SPOTS - sp.a Melle - Maart 2015

12
voorjaar 2015 Gemeente en lokaal dierenopvangcentrum moeten samenwerken Wim Verween www.spa-melle.be Mellenaar betaalt voor promo BHV! Melse verenigingen dreigen geld mis te lopen! 03 11 PAGINA PAGINA Tewerk- stelling van andersvaliden sp.a-afdeling Melle Gemeente doet geen moeite om mensen met beperking te bereiken. Terwijl we steeds meer in de file staan, draaien de factuur- regeringen de geld- kraan dicht voor het openbaar vervoer. En daar zijn de reizigers het slachtoffer van. 04 PAGINA Trein- en busreizigers zijn de pineut

description

 

Transcript of SPOTS - sp.a Melle - Maart 2015

voorjaar2015

Gemeente en lokaal dierenopvangcentrum moeten samenwerkenWim Verween

www.spa-melle.be

Mellenaar betaalt voor promo BHV!

Melse verenigingen dreigen geld mis te lopen!

03 11PAGINA PAGINA

Tewerk-stelling van andersvaliden

sp.a-afdeling Melle

Gemeente doet geen moeite om mensen met beperking te bereiken.

Terwijl we steeds meer in de file staan, draaien de factuur-regeringen de geld-kraan dicht voor het openbaar vervoer. En daar zijn de reizigers het slachtoffer van.

04PAGINA

Trein- en busreizigers zijn de pineut

02 In dit nummerEdito

v.u. Alfons de Geest - Speldenstraat 1 - 9000 Gentfoto’s - reporters - sp.a

De zomer is in aantocht, we verlangen naar vakantie, hoog tijd om onze batterijen terug op te laden. Maar alvorens echt te genieten

informeren wij van sp.a Melle jullie graag met wat nieuws over onze gemeente en één heel belangrijke datum.

De afgelopen 2,5 jaar hebben wij als sp.a Melle stevig oppositie gevoerd tegen de bestuursmeerderheid van CD&V/N-VA. Vanaf vandaag zetten wij nog harder in op diverse onderwerpen. In deze spots kan u alvast vernemen welke niet Melse, nutteloze vereniging subsidies verkrijgt met jouw belastinggeld, vind je ook een artikel over de tewerkstelling van andersvaliden, verneemt u waar en wanneer u de OCMW-raad online kan beluisteren en kan u een artikel lezen over waardige dierenopvang in Melle bij Animal Trust.

De raadsleden en het bestuur willen u langs deze weg ook danken voor het vertrouwen en de steun van de afgelopen jaren. Wij blijven inzetten op diversiteit, mobiliteit, wonen, werken, cultuur, sport, ouderen en jeugd.

Wij zijn ervan overtuigd dat wij SAMEN met jullie deze gemeente uit haar slaap kunnen halen en ze weer meer eigen karakter en identiteit kunnen geven.

Ons jong, enthousiaste team staat klaar om naar u te luisteren, om u te helpen waar mogelijk, om met u SAMEN in Melle te leven en te genieten van de schoonheid van het leven.

Tim Dhondt voorzitter sp.a Melle

PAGINA 03

PAGINA 07

Mellenaar betaalt voor promo BHV!Melse verenigingen dreigen geld mis te lopen!

Animal TrustWim Verween vroeg aan de Melse gemeenteraad om een samenwerking met Animal Trust op te starten.

PAGINA 11

Tewerkstelling van andersvaliden Gemeente doet geen moeite om mensen met beperking te bereiken.

PAGINA 12

Wat gebeurt er op de OCMW-Raad?David Hauterman brengt de OCMW-raad bij u thuis.

PAGINA 06

sp.a verwoordt onrust bij de provincies Door de afschaffing van het provinciefonds loopt Oost-Vlaanderen jaarlijks 7,9 miljoen euro mis.

PAGINA 04

Trein- en busreizigers zijn de pineutTerwijl we steeds meer in de file staan, draaien de factuurregeringen de geldkraan dicht voor het open-baar vervoer. En daar zijn de reizigers het slachtoffer van.

PAGINA 10

De indexsprong en uw portemonneeTerwijl het leven duurder wordt, krijgt u door de indexsprong minder in uw portemonnee.

03

Melle mist een dynamischer subsidiebeleid

Sinds 2011 wordt ook het komitee der randgemeenten gesubsidieerd. Een vereniging uit Linkebeek, dat het Vlaamse karakter van de 6 Vlaamse gemeenten rond Brussel wenst te versterken. Dit in samenwerking met het Halle-Vilvoorde Komitee, het Taal Aktie Komitee en andere Vlaamsgezinde groeperingen uit de regio Brussel, Halle, Vilvoorde. Voor sp.a is het onaanvaardbaar dat Melle enerzijds uiterst Vlaams getinte propaganda sponsort en anderzijds hiermee een doelstelling beoogt die geen meerwaarde inhoudt voor de Mellenaars.

Tijdens de gemeenteraadszitting van februari 2015 vroeg sp.a de stopzetting en de terugvordering van deze subsidies.

Bovendien vroegen wij ook om de jaarlijkse subsidies (38.000

euro) toe te kennen op basis van projecten of activiteiten, om zeker te zijn dat deze activiteiten de Mellenaars ten goede komen.

CD&V, N-VA, Gemeentebelangen en de oppositiepartij GPS stemden tegen dit voorstel.

Melle blijft dus conservatieve en uiterst Vlaams getinte propaganda in de Brusselse rand subsidiëren.

“Wat ooit werd toegekend, is goed en wordt niet gewijzigd” repliceerde telkens de Melse meerderheid. Een uiterst conservatief standpunt waardoor ook de kans klein is dat

nieuwe Melse verenigingen zich aandienen of subsidies worden herzien waardoor activiteiten kunnen vernieuwen, groeien of veranderen.

Alweer een gemiste kans voor een socialer en progressiever Melle.

Meer info: [email protected] 60 92 51

Melle subsidieert jaarlijks 38.000 euro aan diverse verenigingen.

Geld dat het verenigingsleven zou moeten versterken, vernieuwen of

verbeteren.

Wim Verweenfractieleider sp.a Melle

Melse verenigingen dreigen geld mis te lopen

Mellenaar betaalt voor Vlaamse promo BHV!

van die trein. Terwijl de dub-beldekkers over lage en brede treden beschikten, zitten we nu opgezadeld met een hogere, smalle exemplaren. In Brussel-Centraal gaat dat nog net, maar bij de terugreis is het al een stuk gevaarlijker. De trein is namelijk ook dubbel zo lang, zodat enkel de zes eerste wagons bij het per-ron aankomen. Bij de volgende drie moet je op de keien uitstap-pen, en bij de laatste drie zelfs in het vuile grint.”

Toch kan het altijd nog erger. “Bij ons vaste groepje hoort ook een vrouw in een rolstoel. Vroe-ger kreeg zij een propere, aangepaste plaats tussen de mensen, in een speciaal

voorziene wagon. In die mid-deleeuwse treinen is daar geen sprake meer van. Nu plaatsen ze haar als een stuk ballast in de gang naast het toilet. Haar rolstoel kan immers niet door de deuren en hij zou maar in de weg staan in de middengang. Vooral de winters zijn een mar-teling voor haar. Als de deuren opengaan, zit ze onbeschermd

“Mijn pa nam elkedag de belbus om

mijn ma in hetrusthuis te bezoeken. Tot de halte aan zijn

deur werd afgeschaft”

in de kou. Je kan het je moeilijk voorstellen, maar toch is het de realiteit”.

Niet meer opbezoek in het rusthuisDe Vlaamse factuurregering zet het mes in De Lijn. Die moeten het met 110 miljoen euro minder doen. Om de rekening te doen kloppen, heeft ook De Lijn al een tariefverhoging doorgevoerd, is het gratis vervoer voor 65-plus-sers geschrapt en verdwijnen alleen in Limburg al 150 lijnen. Lizzy Morrhaye uit Wellen houdt haar hart vast.

“Mijn ma verblijft in een verzorgingste-huis in Borgloon”, vertelt Lizzy. “Mijn pa van 80, die verkoos

nog wat in zijn vertrouwde omgeving te blijven, ging haar elke dag bezoeken, met de belbus, die vlak bij zijn deur een halte had. Tot er ineens een bordje hing: halte Berlingen-kerk wordt afgeschaft vanaf 14/7/2014. Zijn wereld stortte in. Samen met de burge-meester van Wellen, Els Robeyns, heb ik hemel en aarde bewogen om de

halte terug te krijgen. De Lijn beweerde aanvankelijk dat de halte afgeschaft was omdat niemand ze gebruikte, terwijl mijn pa er elke dag de bus nam. Uiteindelijk zijn ze op hun beslis-sing teruggekomen, maar nu ze opnieuw een hele reeks bussen en belbussen gaan afschaffen, vrees ik het ergste. Hoe moet ik dat aan mijn pa uitleggen?” �

een vrouw in een rolstoel. Vroe- “Mijn ma verblijft in een verzorgingste-huis in Borgloon”, vertelt Lizzy. “Mijn pa van 80, die verkoos

Ook cultuur moet vechten om hoofd boven water te houden

05

Niet alleen voetbalploegen moeten de broeksriem aanhalen, ook in de kunst- en cultuurwereld wordt het pompen of verzuipen. Zo krijgen alle musea 4 procent minder mid-delen en moeten organisaties die middelen kregen via het kunsten-decreet zelfs 7,5 procent besparen. “In Mechelen moet het Kunsten-centrum Nona het met 48.300 euro minder stellen, terwijl het theater-gezelschap Abattoir Fermé 28.125 euro moet inleveren en ’t Arsenaal 68.550 euro per jaar”, zegt Caroline Gennez. “In Antwerpen krijgt het Eastman-dansgezelschap dan weer 57.600 euro per jaar minder”, vult Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a) aan. “Ook het theatergezel-schap MartHa!tentatief, met 19.500 euro minder per jaar, en de sociaal artistieke werking Tutti Fratelli, 16.125 euro minder per jaar, zul-len moeten vechten om het hoofd boven water te houden.”

foto

sp.

a

05

Joris Vandenbroucke

De Vlaamse regering bespaart 110 miljoen euro bij De Lijn, een enorm bedrag. “Deze besparingen snijden diep in het vlees van ons openbaar vervoer. We moeten meer betalen voor minder bussen. Zo overtuig je niemand om de wagen te laten staan”, zegt Vlaams Parlementslid Joris Vandenbroucke.Op 1 februari werden bus en tram een pak duurder. Tegelijk verdwijnen heel wat bussen op zondag. “Dit is nog maar het begin. De regering gaat ook de basismobiliteit afschaffen. Dat is de garantie dat iedereen in zijn buurt de bus kan nemen. Geen overbodige luxe als je weet dat één op zes Vlaamse gezinnen geen auto heeft.”De Lijn hoopt dat de gemeenten en OCMW’s het vervoer in landelijke gebieden voor hun rekening nemen. “Eerst bussen afschaffen en dan vragen aan een ander om openbaar vervoer te organiseren, dit is toch te gek voor woorden? Vlaanderen is wereldkampioen fi lerijden. Dat zullen we niet oplossen door het openbaar vervoer af te bouwen en duurder te maken. Zijn de fi les nog niet lang genoeg?”

foto

Jan

Loc

us

Meer betalen voor minder openbaar vervoer

Comfortabeledubbeldekkerszijn vervangen door treinstellen van voorde oorlog

04PAGINA

Bus- entreinreizigerszijn de pineutTerwijl de wegen meer en meer dichtslibben, zetten de regeringen de hakbijl in het openbaar vervoer. Bij hun blinde besparingswoede kijken ze enkel naar de cijfers, maar vergeten ze de mensen daarachter. Spots ging praten met enkele van hen.

Vooroorlogse treinen naar de WesthoekDe federale regering bespaart stevig op de NMBS, die het met maar liefst 2 miljard euro minder moet doen. Om de rekening te doen kloppen, jaagt de NMBS de prijzen voor tickets omhoog en snoeit ze in het aanbod. Yves Trappeniers uit Menen kan daarover meepraten.

“Al vier jaar neem ik de trein van Menen naar mijn werk in Brussel”, vertelt Yves. “Dat is een rit van anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. In theorie althans, want twee tot drie keer per week is er een vertraging van zeven tot twintig minuten.”

“Tot voor kort spoorden we met comfortabele geklima-tiseerde dubbeldekkers, met degelijke zetels, waarin je nauwelijks dooreen geschud werd. Voor mij is dat belangrijk, want ik sukkel met mijn rug, en elke schok is als een dolk in mijn rug. Mijn werkgever heef geluk-kig begrip voor mijn situatie. Zo kan ik twee dagen thuis werken en heb ik ook een aangepaste stoel gekregen. De NMBS heeft minder begrip. Sinds het nieuwe vervoers-plan heeft ze de comfortabele dubbeldekkers vervangen door treinstellen van voor de oorlog. Je zit er op een oud model bank in een hoek van 90 graden. Minstens ander-half uur. Ons vaste groepje pendelaars heeft het dan ook over trein-SM.”

“De aankomst is dan ook altijd een verlossing, maar ook een marteling. Je geraakt namelijk niet zomaar

“Al vier jaar neem ik de trein van Menen naar mijn werk in Brussel”, vertelt Yves. “Dat is een rit van anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. In theorie althans, want twee tot drie keer per week is er een vertraging van zeven tot twintig minuten.”

Foto Jimmy Kets - Imagedesk

van die trein. Terwijl de dub-beldekkers over lage en brede treden beschikten, zitten we nu opgezadeld met een hogere, smalle exemplaren. In Brussel-Centraal gaat dat nog net, maar bij de terugreis is het al een stuk gevaarlijker. De trein is namelijk ook dubbel zo lang, zodat enkel de zes eerste wagons bij het per-ron aankomen. Bij de volgende drie moet je op de keien uitstap-pen, en bij de laatste drie zelfs in het vuile grint.”

Toch kan het altijd nog erger. “Bij ons vaste groepje hoort ook een vrouw in een rolstoel. Vroe-ger kreeg zij een propere, aangepaste plaats tussen de mensen, in een speciaal

voorziene wagon. In die mid-deleeuwse treinen is daar geen sprake meer van. Nu plaatsen ze haar als een stuk ballast in de gang naast het toilet. Haar rolstoel kan immers niet door de deuren en hij zou maar in de weg staan in de middengang. Vooral de winters zijn een mar-teling voor haar. Als de deuren opengaan, zit ze onbeschermd

“Mijn pa nam elkedag de belbus om

mijn ma in hetrusthuis te bezoeken. Tot de halte aan zijn

deur werd afgeschaft”

in de kou. Je kan het je moeilijk voorstellen, maar toch is het de realiteit”.

Niet meer opbezoek in het rusthuisDe Vlaamse factuurregering zet het mes in De Lijn. Die moeten het met 110 miljoen euro minder doen. Om de rekening te doen kloppen, heeft ook De Lijn al een tariefverhoging doorgevoerd, is het gratis vervoer voor 65-plus-sers geschrapt en verdwijnen alleen in Limburg al 150 lijnen. Lizzy Morrhaye uit Wellen houdt haar hart vast.

“Mijn ma verblijft in een verzorgingste-huis in Borgloon”, vertelt Lizzy. “Mijn pa van 80, die verkoos

nog wat in zijn vertrouwde omgeving te blijven, ging haar elke dag bezoeken, met de belbus, die vlak bij zijn deur een halte had. Tot er ineens een bordje hing: halte Berlingen-kerk wordt afgeschaft vanaf 14/7/2014. Zijn wereld stortte in. Samen met de burge-meester van Wellen, Els Robeyns, heb ik hemel en aarde bewogen om de

halte terug te krijgen. De Lijn beweerde aanvankelijk dat de halte afgeschaft was omdat niemand ze gebruikte, terwijl mijn pa er elke dag de bus nam. Uiteindelijk zijn ze op hun beslis-sing teruggekomen, maar nu ze opnieuw een hele reeks bussen en belbussen gaan afschaffen, vrees ik het ergste. Hoe moet ik dat aan mijn pa uitleggen?” �

een vrouw in een rolstoel. Vroe- “Mijn ma verblijft in een verzorgingste-huis in Borgloon”, vertelt Lizzy. “Mijn pa van 80, die verkoos

Ook cultuur moet vechten om hoofd boven water te houden

05

Niet alleen voetbalploegen moeten de broeksriem aanhalen, ook in de kunst- en cultuurwereld wordt het pompen of verzuipen. Zo krijgen alle musea 4 procent minder mid-delen en moeten organisaties die middelen kregen via het kunsten-decreet zelfs 7,5 procent besparen. “In Mechelen moet het Kunsten-centrum Nona het met 48.300 euro minder stellen, terwijl het theater-gezelschap Abattoir Fermé 28.125 euro moet inleveren en ’t Arsenaal 68.550 euro per jaar”, zegt Caroline Gennez. “In Antwerpen krijgt het Eastman-dansgezelschap dan weer 57.600 euro per jaar minder”, vult Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a) aan. “Ook het theatergezel-schap MartHa!tentatief, met 19.500 euro minder per jaar, en de sociaal artistieke werking Tutti Fratelli, 16.125 euro minder per jaar, zul-len moeten vechten om het hoofd boven water te houden.”

foto

sp.

a

05

Joris Vandenbroucke

De Vlaamse regering bespaart 110 miljoen euro bij De Lijn, een enorm bedrag. “Deze besparingen snijden diep in het vlees van ons openbaar vervoer. We moeten meer betalen voor minder bussen. Zo overtuig je niemand om de wagen te laten staan”, zegt Vlaams Parlementslid Joris Vandenbroucke.Op 1 februari werden bus en tram een pak duurder. Tegelijk verdwijnen heel wat bussen op zondag. “Dit is nog maar het begin. De regering gaat ook de basismobiliteit afschaffen. Dat is de garantie dat iedereen in zijn buurt de bus kan nemen. Geen overbodige luxe als je weet dat één op zes Vlaamse gezinnen geen auto heeft.”De Lijn hoopt dat de gemeenten en OCMW’s het vervoer in landelijke gebieden voor hun rekening nemen. “Eerst bussen afschaffen en dan vragen aan een ander om openbaar vervoer te organiseren, dit is toch te gek voor woorden? Vlaanderen is wereldkampioen fi lerijden. Dat zullen we niet oplossen door het openbaar vervoer af te bouwen en duurder te maken. Zijn de fi les nog niet lang genoeg?”

foto

Jan

Loc

us

Meer betalen voor minder openbaar vervoer

Comfortabeledubbeldekkerszijn vervangen door treinstellen van voorde oorlog

04PAGINA

Bus- entreinreizigerszijn de pineutTerwijl de wegen meer en meer dichtslibben, zetten de regeringen de hakbijl in het openbaar vervoer. Bij hun blinde besparingswoede kijken ze enkel naar de cijfers, maar vergeten ze de mensen daarachter. Spots ging praten met enkele van hen.

Vooroorlogse treinen naar de WesthoekDe federale regering bespaart stevig op de NMBS, die het met maar liefst 2 miljard euro minder moet doen. Om de rekening te doen kloppen, jaagt de NMBS de prijzen voor tickets omhoog en snoeit ze in het aanbod. Yves Trappeniers uit Menen kan daarover meepraten.

“Al vier jaar neem ik de trein van Menen naar mijn werk in Brussel”, vertelt Yves. “Dat is een rit van anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. In theorie althans, want twee tot drie keer per week is er een vertraging van zeven tot twintig minuten.”

“Tot voor kort spoorden we met comfortabele geklima-tiseerde dubbeldekkers, met degelijke zetels, waarin je nauwelijks dooreen geschud werd. Voor mij is dat belangrijk, want ik sukkel met mijn rug, en elke schok is als een dolk in mijn rug. Mijn werkgever heef geluk-kig begrip voor mijn situatie. Zo kan ik twee dagen thuis werken en heb ik ook een aangepaste stoel gekregen. De NMBS heeft minder begrip. Sinds het nieuwe vervoers-plan heeft ze de comfortabele dubbeldekkers vervangen door treinstellen van voor de oorlog. Je zit er op een oud model bank in een hoek van 90 graden. Minstens ander-half uur. Ons vaste groepje pendelaars heeft het dan ook over trein-SM.”

“De aankomst is dan ook altijd een verlossing, maar ook een marteling. Je geraakt namelijk niet zomaar

“Al vier jaar neem ik de trein van Menen naar mijn werk in Brussel”, vertelt Yves. “Dat is een rit van anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. In theorie althans, want twee tot drie keer per week is er een vertraging van zeven tot twintig minuten.”

Foto Jimmy Kets - Imagedesk

Nieuws uit de provincie

6PAGINA

Met de fi ets comfortabel van Gent naar Antwerpen of van Sint-Niklaas naar Aalst? Het provinciebestuur heeft ambitieuze plannen om een netwerk van fi etssnelwegen uit te bouwen.

Kent Oost-Vlaanderen, naast een autosnelwegennet, binnen een paar jaar ook een fi ets-snelwegennet? Als het van gedeputeerde voor Mobiliteit Peter Hertog (sp.a) afhangt wel.

“De provincie wil de mensen overtuigen om ook voor langere verplaatsingen te kiezen voor het meest duurzame vervoermiddel: de fi ets. Zowel om te ontspannen, als voor school- of werkgebonden

verplaatsingen. De sterke opkomst van de elektrische fi etsen werkt dit zeker in de hand.”

Het provinciebestuur tekende een netwerk uit van tien fi etssnelwegen, die de Oost-Vlaamse steden met elkaar verbinden. “Waar nodig verbeteren we de bestaande fi etspaden of leggen we nieuwe aan.

Dit jaar gaan we de boer op om alle betrokken gemeenten, het Vlaams Gewest en de NMBS - als eigenaar van oude spoorwegbeddingen - te overtuigen mee te werken aan ons plan. De provincie trekt alvast 4 miljoen euro per jaar uit om de fi etspaden te realiseren.”

De Vlaamse Regering wil de provincies op droog zaad zetten. Tijdens het budgetdebat stelde sp.a de gevolgen daarvan aan de kaak.

Ongerustheid en onzekerheid. Zo verwoordt fractieleider Freija Dhondt de sfeer bij het Oost-

Vlaamse provinciebestuur.Tijdens het debat over het budget 2015 betreurde ze de afschaffi ng van het Provinciefonds door de Vlaamse Regering. Oost-Vlaanderen loopt hierdoor jaarlijks 7,9 miljoen euro mis. Toch blijft de provincie investeren in fi etspaden, waterlopen,

recreatiedomeinen… maar door het fl ink beknibbelde budget is dat niet makkelijk. Freija Dhondt riep de Vlaamse regeringspartijen op om consequent te zijn: “In Oost-Vlaanderen de besparingen betreuren die men in Brussel oplegt, is erg dubbelzinnig.”

Snel-weg met de fi ets in heel Oost-Vlaanderen

sp.a verwoordt onrust bij de provincies

SAMENAANKOOP FIETSENElektrische fi etsen, plooifi etsen en gewone stadsfi etsen (Oxford): 20% korti ng

Meer info?• surf naar www.samensterker.be/oost-vlaanderen • mail naar [email protected]• bel met Lien De Ridder: 09 267 85 51

provinciale pagina_OK.indd 1 9/03/15 13:37

07

Dierenopvangcentrum uit Melle werkt samen met omliggende gemeenten

Animal Trust

“Animal Trust is een gevestigde waarde in

Melle”

Mishandelde, verwaarloosde en achtergelaten dieren hebben onze

hulp en opvang nodig. De verengingen die instaan voor dergelijke

dierenopvang hebben het vandaag de dag financieel zeer moeilijk

om te overleven.

De gemeente Melle werkt voor de dierenopvang sinds 2006 samen met de Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming uit Gent beter gekend als het “dierenasiel in het Citadelpark te Gent”. Dit dierenasiel is verouderd en vertoont heel wat gebreken. Deze samenwerking wordt forfaitair vergoed met 0,25€ per inwoner of op jaarbasis ongeveer 2784 euro, maar zal binnenkort worden stopgezet.

Op het grondgebied van Melle is er ook een dierenasiel actief, nl. Animal Trust. Een lokale onderneming, die reeds heel wat investeringen deed om honden op een verantwoorde en diervriendelijke manier op te vangen en een nieuwe thuis te bezorgen. Deze opvang is gesitueerd in de Geerbosstraat.

De twee drijvende krachten achter dit dierenasiel zijn Eline en Kevin.

Twee jonge mensen die van hun passie hun beroep maakten.

Wim Verween agendeerde in de gemeenteraad van februari

2015 dat Melle, samen met de omliggende gemeenten uit de politiezone, een samenwerking met Animal Trust zouden opstarten.

Om u de werking van Animal Trust

voor te stellen, hadden we een aangename babbel met Eline, één van de twee bezielers van Animal Trust (www.animaltrust.be).

Wat motiveert iemand om een hondenopvangcentrum op te starten?

Ik startte op jonge leeftijd als vrijwilligster in een dierenasiel in Zwevegem en nadien in Evergem. Daar groeide mijn passie voor het opvangen en verzorgen van verwaarloosde en verlaten honden.

Waarom koos je voor deze locatie in Melle?

De passie werd zo groot dat ik op 1 juli 2006 op zoek ging naar een gebouw en een perceel om er een eigen dierenopvangcentrum in te richten. Animal Trust bevindt zich langs de autosnelweg, maar is landelijk gelegen. De boerderij die ik in 2006 kocht, is sindsdien grondig verbouwd en biedt de dieren zowel binnen als buiten diverse opvangmogelijkheden, een ruime speelweide, vijver, etc…

Nieuws uit de provincie

6PAGINA

Met de fi ets comfortabel van Gent naar Antwerpen of van Sint-Niklaas naar Aalst? Het provinciebestuur heeft ambitieuze plannen om een netwerk van fi etssnelwegen uit te bouwen.

Kent Oost-Vlaanderen, naast een autosnelwegennet, binnen een paar jaar ook een fi ets-snelwegennet? Als het van gedeputeerde voor Mobiliteit Peter Hertog (sp.a) afhangt wel.

“De provincie wil de mensen overtuigen om ook voor langere verplaatsingen te kiezen voor het meest duurzame vervoermiddel: de fi ets. Zowel om te ontspannen, als voor school- of werkgebonden

verplaatsingen. De sterke opkomst van de elektrische fi etsen werkt dit zeker in de hand.”

Het provinciebestuur tekende een netwerk uit van tien fi etssnelwegen, die de Oost-Vlaamse steden met elkaar verbinden. “Waar nodig verbeteren we de bestaande fi etspaden of leggen we nieuwe aan.

Dit jaar gaan we de boer op om alle betrokken gemeenten, het Vlaams Gewest en de NMBS - als eigenaar van oude spoorwegbeddingen - te overtuigen mee te werken aan ons plan. De provincie trekt alvast 4 miljoen euro per jaar uit om de fi etspaden te realiseren.”

De Vlaamse Regering wil de provincies op droog zaad zetten. Tijdens het budgetdebat stelde sp.a de gevolgen daarvan aan de kaak.

Ongerustheid en onzekerheid. Zo verwoordt fractieleider Freija Dhondt de sfeer bij het Oost-

Vlaamse provinciebestuur.Tijdens het debat over het budget 2015 betreurde ze de afschaffi ng van het Provinciefonds door de Vlaamse Regering. Oost-Vlaanderen loopt hierdoor jaarlijks 7,9 miljoen euro mis. Toch blijft de provincie investeren in fi etspaden, waterlopen,

recreatiedomeinen… maar door het fl ink beknibbelde budget is dat niet makkelijk. Freija Dhondt riep de Vlaamse regeringspartijen op om consequent te zijn: “In Oost-Vlaanderen de besparingen betreuren die men in Brussel oplegt, is erg dubbelzinnig.”

Snel-weg met de fi ets in heel Oost-Vlaanderen

sp.a verwoordt onrust bij de provincies

SAMENAANKOOP FIETSENElektrische fi etsen, plooifi etsen en gewone stadsfi etsen (Oxford): 20% korti ng

Meer info?• surf naar www.samensterker.be/oost-vlaanderen • mail naar [email protected]• bel met Lien De Ridder: 09 267 85 51

provinciale pagina_OK.indd 1 9/03/15 13:37

Wim Verweenfractieleider sp.a Melle

[email protected] 60 92 51

08 Wie kan er terecht?

Animal Trust is zowel een opvangcentrum als een hondenpension. Zowel particulieren als lokale en hogere overheden komen bij ons over de vloer. Wij vangen verloren gelopen, achtergelaten of verwaarloosde honden op. Maar men kan ook bij ons terecht om een hond tijdelijk in het pension achter te laten als het dier bv. niet kan meegaan op reis.

Hoe gaat Animal Trust te werk?

Wij werken reeds samen met de gemeente Dendermonde en zijn zeer tevreden dat ook de omliggende gemeenten bereid zijn om met ons samen te werken. Wij krijgen ook regelmatig vragen van de federale overheid om verwaarloosde dieren te vangen en te verzorgen. Sommige van deze dieren zijn door hun verwaarlozing moeilijker handelbaar. Kevin is opgeleid hondentrainer en gespecialiseerd in het omgaan met honden met gedragsstoornissen. Het aantal van deze “moeilijke” honden houden we beperkt. We kiezen er bewust voor om een klein opvangcentrum te blijven. Hierdoor kunnen we onze aandacht en verzorging ook zeer goed afstemmen op alle dieren.

Alle honden worden gecastreerd of gesteriliseerd, krijgen vaccinaties, een chip, Europees Paspoort, ontworming en een vlooienbehandeling. “We laten géén enkele hond inslapen” zegt Eline zeer overtuigend. Dergelijke behandeling is niet goedkoop. Maandelijks loopt de doktersrekening al snel op tot 3000 euro. Het is dan ook financieel niet evident om een

dierenopvangcentrum uit te baten.

Hoe gaan jullie te werk bij een adoptievraag?

Door onze kleinschalige werking proberen wij naar de beste bestemming voor elke hond te zoeken. De afstemming tussen dier en mens is hierbij enorm belangrijk. Heel wat mensen kopen een hond louter op basis van emotionele redenen. Dit is belangrijk, maar je mag niet vergeten dat niet elke hond

geschikt is voor elke persoon en om in elke woonomgeving te verblijven. Wij trachten naar de beste afstemming tussen dier en mens te zoeken vooraleer een hond kan worden geadopteerd. De toekomstige eigenaar(s) kunnen op voorhand kennismaken met het dier, diverse keren ermee gaan wandelen en in een gesprek zullen we dan samen beslissen of die bewuste hond dan ook de beste keuze is.

Afhankelijk van de leeftijd zal

er een adoptieprijs worden afgesproken

Kan je ons nog een tip meegeven voor toekomstige hondeneigenaars?

Iedereen die een pup wenst te kopen, moet zich bewust zijn van het karakter en de noden van het dier. Sommige honden zijn uitermate geschikt om in huis te houden en andere dan weer niet. De matching tussen dier en eigenaar kan niet genoeg worden benadrukt.

Als je een hond wenst te kopen, ga dan ook eens langs bij een goed dierenasiel of een goede fokker. Niet alle asielen of fokkers hebben het beste voor met hun dieren. Er wordt spijtig genoeg heel wat winstbejag nagestreefd in de hondenfokkerij. Een goede fokkerij specialiseert zich in een zeer beperkt aantal rassen. Bij broodfok wordt er massaal gefokt en dit enkel voor het geld. De oudere dieren zijn bijna continu drachtig en worden op deze wijze mishandeld en uitgebuit. Bij een dergelijke vorm van dierenmishandeling, komt mijn haar recht van afgrijzen en woede.

We zoeken naar de beste be-stemming voor elke hond

52.310.938ONTLENINGEN

stijgend aanbod van film en muziektoegang tot internetgroot aanbod van kranten en tijdschrifteneen ontmoetingsplaats

HANDEN AF VAN ONZE BIBLIOTHEKEN !

1,5 MILJOENGEBRUIKERS

50%V/D JONGEREN

+ VOOR IEDEREEN

De Vlaamse regering zet stevig het mes in de cultuursector. Cultuur kan immers niet in cijfers uitgedrukt worden, en cijfers zijn het enige waar de factuurregering van wak-ker ligt.

Vanaf het begin maakte de Vlaamse factuur-regering duidelijk dat ze zou snoeien om te bloeden in de cultuursector. En jammer ge-noeg hield ze ook woord: zo moeten musea het nu zien te rooien met vijf procent minder, krijgen kunstencentra zoals de Vooruit 7 à 10 procent minder werkingsmiddelen en moe-ten socio-culturele verenigingen als Curieus en de KWB het met 5 procent minder doen. Ook een internationaal gerenommeerde instelling als de Munt werd op droog zaad

gezet, zodat het nog maar de vraag blijft of ze zal kunnen overleven.

Vorige maand deed de factuurregering er nog een schepje bovenop. Vanaf volgend jaar zijn de gemeenten niet langer verplicht een biblio-theek in te richten. Ze mogen het geld dat ze vroeger aan een bibliotheek besteedden vanaf dan even goed aan een parking of ander beton besteden. Ook hun culturele centra mogen ze de genadeslag geven of laten doodbloeden. We vrezen dat dit ook zal gebeuren, want toen de verplichting om wijkbibliotheken in te rich-ten wegviel, sloot ook de ene wijkbibliotheek na de andere de deuren. Het bewijst nog maar eens dat onze Vlaamse regering onze cultuur niet belangrijk vindt. �

Kaalslag inde cultuursector

09PAGINA

Door de indexsprong krijgt u minder geld, terwijl u voor uw dagelijkse kosten meer moet betalen: voor huur, postzegels, trein, tram en bus, hoger onderwijs, verzekeringen en de Vlaamse zorgpremie.

Het leven wordt alsmaar duurder. Om te verhinderen dat we daardoor armer worden, hebben de socialisten lang geleden de index ingevoerd. Die maakt dat als het leven duurder wordt ook de lonen en uitkeringen omhoog gaan.

De nieuwe factuurregering wil echter van dat principe af en voert daarom een indexsprong door. “Die zal u bijna 400 euro per jaar kosten”, zegt Meryame Kitir. “Voor een loopbaan van 40 jaarkomt dat neer op minstens 15.000 euro minder.De Vlaamse regering doet daar nog een schep bovenop en heeft ook voor de kinderbijslag een indexsprong ingevoerd, wat voor een gezinal snel neerkomt op zo’n 70 euro minderper jaar.”

Ondertussen mogen andere zaken welduurder worden. Huur, postdiensten, trein,

tram en bus, hoger onderwijs, verzeke-ringen, de Vlaamse zorgverzekering: de index doet die allemaal stijgen. De kosten blijven dus oplopen voor de gezinnen. De gemiddelde huur, bijvoorbeeld, bedraagt 562 euro. Een indexering van 2 procent betekent dus extra kosten van 11,24 euro per maand, of 135 euro per jaar.

Maar ondertussen laten ze de grote vermogens ongemoeid. “De regering haalt liever het geld bij degenen die elke dag gaan werken voor hun boterham en al veel bijdragen en betalen”, zegt Karin Tem-merman. “Terwijl het ook anders kan. Een tax shift die geld dat verdiend wordt op de beurs of via speculaties belast en geld dat verdiend wordt door te werken minder be-last, kan al evenveel opbrengen. Zo’n taks

shift zou er voor zorgen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. En dat is veel eerlijker.”

De indexsprong en uw portemonneeHet leven wordt duurder, maar u krijgt minder

KarinTemmermansp.a-fractieleidsteren sp.a-Kamerlid

MeryameKitirsp.a-Kamerlid

10

De indexsprong kostu bijna 400 euro per jaar

Karin

Meryame

ONRECHTVAARDIGE

PRIJZEN

STIJGEN• Huur

• Postdiensten• Tickets trein, tram en bus

• Hoger onderwijs• Verzekeringen

INKOMEN

STIJGT NIET• Lonen

• Pensioenen• Uitkeringen

• Kinderbijslag

<<

INDEXSPRONG

Door de indexsprong krijgt u minder geld, terwijl u voor uw dagelijkse kosten meer moet betalen: voor huur, postzegels, trein, tram en bus, hoger onderwijs, verzekeringen en de Vlaamse zorgpremie.

Het leven wordt alsmaar duurder. Om te verhinderen dat we daardoor armer worden, hebben de socialisten lang geleden de index ingevoerd. Die maakt dat als het leven duurder wordt ook de lonen en uitkeringen omhoog gaan.

De nieuwe factuurregering wil echter van dat principe af en voert daarom een indexsprong door. “Die zal u bijna 400 euro per jaar kosten”, zegt Meryame Kitir. “Voor een loopbaan van 40 jaarkomt dat neer op minstens 15.000 euro minder.De Vlaamse regering doet daar nog een schep bovenop en heeft ook voor de kinderbijslag een indexsprong ingevoerd, wat voor een gezinal snel neerkomt op zo’n 70 euro minderper jaar.”

Ondertussen mogen andere zaken welduurder worden. Huur, postdiensten, trein,

tram en bus, hoger onderwijs, verzeke-ringen, de Vlaamse zorgverzekering: de index doet die allemaal stijgen. De kosten blijven dus oplopen voor de gezinnen. De gemiddelde huur, bijvoorbeeld, bedraagt 562 euro. Een indexering van 2 procent betekent dus extra kosten van 11,24 euro per maand, of 135 euro per jaar.

Maar ondertussen laten ze de grote vermogens ongemoeid. “De regering haalt liever het geld bij degenen die elke dag gaan werken voor hun boterham en al veel bijdragen en betalen”, zegt Karin Tem-merman. “Terwijl het ook anders kan. Een tax shift die geld dat verdiend wordt op de beurs of via speculaties belast en geld dat verdiend wordt door te werken minder be-last, kan al evenveel opbrengen. Zo’n taks

shift zou er voor zorgen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. En dat is veel eerlijker.”

De indexsprong en uw portemonneeHet leven wordt duurder, maar u krijgt minder

KarinTemmermansp.a-fractieleidsteren sp.a-Kamerlid

MeryameKitirsp.a-Kamerlid

10

De indexsprong kostu bijna 400 euro per jaar

Karin

Meryame

ONRECHTVAARDIGE

PRIJZEN

STIJGEN• Huur

• Postdiensten• Tickets trein, tram en bus

• Hoger onderwijs• Verzekeringen

INKOMEN

STIJGT NIET• Lonen

• Pensioenen• Uitkeringen

• Kinderbijslag

<<

INDEXSPRONG

11

werkten mee aan dit nummerTim Dhondt (voorzitter), Brunhilde Buyse, Chantal Van Leuven, David Hauterman, Ignace Goddeeris, Jan Raepsaet, Philip Vansweevelt, Wim Verween enYves Van Walle.

Als gemeentebesturen mensen aanwerven moeten ze rekening houden met andersvaliden. Dit is vastgelegd in wetten. Zo moet de gemeente bv. 2% van haar personeel vrijhouden voor tewerkstelling van andersvaliden.

Die 2% is er natuurlijk niet gekomen om de gemeente ‘te pesten’, wel om andersvaliden beter te integreren in onze maatschappij, en die personen ook een kans te geven op de arbeidsmarkt.

Een veel gehoord ‘tegen argument’ is er eentje dat de gemeentes moeten kiezen voor de beste kandidaat. Ook daar kunnen wij inkomen, maar dit wil niet zeggen dat dit geen andersvalide persoon kan zijn.

Momenteel heeft de gemeente geen andersvaliden in dienst. Dit roept vragen op bij ons. Wij vinden dat de gemeente op zijn minst zou moeten proberen om andersvaliden aan te trekken voor openstaande vacatures. sp.a Melle vindt dat het bestuur acties zou moeten ondernemen, zodat deze personen duidelijk weten dat ook zij kunnen en mogen deelnemen aan iedere sollicitatie.

sp.a Melle denkt hierbij aan een extra toevoeging bij het uitschrijven van de functieomschrijving bij de vacature zodat ook zij zich méér aangesproken voelen. Ook zou de gemeente de openstaande vacatures kunnen doorsturen naar organisaties die andersvaliden vertegenwoordigen, zodat zij überhaupt al op de hoogte zijn van die openstaande vacatures, en voelen dat zij ook welkom zijn om te solliciteren. En tenslotte zou ook de werkplek kunnen aangepast worden. Een rolstoelbrug om het gemeentehuis binnen te komen en aangepaste toiletten. Zo past de gemeente het diversiteitscharter, dat ze zelf heeft goedgekeurd, toe.

Meer info:

David HautermanOCMW-raadslid van [email protected]

Tewerkstelling van personen met een beperking

> MEIAVONDsp.a en Curieus Melle nodigen uit: meiavondmenu voor leden en sympathisanten.

Donderdag 30 april 2015 om 18.30 uurAperitief, echte Gentse waterzooi en nagerecht aan € 20.Kinderen tot 12 jaar gratis.

Place to be: Petanqueclub Verbroedering, domein Kouterslag Melle.

Inschrijving of info: via [email protected] of op 0477 33 24 20 bij Tim Dhondt

Tijdig inschrijven is de boodschap mogelijk tot 26 april 2015

agenda

Kort nieuws uit

Melle

Sinds januari 2015 heeft de afdeling van Melle een vernieuwd bestuur. Nieuw bloed, nieuw vuur dat wil werken voor elke Mellenaar. Actieve, sociale en gedreven mensen die inzetten op een warme samenleving.

Het bestuur bestaande uit Chantal Van Leuven (ontbreekt op de foto), Brunhilde Buyse, Jan Raepsaet, David Hauterman, Yves Van Walle en Wim Verween werd versterkt door Ignace Goddeeris. Gewezen voorzitter Philip Vansweevelt, die

bestuurslid blijft, wordt opgevolgd door Tim Dhondt. Hij kreeg het vertrouwen van de sp.a-leden in Melle. Dit hele team gaat op zoek naar mensen die zich willen engageren en willen opstappen op onze trein die koers zet naar 2018.

Ben jij het wie wij zoeken, heb jij zin om mee te werken bij Curieus (culturele werking), Animo (jongerenwerking), S-Plus (55+ werking) of sp.a Melle? Aarzel niet ons te contacteren voor een vrijblijvend gesprek en misschien word jij wel ons eerstvolgende nieuwe lid.

Meer info: Tim Dhondtvoorzitter sp.a [email protected] 0477 33 24 20

Wat gebeurt er op de OCMW-Raad?Waarover beslist een OCMW raad? Vraagt u zich nooit af wat er zoal wordt besproken op een OCMW- raad? Dankzij onze man bij het OCMW, David Hauterman, kan je het nu allemaal te weten komen!

Jawel, nadat Wim Verween ervoor zorgde dat de “gemeenteraad online beluisteren” geen onbekend begrip meer is in Melle, heeft David hetzelfde gedaan voor de OCMW-raad. Zo brengen we de OCMW-raad als het ware tot in de huiskamer. Benieuwd wat er zoal gebeurde op de laatste OCMW-raad? Surf snel naar onze site www.spa-melle.be. Een link naar de opname van de OCMW-raad vindt u in de categorie: spa Melle communiceert in de rechtse kolom van de startpagina.

Meer info: David HautermanOCMW-raadslid van [email protected]

sp.a Melle heeft een nieuw bestuur!