermarktexperience.nl 15

Druk met de TV, meneer Rutte?“De prijzenslag van Albert Heijn heeft me lekker bezig gehouden. Veel interviews, ik was zelfs bij Omroep Max. Kon ik daar vertellen aan die 50-plussers dat de Pampers in alle winkels goedkoper zijn geworden. Echt dé doelgroep. Wel leuk om te doen, altijd spannend zo’ n live-interview. Je weet nooit precies wat ze gaan doen en of je een beetje uit je woorden kunt komen. Volgens mij ging het wel aardig. s’ Morgens bij WNL Dit is de dag ging het bijna mis. Bij het derde live-interview zat ik nog op kantoor koffie te drinken. Moest ik toch even sprinten. Was grappig.”

Wat vindt u van de actie van AH?“Het is een domme zet. Vooral publicitair nogal bizar dat je een discounter als Lidl de ‘credits’ geeft voor de prijzenslag. Ze groeien te snel. Dan geef je het als service-supermarkt eigenlijk op. Beetje jammer. Het wordt tijd voor een andere koers, een beetje visie. Ik mis heel erg de strategie en de creativiteit. Daar profiteert Lidl van. Niet van te hoge prijzen. Klanten van Albert Heijn zijn fans en die verwachten meer dan alleen maar een winkel met producten. Binnenkort lanceert Albert Heijn een nieuw format:

Albert Heijn 4.0 in Amersfoort. Daar krijgen we nieuwe presentaties te zien. Ik verwacht er veel van”.

Veel veranderingen in de markt?“Ik denk dat we aan de vooravond staan van veranderingen. Klanten gaan anders winkelen. Aanbiedingen gaan een grotere rol spelen. Hierdoor verwacht ik bijvoor-beeld een nieuwe reclameaanpak van Albert Heijn. Harry gaat sneuvelen. Het zou me verbazen als er al niet wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak. Hij zal minder leuk worden en meer toegespitst op de sterke punten van Albert Heijn. Er zal meer verrassing in komen, meer lokaal gericht. Afgestemd op lokale aanbieders en de vraag van klanten om de winkel meer hún winkel te laten zijn.”

En de klant?“De grootste verandering verwacht ik bij de consument, de klant waar we het toch allemaal voor doen. Ik merk een hang naar versimpeling en eenvoud. Mensen krijgen het steeds drukker en de stress neemt toe. Keuze is niet altijd een voordeel. In assortiment, in prijs, in kwaliteit. Daarom is de opmars van Lidl zo groot en goed getimed. In Italië lijken servicesupermarkten geen antwoord te hebben op Lidl. Lidl

past zich als een kameleon aan aan de markt. Hult zelfs zijn logo in de Italiaanse vlag. Producten - ook merkartikelen - zijn soms tientallen procenten goedkoper bij de Duitse discounter. En de winkels zien er prima uit. Non-food lijkt de zwakke plek te gaan worden. Vers, diepvries en brood (in Nederland bake-off) zijn goed vertegenwoordigd.”

En Aldi?“Ook Aldi gaat zich roeren. Door betere winkels neer te zetten, gaat het zeker ook scoren. Aldi lijkt echter de boot te missen. Het opnemen van a-merken zal het tij niet kunnen keren. En neerzetten van betere winkels zal tijd kosten.”

Gerard Rutte (l) - hier op de foto met een fan bij Omroep Max - was afgelopen week druk met interviews over de prijzenoorlog.

“Actie van Albert Heijn is een domme zet”

Gerard Rutte, supermarkt-specialist, ziet veel supermark-

ten in Nederland en daarbuiten. Supermarkt experience

vraagt hem ieder nummer het hemd van zijn lijf, maar

vooral naar zijn belevenissen in supermarktland. Ook als

hij geen tijd of zin heeft.

Ruttes Rules

Gerard Rutte.

Page 16: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl16 www.supermarktexperience.nl

TEVI Agentur is ruim 25 jaar een belang-rijke internationale speler in de markt van promoties en marketingconcepten. Gerenommeerde organisaties als Veroncia, Radio 538/WarChild, BMW, Honda Nederland, Bosch en Philips deden al eerder een beroep op TEVI om hen te ondersteunen bij hun promotie- en verkoopactiviteiten. TEVI bedacht voor genoemde bedrijven ludieke oplos-singen op het gebied van standbouw, mobiele promotie, roadshows, hospi-tality units, podiumtrailers en product-promoties. Waar een aantal jaar geleden

de nadruk bij ons op standbouw lag, hebben wij onze koers de laatste jaren vooral verlegd naar de trailerpromotie. Wij noemen dat de ‘mobiele promotie’.

Met onze, ruime keus aan trailers, heb-ben we een perfect middel in handen waarmee wij een mooi promotieconcept in elkaar kunnen zetten”. Los daarvan, kunt u natuurlijk ook voor standbouw nog steeds op ons rekenen. Ook in de foodDat TEVI steeds meer zijn intrede doet in de levensmiddelenbranche blijkt uit de samenwerking met een van de grootste promotiebureau’s  uit de branche.  Zo wilde een soep fabrikant  voor twaalf personen op locatie een workshop soep koken organiseren. Zij hadden echter geen idee hoe zij dit moesten aanpakken en schakelde ons in. Wij zijn aan de slag

gegaan en hebben een totaalconcept gemaakt, waarmee de soepfabrikant, in samenwerking met een vestiging van Albert Heijn XL, hun soepen

konden promoten. Dit alles hebben we vormgegeven in één van onze trailers. We hebben een zestal keukens in de trailer geplaatst, waar bezoekers hun eigen soep konden koken. De aankleding van de trailer was geheel in de branding van het merk, dus in de bijzonder kenmerkende kleur. Daarmee val je natuurlijk wel op tussen het win-kelende publiek! Ook de marktkramen, die naast de trailer stonden, hebben wij voor onze rekening genomen. Onze klant had er vrijwel geen omkijken naar en kon ter plaatse direct aan de slag”. Bijkomend voordeel bij dit ‘soepevent’ was dat er  ter plaatse geen eigen per-soneel ingeschakeld hoefe te worden,

De uitspraak “Als je iets wilt verko-

pen, moet je opvallen” lijkt een open

deur. Toch komt het nog steeds voor

dat organisaties soms met hun han-

den in het haar zitten op welke wijze

zij hun product moeten verkopen

en - heel belangrijk - kunnen laten

opvallen. TEVI Agentur uit Heesch

heeft hiervoor dé oplossing.

“Als je iets wilt verkopen, moet je opvallen”

“Klant kan met ons álle kanten op”

Infotorial

Page 17: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl www.supermarktexperience.nl 17

Ons advies aan organisaties die actief hun producten willen verkopen, is dan ook: “Doe het eens anders, wees ver-rassend en schroom niet om van jouw standaard werkwijze af te wijken. Zorg voor een opvallende promotie die bij het bedrijf past. Dan maakt het niet uit of je dit op een beurs, evenement of in een winkelcentrum doet, als je maar opvalt. En als je zelf dan helemaal geen idee hebt hoe je dit aan moet pakken, neem dan contact met ons op. Binnen no-time ontwikkelen wij een totaalconcept voor een succesvolle en opvallende promotie”.

omdat hiervoor diverse medewerkers van TEVI werden ingezet. Van A tot ZJuist het totaalconcept en alle andere zaken die TEVI voor opdrachtgevers regelt, bepaalt  het onderscheidend vermogen en het succes van haar organisatie. “Wij halen alle zorgen bij de opdrachtgever weg. Wij ontzorgen dus, maar zorgen er wél voor dat de opdrachtgever een optimaal resultaat kan verwachten. Als een opdracht-gever ons benadert voor een event,

gaan wij intern om de tafel om aan zijn wensen een goede invulling te geven. Vervolgens presenteren wij een eerste concept en bepalen wij met de klant hoe het event uiteindelijk wordt ingevuld. Daarbij is ons overigens niets te gek. Wij durven te stellen dat een opdrachtgever met ons werkelijk álle kanten op kan. Van A tot Z en alles wat daar nog tussen zit. Overigens zijn wij er niet alleen voor de fabrikanten uit het levensmiddelenkanaal. Wij gaan elke uitdaging aan.” “Doe het eens anders”Als ‘promotie- en verkoopspecialist’ moet TEVI helaas nog wel eens concluderen dat bij promoties de plank mis wordt geslagen. Als je iets wilt verkopen, moet je opvallen. Dat is ook het doel van onze trailers en onze werkwijze. Ik zie nog te vaak dat consumenten bijvoorbeeld producten mogen proeven of mogen testen en uitproberen, maar het is vaak van hetzelfde. En dat is al jaren het geval.

“Als je iets wilt verkopen, moet je opvallen”

Voor meer informatie:TEVI Agentur

Tel.: 0412-635397

[email protected]

www.tevi.nl

Page 18: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl18 www.supermarktexperience.nl

Verkoopbevordering

Een joint promotion kan volgens Sander Schoneveld, senior promotie adviseur bij Promotional Partners veel sales- en mar-ketingdoelstellingen bewerkstelligen op een kostenefficiënte wijze. De belang-rijkste doelstellingen zijn: extra sales, verhogen naamsbekendheid, database-verrijking, imago-transfer via de partner en onderscheiden ten opzichte van de

concurrentie. “Veel supermarkten of fabrikanten kiezen momenteel voor een promotie met een zogenaamde ‘leisure partij’, zoals attractieparken, dierentui-nen, aanbieders van vakantiehuizen en vakantieparken. Deze vorm van joint promotions groeit enorm, omdat je hiermee de Nederlandse bevolking in de breedste zin van het woord

bereikt. Dat is ook wel nodig om tot de gewenste resultaten te komen.”

ActietechniekenEr zijn drie actietechnieken als het gaat om joint promotions: kansactie, kor-tingsactie en cadeau-actie. Schoneveld: “Opvallend is dat het aantal kortingsac-ties procentueel nog steeds toeneemt. De consument is dus goed te porren voor puur voordeel. Dit heeft voorna-melijk te maken met de lastige econo-mische tijden waarin we ons bevinden. Elke euro korting is er één.” Ook worden joint promotions meer en meer via mul-timediale kanalen gevoerd. “Bovendien wordt het een steeds volwassener en volwaardiger instrument om doelstel-lingen te bereiken. Het niveau van de acties stijgt.”PLUS-ondernemer Marco Dee uit Putten kan hierover meepraten. “Joint promotions kunnen veel toegevoegde waarde bieden. Ze zorgen voor fun op de winkelvloer en bieden veel loyaliteit

Een promotie, opgezet door twee of meer merken, waarbij een tijdelijk voor-

deel aan de consument wordt geboden: de definitie van een joint promotion.

Het aantal joint promotions met ‘leisure partijen’ heeft in de eerste helft van

2013 een enorme spurt gemaakt.

“Houd promoties altijd ‘KISS’”

Joint promotions eerste halfjaar 2013• Joint promotions door fabrikanten op de

supermarktvloeren laten in het eerste half-

jaar van 2013 daling van 11% zien. Reden:

het EK Voetbal in 2012, dat het aantal

destijds behoorlijk opkrikte.

• Relatief kleinere supermarktketens mengen

zich steeds meer in de promotionele strijd.

• 11% van het aantal gevoerde joint

promotions betrof een ‘supermarkt-joint

promotion’.

• De laatste vijf jaar is het aantal joint pro-

motions gevoerd door fabrikanten op de

winkelvloer met maar liefst 40% gestegen.

• In 2009 kwam 7% van het totaal aantal

joint promotions van supermarktketens,

voor de overige 93% waren de fmcg-

fabrikanten verantwoordelijk.

In 2013 (eerste halfjaar) kwam 9% van de

hand van de supermarktketens.

Page 19: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl www.supermarktexperience.nl 19

richting de consument. Máár, ze mogen niet in het vaarwater van de eigen pro-moties komen en ze moeten uiteraard in de winkel passen.” PLUS Dee heeft gemiddeld wekelijks één actie met een leverancier op de winkelvloer. “Deze zomer hadden we er op een gegeven moment zelfs drie tegelijk: Robinson Fruit Shoot gaf Space Scooters weg, bij Haribo maakte de klant kans op een bolderkar en Lipton gaf Zwarte Cross-kaarten weg. Dergelijke promoties moe-ten thematisch gezien ook wel kloppen met de tijd van het jaar, vind ik.”

Slimmer op promotioneel vlakDe respons op consumentenacties neemt nog steeds toe. De Nederlandse consument wordt steeds slimmer op promotioneel vlak. “Merken die hun joint promotions multi channel inzet-ten hebben de meeste kans op écht succesvolle campagnes. Momenteel is de trend nog steeds dat merken een joint promotion alleen communiceren via één enkel communicatie-element. Daardoor ontkracht je de promotie enorm. Tip: doe het goed of doe het niet. Anders zullen de kosten waar-schijnlijk niet opwegen tegen de baten. En houd promoties altijd ‘KISS’ (Keep It Simple en Stupid). Elke extra hande-ling die een consument moet doen, halveert ongeveer de respons”, aldus Schoneveld.

Marloes Kleijer

Top-15 joint promotionsEen overzicht van de top-15 joint promotions eerste halfjaar 2013, gevoerd door fabrikanten bij

supermarkten:

1. Bar-le-Duc & Thermen Bussloo: tweede sauna-entree gratis voor iedereen en kans op mooie

prijzen van beautyresort Thermen Bussloo (mei/juni 2013).

2. Coca-Cola/M&M’s en Pathé: bij v2x Coca Cola 1,5 liter en 1x M&M’s 430 gram een gratis bio-

scoopkaartje (april 2013).

3. Fruit-tella & Dolfinarium: koop Fruit-tella en ontvang tot maximaal € 25 aan korting bij

Dolfinarium. Tevens kans op een unieke VIP-dag (juni 2013).

4. Albert Heijn/Rijksmuseum: koop vier zuivelproducten van Albert Heijn en spaar voor € 5 euro

korting op de toegangsprijs voor Rijksmuseum Amsterdam (april 2013).

5. OMO & Efteling: koop OMO en ontvang een gratis verjaardagskalender en Efteling-cd (feb. 2013).

6. Dextro Energy & Fietswarenhuis.nl: koop Dextro Energie en maak kans op een van de tien

Batavus-fietsen (mei/juni 2013).

7. Always & Beau Monde: ontvang bij aankoop van drie verpakkingen Always een gratis Beau

Monde ter waarde van € 4,95 (mei 2013).

8. Vomar & CliniClowns: spaar bij elke € 10 aan boodschappen voor op korting op hondenknuiffels.

Tevens steunt men daarmee CliniClowns. (april 2013)

9. Page & de film Valentino: bij aankoop van Page ontvang je het eerste bioscoopkaartje voor de

halve prijs (april 2013).

10. Maggi & Weekendjeweg.nl: koop Maggi en maak kans op 100x een weekendje weg ter waarde

van € 200 per weekend (april 2013).

11. Snelle Jelle & KWF: sms en doneer, strijd mee tegen kanker en maak kans op een KOGA Snelle

Jelle-fiets inclusief tenue. (mei 2013)

12. Hoogvliet & Koggelandse Kaas: koop een voordeelverpakking kaas van Koggelandse bij

Hoogvliet en maak 50x kans op twee entreekaarten voor Dutch Valley ter waarde van € 98 (mei

2013).

13. Wicky & de film Zambezia 3D: koop Wicky en maak kans op een privévoorstelling voor jou en je

vrienden! (feb. 2013).

14. Cif, Andy, Glorix en Robijn & AEG: koop één van genoemde merken en maak kans op een van de

honderd(!!!) AEG-wasmachines(feb. 2013).

15. roky & Sunparks, Safaripark Beekse Bergen, Slagharen en Sea Life: koop Croky en ontvang

tweede ticket gratis bij genoemde parken/attracties (feb. 2013).

Deze top-15 is samengesteld door Promotional Partners, onderdeel van omnichannel retailbureau

Kega. Sander Schoneveld: “Het zijn niet alleen opvallende joint promotions die veel consumenten-

voordeel bieden, het zijn ook joint promotions die voldoen aan het KISS-principe. Acties zoals ze

allemaal zouden moeten zijn”.

Sander Schoneveld van Promotional Partners: “Opvallend is dat het aantal kortingsacties procentueel nog steeds toeneemt”.

Page 20: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl20 www.supermarktexperience.nl

Jopen Bok is vanaf nu verkrijgbaar in twee varianten: Jopen viergranen bokbier en Jopen Johannieter Dubbelbok. Jopen viergranen bokbier (6,5% alc.) wordt speciaal voor de herfstdagen gebrouwen. De viergranen zorgen voor een niet te zoet bokbier met mooie gebrande smaken. Jopen vier-granen bokbier is verkrijgbaar in een 6-pack van 30 centiliter, een 33-centiliterfles (one way) en een 75-centiliterfles (one way).Jopen Johannieter Dubbelbok (9% alc.) is een zware weizenbock. De gebrande tarwe geeft het bier zijn kleur en weizen-fruitigheid. Het bier heeft een volle smaak met tonen van chocolade, getoast brood en zacht rijp fruit. Jopen Johannieter Dubbelbok is verkrijgbaar in kratten met losse flessen van 30 centiliter, een 33-cen-tiliterfles (on way) en een 75-centliterfles (one way).

Voor meer informatie:Jopen b.v.Tel.: 076-8894845/023-5334114www.jopen.nl

Nieuw: Jopen Bok in twee varianten

Page 21: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl www.supermarktexperience.nl 21

Anuga biedt exposanten en vakbezoekers een complete ervaring van eten en drinken over de hele wereld. De vorige editie, in 2011, trok zo’n 155.000 vakbe-zoekers uit 180 landen. Een interessante ontmoetingsplek dus voor nationale en internationale topbeslissers uit de levens-middelenbranche.

Ontwikkelingen De groep van ‘quality eaters’ wordt steeds groter, volgens de recentste voedings-studie van Nestlé. Elke vierde consument

behoort tot de ‘quality eaters’. Zij stel-len hoge normen aan de kwaliteit van levensmiddelen, zoals: smaak, veiligheid, gezondheids- en duurzaamheidsaspec-ten. De groeicijfers van biologische en fairtrade-producten tonen aan dat consu-menten steeds meer belang hebben aan deze laatste kwaliteitsparameters.

KansenDirecteur Michael Gerling bij BDL stelt dat er mooie kansen liggen om producten te ontwikkelen en te verkopen die voldoen aan de nieuwe behoeftes, zoals gezond-heid en wellness. “De bevolking vergrijst en wordt steeds ouder dankzij medische vooruitgang. Maar ook worden de huishoudens steeds kleiner, waardoor er gedacht moet worden aan de juiste ver-pakkingsgroottes en producten die snel en gemakkelijk bereid kunnen worden. De convenienceproducten stijgen dan ook in sterke mate en dan vooral in vers toebereid chilled food. Tot slot wordt de levensmiddelenbranche geconfronteerd met de toenemende aankoop van men-sen via het internet”, vertelt Gerling.

BeursconceptAnuga 2013 heeft naast deze ontwikke-lingen en trends voor de hele voedings-industrie ook een internationaal forum voor nieuwe ideeën en impulsen. Het

duidelijke beursconcept ‘Tien vakbeurzen onder één dak’ geeft Anuga structuur en een duidelijk overzicht. De tien onderwerpen zijn: delicatessen, dranken, vlees, diepvries, koelvers en vers, zuivel, brood & banket, biologisch, retailtec en foodservice.

Chantal Swartjes

Anuga 2013Locatie: Koelnmesse GmbH, Keulen

Data: 5 tot en met 9 oktober

Openingstijden: Zaterdag tot dinsdag van

10.00 - 19.00 uur en op woensdag van

10.00 - 18.00 uur voor bezoekers | Zaterdag

tot dinsdag van 9.00 - 20.00 uur en op woens-

dag 9.00 - 19.00 uur voor exposanten.

Anuga: knooppunt voor levensmiddelenhandel

Voor de 32e keer is Anuga begin

oktober weer te vinden in het com-

plete beurscomplex, Koelnmesse,

in Keulen. Volgeboekte beurshallen

met circa 6.700 aanbieders uit circa

honderd landen maakt Anuga de

grootste foodbeurs ter wereld.

Voorbeschouwing

Page 22: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl22 www.supermarktexperience.nl

De eindgebruiker moet aangesproken worden door het product, maar in de winkel moet de consument wel het pro-duct tussen al het schapgeweld uit het vak pakken. “Dit heeft te maken met het design van de verpakking, maar uiteraard ook met het imago van het product”, ver-telt Eefje van Ginneken, projectmarketeer bij easyFairs. Verpakking speelt hierbij dus een grote rol. Maar waaraan moet een ‘goede’ verpakking nog meer voldoen?

Kenmerken ‘goede’ verpakkingEen goede verpakking heeft verschillen-de kenmerken. Van Ginneken: “Allereerst moet het functioneel zijn; de inhoud beschermen en conserveren en gemak-kelijk en efficiënt te distribueren zijn. Maar ook moet de verpakking voldoen aan de wettelijk bepaalde informatie. Allemaal factoren die vanzelfsprekend zijn, maar waar een verpakkingsontwer-per rekening mee moet houden”. Naast

externe factoren, zijn er ook interne factoren waar op gelet moet worden. “Denk aan de invloed van het produc-tieproces en de inkoop van grondstof-fen ten behoeve van het materiaal op de kostprijs van een product. Een significant deel van de kostprijs van een product wordt bepaald door enerzijds R&D en anderzijds door de verpakkingskosten. In het bijzonder in de foodbranche zijn verpakkingskosten

Verpakkingsindustrie innoveert constant

Packaging Innovations 2013Packaging Innovations vindt 27 & 28 november 2013 voor de derde keer plaats in Taets Art Gallery

te Amsterdam. Een bron van inspiratie, creativiteit, branding en marketing die op één plek samen

komen. Belangrijke vraagstukken als: ‘Hoe kan ik door middel van innovaties kosten reduceren?’

of ‘Hoe zorg ik ervoor dat de consument mijn verpakking uit het schap pakt?’, komen aan bod. Dit

exclusieve event heeft aangetoond dat zowel marketing/ brandmanagers als verpakkingsdeskun-

digen hun voordeel kunnen halen uit de laatste trends en ontwikkelingen die hier getoond wor-

den. Packaging Innovations heeft niet voor niets dit jaar de Gouden Giraffe, de hoogst haalbare

waardering in de ‘live communications branche’, gewonnen.

De wereld van verpakkingen is

continu in ontwikkeling. De verpak-

king wordt steeds slimmer, steeds

gebruiksvriendelijker en ook steeds

milieuvriendelijker. Een ‘goede’

verpakking voldoet aan verschillende

kenmerken: functionaliteit,

materiaalkeuze en design.

Verpakkingen

Page 23: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl www.supermarktexperience.nl 23

Verpakkingsmanagement 2.0U staat als brandowner voor een terugkerende uit-daging; het vinden en behouden van de optimale verpakking voor uw product. Want, wat is optimaal? In een tijd waar de consument zich steeds bewuster wordt van zijn ecologische footprint en de “plastic soup” in onze oceanen, het verkoopmoment zich steeds vaker verplaatst naar het internet, iedereen op de kleintjes let en bovendien de marges onder druk staan, is het een uitdaging om ervoor te zor-

gen dat de consument juist uw product uit de schap-pen pakt.

Gelukkig is daar op 27 en 28 november Packaging Innovations. Op dit exclusieve verpakkingsevent komt u in contact met de meest innovatieve leveranciers en designers uit de verpakkingsindustrie. Zij inspireren u met direct toepasbare oplossingen die antwoord geven op uw verpakkingsvraagstukken. Wanna be part of it? www.easyFairs.com/pi-nl

een bepalende factor op de marges van de eindproducten. Tot slot speelt design een grote rol. 70% van de aankoopbeslis-singen van de consument wordt op de winkelvloer voor het schap gemaakt. De vorm van een verpakking moet zo zijn dat niet enkel eerdergenoemde functionele kenmerken erin terug te vinden zijn, maar ook dat het design van de verpakking de eindgebruiker aanspreekt.”

Interessante ontwikkelingenDe consument vraagt steeds meer om verantwoorde verpakkingen. “Dit heeft invloed op de materiaalkeuze van een merk. Is het materiaal biologisch afbreekbaar? Kan er wellicht cradle2cradle geproduceerd worden? Kan de verpak-king na gebruik worden gerecycled? Veel ontwikkelingen in de verpakkings-industrie worden dus gedreven door de eindgebruiker”, aldus Van Ginneken. Maar er is meer. Want ook de veranderende samenstelling van de Nederlandse bevol-king zorgt voor een ontwikkeling in de verpakkingsindustrie. “Er zijn steeds meer eenpersoons huishoudens, waardoor er steeds meer vraag is naar kleinere en por-

tieverpakkingen. En door de vergrijzing is er steeds meer vraag naar ‘easy open’-verpakkingen. Denk aan de easy open-dekseltjes op de potten van HAK.” Tot slot stelt Van Ginneken dat er de laatste jaren ook een groeiende vraag is ontstaan naar producten die goed voor je zijn, waar men ook maximaal van kan genieten en

gemakkelijk in gebruik neemt: slimme verpakkingen. “Een voorbeeld hiervan is de koelverse kant-en-klaarmaaltijd van Aviko. Voorgesneden verse groenten en zelfs verse kruiden op een slimme manier verpakt”, besluit Van Ginneken.

Chantal Swartjes

Page 24: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl24 www.supermarktexperience.nl

De nieuwe en gebruiksvriendelijke por-tieverpakking is tot stand gekomen door middel van een goede samenwerking tussen Tetra Pak en Inza, fabrikant van Yogho! Yogho!. Tetra Pak ontwikkelde een paar jaar geleden een uniek verpak-kingsadviesmodel op basis van markt-onderzoeksuitkomsten. Dit model is een praktisch hulpmiddel bij het selecteren van de juiste verpakking voor elk willekeu-rig merk.

Uniek verpakkingsadviesmodelHet model bestaat uit drie aspecten die de keuze voor de meest geschikte verpakking voor een merk onderbou-wen: merkpropositie, schapprestatie en gebruiksgemak. “Deze elementen meten hoe bepaalde verpakkingstypen aansluiten bij de merkbeleving van de desbetreffende doelgroep, hoe diverse verpakkingen bijdragen aan de keuze voor het schap en hoe consumenten het gebruiksgemak van verpakkingen ervaren. Deze drie samen leiden tot mogelijke aan-bevelingen voor verpakkingsinnovatie”,

aldus Lisette Alders, category specialist zuivel bij Tetra Pak.

Portieverpakkingen Uit het onderzoek, uitgevoerd door MillwardBrown en GfK, naar het gebruik en de aankoop van portieverpakkingen komt naar voren dat 87% wordt gekocht in de supermarkt. Opmerkelijk is dat por-tieverpakkingen zowel volwassenen als kinderen aanspreken; bijna negen op de tien volwassen en kinderen gebruiken ze. Minder verrassend is dat 75% onderweg gebruikt wordt en dat het overgrote deel direct uit de verpakking drinkt. “Aan de hand van dit onderzoek hebben wij voor de portieverpakking van Yogho! Yogho! de meest optimale oplossing aan Inza voorgelegd”, aldus Alders. Dat de nieuwe verpakking enthousiast werd ontvangen, blijkt wel uit het feit dat de retaildistribu-tie van deze SKU’s is uitgebreid.

Yogho! Yogho!De nieuwe verpakking van Yogho! Yogho! is een vierkant pakje, waarbij de boven-kant van achter naar voor schuin afloopt. Bovenop bevindt zich een handige 1-stap draaidop, die het rietje op de verpakking doet verdwijnen. “Kinderen vinden de draaidop stoer en kunnen hem gemak-kelijk openen en sluiten. Een bijkomend voordeel is dat men het pakje gemakkelijk weer even weg kan stoppen en kan bewaren voor later”, aldus Gerd de Kee, marketingmanager bij Inza. Niet alleen de verpakking van het drankje

is vernieuwd, ook de inhoud bevat andere eigenschappen. “We voegen minder suikers toe dankzij het gebruik van de natuurlijke zoetkracht van stevia, alle ingrediënten hebben een 100% natuur-lijke oorsprong en Yogho! Yogho! bevat meer fruit. Naast inspelen op gezondheid, voegen we nu gebruiksgemak toe voor consumenten én vernieuwing in het kleinverpakkingenschap in de retail”, besluit De Kee.

Voor meer informatie:Inza

Tel: +32 3 326 30 34

[email protected]

www.inza.be en www.yoghoyogho.nl

Tetra Pak b.v.

Tel.: 0168-386500

www.tetrapak.com/nlGerd de Kee & Lisette Alders.

Yogho! Yogho! verrast met hippe portieverpakking

Infotorial

Het eigenwijze en coole zuiveldrankje Yogho! Yogho! heeft sinds april vorig

jaar vernieuwingen doorgevoerd op de literpakken. Vanaf nu is het merk ook

met de portieverpakkingen een opvallende verschijning die dynamiek brengt

in het schap.

Page 25: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl www.supermarktexperience.nl 25

De wicketbag-machine hangt automa-tisch een zak klaar waarin het gewogen of getelde product wordt gestort. Nadat de verpakking is gevuld, wordt deze getrans-porteerd naar de afvoerband. In de tussentijd wordt er automatisch een Kwik Lok-sluiting aangebracht. “Door gebruik te maken van hoogwaardige PE materi-alen, de nieuwste technieken op gebied van bedrukking en perforatie wordt deze vorm van verpakking onder onze klanten enorm gewaardeerd”, aldus Mark van der Kamp van Sarco Packaging.

Kwik Lok-sluitingDe absolute toonaangevende marktleider in zakkensluitingen is Kwik Lok. Deze sluiting heeft als mogelijkheid de zakken

gemakkelijk te kunnen hersluiten. De loks zijn te vinden op vele voedingspro-ducten, zoals brood-, aardappel- of fruit-zakken, die in de supermarkten verkrijg-baar zijn. Van der Kamp geeft ook aan dat een Kwik Lok-sluiting zich uitstekend leent voor een extra contactmoment met de consument. “Hierop kan bij-voorbeeld informatie over het product worden vermeld, maar ook de tht. Door gebruik te maken van de Kwik Lok kan er ook een stukje cross-marketing worden gepleegd tussen bedrijven. Stel: de consument koopt een zak aardap-pels met daarop een Kwik Lok-sluiting. Deze sluiting kan als spaarpunt worden gezien. De spaarpunt kan dienen als aankoopmiddel voor een vlees of ander

agf-product. Een Kwik Lok-sluiting biedt dus heel veel mogelijkheden.”

VoordelenBinnen de aardappelin-dustrie wint de Wicket Perfobag het op dit moment van de verpak-king vervaardigd uit folie en net-materialen. Van der Kamp: “Beluchting

van aardappels is belangrijk om CO2 en vocht af te voeren om de aardappel niet te laten verstikken. Bovendien moet de verpakking zo min mogelijk UV doorlaten. Teveel UV-straling zorgt er namelijk voor dat een aardappel sneller groen kleurt. Door gebruik te maken van een foliezak, vervaardigd uit één materiaalsoort, kan zowel de voorzijde als achterzijde van de verpakking bedrukt worden. Wanneer in het ontwerp rekening is gehouden met de producteigenschappen is het mogelijk de achterzijde deels of volledig te perforeren. Op deze manier zorgt de perforatie voor beluchting en de bedrukking voorkomt UV-invloeden. Het resultaat: optimale productpresentatie, productbehoud, flexibiliteit en een lage kostprijs”.

Voor meer informatie:Sarco Packaging b.v.

Tel.: 0418-562553

[email protected]

www.sarcopackaging.com

Wicket Perfobag wint terrein in agf-industrie

Infotorial

Sarco Packaging biedt totaaloplossin-

gen voor bedrijven die actief zijn in

het verpakken van agf-producten. De

door Sarco Packaging ontwikkelde

Wicket Perfobag, een stropzak met

Kwik Lok-sluiting, is op dit moment

een zeer populaire verpakking in de

agf-industrie.

Page 26: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl26 www.supermarktexperience.nl

Rainbow International voert haar eigen exclusieve merken Rainbow en Crown Jewel en levert op aanvraag onder private label. De kwaliteitsproducten kunnen allen naar wens verpakt worden.

Kwaliteitsproduct naar wens verpaktHet eigen ultra moderne sorteer-, verpak-kings- en logistieke centrum is 13.000 m2 groot en volledig internationaal gecertificeerd. Hiermee is Rainbow International een full service leverancier. “Alle klantwensen op het gebied van ver-pakkingen en agf-producten zijn mogelijk, de kwaliteit wordt altijd gewaarborgd en we leveren producten direct van de bron”, aldus Caroline de Jong, accountmanager

retail bij Rainbow International. Rainbow biedt een compleet assortiment kas- en vollegrondgroente, waarvan kasgroente het hoofdassortiment is. Het assortiment van vollegrondgroente breidt zich op dit moment steeds verder uit.

Specialist in paprika en meer In het assortiment kasgroente is paprika hét hoofdproduct. Paprika - en nog vele andere groente - wordt in het sorteer- en verpak-kingsstation verwerkt, gesorteerd, op kwa-liteit gecontroleerd (eigen kwaliteitsdienst) en verpakt. “We beschikken over twee paprika sorteerlijnen met een capaciteit van 250.000 kg per dag. Hiermee zijn we een van de grootste in Europa. Daarnaast kunnen we op onze afdeling flowpack en kleinverpakken zo’n 225.000 flowpacks per dag produceren. Er zijn diverse verpakkingsmogelijkheden voor diverse producten. Van single-, duo- of stoplicht-verpakkingen tot meer dan drie producten geflowpacked, verpakt in een familiezak, op schaal, gesealed, in bekers of snackschalen,

afhankelijk van de wensen van onze klant.” De Jong geeft aan dat er op dit moment een paprikanoviteit is: de heerlijk zoete oranje puntpaprika, die ze verpakken in zakjes. Volgend jaar komt daar de speciale noviteit zwarte Jalapeño bij.

Kennismaken met Rainbow InternationalWilt u ook kennismaken met de kwaliteits-producten van Rainbow International voorzien van uw gewenste verpakking en label? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Voor meer informatie:Rainbow International b.v.

www.rainbowgrowers.nl

Wim van der Burgh

(managing director trading)

Tel.: 0174 – 524118

[email protected]

Caroline de Jong – van Staalduinen

(accountmanager retail)

Tel.: 0174 - 524183

[email protected]

Rainbow International: uw full service agf-leverancier

Infotorial

Rainbow International is een van de toonaangevende Nederlandse agf-

leveranciers en levert dagelijks kas- en vollegrondgroente van de hoogste

kwaliteit in diverse verpakkingen. Ze leveren aan klanten waaronder retailers,

groothandelsbedrijven, lokale handelsmarkten en cateraars in dertig landen in

drie werelddelen.

Page 27: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl www.supermarktexperience.nl 27

WitlofWitlof is een bladgroente dat in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen. De afgesneden (afgebroken) krop kan rauw of gekookt worden gegeten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Vroeger had witlof een enigszins bittere smaak. Sommige mensen, vooral kinderen, hielden daar niet van. Sinds 2005 zijn er witlofrassen die niet of bijna niet bitter zijn. Rauwe witlof heeft geen uitgesproken bittere smaak. Witlof wordt vaak gekookt gegeten. Door witlof te koken

met naast water wat melk wordt de bittere smaak ver-zacht. De groente kan ook rauw in een salade met stuk-jes appel, ander fruit of met rauwkostgroentes worden gegeten. Rauw gegeten is de smaak fris en lichtjes bitter. Witlof is tweejarig. In het eerste jaar worden de wortelen geteeld door in mei te zaaien, waarna in de herfst de wortelen worden geoogst. Tegenwoordig wordt witlof bijna het gehele jaar rond getrokken. De witloftelers zor-gen voor de bewaring van de witlofwortels in koelcellen en de uiteindelijke levering aan de supermarkt.

Page 28: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl28 www.supermarktexperience.nl

Het hoofdkantoor van Nutrition & Santé (N&S) is gevestigd in Revel in Frankrijk. Het bedrijf heeft 1.100 werknemers in dienst en bevat drie dochteronderne-mingen in Spanje, Italië en de Benelux. N&S is uitgegroeid tot Europese marktlei-der binnen gezondheids- en biologische voeding in vijf belangrijke segmenten: vermageringsproducten (Weight Care en Modifast), sportvoeding (Isostar), gezond-heids- en functionele voeding (Céréal en Allergo), biologische voeding (Céréal Bio) en healthy snacking (Soy Joy). Sinds 2009 maakt N&S deel uit van Otsuka.

Nieuwe merkenN&S heeft in 2013 een gluten- en aller-geenvrije fabriek overgenomen en is nu producent van de merken Valpiform en Allergo. Ook nieuw op de Nederlandse markt is Céréal Bio. Het is een range van biologische en vegetarische producten met een unieke posi-

tionering, namelijk bio, die ook rekening houdt met convenience. “Alle producten zijn in een handomdraai klaar. De ambitie is om op korte termijn beide merken verder uit te bouwen”, aldus Erwin Caluwe, managing director bij Nutrition & Santé Benelux. Het bedrijf verkoopt in totaal 22 merken in veertig verschillende landen.

Gezonde omzetgroei Caluwe geeft aan dat de nieuwe pro-ducten op basis van stevia zorgen voor omzetgroei binnen het gezondheids-schap. “Céréal biedt een brede range aan producten met stevia met onder andere een aanbod van confituren, chocolade en snoepjes.” Ook de lancering van de Weight Care shakes met stevia zorgen voor groei in omzet.

Voeding en gezondheidDe afgelopen dertig jaar heeft N&S het bedrijf opgebouwd vanuit het eenvoudige idee dat wat de consument eet invloed heeft op zijn gezondheid. Caluwe: “Het juiste evenwicht vinden tussen voeding en gezondheid is onze roeping én ons vak. Onze research & development-afdeling is een krachtige hoeksteen van het bedrijf dat voort-durend op zoek gaat om sterke ant-woorden te bieden aan hedendaagse behoeftes rond voeding met aandacht voor natuurlijke ingrediënten en een optimale smaakbeleving, waarbij er ook rekening wordt gehouden met heden-daagse trends".

Chantal Swartjes

Nutrition & Santé is continu op zoek naar juiste balans

Bedrijf in Beeld

Supermarkt experience zet in deze

rubriek een ‘Bedrijf in Beeld’. Het

verhaal achter een bedrijf of een

supermarkt aan de hand van bij-

zondere ontwikkelingen, trends of

interessante verhalen komt hier aan

de orde.

Page 29: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl www.supermarktexperience.nl 29

De producten worden in de bakkerij door tweehonderd bakkers op een ambachtelijke wijze bereid met natuurlijke ingrediënten onder strenge hygiënische eisen. In week 40 komt Maître Paul met een vernieuwde range schnitten; de producten zijn gerestyled en de verpakking is sterk aangepast. Op deze verpakking zal ook de nieuwe pay-off worden geïntroduceerd; Maître Paul, altijd vers gebak in huis!

DiepvriesgebakHet diepvriesgebak van Maître Paul is vaak verser dan vers, omdat het direct na berei-ding wordt ingevroren. Vandaar dat ze hun producten met recht ‘VriesVers’ noemen. Dankzij het invriezen blijven de eigen-schappen, zoals smaak, uiterlijk en voe-dingswaarde, van verse producten optimaal bewaard. Hiermee onderstreept Maître Paul het kwaliteitsaspect en het gebruiksgemak. “Verse producten hebben in de supermarkt een beperkte houdbaarheid, terwijl onze producten lang bewaard kunnen worden. Bovendien heeft de consument vanwege de geweldige conserveringseigenschappen

van diepvriezen altijd een vers product ter beschikking”, aldus Wendy van den Boogaard, productmanager bij Maître Paul.

OntwikkelingenMet name het klein gebak in combinatie met bijvoorbeeld high tea zijn op dit moment een echte trend. Van den Boogaard: “Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat consument gezonder wil leven, maar zichzelf wel af en toe een verwenmomentje gunt. Wij hebben hier eind vorig jaar op in gespeeld door middel van onze Maître Paul Mini Moments. Kleinere producten, zoals de Tommies mini tompoucejes, zijn echte toppers in ons assortiment. Naast Mini Moments hebben wij ook andere populaire producten, zoals tompoucen, verwentaartjes en schnitten. De Schnitt is een traditioneel product en zeer geliefd bij onze trouwe kopersgroep”.

Maître Paul verse SchnittenMet ingang van week 40 introduceert Maître Paul de vernieuwde verse schnitten

in de smaken slagroom, mokka en schwarzwalder kersen. De schnitten hebben een dubbel gevulde crème laag in plaats van één en hebben nu niet twee lagen cake, maar zelfs drie lagen. De producten worden verrijkt met jam- of karamelvulling en de slagroomvariant is bereidt met 100% verse slagroom. Kortom, de schnitten zijn nóg verser en nóg rijker gevuld. Naast de upgrade van de kwaliteit, zal ook de verpakking sfeervoller worden. Het venster verdwijnt en een grotere sfeerfoto komt daar voor terug. Tevens is er een banderol aangebracht met duidelijke communicatie. Op onze nieu-we verpakking zal een sticker worden aangebracht met een unieke wincode. Door deze code op onze website in te vullen, maakt de consument kans op diverse luxe wellness arrangementen in Zwitserland.

Voor meer informatie:Maître Paul b.v.

013-5951000

[email protected]

www.maitrepaul.nl

Ambachtelijk vriesvers gebak

Infotorial

Waar het ruim dertig jaar geleden

begon als kleine koekjesfabriek in

Tilburg, is Maître Paul fors uitgebreid

en biedt ze een groot assortiment

diepvriesgebak verkrijgbaar in vrijwel

alle Nederlandse supermarkten.

Maître Paul is uitgegroeid tot het

bekendste en grootste gebakmerk

van Nederland.

Page 30: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl30 www.supermarktexperience.nl

Met ingang van week 38 gaan vijftig Spar-winkels online. Klanten kunnen online hun boodschappen bestellen en hun bestelling afhalen bij de lokale Spar-winkel of laten thuisbezorgen. Nadat Spar online vanaf maart bij een zevental winkels is gestart, vindt nu de uitrol plaats bij de eerste groep van vijftig ondernemers. Om te checken of alles naar behoren functioneerde, is er gedurende een proefpe-riode getest door 'family, friends en fools'. Tijdens deze testperiode werd er gesleuteld aan het assor-timent, de stabiliteit en de snelheid, terwijl daarnaast de mobiele versie van Spar online werd gelanceerd. Bovendien werd er een betaalmogelijkheid gecre-eerd voor mobiele betaling bij bezorging aan de deur. Meer Spar-winkels volgen in 2014.

Vijftig Sparwinkels rollen online uit

Jumbo introduceert onder het huismerk een nieuw thee-concept met verrassende smaakcombinaties: Boomgaard thee. “Het nieuwe theesegment is een goed voorbeeld van de uitbreiding van het Jumbo-huismerk. Het concept is geheel door Jumbo bedacht, onder meer in samenwerking met een theesommelier, die een belangrijke rol speelde bij de smaakontwikkeling. Op deze manier maken we echt het verschil in het schap”, aldus Colette Cloosterman, directeur formule en innovatie bij Jumbo Supermarkten. De nieuwe lijn bestaat uit zes melanges gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. Boomgaard thee is verpakt in een kartonnen hangzakje. Boomgaard thee is verkrijgbaar in alle Jumbo-supermarkten voor € 1,89.

Nieuw theeconcept bij Jumbo

Visie op VriesVers: gebakGebak maakt verjaardagen, feestjes of zelfs de kleinste momenten van de dag nóg leuker en specialer. Verse producten met kwaliteit en gebruiksgemak geven dat verwenmoment een nog beter gevoel. Vers gebak is daarmee, gezien het steeds ruimere aanbod, belang-rijk voor supermarkten. Toch moet vriesvers gebak zeker niet vergeten worden. Vriesvers gebak bevat een

unique selling point; het product is namelijk te nut-tigen op het moment dat de consument dat wil. Ook op de momenten dat er onverwachts bezoek komt. Bovendien is vriesvers van goede kwaliteit dankzij snelle invriestechnieken die er voor zorgen dat de eigenschappen van het product optimaal bewaard worden. Het is daarom van belang om de aandacht voor diepvriesgebak niet te laten ontsnappen.

Page 31: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl www.supermarktexperience.nl 31

“We kregen na de brand weinig respons van Jumbo, terwijl we dit wel hadden verwacht aangezien wij als Pryma supermarkt een onderdeel van Jumbo zijn. Echter, hebben ze het wel goed afge-handeld en hebben we de inventaris van Super de Boer te leen gekregen”, aldus Beukema. Uiteindelijk is alles op touw gezet en is supermarkt Beukema inmiddels alweer een jaar in de sporthal aan-wezig. “Het is in principe een complete supermarkt met koelcellen, diepvriescellen en een magazijn maar óók met klimrekken aan de wand, ringen aan het plafond en gekleurde lijnen van sportvelden op de vloer. Wel heel erg wennen, maar heel fijn dat we hier zo lang kunnen blijven totdat de nieuwe winkel is opgebouwd.”

Nieuwe startVolgend jaar moet het compacte winkeltje weer op de oude vertrouwde plek te vinden zijn. “De winkel wordt ongeveer 300 m2, iets kleiner als voorheen, aangezien we minder soorten per product willen gaan aanbieden en een juiste keuze gaan maken in het assortiment. Bovendien zullen er boven de supermarkt drie appartementen worden gebouwd die ik onderverhuur tegen die tijd.” Beukema wil het gehele project rustig oppakken om er uitein-

delijk een nieuwe frisse winkel neer te zetten. Hoe hij het allemaal verder gaat aanpakken, volgt later. “Toeters en bellen zullen er na de opening zeker volgen, maar dat is nu nog te vroeg om daar concreet over te zijn.”

BijwinkelDe winkel is volgens hem puur voor het sociale praatje en de primaire producten. “Wij zijn een bijwinkel en zo moeten wij ons ook instellen. Het is goed om naar jezelf te kijken en er eerlijk over te zijn, anders kom je niet zover. Eerlijk is eerlijk, men pakt ook gewoon de auto om naar een grotere supermarkt in de omgeving te gaan”, laat Beukema weten. De persoonlijke service en het soci-ale praatje zijn kleine dingen die volgens hem de supermarkt tot een compleet plaatje maakt.

Andere formuleHet enige waar de ondernemer nog over in dubio zit, is de winkel-formule. “Er zijn niet zoveel aanbieders voor kleinere supermarkten, dus ik heb niet zoveel keuze. Op dit moment ben ik overgestapt naar Van Tol Retail. Het voordeel is dat ik hier producten per stuk kan krijgen en dus een breed assortiment kan voeren. Wat overigens wel weer duurder is. Bij Jumbo kocht ik altijd per aantal, maar was het wel goedkoper.” Welke formule de supermarkt ook gaat volgen, volgend jaar zal de winkel in ieder geval weer op de toenmalige locatie in Deest te vinden zijn.

Chantal Swartjes

De klap kwam vorig jaar hard aan toen de supermarkt in

Deest van ondernemer Leo Beukema in vlammen opging.

Gelukkig kwam er een noodoplossing voor de enige

supermarkt in dit dorp, namelijk de sporthal. De winkel

van Beukema opende twee maanden na de brand op

deze bijzondere locatie.

Bevindt uw supermarkt zich ook op een bijzondere locatie? Laat het

ons weten via [email protected] en wij maken een leuke

reportage.

Leo Beukema pakt het sportief op na brand

Page 32: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl

Page 33: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl 33

Ovens, weegsystemen, koelingen, kassa’s, maar ook installaties ter voorkoming van bijvoorbeeld brand en inbraak zijn onmisbaar voor supermarkten. Toch zijn de verschillen in de manier waarop supermarkten zijn uitgerust groot. Er zijn zelfstandige ondernemers die graag goede apparatuur in hun bedrijf willen en hun keuzes afhankelijk daarvan bepalen, maar er zijn ook ondernemers die het - na het een en ander grondig te hebben afgewogen - met het minimum doen. Twee voorbeelden van recent verbouwde winkels zijn AH Hoogland en de Spar in Wageningen; deze supermarkten zijn uitgerust met winkelapparatuur die voor hen het meeste geschikt is.

Missers voorkomenKansen liggen voor elke supermarkt in het goed afmeten van de capaciteiten. Dit voorkomt dat er apparatuur met te wei-nig of te veel capaciteit wordt gekocht. Belangrijke aspecten zijn daarbij onder meer de verwachte omzetklasse, de per-sonele bezetting en de wensen omtrent het te voeren assortiment. Door dit goed in beeld te brengen, kan er bespaard worden op aanvangstinvesteringen en dure missers achteraf kunnen zo worden voorkomen. Verstandig is om vrijblijvend advies te vragen aan de vakman, die weet

wat er te koop is. Een leverancier met de juiste aanpak zal niet eenkennig zijn, een eerlijk advies geven en soms tegen zichzelf in adviseren.

Bakken en wegenDe apparatuur die te vinden is op de vers-afdelingen maakt een belangrijk onder-deel uit van de supermarkt. Hierbij valt te denken aan ovens en weegapparatuur. Op de slagerijafdeling is het bijvoorbeeld belangrijk om erachter te komen of de aparatuur aanwezig is om te doen wat de ondernemer en/of slager wil doen. Als men de restverwerking zelf ter hand wil nemen - waarbij goede brutowinst-resultaten haalbaar zijn - is er dan ook de juiste machine in huis? Oftewel: is het een passende machine voor het volume dat

wordt verwerkt? Dit soort overwegingen zijn regionaal en per supermarktformule verschillend. Door machines bovendien periodiek te onderhouden, kan uitval worden voorkomen en kunnen onveilige situaties worden uitgebannen.Als het om wegen gaat, stellen super-markten steeds meer eisen. De informa-tievoorziening gaat steeds sneller en hier wordt steeds meer waarde aan gehecht. Men kan hier nóg beter op inspelen door de weegschaal ook te gebruiken als informatiebron, zowel voor consument als werknemer. Informatie over bijvoorbeeld recepten of producten staan dan op één centrale plek, zodat alle aangesloten vesti-gingen hiervan gebruik kunnen maken.

Marloes Kleijer

Afmeten van capaciteiten biedt kansen

Een supermarkt valt of staat met de

juiste winkelapparatuur. Maar welke

apparatuur is het meest geschikt?

En welke afwegingen moeten hierbij

worden gemaakt? Supermarkt expe-

rience ging op onderzoek uit.

Winkelapparatuur

Page 34: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl34

Adres: Vendelier 35, 3905 PB VeenendaalTel.: 0318-511495 E-mail algemeen: [email protected] redactie: [email protected]: www.supermarktexperience.nl

Verantwoording: Supermarkt experience is een uitgave van uitgeverij SMS Super Media Service B.V..Verschijning: tweewekelijks - 24x per jaar op vrijdagDoelgroep: Management en medewerkers van levensmiddelenorganisaties en distribu-tiecentra, Filialen I en II, Zelfstandigen Groot + Klein en overige bij de levensmiddelenbranche betrokken fabrikanten en toeleveranciers.

Abonnement: Abonnementsprijs: € 115,- per jaar excl. btw. Speciaal abonnement voor buitendienst € 95,- per jaar excl btw.

Uitgever: René Tanchette ([email protected])

Sales: Alex Vagevuur ([email protected])Henk Luiten ([email protected])Peter Smeele ([email protected])

Redactie: Eugenie Engelbracht ([email protected])Marloes Kleijer ([email protected])Chantal Swartjes ([email protected])

Vormgeving & DTP: Cre8tiFF ([email protected])

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opge-slagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toe-stemming van SMS Super Media Service B.V.. ©SUPERMARKT EXPERIENCE

Peter SmeeleAccount Manager

Henk LuitenAccount Manager

Alex VagevuurSales Manager

René TanchetteUitgever

Marloes KleijerEindredacteur

Eugenie EngelbrachtHoofdredacteur

Chantal SwartjesRedacteur

Colofon

@ahkoornneefHeeft u tijdens de vakantie uw zolder of schuur opgeruimd en wilt u spullen verkopen? Plaats het gratis op ahkoorneef.nl/adverten-ties

@plussupermarktIk ben wel een heel speciale Troetel. Ik kan op mijn kop hangen en ik heb een felle kleur! Weet jij wat voor dier...

@CarolienKeijzerWelke supermarkt komt er als eerste met een boodschappenkar voor moeders met een tweeling? Wordt het @C1000 ?? @Jumbo ?? @albertheijn ??

Tweets on Twitter

Jan Linders verkoopt sinds zaterdag 7 september de exclusieve Gerardus Wittemse Bierkaas in een tiental supermarkten. De volle bierkaas is samen met bierbouwerij Gulpener en kaasmaker Joris Mathijssen uit Udenhout ontwikkeld. Hiermee heeft Jan Linders opnieuw een streekproduct aan het assortiment toegevoegd. Wie de bierkaas proeft, ervaart een uitgesproken volle en romige smaak met een pittige nasmaak van het bier. De exclusieve bierkaas wordt vers voor de klant gesneden op de kaasafdeling van Jan Linders in Herten, Klimmen, Ittervoort, Weert (Maaspoort 54-56), Wijchen, Nijmegen, Venlo, Panningen, Ewijk en Gennep.

Jan Linders introduceert unieke bierkaas

Page 35: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013

www.supermarktexperience.nl

Page 36: Supermarkt experience nr. 6, 19-09-2013