Stevenskerk nieuwsbrief - oktober 2015

4
2015 #05 - OKTOBER Gebroeders van Limburg Festival Het Gebroeders Van Limburg Festival, ’s lands grootste middel- eeuwse festival, met ditmaal het thema ‘Ambachten’, was weer een doorslaand succes: ruim 20.000 bezoekers telde de organisa- tie. Een van de voornaamste blikvangers, een nieuw element, was de Belevenisroute: een enerverend parcours langs twintig locaties in Nijmegen die een relatie met de middeleeuwen hebben. De Stevenskerk vormde het stralende middelpunt van het festival. Een uitbundige middeleeuwse kerkdienst, muziek en dans uit vervlogen tijden, prachtige kostuums en eeuwenoude ambachten die nieuw leven ingeblazen kregen, dat zijn zo wat opvallende aspecten van het programma in de kerk. Zo’n 2.000 bezoekers van de Stevenskerk kregen een idee hoe het er in de late middel- eeuwen aan toe kan zijn gegaan. Het spreekuur van de chirur- gijns riep een wonderlijke combinatie op van afschuw over de ernst van de aandoeningen en bewondering voor het feit dat men in die tijd met beperkte middelen toch nog heel wat genezing kon bewerkstelligen. Rondom en in de kerk traden verschillende muziekgroepen op, waaronder het kamerkoor I Bianchi, geïn- spireerd op de middeleeuwse lekenbeweging, die, in witte pijen gehuld, rond 1400 zingend door Italië trok in de hoop God te bewegen een einde te maken aan de pest. Omroep Gelderland wijdde een mooie reportage aan het festival die terug te vinden is op de Facebookpagina van de Stevenskerk. www.stevenskerk.nl Nieuwsbrief open monumentendagen De Open Monumentendagen van dit jaar waren voor de hele stad een groot succes. Veel gezinnen met jonge kinderen, studenten, Nijmegenaren en toeristen uit het hele land en zelfs het buiten- land kwamen naar Nijmegen. Het kinderprogramma in de monu- menten werd goed bezocht; bij de ambachtenmarkten was het topdrukte. Bijna drieduizend bezoekers stroomden de Stevens- kerk in; zij waardeerden de twee dagen met een 9. Ook hier was de ambachtenmarkt de grote trekpleister.

description

 

Transcript of Stevenskerk nieuwsbrief - oktober 2015

2015#05 - OKTOBER

Gebroeders van Limburg Festival

Het Gebroeders Van Limburg Festival, ’s lands grootste middel­eeuwse festival, met ditmaal het thema ‘Ambachten’, was weer een doorslaand succes: ruim 20.000 bezoekers telde de organisa­tie. Een van de voornaamste blikvangers, een nieuw element, was de Belevenisroute: een enerverend parcours langs twintig locaties in Nijmegen die een relatie met de middeleeuwen hebben. De Stevenskerk vormde het stralende middelpunt van het festival. Een uitbundige middeleeuwse kerkdienst, muziek en dans uit vervlogen tijden, prachtige kostuums en eeuwenoude ambachten die nieuw leven ingeblazen kregen, dat zijn zo wat opvallende aspecten van het programma in de kerk. Zo’n 2.000 bezoekers van de Stevenskerk kregen een idee hoe het er in de late middel­

eeuwen aan toe kan zijn gegaan. Het spreekuur van de chirur­gijns riep een wonderlijke combinatie op van afschuw over de ernst van de aandoeningen en bewondering voor het feit dat men in die tijd met beperkte middelen toch nog heel wat genezing kon bewerkstelligen. Rondom en in de kerk traden verschillende muziekgroepen op, waaronder het kamerkoor I Bianchi, geïn­spireerd op de middeleeuwse lekenbeweging, die, in witte pijen gehuld, rond 1400 zingend door Italië trok in de hoop God te bewegen een einde te maken aan de pest.

Omroep Gelderland wijdde een mooie reportage aan het festival die terug te vinden is op de Facebookpagina van de Stevenskerk.

www.stevenskerk.nl

Nieuwsbrief

open monumentendagenDe Open Monumentendagen van dit jaar waren voor de hele stad een groot succes. Veel gezinnen met jonge kinderen, studenten, Nijmegenaren en toeristen uit het hele land en zelfs het buiten­land kwamen naar Nijmegen. Het kinderprogramma in de monu­menten werd goed bezocht; bij de ambachtenmarkten was het topdrukte. Bijna drieduizend bezoekers stroomden de Stevens­kerk in; zij waardeerden de twee dagen met een 9. Ook hier was de ambachtenmarkt de grote trekpleister.

Uw kerststal in de Stevenskerk? Meld u aan! In de kersttijd vindt er in de kooromgang een exposite van kerst­stallen plaats. Daarvoor zoeken wij nog bijzondere exemplaren. Heeft u een kerststal die door de uitvoering, de herkomst of door het verhaal eromheen apart is en wilt u die graag in de Stevens­kerk uitgestald zien? Stuur dan een mailtje met een korte beschrij­ving en/of foto naar: [email protected]

SymposiumOp dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de grote restau­ratie van de Stevenskerk, waarbij vooral het natuursteen onder handen genomen is. Ter gelegenheid van de oplevering organi­seert de Stichting Stevenskerk samen met de gemeente Nijmegen een symposium op vrijdagmiddag 20 november. We blikken terug op de restauratie en gaan in op de uitdagingen die horen bij de in­standhouding van een monument als de Stevenskerk. Deelname aan het symposium is gratis. Wel is er een beperkt aantal plaatsen; aanmelding via [email protected] is verplicht.De volgende sprekers kunt u verwachten: Fons Asselbergs, Karel Em­mens, Gijsbert van Hoogevest, Dré van Dinther en Heleen Wijgers.

Kerstconcert Herman van Veen in de StevenskerkOnder titel ‘Als jij het zegt’ presenteert Herman van Veen decem­berliedjes op dinsdag 22 december. Voorverkoop gaat via www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

024geschiedenisDrie dagen lang – op 23, 24 en 25 oktober 2015 – staat de ge­schiedenis van Nijmegen centraal tijdens dit evenement. Op vrijdagavond maakt 024geschiedenis een flitsende start in de Stevens kerk met het avondprogramma ‘Nijmegen draait door’. Op vlotte wijze gepresenteerd zullen bekende en minder bekende concepten met betrekking tot het hoofdthema ‘Tussen droom en daad’ de revue passeren. Enkele voorbeelden: een speciale editie van het Nijmeegs Nieuwscafé, uitreiking van de Nationale Ar­cheologie Publieksprijs, pittige interviews over `Nooit gebouwd Nijmegen’ en over de relatie tussen cultuur en economie, plus diverse columns en muziekoptredens. Op zaterdag vindt er in de Stevenskerk een geschiedenismarkt plaats, waarop alle Nijmeegse historische verenigingen zich presenteren.

Activiteiten in de Stevenskerk

Expositie Cor LitjensVan 3 tot en met 25 oktober wordt in de Stevenskerk de beel­dengroep Binnenstad geëxposeerd. Hiervoor heeft Cor Litjens een nieuwe reeks beelden in brons uitgevoerd, die mogelijk gemaakt is door een crowdfunding­actie.De beelden van Cor Litjens stellen stadsgezichten, bouwwerken en delen van gebouwen voor. Van brons of staal maakt hij vloeren, wanden, kamers en gangen, waarin raam­ en deuropeningen toe­gang geven tot verrassende andere ruimtes. Gevels met veel ven­sters als flarden flatgebouw worden samen geplaatst in groepen, als verbeelding van een dichtbebouwde stad. Niet duidelijk is of de gevels in opbouw zijn of fragmenten van muren in verval. Het gaat niet om gebruiksfuncties, de schaal of het karakter van die bouwsels, maar om ruimtes die in elkaar overgaan, die plotseling afbreken, die zich van twee naar drie dimensies ontwikkelen om samen een ruimtelijk verhaal te vormen.Soms zijn ze zo samengesteld dat je het gevoel hebt door een stad te wandelen, een stad van ruimtelijke sensaties. Zo complex sommige werken zijn, zo eenvoudig en dramatisch zijn andere. Een stuk wand dat uit de vloer omhoog rijst met daarin slechts een enkele deur of venster: het ultieme overgangsmoment van de ruimte waarin je je bevindt naar de wereld daarachter.Monumentale kunst in de monumentale Stevenskerk!

In 1992 werd ik gevraagd om secretaris te worden in het bestuur van de Stichting Stevenskerk. Ik had op dat moment nog niet veel met de Stevenskerk, wel met de kerk in het algemeen. Ik ben van huis uit protestant, gereformeerd, maar niet streng. Namens de protestantse kerk bezocht ik nieuw ingekomen bewoners, ging daar een gesprekje mee aan. Nieuwe studenten bijvoorbeeld, die dan zeiden niet zoveel met de kerk te hebben, maar die wel vrij­willigerswerk voor de vredesbeweging deden. Ik zei dan: “Dat is toch óók prachtig!”.

De gedachte in die tijd was: “We willen wat met de Stevenskerk, hij moet open! Maar dat kan niet zoals hij er nu uitziet. Wij zor­gen ervoor dat er zóveel in de kerk gebeurt, dat men er niet meer omheen kan”. De kerk moest dus open en daarvoor waren vrij­willigers nodig. De Stevenskring is toen ontstaan uit een groepje mensen die de kosters hielpen met het schoonmaken van de kerk rondom hoogtijdagen. Wat de Stevenskring allemaal doet en be­denkt vind ik geweldig! Neem bijvoorbeeld de rondleidingen voor groep 8, daar hebben ze nu wel 17 scholen bij betrokken.

Wat de gemeente betreft: aanvankelijk bleek er in de praktijk niets haalbaar. We zijn natuurlijk een speciaal geval. De gemeente dacht: “De kerk is een rijksmonument, daar doen we niks aan”. Daarnaast denkt men vaak dat de protestantse kerk wel geld in het onderhoud zal steken. Maar we zijn geen kerkbestuur – we zijn een stichtingsbestuur – en ontvangen geen geld van een ker­kelijke organisatie. Het contact met de gemeente loopt nu goed; in het verleden is het wel eens moeizamer geweest.

Ik vind dit werk ontzettend leuk om te doen. Je komt met zoveel verschillende mensen en groepen in aanraking. In 2000 ging de toenmalige voorzitter van het bestuur weg. Ze zeiden tegen mij: “Wil jij het worden? Jij kunt dat”. Ik zei aanvankelijk: “Absoluut niet. Nu vind ik het leuk, dan krijg ik het veel te druk”. Na enig aandringen heb ik gezegd: “Nou goed dan, ik doe het een paar jaar

en daarna word ik weer secretaris”. Maar het is anders gelopen.De laatste twee jaar heb ik me vooral bezig gehouden met de restauratie. Dat was een heel praktisch besluit: er moest ontzet­tend veel vergaderd worden en wie heeft daar tijd voor? Na de restauratie leg ik mijn functie neer. Ik ben er toch vier dagen in de week mee bezig. Het is hartstikke leuk, maar het blijft wel vrijwilligerswerk.

Als je de Stevenskerk als je kindje ziet, dat je 23 jaar geleden kreeg (of adopteerde) hoe kijk je er dan nu tegenaan?Het is nu een puber, bijna 18. Het loopt steeds beter en ik zie de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Onderhoud en verbetering aan de kerk zullen áltijd nodig zijn. Ook de ontwikkeling van de exploitatiemogelijkheden en van originele culturele programma’s vind ik erg belangrijk. Ik heb het gevoel mijn steentje te hebben bijgedragen aan het proces van volwassenwording. Daarna zal het aan de volgende generaties liggen.

Vrijwilliger voor het voetlicht: Trude Ross

zomerexpo‘Seizoenen van het Leven’ luidde de titel van de zomerexpo-sitie, die zes weken lang enkele duizenden bezoekers trok. Dat thema kwam terug in de kunstwerken van de verschil-lende kunstenaars én in het hedendaagse getijden- en pel-grimsboek, dat een onderdeel vormde van de expositie. De seizoenen van het leven vormden ook de rode draad van de Nijmegenavond, de feestelijke afsluiting van de zomerexpo. Zangeres Ida Gorissen, pianiste Cathelijne Maat en danseres Minke Tettero namen de gasten, onder wie veel Steveniers, Vrienden en Stevenskringers, mee op een muzische reis door het leven. Onderwijl dansten de vlammetjes van de brandende kaarsen subtiel mee op de klanken van George Gershwin, Kurt Weill en Leonard Bernstein.

agenda oktober/november 2015Zaterdag 3 t/m 25 oktober 12.00 -16.30 uur

Expositie Cor Litjens

Zaterdag 10 oktober 10.00 – 12.00 uur

Rondleiding Königorgel door Joost Langeveld

Zondag 11 oktober 14.00 – 15.00 uur

Orgels in de Stevenskerk, rondleiding

Zondag 18 oktober 14.00 – 15.00 uur

De bouwgeschiedenis van de Stevenskerk, rondleiding

Woensdag 21 oktober 11.30 – 21.00 uur

Expo en veiling voor het goede doel ‘Free a Girl’

Vrijdag 23 oktober 18.00 – 22.00 uur

024geschiedenis, feestelijke openingsavond

Zaterdag 24 oktober 10.30 – 16.30 uur

024geschiedenis, geschiedenismarkt

Zondag 25 oktober 12.00 uur

Benefietconcert voor de vluchtelingen

Zondag 25 oktober 14.00 -15.00 uur

Van een graftombe, een familieruzie en de duivel, rondleiding

Zaterdag 31 oktober 10.30 – 17.00 uur

Lifestylebeurs Nijmegen

Donderdag 5 november 12.00 - 17.00 uur

Carmina Burana, concert

Zaterdag 7 november 16.00 – 16.45 uur

Zaterdagmiddag in de Stevens, Vesper

Zondag 8 november 13.00 - 17.00 uur

Musikmeister, concert van zangroep Maqam

Zondag 8 november 17.00 – 19.00 uur

Franstalige kerkdienst van de Waalse Gemeente

Meer informatie vindt u op www.stevenskerk.nl

BereikbaarheidVeel bussen stoppen op Plein 1944, vanwaar het twee minuten lopen is naar de Stevenskerk. Het NS­station ligt op vijftien minuten loopafstand. Komt u met de auto, dan is het drie minuten lopen vanaf parkeergarage Eiermarkt. Met een invalideparkeerkaart kunt u parkeren bij de kerk: druk op ‘info’ bij de road barriers. Meer informatie: www.stevenskerk.nl/bezoeken/bereikbaarheid

OpeningstijdenDe Stevenskerk is in oktober op maandag t/m zaterdag geopend van 10.30 tot 16.30 uur en op zondag van 12.00 tot 16.30 uur. In november is de kerk op werkdagen gesloten; op zaterdag geopend van 11.00 ­ 16.30 uur en op zondag van 12.00 ­ 16.30 uur. Houd altijd de website in de gaten voor de actuele openingstijden; soms is er vanwege een besloten activiteit geen openstelling mogelijk.

Dit jaar geen omarmactie Dit najaar vindt er geen Open Dag annex Omarm­de­Stevens­kerk­dag plaats. Alle aandacht gaat uit naar het afronden van de restauratie en naar het symposium op 20 november. Natuurlijk blijft uw steun aan de Stevenskerk – voor onderhoud en duur­zame vernieuwing – heel hard nodig. Daarom blijft de stichting volop Vrienden en Steveniers werven en wordt in het voorjaar van 2016 onder andere een veiling georganiseerd. We houden u op de hoogte!

COLOFONStichting Stevenskerk & Stichting Vrienden van de Stevenskerk NijmegenBezoekadres: St. Stevenskerkhof 62Postadres: Kerkboog 2, 6511 VX NijmegenTelefoonnummer: 024 360 47 10E-mail: [email protected]: www.stevenskerk.nl IBAN Stg. Vrienden: NL75 RABO 0135 8286 78Foto’s: Jan Heijmans, Joost Leijten, Picture Productions (foto expo Cor Litjens)Redactie: Paul SchreursOpmaak: SJALOT ontwerp, NijmegenDruk: MediaMail