Sjockie 2016

5
Hét tijdschrift voor Lommelse tieners ! Sjockie | nr. 03 | 2016 Foto: SPW Kriebelboom WIN WIN WIN Let the Summer Begin! Zomerse hapjes

description

 

Transcript of Sjockie 2016

Page 1: Sjockie 2016

Hét tijdschrift voor Lommelse tieners !

Sjockie | nr. 03 | 2016

Foto

: SPW

Kri

ebel

boom

WIN WIN WINLet the Summer Begin!Zomerse hapjes

Page 2: Sjockie 2016

Huis van de JeugdNorbert Neeckxlaan 503920 Lommel011 51 01 50www.lommel.be/jeugd

Colofon

RA RA RAADSEL

De jeugddienst is elke werkdag open van 9 tot 12 uur. Buiten de schoolvakanties is de jeugddienst ook open op dinsdag van 13 tot 19 uur en op woensdag van 13 tot 17 uur.

Stedelijke jeugddienst [email protected] jeugdraad [email protected] Werkten mee aan dit nummer:Bram Bernaerdts, JAC Lommel,

Anick Bergmans, de kinderraad, Eline Van Moll Lay-out en drukkerij: Elite, Pries-ter Daensstraat 8, 3920 LommelRedactie-adres: SJOCK!, Norbert Neeckxlaan 50, 3920 Lommel of [email protected]

De SJOCKie is er weer!

De zomer is in zicht en het ijsseizoen is weer gestart! Kan jij ook zo genieten van een heerlijk ijsje in de zomerzon?

Zoek alle verstopte ijsjes, tel ze, en mail het aantal door naar [email protected] voor 15 juli en wie weet win jij wel 10 gratis ijsjes van De Krijmboer!

School’s out! De schoolbus mag weer twee maanden achter slot.Weet jij in welke richting deze schoolbus rijdt?* lees het antwoord onderaan deze pagina

Op woensdag 25 mei waren onze kinderraadsleden uitgenodigd bij de brandweercommandant Jan Jorissen. Kobe, Pieter en Bram waren de inter-viewers van dienst. Zij vuurden hun vragen af en kwamen alles te weten over het werk van een brandweer- commandant.

Jan Jorissen werkt al 23 jaar bij de Lommelse brandweer. De eerste ervaring van Jan was niet zo goed. Ze werden opgeroepen voor de dodelijk auto-ongeluk. Dit is iets wat hem steeds bij blijft. De brandweercommandant vertelt dat je als brandweerman het doel hebt levens te redden. Wanneer je de mensen niet meer kan helpen, dan is dat heel moeilijk om te accepteren.

Een brandweercommandant gaat niet steeds mee als er een brand is, enkel bij grote interventies gaat hij mee. Een huis dat in brand staat, is heel erg gevaarlijk. Er zijn de vlammen, er is de hitte en de rook… Maar het gevaarlijkste aan een brand is dat een gebouw steeds kan instorten. Tegen de brand zelf kan een brandweerman zich goed beschermen, maar een instorting is moeilijk te voorspellen.

De Lommelse brandweer heeft per jaar ongeveer 50 grote branden die ze moeten blussen, 10 hiervan zijn bedrijfsbranden.Zelf heeft de brandweercommandant geen huisdieren (al zou hij dit wel willen!), hij heeft ooit eens een hond gered uit een brandend

huis. Het gebeurt ook dat de brandweer een oproep krijgt van een kat die hoog in een boom vastzit. Maar eigenlijk kunnen de katten hier vaak toch zelf uit. Enkel wanneer ze gekwetst zijn is de hulp van de brandweer nodig.

Het was aanvankelijk geen droom van de brandweercommandant om bij de brandweer te werken. Vroeger wilde hij Formule 1-auto’s ontwerpen, dit heeft hij zelfs ook een tijdje gedaan. Maar voor deze job moest hij vaak naar het buiten-land, waardoor hij weinig thuis was. Na een bezoekje aan de brandweerkazerne was de brandweercommandant ver-kocht. Nu werkt hij hier heel erg graag!

De Lommelse brandweer- mannen hebben een heel erg goede band. Dit is ook noodzakelijk om samen te werken. Je moet als brandweerman jouw collega’s steeds 100% vertrouwen.

De brandweercommandant vertelt dat hij al heel erg veel interviews heeft gegeven. In het totaal zeker meer dan 200, maar het interview van de kinderraad vond hij tot nu toe het leukste interview!

Interview met de Lommelse Brandweercommandant

DRIE GRAPPIGE MOPJES OM UIT TE HALEN TIJDENS DE ZOMERVAKANTIE:

Ga je deze zomer met je familie naar het strand? Verwissel de tube zonnecrème met die van de mayonaise… Mama zal nogal schrikken wanneer ze haar gezicht wil insmeren…

Een klassieker: Barbecue of familie eten-tje gepland? Zet een potje suiker i.p.v. zout op de tafel of draai het dopje van het zoutvatje los!

Wil je jouw grote zus eens in de maling nemen? Probeer haar shampoo te ver-wisselen met gel! Hopelijk kan ze hier mee lachen!

SJOCKie? Wat is dat voor iets? SJOCKie is hét tijdschrift voor de Lommelse tieners tussen 11 en 14 jaar dat één keer per jaar verschijnt! Deze kraakverse SJOCKie is het officiële be-gin van het einde van het schooljaar en staat vol met leuke nieuwtjes en zomerse tips.

Veel leesplezier!

Groetjes, de kinderraad

Win

Win

Win!

* De bus rijdt naar links. Aangezien op de afbeelding geen deuren te zien zijn, kunnen we ervan uitgaan dat de deuren aan de andere kant van de bus zitten. Omdat de deuren van een bus altijd aan de rechterkant van de bus staan, rijdt de bus naar links.

Page 3: Sjockie 2016

Let the summer begin!

Waterskiën We gaan 3 dagen waterskiën op de waterplas van Lommel Barrier. Je leert de beginselen van deze supertoffe sport. Inschrijven kan vanaf 12 jaar via [email protected] of telefonisch op het nummer 011 548 400. Kostprijs bedraagt €45 voor 3 dagen.Zet de data alvast in je agenda:

18 tot en met 20 juli 10 tot 16 uur17 tot en met 19 augustus 10 tot 16 uur

Eco kidsJong geleerd is oud gedaan! Op 21 juli zijn jullie van 14:00 tot 17:00 uur welkom op het Marktplein voor Eco-Kids! Tijdens deze namiddag leer je

afval sorteren, bloemetjes plan-ten, knutselen met afval, ravotten

met spelletjes uit afval, en nog heel veel meer!

Dag van het zandOp 28 augustus 2016 organi-seert Toerisme Lommel en Stad Lommel de Dag van het Zand 4 Kids, een kinderkunstenfestival dat volledig in het teken staat van van zand en glas. In de namiddag plannen we tal van creatieve activiteiten, work-shops en animatie voor kinde-ren, kortom één groot speel-terrein waar kinderen baas zijn! ’s Avonds sluiten we af met o.a. een spetterend optreden van K3!

Kids on Stage

Ben jij tussen 6 en 14 jaar oud? Heb je een geweldig talent? Schrijf je in voor Kids on Stage en bemachtig een plekje op het podium van K3! Stuur je naam, leeftijd, telefoonnummer en een filmpje naar [email protected] of de Facebookpagina van de Dag van het Zand 4 Kids.

Namiddag: Marktplein, De Vryheyt, AstridparkAvond: Hertog JanpleinDe toegang is gratis

Meer info: www.lommelleeft.be/dagvanhetzand

Speelpleinwerking KiebelboomSamen met andere tieners een knotsgekke zomer

beleven vol doldwaze avonturen? Dan ben je op ons speelplein helemaal op de juiste plaats! Op Kriebel-boom zorgen wij voor toffe activiteiten waar jij en je

vrienden van dromen! Ons plein is voor tieners tot en met 15 jaar, kom dus zeker een keer af!

Een speelpleindag kost €2, een abonnement €55 en als dit nog niet genoeg is om je ouders te overtuigen kan je zeggen dat het fiscaal aftrekbaar is! Inschrijven kan iedere dag ter plaatse.

Je vindt ons aan de achterkant van de Soeverein en inschrijven kan iedere speelpleindag. Info via [email protected] of de facebookpagina Kriebelboom Lommel.

Tieneractiviteiten Huis van de JeugdLeuke activiteiten voor jongeren vanaf 12 jaar! Inschrijven kan via [email protected] telefonisch op het nummer 011 51 01 50 of in het Huis van de jeugd!

Bicky Festijn dinsdag 5 juli 16 tot 19 uur €4 Smullen tot we niet meer kunnen. We maken niet alleen lekkere burgers voor onszelf, maar ook voor de bezoekers van de speelgoedmarkt. Een mooie mengeling van de hectiek in een keuken en het heerlijke van een bicky!

Workshop dj’en woensdag 13 juli 13.30 tot 16.30 uur €5 Wie deze workshop aandurft leert in no time de geheimen van het scratchen en het beatmixen en draait op het einde van de workshop een kleine set in elkaar. Na afloop van de workshop gaat iedereen met een eigen opgenomen mix naar huis.

Juwelen maken vrijdag 29 juli 13.30 tot 16 uur €4

Tijdens deze namiddag kan je enkele toffe juweeltjes leren maken waar al jouw vrienden jaloers op zullen zijn!

Lasergamen maandag 8 augustus 18.30 tot 20 uur €5 We toveren het Huis van de Jeugd om tot een waar slagveld. Laser schieten in het rond, wie overleeft deze avond?

Pizza’s bakken vrijdag 12 augustus 13.30 tot 16.30 uur €4

Vandaag maken we de lekkerste pizza’s van Lommel en omstreken!

Karate donderdag 25 augustus 14 tot 16 uur €4 De karateclub leert je de eerste beginselen van deze toffe sport en maakt van jou een echte karate kid!

Modelfotografie maandag 29 augustus 13.30 tot 16.30 uur €5

Deze workshop vertrekt van jouw creativiteit en heeft een kunstzin-nige invalshoek. Zo leer je niet alleen de technische aspecten van het fotograferen, maar ontwikkel je ook kleur- en vormgevoel en ontdek je wat een foto tot een bijzondere foto maakt.

5 zomertips van de Kindergemeenteraad!

Page 4: Sjockie 2016

Je hebt vragen waar je geen antwoord op weet? Wij luisteren naar jouw verhaal. Samen zetten we de mogelijkheden op een rij.

Jij kiest het antwoord dat bij jou past.

Je hebt vragen waar je geen antwoord op weet? Wij luisteren naar jouw verhaal. Samen zetten we de mogelijkheden op een rij. Jij kiest het antwoord dat bij jou past.

Johaan kan al je vragen aan!

Jij vraagt… Johaan antwoordt op alle gênante vragen!

Hoi, ik ben een jongen van 14 jaar en ik ben nog nooit verliefd geweest. Is dit normaal? Al mijn vrienden hebben al zeker één vriendin gehad en ik nog niet. Ik vind sommige meisjes wel leuk, maar ik heb nog nooit die vlinders in mijn buik gevoeld.

Groetjes, Kieskeurige jongen

Hallo kieskeurige jongen, Je nickname en jouw verhaal vertellen al dat je niet zomaar een relatie met iemand aangaat. Hier is helemaal niets mis mee. Ik kan me wel voorstellen dat je hier wat onzeker over wordt omdat je je vrienden wel een relatie ziet aangaan. Het wil niet zeggen dat wanneer iemand een relatie aangaat, die persoon ook meteen verliefd is en dit verliefd gevoel ervaart. Het is mooi van je dat jij wel op dit speciale gevoel wacht! Op verliefd zijn of verliefd worden staat geen leeftijd. Het kan je op elk mo-ment overvallen. Dus maak je maar geen zorgen: er is helemaal niets mis met jou! Groetjes, Johaan

Op school zijn er enkele meisjes die me uitlachen met mijn kledingstijl. Wij hebben thuis hele-maal niet zoveel geld om merkkleren te kopen, maar zij wel. Ben ik nu echt zo stom? Ik kan er toch ook niets aan doen? Liefs, RockGirl

Dag RockGirl. Ik krijg de indruk dat je over jezelf begint te twijfelen door de reactie van die meisjes.

Je bent helemaal niet stom: je bent zovéél meer dan je kledij. Het zijn de talenten die de persoon

bezit, die de persoon maken. Niet de kleren die de persoon draagt. Sommigen mensen hechten

gewoon meer waarde aan bepaalde zaken. Zo hechten die meisjes bijvoorbeeld veel belang aan dure

kleren, terwijl er ook veel mensen zijn dit niet belangrijk vinden. Neem dit zeker niet persoonlijk en

blijf je mooie zelf!

Groetjes, Johaan

Heb je ook een vraag? Stuur ze dan naar [email protected] of stel je vraag op de chat via www.jaclimburg.be.

Zomerse Hapjes Vier recepten om bij weg te dromen!

Aardbeidenlolly’s• 250 g aardbeien• 125 g volle yoghurt• 1 tl honing

Spoel de aardbeien en verwijder de kroontjes.Pureer ze. Vermeng de yoghurt met de honing. Roer er de aardbeipuree door.Verdeel het mengsel over vormpjes en zet er een ijslollystokje in. Zet 6 tot 8 uur in de diepvriezer.

Mashmellowspiesjes• 24 roze marshmallow• 200 g pure chocolade• 3 el gekleurde hagelslag• 3 el hagelslag (chocolade)• 100 ml room• satéstokjes

Breek de chocolade in stukken. Verwarm de room en laat er de chocolade al roerend in smelten. Laat lichtjes afkoelen. Prik de marshmallows per 3 op spiesjes. Dompel ze in de chocolade en daarna in de hagelslag. Leg de spiesjes op bakpapier of prik ze ergens in vast (1/2 aardappel, pompelmoes, pom-poen...). Laat ze afkoelen tot de chocolade gestold is.

Ijsmeloenstokjes• ½ honingmeloen• ½ cantaloupemeloen• 1 watermeloen• 50 ml citroensap• 2 el suiker

Vermeng het citroensap met de suiker en een beetje water. Haal de pitten uit de meloen en steek er met een parisienne-lepeltje bolletjes uit (of snij ze in dobbelsteentjes). Leg ze in het suikermengsel.Prik de bolletjes, afwisselend van kleur, op stokjes en leg ze naast elkaar op een dienblad. Zet ruim 4 uur in de diepvriezer.

Bladerdeegroosjes• 10 plakjes bladerdeeg (of 1

grote rol)• 3 a 4 rode appels• 3 eetlepels abrikozen jam• 1 eetlepel citroensap• 30 gr suiker• kaneel• poedersuiker• Mandoline (of kaasschaaf)• Muffinbakvorm

Snijd de appels doormidden en snijd het steeltje en het klokhuis er uit. Schaaf de halve appel met de zijkant in hele dunne plakjes. Verwarm de oven op 200 graden. Bestuif je werkopper-vlak met een beetje bloem en leg er 2 plakjes bladerdeeg net over elkaar op. Druk ze goed vast aan elkaar.Snijd dan de plak deeg in 4 lange stroken van ongeveer 5 cm breed. Bestrijk de strook deeg met een beetje van de abrikozenjam. Leg een paar plakjes appel overlappend bovenop de deegstrook zodat ze er net bovenuit steken. Bestrooi ze met een beetje suiker en kaneel. Rol ze dan voorzichtig op en druk het uiteinde goed vast.Leg ze in de ingevette muffin-vormpjes en bak ze ongeveer 25 minuten in het midden van de oven. Bestrooi ze met poedersuiker

Heb je nog meer vragen! Aarzel niet en neem contact op met het JAC.

JAC LommelNorbert Neeckxlaan 50011 85 00 [email protected]

Openingsuren: zie website

Chat met een JAC – medewerker:

Maandag tot vrijdag van 13 tot 19 uur.

www.jaclimburg.be

Page 5: Sjockie 2016

#GespotinLommel