Spelinzicht 13 - maart 2012

24
SPELLENNIEUWS VOOR IEDEREEN | MAART 2012 13 | WWW.SPELINZICHT.EU BE • NL : e 3,00 READY FOR THE GAME! Takenoko Lorrein Battleship Saboteur II Neuroshima Hex LEGO Star Wars: Battle of Hoth

description

Ready for the game!

Transcript of Spelinzicht 13 - maart 2012

Page 1: Spelinzicht 13 - maart 2012

S p e l l e n n i e u w S v o o r i e d e r e e n | Ma a r t 2012 • 13 | w w w.s p e l i n z i c h t.e uBE • NL : e 3,00

Ready foR the game!Takenoko lorrein Battleship Saboteur iineuroshima Hex leGo Star wars: Battle of Hoth

Page 2: Spelinzicht 13 - maart 2012

Hét magazine voor speelvogels

www.speel-wijzer.eu

Speelwijzer is een nieuw magazine over de speelgoedwereld in Nederland en Vlaanderen. Vier keer per jaar krijg je gratis alle informatie over de nieuwste rages, computerspellen, educatief speelgoed, prachtige poppen, puzzels, baby­speelgoed, evenementen, … Uiteraard is er ook heel wat speelgoed te winnen. Mis dit prachtige magazine niet en surf naar speel-wijzer.eu!

ontdek!

Ahoi MAtey!

Page 3: Spelinzicht 13 - maart 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 3 | what’s in the game?

Beste spellenvrienden,

De elfstedentocht, die ging helaas niet door. Gelukkig bleef de redactie van spel in zicht wel schrijven ondanks de barre winterkou. het 13e nummer ligt er, en al wiens vin-gers al weer ontdooid zijn na de strenge winter wensen we veel leesplezier.

in deze edit!e stellen we je met trots een nieuwe rubriek voor: ‘Historie verdorie!’. we gaan in een vierdelige reeks op zoek naar spellen die zich afspelen in bepaalde stukken van onze rijke geschiedenis. het eerste artikel keert helemaal terug naar het stenen tijdperk. Beeld je maar in: samen genieten van een knetterend kampvuur, met bbq-kruiden en de geur van geroos-terde mammoet, mmm …

zet je zintuigen maar scherp, want we hebben het ook over zintuigprikkelende bordspellen. een goede neus, gevoelige handen en een slimme tong leiden je naar de overwinning. laat nu maar vooral je ogen en hersenen werken. en geniet van ‘Spel in Zicht’.

sarah

S p e l l e n n i e u w S v o o r i e d e r e e nMagazine 13

What’s in the game?

KinderSpellen06 • Simon Flash

FamilieBordSpellen07 • Takenoko

10 • Battleship - de filmeditie

20 • Lorrein

KaarTSpellen11 • Start 11

13 • Saboteur 2

STraTeGiScHe BordSpellen17 • Neuroshima Hex

overSpel04 • Spellennieuws!

08 • Historie verdorie, deel I

12 • Frederic Moyersoen

14 • Spellentest: Star Wars: slag om Hoth

16 • Beursnieuws: Zuiderspel

18 • Horen, zien, voelen, ruiken,

proeven én spelen

21 • Column: Meten is weten?

Op pagina 22 lees je hoe onze redactie

de besproken spellen beoordeelt.

Met dank aan de Blaarmeersen Gent voor de sfeervolle kleedkamers.

7

6

13

14

Samen genieten van een knetterend kampvuur, met bbq-kruiden en de geur van

geroosterde mammoet, mmm …

Page 4: Spelinzicht 13 - maart 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 4 | Spellennieuws

Nieuwe releases, evenementen, spelverkiezingen en zoveel meer. In deze rubriek houden we jullie op de hoogte van de spel-

lennieuwtjes. Hier krijg je een pittige preview van wat je de komende maanden zoal mag verwachten.

SpellennieuwS Wat beweegt er in spellenland?

BeurSScHommelinGenspellenliefhebbers trekken jaarlijks met veel zin en een grote lege tas naar verschillende spellenbeurzen. Op zoek naar een dagje spelplezier en koopjes. het hoogtij van die beurzen ligt in het najaar. Met ‘Spiel’ in Duitsland als toonaangevende beurs. Ook in de lente zijn er heel wat beurzen de moeite waard. helaas zal één daarvan, ‘noorderspel’, dit jaar niet plaatsvinden. Slecht nieuws voor de bewoners van het noordelijke deel van nederland. Maar, het gaat nog steeds goed met voorbereidingen voor het ‘Spellenspektakel’. En ‘Zuiderspel’ is volop bezig met zijn promo-tie. Ook de ‘ducosim lentebeurs’ kan je nog bezoeken dit seizoen. Ga en speel!

aGenda

Zuiderspel09/04/2012Klokgebouw, eindhoven (nl)www.zuiderspel.nl

BK carcasonne24/04/2012pastoor eralystraat 10, wilsele (Be)www.mwmproducts.be

ducosim lentebeurs + nK Bordspellen12/05/2012De Flint, amersfoort (nl)www.ducosim.nl

SpellenTelex Daar is de lente, daar is de zon. eindelijk! we waren bijna vergeten hoe een zwoele zon onze week-ends kan opvrolijken. ~ weekends beginnen op een ‘vrijdag’, en dat is ook de naam van een nieuw spel van 999 Games. het is jouw taak om robinson te helpen zodat hij over-leeft op zijn onbewoonde eiland. Je speelt het spel alleen, dus ben je altijd een beetje winnaar. Maar, eerlijk is eerlijk, ook altijd een beetje loser. ~ ‘Het leven van een loser’ werd voor University Games de inspiratiebron voor een nieuw kaartspel: ‘diary of a wimpy kid’. ~

wimpy zijn ze bij white Goblin Games helemaal niet. Deze nederlandse uitgeverij blijft groeien. er komt o.a. een kaartspel dat de naam (mét alliteratie) ‘crazy creatures of dr. doom’ mee-kreeg. Ook hun andere nieuwe kaartspellen hebben een griezelig sfeertje: ‘witches of Blackmore’, ‘little devils’ en ‘crooks’.

Diary of a wimpy kid

Page 5: Spelinzicht 13 - maart 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 5 | Spellennieuws

Advertentie

nacHT van HeT Spel spellenclub 13 uit wevelgem (Be) zette op 20 januari 220 stoel-tjes klaar voor een nieuwe ‘nacht van het spel’. Vanaf 20u tot een gat in de nacht werd gespeeld, gespeeld en nog eens gespeeld. leden van de club zorgden ervoor dat niemand zijn hoofd hoefde te breken op spelregelboekjes. en velen gingen trots naar huis met een nieuw spel dat ze via de spellenloterij gewonnen hadden.

HeT perFecTe Spel …… of toch het spel dat zo democratisch mogelijk ontworpen wordt.

999 Games bevraagt iedereen die wil meewerken om tot het perfecte spel te komen. thema, aantal spelers, spelduur, … over alle aspecten kan je je mening geven. zélfs over de prijs. wij zijn alvast benieuwd naar het resultaat. Volg het mee op www.hetperfectespel.nl.

SuperwedStrijd!

‘Spel in ZicHT’ verwenT‘Spel in Zicht’ verwent jouw organisatie of vereniging met een gratis spellenpakket! Organisaties die spellen in de kijker zet-ten in hun publicaties of activiteiten, wil-

len we ondersteunen met raad en daad. contacteer ons via [email protected]

en vertel ons over jouw initiatief, magazine, nieuwsbrief, ledenblad. we geven je graag spel-

leninformatie én misschien zelfs gratis spellen.

Op 14 december werden drie spellen in nederland benoemd als spel van het Jaar. er werd gekozen om met drie categorieën te werken, en dus zijn er ook drie winnaars:

• 3 – 6 jaar: carcassonne Junior (999 Games)• 6 – 12 jaar: Geronimo stilton bordspel (identity Games)• 12+: Boggle Flash (hasbro)

GRATIS

SPELLEN

Doe samen met je vrienden en familie mee aan onze superwedstrijd! Surf naar www.spelinzicht.eu en waag je kans.

Page 6: Spelinzicht 13 - maart 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 6 | Kinderspel

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

auteur(s): -

Uitgever: Hasbro

variabel vanaf 8 jaar1+

‘Spel in Zicht’ evaluatie

‘Spel in Zicht’ beoordelingEen recente psychologische studie toonde aan dat het woordspelletje ‘Simon zegt’ een gezonde manier is waardoor kinderen hun impulsieve gedrag leren doseren en zich le-ren beheersen. ‘Simon Flash’ zal bovendien een leuke en kleurrijke bijdrage leveren in de ontwikkeling van het geheugen.

Door de toevoeging van de drie nieuwe vari-anten worden kinderen die eerder doe- dan denkgericht zijn makkelijker geprikkeld om mee te spelen. De blokjes met spelbox zijn superhandig om overal mee naartoe te ne-men. Het geluid kan heel makkelijk worden uit- of aangezet. Dat is soms handig, maar maakt het wel ietsje moeilijker. En bij elke spelvariant krijg je achteraf een score waar-door het competitiegehalte de hoogte wordt ingejaagd. Je wordt zelfs uitgedaagd om de klassieke variant eens met 2 of 4 spelers te spelen.

flashy groene spelbox nodig om de blokjes een vaste plaats te geven. Het spel begint met het kort knipperen van 1 willekeurige kleur. Herhaal de kleur door op het blokje te drukken. De eerste kleur knippert nog eens en Simon voegt een tweede kleur toe. Druk nu in de juiste volgorde op beide blokjes om de nieuwe serie te herhalen. Denk en reageer snel, want het gaat steeds vlugger.

Bij de drie andere varianten is het de bedoe-ling om de blokjes tijdens het spelen van plaats te wisselen. Daarbij moeten ze dus los, wel mooi tegen elkaar gelegd worden om te kunnen spelen. In ‘Simon Schuif’ (rood) moet je een puzzel oplossen door de kleuren in een eerder door Simon bepaalde volgorde te leggen. Het gele spel win je door de blokjes zo naast elkaar te leggen dat alle lichtjes uitgaan. En dan rest er nog blauw: ‘Simon’’s geheime kleur’. Hier moet je de blokjes in de enig mogelijke volgorde leggen waarin ze alle vier dezelfde kleur krijgen. Die kleur blijft echter geheim tot je de puz-zel hebt opgelost. Overwin jij de kleuren?

Simon FlashOnthou de kleuren

Dankzij Graaf Simon V van Montfort kreeg dit spel geen Paul, Oscar of mooie meisjes-naam. In 1264 nam deze graaf de toenmalige koning van Engeland, Henry III, gevangen tijdens de Slag van Lewes. Vanaf dan waren zijn bevelen wet. Iedereen deed wat ‘Simon said’. Als alleenheerser bepaalde hij wat er wel en niet gebeurde. Dé inspiratiebron voor een woordspelletje dat later ook werd uitgebracht als computerspelletje met kleuren. Nu in een nieuwe versie, met nieuwe mogelijkheden: ‘Simon Flash’. Test, pijnig en plaag je geheugen.

communicerende blokjesHet ronde computerspelletje waarmee Simon bekend werd, wordt nu vervangen door vier afzonderlijke elektronische, vier-kante blokjes in de vertrouwde kleuren: rood, geel, groen en blauw. Deze blokjes ‘praten’ met elkaar als ze zij aan zij liggen. Als je ze activeert, weten ze waar je ze neer-legt en wanneer je een puzzel hebt opgelost.

Simon’s geheime kleurNa het activeren van de blokjes wordt het spelmenu weergegeven. Daarbij knippe-ren de blokjes om beurt rood, geel, blauw en groen. Groen staat voor het klassieke spel. Voor wie niet goed weet wat dat juist inhoudt (een immens gat in je cultuur): je moet hier een steeds langer wordende reeks kleuren foutloos herhalen. Alleen voor die klassieke vari-ant heb je de bijgeleverde

Door de drie nieuwe varianten worden kinderen

die eerder doe- dan denkgericht zijn makkelijker geprikkeld om mee te spelen.

Het ronde computerspelletje is vervangen door vierkante,

gekleurde blokjes.

Page 7: Spelinzicht 13 - maart 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 7 | Familiebordspel

O

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

auteur(s): Antoine Bauza

Uitgever: Asmodee Benelux

45 minuten

vanaf 8 jaar

2-4 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

De groei-en-vernielcyclus zorgt voor veel dynamiek op

het speelbord en tussen de spelers onderling.

of de panda voederen met zijn favoriete bamboescheuten.

Een goede dagplanning in de keizerlijke tuin is echter afhankelijk van de weersomstandig-heden. En dus gooi je elke beurt een ‘weer’-dobbelsteen. Waarna je het effect van het ge-worpen weertype uitvoert. Regen voedt de jonge plantjes, een bewolkte hemel nodigt uit tot onderhoudswerken, en onweer bezorgt de dikke panda een heilige schrik.

Nu is het tijd om handen echt uit de mou-wen steken. Tijdens je beurt kies je twee verschillende acties uit vijf mogelijkheden. Je kan percelen uitbouwen door tegels te plaatsen, een irrigatienetwerk uitbouwen vanaf de centrale vijver, een beroep doen op de tuinman om de groei te bevorderen en verbeteringsfiches op percelen plaatsen. Of de panda verjagen naar een perceel van je medespelers waar hij een stukje bamboe steelt. Dat stuk kan je nu zelf gebruiken om een opdracht te vervullen. En wordt het moeilijk om één van je opdrachtkaarten te spelen? Dan kan je een gokje wagen en ho-pen dat een nieuwe kaart beterschap brengt. De laatste ronde start wanneer een speler een specifiek aantal (7 – 9) opdrachten uit-voerde, afhankelijk van het aantal mede-spelers. Deze speler wordt beloond met de keizerkaart, waardoor hij twee extra winst-punten bij zijn totaal mag voegen. Wie de meeste punten heeft, wint.

Spoedcursus bamboe kweken …Als volgzame hofdienaar is het jouw taak om voor het hongerige beestje te zorgen én meteen de keizerlijke bamboetuin te onderhouden. Je moet percelen cultiveren, irrigeren en één van de drie bamboesoorten laten groeien met behulp van de hoofdtui-nier. Maar deze laatste is de wanhoop nabij, want de panda heeft een goddelijke honger naar malse, sappige bamboescheuten.

De spelregels zijn even snel aan te leren als het groeitempo van een jonge bamboeplant (erg vlot dus). En de basistechnieken van het tuinieren krijg je onder de knie aan de hand van grappige, cartooneske illustraties, die – net als het spel zelf – op een bijzonder sfeer-volle manier worden weergegeven. Voor je het weet trek je een paar rubberlaarzen aan, en gewapend met hark en spade ga je ‘met volle goesting’ aan de slag. Spelen maar!

een dagje tuinieren …Om de keizer te plezieren, vervullen de spe-lers opdrachten die winstpunten opleveren. De opdrachtkaarten bevatten ‘perceel-op-drachten’. Er zijn drie soorten: je moet een bepaalde configuratie aangrenzende per-celen uitbouwen, een specifieke bamboesa-menstellingen op één perceel laten groeien

TakenokoKnibbel, knabbel, knuisje …

wie eet daar van mijn … bamboe?

Het zal je maar overkomen. Als trotse keizer van Japan regeer je het land al jaren met ijzeren hand en alles verloopt naar wens … Tot plots je Chinese aardsrivaal besluit om je als teken van verzoening een heilig dier te schenken. En van de ene dag op de andere staat je ganse hofhouding in rep en roer door een reuzenpanda met een onstilbare honger.

‘Spel in Zicht’ beoordelingVerwacht bij Takenoko geen breinbrekende tactische momenten, maar wel een uiterst sfeervol spel, dat even vlot speelt als het aan te leren is. Het thema is op een prachtige manier vertaald naar een dynamisch spelmechanisme. De groei-en-vernielcyclus zorgt voor veel dyna-miek op het speelbord en tussen de spelers onderling. Het spel verloopt gebalanceerd en door de verschillende types op-drachtkaarten kan je nieuwe benaderingen uitproberen, iets wat de herspeelbaarheid zeker ten goede komt.

Door zijn combinatie van charme en logica bereikt het spel een zeer brede leeftijdsgroep. Waardoor het volgens ons een topper zal worden op menig familiefeest of een gezel-lig avondje thuis met vrienden.

Page 8: Spelinzicht 13 - maart 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

Historie verdorie!

Dan is het bordspel ‘Eiszeit’ (Alea) een stuk lichter te verteren. Hier bevinden we ons volop in de IJstijd en spelen jagers en mam-moeten de hoofdrol. Het spel loopt over vier rondes en het doel is zoveel mogelijk zege-punten verzamelen. Hoewel ‘Eiszeit’ te spe-len is met 3 tot 5 spelers, raden wij het vooral aan met slechts 3 spelers. Jagers met houten knotsen, Mammoeten, IJstijd, … het doet ons met een glimlach aan de Ice Age-films denken. Waar blijven de sabeltandtijgers?

Het jachtseizoen is geopend!Gevonden! De tijgers met de indrukwek-kende tanden verschuilen zich in ‘De

Kolonisten van de Prehistorie’ (999 Games) en ‘Altamira’ (Zoch Verlag ). Bij dit laatste bordspel verplaatsen we ons naar het beken-de grottencomplex in Noord-Spanje. Aan het kampvuur maken spelers plannen om te jagen met de modernste wapens uit die tijd:

in den beginne …90.000 jaren geleden staan we aan de vooravond van de laatste ijstijd. Deze pe-riode vormt het decor van ‘Dominant

Species’(GMT), een tactisch spel, waarbij elke speler in de huid kruipt van één van de zes grote dierenklassen van die tijd. De aarde is nog woest en onontgonnen en de eerste diersoorten proberen elkaar te ver-schalken. Let op: ‘Dominant Species’ is een aanrader voor de één, een nachtmerrie voor de ander. Het is enkel geschikt voor veelspe-lers die houden van een lang, ingewikkeld en tactisch spel. Een beest van een spel dus!

Deel I: Het Stenen Tijdperk

We beginnen onze tijdreis in de prehistorie. Meer bepaald in de periode waarin me-taal nog science fiction was en iedereen de nieuwe iStone wou hebben: we nemen de teletijdsmachine naar de Steentijd. Paleolithicum, Mesolithicum, Neolithicum? Neen, we houden het lekker primitief en gidsen jullie spelenderwijs langsheen beenderen, holenberen, hout en stenen. Héél veel stenen.

In een vierdelige reeks galopperen we doorheen onze rijke geschiedenis.

Onderweg houden we halt bij een aantal periodes die een grote inspiratiebron blijken voor de hedendaagse spellenauteurs

De tijgers met de indrukwekkende tanden

verschuilen zich in ‘De Kolonisten van de

Prehistorie’ en ‘Altamira’!

EiszeitAltamira Cro Magnon

pijlen, messen, speren en bijlen. Niet alleen de sa-beltandtijger moet eraan geloven, ook vissen en holenberen vrezen voor hun leven. Grappig zijn de spelpionnen: klassieke pionnen, aangekleed met een weelderige haardos. Leuke vondst, in dit spel dat vooral met 4 spelers tot zijn recht komt.

Ook een aantal uitbreidingen op spelklas-siekers draaien om de jagende mens uit de Steentijd. In ‘Hoogspanning: De Eerste

Vonken’ (999 Games) (SIZ nr.12) ontwikkel je als clanleider nieuwe jachttechnieken om je clan niet te laten verhongeren. Ook het succesvolle ‘Carcassonne’ heeft een broer-tje uit het Stenen Tijdperk: ‘Carcassonne

Jagers en Verzamelaars’ (999 Games). De wegen, steden en boeren zijn vervangen door rivieren, bossen en jagers. Bovendien zorgt het invoeren van hutten, goudklom-pen, vissen en tijgers ervoor dat dit legspel meer is dan een flauw afkooksel van het ori-gineel. Sterker nog, als je het ons vraagt is ‘Carcassonne Jagers en Verzamelaars’ leuker dan zijn grote broer.

8 | overspel

Page 9: Spelinzicht 13 - maart 2012

de Kolonisten van de prehistorieWie hoorde nog nooit van de ‘Kolonisten van Catan’? Wat begon als zomaar een spel, groeide uit tot een gigantisch succes. De basisversie werd inmiddels in meer dan 25 talen vertaald en er werden een hele serie spelvarianten en uitbreidingen uitgebracht. Alles samen goed voor meer dan 11 miljoen verkochte exemplaren! Eén van die varian-ten is ‘De Kolonisten van de Prehistorie’. De titel verraadt het al: we nemen een sprong terug in de tijd tot de eerste men-senstammen wegtrekken uit Afrika, op weg om de rest van de wereld te koloniseren. Graan, steen, erts en wol waren er nog niet. In plaats daarvan had je vlees, huid, bot-ten en vuursteen als basis voor ruilhandel. Let wel op voor het gevaar dat komt van concurrerende neanderthalers en gevaar-lijke sabeltandtijgers. ‘De Kolonisten van de Prehistorie’ is duidelijk gebaseerd op het basisspel, maar dankzij een aantal nieuwig-heden, biedt het flink wat mogelijkheden. Wie dit spel koopt, komt niet bedrogen uit. Veel plezier in de Prehistorie!

Stenen tijdperk: TalismanHelemaal nieuw in de spellenwinkel: de eer-ste uitbreiding op ‘Stenen Tijdperk’ (SIZ nr.1). Voor wie niet vertrouwd is met dit veelbekroonde bordspel: het is dringend tijd om daar verandering in te brengen. ‘Stenen Tijdperk’ is een absoluut topspel voor de hele familie. Waarbij je aan de hand van een goede tactiek en een dosis geluk, zoveel mo-gelijk welvaart moet brengen in jouw stam. Dankzij de uitbreiding ‘Stenen Tijdperk: Talisman’ kan je nu ook met 5 spelers van dit spel genieten. De speldoos bevat verder een uitbouw van het oorspronkelijke spel-bord en een set extra beschavingskaarten. Helemaal nieuw is dat de stamhoofden voortaan talismannen, zoals tanden en arm-banden, kunnen verzamelen. Met een beetje geluk leiden deze geluksbrengers tot nieuwe hutten voor jouw stam. Neem je konijnen-poot maar bij de hand!

Graag vermelden we ook het kaartspel ‘Jagen, troeven en slagen’ (Phalanx Games). Hierbij ga je als jager-spoorzoeker op zoek naar moeflons, wolven, wilde zwijnen en beren. Hopelijk ‘slaag’ je in je opzet …

Jabedabedoe!We hebben de Flintstones niet nodig om te beseffen dat ze in de Prehistorie taalkundig nog niet ver stond. ‘Cro-Magnon’ (Asmodee Benelux) (SIZ nr.5) speelt hier leuk op in. In dit partyspel moet je brommen, gebaren gebruiken en met houtskool tekenen om je boodschap over te brengen. Lekker primi-tief, maar plezier gegarandeerd. Hopelijk wint jouw stam de hoofdprijs: mammoet aan het spit!

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

auteur(s): -

Uitgever: 999 Games

90-120 minuten

vanaf 10 jaar

3-4 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

auteur(s): Michael Tummelhofer

Uitgever: 999 Games

60 minuten

vanaf 10 jaar

2-5 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

9 | overspel

Historieverdorie

We hebben de Flintstones niet nodig om te beseffen dat ze in de Prehistorie taalkundig nog

niet ver stond.

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

Page 10: Spelinzicht 13 - maart 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 10 | Familiebordspel

‘Spel in Zicht’ beoordelingBattleship behoudt het basismechanisme van het klassieke zeeslag. Door toevoe-ging van battleship-kaarten krijgt het spel echter meer vaart en krijg je verrassende wendingen in het spelverloop. Dankzij de kaarten mogen we soms meerdere schoten na elkaar lossen en hebben we beduidend minder beurtwissels nodig om een spel uit te spelen. Bovendien – en dat vinden wij de beste vondst – kunnen de kaarten voor een plotse ommekeer zorgen. Zelfs al sta je aan de leiding, helemaal zeker van winst ben je pas nadat het laatste vijandige schip naar de haaien geholpen werd.

Een ander pluspunt is het feit dat je het spel gewoon op de wijze van je eigen voorkeur kan spelen: de klassieke versie, de versie met de kaarten en zelfs een versie voor gevor-derden, waarbij je met handkaarten speelt. De uitleg voor deze varianten vind je keurig terug in de speluitleg. ‘Battleship, Zeeslag – de filmeditie’ is absoluut geen slag in het water. Het blijft een klassieker. En dat staat als een paal boven water.

ren dat je gemist hebt. Alle schepen moeten meermaals – gaande van twee tot vijf maal – geraakt worden voor ze definitief gezonken zijn. Wie als eerste de voltallige vijandige vloot keldert, wint.

Battleship-kaartenWél helemaal nieuw in deze versie zijn de ‘battleship-kaarten’. Tien verschillende troeven, die door extra vuurkracht het spel plots een andere wending kunnen geven. Elke speler heeft naast zijn spelbord een sta-pel van die kaarten liggen, waarvan hij/zij er elke beurt één mag omdraaien. Dankzij de kaarten mag je soms meerdere schoten afvuren, moet je soms een coördinaat ver-klappen of kan je zelfs een volledige rij in één keer beschieten. Bovendien krijg je veel vijandige informatie door de breedtescan-kaart en mag je af en toe een heus salvo aan schoten afvuren.

Battleship wordt geleverd in een handig koffertje om de verschillende delen in op te bergen. Bijzonder handig voor onderweg. Een vliegdekschip, een Japanse torpedo-bootjager een vlaggenschip, een red storm stinger, … alles is voorhanden voor een le-gendarische strijd. Gebruik dus jouw inven-tiviteit, strategie en ouderwetse spierkracht en breng als eerste de vijandige schepen tot zinken.

raak en gezonken!Net als in de film neemt een vloot van de marine het op tegen buitenaardse wezens die het op onze aardse watervoorraad voor-zien hebben. Naast de intrede van deze ruimtewezens, blijft het basismechanisme van het spel ongewijzigd. Voor aliens die té lang op zee gezeten hebben, geven we de spelregels graag nog even mee.

Zeeslag speel je uitsluitend met twee spelers. De ene neemt het roer van de Navyschepen in handen, de andere staat aan het hoofd van de buitenaardse vloot. Elke speler po-sitioneert voor aanvang van het spel zijn vijf schepen op zijn spelbord. Dit spelbord, dat uit het gezichtsveld van de tegenspeler wordt gehouden, is netjes onderverdeeld in 100 vakjes. Via coördinaten wordt elk vakje benoemd, gaande van A1 tot J10. Om beur-ten vuren de spelers vervolgens schoten af op het vijandige zeegebied. Indien je schot een schip treft, laat je tegenspeler dit weten door ‘raak’ te roepen, zoniet krijg je te ho-

Nieuw in deze versie zijn de ‘battleship-kaarten’ die het

spel een heel andere wending kunnen geven.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

auteur(s): -

Uitgever: Hasbro

variabel vanaf 7 jaar

2 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Zeeslag – de filmeditie

In april 2012 maken we in de filmzalen kennis met Battleship. Deze actiefilm, met in de hoofdrol onder andere Liam Neeson, brengt het gezelschapsspel ‘Zeeslag’ tot leven. Een mooie gelegenheid voor spellenuitgever Hasbro om deze spellenklassieker nieuw leven in te blazen. Neem het commando over jouw vloot en maak je klaar voor een geweldige strijd op zee.

Instaat van

oorlog

Battleship

Page 11: Spelinzicht 13 - maart 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 11 | Kaartspel

Kaarten aanleggen of achterhouden?

Gezellig rond de tafel een kaartje leggen. Het zit ingebakken in onze cultuur. Of je voorkeur nu uitgaat naar manillen, wiezen of klaverjassen, het is hem om de sfeer te doen. Hapje en drankje op de tafel, babbeltje slaan, … De hele familie verzamelt rond de tafel, en zo ook bij een spelletje ‘Start 11!’ De spelregels van dit klassieke kaartspel-letje zijn supereenvoudig, dus iedereen kan meteen meespelen. Kaarten aanleggen of achterhouden, om zo anderen te blokkeren, is het enige wat je moet beslissen. Hou je klaar voor geniepige glimlachjes, en onthou: slim gespeeld is half gewonnen.

‘Spel in Zicht’ beoordelingStart 11! is een kaartspel zonder veel poes-pas. Het is heel snel uit te leggen en de hele familie kan meespelen. Oma’s en opa’s her-kennen het spel misschien nog als ‘zevenen’, een soortgelijk spelletje dat vroeger met een gewoon deck kaarten gespeeld werd. In dit spel zijn de getallenreeksen langer, wat meer mogelijkheden heeft tot plagen, kaarten op-sparen en meerdere kaarten tegelijkertijd leggen. Een klassieker, die misschien wat opfrissing had kunnen gebruiken om het voor kids aantrekkelijker te maken. Hoewel, vintage is in.

Mooi meegenomen is dat kinderen er on-gemerkt de getallenas mee oefenen. Geef jongere spelers zeker mee dat ze best hun kaarten mooi per kleur en in oplopende volg-orde sorteren. Dat maakt het makkelijker om het overzicht te bewaren. Maar het leukste is zonder twijfel dat je kaarten kan achterhou-den en medespelers kan saboteren. Kortom, een plezant en eenvoudig kaartspelletje voor de hele familie.

van de startende elf bepaalt de kleur van de totale reeks. Elke kleur resulteert in een oplopende getallenreeks van 1 tot 20. Er mo-gen geen getallen weggelaten worden. Als je niets kan aanleggen, moet je een nieuwe kaart nemen. Kan je die leggen, dan moet je dat onmiddellijk doen en eindigt je beurt. Kan je die kaart niet leggen, dan neem je ze op de hand en trek je een nieuwe kaart. Je herhaalt dit 3 keer, maar als je ook de derde kaart niet kan aanleggen, gaat de beurt naar de volgende speler.

Natuurlijk is het spel veel leuker als je ande-ren probeert te saboteren. Heb je de 12 van de blauwe reeks, maar geen enkele blauwe kaart met een getal groter dan dat, dan hou je die het best zo lang mogelijk bij. Het spel eindigt zodra een speler zijn laatste kaart aanlegt. Hij of zij is de winnaar. Wanneer je meerdere rondes speelt, noteer je punten. Dit is de som van de getallen op de kaarten die je overhield. Wie na meerdere spelron-des de minste punten heeft, wint.

de rode elf begintIn het kleine speldoosje zitten vier reeksen met kaarten van 1 t.e.m. 20 in de vier kleuren blauw, rood, geel en groen. Doel van het spel is getallenrijen aanvullen en als eerste al je kaarten kwijtraken.

Het aantal kaarten dat je krijgt bij de start is afhankelijk van het aantal spelers. Er blijft telkens een klein aantal kaarten over: de af-neemstapel. De speler die de rode elf heeft, start. Deze kaart wordt open op tafel ge-legd. Wanneer geen van de spelers een rode elf heeft, begint diegene die een elf in een andere kleur heeft. Met als volgorde: geel – groen – blauw. Wanneer er geen enkele elf tussen de verdeelde kaarten zit, dan moet er opnieuw geschud en gedeeld worden. Zodra de eerste elf is afgelegd, is het direct de beurt aan de volgende speler.

aanleggen en bijhoudenWie aan de beurt is, kan twee dingen doen: één of meerdere kaarten aanleggen, of 1 tot 3 kaarten van de afneemstapel nemen. De eerste optie, één of meerdere kaarten aan-leggen, gebeurt zo: nieuwe reeksen mogen uitsluitend met een elf starten. De kleur

Een plezant en eenvoudig kaartspelletje

voor de hele familie.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

auteur(s): -

Uitgever: Ravensburger

15 minuten

vanaf 7 jaar

2-6 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Start 11!

Leuk aan dit spel is dat je de anderen kan saboteren.

Page 12: Spelinzicht 13 - maart 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

Frederic Moyersoen

12 | Speler in Zicht

Toen ik klein was …“Droomde ik van een job als filmregisseur. Van fantasy films als Jaws en Star Wars. In de Brusselse filmschool rits zat ik in de-zelfde klas als Erik Van Looy. Erik gaf er na één jaar de brui aan, ik hield vol. toch werd enkel van looy met o.a. loft een sterregis-seur. alhoewel, op mijn blog kan je enkele video’s bekijken, waaronder de promofilm voor het spel ‘Van Helsing’, die ik zelf regis-seerde en monteerde.”

Spellen spelen …“is steeds minder een hobby. Beroeps mis-vorming heet dat dan. tijdens het ontdek-ken van een nieuw spel, erger ik me aan kleine zaken die volgens mij beter kun-nen. als kind speelde ik supergraag. Maar ik kende niemand met dezelfde hobby. Ook het spellenaanbod was me onbekend. pas toen ik 18 werd, ontdekte ik leeftijdsgeno-ten die ook speelden en maakte ik kennis met wargames en ‘Diplomacy’. Mijn ouders zuchtten. “Kunde gij nu nooit eens iets seri-

eus doen?’, vroegen ze. Wel, ze kregen hun zin. Spellen spelen is voor mij nu ‘serieus business’ :-).”

Creativiteit …“Uit zich in verschillende opzichten: ik schilder, heb oog voor layout, artwork, … en maar goed ook. De presentatie van spel-len heeft een steeds belangrijker aandeel in hun verkoop. in deze vluchtige maatschap-pij krijgen ze steeds minder tijd om de massa te overtuigen. De aantrekkelijkheid van de doos, het materiaal, de illustraties, het art-work, … zijn hierbij van doorslaggevend belang.”

Inspiratie …“haal ik onder meer uit boeken. tijdens het lezen kom je in een bepaalde sfeer te-recht die je ook wil creëren in je spel. een echte pageturner is ‘Endurance’, een boek over de heroïsche zuidpool expeditie van schackleton. tv interesseert me niet, films kunnen me wel bekoren. ‘Departures’, een aziatische film over een leerjongen bij een begrafenisondernemer, bleef me erg bij.”

Ik ben best trots op …“Het spel ‘Saboteur’. Dat spel bleek voor mij de kentering. hiermee bewees ik interna-tionaal mijn waarde als spellenauteur en gingen eindelijk de poorten van de spel-lenwereld open. Geen sinecure voor een spellenauteur. Ik ben ook erg fier op ‘Nicht zufassen’, een spel gebaseerd op het sprook-je De wolf en de 7 geitjes. een bekroond kin-derspel dat ook leuk is met volwassenen. Jammer genoeg wordt het niet verdeeld in

Vlaanderen en Nederland. In Wallonië is het verkrijgbaar als ‘Cache Moutons’.”

Spellen ontwerpen …“Is keuzes maken. Vanuit een idee groeit een concept. Op basis hiervan ontwikkel ik een spelbord, speelstukken, werk ik met kaarten, komt er tekst op, … alles wordt uitvoerig getest en herwerkt tot ik voel dat het spel helemaal af is. uit tientallen concepten kiest een producent dan één spel. en voert zelf nog enkele wijzigingen uit, vanuit commer-cieel oogpunt. niet altijd ten goede. Maar ook dit hoort bij de job.”

Spellenauteur worden …“Vraagt veel tijd. Je moet je spellen overal voorstellen, deelnemen aan spellenwedstrij-den, naam en faam opbouwen. Je doet het niet om rijk te worden, krijgt veel frustraties te verwerken en hebt geen vast inkomen, maar … het is een fantastisch leuke bezig-heid én ik heb volledige vrijheid om te doen wat ik wil. Of wat mijn vrouw wil :-).”

Meer weten? http://fredericmoyersoen.blogspot.com

In Herzele, midden de mooie Vlaamse Ar dennen, woont Belgisch spellenauteur Frederic Moyersoen. Zijn naam siert 17 speldozen, waar-onder ‘Saboteur’ en ‘Cherokee’. Al 15 jaar zit hij in de woelige spellenbusiness. Hij zag spellen evolueren, spellenuitgeverijen komen en gaan. al die tijd bleef hij gemotiveerd en geïnspireerd aan de slag als spellenontwerper.

Spellen spelen is steeds minder een hobby

Tijdens het lezen kom je in een bepaalde sfeer terecht die je ook wil creëren in je spel.

Ik ben best trots op het spel ‘Saboteur’. Dat spel bleek

voor mij de kentering.

Page 13: Spelinzicht 13 - maart 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 13 | Kaartspel

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

auteur(s): Lorum Dolorum

Uitgever: Lorum Dolorum

X-X minuten

vanaf X jaar

X-X spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

wantrouw iedereenNet zoals in het basisspel krijgen de goud-zoekers de beloning als zij een gang maken van startkaart tot schatkaart. Kunnen ze dat niet, dan gaan de saboteurs met de schat aan de haal. Nieuw is dat er nu maar liefst 15 rolkaarten zijn en dat elke speler één kaart trekt. Je kan nu een spel met enkel goudzoe-kers krijgen en evengoed één zonder. Je kan dus bij een spelletje met drie spelers een spel krijgen met drie goudzoekers, of evengoed één zonder goudzoekers.

De goudzoekers zijn in deze uitbreiding in twee teams verdeeld. En ze krijgen gezel-schap van de chef, de profiteur en de geo-loog. De chef speelt mee met beide teams, maar verdient één goudstuk minder. De profiteur deelt altijd mee in de schat, wie er ook wint, maar verdient er twee minder. De geoloog is niet zo geïnteresseerd in de schat, maar krijgt evenveel goudstuk-ken als er kristallen op de speeltafel liggen.

Graaf gangenSaboteur 2 is de uitbreiding op het populaire gelijknamige kaartspel. Het doel blijft het-zelfde: het meeste goudstukken verzame-len. Tijdens elk spelletje neemt elke speler een andere rol op zich, die tot op het einde geheim blijft.

Er zijn drie doelkaarten waar de goudzoe-kers naartoe moeten graven. Slechts één ervan bevat echt een schat. De doelkaarten liggen op een verticale rij, met telkens plaats voor één gangkaart ertussen. Bij de start van een nieuw spel leg je de startkaart uit, op een afstand van 7 kaarten van de middelste schatkaart. De spelers krijgen elk een aantal kaarten op hand: een mix van gangkaarten en actiekaarten. Tijdens elke beurt hebben spelers keuze uit drie mogelijkheden: een gangkaart aanleggen, een actiekaart spelen of passen of één tot drie kaarten ruilen. De gangkaarten maken een verbinding van de startkaart naar de schat. Op een deel van de nieuwe gangkaarten staan kristallen af-gebeeld. Actiekaarten kunnen iemand sa-boteren. Nieuwe actiekaarten zijn o.a. van rolkaart wisselen, iemand opsluiten, …

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

auteur(s): Fréderic Moyersoen

Uitgever: Asmodee Benelux

30 minuten

vanaf 8 jaar

2-12 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

‘Spel in Zicht’ beoordelingOm deze uitbreiding te spelen heb je ook de basisversie van het spel nodig. Gezien de populariteit van dit spel is de kans groot dat het al in je kast ligt. Saboteur is een kaartspel dat het beste tot zijn recht komt als je het met meer dan vier personen speelt. En met deze uitbreiding kan het zelfs met 12! De extra rollen en het opdelen van de goudzoekers in twee teams zorgen voor veel meer chaos en onvoorspelbaarheid. Dat zal voor som-mige fans een pluspunt en voor anderen een minpunt zijn. Alleszins, er zijn veel meer mo-gelijkheden voor elke rol om de bijhorende opdracht te vervullen.

De bijkomende kaarten en regels zijn, net als het basisspel, snel uitgelegd waardoor dit een zeer toegankelijk kaartspelletje is. En je krijgt onmiddellijk het leuke sfeertje van el-kaar te saboteren, geheimdoenerij en verbale interactie omtrent elkaars rol. Een spannend kaartspelletje voor jong en oud, met z’n twee-tjes of de hele familie.

Een spannend kaartspelletje voor jong en oud, met z’n

tweetjes of de hele familie.

Ondergronds verraad

Donker. Koud. Vermoeiend. Werken in een grot onder de grond is geen lachertje. Maar als er een schat op jou ligt te wachten, dan zet je toch door? Gangen graven, lawines en instortingen trotseren, gebroken lantaarns herstellen, het hoort er allemaal bij. En alsof al die gevaren nog niet genoeg zijn, kan je bovendien niemand vertrouwen. Saboteurs zijn onderweg om je tegen te werken en te belemmeren. En er lopen ook profiteurs rond die niet meehelpen met het graven, maar wel hun deel van de schat opeisen. Overwin je claustrofobie en graaf mee aan de weg naar de overwinning.

Saboteur 2

Page 14: Spelinzicht 13 - maart 2012

14 | Spellentestwww.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

wat zit er in de doos?we starten met het keuren van de doos … “het is een leGO® spel, net als Minotaurus”, roept erin uit. De twee broers zijn blijkbaar geen nieuwelingen in deze wereld. een goede zaak, want Younes heeft met zijn bijna 7 jaar een dik jaar minder dan de op de doos aangeduide aangeraden leeftijd. en ze zijn nog Star Wars fan ook! we slaan twee vliegen in één klap.erin opent de doos en vindt drie plastic zakjes, met meer dan 300 leGO elementen. waaronder veel steentjes van de kleinste in hun soort, een hoop figuurtjes en de typische dobbelsteen waarop je de 6 zijden moet klikken.

de bouwfasezoals bij elk leGO spel start je eerst met bouwen. eerst het spel-bord: een aaneenschakeling van plaatjes en schijfjes vormen het landschap van de ijsplaneet Hoth. Daarna de speelfiguren: er zijn snowspeeders en tauntauns (tweevoetige rijdieren) voor de rebel-len. het kwaadaardige keizerrijk heeft twee soorten robotvoertuigen en sneeuwtroepen.

Vertelt een speldoos wat erin zit? Schafte je een spel aan dat in de smaak zal vallen? Of kocht je een kat in de zak? Met deze vraag starten we in elk nummer van spel in zicht onze spellentest. we gaan op bezoek bij enkele nietsvermoedende spelers en stellen hen een com-pleet nieuw spel voor. wat zijn hun indrukken vooraf? en kloppen deze ook na het spelen? Je ontdekt het samen met onze proefkonijnen.

De spellentest! Gewikt en gewogen!

Dankzij de handige bouwplannen lukt het Younes en erin het spel in elkaar te puzzelen. al moet gezegd dat anderhalf uur bouwen toch een beetje te lang is voor Younes. na een tijdje laat hij dit over aan zijn ijverige broer. Maar als het spel eindelijk klaar ligt, is Younes paraat om zijn leger te leiden.

may the force be with youDe strijd kan beginnen. De speler die erin slaagt zijn troepen tot in de basis van de andere speler te leiden, wint. De twee frontlijnen liggen recht tegenover elkaar. erin landt zijn keizerlijke troepen en valt aan.

De speler aan beurt mag telkens twee acties uitvoeren: verplaatsen of aanvallen. Je mag nooit in dezelfde beurt met één speelstuk twee keer aanvallen of verplaatsen. het keizerrijk zet het grote geschut in. erin stuurt zijn 4-potige at-at een stap vooruit. zijn 2-potige at-st volgt. aan de andere kant van het bord komt een patrouille van 4 rebellen in beweging. Bijgestaan door een snowspeeder. na slechts enkele beurten blijkt de patrouille van Younes in de vuurlinie van

14 | Spellentest

Een LEGO gezelschapsspel over Star WarsTM! Met Luke Skywalker, Darth Vader, Han Solo en andere helden. Smullen geblazen voor filmliefhebbers … In ‘LEGO Star WarsTM: the battle of HothTM’ hou-den de rebellen zich na de vernietiging van de eerste Death Star schuil op de ijsplanneet Hoth. Darth Vader ontdekt echter de pre-cieze locatie van de rebellenbasis en valt aan. Maar omdat rondom de planeet een energieschild ligt, is hij gedwongen om met loop-tanks, AT-AT’s, en Stormtroopers de grondaanval in te zetten. De rebellen verweren zich met Snowspeeders en tauntauns. Wie zal er winnen? Ga jij de strijd aan in a galaxy far, far away …?

Page 15: Spelinzicht 13 - maart 2012

15 | Spellentest

erin (8 jaar) Jammer dat ik twee keer verloor, maar het was een erg leuk spel. Ook niet makkelijk. niet de spelregels, die snap ik allemaal, maar je moet overal tezelfdertijd aan denken. Vaak kon ik niet beslissen wat de beste zet was. Je moet ook voorzichtig zijn met het verplaatsen van de figuren. als je te hevig bent, kunnen ze in stukjes breken en dan moet je ze opnieuw in elkaar zetten. Maar bouwen is ook plezierig, hé Younes?

YouneS (6 jaar) Ook ik vond het een erg leuk spel. De spelregels zijn eenvoudig en het winnen ook :-). Het opbouwen duurde lang, maar nu kunnen we het spel in grote stukken in de doos bewaren. Dan kunnen we volgende keer sneller spelen …

de keizerlijke 2-poot te liggen. hij vuurt, en werpt de dobbelsteen. rood! een laserstraal raakt doel. De patrouille is nu nog met 3, maar moedig zetten ze nog een stap vooruit. Daardoor komen ze niet alleen uit de vuurlinie van de at-st, die enkel diagonaal kan vuren, maar komen ze ook pal voor de reusachtige viervoeter te staan. ze hebben nog een actiepunt over en vallen aan. rood! De reus verliest één van zijn twee berijders. De twee robotvoertuigen bundelen hun krachten om de patrouille helemaal uit te roeien.

De verliezen aan beide kanten zijn talrijk. De rebellenpatrouille van Younes wordt teruggebracht op 1, maar hij gaat gestaag verder in de richting van de vijandelijke basis. De beurten gaan snel voorbij en worden vooral gebruikt om aan te vallen. Younes ziet zijn tauntaun vallen en stuurt zijn snowspeeder als versterking.

De troepen van het keizerrijk dunnen uit. erin heeft nu enkel nog een patrouille van drie. Gelukkig niet zomaar een patrouille, onder de soldaten bevindt zich Darth Vader zelf. Als hij bij een aanval het speciale teken dobbelt, kan hij in één keer de snowspeeder van Younes verslaan. Dat ziet Younes niet zitten, hij gaat op de vlucht. Maar Erin stuurt Dath Vader achter hem aan. Hij valt aan … Wit. De aanval mist. Opnieuw gaat de snowspeeder er vandoor, en opnieuw wordt hij achterna gezeten door Darth Vader. Hij valt aan … opnieuw wit.

wat een pech voor erin, en het gaat al helemaal mis als de laatste overlever van de 4-mans patrouille met een laatste stap de basis van Darth Vader binnen valt. het keizerrijk delft het onderspit. luke skywalker stond nog steeds in zijn basis, en keek trots naar het slagveld.

wraak kan zoek zijnhet spelletje duurde slechts 15 minuten, dus volgt een tweede ronde. Deze re-match wordt gespeeld met enkele varianten uit de spelregels die het spel tac-tischer maar ook korter maken. er komt een superwapen in het spel, dat twee keer kan aanvallen in één beurt. er komen figuren die anderen sterker kunnen maken en je kan versterkingen oproepen om je verliezen te compenseren. na een hevige strijd en een gemene valstrik wint ook hier het rebellenleger van Younes.

Bouwen en verbouwenthe Battle of hoth is een spel met eenvoudige spelregels. een stevige basis, maar het wordt nog veel leuker als je zelf spelregels gaat bedenken (iets wat in de spelregels wordt aangemoedigd). zo kan je met andere leGO blokken het spelbord vergroten, hindernissen bedenken, de dobbelsteen veranderen en zelf speelfiguren bedenken. De mogelijkheden zijn enorm. Younes vond het wat vervelend om het plannetje te volgen, maar als hij zijn eigen robots mag bouwen, is hij vast uren zoet.

Volgens de spelregels is het spel geschikt voor 2, 3 of 4 spelers. Maar met enkel de basisspelregels speelt het spel best met 2. als je met meer speelt, word je in teams opgedeeld. wie wil, kan echter met andere leGO steentjes een derde en zelfs vierde leger bouwen en zo het strijd-perk vergroten.

De strijd kan beginnen. De speler die erin slaagt zijn troepen tot in de basis

van de andere speler te leiden, wint.

The battle of Hoth is een spel met eenvoudige spelregels die je zelf kan uitbreiden, wat wordt aangemoedigd.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

auteur(s): -

Uitgever: LEGO

10-20 minuten

vanaf 8 jaar

2-4 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

poinTS oF THe JurY

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

Page 16: Spelinzicht 13 - maart 2012

THemaplein ScienceFicTionOp dit plein vind je een afwisselende com-binatie van diverse soorten spellen rond het thema Sciencefiction. Spellen voor jong en oud, van eenvoudig tot strategisch, van oude bekende toppers tot nieuwe, moderne varianten. Kom en laat je verrassen door di-versiteit binnen het thema!

Het Themaplein wordt mogelijk gemaakt door bordpelvereniging Roll The Dice. Zij verzorgen – net als vorig jaar – de aankle-ding, de spellen en de demonstraties.

HoT & GeSpoT pleinOp dit plein worden de meest populaire spellen van het moment gedemonstreerd. De echte toppers: spellen die onlangs in de prijzen vielen, of die hoog in de populari-teitslijsten te vinden zijn. Denk aan spellen uit de Essen Fairplay List, winnaars van de Nederlandse Spellenprijs of de Gouden Ludo. Niet alleen de boardgamegeeks zijn hier op hun plaats, ook alle bezoekers die eens willen kennismaken met deze topspellen.

Het Hot & Gespot plein wordt mogelijk gemaakt door FORUM-Federatie. Zij ver-zorgen – net als vorig jaar – de aankleding, de spellen en de demonstraties op dit plein.

KinderpleinSpeciaal voor de kleinste bezoekers is er het Kinderplein. Een apart gedeelte van de beurs met diverse stands die speciaal ge-richt zijn op spellen voor kinderen. Want ook voor deze doelgroep is er een groot aan-bod: leuk, leerzaam, grappig, uitdagend …

Zowel ouders als kinderen vinden hier spel-len die geen uitleg behoeven. En ook extra grote versies. Ooit Jenga gespeeld met blok-ken van 30 cm? Dit is je kans! Of ben je beter in Rolit? Ook dat kan!

9 april 2012 - eindHovenOp maandag 9 april 2012 (tweede paasdag) vindt de 4e editie van zuiderspel plaats. een gezellige spellenbeurs voor spellenliefhebbers, kinderen en ouders. Op de beurs worden ‘unplugged’ spellen gedemonstreerd: bordspellen, kaartspellen, dobbelspellen en vele andere. er zijn ook drie speciale pleinen en vele andere leuke activiteiten. redenen genoeg dus om naar eindhoven te gaan. Kom spelen, kijken, meedoen en kopen op zuiderspel, dé spellenbeurs van zuid nederland.

16 | Beursnieuwswww.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

Page 17: Spelinzicht 13 - maart 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 17 | Strategisch bordspel

Post-apocalyptische gevechten

We schrijven anno 2050. Van de aarde schiet niets meer over dan puin, ellende en verdriet. Uiteraard heeft de mensheid dit enkel aan zichzelf te danken. Onze laatste strijdkrachten, de Outpost, nemen het op tegen meedogenloze machines: de Moloch. En dat is lang niet alles: wees ook op je hoede voor de verderf zaaiende Hegemony, anarchistische bendes van gedeserteerde soldaten. En schrik niet als er om de hoek een mutant loert! Genoeg voer dus voor een gigantische veldslag …

Neuroshima Hex

‘Spel in Zicht’ beoordelingTactiek is heer en meester in dit spel. Behalve het trekken van tegels uit je deck wordt niets aan het toeval overgelaten. Elke tegel moet doordacht geplaatst worden, wil je de strijd winnen. Elk leger heeft specifiek krachten en eigenschappen waardoor je steeds andere tactieken moet uitproberen. Elk spel zorgt voor nieuwe uitdagingen en verloopt nooit op dezelfde manier. In de spelregels vind je zelfs een speciale uitbreiding: de vier meedo-genloze huurlingen. Extra scenario’s, zodat je ook met 5 of 6 spelers kan spelen, kan je dankzij de vele extra vakken op het spelbord zelf verzinnen, of van de website halen.

Ondanks zijn tactische aard heeft Neuroshima Hex eenvoudige spelregels en is het bijzon-der toegankelijk. Het ziet er bovendien erg mooi uit. Klaar om de strijd aan te vatten in Neuroshima Hex? Laat die gedrochten maar op ons los, we staan ons mannetje wel!

onmiddellijk één moeten van afleggen, de andere twee kunnen gespeeld, gespaard of ook afgelegd worden.

aanvallen in fasesActietegels hebben onmiddellijk effect en kunnen het spel danig in de war sturen. Zo kan je, bijvoorbeeld, een tegel van de tegen-stander verplaatsen of een aanval uitlok-ken. De bordtegels stellen jouw leger voor. Legereenheden kunnen ofwel een aanval op korte of op lange afstand uitvoeren. De richting(en) en de sterkte van de aanval worden weergegeven op de tegel. Daarnaast zijn er onder de bordtegels ook nog module-tegels, die je eigen eenheden versterken of aanvullende speciale eigenschappen geven.

Het aanvallen begint pas als het hele bord vol ligt óf als de aanvalsfase wordt uitge-lokt door een aanvalstegel. Een aanval ge-beurt steeds in verschillende fases. In welke fase(s) de legereenheden meestrijden staat vermeld op de tegel. Hoe hoger dat getal, hoe sneller de eenheid mee kan strijden. Zandlopers geven aan dat de eigenschap van de legereenheid in elke fase van het ge-vecht effect heeft. Na elke fase verschuiven de spelers hun pion op het scorespoor. Het spel eindigt als een HQ 20 punten verloren heeft of als een speler zijn laatste tegel trekt en hierdoor de laatste aanval uitlokt.

Bescherm je HQIn de postapocalyptische wereld van Neuro-shima Hex zijn conflicten schering en in-slag. Eten, territoria, grondstoffen, … alle redenen zijn goed om een oorlog te starten. Bedoeling van het spel is om het hoofdkwar-tier (HQ) van je tegenstander zoveel moge-lijk schade toe te brengen en ondertussen je eigen HQ te beschermen tegen aanvals-offensieven. De start van het spel, een posi-tie kiezen voor jouw HQ, is dus meteen al een belangrijke tactische zet.

Het gevecht wordt in scène gezet op een spelbord dat bestaat uit 19 aaneensluitende hexagonale vakken. Elke speler heeft een deck dat bestaat uit actietegels en bordte-gels. Bij de start van je beurt vul je je aantal tegels op hand aan tot drie. Hiervan zal je

Extra scenario’s, zodat je ook met 5 of 6 spelers

kan spelen, kan je dankzij de vele extra vakken op het spelbord zelf verzinnen, of

van de website halen.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

auteur(s): -

Uitgever: Rocks Games

40minuten

vanaf 10 jaar

2-4 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Instaat van

oorlog

Page 18: Spelinzicht 13 - maart 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 18 | Horen, zien, voelen, ruiken, proeven én spelen

Spellen die alle zintuigen prikkelen

Horen, zien, voelen,ruiken, proeven én spelen Ooit al geprobeerd iets te proeven terwijl je je neus dichtknijpt? Of gemerkt hoe je ogen zich aanpassen aan de schemering? Onze zintuigen laten ons genieten van de heerlijke geur van verse koffie, stiekem gluren naar de knappe kerel of femme fatale, en wegdro-men bij een hit die ons herinnert aan onze eerste fuif. Als één of meerdere zintuigen onvoldoende functioneert, heeft dit een grote impact op het dagelijks leven. Het betekent ook dat bordspellen minder toegankelijk zijn. Toch zijn er veel spellen wél mogelijk. Sommige zetten zelf speciaal in op zintuigen. Stop oordoppen in je oren, trek je ogen wijd open en lees hier alles over horen, zien, voelen, ruiken, proeven én spelen.

Suspect

viJF ZinTuiGen?Gerinkel van een wekker, rood licht aan een kruispunt, een snij-dende wind op een koude ochtend of de eerste kennismaking met de smaak van olijven. De wereld zit vol prikkels van onze zintuigen. De mens heeft er vijf, zes volgens sommigen (intuïtie of telepathie). De mens vond ook hulpmiddelen uit om ze te versterken: een ver-rekijker die een zeldzame vogel helpt spotten of een hoorapparaat om de trots voorgedragen nieuwjaarsbrieven van kleinkinderen beter te horen.

De wereld zit vol prikkels van onze zintuigen. De mens heeft er vijf, volgens sommigen zes.

er bestaan ook mensen die op een speciale manier omgaan met hun zintuigen. Zo is er de blinde man die ‘ziet’ door met zijn tong klikgeluiden te maken. wonderbaarlijk.

Je kan je zintuigen ook zelf trainen. en wat is dan de leukste manier? spellen spelen natuurlijk. Sensalot is een nederlandse spellenpro-ducent die zintuigen gebruikt om een intense bordspelervaring te creëren. Ook in veel gewone bord- en kaartspellen worden je zintuigen uitgedaagd. eventuele aanpassingen zorgen ervoor dat iedereen, ook spelers met een beperking, kunnen meespelen.

Je kan je zintuigen ook zelf trainen. En wat is dan de leukste manier?

Spellen spelen natuurlijk!

wie nieT Horen wil, moeT Spelenin ‘Space alert’ spitsen spelers hun oren om nieuwe instructies van de centrale computer op te volgen. Ook in ‘Suspect’ hangen de spelers gekluisterd aan de intercom. en in ‘Geluidsmemory’ oefenen spelers hun gehoor. Ook plezant is ‘Herken het geluid’. Dit luisterspel bevat honderden geluids-fragmenten op cD, soms heel herkenbaar en soms echte hersenkrakers. Vaak herken je het geluid wel, maar blijft het antwoord op het puntje van je tong liggen.

Page 19: Spelinzicht 13 - maart 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 19 | Horen, zien, voelen, ruiken, proeven én spelen

de SpeelKaarT op de TonG HeBBenin een ver verleden, speelde je wellicht eens een drinkspelletje. ‘Kaartje blaas’, of ‘ik heb nog nooit …’ zijn enkele bekende voor-beelden. en we proeven ook graag van de hapjes van de gast-vrouw/gastheer tijdens een avondje spelen. Verder dan dat gaat het meestal niet.

een uitzondering daarop is ‘Smaaklotto’. 1.200 kleine snoepjes dagen hier je smaakzin uit. 30 verschillende

smaken moet je weten te herkennen. Van drop tot tijm en pompelmoes. Bewust

proeven doen we veel te weinig. Dus sluit je ogen en laat de sergio herman in jezelf los.

Smaaklotto Parfummaster

ooG om ooG, Spel om Speleen beperkt gezichtsvermogen vraagt aangepast spelmateriaal. Grotere speelkaarten, gebruik van contrasterende kleuren, … allemaal eenvoudige middelen om te zorgen dat een spel voor ie-dereen speelbaar is. er zijn ook speciale versies om spellen helemaal toegankelijk te maken, zoals een brailleversie van de ‘Kolonisten van catan’ of een Xl ‘Scrabble’.

wie nieT Spelen wil, moeT voelenOngegeneerd alles in onze mond stoppen om het te ontdekken, doen we al niet meer sinds we pakweg een jaar oud werden. Maar tast is wel nog steeds een enorm belangrijk zintuig. zeker voor mensen met een slecht zicht. waar sommigen genieten van het uitzicht van mooi gedetailleerde pionnen is het voor anderen een voorwaarde om de verschillende figuren te herkennen met de tast.

Ongegeneerd alles in onze mond stoppen om het te ontdekken, doen we al niet meer sinds

we pakweg een jaar oud werden.

‘lorrein’ van sensalot speelt daar specifiek op in. in dit spel draait alles om bouwen, oogsten en eten. en voelen natuurlijk. Voelen is vooral belangrijk voor mensen die een beperking op vlak van zicht hebben. in plaats van werken met verschillende kleuren zou-den spellenuitgevers reliëf kunnen toevoegen en nog veel meer gebruik maken van vormen.

de SpeldooS op ZiJn neuS KriJGenBij het openen van een nieuwe speldoos hoort stee-vast de geur van vers karton. Verder reikt het gebruik van je reukorgaan meestal niet tijdens bordspellen. Maar dat is zonder de drie spelen van ‘parfummaster’ gerekend. in deze speldozen zitten geurenpotjes waarmee je o.a. geurenmemory en parfumge-vecht speelt.

Bij het openen van een nieuwe speldoos hoort steevast de geur van vers karton.

in ‘Geurenlotto’ moet je geuren zoals meiklokje, houtvuurtje en paddenstoel herkennen. Moeilijker dan je denkt! nog plezanter is het idee van ‘Scent Science’. Dit apparaat voegt geur toe aan je homevideo’s en computerspellen. Hoog tijd om dit idee over te nemen in de bordspelwereld. hoe heerlijk moet het zijn om je vers gekapte boomstammen echt te ruiken in ‘Stenen Tijdperk’, of om de frisse berglucht op te snuiven in ‘Himalaya’.

Page 20: Spelinzicht 13 - maart 2012

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

auteur(s): Lorum Dolorum

Uitgever: Lorum Dolorum

X-X minuten

vanaf X jaar

X-X spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Over heel het spel verspreid kan je ook drie hertogdommen bouwen. Die zijn nodig om werkplaatsen te bouwen. In de vier soorten werkplaatsen worden de grondstoffen ver-werkt tot een bruikbaar product. Een hout-zagerij verwerkt bomen tot planken, een leerlooierij maakt van een dierenhuid mooie stukken leer, in een steenhouwerij wordt klei gebakken tot steen en een molen maalt graan tot zakken meel. Wil je de werkplaats van andere spelers gebruiken en al dan niet een wederdienst geven? Grondstoffen en productiekaarten verhandelen? Het mag in deze fase allemaal.

de hongerigen spijzenDe beurt beëindig je met de spijsfase. Er moet namelijk belastingen worden betaald per hertogdom. Dat kan met een combina-tie van meel, graan of dier. Je kan er ook voor kiezen om honger te lijden. Maar daar hangt natuurlijk altijd een nadelig gevolg aan vast …

KanskomDoel van dit spel is je eigen geheime op-dracht vervullen. Daarop staan een aantal gebouwen die je moet bouwen om het spel te winnen. Een spelbeurt bestaat altijd uit 3 fasen: de oogst- en jachtfase, de bouwfase en de spijsfase. De oogst- en jachtfase bepaalt welke grondstoffen al dan niet kunnen ge-oogst worden. Dit gebeurt aan de hand van een kanskom. In de kom zitten kralen in de overeenkom-stige kleuren van de verschillende grond-stoffen. 2 per grondstof. De speler gooit de kralen in de kanskom. Middenin de kans-kom zitten 3 putjes. De 3 kralen die in die putjes belanden geven aan welke grondstof-fen kunnen worden geoogst. Een gele kraal bijvoorbeeld geeft recht op graan. Vanaf ronde 2 wordt er een extra kraal toegevoegd. Een rode. Die kan voor een bedorven oogst zorgen.

leerlooierijNu volgt de bouwfase. Elke speler kan tot vijf boerderijen bouwen. Daarnaast kan je ook een hekserij stichten. Deze geeft je de mogelijkheid om o.a. medicijnen te brouwen waarmee je speciale acties kan uitvoeren. Boerderijen en hekserijen worden op land-schapstegels gebouwd.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

auteur(s): Arthur en Marleen Scholten

Uitgever: Sensalot

30-90 minuten

vanaf 10 jaar

2-4 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Een spelbeurt bestaat altijd uit 3 fasen: de oogst- en

jachtfase, de bouwfase en de spijsfase.

Oogsten, jagen, bouwen en spijzen

Karel Alexander, hertog van Lotharingen & Bas, ook wel Karel van Lorreinen genoemd, slaat de plak in dit fascinerend bordspel. Als landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden in de jaren 1700 inde hij soms onmenselijk hoge belastingen bij de arme, ongeschoolde boeren en stedelingen. Zij probeerden het hoofd boven water te houden door met bloed, zweet en tranen te werken en keihard handel te drijven. Meestal was het niet genoeg, en werd er heel vaak honger geleden. ‘Stoute Karel’ moesten ze toen gedacht hebben. Maar die naam was al bezet.

Lorrein

‘Spel in Zicht’ beoordelingLorrein is een boeiend, mooi, verzorgd bord-spel waarbij onderhandelen centraal staat. Hiermee toont Sensalot dat het meer in zijn mars heeft dan louter het prikkelen van zintuigen. Het spelbord en de doosinhoud nodigen echt uit om te starten. De grondstof-fen zijn niet zomaar gekleurde blokjes: het zijn heel mooi uitgewerkte houten vormpjes. Bruine boompjes, blauwe stukjes klei, gele bussels tarwe en paarse boeketjes lavendel. Ook de hertogdommen zijn mooi weergege-ven. En de kanskom is een uniek systeem om dobbelstenen te vervangen.

Ook de spelmogelijkheden zijn uitgebreid en gevarieerd. De productkaarten bestaan uit twee delen waardoor je voor een korte (1 uur) of een lange (1:30 uur) spelduur kan kiezen. En achteraan in het spelregelboekje vind je nog twee bladzijden met extra mogelijkheden voor wie er maar niet genoeg van krijgt.

20 | Familiebordspelwww.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

Page 21: Spelinzicht 13 - maart 2012

21 | column

redactiecolumn. spelen zit ons in het bloed. schrijven ook. Dus besloten we ze te combineren. in deze column geeft een lid van onze redactie zijn of haar eigenzinnige kijk op de spellenwereld. Over actualiteit of maatschappelijke kwesties, tot humor, liefde en verdriet. soms speels en luchtig, dan weer kritisch beschouwend.

Onlangs had ik een vervelende klant aan de telefoon. hij was niet tevreden met een sub-tiele, spitsvondige titel die ik had bedacht voor zijn mailingcampagne.

“Er moet zeker ‘WIN’ in staan, en ‘GRATIS’! Uit onderzoek blijkt dat dit zoveel % meer werkt, dat heb ik gelezen!”, reageerde hij kwaad aan de telefoon. “Jij zou dat toch moeten weten, het is jouw vak!”

Er moet zeker ‘WIN’ in staan, en ‘GrATIS’!

als ontwerper ontwikkelde ik een natuurlijk wantrouwen tegen dergelijke onderzoeken. Beter op zoek gaan naar een uniek en opval-lend concept dat past bij een campagne, dan telkens dezelfde formule herhalen. niet dat ik geen waarde hecht aan onderzoeken, in-tegendeel zelfs. Je kan er in geval van nood

altijd op terugvallen. Maar zelf hou ik er me liever niet mee bezig.

net zoals ik mij liever niet bezighoud met het invullen van een huishoudkasboek, het tellen van calorieën, het innemen van exact 42 druppels van mijn homeopathisch slaap-middel of het vijf stappen vooruitdenken tijdens het spelen van een gezelschapspel.

Gelukkig bestaan gezelschapspellen in al-lerlei soorten en maten. Je hebt er geba-seerd op geluk en inschattingsvermogen, ideaal voor mij. en je hebt er waarbij je iedere stap goed moet overwegen en je winst volledig afhangt van je tactisch en rekenkundig vermogen, ideaal voor mijn lastige klant. De leukste spellen liggen daar meestal tussenin.

Ik zie het al voor mij: mijn lastige klant die van bij het begin van het spel perfect weet (of denkt te weten) hoe de vork in de

WIN!

Win leuke gezelschapspellen!Je hebt geen tactische brein nodig om mee te doen aan onze superwedstrijd. Surf naar www.spelinzicht.eu, los de vragen op en met een beetje geluk ben jij onze volgende winnaar!

SuperwedStrijd

Column

MeteN Is WeteN?

www.spelinzicht.eu

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

steel zit en in een mum van tijd een volledig tactisch plan uitdenkt waar hij zich heel het spel aan houdt. alles gaat goed, de lastige klant zit heel het spel zelfgenoegzaam over zijn perfect werkende strategie mysterieus voor zich uit te staren. en dan op het einde, hij is er bijna, de buit is zo goed als binnen: een onverwachtse wending met als gevolg dat de gelukspeler (ik), die heel het spel in ‘overlevingsmodus’ zat, alsnog wint!

Ik denk zelden vijf stappen vooruit tijdens het spelen van

een gezelschapsspel

… ‘Wishful thinking’ van mijn kant, want in het echt wint mijn lastige klant en verander ik de titel. ik lig er, ondanks de slechts 39 druppels, niet van wakker. T’is maar een spel.

Marieke

Page 22: Spelinzicht 13 - maart 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 22 | colofon

Magazine op papier

afhaalpuntenJe kan een gedrukte versie van ‘Spel in Zicht’ verkrijgen bij onze afhaalpunten.

De Banier • www.debanier.be• Molenstraat 65, 9300 Aalst • Kipdorp 30, 2000 Antwerpen• Katelijnestraat 67, 8000 Brugge• Kolenmarkt 85, 1000 Brussel• Huis a/d Waterkant, Hoefslagstraatje 1, 9000 Gent• Vaartstraat 14, 3500 Hasselt• Jan-Pieter Minckelersstraat 29, 3000 Leuven• Onze-Lieve-Vrouwestraat 34, 2800 Mechelen• Delaerestraat 16, 8800 Roeselare

Speelgoed Mertens • www.speelgoedmertens.be• Diestsesteenweg 61, 3010 Kessel-Lo

Avondtuur • www.avondtuur.nl• Hoofdstraat 168, 6881 TL Velp (Nederland)

abonnementwil je de volgende edities van dit magazine bij je thuis laten bezorgen? surf naar www.spelinzicht.eu en neem een abonnement op ‘Spel in Zicht’, gedrukt op kwaliteitspapier.

elke spelbespreking start met een beschrijving van het spelverloop. we schetsen een algemeen beeld van de sfeer en het spelmechanisme. Merk dus op dat dit geen bespreking is van de spelregels tot in de kleinste details. in de spelbeoordeling zetten we de mening van onze redactie op papier.

eindigen doen we met de evaluatie. Op die ma-nier gidst ‘Spel in Zicht’ je in één oogopslag door de spellenwereld. we sommen de voornaam-ste eigenschappen op, zoals aantal spelers, de speelduur en de leeftijd. tenslotte krijgt elk spel een aantal sterren toegekend in vier handige categorieën:

SpelmaTeriaal: hoe mooier, functioneler of steviger het spelmateriaal, hoe hoger de score in deze categorie.

TacTieK: in welke mate ben je afhankelijk van toevallige gebeurtenissen zoals het trekken van kaarten, een dobbelsteenworp of specifie-ke vakken op het spelbord. een hoge waarde wijst op een spel dat een grote eigen tactische inbreng vraagt. een lage waarde op een hoge toevalsfactor.

inTeracTie: geeft aan of de spelers het gevoel hebben dat ze ‘samen’ spelen. Spellen waar ie-dereen bij elke speelbeurt actief betrokken is, scoren hoog. spellen waar je vooral je eigen spel speelt of beslissingen neemt die weinig of geen invloed hebben op andere spelers, krijgen minder sterren.

complexiTeiT: de hoeveelheid factoren waar-mee je rekening moet houden. Ook de spelregels spelen hierin een belangrijke rol. een hoge waar-de wijst erop dat er grote inspanningen nodig zijn om zowel het spel te begrijpen als om het te spelen. Makkelijke partyspellen en kinderspellen krijgen vanzelfsprekend minder sterren.

het aantal sterren geeft geen appreciatie van een spel. zo verkiezen sommige spelers be-wust een spel met een erg lage complexiteit. anderen zetten graag hun tanden in een tac-tisch meesterspel. De sterren geven een indica-tie van wat het spel te bieden heeft.

Colofon

spel in zicht is een communicatieplatform over bord- en kaartspellen, bestaande uit een gedrukt magazine, een website en een digitale nieuwsbrief. het magazine verschijnt vier keer per jaar.

Sparrestraat 94 • B-9000 Gent • België • Tel. +32 494 64 24 68 Mail: [email protected] • Web: www.spelinzicht.eu

verantwoordelijke uitgever: Jesse Van Daele – www.kapiteinortega.beHoofdredactie: Sarah Vermeerschredactie: Freek De Vos, Eveline Vermeersch, Jonathan Vercruysse, Beren Van Daele, niels lingier, ronald hoekstra, siegrid KerstensFotografie: henk rollemanFotografie cover: Sofie Stevens – www.sofiestevens.be

Gratis magazine online

Bevalt ons magazine je? Dan hebben we goed nieuws. surf naar www.spelinzicht.eu en schrijf je in op onze elektronische nieuwsbrief. Je krijgt dan gratis spellennieuws op jouw maat.

Ken je andere spellenliefhebbers in Nederland en Vlaanderen? Contacteer hen dan vlug. Ook zij zullen graag meer spellennieuws krijgen.

Winkels: Aalst | Molenstraat 65, 053-70 13 80Antwerpen | Kipdorp 30, 03-202 24 71Brugge | Katelijnestraat 67, 050-33 86 51Brussel | Kolenmarkt 85, 02-511 44 31Gent | Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87Hasselt | Vaartstraat 14, 011-23 14 89Leuven | J.P.Minckelersstraat 29, 016-29 97 84Mechelen | O.L.Vrouwestraat 34, 015-41 02 34Roeselare | Delaerestraat 16, 051-24 35 11Turnhout | Warandestraat 97, 014-42 15 13Sint-Niklaas | Nieuwstraat 13, 03-766 07 66

Algemene diensten en mAgAzijn:Langstraat 24, 2140 BorgerhoutTel. 03-270 04 44 – fax 03-270 04 49E-mail: [email protected] – www.debanier.be

Pittige gezelschAPssPelen

vind je bij de bAnier!

WWW.debAnier.be

Kom langs voor een leuk gezelschapsspel of origineel spelmateriaal. Snuister eens in onze muziekinstrumentjes of in ons circusmateriaal. Ben je creatief, dan moet je zeker eens binnenspringen bij De Banier. In onze speciaalzaak vind je meer dan 10 000 creatieve producten.

Page 23: Spelinzicht 13 - maart 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 23 | Spellennieuws

Winkels: Aalst | Molenstraat 65, 053-70 13 80Antwerpen | Kipdorp 30, 03-202 24 71Brugge | Katelijnestraat 67, 050-33 86 51Brussel | Kolenmarkt 85, 02-511 44 31Gent | Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87Hasselt | Vaartstraat 14, 011-23 14 89Leuven | J.P.Minckelersstraat 29, 016-29 97 84Mechelen | O.L.Vrouwestraat 34, 015-41 02 34Roeselare | Delaerestraat 16, 051-24 35 11Turnhout | Warandestraat 97, 014-42 15 13Sint-Niklaas | Nieuwstraat 13, 03-766 07 66

Algemene diensten en mAgAzijn:Langstraat 24, 2140 BorgerhoutTel. 03-270 04 44 – fax 03-270 04 49E-mail: [email protected] – www.debanier.be

Pittige gezelschAPssPelen

vind je bij de bAnier!

WWW.debAnier.be

Kom langs voor een leuk gezelschapsspel of origineel spelmateriaal. Snuister eens in onze muziekinstrumentjes of in ons circusmateriaal. Ben je creatief, dan moet je zeker eens binnenspringen bij De Banier. In onze speciaalzaak vind je meer dan 10 000 creatieve producten.

Page 24: Spelinzicht 13 - maart 2012

W e e r i e t s o m n a a r u i t t e k i j k e n

Zo’n ruim aanbod voor klein en groot, voor denkers en doeners. En altijd tegen

de scherpste prijs.

Gezelschaps- spelletjes, da’s

TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!

620136 adv spel in zicht_v2.indd 1 02/03/12 13:26