Social media en online platformen in de campagne voor de raadsverkiezingen 2014

3

Click here to load reader

Transcript of Social media en online platformen in de campagne voor de raadsverkiezingen 2014

Page 1: Social media en online platformen in de campagne voor de raadsverkiezingen 2014

Social media en online platformen in de campagne voor de raadsverkiezingen 2014

Op Twitter zijn de eerste tekenen van voorbereiding op de raadsverkiezingen van 2014 al zichtbaar. Een tijdige start met de verkiezingscampagne is van belang. Waarbij lokale partijen veel kunnen leren van de Obama-campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van zes november 2012. Dit artikel biedt u als (aspirant-)raadslid concrete tips voor het gebruik van social media in de campagne voor de raadsverkiezingen van 2014.

Door Barbara Duvivier*

Grip op social media Politieke partijen en hun leden, vrijwilligers, sympathisanten én criticasters maken gebruik van social media voor het uitdragen van hun standpunten. Onderzoeks- en adviesbureau Necker van Naem merkt dat nieuwe vormen van communicatie door veel raadsleden en bestuurders als waardevol worden ervaren. Voor hen was het nog nooit zo gemakkelijk om laagdrempelig grote groepen mensen te bereiken met hun ideeën.

Twitter en Facebook lijken door de massaliteit tegelijkertijd ook ongrijpbaar. Hoe krijg je (gedeeltelijk) grip op wat er op internet en social media gezegd wordt over jouw politieke partij en jouw standpunten?

Het monitoren van en reageren op berichten in kranten, op internet en social media is voor kleine campagneteams op lokaal niveau erg tijdsintensief. Voor hen is een goede les te trekken uit de campagne van Barack Obama voor de presidentsverkiezingen van 2012. Hij besteedde het voor een belangrijk deel uit aan vrijwilligers.

Truth teamHet campagneteam van Obama stuurt niet alleen zelf veel berichten de wereld in via het internet en social media. De campagneleider van Obama heeft voor de campagne van 2012 ook een ‘truth team’ in het leven geroepen. Het doel was: twee miljoen Obama-sympathisanten mobiliseren die direct reageren als zij via internet en social media verkeerde informatie over Obama en zijn standpunten en beleid lezen. Om het truth team te faciliteren waren talloze factsheets, infographics en ander materiaal beschikbaar over de standpunten van Obama en de effecten van zijn beleid.

Online platform voor offline campagneVrijwilligers waren niet alleen van belang in de social media campagne van Obama. Ze organiseerden ook talloze evenementen om de standpunten van Obama uit te dragen, om kiezers te registreren en om campagnegeld op te halen. Ook wel ‘offline evenementen’ genoemd, om het verschil met online evenementen te benadrukken. Om deze vrijwilligers zoveel mogelijk te inspireren en faciliteren, werd het digitale platform ‘Dashboard’ opgericht.

Gebruik van social media in Nederland

In mei 2012 publiceerde Newcom Research & Consultancy een groot onderzoek naar het gebruik van social media in Nederland. Op dat moment werden er 7,3 miljoen Facebook-gebruikers geteld, van wie 4,3 miljoen dagelijkse gebruikers. Voor Twitter waren deze cijfers respectievelijk 3,2 en 1,5 miljoen. Dit betekent niet alleen een stijging in het aantal gebruikers, maar ook in de gebruiksintensiteit.

Page 2: Social media en online platformen in de campagne voor de raadsverkiezingen 2014

Dashboard lijkt veel op Facebook. In één oogopslag zie je wie je vrienden in de buurt zijn en waar zij zich mee bezighouden. Op Dashboard konden vrijwilligers dagelijks vastleggen welke acties ze hadden ondernomen voor de campagne en welke effecten dat heeft gehad. Ze konden, net zoals de leden van het Truth team, ook gebruikmaken van een complete databank met informatie over Obama, zijn beleid en de effecten die hij eerder bereikte.

Figuur 1: Screen shot van een deel van het Dashboard dat het Obama-campagneteam gebruikte voor het inzetten van vrijwilligers.

Via Dashboard was het ook mogelijk om aan te sluiten bij bestaande evenementen, of om zelf een activiteit te organiseren. Zoals een informatieavond voor bewoners of een overleg voor leden van het vrijwilligersteam. Dashboard was dus het online platform om offline activiteiten af te stemmen.

Gemeenteraadsverkiezingen 2014: begin nuGebruik maken van gratis social media en vaak al bestaande websites is aantrekkelijk voor partijen en politici met een beperkt campagne-budget die meedoen aan de raadsverkiezingen van 2014. Bovenstaande voorbeelden uit de Obama-campagne lijken wellicht groots opgezet. Maar omdat ze veelal gebruik maken van beschikbare software is het juist heel aantrekkelijk om op de eigen lokale schaal in te zetten voor de 2014-campagne.

Concrete tips om nu al een begin te maken zijn:/ Stel een team samen dat nu start met het monitoren van social media. Welke waardevolle input is er vanuit het dorp of de stad voor het verkiezingsprogramma? / Bied middels een Facebook-account leden van uw partij en vrijwilligers een platform om campagne-activiteiten af te stemmen en om hiervoor mensen uit te nodigen./ Maak van sympathisanten geen spoorzoekers. Bied heldere factsheets waarmee leden en vrijwilligers uw standpunten kunnen uitdragen in aanloop naar de raadsverkiezingen.

Dit artikel is het tweede in een serie over het gebruik van social media en online platformen in aanloop naar de raadsverkiezingen van 2014. Het volgende artikel verschijnt in december 2012. Het vorige artikel leest u hier.

Page 3: Social media en online platformen in de campagne voor de raadsverkiezingen 2014

* Barbara Duvivier is adviseur en onderzoeker bij Necker van Naem. Zij adviseert gemeenten in het gebruik van social media en bij digitaal werken. Mocht u meer tips of vrijblijvend advies wensen over uw campagnestrategie, bel ons dan. Meer info: www.necker.nl of 06-16509318.